Протестиращи в София блокираха движението около парламента и Министерския съвет

http://nakratko.bg/category/58/167210/


Протестиращите срещу стандарта на живот и цените на горивата в София блокираха движението в района на парламента. До сблъсъци не се стигна. Те скандираха „Оставка”. Протестиращите тръгнаха в шествие от парламента към Министерския съвет.

За исторически истини и медийни външнополитически инфо-манипулации

http://pogled.info/svetoven/evropa/za-istoricheski-istini-i-mediini-vanshnopoliticheski-info-manipulatsii.99100

/Поглед.инфо/ През т.г. в Чехия, Словакия и в чужбина бе отбелязана 50-годишнината от смазването на „Пражката пролет” от войски на Варшавския договор. На 23.08.1990 г. Народното събрание, с декларация, а последователно и президентите Желев и Стоянов се извиниха за българското участие (21.08 – 23.10.1968 г. на 2164 войници на НРБ = 0,6% от окупационния корпус на ОВД в Чехословакия тогава). Въпреки, че българските „интернационалисти” са изпълнявали главно охранителни функции по летища, не са стреляли и убивали. Дори 1 от тях е загинал, но, разбира се, че това не е оправдание за окупацията, нито за последвалата „нормализация” в бивша Чехословакия.

Влак дерайлира заради камъни на релсите, четирима са ранени (обновена)

https://offnews.bg//112/vlak-derajlira-zaradi-kamani-na-relsite-chetirima-sa-raneni-obnovena-692268.html

Пътнически влак е дерайлирал край село Черниче заради паднали камъни на релсите, съобщава "Фокус".

При инцидента са пострадали четирима души – машинистът, помощникът му, началник-влакът и един пътник.

Всички останали пътници са евакуирани със съдействието на екипите на органите.

Заради падналите камъни локомотивът се е наклонил и влакът е дерайлирал. Той се е движел в посока София. Движението на влакове по трасето е преустановено.

Създадена е организация за превоз с автобуси на пътниците от влака, както и за тези от следващите влакове.

Влак дерайлира в Кресненското дефиле, четирима са пострадали

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vlak-derajlira-v-kresnenskoto-defile-chetirima-sa-postradali-2132471

Влак дерайлира в Кресненското дефиле в района на село Черниче. Четирима души са пострадали, съобщиха от МВР. По-рано бе съобщено, че е пострадал само машинистът.
 
Влакът се е движил от Петрич за Благоевград. Сигналът за инцидента е подаден в 18.55 ч.

Цитат на деня: Всичко за "Обединени патриоти" се разбира първо от медиите

https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2018/11/19/3348593_citat_na_denia_vsichko_za_obedineni_patrioti_se/?ref=rss


"Това е коалицията ("Обединени патриоти" - бел. ред.), която е най-отворена към медиите, всичко, което става в нея се разбира даже първо в медиите, отколкото вътре в самата коалиция. Ние сме най-открити за обществото".<br /><br />Това обяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров в ефира на БНТ в коментар за отношенията между трите партии в "Обединени патриоти". По-страшно е не разпада на коалицията, а идеята за патриотизъм да дерайлира така, че...

Пътнически влак дерайлира край Кресненското дефиле

https://www.actualno.com/society/pytnicheski-vlak-derajlira-kraj-kresnenskoto-defile-news_707069.html

Пътнически влак, движещ се по линията София – Кулата, е дерайлирал днес в района на Кресненското дефиле, съобщи bTV. Машинистът е пострадал, като според първоначалните данни няма ранени пътници. Инцидентът е станал в 16:55 часа днес между гарите "П.Яворов" и "Черниче". Вероятно причината е удар в скална маса, като от трасето частично е излязъл само локомотивът.

Чавушоглу и обсъдил с Антониу Гутериш убийството на Кашоги

https://www.24chasa.bg/novini/article/7160461

Чавушоглу и обсъдил с Антониу Гутериш убийството на КашогиТурският външен министър Мевлют Чавушоглу е обсъдил убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги по време на среща с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш днес, предаде Ройтерс, позовавайки се на дипломат, запознат с разговора, предаде БТА. Запитан дали е поискал международно разследване на случая с Кашоги,

НА ЖИВО: България - Словения

https://www.actualno.com/bgfootball/na-jivo-bylgarija-slovenija-news_707070.html

Националният отбор на България излиза днес в последната си среща от групите на Лига на нациите. "Лъвовете" се изправят срещу Словения на националния стадион "Васил Левски" от 21:45 часа. МАЧА СЛЕДЕТЕ ТУК България и Словения излизат в последния си мач от тазгодишното издание на Лига на нациите в груповата фаза. "Трикольорите" се борят за място в плейофите, където ще търсят качване в Лига В. За това обаче те днес ще се нуждаят задължителна победа, както и благоприят

Трима са пострадали при дерайлирането на влак край Симитли

https://www.24chasa.bg/novini/article/7160464

Трима са пострадали при дерайлирането на влак край СимитлиПътнически влак делайрира край Симитли преди минути, научи "24 часа" от фактор в МВР. Пострадали са трима души - машиниста, началника на влака и още един човек, вероятно пътник. За щастие състоянието им не е сериозно. Предполага се, че причината за инцидента са метеорологичните условия и състоянието на релсите.

Влакът София-Кулата дерейлира край кресненското село Ощава, машинистът ранен

http://www.struma.com/obshtestvo/vlakut-sofiya-kulata-dereilira-krai-kresnenskoto-selo-oshtava-mashinistut-ranen_142124/

Истински ужас край креснеското село Ощава. Влакът София-Кулата дерейлира, машинистът е пострадал. Към мястото хвърчат линейки, пожарни екипи. Ще съобщим подробности.

П. Попов

И новата седмица започна с протести в страната

http://nakratko.bg/category/58/167209/


Стотици граждани се вдигнаха на протест и в понеделник вечер, като блокираха движението в ред български градове. Проходът на Републиката също беше блокиран от над 200 души. Те спряха движението на десетки тежкотоварни камиони.

Анализатори: Димитров прелива от талант, но времето му минава

https://offnews.bg//tenis/analizatori-dimitrov-preliva-ot-talant-no-vremeto-mu-minava-692267.html

Популярните тенис анализатори Кен Кулсън и Дан Куоръл твърдят, че вече е настъпил последният шанс Григор Димитров да се докаже и да триумфира с някой от най-ценните трофеи в този спорт.

"Всяка година очакванията са огромни за Григор Димитров, както и за Доминик Тийм. Всеки подготвителен сезон говорим един и също: че очакваме някой от тях двамата да пробие с титла в Големия шлем. Да, Тийм има финал на Ролан Гарос, но нито той, нито българинът е успявал да вдигне трофея, каквото очакват всички от тях".

"Димитров прелива от толкова много талант, че всеки, който го е гледал и за минутка, е убеден, че титлата от Големия шлем е само формалност за него. Особено като го видите как пласира бекхенда си с една ръка по диагонал на корта от нулев ъгъл. Но с течение на времето става все по-трудно да си представим как се случва да спечели подобна титла".

"Миналата година българинът триумфира в Лондон за най-големия си успех до момента в кариерата и завърши трети в света и мнозина очакваха, че най-накрая е пробил сред най-големите имена. Но беше последван от ужасяваща 2018 г. Той завърши годината едва 19-и и му става все по-трудно да се затвърди сред елита".

"Подготовката през тази кратка пауза в края на годината ще е може би най-важната за Димитров. Работата му с Дани Валверду ще е ужасно важна, за да може най-после да подобри този полуфинал на турнир от Големия шлем, който е най-силното му постижение до момента", пишат двамата анализатори.

Влак от Благоевград за София дерайлира, машинистът е пострадал

https://www.24chasa.bg/novini/article/7160451

Влак от Благоевград за София дерайлира, машинистът е пострадалПътнически влак, пътуващ към София, дерайлира на около 3 км от симитлийското село Черниче. Пострадал е машинистът, но състоянието му още се уточнява. Сигнал за инцидента е подаден в 18:55 часа, съобщиха от ОД на МВР - Благоевград. Заради паднали скали на жп релсите локомотивът се е наклонил настрани и няколко от колелата са излезли извън релсите.

Влак дерайлира край Симитли заради паднали скали на релсите

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/11/19/3348600_vlak_derailira_krai_simitli_zaradi_padnali_skali_na/?ref=rss


Пътнически влак е дерайлирал край симитлийското село Черниче. Инцидентът е станал тази вечер около 19 часа, съобщиха от Областната дирекция на полицията в Благоевград.<br /><br />Тя допълни, че на релсите са паднали камъни и при преминаването през тях локомотивът се е наклонил. При инцидента е пострадал машинистът. Към момента няма данни за това какво е състоянието му.<br />

ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ: Пътнически влак дерайлира край Благоевград, пострада машинистът

https://pik.bg/от-последните-минути-пътнически-влак-дерайлира-край-благоевград-пострада-машинистът-news797491.html

ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ: Пътнически влак дерайлира край Благоевград, пострада машинистът

Пътнически влак е дерайлирал край благоевградското село Черниче, пострадал е машинистът, съобщи Радио „Фокус“ – Пирин, позававйките се на информация от Областната дирекция на МВР.

До инцидента се е стигнало заради паднали камъни на релсите, поради което локомотивът се е наклонил. Влакът се е движел в посока София. Към момента не е ясно какво е състоянието на пострадалият машинист.

Няма данни за други ранени. 

След убийството във влака: Обвинените за постоянно в ареста

https://www.vesti.bg/bulgaria/sled-ubijstvoto-vyv-vlaka-obvinenite-za-postoianno-v-aresta-6088957

В петък 50-годишният Ангел Цветков беше намушкан смъртоносно заради направена забележка за силна музика в купето

Форд удари полицейска кола на кръстовище в София (СНИМКИ)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7160456

Форд удари полицейска кола на кръстовище в София (СНИМКИ)Полицейски автомобил е катастрофирал на кръстовището на бул. "Тодор Александров" и ул. "Опълченска" в София, видя репортер на "24 часа". Стар форд е ударил патрулката при завой. И двата автомобила са пострадали, но по-тежко цивилната кола. Още не е ясно кой е виновен за инцидента. Леко пострадали са двамата униформени от патрулката.

Патрулка се блъсна в кола в София, полицаи са пострадали (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7160447

Патрулка се блъсна в кола в София, полицаи са пострадали (Обновена)Няколко полицаи са пострадали, след като патрулка се блъсна в кола на кръстовището на бул."Тодор Александров" и ул."Опълченска" в София.Инцидентът е станал преди няколко минути. За сега не е ясна причината за катастрофата, знае се само, че полицаите са служители на столичното 3-то РУ. Не е ясно има ли пострадали от другата кола.

Πo ĸaĸвo ce paзличaвaт бeздимнитe тютюнeви издeлия и издeлиятa зa пyшeнe?

http://www.cross.bg/qo-vuzdyxa-achectvoto-1589568.html

/КРОСС/ Д-p Maя Mитoвa e cтapши нayчeн cътpyдниĸ в нayчнo-изcлeдoвaтeлcĸия цeнтъp нa "Филип Mopиc Интepнeшънъл" в Hю Шaтeл, Швeйцapия. Tя oтгoвapя зa пpoвeждaнeтo нa изcлeдвaниятa нa ĸaчecтвoтo нa въздyxa в зaтвopeни пoмeщeния и въздeйcтвиeтo oт yпoтpeбaтa нa бeздимнитe пpoдyĸти въpxy нeгo. Tя e eĸcпepт в oблacттa нa aнaлиз нa ĸaчecтвoтo нa въздyxa в зaтвopeни пoмeщeния, paзpaбoтĸaтa и вaлидиpaнeтo нa aнaлитични мeтoди зa oцeнĸa и opгaничнa xимия. Д-p Mитoвa пpитeжaвa дoĸтopcĸa cтeпeн пo Opгaничнa xимия и xимия нa пpиpoднитe cъeдинeния. Paбoтилa e в Инcтитyтa пo opгaничнa xимия пpи БAH. Πpoвeлa e cлeддoĸтopcĸa cпeциaлизaция в oблacттa нa биoлoгичнo aĸтивнитe вeщecтвa в Hoвa Зeлaндия, ĸaĸтo и в Итaлия и в Гepмaния. Г-жo Mитoвa, oбpъщaмe ce ĸъм Bac пo пoвoд нa вce пo-paзпpocтpaнeнитe y нac бeздимни тютюнeви издeлия. Kaĸвo paзличaвa тeзи пpoдyĸти oт oбиĸнoвeнитe цигapи? Бeздимнитe тютюнeви издeлия ca ĸopeннo paзличнa ĸaтeгopия пpoдyĸти в cpaвнeниe c издeлиятa зa пyшeнe. Цигapитe изгapят нapязaн тютюн пpи тeмпepaтypи нaд 600 гpaдyca пo Цeлзий и ce oбpaзyвa дим, ĸoйтo cъдъpжa ниĸoтин и cтoтици вpeдни зa здpaвeтo вeщecтвa. Филип Mopиc paзpaбoтвa пopтфoлиo oт бeздимни издeлия, ĸoитo oтдeлят пpи yпoтpeбa cъдъpжaщa ниĸoтин пapa, нo тъй ĸaтo пpи тoзи пpoцec нe нacтъпвa изгapянe нa opгaничнa мaтepия, ĸoличecтвoтo нa вpeдни вeщecтвa e знaчитeлнo нaмaлeнo в cpaвнeниe c нивaтa измepeни в цигapeния дим

Най-богатият човек в света обяви кошмарно пророчество

https://petel.bg/Nay-bogatiyat-chovek-v-sveta-obyavi-koshmarno-prorochestvo__291939

"Амазон (Amazon) един ден ще се срине и ще фалира". Това заяви основателят на компанията Джеф Безос, отговаряйки на въпрос за бъдещето на компа...

Хекимян пусна снимки с красивите си колежки от празник

https://petel.bg/Hekimyan-pusna-snimki-s-krasivite-si-kolezhki-ot-praznik__291938

Водещият на сутрешния блок на bTV Антон Хекимян награби едни от най-сексапилните си колежки от медията. Това стана по време на партито, с ко...

В Благоевград! С развети знамена и скадирания протестното шествието мина по булевард "Св.св. Кирил и Методии", за да спре пред партийните централи в центъра

http://www.struma.com/obshtestvo/v-blagoevgrad-s-razveti-znamena-i-skadiraniya-protestnoto-shestvieto-mina_142123/

С развети знамена и скандирания "Оставка" "Мафия " "Българи Юнаци " преминава по булевард "Св.св Кирил и Методий " протестното шествие ,което започна в 18.30 часа от паркинга на магазин "Лидъл", а крайната му цел е площад "Македония".

Протестиращите имат намерение да скандират пред офисите на политическите партии, разположени в центъра на града. Към групата от Благоевград се присъединиха хора от Банско ,Разлог,Сандански,...

Продължава

Влак дерайлира в Кресненското дефиле

http://www.cross.bg/defile-dnes-kresnenskoto-1589567.html

/КРОСС/ Пътнически влак, движещ се по линията София – Кулата, е дерайлирал днес в района на Кресненското дефиле, потвърдиха за bTV от МВР. Машинистът е пострадал, според първите данни няма ранени пътници. Инцидентът е станал в 16:55 часа днес между гарите "П.Яворов" и "Черниче". По първоначална информация причината е удар в скална маса, като от трасето частично е излязъл само локомотивът.

Влак дерайлира в Кресненското дефиле

http://nakratko.bg/category/58/167208/


Пътнически влак, движещ се по линията София – Кулата, е дерайлирал днес в района на Кресненското дефиле, потвърдиха за bTV от МВР. Машинистът е пострадал, според първите данни няма ранени пътници.

Над 500 човека се включиха в пешеходното шествие в Благоевград

https://www.actualno.com/blagoevgrad/nad-500-choveka-se-vkluchiha-v-peshehodnoto-shestvie-v-blagoevgrad-news_707064.html

Повече от 500 човека се включиха в пешеходното шествие в Благоевград Пешеходния протест в Благоевград започна днес точно в 18:30. В него се включиха над 500 протестиращи, които затвориха ключов булевард в града и се отправиха към централите на политическите партии ГЕРБ, БСП и ВМРО.  Очаква се те да запалят свещи пред централите, за да покажат, че протестът не  е политически, а протестиращите искат промяна на цялата система.  Жени, заметнали знамена, водеха протес

Влак дерайлира в Кресненското дефиле (обновена)

http://www.cross.bg/dnes-raiiona-chasa-1589567.html

/КРОСС/ Пътнически влак, движещ се по линията София – Кулата, е дерайлирал днес в района на Кресненското дефиле, потвърдиха от МВР. Машинистът е пострадал, според първите данни няма ранени пътници, съобщи btv. Инцидентът е станал в 18:55 часа днес между гарите "П.Яворов" и "Черниче". По първоначална информация причината е удар в скална маса, като от трасето частично е излязъл само локомотивът. Пътниците са изведени своевременно. Според данните досега, пострадали без опасност за живота са трима жп служители и пътник. Екипи на пожарната от Благоевград, Симитли и Разлог са достигнали оптимално близо до района, откъдето са продължили пеш до мястото на инцидента. Вече е оказана помощ на пострадалите и към 20 часа те са откарани в болница за преглед. Спасителните екипи са изградили механизъм за извеждане на пътниците от труднодостъпната местност към гара Пейо Яворов и те ще бъдат прегледани от медиците от Спешна помощ.  

Комитет за национално спасение оглави протеста във Варна, около 150 души тръгнаха на шествие

http://www.moreto.net/novini.php?n=386093

Комитет за местно самоуправление и отбрана към Комитет за национално спасение оглави протеста във Варна, предаде репортер на Moreto.net Около 150 души се събраха тази вечер пред сградата на Община Варна в поредния ден на протести.

Възможен ли е втори референдум за Брекзит

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/11/19/3348419_vuzmojen_li_e_vtori_referendum_za_brekzit/?ref=rss


Да напуснеш или да не напуснеш? Две и половина години след като Обединеното кралство гласува да излезе от ЕС, все още това е въпросът. Кризата в правителството на Тереза Мей заради нейния проект на споразумението за развод разпали интереса към възможността Обединеното кралство да размисли, тоест възможността за "регрекзит" (от англ. regret - "съжалявам", и exit - "излизам").<br /><br />На референдума на 23 юни 2016 г. 17.4 млн. гласоподаватели, или 52...

Протестиращи затвориха Прохода на Републиката

http://nakratko.bg/category/58/167207/


Протестиращите срещу скъпите горива затвориха прохода "Хаинбоаз", предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Протестиращи срещу цените на горивата блокираха Прохода на Републиката

https://offnews.bg//protesti/protestirashti-sreshtu-tcenite-na-gorivata-blokiraha-prohoda-na-republ-692265.html

Протестиращите срещу цените на горивата горива затвориха прохода Прохода на Републиката, съобщава БГНЕС.

Демонстрантите успяха да спрат движението през прохода, въпреки засиленото полицейско присъствие. Заради очакваната блокада на територията на град Гурково бяха издигнати прегради.

Няколко буса на жандармерията, над 15 патрулни автомобила и около 100 униформени участваха в изграждането на съоръжението. От няколко дни върви активна кампания във Фейсбук за пълна блокада на прохода "Хаинбоаз".

Българските антарктици отново са на остров Ливингстън

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/balgarskite-antarktitsi-otnovo-sa-na-ostrov-livingstan

Хубавото време позволява дебаркирането на надувните лодки с десетимата ни полярници

50 хил. лв. иска неродено, но заченато дете за смъртта на дядо си в катастрофа

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158404

50 хил. лв. иска неродено, но заченато дете за смъртта на дядо си в катастрофа4-членно семейство претендира обезщетение за блъснат на пешеходна пътека мъж, страдащ от олигофрения, за когото се грижили приживе Искови молби с нелепо съдържание за обезщетения за болки и страдания след смърт при катастрофи на практика са задръстили най-големия окръжен съд у нас - Софийския градски.

Задържаха двама младежи във Варна с марихуана и амфетамини

http://www.moreto.net/novini.php?n=386081

В ж.к. «Аспарухово» във Варна, при извършена полицейска проверка на непълнолетно момче, местен жител, е установено, че същото държи в себе си суха тревиста маса, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Варна за Moreto.net. Направената експертна справка установява, че се касае за марихуана с тегло 0,27 гр.

Двама полицаи пострадаха при инцидент с патрулен автомобил

//dariknews.bg/regioni/sofiia/dvama-policai-postradaha-pri-incident-s-patrulen-avtomobil-2132475

Двама полицейски служители са пострадали тази вечер при инцидент със служебен автомобил в София, съобщиха от МВР.
 
Към 19.35 часа в столичната полиция е получен сигнал за инцидент с патрулен автомобил на кръстовището на булевардите "Тодор Александров" и "Опъл

Протестиращи затвориха Прохода на Републиката

https://www.24chasa.bg/novini/article/7160437

Протестиращи затвориха Прохода на РепубликатаПротестиращите срещу скъпите горива затвориха прохода "Хаинбоаз", предаде БГНЕС. Със скандирания "Оставка" протестиращите успяха да блокират движението през Прохода на Републиката, въпреки засиленото полицейско присъствие. На територията на град Гурково, заради очакваната блокада на прохода от протестиращи бяха издигнати от полицията метални

Руснаци създадоха самолет, който може да карате "без книжка" (видео)

http://www.cross.bg/iziskva-aparat-litzenz-1589566.html

/КРОСС/В Русия беше изпитан свръхлек летателен апарат, за чието управление не се изисква лиценз. Това съобщи експертът от Междуведомствения авиационен експертен съвет Виктор Галенко. "Уникалността на дадения летателен апарат се свежда до това, че масата му по руските и международни класификации не изисква пилотски лиценз, преминаване през медицинска комисия и други такива формалности", сподели Галенко, цитиран от "Взгляд" и Russia Beyond. Той отбеляза, че планерът работи с два двигателя, които му позволяват да набира височина до 1000 метра със скорост на изкачването от 8 метра в секунда. Планерът вече е изпитан на летище "Щекино". Той е извършил няколко прелитания над пистите, както и една от фигурите от висшия пилотаж - "примката на Нестеров". Летателният апарат е създаден в пензенския "Авиастроитель" на базата на въглеродни влакна, a масата му е по-малка от 115 килограма. В съответствие с правилника на руското министерство на транспорта свръхлеките въздушни съдове с маса по-малка от 115 кг не подлежат на държавна регистрация, а освен това не се изисква получаването на разрешително за пилотирането им. video: https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=SgLjlpyzGHg

Видео показва движението на ледовете в Антарктика през последните 40 години

http://nakratko.bg/category/29/167206/


Ледниците в Антарктида се разрушават опасно бързо, смятат учените. За да преценят темповете, с които това се случва, аниматори от научната лаборатория Pixel Movers & Makers са създали видео клип.

Протестиращи блокираха ключов проход

https://www.actualno.com/society/protestirashti-blokiraha-kluchov-prohod-news_707063.html

Протестиращите срещу скъпите горива затвориха прохода "Хаинбоаз", предаде БГНЕС. Със скандирания "Оставка" протестиращите успяха да блокират движението през Прохода на Републиката, въпреки засиленото полицейско присъствие. Преди това на територията на град Гурково, заради очакваната блокада на прохода от протестиращи, бяха издигнати от полицията метални прегради. Няколко буса на жандармерията, над 15 патрулни автомобила и около 100 униформени участваха в изграждането на

Стоян Мирчев: Патриотите не са обединени, а скоро ще се види, че не са и патриоти

https://pik.bg/стоян-мирчев-патриотите-не-са-обединени-а-скоро-ще-се-види-че-не-са-и-патриоти-news797483.html

Стоян Мирчев: Патриотите не са обединени, а скоро ще се види, че не са и патриоти

"Обединените патриоти вече на са обединени, а и малко остава да се види, че не са и патриоти." Такава констатация направи в предаването "Още от деня" по БНТ депутатът от БСП Стоян Мирчев. Според него ГЕРБ и патриотите са в упадък, което означава упадък и за държавата, защото реализират некомпетентно и корупционно управление, без идеи, чиято цел е да разпределя помежду си държавен ресурс в интерес на частни лица и лични интереси, лобистки закони и непоносима "Гражданска отговорност".

Мирчев определи като скандали, провокиращи социално напрежение случаят с арестите в Държавната агенция за българите в чужбина, протестът на майките. Според него Валери Симеонов е подал оставка, не защото е осъзнал претенциите на майките, а защото е решил, че е жертва на медийни атаки.

Мирчев потвърди, че БСП няма да участва в създаването на кворум в Народното събрание, но ако такъв има, ще влиза в зала, за да гласува важни закони.

"Това управление е изчерпано и няма нужда тази агония да продължава, затова БСП иска оставката на цялото правителство", като БСП се надява на мнозинство в следващ парламент, категоричен е Мирчев.

Черногорският външен министър: Няма нищо спорно в преминаването на Груевски през страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/7160425

Черногорският външен министър: Няма нищо спорно в преминаването на Груевски през странатаЧерногорският външен министър Сърджан Дарманович заяви, че полицията е процедирала както с всеки друг чуждестранен гражданин в случая с бившия македонски премиер Никола Груевски, тъй като не са имали информация, че лицето се издирва за извършени престъпления или за да излежи присъда в затвора, предаде МИА.

Министерството на отбраната иска оферти от 7 фирми за новите бойни кораби

https://offnews.bg//politika/ministerstvoto-na-otbranata-iska-oferti-ot-7-firmi-za-novite-bojni-kor-692263.html

От Министерството на отбраната са поискали оферти за доставка на многофункционален модулен патрулен кораб за Военноморските сили от 7 фирми, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

На 9 ноември са отправени запитвания за предоставяне на оферти към „NAVAL GROUP“, „Fr.Lurssen Werft GmbH & Co.KG“, „DAMEN“, МТГ–„Делфин“, „Fincantieri“, „Navantia“ и „ThyssenKrupp“.

Срокът за получаване на отговорите е до 15 февруари 2019 г.

Инвестиционният проект предвижда първият кораб да бъде доставен до края на декември 2023 г., а вторият до края на декември 2024 г.

Хиляди протестиращи викат ”Оставка” в различни градове на страната

https://frognews.bg/novini/hiliadi-protestirashti-vikat-ostavka-razlichni-gradove-stranata.html

Държавата ври и кипи от протести в цялата страна. Хиляди викат оставка в София, Варна, Хасково, Добрич, Благоевград и други градове. Преди минути беше блокиран прохода на Републиката.

Застрахователите не искат таван за всички обезщетения, а само за неоценимите

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/11/19/3348585_zastrahovatelite_ne_iskat_tavan_za_vsichki/?ref=rss


Застрахователите не искат да се поставят лимити върху обезщетенията при катастрофи, а върху един конкретен компонент - този за болка и страдание при смърт на близък, който е нараснал като раково заболяване и е изял останалите обезщетения по "Гражданска отговорност" и пречи да се дават справедливи суми на потърпевшите. Това обяви в ефира на Би Ти Ви Светла Несторова от Асоциацията на българските застрахователи и напомни, че по закон застраховката покрива лимит до 10 млн. лв. за...

Контрера: Хората очакват действия, а ние се заринахме в блатото на думите

https://petel.bg/Kontrera--Horata-ochakvat-deystviya--a-nie-se-zarinahme-v-blatoto-na-dumite__291937

Снимка: Канал 3 Сътресения в коалицията на „Обединени патриоти”, оставка на вицепремиера Валери Симеонов и сега ново искане от Волен Си...

МВР с първи снимки и горещи разкрития за кървавия екшън с ранени полицаи в столицата!

https://petel.bg/MVR-s-parvi-snimki-i-goreshhi-razkritiya-za-karvaviya-ekshan-s-raneni-politsai-v-stolitsata-__291936

Снимки: СДВР, фейсбук От МВР излязоха с нови подробности за екшъна, който се разигра по-рано днес в столицата. Както Блиц вече писа, двам...

11-те на България и Словения, Хубчев прави три промени в атака

https://petel.bg/11-te-na-Balgariya-i-Sloveniya--Hubchev-pravi-tri-promeni-v-ataka__291935

Снимка: Sportal.bg Станаха ясни съставите на България и Словения за последния мач от Лига "С", група 3 на Лигата на нациите. Селекционерът Пе...

Тежък инцидент в Кресненското дефиле: Влак дерайлира, пострадаха четирима души!

http://regiona.bg/%d1%82%d0%b5%d0%b6%d1%8a%d0%ba-%d0%b8%d0%bd%d1%86%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%82-%d0%b2-%d0%ba%d1%80%d0%b5%d1%81%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%b4%d0%b5%d1%84%d0%b8%d0%bb%d0%b5/

Два огромни скални къса паднаха на жп линията Кулата – Благоевград и буквално повдигнаха локомотива. По неофициална информация ранен е машинистът.Инцидентът е станал на излизане от последния тунел в дефилето в посока гара „Черниче“. Локомотивът буквално е повдигнат над релсите, покатервайки се над скалните късове. В момента дефилето ври от пожарни и линейки, които в първия момент се затрудниха да достигнат до мястото на инцидента, тъй като е недостъпно.

В началото на дефилето преди жп моста над р. Струма е ситуиран своеобразен щаб , в който има пожарни, линейки и полиция. След инцидента, станал към 19 ч., вагоните са издърпани назад, за да могат пътниците да се евакуират по въжения мост, намиращ се на 500 м след Османска чешма в посока Кресна. При удара има съборен стълб на контактната мрежа.

Напрежението е спряно както и всички влакове в двете посоки. Сред пътниците има леко пострадали – с охлузвания и външни наранявания. От БДЖ съобщиха за четирима пострадали – машинистът и помощник-машинистът на композицията, началник-влакът и един пътник, пише бгнес. Всички останали пътници са евакуирани със съдействието на екипите на органите на реда в гара Пею Яворов.

Преустановено е движението на влаковете по направлението Петрич-Благоевград Около 18:55 ч. локомотивът на пътнически влак 50244, пътуващ от Петрич за Благоевград, се е ударил в паднала върху железния път скална маса вследствие на което е дерайлирал. Създадена е организация за превоз с автобуси на пътниците от влака, както и за следващите влакове по трасето.

Материалът Тежък инцидент в Кресненското дефиле: Влак дерайлира, пострадаха четирима души! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Журналист от Си Ен Ен отново може да бъде изгонен от Белия дом

https://www.24chasa.bg/novini/article/7160417

Журналист от Си Ен Ен отново може да бъде изгонен от Белия домТелевизия Си Ен Ен и журналистът й Джим Акоста отново сезираха днес американското правосъдие, защото Белият дом, както изглежда, отново се готви да отнеме акредитацията на репортера, известен със своята войнственост срещу Доналд Тръмп, предаде Франс прес. Федерален съдия реши в петък, че президентството на САЩ не е следвало предписаните процедури

Мая Манолова се издигна

http://www.moreto.net/novini.php?n=386091

Омбудсманът Мая Манолова бе избрана за председател на мрежата на балканските омбудсмани, която бе създадена в София. В нея участват 13 държави от региона, между които Сърбия, Черна гора, Хърватска, Босна и Херцеговина и Румъния. В рамките на форума, бе подписана и декларация за сътрудничество и партньорство.

Фернандо Вердаско: Чух невероятни неща за българската публика (видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/7160376

Фернандо Вердаско: Чух невероятни неща за българската публика (видео)Една от емблемите на световния тенис – Фернандо Вердаско, отправи специално послание към българските фенове. Испанецът има 15 титли (7 на сингъл и 8 на двойки) от АТP тура, а през 2018 г. отпразнува своята победа №500. Играл е в 62 поредни турнира от Големия шлем, което е втора най-дълга серия в историята.

Селфи с първия сняг (Галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7160275

Селфи с първия сняг (Галерия)Първият сняг за този сезон заваля и докато някои от нас се притесняваха за летните гуми, зимните обувки и палтата в химическото чистене, популярните български личности у нас се радваха на побелелите булеварди. Миро, Гала и Стефан, Теди Кацарова и Дичо, както и Александра Раева споделиха със снимки и селфита в социалните мрежи част от емоциите си.

Временно се забранява влизането на автомобили в участък от ул. "Тодорини кукли"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7160405

Временно се забранява влизането на автомобили в участък от ул. "Тодорини кукли"От 08:00 часа на 20 ноември до 24:00 часа на 24 ноември 2018 г. се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. "Тодорини кукли" в участъка от бул. "Александър Екзарх" до ул. "Неофит Бозвели", съобщава пресцентърът на Столична община. За периода се променя маршрутът на автобусна линия номер 120, както следва: от ул.

"Турски поток" - гигантският газов мост на дъното на морето

https://www.actualno.com/analysis/turski-potok-gigantskijat-gazov-most-na-dynoto-na-moreto-news_707048.html

Завърши строителството на морския участък на „Турски поток“, по който ежегодно ще бъдат доставяни 31,5 млрд. куб. м природен газ в Турция. Газопроводът не само ще повиши стратегическото ѝ значение, но и ще стане символ на помирението между Анкара и Москва. Това пише Митхат Юрдакул в анализ за вестник Milliyet, цитиран от агенция "Фокус". На тържествената церемония в Истанбул присъстваха държавните глави на Русия и Турция – Владимир Путин и Реджеп Тайип Ер

Изригна вулканът Фуего в Гватемала, хиляди са евакуирани

//dariknews.bg/novini/sviat/izrigna-vulkanyt-fuego-v-gvatemala-hiliadi-sa-evakuirani-2132472

Около 4000 местни жители избягаха от района на Огнения вулкан (Фуего) в Гватемала, който изригна и засипа околностите с лава и пепел, предаде Асошиейтед прес. Стотици семейства послушаха призива на властите за евакуация на 10 населени места и бяха отведени с жълти училищни автобуси до убежища. По о

Цветанов на работна среща със сенаторите и заместник-председатели на Групата за приятелство Франция-България

https://www.24chasa.bg/novini/article/7160395

Цветанов на работна среща със сенаторите и заместник-председатели на Групата за приятелство Франция-БългарияПредседателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов и членовете на комисията Димитър Лазаров, Мустафа Карадайъ и Филип Попов проведоха работна среща във френския Сенат със сенаторите и заместник-председатели на Групата за приятелство Франция-България Марта дьо Сидрак и Жан-ив Леконт,

Приходите от международен туризъм са над 3 млрд. евро

https://www.actualno.com/business/prihodite-ot-mejdunaroden-turizym-sa-nad-3-mlrd-evro-news_707061.html

Приходите от международен туризъм възлизат на 3,2 млрд. евро в периода януари-септември тази година, показват последните данни на БНБ. Ръстът спрямо същите месеци на 2017 г. е 7 %. За 9-те месеца на 2018 г. над 7,9 млн. са чуждестранните туристически посещения, те нарастват с 5,5% в сравнение със същия период година по-рано. Радостно е, че за трета поредна година всеки месец се увеличават и приходите, и брояj на чуждестранните визити в страната, коментира министърът на туризма Николина Ангелко

Приходите ни от международен туризъм са над 3 млрд. евро

https://www.actualno.com/business/prihodite-ni-ot-mejdunaroden-turizym-sa-nad-3-mlrd-evro-news_707061.html

Приходите от международен туризъм възлизат на 3,2 млрд. евро в периода януари-септември тази година, показват последните данни на БНБ. Ръстът спрямо същите месеци на 2017 г. е 7 %. За 9-те месеца на 2018 г. над 7,9 млн. са чуждестранните туристически посещения, те нарастват с 5,5% в сравнение със същия период година по-рано. Радостно е, че за трета поредна година всеки месец се увеличават и приходите, и брояj на чуждестранните визити в страната, коментира министърът на туризма Николина Ангелко

Без технически преглед за коли с неплатени глоби и каращи без винетка

https://www.mediapool.bg/bez-tehnicheski-pregled-za-koli-s-neplateni-globi-i-karashti-bez-vinetka-news286455.html

Собствениците на автомобили, които имат дължими данъци или колата им е била засечена да кара по платени пътища, без да са платили такса или санкцията за нарушението, няма да имат право на годишен технически преглед. Отговорността за винетката е на собственика на автомобила. Служителите на тол системата ще имат право да спират на пътя и освен проверка за електронна винетка и тол такса, ще имат право да проверяват документите на колата, както и да връчват електронни фишове. Това става ясно от предложенията за изменения на Закона за движение по пътищата, внесени от депутати от ГЕРБ преди дни в парламента. Един от най-често променяни закони отново да бъде коригиран заради въвеждането на електронната винетка за автомобилите от 1 януари 2019 г. и тол системата за тежкотоварни превозни средства от 16 август 2019 г. Собственикът е отговорен за винетката Собственикът на автомобила или лицето, посочено в свидетелството за регистрация на пътното превозно средство, са длъжни да не допускат движението на колата по платените пътища без електронна винетка или заплатена тол такса, предвиждат промените в закона. Това се прави основно заради тежкотоварните автомобили над 3.5 тона. Причината е, че обикновено шофьорите на тирове се оказват виновни за липсата на винетка, вместо собствениците на автомобилите, става ясно от мотивите към законопроекта. Задължителният преглед на автомобила До задължителен периодичен преглед за техническа изправност на автомобила няма да се допускат колите, за които има непогасени публични задължения по Закона за пътищата. Досега изискванията бяха да е платен местният данък върху превозното средство и да има валидна застраховка "Гражданска отговорност". До технически преглед няма да се допускат и автомобили, ако собственикът им има неплатени глоби или имуществени санкции по влезли в сила наказателни постановления или електронни фишове за нарушения, извършени с пътното превозно средство, предвиждат още промени в законопроекта. Тук освен обичайните пътни нарушения, като каране с превишена скорост, неправилно изпреварване и т.н., влиза и движението по платените пътища без заплатена такса. Целта на тази промяна е да се съберат дължимите санкции, тай като в момента това става трудно. Доклад за всяко нарушение За всяко нарушение на пътя, установено с помощта на тол системата, ще се прави специален доклад, на чиято основа ще могат да бъдат налагани санкции, предвижда още законопроектът. Докладът ще бъде подкрепен с видеозаписи и снимков материал и ще се съхранява в Националното тол управление, което е към Агенция "Пътна инфраструктура". Служителите в тол управлението ще имат право да спират автомобили на пътя за проверка. Освен за наличието на е-винетка или заплатена тол такса те ще имат право да проверяват документите на автомобила и на водача, става ясно от публикуваните промени. Плановете на АПИ са в Националното тол управление да бъдат назначени над 900 служители. От тях 650 души ще работят в мобилните групи на пътя на три смени. За целта ще се купят 105 автомобила, оборудвани с камери. Служителите на тол управлението ще спират със стоп палка, а автомобилите им ще са със специален режим за движение. Те ще имат право да подадат и сигнал за спиране  чрез постоянно светещ или мигащ надпис "Национално тол управление – Следвай ме", предвижда законопроектът. Служителите на тол системата ще имат право да ви връчват и електронни фишове, за констатираните нарушения на пътя.  Превозните средства, които са засечени да пътуват без заплатена винетка или тол такса, няма да могат да преминат границите. Агенция "Митници" ще трябва да следи това да не се случи, предвижда още законопроектът. Санкциите Ако шофьор бъде хванат да кара на пътя без винетка или тол такса, ще има право да заплати т.нар. компенсаторна такса. Нейната цена е завишена след препоръки от Световната банка с аргумента, че ще бъде по-ефективна и ще има по-добър дисциплиниращ ефект спрямо шофьорите, съобщи АПИ. За леките коли се предлага компенсаторна такса от 70 лв., за превозните средства между 3.5 и 12 тона – 125 лв., а за над 12 тона – 175 лв. Това предвиждат предложените промени от АПИ в тарифата за определянето й. Те трябва да бъдат одобрени от Министерския съвет. Предложеният размер на компенсаторната такса за различните категории пътни превозни средства ще има санкционираща функция при заплащането й на пътя на Националното тол управление. С платената такса санкционираният автомобил ще може да продължи пътуването си в рамките на денонощието. Иначе предлаганите в законопроекта промени предвиждат санкция от 300 лв. за лек автомобил без винетка. Ако обаче регистрационният номер на колата не се чете, глобата е 500 лв. Най-високи са санкциите за тежкотоварните автомобили над 12 тона и те достигат 3000 лв. Шофьорите ще имат възможността да заплатят глобите още при констатиране на нарушението, в брой или с карта.

Вечерен бюлетин – 19 ноември 2018 г.

https://terminal3.bg/vecheren-bjuletin-19-noemvri-2018-g/

От 12-те хил. български студенти в чужбина през 2016 г. над 11 хил.,, или над 90%, са били в европейски университети, сочат данни на Евростат. В Азия са отишли близо 800 студенти от България, в Африка – ок. 180, а в Северна Америка – малко над 150. В Централна и Южна Америка във висши учебни заведения има под 20 българи, а в Австралия и региона – девет.

“Обединени патриоти” ще решават как да продължат с ГЕРБ

Партиите от коалицията “Обединени патриоти” – ВМРО, НФСБ и “Атака”, ще имат съвет във вторник, на който трябва да обсъдят какви да са отношенията им с ГЕРБ и участието им в правителството. В петък лидерът на НФСБ Валери Симеонов подаде оставка като вицепремиер. Патриотите трябва да решат дали да посочат друг човек на негово място и евентуално кой да бъде той. В бургаския сайт flagman.bg се появи името на началника на кабинета на Симеонов Марияна Николова, но от централата на НФСБ в София не потвърдиха новината. Председателят на “Атака” Волен Сидеров предлага и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов да се оттегли – като вицепремиер по сигурността и министър на отбраната, за да може патриотите “да започнат на чисто”. Зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки коментира в понеделник, че подобно поведение отваря път към властта на ДПС.

Строежът на подводната част на “Турски поток” приключи

Руската компания “Газпром” обяви края на строителството на подводната част от газопровода “Турски поток” и преминаването към работа по наземния участък. Президентите на Русия Владимир Путин и на Турция Реджеп Тайип Ердоган отбелязоха събитието с церемония в Истанбул. Това е първата от планираните четири тръби. С нея би трябвало от края на 2019 г. да започне снабдяване на турския пазар с до 15.75 млрд. куб.м годишно. За втората се обсъжда вариант да мине през България или през Гърция. Плановете са строежът да стигне до граница на ЕС през 2020 г. В понеделник руски издания, които не могат да се определят като критични към властта, цитират анализатори, според които “европейската” тръба на “Турски поток” няма да се появи в следващите няколко години. Първо трябва да се получи одобрение на ЕС, заради липсата на което пропадна проектът “Южен поток”.

Британският премиер Тереза Мей иска преходният период след излизането на Обединеното кралство от ЕС да е приключил преди насрочените за 2022 г. парламентарни избори, но предупреди че преходът може да бъде удължен.

Мей каза, че заключителната фаза в преговорите с ЕС по условията на излизането от общността ще е най-трудната и че тя лично ще доведе процеса докрай. Тя допълни, че няма намерение да подава оставка, както я призовават редица евроскептични депутати от управляващата Консервативна партия.

Премиерът Бойко Борисов възложи на МВР и ДАНС да направят проверка на издадените български документи за самоличност на чужди граждани за последните пет години “във възможно най-кратък срок”. Има няколко основания за издаване на български документи – едното от тях е заради доказан български произход, но може да става и заради определени инвестиции, при натурализация, за заслуги към държавата или заради отмяна на държавни актове, с които гражданството е отнето.

Вносителят на “Пежо” в България “София Франс ауто” спечели търга за доставка на 280 нови линейки по проекта на здравното министерство за модернизация на спешната помощ и подписа договора с министър Кирил Ананиев на стойност над 38 млн. лв. Новите специализирани автомобили трябва да бъдат снабдени с медицинско оборудване и апаратура. Кандидатите да доставят колите бяха общо седем.

“ЧЕЗ България” призовава за разумно потребление на ток.Статистиката сочи, че в България около 40% от общата консумация на електричество е за отопление, докато в Европа процентите са 24. От сметката за ток на едно четиричленно семейство за декември-февруари 70% отиват за отопление и затопляне на вода, останалите са за готвене, пране, осветление и други електроуреди.

Такса смет за гражданите и бизнеса в София през 2019 няма да се променя. За домакинствата тя се изчислява с коефициент 1.6 промила от данъчната оценка на имота, за бизнеса – 10 промила върху отчетната стойност на имотите, освен ако компаниите не заявят генерирано количество. За почистване през 2019 г. общината предвижда 206 млн. лв.

 

Бившият кмет на Ню Йорк, милиардерът Майкъл Блумбърг, дари 1.8 млрд. долара на университета “Джонс Хопкинс”. Това е най-голямото дарение, правено някога на учебно заведение в САЩ.

Четвърти пореден протест в Кюстендил, броят на протестиращите намалява

https://www.24chasa.bg/novini/article/7160383

Четвърти пореден протест в Кюстендил, броят на протестиращите намаляваНамаляха участниците в четвъртия поред протест в Кюстендил. Началото на шествието започна от Гаровия площад в града, откъдето се насочи по утвърдения маршрут - булевард "България", площад "Велбъжд", улиците "Демокрация" и "Цар Освободител". Крайната точка е кюстендилския квартал "Върташево", на изхода на Кюстендил, в посока ГКПП "Гюешево".

След падналия сняг: Десетки селища без ток

https://www.vesti.bg/bulgaria/sled-padnaliia-sniag-desetki-selishta-bez-tok-6088954

Синоптиците предупреждават, че тази нощ температурите ще паднат под нулата, което е предпоставка за поледици

Жълт код за опасност от поледици утре 

https://www.vesti.bg/bulgaria/zhylt-kod-za-opasnost-ot-poledici-utre-6088954

Синоптиците предупреждават, че тази нощ температурите ще паднат под нулата, което е предпоставка за поледици

Поредна балтия: Управляващите подготвят данък върху дрехи и обувки втора ръка, предупреди социалист

https://frognews.bg/novini/poredna-baltiia-upravliavashtite-podgotviat-danak-varhu-drehi-obuvki-vtora-raka-predupredi-sotsialist.html

Управляващите подготвят предложения за законови промени, които предвиждат да бъде наложен данък върху дрехи и обувки втора ръка. Това заяви депутатът от БСП Стоян Мирчев по БНТ. Той допълни, че новите налози ще бъдат на базата на еко такси, които държавата ще събира за въпросните стоки.

Китай напредва към тоталната електрификация на транспортния сектор

https://www.investor.bg/aziia/336/a/kitai-napredva-kym-totalnata-elektrifikaciia-na-transportniia-sektor-272122/

Пекин въвежда долна граница от 30 хил. електромобила за всички чуждестранни концерни, които искат да произвеждат и продават в азиатската страна

Протест за чист въздух и срещу лошото качество на живот се организира в Русе

https://www.24chasa.bg/novini/article/7160382

Протест за чист въздух и срещу лошото качество на живот се организира в РусеПротест за чист въздух и лошото качество на живот се организира тази вечер пред сградата на общинската и областна администрации в Русе. Недоволството е също заради високите данъци и цените на застраховката "Гражданска отговорност". Протестиращите разпънаха транспарант с надпис "За отговорни управници". Те скандираха "Оставка" и "Мафия".

Обучителен семинар за начални учители във Варна, посветен на Деня на християнското семейство

http://www.moreto.net/novini.php?n=386072

Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан организира на 20 ноември 2018 година обучителен семинар за начални учители (1 - 4 клас), преподаватели по религия и учители в неделните училища, посветен на Деня на християнското семейство - Въведение Богородично и отбелязването му в училище, научи Moreto.

Лошото време в Букурещ забави полетите, включително и този на еврокомисаря по правосъдието

https://www.24chasa.bg/novini/article/7160374

Лошото време в Букурещ забави полетите, включително и този на еврокомисаря по правосъдиетоРумънският министър на правосъдието Тудорел Тоадер съобщи, че ще се срещне утре с европейския комисар за правосъдието Вера Йоурова, тъй като самолетът й пристига в Букурещ със закъснение заради метеорологичните условия, предаде агенция Аджерпрес. "Заради метеорологичните условия самолетът, с който пристига европейският комисар по правосъдието,

Политолог: Обществено напрежение има не от 2-3 седмици, а от година и половина

https://petel.bg/Politolog--Obshhestveno-naprezhenie-ima-ne-ot-2-3-sedmitsi--a-ot-godina-i-polovina-__291934

Кадър: Канал 3 Счупена ли е управляващата коалиция след оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Колко силни са позициите на правител...

Глобиха френска банка в САЩ с 1,34 милиарда долара заради нарушения на американски икономически санкции

https://petel.bg/Globiha-frenska-banka-v-SASHH-s-1-34-miliarda-dolara-zaradi-narusheniya-na-amerikanski-ikonomicheski-sanktsii__291933

Френската банка Сосиете Женерал (Societe Generale) бе глобена днес от американски агенции с 1,34 милиарда долара, защото според американските вла...

Благой Макенджиев направи най-доброто спасяване на XV кръг (видео)

https://petel.bg/Blagoy-Makendzhiev-napravi-nay-dobroto-spasyavane-na-XV-krag--video-__291932

Вратарят на Черно море Благой Макенджиев направи най-доброто спасяване в мачовете от XV кръг на Първа лига. Той получи малко над 65 % от глас...

Сидеров: Нямам амбиции за изпълнителната власт

https://www.24chasa.bg/novini/article/7160326

Сидеров: Нямам амбиции за изпълнителната властСидеров: Нямам амбиции за изпълнителната власт Патриотите са коалицията, която е най отворена пред медиите. Ние сме най-открити пред обществото. При нас няма задкулисие, така че какво става, се разбира веднага. Нарочно казвам това за оставката на Каракачанов пред медиите, за да ме чуе, защото иначе няма слух. Това каза Волен Сидеров пред БНТ.

Протестът блокира Е-79, Дунав мост-2, Прохода на Републиката...

http://clubz.bg/76057-protestyt_blokira_e_79_dunav_most_2_prohoda_na_republikata

За поредна вечер недоволни от високите цени, ниските заплати и социалната несправедливост отново излязоха на шествия в много населени места в страната.

За първи път жителите на Гурково излязоха на протест и затвориха Прохода на Републиката, предаде Нова тв. Протестиращите направиха уговорката, че поетапно ще бъдат пускани тирове, които вече образуваха километрична опашка. Исканията им са за оставка на правителство, за по-добър живот в България и повече сигурност. На място има засилено полицейско присъствие.

Протестиращи блокираха и международният път Е-79 за и от Дунав мост-2. Образувала се е километрична колона от превозни средства. Хората се събраха на изхода на Монтана в посока Враца и застанаха на пътя. Те се заричат, че ще останат там до утре сутринта. Настояват за оставка на правителството и по-ниски цени на горивата.

В Русе надсловът бе за чист въздух и срещу лошото качество на живот. Недоволството е също заради високите данъци и цените на застраховката "Гражданска отговорност". Протестиращите разпънаха транспарант с надпис "За отговорни управници". Те скандираха "Оставка" и "Мафия"

Пред сградата на Народното събрание в София традиционно също се провежда Национален протест срещу безобразията в страната. Протестиращите успяха да блокират движението пред парламента. След това шествие се насочи към Министерския съвет.

От Министерския съвет протестното шествие се насочи към Орлов мост. Протестиращите отдадоха почит пред паметника на Васил Левски. Всички граждани паднаха на колене и запазиха минута мълчание, съобщава бТВ.

След това шествието се отправи към Орлов мост, където движението отново беше блокирано. Към 20.30 часа демонстрантите се оттеглиха и движението беше пуснато.

Има засилено полицейско присъствие и жандармерия.

В Хасково хората започнаха да се събират на централния площад около 18.00 ч. Те се насочиха към един от главните булеварди в града. Протестиращите се зарекоха, че недоволството няма да бъде последното. Протестът е под надслов „Срещу безобразията в България”. Хората искат да живеят по-добре. Настояват и за по-ниски цени на горивата.

В Хасково протестиращите блокираха кръговото движение на бул."Г.Раковски", а част от тях въпреки жандармерийския кордон тръгнаха по пътя за Димитровград. Полицаите се държаха изключително толерантно към протестиращите.

Около 300-400 души се събраха в Благоевград за шествие по централните улици на града. Блокиран е централният булевард. Хората ще спират пред офисите на партиите, за да палят свещи и да покажат ритуалното им погребение. Протестиращите смятат да стигнат и до общината.

В Пловдив тази вечер също излязоха на протест. Жителите на града организират автошествие по централните улици и възлови кръстовища. Те се събират пред най-голямата спортна зала в града, откъдето ще тръгне и обиколката им с надути клаксони, развети знамена и искания за оставка на правителството и достоен живот.

За десета поредна вечер варненци се събраха на протест с искане за оставка на правителството и смяна на системата. Те блокираха Аспаруховия мост.

Протестиращи се събраха на кръговото кръстовище на изхода от Велико Търново в посока София. Те искат смяна на системата. Стигна се до ескалация на напрежението между протестиращи и полицаи и закратко затвориха пътя.

 

Около 200 души блокираха главната улица на Кърджали

https://www.24chasa.bg/region/article/7160351

Около 200 души блокираха главната улица на КърджалиОколо 200 протестиращи блокираха главната улица на Кърджали тази вечер. Тълпата се събра пред паметника на Васил Левски в града, поднесе венец и изслуша химна, след което мъж, представил се за Димитър Борисов, призова насъбралите се да тръгнат по бул. "България" и да преминат почти през целия град. Протестиращите вървят под звуците на родопска

Как Александър Зверев стигна до най-голямата титла в кариерата си

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/11/19/3348257_kak_aleksandur_zverev_stigna_do_nai-goliamata_titla_v/?ref=rss


Александър Зверев изненада Новак Джокович във финалния двубой в мъжкия тенис за 2018 г. и спечели най-голямата титла в кариерата си. 21-годишният германец изигра два от най-впечатляващите си сетове и спря устрема на световния №1, който навлезе в изключителна форма в последната половин година.<br /><br />Джокович влезе като абсолютен фаворит във финала в Лондон. Той спечели с лекота двубоя си със Зверев в груповата фаза - 6:4, 6:1 за 76 минути. Месец по-рано двамата се срещнаха в...

България е пред криза с достъпа до правосъдие по екологични дела

https://zaistinata.com/%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4-%d0%ba%d1%80%d0%b8%d0%b7%d0%b0-%d1%81-%d0%b4%d0%be%d1%81%d1%82%d1%8a%d0%bf%d0%b0-%d0%b4%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2/

Сериозните опасения, че България системно нарушава правата на гражданите, свързани с околната среда, ще бъдат разгледани на международно ниво, съобщи регионалното издание „Под тепето“. На 9 ноември Комитетът за спазване на Орхуската конвенция към ООН, която гарантира достъпа до информация и екологично правосъдие, е приела за допустима жалбата на неправителствената екологична организация „За Земята“. „Под […]

"Антикорупция" иска съдът да отнеме имоти и дялове от Брендо и родата за 23 млн. лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7160334

"Антикорупция" иска съдът да отнеме
имоти и дялове от Брендо и родата за 23 млн. лв.Комисията "Антикорупция" е внесла иск в Софийския градски съд за отнемане на имущество от Евелин Банев-Брендо, от бившата му съпруга Моника Добринова, свързано с тях търговско дружество, от голямата дъщеря на Банев и от брат му Симо Карайчев на обща стойност 23 275 542 лв. Процедурата срещу него е по отменения закон за отнемане в полза на

Георг Георгиев: Отношенията ни с Япония са в динамичен и значим период

https://www.24chasa.bg/novini/article/7160352

Георг Георгиев: Отношенията ни с Япония са в динамичен и значим период„За мен е удоволствие да посетя Япония в един толкова динамичен и значим период за двустранните ни отношения, като част от делегацията, ръководена от председателя на Народното събрание на Р България г-жа Цвета Караянчева“. Това заяви заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев на приема в резиденцията на българския посланик в Токио,

Манолова оглави мрежата на балканските омбудсмани

https://frognews.bg/novini/manolova-oglavi-mrejata-balkanskite-ombudsmani.html

Българският национален обществен защитник Мая Манолова бе избрана за председател на мрежата на балканските омбудсмани, създадена в понеделник в София с участието на 13 държави от региона, между които Сърбия, Черна гора, Хърватска, Босна и Херцеговина, Румъния.

Варна има световен шампион по ММА (снимки)

http://budnavarna.bg/40514-varna-ima-svetoven-shampion-po-mma-snimki/

За втора поредна година варненецът Делян Георгиев стана световен шампион по ММА.

На провелото се в Бахрейн Световно първенство за мъже по ММА състезателят на СК “Викинг Инс” успя да защити световната си титла и стана световен шампион по ММА в категория 65,800 кг, съобщиха от спортния клуб.

При силната конкуренция на състезатели от 56 държави Делян успя да преодолее съперниците си и на финала се изправи срещу противник от Германия.

Боецът с личен треньор Димитър Димитров успя в тежка битка да надвие съперника си и така в Бахрейн за втора поред година прозвуча химна на България.

Материалът Варна има световен шампион по ММА (снимки) е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Волен Сидеров: Оставка на Каракачанов ще заздрави кабинета

https://www.mediapool.bg/volen-siderov-ostavka-na-karakachanov-shte-zazdravi-kabineta-news286454.html

Лидерът на "Атака" и съпредседател на "Обединени патриоти" Волен Сидеров продължава да настоява за оставката и на вицепремиера Красимир Каракачанов (лидер на ВМРО), след като тази на вицепремиера Валери Симеонов (лидер на НФСБ) вече е факт. Сидеров съобщи това в понеделник, ден преди очаквания коалиционен съвет на трите партии от патриотичната коалиция, която трябва да реши как да продължи нататък и кого да излъчи на мястото на Симеонов. Поканата за сбирката бе отправена от Каракачанов, който досега се извяваше като помирител на ОП. Надеждите му бяха по време на заседанието да убедят Сидеров да не е иска оставката и на втория вицепремиер от ОП. Лидерът на "Атака" обаче обяви във Фейсбук, че се опитал да убеди премиера Бойко Борисов, че махането на Каракачанов ще заздрави правителството, а няма да го разруши. "С премиера разговаряхме, за да изчистим някои теми, които бяха медийно замърсени. Почувствах се отговорен да му обясня моето предложение към вицепремиера Красимир Каракачанов за неговата оставка. Идеята ми е за заздравяване, а не за разрушаване на управляващата коалиция", написа Волен Сидеров, който е и председател на групата на "Обединени патриоти" в парламента. "Категорично искам да кажа, че моята идея не е за оттегляне на Патриотите от управляващата коалиция, както манипулативно внушават евродепутатът Джамбазки и негови колеги", написа Сидеров. Целта му била управлението да продължи с нови идеи и важни решения за българския народ, свързани със стандарт и доходи. "Аз съм за стабилност и добро управление. Много е важно всеки от партньорите ми в "Обединени патриоти" да надмогне егото си!", призова Сидеров. По-рано в понеделник зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки обвини лидера на "Атака", че поведението му отваря ниша за ДПС. Каракачанов нарече иронично идеята на Сидеров за оставката му "творческа". Във вторник трябва да има коалиционен съвет на "Обединени патриоти" на който освен "творческата идея" на Сидеров ще бъде обсъждано дали НФСБ ще има вицепремиер на мястото на Валери Симеонов и дали той ще се върне в парламента, което ще остави "Атака" с един депутат по-малко.

В Пловдив е открито огнище на птичи грип

https://www.actualno.com/plovdiv/v-plovdiv-e-otkrito-ognishte-na-ptichi-grip-news_707060.html

Открито е огнище на птичи грип в Пловдивска област и по-конкретно в село Чоба, община Брезово. Това предаде радио „Фокус”, позовавайки се на информация на д-р Камен Янков, директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Пловдив. Заразени са 1970 патици в обект за водоплаващи птици. Заболяването е било доказано в петък, а днес птиците са били унищожени. Това е четвърто поред огнище на птичи грип за по-малко от два месеца в областта. „Първите три

Путин и Ердоган откриха участък от ”Турски поток”

https://frognews.bg/svqt/putin-erdogan-otkriha-uchastak-turski-potok.html

Газопроводът „Турски поток“ превръща Турция във важен газов център и ще се отрази на геополитическото положение на страната. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на церемонията по завършване на морския участък от проекта. Турският президент Реджеп Ердоган върна комплимента, като нарече Русия „надежден партньор“ и дългосрочен доставчик на природен газ.

Влак дерайлира в Кресненското дефиле

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vlak-derajlira-v-kresnenskoto-defile-2132471

Влак дерайлира в Кресненското дефиле, в района на село Черниче. По информация на областната дирекция на МВР в Благоевград пострадал е само машинистът.
 
Инцидентът е станал заради паднали скални късове и локомотивът се е наклонил настрани. Сигналът на 112 е подаден в 18:55 часа.

Влак удари скала, спря движението по линията Петрич-Благоевград

http://clubz.bg/76056-vlak_udari_skala_sprq_dvijenieto_po_liniqta_petrich_blagoevgrad

Преустановено е движението на влаковете по направлението Петрич-Благоевград, съобщават от пресцентъра на БДЖ.

Около 18.55 часа локомотивът на пътнически влак 50244, пътуващ от Петрич за Благоевград, се е ударил в паднала върху железния път скална маса, вследствие на което е дерайлирал. По първоначална информация при инцидента са пострадали четирима души – машинистът и помощник машинистът на композицията, началник-влакът и един пътник.

Всички останали пътници са извадени със съдействието на екипите на органите на реда в гара Пейо Яворов. Създадена е организация за превоз с автобуси на пасажерите от влака, както и за следващите влакове по трасето.

Според данни на Йорданка Шаркова, говорител на ОДМВР-Благоевград, до инцидента се е стигнало заради паднали камъни на релсите, поради което локомотивът се е наклонил. Влакът се е движел в посока София.

Скала удари влак, осем души пострадаха

http://clubz.bg/76056-skala_udari_vlak_osem_dushi_postradaha

Преустановено е движението на влаковете по направлението Петрич-Благоевград, съобщават от пресцентъра на БДЖ.

Около 18.55 часа локомотивът на пътнически влак 50244, пътуващ от Петрич за Благоевград, се е ударил в паднала върху железния път скална маса, вследствие на което е дерайлирал. При инцидента са пострадали осем души като трима от тях остават в болница – помощник машинистът на композицията, началник-влакът и един пътник..

Всички останали пътници са били извадени със съдействието на екипите на органите на реда в гара Пейо Яворов. Създадена е организация за превоз с автобуси на пасажерите от влака, както и за следващите влакове по трасето.

Според данни на Йорданка Шаркова, говорител на ОДМВР-Благоевград, до инцидента се е стигнало заради паднали камъни на релсите, поради което локомотивът се е наклонил. Влакът се е движел в посока София.

Инцидентът е станал на труднодостъпно място между гарите "П.Яворов" и "Черниче".

Влакът тъкмо е излизал от тунела. След дерайлирането пътниците не са били извозени, а сами са тръгнали пеш по релсите, "кой както може се е спасявал", съобщи Нова тв. Във влака е имало 42 души.

Специалистите предполагат, че валежите през последните дни са довели до откъсването на скалния къс.

МОР: Птичи грип тръшна 1970 патици

https://pik.bg/мор-птичи-грип-тръшна-1970-патици-news797473.html

МОР: Птичи грип тръшна 1970 патици

Отново е открито огнище на птичи грип в Пловдивска област, в село Чоба, община Брезово. Това съобщи д-р Камен Янков, директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Пловдив. Заразени са 1970 патици в обект за водоплаващи птици. Заболяването е било доказано в петък, а птиците са били унищожени. Това е четвърто поред огнище на птичи грип за по-малко от два месеца в областта.

„Първите три са в Манолско Конаре, в заден двор, в Трилистник, и в Богданица”, посочи д-р Янков. Това е първото за водоплаващи птици, предишните са ферми за кокошки носачки. До днес унищожените заради заразата птици са били 80 000.

Взети са всички предпазни мерки за ограничаване на заразата. „Фермерите също трябва да спазват предписанията, те са запознати подробно с мерките”, каза д-р Янков и припомни, че в сряда е имало работна среща с птицевъдите, на която отново са били припомнени изискванията – забрана за безконтролно движение на животни, да се спазва необходимия контрол и самоконтрол по отношение на заболяването, да е ограден обекта, птиците, както и фуражът им да са на закрито и др.

Определена е 3-км предпазна зона около засегнатия обект и 10-км наблюдаваща зона.
„Собствениците на предишните заразени огнища все още не са обезщетени”, каза д-р Янков и обясни, че кокошките носачки не подлежат на контрол от статистиката, затова са сключили договор с оценител. В момента все още се изчаква да бъде изготвена оценката и да бъдат подготвени документите за обезщетения. Това се очаква да стане до края на другата седмица.

Уил Смит се включи в международния маратон в Хавана

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7160306

Уил Смит се включи в международния маратон в ХаванаХоливудската звезда Уил Смит се включи в международния маратон в Хавана. Въпреки че там валеше дъжд, а и за да успее за старта, Смит трябваше да стане в 5.00 часа сутринта, предаде NOVA. Той не се поколеба и стартира наравно с останалите 6000 участници. Целта му беше да покрие полумаратонската дистанция от 21 километра и 100 метра.

Петима от охранителите на Елизабет II са арестувани пияни след побой

http://www.moreto.net/novini.php?n=386090

Петима от гвардейците на кралица Елизабет II са арестувани недалеч от замъка Уиндзор след побой. Напрежението възникнало пред заведение за дюнери, след като гвардейците прекарали една нощ в кръчма. За момента причините за боя не са известни.

ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ: Оставиха в ареста убийците от влака Пловдив-София

https://pik.bg/от-последните-минути-оставиха-в-ареста-убийците-от-влака-пловдив-софия-news797478.html

ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ: Оставиха в ареста убийците от влака Пловдив-София

Оставиха за постоянно в ареста двамата обвинени за убийството във влака Пловдив-София миналата седмица. В петък 50-годишният Ангел Цветков беше намушкан смъртоносно заради направена забележка за силна музика в купето. Инцидентът стана малко преди влакът да спре на гара Вакарел.

Обвинен за убийството е 38-годишният Красимир Мутафчийски. Сестра му Запринка е обвинена като негов съучастник. Според съда има достатъчно доказателства за вината на Красимир. Освен това имало опасност двамата да се укрият или да извършат друго престъпление.

Първоначално се смяташе, че е възникнал спор между тях заради висока музика. 50-годишният Ангел направил забележка на двамата задържани и възникнал спор. След това обвинените извадили нож и намушкали Цветков, който по-късно почина от кръвоизлив.

Близките на двамата обвиняеми обаче разказаха друга версия. Тя е, че жертвата всъщност е човек, който ги е тормозел от доста дълго време.


Българската антарктическа експедиция стигна до остров Ливингстън

https://offnews.bg//obshtestvo/balgarskata-antarkticheska-ekspeditcia-stigna-do-ostrov-livingstan-692262.html

Първата част от 27-та Българска антарктическа експедиция достигна до остров Ливингстън.

Корабът на OneОcean Expedition хвърли котва в Южния залив на о-в Ливингстън. Сравнително спокойното море и липсата на големи ледени блокове, позволява дебаркирането на надувните лодки с десетимата ни полярници и четири тонния им багаж на българския бряг, съобщи ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев.

На борда на кораба се намира и известният ни плувец Петър Стойчев, който очаква решението на капитана, дали пред българския бряг или още пó на юг ще се проведе първия плувен маратон в ледените води на Антарктида.

Преките инвестиции у нас се увеличават с 2,2% на годишна база през септември

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/prekite-investicii-u-nas-se-uvelichavat-s-22-na-godishna-baza-prez-septemvri-272134/

Най-голям дял в инвестициите в недвижими имоти за девет месеца имат руснаци, украинци и германци, показват актуалните данни на БНБ

Business Insider: Зад гърба на Тръмп Путин сключва опасни за САЩ алианси

http://pogled.info/svetoven/Business-Insider-zad-garba-na-tramp-putin-sklyuchva-opasni-za-sasht-aliansi.99098

/Поглед.инфо/ В отсъствието на ръководителя на Белия дом Доналд Тръмп на срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия руският президент Владимир Путин успя да привлече вниманието върху себе си, пише Business Insider. След като се скара със Запада, Москва активно установява отношения със страните от Азиатско-тихоокеанския регион, като сключва съюзи, опасни за САЩ, предупреждава изданието.

Бившият ръководител на Службата за сигурност на Украйна: Украйна не е способна да противостои на Русия

http://pogled.info/svetoven/bivshiyat-rakovoditel-na-sluzhbata-za-sigurnost-na-ukraina-ukraina-ne-e-sposobna-da-protivostoi-na-rusiya.99097

/Поглед.инфо/ В последно време в Украйна почти непрекъснато говорят за "разрастването на военната мощ", за "ответен удар срещу агресора" - по-специално, съвсем неотдавна, президентът Петро Порошенко заплаши Русия със своята "могъща авиация". Разбира се, всеки адекватен човек ще каже, че всички тези разговори са делириум на луд човек. Както обаче показва практиката, адекватни политически фигури и длъжностни лица в Украйна съществуват само с префикса - "бившата".

В ООН гласуваха резолюция, осъждаща нацизма — САЩ и Украйна се обявиха против

http://pogled.info/svetoven/v-oon-glasuvaha-rezolyutsiya-osazhdashta-natsizma-sasht-i-ukraina-se-obyaviha-protiv.99096

/Поглед.инфо/ Хуманитарният комитет на Общото събрание на ООН гласува проекторезолюция на група държави срещу героизацията на нацизма.

Хейли Болдуин потвърди брака си с Джъстин Бийбър

http://www.cross.bg/heiili-biiibur-boldyin-1589563.html

/КРОСС/ Хейли Болдуин потвърди, че се е омъжила за Джъстин Бийбър, като смени името си в Instagram на Хейли Бийбър. Певецът пък сподели снимка, към която написа: "Моята жена е невероятна." Хейли вече е превърнала името си в запазена марка, така че може да го използва за продукти и да спре всеки друг, който би си помислил да се възползва, информира TMZ. Смята се, че 21-годишният модел и поп звездата са се оженили на тайна церемония през септември. Хейли и Джъстин обявиха годежа си през юни.  

Ревнивец удря, души и коли любимата си след мисли за изневяра

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158393

Ревнивец удря, души и коли любимата си след мисли за изневяраСлед зверството Сотир Цацаров спусна указания на прокурорите как да действат бързо при домашно насилие Той от 13-годишен злоупотребява с марихуана. Разведен е от 2013 г., има и дете. Лекари от Държавната психиатрична болница “Св. Иван Рилски” му поставят диагноза “биполярно афективно разстройство” през 2015 г.

Желязков: Хората протестират срещу неизпълнени очаквания от преди 10 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/7160248

Желязков: Хората протестират срещу неизпълнени очаквания от преди 10 годиниПравото на протест е законно право на всеки. От една страна това е изява на недоволство, от друга - поставяне на условия. Разбира се никоя власт не обича протести, освирквания, но това е начин да се чуе гласът на протестиращия, а те са разнородни. Това заяви пред БНТ министърът на транспорта Росен Желязков.

Китай осъди писателка на 10 г. затвор за описания на любов между хомосексуални

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/11/19/3348492_kitai_osudi_pisatelka_na_10_g_zatvor_za_opisaniia_na/?ref=rss


Китайска писателка получи десетгодишна присъда, защото е създала и продавала роман със сцени на любов между хомосексуални, предаде Би Би Си.<br /><br />Авторката, за която се говори под името Лю, е написала книга със заглавие "Окупация". Съдът смята за неприемлив факта, че в книгата има "мъжко хомосексуално поведение... включително извратени сексуални действия като насилие".<br /><br />Порнографията, за каквато също е смяната творбата ѝ, е незаконна в...

Международната космическа станция навършва 20 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/7160272

Международната космическа станция навършва 20 годиниПреди 20 години - на 20 ноември 1998 г. от космодрума Байконур беше изстреляна тристепенната руска ракета-носител "Протон" с първия автоматичен товарен модул на Международната космическа станция (МКС) - "Заря", съобщи ТАСС, цитирана от БТА.  Оттогава започва строежът на МКС на околоземна орбита. Модулът "Заря" лети сам две седмици,

Българските антарктици стигнаха до остров Ливингстън

http://nakratko.bg/category/29/167205/


Корабът на българските антарктици "OneОcean Expedition" хвърли котва днес в Южния залив на остров Ливингстън.

Невиждано: Прокуратурата иска да забрани на арестуваните Иванчев и Петрова да напускат страната

https://frognews.bg/novini/nevijdano-prokuraturata-iska-zabrani-arestuvanite-ivanchev-petrova-napuskat-stranata.html

Прокуратурата е поискала от Специализирания наказателен съд да забрани на намиращите се в ареста Дecиcлaвa Ивaнчeвa и Билянa Πeтpoвa да напускат страната.

Невиждано: Прокуратурата иска да забрани на арестуваните Иванчев и Петрова да напускат страната

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/nevijdano-prokuraturata-iska-zabrani-arestuvanite-ivanchev-petrova-napuskat-stranata.html

Прокуратурата е поискала от Специализирания наказателен съд да забрани на намиращите се в ареста Дecиcлaвa Ивaнчeвa и Билянa Πeтpoвa да напускат страната.

Румъния ще строи два нови затвора до 2024 година

https://www.24chasa.bg/novini/article/7160267

Румъния ще строи два нови затвора до 2024 година

Два нови затвора с общ капацитет от 1900 места ще бъдат изградени в Румъния, като проектите ще струват 177 милиона евро, съобщава Медиадакс. Двата затвора ще се намират в окръзите Прахова и Бузъу. Те ще бъдат построени, след като правителството получи заем от 177 милиона евро от Банката за развитие на Съвета на Европа (БРСЕ) за увеличаване на броя

Македония работи по съкратена процедура за екстрадиция на Груевски

https://www.actualno.com/balkani/makedonija-raboti-po-sykratena-procedura-za-ekstradicija-na-gruevski-news_707057.html

Министерството на правосъдието на Македония работи ускорено за събиране и изготвяне на необходимата документация за екстрадирането на бившия премиер Никола Груевски, но не посочва точно кога ще бъде завършена и изпратена до Будапеща, предаде БГНЕС- От ведомството подчертават, че има правно основание Македония да поиска екстрадиране на Груевски от Унгария, което е част от Европейската конвенция за екстрадиция и Закона за международното сътрудничество по наказателни дела. В македонското Министер

МО иска оферти от 7 фирми за новите бойни кораби

http://nakratko.bg/category/58/167204/


Министерството на отбраната е поискало от 7 фирми оферти за доставка на многофункционален модулен патрулен кораб за Военноморските сили, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Още в началото на месеца е изпратено запитване до NAVAL GROUP, Fr.

Депутатската заплата скача с близо 100 лв. Някои народни представители ще вземат повече от 5000 лева

https://petel.bg/Deputatskata-zaplata-skacha-s-blizo-100-lv--Nyakoi-narodni-predstaviteli-shhe-vzemat-poveche-ot-5000-leva__291931

Снимки: БТВ С близо 100 лева скача депутатската заплата. Увеличението влиза в сила още от този месец, съобщи btvnovinite.bg. Депутатската зап...

Анархистите нямат спиране. В 20,30 часа ще ударят и сайта на...

https://petel.bg/Anarhistite-nyamat-spirane--V-20-30-chasa-shhe-udaryat-i-sayta-na---__291930

След като удариха сайта на Народното събрание, Анархистите обявиха, че в 20,30 часа ще направят същото и със сайта на Комисията за финансов ...

Кой ще определи следващия носител на Нобеловата награда за литература

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/11/19/3348531_koi_shte_opredeli_sledvashtiiat_nositel_na_nobelovata/?ref=rss


Шведската академия назначи външно жури към комисията, която ще определи нобеловия лауреат за литература за 2019г., предаде "Ройтерс". Решението е следствие на скандала за секс тормоз, който доведе до оставката на Сара Даниус, доскорошният пожизнения секретар на Шведската академия,. Институцията е натоварена със задачата да връчва най-престижното литературно отличие. Причината бяха действията на съпруга на Даниус - Жан-Клод Арно, който беше обвинен в изнасилване. Предполага се още, че...

Лиляна Павлова: Регионалните политики на Балканите се развиват бързо

https://www.24chasa.bg/novini/article/7160254

Лиляна Павлова: Регионалните политики на Балканите се развиват бързо

Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова получи от името на България престижната Годишната награда на Виенския икономически форум на церемония днес. Призът е за страната ни като партньор на форума за 2018 година и по повод големия принос за развитието на регионалното икономическо сътрудничество по време на

Вдигат с 2000 лв. годишната издръжка на дете в центровете за специализирана образователна подкрепа

https://pik.bg/вдигат-с-2000-лв-годишната-издръжка-на-дете-в-центровете-за-специализирана-образователна-п-news797472.html

Вдигат с 2000 лв. годишната издръжка на дете в центровете за специализирана образователна подкрепа

От 4000 на 6000 лева се очаква да се вдигне годишната сума за издръжка на дете в центровете за специализирана образователна подкрепа от следващата година. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев.

Допълнителните средства ще позволят увеличение на парите, които центровете разходват за храна, транспорт и заплати на специалистите, работещи в тях.

“Ние ще продължим да увеличаваме повече средствата на Центъра за специална образователна подкрепа, отколкото на другите институции – там се работи с по-трудни деца, при по-трудни условия. Необходима е допълнителна експертиза. Налице е дефицит на подобен род специални педагози“, каза Вълчев. 

Общо 43 са центровете за специализирана образователна подкрепа у нас, познати в миналото като „помощни училища“. В центровете се обучават 2900 деца.

570 грама бебе се роди във Варна

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/570-grama-bebe-rodi-vav-varna.html

Бебе с тегло едва 570 грама се роди във варненската АГ болница. Детето е родено в 23-та гестационна седмица, като в момента се намира в отделението по неонатология, съобщиха от специализираната болница.

Волен Сидеров: Моята идея не е за оттегляне на патриотите от управлението

http://nakratko.bg/category/59/167202/


Лидерът на „Атака” Волен Сидеров е разговарял с премиера Бойко Борисов за оставката на вицепремиера Красимир Каракачанов.

Заболеваемостта от грип и ОРЗ във Варна под средната за страната

http://www.moreto.net/novini.php?n=386065

Заболеваемостта от грип и ОРЗ във Варна остава под средната за страната. 66 на 10 хил. души са регистрираните пациенти в областта при 94 на 10 хил. души в национален мащаб. Това показват данни на информационната система на Националния център по заразни и паразитни болести към Министерството на здравеопазването, научи Moreto.

Гонзо чака оферта за треньор от чужбина

https://offnews.bg//futbol/gonzo-chaka-oferta-za-trenior-ot-chuzhbina-692261.html

Легендарният бивш нападател на Левски Георги Иванов е без работа повече от година.

За последно водилият на два пъти клуба от "Герена" Гонзо беше начело на Черно море, но бе освободен след отпадането от Монтана за Купата на България, а на негово място дойде друг бивш наставник на "сините" - Илиан Илиев.

Гонзо нееднократно е заявявал, че работата вече му липсва, като се надява в скоро време да се завърне на треньорската пейка. Желанието му обаче е да се пробва в чужбина, а не у нас.

"Да, работата ми липсва, но изчаквам. Гледам навън, в България съм работил и не съм много очарован от отношенията в българския футбол. Не мога да започна да работя на всяко място, напълно нормално е да предпочета да работя в чужбина, ако има такава оферта", каза Гонзо, който бе гост в развлекателното предаване "Търси се" по БТВ.

Екснападателят има опит като футболист извън България, като е играл във Франция и други страни.

Пияни гардове на английската кралица арестувани след меле

https://dnes.dir.bg/svyat/piyani-gardove-na-angliyskata-kralitsa-arestuvani-sled-mele

Напрежението възникнало пред заведение за дюнери, след като гвардейците прекарали една нощ в кръчма

Селце в Италия залови над 58 000 джигити само за две седмици

http://nakratko.bg/category/25/167200/


Когато малкото италианско селце Акуетико си поставя експериментално камера за следене превишена скорост не е очаквало, че ще види поставянето на рекорд. Само за две седмици от тази камера са заснети 58 568 нарушители, съобщава Би Би Си.

БЛС: Не са спазени договорености по бюджета на НЗОК

http://nakratko.bg/category/58/167201/


Българският лекарски съюз излезе с остра декларация. Тя е в резултат на неспазени договорености по проектозакона за бюджета на Национална здравноосигурителна каса за 2019 г.

Внесен е иск за отнемане на имущество на Евелин Банев за 23 275 542 лв.

http://nakratko.bg/category/60/167199/


Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е внесла в съда иск за отнемане на имущество от Евелин Николов Банев, от бившата му съпруга Моника Добринова, свързано с тях търговско дружество, от голямата дъщеря на Банев и от брат му Симо Карайчев и на обща стойност 23 275 542 лв.

Иван Портних: Изкуствено напрежение провали хубави проекти в „Чайка“, „Левски“ и „Кайсиева градина“

http://budnavarna.bg/40511-ivan-portnih-izkustveno-naprezhenie-provali-hubavi-proekti-v-chajka-levski-i-kajsieva-gradina/

Изкуствено създадено напрежение с неверни внушения провали хубави проекти за облагородяване на междублоковите пространства в „Чайка“, „Левски“ и „Кайсиева“ градина, сподели кметът на Варна Иван Портних по повод въпроси в рубриката „Питай кмета“ кога ще бъдат създадени повече зелени площи, детски и спортни площадки в тези райони.

„Трябва да припомним предисторията. Имахме проект за „Чайка“ за междублоковите пространства със съответната паркова среда, детски и спортни площадки. За съжаление бяха подведени хората тогава, че общината планира някакво строителство, което не отговаряше на истината. След това направихме аналогичен проект за кв. „Левски“, където на много места хората паркират в калта и нямат достъп до жилищата си, но отново бяха подведени, че ще презастрояваме там. Напротив, усилията ни бяха да създадем необходимата инфраструктура, както в малките улички, така да облагородим зелените площи, междублоковите пространства. По подобен начин и там се създаде изкуствено напрежение и проектът пропадна. Прехвърлихме го към „Кайсиева градина“. Случи се същата история. Затова този проект сега се реализира във „Владиславово“ в IV микрорайон, където има цялостно обновяване, разширяване на паркоместата, облагородяване на междублоковите пространства. Досега хората паркираха там по поляните.

Проектите за останалите райони са факт и във времето общината ще ги реализира. Тогава просто имаше добрата възможност с този тип проекти да кандидатстваме за финансиране по линия на европейските програми и от тази възможност искахме да се възползваме. В перспектива отново ще търсим възможност за европейско финансиране или със средства от общинския бюджет ще продължим. Трябва обективно да кажем, че в последните няколко години има примери, когато хората са подведени, но когато разберат какво се е случило опцията за европейско финансиране е отминала. Ангажиментът ни към тези райони си е валиден, ще търсим начини за реализирането им.

Трябва хората да знаят, че тези проекти не предвиждат някакъв вид строителство. Друг е въпросът, че за съжаление в годините назад, когато са върнати терени в реални граници на частни собственици в хода на реституцията в отделни зони, тези хора претендират правата си, имаме много конфликтни точки. Част от тях по съдебен ред защитават правата си и така се получават нови строежи в редица квартали на града ни. Но това не е свързано по никакъв начин с общинските планове за общите площи, които са собственост на общината и  ням как ние да влияем на един процес, започнал преди близо 30 години. Това обаче не ни демотивира да се борим за всяка педя общинска земя, която да бъде благоустроена и превърната в едно по-приятно място за живущите в съответния район“, каза кметът.

източник: Varna24

Материалът Иван Портних: Изкуствено напрежение провали хубави проекти в „Чайка“, „Левски“ и „Кайсиева градина“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Независимите награди за култура Media AwARTs ‘ 2018, ще бъдат раздадени във Варна

http://budnavarna.bg/40508-nezavisimite-nagradi-za-kultura-media-awarts-2018-shte-badat-razdadeni-vav-varna/

Общо 12 статуетки и 4 поощрения ще бъдат раздадени на четвъртото издание на Независимите награди за култура Media AwARTs ‘ Варна 2018.

Церемонията традиционно се провежда в края на календарната година в морската столица. Този път неин домакин ще бъде клуб в Младежки дом, където на 2 декември от 18:30 ч. ще бъдат връчени и призовете. Те се определят от варненски журналисти, които пишат за изкуство и култура в печатните и електронни медии. С отличията се удостояват актьори, художници, архитекти, писатели, галерии и др. По традиция един от отличените ще получи и картина от Красимир Симов, почетен консул на Кралство Индонезия за Варна и Добрич.

Специални гости на вечерта ще бъдат момичетата от трио Magniffica. За присъстващите ще пее певицата Izza, а зад пианото ще бъде Венци Михайлов.

Водещ на церемонията ще бъде Емилиян Ялъмов.

В ролята на негова асистентка ще влезе Маргарита Сабри. Официален фотограф на Media AwARTs ‘2018 е Георги Георгиев.

Материалът Независимите награди за култура Media AwARTs ‘ 2018, ще бъдат раздадени във Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

САЩ намекна на Украйна да разпали конфликта в Донбас

https://www.actualno.com/america/sasht-namekna-na-ukrajna-da-razpali-konflikta-v-donbas-news_707056.html

Бившият заместник-началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Игор Романенко е коментирал пред украинското издание "Обозреватель", че САЩ съветват Украйна да създаде "революционна ситуация" в Донбас. "Американците предлагат Украйна изцяло да затвори границата: никой или нищо да не бъде пропускан, дори ресурси - електроенергия и вода. И там много бързо ще се създаде революционна ситуация, която е неприемлива за Русия, тя няма да се изтегли, и по този начин

Работещите в метрото в Букурещ започват стачка, искат по-високи заплати

https://www.24chasa.bg/novini/article/7160240

Работещите в метрото в Букурещ започват стачка, искат по-високи заплатиСлужителите на метрото в румънската столица ще стачкуват тази седмица, след като не успяха да постигнат споразумение по исканията си за увеличение на заплатите, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Синдикатът на служителите на метрото заяви днес, че 12-часова стачка ще се проведе в сряда, въпреки решение на съда,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване