892 млн. от жителите на земята нямат достъп до тоалетна

http://www.cross.bg/podcherta-zdraveto-dostup-1589534.html

/КРОСС/ 892 млн. от жителите на земята нямат достъп до тоалетна. В глобален мащаб липсата на канализация е с много последствия за здравето и живота на хората, съобщава БНР. В Световния ден на тоалетната в интервю за предаването „Хоризонт до обед“ Веселин Симов от Фондация „Ние сме водата“ подчерта важността на това да бъдем осведомени: „Именно това е една от първите цели на нашата фондация. Когато една тема се постави на вниманието, повече хора участват в нея. Обществото трябва да знае, че това е свързано със здравето, което е най-ценното в нашия живот“. Симов подчерта, че България не е сред проблемните страни. Африка, Латинска Америка, далечният Изток – там са най-големите проблеми, отбеляза той. Като последствие идват заболяванията, които водят до смъртта на 361 хил. деца под 5-годишна възраст годишно. 

Предполагаемата картина на Пикасо, намерена в Румъния, е фалшификат

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7159585

Предполагаемата картина на Пикасо, намерена в Румъния, е фалшификатРумънската писателка, която през уикенда откри картина, за която се смяташе, че е възможно да е изчезналата "Глава на Арлекин" на Пикасо, вероятно е била жертва на мистификация, съобщава Асошиейтед прес. Писателката Мира Фетику (която има и холандско гражданство - б.ред.) твърди, че е намерила платното под дърво след анонимен сигнал и го е предала

Пълен абсурд - родители съдят учители за ниски оценки

https://www.actualno.com/viewpoint/pylen-absurd-roditeli-sydjat-uchiteli-za-niski-ocenki-news_706962.html

Родителите съдят учители за това, че пишат ниски оценки на децата им. Пускат сигнали към институциите, обзети от справедлив гняв. Ниската оценка се третира като престъпление. Двойкаджията е несправедливо декласиран юридически субект, за чието незнание се търсят виновници. Време е за саморазправа.  Зле решено уравнение по математика, слабо написано съчинение-разсъждение, не знаеш молекулата на водата? Овехтялата образователна система със старовремска жестокост наказва учениците със слаб

"Тагесшпигел": Путин вече не е добрият цар

http://clubz.bg/76044-tagesshpigel_putin_veche_ne_e_dobriqt_car

Владимир Путин вече не е добрият цар. Експерти обсъждат в Сибир какво ще се случи през идните години под президентството на Путин. Надеждите за реформи се топят, макар руснаците да ги жадуват. Това пише Оливер Билгер в берлинския всекидневник “Дер Тагесшпигел”.

Снегът е нещо обичайно, минусови температури също. Но само с това аналогията със “Сибирският Давос” е вярна. Под планински върхове дълбоко в Сибир всяка година се събират експерти в областта на политиката и икономиката, за да обсъждат големите въпроси, поставени пред Русия.

Преди почти 20 години опозиционният политик Владимир Рижков сложи началото на тези срещи в сътрудничество с германската фондация “Фридрих Науман”. Руската република Алтай е родината на бившия депутат от Думата. За него не са толкова важни планинската панорама и чистият въздух. Почти 3000 км източно от Москва може да се дискутира далеч по-свободно, отколкото в руската столица.

Но в миналато дори в Сибир имаше неприятности. Преди две години под натиска на властимащите бившият депутат от Думата Рижков не успя да намери хотел за срещата на експертите. Първо се заговори за някаква грипна епидемия. Въпреки меките тогава температури пък съобщиха, че водопроводът в хотела е замръзнал, за да може в последния момент да се провали мероприятието, организирано от критика на Кремъл и германската фондация.

Опозиционната дейност в Русия е трудна работа. Това непрестанно го усещат политици и активисти. Този път обаче всичко мина гладко.

При тазгодишната среща ставаше дума за “прозиране в бъдещето”, както се изрази Рижков. В центъра на дискусията беше наскоро започналият четвърти президентски мандат на Владимир Путин: Какъв ще е пътят в политиката и икономиката във времена на налагане на санкции? И какво ще се случи през изборната 2024 година, през която по силата на конституцията Путин няма да има право да се кандидатира за пореден президентски мандат?

Не се задава наследник

Все по-често се задава въпросът за наследник на Путин, отговор няма. Ето защо политологът Кирил Рогов смята за възможна изненада – внезапно представяне на наследник, както навремето преди почти 20 години се случи с Путин, когато Борис Елцин се оттегли от поста. Възможна е обаче и промяна в конституцията, която да позволи на действащия президент да продължава да управлява.

Не е изключено и Путин да застане начело на Държавен съвет, нещо като политбюро. Всичко това обаче засега са само спекулации. Най-вероятно и самият Путин няма отговор, а ако има, той няма да проникне през дебелите стени на Кремъл.

Според сегашната ситуация през идните години не се задават промени в досегашния курс, дори при спада през миналите месеци на популярността на политиката на президента. В цялата страна хората протестираха срещу оспорваната пенсионна реформа, а проправителствената партия (Единна Русия – б. р.) изненадващо претърпя загуби на последните регионални избори.

Системата Путин в криза

Системата “Путин е равносилно на Русия” преживя криза.

"Путин вече не е добрият цар, символът на Русия. Той е човек от плът и кръв”, казва Андрей Колесников, експерт по вътрешна политика към московската мислителница “Carnegie Center”.

Междувременно мнозинството в страната настоявало за осезаеми промени в начина на живот. Колесников се опасява, че това няма да се случи. По-скоро политически и кономически през идните години Русия щяла да затъва в задънена улица.

Но дори и да липсва надежда за промяна, с дейността си на опозиционер Рижков иска поне да покаже на хората, че е налице либерален глас. Той се надява през 2024 г. Путин да сдаде властта, а чрез наследника му да настъпи поне малко по-прогресивна политика.

Излишък в държавния бюджет

Преди това обаче предстои продължителна депресия, смята Колесников. Правителството не търсело източници за растеж, казва пък Рогов. Според него руското правителство искало да внуши на хората, че икономическите проблеми в страната в значителна степен се дължат на наложените от Запада санкции.

«Все пак основният проблем е липсата на структурни реформи, липсва и модернизация», казва Алексей Портанский, професор по икономика в реномираната висша школа Higher School of Economics.

Според него икономическият модел е изчерпан. За Русия актуалният икономически ръст от 1,5 на сто означавал стагнация.

“На икономиката трябва да се даде повече свобода, но затова е нужна политическа воля”, е мнението на Колесников.

Вместо това всичко върви, както преди. Дългият период на висока цена на петрола налива пари в държавната хазна на доставчика на суровини Русия. През тази година финансовото министерство разчита на излишък в държавния бюджет от почти 30 милиарда евро – първият положителен резултат от 2011 г.

Същевременно Москва се надява на чуждестранни инвестиции, докато руски бизнесмени предпочитат да изнасят състоянието си зад граница. В началото на ноември Путин прие германски топ мениджъри и лобира за повече инвестиции. Той обяви премахване на излишни бюрократични препятствия, както и да направи всичко възможно чужди инвеститори да се чувстват максимално добре.

Според Путин отношенията трябвало да продължат да се развиват въпреки икономическите напрежения.

След анексирането на Крим и войната в Украйна напоследък напрежението понамаля. Расте готовността за диалог, особено, когато иде реч за сделки.

Повече инвестиции от Германия

През първите осем месеца на тази година сделките между германски и руски предприятия в сравнение с миналата година нараснаха с 8,1 та сто и достигнаха 40,8 милиарда евро. Което все пак е почти половината в сравнение с рекордната 2012 г. От друга страна германските преки инвестиции сега са толкова високи, колкото не е било от 2010 г. По данни на националната банка Бундесбанк за 2017 г. те възлизат на 1,6 милиарда евро. Преди броени дни федералният икономически министър Петер Алтмайер лобира за подобряване на отношенията.

Макар и поради други причини Рижков също се надява на по-интензивен диалог между Русия и Европа, особено с Германия. Тесни контакти и по-интензивен обмен между Изтока и Запада могат да покажат на хората в Русия други, по-открити пътища в политиката и икономиката – една алтернатива на курса на Кремъл.

Докато обаче това стане, трябва да се състоят още срещи под възвишенията на Алтай. Трябва да изтече и много вода в реката Катун.

Мая Манолова оглави мрежа на балканските омбудсмани

http://pogled.info/svetoven/balkani/maya-manolova-oglavi-mrezha-na-balkanskite-ombudsmani.99095

/Поглед.инфо/ На форума в София бе подписана и декларация за подкрепа и сътрудничество при защита на човешките права в региона

Нови снимки на принц Чарлз и принц Луи умилиха феновете на кралското семейство

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7159530

Нови снимки на принц Чарлз и принц Луи умилиха феновете на кралското семействоНови снимки от фотосесията за рождения ден на принц Чарлз показват най-малкия член на кралското семейство да се закача с дядо си, докато всички се забавляват на невинната му игра, пише "Дейли мейл". Двете очарователни снимки очароваха потребители в социалните мрежи, които с нетърпение очакват да видят колко е пораснало бебето на Уилям и Кейт.

Решение на съда в Страсбург показа, че текст от Валутния закон е прекалено строг

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/11/19/3348239_reshenie_na_suda_v_strasburg_pokaza_che_tekst_ot/?ref=rss


България е осъдена в Страсбург за това, че е конфискувала от транзитно преминаващ чужденец близо 200 хил. евро заради това, че не ги е декларирал на границата, съобщава "Капитал". Европейският съд по правата на човека се е произнесъл, че мярка, записана в българския Валутен закон, е непропорционална и не съответства на тежестта на нарушението.<br /><br />Случаят е от преди десет години, когато турски гражданин, запитан от български митничар дали носи пари в брой, е ...

12 села около Мездра останаха без ток заради снега

https://www.24chasa.bg/region/article/7159570

12 села около Мездра останаха без ток заради снегаПадналият мокър сняг остави 12 села около Мездра без ток. Други 6 села и общинският град са частично без електрозахранване заради скъсани електропроводи. Екипи на ЧЕЗ продължават да отстраняват повредите, съобщиха от дружеството. Най-голяма е снежната покривка в с. Очин дол - 30 см, в с. Цаконица – 20 см.

Прокуратурата на Русия обвини Бил Браудър, че е отровил Магнитски

http://www.transmedia.bg/2018/11/19/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%80%d1%83%d1%81%d0%b8%d1%8f-%d0%be%d0%b1%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%b1%d0%b8%d0%bb-%d0%b1%d1%80%d0%b0/

Прокуратурата на Русия започва разследване за престъпен сговор и е образувала наказателно дело срещу американският финансист и голям критик на управлението в Москва Уилям (Бил) Браудър. Това съобщава руското издание „РБК дейли“ като цитира изявление на Николай Атмониев – съветник на генералния прокурор на Русия.

Основателят на фонда Hermitage Capital Бил Браудър е бившият работодател на юриста Сергей Магнитски, починал през 2009 г. в руски затвор. Казусът предизвика сериозни критики на Москва в Западна Европа и САЩ и доведе до приемането на американския закон „Магнитски“.

Според обявеноо днес обвинение, Браудър може би е поръчал Магнитски да бъде отровен, за да не издаде сговора. Руското издание РБК цитира неназован представител на генералната прокуратура, според когото отравянето може да е извършено с „диверсионно химическо вещество“. Става въпрос за алуминиево съединение, което не попада в обхвата на Конвенцията за забрана на химически оръжия от 1993 г. и което може да причини остра чернодробна недостатъчност. „Така може да се инсценира естествена смърт“, каза на брифинг зам.- генералният прокурор на Русия Михаил Александров.

Според Атмониев престъпният „сговор е възникнал на руска територия и все още действа от 1997 г. досега“. „Целта е била да се извършват особено тежки икономически престъпления в Русия и извън границите ѝ“, каза той.

Според Атмониев престъплението, в което е обвинен Браудър попада в обхвата на Конвенцията на ООН за борба с транснационалната организирана престъпност. „В близко бъдеще, в реда на прилагане на нормите на тази конвенция, заподозреният Браудър ще бъде поставен в международния списък на издирвани лица с последващ арест и екстрадиция“, казва висшият съветник по правосъдието, цитиран от РБК.

Атмонев също така подчерта, че съгласно чл. 15 от Конвенцията на ООН, възможността за екстрадиране на Браудър е предвидена дори в случаите, когато няма двустранно споразумение между страните, които решават въпроса за екстрадицията. „Собствеността на Браудър ще бъде арестувана с цел по-нататъшна конфискация“, коментира съветникът на генералния прокурор на Русия. „Не само акциите, които са пряко собственост на Браудър са арестувани, запор ще бъде наложен и върху имуществото, чиито номинални собственици са фиктивни компании и техните пълномощници“, добави Атмониев.

Прокуратурата също така подозира Браудър в убийството на трима бизнес партньори – 63-годишния Октай Гасанов, 55-годишния Валерий Курочкин и 67-годишния Сергей Коробейников. Разследващите смятат, че убийството им може да е било извършено, за да бъдат отстранени съучастници в престъплението на Браудър. Максималното наказание за това престъпление е 20 години лишаване от свобода.

„Прокуратурата стигна до извода, че именно Браудър е имал интерес от смъртта на Магнитски, който би могъл да го обвини, че му е наредил да лъжесвидетелства“, заяви Атмониев. „Много е вероятно Браудър да носи отговорността за смъртта на Магнитски, защото се е страхувал да не го издаде“, уточни за АФП говорителят на прокуратурата Александър Куренной, пише БТА.

Браудър коментира обвиненията в профила си в „Туитър“. Той заяви, че е „засегнал чувствителна точка“, като е издействал САЩ да наложат санкции на лицата, замесени в смъртта на Магнитски.

Основателят на фонда Hermitage Capital Браудър вече е осъждан два пъти от руското правосъдие и Москва от години настоява той да бъде екстрадиран. През 2013 г. той получи присъда от 9 години затвор за „укриване на данъци в големи мащаби“, а през 2017 г. на още толкова за „умишлен фалит“ и „укриване на данъци“.

Сергей Магнистски е руският адвокат, който се заема със защиата на Броудър и Hermitage Capital. Самият той е арестуван през 2008 г., след оповестява данни за мащабна финансова машинация, скалъпена според него от висши полицаи и данъчни служители и ощетила руската държава и “ Hermitage Capital . Магнитски умира в затвора през 2009 г. на 37-годишна възраст. Според експертиза без юридически последици смъртта е настъпила след побои и умишлено лишаване от медицински грижи.

 

256 са преждевременно родените деца във варненската АГ болница

http://www.moreto.net/novini.php?n=386059

2048 са родените бебета от началото на годината досега в СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов – Варна”, като от тях 256 са недоносени, това съобщи на пресконференция проф. д-р Емил Ковачев, предаде репортер на Moreto.net. Процентът на преждевременното раждане остава непроменен в последните 10-15 години, въпреки подобряващите се акушерски и неонатологични грижи.

Улици в четири столични квартала без ток заради авария

https://www.24chasa.bg/novini/article/7159592

Улици в четири столични квартала без ток заради аварияПовреда в съоръжение в подстанция на ЧЕЗ остави без ток улици в четири столични квартала. Електрозахранването в "Сердика", "Разсадника", "Лагера" и "Красно село" все още се възстановява, съобщи "България он ер". Също заради авария други четири столични квартала останаха без топла вода и парно. Топлоподаването е спряно от снощи в целия квартал

Според проект безработните не трябва да дават документи за стаж в Бюрото по труда

https://www.24chasa.bg/novini/article/7159577

Според проект безработните не трябва да дават документи за стаж в Бюрото по трудаПри регистрация в дирекция "Бюро по труда" търсещите работа няма да представят документи, удостоверяващи общ и/или служебен стаж, и/или осигурителен стаж. Това е заложено в проект на Постановление за промяна на Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта (ППЗНЗ). Предложенията за промени са публикувани на сайта на социалното

„Защото можем“ – история за Крум, Митко и доброто, което зависи от нас

https://zaistinata.com/%d0%b7%d0%b0%d1%89%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bc%d0%be%d0%b6%d0%b5%d0%bc-%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%b7%d0%b0-%d0%ba%d1%80%d1%83%d0%bc-%d0%bc%d0%b8%d1%82%d0%ba%d0%be-%d0%b8-%d0%b4/

След като превърнал последния си рожден ден в благотворителна вечер Митко Станоев от Петрич решил да основе с приятелите си сдружение, което да помага – навсякъде, където има нужда от помощ Нощта на Голяма Богородица – 15 август т. г. Крум от Първомай и две негови приятелки се крият под стряхата на заведение в Петрич, […]

Караянчева: С мощната си икономика Япония е ключов фактор в международната политика

http://www.cross.bg/bulgariya-karayancheva-yaponiya-1589532.html

/КРОСС/ Япония е ключов фактор в регионалната и международната политика. Тя е третата икономика в света и на едно от челните места по технологични постижения и иновации. Стратегическото партньорство между ЕС и Япония и интересите на България за привличане на инвестиции и технологично развитие са причината за приоритетното място на българо-японските отношения във външната ни политика. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на аудиенцията си при Негово Величество император Акихито. Българска делегация, водена от председателя на парламента, е на официално посещение в Токио.  Цвета Караянчева подчерта, че 2019 г. ще е важна за двустранните отношения между България и Япония, защото ще бъдат чествани две годишнини – 110 г. от началото на контактите между двете страни и 80 г. от установяване на дипломатическите отношения. „Те ще бъдат отбелязани с богата културна програма и размяна на визити на високо равнище, което ще допринесе за по-нататъшното опознаване и сближаване на двата народа и ще даде импулс на двустранния обмен във всички области от взаимен интерес“, допълни председателят на Народното събрание. „Българският народ традиционно храни дълбоки чувства на симпатия и уважение към японския народ за неговото трудолюбие, толерантност и богата духовна култура

Шефът на Nissan може да бъде арестуван в Япония

https://www.actualno.com/cars/shefyt-na-nissan-moje-da-byde-arestuvan-v-japonija-news_706960.html

Провоохранителните органи в Япония имат намерние да арестуват и да разпитат председателя на Борда на директорите на Nissan – Ка,лос Гон, който е заподозрян във финансови нарушения. По данни на следствието, шефът на алианса Renault-Nissan е посочил неточна сума в декларацията за доходите си, а също така е използвал корпоративни средства на компанията Nissan за собствени цели, съобщава японският вестник Asahi. Става дума за сумата от 100 млн. йени (887 424 щатски долара), като Гон е обя

Шенген вкарва в системата си данни от ДНК и отпечатъци от длани

http://clubz.bg/76043-shengen_vkarva_v_sistemata_si_danni_ot_dnk_i_otpechatyci_ot_dlani

Шенгенската информационна система (ШИС) ще съдържа ДНК данни и отпечатъци от длани.

Това окончателно стана ясно днес след прието решение на Съвета на ЕС. Предвижда се в системата да бъдат въвеждани отпечатъци не само от пръсти, но и от длани на заподозрени извършители на тежки престъпления и издирвани за участие в тероризъм. Въвеждането на данни от ДНК е свързано с подобряването на проверките, при които лицевата снимка и пръстовите отпечатъци не са достатъчни за установяване на самоличността на проверявания.

С промените ще бъде направено задължително и въвеждането в системата на решения за прогонването на граждани на държави извън ЕС, както и за издадени срещу чужденци забрани за влизане на територията на Съюза. Очаква се промените да улеснят сътрудничеството между държавите от ЕС при водените разследвания, граничните проверки и борбата с незаконната миграция, по-точно връщането на нелегално пребиваващи граждани на трети държави.

Промените ще влязат в сила, след като бъде получена окончателната подкрепа на Европарламента. Засега Съветът на ЕС не споменава срок, в който разширените възможности на информационната система ще бъдат приведени в действие.

Проектът въвежда 4 допълнителни категории от сигнали в ШИС:

• Сигнали, подадени с цел проверка по запитване. Това е междинна мярка между дискретни и специфични проверки, които биха позволили разпит на лицата;

• Сигнали за неизвестни заподозрени или издирвани лица, които предвиждат въвеждането в ШИС на отпечатъи от пръстите или дланите, открити на местата, където са извършени тежки престъпления или терористични нападения и за които се предполага, че принадлежат на извършителя;

• Превантивни сигнали за деца, заплашени да бъдат отвлечени от родител, и за деца и уязвими лица, които трябва да бъдат спрени отпътуване заради тяхната собствена сигурност. Става дума за случаи, когато едно такова пътуване носи риск от принудителен брак, увреждане на женски гениталии или трафик на хора;

• Сигнали с цел връщане на нелегално пребиваващи граждани на трети страни.

Разширява се и списъкът на предметите, за които могат да бъдат подадени сигнали. Те вече ще важат за фалшифицирани документи и високотехнологично оборудване.

Меломани преживяха незабравими джаз вечери на фестивал В Русе

https://www.actualno.com/ruse/melomani-prejivjaha-nezabravimi-djaz-vecheri-na-festival-v-ruse-news_706958.html

43-ото издание на русенския джаз фестивал премина при засилен интерес в Доходното здание на 15, 16 и 17 ноември. Това е най-старият български джаз форум, създаден от незабравимия Петър Петров-Парчето през 1978 г., а след кончината му през 2013 г., традицията продължи неговият син Борис Петров - саксофонист. Началото бе поставено на 15 ноември, вечерта от „Антони Дончев квартет“ със специалното участие на Флориан Вилайтнер - млад германски цигулар, композитор и аранжор, който

Либерали и консерватори - няма начин да няма начин

http://clubz.bg/76042-liberali_i_konservatori_nqma_nachin_da_nqma_nachin

Интелектуалните общности на либерали и консерватори в България упорито се презират една друга и отказват да водят дебати помежду си, които са много нужни сега.

Ето и някои от взаимните претенции:

Умнокрасивите се превръщат в “либерасти“ в речите на консерваторите, те от своя страна са описвани като "проклетите националисти ала Путин" в либералните среди.

Либералите са тези, които се занимават единствено със защита на гей общностите. Основната цел на консерваторите е рушенето на ЕС и връщането с поне век назад.

И т. н., и т.н.

Това са само част от нещата, които "ще разберем", ако следим изказванията в двете общности. Тези твърдения сякаш са базирани на представи, създадени за удобство, а не на реалността.

Няма да описвам разликите между либерализма и консерватизма, тъй като така бих откраднала основното занимание на представителите на двата кръга, а и едва ли ще го направя със същата страст и успех. Това е и непродуктивно. Единственото, до което води, е поляризация на общественото мнение.

Без никаква претенция за изчерпателност ще се пробвам да посоча няколко важни, с оглед на ситуацията в България и ЕС, теми, по които консерваторите и либералите могат да открият сходства и общо поле за действие.

Да се твърди, че консерватизмът просто е мода, е също толкова нелепо, колкото да наричаме либерализма "изветрял"

Да започнем от факта, че двете течения имат своите представители в академичните среди. Не само, те даже имат своите млади последователи. Това е немалко основание да се разбере, че от съперници, трябва да се превърнат в конкуренти, които вместо да се опитват да се заличат помежду си, е добре да действат заедно срещу популизма - който се вихри от "кървавото" ляво до крайния национализъм.

Бележка за либералите: Консерваторите не са националисти, консерватори са си.

Бележка за консерваторите: Либералите не са леваци-левичари, либерали са си.

Отричането на комунизма и идейните му наследници са важни в разбирането на двете идеологически течения

Наличието на опасност от общ враг е сериозна причина за сътрудничество. Както навярно сте забелязали, лидерката на БСП Корнелия Нинова се опита да вкара партията в консервативното течение с изказвания против мигрантите и с позиция срещу Истанбулската конвенция. Опитите ѝ се увенчаха с неуспех, защото консервативните кръгове публично отсякоха, че не желаят да бъдат свързвани с тази партия.

(Наскоро в соцоргана "Дума" имаше статия за легализирането на марихуаната. Доста либерално! Представите си, ако това са първите опити на тази партия да обърне кормилото и да се преориентира в либерална посока.) 

Като оставим шегата настрана, и консерватори, и либерали не трябва да допускат заиграване от страна на БСП с идеите им. Тази партия ще си остане комунистически ретроградна, защото приска връщане назад в годините на господството на БКП. За ценности не се говори, но някаква нова опаковка би могла да залъже част от избирателите.

Отношението към ЕС е различно, но отношението към Европа не е

И либерали, и консерватори не поставят под съмнение принадлежността на България към Запада, т. е. изповядват европейските ценности и са за ЕС. Против Европейския съюз са соцносталгиците. Либералите са твърдите привърженици на съюза, които обаче приемат всяка критика като опит за неговата разруха. Консерваторите, от друга страна, настояват за промяна на ЕС, но са "за" такова европейска общност.

Практическите измерения на тези съвпадащи интереси са изграждането на система за обща европейска отбрана и европейска прокуратура. За да станат те реалност се иска много работа и преки усилия. Това включва и ясни обяснения към широката публика, които представителите на двете общности могат да направят обективно, без излишно политиканстване. Тук е мястото консерваторите да се разграничат ясно от крайните националистите, които с охота се ползват с обществената инерция на интелектуалните консервативни кръгове (стигна се дотам, че  даже Сидеров и Бареков да се самообявят за консерватори, дискредитирайки общността).

Защитата на демокрацията изисква общи усилия

Предвид незабравения опит на България с един друг режим, който все още се харесва на мнозина, и нивото на политическия ни елит, отговорността за защитата на демокрацията се пада на либерали и консерватори. Привържениците на идеята за краха на либералния консенсус трябва да са наясно, че ако той се провали, след това изобщо може да не стигнем до разговор за консенсус, какъвто и да е. Проблем обаче има. Не е случайно, че все по-често се говори за авторитаризъм. Даже се появи терминът "стабилокрация" - управление чрез авторитарни методи, което е облечено в демократично наметало за пред ЕС и света. В този ред на мисли е време, либералите да проявят толерантност към консерваторите, а да спрат да се капсулират.  Отказът за разбиране и предубедеността са всичко друго, но не и признак на интелигентността, която от двете общности претендират да притежават.

Презирането и нелепите изказванията едни за други съвсем не са пример за зачитане на плурализма на мненията.

Какво може да се направи?

Просто е, трябва да има диалог. Със сигурност ще се появят още теми за размисли и страсти, но трябва да се залага на това, което обединява, а не на това, което разединява либерали и консерватори. Все пак няма да е никак добре, ако поляризацията в обществото стигне дотам, че комунисти и националисти да започнат да диктуват дневния му ред.

*Този материал е създаден по проект "Генерация Z"

Подлезът пред Спортната палата грейна с младите български шампиони

https://www.24chasa.bg/sport/article/7159574

Подлезът пред Спортната палата грейна с младите български шампиониМладите български шампиони грейнаха в стилни рисунки, разкрасили подлеза пред Министерството на младежта и спорта. „Спортен подлез“ бе реализиран с помощта на София – Европейска столица на спорта от екипа на ПОдЛЕЗНО, съобщиха от пресцентъра на Български олимпийски комитет. Създадена като доброволческа инициатива през 2013 г.

ТИР се обърна, затапи Е-79 между Монтана и Видин

https://pik.bg/тир-се-обърна-затапи-е-79-между-монтана-и-видин-news797367.html

ТИР се обърна, затапи Е-79 между Монтана и Видин

ТИР се е обърнал на главния път Е-79 между Монтана и Видин, съобщава "Булнюз". Камионът е аварирал в участъка между селата Смоляновци и Белотинци. Движението в района е временно ограничено и е необходимо всички шофьори да изчакат на място, съобщават от АПИ.

Към момента не е ясно каква е причината за инцидента и дали шофьорът е пострадал.

За последните часове това е поредният инцидент на главния път. Вчера движението беше блокирано, докато бъде изтеглен аварирал ТИР при началото на обхода на Монтана.

Очаква се Китай да се нареди на първо място в света по обем на външната търговия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7159032

Очаква се Китай да се нареди на първо място в света по обем на външната търговия
Въпреки продължаващите търговски търкания между Китай и САЩ и засилващия се натиск от спад в икономическото развитие, през октомври 2018 г. обемът на китайския износ и внос се е увеличил до 3,84 трилиона щатски долара. Очаква се до следващия месец той да надвиши този за миналата година, който бе 4,1 трилиона щатски долара.

Цитат на деня: ДПС е евроатлантическа партия, която не просто декларира това

https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2018/11/19/3348240_citat_na_denia_dps_e_evroatlanticheska_partiia_koiato/?ref=rss


"Що се отнася до ДПС, само преди дни имахме дебат в парламента за плоския данък и те казаха, че независимо от тяхното решение, ще влязат в зала, защото за тях това е политика, която отстояват от 2008 г., когато е въведен този данък. За някои закони, като закона за вероизповеданията например, си струва да се търси широка парламентарна подкрепа. Смятам, че ДПС е евроатлантическа партия, която не просто декларира това, а се ръководи в действията си от евроатлантическата си...

Новата биография на Людмила Живкова излиза на 5 декември

http://varnautre.bg/2018/11/19/95935/%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b1%d0%b8%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b0%d1%84%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d0%bb%d1%8e%d0%b4%d0%bc%d0%b8%d0%bb%d0%b0-%d0%b6%d0%b8%d0%b2%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b8

В центъра на този разказ е личната драма и трагедия на една жена, умряла с чувството, че е предадена, изоставена и излъгана, дори от собствения си баща

Русия разследва дали финансистът Уилям Браудър е поръчал отравянето на Магнитски

https://www.24chasa.bg/novini/article/7159557

Русия разследва дали финансистът Уилям Браудър е поръчал отравянето на Магнитски
Прокуратурата на Русия съобщи днес, че започва разследване на престъпен сговор и образува наказателно дело срещу британския финансист и критик на Кремъл Уилям Браудър, бившия работодател на юриста Сергей Магнитски, починал през 2009 г. в руски затвор. Според обвинението Браудър може би е поръчал Магнитски да бъде отровен, предаде Франс прес,

Караянчева избяга от протестите в Япония, както някога Цачева в Индия

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/karaiancheva-izbiaga-protestite-iaponiia-kakto-niakoga-tsacheva-indiia-2018-11-19.html

Когато десетки хиляди българи протестират в цялата страна, мястото на политиците е при тях. Да питат от какво са недоволни, да чуят болките на хората, да обсъдят грешките на властта и да потърсят заедно решения. Депутатите са избрани с гласовете на тези, които днес пълнят улиците, блокират кръстовища и скандират „Оставка!“.

Берлин налага забрана за влизане на 18 саудитски граждани

http://clubz.bg/76041-berlin_nalaga_zabrana_za_vlizane_na_18_sauditski_grajdani

Германия налага забрана за влизане на 18 саудитски граждани, за които се смята, че са свързани с убийството на журналиста Джамал Хашоги. Това съобщи днес външният министър Хайко Маас в кулоарите на среща на ЕС в Брюксел, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Хашоги, който имаше колонка във в. "Вашингтон пост" и бе остър критик на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, бе убит на 2 октомври в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.

Наложената от Германия забрана важи за всичките 26 държави от Шенгенското пространство, предаде Асошиейтед прес. Решението е било съгласувано с Франция и с Обединеното кралство, което е извън Шенген.

Имената на санкционираните лица не бяха оповестени заради германските закони за защита на личните данни. Бундесрепубликата обаче ще включи имената на санкционираните в информационната система на Шенген. 

Международната общност оказва натиск върху Рияд да предостави повече информация за убийството. Министерството на външните работи на Германия призова миналата седмица Саудитска Арабия за прозрачно разследване, след като кралството обяви, че е повдигнало обвинения на 11 души във връзка с убийството. 

Бездомник е загинал при пожар във Велико Търново

http://www.cross.bg/turnovo-veliko-zaginal-1589533.html

/КРОСС/ Бездомник е загинал тази нощ при пожар в изоставен трафопост във Велико Търново, а друг е с изгаряния по ръцете. Двамата клошари се приютили в трафопост от бившата тролейбусна мрежа и запалили огън, за да се стоплят. Два противопожарни автомобила за загасили пожара и в останките на сградата са намерили обгореното тяло на 49-годишен мъж.  След медицинска помощ вторият пострадал е освободен.В област Велико Търново няма действащ общински приют за бездомници.

Очакват се поледици в Северна България

https://www.24chasa.bg/novini/article/7159558

Очакват се поледици в Северна БългарияЖълт код е обявен за утре в 8 области на Северозападна България – там се очакват снеговалежи и поледици. За днес е отправено предупреждение за цялата страна, но валежите постепенно ще отслабнат и до вечерта ще спрат, най-късно – в Североизточна България. Възстановено е електрозахранването на част от абонатите в Габрово,

Разлепиха некролози за адвокат по делото на Иванчева и Петрова

https://frognews.bg/novini/razlepiha-nekrolozi-advokat-deloto-ivancheva-petrova.html

Дoмът и ĸaнтopaтa нa извecтния cтoличeн aдвoĸaт Иpeн Caвoвa ca ocъмнaли oблeпeни c нeйни нeĸpoлoзи. Според изданието в тяx, „ĸaĸтo си мy e peдът „c пpиcĸъpбиe“ ce cъoбщaвa зa ĸoнчинaтa й, изpeдeни ca й „cъpдeчни“ cъбoлeзнoвaния.

Евростат: Над 90% от българските студенти в чужбина учат в европейски университети

https://www.24chasa.bg/novini/article/7159543

Евростат: Над 90% от българските студенти в чужбина учат в европейски университетиПрез 2016 г. общо 12 201 български студенти са учили в чужбина. От тях 90.5% (11 052 души) са възпитаници на европейски университети. Това показват данните от изследване на европейската статистическа агенция Евростат. По този показател България се нарежда пред страни като Швеция, Ирландия и Португалия.

Полша предупреди: Русия може да нападне Украйна след строежа на "Северен поток-2"

http://www.moreto.net/novini.php?n=386046

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки обяви, че веднага щом Русия завърши строителството на газопровода "Северен поток-2", тя може да нападне Украйна, съобщава полската агенция PAP. По думите на Моравецки, "ескалацията на агресията" срещу Киев може да започне, когато системата за пренос на газ на Украйна престане да играе "толкова важна роля" за Русия.

За Siemens парите не миришат

http://www.dnes.bg/technology/2018/11/19/za-siemens-parite-ne-mirishat.394038

Джо Кезер ще участва в подиумна дискусия в града на Saudi Aramco – Дамам

Арестуван е Карлос Гон, президент на алианса "Рено - Нисан - Мицубиши"

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/11/19/3347813_arestuvan_e_karlos_gon_prezident_na_aliansa/?ref=rss


Карлос Гон, президент на съюза "Рено - Нисан - Мицубиши" (Renault-Nissan-Mitsubishi), е арестуван в Япония след разпит за предполагаеми злоупотреби, съобщиха телевизия NHK и вестник Yomiuri. Новините около един от най-успешните мениджъри в света на автомобилното производство предизвикаха рухване на акциите на "Нисан" с 12-15% в Париж и Франкфурт.<br /><br />Според в. "Асахи шинбун" разпитът е бил проведен в централата на "Нисан" (Nissan Motor...

Лука Модрич остава спокоен преди "Златната топка"

https://offnews.bg//futbol/luka-modrich-ostava-spokoen-predi-zlatnata-topka-692231.html

Хърватският халф на Реал Мадрид Лука Модрич изчаква търпеливо дните до 3 декември, когато ще бъде обявен победителят в анкетата за "Златната топка".

Модрич е сред фаворитите за най-престижното индивидуално отличие във футбола, след като по-рано през годината спечели и наградата на ФИФА "The Best".

"Казвал съм го и друг път - за мен е чест да съм сред кандидатите за такова голямо отличие. Ако спечеля ще бъда най-щастливият човек на планетата. Ако не спечеля - нищо за мен няма да се промени. Годината ми беше фантастична така или иначе", коментира Модрич.

Българската легенда Христо Стоичков пък вече получи поканата си за голямата церемония в Париж. Камата, който спечели приза през 1994 година, вече е потвърдил присъствието си, информира "Труд".

Веднага след церемонията Стоичков се прибира в България за турне с автобиографията си.

Германия забрани на 18 саудитци да влизат в страната заради убийството на Хашоги

//dariknews.bg/novini/sviat/germaniia-zabrani-na-18-sauditci-da-vlizat-v-stranata-zaradi-ubijstvoto-na-hashogi-2132388

Германия налага забрана за влизане на 18 саудитски граждани, за които се смята, че са свързани с убийството на журналиста Джамал Хашоги. Това съобщи външният министър Хайко Маас в кулоарите на срещ

В кметството на Токио за Олимпиада 2020 се продават мартеници (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7159054

В кметството на Токио за Олимпиада 2020 се продават мартеници (Снимки)Това е официалният щанд на рекламните материали на Олимпийските игри през 2020, който ще се проведат в Токио На щанда с официални рекламни материали има и материал, достойно представящ България и нейните културни традиции - мартеницата. Магазинът се намира на 45-ия етаж в кметството на Токио и това е мястото,

„България Ер“ пуска 30 000 самолетни билета с до -30% отстъпки

https://pik.bg/„българия-ер“-пуска-30-000-самолетни-билета-с-до--30-отстъпки-news797361.html

„България Ер“ пуска 30 000 самолетни билета с до -30% отстъпки

За трета поредна година националният превозвач „България Ер“ ще накара пасажерите си да полетят от щастие в края на ноември с една вълнуваща седмица на намаленията и 30 000 самолетни билета на до -30% отстъпки. От 19-и до 25-и ноември включително всеки може да се възползва от специалните цени за всички директни линии на авиокомпанията.

Коледните базари във Виена и Прага са още по-достъпни с промо билетите в рамките на кампанията. Двупосочните полети до австрийската столица струват само 99 евро, а тези до красивия чешки град 155 евро. В седмицата на промоционалните оферти билетите между София и Лондон стартират от 65 евро еднопосочно, а може би най-атрактивните цени са на пътуванията от и до Милано – само 50 евро за полет от София до световната столица на модата. На промоционални цени са и билетите до руската перла Москва, която през зимата се превръща в бяла приказка.

На фона на световния ентусиазъм около големите разпродажби и черния петък, „България Ер“ предлага на клиентите си не само ниски цени, но и нещо повече - комфорт. В цената на всеки билет се включва и безплатен  ръчен багаж до 10 кг и личен багаж: дамска чанта или лаптоп. Комфортът на борда на самолета се допълва и от безплатен чек ин и кетъринг, който включва топъл сандвич, десерт и богато разнообразие от топли и студени напитки по време на полета.

410 лева ще похарчи българинът за Черния петък - повече от италианец

http://www.cross.bg/godina-petuk-cherniya-1589539.html

/КРОСС/20 процента от годишните обороти на търговците се формират през ноември заради деня на голямото намаление. 61% от българите знаят какво е Черен петък, а 43,39% от тях ще търсят изгодни оферти тази година. Средностатистическият българин ще похарчи 410 лв. на 23 ноември, за когато е насрочен Black Friday през 2018 г, пише 24 часа. Тези данни представя анализът на Black-Friday.global, който всяка година проследява тенденциите покрай Черния петък с проучване в 55 страни. В изследването са участвали 12 000 души. Интересът в България се е увеличил с над 10 процента спрямо миналата година, когато участниците в пазаруването са били 31,92%. Както всяка година показателите на продажбите на този ден скачат в пъти. Това се наблюдава във всяка от 55-те държави. Трансакциите в интернет у нас са се повишили с 562%, а средно по света - с 624%. У нас обаче увеличението е по-малко от изследваните наши съседки - в Турция то е с 697%, в Румъния - с 1260%, а в Гърция стига дори до 2600%. В нито една страна обаче не е отбелязван толкова голям интерес към намаленията в Черния петък както в Пакистан, където активността на онлайн купувачите е била с 11 525% по-висока, отколкото във всеки обикновен ден от годината. Тайланд е на дъното на класацията само с 46%

410 лева ще похарчи българинът за Черния петък - повече от италианец

http://www.cross.bg/godina-petuk-onlaiin-1589539.html

/КРОСС/20 процента от годишните обороти на търговците се формират през ноември заради деня на голямото намаление. 61% от българите знаят какво е Черен петък, а 43,39% от тях ще търсят изгодни оферти тази година. Средностатистическият българин ще похарчи 410 лв. на 23 ноември, за когато е насрочен Black Friday през 2018 г, пише 24 часа. Тези данни представя анализът на Black-Friday.global, който всяка година проследява тенденциите покрай Черния петък с проучване в 55 страни. В изследването са участвали 12 000 души. Интересът в България се е увеличил с над 10 процента спрямо миналата година, когато участниците в пазаруването са били 31,92%. Както всяка година показателите на продажбите на този ден скачат в пъти. Това се наблюдава във всяка от 55-те държави. Трансакциите в интернет у нас са се повишили с 562%, а средно по света - с 624%. У нас обаче увеличението е по-малко от изследваните наши съседки - в Турция то е с 697%, в Румъния - с 1260%, а в Гърция стига дори до 2600%. В нито една страна обаче не е отбелязван толкова голям интерес към намаленията в Черния петък както в Пакистан, където активността на онлайн купувачите е била с 11 525% по-висока, отколкото във всеки обикновен ден от годината. Тайланд е на дъното на класацията само с 46%

Четири столични квартала без парно заради авария

https://www.24chasa.bg/novini/article/7159553

Четири столични квартала без парно заради аварияЖителите на четири квартала в София са без парно заради авария, съобщи столичната "Топлофикация". Още от вчера вечерта е спряно топлоподаването в целия кв. "Белите брези", както и по бул. "България", бул. "Гоце Делчев", ул. "Кестенова гора", ул. "Руен" и ул. "Траянова врата" в жк "Стрелбище", предаде "Дневник".

Турски бизнесмен даде 5 620 долара за половин литър зехтин от дърво на 1 800 г.

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7159534

Турски бизнесмен даде 5 620 долара за половин литър зехтин от дърво на 1 800 г.Половин литър зехтин от маслиново дърво на 1800 години беше продаден в Турция на цена от 5620 долара, съобщава "Хюриет дейли нюз". Маслиновото дърво е едно от най-старите в света, а продукцията му бе предложена на търг в Измир, Егейска Турция, предава БТА. Над 150 бутилки зехтин от 21 категории бяха продадени на търга на обща стойност 47 750

Протестиращите срещу цените на горивата във Франция блокираха петролни депа

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/11/19/3348215_protestirashtite_sreshtu_cenite_na_gorivata_vuv/?ref=rss


Френските "жълти жилетки" отново се събраха, за да продължат протестите срещу увеличението на цените на горивата. Те отново нарушиха движението на автомобилите днес сутринта и блокираха петролни депа, съобщиха журналисти от "Франс прес".<br /><br />Разпокъсаните блокади на пътищата продължават още от масовите протести в събота, след които един човек загина и стотици бяха ранени, предаде "Асошиейтед прес". Служител по сигурността каза днес, че около 30...

Половин милион ще струва почистването на шахтите във Варна през идната година

http://budnavarna.bg/40500-polovin-milion-shte-struva-pochistvaneto-na-shahtite-vav-varna-prez-idnata-godina/

500 000 лв. без ДДС ще вложи от бюджета си за следващата година Община Варна за почистването на уличните шахти в районите „Одесос“, „Приморски“ „Владиславово“, „Младост“, „Аспарухово“ и селата Звездица, Константиново, Каменар, Тополи и Казашко.

Анексът за 2019 г. се сключва с фирмата, избрана по обществената поръчка за „Поддържане и почистване на дъждоотводнителни и битови площадкови канализации за нуждите на Община Варна“.

Изпълнението на обществената поръчка включва дейности по поддържане и почистване на дъждоприемни и ревизионни шахти, дъждоотводнителни канализации, битови площадкови канализации за нуждите на Община Варна.

Извършването на гореспоменатите дейности е с цел достигане на нормално оттичане на дъждовните води при валежи с висок интензитет.

Финансирането трябва да осигури и извършване на ТВ наблюдение на проблемни и критични точки от дъждовната канализационна система на гр.Варна.

Поръчката включва почистване и продухване на 8589 дъждоприемна шахта до включване в уличната канализация, 354 улични ревизионни шахти до 3 м, почистване (продухване) на 15 303 метра дъждовна канализация от ф350 до ф500 мм ,почистване (продухване) на 3300 метра дъждовна канализация от ф550 до ф1000 мм включително и разходите за отваряне и затваряне на капаци или решетки, за товарене, извозване и депониране на отпадъците от дейността до сметището, както и всички други необходими операции, дейности и разходи за извършване на дейността.

Източник: varna24.bg

Материалът Половин милион ще струва почистването на шахтите във Варна през идната година е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Баба от Русе даде 9000 лева на ало измамници

https://www.24chasa.bg/novini/article/7159536

Баба от Русе даде 9000 лева на ало измамнициВъзрастна жена от Русе е поредната жертва на телефонните измамници. Тя е дала на престъпниците близо 9000 лева, съобщават от полицията в крайдунавския град. Жената хвърлила парите през прозореца на жилището си на два пъти. Тя била потърсена по телефона от непознат мъж, който я подмамил да събере и предаде наличните средства в дома си,

Критикуват германски политик заради позицията му за пакта за миграцията на ООН

https://www.24chasa.bg/novini/article/7159517

Критикуват германски политик заради позицията му за пакта за миграцията на ООНКандидатът за председателския пост на дясноцентристката партия на канцлера Ангела Меркел Йенс Шпан си навлече критики за предложението си Глобалният пакт за миграция на ООН да бъде обсъден от партийните членове и Германия да отложи приемането му, предаде Асошиейтед прес. Министърът на здравеопазването на Германия Йенс Шпан каза вчера,

Все по-близо до тихите свръхзвукови пътувания: Летим от Лондон до Ню Йорк за 3 часа през 2021 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7159336

Все по-близо до тихите свръхзвукови пътувания: Летим от Лондон до Ню Йорк за 3 часа през 2021 г.НАСА обединява усилията си с американския оръжеен гигант гигант Lockheed Martin, за да изгради свръхмодерен тестови самолет, който би могъл да проправи пътя за завръщането на свръхзвуковите пътувания на хора, предаде "Фокс нюз". Очаква се X-59 да достигне невероятни скорости, без да създава оглушителния звуков удар,

„Вдовици“, сгодени за „Оскар“

http://clubz.bg/76040-%E2%80%9Evdovici%E2%80%9C_sgodeni_za_%E2%80%9Eoskar%E2%80%9C

Целувки и куршуми. Любов и смърт. Черно и бяло. Виола Дейвис и Лиъм Нийсъм. С такива контрасти (някои от които шокиращи) започва „Вдовици“, третият филм по нашите екрани този месец, който след два месеца вероятно ще спечели поне няколко номинации за „Оскар“. И продължава с клишета и разбити стереотипи – достатъчни, за да ядосат десните консерватори, които се дразнят от холивудския либерализъм, а също и някои от най-големите им опоненти – но не чак толкова. 48 от 49-те ревюта в сайта „Метакритик“ са позитивни, едно е смесено, резултатът е 86 от 100.

Режисьорът на „Вдовици“ Стив Маккуийн („Срам“, „12 години в робство“) е и негов съсценарист заедно с Джилиан Флин („Не казвай сбогом“, „Отворени рани“). Сюжетът е основан на едноименен британски минисериал от 1983 г. и разказва какво се случва, след като при обир в Чикаго и четиримата въоръжени престъпници са убити. Притиснати от конкурентни гангстери, техните вдовици се заемат да довършат делото на покойниците, като извършат вместо тях проваления грабеж.

Виола Дейвис е Вероника, вдовицата на шефа на бандата Хари (Лиъм Нийсън). Елизабет Дебики е красивата и на пръв поглед глуповата блондинка от полски произход Елис, съветвана от майка си да си намери работа като ескорт, за да може да си плаща сметките за колежа. Мишел Родригес е Линда, която без мъж е напът да изгуби магазина си. Трите си намират помощничка – Бел (Синтия Ериво). Останали без нищо, но способни на всичко, четирите жени от три различни раси вземат съдбата си в собствените си ръце.

Още няколко звезди блестят във филма. Колин Фарел е в ролята на младия Джак Мълиган, кандидат за общински съветник и последен отрок в династията Мълиган, която държи постове в градската управа вече три поколения.

„Не можем да позволим негър да замени един Мълиган в общинския съвет“, казва старият Том Мълиган (много силна игра на 87-годишния Робърт Дювал).

Ясно е, че Мълиган са расисти, но ако някой предположи, че афро-американския господин, който Джак е готов да отстрани от изборите с цената на всичко, е по-порядъчен от опонента си, значи разсъждава по-клиширано от сценаристите. Джамал Манинг (Брайън Тайри Хенри), чернокожият кандидат за поста в съвета на 18-и район, е човек с тежко криминално минало, настояще и бъдеще. Не можем да не споменем и звездата от „Бягай!“ Даниъл Калуя, който във „Вдовици“ изгражда много убедително образа на помощника на Джамал, диаметрално противоположен на ролята, с която стана известен.

„Вдовици“ е едновременно трилър с малко романтика, хейст муви с много съспенс и насилие, и драма за тежката, черна (и бяла) вдовишка съдба. И за суровия свят на американската политика, в който нищо не се дава даром. Още по-важно е, че „Вдовици“ е умен филм с изненадващи сюжетни ходове, който ще се хареса и на широката публика, а такова нещо си струва да се види, тъй като не се среща никак често.

 

 

"Плошад Славейков"

 

Русия блокира продажбите на алкохол онлайн

http://clubz.bg/76039-rusiq_blokira_prodajbite_na_alkohol_onlajn

Министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров призна, че продажбите на алкохол онлайн в Русия ще трябва да бъдат отложени. По-рано беше заявно намерението от 2019 г. да стартират интернет продажбите на бира и вино.

"Първо трябва да се приемат нормативните разпоредби. Ако не бъдат приети, значи ще се отложи. Надявам се, че все пак ще ги съгласуваме най-накрая", казва Мантуров, цитиран от РИА Новости.

Ритейлърите в Русия заедно с производителите на алкохол разработиха схема за продажбата на пиячка чрез онлайн магазини още в края на 2016 г. Министерството на здравеопазването обаче даде негативна оценка на инициативата, а Министерството на промишлеността и търговията - положителна.

В началото на август Министерството на финансите представи на правителството законопроект, който предвиждаше поетапното стартиране на онлайн търговията с алкохол. Според проекта продажбите на бира онлайн, както и на руски вина и шампанско трябваше да тръгнат от януари 2019 г., но само от производители и търговци на едро, през 2020 г. - на всякакви видове алкохол, но само на производителите и търговците на едро, а от 2022 г. онлайн магазини ще могат да откриват всички участници на пазара.

В същото време Министерството на финансите отбеляза, че не всички дирекции подкрепят законопроекта и документът беше представен на правителството, без да е постигнат консенсус по разпоредбите му.

Докато законопроектът не бъде одобрен, продажбите на алкохол онлайн в Русия ще продължават да се правят незаконно. През 2017 г. приходите от тях са достигнали 1,7 милиарда рубли - около 23 милиона евро.

Отворена е нова схема за социално включване на хора с увреждания на стойност 5 млн. лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/7159535

Отворена е нова схема за социално включване на хора с увреждания на стойност 5 млн. леваОтворена е нова схема за социално включване на хора с увреждания на стойност пет милиона лева. По схемата могат да кандидатстват неправителствени организации в партньорство с общини, съобщи във Велико Търново заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русенова, предава БТА. Проектите трябва да осигуряват възможността в общността

Всенародният сбор на единението се обявява против омразата

https://offnews.bg//politika/vsenarodniat-sbor-na-edinenieto-se-obiaviava-protiv-omrazata-692230.html

На 26 ноември в Народния театър “Иван Вазов” за пръв път ще прозвучи песента “Молитва”, в която се пее “Стига вече омраза”. Текстът е на поета Александър Петров, написан през 1994 година, а музиката – на Борис Карадимчев.

През същата година записът на песента, в който участват известни български певци, е спрян от разпространение. Не ѝ било дошло времето! По-късно група “Фактор” прави нов запис, но на английски, по музика на Весо Тодоров (Весо Кокала). 

С тази песен ще бъде открит Всенароден сбор на единението.

Според организаторите, именно тази песен ще се превърне в химн на Сдружението, което обединява учени, бизнесмени, общественици и интелектуалци от всички цветове, както и 26 граждански организации и ще играе важна роля в обществения живот на страната.

Инициаторите на Сдружението отхвърлят всякаква обвързаност с политически партии и държавни институции.

Надрусан младеж открадна кола в Шумен и минути по-късно катастрофира с нея

https://www.24chasa.bg/novini/article/7159522

Надрусан младеж открадна кола в Шумен и минути по-късно катастрофира с нея25-годишен неправоспособен шуменец причинил пътнотранспортно произшествие в града минути,след като отнел противозаконно лек автомобил, шофирал и с положителна на амфетамин проба. Сигнал за произшествието бил приет малко след 10 часа в неделния ден., съобщиха от пресцентъра на МВР-Шумен. Съобщено било,

Скандални тоалети на звездите, предизвикали бурни реакции

https://www.vesti.bg/lyubopitno/skandalni-toaleti-na-zvezdite-predizvikali-burni-reakcii-6088922

Винаги е интересно да се връщаме назад във времето към лица и събития, предизвикали огромен интерес и реакции

Валери Симеонов обясни ще се върне ли като депутат в парламента

https://petel.bg/Valeri-Simeonov-obyasni-shhe-se-varne-li-kato-deputat-v-parlamenta__291870

Снимка: Булфото Има такава работа, че избирателите са ме пратили в парламента и би следвало да се върна. Така вицепремиерът в оставка Вал...

Нинова се зарече: Няма да крепим кворума на такова мнозинство

https://petel.bg/Ninova-se-zareche--Nyama-da-krepim-kvoruma-na-takova-mnozinstvo-__291869

Снимка: Булфото Няма да крепим кворума на такова мнозинство. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция след заседание...

Скръбна вест: Почина доайенът на българската дипломация

https://petel.bg/Skrabna-vest--Pochina-doayenat-na-balgarskata-diplomatsiya__291874

Почина доайенът на българската дипломация Борис Цветков. Това съобщиха от семейството на Борис Цветков.  Борис Цветков е един от първи...

Елена Йончева намекна, че е заплашвана, БСП й осигури кола с шофьор

https://petel.bg/Elena-Yoncheva-namekna--che-e-zaplashvana--BSP-y-osiguri-kola-s-shofor__291872

Снимка: Булфото Говорителят на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева намекна за получени заплахи, поради което ръководството на парламен...

Проверяват всички БГ паспорти, издадени на чужденци в последните 5 години

https://petel.bg/Proveryavat-vsichki-BG-pasporti--izdadeni-na-chuzhdentsi-v-poslednite-5-godini__291871

Снимка Булфото МВР и ДАНС започват проверка на всички български документи за самоличност, издадени на чужденци през последните пет год...

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Президентът и БСП целят да управляват със служебен кабинет

https://www.dnevnik.bg/intervju/2018/11/19/3348140_cvetan_cvetanov_gerb_prezidentut_i_bsp_celiat_da/?ref=rss

Цветан Цветанов е председател на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията. В първия кабинет на Борисов беше министър на вътрешните работи и вицепремиер (27 юли 2009 – 13 март 2013). Ръководител е на предизборния щаб на партия ГЕРБ. "Дневник" разговаря с него миналия петък (16 ноември) за ситуацията в управляващата коалиция, проблемите с партньора, прогнозите за предсрочни избори. Вечерта вицепремиерът Валери Симеонов подаде оставка и първите два въпроса в...

Изграждат с европейски пари канализационен колектор в Каменар

http://www.moreto.net/novini.php?n=386057

Предстои да бъде изграден канализационен колектор в Каменар, който да отвежда отпадните води от селото до пречиствателна станция. Проектът ще се реализира с европейски средства. Това стана ясно на заседание на комисията по архитектура към местния парламент, предаде репортер на Moreto.

Румънският министър на отбраната подаде оставка

http://www.cross.bg/partiyata-ostavka-fifor-1589538.html

/КРОСС/ Министърът на националната отбрана на Румъния Михай Фифор днес подаде оставка, предаде ТАСС, като се позовава на информация на агенция Аджерпрес. Извърших задълбочен анализ. Аз виждах какво се случва през последните месеци и реших, че мога да остана в състава на партията. Смятам, че трябва да се укрепи екипът на партията, за да можем да подготвим извънредно важни проекти. Поради тази причина помолих за съгласието на премиера и на лидера на управляващата Социалдемократическа партия (СДП) Ливиу Драгня да подам оставка и да се заема с много сериозна работа вътре партията, каза Фифор, цитиран от 24 часа. Той направи изявлението преди началото на заседанието на изпълнителния комитет на СДП, на което ще се разглежда въпросът за реорганизация на правителството.

Миньор е загинал в рудник в Мадан

https://offnews.bg//112/minior-e-zaginal-v-rudnik-v-madan-692229.html

34-годишен работник е загинал в рудник „Крушев дол“ към мини "Горубсо" в Мадан заради срутване на скална маса, съобщи БНР.

Инцидентът е станал около 22 часа на 18 ноември в спомагателна шахта по време на нощна смяна.

Работникът е бил затрупан при окопаване на работно място, когато се е свлякла скална маса.

Причините за трагедията се изясняват.

И такава катастрофа на бе ставала - на пистата на най-голямото ни летище!

http://www.varna24.bg/news/829184.html

Катастрофа е станала на територията на летище "София", съобщиха очевидци. Кола, която ...

Акциите на Renault падат с над 12% заради предполагаем арест на директора Карлос Гон

https://www.24chasa.bg/novini/article/7159501

Акциите на Renault падат с над 12% заради предполагаем арест на директора Карлос ГонАкциите на френския автомобилен производител Renault се сриват с над 12% по време на търговията в понеделник след информация на японския вестник Asahi, според която главният изпълнителен директор на компанията е обвинен в укриване на доходи по отношение на неговите възнаграждения, получавани и като шеф на японския гигант Nissan и че той вероятно

Тайсън Фюри: Тежах 180 кг, пиех по 18 бири, последвани от уиски, водка и пица

https://www.24chasa.bg/sport/article/7159326

Тайсън Фюри: Тежах 180 кг, пиех по 18 бири, последвани от уиски, водка и пицаБроени дни преди сблъсъка с Дионтей Уайлдър в Лос Анджелис, Тайсън Фюри разкри колко килограма е свалил. На снимка със своя отбор Фюри пише: "Думите не могат да опишат начина, по който се чувствам. Каква разлика само за една година! Продължавам битката всеки ден." Британецът достигна близо 180 кг. в месеците след победата над Владимир Кличко през

Румен Петков: Абсурдно е „Булгартрансгаз“ да компенсира намаляващите си приходи от транзит на газ, чрез необосновани такси

http://www.cross.bg/petkov-rymen-bulgariya-1589540.html

/КРОСС/ „Загубата на „Южен поток“ е едно от най-големите национални предателства извършени срещу България. То бе започната от премиера Сергей Станишев, бе доразвито при Орешарски и правителствата на ГЕРБ, който не предприеха действия за да запазят интереса на България“. Това зави по време на пресконференция в Плевен председателят на АБВ Румен Петков. Според него страната ни започва да губи таксите си от транзитния си пренос на газ, заради това че количествата, които изпращаме към Гърция и Турция, а вероятно и към Македония, на практика ще бъдат прекратени след стартирането на енергийни проекти като „Турски поток“. „След това ще ни остане възможността да транзитираме евентуално към Македония и потенциалния път към Сърбия, Хърватска, Австрия. Т.е. договореностите с „Газпром“, които имаме до 2030 година стават силно уязвими. От това загубите които ще претърпи „Булгартрансгаз“ ще отидат на близо един милиард евро“, посочи той. По думите  му по оперативни данни само до юни месец тази година транзитирането на газ от българската страна е намаляло с девет процента, а в същото време хората отговорни за това състояние на нещата свикват пореден форум, който е  свързан с повишаване на енергийната независимост от Русия

Борисов и турският министър на търговията обсъдиха активизирането на сътрудничеството

http://www.cross.bg/tyrtziya-bulgariya-razmer-1589531.html

/КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на търговията на Турция Рухсар Пекджан обсъдиха възможностите за разширяването на сътрудничеството в двустранните търговски отношения, съобщиха от правителствената пресслужба. Фокус по време на срещата беше развитието и активизирането на търговско-икономическото партньорство между България и Турция. В разговора беше подчертано задълбочаването на отношенията в различни сектори като двустранната търговия, инвестициите и строителството. Министър-председателят Бойко Борисов и турският министър Рухсар Пекджан отчетоха добрата работа по време на съвместните бизнес форуми между България и Турция, както и успешната дейност на Българо-турската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество. През 2017 г. износът за Турция е в размер на 2,077 млрд. евро, с което се отчита 7.8 % дял от общия износ и ръст от 10 %. Вносът от Турция е в размер на 1,906 млрд. евро, което е 6.3 % от общия внос и ръст от 17.3 %. Двустранният стокообмен за периода е в размер на 3,984 млрд. евро. Турция заема 4-то място в българския износ след Германия, Италия и Румъния и 5-то място във вноса след Германия, Русия, Италия и Румъния. През 2017 г. турските инвестиции в България са в размер на 81.1 млн. евро

Шефът на РИО И. Златанов за скандален инцидент в Благоевград: Боят е станал извън училището, чакам доклад от директора за случилото се!

http://www.struma.com/obshtestvo/shefut-na-rio-i-zlatanov-za-skandalen-incident-v-blagoevgrad_142117/

Ние не можем да носим отговорности за действията на учениците извън училище, сблъсъкът между ученичките от 5-то училище е станал извън учебното заведение. За какво са се карали, не мога да коментирам, докато не получа доклада на директора на чилището, това бе лаконичният коментар по скандала с ученици от 5-то основно училище в Благоевград.

Както съобщихме дванадесетокласничката Зори е била нападната и бита, а според нейната майка, тормозът от две нейни съученички е продължавал дълго...

Продължава

Учени откриха признак за поява на рак

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7159505

Учени откриха признак за поява на ракУчени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис откриха механизъм, който позволява на ракови клетки да усвояват глюкоза и да получат енергия, нужна за оцеляването и растежа на тумори, съобщава сайтът MedicalXpress. При това в клетките се увеличава съдържанието на определени молекули, въз основа на които може да се установи предраково състояние,

Опустошителни вълни заляха Тенерифе (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7159451

Опустошителни вълни заляха Тенерифе (Видео)Огромни вълни заляха северния бряг на Тенерифе, най-големият от Канарските острови. 39 души са евакуирани от домовете си, но никой не е бил ранен, съобщава SkyNews. Кадри, качени на социалните медии от потребител на име Нелсън Акоста, показват огромните вълни, които се разбиват встрани от високата сграда,

Трагедия на пътя: Мъж загина, 10-годишно дете се бори за живота си

http://regiona.bg/%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b3%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%8a%d1%82%d1%8f-%d0%bc%d1%8a%d0%b6-%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d0%b8%d0%bd%d0%b0-10-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%88%d0%bd%d0%be-%d0%b4/

Мъж загина при пътен инцидент край Плевен, станал на 18 ноември вечерта. Сигнал за тежка катастрофа на път Плевен-Ловеч, до разклон за село Ралево е подаден на 18 ноември, в 19:22 часа.

Местопроизшествието е посетено от екип на сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР-Плевен, който установява, че при движение в посока към град Плевен, на заснежен и непочистен пътен участък водачът на лек автомобил „Шевролет Каптива“ – 40-годишна плевенчанка, е изгубила контрол над управлението.

Автомобилът се е завъртял, навлязъл е странично в лентата за насрещно движение и там е ударен в лявата странична част от насрещен лек автомобил „Крайслер Вояджър“, управляван от 55-годишен от Ловеч предава Дарик.

В следствие на пътнотранспортното произшествие на място е починал пътник на задна лява седалка в „Шевролет“-та – 31-годишен от Плевен. Останалите пътници в същия автомобил са транспортирани в плевенска болница.

При медицинския преглед е установено, че 37-годишна жена има фрактура на ръката – настанена e за лечение в „Клиника по ортопедия“ при УМБАЛ-Плевен, без опасност за живота, 10-годишна е настанена в неврохирургия, с опасност за живота, а 4-годишна е прегледана и освободена без наранявания.

Водачът на другия автомобил е получил фрактура на ръката. Настанен е за лечение в „Клиника по ортопедия“ при УМБАЛ-Плевен, без опасност за живота.Двамата водачи са изпробвани за употреба на алкохол с техническо средство, като пробите им са отрицателни. Уведомен е дежурен прокурор.

Материалът Трагедия на пътя: Мъж загина, 10-годишно дете се бори за живота си е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Нови протести за цените на горивата във Франция, блокирани са петролни депа (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7159475

Нови протести за цените на горивата във Франция, блокирани са петролни депа (Снимки)Френските "жълти жилетки" отново се събраха, за да продължат протестите срещу увеличението на цените на горивата. Те отново нарушиха движението на автомобилите днес сутринта и блокираха петролни депа, съобщиха журналисти от Франс прес. Разпокъсаните блокади на пътищата продължават още от масовите протести в събота,

Изкуствен интелект открива бързо рак на гърдата във Варна! 14-годишна е най-младата заболяла

http://budnavarna.bg/40497-izkustven-intelekt-otkriva-barzo-rak-na-gardata-vav-varna-14-godishna-e-naj-mladata-zabolyala/

За първи път извън столицата – в “ДКЦ 5 – Света Екатерина“ във Варна, се предлага възможност за изследване посредством най-съвременния познат метод за ранна диагностика на рак на гърдата. Той е безболезнен, щадящ и напълно безвреден. При него няма облъчване, което позволява да бъдат правени прегледи няколко пъти в годината.

Тези възможности на съвременната методика правят методиката особено предпочитана за първоначален скрининг на рака на гърдата особено в случаите на генетична семейна обремененост или лечение с хормонални препарати, обяснява управителят на общинския ДКЦ д-р Галинка Павлова.

Изследването, характеризиращо се с изключителна точност и бързина, се основава на контактна термография с течни кристали. Един от сигналите за наличие на рак на млечната жлеза може да бъде повишената температура на кожата. Именно за тези отклонения ще следи новият апарат за диагностика. За няколко минути се генерират 45 термографски образа, които се изпращат за анализ от изкуствен интелект в база данни на сървъра на фирмата в Полша. Резултатите за анализ се получават в рамките на няколко минути.

Предимство на иновативната методика е и възможността да се откриват злокачествени образувания, които остават невидими за ултразвука. Технологията позволява да бъдат откривани и наблюдавани образувания в млечната жлеза още в най-ранен стадий на развитие с размер от едва 3 мм.  Диагностициран в такава фаза, ракът на гърдата е напълно лечимо заболяване, при това без външни белези, припомнят специалистите. Най-младата пациентка със страшната диагноза е едва на 14 години.

„Нуждаем се от ефективно провеждане на профилактика за ранно диагностициране рака на гърдата. В това отношение, изключително полезни могат да бъдат специалистите от извънболничната помощ. Профилактиката следва да бъде приоритет не само на думи, но и на практика. Успехът в битката срещу заболяването би се умножил, ако действат национални скринингови програми, които да са основа за превенция на това заболяване. Провеждането на иновативното изследване за ранно диагностициране рака на гърдата, е  израз на отговорно лично отношение на жените към собственото им здраве, коментира д-р Галинка Павлова, управител на „ДКЦ5Варна- Св. Екатерина“ ЕООД:

Изследването не се покрива от здравната каса и цената й е 55 лв.

Офциалното представяне на иновативния метод за диагностика ще бъде на 20.11.2018г. от 12.00 часа в “ ДКЦ5 Варна- Св. Екатерина“ ЕООД.

Източник: varna24.bg

Материалът Изкуствен интелект открива бързо рак на гърдата във Варна! 14-годишна е най-младата заболяла е публикуван за пръв път на Будна Варна.

ТЕЖКА НОЩ: Села и градове в Пазарджишко без ток заради снега

https://pik.bg/тежка-нощ-села-и-градове-в-пазарджишко-без-ток-заради-снега-news797349.html

ТЕЖКА НОЩ: Села и градове в Пазарджишко без ток заради снега

Десет населени места в област Пазарджик останаха без ток през изминалата нощ в резултат на падналия първи сняг за тази година. 

Без електроподаване заради скъсани проводници бяха градовете Панагюрище, Белово, Пещера и Брацигово и селата Оборище, Панагюрски колонии, Поибрене, Голямо и Малко Белово, уточниха от електроразпределителното дружество. Дежурни екипи са работили за отстраняването на авариите и към момента електрозахранването е възстановено.

Аварийни екипи от Регионалната дирекция „"Пожарна безопасност и защита на населението“ са отстранявали паднали дървета, чиито клони са натежали от снега, като паднало дърво е блокирало за час движението по улица “Булаир“ в централната градска част в Пазарджик, пише "Монитор".

В неделния ден два ТИР-а и автобус са закъсали по пътя Белово-Юндола и се е наложило снегопочистваща техника да бъде изпратена на помощ от Областното пътно управление в Пазарджик, както и два полицейски автопатрула, които да регулират движението във въпросния участък.

Авария спря парното в четири квартала в София

https://www.mediapool.bg/avariya-sprya-parnoto-v-chetiri-kvartala-v-sofiya-news286424.html

Четири квартала в София са със спряно топлоподаване заради авария, съобщиха от общинското топлофикационно дружества в понеделник. От неделната вечер няма парно в целия жк "Белите брези" и на бул. “България”, бул. “Гоце Делчев”, ул. “Кестенова гора”, ул. “Руен” и ул. “Траянова врата” в жк "Стрелбище". Сутринта в понеделник без топлоснабдяване са останали и живеещите в жк "Света Троица" в района между улиците “Габрово”, “Варна”, “Хайдут Сидер”, “Цар Симеон”, “Зографски манастир”, бул. “Тодор Александров” и бул. “Константин Величков”, както и в жк "Хиподрума" в блокове 101,102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110 и 111 и на ул. "Смилица“ №9 и №16.

Изоставен като бебе, Тихомир помага на осиновени (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7159447

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

МОН със стратегия за възпитанието на децата в детската градина и в училище

https://offnews.bg//obshtestvo/mon-sas-strategia-za-vazpitanieto-na-detcata-v-detskata-gradina-i-v-uc-692227.html

Стратегия за възпитателната работа в училище е разработило Министерството на образованието и науката, съобщи ресорният министър Красимир Вълчев и уточни, че целта ѝ е да се откроят ценностите, в които искаме да възпитаме децата си.

Сега училищата и детските градини осъществяват възпитателна дейност, но параметърът ѝ не е дефиниран. Това се прави с проекта, в който се залага децата да се възпитават в толерантност, уважение, нравствени и патриотични ценности.

"Искаме с този проект на стратегията да провокираме разговор в какви ценности искаме да възпитаваме децата си, както и какви са инструментите, с които осъществяваме тази възпитателна работа", обясни министър Вълчев, цитиран от БТА. 

В стратегията са заложени също трудовото възпитание, възпитанието в дисциплина и отговорност, дори и естетическото възпитание.

"Част от въпросите в стратегията са за границите и възможностите на образователните институции за възпитанието на децата. Докъде стигат границите на родителите. Ние търсим това ползотворно взаимодействие в името на детето", обясни Вълчев.

ВМРО пак се прави на ”синя каска”, ще договарят с НФСБ и „Атака” пазенето на кокала

https://frognews.bg/novini/vmro-pak-pravi-sinia-kaska-shte-dogovariat-nfsb-ataka-pazeneto-kokala.html

Каракачанов и ВМРО официално са отправили покана към лидерите на НФСБ и „Атака” за среща на малкия коалиционен съвет. Лидерът на партията е изразил надежда, че и Валери Симеонов, и Волен Сидеров ще уважат поканата.

Съветът на ЕС подкрепя предварителното споразумение с Великобритания за Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/7159446

Съветът на ЕС подкрепя предварителното споразумение с Великобритания за БрекзитСъветът на ЕС подкрепи днес постигнатото предварително споразумение по оттеглянето на Великобритания. Това съобщи след заседанието главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние. Никой не трябва да отстъпва от постигнатия напредък, трябва да запазим спокойствие и да се съсредоточим върху необходимостта оттеглянето да бъде в условията на ред,

Калуди Калудов с безплатен концерт за празника на Монтана

https://www.actualno.com/montana/kaludi-kaludov-s-bezplaten-koncert-za-praznika-na-montana-news_706913.html

Монтана ще отбележи 127-та годишнина от обявяването на градския си статут с концерт на световно признатия оперен певец Калуди Калудов. На 2 декември 1891 г. е издаден указ на княз Фердинанд, с който се утвърждава решението на Народното събрание за преименуването на село Голема Кутловица в град Фердинанд. През последните две десетилетия 2 декември се утвърждава като празник в календара на града. Концертът ще бъде подарък от Община Монтана за всички ценители на операта. Тенорът заедно със сопрано

Как гръцките пенсионери заобичаха една от най-бедните страни в Европа – България

http://www.transmedia.bg/2018/11/19/%d0%ba%d0%b0%d0%ba-%d0%b3%d1%80%d1%8a%d1%86%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bf%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b5%d1%80%d0%b8-%d0%b7%d0%b0%d0%be%d0%b1%d0%b8%d1%87%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b5%d0%b4/

Докато гледат как доходите им се съкращават непрекъснато, някои от гръцките пенсионери са намерили решение и се преместват в една от най-бедните страни в Европа – България. Това пише в свой текст американската агенция Bloomberg.

„Да вземем за пример Джордж, който е на 75 години. След като съпругата му почина преди пет години, той отдаде под наем апартамента си в Солун, втория по големина град в страната, опакова багажа си и се премести в столицата на България. Там месечната му пенсия от 800 евро му позволява да „живее като цар“, пише Bloomberg.

„Разбира се, че има трудности с адаптирането и приятелите“, каза Джордж, който не поискал да спомене фамилното си име пред Bloomberg, страхувайки се, че ще бъде преследван от гръцките данъчни власти. „С парите, които спестявам, мога често да се връщам в Гърция и също имам възможност да пътувам“, казва той.

Гърция е сред най-популярните дестинации за пенсиониране на други европейци. Но сега собствените й по-възрастни граждани като Джордж се опитват да живеят в по-евтиния съсед, след като видяха как пенсиите им бяха съкратени поне 20 пъти по време на продължителна дългова криза.

Те могат да се радват, че са направили това, тъй като пенсионерите отново се намират в центъра на потенциален сблъсък на Гърция с кредиторите й, първият от излизането от на страната от спасителния план през август.

Премиерът Алексис Ципрас рискува да създаде впечатление за отстъпление от реформите, тъй като се опитва да избегне изпълнението на планираните съкращения в пенсиите. Те трябва да влязат в сила следващата година.

Бюджетът на Гърция, представен на Европейската комисия на 15 октомври, включва сценарий без съкращения на пенсиите, договорени през 2017 г. след месеци на преговори. Правителството вярва, че и без такива съкращения страната може да постигне целта си за бюджетен излишък преди обслужването на дълга при растеж от 3.5% на Брутния вътрешен продукт. Решението по този въпрос ще бъде взето до края на ноември..

Българската примамка

Междувременно гръцките пенсионери правят рационален избор, като се преместват в България. През 2017 г. според данните на Евростат разходите за живот в Гърция са почти двойно по-ниски от тези в в България –  е най-ниското равнище в ЕС, пише Bloomberg.

Американското икономическо издание признава, че няма достатъчно данни, за да се каже колко широко се разпространява феноменът с преместването на гръцките пенсионери на север. Но бързо сравнение на цените показва, че България наистина е евтина дестинация. Бензин струва 1.15 евро на литър в София, в сравнение с около 1,60 евро в Атина, билетът за метро струва 80 евроцента в сравнение с 1,40 евро. Таксите за мобилни телефони са наполовина в Гърция.

„Като цяло животът е с 30% по-евтин, отколкото в Гърция, ако решите да останете в София, Бургас или Пловдив“, каза Джордж и добавя –  „В по-малките градове или села животът е дори по-евтин.“

Много по-евтино

България се присъедини към ЕС през 2007 г. и оттогава нараства със среден годишен темп от 2,4%, припомня Bloomberg.

Бившата комунистическа страна с население от 7 милиона души, остава най-бедната държава-членка на ЕС. До юли 2019 г. се надява да се присъедини към ERM-2, чакалнята за влизане в еврозоната. Тя изпълнява официалните критерии, за да стане 20-ият член на еврозоната, предвид стабилните си публични финанси, въпреки че инфлацията през септември се повиши до пет години с 3.6%, което може да усложни пътя й.

Все пак тези повишения на цените не са достатъчни, за да се стреснат Никос. 71-годишният гръцки гражданин, който също не искаше да даде фамилното си име, сочи, че хлябът струва 60 евроцента, храната на ресторанта рядко надвишава 10 евро. Той е наел за 200 евро апартамент с една спалня в добър квартал на София и „се наслаждава на живота си като пенсионер в България“.

Никос вижда, че пенсията му е намаляла с 45% от време на кризата на около 1100 евро и би могла да се съкрати, ако гръцките кредитори от еврозоната принудят правителството на Ципрас да продължи с повече съкращения на пенсиите.

„Все още живея много удобно тук, въпреки големия спад, тъй като цените на всички стоки и услуги са много по-ниски от Гърция“, каза Никос. „Сега рядко идвам в Атина. Синът често посещава и винаги намира и купува неща, които са по-скъпи в Гърция. „

Соцдепутатът Симов не вярва властта да изкара в този вид до евроизборите

http://www.moreto.net/novini.php?n=386045

"Всяко решение на правителството оттук нататък ще се превръща в криза. Конструкцията вече е счупена. Въпросът е кога този, който твърдеше, че най- важната му задача е да запази конструкцията, ще го осъзнае. Счупено е доверието", коментира депутатът от БСП Александър Симов.

Над 80 са загиналите при горските пожари в Калифорния

http://www.cross.bg/kaliforniya-pozhari-zaginalite-1589530.html

/КРОСС/ Броят на загиналите в горските пожари в Калифорния продължава да расте. По последни данни те вече са 80 души.  Над 1200 се водят безследно изчезнали и властите се опасяват, че броят на жертвите може да се увеличи. Много от спасителите са загубили собствените си домове и търсят телата на своите съседи сред останките от изпепелените къщи.  Над 1000 пожарникари продължават да се борят с пожара, наречен „Лагерен огън”. Вчера 65% от него са овладени, но вече са унищожени близо 12 000 сгради.  77 от жертвите са в град Парадайз, който беше напълно опустошен от стихията. Техни съграждани се събраха на бдение в памет на загиналите.   По данни на властите общо 1 276 души са в списъка на изчезналите в най-смъртоносните пожари в историята на щата Калифорния.

Nissan Motor Co отстрани Гон от директорския пост*

https://www.investor.bg/novini/444/a/nissan-motor-co-otstrani-gon-ot-direktorskiia-post-272113/

Мениджърът умишлено е изопачавал информация за размера на възнагражденията си с цел укриване на данъци

След Берлин Макрон заминава на държавно посещение в Белгия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7159430

След Берлин Макрон заминава на държавно посещение в БелгияСлед вчерашните си срещи в Берлин Еманюел Макрон започва днес двудневно държавно посещение в Белгия - рядко събитие, което се очаква да задълбочи добрите френско-белгийски отношения в момент на вълнения из ЕС, свързани с възхода на популистки сили. Визитата бе предшествана от полемика, пламнала след неотдавнашното решение на Белгия да купи

Румънският министър на отбраната подаде оставка

https://www.24chasa.bg/novini/article/7159421

Румънският министър на отбраната подаде оставка

Министърът на националната отбрана на Румъния Михай Фифор днес подаде оставка, предаде ТАСС, като се позовава на информация на агенция Аджерпрес. Извърших задълбочен анализ. Аз виждах какво се случва през последните месеци и реших, че мога да остана в състава на партията. Смятам, че трябва да се укрепи екипът на партията,

България последна по ръст на строежите в ЕС

http://clubz.bg/76038-bylgariq_posledna_po_ryst_na_stroejite_v_es

Строителството в Европейския съюз (ЕС) и в частност в еврозоната расте през септември, докато в България беше отчетен най-голям спад в рамките на ЕС както на месечна, така и на годишна база, показват данни на европейската статистическа служба. Резултатите поставят България на последно място от страните-членки на Общността.

Продукцията в строителния сектор на еврозоната бележи добър отскок през септември след понижение през август. Строителството в ЕС нарасна през септември с 1,7% спрямо август, когато се сви с 0,5%, а строителството в еврозоната също отбеляза добър ръст с 2% след понижение с 0,6% месец по-рано.

На годишна база растежът в строителния сектор на страните от европейския валутен съюз се е ускорил през септември до 4,6% - спрямо 2,2% през август, докато в рамките на целия ЕС е стигнал 4,2% от 2,1% месец по-рано.

Проучването на Евростат показва обаче, че строителството в България се е свило през септември с цели 2,1% спрямо август, когато е спаднало с 1,4%. На годишна база понижението е още по-голямо - с цели 4%, след като през последния летен месец също е с понижение от 1,3%. 

Освен в България, и Румъния отбелязва спад в строителния сектор на годишна база - с 1 на сто.

През септември най-солиден строителен растеж на месечна база беше отчетен във Франция (скок със 3,7%), следвана от Германия (с 2,2%) и Обединеното кралство (с 1,8%). Унгария, Словения и Полша са в топ три на държавите, където строителството отбелязва експанзия, изразена в двуцифрен ръст - в Унгария с цели 25,8%, Словения - с 25,7%, и Полша - с 20,2%.

256 са преждевременно родените деца във варненската АГ болница

http://budnavarna.bg/40495-256-sa-prezhdevremenno-rodenite-detsa-vav-varnenskata-ag-bolnitsa/

2048 са родените бебета от началото на годината досега в СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов – Варна”, като от тях 256 са недоносени, това съобщи на пресконференция проф. д-р Емил Ковачев.

Процентът на преждевременното раждане остава непроменен в последните 10-15 години, въпреки подобряващите се акушерски и неонатологични грижи. Според Световната здравна организация, в света всяка година се раждат над 15 млн. недоносени деца, а около 1 млн. от тях умират.

Най-много преждевременно родени има в африканските и азиатски страни – до 18%, а най-малко в скандинавските, където процентът е между 5 и 7.

У нас и в повечето европейски страни, процентът на недоносените бебета е 8-10%.

Основните причини за преждевременно раждане са инфекциозните заболявания на женската полова система, най-често нелекувани инфекции или хронични, които водят до възпаление на околоплодния мехур. Сред другите причини са многоплодните бременности, вродени аномалии на матката и др.

Източник: moreto.net

Материалът 256 са преждевременно родените деца във варненската АГ болница е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Мария Грашнова: Очаквам 7% ръст на рекламата през 2019 г. у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158352

Мария Грашнова: Очаквам 7% ръст на рекламата през 2019 г. у насРитейл индустрията надминава козметиката за втора поредна година, казва Мария Грашнова, изпълнителен директор на рекламната компания Dentsu Aegis Network България До края на 2018 г. дигиталните медии ще привлекат една четвърт от общите медийни инвестиции на пазара - Г-жо Грашнова, вече започна договарянето на рекламните бюджети за следващата

Огромни вълни отнесоха балкони в Тенерифе (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/ogromni-vylni-otnesoha-balkoni-v-tenerife-video-2132400

Огромни вълни заляха сгради по северното крайбрежие на Тенерифе, най-големия от Канарските острови. През уикенда десетки хора бяха евакуирани в района. Засега не се съобщава за ранени.

Кучетата в леглото „гонят“ кошмарите и осигуряват здрав сън

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kuchetata-v-legloto-goniat-koshmarite-i-osiguriavat-zdrav-syn-2132379

Стопанките на кучета имат по-здрав сън, когато ги допускат да спят в леглото си, пише в. "Дейли мейл". Животните дори могат да ги предпазят от кошмари.  

Петрич има втори милионер от Национална лотария

https://www.24chasa.bg/novini/article/7159426

Петрич има втори милионер от Национална лотарияСевда Шилигарова от Петрич е най-новият милионер от Национална лотария. Щастливката забогатя с разкошната сума от 1 000 000 лева. Късмет й донесе един от най-новите билети на Национална лотария – „Американско бинго за милиони“. Така Севда стана тринадесетият милионер от началото на 2018 година. Късметлийката е на 62 години.

НДК дава силно рамо на "Пловдив 2019"

https://www.24chasa.bg/region/article/7159420

НДК дава силно рамо на "Пловдив 2019"НДК мощно ще рекламира събитията в Пловдив догодина, когато градът е европейска столица на културата. "Ще съдействаме с нашия билетен център, през който годишно минават 1 млн. посетители, да продава пропуски за проявите в Пловдив", обясни шефът на борда на Националния дворец на културата Борислав Велков.

10 пожара през почивните дни в Кюстендил

https://www.actualno.com/kustendil/10-pojara-prez-pochivnite-dni-v-kustendil-news_706947.html

10 пожара са гасили екипи на РСПБЗН през почивните дни в област Кюстендил. Два от пожарите са нанесли материални щети. В Сапарева баня е възникнал пожар в стопанска постройка, причинен от късо съединение. В резултат са изгорели 100 кв.м покривна конструкция, дървен материал и дърва за огрев. Пожарът е угасен от 2 противопожарни екипа на РСПБЗН –Дупница, няма пострадали хора. Другият пожар, нанесъл жети, възникнал тази нощ в гр. Кюстендил - в жилищния квартал “Осогово&ldq

Катастрофа на заснежен път взе жертва в Плевенско, с опасност за живота е дете

https://www.actualno.com/crime/katastrofa-na-zasnejen-pyt-vze-jertva-v-plevensko-s-opasnost-za-jivota-e-dete-news_706951.html

31-годишен плевенчанин загина при катастрофа на заснежен участък от пътя от Плевен за Ловеч. При инцидента пострадало сериозно 10-годишно момиче, което е настанено в неврохирургия с опасност за живота. В ортопедия със счупени ръце са още двама участници в катастрофата – 37-годишна жена и 55-годишен ловчалия, съобщи Областната дирекция на вътрешните работи в Плевен. Фаталното пътно произшествие станало снощи, 18 ноември, малко след 19,00 ч. до разклон за село Ралево. 40-годишна плевенч

"Lamborghini" подготвя специална версия на SUV-а си Urus за писта

https://www.avtora.com/lamborghini-podgotvia-specialna-versiia-na-suv-a-si-urus-za-/

Манията по SUV моделите е толкова голяма, че те вече навлизат и в сегмента на спортните автомобили. Дори Lamborghini има такъв модел, а сега компанията работи и по специална негова версия за писта, който дори ще се състезава, съобщава Motor1.Автомобилът се казва Urus ST-X и е разработен изцяло за писта. Той има ролкейдж, подсилен състезателен резервоар, система за гасене на огън и др. Има промени и в дизайна, които включват повече видим карбон, по-големи отвори за въздух, състезателен ауспух и 21-цолови джанти с централен болт. Освен това Urus ST-X е подложен на сериозна диета, като е отслабнал с 25,

Над 90% от българските студенти в чужбина са в европейски университети

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/11/19/3348212_nad_90_ot_bulgarskite_studenti_v_chujbina_sa_v/?ref=rss


През 2016 г. общо 12 201 български студенти са учили в чужбина. От тях 90.5% (11 052 души) са възпитаници на европейски университети. Това показват данните от изследване на европейската статистическа агенция Евростат.<br /><br />По този показател България се нарежда пред страни като Швеция, Ирландия и Португалия. Лидер по студенти в друга страна от Европа е Великобритания. Малко над 144 хил. британци учат в университети на Стария континент. Общо близо 700 хил. са европейците, които...

Само за година - Григор Димитров се срина с 16 места в ранглистата

https://www.actualno.com/tennis/samo-za-godina-grigor-dimitrov-se-srina-s-16-mesta-v-ranglistata-news_706953.html

Първата ракета на българия Григор Димитров завършва сезона на 19 позиция в световната ранглиста на ATP. Хасковлията остана с актив от 1835 точки, след като не успя да се класира за финалния турнир на АТР в Лондон, в който триумфира през миналата година. Гришо не успя да повтори доброто си представяне, което постигна през миналия сезон, и регистрира голям срив в ранглистата. В края на миналата година той стигна до трето място в света, но не успя да задържи високия си стандарт и дори загуби поз

Сидеров потвърди за срещата с Борисов и каза тежката си дума за коалицията!

https://petel.bg/Siderov-potvardi-za-sreshhata-s-Borisov-i-kaza-tezhkata-si-duma-za-koalitsiyata--__291868

Снимка: Булфото Лидерът на "Атака" Волен Сидеров потвърди ексклузивната информация на Блиц за срещата си с министър-председателя Бойко...

Смъртни заплахи над адвокат по делото “Иванчева”

https://terminal3.bg/smartni-zaplahi-nad-advokat-po-deloto-ivancheva/

Тази сутрин входът пред дома и кантората на известния столичен адвокат Ирен Савова са осъмнали, облепени с нейни некролози.  В тях , както му е редът „с  прискърбие“ се съобщава за кончината й, изредени са й  „сърдечни“ съболезнования,  научи Де факто от близки на Савова.

Като изключим тежките  чувства,  преживени от приятели и съседи,  натъкнали се на некролозите,  историята се оказа от тези, които обичайно създадат грижи на МВР за месеци наред.  Адвокат Савова е  жива и здрава, с висок професионален дух, показа  проверка на Де факто.

„Жива съм, здрава съм и продължавам напред!“ , каза тя пред репортера ни.

Савова има стотици дела, а сред особено шумните напоследък са процесите за т.нар. „царски имоти“, които кантората й печели, като защитник на държавния интерес.

Адвокат е и по нашумелия казус „Младост“, по който  спецсъдът дава ту „зелена“, ту „червена“ светлина за  излизане от ареста на кмета на Младост Десислава Иванчева и заместничката й  Биляна Петрова. В съдебна зала Савова не пести аргументи за свободата на Петрова, чийто защитник  е.

Ирен Савова няма представа кой стои зад зловредната изява,  желае  успех на „опечалените си гробари“ , без да им обещава ведро бъдеще.

Текстът е препубликуван от сайта Defakto. Заглавието е на редакцията на Терминал 3. 

Българската икономика има спешна нужда от технологична модернизация

https://offnews.bg//interviu/balgarskata-ikonomika-ima-speshna-nuzhda-ot-tehnologichna-modernizatci-692228.html

Доц. д-р Юлия Добрева – директор на направление „Икономика“ към ЛНПИ на Висшето училище по застраховане и финанси представи българската стратегия за иновации на конференция в Доха, Катар. Конференцията се състоя на 29 и 30 октомври и нейни съорганизатори бяха Катарския държавен университет и Центъра за изследвания на югоизточна Европа в Солун. Основен акцент в участието на доц. Добрева бяха най-важните тенденции в икономическото развитие на страната, състоянието на иновациите и перспективите за тяхното развитие, особено по отношение на преки чуждестранни инвестиции.


Кои са предизвикателствата пред въвеждането на иновации в българските предприятия?

България се счита за най-скромният иноватор в ЕС. Данни на Евростат сочат, че ние сме на последно място по дял на иновациите като процент от БВП и това определено рефлектира върху икономическите ни резултати. Липсата на ясна политика за подкрепа на иновациите в бъдещ период би могло да се окаже дори до голяма степен застрашаващо конкурентоспособността на икономиката ни, а оттам да повлияе негативно и трайно върху имиджа ни в международен план.

За отчитане на нивото на иновации най-надеждният индикатор е разходи за изследователска и развойна дейност (т. нар. R&D), по който България значително изостава спрямо останалите страни-членки на ЕС. Разходите за R&D са изключително важни по две причини – на първо място те отразяват технологичното развитие на страната и на второ ясно показват поетите ангажименти за създаване на ново знание. В периода 2011–2015 се наблюдава значително увеличение в тези разходи и това до голяма степен се дължи на средствата, усвоявани по линия на европейските фондове. Това обаче спорно може да се счита за добър индикатор, а и по принцип разчитането само и единствено на средствата от европейския бюджет не би следвало да е основна линия в инвестиционната политика на страната, особено по отношение на иновациите и технологичното обновление на предприятията, от които се очаква по-голяма производителност, ръст на БВП и като краен ефект по-високи доходи и стандарт на живот.

Кои са основните направления и аспекти при разработването на иновационна стратегия за умна специализация в България за периода 2014-2020?

Иновационната стратегия за умна специализация в България за периода 2014-2020 се основава на два допълващи се подхода. Първият е създаване на благоприятна среда за развитие на бизнеса чрез политики за намаляване на административните и правни пречки, както и пречките пред търговията, приватизацията и де-монополизацията. Другият важен подход е подобряване на достъпа до финансиране, особено за стартиращи компании, чрез прилагане на разнообразни програми, чиято цел е да подкрепят предприемачеството в процеса на решаване на многото проблеми, пред които е изправено то.

Какви могат да бъдат допълнителните действия за подобряване на инвестициите и предприемаческата дейност в държавата?

Изключително важно е политиките ни в тази насока да са фокусирани върху инвестиции в сектори с добавена стойност за икономиката ни и нейната конкурентоспособност, както и да се определят ясно тези приоритетни области, в които имаме шанс за процъфтяващо икономическо развитие както в регионален така и в международен план. Българската икономика има спешна нужда от технологична модернизация и промяна в бизнес модела на корпоративно управление. На първо място е необходимо държавата да приложи активна интеграционна политика за преки чуждестранни инвестиции, както и да конкретизира ясни политики за иновации на секторно ниво.

Може ли да очакваме конкретни резултати при изпълняването на тази стратегия и ако да – в какви количествени резултати?

Можем да се надяваме на разумна държавна политика в следващия стратегически период. Особено важно е да използваме максимално възможностите си през следващите 3 години, когато се очаква да имаме стабилен ръст на БВП в диапазона 3.5-3.7% и да заложим на повече инвестиции за R&D и иновации в предприятията, както и върху разработване на специфични политики в подкрепа на МСП и предприемачеството. Това е печелившата стратегия, която може да ни гарантира отличим профил на държава с ясно очертани приоритети за икономическо развитие и визия за тяхното постигане.

Какъв е опитът на Катар по линия на иновациите и предприемачеството?

За всички е известно, че Катар е една от най-богатите държави в света, нареждаща се на първите места по доход на глава от населението и по индекс на човешко развитие. Катарците разполагат с много средства за инвестиции, но все още нямат ясно очертана стратегия. По отношение на иновациите и предприемачеството те имат осигурен финансов ресурс от Катарската банка за развитие, но едва тази година Катарският университет приема първите 100 студенти по предприемачество. С други думи, тепърва в Катар ще се подготвят кадри за развитие на малките и средни предприятия и ще се обръща внимание и на предприемаческия бизнес, наред с този на корпорациите за добив на петрол и газ. Хубавото е, че катарците са добронамерено настроени към съвместни инвестиции, т,нар, джойнт венчъри, и България би могла да се възползва от такива общи проекти в краткосрочен и дългосрочен план.

Специалисти: Диетите с ниско съдържание на въглехидрати са най-ефикасни

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7159396

Специалисти: Диетите с ниско съдържание на въглехидрати са най-ефикасниУчени от Харвардския университет констатираха, че включените в кетогенната диета продукти с ниско съдържание на въглехидрати позволяват по-добре да се регулира индексът на телесна маса и ускоряват топенето на излишните килограми, съобщава "Бритиш медикъл джърнъл". По мнението им, тази популярна сред спортистите диета е ефикасна заради източниците

Първа катастрофа на хлъзгав терен: Ауди се заби в БМВ на бул. "Д. Солунски" в Благоевград

http://www.struma.com/obshtestvo/purva-katastrofa-na-hluzgav-teren-audi-se-zabi-v-bmv_142116/

Лек автомобил "Ауди" се заби в БМВ преди минути. Инцидентът стана на бул. Димитър Солунски" в Благоевград, нанесени са материални щети по автомобилите, пострадали няма.

Причината е неспазване на дистанция и хлъзгавия терен, заради падналия сняг.

П. Попов

ЕС е на крачка от механизъм за наблюдение на преките чуждестранни инвестиции

https://www.investor.bg/evropa/334/a/es-e-na-krachka-ot-mehanizym-za-nabliudenie-na-prekite-chujdestranni-investicii-272106/

Преговарящи от европейските правителства и представители на Европейския парламент са напът да договорят проектозакон, който да съблюдава директните инвестиции

Алберт Попов е уверен, че все по-често ще влиза в топ 30 в алпийските ски

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/11/19/3348209_albert_popov_e_uveren_che_vse_po-chesto_shte_vliza_v/?ref=rss


Състезателят в алпийските ски Алберт Попов е уверен, че все по-често ще бъде сред елита. Българинът записа историческо постижение с 20-ото си място в слалома в Леви.<br /><br />"След състезанието всички участници ме поздравиха за класирането. Те знаят кой съм и вече все по-често ще ме виждат в топ 30 на Световната купа", заяви Попов.<br /><br />"Чувствам се супер. За втория манш бях развълнуван, но не се притеснявах. Може би бях малко предпазлив във...

Семейството на пътния шеф подготви и спечели поръчка на Националната библиотека

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/11/19/3348214_semeistvoto_na_putniia_shef_podgotvi_i_specheli/?ref=rss


Обществената поръчка за ремонт на покрива на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" е спечелена от фирма на децата на председателя на агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов, след като преди това фирма на съпругата му е изготвила техническия паспорт на сградата. За обвързаностите в поръчката на стойност 652 хил. лв. без ДДС, съобщава "Капитал". <br /><br />Глосов е коментирал пред изданието, че няма време и не се занимава с фирмите...

Брадърка крие аборт от Васил Петров, голямата й любов е Освалдо Риос

http://www.varna24.bg/news/829176.html

На близо 47 години Весела Нейнски има зад гърба си много разбити връзки, но само една истинска ...

Ученици и студенти бяха гости в Административен съд – Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=386034

Близо 100 ученици от Варненска търговска гимназия „Г.С. Раковски“ и студенти от Икономическия университет бяха гости в Административен съд – Варна в Деня на отворените врати, научи Moreto.net. Превърна се в традиция ученици от Варненска търговска гимназия, водени от тяхната преподавателка по право г-жа З.

7 дни арест за футболен хулиган, хвърлял бомбички на мач в Пазарджик

https://www.24chasa.bg/novini/article/7159377

7 дни арест за футболен хулиган, хвърлял бомбички на мач в ПазарджикРайонният съд в Пазарджик наложи наказание от седем денонощия задържане под стража на футболен хулиган, хвърлял бомбички по време на футболен мач. Инцидентът е станал по време на футболната срещата на пазарджишкия стадион " Г.Бенковски" между отборите на "Хебър"-Пазарджик и "Миньор"-Перник в събота следобед, съобщиха от полицията.

Евростат: Добър отскок на строителството в ЕС през септември, солиден спад в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/7159376

Евростат: Добър отскок на строителството в ЕС през септември, солиден спад в БългарияПродукцията в строителния сектор на Европейския съюз и в частност в еврозоната отбеляза добър отскок в началото на есента след понижение през август, но в България беше отчетен най-солиден спад в рамките на ЕС както на месечна, така и на годишна база, показват данни на Евростат. Строителството в ЕС нарасна през септември с 1,7% спрямо август,

Валери Симеонов не е решил дали се връща в парламента и ще има ли НФСБ вицепремиер

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/11/19/3348205_valeri_simeonov_ne_e_reshil_dali_se_vrushta_v/?ref=rss


Валери Симеонов все още не е решил дали ще връща в парламента и дали партията му НФСБ ще има друг вицепремиер, след като той подаде оставката си в петък. Симеонов каза пред "Дневник", че всички тези въпрос ще бъдат обсъдени на коалиционен съвет на "Обединени патриоти", който трябва да се проведе във вторник. Той се пошегува, че първо трябва да излезе от дълбоката депресия, в която е попаднал след подаването на оставката си.<br />Ще бъдат обсъдени и "някои...

Утре - дъжд и сняг, максимални температури до 6 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7159369

Утре - дъжд и сняг, максимални температури до 6 градусаПрез нощта времето ще е почти без валежи и ще има временни разкъсвания на облачността. В повечето райони ще е тихо. Минималните температури ще са между минус 3 и 2 градуса, по морския бряг - до 5-6 градуса, информира БТА. Утре още сутринта от запад ще започнат валежи от дъжд, които до края на деня ще обхванат по-голямата част от страната.

90% от телефонните измами са по една и съща схема

https://www.actualno.com/society/90-ot-telefonnite-izmami-sa-po-edna-i-syshta-shema-news_706950.html

"Съдействие на полицията" е заблудата при 90% от телефонните измами, реализирани у нас. Познатата схема очевидно работи добре, въпреки многото подобни случаи и множеството предупреждения от органите на МВР. Многократно предупреждаваме хората, информационната кампания на полицията стартира преди 5 г. и въпреки всичко все още има хора, които се подлъгват. Това заяви пред БНТ Златка Падинкова - началник сектор "Измами" в Главна дирекция "Национална полиция". Тя добави

410 лева ще похарчи българинът за Черния петък - повече от италианец

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158472

410 лева ще похарчи българинът за Черния петък - повече от италианец20 процента от годишните обороти на търговците се формират през ноември заради деня на голямото намаление 61% от българите знаят какво е Черен петък, а 43,39% от тях ще търсят изгодни оферти тази година. Средностатистическият българин ще похарчи 410 лв. на 23 ноември, за когато е насрочен Black Friday през 2018 г.

Юбилейна изложба на Мария и Асен Евтимови в Кюстендил

https://www.actualno.com/kustendil/ubilejna-izlojba-na-marija-i-asen-evtimovi-v-kustendil-news_706942.html

На 22-ри ноември, от 18:00 часа в Художествена галерия "Владимир Димитров - Майстора" ще бъде открита юбилейна изложба на артистичното семейство Мария и Асен Евтимови. Мария Тупарова-Евтимова ще се представи с живопис, а Асен Евтимов – с концептуално изкуство. Мария Тупалова-Евтимова е родена през 1952 година в София. Учи в СПТУ по художествени занаяти в град Котел с квалификация специалист по консервация на паметниците на културата и работи 5 години в НИПК като реставратор.

Тръгва конкурсът за главен европрокурор

http://clubz.bg/76037-trygva_konkursyt_za_glaven_evroprokuror

Европейският съюз откри в понеделник конкурс за бъдещия ръководител на Европейската прокуратура, съобщи Европейската комисия. Желаещите могат да подадат документи до 18 декември.

Европейската прокуратура ще разследва случаи, свързани с престъпления срещу бюджета на ЕС - измама, корупция и злоупотреби с данък "Добавена стойност". Очаква се прокуратурата на ЕС да заработи от 2020 г., като е възможно първоначално главният прокурор да бъде настанен в Брюксел, преди да се премести за постоянно в Люксембург.

Изискванията към бъдещия главен прокурор на ЕС са да има поне 15-годишен опит като прокурор или като служител в правосъдието, от които поне пет години да е разследвал финансови престъпления. Преди да поеме задълженията си, европейският главен прокурор трябва да премине лекарски преглед, за да се установи, че е физически годен да изпълнява своите задължения. 

За да участва в избора, кандидатът трябва да бъде гражданин на държава от ЕС; независимостта му да не бъде под съмнение; да владее задълбочено един от езиците на ЕС и задоволително друг от тези езици; да бъде на не повече от 63 години към датата на назначаване (1 март догодина); да е отбил военна служба; да е физически годен да изпълнява своите задължения. 

Избраният следва да притежава или да бъде в състояние да получи достъп до класифицирана информация с равнище на сигурност EU Secret от властите в страната, на която е гражданин. Бъдещият главен прокурор на ЕС трябва да притежава отлични междуличностни умения, умения за вземане на решения и водене на преговори, както и да бъде способен да създава основани на доверие работни отношения; да бъде способен да работи в сложна мултикултурна среда и да притежава умения за насърчаване и развитие на екипи; да има високи етични стандарти и почтеност; да познава отлично институциите и законодателството на ЕС.

Неизпълнението на което и да е от тези изисквания за допустимост води до автоматично изключване от процедурата по подбор, се посочва в обявата.

Насърчава се кандидатстването на жени. Списък на одобрените кандидати ще бъде предаден на Съвета на ЕС и на Европейския парламент за окончателен избор и назначаване.

В обявата се добавя, че главният прокурор на ЕС ще работи с един-единствен мандат от седем години и ще предлага определянето на представители на прокуратурата в държавите от Общността; структурата на прокуратурата; ще председателства заседанията на отделните камари; ще съгласува действията си с Европейската служба за борба с измамите със средства на ЕС (ОЛАФ).

Според правилата за прокуратурата на ЕС главният прокурор действа единствено в интерес на Общността и при изпълнението на своите задължения не търси, нито приема, външни указания от граждани, държави, институции, служби или агенции.

Кандидатите, които не са одобрени, ще бъдат уведомени за причините за това решение. Подборът ще бъде извършен от 12 бивши членове на Съда на ЕС и на Европейската сметна палата, бивши национални членове на Евроюст, членове на националните върховни съдилища, прокурори с висок ранг и юристи с общопризната компетентност, назначени от Съвета на ЕС по предложение на Европейската комисия.

Мария Ванкова става репортер на годината на bTV

https://offnews.bg//medii/maria-vankova-stava-reporter-na-godinata-na-btv-692225.html

Мария Ванкова стана репортер на годината в годишните награди на bTV Новините, които се провеждат за 14 поредна година.

На 18 ноември екипът на редакцията отбеляза 18-ия си рожден ден и отличи още кореспондент, оператор, продуцент и монтажист на годината, с признание за висок професионализъм и отдаденост на журналистическата работа. 

Мария Ванкова получи наградата, присъдена от колегите ѝ, след отразяването на продължилите повече от половин година протести на майките на деца с увреждания, осветляването на съмнения за злоупотреби със социални помощи, разследването за кибер ножа за лечение на онкоболни, който не работи, а държавата е платила милиони за него, и други. 

„Изключителна радост е за мен, че в година, изпълнена с много важни събития, Репортер на годината отива при човек в ресор здравеопазване и социални теми. Това показва, че тези теми и хората, които засягат, са във фокуса на общественото внимание. В личен план тази награда идва точно 10 години след като прекрачих прага на нюзрума на bTV като стажант и е признание за това, че съм на правилния за мен път,“ сподели Ванкова.

Наградените за 2018 г. Снимка: bTV

За кореспондент на годината за втора поредна година bTV отличи Маргарита Стефанова от Врацa.

За оператор на годината бе отличен Любен Кацаров. Продуцент на годината стана Веселина Петракиева, а монтажист на годината на bTV за втора поредна година е Калояна Климентова.

В момента bTV работи по ново високотехнологично студио, което скоро трябва да влезе в експлоатация.

Над 42 000 мигранти са поискали убежище в Гърция през 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7159371

Над 42 000 мигранти са поискали убежище в Гърция през 2017 г.
През 2017 г. от Турция в Гърция са влезли и са поискали убежище 42 305 души, съобщава агенция АНА-МПА, като се позовава на данни на Европейската програма за междурегионално сътрудничество ESPON. От Либия в Италия са влезли 118 962 чуждестранни граждани. Общо в ЕС през миналата година са влезли 204 718 бежанци, предаде БТА.

Плувци на "Еврофутбол" завоюваха 16 златни и 2 сребърни медала в Пловдив

http://www.cross.bg/sek-stil-zlatni-1589529.html

/КРОСС/ Емилия Тасева с титла от Купата на корейския посланик по таекуондо Трима Спортни таланти на „Еврофутбол“ – плувците Диана Петкова, Светлозар Николов и Иван Алмаджиев, завоюваха общо 16 златни и 2 сребърни медала на петия международен турнир „Пловдив“ на 25 м басейн, организиран от плувен клуб „Спринт“. Диана стана и най-добрата състезателка на първенството, след като грабна 7 титли – четири индивидуални на 50 м кроул (25.65 сек.), 100 м кроул (56.58 сек.), 50 м гръб (29.24 сек.) и 100 м съчетано - 1:03.44 мин., и три с щафетите. Светлозар Николов също триумфира като победител от всичките си участия. Той си тръгна с 5 златни медала – 3 от индивидуални надпревари – на 200 м гръб (2.07 мин.), 200 м делфин (2.04 мин.) и 200 м бруст (2:15.77 мин.), и 2 от щафети – 4х50 свободен стил микс и смесена щафета 4х50. За плуването си на 200 м бруст той получи специална премия за най-добро  постижение (с точков актив по ФИНА от 698).                            Иван Алмаджиев участва в четири индивидуални дисциплини и две щафети. Той завърши първи на 50 м свободен стил (23.94 сек.), 50 м бътерфлай (25.00 сек.), 100 м бътерфлай (53.38 сек.) и в щафета 4x50 св. стил. На 100 м свободен стил (51.81 сек

Започват преговорите между НЗОК и лекарския съюз за рамковия договор

https://pik.bg/започват-преговорите-между-нзок-и-лекарския-съюз-за-рамковия-договор-news797272.html

Започват преговорите между НЗОК и лекарския съюз за рамковия договор

Започват преговорите между Здравната каса и лекарския съюз по Националния рамков договор за 2019 година, съобщават от съсловната организация. Цените и обемите на медицинските дейности в болничната помощ ще са само част от обсъжданите теми.

Въпреки увеличението на бюджета на НЗОК за 2019 година с 490 млн. лева от Лекарския съюз предупредиха, че промяната в някои законови актове през Закона за бюджета като прехвърлянето на Фонда за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина към Здравната каса, премахване на Обществения съвет към Фонда, както и преминаването на Изпълнителната агенция „Медицински одит“ и Изпълнителната агенция по трансплантация към Агенция „Медицински надзор“ не трябва да става без обществено обсъждане.

От Лекарския съюз настояват в бюджета на Здравната каса за догодина да се премахне възможността за прехвърляне на суми от параграф в параграф, както и за заплащане на надлимитната дейност.

Преговорите по Рамковия договор трябва да приключат до 29 ноември, предава БНР.

Можете да дадете своя принос за по-безопасна употреба на лекарства

https://www.mediapool.bg/mozhete-da-dadete-svoya-prinos-za-po-bezopasna-upotreba-na-lekarstva-news286423.html

Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) за втора година стартира онлайн кампания за популяризиране на значението и ползата от съобщаването на нежелани реакции от лекарства. Кампанията, която се провежда в периода 19-23 ноември 2018 г., е част от "седмица на осведомеността" и в нея се включват 32 регулаторни органа по лекарствата в ЕС, Латинска Америка, Австралия, Нова Зеландия и Средния Изток. Тази година фокусът е върху повишаване на съобщенията за подозирани нежелани реакции при кърмачета и деца, както и по време на бременност и кърмене. За миналата година съобщенията при деца представляват много малък процент от всички съобщения на подозирани нежелани реакции. “Децата не са умалени възрастни. При тях отговорът на лекарството може да бъде различен“, е едно от посланията на кампанията. Освен това понякога лекарствата могат да достигнат от майката до организма на бебето по време на бременност или кърмене. Затова съобщаването на нежелани реакции спомага за безопасната употреба на лекарствата при бебета, деца и бременни жени. Важно е рисковете, свързани с лекарствата, да бъдат разбрани и съобщени на медицинските специалисти и техните пациенти, включително родители, хора, които се грижат за деца, или такива, които планират или очакват бебе. Възможните нежелани реакции могат да варират от леки и бързопреходни до сериозни, изискващи лекарска намеса. Тяхното съобщаване може да помогне на регулаторните органи да проследяват безопасната употреба на лекарствата, които са на пазара, и да предприемат необходимите действия за предотвратяване на възможни бъдещи увреждания. Регулаторните органи, като ИАЛ, разчитат на съобщаването на подозирани нежелани реакции за получаване на повече информация относно безопасността на лекарствата на пазара. За съжаление при всички системи за съобщаване се наблюдава ниска активност. По тази причина кампанията е важна както за повишаване на осведомеността, така и за подобряване на системата за съобщаване. За да дадете своя принос за по-безопасна лекарствена употреба можете да съобщавате за нежелани лекарствени реакции в Изпълнителната агенция по лекарствата на тел. +359 2 8903417; e-mail: bda@bda.bg и като попълните Формуляр за съобщаване на нежелани лекарствени реакции. През последните години лекарите и пациентите у нас стават по-активни и докладват по-често за настъпили нежелани реакции от употребата на лекарствени продукти. Броят на валидните случаи на нежелани лекарствени реакции, постъпили в Изъплнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) нараства от 450-460 (2013-2014) г. на 799 през 2016 година и достига 850 през 2017 година.  

Около 55-60% от пътищата ще бъдат включени в тол таксата

http://econ.bg/Новини/Около-55-60-от-пътищата-ще-бъдат-включени-в-тол-таксата_l.a_i.766835_at.1.html

Около 55-60% от пътната мрежа се планира да бъде включена в тол таксата, заяви в предаването „Преди всички“ Ясен Ишев – председател на УС на...

Правят канализационен колектор с европари от Каменар до Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/7159357

Правят канализационен колектор с европари от Каменар до Варна
С европейски средства предстои да бъде изграден довеждащ канализационен колектор от с. Каменар до пречиствателна станция за отпадъчни води във Варна. Това стана ясно на заседанието на постоянната комисия по архитектура към Общинския съвет, на което бе одобрено изработването на Подробен устройствен план за обекта.

Четири квартала в София мръзнат заради авария

https://frognews.bg/novini/chetiri-kvartala-sofiia-mraznat-zaradi-avariia.html

Топлоподаването е спряно от вечерта на 18 ноември в целия ж.к. Белите брези и на бул. “България”, бул. “Гоце Делчев”, ул. “Кестенова гора”, ул. “Руен” и ул. “Траянова врата” в ж.к. ”Стрелбище”.

Нови придобивки за децата от Социалния комплекс в Мездра

https://www.actualno.com/vraza/novi-pridobivki-za-decata-ot-socialnija-kompleks-v-mezdra-news_706929.html

Ново дарение получиха комплексът за деца и лица с увреждания в Мездра. Благодарение на труда и настойчивостта на директора на комплекса Диана Вутова, потребителите на услугите се радват на нови придобивки ежеседмично. Последното постъпило дарение е теглилка с ръстомер и детски играчки, от дарители от Варна. По-рано центърът получи също перална машина, кани за филтриране на вода и 6 броя филтри, както и 4 зимни гуми за нуждите на микробус, собственост на комплекса.

Изграждат 4-километров колектор с европейски средства от Каменар до Варна

http://www.varna24.bg/news/829175.html

С европейски средства предстои да бъде изграден довеждащ канализационен колектор от с. Каменар до ...

Богати празници обещава новата игра на Спорт тото

https://www.24chasa.bg/sport/article/7159343

Богати празници обещава новата игра на Спорт тотоС „Празнични печалби“ за 24 300 000 лв. дава старт на коледно-новогодишната треска БСТ С 24 300 000 лв. идва новата моментна лотарийна игра на СПОРТ ТОТО „Празнични печалби“. С нея тази седмица тотализаторът официално дава старт на коледно-новогодишната предпразнична треска, съобщиха от пресцентъра на Българския спортен тотализатор.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване