Нинова: Оставката на Симеонов е неискрена, той не осъзна вината си

https://frognews.bg/novini/ninova-ostavkata-valeri-simeonov-neiskrena-toi-osazna-vinata.html

Искаме да поздравим майките на деца с увреждания за това, че 26 дни не отстъпиха от най-милото си - детето си. Искаме да поздравим хората, които ги подкрепиха. Голямата им победа не е само оставката на Валери Симеонов, тя е щрих в една по-голяма картина. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция.

България срещу олимпийския шампион по пътя към Токио 2020

https://petel.bg/Balgariya-sreshhu-olimpiyskiya-shampion-po-patya-kam-Tokio-2020--__291666

До Олимпийските игри в Токио 2020 (24 юли - 9 август) остават по-малко от две години, като вече е ясно разпределението на отборите за първите кв...

Свръхмодерен натовски кораб потъна след сблъсък с танкер

https://petel.bg/Svrahmoderen-natovski-korab-potana-sled-sblasak-s-tanker__291665

Грешка на навигатора и неуспешен опит за спасяване потопиха почти изцяло военен кораб под командването на НАТО край норвежки фиорд, съоб...

Антоанета Христова: Зад всеки протест има сценарий

https://petel.bg/Antoaneta-Hristova--Zad-vseki-protest-ima-stsenariy__291664

Оставката се подаде чак сега, очевидно, за да се види дали протестът няма да се успокои. След като хората остават по улиците, започна да се ...

Фериботните връзки със Закинтос и Кефалония прекъснати заради вятър, Родос - без ток

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157395

Фериботните връзки със Закинтос и Кефалония прекъснати заради вятър, Родос - без токФериботните връзки с островите Закинтос и Кефалония са прекъснати заради силните ветрове в Йонийско море днес, съобщава вестник "Катимерини". Ветровете в района достигат до 8 - 9 степен по скалата на Бофорт, предава БТА. Гръцките медии съобщават и за валежи от сняг по високите части на Западна и Централна Гърция.

Армията попълва редиците си с кампания "Бъди войник"

http://www.moreto.net/novini.php?n=385954

Българската армия със сериозен недостиг на войници. Към този момент незаетите позиции са за 5500 души. За да попълни редиците, министерството на отбраната стартира кампания "Бъди войник". Пари за новите попълнения ще има, каза пред NOVA заместник- началникът на отбраната генерал- лейтенант Димитър Илиев.

Микаела Шифрин спечели слалома в Леви

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/11/17/3347630_mikaela_shifrin_specheli_slaloma_v_levi/?ref=rss


Микаела Шифрин спечели първия слалом за сезона в Световната купа по ски алпийски дисциплини, след като триумфира във финландския курорт Леви. Американката затвърди доброто си начало на сезона, след като преди три седмици в гигантския слалом в Зьолден беше трета.<br /><br />Победата е 44-а за Шифрин в Световната купа и 33-а в дисциплината слалом. По този начин тя се доближава само на две от рекордьорката в най-техничната дисциплина Марлис Шийлд (35). Пред Шифрин е и швейцарската...

Хандбал: Момчетата на ОХК Поморие водачи в зоналния турнир

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ZTl2eKA_XGI/

На 17.11.2018г. в гр.Бургас се проведе вторият зонален турнир по хандбал за момчета – 12 години. В първата среща ОХК “Поморие” се срещна с ХК “Топлика”-Минерални бани. В началото на мача поморийските момчета излязоха неуверени и полувремето завърши 7:4 за ХК “Топлика”. Но през втората част стъпиха здраво и си извоюваха победата с 15:11.

Вторият мач убедително и през двете части поморийци доминираха над ХСК “Асти”-Хасково и мача завърши при резултат 24:4.

Третият мач ОХК “Поморие” се срещна с ХК “Труд” и отново победиха убедително с 32:7.

Треньорките са изключително доволни за сърцатата игра и спортният дух на децата. За момента отборът на ОХК” Поморие” – 12 годишни заема първо място.

В състава взеха участие:Емил Дичев-26 гола, Пламен Божков-7 гола, Мирослав Дойчев-5 гола, Веселин Тонозлиев-4 гола, Атанас Найденов-3 гола, Щерион Стоянов-2 гола, Виктор Каприев, Венелин Тешев, Найден Благоев, Калин Либчев, Станимир Стоянов, Атанас Димов и не на последно място Петър Николов с отлични прояви на вратата.

Бизнес лидери и предприемачи настояват в писмо за провал на сделката за Brexit

http://www.cross.bg/pismo-sdelkata-predpriemachi-1589384.html

/КРОСС/ Бизнес лидери, изпълнителни директори и предприемачи настояват в писмо торите да провалят сделката на британския премиер Тереза Мей за Brexit, съобщава лондонският The Telegraph. Над 200, подписали писмото, обявяват сделката за "най-лошото нещо на този свят". "Най-голямото национално унижение в новата история на тази горда нация", така коментират постигнатото от правителството решение представители на средния бизнес. Публичното писмо е организирано от Джон Лонгуърт, екс генерален директор на Британската търговска камара и е подписано от Алианса на британските предприемачи и предстои пред идната седмица с него да се сдобият всички депутати от Консервативната партия, посочва изданието.  

Рисуваш върху Съветската армия? Отиваш в ареста

http://clubz.bg/75975-risuvash_vyrhu_syvetskata_armiq_otivash_v_aresta

22-годишен столичанин е задържан за 72 часа, тъй като е бил засечен от камери да пръска със спрей по Паметника на Съветската армия. Това се съобщава на странидата на СДВР във фейсбук.

Ето какво пише в съобщението:

"На 15 ноември, малко след 23 часа, служители на сектор „Видеонаблюдение” на СДВР забелязали млад мъж да пръска със спрей по Паметника на Съветската армия. Незабавно насочените полицейски екипи задържат на място 22- годишен столичанин, автор на вандалските действия. Младият мъж е задържан в Първо РУ с полицейска мярка до 24 часа, а по случая е образувано бързо производство. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура задържаният е привлечен като обвиняем и му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа"

 

 

Преди време от отговор на вътрешния министър Младен Маринов в рамките на парламентарния контрол стана ясно, че паметника ще бъде строго охраняван денонщно с патрули и камери.

 

Армията с кампания за попълване на редиците си

https://pik.bg/армията-с-кампания-за-попълване-на-редиците-си-news796937.html

Армията с кампания за попълване на редиците си

Заради сериозния недостиг на войници в българската армия от там стартират специална кампания за попълване на редовете, съобщава Нова телевизия

Към този момент незаетите позиции са за 5 500 души. За да попълни редиците, Министерството на отбраната стартира кампания "Бъди войник". Пари за новите попълнения ще има, обяви заместник-началникът на отбраната генерал- лейтенант Димитър Илиев.

Атанас Стоев е войник от 2  юли, на позиция печатар-военногеографска рота.

 „Е, мечтата е доста висока, ама нека първо да положим първото стъпало пък после ще продължим нагоре”, каза той.

Атанас не знае докъде ще стигне по стълбицата със званията, но е решен да остане в армията, въпреки недостатъците и трудностите на службата под знамената.

„За мен специално няма недостатъци. Все пак, когато избираш да станеш военен ти си 24 часа, 7 дни в седмицата на разположение на армията, на държавата си”, обяснява войникът.

В армията го привличат техниката, машините, оръжието. Все още не може да стреля, но това не е пречка да стане войник.

За да привлече хора като Атанас Стоев  министерството стартира кампанията „Бъди войник”. Обещава, че пари за новите попълнения ще има.

„Да, има. Ние това, което правим не е голословно. Вече сме свидетели, че в бюджета за отбрана има повече средства”, обясни началникът на отбраната ген. Димитър Илиев.

Служителите в армията разчитат на подкрепа не само от страна на държавата, те търсят разбиране и от страна на обществото.

„Ако ние сме разбрани и ако имаме подкрепата, ако тази професия е престижна, то обществото ще приеме, че трябва да отдели редица средства, за да има такива хора, които се занимават с националната сигурност”, каза още ген. Илиев.

 

 

Проф. Кантарджиев: Грипът може да се появи до 10-ина дни след застудяването

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7156683

Проф. Кантарджиев: Грипът може да се появи до 10-ина дни  след застудяванетоl При ниски температури сме уязвими заради намаляването на кръвта в лигавиците – имунните клетки също намаляват. l Тревожен симптом при грип е синкав оттенък на лицето. l Ваксините поевтиняват, ако се купят на едро и се пакетират на място. l Грипът се различава от другите зимни вирусни инфекции по бързината, с която сваля на легло, треската,

Жена загина по време на протестите за цените на горивата във Франция

https://offnews.bg//sviat/zhena-zagina-po-vreme-na-protestite-za-tcenite-na-gorivata-vav-frantci-692142.html

Жена загина, а няколко души са ранени по време на протестите заради високите цени на горивата във Франция, съобщи Би Би Си.

Инцидентът се е случил днес край град Пон-дьо-Бовоазен, северно от Гренобъл. Участничката е блъсната от паникьосан шофьор, който се врязал в събралите се демонстранти.

Очаква се протестни прояви да се проведат на 2000 места във Франция, а в тях да се включат близо 120 хил. души, облечени със светлоотразителни жилитеки. 

Демонстрантите обвиняват президента Еманюел Макрон, че е забравил "малките хора". Той от своя страна призна миналата седмица, че не е "успял да помири френските граждани с техните лидери". Макрон обаче обвини политическите си опоненти, че се опитват да контролират протеста, за да блокират законодателните му реформи.

"Протестът ще се провали, ако струва човешки живот. Притеснени сме, важно е да избягваме рисковете", заяви френският вътрешен министър Кристоф Кастанер.

На много места при демонстрациите има ранени. В Арас, в северната част на страната, 71-годишна жена пострада сериозно, след като бе ударена от автомобил, врязал се в протестиращите, блокирали централен път край града. Шофьорът е арестуван.

В северния град Хасбрук двама души пострадаха, след като шофьор на камион се качи на тротоара и се опита да премине блокадата на демонстрантите.

Ето къде са свободните места в детските ясли във Варна за класирането през ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=385955

30 свободни места са обявени за целодневен прием в детските ясли във Варна за класирането на 26-ти ноември, съобщиха от дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна. В тази връзка електронната система за прием ще бъде затворена за редакции и регистрации на нови заявления от 24-ти ноември до 26-ти ноември включително.

Сидеров: Оставката на Симеонов е закъсняла, а ГЕРБ не са последователни

https://www.actualno.com/politics/siderov-ostavkata-na-simeonov-e-zakysnjala-a-gerb-ne-sa-posledovatelni-news_706676.html

Оставката на вицепремиера Валери Симеонов не е съгласувана с мен, коментира на брифинг председателят на ПГ "Обединени патриоти" и лидер на "Атака" Волен Сидеров. Той очаква членовете на Коалиционния съвет - Борисов, Цветанов, Каракачанов, а и самият Симеонов, да признаят, че е бил прав преди месец, като е казал Симеонов да подаде оставка след недопустимото изречение за майките. „Защо трябваше да се вдигне цялата тази вълна от протести, за да се стигне пак до тази

АПИ посъветва шофьорите да пътуват, подготвени за зимни условия

https://www.mediapool.bg/api-posavetva-shofyorite-da-patuvat-podgotveni-za-zimni-usloviya-news286392.html

Шофьорите, на които в неделя им предстои пътуване, да тръгват с автомобили, подготвени за движение при зимни условия, съветват от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Прогнозата на метеоролозите за неделя и понеделник е за застудяване и в Северозападна и Северна България дъждът ще преминава в сняг. Необходимо е шофьорите да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват правилата за движение, необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри, посочват от АПИ. На директорите на 27-те областни пътни управления е разпоредено да следят прогнозите по райони и със завишено внимание да предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания по усойните места. В поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци ще участват около 3000 снегопочистващи машини – снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н. По опорните пунктове са осигурени необходимите количества сол, пясък, луга и химически вещества.

Варна участва в Startup Europe Summit 2018

http://budnavarna.bg/40435-varna-uchastva-v-startup-europe-summit-2018/

Създаване на мрежа от стартъпи между страните от Централна и Източна Европа и Западните Балкани беше основният акцент на проведения в София форум Startup Europe Summit 2018. От българска страна декларацията за учредяване на мрежата беше подписана от варненеца Димитър Иванов, председател на СНЦ „Български бизнес форуми“. Неправителствената организация от дълго време работи в посока стимулиране на развитието на иновативни идеи и на стартъп предприятията в региона. Те са и организаторите на основния форум в Източна Европа по тази тема, който се провежда ежегодно във Варна – INNOWAVE SUMMIT.

„Създадената по време на STARTUP EUROPE SUMMIT мрежа ще подпомага изграждането на контакти и създаване на екосистема от възникващите компании“, каза българският комисар по цифрова икономика и общество Мария Габриел. Според нея създаването на мрежата ще даде още една възможност на хората с идеи да открият финансиране, нова работа или партньори, по разнообразни програми за стартиращи предприятия.

По време на събитието се проведе важна среща между делегация от Варна, съставена от 30 души – предприемачи и представители на организации, с еврокомисар Мария Габриел. На срещата присъства и кметът на град Варна – Иван Портних. Беше констатирано, че Варна е образователен център в сферата и има потенциал да се превърне в площадка за тестване и имплементиране на иновативни технологии.

Материалът Варна участва в Startup Europe Summit 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Турция освободи четирима от арестуваните в петък университетски преподаватели и граждански активисти

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157378

Турция освободи четирима от арестуваните в петък университетски преподаватели и граждански активистиТурските власти освободиха четирима души, задържани в петък при арестите на университетски преподаватели и представители на гражданското общество, съобщава ДПА, като се позовава на частната информационна агенция Демирьорен. Общо 13 души бяха задържани рано сутринта в петък заради предполагаеми връзки с известния правозащитник Осман Кавала,

Астрономи откриха желязна галактика-призрак край Млечния път

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157374

Астрономи откриха желязна галактика-призрак край Млечния пътКосмическият апарат "Гая" на Европейската космическа агенция изпрати на Земята снимки на уникална галактика, скрита в "сянката" на Млечния път, съобщи Лайф, цитирана от БТА. Сега учени се опитват да опознаят размерите й и да изяснят дали там е възможно да съществува живот. Както отбелязват специалисти от Института по астрономия към Кембриджкия

Миглена Александрова от „Атака” напуска парламента заради Валери Симеонов

http://www.cross.bg/simeonov-ataka-nfsb-1589383.html

/КРОСС/ Миглена Александрова от „Атака" ще е депутатът, който трябва да напусне Народното събрание след решението на лидера на НФСБ Валери Симеонов да напусне правителството. Така в рамките на групата на „Обединени патриоти" ВМРО остава с 11 депутати, докато НФСБ ще са с 9, а „Атака" - със 7. Спрягат се различни варианти за мястото на Симеонов - Борис Ячев от НФСБ, Явор Нотев от „Атака" и даже Волен Сидеров.    

Протестиращи в Лом блокираха за около час с колите си изходите на града

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157376

Протестиращи в Лом блокираха за около час с колите си изходите на градаОколо 100 шофьори протестираха днес в Лом с колите си и блокираха за около час изходите от града. Шофьорите обясниха, че протестът не е само срещу високите цени на горивата, а основно срещу поскъпването на живота, бедността и корупцията в България. Около обяд протестиращите направиха шествие с автомобилите си по улици в Лом,

Сидеров: Ще предложа да няма четвърти вицепремиер

http://nakratko.bg/category/59/167114/


Оставката на вицепремиера Валери Симеонов не е съгласувана с мен, коментира на брифинг председателят на ПГ "Обединени патриоти" и лидер на "Атака" Волен Сидеров, цитиран от БТА.

Корнелия Нинова: Оставката на Валери Симеонов е закъсняла и неискрена

https://dnes.dir.bg/politika/korneliya-ninova-ostavkata-na-valeri-simeonov-e-zakasnyala-i-neiskrena

Внесохме преди месец исканията на протестиращите, господа управляващи, гласувайте ги, каза лидерката на БСП

Две камерни опери на Сцена 234 в Стара Загора

https://www.actualno.com/starazagora/dve-kamerni-operi-na-scena-234-v-stara-zagora-news_706673.html

Две камерни опери – „Медиумът“ и „Телефонът“ от  Джан Карло Меноти, ще представи днес на Камерна сцена 234 Държавна опера - Стара Загора, от 16 часа. Режисьор е Огнян Драганов, диригенти са Виктор Крумов и Петър Тулешков. Сценографията и костюмите са на Теодора Джамбазова, мултимедията - на Пламен Асенов. Участват солисти на операта и студенти от Националната музикална академия (НМА) и камерен оркестър. За първи път оперите бяха предс

Един човек загина, а 47 бяха ранени при протестите във Франция срещу цените на горивата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157360

Един човек загина, а 47 бяха ранени при протестите във Франция срещу цените на гориватаДемонстрантка загина, а 47 души бяха ранени при протестите във Франция срещу увеличаването на цените на горивата, заявиха представители на вътрешното министерство, цитирани от Асошиейтед прес и БТА.  По данни на полицията трима от ранените са в тежко състояние. Арестувани са 24 човека, а 17 са задържани за разпит.

Акция: Качулки щурмуваха апартамент в Бургас

http://www.varna24.bg/news/828889.html

Качулки щурмуваха по-рано днес апартамент в бургаския жк. "Изгрев", съобщава ...

Нови шокиращи разкрития за обвинените за убийството от кървавия влак край Вакарел

https://petel.bg/Novi-shokirashhi-razkritiya-za-obvinenite-za-ubiystvoto-ot-karvaviya-vlak-kray-Vakarel__291663

Повдигат обвинения след убийството във влака край Вакарел. 38-годишният Красимир Мутафчийски е посочен от разследващите като извършител, ...

Българско мобилно приложение помага за проследяване на бременността

http://www.varna24.bg/news/828891.html

Млада родилка реши да помогне на всички бъдещи майки и заедно със своя лекар създаде безплатно ...

Тръмп се съмнява в предаността на вицепремиера Майк Пенс?

https://www.actualno.com/america/trymp-se-symnjava-v-predanostta-na-vicepremiera-majk-pens-news_706679.html

Доналд Тръмп в разговорите си с помощниците си поставя под въпрос предаността на вицепрезидента Майкъл Пенс, пише вестник The New York Times:. Според неговите източници в администрацията последните седмици Тръмп редовно питал хора от своето обкръжение дали смятат Пенс за лоялен. „Тръмп повтаряше този въпрос толкова много пъти, че разтревожил някои от съветниците си”, констатира се в материала. Изданието отбелязва, че засега президентът не е заявявал, че желае друг кандидат

АПИ: Шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157357

АПИ: Шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условияШофьорите, на които утре им предстои пътуване, да тръгват с автомобили, подготвени за движение при зимни условия, съветват от Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/. Прогнозата на метеоролозите за неделя и понеделник е за застудяване и в Северозападна и Северна България дъждът ще преминава в сняг. Необходимо е шофьорите да карат внимателно,

АПИ: Шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия

http://www.moreto.net/novini.php?n=385956

Шофьорите, на които утре им предстои пътуване, да тръгват с автомобили, подготвени за движение при зимни условия. Прогнозата на метеоролозите за неделя и понеделник е за застудяване и в Северозападна и Северна България дъждът ще преминава в сняг.

Мистериите на есента са разгадани

https://www.vesti.bg/lyubopitno/misteriite-na-esenta-sa-razgadani-6088819

Есента обаче е нещо повече от плетени пуловери и събиране на реколта

1700 прасета умряха в пожар в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157355

1700 прасета умряха в пожар в ГерманияГолям пожар в свинеферма в Западна Германия изпепели 1700 прасета, предаде ДПА, цитирана от БТА.  Щетите от огнената стихия в градчето Метинген в провинция Северен Рейн-Вестфалия се оценяват на 1 милион евро. Около 100 пожарникари участват в потушаването на пожара. Причините за него са все още неясни.

Семейство с малко дете пострада при пожар край Якоруда

http://nakratko.bg/category/58/167113/


Семейство е обгазено при пожар в дома им в село Черна Места, община Якоруда, предаде БГНЕС. Сигналът е подаден от съседи към 2 ч. тази нощ, огънят са гасили екипи от Якоруда.

Корнелия Нинова: Голямата победа не е оставката на Симеонов, а събудената гражданска енергия

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/11/17/3347626_korneliia_ninova_goliamata_pobeda_ne_e_ostavkata_na/?ref=rss


Голямата победа на майките на деца с увреждания не е оставката на вицепремиера Валери Симеонов, а събудената гражданска енергия. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в изявление в централата на партията, цитирана от "Фокус".<br /><br />"Искаме да поздравим майките на деца с увреждания, че 26 дни не отстъпиха от най­-милото, което има една майка - детето си. Искаме да поздравим хората, които ги подкрепиха. Голямата им победа е не само оставката на Валери Симеонов,...

Нинова поздрави протестиращите майки за оставката на Симеонов

http://nakratko.bg/category/59/167111/


Поздравяваме майките на деца с увреждания, че не отстъпиха 26 дни, както и хората, които ги подкрепиха, заяви лидерът на БСП и на ПГ на левицата Корнелия Нинова относно оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

Волен Сидеров: Мястото на Симеонов може да се закрие

https://frognews.bg/novini/siderov-miastoto-simeonov-moje-zakrie.html

Оставката на Валери Симеонов не е била съгласувана с „Атака”, а освободеното от вицепремиера място може спокойно да се закрие. Това заяви на брифинг председателят на ПГ на „Обединени патриоти” Волен Сидеров.

Кой както може помага! Депутатът параолимпик Михаил Христов посети Крум от Първомай по инициатива на читателка на ИА Региона

http://regiona.bg/%d0%ba%d0%be%d0%b9-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d1%82%d0%be-%d0%bc%d0%be%d0%b6%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%b0%d0%b3%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d0%bf%d1%83%d1%82%d0%b0%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%be/

Депутатът параолимпик Михаил Христов от БСП посети Крум от петричкото село Първомай по инициатива на нашата редовна читателка Антоанета Тенева. Преди време Ви информирахме, че млади хора от Благоевград са поставили кутия за събиране на средства за протеза на 18-годишния Крум от петричкото село Първомай, който загуби крака си при злочестен инцидент.

Протезата на Крум в немската клиника е 60 хил.евро, сумата е непосилна за семейството и затова трябва да се помогне.Антоанета, която е от Карлово, но с македонски корени пое инициативата при сърце. Благородната дама направи благотворителни акции в помощ на младото момче.

В петък по нейна молба и покана към инициативата „Да помогнем на Крум да проходи“ се присъедини и депутатът параолимпик Михаил Христов. Депутатът, А. Тенева и представител на турска фирма посетиха момчето в къщи в Първомай.

М. Христов като минал през тези изпитания най-искрено иска да помогне затова разгледа подробно офертата от Германия.

Параолимпиецът се свърза с клиника в Турция, където за същите „материали“, закупени от Германия цената на протезирането и рехабилитация е много по-ниска и с осигурен престой и преводач. Джошкун Мустафа от „Хедеф протез“, направи преглед на Крум, предостави на вниманието на семейството офертата от турската клиника. От Турция са дали съгласие да се заплати част от протезата, а остатъка да бъде изплатен и на по-късен етап, за да може Крум да се върне към нормално ежедневие.
Предстои семейството да реши дали да отиде в турската клиника.

 

„ Като човек винаги благодаря за подадената ръка на всеки, който е съпричастен към чуждата болка“. Това написа нашата читателка за благодарност на Михаил, който пое инициативата при сърце.
Що се касае до това, че параолимпъкът е депутат от БСП, Христов не търси никаква реклама помага от чисто човешка гледна точка.

 

.

Материалът Кой както може помага! Депутатът параолимпик Михаил Христов посети Крум от Първомай по инициатива на читателка на ИА Региона е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Тръмп отличи посмъртно Елвис Пресли с президентския Медал на свободата

http://nakratko.bg/category/25/167110/


Американският президент Доналд Тръмп връчи Медала на свободата посмъртно на няколко знаменитости, сред които и на Краля на рокендрола – Елвис Пресли.

Сценаристът на "Буч Касиди и Сънданс Кид" Уилям Голдман почина на 87 години

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7157348

Сценаристът на "Буч Касиди и Сънданс Кид" 
Уилям Голдман почина на 87 годиниНа 87-годишна възраст почина известният сценарист, драматург и писател Уилям Голдман, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  Той е носител на две награди "ОСкар" - награда за най-добър оригинален сценарий за "Буч Касиди и Сънданс Кид" и на наградата за най-добър адаптиран сценарий за "Цялото президентско войнство" .

Българско мобилно приложение помага за проследяване на бременността

http://nakratko.bg/category/29/167109/


Млада родилка реши да помогне на всички бъдещи майки и заедно със своя лекар създаде безплатно мобилно приложение за проследяване на бременността.  Габриела е програмист и щастлива майка на петмесечна дъщеря.

Четири общински язовира на територията на област Варна вече са прехвърлени към държавата

https://pik.bg/четири-общински-язовира-на-територията-на-област-варна-вече-са-прехвърлени-към-държавата-news796923.html

Четири общински язовира на територията на област Варна вече са прехвърлени към държавата

Четири общински язовира на територията на Варненска област вече са прехвърлени към държавата. Това обяви пред радио „Фокус-Варна“ областният управител Стоян Пасев.

Той отбеляза, че всички язовири на територията на областта са изпуснати контролирано. Предстои синхронизация с Шумен, тъй като в областта има естакадно разположени язовири с ниво по-ниско от водоемите в Шумен.

Стоян Пасев допълни, че в момента се осъществява и втора проверка на водоемите от страна на Министерството на икономиката.

„Ситуираха нова структура, която се занимава с общинските язовири – разясни Стоян Пасев. - В момента се извършва опис на исканията от общините да се прехвърлят общински язовири към държавата – които не могат да се справят със собствени средства и които имат отказ от концесия. Държавата отпусна сериозна сума за ремонт на компрометирани общински язовири и ако общините не желаят да ги стопанисват, минават към държавата“.

Лавров: Опитват се да превърнат Балканите в плацдарм срещу Русия

https://www.actualno.com/balkani/lavrov-opitvat-se-da-prevyrnat-balkanite-v-placdarm-sreshtu-rusija-news_706678.html

Западните държави предприемат упорити опити да превърнат Балканския полуостров в плацдарм срещу Москва. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за вестник „Сръбски телеграф“. „След края на Студената война западните държави се отказаха от съвместната работа за създаване на архитектура на равна и неделима сигурност в Евроатлантика, за което Русия настойчиво призоваваше. Вместо това те избраха водещия в задънена улица път на разширяване

Над 1000 души са в неизвестност, а 71 са загиналите при пожарите в Калифорния

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/11/17/3347599_nad_1000_dushi_sa_v_neizvestnost_a_71_sa_zaginalite/?ref=rss


Жертвите при опустошителния пожар в Северна Калифорния нараснаха до 71, а над 1000 души са в неизвестност, заявиха снощи властите в щата, цитирани от ДПА.<br /><br />Шерифът на окръг Бют Кори Хъни заяви на пресконференция, че по предварителни данни броят на хората в неизвестност се е повишил от 631 на 1011 души. Хъни допусна обаче, че при получаването на второто число е възможно някои хора да са били преброени по два пъти. <br /><br />Пожарът в Северна Калифорния се...

Световен ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

http://www.cross.bg/proizshestviya-putnotransportni-vuzpominanie-1589382.html

/КРОСС/ По повод Световния ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия в неделя, 18 ноември, от 11.00 часа в храм-паметник „Св. Александър Невски" ще бъде отслужена панихида за упокоение на душите на загиналите при инциденти на пътя и за измолване на скорошно оздравяване на пострадалите. В храма ще присъстват представители на ръководството на МВР и ГДНП, на БЧК и на СБА.  

Малцина се събраха да протестират във Варна (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=385957

Едва около 30 души се събраха пред сградата на Община Варна на обявения по-рано протест срещу високите цени на горивата и лошите услоия на живот, предаде репортер на Moreto.net. Плакатите на митингуващите са свъразани с искане за оставка на цялото правителство.

Сидеров: Оставката на Симеонов е закъсняла

https://www.vesti.bg/bulgaria/siderov-ostavkata-na-simeonov-e-zakysniala-6088888

„Защо трябваше да се вдигне цялата тази вълна от протести, за да се стигне пак до тази оставка, попита лидерът на „Атака“

Волен Сидеров поиска оставката и на Каракачанов

https://www.vesti.bg/bulgaria/volen-siderov-poiska-ostavkata-i-na-karakachanov-6088888

„Защо трябваше да се вдигне цялата тази вълна от протести, за да се стигне пак до тази оставка“, попита лидерът на „Атака“ по повод оставката на Валери Симеонов

Принц Албер: Ако Риболовлев е виновен, трябва да се оттегли от ФК "Монако"

https://dnes.dir.bg/spektar/printsat-na-monako-ako-obvineniyata-sreshtu-ribolovlev-se-potvardyat-toy-tryabva-da-se-ottegli-ot-fk-monako

Руският милиардер се върна в Москва, но остава на разположение на властите за продължаване на разследването срещу него

САМО В ПИК! Депутатът Искрен Веселинов за оставката на Валери Симеонов: Той направи стратегическа крачка за стабилизиране на управлението

https://pik.bg/само-в-пик-депутатът-искрен-веселинов-за-оставката-на-валери-симеонов-той-направи-стратеги-news796933.html

САМО В ПИК! Депутатът Искрен Веселинов за оставката на Валери Симеонов: Той направи стратегическа крачка за стабилизиране на управлението

Заместник-председателят на ВМРО и на парламентарната група на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов коментира ексклузивно пред ПИК оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

„Оставката на Валери Симеонов е постъпка, която позволява стабилизиране на управлението – коментира Искрен Веселинов. – Г-н Симеонов правилно прецени да направи стратегическа крачка назад, за да се стигне до такова стабилизиране. Вярно е, че може би ако се бе стигнало до оставката по-рано, самият Симеонов щеше да натрупа далеч по-малко негативи.

Той подава оставка заради начина на тълкуване на думите му от протестиращите майки. С оглед на ситуацията и натрупаното напрежение, този ход е правилен и нормален.

Убеден съм, че решението си е само на Симеонов и няма външна намеса за това решение.  Доколкото знам, е говорил с лидера ми Красимир Каракачанов вчера по въпроса и му е казал за решението си, което е било изцяло негово. Преди това е имало и вътрешна сбирка на ръководството на НФСБ.

Сега трябва да бъде излъчен заместникът на Симеонов в кабинета, като предполагам, че в близките дни кандидатурите ще бъдат обсъдени най-напред в малката коалиция, а след това и в голямата“.

 

 

Поръчайте календар с недоносени бебета, за да им помогнете

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/qfoa2eqrN9w/

kalendОтделението по неонатология на УМБАЛ Бургас започна изработката на традиционния календар със снимки на своите недоносени бебета. Календарът се отпечатва за трета поредна година с благотворителна цел. Със средствата от продажбата се купуват апаратура и консумативи за отделението, което спасява живота на недоносените деца.

Днес, в Световния ден на недоносеността, екипът на отделението отправя своя призив към бургазлии, фирми, представители на местната власт – чрез поръчката на календара да помогне на недоносените бебета да пораснат. Отглеждането им е една от най-сложните задачи в медицината, защото изисква отлична апаратура и лекарски умения.

Календарът за следващата година ще бъде предимно със снимки на близнаци. Това са деца, родени в УМБАЛ Бургас и отгледани в Отделението по неонатология. Днес те вече са големи и са доказателство, че с усилията на науката, вярата на родителите и добрината на дарителите, техният живот е възможен. Отделението разполага с модерна апаратура и нови кувьози – купени предимно с помощта на дарители.

Календарът може да бъде поръчан на тел. 0883 307211 и електронна поща tveleva91@gmail.com. Тази година д-р Таня Велева, един от най-младите лекари в отделението, се е заела с приемането на заявките.

„От началото на годината в УМБАЛ Бургас са родени 253 недоносени бебета. 11 от тях са с екстремно ниско тегло – под 1 килограм. Процентът на недоносените деца нараства – той е около 20%“, съобщи д-р Стилияна Томова, началник на Отделението по неонатология. Тя отправи още един апел за подкрепа – за създаване на семейна стая, в която родителите на недоносените бебета ще могат  да прекарват време с децата си. Понякога минават месеци, в които те са разделени. Родителите идват да ги виждат само по време на свижданията и страдат. Бебетата също се нуждаят от допира и гласовете на майките и бащите си. Затова стремежът на всички клиники с неонатологични отделения е да осигурят условия за създаване на тази връзка.

Стаята е налична, нужно е само да бъде ремонтирана и обзаведена. За  което могат да помогнат специалисти-архитекти, дизайнери, строители, производители на мебели. Всеки, който желае да подкрепи осъществяването на идеята, може да се свърже с екипа на Отделението по неонатология.

По повод днешния ден, от Фондация „Нашите недоносени деца“ са изпратили подаръци на всички недоносени бебета, които в момента се намират в отделението.

Приключва ремонтът на пътя през Владая

https://pik.bg/приключва-ремонтът-на-пътя-през-владая-news796902.html

Приключва ремонтът на пътя през Владая

Ремонтът през Владая по пътя между София и Перник трябва да приключи до края на утрешния ден, съобщава Нова телевизия

Дотогава важи временна организация на движение в района, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура”. 

Трафикът в района на Владая ще се осъществява двупосочно в две от три ленти заради ремонт на тротоара на моста над река Владайска.

Алтернативният обходен маршрут е през магистрала „Люлин”. Шофьорите на леки автомобили могат да ползват и третокласния път Суходол- Мало Бучино- Перник.

"Фашаги, които засега не убиват и не са отворили концлагери"

http://clubz.bg/75974-fashagi_koito_zasega_ne_ubivat_i_ne_sa_otvorili_konclageri

Евгений Дайнов. Снимка БГНЕС

България се управлява от авторитарен режим. Инвеститорите видяха, че си "имат работа с някакви фашаги, които засега не убиват и не са отворили концлагери, и избягаха". Това заяви политологът Евгений Дайнов пред "Фокус".

"Ние сме в авторитаризъм и то лъснал очевидно. Всякакви КОНПИ-та, специални прокурори , специални съдилища, те са инструмент за извънсъдебен, извънправов терор от страна на властващите върху хората. Това си е авторитарен инструмент. Възстановиха се практиките още от по Живково време хора ги привикват в РПУ-та, респектират ги, предупреждават ги, карат ги да подписват предупредителни протоколи. Това са практики, които са от тоталитарно време. Ние сме вече в авторитаризъм, засега сравнително мек. В смисъл шансовете вие да бъдете застреляна на улицата за това, че сте ме интервюирали точно мен, сега са минимални. Затова е мек. В момента, в който има убити опозиционери и журналисти, ще са в твърд тоталитарен режим", обясни Дайнов.

Той напомни, че инвестициите са паднали почти двойно.

"Онази част от външните инвестиции, която е най-важна, реинвестиране на печалба, е паднала 14 пъти. От вече наполовина свити инвестиции. Тоест външни инвестиции няма. Те видяха, че си имат работа с някакви фашаги, които засега не убиват и не са отворили концлагери, и избягаха. Няма, няма инвестиции. Повтаря се моделът на Путин и на Орбан. Ще избягат всички и тяхното място ще се запълни с приятели на властта, които няма нито да създават тия работни места, нито ще могат да поддържат тия производства, а просто ще смучат", смята Дайнов.

Според него "живеем поне в две Българии".

"В едната България, в която живеят реални хора, на които това управление създава все по-остри и реални проблеми. В другата България си живеят управляващите и oпозицията, парламентарната. Управляващите смятат, че живеят в една чудесна страна, пълна с доволен народ. Опозицията си мисли, че народът ще се идентифицира с нея и те ще могат да управляват. Президентът очевидно играе дълга игра да се намеси в реалната политика, като му свърши мандатът или към края на мандата. Но пропастта между управляващите, между върхушката и хората се разширява с всеки изминал ден. Беше цепнатина, стана по-широка, по-широка и в момента си е пропаст", смята Дайнов.

Според него властта ще се опита да пречупи протеста.

"С нахалство, с всякакви такива хватки, които умеят, за да кажат накрая: ето няколко хиляди хора врякаха, вече престанаха да врякат, да ни се мотаят из краката, да са кресливи и прочее и нещата си вървят много добре. Само че те са в цикъл да предизвикват народа всеки ден. Вижте, откак тръгнаха протестите, колко пъти властимащите нарочно предизвикаха хората. То не бяха лумпени, то не бяха мутри, то не бяха агенти на ДПС, агенти на руснаците, кой знае какви още марсианци, не се спират. А не се спират, защото искат да покажат на хората, че са несменяеми и всемогъщи и че колкото хората да не ги искат, те ще си останат завинаги. Това им е на тях тактиката: вие си протестирате, ние си оставаме", смята Дайнов.

И допълни:

"Колкото властта реагира на протестите с поредни провокации срещу хората, колкото повече го прави, толкова повече се съкращава времето й на власт. Аз истински ще се учудя, ако по Великден продължавам да имам Бойко Борисов за министър-председател и ГЕРБ да управляват. Истински ще се учудя. Развръзката е предсрочни парламентарни избори, това май всички го разбраха".

В Стралджа се отопляват с вода от местен минерален извор

http://www.cross.bg/straldzha-voda-sgradi-1589381.html

/КРОСС/ Трета поредна година училищата и детските градини в Стралджа се отопляват с вода от местен минерален извор, съобщава БНР. Предстои в проекта да бъдат включени още сгради. Температурата на водата при изворите е около 78 градуса и се нуждае от леко подгряване, за да се поддържа отоплението в стаите. Справката показва, че разходите за отопление в учебните заведения са спаднали над 60 на сто. Остават и още два неизползвани термални извора, обясни кметът на Стралджа Атанас Киров. „Предвиждаме да отоплим и останалите обществени сгради - това са Центърът за социална рехабилитация, Читалището, защото - много неприятно, там хората влизат с палта и шуби. Също изграждане до хижата - да прокараме минералната вода там, да стане един хубав комплекс". Освен по- малкото разходи, от общината отчитат и спад на вредните емисии във въздуха.  

Този депутат ли сяда в стола на Валери Симеонов?

https://petel.bg/Tozi-deputat-li-syada-v-stola-na-Valeri-Simeonov-__291662

Оттеглянето от правителството на вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов поставя въпроса кой ще го замести на отговорния пост. Ще ча...

Зоран Заев​: ​Никола Груевски ще бъде върнат в Република Македония

https://petel.bg/Zoran-Zaev--------Nikola-Gruevski-shhe-bade-varnat-v-Republika-Makedoniya__291661

Бившият македонски премиер Никола Груевски ще бъде върнат в Република Македония, заяви премиерът на страната Зоран Заев в интервю за мак...

Щастлива развръзка - откриха издирваното 12-годишно дете от Стамболийски

https://petel.bg/SHHastliva-razvrazka---otkriha-izdirvanoto-12-godishno-dete-ot-Stamboliyski__291660

Снимка: МВР Издирваното 12-годишно момче Даниел Ангелов Дехтеров от Стамболийски е открито и предадено на близките му, съобщава „Фокус“...

За Скорпиона с любов

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/maPDSfSDsL0/

velislavaСкорпиони се раждат през есента. Онази есен – калната, по време на която падналите листа започват да гният и се разлагат в почвата. Стават за храна на червеи и гадинки, захранват с минерали и вещества пръстта, за да може на пролет да покълнат новите семенца. Нещо се разпада, разлага, за да даде енергия за живот. Това е процесът на трансформация. Наблюдавайки природата можем най-лесно да направим извод за нрава на хората, родени през този сезон. Такива са Скорпионите – борят се, страдат, самоизяждат се, за да се възродят отново като Феникс от пепелта. Това са външно спокойни хора, които притежават огромна вътрешна сила. Като воден знак Скорпионите са много инуитивни, фино усещат обстановката, знаят кога да замълчат и кога да излязат от сянка, за да предприемат активни действия. Трудно е да ги излъжите и съветът ми е да не го правите. При контакта си със Скорпиони се дръжте самоуверено и с усещане за лично достойнство, защото те не обичат слаби опоненти. Външно са сдържани, но са раними и крайно уязвими, вътрешно са емоционално натоварени. Трябва да сме предпазливи с тях, защото лесно можем да ги засегнем. Те възприемат света в черно и бяло, не признават полутоновете, за тях има само добро и лошо. Ако обичат, то е от все сърце, ако мразят- също. Приемат живота като битка и биха нападнали всеки, който ги застраши. За представителите на тази зодия нормалното състояние е конфликтното. Винаги очакват удар и са готови да го отбият.

Скорпионите възприемат света като пространство от взаимодействащи си енергии. Често искат да се доберат до самия корен на нещата, не се задоволяват от повърхностни обяснения и затова често се интересуват от окултни и духовни знания. Усещат невидимата граница и винаги се опитват да я прескочат, за да видят какво има отвъд. Затова имат подчертан интерес към смъртта. Силно усещат реалността на другия свят, дори много по-силно от физическия.

Скорпион е знакът на вечната активност, затова колкото по-натоварен е, толкова повече се зарежда с жизнена сила. Той не обича да губи и е много устойчив, когато си е наумил нещо. Преследва целта си с мощна страст. Способен е да бъде отличен обществен лидер и да поведе след себе си голяма група от хора. Именно от представителите на този воден знак стават чудесни политици. И психолози. Интуитивният им усет, безстрашие и влечение към тайнствата на невидимия свят ги прави добри целители, лекари, хирурзи. Те не се плашат от смъртта, затова често са склонни да рискуват дори собствения си живот. Влечението им към тайните и загадките ги прави талантливи детективи и полицаи. Но също така и мафиотски лидери или изпечени престъпници.

Най-голямата сила на Скорпиона е неговият магнетизъм. Притегля към себе си всеки, от когото има нужда. Смелост и решителност, достойнство и мъжество, силна интуиция и пророчески дар са само малка част от качествата му и повод да ценим хората в обкръжението си, родени под знака на Скорпиона. Защото обича ли ни един Скорпион бъдете сигурни, че ще обърне света, за да ни притежава, защитава и дарява с любов…макар и понякога обсебваща. Е, как да не ги обичаме Скорпионите!

Автор: Валентина Радиева-Маренова

За изготвяне на личен хороскоп: vmarenova@gmail.com или на ФБ страницата: https://www.facebook.com/astrologyconsulthoroskop/

 Снимка: Velislava Kovatcheva Photography

 

Чудото наречено живот! Наши медици спасиха онкоболна майка и бебето й…

http://regiona.bg/%d1%87%d1%83%d0%b4%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%b5%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%be-%d0%b6%d0%b8%d0%b2%d0%be%d1%82-%d0%bd%d0%b0%d1%88%d0%b8-%d0%bc%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d1%81%d0%bf%d0%b0/

Екипът на проф. Григор Горчев в АГ-отделението на УМБАЛ „Св. Марина“ в Плевен спаси живота на онкоболна бременна жена и бебето й, съобщиха от лечебното заведение.

В момента жената и новороденото момченце са в добро състояние след двете едновременни интервенции – раждане чрез цезарово сечение с последваща радикална хистеректомия и тотална тазова лимфна дисекция.

Младата пациентка е била в напреднала бременност, когато по време на рутинен преглед към женска консултация, съобщава за прокървяване. След извършен гинекологичен преглед е диагностицирана с рак на маточната шийка. Насочена е към болница „Света Марина“ в Плевен и консултация с проф. Горчев. Пред него жената е категорична в желанието си за запазване на бременността. Това изисква събиране на екип от висококвалифицирани специалисти и едновременно провеждане на две сложни операции за спасяване на живота на жената и нейното дете.

Първата акушерска операция чрез цезарово сечение е осъществена от д-р Пепо Партенов, началник на АГ Клиника „Света Марина“. Втората, гинекологична интервенция, извършва проф. Горчев – радикална хистеректомия за отстраняване на матката с лимфна дисекция. По думите на проф. Горчев тази сложна двойна операция е била животоспасяваща за младата жена и единствено възможна от гледна точка на разрешаване на нейното онкологично заболяване и осигуряване на възможност да износи и роди здраво дете.

Известният медик съветва бременните жени да посещават редовно кабинетите по женска консултация и да провеждат всички рутинни, профилактични прегледи и изследвания.

Материалът Чудото наречено живот! Наши медици спасиха онкоболна майка и бебето й… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Идея на исляма как да бяга от "американския гнет" - чрез криптовалути

https://www.actualno.com/sciencelogy/ideja-na-isljama-kak-da-bjaga-ot-amerikanskija-gnet-chrez-kriptovaluti-news_706600.html

Председателят на Международния бизнес форум Ерол Ярар заяви, че криптовалутите трябва да бъдат използвани от ислямските държави за основна валута, предаде Анадолската агенция. „Американският долар в момента е основна валута и бе използван като инструмент за санкции”, заяви Ярар. Той каза, че САЩ държи трансфера на пари, налага санкции на международния пазари и причинява кризи в държави използвайки долара. „На Международния бизнес форум тази година ние ще обсъдим у

Загадката на пенсионера, или как Живков им давал по 200 лв., а те спестявали 100

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7156720

Загадката на пенсионера, или как Живков им давал по 200 лв., а те спестявали 100Като напишеш в гугъл “телефонни измамници”, настръхваш През соца имаше виц как Тодор Живков се хвалел, че сме магьосници: той ни дава по 200 лева заплати, ние ги харчим и спестяваме по 100. Само че май не е виц, а си е българската паралелна реалност, валидна до ден днешен. Баби и дядовци замерят с пачки телефонни измамници.

Каракачанов: Патриотите вероятно ще предложат друг свой вицепремиер

http://www.moreto.net/novini.php?n=385942

Премиерът Бойко Борисов не е настоявал за оставката на Валери Симеонов. Той сам е взел решението си, защото не желае правителството да бъде атакувано заради него. Това съобщи в „Събуди се” вицепремиера Красимир Каракачанов, който е първият човек, научил за решението на лидера на НФСБ.

Моделът Елизабет Хърли облече рокля на Невена Николова

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7157324

Моделът Елизабет Хърли облече рокля на Невена НиколоваПо време на парти-изненада за рождения ден на съпруга на Елтън Джон – Дейвид Фърниш актрисата и модел Елизабет Хърли се появи с черен дантелен тоалет на дизайнера Невена Николова. Пред NOVA Невена Николова разказа, че дни преди събитието пиар мениджърът на актрисата се е свързал с нея, с молба да подбере подходящ тоалет за рождения ден.

Влакът за Европа - 1 тръгва. Който ще се качва, да се качва

http://clubz.bg/75973-vlakyt_za_evropa_1_trygva_kojto_shte_se_kachva_da_se_kachva

Европейска армия и бюджет на еврозоната. Това са идеи, публично подкрепени на най-високо равнище от Германия и Франция в последните дни.

Защо са важни за България? Защото са сигнал, че ядрото на по-дълбоката Европа се оформя, макар и като относително далечна визия, докато нашата страна продължава да остава в по-плитката и периферна част на ЕС. Нито европейската армия, нито бюджетът на еврозоната ще се случат утре. Първата (ако ще бъде истинска армия, а не експедиционен корпус) изисква промяна на договора на ЕС. Вторият е замислен от началото на следващия многогодишен бюджет на ЕС през 2021 г.

Подробности за германо-френския компромис по този въпрос ще научим след заседанието на Еврогрупата идния вторник (20 ноември). Но речите на френския президент Еманюел Макрон на 11 ноември в Париж и на германската канцлерка Ангела Меркел в Европейския парламент в Страсбург на 13 ноември показват ясна политическа воля двете водещи сили в ЕС да вървят в начертаната посока. Дори не всички в ЕС да са съгласни да я следват, желаещите имат опции да го направят.

На тяхно разположение са инструментите на междуправителствените споразумения (от такова е започнал днешният Шенген) както и клаузи в Лисабонския договор, които позволяват коалиции на желаещите (засилено сътрудничество и постоянно структурирано сътрудничество в областта на отбраната).

С други думи, германо-френският влак тръгва към по-дълбока Европа. Който ще се качва, да се качва. За скептиците – Меркел има намерение да остане на поста си до 2021 година, Макрон е в началото на мандата си, който свършва година по-късно от този на германската канцлерка. Евентуалните приемници на Меркел, няма да сменят курса, който е залегнал програмата на християндемократите.

Докато София повтаря остарялата мантра, че е против ЕС “на две скорости”, никой вече в сърцето на Европа не я слуша. Първата европейска скорост се оформя необратимо и става все по-бърза, с тенденция за още по-голямо ускорение след “Брекзит” и след европейските избори догодина.

Лъжат се тези, които очакват, че евентуално силно представяне на евроскептиците би спряло процеса. Тъкмо наопаки, ако Марин Льо Пен, Матео Салвини, Виктор Орбан, Ярослав Качински и сие се опитат да блокират ЕС, да го върнат в ранната му фаза на единствено общ пазар и митнически съюз, това само би мотивирало другите да го преосноват в нов формат – ЕС първа класа, която не иска да се движи със скоростта на най-бавните. При това ще отсъства най-голямата спирачка на интеграцията – Обединеното кралство.

За по-дълбоката интеграция са най-богатите и най-силните европейски страни. Наивни са очакванията, че по-бедните и по-малките могат да ги спрат. Да, Германия и Франция могат “счупят” ЕС, както казва Бойко Борисов. Ще го счупят, без да им мигне окото, защото в счупеното парче ще останем ние, с гайдите. Здравото и хубавото ще си остане тяхно и може пак да се наложи да кандидатстваме за него.

Текстът е от блога на Веселин Желев

Красимир Каракачанов с първи коментари за оставката на вицепримиера

http://www.varna24.bg/news/828823.html

"Не искам да коментирам мотивите на Валери Симеонов, той ги изрази много ясно. Той не желае ...

Мира Добрева по-смирена отвсякога

http://www.varna24.bg/news/828883.html

"<em>Някакво чувство ме пропива свише преди началото на всеки пост. Отдавам му се с ...

Данъчни и руснак погнаха Ветко

http://www.varna24.bg/news/828879.html

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на ...

Година по-късно: намериха изчезналата аржентинска подводница

https://www.vesti.bg/sviat/godina-po-kysno-nameriha-izcheznalata-arzhentinska-podvodnica-6088887

Данните за подводен взрив в зоната, в която се намираше подводницата, подкрепиха тезата, че след експлозия на борда, тя е потънала

Нинова: Оставката на Симеонов беше задължителна, справедливостта надделя над страха

https://www.actualno.com/politics/ninova-ostavkata-na-simeonov-beshe-zadyljitelna-spravedlivostta-naddelja-nad-straha-news_706674.html

"Оставката на Валери Симеонов беше задължителна. Голямата победа обаче не е  самата оставка, а събудената гражданска енергия. Преди две години това би било невъзможно. Хората се страхуваха да имат различно мнение и бяха апатични към случващото се. Чувството за справедливост надделя над страха и апатията. " Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в изявление в централата на партията. "Първо искаме да поздравим майките на деца с увреждания, защото не отстъпиха цели 26 д

Корнелия Нинова поздрави майките на деца с увреждания, че не са отстъпили 26 дни

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157322

Корнелия Нинова поздрави майките на деца с увреждания, че не са отстъпили 26 дниПоздравяваме майките на деца с увреждания, че не отстъпиха 26 дни, както и хората, които ги подкрепиха, заяви лидерът на БСП и на ПГ на левицата Корнелия Нинова относно оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Голямата победа не е само оставката, голямата победа е събудената гражданска енергия, посочи тя.

Москва: Западът иска Балканите за плацдарм срещу Русия

http://www.dnes.bg/rusia/2018/11/17/moskva-zapadyt-iska-balkanite-za-placdarm-sreshtu-rusiia.393897

Настоява страните от региона да направят избор: или с Москва, или с Вашингтон и Брюксел!

Управата на болницата във Велико Търново ще инвестира в изграждането нов корпус

https://pik.bg/управата-на-болницата-във-велико-търново-ще-инвестира-в-изграждането-нов-корпус-news796915.html

Управата на болницата във Велико Търново ще инвестира в изграждането нов корпус

Ръководството на Областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново ще инвестира 6,5 млн. лв. в изграждането на нов болничен корпус, който да обедини всички отделения на лечебното заведение, съобщава БНР. 

Новото крило ще е на 8 етажа.

Вече е обявена обществена поръчка за строежа, който трябва да приключи за 18 месеца. Целта е обединение на двете бази на болницата.

, посочи нейният директор д-р Стефан Филев:

„Не може интензивните отделения да бъдат в база 1 в нова болница на 4-5 километра разстояние от такива тежки отделения като родилно отделение, ортопедия, гинекология - разясни ситуацията директорът на болницата доктор Стефан Филев. - Проектът ще се изпълни на два етапа. За първия е осигурено финансиране от 4,5 млн. лв., които болницата получи от продажбата на 20 декара свой парцел на търговска верига.Строежът на новия болничен корпус ще доведе и до спестяване на близо половин милион лева, които годишно лечебното заведение харчи за транспорт и издръжка на старата сграда“.

В днешния Световен ден на недоносените деца е обявен Ден на отворените врати в Отделението по неонатология на болницата. Извършват се безплатни контролни прегледи на децата и консултации със специалисти от лечебното заведение.

В страната ни недоносените бебета са около 10% от всички живородени деца, колкото е и средното равнище за Европа.

"Това, което говорим на майките, които са стресирани от това, че се ражда недоносено бебе е, че недоносеността не е заболяване", разясни доктор Мария Калайджиева, неонатолог в болница „Токуда“.

Според Калайджиева, в България трябва да има програми за проследяване на развитието на преждевременно родените деца след изписването им от болница, каквито има в много други страни.  

 

Оставката на Симеонов не била съгласувана със Сидеров

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/11/17/3347604_ostavkata_na_simeonov_ne_bila_suglasuvana_sus_siderov/?ref=rss


Оставката на Валери Симеонов не е съгласувана с мен. Това каза на брифинг председателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" и лидер на "Атака" Волен Сидеров, цитиран от "Фокус". По-рано днес другият партиен лидер в малката коалиция - Красимир Каракачанов (ВМРО) заяви, че Симеонов е говорил с него вчера през деня преди да информира премиера Бойко Борисов, че подава оставка.<br /><br />"Но основното е, че очаквам от членовете на...

25 случая на усложнения при грип са регистрирани във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=385921

През изминалата седмица регистрираната в РЗИ - Варна остра заразна заболeваемост се движи в характерните за сезона граници, съобщават за Moreto.net. Регистрирани са 29 случая на чревни инфекции срещу 19 от предходната седмица, като през настоящите дни чревните инфекции са представени от: 23 ентероколита, 3 хепатита, 1 ротавирусeн ентерит, 1 салмонелоза и 1 колиeнтерит.

Младо семейство с малко дете се размина на косъм от голяма трагедия

https://petel.bg/Mlado-semeystvo-s-malko-dete-se-razmina-na-kosam-ot-golyama-tragediya__291659

Младо семейство от село Черна Места, община Якоруда, едва не изгоря в среднощен пожар, развихрил се в къщата им през отминалата нощ, съобща...

Големият син на Пит и Джоли се умори от семейните скандали и взе крайно решение

https://petel.bg/Golemiyat-sin-na-Pit-i-Dzholi-se-umori-ot-semeynite-skandali-i-vze-krayno-reshenie__291658

Синът на Брад Пит и Анджелина Джоли се умори от нестихващите скандали в семейството и реши да избяга далеч от родителите си. Това съобщава...

Спартак обърна Локомотив (Русе) у дома с 3:1 (снимки)

https://petel.bg/Spartak-obarna-Lokomotiv--Ruse--u-doma-s-3-1--snimki-__291656

Спартак победи с 3:1 Локомотив (Русе) с 3:1 в мач от последния 13-и кръг от първото завъртане в Трета лига - Североизточна група. Гостите изн...

Протестът във Варна завърши. За утре са обявени два сборни пункта

https://petel.bg/Protestat-vav-Varna-zavarshi--Za-utre-sa-obyaveni-dva-sborni-punkta__291655

Протестът във Варна завърши. Днес недоволните бяха доста по-малко, като се събраха пред общината, а след това направиха шествие до Катедра...

Италия ще преговаря за заем на Лувъра на всички творби на Леонардо да Винчи

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157316

Италия ще преговаря за заем на Лувъра на всички творби на Леонардо да ВинчиИталия иска да предоговори споразумението за отдаване под наем на всичките творби на Леонардо да Винчи, които притежава, на Лувъра през 2019 г. по повод експозиция там, отбелязваща 500-годишнината от смъртта на твореца, предаде Франс прес, като се позова на италиански медии. Италианският държавен секретар за културата Лучия Боргондзони,

Корнелия Нинова: Искаме да поздравим майките на деца с увреждания

http://www.cross.bg/pobeda-golyamata-yvrezhdaniya-1589379.html

/КРОСС/ Голямата победа на майките на деца с увреждания не е оставката на Валери Симеонов, а събудената гражданска енергия. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в изявление в централата на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус". „Искаме да поздравим майките на деца с увреждания, че 26 дни не отстъпиха от най-милото, което има една майка - детето си - Искаме да поздравим хората, които ги подкрепиха. Голямата им победа е не само оставката на Валери Симеонов, тя е щрих в една по-голяма картина. Голямата победа е събудената гражданска енергия", каза Нинова и посочи, че преди две години това не би било възможно. Според нея голяма победа е, че чувството на справедливост е надделяло над страха и апатията.  

Корнелия Нинова: Искаме да поздравим майките на деца с увреждания

http://www.cross.bg/pobeda-samo-predi-1589379.html

/КРОСС/ Голямата победа на майките на деца с увреждания не е оставката на Валери Симеонов, а събудената гражданска енергия. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в изявление в централата на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус". „Искаме да поздравим майките на деца с увреждания, че 26 дни не отстъпиха от най-милото, което има една майка - детето си - Искаме да поздравим хората, които ги подкрепиха. Голямата им победа е не само оставката на Валери Симеонов, тя е щрих в една по-голяма картина. Голямата победа е събудената гражданска енергия", каза Нинова и посочи, че преди две години това не би било възможно. Според нея голяма победа е, че чувството на справедливост е надделяло над страха и апатията. Тази оставка няма как да промени нещата, тъй като управляващите не искат да променят политиките. Протестите вече не са само за една или друга личност. Те са за провежданите политики, а видимо управляващите не искат да ги променят. Ние се обръщаме към тях: Част от исканията на протестиращите, уважаеми управляващи, ги имате на бюрата си от преди месец. ПГ на "БСП за България" ги внесе като закони, като например- Алтернативния ни бюджет. Един път ги отхвърлихте, помислете си преди да гласувате втори път след една седмица, на второ четене

Сирийските бизнесмени в Турция не искат да се връщат у дома

https://www.investor.bg/evropa/334/a/siriiskite-biznesmeni-v-turciia-ne-iskat-da-se-vryshtat-u-doma-272051/

Те предпочитали да дойдат в Турция и да останат в страната поради географската близост и възможностите за работа и инвестиции

Сидеров: Очаквам извинение от Борисов, Цветанов, Каракачанов и Симеонов, че не ме послушаха

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157317

Сидеров: Очаквам извинение от Борисов, Цветанов, Каракачанов и Симеонов, че не ме послушахаОставката на Валери Симеонов не е съгласувана с мен. Очаквам от членовете на коалиционния съвет - Борисов, Цветанов, Каракачанов, а и самият Симеонов, да ми кажат: Абе, Волене, беше прав, извинявай, че не те послушахме не те послушахме преди месец. Това заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров на извънреден брифинг в кабинета си в централата на

Лекарствата за настинка и кашлица са вредни за малки деца, сочи изследване

https://www.actualno.com/health/lekarstvata-za-nastinka-i-kashlica-sa-vredni-za-malki-deca-sochi-izsledvane-news_706595.html

Ново проучване, публикувано в BMJ показва, че няма достатъчно доказателства, че лекарствата с антихистамини помагат при запушен нос, а когато пациентът е млад, това може да бъде вредно. The New York Times пише, че лекарствата против кашлица всъщност не помагат на децата да кашлят по-малко. От ConsumerAffairs посочват, че такива лекарства могат да доведат до безсъние, сънливост, главоболие и раздразнен стомах при възрастните, а при децата, освен посочените ефекти, са възможни и хипертония и гърч

83 двойки празнуват заедно златните и сребърните си сватби

https://pik.bg/83-двойки-празнуват-заедно-златните-и-сребърните-си-сватби-news796913.html

83 двойки празнуват заедно златните и сребърните си сватби

Днес 83 двойки от Разлог ще отпразнуват заедно своите златни и сребърни сватби. От тях 31 са семействата, които ще отбележат златна сватба, а 52 сребърна.

Всяка година организатор на събитието е Обредният дом в града, съобщиха от община Разлог.

За тържествения ритуал ще има питка, омесена от златните юбиляри, която заедно със запален огън ще предадат на най-младото семейство в града, като символ на любовта и семейното огнище. Всички празнуващи ще подновят брачните си клетви и ще се подпишат в летописната книга на златните и сребърни сватби.

Кумове на дългогодишните брачни партньори ще са кметът на Разлог Красимир Герчев и съпругата му Ирина Герчева.

Неуспешен опит за обир на инкасото на фирма разбуни Монтана в „черния петък“

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157311

Неуспешен опит за обир на инкасото на фирма разбуни Монтана в „черния петък“Двама неизвестни мъжаги са нападнали служител от инкасото на хипермарkет в Монтана, докато носел парите от оборота към специализирания автомобил. Tова съобщиха от ОД на МВР - Монтана. Нападението станало на черния петък, около 18.15 часа . Нападателите нанесли удар по главата на 66- годишния К.Н.И. от Монтана,

С хитовата постановка "Дебелянов и ангелите", Пловдив отбелязва Нощта на театрите

https://www.actualno.com/plovdiv/s-hitovata-postanovka-debeljanov-i-angelite-plovdiv-otbeljazva-noshtta-na-teatrite-news_706671.html

За шеста поредна година днес в страната ще се проведе Нощ на театрите – част от платформата Европейска Нощ на театъра. В тазгодишното издание Драматичен театър-Пловдив ще представи спектакъла, който покори сърцата на публиката и театралната гилдия и се превърна в безспорното театрално събитие на годината – „Дебелянов и ангелите“ с режисьор Диана Добрева. През 1916-та годинна подпоручик Дебелянов заминава на фронта, като и до днес остават пророческите м

Разкрития: Ето кой спипа полицията със сух канабис край Сандански…

http://regiona.bg/%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%ba%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b8%d1%8f-%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%ba%d0%be%d0%b9-%d1%81%d0%bf%d0%b8%d0%bf%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d1%81/

50-годишният мъж се занимава със строителство, името му необичайно се замесва в този случай

Бургазлията Сашо Фридриховски е арестуваният с 11 кг марихуана в село Левуново, Община Сандански при спецакцията на криминалисти от Сандански.

Униформени са спипали Сашо на местопрестъплението – на метри от плантацията и с две пълни торби с марихуана. Арестуван е и го грозят до 10 години затвор.

Сашо Фридриховски е роден през 1968 година. Проверка на Флагман.бг показа, че той живее в ж.к.”Славевейков”, бл.26 и се занимава със строителството. На негово име са одобрени ПУП-ове за строеж на вилна сграда в Банево, има участие в две фирми – „Зара строй” ООД и „Алфрид” ЕООД.
Заради това и замесването на името му в тази история е безкрайно необичайно. Може да е подставено лице.

Разследващи работят по следа, че той е част от група, занимаваща се с производството и разпространението на лекия наркотик. Количеството, с което е спипан не е никак малко.

Материалът Разкрития: Ето кой спипа полицията със сух канабис край Сандански… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

БСП: Оставката на Симеонов е закъсняла, протестите днес са различни

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157313

БСП: Оставката на Симеонов е закъсняла, протестите днес са различниОставката на Симеонов беше задължителна, но е закъсняла, подадена под натиск и неискрена. Това заяви соцлидерката Корнелия Нинова на извънреден брифинг току-що. Тя поздрави майките, че 26 дни не отстъпиха. Голяма победа не е само оставката на Валери Симеонов. Тя е шрих от една по-голяма картина - събудената гражданска енергия,

Електронната уикенд винетка ще струва 10 лв.

http://www.moreto.net/novini.php?n=385949

10 лв. ще струва електронната уикенд винетка за леките автомобили, която ще влезе в сила от 1 януари 2019 г. Това предвиждат публикуваните за обществено обсъждане предложения за изменение и допълнение в Тарифата за таксите, които се събират от Агенция „Пътна инфраструктура”, съобщават на сайта си.

Жена бе прегазена на протестите във Франция срещу скъпите горивата

https://frognews.bg/svqt/jena-pregazena-protesta-vav-frantsiia-sreshtu-skapite-gorivata.html

Началото на протестите във Франция срещу високите цени на горивата бе белязан от трагичен инцидент, предадоха световните агенции.

АПИ: Шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия

http://www.cross.bg/predpriemat-neobhodimite-putishta-1589378.html

/КРОСС/ Шофьорите, на които утре им предстои пътуване, да тръгват с автомобили, подготвени за движение при зимни условия. Прогнозата на метеоролозите за неделя и понеделник е за застудяване и в Северозападна и Северна България дъждът ще преминава в сняг. Необходимо е шофьорите да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват правилата за движение, необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри.На директорите на 27-те областни пътни управления е разпоредено да следят прогнозите по райони и със завишено внимание да предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания по усойните места. В поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци ще участват около 3000 снегопочистващи машини - снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н. По опорните пунктове са осигурени необходимите количества сол, пясък, луга и химически вещества. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.  

Пътят между Кубрат и Русе ще бъде ремонтиран

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157308

Пътят между Кубрат и Русе ще бъде ремонтиранПътят между Кубрат и Русе ще бъде ремонтиран. Отсечката е с дължина 47 километра и в обновяването й ще бъдат вложени около 33 600 000 лева, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Обществената поръчка за избор на изпълнител стартира на 8 ноември, а офертите за ремонта се приемат до 20 декември.

Над 1000 в неизвестност и 71 загинали при пожара в Калифорния

https://www.vesti.bg/sviat/nad-1000-v-neizvestnost-i-71-zaginali-pri-pozhara-v-kaliforniia-6088886

Пожарът в Северна Калифорния се превърна в най-смъртоносния и най-опустошителния в историята на щата

Семейство с малко дете замалко да изгори при пожар в къщата им

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157292

Семейство с малко дете замалко да изгори при пожар в къщата имМладо семейство с малко дете едва се спаси от смъртта при голям пожар, обхванал къщата им в якорудското с. Черна Места. Съседи забелязали гъст черен дим да се извива от дома на Муса и Улия Мустафа и подали сигнал към 2 ч през ноща. Докато пристигнат огнеборците от Якоруда и Разлог, съседите събудили семейството с 3-годишно дете и започнали да

Граждански протест в София събра недоволни от системата на управление

https://www.actualno.com/politics/grajdanski-protest-v-sofija-sybra-nedovolni-ot-sistemata-na-upravlenie-news_706670.html

Пред Народното събрание се провежда протест с искане за промяна в модела на управление, съобщава БНР. Недоволни граждани искат българските граждани да бъдат в центъра на властта, да се промени политическият модел на управление и да бъде намален броят на депутатите. Акцията е обявена като недоволство на българи в страната и чужбина. Един от организаторите Росен Миленов обясни, че протестът е започнал вчера и ще продължи днес. От думите му стана ясно, че в Президентството и Народното събрание

Лъчезар Вълчев и Христина Койнова са победителите на А1 атлетика за младежи в Плевен

https://www.24chasa.bg/sport/article/7157301

Лъчезар Вълчев и Христина Койнова са победителите на А1 атлетика за младежи в Плевен

Плевен бе домакин на петия кръг от веригата „А1 атлетика за младежи“ на 17 ноември. Кметът на община Плевен Георг Спартански и шестата от младежките олимпийски игри на гюле Яна Копчева наградиха всички деца участвали в състезанието. Лъчезар Вълчев (Лудогорец – Разград) и Христина Койнова (Супер спорт – Варна) спечелиха надпреварите по трибой,

Нападнаха служител на инкасо фирма, пренасял торба пари в Монтана

https://pik.bg/нападнаха-служител-на-инкасо-фирма-пренасял-торба-пари-в-монтана-news796939.html

Нападнаха служител на инкасо фирма, пренасял торба пари в Монтана

Двама неизвестни са нападнали служител на инкасо фирма, докато изнасял торба пари от "Технополис" в Монтана, съобщи "Конкурент", като се позовава на информация от полицията.

Инцидентът е станал в петък вечерта около 18:15 часа пред входа на магазина, докато униформеният вървял към автомобила.

Според информацията, двамата апаши изникнали пред 66-годишния К.Н., халосали го по главата и пробвали да измъкнат от ръцете му торбата, в която имало десетки хиляди лева. Мъжът обаче не се оставил и оказал съпротива.

Служители на магазина усетили суматохата пред входа и се притекли на помощ. Тогава нападателите изчезнали в тъмното.

"Работим по случая. Образувано е досъдебно производство", каза началникът на районното в Монтана Бисер Йончев. 

Млад мъж се обеси на входната врата на дома си

http://www.varna24.bg/news/828867.html

38-годишен мъж беше намерен от близките си обесен на входната врата на дома си в смолянския квартал ...

Тереза Мей отхвърли контрапредложенията за Брекзит

https://dnes.dir.bg/politika/tereza-mey-othvarli-kontrapredlozheniyata-za-brekzit

Планът ми за Брекзит не е перфектен, но заслужавам похвали, заяви премиерът в пространно интервю за в. "Дейли мейл"

Армията попълва редиците си с кампания "Бъди войник"

http://www.varna24.bg/news/828872.html

Българската армия със сериозен недостиг на войници. Към този момент незаетите позиции са за 5500 ...

Преместват на друго място пощенската кутия на Дядо Коледа в Гренландия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157296

Преместват на друго място пощенската кутия на Дядо Коледа в ГренландияПощенската кутия на Дядо Коледа в Гренландия, предназначена за получаване на писмата от дечицата до Веселия старец, се премества на друго място, съобщава ДПА, цитирана от БТА.  Червеното съоръжение, високо няколко метра, е изнесено от предишната му локация в Илулисат и пътува по море за новата си дестинация в гр.

Пътят към Холивуд минава през веригите за бързо хранене

https://news.bg/panorama/patyat-kam-holivud-minava-prez-verigite-za-barzo-hranene.html

Много от известните актьори са работили в такива заведения преди да станат звезди

50 години след историческото 7:2 над ЦСКА, Левски падна от Монтана

https://offnews.bg//futbol/50-godini-sled-istoricheskoto-7-2-nad-tcska-levski-padna-ot-montana-692140.html

Навръх 50-годишнината от историческата победа на Левски над ЦСКА със 7:2, "сините" бяха надиграни насред "Герена". Макар и в контролен двубой, 26-кратните шампиони отстъпиха при домакинството си на втородивизионния Монтана с 2:3.

Срещата предложи доста интересни моменти, като 200-тината фенове по трибуните на ветровития Сектор А, които бяха дошли в студения ноемврийски ден, станаха свидетели на два пълни обрата. Спарингът бе изгледан от собственика на клуба Спас Русев. В ложите бе и юношата на Левски Николай Михайлов, за който се твърди, че може да се завърне в отбора.

Домакините започнаха мача с вратар Николай Кръстев, който най-вероятно ще бъде титуляр до края на годината, освен ако не повтори грешките на Божидар Митрев и Мартин Полачек. Пред него играха Луи Нганиони, Ивайло Найденов, Давид Яблонски, Аймен Белаид, Илия Юруков, Филипе Нашименто, Атанас Кабов, Паулиньо, Серджиу Буш и Ривалдиньо.

Гостите откриха резултата в самото начало, когато Сергей Георгиев влезе на скорост в полето на съперника и с диагонален шут не остави шанс на Кръстев. Левски намери сили да обърне мача още до паузата, когато за тима се разписаха Атанас Кабов и Паулиньо.

Левски можеше да води и с повече преди началото на втората част, но Кабов и Ривалдиньо пропуснаха да се разпишат от чисти положения. Монтана се възползва от пропуските на "сините" и през втората част не само заигра добре, но и стигна до нов обрат.

Атанас Илиев изравни за 2:2 в 52-та минута след грешка на появилия се в игра на полувремето Антони Белмонт, а в 76-та и Борислав Дамянов получи подарък от домакините за третия гол в полза на Монтана. Като за капак на всичко Луи Нганиони от Левски се контузи след близо час игра и бе заменен принудително, което увеличава проблемите за "сините" на левия бек.

До края левскарите се втурнаха в търсене на попадение, но реална опасност пред вратата на гостите така и не се осъществи. Всичко това подпечата изненадващото поражение за "сините" в този контролен мач.

Сидеров: Оставката закъсня. Може да няма четвърти вицепремиер

https://dnes.dir.bg/politika/siderov-ostavkata-zakasnya-mozhe-da-nyama-chetvarti-vitsepremier

Ако обаче трябва да се посочи такъв човек, лидерът на "Атака" би предложил да е технократ, а не партийна фигура

Българско мобилно приложение помага за проследяване на бременността

http://www.cross.bg/prilozhenie-izsledvaniya-bremennostta-1589377.html

/КРОСС/ Млада родилка реши да помогне на всички бъдещи майки и заедно със своя лекар създаде безплатно мобилно приложение за проследяване на бременността. Габриела е програмист и щастлива майка на петмесечна дъщеря. При преглед при гинеколога се ражда идеята да направят приложение за виртуална женска консултация: „По-различно е с това, че е съгласувано с българската система за следене на бременност и реално всички изследвания и измервания, които са включени в него са по-българския стандарт". Д-р Александър Кобаков допълва, че целта е жените да имат по-добър план за протичането на цялата бременност. С един клик бременната жена може да проследи как трябва да нараства теглото, какви изследвания да направи, колко често трябва да рита бебето и как да се храни здравословно. Програмата работи и на английски език на всеки умен телефон. ***Разработено с идеята да направи живота на жените през този, така или иначе стресиращ и непривичен период, а именно бременността, това приложение ще Ви даде нужната информация, за да останете спокойни и да се радвате на растящото във Вас мъниче. Благодарение на Calm Mom ще бъдете винаги в крак с нещата, които е необходимо да направите и прегледите, които е необходимо да посетите, за да продължавате да се чувствате добре и да сте сигурна, че всичко е наред

Спипаха тийнейджър от Галиче да краде ток

https://pik.bg/спипаха-тийнейджър-от-галиче-да-краде-ток-news796911.html

Спипаха тийнейджър от Галиче да краде ток

Полицията разкри хлапак да краде ток в село Галиче, съобщиха от областната дирекция на МВР, цитирани от „Конкурент“.

Нарушението било установено вчера от служители на РУ-Бяла Слатина, в дома на 16-годишния С.М. Констатирано било, че непълнолетният обитател на имота е осъществил неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа на ЧЕЗ.

По случая е започнато бързо производство.

 

Безплатни профилактични прегледи в МБАЛ-Разлог

http://www.struma.com/obshtestvo/bezplatni-profilaktichni-pregledi-v-mbal-razlog_142042/

По повод „95 години здравеопазване в Разлог“ МБАЛ Разлог организира за населението на Община Разлог и съседните общини безплатни профилактични прегледи от лекари - специалисти на лечебното заведение. Безплатните прегледи ще се извършват след предварително записване до 19.11.2018г. на новооткритата Регистратура на МБАЛ Разлог. /основна сграда ет.2/. За повече информация тел.0885803996.

Прегледите по специалисти и дни, ще бъдат както следва: 20.11.2018г. /вторник/ в...

Продължава

Зам.-министър разкри колко български майки се завръщат по-рано на работа

https://petel.bg/Zam--ministar-razkri-kolko-balgarski-mayki-se-zavrashhat-po-rano-na-rabota__291654

За първите девет месеца на тази година около 12 300 млади майки са се върнали на работа, преди детето да навърши годинка, като по този начин с...

АПИ: Шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия

https://petel.bg/API--SHoforite-da-tragvat-na-pat-s-avtomobili--podgotveni-za-zimni-usloviya__291653

Шофьорите, на които утре им предстои пътуване, да тръгват с автомобили, подготвени за движение при зимни условия. Прогнозата на метеороло...

Кралев: Започваме срещите за кандидатурата за Мондиал 2030 през следващата седмица

https://petel.bg/Kralev--Zapochvame-sreshhite-za-kandidaturata-za-Mondial-2030-prez-sledvashhata-sedmitsa__291652

Започва съгласуване на идеята България, Сърбия, Румъния и Гърция да кандидатстват за домакинство на световното първенство по футбол през...

Акция по кръводаряване организират в Областна администрация-Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=385940

Областна администрация организира акция по кръводаряване в съдействие с Районния център по трансфузионна хематология, припомня Moreto.net. Събитието е планирано за 21 ноември от 18.00 часа в заседалтелната зала в двора на Областна администрация.

Двама художници от Разлог дариха рисунки на Отделението по педиатрия в МБАЛ-Разлог

http://www.struma.com/obshtestvo/dvama-hudojnici-ot-razlog-dariha-risunki-na-otdelenieto-po-pediatriya_142041/

Художниците Йордан Йорданов и Катерина Рачева дариха рисунки на детското отделение в Разложката болница. Йордан Йорданов от години работи с талантливи деца от града, а дъщерите на Катерина Рачева са ученички на Йордан. Благородната кауза за даряване на рисунките ще помогне малките пациенти да бъдат по-усмихнати и спокойни по време на престоя си в отделението.

Събитието уважиха и кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев и управителя на болницата д-р Божидар Велев. Дарението е част...

Продължава

Неволите на Facebook лишиха Зукърбърг от 17,4 млрд. долара само тази година

https://www.investor.bg/novini/346/a/nevolite-na-facebook-lishiha-zukyrbyrg-ot-174-mlrd-dolara-samo-tazi-godina-272048/

Състоянието на Зукърбърг остава значително - 55,3 млрд. долара, и той заема шесто място в индекса на милиардерите на Bloomberg

17 нови изтребители купува Великобритания от САЩ

https://www.actualno.com/europe/17-novi-iztrebiteli-kupuva-velikobritanija-ot-sasht-news_706592.html

Великобритания е подписала договор за закупуване на 17 многоцелеви изтребители Ф-35B. Това се съобщава на официалния уебсайт на Министерството на отбраната на Обединеното кралство. "17 нови изтребители Ф-35B ще бъдат доставени между 2020 и 2022", съобщава британската армия. Новите самолети ще станат допълнение към 16-те Ф-35 в базата на кралските ВВС в Норфолк в източната част на Англия. Преди това беше подписан договор за закупуването на още два Ф-35, предава ТАСС. "Щастлив съ

На учителя с любов! Ученици от 9 клас на училището в Кочан изненадаха класния ръководител с торта, ето защо...

http://www.struma.com/obshtestvo/na-uchitelya-s-lyubov-uchenici-ot-9-klas-na-uchilishteto_142040/

Учениците от 9-ти Б клас на Средно училище "Хр. Смирненски" в село Кочан изненадаха приятно своя класен ръководител. Рожденикът учителя по физически възпитание и спорт Динко Кумбаров получи подарък торта, което пък бе повод заедно с учениците да отбележат празничния ден за любимия учител.

Двигателят на всички спортни инициативи в училището, за пореден път получи внимание и обич от своите възпитаници. Празничният ден нямаше как да мине без танци и песни, а инерцията от...

Продължава

Сривът на криптовалутите удари и видеокартите. Дали?

http://clubz.bg/75972-srivyt_na_kriptovalutite_udari_i_videokartite_dali

За последното денонощие един от ключовите производители на компютърни видеокарти - Nvidia - загуби 18% от акциите си.

Повод за това е докладът на компанията за приходите им от второто тримесечие на годината. Той показва приходи от 3,18 млрд. долара, с 21% повече от същия период на 2017 г.

Защо тогава обаче компанията губи на борсата?

Причината е в т.нар. "крипто-махмурлук". Популярността на криптовалутите, която избухна в последните 2 години, доведе до сериозен ръст както в стойността, така и в очакванията към компаниите за видеокарти.

Доскоро производителите на видеокарти правеха големите си приходи от най-скъпите си чипове, нужни за мощни машини, на които да се играят компютърни игри.

В последно време обаче друга ключова употреба се появи на хоризонта - "копаенето" на криптовалути. Множество ентусиасти по света си поръчваха по 5, 10, 20, дори 100 видеокарти от средния клас и ги впрягаха в генерирането на биткоин, етериум или друга популярна криптовалута.

С времето обаче това копаене стана тежко за видеокартите, произведени с друга цел. Продажбите спаднаха и Nvidia например се оказаха с твърде много бройки от модела Pascal. По-сериозните "копачи" пък започнаха да поръчват специални машини, произведени точно за "копаене" и далеч по-ефективни. А сривът на биткоин след първоначалното главоломно покачване също не подейства добре.

Но дали е виновен само "крипто-махмурлъкът"?

Според някои анализатори това може да е валидно оправдание за реакцията на борсата в момента, но не и в дългосрочен план.

От една страна са крипто-валутите, но от друга е цялостния свръхоптимизъм на акционерите и борсовите играчи към технологичните компании. Акциите на Nvidia спаднаха от 226 на под 200 долара за една, но дългосрочните наблюдатели на пазара твърдят, че практически и това е твърде високо.

Не помага и фактът, че компанията обяви нова видеокарта, която всички нейни фенове очакват и затова не бързат да купуват нещо от досегашния им каталог. Така че голям процент от загубата им може да е изцяло временен проблем.

Проблемите на Nvidia може да изглеждат като проблеми само на специалистите в сферата на видеообработката или на тийнейджърите, които искат да играят "най-яките" компютърни игри. Но видеокарти са нужни във всеки компютър и техните цени пряко влияят на целия пазар.

Първан Симеонов: В България оставките не са развръзка, а завръзка

https://offnews.bg//politika/parvan-simeonov-v-balgaria-ostavkite-ne-sa-razvrazka-a-zavrazka-692138.html

"Валери Симеонов си беше поставил за цел, ако предприема нещо, да го прави след като протестите утихнат, за да не изглежда като направено под натиск. Донякъде успява в това начинание, защото този на майките отмина своя пик. Другите протести го захлупиха".

Това каза политологът Първан Симеонов по повод вчерашното решение на вицепремиера Валери Симеонов да подаде оставка. Тя идва почти месец след началото на протестите с искането за оставката му заради изказването му за "кресливи жени" с "уж болни деца" по адрес на майките на деца с увреждания.

"Симеонов изчака, за да може да запази достойнството си", смята той.

Според политолога вицепремиерът Красимир Каракачанов е изиграл известна роля в решението на Валери Симеонов да подаде оставка.

"Не бива да се пропуска и изказването на двама депутати на Валери Симеонов, след което имаше разграничение на представители на ВМРО от начина, по който НФСБ говори за протестите. Това също е била капка, от която прелива чашата. Според мен най-важното е, че Симеонов е чул и общественото мнение", каза Първан Симеонов.

По думите му протестите на майките на деца с увреждания и опозицията, фиксирайки недоволството върху една личност, са направили услуга на премиера Бойко Борисов, който задоволил всички претенции с премахването на един човек.

Според политолога оставките в България обаче не са развръзка на политически сюжети, а са завръзка на съвсем нови. "Дългата ръка на ДПС стои зад всичко, което се случва в страната", каза още.

"Тя цели поставяне на Бойко Борисов в още по-голяма зависимост, премахвайки патриотите или поне основното „анти ДПС“ острие – Валери Симеонов", добави Първан Симеонов.

Ето го бургазлията Сашо, закопчан с две торби марихуана край Сандански

http://www.struma.com/obshtestvo/eto-go-burgazliyata-sasho-zakopchan-s-dve-torbi-marihuana-krai_142039/

Бургазлията Сашо Фридриховски е арестуваният с 11 кг марихуана в село Левуново, Община Сандански. Униформени са спипали Сашо на местопрестъплението – на метри от плантацията и с две пълни торби с марихуана. Арестуван е и го грозят до 10 години затвор.

Сашо Фридриховски е роден през 1968 година. Проверка на Флагман.бг показа, че той живее в ж.к.”Славевейков”, бл.26 и се занимава със строителството. На негово име са одобрени ПУП-ове за строеж на вилна сграда в Банево,...

Продължава

Само в "24 часа": Димитър Пенев за 17 ноември. И за 2:7 преди 50 г., и за "Парк де Пренс" преди 25 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7156447

Само в "24 часа": Димитър Пенев за 17 ноември. И за 2:7 преди 50 г., и за "Парк де Пренс" преди 25 г.17 ноември в историята на футбола се свързва с две събития. Първото е през 1968 година, когато “Левски" побеждава ЦСКА със 7:2. Четвърт век по-късно националите побеждават с 2:1 Франция на “Парк де Пренс” и се класират на световното първенство в САЩ, където достигат до 1/2-финалите.Димитър Пенев е единственият, който е свързан и с двете събития.

Само в "24 часа": Димитър Пенев за 17 ноември. И за 2:7 преди 50 г., и за "Парк де Пренс" преди 25 г.

https://www.24chasa.bg/sport/article/7156447

Само в "24 часа": Димитър Пенев за 17 ноември. И за 2:7 преди 50 г., и за "Парк де Пренс" преди 25 г.17 ноември в историята на футбола се свързва с две събития. Първото е през 1968 година, когато “Левски" побеждава ЦСКА със 7:2. Четвърт век по-късно националите побеждават с 2:1 Франция на “Парк де Пренс” и се класират на световното първенство в САЩ, където достигат до 1/2-финалите.Димитър Пенев е единственият, който е свързан и с двете събития.

Десетки уважиха панихидата на гроба на митрополит Борис в Благоевград

http://www.struma.com/obshtestvo/desetki-uvajiha-panihidata-na-groba-na-mitropolit-boris-v-blagoevgrad_142038/

На 8 ноември 2018 г. се навършиха 70 години от мъченическата смърт и 130 години от рождението на Неврокопския митрополит Борис, а девет дни по- късно бе почетена неговата памет. В почит към неговите заслуги, висока духовност и мъченически подвиг, с благословението на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим Неврокопска света митрополия, Община Благоевград, Югозападният университет „Неофит Рилски“ и Македонският научен институт организираха тържествено двудневно...

Продължава

Стив Банън ще работи за Виктор Орбан

http://clubz.bg/75971-stiv_banyn_shte_raboti_za_viktor_orban

Стив Банън, бившият политически стратег на президента на САЩ Доналд Тръмп, планира да работи с унгарския премиер Виктор Орбан по време на предизборната кампания за Европейски парламент догодина, информира Ройтерс, цитирана от БТА.

Той направи това изявление в интервю за радио-телевизия Ер Те Ел.

Банън, архитектът на изборната победа на Тръмп от 2016 г. основа движение, чиято цел е да бъдат избрани десни националисти и популисти на европейските избори през май догодина.
Банън, който имаше публична лекция в Будапеща през май, каза, че вече няколко пъти е посещавал унгарската столица и се е срещал с Орбан и негови сътрудници, като срещите не са били публично оповестявани.

Говорител на унгарското правителство не можа да потвърди тази информация.

Орбан приветства идеята на групата на Банън, наречена "Движението", като каза, че е време някой от САЩ да дойде в Европа, за да разпространи консервативно мислене вместо либерални ценности.

"Ако можех, щях да направя централата на движението в Будапеща. Толкова ми харесва. Но очевидно не е практично. Ще прекараме много време в Унгария в периода до изборния ден", каза Банън в интервюто, публикувано късно снощи.

Откакто пое властта през 2010 г., Обран използва парламентарното си мнозинство, за да оказва натиск върху съдилищата, медиите и неправителствените организации в нарушение, според опонентите му, на европейските разпоредби.

Европейският парламент през септември гласува Унгария да бъде санкционирана за пренебрегване на европейските разпоредби, свързани с демокрацията, граждански права и корупция, което бе безпрецедентна стъпка.

Първи сняг на Безбог край Добринище

http://www.struma.com/obshtestvo/purvi-snyag-na-bezbog-krai-dobrinishte_142037/

Честит първи сняг! Тънка снежна покривка има в района на хижа Безбог над Добринище, за първи път този сезон. Това е сравнително късен период от годината за подобно събитие.

От неделя температурите ще се понижат още, ще бъде дъждовно, а по високите части на планините е възможно да падне сняг.

Марти Иванов

Избори идват и изборните правила пак са на тезгяха

https://terminal3.bg/izbori-idvat-i-izbornite-pravila-pak-sa-na-tezgjaha/

Управляващите отвориха Изборния кодекс за промени с предложението да се отложи електронното гласуване и да се ограничи машинното гласуване.

Ще оставя без коментар това – много отдавна предупреждаваме, че ГЕРБ бутат нещата в този сценарий – последователно и с цялата си некадърност.

Сега ще завалят нови и нови предложения, това се случва винаги – без изключение. Темата за мажоритарните избори пак ще влезе в оборот. Улицата също ще я поиска.

Следващата седмица при Слави Трифонов ще гостуват Борисов и Манолова, и тази тема ще бъде подадена и върната в дневния ред. И въображението на хората пак ще пламне по идеята да се избират личности.

Има и друго предложение сред внесените – да падне номерът пред имената на партиите в бюлетината. Това е удар върху ДПС основно и платформа да се преговаря с тях върху други промени в кодекса – например да се ликвидира преференцията, защото именно тя е посочена в обосновката като причина номерацията да се премахне, заради феномена “15/15”. Избирателите се обърквали и посочвали едновременно тези два номера, и въз основа на тази грешка вкарвали представители с преференции.

Или преведено – оставяме номерата, но махаме преференцията. ДПС са нейният най-голям противник.

Интересни ажиотажи предстоят с изборната материя. Но едно е без съмнение – с това мнозинство в парламента, ще имаме още по-влошени правила и ограничен достъп до гласуване.

Българите в чужбина, които се сочат като много важна група за управляващите, няма да имат възможност да гласуват при по-добри условия. С отмяната на електронното гласуване – това е съвсем категорично.

Предстоящият избор на нова ЦИК също ще разбуни духовете. Избори идват и изборните правила пак са на тезгяха.

Текстът е препубликуван от фейсбук профила на автора. Заглавието е на редакцията на Терминал 3

Победа и загуба за българките на световното по бокс

https://offnews.bg//bojni/pobeda-i-zaguba-za-balgarkite-na-svetovnoto-po-boks-692139.html

Победа и загуба записаха днес българските участнички в първата сесия от третия ден на световното първенство по бокс за жени в Делхи, Индия.

Успехът е на сметката на Станимира Петрова, която спечели с единодушното решение на съдиите мача си от втория кръг на кат. до 57 кг над американката Риана Риос.

Следващата съперничка на световната ни и европейска шампионка е индийката Соня, която победи мароканката Доа Тужани.

За жалост, Габриела Димитрова напусна борбата в кат. до 51 кг. Днес българката отстъпи пред ирландката Роуз Смит в мач от втория кръг. Преди това Димитрова постигна победа в първия кръг над Чиан-Хей Чин от Китайско Тайпе.

В следобедната сесия днес за своя пръви мач на световното ще излезе и двойната еврошампионка за 2018 г. Мелис Йонузова. В кат. до 64 кг тя ще боксира срещу чехкинята Мартина Шморанцова.

"Левски" загуби от "Монтана" в контрола на "Герена"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/11/17/3347592_levski_zagubi_ot_montana_v_kontrola_na_gerena/?ref=rss


"Левски" загуби от "Монтана" с 2:3 в контролна среща, която се игра в паузата за националните отбори. На своя "Георги Аспарухов" сините не се представиха добре и допуснаха много грешки. Треньорът Славиша Стоянович даде шанс на футболисти, които играят по-малко.<br /><br />След поредицата от грешки на вратарите Божидар Митрев и Мартин Полачек в предходните мачове, този път на "Левски" пазеше Николай Кръстев.<br /><br />Головете за...

Облаци и дъжд в неделя, на места и сняг

//dariknews.bg/novini/bylgariia/oblaci-i-dyzhd-v-nedelia-na-mesta-i-sniag-2132130

През следващото денонощие, под влияние на средиземноморски циклон, времето в страната ще бъде облачно и с валежи от дъжд, в Северозападна България и в Централния Предбалкан - от сняг. Привечер и през нощта срещу понеделник валежите ще се усилят, и в Родопската област и Югоизточна България количеств

АПИ: Шофьорите да тръгват с подготвени за зимата автомобили

//dariknews.bg/novini/bylgariia/api-shofiorite-da-trygvat-s-podgotveni-za-zimata-avtomobili-2132133

Шофьорите, на които утре им предстои пътуване, да тръгват с автомобили, подготвени за движение при зимни условия, съветват от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).
Прогнозата на метеоролозите за неделя и понеделник е за застудяване и в Северозападна и Северна България дъждът ще преминава в с

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване