Мариета Рускова: Рискът от зависимост към смартфона е по-висок при децата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7156595

Мариета Рускова: Рискът от зависимост към смартфона е по-висок при децата Статистиките за различните форми на зависимост сред младите хора в модерния свят са изключително негативни. Тъкмо защото са млади, неопитни и импулсивни, хората във възрастовата група 15-34 г. са и сред най-податливите на различни зависимости - диети, алкохол, тютюнопушене, наркотици, секти, психорелигии, електронни и видеоигри, компютри, хазарт,

Жандармерия пази влаковете, но престъпленията там зачестяват

https://frognews.bg/novini/jandarmeniia-pazi-vlakovete-prestapleniiata-tam-zachestiavat.html

Убийството във влака на гара Вакарел постави темата за сигурността в обществения жп транспорт. Вчера във влака Истанбул - Пловдив - София 50-годишен мъж беше ранен смъртоносно след скандал с други пътници заради забележка. Бяха задържани двама души – брат и сестра от Ихтиман.

Според Цветанов оставката на Симеонов заздравява управляващата коалиция

https://offnews.bg//politika/spored-tcvetanov-ostavkata-na-simeonov-zazdraviava-upravliavashtata-ko-692124.html

Оттеглянето от правителството на вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов не „счупва” конструкцията на управляващата коалиция, а даже я заздравява.

Това каза лидерът на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов пред бТВ по повод вчерашното решение на вицепремиера Валери Симеонов да подаде оставка. До нея се стигна след изказването на Симеонов за кресливи жени" с "уж болни деца" по адрес на майките на деца с увреждания, което доведе де ежедневни протести с искане той да подаде оставка.

Според Цветанов решението на Симеонов да подаде оставка ще успокои обстановката и ще върне по-нормалната среда на работа. "Правителството излиза по-работоспособно", добави той.

"Не ме изненада оставката, защото в последните няколко дни, той казваше, че властта не е самоцел и би подал оставка. Фокусира се едно по-голямо внимание към коалицията и Валери Симеонов, този акт ще успокои обстановката", каза още ма.-председателят на ГЕРБ.

По думите му в случая няма риск за голямата коалиция, защото Симеонов сам е взел решението за оставката си – без натиск от страна на ГЕРБ.

„В последните няколко дни самият той е имал такива изказвания в по-тесен формат. Казвал е, че за него властта не е всичко и би приел да подаде оставка”, обясни Цветанов.

Според него изводът от станалото е показало, че управляващите трябва да бъдат "много по-обединени и по-обрани в изказванията си". "От умора или от емоция може да изпуснеш една дума, но тя да се окаже фатална", каза той.

Попитан кой ще седне на мястото на Валери Симеонов в министерския съвет, Цветанов отговори, че първо НФСБ трябва да предложат в рамките на „Обединени патриоти” вариант за вицепремиер. "След като в малката коалиция се обединят около конкретно име, то ще бъде обсъдено и с ГЕРБ", каза още той.

Цветанов не пожела да коментира информациите за влизане в кабинета на Явор Нотев, Борис Ячев или даже Волен Сидеров.

Той коментира и протестите от последните дни. „Има една организация, която беше създадена за тези протести – желание на БСП, на президента Радев, на някои от извънпарламентарните партии това да е възможност да се търси оставка на правителството (…) Реваншът е на избори”, каза Цветанов, който посочи, че управляващите ще изпълнят ангажиментите си към майките на деца с увреждания.

„Ако погледнем финансовите показатели на страната и цените, ако съпоставим 2013 г. есента и сега, разликата е в предимство на сегашното управление – възнагражденията са по-добри, а цените са по-ниски”, допълни той.

Цветанов нападна президента Радев, като определи изказванията му от последните дни като „безотговорно поведение на държавен глава, който се стреми да е обединител на нацията”.

Той припомни, че президентът е имал възможността да състави „еднолично правителство”, което обаче е вкарвало по-малко приходи в хазната, а в медиите е имало „съмнения” за голям разход в областта на отбраната.

"Този човек не може да дава морални оценки за политическото състояние в страната", заяви Цветанов по адрес на президента.

Той все пак изрази задоволство от предстоящата среща между държавния глава и премиера Бойко Борисов. Все пак не пропусна да отбележи, че за 2 години Радев е имал достатъчно възможности да се запознае с управленската програма на кабинета.

Цветан Цветанов: Оставката на Валери Симеонов не е изненада

http://www.cross.bg/simeonov-tzvetan-tzvetanov-1589355.html

/КРОСС/ „Оставката на Валери Симеонов е морален акт". Това каза в интервю за предаването „Тази събота" по БТВ зам.председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. „Тя ще заздрави коалицията, а няма да я разклати. Тя е след съгласуване в малкия коалиционен партньор. Ще продължим да изпълняваме ангажимента си към майките на деца с увреждания", допълни той. По думите му, оставката на вицепремиера Симеонов не е изненада, тъй като в последните дни самият той е заявявал, че властта не е самоцел и би подал оставка. "Правителството излиза по-работоспособно след оставката. Всяко едно напрежение, което се създава има отражение на управленската мощ. Оттук нататък с Валери Симеонов ще продължим да работим да работим заедно. Убеден съм, че с действията си той е допринасял за една добра работоспособност в политиките, които сме отстоявали", каза още Цветан Цветанов.  

Около 10% от новородените в България са недоносени

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157091

Около 10% от новородените в България са недоносени
Около 10 процента от новородените у нас са недоносени - тендецнията се запазва, въпреки спада на раждаемостта през последните години. В Световния ден на недоносените бебета - разказ за битките за живота на преждевременно родените деца, предаде БНТ.  Матея е второто дете в семейството на Катерина. Заради бактериална инфекция се ражда в началото на

Ще падне ли Нетаняху? И как едни куфари от Катар водят до криза в Израел

https://terminal3.bg/shte-padne-li-netanjahu-i-kak-edni-kufari-ot-katar-vodjat-do-kriza-v-izrael/

Ще падне ли правителството на Нетаняху? Въпросът се среща почти във всяка медия, но всъщност неговото продължение е от по-голям интерес за международната общност. А именно, ако има промени в израелското управление, това как ще се отрази на приемането на така наречената „сделка на века“ или планът на Тръмп за мирния процес в Близкия изток? Обещанието на американската администрация е да се огласи „сделката на века“ в срок от 2 до 4 месеца. Вчера категорично беше повторено, че дори и да има предсрочни избори в Израел, това няма да попречи на представянето на плана за решаването на конфликта между и израелци и палестинци.

Как се стигна до възможността за падането на правителството на Нетаняху? Защо министърът на отбраната Авигдор Либерман подаде оставка и доколко тя застрашава сигурността на кабинета? И какво се знае сега за плана на Тръмп за решаването на един от най-продължителните конфликти в Близкия изток?

Оставката в сряда на Либерман е заплаха от висока степен за правителството на Либерман. Защото тя го оставя с мнозинство от само 1 глас в парламента. Израелският Кнесет се състои от 120 депутати, след оттеглянето на Либерман подкрепата за Нетаняху остава с крехкото мнозинство от 61 членове на парламента, т.е. на практика която и да е от останалите партии в коалицията, ако реши да се оттегли, кабинетът на Нетаняху пада и се насрочват предсрочни избори. Редовните се очакват през ноември следващата година.

Роденият в Молдова Либерман е лидер на партията Израел бейттену, партия от дясното политическо пространство на Израел. Неговата оставка е в знак на несъгласие с политиката на премиера по отношение на Хамас, но по-страшното е, че Либерман оттегли своите пет депутати като обясни, че не споделя политиките на премиера за подпомагане на терористите от Хамас. Но какво точно се случи в тази наситена със събития седмица на границата между Израел и Ивицата Газа?

Първо, 3 куфара, всеки с по пет милиона долара, бяха предадени от израелците на палестинците с благословията на Нетаняху. Парите са от Катар и би трябвало да помогнат да се преодолее хуманитарната криза в Ивицата Газа, която се дължи и на отказа на президента на Палестина Махмуд Абас, от Западния бряг, да плати заплатите на служителите в Ивицата. Конфликтът между управлението на двете територии на палестинците продължава повече от десетилетие и опитите за помирение са неуспешни.

Второ, висш израелски военен, чието име не беше огласено, беше убит при акция вътре в Ивицата заедно с още 6 палестинци. Подробности не бяха огласени. В понеделник на погребението на офицера присъства президента на Израел. От арабските медии става ясно, че екип от израелски военни влиза под прикрие в Ивицата Газа, за да монтира устройство за прихващане на разговори. Патрул на Хамас се усъмнява, въпреки прикритието и униформите и открива стрелба.

Трето, в последвалата нощ над израелската държава бе извършено най-масираното ракетно нападение от години. Между 300 и 500 ракети са изстреляни от Ивицата към мирни домове в градовете наоколо. Няма убити, но има 15 ранени. Защитният купол, който охранява въздушното пространство над Израел не може да поеме и обезвреди такова голямо количество ракети едновременно. Предполага се, че на склад в Ивицата Газа има още 20 000 ракети. Т.е. истина е, че някаква част от парите, неясно каква, не отива за да се помогне на бедните и болните, а с тях се купува оръжие.

Разбира се Либерман събира позитиви от подадената оставка за следващите избори. Недоволните от политиката на Нетаняху биха гласували вероятно за него. Но защо Нетаняху даде 15-е милиона? Според него поради здрав разум – „за да се избегне войната, не защото няма да я спечелим, а защото нямаме ход след нея“ и защото „после как ще управляваме тези 2 милиона палестинци там?“.

Оживените преговори между част от ръководството на Хамас, Египет, Израел не са тайна отдавна. Очаква се арабските държави да подкрепят с 1 милиард долари икономическа зона с много предприятия на границата между Египет и Газа. Очаква се Израел да помогне на палестинците с пристанище и летище.  Очаква се палестинците от Газа да се демилитаризират и признаят правото на Израел да съществува. Сигурно част от тези дейности са точки от плана на Тръмп за мирния процес в Близкия изток. Вероятно е също и да се сбъдне голямата надежда на палестинците за столица Източен Ерусалим.

Проблемът при преговорите е, че  все още политическото ръководство на Хамас не може да се наложи над отделните въоръжени фракции, което води и до избухване на напрежение и военни сблъсъци, за съжаление с човешки жертви.

Но каквото и правителство да дойде на власт в Израел, то не би се отказало от изминатия път и подобряването на отношенията с повечето арабски страни. Това е стабилизиране на региона, което не бива да се пропуска от следващите политици. 

Т.е. има вероятност „сделката на века“ да получи подкрепа също и от следващата коалиция, избрана да управлява Израел.

Има вероятност също да не остане отново напразна надеждата за мир в региона на цялата световна общност.

Разработеният от Китай ядрен реактор навлиза в третия етап на оценка от Обединеното кралство

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157078

Разработеният от Китай ядрен реактор навлиза в третия етап на оценка от Обединеното кралствоРазработеният от Китай реактор „Хуалун-1" завърши втория етап на оценка във Великобритания, като следващият е да се определи дали е годен за употреба в европейските държави, заявиха разработчиците, предаде bulgarian.cri.cn. Китайската ядрена енергийна корпорация (CGN) и френският енергиен гигант EDF подписаха сделка с британското правителство през

Цветанов: Правителството излиза по-работоспособно след оставката на Симеонов

http://nakratko.bg/category/59/167102/


Оттеглянето от правителството на вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов не е изненада и не „счупва” конструкцията на управляващата коалиция, а даже я заздравява.

Откриха изчезналата подводница "Сан Хуан"

https://dnes.dir.bg/intsidenti/otkriha-izcheznalata-podvodnitsa-san-huan

Миниробот я локализирал на около 400 километра от бреговете на Патагония

Ники Михайлов пред завръщане в Левски

https://offnews.bg//futbol/niki-mihajlov-pred-zavrashtane-v-levski-692125.html

Бившият национален вратар Николай Михайлов е пред завръщане в редиците на Левски, гръмна Sportal.bg.

Собственикът на Левски Спас Русев е твърдо решен да привлече нов вратар колкото се може по-скоро. Босът на "сините" е крайно разочарован от представянето на Божидар Митрев и Мартин Полачек, като вече дори е провел сериозни разговори с Михайлов.

Двете страни са в напреднали преговори, а националният вратар на България е получил покана от Русев да бъде в ложите на стадион "Георги Аспарухов" в днешната контрола с Монтана от 11:30 часа. Вратарят вече два пъти беше търсен предните години от Русев, а преди това веднъж и Георги Иванов-Гонзо имаше идея да го върне в клуба.

Това ще бъде първи мач за 30-годишния вратар на "Герена" след дълги години. За последно Ники Михайлов гледа на живо мач на Левски на 23 май 2014 година, когато клубът отпразнува грандиозно своята 100-годишнина на стадион "Васил Левски".

В момента Михайлов е свободен агент, като се очаква съвсем скоро да започне тренировки под ръководството на Славиша Стоянович и да стане официално част от тима още през този месец. Той трудно ще направи повторен дебют през 2018 година, тъй като е далеч от най-добрата си форма, която трябва да бъде постигната през зимната подготовката в Кипър. Стражът се раздели с Омония (Никозия) през май, като няколко месеца се готвеше на базата в Бояна, а от близо три седмици тренира със Славия.

Михайлов е бивш играч на Левски, Ливърпул, Твенте, Верона, Мерсин и Омония, като има близо 40 мача с националната фланелка.

Майките на деца с увреждания ще продължат с протестите

http://nakratko.bg/category/58/167101/


Протестът на майките на деца с увреждания ще продължи, докато не се изпълнят исканията за реформа, обявиха Мая Стоицева и Валентина Ташкова – майки на деца с увреждания.

Като две капки вода: Уличен търговец в Благоевград двойник на звездата Папи Ханс

http://regiona.bg/%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%be-%d0%b4%d0%b2%d0%b5-%d0%ba%d0%b0%d0%bf%d0%ba%d0%b8-%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b0-%d1%83%d0%bb%d0%b8%d1%87%d0%b5%d0%bd-%d1%82%d1%8a%d1%80%d0%b3%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%86-%d0%b2-%d0%b1/

Продавач на варена царевица на търговската улица в Благоевград е двойник на екцентричния писател Константин Трендафилов- Папи Ханс.

Папи Ханс стана известен с участието си в Вип Брадър 2018.Външният му вид претърпя доста промени.Преди беше с къса коса,а към днешна дата е с дълга опашка и прилежно оформена брада.Папи Ханс има доста обожателки,които мечтаят да се докоснат до горещия певец и писател. Добрата новина за благоевградските момичета е, че могат да видят отблизо двойника на Папи.

Той продава царевица на главната улица на Благоевград и доста хора са го оприличавали на Константин,който изпълнява песента „Супер палав“.

Дали нарочно си е пуснал дълга коса и брада, за да прилича на Папи и да привлича благоевградските дами, или просто му харесва,може само да гадаем.

Младежът е доста скромен, но все пак сподели пред наш репортер, че доста от клиентите го оприличават на родната звезда Константин Трендафилов.

                  

Материалът Като две капки вода: Уличен търговец в Благоевград двойник на звездата Папи Ханс е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Фандъкова: Оставката на Сименов е добро решение, но се забави

https://dnes.dir.bg/politika/fandakova-ostavkata-na-simenov-e-dobro-reshenie-no-se-zabavi

Ситуацията е предизборна и доста политически сили се възползват от всяко недоволство, смята столичният кмет

Изчезналите след пожара в Калифорния са вече над 1000

http://nakratko.bg/category/25/167100/


Продължава битката с най-смъртоносния пожар в историята на американския щат Калифорния.

Испания планира да забрани колите на течни горива

https://www.actualno.com/cars/ispanija-planira-da-zabrani-kolite-na-techni-goriva-news_706575.html

Испания планира драматично да премахне въглеродния диоксид в икономиката си до 2050 г.. В това число се включва и забрана на много коли, се твърди от проектозакон на министерството на екологията, съобщи техническият сайт Gizmodo. Законът за климатичните промени и прехода на енергията цели да се забрани продажбата на превозни средства, които се движат на изкопаеми горива (включително и хибридите) до 2040 г. Електрическите коли и техните станции за зареждане ще превземат пазара. Испания същ така

Видео: 25 години от паметната победа на България над Франция

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/11/17/3347446_video_25_godini_ot_pametnata_pobeda_na_bulgariia_nad/?ref=rss


Днес, на 17 ноември, се навършват двадесет и пет години от паметната победа на България срещу Франция с 2:1 на стадион "Парк де пренс" в квалификациите за световното първенство в САЩ през 1994 г.<br /><br />Успехът, дошъл след две попадения на Емил Костадинов, класира отборът за шампионата вместо "петлите" и поставя началото на най-паметния момент в историята на българския футбол.<br /><br />Ерик Кантона дава предимство на домакините в 31-ата минута,...

Намериха изчезналата преди година аржентинска подводница „Сан Хуан”

http://nakratko.bg/category/25/167099/


Американската компания Оушън инфинити откри в Атлантическия океан изчезналата миналия ноември аржентинска подводница „Сан Хуан”, съобщи АФП. Подводницата е открита на 80-0 дълбочина с помощта на дълбоководен телеуправляем апарат.

Китай и Русия се съгласиха да засилят сътрудничеството в правоприлагането и сигурността

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157076

Китай и Русия се съгласиха да засилят сътрудничеството в правоприлагането и сигурносттаКитайски и руски високопоставени представители обещаха да продължат сътрудничеството в областта на правоприлагането и сигурността между двете държави, за да укрепят двустранните отношения, предаде bulgarian.cri.cn. Гуо Шънкун, член на политбюро на ЦК на ККП и секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев заявиха това по

3000 снегорина в готовност по пътищата на страната

https://petel.bg/3000-snegorina-v-gotovnost-po-patishhata-na-stranata__291627

Снимка Булфото Зимното поддържане на пътищата вече е в ход.  В готовност са 3 хиляди почистващи машини, съобщава Нова телевизия. Оси...

След зверското убийство: Шеф в БДЖ обяви кой пази хората във влаковете

https://petel.bg/Sled-zverskoto-ubiystvo--SHef-v-BDZH-obyavi-koy-pazi-horata-vav-vlakovete__291626

Снимка Булфото Убийството във влака на гара Вакарел постави темата за сигурността в обществения жп транспорт. Вчера във влака Истанбул...

Бундесбанк: Brexit увеличава необходимостта от банкови гиганти в ЕС

https://www.investor.bg/evropa/334/a/bundesbank-brexit-uvelichava-neobhodimostta-ot-bankovi-giganti-v-es-272037/

Колкото по-голям става рискът от „твърд“ Brexit, толкова по-усърдно трябва да се опитваме да развием глобални шампиони, смята Йоахим Вюрмелинг

Световен ден на недоносените деца

http://nakratko.bg/category/58/167097/


На 17 ноември се отбелязва Световния ден на недоносените деца. В Европа общият брой на преждевременно родените бебета годишно е около 500 000, а в световен мащаб числото надхвърля 15 милиона.

US медии: И ЦРУ смята, че саудитският принц е поръчител на убийството на Хашоги

http://nakratko.bg/category/25/167098/


Според анализ на ЦРУ коронованият принц на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман е разпоредил убийството на журналиста Джамал Хашоги в Турция, съобщава Би Би Си, като се позовава на публикации в няколко американски медии.

60-годишен мъж е загинал тази сутрин при катастрофа на пътя Добрич-Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=385936

Тази сутрин, около 05:50 часа, на пътя от Добрич за Варна - в района на Аксаково, е възникнала тежка катастрофа, съобщават за Moreto.net от варненската полиция. 60-годишният водач на лек автомобил по време на движението си, по неизяснени към момента причини, губи контрол над колата, навлиза в лентата за насрещно движение и се блъска в тежкотоварен автомобил.

Продължава да застудява в цялата страна

http://nakratko.bg/category/58/167096/


Днес над страната ще бъде предимно облачно, като на места, главно в Североизточна България, ще превалява слаб сняг, съобщават от НИМХ.

60-годишен мъж загина при пътен инцидент край Аксаково

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157088

60-годишен мъж загина при пътен инцидент край Аксаково
60-годишен мъж от Балчик загина на място при пътен инцидент край Аксаково. В момента в района текат следствени действия и движението е затруднено. От полицията апелират към шофьорите да преминават с повишено внимание. Тежката катастрофа стана тази сутрин, около 5.50 часа сутринта в района на Акксаково. Мъжът е пътувал от Добрич към Варна.

Кметове от Кърджали заплашват с протести заради хаоса с дървата за огрев

https://pik.bg/кметове-от-кърджали-заплашват-с-протести-заради-хаоса-с-дървата-за-огрев-news796857.html

Кметове от Кърджали заплашват с протести заради хаоса с дървата за огрев

Кметове на села в община Кърджали са готови на протести заради хаос в доставките на дърва за огрев. Те са изготвили списъци на желаещите за отопление, но е получена само малка част от заявените количества.

160 семейства в село Рани лист са заявили дърва за огрев, но до момента няма доставка:

„В повечето от селата са доставени, но в големите села като Рани лист в момента не сме получили и се надяваме държавата да ни помогне хората да не останат на студено“, каза пред БНР кметът Гюлтекин Фаик.

Според Гюлтекин Фаик дървата се доставят на политически принцип:

"Кметовете са официалните представители на държавата, на общината. В същото време дървата се разпределят от функционери на определени партии“, каза още кметът.

Кметовете поискаха да бъде въведен ред в доставките на дърва и дадоха срок до началото на идната седмица. В противен случай ще предприемат масови протести.

България завърши 1:1 в Кипър

http://www.cross.bg/kipur-imat-bulgariya-1589351.html

/КРОСС/ България не успя да вземе нужните три точки от гостуването си на Кипър в мач от група 3 в Лигата на нациите и завърши само 1:1 в Никозия. На стадион "ГСП" в Никозия "Трикольорите" изиграха слабо първо полувреме, но показа различно лице през втората част. Играчите на Петър Хучев пропуснаха куп положения, а също така имаха претенции за четири дузпи (две от тях основателни), като накрая изравниха от 11-метров наказателен удар в 89-ата минута. Николай Димитров-Хичо беше точен, след като преди това в 24-ата минута Захариу даде аванс на домакините при първата им реална атака. Това е първо равенство на "лъвовете", които имат 10 точки, колкото и лидерът Норвегия. Скандинавците също завършиха 1:1, като губеха почти до края на мача в Любляна. Северняците продължават да имат предимство от един гол пред родните национали, които имат шанс в последните 90 минути да спечелят групата. Словения гостува в София, а Кипър приема Норвегия.    

Цветанов защити Валери Симеонов и отново нападна Радев

https://www.actualno.com/politics/cvetanov-zashtiti-valeri-simeonov-i-otnovo-napadna-radev-news_706629.html

Оставката на Валери Симеонов е морален акт, тя ще заздрави коалицията, а няма да я разклати. Тя е дадена след съгласуване в малкия коалиционен партньор. Ще продължим да изпълняваме ангажинмента си към майките на деца с увреждания. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов в ефира на БТВ. Той изтъкна, че на второ четене е приет законът за хората с увреждания и предстои разглеждане на закона за личната помощ. "Оттук нататък с Валери Симеонов ще п

Цветан Цветанов: Не очаквам предсрочни избори, не ме изненада оставката на Валери Симеонов

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157086

Цветан Цветанов: Не очаквам предсрочни избори, не ме изненада оставката на Валери СимеоновНе очаквам предсрочни избори, разколебаване и връщане в периоди, които знаем какъв беше дефицита и наследството на БСП. Това коментира Цветан Цветанов пред Би Ти Ви по повод оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Той каза, че не бил изненадан от решението на Симеонов вчера, защото лидерът на НФСБ напоследък чести казвал,

Лавров: "Турския поток" може да мине през Сърбия

http://www.cross.bg/potok-tyrski-bulgariya-1589354.html

/КРОСС/ Маршрутът на газопровода „Турски поток" може да премине през територията на Сърбия. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за изданието „Сръбски телеграф". „Удовлетворени сме от хода на строителство на „Турски поток" във варианта две отсечки. В момента се разработват различни възможности за продължаването на газопровода през европейска територия, включително по маршрута България, Сърбия, Унгария до газоразпределителния център в австрийския Баумгартен", отбеляза руският първи дипломат. „Едновременно с това ние вземаме под внимание печалните уроци от „Южен поток" и не бихме желали повторение на ситуацията. Ще бъдем готови да започнем съответната работа само след като получим твърди положителни гаранции от профилните структури на Евросъюза", подчерта Лавров.Той отбеляза, че енергийната сфера е едно от приоритетните направления за сътрудничество между Москва и Белград. „Водещите руски компании, включително „Газпром", поддържат тесни контакти със сръбските партньори. Имат големи съвместни планове. Съгласуването на конкретните стъпки се осъществява по линия на междуправителствения руско-сръбски комитет за търговия, икономическо и научно-техническо сътрудничество", обобщи Лавров

Агенция Фич потвърди рейтинга на България "BBB" със стабилна перспектива

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157082

Агенция Фич потвърди рейтинга на България "BBB" със стабилна перспективаМеждународната рейтингова агенция Fitch потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България ‘BBB’ в чуждестранна и местна валута със стабилна перспектива. Краткосрочният рейтинг в чуждестранна и местна валута също се запазва - ‘F2’. Оценката на рейтинга е подкрепена от стабилните външни и публични финанси,

Fitch засега не вижда защо да променя кредитния рейтинг на България

https://www.actualno.com/business/fitch-zasega-ne-vijda-zashto-da-promenja-kreditnija-rejting-na-bylgarija-news_706628.html

Една от трите международни кредитни агенции, които се считат за емблеми - Fitch, запази кредитния рейтинг на България. Агенцията потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България BBB в чуждестранна и местна валута със стабилна перспектива. Краткосрочният рейтинг в чуждестранна и местна валута също се запазва - F2. Агенцията очаква икономическият растеж през 2018 г. да остане близък до отчетения през миналата година, на ниво от 3,7 %, преди да се забави през 2019 г. до 3,5 % и 3

След оставката на Симеонов: Кабинетът излиза по-работоспособен, протестът на майките продължава

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/11/17/3347542_sled_ostavkata_na_simeonov_kabinetut_izliza/?ref=rss


Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че правителството излиза по-работоспособно след подадената късно снощи оставка от вицепремиера Валери Симеонов, а две от майките с деца с увреждания, протестирали 26 дни за свалянето му от власт, заявиха, че протестите им продължават. <br /><br />Майките поставиха ултиматум за оставката на Симеонов след като ги нарече "кресливи жени с уж болни деца" ден след като парламентарната опозиция заплаши да...

Над 1000 изчезнали и 71 загинали при пожара в Калифорния

https://dnes.dir.bg/svyat/nad-1000-izcheznali-i-71-zaginali-pri-pozhara-v-kaliforniya

Огненият ад се превърна в най-смъртоносния и най-опустошителния в историята на щата

Холандия прекрати победна серия на Франция

http://clubz.bg/75964-holandiq_prekrati_pobedna_seriq_na_franciq

Холандия би Франция с 2:0 в най-интересния съботен мач от Лигата на нациите. Така "лалелата" съхраниха шансове дори за първото място в група 1 на дивизия А, стига да не загубят като гости на Германия в понеделник в последната среща.

"Оранжевите" имат 6 точки, а "петлите" са със 7, но головата разлика на Холандия е по-добра. "Маншафтът" е извън играта с 1 т.

На стадион "Йохан Кройф" домакините прекъснаха серия на Франция от 15 мача без поражение. Световните шампиони загубиха за последно през март от Колумбия в контрола. Оттогава нямаха поражение - и на Мондиала в Русия.

Жоржиньо Вайналдум откри резултата в 44-ата минута, а в 90-ата Мемфис Депай удвои от дузпа. Холандците доминираха изцяло и можеха да решат мача много по-рано, но направиха пропуски, а и Юго Лорис имаше ден.

Интересни двубои се изиграха и в дивизия В. В гр. 1 Словакия разби Украйна с 4:1, а в гр. 4 Дания си тръгна победно от Уелс - 2:1, и си гарантира първото място и участие в по-горната дивизия догодина.

Снощи България направи 1:1 като гост на Кипър, а Словения и Норвегия завършиха при същия резултат, така всичко ще се реши в поденелник.

144-часов безвизов транзит за пет китайски града от следващата година

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157074

144-часов безвизов транзит за пет китайски града от следващата годинаОт януари 2019 г. пет китайски града ще въведат безвизов транзит до 144 часа за гражданите на 53 държави, заявиха миграционните служби на Китай. Петте града са Сямън в провинция Фудзиен, Циндао в Шандун, Ухан в Хубей, Чънду в Съчуан и Кунмин в Юннан. Чужденци с валиден документ за задгранично пътуване и билет за трета страна могат да пребивават

ЕК и борбата с регулираните цени на електроенергия

https://www.investor.bg/evropa/334/a/ek-i-borbata-s-reguliranite-ceni-na-elektroenergiia-271759/

Според ръководния орган на ЕС въпросните цени ограничават развитието на ефективната конкуренция и затрудняват прехода на Европа към чиста енергия

За майките оставката на Симеонов не е достатъчна, искат реформа

https://frognews.bg/novini/maikite-ostavkata-simenov-dostatachna-iskat-reforma.html

Протестът на майките на деца с увреждания ще продължи, докато не се изпълнят исканията за реформа, обявиха Мая Стоицева и Валентина Ташкова – майки на деца с увреждания.

От икономическа криза до Трета световна война

https://news.bg/economics/ot-ikonomicheska-kriza-do-treta-svetovna-voyna.html

Следващата криза е неизбежна, но трябва да ни плаши това, което ще дойде след нея

Спорт ТОТО хороскоп на печалбите за читателите на „24 часа”

https://www.24chasa.bg/sport/article/7156156

Спорт ТОТО хороскоп на печалбите за читателите на „24 часа”Подгответе се за идващите празници с моментните игри на Българския спортен тотализатор. Кои талони да изберете за вашите близки според зодията им Най-празничното време в годината наближава, а моментните игри на Българския спортен тотализатор могат да донесат много щастие на вас и близките ви. Днес вестник „24 часа” и Български спортен тотализатор

Марк Зукърбърг забрани ползването на iPhone в компанията

https://www.avtora.com/mark-zukarbarg-zabrani-polzvaneto-na-iphone-v-kompaniiata/

Основателят и главен изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг е наредил на топ мениджърите на компанията да се откажат от айфоните си и да преминат на смартфони с операционна система Android, информира технологичният сайт Pixelmedia.bg. Според изданието разпореждането е следствие на конфликта на Зукърбърг с шефа на Apple Тим Кук. През март 2018 Кук критикува Facebook, обвинявайки социалната мрежа в намеса в личния живот на потребителите и търговия с личните им данни. Той добави, че Apple смята конфиденциалните данни за неприкосновени и няма намерение да монетаризира личните данни на потребителите. Зукърбърг от своя страна нарече тази критика повърхностна. Facebook

Протести заради горивата и в Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157072

Протести заради горивата и в ЕвропаФранция се готви за пълна блокада днес. Така наречените „жълти жилетки” там планират национален протест срещу цените на бензина и дизела. Протестиращите настояват правителството в Париж да се намеси като свали цените. Бюджетът за 2019-та предвижда повишение на данъка за дизела с 6 процента и половина на литър, а за петрола с почти 3 на сто.

Цветанов без мяра: Дадох живота си за борбата с престъпността и корупцията

https://frognews.bg/novini/tsvetanov-bez-miara-dadoh-jivota-borbata-prestapnostta-koruptsiiata.html

Оставката на Валери Симеонов е след съгласуване в малкия коалиционен партньор. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов в предаването „Тази събота”.

Цветанов се увлече: Дадох живота си за борбата с престъпността и корупцията

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/tsvetanov-bez-miara-dadoh-jivota-borbata-prestapnostta-koruptsiiata.html

Оставката на Валери Симеонов е след съгласуване в малкия коалиционен партньор. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов в предаването „Тази събота”.

Какво ще бъде времето у нас следващата седмица?

http://www.cross.bg/bulgariya-valezhi-ochakva-1589353.html

/КРОСС/ „С приближаването на средиземноморски циклон от юг ще започнат валежи, които ще обхванат цялата страна. Те ще бъдат от сняг с изключение на югоизточна България. Очаква се да се образува снежна покривка, която ще бъде по-дебела в Предбалкана, Централна Северна България и високите полета на Западна България ", поясни в ефира на „Събуди се" синоптикът от НИМХ Христо Христов С преминаването на циклона, в понеделник се очаква валежите от запад да спрат. „Във вторник обаче идва нов циклон от югозапад, който ще доведе до нови валежи, но от дъжд ", допълни Христов. Най-ниските температури през следващите дни ще бъдат в Северна България. Очаква се дневните стойности да бъдат малко под 0 градуса.  

Провали се търгът за къщата на Яворов

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288079_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D1%81%D0%B5+%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3%D1%8A%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D1%8A%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%AF%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2

 Поради липса на оферти се провали търгът, обявен от частен съдебен изпълнител за продажба на къщата, в която е живял поетът Пейо Яворов със съпругата си Лора. Следващият търг ще е след месец, съобщи БНР.Имотът е на търг заради неуредени финансови отношения на сегашния собственик. Беше известно, че трима души, освен общината, са проявили интерес, но не и колко души са подали документи за търга.

Преди месец общината заяви намерение тя или държавата да купят къщата, чиято обявена стойност е 1 628 758 лева. Но в четвъртък кметът на София Йорданка Фандъкова обясни, че редица пречки спират общината да го направи. Сред тях са делото за къщата на Яворов, стоящи вписани възбрани и разминавания в документите за собственост.

Днес Фандъкова отново заяви, че Столичната община трябва да направи всичко възможно да придобие къщата на поета.

“Общината трябва да направи всичко възможно да придобие тази знакова за града сграда. Получихме уверение за финансова подкрепа от държавата, но няма да позволим да подложим на риск тези обществени средства. След като бъдат изчистени всички неясноти, включително делото, което в момента още не е приключило, тогава ние ще сме готови, а аз лично със спокойствие бих внесла доклад в Общинския съвет да бъде одобрена тази стъпка и участието в търга", заяви столичният градоначалник.

 
По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Бургаски хакер източи картите на военен от Пловдивско

http://www.cross.bg/internet-karti-byrgas-1589348.html

/КРОСС/ Полицаи от Бургас установиха извършителя на неправомерни транзакции в размер на 900 лв. и опити за подобни транзакции, осъществени чрез използването на данни от банкови карти, собственост на военнослужещ от Карлово. Това е 22-годишен бургазлия, който създал фишинг сайт, чрез който придобил информация за банковите карти на мъжа от Карлово. Използвал чуждите карти за зареждане на кредити в интернет за онлайн игри и закупуване на стоки от интернет магазини. След извършено претърсване, разрешено от Окръжен съд - Бургас, в дома на младежа са намерени вещи и предмети, имащи отношение към осъщественото престъпление. Бургазлията е задържан за срок от 24 часа, предаде e-burgas.com. От МВР припомнят, че това е поредният случай, при който служители от сектор „Икономическа полиция" при ОДМВР - Бургас са установили неправомерно ползване на чужди платежни инструменти. Подобни случаи бяха регистрирани многократно от началото на годината, като тенденцията е неправомерните транзакции в интернет пространството да се запазват, което предполага повишена активност на оперативните действия, извършвани от спец-служителите на сектор „Икономическа полиция".  

Шофьор почина на място след удар в камион край Варна

http://varnautre.bg/2018/11/17/95693/%d1%88%d0%be%d1%84%d1%8c%d0%be%d1%80-%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d1%8f%d1%81%d1%82%d0%be-%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4-%d1%83%d0%b4%d0%b0%d1%80-%d0%b2-%d0%ba%d0%b0%d0%bc%d0%b8

Мъж загина при тежката катастрофа тази сутрин край Варна. Инцидентът е станал малко преди 06:00 ч. на пътя от Добрич за морския град, в района на Аксаково. 60-годишен водач на „Опел” губи контрол над автомобила, навлиза в лентата за насрещно движение и се блъска в камион „Ман”. Шофьорът на леката кола, който е от Балчик, […]

Защо Зукърбърг забрани на шефовете във Facebook да ползват iPhone

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288078_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%97%D1%83%D0%BA%D1%8A%D1%80%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%B3+%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D1%88%D0%B5%D1%84%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+Faceb

 Що се отнася до данните на потребителите, технологичните концерни Apple и Facebook едва ли биха могли да действат по-различно. Докато Facebook печели парите си с персонализирана реклама и едва ли може да знае повече за своите потребители, Apple все повече се превръща в защитник на данните. Публичните изявления по темата сега предизвикват спорове между компаниите - и вероятно са накарали главния изпълнителен директор на социалната мрежа Марк Зукърбърг да забрани на мениджърите си да ползват iPhone.Поне това става ясно от материала на New York Times от сряда, в чиято основа е разработката за това как Зукърбърг и други директори се опитват да отклонят критиките в компанията и от Конгреса за руската пропаганда, разпространявана през Facebook през последните три години.

Според медията Зукърбърг е бил бесен на реакцията на главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук по повод скандала за данни около Camebridge Analytica през пролетта. Кук бе помолен по време на гостуване в американския канал MSNBC да коментира как би реагирал, ако е на мястото на Facebook. Съпроводен от бурен смях и аплодисменти, Кук заяви: „Аз никога няма да съм в тази ситуация. Няма да ровим в личния ви живот. Поверителността за нас е човешко право. Това е гражданска свобода“. Зукърбърг „е бил разперен от гняв", пише вестникът, позовавайки се на близки до мениджъра източници.

И веднага след това е отвърнал по свой начин, заповядвайки на мениджмънта в социалната мрежа да ползва само смартфони с Android. Официалната обосновка: Android е много по-разпространен по целия свят, така че служителите трябва да се потрудят повече в тази насока, за да гарантират добро преживяване на потребителите. Причината не е нова: още през 2012 г. Зукърбърг обяви, че екипът му най-накрая ще бъде по-загрижен за тогава бедната на приложения за Android екосистема на Facebook.

 

 

Зукърбърг обаче обяви и открито мнението си за удара на Кук. Apple многократно се хвали с факта, че не трябва да шпионира своите потребители като хардуерна компания в същата степен, както рекламните гиганти Facebook и Google. В интервюто за MSNBC Кук стигна още по-далеч, наричайки „неприкосновеността на личните данни човешко право“. „Бихме могли да спечелим много повече пари, ако гледахме на клиентите си като продукт, но решихме да не го правим", каза Кук.

Зукърбърг нарече тази аргументация „невярна“ още през април. Предположението, че клиентите не биха могли да бъдат важни за някой, който предлага безплатен продукт, според него е „невярно“.

В подробното разследване на NYT обаче спорът с Apple е по-скоро бележка под черта, като материалът се концентрира повече над реакцията на Facebook на скандала с данните и влиянието върху изборите в САЩ през 2016 г. В анализа се показва подробно колко е бил изненадан Facebook от скандала и огромните реакции, които последваха. 

 

 

 

 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Майките на деца с увреждания ще продължат с протестите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157070

Майките на деца с увреждания ще продължат с протестите
Протестът на майките на деца с увреждания ще продължи, докато не се изпълнят исканията за реформа, обявиха пред bTV Мая Стоицева и Валентина Ташкова – майки на деца с увреждания. Вицепремиерът Валери Симеонов подаде оставка късно снощи, а часове по-късно премиерът Бойко Борисов я прие. Това се случи на четвъртата седмица от началото на протестите

Холандия взема мерки срещу „свръхтуризма"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288077_%D0%A5%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%8F+%D0%B2%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%E2%80%9E%D1%81%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%85%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D0%

 Два туристически автобуса се движат по тесния, виещ се път, който минава край жълто сабо с човешки ръст. Автобус след автобус се редят да оставят нетърпеливите си пътници, образувайки огромни колони към дигите докъдето ти стига погледът.

В село Киндердайк, край Ротердам, има 19 вятърни мелници. Характерен пейзаж за холандското изобразително изкуство, това е една от най-сниманите дестинации в Холандия.

Излизайки в мъглата и дъжда, изпълнени с очаквания туристите отварят алените си чадъри, а екскурзоводът им размахва червен знак, обяснявайки значението на това уникално място, влязло в защитения списък на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Мелниците, които са шедьовър в управлението на водите, някога са подпомагали отводняването на терените, предотвратявайки наводнения през 1740 година.
Това обаче не е музей. Мелниците са изпълнени с живот. На някои обитатели на мелниците вече им е писнало. Те създадоха картички, с които приканват туристите да помислят за последиците от обиколките си, предава в свой цитиран от БТА репортаж BBC.

 

Поход през лалетата

Имам много, много лош опит с туристите, казва Йохан Велтуизен, 56-годишен програмист на роботи. Той винаги е живял в Киндердайк и управлява местната група за защита на нормалните условия на живот, която настоява пред кмета за по-добро управление на масовия туризъм.

Цели семейства тичат през градината ми. Седим си и пием чай на слънце, поглеждаме и виждаме цяло семейство китайци да тъпче цветята ми, казва Велтуизен. В началото бяха само туристи от САЩ и Великобритания, сега са от Китай и Япония. Те са толкова много милиони и всички искат да дойдат и да се снимат с вятърна мелница, допълва той.

Свръхтуризмът и какво да правим с него

Автобуси блокират пътищата, коли завземат определените за инвалиди паркоместа, а туристи без опит в колоезденето са приканени да яхнат велосипеда, за да се потопят изцяло в холандската атмосфера.
Видео, публикувано от екипа на Йохан, показва някои от проблемите, които създава свръхтуризмът в някога спокойното холандско село, което сега страда заради това, което е. Преди десетилетие мястото бе почти непознато отвъд дигите.

Градският съвет се опита да сведе до минимум нарушаването на спокойствието, като забрани автобусите и кемперите в центъра на Киндердайк, изгради нови паркинги в покрайнините на селото и засили проверките на автомобилите, което доведе до почти двойно повече глоби между 2017 и 2018 година.

Правя чаши за кафе и подложки за чаши като хоби, казва господин Вeлтуизен.

Туристите обаче идват, снимат се и не купуват нищо, хранят се на круизните кораби, оплаква се той.

Въпреки недоволството си той не е съгласен с неотдавнашната инициатива на местни мелничари да раздават картички на туристите с послание, намекващо, че те са част от проблема. Картичките имат следното послание: "Живеем тук от векове. Всяка година ни посещават 600 000 туристи, а ние сме 60. Съотношения 10 000 към 1 #свръхтуризъм".

Макар целта да е картичките да бъдат изпратени на приятели, за да бъдат отказани други посетители, по-вероятно е да бъдат запазени като сувенир.

Местният мелничар и активен ползвател на Instagram Петер Пол Клапвайк отбелязва: Това е обект от световното културно наследство, не е Дисниленд. И трябва с него да се отнасят като с такова".

Все пак годишната поддръжка на една мелница струва 100 000 евро (115 000 британски лири или 130 000 долара), така че туристическите приходи от фондацията Kinderdijk, която управлява обекта, е жизненоважен източник на средства.

"Ние сме част от наследството", казва господин Клапвайк. "Не мразим туристите, но фондацията ни третира като гъска, която снася златно яйце. Просто ни трябват правила"

Входни билети на цена 8 евро за възрастни и стотици круизни кораби, спрели наблизо, осигуряват на фондацията всяка година около 4 милиона евро.

Повечето пари се реинвестират в поддръжката на селото, но местните жители се оплакват, че нямат достъп до консултациите на съвета и не виждат ползите от посрещането на вълната от туристи.

Те започнаха многобройни съдебни дела, за да се опитат да защитят собствеността си и да не допуснат разширяване на туристическия обект.

"Не можеш да го спреш. Просто се нуждаем от правила. Туристите обикновено идваха само през лятото и спираха посещенията през октомври, а сега е целогодишно, оплаква се Йохан Велтуизен.

Решението според мелничаря Петер Пол Клапвайк е да се създаде връзка с посетителите, да ги накараш по-добре да разберат начина на живот на местните.

Сега щом види турист да насочва дългия си обектив към фамилната му къща, той го кани вътре на чай. 

По статията работи: Екип на Investor.bg

Преглед на печата днес 17 ноември

http://www.cross.bg/chetem-simeonov-zaglavie-1589352.html

/КРОСС/ "Румен Радев и Бойко Борисов ще се видят, но по темата корупция", информира 24 часа. "Президентът покани чрез медиите министър-председателя на среща", уточняват от Труд в материал по темата, но под заглавие "Борисов при Радев с програмата за управление". "След нов скандал заради обида към децата с увреждания, Валери Симеонов подаде оставка, Борисов я прие", четем на първа страница на Монитор. "Не мога да тежа като воденичен камък на управлението", цитира изданието думи на лидера на НФСБ от снощи. Тогава Симеонов "заяви, че решението да се оттегли от поста, не е било под натиск", пише още в заглавие вестникът. "З00 лева глоба, ако забравим да платим винетката. Санкцията е сила 14 дни след като ни хванат", предупреждава в заглавие Монитор. Изданието помества и информация, че винетки ще се продава онлайн "през сайт и мобилно приложение" от пътната агенция от 17 декември нататък. "Вино без градус е новата мода", четем на чело на Труд. За новата тенденция в бранша разказва изпълнителният директор на Агенцията по лозарство и винарство Красимир Коев, според когото "синьото вино също е на мода". "Дъждовете и градушките провалиха част от реколтата" от грозде тази година, пише още изданието. "След месец протест на майките" на деца в увреждания, вицепремиерът Симеонов подаде оставка, четем и във вестник Телеграф

Майките на деца с увреждания ще продължат с протестите

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/maykite-na-detsa-s-uvrezhdaniya-shte-prodalzhat-s-protestite

"Всички се радвахме на оставката, но фокусът е реформи в системата", каза Мая Стоицева

Бойна бретонка повежда Франция на бунт срещу струващия почти 2 евро дизел

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288076_%D0%91%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0+%D0%A4%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D1%83%D0%BD%D1%82+%D1%8

 През 2014 г. движението „червените шапки“ принуди тогавашното френско правителство да се откаже от плана си за нов еко данък. Сега с подобно движение в социалните мрежи се сформира нова група - "жълтите жилетки", кръстена на жилетките, които френските мотористи са принудени по закон да носят. Една бясна собственичка на дизелов автомобил изкарва Франция на барикадите. С видео във Facebook срещу високите цени на горивата 51-годишната бретонка Жаклин Моро застава начело на обхваналото цялата република протестно движение.

Многобройни граждански групи призоваха за национални блокади на улиците в събота. Жълтите жилетки за безопасност (gilets jaunes) са отличителният белег на разгневените шофьори, които се организират в социални мрежи, предава AFP.В дългото си 4,38 секунди видео Жаклин се оплаква от т. нар. „Лов на шофьори“. Във Facebook заснетият със смартфон клип е изгледан повече от 6 млн. пъти. „Преди десет години вие ни накарахте да купуваме дизелови коли, защото се смятаха за по-екологосъобразни", оплаква се майката на три деца. Сега президентът Еманюел Макрон злоупотребявал със шофьорите като със златното магаре от приказката, пояснява Жаклин („Златното магаре“ е приказка на Братя Грим, б.ред.).

 

Гневът на бретонката не е насочен само срещу високите цени на горивата – над 1,90 евро струва литър дизел през тази седмица по бензиноколонките във Франция, литър „супер дизел“ дори е 1,98 евро. Този гняв е насочен преди всичко срещу декларираната воля на Макрон да увеличи данъка върху дизелите от 1-и януари.

Държавният глава настоява, че данъците върху горивата трябва да се увеличат, за да се насърчат по-екологосъобразни видове транспорт. Така например се очаква да скочат таксите за C02 и един тон въглероден диоксид да достигне стойност 55 евро от следващата година.

Бюджетът за 2019 г. предвижда освен това повишение на данъка за дизел с 6,5% на литър, а за петрол - с почти 3%. Повишението цели да се намали замърсяването, като окуражи французите да купуват екологично ефективни автомобили.

Официално правителството оправдава новите мерки с екологични причини и скандала за отработените газове на Volkswagen и Co. Опозицията обвинява Макрон в това, че иска да „издои“ шофьорите, за да запълнят те празната държавна каса. Допълнително се очакват около 15 млрд. евро годишно, показват данни на консерваторите.

Данъците на Макрон се различават от данъчните модели, препоръчвани от икономистите за борба с глобалното затопляне. Много учени призовават за повишаване на цените на изкопаемите горива, но същевременно настояват за възстановяването на тези приходи под някаква форма на гражданите. Така може да се осигури политическата подкрепа на населението, твърдят те. Франция обаче променя курса, предизвиквайки огромно недоволство и спекулации относно използването на приходите. „Основната цел е да се купуват нови прибори за Елисейския дворец или изграждането на скъп басейн за президента“, възмущава се Жаклин Моро в своето видео.  51-годишната жена, която свири професионално на акордеон и е терапевт по хипноза на свободна практика, в момента се появява във всяка втора телевизионна програма, за да излъчи критиките си към Макрон. Много французи следват примера ѝ и поставят жълта жилетка на таблото на колите си, както прави 51-годишната жена на своето десетгодишно Volvo.

Моро е лицето на движение, което се изплъзва от властите. „Трудно е, защото няма синдикална организация зад протеста", заяви вътрешният министър Кристоф Кастанер. Правителството очаква масови протести в събота, въпреки че почти няма официално обявени демонстрации. „Хората не знаят как да ги регистрират, нямат опит с демонстрациите", казва говорителят на полицейския профсъюз. Плановете включват блокади на движението. „Opération escargot" я наричат активистите - „Операция охлюв".

Колко французи, кога и къде ще блокират улиците, засега не е ясно. „Това е трудно – префектурите не знаят точно колко допълнителни полицейски служители трябва да поискат за охрана", казва служител, пожелал анономнист.

Президентът Макрон пък от своя страна наскоро беше необичайно самокритичен. Той изпитвал „респект и уважение" към разгневените шофьори, заяви Макрон по време на телевизионно обръщение в прайм тайма. Но той също така заяви: „Има много хора, които искат да злоупотребят с това движение", каза той, имайки предвид популистите вляво и вдясно. Партията на Марин льо Пен например подкрепя движението официално.

Жаклин смята това за паническо шикалкавене: „Накъде отива Франция, мосю Макрон“, пита тя президента. „Разбира се, не натам, накъдето искате да водите страната“.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Безценният камък на Кингтиан

https://www.vesti.bg/lyubopitno/bezcenniiat-kamyk-na-kingtian-6088872

„Без багаж“ ни отвеждат при най-добрите китайски майстори на каменна резба

Ям, за да спя

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288075_%D0%AF%D0%BC%2C+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%BF%D1%8F

 Сънят, наред с храненето, тренировките и контролирането на нивото на стреса, играе важна роля, когато става дума за здраве и благополучие. На това мнение е диетологът Софи Медлин.

Изследователите вече знаят много за това как непълноценният сън влияе върху избора ни на храна, а също така и как храненето влияе на качеството на съня. Ако не спите продължително време или спите прекалено малко, то ядете повече и то нездравословна храна.

Заедно с това дебелеете. Дефицитът на сън води до преяждане и по-чести закуски през деня. Провокира още апетит за по-мазна храна, съдържаща повече въглехидрати.

Науката за съня

Всички култури имат традиции, спрямо които определена храна предразполага към сън. Прието е да се смята, че това са млякото, кивито, лайката и черешата. Те помагат да заспим.

Хормонът, контролиращ нашия сън, се нарича мелатонин. Той се изработва от мозъка. Количеството на този хормон и това доколко ефективно мозъкът ни го използва, зависи от менюто ни.

Най-силно върху изработването на мелатонина влияе консумацията на протеин, наречен триптофан. Това е аминокиселина, която тялото не може да съдава самостоятелно – получава се само чрез храната.


Също така за съня са полезни витамин В и магнезий. Те подпомагат усвояването на триптофана от тялото.

Ям, за да спя

За пълноценен сън се препоръчва консумацията на млечни храни. Те са източник на триптофан, магнезий и витамин В. Алтернативен продукт са ядките – те стимулират производството на мелатонин.

Отличен източник на витамин В е и рибата. Препоръчва се още консумацията на бобови култури – в тях има много триптофан и витамин В.

Ако и след тези продукти не усетите подобрение на съня, пробвайте с месо. Всички видове съдържат необходимите съставки за качествена нощна почивка. Заложете на постното месо.

Планови прекъсвания на електрозахранването в област Благоевград за периода 19-23 ноември 2018 г.

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%ba%d1%8a%d1%81%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b7%d0%b0%d1%85%d1%80%d0%b0-51/

Уважаеми клиенти,

ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, подмяна на електромери, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 19-23 ноември 2018 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върxу които са извършвани планирани дейности.

ОБЛАСТ БЛАГОЕВГРАД
Община Банско
На 23.11.2018 г. /08:30 – 09:30 ч.; 15:15 – 16:15 ч./ – Банско: Акад. Йордан Иванов, Алеко Константинов, Братя Миладинови, България, Възраждане, Гарибалди, Ген. Стилян Ковачев, Георги Бенковски, Глазне, Гоце Делчев, Даме Груев, Димчо Дебелянов, Иван Вазов, Иван Михайлов, Иконом К. Чучулайн, Н. Й. Вапцаров, Неофит Рилски, Никола Вапцаров, Отец Паисий, Петко Р. Славейков, Пирин, Радон Тодев, Св. Димитър Солунски, Симеон Молеров, Ст. Л. Костов, Стара Планина, Стефан Стамболов, Тодор Александров, Тодорин Връх, Търново, Хаджи Вълчо, Хаджи Кандит, Христо Ботев, Цар Асен, Цар Иван Асен II, Цар Калоян, Цар Симеон
На 19.11.2018 г. /09:15 – 10:15 ч./ На 20.11.2018 г. /09:00 – 10:00 ч.; 15:15 – 16:15 ч./ – Банско: България, Кирил и Методи, местност Рупчовец, Отец Паисий, Стефан Стамболов, Тодор Александров
На 19.11.2018 г. /09:15 – 10:15 ч./ На 20.11.2018 г. /09:00 – 10:00 ч.; 15:15 – 16:15 ч./ – Баня, Общ. Разлог: III, Кв. 49, IV, Кв 29, IVI-348, Кв. 29, Xl, Кв. 41, Ангел Даракчиев, Баненска Буна, Втора, Двадесет и Втора, Двадесет и Девета, Двадесет и Осма, Двадесет и Пета, Двадесет и Първа, Двадесет и Седма, Двадесет и Трета, Двадесет и Четвърта, Двадесет и Шеста, Двадесета, Дванадесета, Девета, Деветнадесета, Десета, Единадесета, извън регулацията, Имот С Пл. №813, местност Бански път, местност Камено, местност Конещица Пи, местност Конищица, местност Почивачката, Неизвестна, Неофит Рилски, неуточнен адрес, Осемнадесета, Осма, Пета, Петнадесета, Първа, Седемнадесета, Трета, Тридесет и Втора, Тридесет и Пета, Тридесет и Първа, Тридесет и Трета, Тридесет и Четвърта, Тридесет и Шеста, Тридесета, Тринадесета, УПИ I-056017, М. Бански път, УПИ XIx-610 Кв 44, Х-276 Кв. 25, Четвърта, Четиридесет и Втора, Четиридесет и Осма, Четиридесет и Пета, Четиридесет и Първа, Четиридесет и Седма, Четиридесет и Трета, Четиридесет и Четвърта, Четиридесет и Шеста, Четиринадесета, Шафле Дере, Шеста, Шестнадесета
На 19.11.2018 г. /09:15 – 16:15 ч.; 15:15 – 16:15 ч./ На 20.11.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ – Баня, Общ. Разлог: Ангел Даракчиев, Баненска Буна, Двадесет и Втора, Двадесет и Девета, Двадесет и Осма, Двадесет и Пета, Двадесет и Първа, Двадесет и Трета, Двадесет и Четвърта, Двадесет и Шеста, Двадесета, Девета, Деветнадесета, извън регулацията, Осма, Тридесет и Втора, Тридесет и Трета, Тридесета, Тринадесета, Шафле Дере, Шестнадесета
На 19.11.2018 г. /09:30 – 10:30 ч./ – Банско
На 20.11.2018 г. /11:00 – 12:00 ч./ – Банско: Беласица, Бъндерица, Васил Априлов, Димчо Дебелянов, Стефан Караджа, Хан Аспарух, Христо Смирненски, Явор
На 21.11.2018 г. /10:00 – 11:30 ч./ – Добринище: Адам Трънка, Иван Козарев, местност Гоце Делчев, местност Лаговете, Тодор Каблешков, Хан Аспарух
На 22.11.2018 г. /08:45 – 09:45 ч.; 11:30 – 12:30 ч./ – Банско: местност Малка Ливада, местност Рупчовец, местност Свети Георги, Патриарх Евтимий
На 22.11.2018 г. /08:45 – 09:45 ч.; 11:30 – 12:30 ч./ – Буково, Общ. Гоце Делчев
На 22.11.2018 г. /08:45 – 09:45 ч.; 11:30 – 12:30 ч./ – Гостун
На 22.11.2018 г. /08:45 – 09:45 ч.; 11:30 – 12:30 ч./ – Добринище: 9ти Септември, Адам Трънка, Алеко Константинов, Александър Стамболийски, Арсо Пандурски, Атанас Попадийн, Бачо Киро, Благийница, Бор, Борис Парапунов, Бъндерица, Ванюша Валчук, Васил Априлов, Васил Коларов, Васил Коларов, Васил Левски, Вела Пеева, Гарата, Гарата, Георги Бенковски, Георги Димитров, Георги Димитров, Георги Темелков, Георги Темелков, Георги. С. Раковски, Гоце Делчев, Григор Мацин, Григор Пърличев, Даме Груев, Десилица, Димитър Благоев, Еделвайс, Елин Пелин, Иван Вазов, Иван Галчев, Иван Галчев, Иван Козарев, Иван Попов Деницин, Кирил и Методи, Крушево, Ленин, Лиляна Димитрова, Любен Каравелов, М. Тепченик, Македония, Места, Митко Палаузов, Москва, Незнаен Воин, Незнаен Воин, Неофит Рилски, неуточнен адрес, Никола Вапцаров, Никола Парапунов, Опълченска, Освобождение, Охрид, Охрид, Паисий Хилендарски, Партизанска, Петко Р. Славейков, Петър Галчев, Пирин, Попово Езеро, Първи Май, Софроний, Тодор Каблешков, Тодор Каблешков, Търговска, Хан Аспарух, Хан Крум, Христо Ботев, Христо Смирненски, Цар Самуил, Цар Симеон, Читалище, Чобан Бойчо, Шипка, Юрий Гагарин, Яне Сандански
На 22.11.2018 г. /08:45 – 09:45 ч.; 11:30 – 12:30 ч./ – Кремен, Общ. Банско
На 22.11.2018 г. /08:45 – 09:45 ч.; 11:30 – 12:30 ч./ – Места: І-92 Кв. 6
На 22.11.2018 г. /08:45 – 09:45 ч.; 11:30 – 12:30 ч./ – Обидим: 000024 Еккте 53059, местност Долене
На 22.11.2018 г. /08:45 – 09:45 ч.; 11:30 – 12:30 ч./ – Филипово, Общ. Банско: Vііі-138, Кв. 13, Vііі-34 Кв. 13
На 22.11.2018 г. /08:45 – 12:30 ч./ – Добринище: 9ти Септември, Александър Стамболийски, Георги Димитров, Гоце Делчев, Даме Груев, Десилица, Иван Галчев, Кирил и Методи, Ленин, Македония, Митко Палаузов, Москва, Търговска, Христо Ботев
На 23.11.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ – Банско: България, Възраждане, Димчо Дебелянов, Иван Вазов, Н. Й. Вапцаров, Никола Вапцаров, Отец Паисий, Пирин, Св. Димитър Солунски, Търново, Хаджи Кандит, Христо Ботев, Цар Симеон
На 23.11.2018 г. /08:30 – 16:15 ч.; 08:30 – 09:30 ч.; 15:15 – 16:15 ч./ – Белица, Общ. Белица
Община Белица
На 20.11.2018 г. /09:00 – 10:30 ч./ – Краище, Общ. Белица: извън регулацията, Пета
Община Благоевград
На 19.11.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 20.11.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 21.11.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 22.11.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 23.11.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ – Бучино: махала Каракачанка
На 19.11.2018 г. /08:00 – 16:30 ч./ На 20.11.2018 г. /08:00 – 16:30 ч./ На 21.11.2018 г. /08:00 – 16:30 ч./ На 22.11.2018 г. /08:00 – 16:30 ч./ На 23.11.2018 г. /08:00 – 16:30 ч./ – Благоевград: Антон Чехов, Васил Левски, Илинден, Петър Зографски, Полковник Дрангов, Св. Димитър Солунски, Страцин, Тодор Александров
На 19.11.2018 г. /08:00 – 16:30 ч./ На 20.11.2018 г. /08:00 – 16:30 ч./ На 21.11.2018 г. /08:00 – 16:30 ч./ На 22.11.2018 г. /08:00 – 16:30 ч./ На 23.11.2018 г. /08:00 – 16:30 ч./ – Благоевград: Антон Чехов, Менча Кърничева, местност Международно Шосе, Св. Димитър Солунски, Страцин, Тодор Александров
На 19.11.2018 г. /08:30 – 11:30 ч./ – Благоевград: Иван Михайлов. Димитър Димов, Скаптопара
На 19.11.2018 г. /09:15 – 13:30 ч./ – Благоевград: Промишлена Зона
На 19.11.2018 г. /09:30 – 12:30 ч./ – Благоевград: Васил Левски, Даме Груев, Илинден, Петър Зографски, УПИ-І-04279. 616. 90, Кв. 125
На 19.11.2018 г. /10:30 – 14:30 ч./ – Бело Поле, Общ. Благоевград: Тухларната
На 19.11.2018 г. /10:30 – 14:30 ч./ – Благоевград: Еленово, местност Тухларната, Мир, Стоимен Календерски
На 19.11.2018 г. /10:30 – 14:30 ч./ – Рилци: УПИ VI-465, Кв. 27, Цигларката
На 19.11.2018 г. /12:30 – 16:30 ч./ – Рилци: 000399, XV-273, Амитица, Диновица, Имот 023001, местност Амитица, местност Габеро, местност Крушите, ПИ 018013, Рафетица, Рила, Стремата, УПИ Х-463, Кв. 6, УПИ ХIII-261, Кв. 11, УПИ-Ііі-63, ХIх-33, Кв. 7, Хан Аспарух, Цар Иван Асен
На 20.11.2018 г. /08:30 – 12:30 ч./ – Банско: Хан Тервел
На 20.11.2018 г. /08:30 – 12:30 ч./ – Благоевград: Васил Левски, Даме Груев, Джеймс Баучер, Крушево, Радовиш, ул. Даме Груев, Кв. 216, УПИ-XII, Пи04279. 617. 14 и 04279. 617
На 20.11.2018 г. /08:30 – 16:30 ч./ – Благоевград: Брод, Бяло Море, Витоша, Здраве, Освобождение, Рилски Езера, Славянска, УПИ-Vіі, Кв. 19, Имот №04279, 602, 186, Шар Планина
Община Гоце Делчев
На 19.11.2018 г. /09:00 – 09:15 ч.; 09:45 – 10:00 ч./ – Балдево
На 19.11.2018 г. /09:00 – 09:15 ч.; 09:45 – 10:00 ч./ – Баничан
На 19.11.2018 г. /09:00 – 10:00 ч./ – Балдево: УПИ VII-97, Кв. 9, УПИ ІІІ Кв. 14
На 19.11.2018 г. /09:00 – 10:00 ч./ – Баничан: Бахчите, местност Поле, Пръдлището, УПИ III, Кв. 31, УПИ-ІV-270, Кв. 28
На 19.11.2018 г. /09:00 – 10:00 ч./ – Брезница: 29-ти Декември, 31002, VІ, VІІІ, Антон Иванов, Балийца, Барата, Бели Брег, Бело Море, Бърда, Васил Левски, Васил Петлешков, Воденицата, Генерал Ковачев, Гео Милев, Георги С. Раковски, Гоце Делчев, Дунав, Иван Вазов, Исмаил Кальор, Каменица, Керанека, Киркалица, Крали Марко, Кушията, Лозята, Македония, Масърли, местност Чарка, Неврокоп, неуточнен адрес, Отец Паисий, Охрид, Падарката, Панайот Хитов, Папратница, Пейо К. Яворов, Пирин, Речище, Ридът, Свобода, Синища, Ситницата, Сливница, Софата, Спас Белухов-Пането, Стара Планина, Стефан Караджа, Стопански Двор, Суда, Татарка, Теофик Хаджи, Туфча, УПИ-ІV, Кв. 82, УПИ-ХVІІІ-72138, Кв. 58, Ушите, Хан Аспарух, Ходжова Поляна, Хр. Смирненски, Христо Ботев, Цар Калоян, Чала, Чарга, Чарка, Чифлика, Юрий Гагарин, Яне Сандански
На 19.11.2018 г. /09:00 – 10:00 ч./ – Буково, Общ. Гоце Делчев: Селището, УПИ- ХVІІ-164, Кв. 11, ХVІ-246, Кв. 19, Хі-99, 131, Кв. 22
На 19.11.2018 г. /09:00 – 10:00 ч./ – Господинци: УПИ-ХІ, Кв. 1
На 19.11.2018 г. /09:00 – 10:00 ч./ – Гоце Делчев: Драмски път, местност Мочура, местност Сушица, Панаирски Ливади, Пенковото
На 19.11.2018 г. /09:00 – 10:00 ч./ – Корница: Ал. Стамболийски, Анещи Узунов, Асен Лагадинов, Вардар, Васил Левски, Владимир Поптомов, Гео Милев, Георги Бенковски, Гоце Делчев, Димитър Талев, Добри Чинтулов, Драгоман, Дунав, Еделвайс, Здравец, Ивайло, Иван Вазов, Иван Козарев, Иглика, Ильо Воивода, Капитан Петко Войвода, Климент Охридски, местност Кръста, Михаил Антонов, неуточнен адрес, Октомврийска, Орляк, Отец Паисий, Парка – УПИ-V, Кв. 30, Петър Берон, Пирин, Рила, Родопи, Стопански Двор, Хаджи Димитър, Христо Ботев, Христо Смирненски, Цар Самуил, Черно Море, Шипка
На 19.11.2018 г. /09:00 – 10:00 ч./ – Кремен, Общ. Банско
На 19.11.2018 г. /09:00 – 10:00 ч./ – Лъжница: 029005, Ал. Стамболийски, Атанас Тешовски, Васил Левски, Горна Бара, Граматиковица, Драва, Елена Лефтерова, Здравец, Ивайло, Каменика, Лъжница, местност Дъбето, неуточнен адрес, Никола Вапцаров, Никола Калъпчиев, Никола Парапунов, Опълченска, Ореляк, Партизани, Патриарх Евтимий, Пирин, Прогрес, Родопи, Сергей Румянцев, Стопански Двор, Стоян Войвода, Христо Ботев, Юрий Гагарин
На 19.11.2018 г. /09:00 – 10:00 ч./ – Самоков: Тинтява
На 19.11.2018 г. /09:00 – 10:00 ч.; 15:30 – 16:30 ч./ – Борово, Общ. Гоце Делчев: местност Капсии, местност Пенковото, ПИ-18021, М. Мантара, С. Борово, Село Борово, УПИ-V-183, Кв. 30
На 19.11.2018 г. /09:00 – 10:00 ч.; 15:30 – 16:30 ч./ – Огняново, Общ. Гърмен
На 19.11.2018 г. /09:00 – 16:30 ч./ – Борово, Общ. Гоце Делчев: Пи-18021, М. Мантара
На 19.11.2018 г. /09:30 – 16:30 ч./ На 20.11.2018 г. /09:30 – 16:30 ч./ На 21.11.2018 г. /09:30 – 16:30 ч./ На 22.11.2018 г. /09:30 – 16:30 ч./ На 23.11.2018 г. /09:30 – 16:30 ч./ – Буково, Общ. Гоце Делчев: Селището, ХІ-99, 131, Кв. 22
На 19.11.2018 г. /15:30 – 16:30 ч./ – Гоце Делчев: местност Мочура, местност Сушица, Панаирски Ливади, Пенковото
На 20.11.2018 г. /09:15 – 10:00 ч.; 16:00 – 16:30 ч./ – Гоце Делчев: 19-ти Октомври, Kурортен Kомплекс Попови Ливади, Ал. Стамболийски, Бабуна, Беласица, Борис Чанджиев, Витоша, Вихрен, Гоце Делчев, Григор Пърличев, Гьорче Петров, Даме Груев, Димитър Стоянов, Димо Хаджидимов, Добруджа, Дунав, Енос, Завоя на Черна, Захари Стоянов, Иван Кюлев, Иван Скендеров, Иларион Макариополски, Казармата, Кичево, Клокотница, Кмет Никола Атанасов, Лозенград, М. Бербат Хендек, Марица, местност Бербат Хендек, Мидия, Митрополит Макарий, Никола Мандушев, Никола Петков, Ниш, Ореляк, Панаирски Ливади-Продължение, Пирот, Полковник Борис Дрангов, Попови Ливади, Преспа, Райко Джинзифов, Сан Стефано, Саук Бунар, Свещник, Серес, Сливница, Спаска Фурнаджиева, Средна, Стара Планина, Стефан Веркович, Стефан Захариев, Стефан Стамболов, Стойо Льондев, Стражин, Страцин, Струга, Търговска, Хр. Смилянов 38а, Христо Силянов, Чаталджа, Шар Планина, Щип
На 20.11.2018 г. /09:15 – 10:00 ч.; 16:00 – 16:30 ч./ – Средна
На 20.11.2018 г. /09:15 – 16:30 ч./ – Гоце Делчев: Витоша, Гоце Делчев, Добруджа, Клокотница, Сан Стефано, Стара Планина, Стефан Стамболов, Чаталджа
На 20.11.2018 г. /09:30 – 16:30 ч./ На 21.11.2018 г. /09:30 – 16:30 ч./ – Мусомища: 027116, Баба Тонка, Батуми, Братя Миладинови, Владимир Поптомов, Генерал Гурко, Георги С. Раковски, Димо Хаджидимов, Здравец, Иван Козарев, Кавала, Кирил и Методий, Клокотница, Кулата, Марица, Никола Вапцаров, Орехите, Отец Паисий, Плиска, Рила, Судинград, Хан Крум, Юрий Гагарин
На 21.11.2018 г. /09:00 – 10:00 ч.; 16:00 – 16:30 ч./ – Гоце Делчев: Ал. Стамболийски, Алеко Константинов, Арда, Атанас Дуков, Атанас Свещаров, Атанас Тешовски, Братя Миладинови, Бузлуджа, Бяло Море, Васил Априлов, Враня, Генерал Ковачев, Георги С. Раковски, Гоце Делчев, Гранична, Дебър, Димитър Димов, Драгоман, Драма, Дунав, Екзарх Антим, Екзарх Йосиф, Иларион Макариополски, Илинден, Илия Дуков, Кв. 157, 207, 216, 218, Кв. 158 УПИ І, Кичево, Комсалко Лако, Крива Паланка, Кръстьо Сарафов, Лакото, Майор Димитър Думбалаков, Марица, Марица 5а, местност Стрелбището, Михаил Антонов, Мише Баир, Неофит Бозвели, неуточнен адрес, Никола Мандушев, Ниш, Отец Паисий, Охрид, Патриарх Евтими, Пейо К. Яворов, Пенчо Славейков, Пирин, Полковник Борис Дрангов, Потока, Преспа, Прилеп, Солун, Стара Планина, Стефан Захариев, Стойо Льондев, Стоян Петралийски, Струма, Тодор Александров, Тодор Каблешков, Тодор Паласкаря, Тодор Стоянов, Тунджа, Търговска, Христо Матов, Христо Силянов, Цар Иван Асен, Цар Калоян, Цариброд, Царица Йоана, Шипка, Янко Атанасов
На 21.11.2018 г. /09:00 – 16:30 ч./ – Гоце Делчев: Бяло Море, Гоце Делчев, Драгоман, Драма, Екзарх Антим, Кирил и Методий, Места, местност Стрелбището, Пейо К. Яворов, Пейо К. Яворов, Потока, Солун, Солун, Тодор Александров, Тодор Паласкаря, Хан Аспарух, Хан Крум, Цар Симеон, Царица Йоана
На 22.11.2018 г. /09:00 – 13:30 ч./ – Гоце Делчев: Гоце Делчев, Иларион Макариополски, Криволак, Първи Май, Рила, Стара Планина
На 22.11.2018 г. /12:30 – 16:30 ч./ – Лъжница: Ал. Стамболийски, Атанас Тешовски, Васил Левски, Елена Лефтерова, Ивайло, неуточнен адрес, Никола Вапцаров, Опълченска, Прогрес, Стопански Двор, Христо Ботев, Юрий Гагарин
Община Гърмен
На 22.11.2018 г. /09:00 – 16:30 ч./ – Дъбница: Дванадесета, Девета, Десета, Единадесета, неуточнен адрес, Осма, Първа, Седма, Стопански Двор, Трета, Четвърта, Шестнадесета
На 22.11.2018 г. /09:30 – 16:00 ч./ – Дъбница: Двадесет и Втора, Двадесет и Девета, Двадесет и Осма, Двадесет и Пета, Двадесет и Първа, Двадесет и Трета, Двадесет и Шеста, Двадесета, Девета, Деветнадесета, Единадесета, Кюприжик, неуточнен адрес, Осемнадесета, Пета, Петнадесета, Първа, Седемнадесета, Стопански Двор, Трета, Четвърта, Шеста, Шестнадесета
На 23.11.2018 г. /09:00 – 16:30 ч./ – Гърмен: Вальовица
На 23.11.2018 г. /09:00 – 16:30 ч./ – Дебрен: 033002, 19076-М. Шопарланка, ІV-517, Вакльовица, Втора, Двадесет и Осма, Двадесет и Пета, Двадесет и Трета, Двадесет и Четвърта, Двадесета, Дванадесета, Девета, Деветнадесета, Десета, Драча, Единадесета, местност Рашманица, неуточнен адрес, Осма, Петнадесета, Първа, Ст 5 Кл Б ТП Дебрен 1, Трета, Тринадесета, УПИ 5, Четвърта, Четиринадесета, Шеста, Шестнадесета, Шопарланката
На 23.11.2018 г. /09:00 – 16:30 ч./ – Рибново: Двадесет и Втора, Двадесет и Пета, Двадесет и Първа, Двадесет и Трета, Двадесет и Четвърта, Двадесета, Девета, Деветнадесета, Десета, М. Бърдо, М. Плевнето, М. Селища, М. Снесеното, неуточнен адрес, Осемнадесета, Осма, Пета, Петнадесета, Първа, Седемнадесета, Седма, Трета, Шеста
Община Петрич
На 21.11.2018 г. /08:45 – 10:00 ч.; 15:00 – 16:30 ч./ – Беласица: местност Бригадирски Стан, местност Зарзалиите, местност Седми Километър, Паприте
На 19.11.2018 г. /08:00 – 16:30 ч./ На 20.11.2018 г. /08:00 – 16:30 ч./ На 21.11.2018 г. /08:00 – 16:30 ч./ На 22.11.2018 г. /08:00 – 16:30 ч./ На 23.11.2018 г. /08:00 – 16:30 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: Ал. Стамболийски, Беласица, Братя Миладинови, Васил Кънчев, Градска, Люле Бургас, Отец Паисий, Папульо, Полковник Дрангов, Родопи, Славянска, Христо Ботев, Цанко Церковски
На 19.11.2018 г. /08:15 – 16:30 ч./ На 20.11.2018 г. /08:15 – 16:30 ч./ На 21.11.2018 г. /08:15 – 16:30 ч./ На 22.11.2018 г. /08:15 – 16:30 ч./ На 23.11.2018 г. /08:15 – 16:30 ч./ – Кавракирово: местност Тополите
На 19.11.2018 г. /08:15 – 16:30 ч./ На 20.11.2018 г. /08:15 – 16:30 ч./ На 21.11.2018 г. /08:15 – 16:30 ч./ На 22.11.2018 г. /08:15 – 16:30 ч./ На 23.11.2018 г. /08:15 – 16:30 ч./ – Михнево: Беласица, Варна, Гаврил Генов, Гоце Дивлев, Гробаджииница, Дамян Груев, извън регулацията, Лазар Данаилов, Москва, неуточнен адрес, Никола Вапцаров, Огражден, Осогово, Отец Паисий, Песоко, Петър Берон, Първи Май, Самуилова Крепост, Стопански Двор, Тома Митов, Червена Скала, Шипка
На 19.11.2018 г. /08:30 – 16:30 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: 22-ри Октомври, Генерал Тодоров, Д-Р Колинс, Долна Джумая, Иван Апостолов, Каймак Чалан, Калабак, Капитан Никола Парапанов, Княз Александър Батемберг, Места, Полковник Дрангов, Полковник Дрангов, Пролет, Серска, Търново, Цар Борис III, Цар Борис III, Цар Борис III
На 19.11.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Яворница: Адалберт Антонов, Васил Кънчев, Васил Левски, Васил Левски, Георги Измирлиев, Георги Измирлиев, извън регулацията, извън регулацията, извън регулацията, Изгрев, Изгрев, Изгрев, Комсомолска, Комсомолска, Комсомолска, Кузман Шапкаров, Кузман Шапкаров, Кузман Шапкаров, Любен Каравелов, местност Прогон, местност Прогон, местност Самълък, местност Сушилнята, Освобождение, Освобождение, Осогово, Осогово, Осогово, Панайот Волов, Панайот Волов, Пейо Яворов, Пейо Яворов, Победа, Победа, Победа, Прогон, Саманлък, Христо Ботев, Христо Ботев, Христо Смирненски
На 19.11.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 20.11.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 21.11.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 22.11.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 23.11.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ – Кромидово: Реката
На 19.11.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 20.11.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 21.11.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 22.11.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 23.11.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ – Хърсово, Общ. Сандански: Бегова Поляна
На 19.11.2018 г. /09:30 – 16:30 ч./ На 20.11.2018 г. /09:30 – 16:30 ч./ На 21.11.2018 г. /09:30 – 16:30 ч./ На 22.11.2018 г. /09:30 – 16:30 ч./ На 23.11.2018 г. /09:30 – 16:30 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: Ванга/Опълченска/, Гоце Делчев, Княз Борис I, Тома Митов, Хан Крум, Цар Борис III, Яне Сандански
На 20.11.2018 г. /08:30 – 16:30 ч./ На 21.11.2018 г. /08:30 – 16:30 ч./ На 22.11.2018 г. /08:30 – 16:30 ч./ На 23.11.2018 г. /08:30 – 16:30 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: 22-ри Октомври, Генерал Тодоров, Д-Р Колинс, Долна Джумая, Дунав, Иван Апостолов, Каймак Чалан, Калабак, Капитан Никола Парапанов, Капитан Никола Парапанов, Княз Александър Батемберг, Любен Каравелов, Марица, Места, Полковник Дрангов, Полковник Дрангов, Полковник Дрангов, Пролет, Рокфелер, Свобода, Серска, Търново, Цар Борис III, Цар Борис III, Цар Борис III
На 20.11.2018 г. /08:30 – 16:30 ч.; 08:45 – 10:00 ч.; 15:00 – 16:30 ч./ На 21.11.2018 г. /08:30 – 16:30 ч.; 08:45 – 10:00 ч.; 15:00 – 16:30 ч./ На 22.11.2018 г. /08:30 – 16:30 ч./ На 23.11.2018 г. /08:30 – 16:30 ч./ – Кърналово: местност Фабриката
На 20.11.2018 г. /08:45 – 10:00 ч.; 15:00 – 16:30 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: 010024, 22-ри Октомври, Атанас Лютвиев, Бабуна, Битоля, Бъкстон, България, Васил Левски, Вит, Връх Бузлуджа, Връх Китка, Генерал Тодоров, Д-Р Асен Златаров, Екзарх Йосиф, Каймак Чалан, Калабак, Капитан Джингаров, Кожух, Македония, Михаил Вардев, Никола Вапцаров, Оборище, Полковник Дрангов, Пролет, Река Осъм, Рокфелер, Самуилова Крепост, Сандо Китанов, Стадионска, Струма, УПИ II, Кв. 49, Идент. 56126. 601. 8107, Христо Чернопеев, Цар Борис III, Цар Симеон, Червена Скала, Шипка, Янтра
На 20.11.2018 г. /08:45 – 10:00 ч.; 15:00 – 16:30 ч./ – Първомай, Общ. Петрич: местност Чалията
На 20.11.2018 г. /08:45 – 10:00 ч.; 15:00 – 16:30 ч./ – Струмешница
На 20.11.2018 г. /08:45 – 10:00 ч.; 15:00 – 16:30 ч./ На 21.11.2018 г. /08:45 – 10:00 ч.; 15:00 – 16:30 ч./ – Коларово, Общ. Петрич: Драва
На 20.11.2018 г. /08:45 – 10:00 ч.; 15:00 – 16:30 ч./ На 21.11.2018 г. /08:45 – 10:00 ч.; 15:00 – 16:30 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: 22-ри Октомври, Битоля, България, Вит, Генерал Тодоров, Гео Милев, Георги Бенковски, Георги С. Раковски, Георги Урумов, Д-Р Иван Цветков, Д-Р Колинс, Димитър Талев, Долна Джумая, Драва, Дунав, Иван Апостолов, Ильо Войвода, Искър, Калабак, Капитан Никола Парапанов, Княз Александър Батемберг, Любен Каравелов, Марица, Места, местност Бухото, местност Неволница, местност Омондрос, Мусала, Нерезлъците, Никола Вапцаров, Оборище, Огражден, Охрид, Папульо, Пейо Яворов, Петър Берон, Полковник Дрангов, Пролет, Река Осъм, Рокфелер, Свети Климент Охридски, Свобода, Серска, Скопие, Софрони Врачански, Стадионска, Стара Планина, Тодор Александров, Търново, УПИ 6-1862, Хан Аспарух, Христо Смирненски, Цар Борис III, Цар Иван Шишман, Цар Симеон, Черно Море, Черноризец Храбър
На 20.11.2018 г. /08:45 – 16:30 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: 22-ри Октомври, България, Васил Левски, Вит, Екзарх Йосиф, Калабак, Полковник Дрангов, Цар Симеон, Янтра
На 20.11.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Камена: Динко
На 20.11.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: Полковник Дрангов
На 20.11.2018 г. /09:30 – 14:30 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: Айдарски Даб, България, Джевезлъка, Иваник-Калинска Чешма, Любен Каравелов, местност Айран Бунар, местност Бухото, местност Бяла Черква, местност Джевезлъка, местност Иваник, местност Иваник Каринска Чешм, местност Иловица, Свети Георги
На 20.11.2018 г. /09:30 – 14:30 ч./ – Първомай, Общ. Петрич: Гоце Делчев, местност Чалтията
На 21.11.2018 г. /08:45 – 10:00 ч.; 15:00 – 16:30 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: 010024, Айран Бунар, Алмалък Омондрос, България, Георги Урумов, Джевезлъка, Димитър Талев, Зиче, Иваник Иловица, Карачали, М. Омондрос, местност Айран Бунар, местност Бела Мара, местност Бухото, местност Джевезлъка, местност Зиче, местност Иваник, местност Неволница, местност Неволница Лозята, местност Неволница-Лозята, местност Омондрос, местност Поляните, Неволница Лозята, Неволница-Лозята, Оборище, Омондрос-Потоко, Полковник Дрангов, Поляните, Първомайски път, Рокфелер, Тракия, Цар Борис III, Цар Симеон
На 21.11.2018 г. /08:45 – 10:00 ч.; 15:00 – 16:30 ч./ – Първомай, Общ. Петрич: Антон Попов, Беласица, Вардар, Васил Левски, Военна Градина -Абдал, Георги Измерлиев, Гоце Делчев, Златарево, извън регулацията, Македония, Мануш Войвода, Маркови Кладенци, местност Бунаро, местност Моста, местност Стопански Двор, местност Траканите, местност Чалията, местност Чалтията, Местонст Гьоло Оризарнико, Младост, Москва, неуточнен адрес, Огражден, Оджовица Чалията, Отец Паисий, Пирин, Русия, Самуилова Крепост, Спартак, Х-245 Кв. 64, Хоризонт, Цар Самуил, Яне Сандански
На 21.11.2018 г. /08:45 – 16:30 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: Георги С. Раковски, Георги Урумов, Д-Р Иван Цветков, местност Бухото, местност Неволница, местност Омондрос, Нерезлъците, Оборище, Полковник Дрангов
На 21.11.2018 г. /08:45 – 16:30 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: Оборище
На 21.11.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Скрът: 9-ти Септември, Александър Стамболийски, Антон Попов, Антон Попов, Антон Попов, Бахчите, Беласица, Беласица, Беласица, Бруч, Васил Левски, Васил Левски, Воденицата, Георги Димитров, Георги Димитров, Георги Димитров, Гоце Делчев, Димитър Ацев, Димитър Ацев, Димитър Ацев, Димитър Ацев, Ефтим Дойчев, Ефтим Дойчев, Ефтим Дойчев, Лозен, Лозен, Младост, Младост, Никола Й Вапцаров, Никола Й Вапцаров, Орището, Пейо К Яворов, Площицата, Първи Май, Свобода, Свобода, Скрът, Скрътска Комуна, Струма, Тодор Божиков, Тумба, Тумба, Хан Крум, Хан Крум, Христо Ботев, Христо Ботев, Христо Велев, Христо Велев, Цар Самуил, Цар Самуил, Цар Самуил, Червена Звезда
На 22.11.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Габрене: Акация, Акация, Александър Матрасов, Александър Матрасов, Буко, Граничар, Граничар, Здравец, Иван Вазов, Иван Вазов, извън регулацията, извън регулацията, извън регулацията, извън регулацията, Кокиче, Комсомолска, Комсомолска, Комсомолска, Марена, местност Марена, местност Буко, Мир, Митко Палаузов, Митко Палаузов, неуточнен адрес, Октомври, Освобождение, Освобождение, Освобождение, Отец Паисий, Отец Паисий, Прогрес, Прогрес, Радецки, Радецки, Радецки, Родина, Родина, Родина, Стопански Двор, Струмешница, Струмешница, Теменуга, Тумба, Тумба, Тумба, УПИ 4 Кв 32, УПИ ХII-19, Кв. 5
На 23.11.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Коларово, Общ. Петрич: Антон Попов, Антон Попов, Асен Златаров, Беласица, Беласица, Беласица, Беласица, Брегалница, Брегалница, Бяло Море, Вела Пеева, Вела Пеева, Владимир Заимов, Владимир Заимов, Възраждане, Възраждане, Гоце Делчев, Двадесет и Трети Септември, Драва, Еделвайс, Жданов, Иван Вазов, Ильо Войвода, Калоян, Кокиче, Крайречна, Липите, Липите, Любен Каравелов, Македония, Малчика, Митко Палаузов, неуточнен адрес, неуточнен адрес, Никола Вапцаров, Никола Парапунов, Огражден, Огражден, Одрин, Октомври, Октомври, Отец Паисий, Отец Паисий, Партизанска, Пейо Яворов, Пейо Яворов, Песоко, Петър Берон, Пирин, Победа, Победа, Подгорие, Подгорие, Просвета, Просвета, Първи Май, Радомир, Раковски, Раковски, С. Коларово, М. Песоко, Салют, Самуилова Кпепост, Самуилова Кпепост, Симеон Кавракиров, Симеон Кавракиров, Странджа, Струмешница, Тодор Божиков, Христо Смирненски, Христо Смирненски, Христо Смирненски, Цар Борис 1-ви, Цар Самуил, Цар Самуил, Чавдарка
На 23.11.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Яворница: Победа
Община Разлог
На 19.11.2018 г. /08:45 – 09:45 ч.; 15:00 – 16:00 ч./ – Банско: Цар Симеон
На 19.11.2018 г. /08:45 – 09:45 ч.; 15:00 – 16:00 ч./ – Баня, Общ. Разлог: местност Кривосер
На 19.11.2018 г. /08:45 – 09:45 ч.; 15:00 – 16:00 ч./ – Белица, Общ. Белица: 9-ти Септември, Алекса Сачков, Бор, Борис Клементиев, Братя Миладинови, Васил и Сава Кокарешкови, Владимир Поптомов, Волгоград, Втора, Георги Андрейчин, Георги Андриянов, Георги Кирков, Георги Сачков, Гоце Делчев, Грънчар, Даме Груев, Девета, Димитър Даракчиев, Димо Хаджидимов, Единадесета, Иван Алексов, Иван Апостолов, Иван Вазов, Илинден, Кирил и Методи, Люлин, Места, местност Семково, Мусала, Народна Победа, неуточнен адрес, Никола Банков, Никола Вапцаров, Пейо Яворов, Пета, Полковник Иван Тричков, Първа, Равен, Радецки, Рила, Сава Стенчин, Седма, Серги Чонков, Симеон Кавракиров, Стара Планина, Трета, Тутракан, Фараонска, Христо Ботев, Христо Смирненски, Чавдар, Чаталджа, Четвърта, Шипка, Яким Цоков, Яне Сандански
На 19.11.2018 г. /08:45 – 09:45 ч.; 15:00 – 16:00 ч./ – Разлог: Баба Магдалена, Христо Ботев
На 19.11.2018 г. /08:45 – 16:00 ч./ – Белица, Общ. Белица: местност Семково
На 19.11.2018 г. /09:15 – 10:15 ч.; 15:15 – 16:15 ч./ На 20.11.2018 г. /09:00 – 10:00 ч.; 15:15 – 16:15 ч./ – Баня, Общ. Разлог: Ангел Даракчиев, Деветнадесета, извън регулация С. Баня, извън регулацията
На 19.11.2018 г. /09:15 – 10:15 ч.; 15:15 – 16:15 ч./ На 20.11.2018 г. /09:00 – 10:00 ч.; 15:15 – 16:15 ч./ – Белица, Общ. Белица: Владимир Поптомов, Двадесет и Трета, Девета, извън регулация, местност Андрианов Чарк, неуточнен адрес, Р-Н Стопански Двор
На 19.11.2018 г. /09:15 – 10:15 ч.; 15:15 – 16:15 ч./ На 20.11.2018 г. /09:00 – 10:00 ч.; 15:15 – 16:15 ч./ – Горно Краище
На 19.11.2018 г. /09:15 – 10:15 ч.; 15:15 – 16:15 ч./ На 20.11.2018 г. /09:00 – 10:00 ч.; 15:15 – 16:15 ч./ – Елешница, Общ. Разлог: 9-ти Май, Безименна, Братя Миладинови, Варош, Васил Бельов, Васил Левски, Втора, Възраждане, Георги Димитров, Дванадесета, Девета, Десета, Единадесета, Иван Вазов, Имот 026026, Кокиче, Комсомолска, Лале, М. Долни Мин. Бани, Мечта, Минно Селище, Младост, неуточнен адрес, Пирин, Победа, Първа, Рила, Родопи, Трета, Тринадесета, Цар Калоян, Цар Симеон, Четвърта, Шеста
На 19.11.2018 г. /09:15 – 10:15 ч.; 15:15 – 16:15 ч./ На 20.11.2018 г. /09:00 – 10:00 ч.; 15:15 – 16:15 ч./ – Краище, Общ. Белица: 39270. 25. 208, І-500, Кв. 35, Втора, Двадесета, Девета, Деветнадесета, Десета, Единадесета, извън регулацията, неуточнен адрес, Осма, Пета, Първа, Седемнадесета, Седма, Трета, Усоето, Четвърта, Шеста, Шестнадесета
На 19.11.2018 г. /09:15 – 10:15 ч.; 15:15 – 16:15 ч./ На 20.11.2018 г. /09:00 – 10:00 ч.; 15:15 – 16:15 ч./ – Разлог: Александър Стамболийски
На 20.11.2018 г. /10:30 – 12:00 ч./ – Белица, Общ. Белица: Алекса Сачков, Бор, Братя Миладинови, Владимир Поптомов, Георги Сачков, Гоце Делчев, Иван Алексов, Иван Апостолов, Иван Вазов, Места, Никола Банков, Никола Вапцаров, Радецки, Седма, Фараонска, Чавдар, Чаталджа, Яким Цоков
На 21.11.2018 г. /08:15 – 09:15 ч.; 08:15 – 16:00 ч.; 15:00 – 16:00 ч./ На 22.11.2018 г. /08:30 – 16:00 ч.; 08:30 – 09:30 ч.; 15:00 – 16:00 ч./ – Банско: Пирин
На 21.11.2018 г. /08:15 – 09:15 ч.; 15:00 – 16:00 ч./ На 22.11.2018 г. /08:30 – 09:30 ч.; 15:00 – 16:00 ч./ – Разлог: Александър Стамболийски, Бела Река, Братя Каназиреви, Варош, Васил Левски, Вихрен, Възраждане, Голак, Д-Р Иларион Астинов, Дунав, Еделвайс, Занаятчийска, Иван Вазов, Иван Даскала, Изгрев, Изток, Иларион Макариополски, Искър, Калиново, Лазар Топалов, Марица, местност Бел път, местност Катарино, местност Пром. Зона-Горен Стопански Двор, Мирчо Кипрев/Бело Море/, Нова, Опълченска, Охрид, Патриарх Евтимий, Пирин, Поп Богомил, Първа, Рила, Родопи, Саровица, Св. Климент Охридски, Св. Св. Кирил и Методий, Симеон Петеларов, Стара Планина, Странджа, Телемах Илиев, Тодор Александров, Трети Март, УПИ III, Хан Пресиян, Христо Ботев, Христо Смирненски, Цар Иван Асен II, Цар Калоян, Цар Симеон, Черна Река, Шипка, Юндола, Явор, Яне Сандански
На 21.11.2018 г. /08:15 – 16:00 ч./ На 22.11.2018 г. /08:30 – 16:00 ч./ – Разлог: Александър Стамболийски, Бела Река, Възраждане, Иван Даскала, Изгрев, Иларион Макариополски, Лазар Топалов, Мирчо Кипрев/Бело Море/, Опълченска, Охрид, Патриарх Евтимий, Пирин, Родопи, Саровица, Св. Климент Охридски, Св. Св. Кирил и Методий, Телемах Илиев, Хан Пресиян, Цар Иван Асен II, Цар Калоян, Цар Симеон, Черна Река, Яне Сандански
Община Сандански
На 19.11.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ – Поленица: Армейска, Георги Димитров, Димитър Благоев, Изгрев, Кирил и Методи, неуточнен адрес, Първи Май, Св. Иван Рилски, Стопанска, Шипка
На 19.11.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ – Сандански: местност Нишан Таши
На 20.11.2018 г. /08:30 – 09:30 ч.; 15:00 – 16:15 ч./ – Сандански: Ангел Ташков, Арда, Асен Хадживасилев, Борис Сарафов, Братя Миладинови, България, Васил Левски, Вихрен, Георги Казепов, Гоце Делчев, Грамос, Даме Груев, Даскал Козарев, Деспод Слав, Димо Хаджидимов, Емануил Воскидович, Иларион Макариополски, Илинден, Индже Войвода, Княз Борис I, Кочо Чистименски, Македония, Одрин, Отец Паисий, Охридска, Пазара, Пейо К. Яворов, Пелистер, Пере Тошев, Петър Сарафов, Пирин, Първи Май, Роженски Манастир, Св. Климент Охридски, Св. Св. Кирил и Методи, Свети Врач, Свети Георги, Свобода, Славчо Ковачев, Солунска, Спас Харизанов, Стефан Карчев, Струма, Тодор Каблешков, Тодор Паница, Цар Иван Шишман, Цар Самуил, Чудомир Кантарджиев, Шар Планина, Яне Сандански
На 20.11.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ – Сандански: Свобода
На 21.11.2018 г. /09:15 – 10:30 ч.; 15:15 – 16:30 ч./ – Вихрен
На 21.11.2018 г. /09:15 – 10:30 ч.; 15:15 – 16:30 ч./ – Сандански: Атанас Давидов, Бачо Киро, Васил Кънчев, Вихрен, Димитър Икономов, Иван Рилски, Крушево, Мозговица, Надежда, Никола Вапцаров, Отец Ангел Столинчев, Перущица, Пирин, Полковник Дрангов, Св. Св. Кирил и Методи, Св. Св. Козма и Дамян, Свобода, Синчец, Смилово, Стефан Веркович, Стою Хаджиев, Тодор Паница, Хаджи Димитър, Христо Ботев, Цар Иван Асен, Шипка
На 21.11.2018 г. /09:15 – 16:30 ч./ – Сандански: Отец Ангел Столинчев, Полковник Дрангов
На 21.11.2018 г. /09:30 – 10:00 ч.; 15:30 – 16:15 ч./ – Влахи: Вилна Зона Върбите, Върбите, Горните Ливади, Грънчарска Скала, местност Върбите, Синаница, Средни Ливади, УПИ Іі, Кв. 4 – В. З. Въбите
На 21.11.2018 г. /09:30 – 10:00 ч.; 15:30 – 16:15 ч./ – Илинденци: Боровец, Извън Регул. /Р. Шашка/, местност Боровец, местност Врабча, местност Врабче, Синаница, Тридесет и Втора, Тридесет и Шеста
На 21.11.2018 г. /09:30 – 10:00 ч.; 15:30 – 16:15 ч./ – Кресна: Върбите, неуточнен адрес, Синаница
На 21.11.2018 г. /09:30 – 10:00 ч.; 15:30 – 16:15 ч./ – Плоски: Ален Мак, Бистрица, Братя Миладинови, Бузлуджа, Васил Левски, Вихрен, Георги Бенковски, Долна махала, Дружба, Еделвайс, Елово, Иван Козарев, Кокиче, Кочо Честименски, Лиляна Димитрова, местност Валога, местност Поручик Минков, Методи Христов, Мир, Мурата, Никола Калъпчиев, Никола Парапунов, Първи Май, Самуил, Струма, Трети Март, Хаджи Димитър, Христо Ботев, Цар Самуил, Шипка, Явора
На 21.11.2018 г. /09:30 – 10:00 ч.; 15:30 – 16:15 ч./ – Сандански: Александър Буйнов, Асен Хадживасилев, Любен Каравелов, местност Калинките, местност Соколовец, местност Ушите, местност Хано, неуточнен адрес, Р-Н Индустриална Зона, район Опитна Станция, район пътно Управление, район Ушите, район Хано, Свобода
Община Сатовча
На 19.11.2018 г. /13:30 – 16:30 ч./ – Долен, Общ. Сатовча: Дърводелска Работилница Даилов
Община Симитли
На 19.11.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 20.11.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 21.11.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 22.11.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 23.11.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ – Симитли: Васил Априлов, Георги Бенковски, Димитър Благоев, неуточнен адрес, Никола Парапунов, Ораново, Панайот Хитов, Победа, Септемврийска, Симитли, Славянска, Хаджи Димитър, Яне Даракчийски
Община Хаджидимово
На 19.11.2018 г. /10:00 – 13:00 ч./ – Тешово
Община Якоруда
На 20.11.2018 г. /13:00 – 14:30 ч./ – Черна Места
На 20.11.2018 г. /14:30 – 16:00 ч./ – Якоруда: Витоша, Екзарх Йосиф, Кирил и Методи, Места/П. Джеджеров/, неуточнен адрес, Средна Гора, Трещеник
Ръководството на дружеството поднася извинения на своите клиенти за създадените неудобства от планираните прекъсвания на електрозаxранването.

За повече информация, позвънете на денонощната телефонна линия 0700 10 010 /на цена според индивидуалния тарифен план за мобилни услуги на обаждащият се потребител или според тарифния план към стационарен номер в мрежата на Виваком/ или посетете сайта www. cez-rp.bg. Можете да се възползвате и от онлайн приложението „Аварии, текущи ремонти и планирани прекъсвания“ на cez-rp.bg, за да получите информация в реално време за всички планирани и непланирани прекъсвания на електрозаxранването в района, който ви интересува, както и за очакваното време за възстановяване на заxранването.

Материалът Планови прекъсвания на електрозахранването в област Благоевград за периода 19-23 ноември 2018 г. е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Сестрата на Бойко Борисов: И на мен бензинът ми е скъп

https://petel.bg/Sestrata-na-Boyko-Borisov--I-na-men-benzinat-mi-e-skap-__291625

"Когато се разболях, първият човек, на когото се обадих, беше Бойко. Дясната част на тялото ми се парализира. Престанах да усещам ръката и к...

Майките на деца с увреждания ще продължат с протестите

https://petel.bg/Maykite-na-detsa-s-uvrezhdaniya-shhe-prodalzhat-s-protestite__291624

Бтв Протестът на майките на деца с увреждания ще продължи, докато не се изпълнят исканията за реформа, обявиха Мая Стоицева и Валентина ...

Те се влюбиха заради филм

https://www.vesti.bg/lyubopitno/te-se-vliubiha-zaradi-film-6088809

Не са един и двама актьорите, чиято химия с колегите им разцъфтява в реални взаимоотношения

Инж. Казанджиев: Крие се дали има злоупотреба с господстващо положение при горивата

https://frognews.bg/novini/inj-kazandjiev-krie-dali-ima-zloupotreba-gospodstvashto-polojenie-pri-gorivata.html

Българинът купува на най-високата цена на дизела. Данъчната тежест върху горивото е най-ниска, което го поддържа на сносна цена. От това обаче печелят търговците. Това заяви в предаването „Събуди се”, инж. Христо Казанджиев от Български енергиен и минен форум.

Изчезналите след пожара в Калифорния са вече над 1000

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157068

Изчезналите след пожара в Калифорния са вече над 1000
Продължава битката с най-смъртоносния пожар в историята на американския щат Калифорния. Докато огнеборците се опитват да поставят пламъците под контрол, спасителни екипи и следователи се опитват да установят съдбата на вече 1011 безследно изчезнали човека, съобщава „Ройтерс”, цитирана от bTV.  Пожарът унищожи 27-хилядния град Парадайз през нощта

Използвайте тези ключови думи в мотивационното си писмо

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288074_%D0%98%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%B5+%D1%82%D0%B5%D0%B7%D0%B8+%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%B4%D1%83%D0%BC%D0%B8+%D0%B2+%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%86

 С каквато лекота вие изпращате своята работна биография, със същата компаниите бързо пресяват кандидатите. Понякога стотици кандидати изпращат CV-та.

За да се олекоти задачата по пресяването, някои компании използват специален софтуер. Такъв е Applicant Tracking System (ATS). Той засича определени ключови думи в биографията или мотивационното писмо.

Кои са най-често търсените думи?

1. Организиран/а
Вашите лидерски умения ще се откроят с тази дума, казват експерти от сайта JobStreet.com.

2. Обновявам
Според сайта за набиране на служители, думата „обновен“ или „с променен дизайн“ също говори за лидерски умения и казва, че сте готови да промените нещо, което в момента не функционира добре.

3. Подкрепя/заздравя
Тази дума в мотивационното ви писмо сочи, че не просто искате да положите усилия, за да се случват нещата, но и че нямате намерение да срутите всичко до основи, за да започнете да градите.

4. Натрупан опит
Не забравяйте да представите данни и цифри, за да докажете това по време на интервюто.

5. Целеустремен/а
С нея вие отново разгласявате уменията си като лидер и инициатор на проекти.

6. Посветен/а
Ясно декларирате, че обичате да влагате максимума от себе си в работата си.

7. Награден/а
Че кой не иска в екипа си човек, който е носител на награди?

Тереза Мей назначи нов министър за Брекзит

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288073_%D0%A2%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B0+%D0%9C%D0%B5%D0%B9+%D0%BD%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B8+%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%B7%D0%B0+%D0%91%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%B

 Британската министър-председателка Тереза Мей назначи в петък заместник-министъра на здравеопазването Стивън Баркли за нов министър по въпросите на Брекзит, заяви неин говорител, цитиран от Ройтерс.

Мей лично ще надзирава последните 10 дни от преговорите с Европейския съюз за бъдещата рамка, а Баркли ще се съсредоточи върху вътрешната подготовка за излизането на Великобритания от общността и прокарването на проектоспоразумението за Брекзит на министър-председателката в парламента, каза говорителят.

Баркли, гласувал за излизане от ЕС на референдума през 2016 г., замени Доминик Рааб, който вчера подаде оставка като министър за Брекзит заради плана на Мей за напускане на общността.

Бившата вътрешна министърка Амбър Ръд беше назначена за министър на труда и пенсиите на мястото на Естер Маквей, която също напусна заради сделката на Мей за  standartnews.com

Спецсъдът спря "домашния арест" на Иванчева

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288072_%D0%A1%D0%BF%D0%B5%D1%86%D1%81%D1%8A%D0%B4%D1%8A%D1%82+%D1%81%D0%BF%D1%80%D1%8F+%22%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%22+%D0%BD%D0%B0+%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D1%87

 Апелативният специализиран наказателен съд спря изпълнението на определението на Специализирания наказателен съд от днес, с което са изменени мерките за неотклонение на бившия кмет на столичния район "Младост” Десислава Иванчева и бившата ѝ заместничка Биляна Петрова.

По-рано днес Специализираният съд реши да измени мярката на Иванчева и Петрова и да ги пусне под домашен арест. Специализираната прокуратура обаче протестира незабавно определението. Няколко часа по-късно Апелативният специализиран съд спря изпълнението до произнасяне на въззивния съд по същество, съобщи БГНЕС.

Причина за спиране на изпълнение на определението са неизпратените доказателства по делото, въз основа на които съдът е преценил, че се налага промяна на мерките за неотклонение, аргументите, за което се съдържат в пълния протокол от заседание, проведено на 16.11.2018 г. пред първоинстанционния съд, който не е предоставен на въззивната инстанция в цялост.

Отделно от това с определение на друг съдебен състав на АСНС от 01.11.2018 г. са потвърдени мерките за неотклонение „задържане под стража“ на подсъдимите Иванчева и Петрова-Христова, което налага задълбочена преценка на всички обстоятелства, имащи значение за мерките за неотклонение.

Въззивният съд ще се произнесе по мерките за неотклонение на подсъдимите след изпълнение на процедурата по чл. 342, ал. 2 от НПК, съобщиха от АСНС.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова са обвинени за искан подкуп от 500 хил. евро и получени 56 хил. eвpo. Третият подсъдим по делото като помагач е Петко Дюлгеров. Той бе освободен и е под домашен арест от края на октомври. Иванчева и Петрова са в ареста от седем месеца - те бяха зрелищно арестувани на 17 април пред Спортната палта в София.

 standartnews.com

Росица Йорданова: Fibank ни помага да сме сред водещите туристически агенции

https://www.24chasa.bg/novini/article/7156630

Росица Йорданова: Fibank ни помага да сме сред водещите туристически агенции Турция оставала номер 1 като дестинация за българите, казва Росица Йорданова, управител на “Астеа Тур” Заедно със съпруга ми основахме агенцията преди осем години с много смелост и ентусиазъм, водени от вярата във възможностите ни и страстта ни към пътуванията. Както всяко начало, така и нашето не беше лесно, но с много труд,

Оттеглянето на Ангела Меркел от голямата политика. Поуки и предизвикателства

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/otteglianeto-na-angela-merkel-ot-goliamata-politika-pouki-i-predizvik-692087.html

Неoчаквано за някои и дългоочаквано за други, решението на канцлера Ангела Меркел от края на октомври да се оттегли от председателския пост на ХДС, който заема от 10 април 2000 г., и да не се кандидатира повече за изборни политически постове след края на четвъртия й канцлерски мандат през 2021 г., направо разтърси световните агенции и предизвика „медийно цунами“ в Европа и дори в България.

Какво ли не се изписа и изговори през тези дни за дългогодишното ѝ управление, но едно е ясно. Въпреки че е подложена на остри критики за противоречивата си миграционна политика на отворените врати, Ангела Меркел продължава да е широко възприемана и да има огромен международен авторитет. И то не само в Европа, но и на глобално ниво.

С известната си прагматична политика за укрепване на европейската и евроатлантическа интеграция и разширяване на взаимодействието между „старите“ и „новите“ страни членки на ЕС, както и с ясната си, и категорична концепция за „ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА“, тя все още продължава да бъде „неформалният“ лидер на ЕС, дори и след подадените оставки. И то на фона на нарастващите тенденции за политическа фрагментация и поляризация.

Това пролича с пълна сила и от нейната реч на 13 ноември пред Европейския парламент за бъдещето на ЕС, първата ѝ публична проява след подадените оставки. Ето някои от най-важните „опорни точки“ (както обичаме да казваме напоследък) от това „политико-философско“ и на моменти дори „романтично“ слово, което въпреки някои подвиквания и дюдюкания, бе посрещнато и изпратено с овации:

- „Толерантността е душата на Европа и съществена основна ценност на европейската идея“.

- „Солидарността се основава на толерантност и това е силата на Европа. Тя е част от нашата обща европейска ДНК и означава преодоляване на националния егоизъм.“

- „Солидарността също така означава, че ако в една страна отслабиш правовата държава или атакуваш свободата на медиите, го правиш в целия ЕС“.

- „Европа е най-добрият ни шанс за мир, просперитет и добро бъдеще. Национализмът и егоизмът никога не трябва да имат възможност да процъфтяват отново в Европа.“

- „Икономическият успех, научните изследвания и иновациите са жизненоважни за Европа.“

- „Създаването на европейска армия като допълнение към НАТО ще покаже на света, че никога няма да има война между европейските държави.“

Неслучайно за поредна година германският канцлер Ангела Меркел е най-влиятелната жена в политиката и в света, според класациите на американското списание „Форбс“. Силните позиции на Меркел в подобна класация се дължат, разбира се, не на политическа „евроромантика“, а основно на факта, че по време на нейните управления, Германия достига до позицията на четвърта най-голяма икономика по БВП в света и най-голямата, водена от жена.

Но не всичко в политиката е икономика и евроинтеграция. Особено в страна като Германия. Вярно е, че на последните избори за Бундестаг, проведени на 24 септември 2017 г., избирателите отварят вратата пред Ангела Меркел към четвърти канцлерски мандат, но днес, една година по-късно, провалът на поредната широка коалиция между ХДС и ХСС от една страна и социалдемократите от друга, е не само очевиден, но е и в основата на катастрофалните изборни резултати на консерваторите в провинциите Бавария и Хесен.

Причините са много и от различен характер, но едно е ясно. Мнозинството германци вече са категорично против „голямата“ коалиция. В значителна степен този провал се дължи и на огромните, направо драматични различия в политическите настроения и предпочитания на германските избиратели в „Западната“ и „Източната“ част на обединена Германия. Една болезнена и деликатна тема, която се нуждае от специален анализ и коментар.

На 9 ноември отбелязахме 29 години от падането на Берлинската стена. Сакрална дата, която довежда не само до обединението на Германия, но поставя и „началото на края“ на комунистическите режими в цяла Централна и Източна Европа. Две години по-рано, на 12 юни 1987 г., американският президент Роналд Рейгън призовава за това в реч пред Бранденбургската врата в Западен Берлин с думи, които остават завинаги в историята:

„За онези, които слушат в Източен Берлин, няколко специални думи. Въпреки че не мога да бъда при вас, отправям своето слово не само към своите непосредствени слушатели, но разбира се и към вас. Подкрепям ви така, както подкрепям и вашите сънародници на Запад, с твърдата, непоколебима вяра: има само един Берлин.“

Еуфорията от падането на стената бе наистина огромна и само една година по-късно, на 3 ноември 1990 г. се стига до политическото обединение на Германия и до „зачеркването“ на държавата ГДР от картата на нова Европа. На базата на старите 15 административни окръга в ГДР, са създадени пет нови федерални провинции: Бранденбург, Мекленбург-Предна Померания, Саксония, Саксония-Анхалт и Тюрингия, като общият брой на германските провинции става 16.

Въпреки изминалите десетилетия оттогава и въпреки, че в новите провинции са изсипани милиарди инвестиции, разликите в икономическото развитие и в стандарта на живот в западната и източната част на страната далеч не са преодолени. А когато става дума за демократични ценности и за европейска политическа визия, винаги проличава от коя страна на Берлинската стена си роден и израсъл, или най-малкото, откъде произхожда твоето семейство.

Причините за този „източен феномен“ са повече от обезпокоителни и се дължат основно на дълбоките исторически и политико-културни различия между „Изтока“ и „Запада“. Проблемите на интеграцията се оказват огромни и продължават да се задълбочават. Те съпътстват израсналата в ГДР Ангела Меркел и през трите ѝ успешни канцлерски мандата и продължават да ѝ тежат като дамоклев меч на шията и през четвъртия. При днешната разгаряща се криза с бежанците и при агресивното настъпление на крайно дясната национал-популистка „Алтернатива за Германия“, която освен в Бундестага и в Европейския парламент, е представена (вече) в парламентите на всичките 16 германски провинции, те изглеждат направо непреодолими.
Очевидно, изминалите почти три десетилетия от обединението на Германия се оказват недостатъчни за развитието на един нов тип общогерманска европейска политическа култура и граждански манталитет. Именно тук се крие и „началото на края“ на „Ерата на Ангела Меркел“. Неслучайно тя дава ясен политически знак за дълбоката криза в нейното управление още на 3 октомври т. год., в Берлин, когато е отбелязана 28-та годишнина от историческата дата на германското обединение.
Кметът на Берлин Михаел Мюлер е домакин на протоколните тържества в качеството си на ротационен председател на Германския Бундесрат (втората камара на Бундестага, обединяваща парламентите на 16-те германски провинции).

Официални гости на честването са и Федералният президент Франк-Валтер Щайнмайер, президентът на Бундестага Волфганг Шойбле, който е и почетен гражданин на Берлин, както и председателят на Федералния конституционен съд Андреас Фоскуле.

В своето официално изявление канцлерът Ангела Меркел заявява, че почти три десетилетия след падането на Берлинската стена, германското обединение не само че не е завършено, но продължава да бъде огромно предизвикателство.

Обединението се оказва не просто формален политически акт, отбелязан в преамбюла на германската конституция, а един дълъг процес, един трънлив път, на който краят все още не се вижда. Нещо повече, непреодолимите различия между източните и западните провинции водят до огромни напрежения в политическите дискусии и оценки.

„Алтернатива за Германия“ не само е втора политическа сила „на Изток“ със забележителния усреднен резултат от 22,5%, но в провинция Саксония има дори 27%. От друга страна „Левицата“, базирана на бившата комунистическа партия в ГДР е на трето място със 17,4%, резултат значително по-висок от този на германските социалдемократи – 14,3% . В Западните провинции картината е коренно различна. Там „Алтернатива за Германия“ е (едва) на трето място с 11,1%, докато „Левицата“ е със само 7,4%.

Тези изборни резултати в източните провинции съвсем не са случайни. Те са критерий за „носталгично“ осмислени политически представи, непонятни за времето, в което живеем. Неслучайно организацията „Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада“ (ПЕГИДА) бе създадена не някъде другаде, а в Дрезден, Самото име на движението, което организира протестни маршове от началото на 2015 г., съдържа в себе си основната му философия и политически цели, и едва ли се нуждае от специален коментар. По-късно клон на ПЕГИДА под името „ЛЕГИДА“ възникна и в Лайпциг.

Политически абсурден е самият факт, че движението се създава в бившето ГДР и то в неговото сърце Дрезден, където има много по-малко чужденци и много по-малко мюсюлмани, отколкото в големите градове на „стара“ Германия. Не е ли парадоксално, там, където живеят най-малко мюсюлмани, най-много хора демонстрират срещу тях. Очевидно става дума за страхове от малцинства и настроения срещу хора, които протестиращите реално не познават. И нещо повече – участниците в протестите не признават дори принципите на правовата държава и просто не искат да ги спазват.

И може би, точно тук се сблъскваме с най-болезнения проблем на германския преход след 1990г. Десните национал-популисти и бившите комунисти завладяват все по-силно източните германски провинции, което води до нарастваща поляризация в цялата Федерална Република. И този процес не е от вчера или днес. Неговите дълбоки корени датират още от създаването на ГДР. Не трябва никога да се забравя, че в бившето ГДР не е имало демокрация и спазване на човешките и гражданските права от 1933 до края на 1989 г.

Със специална заповед още през 1947 г. съветската окупационна власт прекратява процеса на денацификация. Дава се възможност на обикновени членове на нацистката партия, родени след 1919 г. да бъдат приемани в управляващата комунистическа партия на ГДР – ГЕСП, което е направено бързо и безпроблемно, като част от „специалния немски път към социализма“.

В тези времена местните структури на ГЕСП са особено активни за привличането на членове на нацистката партия в бившите крепости на нацизма в Германия. В Тюрингия още през 1948 г. вече 5,3% от членовете на ГЕСП са от нацистката партия. До 1954 г. този дял нараства до 8,6%. В някои регионални организации на ГЕСП има „върхови постижения“ от 12,5% в Магдебург или 15,4% в Ерфурт.

А ако се пресметнат и членовете на „Хитлеровата младеж“ (Хитлерюгенд) и на Съюза на германските момичета, се оказва, че през 1954 г. 35,8% от членовете на ГЕСП в Тюрингия имат организирана „кафява“ предистория. Какъв по-прекрасен пример за плавен преход от „кафявата“ към сродната „червена“ диктатура.

На този печален фон е много интересно как протича преходът към демокрация след „историческото“ обединение на Германия през 1990 г. Много им се възхищавахме на германците от бившето ГДР за начина, по който се справят с агентите на тяхната Държавна сигурност ЩАЗИ.

Но днес, 20 години по-късно се оказва, че резултатите и там са много по-песимистични от очакванията. Стотици агенти на комунистическите тайни служби не само продължават да работят в публичната сфера на бившите източни провинции, но и безцеремонно настъпват в голямата политика.

Имах удоволствието да посетя Потсдам служебно през пролетта на 2010 г, няколко месеца след изборите за местен парламент (Ландтаг) в провинция Бранденбург, проведени през есента на 2009 г. Тогава останах много впечатлен от смазващото мнозинство, с което „червено-червени“ коалиции от германските социалдемократи и набиращата все по-голяма популярност партия „Левицата“, без никакви морални задръжки управляват провинция Бранденбург и столицата Берлин.

Нещо повече, „Левицата” не само печели 26 места в Бранденбург, колкото ХДС и Свободните демократи заедно, но издига като кандидати за парламента цели девет човека, бивши агенти и служители на ЩАЗИ. От тях ШЕСТ са избрани, като и ШЕСТИМАТА печелят директни мандати като мажоритарни кандидати. Хората просто ги обичат…

Тогава разбрах, че при децентрализацията в германската федерална система, прилагането на закона за архивите на ЩАЗИ се оказва различно в отделните провинции. Не навсякъде работата за ЩАЗИ води до уволнения и отстранявания. И точно тук се крият последиците от една криво разбрана толерантност.

В течение на годините законът е бил смекчаван няколко пъти.

След последната промяна от 2006 г. се проучват само служителите на ръководни постове. Стига се дори до примери, когато кадрите на ЩАЗИ непрекъснато и демонстративно повишават своята обществена активност. Те създават сдружения, неправителствени организации и клубове в защита на своите интереси и то със солидно финансиране, работят сред младежите и различни социални групи, като се опитват да доказват, че ГДР е била правова държава и те достойно са защитавали в рамките на закона нейната сигурност и интереси.

Очевидно става дума за една много тягостна и абсурдна носталгия към „Берлинската стена“, която минаваше по брега на Потсдамското езеро и разделяше не само Германия, но и цяла Европа на два свята. Единият, от които се оказа излишен, или поне така си мислехме преди 20 години.

При това положение основният посткомунистически дебат за справедливостта, за „палачите и жертвите“ е вече забравен. Оставените на доизживяване граждански организации на репресираните от комунистическия терор дори са обвинявани, че се противопоставят на помирението и взаимното опрощаване в нова, обединена Германия.

Не ви ли прилича всичко това на ситуацията в България? След като все пак през 2000 г. беше приет специален закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен (ДВ,бр.37 от 05.05.2000 г.), съвсем логично изглеждаше, че най-късно след приемането ни в НАТО и ЕС, ще настъпи историческото време, когато комунистическите престъпления ще бъдат наказани. За да възтържествуват справедливостта, моралът и законността! Но нищо подобно не се случи. Напротив!

Вместо заключение, ще си позволя да цитирам един пасаж от статията на Александър Андреев, дългогодишен ръководител на българската редакция на „Дойче Веле“, озаглавена „И проектът „Меркел“ и проектът „Борисов“ изглеждат вече изчерпани“ , който не се нуждае от специален коментар:

„И проектът „Меркел", и проектът „Борисов" изглеждат вече изчерпани. При това независимо от факта, че под управлението на Ангела Меркел Германия процъфтява икономически, а в България през трите мандата на Бойко Борисов икономическите показатели също трайно вървят нагоре. Разбира се, между двете страни и между двете личности има пропаст от различия - достатъчно е да сравним равнищата на корупция, на медийна свобода и на благоденствие или пък политическия стил на Меркел и този на Борисов. (Сравненията не са в полза на България и нейния премиер.) И все пак започващият политически залез на Ангела Меркел и на Бойко Борисов вещае и в двете страни един период, който бихме могли да наречем „бой на негри в тъмна нощ" - както политически некоректно се казваше в моето детство.“

*Статията не написана специално за OFFNews

Визитата на Меркел в Кемниц беше съпроводена от крайнодесни протести

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157066

Визитата на Меркел в Кемниц беше съпроводена от крайнодесни протести
Стотици хора излязоха по улиците на Кемниц, за да протестират срещу посещението на германския канцлер Ангела Меркел вчера в града, предаде ДПА, цитирана от БТА.  Много от крайнодесните протестиращи скандираха възгласи срещу Меркел като "изменник на народа", "върви си" и "Меркел трябва да си върви". Някои от протестиращите носеха тениски с обидни

Хронологията зад оставката на Валери Симеонов

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288071_%D0%A5%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%B4+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%92%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D0%A1%D0%B8

 В петък вицепремиерът Валери Симеонов подаде оставка точно месец след изказването, което провокира недоволството срещу него. През октомври той нарече майките от инициативата „Системата ни убива”  „кресливи жени”, а децата им – „уж болни". На 16 ноември вицепремиерът Валери Симеонов подаде оставка, а министър-председателят Бойко Борисов я прие.

 
На 16 октомври в интервю пред телевизия СКАТ Валери Симеонов коментира протестите на майките на деца с увреждания. "Група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство и грижа за тях", каза той преди месец. Същия ден съветът за тристранно сътрудничество се събра да обсъди проектозакона за хората с увреждания, за който Симеонов каза, че е "заченат в грях и под натиск". Именно с настояване за законови промени майките излязоха на протести по-рано през годината.

Изказването на Симеонов за протестиращите майки на деца с увреждания предизвика нова вълна на недоволство от тяхна страна - този път с настояване за неговата оставка.

На 19 октомври премиерът Бойко Борисов поднесе извинения на майките на деца с увреждания и каза, че на мястото на Симеонов също щял да го направи. "Крайно време е всеки да си мери думите. Такъв език е първо недопустим, второ е неправилен", категоричен бе премиерът


Същия ден Валери Симеонов заяви, че бил разбран неправилно: "Смисълът на изказването ми е, че с децата инвалиди се спекулира, дори и след като правителството прие законопроект и удовлетвори всички искания на майките".

На 23 октомври Симеонов съобщи за организиран в негова защита контрапротест и призова той да не се състои. „Не смятам, че стабилността на правителството зависи от моята оставка. Не мисля, че моята фигура е кой знае колко значима. Не мога да приема морални оценки от всякакви посоки - отдолу, отгоре, отляво, отдясно. Аз имам собствено мнение, изразил съм го. Продължавам да държа на него“, каза тогава той.

На следващия ден обаче по настояване на Коалиционния съвет, Симеонов поднесе своите извинения на "всички, които са били засегнати или са се почувствали обидени" от неговото изказване. „По никакъв начин не съм целял да обидя когото и да било“, заяви той. Поднесените от страна на Симеонов извинения не спряха протестите на майките на деца с увреждания в центъра на София.

Месец след изказването, предизвикало обществено недоволство, Симеонов подаде оставка, а Борисов я прие.

Майките на деца с увреждания видяха в това "спечелена битка", но бяха категорични, че ще продължат протестите докато оставката на Симеонов се приеме от Народното събрание, а също така ще останат на палатка край парламента до окончателното приемане на законовите промени. Предстои те да бъдат гледани на второ четене от Народното събрание.
 
В рамките на година и половина на поста вицепремиер Валери Симеонов успя да привлече интереса към себе си с още едно отказано извинение - към руския патриарх Кирил, когото нарече "второразрядно съветско ченге", припомня NOVA. Шум се вдигна и в „Слънчев бряг”, където среднощните акции на вицепремиера, целяха да гарантират „тих” туризъм. През февруари пък Симеонов влезе в задочен конфликт с евродепутатката Ска Келер като поиска външното ни министерство да я обяви за персона „нон грата”, защото се месела във вътрешните ни дела по темата за втори лифт в Банско. Вицепремиерът потърси и дупки в оградата на границата с Турция, след като Елена Йончева го обвини в злоупотреби. Преди това, отново на границата Симеонов се опита сам да контролира пътуващите от Турция към страната ни гласоподаватели.

 standartnews.com

58-годишна пешеходка пострада след пътен инцидент във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=385880

Възрастна жена е била блъсната докато пресича, съобщават за Moreto.net от варненската полиция. На 15 ноември, около 05:10 часа на ул. „Тролейна“, е възникнала катастрофа. 64-годишният водач Л.Д. от Варна по време на движение, при маневра за ляв завой, блъска пешеходка, пресичаща пътното платно.

3000 снегорина в готовност по пътищата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288070_3000+%D1%81%D0%BD%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%B2+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82+%D0%BF%D0%BE+%D0%BF%D1%8A%D1%82%D0%B8%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0+

 Зимното поддържане на пътищата вече е в ход.  В готовност са 3 хиляди почистващи машини. Осигурени са необходимите количества, сол, пясък, луга и препарати, казаха властите. На директорите на областните пътни управления е разпоредено да предприемат нужните действия за обработка на настилките, особено във високо планинските райони и в проходите, където има най-сериозни предпоставки за заледявания и риск за усложняване на пътната обстановка.

Ако ви предстои пътуване в почивните дни, имайте предвид изискването за гумите.  Автомобилите трябва да се движат с гуми, подходящи за зимни условия, което означава с дълбочина на протектора не по-малко от 4 милиметра. Това напомнят КАТ- Пътна полиция. Проверки се правят от началото на месеца, а изискването ще остане в сила до началото на март идната година. Глобата за нарушителите е 50 лева.  

standartnews.com

Свободата означава...

http://www.cross.bg/svobodata-oznachava-1589338.html

/КРОСС/ "Свободата означава да чувстваш това, което сърцето ти желае, независимо от мнението на околните".   Паулу Коелю  

Целите на Путин в Сирия и Ливан пречат на Израел

https://www.vesti.bg/sviat/celite-na-putin-v-siriia-i-livan-prechat-na-izrael-6088880

Русия показа ясно на Израел, че досегашното статукво си е отишло, пише Руслан Трад в анализ за Vesti.bg

"Ад на колела"-една цветна поема за Ню Йорк

https://www.vesti.bg/lyubopitno/ad-na-kolela-edna-cvetna-poema-za-niu-iork-6088879

Как един фотограф успява да улови тъмнината и красотата на метрото в Ню Йорк в края на 70-те и началото на 80-те

Изчезналите при пожарите в Калифорния са вече над 1000

https://offnews.bg//sviat/izcheznalite-pri-pozharite-v-kalifornia-sa-veche-nad-1000-692123.html

Броят на хората, които са в неизвестност от началото на пожарите в Калифорния, вече са повече от 1000. Досега са открити 71 тела на жертви

По предварителни данни броят на хората в неизвестност се е повишил от 631 на 1011 души. Според местните власти обаче при второто число е възможно някои хора да са били преброени по два пъти.

Около 500 огнеборци седмица гасят огъня в гористите местности в и около най-пострадалия град - Парадайз. Там са унищожени почти 12 000 сгради, в това число и поне 9 700 жилища, а хиляди постройки продължават да са застрашени от пламъците.

Евакуирани са над 52 000 души, които в момента са настанени в различни приюти и подслони, мотели, при
роднини и приятели и в други временни убежища.

Белоградчишкият епископ Поликарп ще оглави света Литургия в храм "Св. Илия"

https://pik.bg/белоградчишкият-епископ-поликарп-ще-оглави-света-литургия-в-храм-св-илия-news796877.html

Белоградчишкият епископ Поликарп ще оглави света Литургия в храм "Св. Илия"

С благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Негово преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит, ще оглави архиерейска света Литургия в храм "Св. Илия", град София, ж.к, "Дружба"2.

Светата Литургия ще започне от 09.00 часа. 

От 09.00 часа Негово високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим ще оглави архиерейска света Литургия в църквата „Св. Въведение Богородично“ (кв. „Вароша“). След това ще бъде отслужена Панихида на гроба на митрополит Борис

На 8 ноември 2018 г. се навършиха 70 години от мъченическата смърт и 130 години от рождението на Неврокопския митрополит Борис. 

Преди 70 години престъпна ръка на деградирал духовник отнема живота на митрополит Борис Невракопски. След многото трудове на Божията нива, изпитания и трудности, митрополит Борис се увенчава с венеца на мъченичеството. С неговото име се свързва възстановяването на десетки църкви в Неврокопска епархия, създаването на десетки църковни настоятелства и мрежа от църковни братства, развиващи активна културна и социална дейност, пастирската грижа за децата и младежите, многобройни съчинения и поетични творби. Митрополит Борис остава в народната памет със своята образованост и ерудиция, с пламенните си слова и живото изповядване на Христовата вяра, с качествата си на истински пастир, който положи душата си за своите пасоми.

Си Цзинпин: Световният икономически растеж е помрачен от протекционизма

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157064

Си Цзинпин: Световният икономически растеж е помрачен от протекционизмаКитайският президент Си Цзинпин предупреди днес, че сянката на протекционизма и унилатерализма тегне над глобалния растеж. С това той се присъедини към другите лидери от азиатско-тихоокеанския регион, призоваващи за свободна търговия, предаде Ройтерс. "Който избира да затвори вратата, само ще се изолира от останалия свят и ще загуби посока",

Балкански младежки фестивал стартира с празнично пъстро шествие в..

http://regiona.bg/%d0%b1%d0%b0%d0%bb%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%b6%d0%ba%d0%b8-%d1%84%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bb-%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b8%d1%80/

Сандански е домакин на 23-то издание на Балканския младежки фестивал.
Фестивалната програма започна с празнично и пъстро шествие по главната улица „Македония“ до Дома на културата, където се изви Балканско младежко хоро. С церемония по посрещане на доброволците и знамето на фестивала стартира 23-то издание на Балкански младежки фестивал „Младостта на Балканите“ в Дома на културата в град Сандански.

 

Вечерта бе изпълнена с настроение и започна с хореография на доброволците и продължи с изпълненията на местни самодейни състави от град Сандански и изпълнители и артисти от Сърбия, Испания, Гърция, Румъния, които затвърдиха максимата, че младите са бъдещето и настоящето.

Днес, фестивалът продължава с изложба, работилници за рисуване с естествени материали и фестивална програма.

Материалът Балкански младежки фестивал стартира с празнично пъстро шествие в.. е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Пазарът на труда удари таван

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/11/17/3347242_pazarut_na_truda_udari_tavan/?ref=rss


Публикуваните през тази седмица данни на НСИ потвърждават опасенията за забавяне на експанзията на пазара на труда през 2018 г. След невиждания от годините преди кризата ръст на работните места със 154 хиляди през третото тримесечие на 2017 г. регистрираният от статистиката спад на годишна база през третото тримесечие на 2018 г. беше в известна степен очакван. Въпреки че това е всъщност второ поредно тримесечие на намаляване на броя на заетите на годишна база, заетостта продължава да нараства...

Чарлз - дядото, който 66 г. чака да седне на трона

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7156862

Чарлз - дядото, който 66 г. чака да седне на тронаВинаги лети с частен самолет и колекционира скъпи коли Когато е 4-годишен, той вижда как един мъж слага на главата на майка му нещо блестящо. Тогава за първи път разбира, че това е корона, но все още не си дава сметка колко дълбоко ще бележи неговия живот. Това малко момче е днешният 70-годишен британски престолонаследник принц Чарлз,

Израел увеличава военния си контингент до Ивицата Газа, Палестина отправи предупреждение

https://www.actualno.com/asia/izrael-uvelichava-voennija-si-kontingent-do-ivicata-gaza-palestina-otpravi-preduprejdenie-news_706623.html

Силите за отбрана на Израел (СОИ) подсилиха контингента си около Ивицата Газа, за да предотвратят проникване на ислямистки бойци на територията на еврейската държава, пише електронното издание на The Jerusalem Post. През тази седмица конфликтът между Израел и Палестина ескалира, като близо 400 ракети бяха изстреляни от крайбрежния анклав в нощта срещу вторник, „Ние сме по средата на процеса за съсредоточаване на повече жива сила, бронирани и други части в близост до Ивицата Газа и мо

Свети Григорий, епископ Неокесарийски, Чудотворец

http://www.cross.bg/grigoriii-episkop-neokesariya-1589337.html

/КРОСС/ Тоя велик светител живял през III век. Той се родил в езическо семейство и до кръщението се наричал Теодор. Когато станал юноша, за да се подготви да заеме светска служба, той заедно с брат си Атинодор отишъл в гр. Берит, където имало прочута школа за правни науки. По пътя юношата посетил Кесария (Кападокийска). По това време великият учител от Александрийската школа Ориген преподавал философия. Кесарийският епископ Фирмилиан запознал с Ориген двамата неокесарийски юноши. Това запознанство определило пътя им за цял живот. Теодор и Атинодор, като послушали великия учител, решили да не отиват по нататък, а да станат негови ученици. Скоро под негово ръководство те разбрали, че мъдростта и истината са само в Христовото учение. Божествената светлина на вярата озарила техните сърца и те приели св. Кръщение, при което Теодор бил наречен Григорий. Григорий се привързал от все сърце към великия учител, който му посочил пътя на истината. Слушал го няколко години подред и в Кесария, и в Александрия, и после се върнал ревностен християнин в отечеството си Неокесария. Да живее за Бога, да Му служи, като изпълнява Неговите свети заповеди, станало предмет на всички негови старания. Като презрял всякакви богатства и почести, Григорий временно се отдалечил в пустинята, за да може в молитва и усамотение да заякне в трудния подвиг на живота. Там стигнала до него вест, че неокесарийските християни желаят да го имат за епископ. Тая вест го потресла

Разузнаването на САЩ: Принцът е наредил убийството на Кашоги

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157062

Разузнаването на САЩ: Принцът е наредил убийството на КашогиПредставители на американското разузнаване са заключили, че саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е наредил убийството на журналиста Джамал Кашоги - твърдение, отричано от саудитското правителство, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  Това твърди неназован американски официален представител, запознат с оценката.

Обмислят още по-строги санкции за каране без винетка

http://www.moreto.net/novini.php?n=385916

Нови санкции за шофьорите, свързани с винетките. Ако караме без стикер и сме санкционирани за това, но не сме платили глобата, няма да бъдем допускани до технически преглед. Освен това автомобилът ни няма да може да излезе от страната.

Смяна на политическата сган, край на геноцида, мажоритарни избори

http://clubz.bg/75963-smqna_na_politicheskata_sgan_kraj_na_genocida_majoritarni_izbori

Смяна на "цялата тази политическа сган", спиране на "политическия геноцид над населението", мажоритарни избори. Така могат да бъдат обобщени исканията на протестиращите от последните дни. Те бяха изложени пред бТВ от част от техните организатори.

Протестите продължават в следващите дни.

Недоволството, тръгнало от високите цени на горивата, вече е насочено към ниския стандарт на живот, лошото качество на здравеопазването, корупцията, липсата на отчетност от страна на политиците.

Утре от 15 ч. в центъра на София ще има "Народен сбор".

"Ние сме обяснили още през 2013 г. какво искаме - спиране на политическия геноцид над населението", заяви един от координаторите на събитието Георги Георгиев от Граждански форум "Промяна".

Той посочи, че лидерите на сегашните протести са били по улиците и по време на февруарските протести от преди 5 г., в резултат на които бе свалено първото правителство на Бойко Борисов.

Георгиев и Методи Бъчваров, който е друг от организаторите заявиха, че зад тях не стои партия. На сбора ще бъдат избрани лидери. Президентът Румен Радев също ще бъде поканен "да каже дали той застава до народа".

Според Бъчваров оставката на Валери Симеонов е поредната "замазка на Стената на плача в България" и начин за укротяване на протестите.

"Не се ли смени цялата тази политическа сган, която ни управлява, няма как да има просперитет", категоричен беше Георгиев.

Двамата заявиха, че не са анархисти, не желаят безредици и целите им с другите демонстранти в страната са общи.

Организаторът на протеста в Благоевград Александър Стамболийски обаче заяви,че се разграничава от "Нардния сбор" и готви друго събитие за понеделник. 

"Цените на горивата са катализатор на цялостното социално положение в България. Не само горивата са фактор, виждаме все по-големи абсурдни през последните две седмици", каза Стамболийски.

Той се обяви за мажоритарни избори.

Протести ще има и в Северозападна България. Утре може да бъде блокиран проходът "Петрохан".

Шофьор на линейка скочи на спешни медици, закъснели за припаднала негова близка

https://pik.bg/шофьор-на-линейка-скочи-на-спешни-медици-закъснели-за-припаднала-негова-близка-news796847.html

Шофьор на линейка скочи на спешни медици, закъснели за припаднала негова близка

Линейкаджията от Спешен център в Дупница Манол Васев налетя със словесна атака на дежурните лекари и колегата си, че не са пристигнали навреме, след като е подал сигнал на тел. 112, че негова роднина е припаднала.

Вчера около на стр. 10,00 ч. на спешния телефон е получен сигнал за припаднала жена в Дупница и дежурен еклип на Спешен център веднага тръгнал на подадения адрес. Лекарят веднага реанимирал жената. Манол Васев обаче вдигнал лют скандал на дежурния екип лекари д-р Видински и д-р Бойко Полянов, че линейката се забавила. Линейкаджията крещял с цяло гърло неща от рода: “Затова ви бият. Заслужавате си го!”, въпреки че и той е част от екипа на Спешен център – Дупница.

В същото време онкоболен мъж от Дупница, на около 50 г., е докаран в Спешен център от приятели със силни болки. Той помолил да му бъде включена система с болкоуспокояващи, но му било отказано с мотива, че такива манипулации в Спешен център не се извършват, да си търси личния лекар. За нещастие личният лекар на пациента бил починал наскоро, а той живеел сам, и нямало кой да го запише при друг, съобщава "Струма.бг".

По този повод репортер на “Струма” позвъни на директора на Спешен център – Кюстендил и попита защо е отказана болкоуспокояваща система на пациент с онкологично заболяване. Д-р Албена Рапатинска каза: “Ще проверя кои са били дежурни в този момент. Лекарите от спешните центрове нямат право да връщат пациенти, каквито и да са те, здравно неосигурени или тежко болни!”, категорична бе тя.

Световен ден на недоносените бебета – у нас годишно са 6 000

https://frognews.bg/laif-stail/etno-kalendar/svetoven-den-nedonosenite-bebeta--nas-godishno-6-000.html

Отбелязваме Световния ден на недоносените деца. В Европа общият брой на преждевременните раждания годишно е около 500 000, а в световен мащаб числото надхвърля 15 милиона

Издирват 12-годишно момче

https://offnews.bg//112/izdirvat-12-godishno-momche-692122.html

По молба на родителите полицията издирва 12-годишния Даниел Ангелов Дехтеров.

Той е излязъл от дома си в град Стамболийски вчера сутринта и оттогава е в неизвестност. Има информация, че за последен път е бил забелязан на автогара Север в Пловдив.

Момчето е високо 150 см, с кестенява коса и кафяви очи. Било е облечено със син анцуг, черно шушляково яке и сини гуменки. По данни на родителите, леко заеква, има проблеми с ориентацията за време и пространство.

Хората, които разполагат с информация за издирваното дете, могат да сигнализират на тел.: 112, 033963311 в РУ Стамболийски или в най-близкото поделение на МВР.

Зимата се показва: Температурите падат още, ще прехвърчат и първите снежинки

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zimata-se-pokazva-temperaturite-padat-oshte-shte-prehvyrchat-i-pyrvite-snezhinki-2132090

Още в неделя ще започнат снеговалежи. Температурите ще се понижат.
 
С приближаването на средиземноморски циклон от юг ще започнат валежи, които ще обхванат цялата страна. Те ще бъдат от сняг с изключение на Югоизточн

Протестите на майките продължават до гласуването на оставката на Симеонов в НС

//dariknews.bg/novini/bylgariia/protestite-na-majkite-prodylzhavat-do-glasuvaneto-na-ostavkata-na-simeonov-v-ns-2132094

Вицепремиерът Валери Симеонов подаде оставка снощи, премиерът Бойко Борисов я прие. Майките от инициативата „Системата ни убива“ приеха възторжено новината. Пред Министерския съвет днес се проведе пресконференция на организатора на инициативата „Си

САЩ ще обвинят Иран в нарушаване на договор за химическите оръжия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157060

САЩ ще обвинят Иран в нарушаване на договор за химическите оръжияПравителството на Тръмп се готви да обвини Иран, че нарушава международен договор за забрана на производството и употребата на химическо оръжие, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Според двама неназовани официални представители правителството възнамерява през седмицата да обяви, че Иран не изпълнява Конвенцията за химическите оръжия.

Акад. Георги Марков ще обсъжда с приятели доброто младо време

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7156682

Акад. Георги Марков ще обсъжда с приятели доброто младо време“О, вярно! На 17 ноември имам рожден ден - добре, че ми припомнихте!", оживено коментира вчера предстоящия си празник акад. Георги Марков. “Обикновено на този ден се събирам с приятели - коментираме доброто младо време, но без носталгия”, каза той. Именитият историк наскоро издаде нова книга “Душесловие на историята" - нещо като психография на

Саудитският принц е поръчител на убийството на Хашоги

https://frognews.bg/svqt/sauditskiiat-prints-porachitel-ubiistvoto-hashogi.html

Според анализ на ЦРУ коронованият принц на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман е разпоредил убийството на журналиста Джамал Хашоги в Турция, съобщава Би Би Си, като се позовава на публикации в няколко американски медии.

Германия и Франция се договориха за бъдещия бюджет на Еврозоната

https://www.actualno.com/europe/germanija-i-francija-se-dogovoriha-za-bydeshtija-budjet-na-evrozonata-news_706622.html

Най-влиятелните страни в ЕС Франция и Германия договориха най-общите рамки на предлагания бюджет за еврозоната, който трябва да представят пред финансовите министри на съюза в понеделник, е заявил източник от френското финансово министерство, както информира AFP. Общият бюджет на единната валута е едно от ключовите идеи на френския президент Еманюел Макрон за закрила на еврото, но тя породи различия между Франция и Германия, които са двете най-големи икономики в региона. Френският финансов мин

Дейвид Дейвис: Споразумението за Брекзит на Мей няма да мине в парламента

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157057

Дейвид Дейвис: Споразумението за Брекзит на Мей няма да мине в парламента
Проектът за споразумение на премиера Тереза Мей по условията за излизането на Великобритания от ЕС няма да получи одобрението на парламента на Обединеното кралство. Това заяви вчера в интервю бившият британски министър за Брекзит Дейвид Дейвис, цитиран от Ройтерс и БТА.  "Това, което е по-вероятно да стане, отколкото вот на недоверие,

ЗВЕРСТВО В ПАЗАРДЖИК! Изрод отрови 6 кучета, 4 от тях още се борят

https://pik.bg/зверство-в-пазарджик-изрод-отрови-6-кучета-4-от-тях-още-се-борят-news796845.html

ЗВЕРСТВО В ПАЗАРДЖИК! Изрод отрови 6 кучета, 4 от тях още се борят

5 бездомни и 1 домашно куче тази нощ са били отровени в Пазарджик. Две от животните не издържаха, 4 се борят още... Това е тъжната равносметка от зверството, случило се в областния град. Социалните мрежи се напълниха с коментари на възмутени и потресени до дъното на душата си хора.

"Не знам каква душа носиш, но от сърце ти желая един ден ти да си бездомен, гладен и нахранен вкусно, вкусно с твоята отрова... Думите ми не са толкова мили, иде ми да крещя и удрям наред всичко бездушно в тоя малоумен град", написа емоционално пазарджиклийка и призова за помощ за животните, които сега берат душа. "Те са втори ден на системи и антидот. Моля ви да ги спасим заедно, защото 2 жени не могат да се справят в този ад сами", пише жената.

Припомняме, полицаите в Пазарджик разследват случая на умишлено причиняване на смърт на куче. Вчера в полицейското управление бил получен сигнал от 47-годишен мъж от града. Той съобщи, че неизвестен е причинил смъртта на домашното му куче, съобщава "Трафик Нюз". На мястото е извършен оглед, а трупът на животното е откаран за аутопсия от ветеринарен специалист. По случая се води разследване, образувано е досъдебно производство.

Акция "Зима": Как да сме изрядни на пътя?

https://petel.bg/Aktsiya-Zima--Kak-da-sme-izryadni-na-patya-__291623

От КАТ проверяват дали гумите са подходящи за зимни условия Проверките на автомобили по пътищата на България навлязоха в третата си фаз...

Създадоха мобилно приложение в помощ на бъдещите майки

https://petel.bg/Sazdadoha-mobilno-prilozhenie-v-pomoshh-na-badeshhite-mayki__291622

БНТ Новият помощник на бъдещите майки и техните лекари - безплатно мобилно приложение за бременни. Създадено от гинеколог и програмист, ...

Консерватизмът като поза и необходимост

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/11/17/3346383_konservatizmut_kato_poza_i_neobhodimost/?ref=rss


Преди около месец прочетох в ръкопис новата книга на Веселин Методиев, посветена на Константин Стоилов. Знаех изключително малко за този възхитителен човек. Че е бил съветник на Батенберг, че е управлявал веднага след падането на Стамболов, че е бил водач на т.нар. консерватори и предлагал въвеждането на двукамарен парламент. Последното – идеята за двукамарен парламент – ми е изглеждало винаги като една екзотика, като нещо неуместно, което би могло да хрумне единствено на млад политик в една...

Ще остане облачно през целия ден, на места ще превали

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7157051

Ще остане облачно през целия ден, на места ще превалиНад страната ще остане предимно облачно. Временни разкъсвания на облачността ще има до обяд над Западна България. На места в планинските райони от Централна България и в Лудогорието ще превали слаб сняг, по поречието на Дунав - слаб дъжд. Ще духа умерен, в Източна България - временно силен вятър от север-североизток,

От днес затварят временно варненската ул. „Прилеп“

http://www.moreto.net/novini.php?n=385924

Във връзка с дейности по подмяна на канализация на ул. „Прилеп“ от 6:00 часа днес до 05:00 часа на 19-ти ноември (понеделник), улицата ще бъде затворена за движение на автомобили, припомня Moreto.net. От „Градски транспорт“ EАД съобщават, че автобусни линии 10, 12 и 23 от ЖП Гара, след спирки „Янко Михайлов“ и „Проектантска“, ще се движат по бул.

Днес ще е още по-студено, на места ще падне и сняг

https://frognews.bg/novini/dnes-shte-oshte-studeno-mesta-shte-padne-sniag.html

Днес над страната ще бъде предимно облачно, като на места, главно в Североизточна България, ще превалява сняг, съобщават от НИМХ.

Tемпературите продължат да се понижават

https://offnews.bg//obshtestvo/temperaturite-prodalzhat-da-se-ponizhavat-692121.html

Над страната днес ще бъде предимно облачно.

На места ще има превалявания от слаб сняг. Ще духа умерен, в Източна България временно силен вятър от север-североизток и с него температурите ще продължат да се понижават. Максималните температури ще са между 1° и 6°, малко по-високи в югозападните райони от страната.

Атмосферното налягане е по-високо от средното за ноември и през деня ще се задържи почти без промяна.

Облчано ще бъде и над Черноморието, но почти без валежи. Ще духа умерен, временно и силен северен вятър. Максималните температури в района ще са между 4° и 7°. Температурата на морската вода е 15 - 16°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала, съобщиха от НИМХ пред "Фокус".

В планините ще бъде предимно облачно и на места ще има слаби валежи от сняг. Ще духа умерен до силен вятър от източната четвърт, който по-късно през деня ще се ориентира от юг-югоизток. Максимална температура на височина 1200 метра ще е около минус 2°, на 2000 метра – около минус 7°.

Температурите продължават да се понижават

https://offnews.bg//obshtestvo/temperaturite-prodalzhavat-da-se-ponizhavat-692121.html

Над страната днес ще бъде предимно облачно.

На места ще има превалявания от слаб сняг. Ще духа умерен, в Източна България временно силен вятър от север-североизток и с него температурите ще продължат да се понижават. Максималните температури ще са между 1° и 6°, малко по-високи в югозападните райони от страната.

Атмосферното налягане е по-високо от средното за ноември и през деня ще се задържи почти без промяна.

Облчано ще бъде и над Черноморието, но почти без валежи. Ще духа умерен, временно и силен северен вятър. Максималните температури в района ще са между 4° и 7°. Температурата на морската вода е 15 - 16°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала, съобщиха от НИМХ пред "Фокус".

В планините ще бъде предимно облачно и на места ще има слаби валежи от сняг. Ще духа умерен до силен вятър от източната четвърт, който по-късно през деня ще се ориентира от юг-югоизток. Максимална температура на височина 1200 метра ще е около минус 2°, на 2000 метра – около минус 7°.

Огнена нощ! Пожар изпепели къща и плевня, млад мъж пострада тежко!

http://regiona.bg/%d0%be%d0%b3%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%be%d1%89-%d0%bf%d0%be%d0%b6%d0%b0%d1%80-%d0%b8%d0%b7%d0%bf%d0%b5%d0%bf%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d0%ba%d1%8a%d1%89%d0%b0-%d0%b8-%d0%bf%d0%bb%d0%b5%d0%b2%d0%bd/

28- годишен мъж е пострадал тази нощ при пожар в село Черна Места, община Якоруда.

Той е обгазен и след преглед в МБАЛ- Разлог е транспортиран за Благоевград.

По първоначална информация са изгорели къща и плевня, пише струма бг.

Причините за инцидента се изясняват. сн.асоциативна

Материалът Огнена нощ! Пожар изпепели къща и плевня, млад мъж пострада тежко! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Скоростта за движение в района на „Лахана“ е намалено до 60 км/ч

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/nRTQTN_ZadE/

pyt2-2Движението в района на местността „Лахана“, землище на гр. Поморие в участъка от км 223+495 до км 223+983 се осъществява с повишено внимание при стеснение на лентата за движение. Скоростта на движение се намалява до 60 км/ч. Движението се регулира от пътни знаци. Срокът е до 19.11.2018 г., съобщават от Областно пътно управление.

Валери Симеонов се връща в парламента, ще посочи наследника си

http://clubz.bg/75962-valeri_simeonov_se_vryshta_v_parlamenta_shte_posochi_naslednika_si

Валери Симеонов се връща в парламента, ще изчакаме той да предложи вицепремиер. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред Нова ТВ.

"Не искам да коментирам мотивите на Валери Симеонов, той много ясно ги изрази вчера - не желае правителството да бъде атакувано заради него", каза Каракачанов.

Той уточни, че премиерът Бойко Борисов не е настоявал за неговата оставка.

"Вчера около 14.00 часа самият Симеонов ми се обади, за да ми каже какво е решил. След това двамата отидохме при премиера и го информирахме за това негово решение. Решението си беше на Симеонов. Той е определил на кого да се обади", каза още Каракачанов.

Той изрично заяви, че има опити от страна на БСП и ДПС да саботират работата на парламента.

"По отношение на напрежението, което се беше създало около Симеонов и майките, би следвало да се тушират нещата. Има и други фактори, които са чисто политически заинтересовани от това нещата да не се получат. Не съм разговарял с Волен Сидеров. Валери Симеонов се оттегля в лично качество, а не като партия от коалицията", каза още Каракачанов.

И допълни:

"От тримата лидери на коалицията единият беше в парламента, сега двама ще са в парламента, надявам се това да стабилизира и засили работата на Парламентарната група. Не сме обсъждали промени в ръководството на парламентарната група. Най-вероятно ще предложим нов вицепремиер, кой ще бъде той е въпрос на обсъждане. Това не е пост, който трябва да определям аз или ВМРО, ще изчакаме Симеонов да предложи нещо или да бъде обсъдено общо в коалицията. Най-вероятно това ще се случи другата седмица, когато бъде приета неговата оставка в парламента".

17 ноември в историята

http://www.cross.bg/noemvri-v-istoriyata-1589340.html

/КРОСС/ На днешната дата през 284 г. Диоклециан е обявен за римски император от войниците си. През 1558 г. след смъртта на кралица Мария Тюдор на английския трон сяда Елизабет I. През 1800 г. във Вашингтон се провежда първото заседание на Конгреса на САЩ. През 1831 г. Еквадор и Венецуела се отделят като самостоятелни държави от Велика Колумбия. През 1855 г. шотландският изследовател на Африка Дейвид Ливингстън открива голям водопад на река Замбези и го назовава Виктория. През 1950 г. Тензин Гятсо, 14. Далай Лама, е ръкоположен за държавен глава на Тибет. През 1954 г. Гамал Абдел Насър е избран за президент на Египет. През 1970 г. СССР приземява на Луната "Луноход 1" - първият апарат с дистанционно управление, достигнал повърхността на друго космическо тяло. През 1991 г. събранието на Република Македония гласува първата конституция на суверена и независима Република Македония. През 1993 г. българският национален отбор по футбол се класира на Световното първенство в САЩ след драматична победа над франция с 2:1 насред Париж. През 2003 г. започва мандатът на холивудския актьор Арнолд Шварценегер като губернатор на Калифорния. През 2009 г. излиза първия албум (My world) на канадския изпълнител Джъстин Бийбър  

Борисов прие оставката на вицето си

https://frognews.bg/novini/borisov-prie-ostavkata-valeri-simeonov.html

Премиерът Бойко Борисов е приел депозираната оставка на вицепремиера Валери Симеонов.

BG Vintage представя градската музика на 20 век в "Студио 5"

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/11/17/3347098_bg_vintage_predstavia_gradskata_muzika_na_20_vek_v/?ref=rss


В столичния клуб "Студио 5" лицето на популярната градска българска песен от XX век BG Vintage ще представи днес последния си концерт за годината, съобщават от екипа на проекта.<br /><br />Зад идеята за музиалната формация стоят тромпетистът Михаил Йосифов, неговият дългогодишен мениджър Елисавета Петрушева и Вера Шандел, която е част от триото Sentimental swingers.<br /><br /><br /><br />Проектът е създаден от студенти на Националната музикална...

Как световните агенции отразиха оставката на Валери Симеонов

https://www.actualno.com/politics/kak-svetovnite-agencii-otraziha-ostavkata-na-valeri-simeonov-news_706626.html

Световните агенции бързо разпространиха новината за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. AFP припомня, че Симеонов ще се запомни не само с грозните думи спрямо майките на децата-инвалиди, които породиха 26-дневните протестите, довели до оставката му, но и спрямо мигрантите и ромите. Агенцията добавя, че извинението на вицепремиера не бе искрено и не успокои майките. Освен това протестите се засилиха и разшириха последните седмици и заради други социални проблеми като високите цени на гор

Изборният кодекс се променя! Преференциите стават много важни за следващите избори, който го харесват хората той ще бъде избран!

http://regiona.bg/%d0%b8%d0%b7%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%ba%d0%be%d0%b4%d0%b5%d0%ba%d1%81-%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%8f-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d1%84%d0%b5%d1%80%d0%b5%d0%bd/

Предвижда се промени в Изборния кодекс. Новите предложения    са отпадане на номерата пред партиите, коалициите и инициативните комитети в интегралната бюлетина. Отлагат се машинното и електронното гласуване във всички секции. Отпадането на номерата цели да се избегне така наречените феномен „15/15“ , при който гласоподавателите погрешка дават преференция на кандидатите за депутати, евродепутати и общински съветници, чиито номера в листите съвпадат с номера на формацията.

От въвеждането на преференции за кандидати от листата насам всички формации „страдат“ от въпросния феномен – избиратели маркират в бюлетината местата, на които виждат номера на партията в бюлетината и така „погрешка“ пренареждат и листата – без да са искали да дадат преференция точно за кандитата, попаднал в листата под същия номер, който е отреден на партията н бюлетината

ЦИК ще продължи да тегли жребий, но чрез него само ще се определя начина, по който са подредени партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината, пише блиц. Управляващите предлагат да се отложи въвеждането на машинното гласуване във всички секции. То трябваше да е факт за евроизборите догодина. Предвижда се ЦИК да продължи да определя секциите, в които да има машини за гласуване, като броят им трябва да бъде не по-малко от хиляда, пише блиц. Резултатите от гласуването ще се сумират с резултатите от хартиения вот. Машинното гласуване обаче няма да се провежда в секциите с по-малко от 300 избиратели в чужбина, в лечебните заведения, домовете за стари хора, и на корабите с български флаг, предвиждат още внесените вчера поправки в Изборния кодекс.

 

Материалът Изборният кодекс се променя! Преференциите стават много важни за следващите избори, който го харесват хората той ще бъде избран! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Мъж загина на място след сблъсък с камион

http://regiona.bg/%d0%bc%d1%8a%d0%b6-%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d1%8f%d1%81%d1%82%d0%be-%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4-%d1%81%d0%b1%d0%bb%d1%8a%d1%81%d1%8a%d0%ba-%d1%81-%d0%ba%d0%b0%d0%bc%d0%b8/

60-годишен мъж е загинал при катастрофа на пътя Добрич – Варна в района на Аксаково. Това съобщиха от пресслужбата на ОДМВР – Варна. Сигналът за инцидента е подаден тази сутрин около 05.50 часа. 60-годишният шофьор на лек автомобил „Опел“, по време на движението си губи контрол над автомобила, навлиза в лентата за насрещно движение и се блъска в товарен автомобил „МАН“.

Водачът на лекия автомобил е загинал на място. Изясняват се причините и обстоятелствата за възникването на инцидента. На място текат действия по разследване на случая. В района на Аксаково водачите да преминават с повишено внимание,пише 24часа. Пътуващите трябва да шофират внимателно и заради ниските температури и особеностите на пътя.

 

Материалът Мъж загина на място след сблъсък с камион е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Температурите падат още, ще прехвърчат и първите снежинки (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/temperaturite-padat-oshte-shte-prehvyrchat-i-pyrvite-snezhinki-video-2132090

Още в неделя ще започнат снеговалежи. Температурите ще се понижат.
 
С приближаването на средиземноморски циклон от юг ще започнат валежи, които ще обхванат цялата страна. Те ще бъдат от сняг с изключение на Югоизточн

Как правилно да изберем и нанесем ружа? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kak-pravilno-da-izberem-i-nanesem-ruzha-video-2132012

Знаете ли, че едва 47% от жените поставят руж върху лицата си към днешна дата, след като през далечната 1948 г. цели 66% са се възползвали от този страхотен козметичен продукт. За здравословен, натурален и естествен вид на лицето след поставяне на грима, няма нищо по-красиво от мъничко руж в правил

71 загинали и над 1000 души в неизвестност след опустошителния пожар в Калифорния

//dariknews.bg/novini/sviat/71-zaginali-i-nad-1000-dushi-v-neizvestnost-sled-opustoshitelniia-pozhar-v-kaliforniia-2132087

Жертвите при опустошителния пожар в Северна Калифорния нараснаха до 71, а над 1000 души са в неизвестност, заявиха властите в щата, цитирани от ДПА.
 
Шерифът на окръг Бют Кори Хъни заяви на пресконференция, че по предварителни данни

Шест дълги уикенда ни очакват през 2019-та година

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/1RNUFUhWd40/

vakanciqШест дълги уикенда ни очакват през следващата 2019-та година. Преброявайки уикендите и официалните празнични и неработни дни, се оказва, че догодина ще почиваме 116 дни.

Първият дълъг уикенд се пада през март. Причината е, че Денят на освобождението на България се пада в неделя, следователно ще почиваме в понеделник – на 4-ти март. През април ни очаква следващата по-дълга почивка около Великден.

Догодина Възкресение Христово се пада на 28м-и април. Ще почиваме от Разпети петък (26-и април) до 29-и април. Първи май се пада в сряда, но 6-ти е в понеделник, което означава още един дълъг, тридневен уикенд. Това обаче не е последната по-продължителна почивка през този месец, тъй като и 24-ти май се пада в петък.

Следващите дълги уикенди ще ни зарадват с по-продължителна почивка през септември. Ще почиваме на 6-ти, което е петък, както и на 23-ти септември, тъй като Денят на Независимостта се пада в неделя.

По Коледа ще почиваме в средата на седмицата, тъй като Бъдни вечер се пада във вторник.

17 ноември – Световен ден на недоносеността

http://www.moreto.net/novini.php?n=385904

Над 15 млн бебета се раждат преждевременно всяка година (по данни от 2012 година), а само в европа те са около 500 000. Над 1 млн бебета умират всяка година в следствие на преждевременно раждане, поради усложнения. В България статистиката също е тревожна – над 6 хил бебета годишно се раждат твърде рано.

Преглед на печата - 17 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=385934

"След нов скандал заради обида към децата с увреждания, Валери Симеонов подаде оставка, Борисов я прие", четем на първа страница на Монитор. "Не мога да тежа като воденичен камък на управлението", цитира изданието думи на лидера на НФСБ от снощи.

Да уловиш страстта на публиката, или как технология усеща ритъма на "Алианц арена"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/11/17/3347060_da_ulovish_strastta_na_publikata_ili_kak_tehnologiia/?ref=rss


Феновете са една от най-важните съставки, които вдъхват живот на футбола. Често публиката е определяна за "12-я играч" на тима заради подкрепата и атмосферата, която създава.<br /><br />Ролята на привържениците беше погледната от друг ъгъл чрез иновативна технология. Тя е резултат от сътрудничество между "Сименс" и германския шампион "Байерн" (Мюнхен).<br /><br />От този сезон акустични камери улавят звукови данни от атмосферата на стадион...

Това не е "Дисниленд": Холандия се защитава от свръхтуризма

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/11/17/3346947_tova_ne_e_disnilend_holandiia_se_zashtitava_ot/?ref=rss


Два туристически автобуса се движат по тесния, виещ се път, който минава край жълто сабо с човешки ръст. Автобус след автобус се редят да оставят нетърпеливите си пътници, образувайки огромни колони към дигите докъдето ти стига погледът.<br /><br />В село Киндердайк край Ротердам има 19 вятърни мелници. Характерен пейзаж за холандското изобразително изкуство, това е една от най-сниманите дестинации в Холандия.<br /><br />Излизайки в мъглата и дъжда, изпълнени с...

Какво ще бъде времето у нас следващата седмица

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/kbTlKNKxuxg/

vreme„С приближаването на средиземноморски циклон от юг ще започнат валежи, които ще обхванат цялата страна. Те ще бъдат от сняг с изключение на югоизточна България.

Очаква се да се образува снежна покривка, която ще бъде по-дебела в Предбалкана, Централна Северна България и високите полета на Западна България “, поясни в ефира на „Събуди се” синоптикът от НИМХ Христо Христов

С преминаването на циклона, в понеделник се очаква валежите от запад да спрат. „Във вторник обаче идва нов циклон от югозапад, който ще доведе до нови валежи, но от дъжд “, допълни Христов.

Най-ниските температури през следващите дни ще бъдат в Северна България. Очаква се дневните стойности да бъдат малко под 0 градуса.

25 години от знаменития гол на Емил Костадинов

https://petel.bg/25-godini-ot-znamenitiya-gol-na-Emil-Kostadinov__291621

През 1993 година българският отбор по футбол се класира за Световното в САЩ 25 години от знаменития гол на Емил Костадинов на "Парк де Пренс...

На 17 ноември рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7156689

На 17 ноември рожден ден иматАкад. Георги Марков, историк Проф. Александър Кьосев, културолог Проф. Виктор Паунов, художник, член на академичния съвет на НХА Проф. Георги Танев, бивш министър на земеделието Йордан Биков, олимпийски, световен и европейски шампион по вдигане на тежести Методи Манченко, спортен журналист Панчо Панчев (Дядо Пънч),

Свободно работно място за социален работник в Отдел “Закрила на детето”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/WJRbc9e4Xek/

dspДирекция „Социално подпомагане”  гр.Поморие обявява едно свободно работно място на  длъжност Социален работник в Отдел ”Закрила на детето”- Поморие

Изисквания за заеманата длъжност:

  • Образователна степен –  висше бакалавър;
  • Професионална квалификация –  социални дейности или други хуманитарни направления педагогика и правни науки;
  • Допълнителна квалификация / обучение – компютърна грамотност.

Необходими компетентности:

  • Работа в екип –  способност да работи с колегите си ефективно;
  • Комуникативност – способност да организира работата си според сроковете;
  • Ориентация към резултати – способност да планира, организира и контролира собствената си работа по начин, осигуряващ възможно най – добър краен резултат.

Заявление и автобиография се подава в Дирекция „Социално подпомагане” Поморие на адрес : гр.Поморие, ул. „Солна” № 15, тел. за връзка 0596 / 2 52 40

Доган ли свали Симеонов? И за какво?

https://terminal3.bg/dogan-li-svali-simeonov-i-za-kakvo/

Оставката на Симеонов е очевиден резултат от сделка с ДПС, вероятно подпечатана на срещата Карадайъ – Цветанов на същия ден, след която от ДПС отново повториха ултиматума си “или оставка на Симеонов, или избори”.

До вчера Борисов уверяваше, че една оставка на Симеонов може да доведе до “счупване на конструкцията” на управлението и “правителството да падне”. Сега явно вече жертването му се е оказало част от откупа за Доган. Дали сделката е за още време на власт или е за това как ще изглежда следващо управление – ще видим съвсем скоро. Едно е сигурно – днес Борисов направи още една крачка към все по-пълната си зависимост от Сараите и това не вещае нищо добро за България.

Иначе, самият Симеонов сега ще ни бъде представян като мъченик. Истината е, че той не доведе докрай нито една от кампаниите си, започващи с огромен шум и завършващи с тихо подвиване на опашката: нито за хазарта, нито за дистрибуторите на горива, нито за ТЕЦ Варна, нито за охраната от НСО на Доган. И днес, Валери безропотно представи своето жертване в името на достлука между Борисов и Доган, като свое собствено решение…

Симеонов обича да заема героични пози с патриотичен реквизит, но няма против да е смокинов лист за всякакви олигархични интереси, включително тези на Доган (за Цеко Минев да не говорим). Човек, който постоянно обещаваше оставки и после замазваше, а накрая така и не намери елементарното достойнство да се извини истински на майките…

Всъщност, единственото съществено нещо е, че отново няма никакво усилие за решаване на проблемите, които тресат държавата и вбесяват хората – само сделки и крепене на “властовата конструкция”. Консумацията на порции трябва да продължи.

Добрата новина е, че упорството на майките все пак доведе до някакъв поне морален резултат. Те показаха изключителна гражданска доблест в епохата на всеобщо безгръбначие.

Иначе, поредният многократно доказал своята непригодност за поста шоумен си тръгва. Панаирът обаче продължава. Стабилно е!

Снимка: Срещата на Цветанов и Карадайъ от същия ден, в който Симеонов подаде оставка.
Фотограф: Димитър Кьосермалиев/Bulgaria ON AIR

Предстоящи събития в страната за 17 ноември

http://www.cross.bg/chasa-provede-protest-1589346.html

/КРОСС/ София.От 11.00 часа пред Народното събрание е насрочен протест с искане за стартиране на референдум за промяна на системата. От 13.00 часа ще тръгне шествие по маршрут: пл. „Народно събрание" № 2 - бул. „Цар Освободител" - пл. „Независимост" - бул. „Княз Александър Дондуков" - бул. „Васил Левски" - бул. „Цар Освободител" - пл. „Орлов мост". ***София.От 11.00 часа в Националния пресклуб на БТА ще се проведе пресконференция на Асоциацията на денталните мениджъри в България (АДМБ), на която ще бъдат представени победителите в деветото издание на конкурса „Дентален мениджър на годината - „Адмира". ***Бургас.От 11.00 часа в зала „Младост" ще се проведе кулинарното шоу „Вкусна есен" за деца и родители с участието на мастър шеф Севда Димитрова. ***Варна.От 10.00 часа в хотел „Rosslyn Dimyat" Жени ГЕРБ организират регионална конференция „Майчинство и кариера". Форумът ще бъде открит от председателя на Жени ГЕРБ Ирена Соколова, а в обсъждането на законодателните инициативи в подкрепа на работещите майки ще се включат заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова и заместник-председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика в 44-то НС Светлана Ангелова. ***Велико Търново.От 11.00 до 18

Най-важното от Варна във вчерашния 16 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=385910

Започна изграждането на новия портал към МБАЛ "Св. Анна" във Варна (снимки) Работници започнаха изграждането на новия портал към МБАЛ "Света Анна" във Варна, видя репортер на Moreto.net. Освободиха председателя на Административния съд във Варна Председателят на Административния съд във Варна е освободен от длъжност след решение на съдийската колегия на Висш съдебен съвет от 13 ноември.

Прогноза за времето - 17 ноември (събота)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-17-noemvri-sybota-news_706617.html

Днес над страната ще остане предимно облачно. Временни разкъсвания на облачността ще има през нощта и утре до обяд над Западна България. На места в планинските райони от Централна България и в Лудогорието ще превали слаб сняг, по поречието на Дунав – слаб дъжд. Ще духа умерен, в Източна България – временно силен вятър от север-североизток и с него температурите ще продължат да се понижават. Минималните ще са предимно между 0° и 5°, в котловините на Западна Бъл

Димитър Ганев: Властта все още има полезни ходове да излезе от кръговата отбрана

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7156703

Димитър Ганев: Властта все още има  полезни ходове да излезе от кръговата отбранаПредсрочен вот е по-малко вероятният сценарий Ескалация на протестите би притиснала силно властта Избори сега ще родят подобен на сегашния парламент, но с ДПС трета сила Очаквам по-ниска избирателна активност на евровота през май догодина в сравнение с този през 2014-а Когато протестите бяха “горе”, от елита, улицата не реагира.

Теми и гости в сутрешните блокове на 17 ноември 2018 година

http://www.cross.bg/tema-evropa-govori-1589349.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва с Георги Любенов" Тема: Европа - новото прегрупиране на силите - евродепутатите Андрей Ковачев, Момчил Неков и Илхан Кючюк Тема: Психология на протестите - кой е недоволен? - анализ на д-р Николай Михайлов Тема: Изкуството като мисия - Малин Кръстев в студиото Тема: Една дива на сцената - Петя Буюклиева Тема: Проф. Връбка Орбецова - медицина за духа и за тялото Тема: Рафи с нови музикални проекти Тема: На живо: Нощ на театрите. БТВ, съботното издание на "Тази събота и неделя" Тема: Бившият архитект на София Петър Диков за наследството, което остави и за обвиненията на недоволни инвеститориБез имунитет пред Жени Марчева Нова телевизия, „Събуди се" Тема: За ремонтите, недоволството и идващата зима - говори кметът на София Йорданка Фандъкова. Тема: 5 години след най-дългите протести в новата ни история в "Къси разкази" Мария Йотова ни среща с плачещото момиче и полицая от протеста "ДАНС with me" през 2013-а. Иван Йорданов за първи път говори за вътрешния си конфликт - в работно време е полицай, охраняващ протестите, а вечер се влива в редиците на протестиращите. Тема: За протести, но настоящите, ще стане въпрос в разговора на Ива Софиянска-Божкова със сестрата на премиера Бойко Борисов - д-р Красимира Иванова

Рязко застудяване през уикенда, няма да е трайно

https://petel.bg/Ryazko-zastudyavane-prez-uikenda--nyama-da-e-trayno__291620

Рязкото застудяване, което ще обхване Пловдив и страната през уикенда, започна още от снощи. Минималните температури паднаха до под 0 град...

Цветанов: Правителството излиза по-работоспособно след оставката на Симеонов

https://petel.bg/TSvetanov--Pravitelstvoto-izliza-po-rabotosposobno-sled-ostavkata-na-Simeonov__291619

Снимка: bTV Оттеглянето от правителството на вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов не е изненада и не „счупва” конструкцията на у...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване