Ракетен обстрел на летище Кандахар, няма пострадали български военнослужещи

https://www.24chasa.bg/novini/article/7159136

Ракетен обстрел на летище Кандахар, няма пострадали български военнослужещиБазата на международните коалиционни сили на летище Кандахар, Афганистан, е била подложена на ракетен обстрел на 18 ноември 2018 г., в 22:15 часа местно време (19:45 часа българско време), съобщиха от Министерството на отбраната. Няма пострадали български

Градове и села без ток след падналия сняг в Пазарджишко

https://www.24chasa.bg/region/article/7159137

Градове и села без ток след падналия сняг в Пазарджишко10 населени места останаха без ток след падналия обилен снеговалеж в област Пазарджик в понеделник през нощта, съобщиха от електроразпределителното дружество. Заради скъсани проводници и аварии без електроподаване са Панагюрище, Белово, Пещера и Брацигово, както и селата Оборище, Панагюрски колони, Поибрене, Сребриново, Голямо и Малко Белово.

ЧЕЗ ЕЛЕКТРО призовава за разумно потребление на електроенергия

https://frognews.bg/novini/chez-elektro-prizovava-razumno-potreblenie-elektroenergiia.html

С понижаване на температурите през зимния сезон потреблението на електроенергия се повишава. Данните от статистиката на „ЧЕЗ Електро България“ АД показват, че средната консумация на електроенергия от битов клиент на дружеството през декември, януари и февруари в периода 2014-2018 г. е 329 киловатчаса, което е с близо 84% повече отколкото през септември за същия период.

Подписват договора за новите линейки

http://www.moreto.net/novini.php?n=386036

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и изпълнителният директор на избраната фирма Стоян Желев днес подписват договори за доставка на линейки в изпълнение на големия инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ, научи Moreto.

ЧЕЗ Електро призовава към разумно потребление на електроенергия

http://www.cross.bg/elektroenergiya-elektroyredi-konsymatziya-1589518.html

/КРОСС/ Средната консумация на електроенергия в едно домакинство през зимните месеци е с 84% повече отколкото през септември. С понижаване на температурите през зимния сезон потреблението на електроенергия се повишава. Данните от статистиката на „ЧЕЗ Електро България“ АД показват, че средната консумация на електроенергия от битов клиент на дружеството през декември, януари и февруари в периода 2014-2018 г. е 329 киловатчаса, което е с близо 84% повече отколкото през септември за същия период. Причина за нарастването е сравнително високият дял на използването на електричество за отопление в България - около 40% от общата консумация, което е значително над средното ниво за Европейския съюз от 24%. Това се отразява и върху размера на месечните фактури. Изследвания сочат, че над 70% от сметката за електроенергия на четиричленно домакинство през периода декември-февруари е за отопление и затопляне на вода, a останалите близо 30% се разпределят между охлаждане, готвене, миене на съдове, пране, осветление и други електроуреди. Тъй като консумацията е основен фактор при формиране на сметката за ток, „ЧЕЗ Електро България“ АД призовава към разумно потребление и прилагане на мерки за енергийна ефективност. Съветите в тази посока, освен със саниране на жилището и избор на уреди с висок енергиен клас, са свързани и с промяна на навиците и начина на мислене

Няма пострадали български военнослужещи при ракетен обстрел в Кандахар

http://www.cross.bg/kandahar-chasa-obstrel-1589519.html

/КРОСС/ Базата на международните коалиционни сили на летище Кандахар, Афганистан, е била подложена на ракетен обстрел на 18 ноември 2018 г., в 22.15 часа местно време (19.45 часа българско време), съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Няма пострадали български военнослужещи.

10 милиона дари Плевнелиев на синовете си от Юлияна

http://www.struma.com/lyubopitno/10-miliona-dari-plevneliev-na-sinovete-si-ot-yuliyana_142096/

Слуховете, че Деси Банова е сложила ръка на многобройните имоти на Росен Плевнелиев се оказаха силно преувеличени, научи HotArena.

Проверка на „България Днес“ показва, че синовете на експрезидента от бившата му жена Юлияна ще разполагат с имоти за близо 10 милиона. Още преди развода Плевнелиев дарил всичко придобито по време на брака му с Юлияна, включително луксозната вила в Халкидики и в двете имения в Малинова долина.

Освен това таткото им подарил държавни...

Продължава

Дни на майстора в магазини Баш Майстора

http://www.moreto.net/novini.php?n=386039

Специално за Вас в „Дни на Майстора“ ще намерете разнообразие от инструменти с най-големите намаления в магазини Баш Майстора за 3 дни! От ПЕТЪК 23.11 до НЕДЕЛЯ 25.11.2018 г., в магазини Баш Майстора ще намерите над 500 горещи намаления до 63% на най-големите марки инструменти и машини! Вижте всички промоции на машини и инструменти и очаквайте специалните предложения валидни само за 23-25.

Общината дава 350 000 лв. за поддръжка на фонтаните и чешмите през 2019 г.

http://www.varna24.bg/news/829135.html

Близо 350 000 лв. без ДДС ще даде Община Варна за ремонт и поддръжка на чешмите и фонтаните през ...

ШОК! Вълк нападна жена в първомайско село! Спаси я... крава

https://pik.bg/шок-вълк-нападна-жена-в-първомайско-село-спаси-я-крава-news797263.html

ШОК! Вълк нападна жена в първомайско село! Спаси я... крава

Нападение на вълк вдигна на крак жителите на първомайското село Буково. Вълкът нападнал 74-годишната баба Найле, която успяла да се спаси с помощта на подплашена крава.

Възрастната жена живее втори живот, след страшния инцидент, станал, докато водела на паша овцете си. За да се спаси от вълка, Найле успяла да се качи на дърво. След нападението е прекарала в болница 4 дни.

„Тя беше стресирана, силно стресирана беше жената. Разказа ми, че е стояла до някакъв трън и била клекнала. И изневиделица вълкът дошъл и започнал да я хапе, да се борят. И просто по някое време тя се е качила на някакво дърво. Дошла някаква крава. Пазило се е животното и е изгонило вълкът по този начин”, разказа пред Би Ти Ви  кметът на селото Али Баджаклъ.

В последните седмици в село Буково и в околните Искра и Брягово вълчите нападения са зачестили. Вълците нападат крави и овце.

Според кмета на селото обаче случаят с нападнатата жена е прецедент.

Местните ловци са получили разрешение да отстрелят кръвожадния вълк, но засега усилията им не се увенчават с успех.

Пожар гори на Околовръстното шосе в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/7159133

Пожар гори на Околовръстното шосе в СофияПожар гори в търговски обект на Околовръстното шосе на София, съобщава БГНЕС. На място има екип на пожарната. Пламъците са тръгнали в преместваем обект - къща, тип сглобяема. В обекта, намиращ се преди "Икеа" на Околовръстното шосе на София, посока Пловдив, се продават бидони и контейнери. Причините за пожара се изясняват.

Зукърбърг разяснил на топ мениджърите на Facebook как се работи „в условия на война“

http://www.cross.bg/facebook-zykurburg-mrezha-1589509.html

/КРОСС/ Основателят на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг е разяснил на сътрудниците на своята компания, заемащи ръководни постове, как трябва да се работи "в условия на война", съобщи "Уолстрийт джърнал". Сбирката се е провела през юни тази година и на събранието са присъствали 50-те топ мениджъри на компанията. Зукърбърг е отбелязал, че в мирно време ръководителите могат да не бързат с приемането на отговорни решения и да изслушват мненията на всичките членове на съвета на директорите.В настоящия момент обаче, Facebook се намира под силен натиск на инвеститори, законодатели и недоволни ползватели, затова има необходимост от решителни действия. Зукърбърг в хода на срещата е призовал топ мениджърите да взимат по-бързо решения относно ръста на броя на потребителите, както и с проблема за сигурност на социалната мрежа. Ръководителят на корпорацията също така е изразил разочарованието си от това как Facebook е реагирал на множеството критики и обвинения към компанията през 2018 г. Новият подход е създал сложна ситуация в ръководството и е довел до оставки на няколко ключови чиновници, както и до разногласия между Зукърбърг и главния изпълнителен директор на Facebook Шерил Сандбърг. "Уолстрийт джърнал" не уточнява кои служители на Facebook са напуснали постовете си.Мощен скандал около социалната мрежа избухна през месец март т.г

Пожар гори в района на Околовръстния път на София (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/crime/pojar-gori-v-rajona-na-okolovrystnija-pyt-na-sofija-snimki-news_706893.html

Пожар гори в района на Околовръстния път на София, предаде репортер на Actualno.com. По първоначална и непотвърдена информация огънят е тръгнал от складови помещения на търговски обект, които се намират край шосето, в посока Пловдив. Не се съобщава за пострадали. На място са изпратени екипи на пожарната служба и органите на реда. Към момента движението по пътя се осъществява нормално. Причините за пожара са в процес на изясняване. 

Ученици и учители от Варна ще играят футбол в подкрепа на болни деца

http://budnavarna.bg/40487-uchenitsi-i-uchiteli-ot-varna-shte-igrayat-futbol-v-podkrepa-na-bolni-detsa/

Учениците и учителите от частна школа във Варна ще премерят сили във футболен мач на 25-и ноември от 14 часа в комплекс „Тринити“ в Морската градина.Неочакваната конфигурация на отборите не е случайна. Играчите ще се борят не само за победа на терена, а и за победата на доброто.

Събитието е благотворително и се провежда под мотото „Заедно можем и постигаме повече“.

Докато момчетата преследват топката на терена, момичетата ще влязат в ролята на „сладкарки“. Те ще предлагат на гостите от публиката приготвени от тях сладкиши на специален базар край игрището. Сумата, събрана от продажбата на билети и лакомства, ще бъде дарена на отделението по детска хирургия на болница „Св. Анна – Варна“. То е от изключително значение за града и региона, а и за цяла Североизточна България. В него се лекуват бебета и деца до 18-годишна възраст и от областите Бургас, Добрич, Русе, Разград, Шумен и Силистра.

Благотворителният мач в края на ноември е вече традиция за школата. Това ще бъде неговото пето издание. Миналата година събраната сума бе преведена в подкрепа на отделението по неонатология на болница „Св. Анна“.

 Източник: moreto.net

Материалът Ученици и учители от Варна ще играят футбол в подкрепа на болни деца е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Миню Стайков пред инсулт. Лекари и разследващи се съмняват в симулация

https://www.actualno.com/society/minu-stajkov-pred-insult-lekari-i-razsledvashti-se-symnjavat-v-simulacija-news_706892.html

Бизнесменът Миню Стайко е получил симптоми на исхемичен инсулт по време на преглед в болницата в софийския затвор. От там веднага потърсили специализирана помощ от свои колеги, съобщава "24 часа", позовавайки се на свои източници от следствения арест. Стайков, който е в ареста от септември, настоял да бъде прегледан в частно лечебно заведение, но разследващите не му позволили. Той бил приет в МВР болница, където му направили подробни изследвания и се оказало, че пациентът е извън опас

Патриотични игри

https://www.actualno.com/prasspress/patriotichni-igri-news_706885.html

„Патриотизмът е последното убежище на негодника!“ Самюел Джонсън   Нещо стана. Някъде се обърка хубавата работата. И сега цялото ръководство на ДАБЧ, начело с председателя Петър Харалампиев, е в ареста с обвинение, че търгува с българско гражданство. Според прокуратурата господата се конституирали в класическо ОПГ, което раздавало срещу 5000 евро фалшиви документи за гражданство на македонци, украинци, молдовци, албанци, косовари. ДАБЧ, както е известно, от годи

Мая Манолова събра в София балканските омбудсмани

https://dnes.dir.bg/sofia/maya-manolova-sabra-v-sofiya-balkanskite-ombudsmani

Обществени защитници от 12 държави разискват проблемите на хората в столицата

АПИ: Всички пътища са проходими. 700 снегорина чистеха тази нощ

https://offnews.bg//obshtestvo/api-vsichki-patishta-sa-prohodimi-700-snegorina-chisteha-tazi-nosht-692213.html

Близо 700 машини обработваха пътните настилки през нощта. Всички републикански пътища са проходими при зимни условия, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Около 8,30 ч. отпаднаха ограниченията за движение на тежкотоварни автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета през прохода „Превала“.

Без ограничение за всички превозни средства е преминаването през проходите „Ришки”, „Котленски”, „Айтоски”, „Обзорски”, „Печинско”, „Предел”, „Рожен” и Прохода на Републиката. Ограничено е движението на МПС над 12 т през проходите „Троянски“, „Петрохан” и „Шипка“, над 10 т през „Вратник” и „Твърдишки”, а над 3,5 т през „Дюлински” и „Пампорово”.

Целогодишно са затворени за движение „Златишки“ и „Върбишки“.

Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на „Пътна полиция“. Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за движение при зимни условия затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.
Областните пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност за поддържане на републиканската пътна мрежа.

АПИ: Всички пътища са проходими. 700 снегорина чистиха тази нощ

https://offnews.bg//obshtestvo/api-vsichki-patishta-sa-prohodimi-700-snegorina-chistiha-tazi-nosht-692213.html

Близо 700 машини обработваха пътните настилки през нощта. Всички републикански пътища са проходими при зимни условия, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Около 8,30 ч. отпаднаха ограниченията за движение на тежкотоварни автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета през прохода „Превала“.

Без ограничение за всички превозни средства е преминаването през проходите „Ришки”, „Котленски”, „Айтоски”, „Обзорски”, „Печинско”, „Предел”, „Рожен” и Прохода на Републиката. Ограничено е движението на МПС над 12 т през проходите „Троянски“, „Петрохан” и „Шипка“, над 10 т през „Вратник” и „Твърдишки”, а над 3,5 т през „Дюлински” и „Пампорово”.

Целогодишно са затворени за движение „Златишки“ и „Върбишки“.

Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на „Пътна полиция“. Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за движение при зимни условия затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.
Областните пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност за поддържане на републиканската пътна мрежа.

Повече полицаи във влаковете след убийството на гара "Вакарел"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7159120

Повече полицаи във влаковете след убийството на гара "Вакарел"Убийството във влака на гара "Вакарел" постави темата за сигурността в обществения жп транспорт. Предвижда се засилване на полицейското присъствие в проблемните железници. Опасните влакове са тези, които се движат в ранните и късните часове на денонощието. В петък по линията Истанбул - Пловдив - София 50-годишен мъж беше ранен смъртоносно след

Ето къде можете да гледате решителния мач България-Словения

https://www.actualno.com/bgfootball/eto-kyde-mojete-da-gledate-reshitelnija-mach-bylgarija-slovenija-news_706890.html

В последен решителен сблъсък от груповата фаза на турнира Лига на нациите, националният ни отбор посреща селекцията на Словения. Към настоящият момент българският тим е на втора позиция, като отстъпва на Норвегия единствено по голова разлика. По същото време скандинавците ще гостуват на Кипър, като в случай на тяхна победа, българският отбор ще трябва да запише успех с гол повече. Ако България завоюва първото място в групата, ще се класираме за финалната фаза, заедно с победителите от другите

Владимир Береану: Телевизиите не казват, че протестите са срещу Борисов, а не само срещу цените на горивата

https://petel.bg/Vladimir-Bereanu--Televiziite-ne-kazvat--che-protestite-sa-sreshhu-Borisov--a-ne-samo-sreshhu-tsenite-na-gorivata-__291855

Снимка Булфото, архив "Централните телевизии имат сериозен проблем с отразяването на протестите в страната. Според тях протестите са ср...

Асансьор с 6 човека падна от 95-тия етаж в една от най-високите сгради в Чикаго!

https://petel.bg/Asansor-s-6-choveka-padna-ot-95-tiya-etazh-v-edna-ot-nay-visokite-sgradi-v-CHikago---__291854

Шест души оцеляха след като асансьор падна от 95-тия до 11-тия етаж в един от небостъргачите в Чикаго. Пожарникарите се борили три часа да ос...

Родители съдят учители заради оценки на децата си

https://petel.bg/Roditeli-sadyat-uchiteli-zaradi-otsenki-na-detsata-si__291853

Оспорването на оценки и решения на учителите, включително в съда, вече е станало практика, алармират от синдикат "Образование" към КТ "Подк...

Водач на „Опел Астра“ натисна газта и се заби във „Фолксваген Голф“

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b0%d1%87-%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d0%bf%d0%b5%d0%bb-%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b8%d1%81%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d0%b0%d0%b7%d1%82%d0%b0-%d0%b8/

44-годишна водачка от Благоевград пострада след катастрофа. Инцидентът стана вчера около 10:40 часа в района на с.Хърсово в посока с.Враня.

Лек автомобил „Опел Астра“ с 55-годишен водач от Благоевград, движейки се с несъобразена с пътните условия скорост, навлиза в лентата за насрещно движение и се удря в движещ се по нея лек автомобил „Фолксваген Голф“ с 44-годишна водачка от Благоевград.

С натъртване в областта на кръста е пострадала водачката на лекия автомобил „Фолксваген Голф“, която след извършен медицински преглед е освободена за домашно лечение. сн.асоциативна

 

Материалът Водач на „Опел Астра“ натисна газта и се заби във „Фолксваген Голф“ е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Здравната каса и българският лекарски съюз започват преговори по Националния рамков договор за 2019 г.

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/SrH3ntl3P0Q/

nzokЗдравната каса и българският лекарски съюз започват преговорите по Националния рамков договор за следващата година. Ще бъдат обсъдени цените и обемите на медицинските дейности в болничната помощ.

Въпреки увеличението на бюджета на касата с 490 млн. лева от Лекарския съюз предупредиха, че някои законови промени като прехвърлянето на Фонда за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина към Здравната каса, както и преминаването на Изпълнителната агенция „Медицински одит” и Изпълнителната агенция по трансплантация към Агенция „Медицински надзор”, не трябва да става без обществено обсъждане. Преговорите по Рамковия договор трябва да приключат до 29-ти ноември.

Върнаха обратно мозайка, открадната от църква в Кипър преди 40 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/7159122

Върнаха обратно мозайка, открадната от църква в Кипър преди 40 годиниРядка мозайка от VI век, която изобразява Евангелист Марко и която е била открадната от православна църква в Кипър преди над 40 години, е била върната невредима на властите, съобщава Асошиейтед прес, като се позовава на кипърския министър на транспорта, комуникациите и инфраструктурата Василики Анастасиаду.

60 снегорина чистят пътищата в Плевенско

https://www.24chasa.bg/region/article/7159126

60 снегорина чистят пътищата в ПлевенскоРепубликанските пътища в област Плевен се почистват от снега с повече от 60 машини. Това заяви за БТА директорът на Областното пътно управление инж. Ивайло Денчев. Той уточни, че няма затворени пътища в Плевенско. Всички републикански пътища в региона са проходими при зимни условия. Сутринта е постъпил сигнал в Областното пътно управление в Плевен

Шансовете за успех на сделката за Брекзит - коментира британската преса

http://www.cross.bg/velikobritaniya-brekzit-stranata-1589515.html

/КРОСС/ Премиерът Тереза Мей заслужава нашата подкрепа, призовава в заглавие лондонският "Дейли телеграф" по повод подготвяното споразумение за Брекзит и внасянето му в Камарата на общините за одобрение. От влизането на Великобритания в общността досега "ние никога не се движехме в една посока", казва авторът на статията Лиъм Фокс, който винаги е вярвал, че Великобритания един ден ще напусне ЕС. Цитирано е оригиналното мнение на опитния евродепутат от Германия Ханс-Олаф Хенкел, че "Великобритания е влязла във футболен клуб, а Брюксел е решил да се играе голф", съобщава 24 часа. Светът много се е променил през периода от 70-те години насам, променила се е и британската икономика. Сега Обединеното кралство е пета икономика в света и стои все по-добре на краката си. Публичните финанси са по-силни, има съживяване на износа (ръст от над 10 на сто през 2017 г.), а и по данни на ООН Великобритания има много добри показатели от първите шест месеца на тази година, оптимистично констатира "Телеграф". Сделката за Брекзит е класическо предателство, така че защо лейбъристите трябва да са съучастници в това, пита "Гардиън". Според вестника елитът на консерваторите тласка страната към пропаст, а опозицията все все още има възможност да предотврати това и да поиска нов народен вот

Пътищата в Благоевград са проходими

https://www.actualno.com/blagoevgrad/pytishtata-v-blagoevgrad-sa-prohodimi-news_706887.html

Днес в Благоевград е обявен жълт код за опасност от валежи от сняг и дъжд. Пътищата в града са проходими, като през цялата нощ са били почиствани от 6 машини за снегопочистване.  Всички светофарни уредби в града са в изправност. Единственият проблем, който възникна бе в кв. Освобождение, където машините на фирмата "Биострой", отговаряща за чистотата в града, имаха проблем с почистването заради многото паркирани автомобили, но и той бе решен.  Фирмата разполага с 200

Четири общински язовира в област Варна вече са прехвърлени към държавата

http://www.moreto.net/novini.php?n=385980

Четири общински язовира на територията на Варненска област вече са прехвърлени към държавата. Това каза областният управител Стоян Пасев. Той отбеляза, че всички язовири на територията на областта са изпуснати контролирано.

Иде часът на истината за ползите от нетрадиционната политика на централните банки

https://www.investor.bg/imenata-na-biznesa/107/a/ide-chasyt-na-istinata-za-polzite-ot-netradicionnata-politika-na-centralnite-banki-272095/

Доналд Тръмп и "Америка на първо място" ще продължат да влияят на целия свят, твърдят водещите на "В Развитие" на Bloomberg TV Bulgaria

636 046 турски граждани посетили България за година

http://clubz.bg/76026-636_046_turski_grajdani_posetili_bylgariq_za_godina

Точно 636 046 турски граждани са посетили България през миналата година, което е ръст от 12,5%. С това Турция заема 4-то място след Гърция, Румъния и Германия по брой туристи. 

Това отчетоха на среща днес министър-председателят Бойко Борисов и министърът на търговията на Турция Рухсар Пекджан. Двамата обсъдиха възможностите за разширяването на сътрудничеството в двустранните търговски отношения, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Фокус по време на срещата беше развитието и активизирането на търговско-икономическото партньорство между България и Турция. В разговора беше подчертано задълбочаването на отношенията в различни сектори като двустранната търговия, инвестициите и строителството.

През 2017 г. износът за Турция е в размер на 2,077 млрд. евро, с което се отчита 7,8 на сто дял от общия износ и ръст от 10%. Вносът от Турция е в размер на 1,906 млрд. евро, което е 6,3% от общия внос и ръст от 17,3%, отчетоха двамата.

Двустранният стокообмен за периода е в размер на 3,984 млрд. евро. Турция заема 4-то място в българския износ след Германия, Италия и Румъния и 5-то място във вноса след Германия, Русия, Италия и Румъния.

През 2017 г. турските инвестиции в България са в размер на 81,1 млн. евро. Интересът на турските фирми в България е насочен към проекти, свързани с изграждане на транспортната и енергийна инфраструктура на страната ни, а също и към строителството на жилищни, търговски и офис сгради, както и към банковия сектор.

Хранително-вкусовата, химическата и текстилната промишленост също предлагат широко поле за инвестиции. Съществува потенциал за навлизането на още производители на автомобилни части - сектор, в който Турция има сериозни традиции и дял в световното производство.

Шефът на "Епъл" все по-рядко използва iPhone

http://clubz.bg/76025-shefyt_na_epyl_vse_po_rqdko_izpolzva_iphone

Ръководителят на американския технологичен гигант Епъл (Apple) Тим Кук призна в интервю за предаването Аксиос (Axios) на телевизия Ейч Би О (HBO), че все по-рядко полза своя айФон и даже се е отказал от излишни съобщения в мобилното си устройство.

В интервюто Кук изтъква, че по-рано ползвал често смартфона си, но сега е намалил входящите съобщения и все по-рядко ги проверява.

Преди това телевизия Си Би Ес съобщи, цитирана от ТАСС, че американските граждани проверяват мобилните си устройства за съобщения около 52 пъти на ден.

Епъл е основана през 1976 година и произвежда айФони, таблети айПад (iPad), ноутбук МакБук (MacBook) и настолни компютри, както и музикални плеъри айПод ( iPod) и др.

Корпорацията с централа в Купертино (щата Калифорния) е една от най-големите в света с пазарна капитализация над 1 трилион долара.

Миньор загина затиснат от камък в рудник в Мадан

//dariknews.bg/novini/bylgariia/minior-zagina-zatisnat-ot-kamyk-v-rudnik-v-madan-2132346

35-годишен мъж е загинал при трудов инцидент тази нощ в рудник на "Горубсо" -Мадан. За нещастния инцидент потвърдиха от Инспекцията по труда в Смолян, като уточниха, че изясняват случая.

По първоначална информация ми

20 см снежна покривка в Ловешка област, пътищата са проходими при зимни условия

https://www.24chasa.bg/region/article/7159112

20 см снежна покривка в Ловешка област, пътищата са проходими при зимни условияОколо 20 см е снежната покривка във високите части на Ловешка област, пътищата са проходими при зимни условия, съобщи директорът на Областното пътно управление в Ловеч Георги Грозданов, предаде БТА. По думите му навсякъде е почистено и опесъчено. Единственото ограничение, което е въведено, е на прохода Троян - Кърнаре за товарни автомобили над 12

Китай затегна мерките за внос на твърди отпадъци

https://www.24chasa.bg/novini/article/7159019

Китай затегна мерките за внос на твърди отпадъци
Китай затегна мерките за внос в страната на твърди отпадъци. От 31 декември влиза в сила забрана за 32 типа отпадъци, включително стар хардуер, кораби, автомобилни части и скрап от неръждаема стомана, титаний и дърво, съобщава "Радио Китай". Китай започна да внася твърди отпадъци като източник на суровини през 80-те години на миналия век и в

20 см сняг във Враца, основните пътни артерии са чисти

https://www.actualno.com/vraza/20-sm-snjag-vyv-vraca-osnovnite-pytni-arterii-sa-chisti-news_706884.html

Снежната покривка във Враца днес е около 20 см, температурата в този час 0 градуса. Сняг вали от вчера следобяд, а от 17 часа коли на БКС положиха техническа сол на основните пътни артерии. Облачно време в града под Околчица, очаква се температурите да са между -1 и плюс 1 градуса. Във вторник и сряда валежите от сняг ще продължат. БКС има готовност с 5 тона магнезиев хлорид, който при взаимодействие със солта действа до минус 25 градуса  и ще бъде полаган на стръмните и опасни участъц

668 000 лв. ни дала Европа за кредити за млади ИТ фирми

https://pik.bg/668-000-лв-ни-дала-европа-за-кредити-за-млади-ит-фирми-news797264.html

668 000 лв. ни дала Европа за кредити за млади ИТ фирми

ЕС ни е отпуснал 668 000 лв. под формата на кредити за млади ИТ фирми и компании, които оперират в сферата на услугите у нас, само през първите шест месеца на 2018 година. Това отчете зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова пред „Монитор“.

Отпуснатите средства са по схемата „Микрокредитиране със споделен риск“ и са насочени към собствениците на малък стартиращ бизнес

С това се цели развиване на предприемаческите умения у начинаещите предприемачи. 90% от средствата за отпуснатите кредити идват от еврофондове, а останалите 10% са привнесени от частни фондове.

Кандидатстването за финансирането отнема около месец, а бързината на процеса зависи от това до колко добре е разработена идеята в бизнес плана. От младите предприемачи не се очаква да дадат детайлен бизнес план, а по-скоро ясна обосновка как смятат да разходват парите

Сумата от 668 000 лв. е разпределена между 44 фирми, като отпуснатият кредит е различен за всяка една от тях. Кредитите, на които имат право компаниите по схемата, са между 5000 и 50 000 лв. 

Черна статистика! Северозападна България е с най-смъртоносните пътища в ЕС

http://www.cross.bg/region-milion-bulgariya-1589507.html

/КРОСС/ Освен най-беден регион в ЕС, Северозападна България е и регионът с най-смъртоносни пътища в Европа. Сред най-опасните за шофиране региони попада още един наш - Северен Централен, който е на пето място, показва статистика на Евростат. През 2016 г. по шосетата на Северозападна България са загинали 153-има души на 1 милион население. Това е над 15 пъти повече от най-безопасното място в Европа - австрийския регион Виена, където жертвите при пътни инциденти са 10 души на един милион население. След Северозапада в смъртоносната класация се нарежда южният португалски регион Алентежо със 142-ма загинали на 1 милион население. Трети е белгийският регион Люксембург - 138 загинали, а четвърти е южният район на Гърция, с голям брой острови - 134 жертви на пътя на 1 милион. Северният Централен район на България се "отчита" със 132-ма загинали на милион жители. Честта на България, макар и пак в зоната над средното за ЕС, защитава единствено Югозападният регион. С 60 загинали на един милион население, точно колкото са например и във френския регион Лоара, той е най-близко до средното за общността. Данните на Евростат са за 2016 г. и сочат, че средната смъртност при катастрофи в ЕС е била 50 души на 1 милион

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

https://frognews.bg/novini/sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-niakoi-chasti-stolitsata-2018-11-19.html

На 20 ноември 2018 г. (вторник), във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Никола Славков“ Център, се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Надрусан мъж задигна кола от автосервиз и я блъсна

http://www.varna24.bg/news/829134.html

25-годишен неправоспособен шуменец  причинил пътнотранспортно произшествие в града минути след като ...

Тереза Мей предупреди, че отстраняването й няма да направи Брекзит по-лесен

https://www.mediapool.bg/tereza-mei-predupredi-che-otstranyavaneto-y-nyama-da-napravi-brekzit-po-lesen-news286418.html

Британският премиер Тереза Мей коментира, че отстраняването й от премиерския пост няма да направи осъществяването на Брекзит по-лесно, съобщава ББС. Тя допълни, че предстои "критична" седмица в преговорите с ЕС и за справянето с вътрешната опозиция в собствената й партия. "(Смяната ми) няма да направи преговорите по-лесни и няма да промени парламентарната аритметика", каза Тереза Мей. Проектът за споразумение с ЕС е с обем от 585 страници, който вече бе публикуван. Тереза Мей е изправена пред остра нужда да осигури подкрепата на Камарата на общините, което е под въпрос заради съпротивата на собствената й партия. Някои министри, включително министърът за Брекзит Доминик Рааб, подадоха оставки. Мей обясни, че все още не е започнала партийната процедура за отстраняването й. Междувременно световните информационни агенции разпространиха извадки от речта на Мей, която тя ще произнесе днес на Годишна конференция на основната британска организация на работодателите - Конфедерацията на британската промишленост (КБП). В нея тя изразява убеденост в успешното приключване на преговорите с ЕС. “Предстои ни напрегната седмица на преговори до извънредното заседание на Европейския съвет в неделя, 25 ноември. През това време очаквам напълно и окончателно да финализираме рамковото споразумение, което ще закрепи бъдещите ни отношения и аз съм уверена, че ние можем да постигнем сделка на заседанието на Европейския съвет, която да мога да предам обратно в Камарата на представителите", акцентира в речта си британският премиер. Британският премиер ще заяви също, че постигнатото миналата седмица между Лондон и ЕС проектоспоразумение за Брекзит, е най-добрата сделка за Великобритания. Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин, който също ще говори на конференцията, ще опише споразумението като "нескопосана, най-лоша сделка" за Великобритания.

Тереза Мей допусна удължаване на преходния период след Брекзит до 2022-ра

https://www.mediapool.bg/tereza-mei-dopusna-udalzhavane-na-prehodniya-period-sled-brekzit-do-2022-ra-news286418.html

Британският премиер Тереза Мей иска преходният период след излизането на Обединеното кралство от ЕС да е приключил преди насрочените за 2022 г. общи избори на острова, предаде Ройтерс. Тя заяви това днес на годишната конференция на Конфедерацията на британската индустрия. Премиерът каза, че заключителната фаза в преговорите с ЕС по условията на излизането от общността ще е най-трудната и че тя лично ще доведе процеса докрай. Тя допълни, че няма намерение да подава оставка, както я призовават редица евроскептични депутати от управляващата Консервативна партия. "Стремим се към сделка, която ще работи за Обединеното кралство. Нека няма и капка съмнение, че аз съм решена да я постигна", каза Мей в речта си и получи бурни аплодисменти. "Светът се променя бързо, но не и нашата география: Европа завинаги ще остане най-близкият ни пазар и е изключително важно да гарантираме граници, през които стоките ще преминават свободно", добави тя. ЕС ще проведе на 25 ноември среща на високо равнище, за да обсъди проекта за споразумение. Съветът на ЕС (министрите на външните работи на страните членки) подкрепи в понеделник постигнатото предварително споразумение по оттеглянето на Великобритания. Никой не трябва да отстъпва от постигнатия напредък, трябва да запазим спокойствие и да се съсредоточим върху необходимостта оттеглянето да бъде в условията на ред, посочи след заседанието главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние. Той съобщи, че остава да се определят възможностите за удължаването на преходния срок, след който Великобритания ще прекрати изцяло досегашната си обвързаност с ЕС. По думите на Барние в преходния срок, чието начало е на 30 март догодина, Великобритания запазва участието си в единния пазар и митническия съюз. Според предварителното споразумение този срок изтича 21 месеца по-късно - на 31 декември 2020 година. Барние поясни, че този преход може да бъде удължен еднократно по искане на Лондон, подкрепено единодушно от държавите в ЕС. Той добави, че удължаването на преходния срок ще доведе до нови задължения на Лондон към бюджета на ЕС, които не би могъл да изчисли. Днешната реч на Тереза Мей е пореден сигнал, че такова удължаване на преходния период не е изключено. Съдбата на самото споразумение обаче е твърде неясна, тъй като то трябва да бъде одобрено от британския парламент, а това в момента не изглежда много вероятно, заради съпротивата в собствената партия на премиера. Някои министри, включително министърът за Брекзит Доминик Рааб, подадоха оставки. Други министри, подкрепящи Брекзит, пък искат части от споразумението да бъдат преработени, но Германия изключи такъв вариант. От няколко дни се говори, че достатъчен брой депутати консерватори са внесли в парламента писма с искане за вот на недоверие за премиера. Вчере Мей обясни, че все още не е започнала партийната процедура за отстраняването ѝ и коментира, че то няма да направи осъществяването на Брекзит по-лесно. По думите й предстои "критична" седмица в преговорите с ЕС и за справянето с вътрешната опозиция в собствената ѝ партия. "(Смяната ми) няма да направи преговорите по-лесни и няма да промени парламентарната аритметика", каза Тереза Мей. В понеделник пред годишната конференция на Конфедерацията на британската индустрия нейният генерален директор Каролин Феърбеърн заяви, че британските политици играят рисково и залозите са големи, защото може да се стигне до Брекзит без споразумение. "Докато другите страни градят бъдеще на конкурентоспособност, нашето ръководство, Уестминстър, изглежда, живее в свой собствен, тесногръд свят", каза Феърбеърн. "Изглежда, че играе високорискова игра с големи залози, изходът от която може да е инцидентно (излизане) без сделка. Със сигурност сме способни на нещо по-добро от това", добави шефката на Конфедерацията на британската индустрия.

В Бургаска област са регистрирани 35 случая на хепатит А

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/VJahWBGphRA/

HepatitОт началото на 2018г. до края на м. октомври в областта са регистрирани 35 случая на хепатит А, каза д-р Георги Паздеров, директор на Регионалната здравна инспекция пред Радио Фокус. По думите му, се наблюдава спад на регистрираните случаи в сравнение със същия период на  2017г. , когато са  регистрирани 95 случая  на вирусен хепатит тип А.

„Най-често началото е грипоподобно или имитира стомашно-чревно разстройство“, каза още д-р Паздеров. Според него симптомите са отпадналост и лесна уморяемост, болки по мускулите и ставите ,загуба на апетит, гадене, потъмняване на урината (тя придобива цвят на бира, кола или тъмен чай), тежест, дискомфорт или болка в дясното подребрие, сърбеж по кожата, може да се появи жълтеница, което се дължи на отлагане на пигмента билирубин по кожата и видимите лигавици. „Жълтеникавото оцветяване се забелязва най-напред по склерите („бялото“ на очите) и долната повърхност на езика, а след това и по цялата кожа. Жълтеницата трае десетина дни и след това постепенно изчезва“, заяви директорът на РЗИ-Бургас.

Той уточни, че обикновено оплакванията при острия вирусен хепатит А са леко до умерено изразени и отшумяват постепенно  след различно дълъг период от време (най-често по-малко от 2 месеца). „В крайна сметка се стига до окончателно излекуване на заболяването“, допълни Паздеров.

Предпазването от вирусен хапатит А е възможно при спазване на на добра лична хигиена чрез старателно измиване на ръцете с топла вода и сапун след ходене до тоалетна, след смяна на пелени и преди хранене или обработка на храна, избягване на хранене в заведения за обществено хранене със съмнителна хигиена, грижливо измиване на плодовете и зеленчуците преди консумацията им в суров вид, избягване консумацията на сурова риба, рибни продукти и морски деликатеси със съмнителен произход и избягване консумацията на съмнителна храна и напитки при пътуване в страни с нисък социален стандарт и лоши хигиенни условия.

„Специфична профилактика се осъществява с ваксина“, каза още д-р Паздеров. По  думите му понастоящем ваксината срещу хепатит А не е включена в задължителния имунизационен календар на Р.България тя е препоръчителна. Нейното прилагане се препоръчва при деца над 2 годишна възраст, живеещи в райони с лоши санитарно-хигиенни условия, където се наблюдават чести епидемични взривове от хепатит А, при предстоящо пътуване в страна с лоши санитарно-хигиенни условия и чести епидемии от хепатит А, при хора работещи във вирусологични лаборатории, при хора, преболедували от друга форма на хепатит с тежко състояние на черния дроб, при хомосексуалисти или венозни наркомани, при хора, живеещи в области с висока честота на вирусен хепатит А, при хора, на които се налага често преливане на кръв и кръвни продукти поради някакво заболяване.

На въпроса кои са групите  хора, които могат да се определят като рискови Паздеров отговори, че това са деца, прекарващи голяма част от времето си в детски заведения, персонал на организирани детски колективи, пътуващи до страни с лоши санитарно-хигиенни условия (вкл. военослужещи на мисия в такива страни), затвори, институции за хора с умствени проблеми, хора, живеещи в съобщества (общежития, казарми и т.н.) само ако в тях не се спазват добри хигиенни норми, хомосексуалисти и контактни на болни от хепатит А и др.

Трус с магнитуд 6,6 разтърси Соломоновите острови

http://www.cross.bg/kira-trys-kilometra-1589508.html

/КРОСС/ Трус с магнитуд 6,6 разтърси Соломоновите острови, предадоха световните агенции, като се позоваха на американския Геофизичен институт, съобщава БГНЕС. Няма данни за цунами, жертви и щети. Епицентърът е бил на около 161 километра източно от Кира Кира и на дълбочина от 33 километра.

Борбата на Китай срещу смога изстреля паладия на върха

https://news.bg/finance/borbata-na-kitay-sreshtu-smoga-izstrelya-paladiya-na-varha.html

Огромното търсене и слабо предлагане означават, че цената му тепърва ще се повишава

Курц приема във Виена лидерите на страните от Западните Балкани

https://www.actualno.com/europe/kurc-priema-vyv-viena-liderite-na-stranite-ot-zapadnite-balkani-news_706886.html

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц приема за среща във Виена правителствените лидери на пет страни от Западните Балкани, съобщава националният ежедневник Die Kleine Zeitung, цитиран от агенция "Фокус". В австрийската столица пристигат министър-председателите на Сърбия (Ана Бърнабич), Албания (Еди Рама), Босна и Херцеговина (Денис Звиздич), Косово (Рамуш Харадинай) и Черна гора (Душко Маркович). Освен тях на срещата във Виена ще присъстват също европейският комисар за Цифрова икономик

В Стара Загора започват Климентови дни

https://www.actualno.com/starazagora/v-stara-zagora-zapochvat-klimentovi-dni-news_706879.html

С ритуално запалване на огъня и издигане на флага на „Дните на възхвала на Св. Климент, архиепископ Охридски“ започват Климентовите дни в рамките на 160-годишнината на Народно читалище „Св. Климент Охридски 1858“. До 30 ноември ще има различни мероприятия на клубовете и формациите на читалището. С конкурса „Пей  и танцувай с мама и татко” на НУ „Димитър Благоев” и концерт на Вокална студия „Розов

Излезе новият албум на легендата Жан-Мишел Жар

https://www.avtora.com/izleze-noviiat-album-na-legendata-jan-mishel-jar-2/

Точно преди 40 години излезе инструменталният албум Equinoxe – монументален концептуален проект, който създаде и откри напълно нов хоризонт в музиката. Визията на албума беше с не по-малко впечатляващ дизайн, дело на култовия художник Мишел Грейнджър. А сега пионерът на електронната музика Жан-Мишел Жар се завръща с новия си проект, озаглавен Equinoxe infinity, изграден върху музикалното наследство на първия албум. Основната идея в албума е свързана с развитието на новите технологии и на изкуствения интелект, както и с последствията за човечеството от това. И за първи път Жан-Мишел Жар избира графичната визия на албума като отправна точка за целия

Организират спортно състезание за Деня на християнското семейство

http://budnavarna.bg/40484-organizirat-sportno-sastezanie-za-denya-na-hristiyanskoto-semejstvo/

Деца и родители могат да се включат в състезание, организирано по повод Деня на християнското семейство. Инициативата е на дирекция „Спорт“ към Община Варна, СК „Супер спорт“, с подкрепата на Варненската и Великопреславска митрополия.

Надпреварата ще се проведе на 24.11.2018 г в спортен комплекс „Локомотив“ от 10,00 ч., като за всички участници са осигурени награди. Подробна информация за регламента на състезанието и форма за заявка за участие може да бъде намерена в тук.

Материалът Организират спортно състезание за Деня на християнското семейство е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Караянчева влезе при японския император

https://www.24chasa.bg/novini/article/7159118

Караянчева влезе при японския императорПредседателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която е на посещение в Япония, току-що влезе на аудиенция при император Акихито. Посещението й в двореца е част от програмата на нейната визита. Караянчева е в Япония по покана на председателя на Горната камара на парламента на Япония Чуичи Дате.

Снегът прекъсна тока в части на Габрово

https://www.24chasa.bg/region/article/7159109

Снегът прекъсна тока в части на ГабровоКвартал "Лисец" и около 30 абонати на бул."Трети март" са без електрозахранване заради тежкия мокър сняг. Повредите са локализирани и до обяд авариите ще бъдат отстранени, са уверили от местното електроснабдителното дружество. Това съобщиха от общинския съвет по сигурността. Всички снегопочистващи фирми работят за разчистване на снега на

Снегът ”спря” тока в 10 населени места в Пазарджишко

https://frognews.bg/novini/snegat-spria-toka-10-naseleni-mesta-pazardjishko.html

Без електрозахранване са 10 населени места в област Пазарджик след падналия сняг през изминалата нощ, съобщиха от електроразпределителното дружество в Пазарджик.

Шансовете за успех на сделката за Брекзит - коментари на британската преса

https://www.24chasa.bg/novini/article/7159097

Шансовете за успех на сделката за Брекзит -  коментари на британската пресаПремиерът Тереза Мей заслужава нашата подкрепа, призовава в заглавие лондонският "Дейли телеграф" по повод подготвяното споразумение за Брекзит и внасянето му в Камарата на общините за одобрение. От влизането на Великобритания в общността досега "ние никога не се движехме в една посока", казва авторът на статията Лиъм Фокс, който винаги е вярвал,

"Момичето от квартала" – поема от група млади автори

https://www.avtora.com/momicheto-ot-kvartala-povest-v-stihove-ot-grupa-mladi-avtori/

Момичето от квартала е петнадесетата книга на творчески клуб Светлини сред сенките. Римите и посланията на творбата се преплитат във вълнуващо приключение, което съпровожда героите в порастването им. Авторите са на възраст от 7 до 18 години, а персонажите им са цветни и самобитни, умни и палави... също като тях.Момичето от квартала разглежда взаимоотношенията между деца и родители и премеждията на малкия човек, оставен да се оправя сам в големия квартал. Ще видите как реагират децата на първата любов, на първия сблъсък с градските хулигани, но и на първата среща с нещо сериозно и страшно, за което трябва да

Да друсаш хорото докрай

http://clubz.bg/76024-da_drusash_horoto_dokraj

По българска традиция „диванната демокрация“ у нас отприщи потоци от мисли и коментари за това как майките на деца с увреждания „почетоха“ оставката на вицепремиера Валери Симеонов с... българско хоро. Краткото изявление „през зъби“ на Симеонов, каквото беше и самото му извинение преди това - насила, за „уж болните деца“, приключи с отчаяната радост на шепа жени, които в черни забрадки дни наред извървяха километри из централните столични улици, за да видят, че все пак може да има и някаква справедливост. 

В петък вечер, пред погледа на орлите от моста, видели какво ли не през тези три десетилетия на демокрация, майките пуснаха „Бяла роза“. За да предизвикат коментари за това как едно хоро можело да убие нещо, градено с месеци, как преди години Васко Кръпката и "Бийтълс" водели протестиращите, а днес се чува: „бяла роза с росата ще закича в косата, да посрещна аз зората.“

Така е, няма ги белият роял, голата гърда, маските с лице на Сидеров, театралните сценарии, за да имат сочна картинка телевизиите през лятото на 2013 г. Нямаше ги и същите тези протестиращи в черните шествия на майките.  

Хорото се превърна в разделителна обществена линия

Едни го издигнаха в културен феномен на протестната демокрация, други го отрекоха, обвързвайки го с модерната вълна на национал-патриотизма. Различни партии и политици включиха хорото и носиите като задължителен символ на своята претенция за "българщина". С какво обаче хорото на майките е по-различно от самоцелното "хоро в носии" на Валери Симеонов, Красимир Каракачанов или Цветан Цветанов? 

При площадните демонстрации от последните месеци хорото стана не само задължителна част на протестните атрибути – знамена, трибагреници, лозунги, табели, фолклорните аранжименти на "Ку-ку бенд" и Слави Трифонов. На много от блокадите по границата с Гърция, главните пътища и централни столични улици заради високите цени на горивата, бедността и искания за „промяна на системата“ също се извиха български хора. И е видно, че тези, които се хващат за него, не го правят само, за да се стоплят от студеното време навън. 

И се вписа не само като емблема на българското

Но и като колективна изява, елемент от традиционната ни култура, който и днес е жив и който създава усещането за единност, сплотеност, солидарност, коментира пред Клуб Z доц. Веселка Тончева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН.

„Защо да не го приемем и за новата ни „днешна ритуалност“, в която хорото се разпознава като акт, който ни обединява като общност“, добавя тя. 

Освен, че е неизменна част от българските традиции, хорото е уникална форма на групово танцуване, а не по двойки или поединично, както е в други култури. 

„Всички участници, хванати за ръце, се движат в единен ритъм и стъпка, и така създават своеобразна колективна енергия. Хорото в обреда е действие, част от синкретизма на ритуала, който от своя страна цели постигане на определени пожелания, молитви, заклинания. На мегдана в празничен или неделен ден хорото е израз на ритъма на живот извън делника – затова и народът ни нарича празника „личен“ ден, защото той е „отличаващ се“, той е раз-личен ден от всекидневието“, разказва доц. Тончева. 

Хорото е устойчив атрибут на празничността – календарна, семейна, нерядко и публична.

„Всички познаваме емблематичността на Дунавското хоро, без което просто някак няма как да посрещнем Новата година“, припомня етнологът.

Но и невинаги е обвързано с радост. Тя дава за пример „хорá, които са бавни, наричат ги „ходени“, а също така са и леви, т.е. в обратна на приетата посока надясно.“ 

Има ги в Пиринския край, където лазарки по време на Великите пости играели около „гробето“ или гробищния храм, запалвали голям огън, пеели обредни песни и преди изгрев се прибирали по домовете си. В Северозападна България пък на първия ден от Великден на мегдана се прави „хоро на мъртвите“, на което се събират семейства, които през изминалата година са загубили близък човек, посочва етнологът.

Дали от радост или тъга, дали от солидарност срещу усещането, че си сам „срещу стихиите“, има още няколко задължителни елемента да се случи едно хоро. Трябва да има кой да го поведе, „игроорци“, които да се навържат по него, да има „кой да ти направи опашката“ и кой да бие тъпана. Но хорото не може да бъде самоцелно, за да покаже кой е повече българин от останалите.

А и няма как да стане хубаво хоро, ако няма и сеир

Вероятно зяпачите са се появили заедно с първото хоро. И вероятно днес сеирджиите са повече от протестиращите, които излизат по улиците и хората припомнят, че достоен живот, справедливост, закон и демокрация не са кухи фрази.  

Онзи ден майките бяха сами, но след своето хоро на Орлов мост свалиха черните забрадки и сложиха сивия цвят. Хванати една за друга, вече са осъзнали, че ако искат промяната, така както те я виждат, трябва да друсат хорото... докрай. И затова тяхната упоритост трябва да служи за пример, защото демокрацията не иска само кухи лозунги, постове и молитви от фейсбук, а трябва да има и такива, които да се борят за нея до припадък. 

Студът и по-малкото слънце водят до пристръстеност към “огнена вода”

http://varnautre.bg/2018/11/19/95917/%d1%81%d1%82%d1%83%d0%b4%d1%8a%d1%82-%d0%b8-%d0%bf%d0%be-%d0%bc%d0%b0%d0%bb%d0%ba%d0%be%d1%82%d0%be-%d1%81%d0%bb%d1%8a%d0%bd%d1%86%d0%b5-%d0%b2%d0%be%d0%b4%d1%8f%d1%82-%d0%b4%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b8

Хората, които живеят при студен климат и с по-малко слънце, е по-вероятно да посягат повече към „огнената вода“, сочат резултатите от нови изследване по въпроса. Американски учени са установили връзка между средните температури, часовете на греене на слънцето и „поглъщането на градуси“ за оправяне на настроението. Данните от 193 страни доказват, че климатът допринася за […]

Парламентът остава без Меглена Александрова, ако Валери Симеонов се върне в НС

https://offnews.bg//politika/parlamentat-ostava-bez-meglena-aleksandrova-ako-valeri-simeonov-se-va-692211.html

Подалият оставка вицепремиер Валери Симеонов може да се върне като депутат в групата на "Обединени патриоти", което ще извади от редиците на депутатите Миглана Александрова от "Атака". 

Така народните представители от "Атака" ще намалеят на 7, тези на НФСБ ще се увеличат на 9, а ВМРО ще си запази 11 депутата. 

Председател на парламентарната група на ОП е Волен Сидеров, но представителите на НФСБ декларираха преди време, че няма да се съобразяват с него. На практика заседания на групата не се провеждат. 

НФСБ има право да излъчи нов човек за вицепремиер. 

Днес се отбелязва празникът на сухопътните войски

http://www.moreto.net/novini.php?n=386031

На 19-ти ноември се отбелязва празника на Сухопътните войски в България. Определен е с Решение 477 на Министерския съвет от 16 ноември 1992 г. по повод блестящата победа на младата българска войска при Сливница на 19 ноември 1885 г.

Женска сила и лична драма във филма "Вдовици"

https://www.vesti.bg/lyubopitno/zhenska-sila-i-lichna-drama-vyv-filma-vdovici-6088916

Новият криминален филм по кината преобразява привидно познати концепции и ги пречупва през собствена призма, пише редакторът ни за кино Георги Петров в ревюто си

В Русе отваря врати нова кризисна трапезария

http://www.cross.bg/otvarya-ryse-vrati-1589506.html

/КРОСС/ В Русе днес отваря врати нова кризисна трапезария, в която през зимните месеци хората без дом ще могат да получават топъл обяд и подслон. Междувременно доброволци от Българския червен кръст ще им помагат на място да си извадят документи и да си намерят работа, съобщава БНТ. Пред БНТ Павлин Петров от БЧК-Русе каза, че няма точна статистика колко са бездомните хора в областта. Всяка година около 40 души търсят помощ в центъра на организацията. Престоят включва топла храна, напитки, баня, чисти дрехи, телевизия, социализиращи обучения.  

ЛЮБОВЕН хороскоп за 19-25 ноември

https://www.actualno.com/curious/luboven-horoskop-za-19-25-noemvri-news_706882.html

Овен Ще ви бъде трудно да сдържате емоциите и думите си. В резултат на това е възможно да нараните чувствата на половинката си, особено ако въпросът е на деликатна тема. Опитайте се да овладеете вашия темперамент или през тази седмица се въздържайте от провеждането на тежки разговори. Телец Комуникацията с половинката ви ще върви добре. Възможно е да проведете разговори, свързани с финанси и да решите дали е удачно да предприемете някакви инвестиции. Запазете идеите си само за двама ви.

Преглед на икономическите теми в печата, 19 ноември

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-19-ноември_l.a_i.766826_at.1.html

"България под блокада" Протести за поредна неделя блокираха страната. Магистрала "Хемус" е затворена и в двете посоки при пътен възел...

Тръмп си постави отлична оценка за дейността си като президент на САЩ

http://www.cross.bg/trump-prezident-foks-1589505.html

/КОРСС/ Американският президент Доналд Тръмп си постави оценка "шест плюс" за своята дейност като държавен глава за почти двете години, откакто е на власт, предаде ТАСС, като се позова на телевизия "Фокс нюз". Попитан в интервю за "Фокс нюз" да оцени своята дейност, Тръмп отговори: "Вижте, мразя да правя това, но ще го направя. Поставям си "шест плюс". Това достатъчно ли е? Мога ли да отида още по-високо?" Той заяви, че "върши отлична работа" като президент, и даде за пример силния ръст на американската икономика и напредъка в уреждането на ситуацията на Корейския полуостров.

Кръводарителска акция се провежда във Варна

http://www.varna24.bg/news/829129.html

На 24 ноември в Спортен комплекс “Локомотив" от 10:00 часа ще стартира тазгодишния празник ...

Масови пожари в Кюстендилско: изгоря покрив, дърва за огрев и микробус "Форд"

http://www.struma.com/obshtestvo/masovi-pojari-v-kyustendilsko-izgorya-pokriv-durva-za-ogrev-i_142094/

10 пожара са гасили екипи на РСПБЗН през почивните дни в областта. 2 от пожарите са нанесли щети – в Сапарева баня пожарът в стопанска постройка е причинен от късо съединение, изгорели са 100 кв.м покривна конструкция, дървен материал и дърва за огрев.

Пожарът е угасен от 2 противопожарни екипа на РСПБЗН –Дупница, няма пострадали хора. Пожарът в микробус „Форд“ е възникнал тази нощ в жк „Осогово“ в Кюстендил. Изгорели са двигателен отсек,...

Продължава

Масови пожари в Кюстендилско: изгоря покрив, дърва за огрев и микробус "Форд"

http://www.struma.com/bulgariya/masovi-pojari-v-kyustendilsko-izgorya-pokriv-durva-za-ogrev-i_142094/

10 пожара са гасили екипи на РСПБЗН през почивните дни в областта. 2 от пожарите са нанесли щети – в Сапарева баня пожарът в стопанска постройка е причинен от късо съединение, изгорели са 100 кв.м покривна конструкция, дървен материал и дърва за огрев.

Пожарът е угасен от 2 противопожарни екипа на РСПБЗН –Дупница, няма пострадали хора. Пожарът в микробус „Форд“ е възникнал тази нощ в жк „Осогово“ в Кюстендил. Изгорели са двигателен отсек, арматурно...

Продължава

Китай изведе в орбита два спътника от навигационната система "Бейдоу"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7159093

Китай изведе в орбита два спътника от навигационната система "Бейдоу"Китай изведе в космоса два спътника от навигационната система "Бейдоу" с помощта на ракета-носител "Чанчжън-3В", предаде ТАСС. Изстрелването е осъществено от космодрума Сичан в провинция Съчуан, Югозападен Китай. Три часа след старта двата съптника бяха изведени в планираната средновисока околоземна орбита.

Ученици и студенти бяха гости в Административен съд – Варна

http://www.varna24.bg/news/829131.html

Близо 100 ученици от Варненска търговска гимназия "Г.С. Раковски“  и студенти от Икономическия ...

Ясен Ишев: Около 55-60% от пътищата вероятно ще бъдат включена в тол таксата

http://www.cross.bg/mrezha-yasen-ishev-1589504.html

/КРОСС/ Около 55-60% от пътната мрежа се планира да бъде включена в тол таксата, заяви в предаването „Преди всички“ Ясен Ишев – председател на УС на Научно-техническия съюз по транспорт. С времето този обхват вероятно ще се разширява, смята той и обясни: „Основната цел на по-разширения обхват е това да не се допусне тежкотоварни автомобили да използват второкласна и третокласна пътна мрежа, която не е пригодена за тези тежки товари и много по-бързо ще се разрушава“. „Миналата седмица на сайта на МРРБ бяха публикувани наредба, изменение и допълнение на правилника за прилагане на Закона за пътищата и текст за таксите, които се събират. Всички те са с цел да приведат тази подзаконова нормативна уредба в съответствие със Закона за пътищата. Струва ми се, че има неразбиране от страна на ползвателите на пътната мрежа. И в момента на „Дунав мост“ се събират такси“, обясни Ишев и подчерта, че такива такси съществуват и в Европа. Той даде пример с Австрия, където освен за винетка се плаща и отделно за определени съоръжения, например някои тунели. Според него е нормално да се събира отделна такса например за тунелите на Шипка и Петрохан. „Не бих казал, че съоръженията са несигурни. Мисля, че се взимат достатъчно сериозни и адекватни мерки в последно време за тяхното привеждане в нормално експлоатационно състояние“, коментира още Ясен Ишев.

Sofix и изключението „Сирма“

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/sofix-i-izkliuchenieto-sirma-272070/

За последните две седмици акциите на компанията поскъпнаха с близо 12% на фона на като цяло спадащия пазар

Вижте основната схема при телефонните измами

https://www.actualno.com/crime/vijte-osnovnata-shema-pri-telefonnite-izmami-news_706881.html

Схемата, по която се реализират над 90% от телефонните измами е за "съдействие на полицията", съпроводено с елемент на заплаха. Многократно предупреждаваме хората, информационната кампания на полицията стартира преди 5 г. и въпреки всичко все още има хора, които се подлъгват. Това каза в за БНТ Златка Падинкова, началник сектор "Измами" в Главна дирекция "Национална полиция". Според Падинкова става въпрос предимно за възрастни хора, които стават жертва на телефонна

Бебета - близнаци ще красят новия календар на бургаска болница

https://www.actualno.com/burgas/bebeta-bliznaci-shte-krasjat-novija-kalendar-na-burgaska-bolnica-news_706873.html

Започва изработването на новия календар за 2019 година на Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас. На него са снимани най-много близнаци. Те са родени в бургаската болница и са отгледани в Отделението по неонатология. Днес вече са големи и това е доказателство, че с усилията на науката, вярата на родителите и работата на специалистите, животът е възможен. „От началото на годината в УМБАЛ Бургас са родени 253 недоносени бебета. 11 от тях са с екстремно ниско тегло, под един килогра

Товарният кораб "Прогрес МС-10" се скачи с МКС

http://www.cross.bg/ms-progres-korab-1589503.html

/КРОСС/  След двудневен полет около Земята, товарният кораб "Прогрес МС-10" се скачи с Международната космическа станция, съобщи руският Център за управление на полетите, цитиран от ТАСС. Ракета носител "Союз-ФГ" с товарния кораб "Прогрес МС-10" беше изстреляна от космодрума "Байконур" в Казахстан на 16 ноември. Няколко минути след изстрелването корабът се отдели от третата степен на ракетата и продължи полета си. "Прогрес МС-10" достави на Международната космическа станция около 2 и половина тона провизии.

Скандал в заведение в Югозапада! Скъсаха жилетката на полицай!

http://www.struma.com/krimi/skandal-v-zavedenie-v-yugozapada-skusaha-jiletkata-na-policai_142093/

В края на миналата седмица 45-годишен мъж от с. Слатино в нетрезво състояние е предизвикал скандал в заведение в селото.

Отказва да изпълни полицейско разпореждане, опитва се да влезе в саморазправа с пристигналите на инцидента служители, скъсал е светлоотразителна жилетка на единия полицай.

45-годишният мъж е задържан с полицейска заповед за 24 часа в ареста на РУ Дупница, по случая е започнато досъдебно производство, уведомен е дежурен прокурор.

С. Петров

Кралев успокои ЦСКА за базите

https://offnews.bg//futbol/kralev-uspokoi-tcska-za-bazite-692212.html

Спортният министър Красен Кралев говори във връзка с новия Закон за физическото възпитание и спорта, както и за базите на ЦСКА пред "Тема: Спорт".

"Законът влиза в сила на 17 януари. Имам разговори с ръководството на ЦСКА. Имаме план, който изпълняваме, и програма, по която работим. Нека да си свършим работата и тогава да коментираме. Не е необходимо да нагнетяваме напрежение. Няма никакъв проблем, базите са си на ЦСКА и всичко е наред", каза Кралев.

В началото на 2018-а клубът придоби "Армията" и Панчарево за срок от 10 години, след като сключи договор със спортното министерство. По силата на новия закон, всеки клуб ще може да вземе бази за нов максимален срок от 30 години. Ръководството на ЦСКА вече изрази желание за по-дълъг договор. Силният човек на "Армията" Гриша Ганчев също говори по отношение на базите в свое интервю преди близо месец.

"За стадиона според мен трябва пак да отидем на разговори с държавата. Не е нормално ЦСКА да плаща 96 хиляди лева наем на месец за двете руини там. Може би това е единственият клуб в света, който плаща за нещо, а насреща няма нищо. 96 хиляди лева всеки месец са наемите. Отделно 250 хиляди лева се плащат от ползвателя за данък сгради, такса смет и т.н. ЦСКА сега е ползвател. Като ги съберем тези числа, горе-долу отиват близо 1,5 милиона лева! Колко отбори в "А" група имат такъв бюджет? А това е само наемът на ЦСКА!

Поне министърът на спорта е сериозен човек и мисля, че ще се споразумеем. Дано се споразумеем да направим публично-частно партньорство", каза Ганчев.

Мая Манолова: Подкрепям гражданското право на протест

http://www.cross.bg/gorivata-manolova-pravo-1589502.html

/КРОСС/ Подкрепям гражданското право на протест, заяви в предаването „Преди всички“ омбудсманът Мая Манолова. Поскъпването на живота е факт, каза тя и добави, че освен за цените на горивата, хората са недоволни от ред други неща: „Хората протестират срещу това, от което ги боли. Това е тяхно изконно право. Аз съм в подкрепа на техните граждански каузи. Основният проблем е защо при положение, че имаме ниски налози, ниски производствени разходи, работна заплата, нескъп ток на фона на европейските цени, защо при тази ситуация в България нямаме постоянно най-ниски цени на горивата. По отношение на бензина - има повече от 20 страни с по-евтин бензин, като махнем ДДС и акциз. При дизела – също има десетина страни, в които е по-евтин. Възникват въпроси, свързани с наличието и липсата на свободен конкурентен пазар. Това е на което трябва да отговори държавата – има ли свободен конкурентен пазар, има ли свободна конкурентна среда, законодателството стимулира ли или ограничава конкуренцията и съответно какви промени трябва да бъдат направени“. Днес Манолова е домакин на среща на балканските омбудсмани. Защитата на гражданските права е основна тема на форума. „Вчера посрещнах колегите от 12 балкански държави на фона на пика на протестите

Мъж заживя с три жени

http://www.struma.com/lyubopitno/muj-zajivya-s-tri-jeni_142092/

Иван от Русия изживява мечтата на доста мъже по света

Руснакът Иван Суков изживява мечтата на доста мъже по целия свят. Суков е мъж на цели три жени. Като такъв, той трябва да ги обгрижва и 3-те, а те трябва да бъдат спокойни и разумни. 34-годишният мъж от град Владимир в Русия е известен с това, че иска да има поне 50 деца и доста жени. Очевидно в този момент е ограничил бройката си до 3 жени. Макар и руското законодателство да настоява той да има само една официална жена, другите две явно са бонус.

Ситуацията е доста деликатна, защото...

Продължава

Представят нова книга за големия художник Цанко Лавренов

https://offnews.bg//knigi/predstaviat-nova-kniga-za-golemia-hudozhnik-tcanko-lavrenov-692210.html

Фондация „Цанко Лавренов“ и Книгоиздателска къща „Труд“ в партньорство със Софийска градска художествена галерия представят нова книга за големия български художник Цанко Лавренов.

Луксозното, богато като съдържание и илюстрации издание е първото, което в цялост представя творчеството и личността на една от най-изтъкнатите фигури на българското изкуство. То включва в 520 страници 1073 изображения на творби, снимки, писма и документи.

Изданието има изключителен приносен характер – за първи път се публикува студия за графичното творчество на Лавренов, а също и за писменото му наследство като критик и изследовател на изкуството. Съставена е първата подробна биография с богат документално-илюстративен материал, произхождащ от личния архив на художника.

По-голямата част от факсимилно предложените документи и писма от архива на художника се публикуват за първи път.
Книгата е структурирана чрез модули, проследяващи важни етапи от творческия път на художника, представени със задълбочени изследователски текстове. Включени са и страници с извадки от публикувани и непубликувани спомени на Лавренов. Имащи пряка връзка с репродуцираните творби, тези пасажи доближават с автентичен глас читателя/зрителя до света на художника. Изданието има амбициите да публикува по-голямата част от живописното наследство на художника с цел да документира и онези творби, които днес са унищожени или с неизвестно местонахождение.

Автори на текстовете са Лаврен Петров, Анелия Николаева, Ружа Маринска, Владимир Димитров, Станислава Николова, Катя Тинева, Жанет Митева. Художник е Людмил Веселинов, а технически редактор Стефка Иванова. Фотограф на повечето живописните произведения е Анатоли Михайлов. Книгата е произведена в печатница „Симолини 94“.

Изданието се представя в Софийска градска художествена галерия на 20 ноември 2018 г, от 18:30 ч., няколко дни преди рождената дата на художника. 

Защо екскрементите на вомбатите са кубични?

http://clubz.bg/76023-zashto_ekskrementite_na_vombatite_sa_kubichni

Учени разкриха защо вомбатите имат кубични екскременти, разказва Си Ен Ен. 

Торбестият австралийски бозайник е известен с отличната си перисталтика, като произвежда между 80 и 100 кубчета всяка вечер. Те се доближават до идеални, кафяви зарчета. Тази форма е рядко срещана сред животните. И не, анусът на на вомбата не е квадратен.

Изследователски екип, ръководен от Патриша Янг от Технологичния институт в Атланта, Джорджия, САЩ, е открил отговора на въпроса.

Тайната се крие в гъвкавостта на червата на вомбата. Американските учени стигнали до този извод след анализ на екземпляри, които се наложило да бъдат евтаназирани след катастрофа.

Вомбатът храносмила около две седмици. Едва в последните 8% от червата екскрементите минават от течна в твърда форма. Накрая излизат кубчета с дължина 2 см.

Изследователите надули червата с балон и забелязали, че те са разтягат неравномерно, което позволява формирането на кубоподобни форми.

"В производството куб се прави чрез отнемане или отливане, но има малко подобни примери в природата", обясняват авторите на изследването.

Какво е приложението на това откритие? Учените посочват, че анализ на дейността на храносмилателната система на вомбатите, може да помогне за въвеждането на подобна техника в механоинженерството.

Налице е и медицинско приложение - лечението на гастроинтестинални проблеми. Според ръководителката на екипа Янг откритията им могат да ни подскажат повече за пренасянето на меки тъкани в тялото и за движението на червата.

Задържани са 11 души при неделните протести в страната

https://frognews.bg/novini/zadarjani-11-dushi-pri-nedelnite-protesti-stranata.html

Единадесет души са били задържани при неделните протести в страната. Четирима са арестувани в столицата. Сред арестуваните има и непълнолетни лица, които по-късно са били предадени на родителите им.

Карлсен съжали за подхода си след седмото поредно реми с Каруана в мача за короната

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/11/19/3348076_karlsen_sujali_za_podhoda_si_sled_sedmoto_poredno_remi/?ref=rss


Шампионът Магнус Карлсен съжали за подхода си в седмата партия с Фабиано Каруана от мача за световната титла в шаха. Двамата записаха поредно реми и запазват пълното равенство помежду си, като имат по 3.5 точки.<br /><br />"Можех да играя много по-амбицирано", заяви Карлсен. Седмата партия приключи с реми на 40-ия ход.<br /><br />Дотук развоят на мача напомня много на този между норвежеца и Сергей Карякин за световната корона преди две години. Тогава след седем...

Жена разказа трогателна история, случила се пред очите й!

http://www.varna24.bg/news/829124.html

Читателка на <strong>Plovdiv24.bg</strong> сподели с нашата медия една наистина добра ...

Жълт код за Варна днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=386030

Жълт код за дъжд и сняг е обявен в цялата страна днес. Синоптиците предупреждават за опасно време и обилни валежи от сняг в планинските райони, в Северна и в Западна България, където натрупванията ще достигат от 10 до 25 сантиметра.

Пътната обстановка в Благоевград: 8 машини чистят улиците, няма проблем с придвижването

http://www.struma.com/obshtestvo/putnata-obstanovka-v-blagoevgrad-8-mashini-chistyat-ulicite-nyama-problem_142091/

Снегът не изненада благоевградчани вчера следобед. През изминалото денонощие шест машини са почиствали пътищата на Благоевград, а днес през деня към тях са се включили още две.

Единствено квартал "Освобождение" бе затруднен от почистването, заради многото паркирали коли, но към този момент и там всичко е овладяно.

Шефът на "Биострой" заяви пред struma.com че разполагат с 200 тона сол и 60 тона луга. Те ще бъдат разпределени на най-належащите места при...

Продължава

Ортопедична болница „Витоша” - с фокус върху травматология и ендопротезиране

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7126263

Ортопедична болница „Витоша” - с фокус върху травматология и ендопротезиранеИзвършва се ендопротезиране на тазобедрена и колянна става по Здравна каса с минимална кръвозагуба, по израелски метод, позволяващ бързо раздвижване. Дейности: • Ендопротезиране на тазобедрена и колянна става; • Ревизионно ендопротезиране; • Фрактури и травми Търсите ли елитна болница с високо европейско ниво,

Д-р Асенов: Големият полип за 10 години става рак на дебелото черво

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7159078

Д-р Асенов: Големият полип за 10 години става рак на дебелото червоЗлокачествените заболявания и хроничният запек са предпоставка за развитие на рак на дебелото черво. В червата на всеки от нас има 15 килограма отрови, които водят до тежки заболявания, затова системното им пречистване е от огромно значение. Много хора смятат, че за да пречистят червата и стомашно – чревния тракт,

Всеки втори човек има нужда от Инсадент

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7153966

Всеки втори човек има нужда от ИнсадентВъзпаление, кървене, отоци - това са първите признаци на пародонтита. Той е второто по честота (след кариеса) стоматологично заболяване, от което според статистиката страдат повече от половината от хората над 30 години. Различават се три стадия в развитието на пародонтита. В началото се появяват неприятни усещания в областта на венците,

Майките за оставката на В. Симеонов: Вкараха ни в политическа игра, но успяхме

http://www.cross.bg/ostavkata-simeonov-boryana-1589501.html

/КРОСС/ Въпреки оставката на Валери Симеонов в качеството му на вицепремиер, майките на деца с увреждания, които 26 дни протестираха именно с искането той да отпадне от властта, ще продължат с протестните действия. Сега те ще отстояват исканията си за по-адекватно, според тях, законодателство за хората с увреждания. „Аз мога да кажа, че оставката по принцип е един морален акт. И трябваше да бъде подадена много по-рано, а не след 26 дни. Ние доказахме, че събудихме гражданското общество. Доволни сме, защото поставихме началото. Предполагаме ще започне едно съобразяване, промяна на начина на говорене на политиците към обществото. И това е страхотна победа, наистина”, коментира в „Тази сутрин” Боряна Драганова от инициативата „Системата ни убива”. „Това е една политическа игра, в която ни вкараха, за съжаление. 26 дни не са малко време да ни накарат да стоим на протести пред Министерския съвет. Ние нямаше как да се откажем”, заяви Весела Одажиева. Според майките оставката на Симеонов дава ясен сигнал на цялото общество, че един справедлив протест може да успее. А изреченото от него те определиха като модел на поведение и език на омразата, който се мултиплицира. Майките не отрекоха, че понякога между тях има разногласия – протестите им започнаха още в началото на лятото и все още продължават, но разединение със сигурност няма

Няколко хиляди излязоха на митинг в Скопие срещу промени в конституцията (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7159055

Няколко хиляди излязоха на митинг в Скопие срещу промени в конституцията (Снимки)Няколко хиляди души участваха в масов митинг в Скопие срещу внасянето на промени в конституцията на страната, предаде ТАСС. Демонстрантите, които се събраха снощи пред македонския парламент, издигнаха плакати и развяваха македонски знамена под съпровода на народна музика въпреки лошото време. Поставяме редица искания пред правителството,

Трайчо Трайков: Разбрах от медиите за запора

http://www.struma.com/bulgariya/traicho-traikov-razbrah-ot-mediite-za-zapora_142090/

Бившият министър заяви, че е описал приходите си до стотинка

Разбрах от медиите за искането на антикорупционната комисия за запор над значителна част от имуществото ми. На сайта на комисията няма такова съобщение, каза пред bTV бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков.

Той разказа, че е написал много подробно на комисията всичко за своите приходи, което смята, че тя няма откъде да намери от публични регистри.

„Всичко до стотинка съм им написал от 2007 до 2017 г. Но не ми е ясно по каква методика комисията смята разходите и...

Продължава

Голяма трагедия с млад миньор в рудник в Мадан

https://petel.bg/Golyama-tragediya-s-mlad-minor-v-rudnik-v-Madan__291850

34-годишен работник в рудник в гр. Мадан е починал, след като е бил затрупан от скална маса. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР – Смолян. ...

Димитър Манолов: Протестите в страната са кухи! То не може да ви вдигне заплатите

https://petel.bg/Dimitar-Manolov--Protestite-v-stranata-sa-kuhi--To-ne-mozhe-da-vi-vdigne-zaplatite__291849

Протестите в страната са в по-голяма степен привидни, отколкото заредени с автентична гражданска енергия. Това заяви Димитър Манолов, пре...

24-годишният Станчо от Варна обра части от автомобил заради дрога, но собственикът им си ги позна на пазара

https://petel.bg/24-godishniyat-Stancho-ot-Varna-obra-chasti-ot-avtomobil-zaradi-droga--no-sobstvenikat-im-si-gi-pozna-na-pazara__291851

илюстрация: Булфото На съд с обвинителен акт на Районната прокуратура във Варна е предаден 24-годишният Станчо  Д. за кражби от автомобил...

Равин огласи шокиращо еврейско пророчество за края на света, всички ще умрем след библейската битка на...

https://petel.bg/Ravin-oglasi-shokirashho-evreysko-prorochestvo-za-kraya-na-sveta--vsichki-shhe-umrem-sled-bibleyskata-bitka-na-----__291852

Според равин напрежението в Близкия изток ще доведе Израел до „библейска битка“, описана в свещените текстове като войната на „Гог и Ма...

Милонер започна състезанието за наследник на Меркел

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/11/19/3348058_miloner_zapochna_sustezanieto_za_naslednik_na_merkel/?ref=rss


Германският бизнесмен Фридрих Мерц, един от фаворитите за приемник на Ангела Меркел на председателския пост на Християндемократическия съюз (ХДС), за първи път разкри, че печели годишно около 1 милион евро, съобщи вестник "Билд ам зонтаг", цитиран от "Ройтерс" и ДПА.<br /><br />62-годишният Мерц, който е председател на съвета на директорите на германското подразделение на американския инвестиционен фонд "Блек рок" (BlackRock), работи за американската...

БСП се събира да реши накъде след оставката на Валери Симеонов

https://offnews.bg//politika/bsp-se-sabira-da-reshi-nakade-sled-ostavkata-na-valeri-simeonov-692209.html

Ръководството на ПГ на "БСП за България" и Изпълнителното бюро на партията се събират на заседание, за да решават накъде след подадената оставка от вицепремиера Валери Симеонов. 

Казусът е дали депутатите от групата на социалистите да се регистрират в пленарна зала, след като получи исканата оставка на лидера на НФСБ. 

На 31 октомври БСП обяви, че се солидаризира с искането на майките на деца с увреждания за оставката на вицепремиера Валери Симеонов и обяви, че докато не я получи - депутатите от групата няма да се регистрират в Народното събрание. Стана ясно, че решението е взето на заседание на ПГ на "БСП за България".

След отказа на БСП да се регистрира в зала, пред парламента възникна предизвикателството с кворума. 

Иван Бакалов: Няма ли как Гражданска отговорност да е застраховка за шофьора, а не на автомобила?

https://www.actualno.com/society/ivan-bakalov-njama-li-kak-grajdanska-otgovornost-da-e-zastrahovka-za-shofiora-a-ne-na-avtomobila-news_706872.html

"Много ли е трудно да се направи застраховка Гражданска отговорност само на шофьора, не на автомобила? И да има възможност да се плаща седмична, тридневна, месечна - както за всички останали. Да избираш - с таван до 100 хил., до 500 хил., до 1 млн. щети", попита журналистът Иван Бакалов. Като вземеш кола под наем по света, например, плащаш и застраховка за определения срок. Какво има да мислят застраховка на кубатура и мощност и т. н., като че ли от това зависи размерът на щетата.

Крава спаси жена от нападение на вълк

http://www.struma.com/bulgariya/krava-spasi-jena-ot-napadenie-na-vulk_142089/

Случката се разиграла в първомайското село Буково

Нападение на вълк вдигна на крак жителите на първомайското село Буково. Вълкът нападнал 74-годишната баба Найле, която успяла да се спаси с помощта на подплашена крава.

Възрастната жена живее втори живот, след страшния инцидент, станал, докато водела на паша овцете си. За да се спаси от вълка, Найле успяла да се качи на дърво. След нападението е прекарала в болница 4 дни.

„Тя беше стресирана, силно стресирана беше жената. Разказа ми, че е стояла до някакъв трън и била...

Продължава

Планирай 2019 според зодията си

https://www.vesti.bg/lyubopitno/planiraj-2019-spored-zodiiata-si-6088913

В галерията вижте как да планирате новата 2019 година спрямо зодията

Първан Сименов: БСП вари ГЕРБ на бавен огън, ДПС се облизва

https://frognews.bg/politika/parvan-simenov-bsp-vari-gerb-baven-ogan-dps-oblizva.html

БСП предпочита да вари ГЕРБ на бавен огън и скоро да няма нови избори. Предпочитат доверието към ГЕРБ да ерозира и в един момент да падне под това към БСП. Това каза политологът Първан Симеонов.

Внасяме тираджии от Молдова и Украйна

http://www.varna24.bg/news/829119.html

България ще внесе 2000 шофьори от Молдова и Украйна. Това ще стане с подписването на спогодба с ...

Автобус пропадна в канавка край Севлиево

http://www.struma.com/bulgariya/avtobus-propadna-v-kanavka-krai-sevlievo_142088/

Пътуващите са се разминали само с уплаха и леки натъртвания

Обилният снеговалеж предизвика задръствания и катастрофи. Пътнически автобус, движещ се по направлението София – Варна, пропадна в канавка.

Инцидентът стана малко след Севлиево, в близост до разклона за село Буря.

Рейсът се наклонил рязко надясно, но инерцията му била отнета от ниските дървета край пътя, които не позволили да се преобърне.

Натрошени са стъклата на прозорците от дясната страна. Пътуващите към Велико Търново и Варна се разминали само с уплаха и...

Продължава

Александър Симов: Всяко управленско решение от тук нататък ще се превръща в криза

http://www.cross.bg/simov-reshenie-natatuk-1589500.html

/КРОСС/ Всяко решение, което това управление ще взема от тук нататък, ще се превръща в криза. Това коментира в предаването „Тази сутрин” по bTV Александър Симов от БСП. Според него Валери Симеонов не е взел сам решението да подаде оставка. „Когато се оттегляш по собствено решение, трябва да осъзнаеш защо се оттегляш. Неговият брифинг беше апотеоз на цинизма в най-добрия случай”, аргументира мнението си Симов.   „Виждаме един политик изпълнен с реваншизъм, озлобление и от сега мога да си представя какво ще е парламентарното му поведение от тук нататък”, допълни депутатът от БСП. По думите му в „Обединените патриоти” в момента текат буреносни процеси. „Мога да си представя как Сидеров и Симеонов ще съжителстват заедно на парламентарните банки”, коментира Симов. „От тук нататък всякакви уверения, че мнозинството е стабилно и управлението знае какво прави, звучат като красиво пожелание, изпразнено от реален смисъл”, обобщи депутатът от БСП.

Даряват ориз на социалните трапезарии в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/7159051

Даряват ориз на социалните трапезарии в Пловдив2060 пловдивчани, които се хранят в социалните трапезарии в шестте района на града, ще получат по един пакет ориз. Общината постигна споразумение с оризарна в Съединение за дарителска кампания. "Акцията е пример за взаимодействие между публичния и частния сектор с цел подкрепа на хората в неравностойно положение", заявиха от градската управа.

Около 20 см сняг в Северозапада

http://www.struma.com/bulgariya/okolo-20-sm-snyag-v-severozapada_142087/

Валежите временно спират днес

Около 20 см сняг натрупа в Северозападна България. 23 в Плевен, 20 във Враца.

Днес преди обяд валежи от сняг ще има главно в Северозападна и централните райони на Северна България, а на останалите места ще са от дъжд. В сутрешните часове в централните райони на Северна България е възможно да се образуват поледици. Още преди обяд от югозапад валежите ще отслабнат и до вечерта ще спрат, най-късно, едва привечер, в Североизточна България. Вятърът ще е умерен от изток-североизток, в...

Продължава

Ужасно! 62-годишен водач загина, след като падна в пропаст

http://regiona.bg/%d1%83%d0%b6%d0%b0%d1%81%d0%bd%d0%be-62-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%88%d0%b5%d0%bd-%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b0%d1%87-%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4-%d0%ba%d0%b0%d1%82/

В събота около 16:45 часа в пропаст в местността „Конгур“ землище на гр.Петрич е установен паднал лек автомобил „Опел Корса“ и 62-годишния Асен Панков от гр.Петрич в него, който е починал.

Мъжът е бил в неизвестност от 7 ноември. В същият ден той излязъл от къщи с личния си автомобил и не се прибрал. Близките му подали сигнал, че не се прибрал.

Близо девет дни полицията издирваше Асен, който е дългогодишен общински съветник.
Вчера ловджии случайно са видели падналата кола в пропастта под връх Конгур и сигнализирали на полицията.

За случая е уведомена ОП-Благоевград. Образувано е досъдебно производство. сн.асоциативна

 

Материалът Ужасно! 62-годишен водач загина, след като падна в пропаст е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Пълен абсурд: В село Дебрен издигнаха сграда над дере

http://www.cross.bg/vuzdyh-dere-zashtoto-1589499.html

/КРОСС/ В благоевградското село Дебрен продават въздух. По конкретно – става въпрос за построена сграда, чиито основи се крепят на двата края на дере, а долният етаж е буквално увиснал във въздуха. Местните жители настояват построеното да бъде премахнато. От една страна, защото според тях сградата е незаконна, а от друга – защото се притесняват от наводнение, което неведнъж е застигало долните етажи на къщите им. „Всичко започва през 2013 г., когато нашата улица разбра, че в част от моста надолу се отдават площадки под наем, но с учредено право на строеж. Събрахме подписка – 110 човека, че сме против застрояването на дерето… Нашите опасение са, че ще се наводни. Тук става една тапа и всичко ще влиза при нас. Отделно какво е това нещо – да се строи на въздух, над река? Това са зелени площи тук, надолу направиха 5 пейки, за да изпишат пари, а тук ни оставиха без бордюр, без нищо”, коментираха засегнатите жители. От Басейновата дирекция съобщиха за bTV, че постройката е незаконна. „На първо четене – изградена несъгласно Закона за водите. В Закона за водите, в чл. 143, т. 4 категорично е забранено извършването на строежи върху покрити участъци от подводните обекти. Ние сме уведомили общината и регионалния отдел на Национален строителен контрол, че е недопустимо изграждането на строежи. Въпреки това главният архитект издава разрешение за строеж

Адвокати обсъждат помощ за жертвите на насилие и запрещения

http://clubz.bg/76022-advokati_obsyjdat_pomosht_za_jertvite_na_nasilie_i_zapreshteniq

Двудневна научна конференция за ролята на защитника като гарант на справедливия процес и като общественик организира Софийската адвокатска колегия. Така най-голямата браншова колегия в страната ще отбележи празника на българската адвокатура на 22 ноември, когато се навършват и 130 години от приемането на първия български Закон за адвокатите и уредбата на професията. Миналата година и САК закръгли солиден юбилей – 120 години, напомнят организаторите.

Тържествен молебен за здравето и благополучието на софийските адвокати и техните семейства и близки ще бъде отслужен на 22 ноември от 11,30 ч. в храма „Св.Неделя”.

В същия ден  от 15 до 18.00 ч. в хотел „Рамада“ ще се проведе научна конференция на тема „Задължителното представителство от адвокат – гаранция за справедлив процес“. Ще участват защитници от международни адвокатски организации и чуждестранни адвокатски колегии. Поканени са представители на съдилищата от Софийски съдебен район, представители на законодателната и изпълнителната власт, адвокати от други адвокатски колегии и юристи, упражняващи други правни професии.

На 23 ноември  от 10.00 ч. до 13.00 ч. е вторият ден на конференцията, а темата е „Адвокатът като общественик“. Във фокуса на вниманието ще е ролята на адвокатите в защитата на най-слабите – жертвите на насилие и поставените под ограничения. Темите са формулирани така:

"Борбата срещу всяка форма на насилие над човека и необходимостта от реформа у нас в режима на дееспособността и ограничаването на дееспособността."

Вечерта ще се проведе ежегодният бал на Софийската адвокатска колегия.

Полицейско куче загина при стрелба в Мичиган (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/policejsko-kuche-zagina-pri-strelba-v-michigan-snimki-2132331

Полицейско куче е било убито по време на престрелка в щата Мичиган.

На 4 ноември Акс бил част от полицейски отряд, отзовал се на сигнал за въоръжен мъж, който размахвал пистолет край банкетна зала. Н

"Дейли мейл": Великобритания е беззащитна пред руските хакери

http://clubz.bg/76021-dejli_mejl_velikobritaniq_e_bezzashtitna_pred_ruskite_hakeri

Комисията по въпросите на националната сигурност към парламента на Великобритания е стигнала до извода, че министрите изобщо не разбират целите на борбата с кибератаките и хакерите, които заплашват инфраструктурата на страната, предупреждава "Гардиън".

Изданието се позовава на доклад на Комисията, в който се подчертава, че във време, когато държави като Русия укрепват своята мощ в киберпространството, надзорът от страна на министрите по проблемите с контрамерките, е напълно неадекватен, съобщава Би Би Си.

Затова парламентарната комисия призовава премиерката Тереза Мей да създаде длъжността министър по киберсигурността, а също и да продължи да обменя информация със страните от Евросъюза, независимо от преговорите по "Брекзит".

Комисията отбелязва също, че правителството предприема много малко реални мерки в борбата срещу киберпрестъпленията.

"Няма конкретна политическа отговорност. Няма човек в правителството, който да контролира дейността срещу кибератаките", се посочва в доклада.

И се допълва, че от време на време някой министър се заинтересувал случайно от подобни въпроси, съобщава "Гардиън".

Великобритания е беззащитна пред заплахата от страна на руски хакери, които са способни да парализират напълно работата на националната инфраструктура, съобщава и "Дейли Мейл".

Всеки ден се регистрират поне по 10 атаки, много от които са насочени срещу националната система за здравеопазване, енергийната система и даже към парализиране на работата на парламента.

Поддържаните от чужди правителства хакери вече се стремят не само към секретна информация или сведения за интелектуална собственост, но и се опитват да атакуват стратегически важни обекти, пише вестникът.

Като пример се дава атаката с вируса WannaCry, разпространен от Северна Корея през 2017 година, който е засегнал една трета от болниците във Великобритания и са били отложени над 20 000 планови операции.

А през ноември миналата година руски хакери са проникнали в британската енергийна система и са се опитали да изключат електроснабдяването на цялата държава.

На същата тема е посветена и статия в "Сън".

"Бандитският режим на Владимир Путин представлява огромна опасност. Неговите главорези вече убиха хора на наша територия", предупреждава таблоидът. 

И призовава да се намерят мерки за противодействие на посегателствата от Москва.

Според Димитър Манолов протестите в страната са кухи

http://www.cross.bg/podkrepa-protestite-tvurde-1589498.html

/КРОСС/ Протестите в страната са в по-голяма степен привидни, отколкото заредени с автентична гражданска енергия. Това заяви в сутрешния блок на Българската национална телевизия (БНТ) Димитър Манолов, президентът на синдиката КТ „Подкрепа“. Той също така добави, че протестиращите формулират твърде широки искания към управляващите. „Не можем да живеем нормално“ е твърде общо оплакване, а при ниска заплата се протестира пред работодателя. Тези неща се борят по този начин. Този протест няма адресат. Кой ще ви повиши заплатата, ако не конкретният работодател? Много по-лесно и автентично е да му затвориш фабриката“, каза Манолов.Лидерът на КТ „Подкрепа“ обясни, че ако синдикатите свалят правителството, ще направят услуга на неговите противници, но не и на тези, които са гласували за партиите в управляващата коалиция. Именно затова ролята на синдикатите не е да свалят властта, а да се борят за по-добри социални политики – примерно нощният труд да е по-скъпо платен.„За протестите има всякакви хипотези - дори участие на външни сили или да са организирани от самите управляващи, за да имат повод да подадат оставка. Автентичност не се вижда“, добави Манолов.По думите му протестите на майките на деца с увреждания, които искаха оставката на вицепремиера Валери Симеонов, обаче са били автентични

Силно земетресение разтърси Соломоновите острови

https://www.actualno.com/asia/silno-zemetresenie-raztyrsi-solomonovite-ostrovi-news_706870.html

Трус с магнитуд 6,6 разтърси Соломоновите острови, предадоха световните агенции, като се позоваха на американския Геофизичен институт, съобщава БГНЕС. Няма данни за цунами, жертви и щети. Епицентърът е бил на около 161 километра източно от Кира Кира и на дълбочина от 33 километра.

Обществена поръчка за спасителни кораби разбуни морския бранш

http://www.moreto.net/novini.php?n=385996

Оставки на ръководството на изпълнителна агенция „Морска администрация” заради обявена обществена поръчка за спасителни кораби поискаха от няколко морски организации. По думите на председателя на доброволческата организация БУЛСАР капитан Никифор Герчев и на оглавяващия Моряшки професионален съюз Иван Велков процедурата е предрешена, тъй като само една фирма отговаря на условията.

Във Варна организират спортно състезание за Деня на християнското семейство

http://varnautre.bg/2018/11/19/95912/%d0%b2%d1%8a%d0%b2-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b7%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%82-%d1%81%d0%bf%d0%be%d1%80%d1%82%d0%bd%d0%be-%d1%81%d1%8a%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%b7

Деца и родители могат да се включат в състезание, организирано по повод Деня на християнското семейство. Инициативата е на дирекция „Спорт” към Община Варна, СК „Супер спорт”, с подкрепата на Варненската и Великопреславска митрополия. Надпреварата ще се проведе на 24.11.2018 г в спортен комплекс “Локомотив” от 10,00 ч., като за всички участници са осигурени награди. […]

Сатанински храм съди Netflix за 50 милиона долара

http://clubz.bg/76020-sataninski_hram_sydi_netflix_za_50_miliona_dolara

Сатанински храм в Ню Йорк съди компанията Netflikx ("Нетфликс"), защото откраднали дизайна на статуя на Бафомет от тях. Ако спечелят делото, компанията ще трябва да заплати 50 млн. долара, съобщава бТВ.

Според религиозната организация в една отсериите на предаването "Смразяващите приключения на Сабрина" (римейк на "Сабрина малката вещица") главната героиня посещава училище за вещици и магове, където учениците се кланят на Сатаната.

Именно там в много от сцените може да бъде видяна статуята на Бафомет.

Бафомет е събирателен образ на идол, божество, което рицарите Тамплиери са обвинени, че почитат. Последователите му считат, че съдържа в себе си мъдрост и познание на висше ниво. Свързва се и с почитането на Сатаната.

От Сатанинския храм поясняват, че претенциите им не са за използването на образа на Бафомет по принцип, а по-скоро конкретният начин, по който е представено божеството. Според тях то било директно копирано от тяхна оригинална статуя.

Все още няма официален коментар от Netflix.

 

Сатанински храм съди Netflix за $ 50 млн. - прекопирали им идола

http://clubz.bg/76020-sataninski_hram_sydi_netflix_za_50_mln_prekopirali_im_idola

Сатанински храм в Ню Йорк съди компанията Netflikx ("Нетфликс"), защото откраднали дизайна на статуя на Бафомет от тях. Ако спечелят делото, компанията ще трябва да заплати 50 млн. долара, съобщава бТВ.

Според религиозната организация в една отсериите на предаването "Смразяващите приключения на Сабрина" (римейк на "Сабрина малката вещица") главната героиня посещава училище за вещици и магове, където учениците се кланят на Сатаната.

Именно там в много от сцените може да бъде видяна статуята на Бафомет.

Бафомет е събирателен образ на идол, божество, което рицарите Тамплиери са обвинени, че почитат. Последователите му считат, че съдържа в себе си мъдрост и познание на висше ниво. Свързва се и с почитането на Сатаната.

От Сатанинския храм поясняват, че претенциите им не са за използването на образа на Бафомет по принцип, а по-скоро конкретният начин, по който е представено божеството. Според тях то било директно копирано от тяхна оригинална статуя.

Все още няма официален коментар от Netflix.

 

Боен самолет от Втората световна война се разби на паркинг в САЩ

http://www.struma.com/bulgariya/boen-samolet-ot-vtorata-svetovna-voina-se-razbi-na-parking_142086/

Загинали са двама души, които са били на борда на машината

Боен самолет от времето на Втората световна война се разби на паркинг в американския щат Тексас.

Загинали са двам души, които са били на борда на машината. Единият от тях е бивш военен.

Нанесени са щети на няколко автомобила.

Причините за катастрофата не са известни.

източник: btvnovinite.bg

Зукърбърг разяснил на сътрудниците си за работата "в условия на война"

https://www.actualno.com/analysis/zukyrbyrg-razjasnil-na-sytrudnicite-si-za-rabotata-v-uslovija-na-vojna-news_706867.html

Основателят на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг е разяснил на сътрудниците на своята компания, заемащи ръководни постове, как трябва да се работи "в условия на война", съобщи Wall Street Journal. Сбирката се е провела през юни тази година и на събранието са присъствали 50-те топ мениджъри на компанията. Зукърбърг е отбелязал, че в мирно време ръководителите могат да не бързат с приемането на отговорни решения и да изслушват мненията на всичките членове на съвета на директорит

Протестиращи в Белгия срещу цените на горивата ще се явят на избори

http://clubz.bg/76019-protestirashti_v_belgiq_sreshtu_cenite_na_gorivata_shte_se_qvqt_na_izbori

Протестиращите в Белгия срещу цените на горивата ще основат политическо движение за предстоящите догодина федерални избори, съобщиха местни медии, цитирани от БТА. 

Известни като "жълтите жилетки" по примера на френските протестиращи, белгийски граждани недоволстват от миналия петък срещу изравняването на акциза на дизела и на бензина.

Доскоро в Белгия движението с дизелови автомобили дори бе насърчавано от държавата с данъчни облекчения, но от миналата година посоката внезапно се обърна с обяснения за грижа към природата. Дизеловите автомобили в Белгия са с 1/3 повече от бензиновите по данни на статистиката и за най-старите от тях се въвеждат забрани за движение в централните части на големите градове.

За четвърти пореден ден в южните части на страната остават блокирани изходи на рафинерии и депа за снабдяване с гориво. Протестиращите пречат на цистерните да напуснат депата и да се отправят към бензиностанциите. Засега се съобщава, че няма заплаха от недостиг на гориво на колонките за зареждане. Протестиращите пропускат само камиони, които прекарват мазут за отопление.

Въпреки това на блокадите бяха изпратени съдебни изпълнители, които заставят протестиращите да подписват предупредителни протоколи. Документите биха послужили при предявяване на претенции от страна на снабдителите и за налагането на глоби от поне 1500 евро за всеки, възпрепятствал търговията с горива.

Местни медии цитират правителствени източници, според които исканията на протестиращите трудно биха били удовлетворени. Пояснява се, че повишението на акциза на дизела служи за намаляване на данъчната тежест на работещите при облагането на техните доходи - реформа, предприета в началото на завършващия мандат на управляващата днес коалиция. 

Белгия върви по стъпките на Франция, където от събота се провеждат масови протести срещу повишаването на цените на горивата. Над 400 протестиращи бяха ранени в неделя, докато 14 от тях останаха тежко пострадали, съобщи Би Би Си, като се позова на френското Министерство на вътрешните работи. 

Това идва на фона на продължаващия спад в популярността на френския президент Еманюел Макрон. Едва 25 процента от запитаните от Френския институт за изследване на общественото мнение заявяват, че са доволни от управлението му, което е спад с 4 процента от октомври.

Снегът остави 10 населени места в община Пазарджик без ток

https://offnews.bg//obshtestvo/snegat-ostavi-10-naseleni-mesta-v-obshtina-pazardzhik-bez-tok-692208.html

Без електрозахранване са 10 населени места в област Пазарджик след падналия сняг през изминалата нощ, съобщиха от електроразпределителното дружество в Пазарджик.

Без ток са жителите на Панагюрище, Пещера, Белово и Брацигово и селата Оборище, Панагюрски колони, Сребриново и Поибрене, Голямо и Малко Белово. Екипи на електроразпределителното дружество работят по отстраняване на авариите, съобщава агенция "Фокус".

Сняг падна в голяма част от страната.

За днес е обявен жълт код за дъжд и снеговалежи. Сняг ще очаква да вали в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, София - град, София – област, Перник и Кюстендил.

В областиte Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Смолян се очакват значителни валежи предимно от дъжд, а в планинските райони в нощните часове и от сняг. 

Интензивни валежи от дъжд се очакват в областите Кърджали, Хасково, Сливен, Стара Загора, Ямбол, Търговище, Русе, Разград, Шумен, Добрич, Варна, Бургас и Силистра. 

Арестуваха българин при протестите срещу цените на горивата във Франция

http://www.struma.com/bulgariya/arestuvaha-bulgarin-pri-protestite-sreshtu-cenite-na-gorivata-vuv-franciya_142085/

Според електронното издание „Ендепандан”, това e станало на пункт за събиране на тол-такси, блокиран от демонстранти.

Български шофьор на камион е бил задържан при вчерашните протести във Франция срещу поскъпването на горивата.

Според електронното издание „Ендепандан”", това станало на пункт за събиране на тол-такси, блокиран от демонстранти.

Шофьорът се опитал да пробие блокадата, като за малко не ударил с камиона двама...

Продължава

Пътищата в Монтанско са проходими при зимни условия

https://www.24chasa.bg/region/article/7159048

Пътищата в Монтанско са проходими при зимни условияПътищата в Монтанска област са проходими при зимни условия. Снежната покривка достига от 10 до 17 см. Температурите са от 3 до -4 градуса. Възстановено е движението по път I-1 Видин – Монтана при началото на обхода на Монтана, съобщиха от АПИ. В Монтана от натрупалия се сняг има паднали дървета на бул. „Ал. Стамболийски“ и на Монтажна база.

Опасна детска градина. Кой допусна деца да учат в сграда, която е пред разруха и пропадане?

http://www.cross.bg/obshtinata-gradina-sgradata-1589497.html

/КРОСС/ Деца учат в детска градина пред разруха. От години стените на единственото детско заведение в Черноморец са напукани, а учители и родители очакват всеки момент сградата да пропадне. От снимките, които зрители изпратиха, се вижда почти 4-сантиметрови пукнатини в основите на сградата. Отвън обаче детската градина изглежда добре и не дава никакви признаци за лошото състояние отвътре. Тя е строена през далечната 1977 г., а през 1998 г. е правен основен ремонт, когато е пригодена и за детско учебно заведение. Притеснява ни това, че сградата не отговаря на изискванията за безопасност. Когато в една сграда се обучават деца, тя трябва да бъде сигурна и здрава. Преди известно време се наложи родители да помогнат с преместването на мебели в градината. Директорката ни беше споменала за проблема, но ние не го бяхме виждали. Когато дойдохме да помогнем ни стана ясно какво всъщност се случва на първия етаж, каза в сутрешния блок на Нова телевизия „Здравей, България” майката на едно от децата Анита Стоянова. Тя допълни, че децата се обучават на втория етаж, защото на първия положението е трагично. Родителите казаха още, че от 2 години общината е уведомена за случая, но досега решение няма. Те смятат, че трябва да се вземат мерки преди да е станал инцидент. Открихме тези пукнатини при разместване на мебелите през 2016 г. за монтиране на интерактивна дъска. Сигнализирахме на общината. Тогава бяха само пукнатини

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване