Задържаха бракониер на дърва край Елешница

https://www.24chasa.bg/region/article/7160107

Задържаха бракониер на дърва край ЕлешницаЗАДЪРЖАХА СИСТЕМЕН НАРУШИТЕЛ В ГОРИТЕ КРАЙ С. ЕЛЕШНИЦА Мобилно звено на Югозападното държавно предприятие задържа системен нарушител в района на "ДГС Елешница", с множество кражби на дървесина, съобщиха от Югозападното държавно предприятие. Съвместната акция с полицията е извършена на 17 ноември около 20 часа на горски път в местността Сатевото.

Временно променят движението по част от бул. „Васил Левски“ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=386056

Движението по северното платно на бул. "Васил Левски" (от "Подвис" до бул. "Осми Приморски полк"), както и подходите към него от ул. „Мир“, „Дубровник“ и автоподлезът на ул. „Царевец“, ще бъдат временно затворени, научи Moreto.

Премиерът на Чехия: Протестите с искане за моята оставка ми дават сила

https://www.24chasa.bg/novini/article/7160093

Премиерът на Чехия: Протестите с искане за моята оставка ми дават силаЧешкият министър-председател Андрей Бабиш каза, че демонстрациите с участието на хиляди хора, които настояват за оставката му, не са причина да напуска, предаде ДПА. "Точно обратното: демонстрациите ми дават сила да се боря за истината", заяви Бабиш пред електронното издание на чешкия в. "Право". Хиляди хора излязоха да протестират в Прага в

Чешкият премиер заяви, че протестите с искане за неговата оставка му дават сила

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/11/19/3348517_cheshkiiat_premier_zaiavi_che_protestite_s_iskane_za/?ref=rss


Чешкият министър-председател Андрей Бабиш каза, че демонстрациите с участието на хиляди хора, които настояват за оставката му, не са причина да напуска, предаде ДПА, цитирана от БТА.<br /><br />"Точно обратното: демонстрациите ми дават сила да се боря за истината", заяви Бабиш пред електронното издание на чешкия в. "Право".<br /><br />Хиляди хора излязоха да протестират в Прага в събота с искане за оставката на премиера, който е разследван от...

Тристранката се събира на заседание утре, за да обсъди закона за социалните услуги

https://www.24chasa.bg/novini/article/7160099

Тристранката се събира на заседание утре, за да обсъди закона за социалните услугиНационалният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе заседание във вторник, 20 ноември, от 11,00 ч. в сградата на Министерския съвет, съобщиха от правителствената пресслужба. На заседанието ще бъде обсъден проектът на Закон за социалните услуги, внесен от министъра на труда и социалната политика.

„Активни потребители“ и ЕПЦ представиха "Моята карта, моят приятел"–гид за съвременния потребител

http://www.cross.bg/bulgariya-onlaiin-potrebiteli-1589560.html

/КРОСС/„Моята карта, моят приятел" дава отговор на някои от най-често задаваните въпроси относно картовите плащания и правата и задълженията на картодържателите и потребителите. Изданието е създадено от Българската национална асоциация „Активни потребители" и Европейския потребителски център България в партньорство с образователната програма MasterYour Card. Бързото развитие на картовите плащания в България, които се превръщат в предпочитан метод за закупуване на стоки и услуги от все повече български потребители, доведе до създаването на първия по рода си гид за съвременния потребител, представен на специално медийно събитие днес. Информационната брошура „Моята карта, моят приятел" представя полезна информация относно картовите плащания и правата и задълженията на потребителите при пазаруване в магазина или онлайн. Изданието е съвместен проект на Българската национална асоциация „Активни потребители" и Европейския потребителски център България в партньорство с Master Your Card. Целта на информационната брошура е да подобри осведомеността на българските потребители относно картовите плащания, безконтактните трансакции и онлайн пазаруването

Русия започва ново разследване срещу британския финансист Уилям Браудър

https://www.mediapool.bg/rusiya-zapochva-novo-razsledvane-sreshtu-britanskiya-finansist-uilyam-braudar-news286450.html

Прокуратурата на Русия съобщи в понеделник, че започва разследване на престъпен сговор и образува наказателно дело срещу британския финансист и критик на Кремъл Уилям Браудър, бившия работодател на юриста Сергей Магнитски, починал през 2009 г. в руски затвор. Според обвинението Браудър може би е поръчал Магнитски да бъде отровен, предаде Франс прес. Основателят на фонда "Хермитидж кепитъл" (Hermitage Capital) Браудър вече е осъждан на два пъти от руското правосъдие и Москва от години напразно настоява да бъде екстрадиран. Този път бизнесменът се разследва за организиране на престъпен сговор, съобщи на пресконференция Николай Атмониев от Генералната прокуратура. Максималното наказание за това престъпление е 20 години лишаване от свобода. Според Атмониев престъпният "сговор е възникнал на руска територия и все още действа от 1997 г. досега". "Целта е била да се извършват особено тежки икономически престъпления в Русия и извън границите й", каза той. Браудър иронично коментира в Туитър тези обвинения. Той заяви, че е "засегнал чувствителна точка", като е издействал през 2012 г. САЩ да наложат санкции на лицата, замесени в смъртта на Магнитски. Санкциите станаха причина за тежка дипломатическа криза между Вашингтон и Москва. Арестуван през 2008 г., след като разкри мащабна финансова машинация, скалъпена според него от висши полицаи и данъчни служители и ощетила руската държава и "Хермитидж кепитъл", Магнитски почина през 2009 г. в затвора на 37-годишна възраст - според експертиза без юридически последици след побои и умишлено лишаване от медицински грижи. Прокуратурата заяви днес, че Браудър, станал яростен критик на руските власти, може да е поръчал убийството на Магнитски, но не съобщи за някакви юридически стъпки в тази връзка. "Прокуратурата стигна до извода, че именно Браудър е имал интерес от смъртта на Магнитски, който би могъл да го обвини, че му е наредил да лъжесвидетелства", заяви Атмониев. "Много е вероятно Браудър да носи отговорността за смъртта на Магнитски, защото се е страхувал да не го издаде", уточни за АФП говорителят на прокуратурата Александър Куренной. Браудър, който живее в чужбина и отказва да се върне в Русия, бе осъден два пъти задочно от руското правосъдие: през 2013 г. на 9 години затвор за "укриване на данъци в големи мащаби", а през 2017 г. на още толкова за "умишлен фалит" и "укриване на данъци".

Българският лекарски съюз иска фиксирането на средствата да бъде вписано в Закона за бюджета на НЗОК

https://www.24chasa.bg/novini/article/7160094

Българският лекарски съюз иска фиксирането на средствата да бъде вписано в Закона за бюджета на НЗОКБългарският лекарски съюз /БЛС/ настоява в своя декларация предложението за фиксиране на средствата по параграфи да бъде вписано в Закона за бюджета на НЗОК /ЗБНЗОК/ за 2019 г. Това съобщиха от БЛС след извънредно заседание на Управителния съвет на организацията. От БЛС съобщиха, че текстът, според който не може да се прехвърлят средства от перо в

Бербатов: Ако не беше Димитър Пенев, може би нямаше да получа шанса си във футбола

https://www.24chasa.bg/sport/article/7160077

Бербатов: Ако не беше Димитър Пенев, може би нямаше да получа шанса си във футболаАко си добър футболист и имаш индивидуални качества, трябва да подчиниш тези неща на отбора и пак ще изпъкнеш. Така можеш да помогнеш и на отбора, и на себе си. Ако не беше Димитър Пенев, може би нямаше аз да получа шанса си във футбола. Това каза Димитър Бербатов в предаването "Плюс-минус" по Нова телевизия.

Путин: Русия и Турция ще достигнат 100 $ млрд. годишно

https://www.vesti.bg/sviat/putin-rusiia-i-turciia-shte-dostignat-100-mlrd.-godishno-6088949

"Тази година Русия ще достигне с Китай", заяви руският президент на церемония по случай завършването на строителството на морския участък от газопровода "Турски поток"

Медитацията и йогата намаляват вероятността от паническа атака и депресия

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7160092

Медитацията и йогата намаляват вероятността от паническа атака и депресияУчени от университета Махариши в Индия заключиха, че йога упражненията и медитацията помагат дори в борбата с тежки форми на стрес, пише в. "Индипендънт". Медитативните техники позволяват да се облекчи на практика всяко стресово състояние, дори ако става дума за посттравматично разстройство, предаде БТА.

Районният съд: Лозан Панов трябва да плати 1000 лева глоба

http://clubz.bg/76052-rajonniqt_syd_lozan_panov_trqbva_da_plati_1000_leva_globa

Софийският районен съд постанови, че глобата от 1000 лева, наложена на съдия №1 Лозан Панов от бившата Сметна палата, е законосъобразна. Това научи Клуб Z от свои източници, въпреки че решението ще бъде оповестено публично най-вероятно след полунощ.

Панов атакува глоба на бившата Сметна палата, която вече се вля в КПКОНПИ затова, че не  е подал пред нея имуществената си декларация през 2017 г. Според него в променения Закон за съдебната власт ясно пише, че тримата големи – председателите на ВКС, ВАС и главният прокурор, вече подават декларации пред Инспектората на ВСС.

Сотир Цацаров пък беше в „огледална“ ситуация, като бе глобен, че е подал документа си само пред палатата, но не и пред Инспектората.

Съдия Ангел Павлов обаче постановява, че санкцията срещу Панов от 1000 лева е правилна. Мотивите засега не са известни, но решението подлежи на обжавлане пред Апелативния съд.

Делото проведе в едно-единствено съдебно заседание, на което Лозан Панов се яви лично срещу КПКОНПИ. После то бе спряно, тъй като Сметната палата вече не съществува като ответник. Такъв стана междувременно сформираната антикорупционна комисия.

Все още не е ясно дали Панов ще обжалва.

Сидеров обяснил на Борисов, как оставката на Каракачанов ще заздрави коалицията

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/11/19/3348511_siderov_obiasnil_na_borisov_kak_ostavkata_na/?ref=rss


"С премиера разговаряхме, за да изчистим някои теми, които бяха медийно замърсени. Почувствах се отговорен да му обясня моето предложение към вицепремиера Красимир Каракачанов за неговата оставка. Идеята ми е за заздравяване, а не за разрушаване на управляващата коалиция", написа във фейсбук профила си лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който е и председател на групата на "Обединени патриоти" в парламента. В събота Сидеров поиска коалиционният му партньор Красимир...

Сидеров: Всеки от партньорите ми в Обединени патриоти да надмогне егото си!

https://www.24chasa.bg/novini/article/7160080

Сидеров: Всеки от партньорите ми в Обединени патриоти да надмогне егото си!"С премиера разговаряхме, за да изчистим някои теми, които бяха медийно замърсени. Почувствах се отговорен да му обясня моето предложение към вицепремиера Красимир Каракачанов за неговата оставка. Идеята ми е за заздравяване, а не за разрушаване на управляващата коалиция", написа във фейсбук профила си лидерът на АТАКА Волен Сидеров относно

Министър Желязков: Оставката на Валери Симеонов не беше резултат от лоши резултати, а от обида

https://petel.bg/Ministar-ZHelyazkov--Ostavkata-na-Valeri-Simeonov-ne-beshe-rezultat-ot-loshi-rezultati--a-ot-obida__291911

Според мен хората не протестират толкова за ставащото през последната година, защото правителството изпълнява стриктно своята управлен...

"Смелчага" с джип нападна хора на пътя и изпочупи автомобил в София (снимка)

https://petel.bg/Smelchaga-s-dzhip-napadna-hora-na-patya-i-izpochupi-avtomobil-v-Sofiya--snimka-__291910

Снимка: фейсбук Шофьорът на този автомобил ни нападна днес на булевард "Александър Малинов" в София, крещя, счупи с юмруци стъклото до м...

Предсказанието на Александър Греъм Бел за бъдещето е стряскащо вярно

https://petel.bg/Predskazanieto-na-Aleksandar-Gream-Bel-za-badeshheto-e-stryaskashho-vyarno-__291909

Александър Греъм Бел остава в историята като изобретателят на първия практичен телефон. Неговият гений обаче не се изчерпва единствено с...

Близнашки: Управляващите ще преживеят тази драма

https://dnes.dir.bg/politika/bliznashki-upravlyavashtite-shte-prezhivyat-tazi-drama

Протестът е странен и заради него не се вдига рейтингът на опозицията, твърди бившият служебен премиер

Сидеров: Не искам "Обединените патриоти" да напускат управлението, а да заздравя властта

https://offnews.bg//politika/siderov-ne-iskam-obedinenite-patrioti-da-napuskat-upravlenieto-a-d-692258.html

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров обяви, че не иска "Обединените патриоти" (ОП), на които е съпредседател, да излизат от управлението на страната.

След решението на Валери Симеонов да подаде оставка като вицепрмиер, през почивните дни Сидеров поиска и другия вицепрмиер, издигнат от ОП - Красимир Каракачанов (лидер ВМРО), да напусне поста си в кабинета.

"С премиера разговаряхме, за да изчистим някои теми, които бяха медийно замърсени. Почувствах се отговорен да му обясня моето предложение към вицепремиера Красимир Каракачанов за неговата оставка. Идеята ми е за заздравяване, а не за разрушаване на управляващата коалиция", написа днес лидерът на "Атака" в Фейсбук.

Думите му са в отговор на изказване на зам.-председателя на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки. По-рано днес той изрази тезата си, че с действията си Сидеров иска изваждането на представителите на „Обединени патриоти” от управлението, а това ще отвори врата на ДПС за влизане във властта.

Сидеров твърди, че с предложението си цели стабилност и добро управление.

"Категорично искам да кажа, че моята идея не е за оттегляне на патриотите от управляващата коалиция, както манипулативно внушават евродепутатът Джамбазки и негови колеги. Целта е управлението да продължи с нови идеи и важни решения за българския народ, свързани със стандарт и доходи", написа още той и призова "всеки от партньорите ми в Обединени патриоти да надмогне егото си".

Висшият адвокатски съвет чества 130 год. от първия Закон за адвокатите с книга на проф. Пенев

https://offnews.bg//temida/visshiat-advokatski-savet-chestva-130-god-ot-parvia-zakon-za-advokati-692244.html

Висшият адвокатски съвет представи книгата на конституционалиста проф. Пенчо Пенев на пресконференция днес в БТА по повод 130 години от създаването на първия Закон за адвокатите. 

Според председателя на ВАдвС, Ралица Негенцова, денят не е просто тържествен повод, а и време за размисъл за това какво е постигната адвокатурата досега и как може да остане тя в крак с времето. 

Законът е приет на 22. ноември 1888 год. и е обявен за празник на гилдията през 2005 г. Според Съвета, денят не е повод за празник само за адвокатите, а и за цялата общественост, тъй като законът осигурява предпоставките "да има кой да защитава гражданите и обществото". 

Представената на конференцията книга на преподавателя по конституционно право проф. д-р Пенчо Пенев "Адвокатът, Конституцията, приложимото право" е написана специално по повод 130-годишнината и е ценно помагало за юристи, журналисти, изследователи и широката общественост. 

Според проф. Пенев, Конституцията не се използва достатъчно активно в българския съдебен процес. Трудът му цели да промени това като "покаже на адвоката като творец на съдебния процес възможностите, които има". 

Годишнината ще бъде отбелязана с тържествена церемония в "Народен театър" на 21. ноември, на която ще бъде връчен и юбилеен знак на Висшия адвокатски съвет за принос към адвокатурата. За отличието е номиниран по един член от всички адвокатски колегии в страната. Ще бъде присъдена и наскоро учредената награда на името на Тодор Бурилков, като получателят тази година е Траян Марковски за "изключителен принос" към българската адвокатура. 

Водеща на събитието ще е актрисата Ана Пападопулу, а режисьор - Жоро Торнев. Сред поканените са президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателят Бойко Борисов, председателя на Конституционния съд, председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд, главният прокурор, министърът на правосъдието Цецка Цачева, представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, патриархът Негово светейшество Неофит, и др. 

Паднали дървета и клони след обилния сняг повредиха близо 70 коли в Букурещ

https://www.24chasa.bg/novini/article/7160082

Паднали дървета и клони след обилния сняг повредиха близо 70 коли в БукурещБлизо 70 автомобила бяха повредени в Букурещ от паднали дървета и клони в резултат на обилни снеговалежи и силен вятър през последните часове, предаде агенция Аджерпрес. Шейсет и седем автомобила са понесли щети в столицата от паднали дървета или клони. До 12 часа днес служители на Генералния инспекторат за извънредни ситуации са се отзовали на 91

Йеменското правителство ще участва в мирните преговори в Швеция

https://www.mediapool.bg/yemenskoto-pravitelstvo-shte-uchastva-v-mirnite-pregovori-v-shvetsiya-news286449.html

Правителството на йеменския президент Абд Рабу Мансур Хади съобщи официално днес, че ще участва в предложените от ООН мирни преговори в Швеция с бунтовниците хуси , посочи външното министерство в комюнике, цитирано от Франс прес. Правителството е изпратило до емисаря на ООН Мартин Грифитс писмо, което "подкрепя усилията за мир и съобщава за изпращането на делегация на консултациите (в Стокхолм), целящи намирането на политическо решение" на йеменския конфликт, се казва в комюникето. Потвърждението за участие на правителството дойде, след като водачът на бунтовниците обяви спиране на военните операции, за да се даде шанс на усилията за мир. Саудитският крал Салман заяви, че страната му подкрепя намирането на политическо решение за слагане край на войната в Йемен, предаде Асошиейтед прес. Кралят каза това в годишната си политическа реч пред Шурата - консултативен орган, обединяващ висши представители на държавата, армията и духовенството. Монархът отбеляза, че Саудитска Арабия подкрепя политическо решение в съзвучие с резолюцията на ООН, която приканва шиитските бунтовници хуси в Йемен да се изтеглят от всички големи градове, завзети от тях по време на тригодишната война. В речта си кралят обвини също Иран, че всява хаос в района. Саудитска Арабия оглавява коалиция от арабски страни, воюваща срещу хусите от март 2015 г., с цел да възстанови на власт в Йемен международното признатото правителство. САЩ и Великобритания обаче отправят все повече призиви за край на конфликта, припомня АП. Водачът на йеменските бунтовници Мохамед Али ал Хуси по-рано днес обяви, че организацията му прекратява ракетния огън срещу Саудитска Арабия в името на усилията за мир. Ал Хуси каза, че подкрепяните от Иран бунтовници прекратяват атаките с ракети и дронове срещу саудитците и силите, верни на участващите в коалицията Обединени арабски емирства, по молба на специалния пратеник на ООН Мартин Грифитс.

Кметът на Бургас започна срещи с големите промишлени оператори за чистотата на въздуха

https://www.actualno.com/burgas/kmetyt-na-burgas-zapochna-sreshti-s-golemite-promishleni-operatori-za-chistotata-na-vyzduha-news_707026.html

Разговори с големите промишлените оператори на територията на община Бургас, започнаха министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът на града Димитър Николов. Те са във връзка с чистотата на въздуха в Бургас. Първата среща беше с ръководството на дървопреработвателното предприятие "Кроношпан" . Тя се проведе в РИОСВ-Бургас, с участието на народни представители и общински съветници. Министърът и кметът поставиха конкретни изисквания за подобряване работата на предприятието

Магистралата свързваща Сърбия с Македония ще заработи до края на годината

https://www.actualno.com/balkani/magistralata-svyrzvashta-syrbija-s-makedonija-shte-zaraboti-do-kraja-na-godinata-news_707024.html

Сръбският министър на транспорта, строителството и инфраструктурата Зорана Михайлович обяви днес, че въпреки проблемите на строителната площадка, до края на годината ще бъде пусната в движение отсечката от магистралата към Македония през Гърделичката Клисура, съобщи Плусинфо, цитирани от БГНЕС.  „Коридор 10 ще бъде готов до края на годината, въпреки че на отделни части има някои проблеми, но се работи денонощно и вярвам, че ще успеем до края на годината” - каза Миха

Кметът Атанас Камбитов: Крайните срокове на площада и ул. "Марица", новото видеонаблюдение, мръсния въздух и други важни теми

http://www.struma.com/obshtestvo/kmetut-atanas-kambitov-krainite-srokove-na-ploshtada-i-ul-marica_142122/

Днес в сградата на община Благоевград се състоя пресконференцията на кмета на града д-р Атанас Камбитов. Ключов момент в нея бе крайните срокове за започналите проекти в града.

Точно след 7 дни, на 26 ноември, ще приключи ремонтът на площада. Строителството на ул. "Марица" вървяло с леко просрочие, но нямало да се забави с повече от 6 дни.  Елхата в града ще бъде осветена на 5-ти декември, като за първи път тя няма да бъде жива, а от пластмаса.

"Елхата...

Продължава

Трагедия в сърцето на Родопите, има загинал млад човек!

http://www.varna24.bg/news/829248.html

Снощи около 22.20 ч. в РУ Мадан е получено съобщение от началника "ЦМСС" към ...

Над 80 са загиналите при горските пожари в Калифорния

http://www.moreto.net/novini.php?n=386063

Броят на загиналите в горските пожари в Калифорния продължава да расте. По последни данни те вече са 80 души. Над 1200 се водят безследно изчезнали и властите се опасяват, че броят на жертвите може да се увеличи. Много от спасителите са загубили собствените си домове и търсят телата на своите съседи сред останките от изпепелените къщи.

Путин: "Турски поток" ще стане важен фактор за общоевропейската енергийна сигурност

http://www.cross.bg/tyrski-pytin-potok-1589557.html

/КРОСС/ Въвеждането в експлоатация на "Турски поток" ще помогне за икономическото развитие на целия черноморски регион и ще стане важен фактор за общоевропейската енергийна сигурност, заяви руският президент Владимир Путин на церемония в Истанбул по повод завършването на строителството на морския участък от газопровода, предаде ТАСС. "Пускането в експлоатация на "Турски поток" със сигурност ще позволи на нашите страни качествено да разширят сътрудничеството в газовата сфера, ще има голямо значение за икономическото развитие на Турция и целия черноморски регион, а също така ще стане важен фактор за обезпечаването на общоевропейската енергийна сигурност", изтъкна Путин. Той подчерта, че проектът "Турски поток" не е насочен срещу никого, а показва умението на страните са защитават националните си интереси. "Подобен род проекти и този проект в частност не са насочени срещу интересите на когото и да било, проектът има изключително съзидателен характер", заяви Путин. По думите му проектът е "насочен към това да се развиват отношенията между страните, да се създават устойчиви условия за развитие на икономиката, да се подобрява благосъстоянието на гражданите на нашите страни"

Провежда се нов конкурс за паметник на Левски в Русе

https://www.actualno.com/ruse/provejda-se-nov-konkurs-za-pametnik-na-levski-v-ruse-news_707020.html

Приемат се нови предложения на творчески екипи от Русе и страната във втория конкурс за паметник на Васил Левски в Русе. Понастоящем са постъпили 11 кандидатури. В първото издание не се стигна до одобрен проект и затова инициативният комитет търси нови идеи. Журито заседава 2 пъти и даде на три проекта (от 11 ) за доработка, но не избра фаворит. Представените кандидатури не съответстваха с естетически качества и цялостна композиция на представата на Инициативния комитет за паметник на Левски в Р

Борисов се срещна с турския министър на търговията

https://frognews.bg/novini/borisov-sreshtna-turskiia-ministar-targoviiata.html

Среща на министър-председателя Бойко Борисов с министъра на търговията на Турция Рухсар Пекджан. Двамата са обсъдили задълбочаването на двустранната търговия, инвестициите и строителството.

Задържаха системен нарушител в горите край с.Елешница

http://www.struma.com/krimi/zadurjaha-sistemen-narushitel-v-gorite-krai-s-eleshnica_142121/

Мобилно звено на Югозападното държавно предприятие задържа системен нарушител в района на „ДГС Елешница”, с множество кражби на дървесина. Съвместната акция с полицията е извършена на 17 ноември около 20.00 часа на горски път в местността Сатевото. При проверка на автомобил „Дайхатсу– Роки” с рег. № 912Н540 и ремарке без номер, управляван от Велко Фръндев, се установява транспортиране на незаконно добита строителна дървесина. Трупите от бял бор с общ обем 2...

Продължава

Кирил Домусчиев и "Лудогорец" подкрепиха благородна кауза

http://www.cross.bg/lydogoretz-kayza-domyschiev-1589558.html

/КРОСС/ Президентът на шампиона "Лудогорец" Кирил Домусчиев и играчите подкрепиха приют за бездомни кучета в Разград. Бизнесменът публикува видео в официалната си страница във "Фейсбук", с което призова за включване в благородната кауза. Стана ясно също, че церемонията за Футболист на годината на шампионите ще бъде в подкрепа на приюта. "Лудогорец" участва в кампанията заедно със своя фенклуб "Грийн Фронт".

Погба се бори с фобията си от вода

https://www.24chasa.bg/sport/article/7160041

Погба се бори с фобията си от водаЗвездата на "Манчестър Юнайтед" Пол Погба минава курсове по плуване, твърди The Sun. Французинът има страх от вода още от детството си, въпреки че често позира до луксозни басейни.  Полузащитникът посещава редовно часове от щаба на "Юнайтед", като си е поставил за цел до началото на 2019 г. да може да преплува 10 дължини.

Майките от „Системата ни убива“: Протестът ни ще продължи до приемането на законите

//dariknews.bg/novini/bylgariia/majkite-ot-sistemata-ni-ubiva-protestyt-ni-shte-prodylzhi-do-priemaneto-na-zakonite-2132461

Протестът на майките от инициативата "Системата ни убива" ще приключи, когато бъдат приети законите за хората с увреждания и за личната помощ. Това обяви Вера Иванова, която чрез социалните мрежи днес покани организатори на други протести, провокатори, майки на деца с увреждания и граждани да се съ

Пак отложиха разглеждането на екстрадицията на Александър Виник

https://www.24chasa.bg/novini/article/7160065

Пак отложиха разглеждането на екстрадицията на Александър ВиникВърховният съд на Гърция отложи за 29 ноември обсъждането на обжалването срещу решението за екстрадиция на руския гражданин Александър Виник във Франция, предаде ТАСС. Решението за отлагане на изслушването беше взето, тъй като според инструкциите на Атинската адвокатска колегия на защитниците им се забранява да работят след 15.00 часа местно време.

Преходът след Брекзит трябва да свърши преди изборите през 2022 г., заяви Мей

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/11/19/3348497_prehodut_sled_brekzit_triabva_da_svurshi_predi/?ref=rss


Британският премиер Тереза Мей иска преходният период след излизането на Обединеното кралство от ЕС да е приключил преди насрочените за 2022 г. общи избори в страната, предаде "Ройтерс". Тя заяви това днес на годишната конференция на Конфедерацията на британската индустрия.<br /><br />Премиерът каза, че заключителната фаза в преговорите с ЕС по условията на излизането от общността ще е най-трудната и че тя лично ще доведе процеса докрай. Тя допълни, че няма намерение да...

Шефът на ”Нисан” беше изгонен заради укрити доходи

https://frognews.bg/svqt/shefat-nisan-beshe-izgonen-zaradi-ukriti-dohodi.html

Японският автомобилостроител „Нисан“ потвърди, че председателят на бoрда на директорите му Карлос Гон не е декларирал всичките си доходи и ще бъде освободен от поста си, предадоха световните агенции. По данни на местни медии, той е бил арестуван.

Изкушенията на "Киномания"

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/11/19/3348481_izkusheniiata_na_kinomaniia/?ref=rss


Още преди началото си, тазгодишната "Киномания" (15 - 30 ноември) започна грандиозно – с ретроспектива на шведския гений Ингмар Бергман (1918-2007), посветена на 100-годишнината от рождението му.<br /><br />След като юбилеят му бе отбелязан от фестивала CineLibri, сега зрителите имаха възможност да видят още 9 знакови произведения на един от фундаменталните филмови автори. И още – 2 документални за него, създадени от жени: вече гледаният "Островът на Бергман"...

Постоянен арест за търновски хулиган, отправял цинизми към американка

https://www.24chasa.bg/novini/article/7160047

Постоянен арест за търновски хулиган,
отправял цинизми към американкаПо искане на Районна прокуратура - Велико Търново е наложена мярка за неотклонение задържане под стража на 31-годишен рецидивист за хулиганство, информират от държавното обвинение. Прокуратурата е привлякла Г. С. в качеството на обвиняем за това, че на 26.10.2018 г. в град Велико Търново, извършил непристойни действия,

Какво казват протестиращите в България и има ли кой да ги чуе

https://www.eurochicago.com/2018/11/protestirashtite/

Протестите сочат проблемите. Те са ръката, която удря по масата и казва: "Баста" - "Баста на корупцията!", "Баста на некадърността!", "Баста на арогантността!", "Баста на калинките!", "Баста на отказа от правосъдие!", "Баста на псевдодемокрацията!", "Баста на профуканите последни години!", "Баста на ориентализирането и разнормализирането на страната ни!". Баста на всичко онова, на което трябва да се каже Баста! А има ли глава, която да насочи ръката в правилната посока; има ли сиво вещество в тази глава; има ли воля за промяна към по-добро; има ли стратегия как тази воля да се облече в конкретни действия; има ли програма, която да приоритизира и подреди тези действия - това е Божа работа.

В Бургас задържаха готвач на пико със 100 грама готова стока

https://www.24chasa.bg/novini/article/7160044

В Бургас задържаха готвач на пико със 100 грама готова стока32-годишен готвач на пико е задържан в Бургас на 17 ноември. В апартамента на арестувания Д.К. в к-с "Изгрев" са открити прекурсори и други вещества за производство на синтетни наркотици. Намерена е и и готова продукция - 75 грама метаамфетамин, както и близо 20 грама амфети и грам марихуана.  Срещу бургазлията,

В 12 провинции в Испания е обявен повишен код за опасност заради поройните дъждове

https://www.24chasa.bg/novini/article/7160061

В 12 провинции в Испания е обявен повишен код за опасност заради поройните дъждовеЗаради поройните дъждове държавната метеорологична служба на Испания обяви днес, че има повишена опасност за 12 провинции на кралството, предаде ТАСС, цитирана от БТА.  Най-тежко е положението в автономната област Валенсия: едновременно в две нейни провинции - Аликанте и Валенсия, кодът за опасно време бе повишен до най-високия - "червен".

Дъждове наводниха популярни курорти в Испания

http://www.cross.bg/ispaniya-zaradi-kyrorti-1589556.html

/КРОСС/ Голяма част от популярните курорти в Испания, включително на Балеарските острови и Тенерифе, са под вода заради силна буря, предаде руската агенция Интерфакс. Заради поройните дъждове държавната метеорологична служба на Испания обяви, че има повишена опасност за 12 провинции на кралството, предаде ТАСС. Най-тежко е положението в автономната област Валенсия: едновременно в две нейни провинции – Аликанте и Валенсия, кодът за опасно време бе повишен до най-високия – "червен". В останалите случаи кодът е "жълт" или "оранжев". Преди това поройни дъждове се изсипаха над континентална Испания, над Канарските и Балеарските острови и в някои случаи предизвика наводнения. Беше възпрепятствано автомобилното движение по редица пътища. На остров Тенерифе заради огромните вълни, предизвикани от бурята, вчера бяха евакуирани жителите на една от крайбрежните сгради. Силните вълни чупеха стъклата на прозорците на първите етажи на сградите. Както съобщава вестник "Мундо", в резултат на стихията в община Виверо (автономна област Галисия) е загинала 83-годишна жена, след като река Лабрада излязла от коритото си заради силните валежи.

Теа показа годежния пръстен от Наум (снимка)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/tea-pokaza-godezhniia-prysten-ot-naum-snimka-6088944

Звездата от "Откраднат живот" предложи брак на приятелката си на рождения ѝ ден

Облаци и дъжд утре над Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=386051

Над Черноморието ще бъде облачно и вечерта ще завали слаб дъжд, който през нощта срещу сряда ще се усили. До обяд ще духа слаб североизточен вятър, след обяд ще се ориентира от изток и ще се усили. Максималните температури ще са от 7-8° по северното, до 11-12° по южното крайбрежие.

ЕС открива конкурс за ръководител на Европейската прокуратура

https://www.mediapool.bg/es-otkriva-konkurs-za-rakovoditel-na-evropeiskata-prokuratura-news286448.html

Европейският съюз откри в понеделник конкурс за бъдещия ръководител на Европейската прокуратура, съобщи Европейската комисия. Желаещите могат да подадат документи до 18 декември. Европейската прокуратура ще разследва случаи, свързани с престъпления срещу бюджета на ЕС - измама, корупция и злоупотреби с данък "Добавена стойност". Очаква се прокуратурата на ЕС да заработи от 2020 г., като е възможно първоначално главният прокурор да бъде настанен в Брюксел, преди да се премести за постоянно в Люксембург. Изискванията към бъдещия главен прокурор на ЕС са да има поне 15-годишен опит като прокурор или като служител в правосъдието, от които поне пет години да е разследвал финансови престъпления. Преди да поеме задълженията си, европейският главен прокурор трябва да премине лекарски преглед, за да се установи, че е физически годен да изпълнява своите задължения. За да участва в избора, кандидатът трябва да бъде гражданин на държава от ЕС; независимостта му да не бъде под съмнение; да владее задълбочено един от езиците на ЕС и задоволително друг от тези езици; да бъде на не повече от 63 години към датата на назначаване (1 март догодина); да е отбил военна служба; да е физически годен да изпълнява своите задължения. Избраният следва да притежава или да бъде в състояние да получи достъп до класифицирана информация с равнище на сигурност EU Secret от властите в страната, на която е гражданин. Бъдещият главен прокурор на ЕС трябва да притежава отлични междуличностни умения, умения за вземане на решения и водене на преговори, както и да бъде способен да създава основани на доверие работни отношения; да бъде способен да работи в сложна мултикултурна среда и да притежава умения за насърчаване и развитие на екипи; да има високи етични стандарти и почтеност; да познава отлично институциите и законодателството на ЕС. Неизпълнението на което и да е от тези изисквания за допустимост води до автоматично изключване от процедурата по подбор, се посочва в обявата. Насърчава се кандидатстването на жени. Списък на одобрените кандидати ще бъде предаден на Съвета на ЕС и на Европейския парламент за окончателен избор и назначаване. В обявата се добавя, че главният прокурор на ЕС ще работи с един-единствен мандат от седем години и ще предлага определянето на представители на прокуратурата в държавите от Общността; структурата на прокуратурата; ще председателства заседанията на отделните камари; ще съгласува действията си с Европейската служба за борба с измамите със средства на ЕС (ОЛАФ). Според правилата за прокуратурата на ЕС главният прокурор действа единствено в интерес на Общността и при изпълнението на своите задължения не търси, нито приема, външни указания от граждани, държави, институции, служби или агенции. Кандидатите, които не са одобрени, ще бъдат уведомени за причините за това решение. Подборът ще бъде извършен от 12 бивши членове на Съда на ЕС и на Европейската сметна палата, бивши национални членове на Евроюст, членове на националните върховни съдилища, прокурори с висок ранг и юристи с общопризната компетентност, назначени от Съвета на ЕС по предложение на Европейската комисия.

Завършен е морският участък на "Турски поток"

https://www.mediapool.bg/zavarshen-e-morskiyat-uchastak-na-turski-potok-news286447.html

На официална церемония в Истанбул, в понеделник, руският президент Владимир Путин нареди по видеоконферентна връзка на полагащия тръбите по дъното на Черно море кораб да приключи строежа на морската част на газопровода "Турски поток". Шефът на "Газпром" Алексей Милер от борда на кораба разпореди спускането във водата на последната секция от участъка, а след това доложи, че това се е случило. В присъствието на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган Путин заповяда и да започнат доставките на руски газ до Турция по първата тръба на газопровода. Ердоган посочи, че Турция очаква първите доставки на газ през газопровода "Турски поток" през 2019 г. "Ние с нашите приятели от Руската федерация положихме много усилия от гледна точка на взаимоотношенията за осъществяването на този проект. Той има историческа стойност за нашите отношения. Ние се надяваме, че през 2019 г. след всички необходими тестове ще бъдем готови за пускане в експлоатация на "Турски поток", заяви Ердоган. Путин нареди и старта на строежа на сухопътното трасе на втората тръба, която също е с капацитет от 15.75 млрд. куб. м годишно и плановете са да снабдява Западна Европа. През май Путин обеща на българския премиер Бойко Борисов втората тръба да завие към България, но преди дни гръцкият министър-председател Алексис Ципрас коментира, че очаква тя да стигне до Гърция. Завършването на морския участък става предсрочно. Преди обявеният краен срок бе през декември 2018 г. Стартът на строежа бе даден през май 2017 г. Тръбопроводът е с дължина от 900 км по дъното на Черно море. Тръгва от руския град Анапа и излиза на турското крайбрежие край град Къйъкьой. От там трябва да продължи наземното трасе на втората тръба, чиято дължина ще е 180 км, посочва руската агенция ТАСС "Добивът и транспортирането на газ не е примитивна работа – това не е просто да пробиеш дупка в земята и да помпаш газ. Това е свързано с прилагане на високи технологии, това е най-екологичният и използван в света вид първична енергия", каза Путин, цитиран от РИА Новости. "Присъстваме на много важно събитие, което нагледно свидетелства за ефективността на партньорските взаимодействия на нашите страни при решаване на най-сложните и амбициозни проекти", подчерта Путин по време на церемонията. Той изрази признателност към турския президент за проявената политическа воля и мъжество при реализацията на проекта. Ердоган на свой ред отбеляза, че "ние никога не сме се ръководили от натиск от трети страни в рамките на нашите двустранни отношения" Макар намеренията за "Турски поток" да бяха обявени през 2014 г., изграждането му се забави. През 2015 г. проектът бе замразен заради влошените отношения между двете страни след като турски изтребители унищожиха руски бомбардировач в Сирия. Путин отбеляза, че "Турски поток" има съзидателен характер и "не е насочен към интересите на  когото и да било". Руският президент обаче напомни как е измислено името на "Турски поток", когато през декември 2014 г. в Анкара при среща с Ердоган обяви края на проекта за стигащия до България "Южен поток" и заместването му с "Турски поток". Путин не пропуска случай да коментира как България е сбъркала и колко ще загуби от това, че не е реализирала проекта "Южен поток", макар той да не отговаряше на европейското законодателство, имаше редица нарушения при избора на строителите на българското сухопътно трасе и за това ЕК образува наказателна процедура срещу страната ни. Сега думите на Путин за името на тръбата предизвикаха овации. Плановете на "Газпром" са първата тръба да задоволява изцяло нуждите на турския пазар и по този маршрут да се насочат сега транспортираните през Украйна, Румъния и България до Турция около 14 млрд. куб. м газ годишно. Реално от 2020 г. Русия смята да затвори този маршрут – Трансбалканския газопровод. Битката на България е сега доставяните през него количества за България, Гърция, Македония, а в бъдеще и за Сърбия да влизат по втората тръба и помогнат за създаването на газовия хъб край Варна.

Братът и сестрата, убили мъж във влака: Ако знаехме какво ще стане, нямаше да се качваме

https://www.24chasa.bg/novini/article/7160032

Братът и сестрата, убили мъж във влака: Ако знаехме какво ще стане, нямаше да се качвамеАко знаехме какво ще стане, нямаше да се качваме. Това казаха пред Софийския окръжен съд братът и сестрата Красимир и Запринка Мутафчийски, които бяха задържани в петък. Те са обвинени за смъртта на 50-годишния Ангел Цветанов. 38-годишният Красимир, който е неграмотен и се изхранва от ровене по кофите, е с обвинение за убийство,

Почина един от първите следвоенни дипломати Борис Цветков

https://frognews.bg/kultura/cherno-bqlo/pochina-edin-parvite-sledvoenni-diplomati-boris-tsvetkov.html

Почина един от първите следвоенни допломати Борис Цметков. Тъжната вест съобщиха от семейството му.

Шведската академия създаде нов Нобелов комитет по литература

https://www.24chasa.bg/novini/article/7160049

Шведската академия създаде нов Нобелов комитет по литература
Шведската академия създаде нов Нобелов комитет по литература съвместно с Нобеловия фонд, съобщиха Асошиейтед прес и ТАСС, цитирани от БТА.  Новият Нобелов комитет ще се състои от петима членове на академията и петима експерти. Писателят Пер Вестберг ще бъде негов председател. Писателят Андерс Улсон, историкът Хорас Енгдал,

Ще обезщетят ли търговците заради ремонтите в Стара Загора?

https://www.actualno.com/starazagora/shte-obezshtetjat-li-tyrgovcite-zaradi-remontite-v-stara-zagora-news_707013.html

Дали общината ще обезщети търговците, които търпят загуби за бизнеса си заради продължаващите ремонти в централната градска част, питат от местната структура на “Демократична България”. Те смятат, че има механизми, с които загубите могат да се компенсират - с намаляване на данъци и такси, с реклама или безплатно паркиране в платените зони, обясни Искра Стайкова, член на Изпълнителния съвет на местната структура на обединението. Ако ремонтът на жп надлеза се забави, част от са

Волен: Предложих на Борисов да обмисли оставката на Каракачанов

https://www.actualno.com/politics/volen-predlojih-na-borisov-da-obmisli-ostavkata-na-karakachanov-news_707015.html

"С премиера разговаряхме, за да изчистим някои теми, които бяха медийно замърсени. Почувствах се отговорен да му обясня моето предложение към вицепремиера Красимир Каракачанов за неговата оставка. Идеята ми е за заздравяване, а не за разрушаване на управляващата коалиция", заяви Волен Сидеров в социалните мрежи.  "Категорично искам да кажа, че моята идея не е за оттегляне на патриотите от управляващата коалиция, както манипулативно внушават евродепутатът Джамбазки и него

72 ч. арест за дрифта до протестиращи в София

http://www.cross.bg/ch-arest-za-drifta-do-protestirashti-v-sofiya-1589555.html

/КРОСС/ Задържане под стража за срок до 72 часа наложи прокурор от Софийска районна прокуратура на младия мъж, който вчера беше задържан, след като направи няколко опасни маневри с колата си до протестиращи в района на парламента. В официалното съобщение дрифтовете са определени като „непристойни действия грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото”. Шофьорът е назован като „В. Антонов”, 20-годишен с предходна присъда за „същото престъпление (хулигантство)”. Повдигнато му е ново обвинение, като решението за удължаване на ареста се дължи на „високата обществена опасност на деянието и извършителя”.

Кметът на Плевен Георг Спартански: Наградата за инвестиции и работни места не е за мен, а за общината

https://www.actualno.com/pleven/kmetyt-na-pleven-georg-spartanski-nagradata-za-investicii-i-rabotni-mesta-ne-e-za-men-a-za-obshtinata-news_707011.html

„Наградата „Кмет на годината“ в категорията "Инвестиции и работни места" не е за кмета на Плевен, а за общината. Тя има голямо практическо значение, защото тези отличия се презентират и пред международни институции, и пред чуждестранни инвеститори. Когато един чуждестранен инвеститор реши на инвестира в България, той все пак се интересува какви са условията за бизнес в съответния район.“ Това заяви днес плевенският градоначалник Георг Спартански.

Вижте снимки на запаленото БМВ на наш футболист!

https://petel.bg/Vizhte-snimki-na-zapalenoto-BMV-na-nash-futbolist-__291895

Снимки: BulNews Подпаленият автомобил на нападателя на Монтана Атанас Илиев е със сериозни поражения. Колегите от BulNews публикуваха кадри н...

Лекарският съюз скочи срещу бюджета на Здравната каса

https://petel.bg/Lekarskiyat-sayuz-skochi-sreshhu-byudzheta-na-Zdravnata-kasa__291908

Снимка: БЛС Българският лекарски съюз излезе със заплашителна декларация до председателите на Народното събрание Цвета Караянчева, бю...

КПКОНПИ иска да отнеме имоти за 23 милиона на Брендо

https://petel.bg/KPKONPI-iska-da-otneme-imoti-za-23-miliona-na-Brendo__291907

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е внесла в съда иск за отнемане на ...

Председателят на Асоциацията на българските застрахователи: Искаме смяна на модела на обезщетенията

https://petel.bg/Predsedatelyat-na-Asotsiatsiyata-na-balgarskite-zastrahovateli--Iskame-smyana-na-modela-na-obezshheteniyata__291906

Българското семейство не може да си позволи цената на висока застраховка. Това заяви председателят на Асоциацията на българските застра...

Пътна полиция с апел към всички шофьори и пешеходци

https://petel.bg/Patna-politsiya-s-apel-kam-vsichki-shofori-i-peshehodtsi__291904

Снимка: МВР При зимна обстановка се увеличават рисковете за пътни инциденти с пешеходци, деца, възрастни хора, велосипедисти, съобщават...

Brexit: Един прокрадващ се провал

https://www.investor.bg/nachalo/0/a/brexit-edin-prokradvasht-se-proval-272127/

Сериозен икономически растеж и почти пълна заетост: Великобритания все още се справя добре, въпреки Brexit. Вярно ли е това? Анализ в три графики

Някои от жертвите на пожарите в Калифорния може и да не бъдат намерени

https://www.24chasa.bg/novini/article/7160040

Някои от жертвите на пожарите в
Калифорния може и да не бъдат намерениСпасителните екипи, които търсят телата на жертви в унищожения от пожара в Северна Калифорния град Парадайз, заявиха, че останките на някои от загиналите може и да не бъдат намерени заради силата на огъня, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.  До вчера вечерта са били намерени 77 тела. Близо хиляда души бяха обявени за изчезнали след пожара,

Най-мащабният форум за софтуерни разработчици GlobalTech Summit- с безплатен билет

https://www.actualno.com/business/naj-mashtabnijat-forum-za-softuerni-razrabotchici-globaltech-summit-s-bezplaten-bilet-news_707019.html

Java2Days и CodeMonsters - конференциите за разработка на софтуер, които формират най-мащабното събитие за програмиране и технологии в страната, обявиха безплатен вход за професионалисти и ентусиасти. Специалният билет се нарича “Explorer Pass” и вече е достъпен. Той дава възможност на желаещите да се потопят в атмосферата на целия форум GlobalTech Summit, под чиято шапка се провеждат и конференциите за разработчици. Всеки, регистрирал се за “Explorer Pass&rd

Разказ от Перник за протеста в София – дотук с "моркова"

https://www.actualno.com/pernik/razkaz-ot-pernik-za-protesta-v-sofija-dotuk-s-morkova-news_706983.html

Безспорно темата на последните дни са протестите в цяла България. Те са уникални по своя характер, защото не са обединени от една твърда кауза. На дневен ред е лошият стандарт на живот, но това не е единствената причина, поради която хора от различни градове почнаха да излизат на улицата и да блокират големи пътни артерии. Другите по-известни причини са следните – скъпите горива, готвеното вдигане на цената на „Гражданска отговорност“, по-високите данъци за по-стари

Децата на пътния шеф ще правят ремонт на Националната библиотека

https://www.mediapool.bg/detsata-na-patniya-shef-shte-pravyat-remont-na-natsionalnata-biblioteka-news286446.html

През март тази година огромен къс от фриза на фасадата на Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий" падна заради снеговете и дъждовете. При инцидента нямаше пострадали, но лента подсказваше на преминаващите, че има опасност. Година по-рано – през февруари 2017-а, стъкленият покрив на сградата падна и рани 39 годишен мъж, докато чете вестници. Така през лятото правителството отпусна половин милион лева за извършване на най-неотложни ремонтни дейности по покрива на сградата. С днешна дата може да се каже, че средствата няма да стигнат и ще се нужни още пари. Причината е, че Националната библиотека, строена през 50-те години на миналия век, не е имала техническа документация. Това е наложило да бъде направен технически паспорт на сградата, за който са отишли 69 120 лв. с ДДС. Той е дело на ДЗЗД "Обединение НБКМ", в което влиза "Глоса" ЕООД. Компанията е собственост на съпругата на шефа на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Светослав Глосов - Зина. Техническият паспорт е необходим, за да може да се изготви заданието какво точно да се ремонтира. Така е избран и изпълнителят - "Биад-С", компания собственост на децата на Глосов – Апостол и Диана. Договорът е подписан в началото на ноември за 782 400 лв. с ДДС. Има избран и строителен надзор - "Проектиране и надзор", казаха от Националната библиотека в отговор на Mediapool. Договорът с компанията все още не е качен в профила на купувача на библиотеката. За случая едва ли щеше да се разбере, ако не беше изпратено съобщение до електронните пощи на медии от неизвестен подател, най-вероятно възмутен, че поръчките се печелят от жената и децата на пътния шеф. Формално и двете процедури по избора на изпълнители са спазени. Имало е обявено публично състезание, явили са се по трима кандидати, но до отваряне на ценовите оферти остават единствено фирмите свързани със Светослав Глосов. Логично се подписват договори с тях. Пред "Капитал" председателят на УС на АПИ обясни, че не следи работата на фирмите. "Действително не се занимавам, не ми остава време", казва Глосов. На въпрос дали присъства според него конфликт на интереси той уточни, че това е чисто юридически въпрос и не може да отговори. Миналата седмица Mediapool потърси Зина и Диана Глосови за коментар, но те не бяха открити на посочените телефони. Двете компании, свързани с Глосов, който преди да оглави пътната агенция беше шеф на камарата на строителите, не са големи. Компанията "Глоса", която се занимава със строителен надзор има оборот от 71 хил. лв. за 2017 г., а година по-рано – 44 хил. лв. Приходите на създадената от Глосов преди четвърт век "Биад-С" за 2017 г. възлизат на 3.6 млн. лв. при 3.9 млн. лв. за 2016 г. За компанията работят около 50 души. Паспортът - нужен е ремонт на покривите Техническият паспорт на сградата на библиотеката е изготвен от ДЗЗД "Обединение НБКМ", в което влизат "Глоса" ЕООД и "ХЕС проект" ООД. Договорът с тях е сключен през септември 2017 г. на стойност 69 120 лв. с ДДС. В конкурса е имало още двама кандидати, но те са отстранени по различни причини. "Глоса" ЕООД е собственост на Зина Иванова-Глосова, съпруга на Светослав Глосов. Компанията е консултант за оценяване на съответствието на инвестиционни проекти и упражняване на строителен надзор. Другото дружество "ХЕС проект" е направило енергийното обследване на Националната библиотека. Съгласно изготвеният технически проект са установените повреди при обследването на сградата. Те могат да бъдат обобщени в нарушени връзки и отваряне на пукнатини с ширина 5-10 мм в различни участъци. Липсващи вътрешнодворни тротоари и настилки по покрива на тяло VІІ за отводняване на сградата. Създадени са условия за проникване на атмосферни води в основите. Установени са и пукнатини по вътрешните и външните зидове. Препоръчва се спешен ремонт на всички участъци по покривите на седемте тела на Националната библиотека, както и да се направи ремонт на тротоара във вътрешните дворове на сградата за отвеждане на повърхностните води. Предписани са още задължителни мерки за електро инсталациите, ВиК, отоплителната инсталация, вентилационните и климатични системи. Отправени са и препоръки за реновиране на подовото покритие на коридорите и стълбищата, с цел да се защитат хората от подхлъзвания и падания. Да се направи допълнителен асансьор за ползване от хората с увреждания, да се подменят дограмите на всички прозорци, да се постави нова осветителна система. Препоръчва се още да бъде направен и самостоятелен за библиотеката паркинг. Поръчката – от три оферти само една е с отворена цена Изготвеният технически паспорт на сградата служи за основа за изготвянето на офертите на кандидатите на обявената поръчка за ремонт на покрива на библиотеката и на авариралата каменна пластика на главния корниз на Националната библиотека. Обявено е публично състезание, на което се явяват трима кандидати. Това са държавната "Реставрация" ЕАД и "Биад-С" ООД и ДЗЗД "Национална библиотека", в което влизат "Шлос", Роял билдинг" и "А3".   От държавното дружество "Реставрация", чийто принципал е Министерството на културата, заявиха пред Mediapool, че не са обжалвали поръчката, защото са имали пропуск, а и имат достатъчно работа. Фирмата е отстранена, защото е подала ценовата си оферта в прозрачен плик. ДЗЗД "Национална библиотека" също са отстранени, заради пропуски и не са обжалвали, каза представител на компанията на посочения в тръжната документация телефон без да се представи. Tака до отварянето на ценовата оферта е допуснат единствено "Биад-С". Договорът с дружеството е подписан на 5 ноември за 782 400 лв. с ДДС. Прогнозната стойност на поръчката е била 657 020 лв. без ДДС, а "Биад-С" дава 652 000 лв. без ДДС. Сега компанията има срок от 15 дни, за да изготви техническия проект. Срокът за извършване на ремонтните дейности е 105 дни, но той започва да тече от издаването на разрешението за строеж и откриване на строителна линия. Запознати с търга твърдят пред "Капитал", че стойността на договора за ремонт е твърде ниска за дейностите, които ще се изпълняват. Допускат, че е вероятно да има анекси към договора за някои допълнителни строителни работи. Цената на труда – 5 лв./час Цената на офертата действително е изключително ниска. Една от основните причини за това, най-вероятно е труда на работниците. Средната часова ставка е 5 лв., става ясно от публикуваните документи. Каменари, тенекеджии и работници по облицовки ще получават по 560 лв., а тези по ВиК по 400 лв. месечно. Най-евтино е оценен труда на работниците за поставяне на настилките и на изолация – 360 лв. месечно, а най-скъпо на тези, които ще поставят покривните елементи – 1400 лв. Предвидени са и допълнителни разходи за труд, с които заплатите стават по 800 – 1000 лв., но дори и при тези нива на заплащане е спорно дали ще бъдат намерени работници. Строителството е един от секторите, които изпитва остър недостиг на кадри и основната причина е в ниското заплащане на труда. Браншът е сред най-ниско платените у нас със средна месечна заплата от 820 лв. за 2017 г. по данни на НСИ.

Децата на пътния шеф ще ремонтират Националната библиотека

https://www.mediapool.bg/detsata-na-patniya-shef-shte-remontirat-natsionalnata-biblioteka-news286446.html

През март тази година огромен къс от фриза на фасадата на Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий" падна заради снеговете и дъждовете. При инцидента нямаше пострадали, но лента подсказваше на преминаващите, че има опасност. Година по-рано – през февруари 2017-а, стъкленият покрив на сградата падна и рани 39 годишен мъж, докато чете вестници. Така през лятото правителството отпусна половин милион лева за извършване на най-неотложни ремонтни дейности по покрива на сградата. С днешна дата може да се каже, че средствата няма да стигнат и ще се нужни още пари. Причината е, че Националната библиотека, строена през 50-те години на миналия век, не е имала техническа документация. Това е наложило да бъде направен технически паспорт на сградата, за който са отишли 69 120 лв. с ДДС. Той е дело на ДЗЗД "Обединение НБКМ", в което влиза "Глоса" ЕООД. Компанията е собственост на съпругата на шефа на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Светослав Глосов - Зина. Техническият паспорт е необходим, за да може да се изготви заданието какво точно да се ремонтира. Така е избран и изпълнителят - "Биад-С", компания собственост на децата на Глосов – Апостол и Диана. Договорът е подписан в началото на ноември за 782 400 лв. с ДДС. Има избран и строителен надзор - "Проектиране и надзор", казаха от Националната библиотека в отговор на Mediapool. Договорът с компанията все още не е качен в профила на купувача на библиотеката. За случая едва ли щеше да се разбере, ако не беше изпратено съобщение до електронните пощи на медии от неизвестен подател, най-вероятно възмутен, че поръчките се печелят от жената и децата на пътния шеф. Формално и двете процедури по избора на изпълнители са спазени. Имало е обявено публично състезание, явили са се по трима кандидати, но до отваряне на ценовите оферти остават единствено фирмите свързани със Светослав Глосов. Логично се подписват договори с тях. Пред "Капитал" председателят на УС на АПИ обясни, че не следи работата на фирмите. "Действително не се занимавам, не ми остава време", казва Глосов. На въпрос дали присъства според него конфликт на интереси той уточни, че това е чисто юридически въпрос и не може да отговори. Миналата седмица Mediapool потърси Зина и Диана Глосови за коментар, но те не бяха открити на посочените телефони. Двете компании, свързани с Глосов, който преди да оглави пътната агенция беше шеф на камарата на строителите, не са големи. Компанията "Глоса", която се занимава със строителен надзор има оборот от 71 хил. лв. за 2017 г., а година по-рано – 44 хил. лв. Приходите на създадената от Глосов преди четвърт век "Биад-С" за 2017 г. възлизат на 3.6 млн. лв. при 3.9 млн. лв. за 2016 г. За компанията работят около 50 души. Паспортът - нужен е ремонт на покривите Техническият паспорт на сградата на библиотеката е изготвен от ДЗЗД "Обединение НБКМ", в което влизат "Глоса" ЕООД и "ХЕС проект" ООД. Договорът с тях е сключен през септември 2017 г. на стойност 69 120 лв. с ДДС. В конкурса е имало още двама кандидати, но те са отстранени по различни причини. "Глоса" ЕООД е собственост на Зина Иванова-Глосова, съпруга на Светослав Глосов. Компанията е консултант за оценяване на съответствието на инвестиционни проекти и упражняване на строителен надзор. Другото дружество "ХЕС проект" е направило енергийното обследване на Националната библиотека. Съгласно изготвеният технически проект са установените повреди при обследването на сградата. Те могат да бъдат обобщени в нарушени връзки и отваряне на пукнатини с ширина 5-10 мм в различни участъци. Липсващи вътрешнодворни тротоари и настилки по покрива на тяло VІІ за отводняване на сградата. Създадени са условия за проникване на атмосферни води в основите. Установени са и пукнатини по вътрешните и външните зидове. Препоръчва се спешен ремонт на всички участъци по покривите на седемте тела на Националната библиотека, както и да се направи ремонт на тротоара във вътрешните дворове на сградата за отвеждане на повърхностните води. Предписани са още задължителни мерки за електро инсталациите, ВиК, отоплителната инсталация, вентилационните и климатични системи. Отправени са и препоръки за реновиране на подовото покритие на коридорите и стълбищата, с цел да се защитат хората от подхлъзвания и падания. Да се направи допълнителен асансьор за ползване от хората с увреждания, да се подменят дограмите на всички прозорци, да се постави нова осветителна система. Препоръчва се още да бъде направен и самостоятелен за библиотеката паркинг. Поръчката – от три оферти само една е с отворена цена Изготвеният технически паспорт на сградата служи за основа за изготвянето на офертите на кандидатите на обявената поръчка за ремонт на покрива на библиотеката и на авариралата каменна пластика на главния корниз на Националната библиотека. Обявено е публично състезание, на което се явяват трима кандидати. Това са държавната "Реставрация" ЕАД и "Биад-С" ООД и ДЗЗД "Национална библиотека", в което влизат "Шлос", Роял билдинг" и "А3".   От държавното дружество "Реставрация", чийто принципал е Министерството на културата, заявиха пред Mediapool, че не са обжалвали поръчката, защото са имали пропуск, а и имат достатъчно работа. Фирмата е отстранена, защото е подала ценовата си оферта в прозрачен плик. ДЗЗД "Национална библиотека" също са отстранени, заради пропуски и не са обжалвали, каза представител на компанията на посочения в тръжната документация телефон без да се представи. Tака до отварянето на ценовата оферта е допуснат единствено "Биад-С". Договорът с дружеството е подписан на 5 ноември за 782 400 лв. с ДДС. Прогнозната стойност на поръчката е била 657 020 лв. без ДДС, а "Биад-С" дава 652 000 лв. без ДДС. Сега компанията има срок от 15 дни, за да изготви техническия проект. Срокът за извършване на ремонтните дейности е 105 дни, но той започва да тече от издаването на разрешението за строеж и откриване на строителна линия. Запознати с търга твърдят пред "Капитал", че стойността на договора за ремонт е твърде ниска за дейностите, които ще се изпълняват. Допускат, че е вероятно да има анекси към договора за някои допълнителни строителни работи. Цената на труда – 5 лв./час Цената на офертата действително е изключително ниска. Една от основните причини за това, най-вероятно е труда на работниците. Средната часова ставка е 5 лв., става ясно от публикуваните документи. Каменари, тенекеджии и работници по облицовки ще получават по 560 лв., а тези по ВиК по 400 лв. месечно. Най-евтино е оценен труда на работниците за поставяне на настилките и на изолация – 360 лв. месечно, а най-скъпо на тези, които ще поставят покривните елементи – 1400 лв. Предвидени са и допълнителни разходи за труд, с които заплатите стават по 800 – 1000 лв., но дори и при тези нива на заплащане е спорно дали ще бъдат намерени работници. Строителството е един от секторите, които изпитва остър недостиг на кадри и основната причина е в ниското заплащане на труда. Браншът е сред най-ниско платените у нас със средна месечна заплата от 820 лв. за 2017 г. по данни на НСИ.

Има ли път назад от Брекзит?

http://e-vestnik.bg/29192/ima-li-pat-nazad-ot-brekzit/

Брекзит. Илюстрация: Мастър инвестор Да напуснеш или да не напуснеш? Две и половина години след като Обединеното кралство гласува да излезе от ЕС все още това е въпросът. Кризата в правителството на Тереза Мей заради нейния проект на споразумението за развод разпали интереса към възможността Обединеното кралство да размисли, тоест възможността за „регрекзит“ [от англ.…

Материалът Има ли път назад от Брекзит? е публикуван за пръв път на e-vestnik.bg.

Рейс по линията София-Варна пропадна в канавка на разклона за Павликени

https://www.24chasa.bg/novini/article/7160012

Рейс по линията София-Варна пропадна в канавка на разклона за ПавликениПътнически автобус по линията София-Варна, пропадна в канавка до местността "Кална кория" на разклона за Павликени, идвайки от София. Инцидентът е станал в неделя, преди полунощ, на заледен участък. По думи на пътници шофьорът е карал бързо. Няма пострадали пътници, предаде NOVA. Автомобили, които са спрели заради случката,

Изпитание пред Земята - ще се справим ли с морето от пластмаса? (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7159767

Изпитание пред Земята - ще се справим ли с морето от пластмаса? (Видео)Колко често използвате пластмаса? Ако принадлежите към средния потребител, вероятно ще кажете "всеки ден". Да, елементите, които съдържат пластмаса, са удобни и евтини. Но изкуственият материал предизвиква опустошение на нашата планета. Снимки, заснети от фотографката Каролин Пaуър на остров Роатан в Карибско море,  показват как идиличният остров,

Омбудсманът Мая Манолова с приемна в Горна Оряховица и лекция във ВТУ

https://www.24chasa.bg/region/article/7160023

Омбудсманът Мая Манолова с приемна в  Горна Оряховица и лекция във ВТУОмбудсманът Мая Манолова ще има приемна в гр. Горна Оряховица от 11.30 ч. в сградата на Общината. Гражданите могат да споделят проблемите си на място, без предварително записване, съобщиха от кабинета на омбудсмана. Манолова ще се срещне и със земеделски производители, които я сезираха за проблеми в сектора по време на приемната във влака преди 2

Дневен хороскоп за 20 ноември

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-20-noemvri-news_707017.html

Овен Този вторник обърнете повече внимание на здравето си. Ще са полезни някои ограничения и лека храна. Търсете свой начин за здравословен начин на живот, но не се престаравайте, като опитвате различни средства едновременно. Телец Този вторник се фокусирайте върху вашите интереси. Не се подавайте на изкушения, а мислете трезво. Много е важно да сте наясно с желанията си, реалните, не отлитайте прекалено далеч в представите си. Близнаци През този ден най-важното е да бъдете благо

В Божурище откриха поредната обновена общинска сграда

https://www.actualno.com/sofia/v-bojurishte-otkriha-porednata-obnovena-obshtinska-sgrada-news_707016.html

В Божурище беше открита поредната, изцяло реновирана, общинска сграда - старото ТПК. На откриването присъстваха: Васил Цветков - Народен представител, Никола Николов - зам. областен управител на Софийска област, Галя Георгиева - зам. областен управител на Софийска област, Трайко Младенов - кмет на гр. Костинброд, Борислав Борисов - кмет на с. Петърч, Андрей Иванов - кмет на гр. Драгоман, д-р Атанас Тенев - Председател на Общински съвет гр. Костинброд, зам.кмет Емилия Милушева и общински съветни

Защо градовете по света се отказват от олимпиади?

https://www.mediapool.bg/zashto-gradovete-po-sveta-se-otkazvat-ot-olimpiadi-news286445.html

Олимпийските игри се смятат за най-ярките спортни състезания на планетата. Те привличат милионна публика и вниманието на световните медии, без да споменаваме рекламата и правата за излъчване. Затова когато жителите на канадския град Калгари гласуваха на референдум дали да кандидатстват за домакинство на зимните олимпийски игри през 2026 г., можеше да се очаква, че те с готовност ще гласуват за предложението. Но в действителност присъдата им се оказа недвусмислена: благодаря, не желаем. Този отказ, в основата на който стоят съмнения за икономическите изгоди от игрите и опасения за тяхната висока себестойност, не е случаен - от началото на тази година три други града са оттеглили кандидатурите си. Все по-малко градове по света проявяват интерес да станат домакини на олимпийски игри. Игрите през 2004 г., които се състояха в Атина, привлякоха 11 кандидатури, но за правото да организират лятната олимпиада през 2024 г. претендират само два града. Какво се крие зад тази тенденция? Крис Демпси добре знае защо се засилва скептичното отношение към олимпийските игри. Той бе начело на общественото движение срещу кандидатурата на Бостън за домакинство на олимпиадата през 2024 г. "Отначало социологическите проучвания показваха, че жителите на Бостън приветстват идеята за домакинството", казва той и добавя: "Но когато започнаха внимателно да четат текста на молбата за кандидатурата, те осъзнаха, че тя не отговаря на техните интереси". След като жителите на Калгари гласуваха срещу подаване на кандидатурата, членът на градския съвет Шон Чу заяви: "Струва ми се, че хората са изморени от постоянния контрол от страна на силните на деня, когато ни диктуват, какво да мислим и да правим. Те са, които ни казват - трябва да харчим милиони и милиарди, защото това ще ви донесе полза". Когато в Бостън анкетите започнаха да показват намаляване на степента на подкрепа за олимпийската кандидатура на града, през лятото на 2015 г. тя беше оттеглена. Нарастващите опасения по повод на икономическите ползи, които уж носят олимпийските игри, според експерти са съвсем обосновани. "Съществуват основателни причини за тревога", казва професор Бент Фливбърг, занимаващ се с финансовата история на олимпийското движение, и допълва: "Общата тенденция е за увеличаване на бюджетите на игрите, а за правителствата става все по-трудно да оправдаят толкова гигантски разходи". "За провеждане на игрите сега е необходим бюджет от десетки милиарди долари и това са само разходите за спортните събития", казва професорът и добавя: "Но нали има и косвени разходи, например, за развитие на транспортната инфраструктура". Зимната олимпиада в Сочи през 2014 г. струваше на Русия 51 милиарда долара и стана най-скъпата в историята. Лятната олимпиада в Пекин през 2008 г. струваше 40 милиарда долара. По думите на професор Фливбърг от 1960 г. насам всяка олимпиада е надвишавала първоначалния бюджет. Но защо нарастват тези бюджети? "Хората го правят от суетност", отбелязва професорът и допълва: "Води се неофициално съревнование кой ще похарчи повече пари и ще предложи най-разкошното зрелище в историята". Друга причина е липсата на опит, смята Фливбърг. "Всеки град, който подава кандидатура за организиране на игрите, или никога преди не го е правил, или го е правил толкова отдавна, че всички са забравили за това", казва професорът и добавя: "И така с тази скъпоструваща проява, която ще коства много милиарди, се занимават хора, които нямат никакъв опит". Международният олимпийски комитет (МОК), който е организатор на игрите, признава съществуването на проблема. "Ние знаем, че себестойността на игрите започва да буди тревога", казва изпълнителният директор Кристоф Дуби и допълва: "Смятам, че трябва да удвоим усилията за ограничаване на разходите и сложността на тези състезания". По думите му през последните години МОК е започнал да взима мерки за намаляване на разходите за организиране на игрите. Организацията, например, започна да отделя средства за облекчаване на финансовото бреме, с което е свързано организирането на олимпиадите. МОК обеща да внесе 1,8 милиарда долара в бюджета на олимпиадата през 2028 г., която ще се състои в Лос Анджелис. МОК приветства също подаването на кандидатури от градове, които притежават необходимата инфраструктура във вид на стадиони и спортни комплекси. Това ще помогне да се реши проблемът с "белите слонове", с други думи със специално изградените с цената на огромни суми спортни обекти, които стават ненужни след приключването на игрите. Пример за това е олимпиадата от тази година в южнокорейския град Пьончан. Централен обект на тези игри беше новият стадион, който излезе 109 милиона долара. За цялата си история той е бил използван само четири пъти. В Бразилия много от спортните обекти, които бяха специално построени за олимпиадата през 2016 г., сега са изоставени и не се използват. "Ако в града няма стадион или спортна арена преди провеждането на олимпиадата, за какво ще са му след това?", казва професор Андрю Симбалист, икономист, който влизаше в ръководството на движението срещу подаване на олимпийската кандидатура на Бостън. "Причина за липсата на такива обекти преди олимпиадата е в това, че такива инвестиции не биха били икономически оправдани", отбелязва Симбалист и добавя: "А в резултат подобни проекти се оказват изключително скъпи". Някои градове, например Лос Анджелис, могат да бъдат домакини на летни игри, без да влагат почти нищо в тяхната организация, защото цялата необходима за това инфраструктура вече е изградена", казва икономистът и се пита: "Но какъв е смисълът да кандидатства град без подобна инфраструктура?". Впрочем Даниъл Ритърбанд , който се занимаваше с маркетинга при подготовката на Лондонската олимпиада през 2012 г., а след това работеше върху кандидатурата на Будапеща за игрите през 2024 г., смята, че игрите могат да оказват положително въздействие върху не толкова големите и богати градове. Според него през 2012 г. е бил проявена прекалено много гордост и суетност във връзка с перспективите за провеждане на олимпиадата в Лондон. "Мисля, че бъдещето принадлежи на градовете с население до 1 милион, в които игрите могат наистина да преобразят живота на жителите им", казва Ритърбанд и добавя: "В големите градове хората страдат от специалните мерки, въвеждани по време на игрите, например, ограниченията на автомобилното движение. В малките градове подобни мерки се понасят по-леко". По думите му изключително важно за успеха на кандидатурата е да има обществена подкрепа за нея. "Погледнете какво се случи в Бостън. Ако не ви подкрепя населението, всичко се проваля", казва той. Какво тогава би препоръчал на град, който възнамерява да кандидатства за олимпиада? "Подобна кандидатура трябва да бъде част от 20-годишен план за развитие на инфраструктурата на града", казва Ритърбанд и допълва: "Гражданите трябва да бъдат сигурни, че игрите ще донесат и работни места". Но на практика подобни кандидатури от неголеми градове просто няма. Какво тогава ще прави МОК, ако никой не пожелае да стане домакин на олимпийски игри? "Логично решение би било определяне на постоянен домакин на летните олимпиади и постоянен домакин на зимните олимпиади", смята професор Симбалист. Крис Демпси смята, че подобен подход има смисъл, но проблемът е, че сега просто липсват желаещи да станат подобни постоянни олимпийски столици. Професор Доналд Денгъл, които изучава дългосрочното въздействие на олимпийските игри върху града домакин, смята, че МОК ще трябва в бъдеще да увеличи своя финансов принос за организирането на такива игри, за да премахне бремето на жителите на града. Въпросът е дали на олимпийското движение ще му стигнат средства за тази цел. По БТА

Защо градовете по света се отказват от олимпиади?

http://e-vestnik.bg/29191/zashto-gradovete-po-sveta-se-otkazvat-ot-olimpiadi/

Олимпийските игри се смятат за най-ярките спортни състезания на планетата. Те привличат милионна публика и вниманието на световните медии, без да споменаваме рекламата и правата за излъчване. Затова когато жителите на канадския град Калгари гласуваха на референдум дали да кандидатстват за домакинство на зимните олимпийски игри през 2026 г., можеше да се очаква, че те…

Материалът Защо градовете по света се отказват от олимпиади? е публикуван за пръв път на e-vestnik.bg.

Ананиев: Първите оборудвани линейки ще бъдат доставени до 60 дни

http://www.moreto.net/novini.php?n=386061

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и Стоян Желев, представител на "София Франс Ауто" АД подписаха договори за доставка на 280 линейки тип "В" и "С". Договорите са в изпълнение на проект за модернизация на Спешната помощ.

Формула 1 се насочва към състезание в Холандия, за да използва ефекта "Верстапен"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/11/19/3348270_formula_1_se_nasochva_kum_sustezanie_v_holandiia_za_da/?ref=rss


С пет победи и 21 подиума във Формула 1 на едва 21-годишна възраст, Макс Верстапен е сред най-популярните пилоти в шампионата в момента. Холандецът си спечели репутацията на много бърз и агресивен, а с това има и много фенове. Точно заради това собствениците на Формула 1 от "Либърти медия" искат да използват ефекта Верстапен и да направят състезание в родината му.<br /><br />Идеята за Гран при на Холандия се обсъжда от юли. Тогава FOM (Formula One Management) и рейс...

Откриват нова социална услуга във Варна за хора с тежки увреждания

http://www.varna24.bg/news/829245.html

Община Варна открива нова социална услуга в подкрепа на хора с увреждания, включително с тежки ...

Австрия: Сценарий по Кафка за натурализираните граждани от турски произход

http://e-vestnik.bg/29190/avstria-stsenariy-po-kafka-za-naturaliziranite-grazhdani-ot-turski-proizhod/

Себастиан Курц. Снимка: от тв екрана Алпер Йълмаз не спи спокойно. Този мирен виенски търговец е получил австрийско гражданство преди тридесет години, но подобно на хиляди други австрийци от турски произход се страхува да не загуби австрийското си гражданство заради подетата от крайната десница (която е част от правителството) акция. Йълмаз е шокиран, когато през…

Материалът Австрия: Сценарий по Кафка за натурализираните граждани от турски произход е публикуван за пръв път на e-vestnik.bg.

Нов керван с мигранти тръгна към американската граница

http://nakratko.bg/category/25/167195/


Нов керван с мигранти, този път от Салвадор, потегли към Съединените щати.  Близо 200 души се отправиха натам вчера въпреки заканата на президента Доналд Тръмп, че ще бъдат върнати на границата.

Общината планира да отдели 206 млн. лева за почистването на София

https://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2018/11/19/3348439_obshtinata_planira_da_otdeli_206_mln_leva_za/?ref=rss


През 2019 г. Столичната община ще даде 206 млн. лева за почистването на града, като сумата е с 22 млн. лева, или 12%, повече спрямо парите по това перо за предходната година. Това предвижда план-сметката на общината, която беше представена днес от зам.-кметовете по финанси Дончо Барбалов и по екология Йоана Христова.<br /><br />По традиция и през следващата година общината няма да вдига данъците и таксите, като ще заложи на по-добрата събираемост. Така през 2017 г. общината събра с...

Висшият адвокатски съвет посреща 130 г. с книга на проф. Пенчо Пенев

https://www.24chasa.bg/novini/article/7159899

Висшият адвокатски съвет посреща 130 г. с книга на проф. Пенчо ПеневПредседателят на ВAдС Ралица Негенцова: 22 ноември не е само ден за празнуване, но и за равносметка С книга на конституционалиста проф. д-р Пенчо Пенев „Адвокатът, Конституцията, приложимото право“, която е ценно помагало за юристи, журналисти и изследователи, Висшият адвокатски съвет (ВАдвС) ще посрещне Деня на българската адвокатура – 22 ноември.

Лекар от Благоевград на съд за причиняване на смърт на пациент!

http://regiona.bg/%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d0%b0%d1%80-%d0%be%d1%82-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d0%b4-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d1%87%d0%b8%d0%bd%d1%8f/

Окръжна прокуратура – Благоевград е предала на съд д-р К.Т. по обвинение в немарливо изпълнение на дейност при упражняване на медицинска професия, с което причинил смъртта на пациент – престъпление по чл. 123, ал. 1, пр. 2 от Наказателния кодекс.

Обвиняемият К.Т. работил като лекар-анестезиолог в „Хирургично отделение“ в МБАЛ Разлог.

На 06.04.2011 г. той изпълнявал задълженията си в операционна зала. При въвеждане на пациента в анестезия, с поставяне на ларингоскоп, той причинил разраняване на лигавицата на твърдото небце и разкъсване на мекото небце, дълбоко разкъсване на лигавицата на глътката и задната стена на гълтача, достигащо до мускулния слой. В резултат на тези му действия последвала механична асфикция от запушване на дихателните пътища с вдишване на кръв.

В създалата се ситуация обвиняемият проявил бездействие, като не извършил основни действия при анестезия и не осигурил готовност за прилагане на алгоритъм за трудна интубация. К.Т. не приложил и редица други методи, допълнителни средства и техники за осигуряване на проходимост на дихателните пътища, установени с медицински стандарт „Анестезия и интензивно лечение“.

Предстои делото срещу обвиняемия К.Т. да продължи в съда.

Материалът Лекар от Благоевград на съд за причиняване на смърт на пациент! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Другата гледна точка: Подробностите около скандала с ученичките в Благоевград! Директорката М. Котева: Ученичките отричат да се принуждавали Зора да прави каквото и да е било!

http://www.struma.com/obshtestvo/drugata-gledna-tochka-podrobnostite-okolo-skandala-s-uchenichkite-v-blagoevgrad_142120/

Спречкването е извън сградата на училището.....

За спречкването между ученичките научих рано тази сутрин,незабавно инициирах среща между ученичките и родителите в моя кабинет. Срещата беше за 10 часа тази сутрин, това каза директорката на 5-то училище в Благоевград, чийто ученички се сбиха ,а майката на една от тях обвини другите две, че принуждавали детето и да пуши трева срещу заплахи за разкриване на гнусни подробности около живота и, за което ви съобщихме.

Ето какво още сподели пред нас директорката Котева: Продължава

Обвиниха Пол Гаскойн в сексуално нападение

https://www.24chasa.bg/sport/article/7159978

Обвиниха Пол Гаскойн в сексуално нападениеБившият национал на Англия Пол Гаскойн е обвинен в сексуално нападение. 51-годишният англичанин е обвинен в "еднократно причиняване на сексуален тормоз чрез докосване", уточнява говорителка на полицията. Някогашният полузащитник е бил задържан на гарата в Дърам през август тази година след обаждане до органите на реда.

СНЕЖЕН КАПАН: Затапени пътища заради валежите в Родопите, селища осъмнаха без ток

https://pik.bg/снежен-капан-затапени-пътища-заради-валежите-в-родопите-селища-осъмнаха-без-ток-news797434.html

СНЕЖЕН КАПАН: Затапени пътища заради валежите в Родопите, селища осъмнаха без ток

Десетки селища в Пазарджишко и Смолянско са без ток след падналия сняг. Проходът „Превала“ беше затворен за камиони с ремаркета и полуремаркета. 

След като цяла нощ проходът беше затворен за движение, днес по обед трасето беше почистено напълно от снега и опесъчено. Проходът вече е отворен за преминаване на тежкотоварни камиони с ремаркета и полуремаркета. Снежната покривка в Смолянска област стигна до 20 см. Няма затворени пътища, но има заледени участъци.

Четири села в Община Смолян и две в Община Баните осъмнаха без ток. Заради тежкия сняг дървета паднали и скъсали електропроводи. Село Кутела е без електричество вече цяло денонощие. Няколко екипа на енергодружеството в Южна България се борят да отстранят авариите.

Шофьори се оплакват, че снощи пътят между Пампорово и Смолян не бил почистен. От пътноподдържащата фирма обясниха, че над 50 машини са били ангажирани цяла нощ със снегопочистването в района. 100-годишно дърво едва не премаза автомобил в село Момчиловци.

Синоптиците предупреждават, че тази нощ температурите ще паднат под нулата, което е предпоставка за поледици.

 

Шенгенската информационна система ще съдържа и ДНК-данни

http://nakratko.bg/category/25/167194/


Шенгенската информационна система ще съдържа ДНК-данни и отпечатъци от длани занапред според прието днес решение на Съвета на ЕС.

Арестуваха шефа на "Рено-Нисан" Карлос Гон

http://nakratko.bg/category/25/167193/


Директорът на автомобилния гигант "Рено-Нисан-Мицубиши" беше арестуван. Карлос Гон е заподозрян от властите в Япония в укриване на доходи. Безнесменът е една от най-влиятелните фигури в автомобилостроенето.

Строителството в България е с най-голям спад през септември в целия ЕС

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/11/19/3348444_stroitelstvoto_v_bulgariia_e_s_nai-goliam_spad_prez/?ref=rss


България е с най-голям спад в строителството през септември сред страните от Европейския съюз, сочат данните на Евростат.<br /><br />Намалението на строителната продукция в страната през месеца е с 2.1% спрямо август и с 4% спрямо септември 2017 г. при среден за ЕС растеж от съответно 1.7% и 4.2%.<br /><br />На месечна основа най-голям растеж в сектора отчитат Франция (+3.7%), Германия (+2.2%) и Великобритания (+1.8%). Освен България в тройката с най-голям спад са също...

В България ще покажат меча и пръстена на хан Кубрат през 2019 година

http://nakratko.bg/category/76/167192/


По предложение на премиера Бойко Борисов мечът и пръстенът на хан Кубрат ще бъдат показани в България през следващата година. Това потвърди министърът на културата Боил Банов, който се срещна с директора на Ермитажа Михаил Пиотровски.

Полицията в Несебър задържа крадец, разследван 44 пъти

https://www.24chasa.bg/novini/article/7159988

Полицията в Несебър задържа крадец, разследван 44 пътиПолицията в Несебър задържа 31-годишния Мартин М. от Бургас, извършил грабеж в Слънчев през лятото и разследван общо 44 пъти за различни престъпления, за някои от които и съден. На 8 юни, т.г. Мартин издебнал млад мъж в района на заведение до автогарата в курорта. Грабителят избрал тъмен участък и нападнал 32-годишен бургазлия в гръб.

БСП пак поиска оставката на правителството и предсрочни избори

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bsp-pak-poiska-ostavkata-na-pravitelstvoto-i-predsrochni-izbori-272125/

Парламентарната група на левицата продължава с бойкота на кворума в НС въпреки оставката на Валери Симеонов

Стига сме искали по-малкото зло

https://www.eurochicago.com/2018/11/po-malkoto/

Ако още се гнусим, ще се приберат и тези, които сега протестират, или ще си съберат багажа и на Терминала, но тук отново ще останат същите политици, които ние 30 години въртим в омагьосания кръг на по-малкото зло. Хайде вече да поискаме нещо повече, вместо по-малкото зло, а?!

Германия забрани достъпа на 18 саудитци заради убийството на Хашоги

http://nakratko.bg/category/25/167191/


Германия ще забрани достъпа на 18 саудитци до нейната територия и до Шенгенската зона заради предполагаемата им връзка с убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги. Това съобщи външният министър Хайко Маас, цитиран от  БГНЕС.

Нов рекорд в броя на руските туристи в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/7160003

Нов рекорд в броя на руските туристи в ТурцияНад пет милиона туристи от Русия са посетили Турция през първите девет месеца на тази година, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган и посочи, че това е нов рекорд, предаде агенция ТАСС. "Отношенията между нашите страни се развиват в много области, в това число в туризма. Над пет милиона туристи от Руската федерация посетиха нашата

Изграждането на кариера вдигна на протест две врачански села

https://www.actualno.com/vraza/izgrajdaneto-na-kariera-vdigna-na-protest-dve-vrachanski-sela-news_707001.html

Студеното време не попречи на жители от двете села Мало и Голямо Пещене да дойдат на протест пред екологичната инспекция във Враца. Протестът е породен от изграждането на кариера за добив на глауконит край двете населени места. Проектът предвижда мината да бъде създадена в близост до домовете им, което ще окаже пагубно въздействие върху здравето и природата на района. Кариерата ще се разположи на терен от близо 700 дка. Трасето за строителството ще преминава до Гробищния парк и ще разрушава пътн

Бебе с тегло от едва 570 грама се роди във Варна

http://www.varna24.bg/news/829238.html

Бебе с тегло едва 570 грама се роди във варненската АГ болница. Детето е родено в 23-та гестационна ...

Мей: Преходният период след Брекзит трябва да приключи преди изборите през 2022 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7159986

Мей: Преходният период след Брекзит трябва да приключи преди изборите през 2022 г.Британският премиер Тереза Мей иска преходният период след излизането на Обединеното кралство от ЕС да е приключил преди насрочените за 2022 г. общи избори на острова, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Тя заяви това днес на годишната конференция на Конфедерацията на британската индустрия. Премиерът каза,

Историята на Ева Тонева е с холивудски сюжет

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7159950

Историята на Ева Тонева е с холивудски сюжетНейната история е като холивудски сюжет с Джулия Робъртс в главната роля. Млада, току-що омъжена жена се проваля чаровно с чифт прегорели яйца в първата сцена. Тя и мъжът й заспиват под звука на къркорещи стомаси същата вечер. След няколко сцени младата невеста е запретнала здраво ръкави и бори заплахата от гладна смърт в семейството с олимпийско

Германия спира доставките на оръжие за Саудитска Арабия заради убийството на Хашоги

https://www.mediapool.bg/germaniya-spira-dostavkite-na-orazhie-za-sauditska-arabiya-zaradi-ubiystvoto-na-hashogi-news286444.html

Германия ще прекрати доставките на оръжие за Саудитска Арабия заради случая с убийството на журналиста Джамал Хашоги, заяви германското министерство на икономиката, цитирано от ДПА. Това включва и доставките на оръжие, които вече са били одобрени, посочиха от министерството. Берлин по-рано бе предупредил, че повече няма да доставя оръжие за саудитското кралство и че ще извърши проверка на вече дадените разрешителни за износ. Опитите и други страни членки на Европейския съюз да бъдат убедени да последват германския пример не дадоха резултат. Като основен противник на идеята се очерта френският президент Еманюел Макрон. Говорител на германското министерство на икономиката отбеляза в понеделник, че правителството предприема действия, насочени срещу притежателите на валидни индивидуални разрешителни за износ с цел да бъдат прекратени доставките на оръжие от Германия за Саудитска Арабия. Решението на германското правителство ще засегне износа на 20 чисто нови бойни катера за Саудитска Арабия, два от които са вече построени, а други осем са в процес на построяване. Освен това Германия налага забрана за влизане на 18 саудитски граждани, за които се смята, че са свързани с убийството на журналиста Джамал Хашоги, съобщи външният министър Хайко Маас в кулоарите на среща на ЕС в Брюксел, предаде ДПА. Хашоги, който имаше колонка във в. "Вашингтон пост" и бе остър критик на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, бе убит на 2 октомври в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. Наложената от Германия забрана означава, че тя важи за всичките 26 държави от Шенгенското пространство, предаде Асошиейтед прес. Решението е било съгласувано с Франция и с Обединеното кралство, което е извън Шенген. Имената на санкционираните лица не бяха оповестени заради германските закони за защита на личните данни. Германия обаче ще вкара имената на санкционираните в информационната система на Шенген. Международната общност оказва натиск върху Рияд да предостави повече информация за убийството. Министерството на външните работи на Германия призова миналата седмица Саудитска Арабия за прозрачно разследване, след като Рияд обяви, че е повдигнал обвинения на 11 души във връзка с убийството.

Варненци се събират за десети пореден протест

http://www.moreto.net/novini.php?n=386069

За десети пореден протест срещу високите цени на горивата, за по-висок жизнен стандарт и за оставката на правителството ще се съберат варненци на 19-ти ноември, научи Moreto.net. Проявата е насрочена за 18.30 часа пред Катедралата.

БСП не дава кворум въпреки оставката на Симеонов

https://dnes.dir.bg/politika/bsp-ne-dava-kvorum-vapreki-ostavkata-na-simeonov

Червените отново поискаха оставка на правителството и предсрочни избори

Съдът в Страсбург осъди България заради конфискувани на митницата 200 000 евро

https://www.mediapool.bg/sadat-v-strasburg-osadi-bulgaria-zaradi-konfiskuvani-na-mitnitsata-200-000-evro-news286443.html

България е осъдена да плати компенсация в размер на 208 500 евро на турски гражданин, преминал транзит през територията на страната, без да декларира пред митниците паричните си средства в размер на 199 400 евро. Това става ясно от решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) от 15 ноември. Турският гражданин Исмет Тогрул влиза на територията на България с автомобил през октомври 2008 г. При напускане на страната митнически инспектор го пита дали има нещо за деклариране. Той е обявил сумата от 199 400 евро кеш, като обяснил, че произходът на средствата е от продажба на автомобила му и от банковата му сметка. Представил е и съответните документи. В същия ден шефът на Митница Свиленград издава акт за административно нарушение заради недеклариране на средствата. Сумата е прибрана от полицията заедно с две банкноти на обща стойност 600 евро. Впоследствие Тогрул вади още 8500 евро пред митническия инспектор. Образувано е досъдебно производство, но през януари 2009 г. прокурорът се произнася, че не е установил извършване на престъпление. През февруари 2009 г. ръководителят на Митница Свиленград глобява Тогрул с приблизително 1534 евро заради неизпълненото задължение да декларира конфискуваната му сума от 199 400 евро. Задържани са и средствата в размер на 9100 евро, които Тогрул по-рано предал на полицая. Европейският съд по правата на човека единодушно се произнася, че е нарушено правото на собственост на турския гражданин. Съдът отбелязва, че в конкретния случай не е имало съмнения за произхода на средствата, а досъдебното производство е било спряно. Съдът посочва, че в случая конфискацията на цялата недекларирана сума от 199 400 евро е преследвала единствено наказателна цел и не е компенсация на загуби, претърпени от българската държава. Според ЕСПЧ наказанието трябва да е пропорционално на сериозността на нарушението – в случая неспазване на изискването за деклариране на сумата, а не на сериозността на предполагаемо нарушение, което обаче не е било установено – например пране на пари или данъчни измами. Затова в случая съдът смята, че конфискацията на цялата недекларирана сума е непропорционално високо наказание, представлява изключителен товар върху Тогрул и напрушава правото на собственост на гражданина. Задържането на допълнителните 9100 евро са престанали да бъдат пропорционална санкция спрямо иначе легитимната цел парите да послужат като веществено доказателство на 26 януари 2009 г., когато досъдебното производство е прекратено. След тази дата не е имало основание за задържане на средствата, твърди съдът. Заради нарушенията на правото на собственост на турския гражданин българската държава е осъдена да му плати обезщетение от 208 500 евро. Според Валутния закон в момента пренасянето на парични средства над 10 000 евро през граница на вход или изход за страна извън ЕС задължително подлежи на деклариране. Ако сумата е над 30 000 лв., митничарите по служебен път проверяват дали съответното лица има данъчни или осигурителни задължения. В случаи на основателни съмнения или данни за незаконни дейности по отношение на суми под 10 000 евро митничарите имат право да изискат информация от преминаващите лица. При преминаване на граница с държава от ЕС деклариране на суми над 10 000 евро се налага само при поискване от страна на митническите органи. Глобата за недеклариране на паричните средства е от 1000 до 3000 лв. Отделно, недекларирането на пари, пренасяни през външна граница на ЕС, е престъпление, ако сумата е в "особено големи размери". Наказанието е затвор до пет години или глоба в размер на 20% от стойността на пренасяната сума. Предметът на престъплението се отнема в полза на държавата. Митниците редовно задържат недекларирани суми по границите. Например миналата седмица на ГКПП "Капитан Андреево" са задържани 300 000 турски лири при проверка на български автомобил, влизащ в страната от Турция, управляван от 21-годишен български гражданин. Той е заявил, че не пренася вещи, стоки, благородни метали или парични средства за деклариране, но при проверката митничарите установяват, че в личния багаж на мъжа и в джобовете на якето му са укрити недекларирани 1500 банкноти в купюри по 200 турски лири. Недекларираната валута е иззета. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 251 от Наказателния кодекс. От началото на годината до момента на само на пункт "Капитан Андреево" е задържана недекларирана валута с левовата равностойност на близо половин милион лева. През октомври при проверка на лека кола на пункт "Калотина" митничарите са разкрили недекларирани 42 000 евро (82 144 лв.). В автомобила с немска регистрация от Западна Европа са пътували съпрузи - турски граждани. Мъжът и жената заявили, че нямат нищо за деклариране, но при последвалата щателна митническа проверка в дамската чанта на съпругата, прилежно опаковани в текстилна торбичка и в найлон, били открити купюри от по 500 евро. Стига се до споразумение, при което е наложена глоба в максимален размер – 20% от недекларираната сума. През август тази година на влизане от Сърбия в България през ГКПП "Калотина" митничарите са засекли недекларирани 200 000 швейцарски франка (343 098 лв.) от швейцарски гражданин. Мъжът е привлечен към наказателна отговорност, като в крайна сметка е постигнато споразумение с подсъдимия чужд гражданин, одобрено от съда. Наложена е глоба в размер на 40 000 швейцарски франка (68 619 лв.), която представлява една пета от пренасяната сума.

Съдят анестезиолог за смъртта на пациент в МБАЛ Разлог

https://www.24chasa.bg/novini/article/7159990

Съдят анестезиолог за смъртта на пациент в МБАЛ РазлогОкръжна прокуратура – Благоевград е предала на съд д-р К.Т. по обвинение в немарливо изпълнение на дейност при упражняване на медицинска професия, с което причинил смъртта на пациент – престъпление по чл. 123, ал. 1, пр. 2 от Наказателния кодекс. Обвиняемият К.Т. работил като лекар-анестезиолог в „Хирургично отделение“ в МБАЛ Разлог. На 06.04.

Рефер обещал на Швеция да им свири две дузпи

https://www.24chasa.bg/sport/article/7159885

Рефер обещал на Швеция да им свири две дузпиПобедата на Швеция над Турция в Лигата на нациите е напът да предизвика голям скандал. Нападателят на шведите Маркус Берг заяви, че главният съдия Ищван Ковач му обещал да отсъди две дузпи през второто полувреме. “На почивката отидох да говоря с рефера, за да протестирам за това, че ме спънаха и той не отсъди дузпа.

Саудитският крал изобщо не спомена Кашоги в първата си голяма реч след убийството

https://www.24chasa.bg/novini/article/7159947

Саудитският крал изобщо не спомена Кашоги в първата си голяма реч след убийствотоВ първата си голяма реч след убийството на журналиста Джамал Кашоги от саудитски агенти саудитският крал изрази подкрепа за сина си, престолонаследника Мохамед бин Салман, и изобщо не спомена обвиненията, че принцът е наредил убийството, предаде Асошиейтед прес. Кралят акцентира върху приоритетите на кралството през следващата година - войната в

Рекорд: Село в Италия хвана над 58 000 джигити за две седмици

https://www.actualno.com/society/rekord-selo-v-italija-hvana-nad-58-000-djigiti-za-dve-sedmici-news_707008.html

Когато малкото италианско селце Акуетико си поставя експериментално камера за следене превишена скорост не е очаквало, че ще види поставянето на рекорд. Само за две седмици от тази камера са заснети 58 568 нарушители, съобщава Би Би Си, цитирани от БГНЕС. Местният кмет Алесандро Алесандри решава да си направи експеримент, след част от 120 жители на селцето са се оплакали от джигитите по пътищата. Но той не повярвал, когато резултатите пристигнали на бюрото му. Данните сочели, че средно на все

Мая Манолова оглави мрежа на балканските омбудсмани

https://offnews.bg//obshtestvo/maia-manolova-oglavi-mrezha-na-balkanskite-ombudsmani-692255.html

Омбудсманът Мая Манолова бе избрана за председател на мрежата на балканските омбудсмани, която днес бе създадена в София с участието на 13 държави от региона, между които Сърбия, Черна гора, Хърватска, Босна и Херцеговина, Румъния. По инициатива на Манолова, в рамките на форума, бе подписана и декларация за сътрудничество и партньорство. 

Защита на правата на гражданите: предизвикателства пред балканското сътрудничество“ бе темата на първата по рода си среща, със съорганизатор институцията на македонския омбудсман Иджет Мемети. Събитието се проведе в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

У нас са омбудсманите от 12 държави. Идеята днес е да обсъдим проблемите, които имат гражданите на Балканите, да обменим практики, информация, опит и да създадем мрежа на балканските омбудсмани, която да осигури бързи канали за информация, за взаимна подкрепа, за решаване на трансгранични казуси, тъй като живеем в трудни времена, в които има натиск върху гражданите и опити за посегателства над човешки права“, каза омбудсманът Мая Манолова преди началото на форума. И допълни: „Проблемите са общи - бедност, социално изключване, посегателства върху човешки права, ограничаване на демократичното пространство и срещу всичко това, ние, заставайки един до друг, ще имаме повече механизми и възможности за активна защита на правата на гражданите“, категорична бе Манолова. 

По думите й във всяка една от балканските държави омбудсманът стои най-близо до гражданите, но често става обект на натиск от страна на съответните власти, затова чрез създаването на балканската мрежа националните правозащитници ще могат и взаимно да се подкрепят.

В изказването си пред участниците омбудсманът изтъкна, че този регионален форум се провежда в навечерието на две знаменателни годишнини – 70 години от приемането на Всеобщата декларация за правата на човека и честване на 10 декември – Международен ден за защита правата на човека и основните свободи.

„Тези дати са изключително важни за нас, като омбудсмани, защото нашата мисия е именно такава – да насърчаваме, да защитаваме, да подкрепяме човешките права, да бъдем на страната на гражданите в случаите, в които институциите ги мачкат и притесняват, да защитаваме изконните демократични ценности при всяко посегателство и опит за това върху тях“, подчерта Мая Манолова и допълни, че човешките права не са подарък, а са отвоювани в годините и времето, затова трябва да бъдат отстоявани докрай. 

Омбудсманът разказа, че неслучайно изборът за логото на форума е „Balkanice“ – контрапункт на специално измислената в Англия през 1900 г. дума „вalkanize“ – разделям, враждувам, превърнала се в нарицателно на сложни проблеми и отношения.

„Мисията на днешния форум е да покажем, че за нас омбудсманите е по-важно това, което ни обединява – история, култура, традиции, много по-важно от това, което ни разделя, но въпреки това ние уважаваме различията на всеки един от нас. Предстои да доказваме още и още, че Балканите са светла територия, територия, в която правата на човека се ползват с особено уважение, а не тъмна територия, която враждува помежду си“, така Манолова обобщи целите на форума и създаването на мрежа на омбудсманите.

Във втория панел на форума бяха дискутирани икономическите и социалните права на гражданите, уредени в Хартата за основните права на Европейския съюз. Изказване направи представител на Агенцията на Европейския съюз за основните права (FRA) по проблемите, свързани със социалните и икономическите права на гражданите, както и представител на Службата на Върховния комисар по правата на човека в ООН, който изясни значението на Парижките принципи на ООН за функциониране на националните институции за защита и насърчаване на правата на човека.

Във форума участваха и местните обществени посредници от всичките 13 общини в страната, както и министърът на правосъдието Цецка Цачева, председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, представители на академичната общност, потребителски и граждански организации, Институт за държавата и правото при БАН, Център за нестопанско право, Институт Отворено общество, Център за изследване на демокрацията, Български адвокати за правата на човека, Асоциация Анимус и др.

Йемен: Ще участваме в мирните преговори с хусите в Швеция

https://www.24chasa.bg/novini/article/7159970

Йемен: Ще участваме в мирните преговори с хусите в ШвецияПравителството на йеменския президент Абд Рабу Мансур Хади съобщи официално днес, че ще участва в предложените от ООН мирни преговори в Швеция с бунтовниците хуси , посочи външното министерство в комюнике, цитирано от Франс прес и БТА. Правителството е изпратило до емисаря на ООН Мартин Грифитс писмо,

Македония действа по съкратена процедура за екстрадирането на Груевски

http://nakratko.bg/category/25/167190/


Министерството на правосъдието работи ускорено за събиране и изготвяне на необходимата документация за екстрадирането на бившия премиер Никола Груевски, но не посочва точно кога ще бъде завършена и изпратена до Будапеща.

Светлозар Николов: Адвокатурата обслужва задкулисието, банките и ЧСИ-та

https://frognews.bg/inteviu/svetlozar-nikolov-advokaturata-obslujva-zadkulisieto-bankite-chsi.html

Адвокатурата обслужва задкулисието. Това каза пред Фрог нюз варненският адвокат Светлозар Николов. Ето какво сподели още той:

Goldman Sachs: Очаква се солиден спад на долара през 2019-а

https://www.24chasa.bg/novini/article/7159945

Goldman Sachs: Очаква се солиден спад на долара през 2019-аИнвестиционната банка Goldman Sachs заяви в понеделник, че очаква значителна обезценка на долара през следващата година, тъй като прогнозираното забавяне на икономическия растеж на САЩ ще бъде в по-голяма степен в съответствие с глобалните показатели, съобщава money.bg Експертите на Goldman Sachs, цитирани от Ройтерс, също така посочват,

Джеф Безос: Амазон един ден ще се срине и ще банкрутира

https://www.24chasa.bg/novini/article/7159948

Джеф Безос: Амазон един ден ще се срине и ще банкрутира "Амазон един ден ще се срине и ще фалира, заяви основателят на компанията Джеф Безос, отговаряйки на въпрос за бъдещето на компанията на наскоро състоялата се среща със служителите му. „Предполагам, че "Амазон един ден ще се срине и ще банкрутира. Ако погледнете големите компании, техният живот обикновено трае около 30,

Прокуратурата поиска забрана за напускане на страната за намиращите се в ареста Иванчева и Петрова

https://petel.bg/Prokuraturata-poiska-zabrana-za-napuskane-na-stranata-za-namirashhite-se-v-aresta-Ivancheva-i-Petrova__291902

Прокуратурата е поискала от Специализирания наказателен съд да забрани на намиращите се в ареста Дecиcлaвa Ивaнчeвa и Билянa Πeтpoвa да напуск...

БНБ с много важна новина за цялата държава!

https://petel.bg/BNB-s-mnogo-vazhna-novina-za-tsyalata-darzhava--__291901

Текущата и капиталова сметка на държавата за септември е положителна и възлиза на 369.9 млн. евро при излишък от 585.9 млн. евро за септември 2017...

През бурно море и в изпълнение на сложни задачи: Български военен кораб се завърна от 39-дневна мисия

https://petel.bg/Prez-burno-more-i-v-izpalnenie-na-slozhni-zadachi--Balgarski-voenen-korab-se-zavarna-ot-39-dnevna-misiya-__291900

На 09.10.2018 г. минен ловец „Цибър” се сне от Пункт за базиране Варна и пое курс към пристанище Измир, Република Турция със задача да влезе в с...

Сигнал срещу прокурора по делото "Алабин", че лъже и манипулира обществото

https://www.mediapool.bg/signal-sreshtu-prokurora-po-deloto-alabin-che-lazhe-i-manipulira-obshtestvoto-news286442.html

Наблюдаващият прокурор по делото за трагичния инцидент на столичната ул. "Алабин", при който преди повече от 12 години сграда се срути върху автомобила на две млади жени и причини смъртта им, си позволява откровено да лъже и манипулира общественото мнение. Това става ясно от сигнал на адвокат Ина Лулчева срещу обвинителя Милко Момчев, изпратен в понеделник до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) и ръководствата на Софийската градска прокуратура (СГП) и Софийската апелативна прокуратура (САП). Повод за възмущението на защитничката на един от четиримата подсъдими по делото, "Алабин", оправдани миналата седмица на първа инстанция, стана изявление на наблюдаващия прокурор след прочитането на решението на Софийския градски съд (СГС). "Основният и един от малкото очевидци Николай Александров на съдебното следствие промени показанията си. Той твърдеше, че лично Георги Кирчев (защитаван от Лулчева – бел.ред) е нареждал да се режат колони от сградата, което е довело до събарянето й, а след това заяви, че това не е вярно", коментира пред медиите Момчев. В сигнала си срещу него Ина Лулчева обаче излага доказателства, че самият прокурор от години е напълно наясно, че първоначалните показания на въпросния свидетел са били лъжливи и точно по тази причина дори не е повдигнал подобно обвинение на клиента ѝ. Твърдението на Момчев липсва в обвинителния му акт "От диспозитива на обвинителния акт е видно, че според прокурора Момчев г-н Кирчев е допуснал нарушение при подписването на договора с втория подсъдим, поради което е станало възможно наети от следващия подсъдим – Манчо Антонов, работници да разрушат стени, което пък се твърди, че е довело до падането на сградата. Николай Александров не е сред тези работници", посочва адвокатката, прилагайки към сигнала си копие от обвинителния акт по делото. Тя подчертава, че в самия обвинителен акт, писан от наблюдаващия прокурор, никъде не се споменава тезата, че клиентът ѝ някога е разпореждал на някого да разрушава стени, вследствие на което да е рухнала сградата. "Допълнително потвърждение за това, че прокурорът Момчев приема показанията на т. нар. свидетел Николай Александров за недостоверни, е и обвинението срещу подсъдимите Манчо Иванов и Николай Симеонов. Подсъдимият Манчо Иванов е обвинен, че наел работниците, които според обвинителния акт са разрушавали стени, сред което не е споменатия пред медиите от прокурор Момчев Николай Александров. От обвинението на подсъдимия Николай Симеонов, управител на дружеството, с което моят подзащитен Георги Кирчев е сключил договор, става ясно, че той също няма нищо общо с Николай Александров." По думите на Лулчева е повече от очевидно, че "щом поведението на Николай Александров не е отразено в обвинителния акт при повдигане на обвинението на който и да било от подсъдимите, то тогава прокурорът не е кредитирал показанията му, че той е разрушавал стени по преки указания от Георги Кирчев и е счел, че те са недостоверни доказателствени средства". Тя припомня и, че в хода на съдебния процес самият Александров е потвърдил пред съда, че не е получавал никакви указания от Кирчев, не е разрушавал стени и дори не е влизал в рухналата сграда, а "излъгал, защото му били обещали пари". Прокурорът нарушава етичния кодекс на магистратите "В драстично противоречие с процесуалните си актове, след приключване на делото в първата инстанция, прокурор Момчев пред медиите заяви като вероятна причина за оправдателната присъда "промяната" на показанията на свидетеля Александров. Това извънпроцесуално изявление на прокурор Момчев, след като няма нищо общо с работата му по делото, не може да бъде квалифицирано по друг начин освен като заблуждаване на обществото и уронване авторитета на правосъдието, за да се избегне лична професионална отговорност и да се оправдае поддържането на явно необосновани обвинения", заключва адвокат Лулчева. Според нея подобно поведение не бива да бъде толерирано, "защото това би създало опасното впечатление, че е приемливо за прокуратурата като институция нейни представители да лъжат обществеността за смисъла на доказателствата, да демонстрират липса на способност за поемане на отговорност и едновременно с това – склонност да компрометират решенията на съда". "Изявлението на прокурор Момчев пред медиите е особено тревожно, защото показва, че в опита си да омаловажи професионалните си грешки по делото, той не се възпира да нанесе вреди на правосъдието и изразява явно незачитане на човешкото достойнство на гражданите, участници в процеса, като разпространява извън делото неверни позорящи за подсъдимия Кирчев твърдения и спекулира със страданието на близките на загиналите момичета", пише още Лулчева в сигнала си. Според нея с напревените от Момчев неверни внушения пред медиите той поне три основни изисквания на Кодекса за етично поведение на българските магистрати – за безпристрастност, справедливост, почтеност и благоприличие. "Доколкото извънпроцесуалното изявление на прокурор Момчев е напълно несъответно на прокурорските му актове по делото, поведението му накърнява престижа на съдебната власт. Такова поведение не би следвало да остане без последствия, защото според чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията на Република България, накърняването на престижа на съдебната власт може да представлява най-тежко дисциплинарно нарушение." Разсъжданията на Ина Лулчева всъщност вече намериха своето потвърждения, след като изявленията на прокурор след оправдателните присъди по делото "Алабин" бяха широко отразени от медии, които директно атакуваха СГС за решението му. Подобни публикации имаше в сайта "Правен свят" и в. "Монитор", които обвързаха финала на делото с познанството между Кирчев и бившия премиер Иван Костов. ССБ осъди като недопустими внушенията по делото в някои медии Именно тези статии станаха повод и за поредния призив от Съюза на съдиите в България (ССБ) до ВСС да осъди все по-зачестяващите медийни атаки срещу конкретни съдии заради постановени от тях решения. "В двете статии се съдържат твърдения, които внушават: че българското правосъдие отново е катастрофирало; че делото е пример за бавно правосъдие (при положение, че досъдебното производство е продължило 10 години, а съдебното 2 години); че отново няма възмездие за виновните за трагичната смърт на български граждани в центъра на София през 2006 г.; че народът не е разбрал как се е стигнало до оправдателната присъда по делото, което било традиционна практика на българските съдилища по много дела. Във втората статия се поставя изискване, съдиите да преминат в режим на обяснение – при това устен, когато постановяват решенията си, вместо да представят писмени мотиви", пишат от съсловната организация в своя позиция, разпространена в понеделник. В нея се обръща внимание на факта, че въпросните статии са публикувани непосредствено след прочитането на оправдателните присъди, без да се отчита обстоятелството, че СГС тепърва ще пиша мотивите си по тях. "Ние също така осъждаме внушенията, че съдебният състав по делото е трябвало да се произнесе с определен резултат, въпреки че съдебният акт не е окончателен и мотивите на съда не са оповестени. Публикуването на текстове в медиите, в които предварително се изисква от съдиите какво да бъде тяхното съдебно решение, представлява открита форма на натиск върху независимостта на съдебната власт и в частност върху съдебния състав, който се е произнесъл по конкретното дело, както и върху всички следващи съдебни състави, които ще се занимават с предмета на делото по реда на инстанционния контрол до влизане на присъдата в сила." По този повод от ССБ припомнят, че миналата седмица в София се проведе международна конференция с участието на европейската съдийска и прокурорска асоциация MEDEL на тема "Ролята на съдиите в обществената дискусия за върховенството на правото". "В заключителната декларация от форума се подчертава, че се наблюдава нарастване на атаките срещу магистратите в редица държави в Европа. Такива атаки се инициират не само заради участието на съдиите в обществения дебат, но и като резултат от постановяването на решения срещу очакванията на правителството. Изрично се акцентира, че особено тревожни са концентрираните атаки на политици от управляващите партии и медии, зависими от правителството, в Полша и България." Само преди десетина дни Съюзът на съдиите в България прие декларация, в която изрази сериозното си безпокойство "от видимата тенденция да бъде уязвявана независимостта на съда чрез използване на привидно законни средства, манипулиране на общественото мнение и всяване на страх".

БСП ще крепи кворума в НС по 7 теми, сред тях обувки втора употреба и преизчисляване на пенсиите

https://offnews.bg//politika/bsp-shte-krepi-kvoruma-v-ns-po-7-temi-sred-tiah-obuvki-vtora-upotreba-692251.html

Всякакви нови формати на ново правителство в рамките на този парламент за нас са невъзможни. Задкулисни договорки за спасяването на правителството на Борисов, чрез нови формати на мнозинства или правителство на малцинството със скрита подкрепа, ще бъдат агония за държавата. Ние не можем да бъдем съпричастни с това.

Няма да крепим кворума на такова мнозинство, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова след извънредно заседание на Изпълнителното бюро и ръководството на ПГ на "БСП за България". Тя заяви, че народните представители от левицата няма да се регистрират в парламента, освен в следните случаи: отмяна на данъка на старите автомобили, отмяна на таксата за дрехи и обувки втора употреба, намаляване на ДДС на храни и лекарства, увеличаване на пенсиите и преизчисляването им, 6400 лв. за второ и трето дете на работещи родители, семейно подоходно облагане, намаляване на заплатите на политиците. 

Това са нашите предложения, но и част от исканията на протестиращите, които сме внесли преди повече от месец. Това са и единствените случаи, в които ще бъдем там, ще се регистрираме за кворума и ще се борим за тези искания. Парламентът е мястото, където те могат да намерят своето решение, чрез приемане на съответните закони“, категорична е Нинова.

Според нея правителството на Бойко Борисов, с решенията и действията си, създава нестабилност в държавата, нестабилност на институциите и в цели системи. „Нищо не работи така, както трябва – нито здравната, нито образователната, най-малко социалната система. Също и в областта на икономиката. Това правителство е вредно, държавата върви надолу“, заяви Нинова. По нейните думи тази нестабилност трябва да се спре и да се започне да се гради. „Ние виждаме нейното спиране през оставка на цялото правителство и предсрочни избори“, допълни тя. 

Председателят на БСП обясни, че мнозинството в парламента на ГЕРБ, ОП и „Воля“, които ги подкрепят, е вредно, защото приема лобистки закони в интерес на олигарсите. „Приема закони, които удрят бедните и средната класа с нови и нови данъци. Ние сме в парадокса – уж най-социалният бюджет, а предизвиква социални протести и бунтове. Два паралелни свята – този в техните представи и думи, и реалният, който виждате всеки ден навън“, каза още Корнелия Нинова. 

Президент и премиер чакат кой ще направи първата крачка за среща помежду им

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/11/19/3348338_prezident_i_premier_chakat_koi_shte_napravi_purvata/?ref=rss


На четвъртия ден след като изразиха готовност за среща помежду им, президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов чакат кой ще направи първата крачка, за да се осъществи тя.<br /><br />От президенството обясниха пред "Дневник", че при искане от страна на лидера на ГЕРБ, държавният глава щял да го приеме. Според източник от политическия кабинет на премиера в Министерския съвет очакват покана от президентството. И от двете институции уточняват, че към този момент няма...

Корнелия Нинова: Всякакви формати на ново правителство, в рамките на този парламент, е агония

http://nakratko.bg/category/59/167189/


„Всякакви нови формати на ново правителство, в рамките на този парламент, за нас са невъзможни.

Защитник пред Фрог: Прикриват се 40 жалби, свързани с адвокат Мондешки

https://frognews.bg/novini/zashtitnik-pred-frog-prikrivat-40-jalbi-svarzani-advokat-mondeshki.html

Банките и ЧСИ-та си имат лоби във Висшия адвокатски съвет /ВАС/. Валя Гигова е техен представител. Аз имам доказателства и съм сезирал за това съдебните органи. Това призна пред Фрог нюз адвокат Светлозар Николов.

3000 лв. струва да дойдеш да живееш в София

https://www.actualno.com/curious/3000-lv-struva-da-dojdesh-da-jiveesh-v-sofija-news_707003.html

Не е малко, ама пък ще си в столицата, нали? Мечтаният живот в столицата въобще не е толкова бляскав, колкото повечето хора очакват. Висока заплата, хубава инфраструктура, весел живот и много забавления, които всеки очаква, идвайви в един от най-добрите градове за живеене в България си има своя цена. Тя се оказа 3000 лв. Все повече двойки решават да напуснат провинцията, буквално емигрирайки към София. Те търсят по-добра, и по-високо платена работа. С какво обаче ще се сблъскат, когато прекрач

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване