"България Ер" намалява цените за Коледа с до 31%

https://news.bg/travel/balgariya-er-namalyava-tsenite-za-koleda-s-do-31.html

До 23 декември промоция за всички директни международни полети на авиокомпанията

Комеди Клуб София празнува 3 години със специално шоу в зала 1 на НДК

https://offnews.bg//kultura/komedi-klub-sofia-praznuva-3-godini-sas-spetcialno-shou-v-zala-1-na-nd-693619.html

Единственото място за стендъп комедия у нас - Комеди Клуб София, този декември отбелязва 3 години от откриването си. Рожденият ден ще бъде отбелязан подобаващо с шоу в зала 1 на НДК. 

Празненството ще бъде на 21 декември от 20 часа. Комедиантите на Клуба ще забавляват публиката в продължение на над 2 часа с любимия си материал от изминалите 3 години в клуба.

В шоуто участие ще вземат комедиантите Иван Кирков, Васил Ножаров, Николай Банков, Филип, Христо Радоев, Петя Кюпова, Александър Деянски и Николаос Цитиридис.

Комедиантите на Комеди Клуба могат да се похвалят с немалко постижения - това ще бъде тяхното 4-то излизане в зала 1 на НДК за последната година и половина. Те са добре познати лица и в другите градове, където се случват редовно стендъп комеди шоута - Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Добрич, Велико Търново, Стара Загора и други.

Билети за шоуто на 21 декември може да откриете в мрежата на Eventim в цялата страна.

Пропадна възможността "Барселона" и "Жирона" да играят в Маями

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/12/11/3359910_propadna_vuzmojnostta_barselona_i_jirona_da_igraiat_v/?ref=rss


Пропадна възможността "Барселона" и "Жирона" да играят в Маями в началото на следващата година. Ръководството на клуба от "Камп ноу" обяви, че засега се оттегля от проекта заради липсата на споразумение между всички страни.<br /><br />Бордът на директорите на "Барселона" проведе извънредно заседание в понеделник и обяви, че продължава да гледа с добро око на идеята, но очаква да бъде постигнат пълен консенсус.<br /><br...

Мъж почина на метростанция "Сердика 2"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7193983

Мъж почина на метростанция "Сердика 2"Труп на починал човек стресна гражданите на София на метростанция "Сердика 2" тази сутрин, съобщи Novini.bg. Движението на метрото не е било прекъснато, но по-рано тази сутрин е имало забавяне на влаковете. Тялото е било оградено от параван. На място има полицаи, като според данни от МВР смъртта е настъпила по естествен начин и не става въпрос за

ПАЗЕТЕ СЕ: 15 мечки шетат из Витоша (СНИМКИ)

https://pik.bg/пазете-се-15-мечки-шетат-из-витоша-снимки-news803170.html

ПАЗЕТЕ СЕ: 15 мечки шетат из Витоша (СНИМКИ)

Около 15 мечки шетат из южната част на Витоша, казаха от Държавното ловно стопанство "Витошко-Студена".

Бройката им била установена чрез фотокапани - на 4 и 6 декември устройствата са заснели две мечки - майка и малкото ѝ мече, уточниха от стопанството. Те били поставени след нападение на пчелин в частен имот, намиращ се в границите на природен парк "Витоша".

"Мечката напада в момент, в който е изненадана и когато е с малко мече", каза още горският служител.

"Препоръчително е хората да са по-шумни, когато ходят в гората, това е достатъчно мечката да ги чуе и да се отдалечи. Наблюденията ни са, че мечките в стопанството са изключително растителноядни. Съдим затова дори и по изпражненията им", дадоха полезен съвет и успокоиха туристите от държавното ловно стопанство.

Доживяхме - цензура по БНТ, свързана със загинали на пътя

https://www.actualno.com/actualno/dojivjahme-cenzura-po-bnt-svyrzana-sys-zaginali-na-pytja-news_711045.html

Неделя, 9 декември, 20:45 часа. Гледам БНТ в очакване на поредния епизод на предаването за разследваща журналистика "Открито", което е дело на Валя Ахчиева. Анонсът на предаването е впечатляващ – той подсказва, че ще видим неподозирана дори за България наглост. Лично Ахчиева пита в промото на предаването дали държавната институция "Автомобилна администрация" е безпомощна, след като казва на прокурор от Върховната административна прокуратура, че не може да изпълнява

Тръмп се тревожел от импийчмънт

http://www.moreto.net/novini.php?n=387448

Президентът на САЩ Доналд Тръмп "е изразил опасения, че може да бъде отстранен от длъжност" (импийчмънт) заради плащанията, направени от бившия му адвокат Майкъл Коен, към жени, за да си мълчат за аферите му с тях. Това обяви източник, запознат със ситуацията, цитиран от Си Ен Ен.

Износът на стоки от България за трети страни намалява с 12.9%

https://www.actualno.com/business/iznosyt-na-stoki-ot-bylgarija-za-treti-strani-namaljava-s-129-news_711043.html

През периода януари - октомври 2018 г. износът на стоки от България за трети страни намалява с 12.9% в сравнение със същия период на 2017 г. и е на стойност 14 442.9 млн. лева. Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Сърбия, Съединените американски щати, бившата югославска република Македония и Руската федерация, които формират 53.0% от износа за трети страни , съобщи НСИ. През октомври 2018 г. износът на стоки от България за трети страни нараства с 9.1% спрямо същия месец на

За мигрантите и пешките

http://clubz.bg/76988-za_migrantite_i_peshkite

На 28 ноември приключиха Световните финали по шахмат. За пореден път бяха спечелени от норвежеца Магнус Карлсен. Но не беше лесно – първите 12 игри завърши наравно с американския си колега Фабиано Каруана. В 13-ата и 14-ата обаче Карлсен надделя и след реми  в 15-ата, той защити за поредна година титлата си. Когато големите играят, обикновено и най-малкото предимство се оказва решаващо. В края на 13-ата игра Карлсен разполагаше с една допълнителна „преминала пешка“ (passed pawn), която обаче се оказа достатъчна.

Пешката е най-слабата фигура в шаха. Но притежава взривоопасен потенциал – когато достигне последния хоризонтал, притежателят ѝ може да я произведе в кон, офицер, топ или ако не е загубил напълно разсъдъка си – в дама.

Пешка, която се е отделила от фигурите на противника и наближава другия край на дъската, се нарича ,„преминала пешка“.

Тя е описана по следния начин от Арон Нимцович – теоретик на играта от началото на ХХ век:

„Преминалата пешка е престъпник, който трябва да се държи под ключ. Слаби подходи като полицейското наблюдение не са достатъчни“.

Позицията на Нимцович за преминалите пешки напомня на политиката, която поддръжниците на затворените граници (за удобство ще ги наричам „мигрантофоби“, като се подразбира, че са против нелегалната миграция) подкрепят, с разликата, че те не призовават за масови арести на мигранти, а за задържането им отвъд територията на държавата.

Ако слушате една огромна част от привържениците на отворените граници (“мигрантофилите”), ще останете с впечатлението, че мигрантофобите определят мигрантите (тези дръзки „черни пешки“) за натрапници, които властите (шахматистът) не трябва да допускат да преминат границата (половината на белите фигури). Защото били черни или защото са агенти на враждебни интереси.

Това твърдение отговаря на истината само за най-радикалната и националистическа дивизия сред “мигрантофобите”. Отнася се за тези от тях, които мислят, че Джордж Сорос е помагал на нацистите по времето на Втората световна война и че Доналд Тръмп се бори срещу илюминатите. Които всъщност са евреи. И са Джордж Сорос.

По-умерените “мигрантофоби” реагират остро срещу грозната генерализация, извършена от най-радикалната и интернационалистическа дивизия на “мигрантофилите”. Те ясно са осъзнали това, което убягва от либералната леща на “мигрантофилите” – хората от различните цивилизационни пояси не си приличат. Цветът на пешките е без значение – значимото е, че някои от порядките на прииждащите подкопават устоите на държавата домакин.

Най-очевидният пример за това е нежеланието на огромна част от имигрантите от Близкия Изток и Северна Африка да се откажат от Шариата, дори след като са намерили подслон в страни като Германия, Франция и Великобритания.

Вместо да признаят наличието на проблеми, “мигрантофилите” отварят големите исторически томове и започват да ни разправят за наследството на колониализма. Свири се по позната и силно изтъркана струна – Западът е виновен за всички катастрофи и катаклизми от създаването на първата галера, досега.

Ние си лаем, керванът си върви

“Умерените мигрантофили” трябва да разберат, че не цветът на пешките притеснява “умерените мигрантофоби”, а позицията им на дъската – те идват от чуждо географско и културно пространствено поле и носят различен ценностен багаж.

“Умереният мигрантофоб” е наясно, че проблемът не е единствен терорист на 100 000, който ще се опита да се взриви в мол, нито самотен ислямист на 10 000, който ще споделя видеа на Ислямска държава в „Туитър“. Въпросът е до колко останалите мигранти са готови да възприемат ценностите на държавата домакин.

Това, с което трябва “умерените мигрантофоби” да се примирят е, че имиграцията към САЩ и ЕС е неизбежна и че към всяка пресичаща пешка трябва да се подхожда внимателно и да се анализира индивидуално.

Налага се да се изведат елементите на държава домакин, които са необходими, за да се съхрани интегритетът на нацията, без да се нарушават традициите на новодошлите.

“Кота нула” - език

Няколко дни след потеглянето на кервана от Централна Америка към САЩ републиканецът и водещ на предаване по телевизия „Фокс“ Тъкър Карлсън изрази позиция, която бе подкрепена и от някои демократи. Той отбеляза по време на дебат, че Щатите не разполагат с необходимите ресурси да се погрижат за всичките бежанци по света, но от тези, които все пак бъдат приети, трябва да се очаква поне да научат английски език.

Изборът му съвсем не е случаен, тъй като в САЩ съществуват огромни общности на мексиканци, пуерториканцки, кубинци и други, в които се говори единствено на испански. Те твърде често са огнища на престъпна дейност.

Изучаването на официалния език не само ще подпомогне да се интегрират успешно мигрантите в новата държава, но също ще направи местните жители по-солидарни с проблемите им, поради проявеното старание.  

По-рано споменах нежеланието на голяма част от нелегалните мигранти от мюсюлмански държави да спазват законите на европейската държава, в която са приети. Не е случайно, че новата председателка на Християн-демократическия съюз в Германия Анeгрет Крамп-Каренбауер подчерта, че мигрантите трябва да научат немски език и да разполагат с чисто криминално досие, за да останат в страната.

Въпреки, че сам по себе си езикът не е достатъчен, за да се постигне реална интеграция, той е едно добро начало.

“Златната среда”

“Мигрантофобите” трябва да се примирят с факта, че чужди пешки ще преминават през територията на скъпата им родина. Дали ще са нелегални мигранти наведнъж, или легални в рамките на няколко десетилетия, държавите от Европа и САЩ ще бъдат демографски изменени. Но това не бива да обезсърчава “мигрантофобите” да изискват да се създаде строга пропусквателна политика, която да допуска единствено мигрантите, които подлежат на реална интеграция и да отпраща онези, които могат само физически да избягат от това, което са оставили зад себе си.

“Мигрантофилите” е необходимо да приемат, че държавите не запазват завинаги привлекателния си блясък и че количествените натрупвания водят до качествени изменения. Мигрантите носят в себе си ценностен механизъм, който е създаден в разпадащи се държави. Твърде идеалистично е да се предполага, че всеки един от тях ще се съобразява със законите и порядките на новото място.

Кибер кокичета и кибер рицари

Напрежението между двете страни е поддържано от начина, по който са отразявани мигрантските потоци - концентрира се вниманието върху конкретни представители на придвижващото се множество, вместо да се гледа общата картина.

Евтино и цинично е, когато “мигрантофилите” се опитват да създадат чувство за състрадание със съдбата на майка с бебе, която бяга от родината си и не е приета с отворени обятия от населението на държавата домакин.

Не по-малко грозно и изкуствено е да се създава параноя за прииждащия апокалипсис на Запада и неговите ценности, защото някои от дългобрадите мигранти отправят хвалебствия към божеството си.

Наблюдаваме призиви за действия, стъпващи на емоционална основа, като целта не е да се отразяват обективно мигрантските проблеми, а да се самоизтъкват качествата на анализаторите и на хората, които са от неговия лагер (в опозиция на идеологическите им противници).

В резултат се култивират киберсъстрадателни кокичета и кибервойнстващи рицари на Карл Мартел, които играят кибершах за идиоти в социалните мрежи. 

-----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".

Хванаха автокрадец, издирван с европейска заповед за арест

http://www.cross.bg/yaroslav-dimitrov-beshe-1591364.html

/КРОСС/ В Петрич снощи е задържан издирвания с европейска заповед автокрадец Ярослав Димитров - Яро, предаде БГНЕС. Ярослав Димитров -Яро се е представял с чужда лична карта. Към 20.00 часа беше доведен в Благоевград. След направената справка беше установено, че това е роденият в Герман, Софийско, 35-годишен мъж, който има влязла в сила 8-годишна присъда за серия автокражби в цялата страна. Тъй като е издирван в цяла Европа той не може да бъде задържан в Благоевградския следствен арест. Яро е транспортиран в София, за да бъде предаден на съответните органи, за да излежи присъдата си.  

Иззеха част от елементите на падналия в болницата асансьор, текат разпити на свидетели

http://budnavarna.bg/41506-izzeha-chast-ot-elementite-na-padnaliya-v-bolnitsata-asansor-tekat-razpiti-na-svideteli/

Част от елементите на падналия в края на миналата седмица болничен асансьор във Варна са били иззети за допълнителни експертизи от вещи лица. Това каза за радио „Фокус“ – Варна прокурор Красимир Конов от Районната прокуратура, която води разследването. По думите му останалите съдебно-технически експертизи все още не са готови и няма заключение за точната причина за инцидента в болница „Св. Анна“.

Все още текат разпити на свидетели и се иззема необходимата документация. Ден след инцидента от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор съобщиха, че при техническия оглед на асансьора в МБАЛ „Света Анна“ инспекторите са констатирали скъсване на фланеца към фрикционната шайба и претоварване на съоръжението. Асансьорът е с товароносимост 500 кг и е произведен през 1979 г. Последен извършен технически преглед на 16 май 2018 г. от инспектор на регионалния отдел във Варна. Направени са предписания да се монтира предпазен щит под кабината на асансьора и да се възстанови осветлението в машинното помещение и шахтата.

Последната функционална проверка на асансьорното съоръжение е извършена от поддържащата фирма на 28.11.2018 г. На 4 декември 2018 г.  в Регионалният отдел на „Инспекция за държавен технически надзор“, Североизточна България на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, е постъпил сигналът от служител на поддържащата фирма за станала авария със злополука с асансьора в МБАЛ „Света Анна“ – гр. Варна. Инспекторите от ДАМТН са предприели веднага съответните действия. На мястото на инцидента са извършени първоначален оглед на асансьора и проверка на документи.

Източник: varna24.bg

Материалът Иззеха част от елементите на падналия в болницата асансьор, текат разпити на свидетели е публикуван за пръв път на Будна Варна.

САЩ спряха издирването на пехотинците, изчезнали след сблъсъка на самолети край Япония

https://www.24chasa.bg/novini/article/7193978

САЩ спряха издирването на пехотинците, изчезнали след сблъсъка на самолети край ЯпонияАмериканските военни днес прекратиха издирването на петима морски пехотинци, които са в неизвестност след сблъсък на два самолета на Корпуса на морската пехота на САЩ край бреговете на Япония на 6 декември, предаде Ройтерс. Миналата седмица изтребител "Ф/А-18 Хорнет" и самолет цистерна "КС-130 Херкулес" с общо седем души се сблъскаха и разбиха при

Юнкер е втрещен от заявката на Мей, че ще опита да предоговори условията за Брекзит

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/12/11/3359912_junker_e_vtreshten_ot_zaiavkata_na_mei_che_shte_opita/?ref=rss


Няма никакво пространство за предоговаряне на споразумението за оттеглянето на Великобритания от ЕС, заяви днес пред Европейския парламент в Страсбург председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от БТА.<br /><br />Той добави, че е втрещен от събитията в последните часове - заявките на британския премиер Тереза Мей, че ще се опита да предоговори условията. "В края на ноември постигнахме споразумение с британското правителство. Ще разговарям довечера с премиера...

ЕП гласува днес за България и Румъния в Шенген, но това не е краят

https://www.24chasa.bg/novini/article/7193977

ЕП гласува днес за България и Румъния в Шенген, но това не е краятБългария и Румъния да влязат с всичките си граници в Шенген. Това гласува днес Европейският парламент в Страсбург по предложение на евродепутата и лидер на ПЕС Сергей Станишев. Решението със сигурност ще мине. То обаче няма никаква правна стойност, понеже след това трябва да се произнесе единодушно Европейският съвет.

Кратки новини: Доброволци от цялата страна възстановиха покрива на хижа "Ком"

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/12/11/3359897_kratki_novini_dobrovolci_ot_cialata_strana/?ref=rss


"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани. <br /><br />Доброволци от цялата страна възстановиха покрива на хижа "Ком" Те се отзоваха на призива за помощ за възстановяване на покрива на хижата в Стара планина, съобщава БТА. Той който беше отнесен от ураганен вятър на 25 ноември тази година. Туристите от София, Варна, Русе и други градове са работили...

“По-полека symphony” пристига в родния град на Стефан Вълдобрев

https://www.actualno.com/scene/po-poleka-symphony-pristiga-v-rodnija-grad-na-stefan-vyldobrev-news_711004.html

След успеха на лятното турне проектът “По-полека symphony” на Стефан Вълдобрев, “Обичайните заподозрени” и симфоничния оркестър на Държавна опера - Пловдив, на 12 декември пристига в Стара Загора. На сцената на оперния театър в Града на липите в сряда от 19 часа старозагорци ще чуят старите хитове и любимите песни от новия албум на групата. Стефан Вълдобрев, Стоян Янкулов-Стунджи, Веселин Веселинов-Еко, Иван Лечев и Мирослав Иванов ще изпълнят парчетата в

Започна ремонтът на училище „Стефан Караджа“ във Варна за над 1 млн.лв.

http://budnavarna.bg/41503-zapochna-remontat-na-uchilishte-stefan-karadzha-vav-varna-za-nad-1-mln-lv/

Символична първа копка бе извършена днес в ОУ „Стефан Караджа“ във Варна, където стартира основен ремонт на над 80-годишната сграда.

„Стойността на ремонта е 1 242 420 лв. с ДДС. Изпълнител е фирма „Тийм инженеринг“. Ремонтът трябва да приключи на 29 май 2019 г. И тук, както при ремонта на всички останали училища по линия на програма „Региони в растеж“ предстои подобряване на енергийните характеристики на сградата, има укрепителни дейности, подмяна на ОВК инсталацията и други елементи, за да бъде приведена сградата в експлоатация спрямо всички стандарти и изисквания“, обясни днес директора на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в Община Варна Лилия Христова.

Източник: varna24.bg

Материалът Започна ремонтът на училище „Стефан Караджа“ във Варна за над 1 млн.лв. е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Влак дерайлира между гарите Реброво и Своге

https://frognews.bg/novini/vlak-derailira-mejdu-garite-rebrovo-svoge.html

Бързият влак № 2601 от София за Варна е излязъл от релсите след гара Реброво тази сутрин.

Ето защо трябва да имате поне един Скорпион в живота си

https://www.actualno.com/curious/eto-zashto-trjabva-da-imate-pone-edin-skorpion-v-jivota-si-news_711042.html

Представителите на тази зодия определено се славят с доста трудните си характери, но това не означава, че не притежават положителни черти, които не са за подценяване. Доста хора се плашат от Скорпионите, защото те са силни и трудно контролират гнева си. Има обаче доста причини, поради които трябва да имате поне един човек с този зодиакален знак в живота си. Ето кои са те: Много добри приятели са На тях определено може да се разчита. Ако имате приятел с този зодиакален знак, можете да бъдете си

Бивш национал на България: Гришо, даваш ли си сметка какъв пример даваш?

http://clubz.bg/76987-bivsh_nacional_na_bylgariq_grisho_davash_li_si_smetka_kakyv_primer_davash

Радослав Лукаев, бившият национал по тенис на България за "Купа Дейвис", остро атакува стария си познайник Григор Димитров с пост на официалния му профил във Фейсбук. Точно там в края на миналата седмица Гришо обясни на английски мнението си за турнира "София оупън", който нарече "частен" и за втора поредна година отказва да играе.

Димитров даде обширно интервю за бТВ в Монте Карло, в което критикува работата на Българската федерация по тенис.

Лукаев е достигал до №229 в световната ранглиста. Той засяга доста неща, свързани с Григор Димитров.

Вижте цялото обръщение на Радослав Лукаев, запазен е оригиналният правопис:

"Гришо,пиша ти тука защото така реши да не искаш да имаш контакт с никой от бившите тенесисти на България,защото ти сам избра така да бъде.Говориш че си националист който милее за държавата и се гордееш да се съзтезаваш под БГ флаг.Когато беше малък баща ти търсеше начини да ти помага да се развиваш и когато най много имаше нужда да играеш с някой баща ти се обръщаше към мен.Можеш ли да отговориш защо след като стана голяма звезда се скри в имението си в Монте Карло и спря да контактуваш с нас и баща ти да обеснява че никой не трябва да има връзка с теб и тренираш там изолиран а не го правиш в България?Ти по този начин караш много други Българи който се занимават с този спорт да последват твоя пример и да бъдат надути като теб,даваш ли си сметка изобщо какъв пример на младите даваш какъвто уж искаш да бъдеш и България да се гордее с теб?Ти по никакъв начин не помагаш на Българския тенис за мен защото ти на нито един турнир на който си бил не си изявил желание да тренираш или загряваш с друг Българин и така ли те научихме когато беше на 15-16год.Кога човек като теб е направил нещо което да не е свързано с пари и само защото твоя екип ти напълни главата че БФТ и държавата не са ти помогнали по никакъв начин.Омръзна ми да чета и слушам глупостите какъв националист си а в същото време нямаш една седмица тренировки в България където децата да се докоснат до теб и твоите фенове да те видят.Толкова ли в България няма хора с който неможеш да работиш и помагаш на тенис средите?Един пример ще ти дам Yves Allegro беше спаринг партньор на Роджър Федерер после играха двойки заедно и в крайна сметка стана главен треньор на Швейцария и до ден днешен Федерер тренира на Националния тенис център,кога последно си спомняш ти да си направил нещо такова?Много се радвам за твоите успехи но не си човека за който се представяш а използваш държавата за личните си цели и манипулираш медиите."

РИОСВ – Варна: През ноември не са отчитани завишени нива на фини прахови частици във въздуха

http://www.moreto.net/novini.php?n=387412

През месец ноември във Варна не са регистрирани превишения на среднодневните норми по показателя за фини прахови частици, който е основен замърсител на атмосферния въздух в града. Това обясни Димитричка Маринова, която е началник на Отдел „Атмосферен въздух, води и комплексно предотвратяване и контрол на замърсяването” в екоинспецкията.

Ученичка написа изключително емоционално стихотворение за покойния светец от Байлово

http://www.varna24.bg/news/834419.html

15-годишната Нели Николова написа изключително емоционално стихотворение за покойния светец от ...

Погнаха трима, ловили риба в защитена местност край Варна

http://budnavarna.bg/41500-pognaha-trima-lovili-riba-v-zashtitena-mestnost-kraj-varna/

Сигнал за трима души, които ловят риба в защитената местност „Ятата“, е подаден през ноември до Регионалната инспекция по околната среда и водите.

В резултат е изпратено писмо до МВР-Варна за съдействие относно установяване на собствениците на автомобили и лицата от предоставения по сигнала снимков материал.

По сигнал на гражданин е оказана помощ и на птица от вида Обикновен скорец. Намерена е зашеметена в центъра на Варна. Транспортирана е до ОП „Зоопарк-СЦ“-Варна, където е прегледана. Отлетяла е ден след подслоняването й.

Мъртъв лебед е намерен на плажната ивица в града. След проверка на място е оставен, където е открит.

Източник: moreto.net

Материалът Погнаха трима, ловили риба в защитена местност край Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Привилегията сам да си избереш затворнически номер

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/privilegiata-sam-da-si-izberesh-zatvornicheski-nomer-693617.html

Завърши проектът на Едвин Сугарев, Христо Христов и Красен Николов „Корупционната България”, чийто резултат са три дебели тома, където на базата на факти и документи са описани устойчивите корупционни схеми и практики през прехода, включително и конкретни случаи, готови сякаш направо да влязат в обвинителни актове. Би трябвало да е стряскащо, но не е.

Каквото и да кажеш по темата, попадаш в едно общо, изхабено, неадресирано и пожелателно антикорупционно говорене, любимо занимание на политиците, без значение доколко собствената им биография или репутацията на партията им го позволява. Разчитат, че то само по себе ще ги освободи от позорения в корупция, ще им създаде европейски имидж и ще им печели избиратели. Това, разбира се, е илюзия, но в България няма как да си политик, ако не си правиш илюзии.

Този вид антикорупционно говорене в последна сметка е „шум в канала”, който заглушава журналистическия и експертния разказ за корупцията в страната, сближава го с есеистиката, а не с правораздаването. И ситуацията си остава като в стария виц за чуждестранния журналист, посетил България, който най-много се учудил, когато е разбрал, че корупцията и тук е извън закона.

Защото едва ли има нещо по-деморализиращо от оповестената, но санкционирана корупция – това я банализира и я прави приемлива, дава ѝ статут на естествено явление, подобно на природните бедствия, от които можеш да се оплакваш, но няма как да ги спреш. А и оплакването, дори когато идва от народа, обикновено не е искрено.

България е най-корумпираната страна в ЕС, защото продължава да действа задочен корупционен „обществен договор” между властта и хората още от времето на соца, когато Андрешко се преподаваше като положителен герой. Според него разпределението на социалните блага става зад гърба на държавата в паралелните мрежи на лични отношения и връзки. И включва както управляващите, така управляваните, като вторите се надяват – всеки сам за себе си, че могат да се озоват сред първите или поне в обща мрежа с тях, тази на братовчедите, баджанаците и земляците… Защото, както е известно, за корупция тук се приемат само далаверите, в които не участваш лично.

Очаквано и международните организации, ангажирали се с измерване на свободата на словото в страната, станаха жертва на офанзивата срещу защитниците на либерални ценности, враждебно наричани либерасти соросоиди, грантаджии… Стигнахме дотам да обвиняваме не друг, а „Репортери без граници”, че сме на 111-то място в класацията им. Основният упрек е, че методиката им не е обективна, което отчасти е вярно, но това съвсем не бива да ни окуражава. Защото субективното мнение е нашето собствено и ние сами сме се поставили на такова място. Съществен сегмент в подобни измервания са анонимните анкети с работещи в медиите на съответната държава. Тъкмо от тях се разбира, че журналистите у нас упражняват професията си с усещане за несвобода. Защо тогава го правят е сложен въпрос, който със сигурност обаче включва и простата истина, че с борба за свобода на словото не можеш да си вадиш хляба, докато със зависимо слово можеш.

През седмицата се откри изложбата (по-точно фотографската инсталация) „Свободата тук-и-сега”, организирана от L’Europeo, за която бяха поканени 30 български интелектуалци, автори на списанието, да позират за затворнически снимки. Едно от посланията й несъмнено бе, че всеки (не само журналистите) трябва да си даде сметка доколко има основание тук-и-сега да се чувства свободен; че тъкмо интелектуалците нямат право да се разсейват на този въпрос. Друго послание, свързано и с предишната тема, е, че когато виновните са на свобода, невинните са лишени от нея.

*Коментарът на Георги Лозанов е част от новото издание на авторското му предаване "Необичайните заподозрени" по телевизия Bulgaria ON AIR, което се излъчва всеки петък от 22 часа.

Авария преди голямото безводие утре: Гейзер бликна на ново кръгово кръстовище във Варна (снимка)

https://petel.bg/Avariya-predi-golyamoto-bezvodie-utre--Geyzer-blikna-na-novo-kragovo-krastovishhe-vav-Varna--snimka-__294817

кадър: Найден Неайденов, „Виждам те КАТ - Варна“ Авария на водопровод превърна новото кръгово кръстовище на бул. „Сливница“ във Варна ...

Валери Симеонов намери неочакван съюзник

https://petel.bg/Valeri-Simeonov-nameri-neochakvan-sayuznik__294818

Снимка: Булфото  Бившия зам.-председател на ДСБ Петър Москов ще представи новия си десен проект в началото на 2019 г. Консервативната форм...

Руски свещеник се забърка сам в грандиозен скандал

https://petel.bg/Ruski-sveshhenik-se-zabarka-sam-v-grandiozen-skandal__294816

Руски свещеник се забърка сам в грандиозен скандал, след като снимки от Instagram акаунта му показаха, че води охолен начин на живот, пише dnes.bg. ...

Парадокс: Балканите се изселват масово и стават мигранти на Запад, но не искат мигранти в техните страни

https://petel.bg/Paradoks--Balkanite-se-izselvat-masovo-i-stavat-migranti-na-Zapad--no-ne-iskat-migranti-v-tehnite-strani__294815

Според изследванията на Евробарометър, 63% от гърците и унгарците, и 52 % от българите смятат, че заселването на пришълци в техните страни пр...

Прекратиха делото срещу Христо Бисеров за отнемане на имущество за 2 милиона лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/7193974

Прекратиха делото срещу Христо Бисеров за отнемане на имущество за 2 милиона леваСъдът прекрати делото срещу бившия зам.-шеф на парламента за конфискация на имущество за 1 921 000 лева. Решението е от вчера. То е в резултат на тълкувателното решение на Върховния касационен съд, който каза, че при прекратено наказателно производство не може да се внася иск за конфискация на имуществото.

Преговорите в ЕС за намаляване на въглеродните емисии от автомобили се провалиха

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/12/11/3359895_pregovorite_v_es_za_namaliavane_na_vuglerodnite_emisii/?ref=rss


Европейският съюз не успя да постигне компромис днес с колко да намали емисиите въглеродни диоксид от автомобилите, тъй като страните със силна автомобилна промишленост и евродепутатите защитници на околната среда не стигнаха до компромис, предаде "Ройтерс".<br /><br />От месеци ЕС е разделен в мнението си колко точно да бъдат намалени въглеродните емисии от автомобилите. Германия, която е с най-големия автомобилен сектор, предупреди, че по-строгите ограничения ще навредят...

Турция прави нова военна база в Черно море

https://frognews.bg/novini/turtsiia-pravi-nova-voenna-baza-cherno-more.html

Турция е решила да създаде нова военна база в Черно море, съобщава турският в. ”Миллиет”. Това става в момент, когато завърши строежът на морския участък на газопровода ”Турски поток”, Русия задържа украински плавателни съдове и се говори, че САЩ ще изпратят боен кораб в Черно море.

7 брутални истини за любовта със Стрелец

https://www.actualno.com/curious/7-brutalni-istini-za-lubovta-sys-strelec-news_711040.html

Добрият, лошият и… Стрелецът. Един от най-атрактивните знаци, управляван от Юпитер и горд представител на стихията Огън. Ако това не ви говори абсолютно нищо, ще кажем само, че да имаш връзка със Стрелец означава емоция, страст и изненади. Ето и какво още може да очаквате от това партньорство. 1. Стрелците са непостоянни Ако сте влюбени в Стрелец, то самият той ще ви каже, че получавате много различни хора в една "опаковка" - какъв късмет само! Истината зад това чаровн

Яро арестуван в кола на път за Петрич

https://www.24chasa.bg/novini/article/7193939

Яро арестуван в кола на път за ПетричИздирваният автокрадец Ярослав Димитров-Яро е спипан в кола със свой приятел, съобщиха от полицията. Снощи автопатрул спрял за проверка "Фолксваген Кади" на главния път Е-79, на изхода на Благоевград в посока към Петрич. Автомобилът бил шофиран от 40-годишен софиянец. При проверка на документите на водача и спътника му, се оказало,

Турчин даде под съд сина си заради фалшиви новини

https://www.24chasa.bg/novini/article/7193966

Турчин даде под съд сина си заради фалшиви новиниТурчин даде под съд сина си заради схема за фалшиви новини, която обвиняемият разработвал и с която дискредитирал членове на семейството и други лица, съобщава "Хюриет дейли нюз". Делото е било заведено в съд в Истанбул тази седмица от турски бизнесмен, който подал иск срещу 33-годишния си син Оркун Д, софтуерен специалист.

Липсват доказателства, че Любомир Спасов наистина е декан на Медицинския факулет на СУ

https://offnews.bg//razsledvane/lipsvat-dokazatelstva-che-liubomir-spasov-naistina-e-dekan-na-meditci-693609.html

Проф. д-р Любомир Спасов ще продължи да бъде декан на Медицинския факултет на Софийския университет до изтичането на мандата му в края на 2019 година, обеща ректорът проф. Анастас Герджиков в изявление пред медиите вчера след среща със здравния министър Кирил Ананиев.

Дали директорът на болница "Лозенец" обаче наистина е декан? Единственият орган, който има право да провери това и да потвърди, че той е легитимно избран - Контролният съвет на Софийския университет - не е получил и един документ, който да удостоверява това*. А ги е искал неколкократно - и от Медицинския факултет, и от ректора Герджиков. "Битката" е продължила не един, не два, не шест месеца, а години - откакто Спасов поема управлението на факултета при възраждането му през 2006 г. година.

Сагата е описана подробно в Отчет за дейността на Контролния съвет на Софийския университет за периода 15.11.2017 - 28.11.2018 г. OFFNews разполага с копие от 68-страничния документ. Той е изпратен до председателя на Общото събрание и членовете му, както и до ректора. С други думи, няколкостотин човека** в СУ би трябвало да са запознати с казуса.

Ето какво дословно се казва на стр. 8-11, където е описан той:

ФС = Факултетен съвет

Следващата страница навежда на мисълта, че може би липсата на документи за легитимно проведен избор се крият в непредставена от декана декларация по чл. 54, ал. 3 от тогавашния Правилник за устройството и дейността на Софийския университет (ПУДСУ). Те категорично показват, също така, че ректорът не само е бил информиран, а че от него - отново в съгласие с правилника - е било поискано да се намеси, за да може документите да пристигнат в Контролния съвет в едноседмичен срок.

Същият текст от Правилника през 2009 г. гласи:

Чл. 54 (3) Деканът и заместник-деканите не могат:

1. да заемат:

а. друга ръководна длъжност в орган на управление на Университета;

б. ръководна длъжност в друго висше училище;

2. да бъдат на ръководна длъжност в ръководни органи на политически и синдикални организации.

Видно от отчета на КС, липсата на доказателства за легитимно избрани декан и Факултетен съвет не са единственият проблем на Факултета по медицина на Софийския университет. Оказва се, че не е спазено и изискването в Закона за висшето образование (ЗВО) за минимален брой преподаватели в МФ на основен трудов договор към СУ, както и това за броя на хабилитираните преподаватели (доценти и професори) във Факултета.

Контролният съвет подчертава, че ректорът не е откликнал на искането им за съдействие за предоставяне на документите за избора в едноседмичен срок.

В момента Любомир Спасов управлява едновременно Медицинския факултет на СУ и болница "Лозенец" (бивша Правителствена). С решение от 21 ноември 2018 г. Министерският съвет реши тя вече да не е правителствена и писмено заяви намерението си да я преобразува в многопрофилна педиатрична болница. Официално Спасов (чрез текст на сайта на болницата) "приветства" решението, след което, миналата седмица, свика студентите и преподавателите от Медицинския факултет и заяви, че той ще бъде закрит, студентите ще останат "на улицата", ако болницата не бъде запазена и не мине към Софийския университет. Той дори ги призова да направят подписка и за "защитят" факултета си. Заяви, че акредитацията на МФ била дадена на болница "Лозенец". (Видно от документите за акредитацията на Националната агенция по оценяване и акредитация, това не е вярно - акредитацията е на Софийския университет, а МФ е негово основно звено, той не е и по закон няма как да е към болница "Лозенец").  Д-р Спасов отиде и по-далеч: заяви, че е заплашена и акредитацията на Факултета по химия и фармация на СУ, понеже акредитацията за "Фармация" била минала през него. В отговор на създалата се паника сред студентите, Студентският съвет към ФХФ излезе с остро опровержение. OFFNews първи публикува пълен запис от речта на Спасов на съвещанието, както и реакцията на студентите. От Ректората първоначално отказаха да коментират пред медията с мотива, че първо трябва да отпразнуват 130-ата си годишнина, но набиращият сила скандал принуди ректора Герджиков в тв интервю да увери студентите, че няма опасност за съществуването на Медицинския факултет. Ден по-късно пред камерите застана и здравният министър Кирил Ананиев, по чието предложение се прави трансформацията в болница "Лозенец", и даде ясно да се разбере, че тя се управлява изключително лошо, че дълговете са десетки милиони, че лекари, медсестри и персонал не са сигурни за заплатите си, че в момента тече одит вътре и че след него д-р Спасов няма да остане директор. Вчера трите страни - здравният министър, студентите и ректорът - се срещнаха. След продължили повече от час разговори в Ректората на Софийския университет министърът и ректорът дадоха изявления пред медиите: няма опасност за Медицинския факултет, студентите може да са спокойни. Ректорът обаче заяви, че д-р Спасов остава негов декан до изтичането на мандата му в края на 2019 г. Мандат, получен неясно как.

* Съгласно Правилника за устройството и дейността на Университета КС извършва проверка на законосъобразността на изборите за ръководни органи на висшето училище, на неговите основни звена (каквито са факултетите) и/или филиалите му.

** Общото събрание се състои от всички професори, доценти и асистенти, които работят на трудов договор към Университета, както и от представители на студентите, докторантите и служителите.

Военната хунта в Тайланд обяви избори през февруари

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/12/11/3359894_voennata_hunta_v_tailand_obiavi_izbori_prez_fevruari/?ref=rss


Дълго отлаганите парламентарни избори в Тайланд ще се състоят на 24 февруари догодина, след като управляващата военна хунта вдигна забраната за политическа дейност в страната, след като дойде на власт с преврат през 2014 г., предаде агенция "Ройтерс", като се позовава на изявления на правителството и на избирателната комисия. <br /><br />Хунтата наложи строгата забрана за политическа дейност, аргументирайки се с необходимост от въвеждане на ред след месеци на улични...

Баба даде 33 000 лева за разваляне на магия

http://www.cross.bg/baba-dade--leva-za-razvalyane-na-magiya-1591357.html

/КРОСС/ В продължение на една година те й искали пари, под предлог, че й развалят магия. Към момента пенсионерката била дала вече около 33 000 лв. В резултат на проведените оперативно-издирвателни мероприятия служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност" при ОД на МВР-Монтана към 14:00 ч. вчера като съпричастни към извършената измама са установили и задържали мъж и жена на по 43 години. Двамата, жители на Бойчиновци, ще останат в арест за 24 часа.  

Апелативният спецсъд оспори забележките на ВКС по случая на Иванчева и Петрова

https://www.actualno.com/crime/apelativnijat-specsyd-ospori-zabelejkite-na-vks-po-sluchaja-na-ivancheva-i-petrova-news_711039.html

От Апелативния специализиран съд разпространиха своя позиция по повод проверката на ВКС, възложена от председателя Лозан Панов, в която заявяват, че не са съгласни с три негови констатации. В становище от името на председателя на Апелативниш спецсъд Георги Ушев, те контрират твърдението, че не са се произнесли по защитно искане на адвоката на Иванчева за гледане на едно от делата пред апелативната инстанция в открито заседание. Не приемат и забележката, че спирането на незабавното изпълнение н

Шахти по улица "Г. Бенковски" във Варна щели "временно" да стърчат над нивото й до пролетта

http://nakratko.bg/category/58/168254/


Отводнителните шахти по ремонтираната току-що ул. "Георги Бенковски" във Варна са поставени по-високо от нивото на уличната настилка. Това стана ясно още след първия дъжд, последвал края на ремонтите в началото на миналата седмица.

Бивш национал нападна Гришо: Омръзна ми да слушам глупостите ти

http://www.varna24.bg/news/834413.html

Бившият национал на България по тенис Радослав Лукаев нападна остро Григор Димитров. Лукаев избра ...

Провалиха се преговорите в ЕС за намаляването на въглеродните емисии от автомобилите

https://www.investor.bg/evropa/334/a/provaliha-se-pregovorite-v-es-za-namaliavaneto-na-vyglerodnite-emisii-ot-avtomobilite-273432/

Германия, която е с най-големия автомобилен сектор, предупреди, че по-строгите ограничения ще навредят на сектора и ще доведат до закриване на работни места

Ограничения в движението по Софийски околовръстен пътв посока Чепинци

http://www.cross.bg/posoka-chepintzi-okolovrusten-1591355.html

/КРОСС/ Движението по Софийски околовръстен път /II-18/ при моста на река Искър, в посока Чепинци се осъществява в една лента поради аварирал ТИР. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост.

Пожар унищожи тази сутрин няколко къщи в квартал "Вароша" във Велико Търново

http://nakratko.bg/category/58/168253/


Пожар унищожи тази сутрин няколко къщи в старинния квартал "Вароша" във Велико Търново. Четири противопожарни автомобила и десетки огнеборци продължават работа по локализирането на пламъците.

Варненската четворка се среща пак на 22 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=387442

Mеждународен тур в дните преди Колега чака премиера Бойко Борисов. Варненската четворка, чиято първа среща се проведе в морската столица у нас, ще се събере отново на 22 декември в Белград, близо два месеца след като министър-председателят и останалите балкански лидери се видяха в резиденция „Евксиноград“.

Проф. Иво Христов: Нужен е кураж, за да се изправим пред бездната на истина

http://www.cross.bg/hristov-prof-svishtov-1591354.html

/КРОСС/ "Ние сме общество, което не обича да чува истината за себе си. Голямата ни драма e, че проблемите, в които се намираме като в една отровена паяжина през последните 140 години, са продукт и на самите нас". Това каза проф. Иво Христов в Свищов, където бе поканен от дванадесетокласници да изнесе публична лекция за състоянието на българското общество, за логиката на социалните закони и процеси, довели до него. „Не можем да израстем и да погледнем самите себе си, за да разберем, че огромна част от нашите проблеми са функция на нашия мързел, на нашата липса на воля и дисциплина, на нашия безкраен робски вечен страх, на липса на самовзискателност", посочи анализаторът. По думите му отгръщането на която и да е съвременна история ще ни убеди, че „вината е във всичко друго, но не и в липсата на качества, способности и гръбнак, когато е било нужно, а не когато трябва да се перчиш и знаеш, че е безопасно". Той поясни, че такъв разговор с този начин на поставяне на темата е крайно непопулярен в България и никога не е бил популярен. „Насажда се и мълчаливо се приема, че обществените фигури трябва да "заиграват" със сакралното нещо, наречено народ. Обществената фигура по мълчалив консенсус със сакралния народ не може да казва жестоката истина такава, каквато я разбира. Счита се, че обижда народа. Обществената фугира няма право да задава нелицеприятни въпроси, а трябва да "гали" егото на народа

„Бохемска рапсодия“ е най-слушаната песен на ХХ век

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/hyHxxckj2Ds/

queen„Бохемска рапсодия” на групата Queen е най-слушаната песен на 20 век на стрийминг устройства, съобщи Universal Music Group в Twitter. Песента е слушана над 1,5 млрд. пъти. „Бохемска рапсодия” е написана от лидера на британската група Фреди Меркюри през 1975 г. Песента се отличава с необичайната си музикална форма и четирите различни стила: а – капела, балада, опера, рок, които плавно преминават един в друг и завършват с кода.

Музикалното произведение три пъти е влизало в класацията Hot 100 на Билборд: през 1975 г., през 1992 г. и 2018 г.

И пожарникари заплашват с протест заради недостиг на средства

https://www.investor.bg/bulgaria-on-air/462/a/i-pojarnikari-zaplashvat-s-protest-zaradi-nedostig-na-sredstva-273422/

Настояват правителството да възстанови орязания бюджет на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”

Иззеха част от елементите на падналия в болницата асансьор, текат разпити на свидетели

http://www.varna24.bg/news/834417.html

Част от елементите на падналия в края на миналата седмица болничен асансьор във Варна са били ...

Прокуратурата в Благоевград погна Ярослав Димитров – Яро за ползване на фалшиви документи, очакват го 8 години затвор…

http://regiona.bg/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b2-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d0%bf%d0%be%d0%b3%d0%bd%d0%b0-%d1%8f%d1%80/

До 8 г. затвор чакат заловения автокрадец Ярослав Димитров – Яро, който бе спипан снощи на изхода на Благоевград. 35-годишният мъж, издирван с европейска заповед за арест, пътувал с приятел от София във „Фолксваген Кади“.
При рутинна проверка на автопатрул се установило, че Яро ползва лична карта на чуждо име, пише 24 часа. Освен това документът на пръв поглед личал, че е фалшив. Ярослав е задържан и приведен в София, за да излежи присъда от 8 г., от която се укривал.
Районната прокуратура в Благоевград пък образува бързо производство за ползване на чужд фалшив документ за самоличност. Експертиза, която ще приключи до дни, ще трябва категорично да установи дали документът е преправян.
Разследването по бързото производство трябва ад приключи до 7 дни и Яро да влезе в съда. Ако магистратите го признаят за виновен, го очакват нови до 8 г. затвор.

 

Материалът Прокуратурата в Благоевград погна Ярослав Димитров – Яро за ползване на фалшиви документи, очакват го 8 години затвор… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Юнкер: Няма никакво пространство за предоговаряне на споразумението с Лондон

https://www.24chasa.bg/novini/article/7193956

Юнкер: Няма никакво пространство за предоговаряне на споразумението с Лондон
Няма никакво пространство за предоговаряне на споразумението за оттеглянето на Великобритания от ЕС, заяви днес пред Европейския парламент в Страсбург председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той добави, че е втрещен от събитията в последните часове - заявките на британския премиер Тереза Мей, че ще се опита да предоговори условията.

Седем от най-великите илюзионисти в света идват в София

http://www.cross.bg/james-edno-ilyuzionisti-1591353.html

/КРОСС/ Само няколко седмици делят българската публика от първата ѝ среща с изумителното шоу, събрало на едно място най-великите илюзионисти от всички краища на света. Уникалната продукция държи рекорда за най-продаван спектакъл от Бродуей в редица градове, а билетите за четирите представления у нас намаляват все по-бързо. Седем автентични и разнородни по стил артистични подхода се срещат на сцената на THE ILLUSIONISTS и преобръщат представите за реалност в това спиращо дъха забавление. Магичното шоу, гостувало в над 200 града в 25 държави, ще завладее зала 1 на НДК от 17 до 20 януари 2019. До момента над 10 милиона зрители са се насладили на вълнуващите трикове на най-големите професионалисти в бранша. Всевъзможни мистични илюзии, левитация, четене на мисли, изчезване, опасни бягства и преобразявания са само част от програмата на Luis de Matos (Мастърът), James More (Измамникът), Enzo (Незабравимият), Andrew Basso (Измъкващият се), Yu Ho-Jin (Манипулаторът), Kevin James (Изобретателят) и Sos & Victoria (Трансформиращите се). Освен в България шоуто ще смае публиката в Австралия, Италия, Австрия, Норвегия, Литва, Финландия, Германия, Полша, Дания и още редица държави. Мастърът, Luis de Matos, е един от най-значимите илюзионисти в последните десетилетия, с дълга и разнообразна кариера зад гърба си. Още през 1990, когато е на 20, гостува в различни предавания, а само две години по-късно вече има собствено шоу по националната телевизия

Най-ярката комета минава покрай Земята на 16 декември

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/gbDXJAFEvQk/

kometaНай-ярката комета за тази година ще премине най-близо до Земята на 16 декември, съобщи в. “Мирър”. Кометата 46Р/Виртанен ще се вижда и с невъоръжено око. Макар и разстоянието ѝ до нас да е най-малко на 16 декември, тя ще е най-ярка на 12 декември, когато ще е най-близо до Слънцето.
На цвят 46Р/Виртанен е синкава и има малка тънка опашка. Диаметърът ѝ е 1,2 км. Тя е с орбитален период около Слънцето 5,4 години. Спада към семейството комети на Юпитер. Орбитата ѝ и орбиталният ѝ период не са постоянни величини, а зависят от преминаването ѝ покрай Юпитер.

Предишното най-близко преминаване на кометата 46Р/Виртанен покрай Земята беше на 17 февруари 2008 г. Кометата 46P/Виртанен беше първоначалната цел за сондата “Розета”, но заради технически проблеми беше изпуснат прозорецът за изстрелване и тя беше насочена към кометата 67P/Чурюмов-Герасименко.

Карлос Гон обжалва съдебното решение да остане в ареста до 20 декември

https://www.investor.bg/novini/444/a/karlos-gon-objalva-sydebnoto-reshenie-da-ostane-v-aresta-do-20-dekemvri--273427/

Вчера освен срещу Гон обвинения бяха повдигнати и срещу неговия сътрудник Грег Кели и срещу самата компания Nissan

Липсват доказателства, че Любомир Спасов е декан на Медицинския факулет на СУ

https://offnews.bg//razsledvane/lipsvat-dokazatelstva-che-liubomir-spasov-e-dekan-na-meditcinskia-fak-693609.html

Проф. д-р Любомир Спасов ще продължи да бъде декан на Медицинския факултет на Софийския университет до изтичането на мандата му в края на 2019 година, обеща ректорът проф. Анастас Герджиков в изявление пред медиите вчера след среща със здравния министър Кирил Ананиев.

Дали директорът на болница "Лозенец" обаче наистина е декан? Единственият орган, който има право да провери това и да потвърди, че той е легитимно избран - Контролният съвет на Софийския университет - не е получил и един документ, който да удостоверява това*. А ги е искал неколкократно - и от Медицинския факултет, и от ректора Герджиков. "Битката" е продължила не един, не два, не шест месеца, а години - откакто Спасов поема управлението на факултета при възраждането му през 2006 г. година.

Сагата е описана подробно в Отчет за дейността на Контролния съвет на Софийския университет за периода 15.11.2017 - 28.11.2018 г. OFFNews разполага с копие от 68-страничния документ. Той е изпратен до председателя на Общото събрание и членовете му, както и до ректора. С други думи, няколкостотин човека** в СУ би трябвало да са запознати с казуса.

Ето какво дословно се казва на стр. 8-11, където е описан той:

ФС = Факултетен съвет

Следващата страница навежда на мисълта, че може би липсата на документи за легитимно проведен избор се крият в непредставена от декана декларация по чл. 54, ал. 3 от тогавашния Правилник за устройството и дейността на Софийския университет (ПУДСУ).

Те категорично показват, също така, че ректорът не само е бил информиран, а че от него - отново в съгласие с правилника - е било поискано да се намеси, за да може документите да пристигнат в Контролния съвет в едноседмичен срок.

Същият текст от Правилника през 2009 г. гласи:

Чл. 54 (3) Деканът и заместник-деканите не могат:

1. да заемат:

а. друга ръководна длъжност в орган на управление на Университета;

б. ръководна длъжност в друго висше училище;

2. да бъдат на ръководна длъжност в ръководни органи на политически и синдикални организации.

Видно от отчета на КС, липсата на доказателства за легитимно избрани декан и Факултетен съвет не са единственият проблем на Факултета по медицина на Софийския университет. Оказва се, че не е спазено и изискването в Закона за висшето образование (ЗВО) за минимален брой преподаватели в МФ на основен трудов договор към СУ, както и това за броя на хабилитираните преподаватели (доценти и професори) във Факултета.

Контролният съвет подчертава, че ректорът не е откликнал на искането им за съдействие за предоставяне на документите за избора в едноседмичен срок.

В момента Любомир Спасов управлява едновременно Медицинския факултет на СУ и болница "Лозенец" (бивша Правителствена). С решение от 21 ноември 2018 г. Министерският съвет реши тя вече да не е правителствена и писмено заяви намерението си да я преобразува в многопрофилна педиатрична болница. Официално Спасов (чрез текст на сайта на болницата) "приветства" решението, след което, миналата седмица, свика студентите и преподавателите от Медицинския факултет и заяви, че той ще бъде закрит, студентите ще останат "на улицата", ако болницата не бъде запазена и не мине към Софийския университет. Той дори ги призова да направят подписка и за "защитят" факултета си. Заяви, че акредитацията на МФ била дадена на болница "Лозенец". (Видно от документите за акредитацията на Националната агенция по оценяване и акредитация, това не е вярно - акредитацията е на Софийския университет, а МФ е негово основно звено, той не е и по закон няма как да е към болница "Лозенец").  Д-р Спасов отиде и по-далеч: заяви, че е заплашена и акредитацията на Факултета по химия и фармация на СУ, понеже акредитацията за "Фармация" била минала през него.

В отговор на създалата се паника сред студентите, Студентският съвет към ФХФ излезе с остро опровержение.

OFFNews първи публикува пълен запис от речта на Спасов на съвещанието, както и реакцията на студентите.

От Ректората първоначално отказаха да коментират пред медията с мотива, че първо трябва да отпразнуват 130-ата си годишнина, но набиращият сила скандал принуди ректора Герджиков в тв интервю да увери студентите, че няма опасност за съществуването на Медицинския факултет. Ден по-късно пред камерите застана и здравният министър Кирил Ананиев, по чието предложение се прави трансформацията в болница "Лозенец", и даде ясно да се разбере, че тя се управлява изключително лошо, че дълговете са десетки милиони, че лекари, медсестри и персонал не са сигурни за заплатите си, че в момента тече одит вътре и че след него д-р Спасов няма да остане директор. Вчера трите страни - здравният министър, студентите и ректорът - се срещнаха. След продължили повече от час разговори в Ректората на Софийския университет министърът и ректорът дадоха изявления пред медиите: няма опасност за Медицинския факултет, студентите може да са спокойни. Ректорът обаче заяви, че д-р Спасов остава негов декан до изтичането на мандата му в края на 2019 г. Мандат, получен неясно как.

На въпроса "Как" Медицинският факултет даде своя отговор, като публикува два протокола от заседания на Общото си събрание за избори, включително на декан. Вижте ги ТУК.

* Съгласно Правилника за устройството и дейността на Университета КС извършва проверка на законосъобразността на изборите за ръководни органи на висшето училище, на неговите основни звена (каквито са факултетите) и/или филиалите му.

** Общото събрание се състои от представители на всяко самостоятелно звено на Софийския университет, общо 400 души.

Откриха следи от вода на астероида Бену

https://www.actualno.com/cosmos/otkriha-sledi-ot-voda-na-asteroida-benu-news_711006.html

Американският космически апарат „Осирис-Рекс“ намери следи от вода на астероида Бену, съобщи NASA. Става дума за „хидросъдържащи минерали“, уточни Еми Саймън, научен сътрудник към Центъра за космически полети „Годард“ в Грийнбелт, щата Мериленд. Това учреждение влиза в структурите на NASA и заедно с още няколко американски научни центрове участва в реализацията на проекта „Осирис-Рекс“. За наличието на вода на асте

Спуканите мехове

https://www.mediapool.bg/spukanite-mehove-news287358.html

Във форум се води дискусия и един човек кротко споделя какво бил казал някога, по онова време. Било на комсомолско събрание или нещо подобно. От трибуната произнасяли реч и възхвалявали героите. Онези герои. Когато патосът достигнал апогея си, човекът не се сдържал и казал нещо иронично. Уж тихо, но зад гърба му го чули и последвали неприятности. Не големи, защото случката става в късните години на соца, когато подобни неща се замазваха и за тях не вкарваха в лагер. Пламът на революционната бдителност в осемдесетте години вече беше стихнал, животът беше влязъл в руслото на формализма. Всички разказваха вицове за системата и за нейните вождове, само трябваше да се внимава къде, какво и пред кого се говори. Имаше отделни личности, които се престараваха, но на тях през вече не се гледаше сериозно, хората се бяха научили да се пазят, да се преструват. Дори да се случеше някаква неприятност на някого, обикновено тя не беше сериозна, имаше начин всичко да се покрие и да се размине – с връзки, с декларации, с преструвки и симулации. Споменатият инцидент е бил точно в тази категория. Изтървал се човекът, присмял се на по-висок глас, зад гърба му пък се случили другари с остър слух. В краткия му коментар не се споменава какво точно е последвало, подразбира се, че нищо сериозно не е последвало. Човекът просто решил малко да се похвали, малко са се изтъкне с постъпката си. Общо взето това, което се е случило тогава, не е интересно. По-интересно е какво се случва сега – днешният отклик на неговия някогашен спомен. Във форума последваха десетки саркастични коментари от рода – ей, ти голям герой си бил! Именно те ме впечатлиха – десетки реплики в един глас, в един и същи тон и смисъл. Искаха да изкарат "героя" самохвалко. Човекът започна да се оправдава, че не се пише никакъв герой, а просто е изтървал онези думи по невнимание. Но реакцията на опонентите му е показателна, тя има по-дълбоко значение. Реакцията им показва, че да се изтърват тогава дори няколко безобидни думи, е вече геройство. За него се е изисква кураж. Да се присмееш на вождовете не се случва често, дори почти никога не се случва, защото всички внимават, всеки знае какво може да му се случи, ако не внимава. Хората от форума през 2018 г. – 29 години след падането на комунизма – още носят в съзнанието, паметта и гените си инстинктите от онова време, когато за няколко изтървани думи следваше наказание. В тяхното мислене заостреното внимание от онова време не се е притъпило, атавистичната автоцензура продължава да работи като добре смазан и поддържан механизъм. Хората не са забравили преди 30 години какво можеше и какво не можеше да се говори. Днешната им преценка и реакция бяха толкова бързи и точни, сякаш продължаваха да живеят в онова време. Присмяха се на "героя", изкараха го самохвалко, увериха го, че такива неща по времето на соца не се случваха, не можеха да се случат. Какви бяха думите, които хората тогава не смееха да изрекат на публично място? Какво беше онова общество, което беше въвело с лекота повсеместната автоцензура? С какви средства я беше въвело, с какви методи я контролираше? Като определяме онази система като тоталитарна, днес вече не си даваме сметка колко дълбинно тоталитарна беше, колко лично тоталитаризмът поразяваше и деформираше всеки човек – страхът се пропива и го подчинява до такава степен, че той не смее да каже и дума извън официалните клишета, извън онова, което се говори от трибуните. Страхът е проникнало толкова дълбоко, че днес, три десетилетия след края на системата, нейните атавистични рефлекси още работят безотказно. Хората от форума бяха от тези, които въздишат по прелестите на социализма. Те с носталгия говорят за мощната икономика, за стоящата на страж могъща армия, за почивното дело, за дългите отпуски, а какво здравеопазване! какво образование! и как спокойно се живеело, но най-вече евтино, направо безплатно! Точно тук логиката нещо се къса – след като всичко е било блестящо като ширналите се пред нас поля, защо считат за проява на героизъм изричането на нещо критично? Защо тези хората от форума оцениха тогавашната постъпка на човека като героизъм, и то като немислим, невъзможен героизъм? Това ли е цената на всички прехвалени постижения – да не можеш да говориш свободно, да не можеш и да си помислиш да кажеш нещо критично! Да си длъжен да харесваш и възхваляваш всичко, да скандираш лозунги и да маршируваш в крак. Да си длъжен да бъдеш в строя и всичко да вършиш под строй. Да се оглеждаш кой е зад гърба ти. Без да искат, без да се усетят тези хора се издадоха. Иронично нарекоха този човек герой, какъвто той едва ли е бил. Просто спонтанно беше решил малко да се похвали, да се изтъкне, но техните тренирани сетива веднага го засякоха – не, не се пиши герой, не може да си бил такъв герой, това, с което днес се хвалиш, тогава беше невъзможно – репликираха го неговите опоненти, същите, които въздишат по отминалото време. След като онази система се провали и срина, не успяхме да изградим общество, в което да се живее спокойно и справедливо. Разбирам, че липсата на справедливост поддържа носталгията по соца. Но си мисля също – с кого да изградим ново справедливо общество, след като толкова хора въздишат по фалшивата човекоубийствена система, не могат да ѝ дадат вярна оценка, носят я в съзнанието си, проявяват спонтанно нейните тоталитарни механизми в поведението си? В новата си къща пренесохме старите си мебели. Ум ли не ни стигна да се разделим със старото, или кураж не ни достигна да започнем на ново? Натрапиха ни лъжливи водачи или нашите рефлекси са се сраснали с лъжата? Никой не налива ново вино във вехти мехове; инак, новото вино ще спука меховете, и виното ще изтече, и меховете ще се изхабят; но ново вино трябва да се налива в нови мехове. (Евангелие от Марк 2:22).  

Задържаха крадец на коледна украса от елхата в Плевен

https://www.actualno.com/pleven/zadyrjaha-kradec-na-koledna-ukrasa-ot-elhata-v-pleven-news_711035.html

Тази сутрин – в 6,20 ч., плевенски полицаи са задържали крадец, който посегнал на украсата на коледната елха пред сградата на кметството в областния град. При проверката се оказало, че мъжът е 33-годишен и е от село Горна Митрополия – криминално проявен и осъждан. Прибран е на топло за 24 часа, съобщи Областната дирекция на вътрешните работи. Злосторникът бил спипан, докато крадял играчките и външните светлини, с които е украсена елхата. Полицаите се иззели свалените играчки

Арестуваха американски промоутър за присвояване на 750 000 долара, предвидени за концерт в България

http://www.moreto.net/novini.php?n=387446

Американски промоутър бе арестуван по подозрения, че е присвоил 750 000 долара, предвидени за благотворителен концерт за бездомни деца в България, предаде АП, като се позова на прокуратурата. На Робин Ди Маджо, барабанист и бивш музикален директор на ООН и на музикално шоу, може да бъдат повдигнати обвинения във финансова измама.

Отчаяна Мей тича из Европа

http://clubz.bg/76986-otchaqna_mej_ticha_iz_evropa

Британският печат определя дипломатическата совалка на премиера Тереза Мей в европейски столици като отчаян опит да спаси споразумението с ЕС за Брекзит и оценява шансовете й за успех като нищожни, предава БТА.

В. "Гардиън" пише, че Мей е поела на спешна обиколка, след като е отложила насроченото за днес важно гласуване в британския парламент по сделката, за да избегне съкрушително поражение. На фона на опозицията на повече от 100 депутати от нейната Консервативна партия, самата тя призна, че сделката е щяла да бъде отхвърлена със значително мнозинство.

В. "Дейли телеграф" отбелязва, че надеждите на Тереза Мей обаче са били попарени днес от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който обяви пред Европейския парламент, че споразумението не подлежи на предоговаряне. 

На британската министърка-председателка ще й бъде казано по време на нейната европейска обиколка да спре да се опитва да успокои разбунтувалите се редови депутати консерватори, като дава невъзможни обещания за Брекзит, заявили пред "Дейли телеграф" високопоставени дипломатически източници от ЕС. 

Тереза Мей е получила същото послание през уикенда. Тогава един лидер от ЕС директно й казал да промени курса. Той предупредил Мей, че колкото повече отстъпки прави, толкова по-лошо ще става за нея, пише "Дейли телеграф".

В. "Индипендънт" коментира, че председателят на Европейската комисия е полял със студена вода надеждите на британския премиер за предоговаряне на споразумението. 

Антъни влезе отново във финал на световно със страхотен рекорд

https://www.24chasa.bg/sport/article/7193916

Антъни влезе отново във финал на световно със страхотен рекордАнтъни Иванов продължи да се доказва в елита на световното плуване. На първенството на планетата в 25-метров басейн, което се провежда в китайския град Ханджоу, 19-годишният българин влезе във финала на 200 м бътерфлай. Антъни го направи, след като счупи собствения си национален рекорд в коронната си дисциплина и то с близо 3 сек.

"България Ер" пуска билети на промоция за Коледа

http://www.cross.bg/bileti-koleda-evro-1591352.html

/КРОСС/ В навечерието на коледните и новогодишни празници националният превозвач „България Ер" стартира нова промоционална кампания, с която да даде възможност на всеки да прекара една по-различна и вълнуваща Коледа в чужбина или да планира пътешествие до 31 март 2019 с близки и приятели. Мотото на кампанията е „Коледата е различна навсякъде", а отстъпките на еднопосочните самолетни билети стигат до 31%.От 7-ми до 23-ти декември включително промоции ще има по всички директни международни полети на авиокомпанията. Самолетните билети за и от Милано са на цени от 58 евро, а да стигнете от София до Франкфурт за Коледа с „България Ер" ще струва 65 евро. В рамките на промоционалната кампания полетите до Берлин са на цени от 69 евро. А ако искате да видите как се празнува Коледа в Мадрид - билетите от София до испанската столица започват също от 69 евро.Особено зрелищна е и Москва през зимата. С промоционалната кампания двупосочните самолетни билети до руската столица са на цена от 209 евро, като в цената е включен и 1 бр. чекиран багаж до 23 кг. и безплатен превоз на ски/сноуборд екипировка. С голям чекиран багаж са и билетите до красивия кипърски град Ларнака, където безспорно Коледата може да бъде много красива. Полетите от София до Ларнака са на цени от 63 евро

Балканите се изселват масово, но не искат мигранти

https://petel.bg/Balkanite-se-izselvat-masovo--no-ne-iskat-migranti__294815

Според изследванията на Евробарометър, 63% от гърците и унгарците, и 52 % от българите смятат, че заселването на пришълци в техните страни пр...

Жестока семейна драма в дома на кака Лара

https://petel.bg/ZHestoka-semeyna-drama-v-doma-na-kaka-Lara-__294814

Бащата на бившата телевизионна водеща Лара Златарева, известна като кака Лара, преживял инсулт. Известната му дъщеря не спира да се моли з...

"INSIDE COLLAPSE" съвременен танцов пърформанс

https://petel.bg/INSIDE-COLLAPSE-savremenen-tantsov-parformans__294811

хореография: Филип Миланов и Валери Миленков изпълнители: Симона Миладинова и Яна Бодева "Inside collapse" е съвременен танцов пърформанс, вдъх...

Огнен ад с кадри от стария град във Велико Търново. 4 безценни къщи изгоряха

https://petel.bg/Ognen-ad-s-kadri-ot-stariya-grad-vav-Veliko-Tarnovo--4-beztsenni-kashhi-izgoryaha__294813

Снимки: Булфото Голям пожар унищожи четири къщи в старинния квартал на Велико Търново „Варуша”, пише "Булфото". Няма жертви и постра...

The Sun публикува страшни пророчества на баба Ванга за 2019 година

https://petel.bg/The-Sun-publikuva-strashni-prorochestva-na-baba-Vanga-za-2019-godina__294812

Огромна икономическа криза ще удари Европа през следващата година. Това е предрекла Ванга, пише британският вестник "Сън", цитиран от Блиц...

Делото срещу шефа на БТА върнато на прокуратурата

https://petel.bg/Deloto-sreshhu-shefa-na-BTA-varnato-na-prokuraturata__294810

Софийски градски съд прекрати и върна на прокуратурата делото срещу изпълнителния директор на БТА Максим Минчев, обвинен в сключването н...

Монахини задигнали 500 000 долара от католическо училище, за да си правят кефа в Лас Вегас

https://petel.bg/Monahini-zadignali-500-000-dolara-ot-katolichesko-uchilishhe--za-da-si-pravyat-kefa-v-Las-Vegas__294809

Две монахини, които работели в католическо училище в Калифорния, признали, че са откраднали 500 000 долара с намерението да ги проиграят в ка...

Модерна овцеферма без аналог у нас е изградена със средства от ПРСР

http://econ.bg/Новини/Модерна-овцеферма-без-аналог-у-нас-е-изградена-със-средства-_l.a_i.767445_at.1.html

Над 1700 овце от породата „Синтетична популация българска млечна“ се отглеждат в една от най-модерните овцеферми у нас. Стопанството се намира в град...

Бързият влак от София за Варна излезе от релсите между гарите Реброво и Своге (СНИМКИ)

http://nakratko.bg/category/58/168251/


Бързият влак № 2601 от София за Варна е излязъл от релсите след гара Реброво тази сутрин. В него са пътували около 100 души. Инцидентът е станал в 7:47 часа днес.

Модерна овцеферма без аналог у нас е изградена със средства от ПРСР

http://econ.bg/Новини/Модерна-овцеферма-без-аналог-у-нас-е-изградена-със-средства-от-ПРСР-_l.a_i.767445_at.1.html

Над 1700 овце от породата „Синтетична популация българска млечна“ се отглеждат в една от най-модерните овцеферми у нас. Стопанството се намира в град...

ГЕРБ опитват да бетонират гражданската конфискация и без присъда

http://www.transmedia.bg/2018/12/11/%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%b1-%d0%be%d0%bf%d0%b8%d1%82%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%b4%d0%b0-%d0%b1%d0%b5%d1%82%d0%be%d0%bd%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%82-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b6%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b0/

Управляващата партия ГЕРБ ще се опита да прокара през Народното събрание законодателни промени, които да позволяват т.нар. „гражданска конфискация“ без влязла в сила осъдителна присъда и дори на лице със снето обвинение.

Преди по-малко от седмица гражданската колегия на Върховния касационен съд (ВКС) прие тълкувателно решение по отменения вече Закон за отнемане на незаконно придобитото имущество. Според него няма как да се премине към конфискация на имущество, ако обвинението, заради което тя е започнала, е било прекратено. Решението е задължително за всички съдилища. Това решение в максимална степен възстановяваше правото, защото обичайна практика на бившата Комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) беше да не се интересува от развоя на обвинението към някого. Достатъчно беше прокуратурата да повдигне обвинение и КОНПИ да започне собствена проверка на обвиненото лице. Дори обвинението впоследствие да бъде свалено или съдът да оправдае обвинения, то това не спираше КОНПИ да води дело за конфискация на имуществото на обвинявания.

Решението на ВКС се очаква да засегне около 300 висящи дела, които са били образувани до края миналата година, когато законът беше отменен с приемането на Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Делата, по които има висящ съдебен процес ще бъдат спрени, а тези по които разследването е прекратено или има оправдателна присъда трябва да бъдат прекратени. Сред тях са знакови дела като това срещу Христо Бисеров, което трябва да бъде прекратено, защото той вече е оправдан. Спрени до окончателно произнасяне от съда трябва да бъдат и делата срещу Цветан Василев, Трайчо Трайков, Иво Прокопиев и др.

Решението на ВКС предизвика гневна реакция у шефа на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) – бивша КОНПИ, Пламен Георгиев. В няколко изяви главно в контролирани от ДПС депутата Делян Пеевски медии, отличаващи се и с про правителствен профил, той обясни как спирането на над 300 дела ще бъде голям удар върху „гражданската конфискация“.

Терзания на Георгиев явно са били забелязани от управляващите, които водени от председателят на правната комисия към Народното събрание Данаил Кирилов ще се опитат буквално да смачкат тълкувателното решение на ВКС със законодателни промени.

С  предлагания от Кирилов Законопроект за изменение и допълнение на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество Народното събрание ще приеме, че прекратяването на наказателното производство или влизането в сила на оправдателна присъда не представляват пречка пред исковете исковете за конфискация.

На депутатите се предлага да направят и още една промяна, която касае срока на проверката от КПКОНПИ.  Според разпоредбите на действащия закон тази проверка може да продължава до една година, плюс еднократно удължаване на срока с шест месеца. Тези срокове обаче масово не се спазват от Комисията, което доведе до там, че над 100 дела бяха прекратени от различни съдилища в страната.

По някои дела обаче съдът не прие удълженият незаконно срок на проверката от КОНПИ като основание за прекратяване на производството. По тази причина бе образувано ново Тълкувателно дело № 1/2018 г. на ВКС, което ще се произнесе догодина. Ако ВКС реши, че посочените срокове в закона са задължителни, то всички тези дела ще бъдат окончателно прекратени.

За да избегнат тази нова конфузна ситуация ГЕРБ ще опитат да променят закона още преди съдиите от ВКС да обявят тълкувателното си решение.

 

 

 

Сменят перките по Графа, показват новите ограничители до петък (снимки)

https://offnews.bg//obshtestvo/smeniat-perkite-po-grafa-pokazvat-novite-ogranichiteli-do-petak-snim-693613.html

Ограничителите на "Граф Игнатиев", които бяха оприличени от граждани и НПО в социалните мрежи като "перки на акули" и "надгробни плочи", са вдигнати тази нощ. 

Решението е на проектантите от А.Д.А., обясниха за OFFNews от Столична община, след като Константин Павлов - Комитата пусна във фейсбук снимка на Графа с текст "миграцията на паламуда". 

Острите многоъгълници не бяха монтирани, точно за да се види обществената реакция, заявиха още от Московска 33. 

Ограничители ще има, такова е изискването на КАТ, но проектантите ще предложат тяхната форма и тя ще бъде представена на медии и граждани до края на седмицата, преди да бъдат монтирани. 

Изчезналите "перки" провокираха отново духовите реакции във фейсбук за арт-пaламуда. "Акулите го прогониха, Кой гепи акулите?, По Никулден са ги лапнали и Проба, проба, проба", гласят част от коментарите в социалната мрежа. 

Преди Коледа и Нова година КАТ започна акция "Дрегер“ в Пловдив

https://pik.bg/преди-коледа-и-нова-година-кат-започна-акция-дрегер“-в-пловдив-news803150.html

Преди Коледа и Нова година КАТ започна акция "Дрегер“ в Пловдив

Две седмици преди Коледа КАТ погна със стръв пияните и дрогираните водачи. От вчера в цялата страна е в ход специализирана полицейска операция за лов на шофьори, седнали зад волана след употреба на алкохол, наркотични вещества и техните аналози, съобщиха от МВР. Поголовните проверки ще вървят денонощно до 16 декември. 

Целта на операцията е да се намалят опасностите на пътя, предизвиквани от неадекватни шофьори. Вчера от пловдивската полиция съобщиха, че само през уикенда са били задържани четирима шофьори под въздействие на наркотици, предава "Марица".

Трима от тях, на 20, 27 и 40 години, управлявали в неадекватно състояние автомобилите си на ул. „Ландос“ и на ул. "Любен Каравелов“ в Пловдив.

С подобно нарушение в село Три водици бил и 27-годишен. Всички извършители са прибрани за 24 часа в ареста.

Малка весела строителна държава

http://clubz.bg/76985-malka_vesela_stroitelna_dyrjava

Весело е да се преминава по „Графа“, когато го ремонтират.  Образователно някак. И социален антрополог да си, пак може да чуеш нечувана до този момент псувня, да попиташ от коя етнографска област идва и да си попълниш знанията. Но повече е весело. Един работник в количката, двама я бутат по релсите, цялата бригада се залива от смях.

После иди казвай, че следващата история не била действителен случай. Тя е от дело за трудова злополука на строителен обект:

„По професия съм зидар. В деня на инцидента работех сам на покрива на една новострояща се шестетажна сграда. Когато приключих работата си, установих, че са ми останали излишни тухли, които, както след това се оказа, са тежали около 230 килограма. За да не ги пренасям на ръце до долу, аз реших да ги спусна до земята във варел, като използвам макарата, прикрепена към стената на строящата се сграда.

Слязох долу, застопорих въжето, качих се обратно на покрива и сложих тухлите във варела. След това отново слязох долу и отвързах въжето, придържайки го леко, така че тухлите да бъдат спуснати бавно. В т. 11 на доклада за инцидента съм указал, че моето собствено тегло е 60 килограма. Поради изненадата си, че изхвърчах от земята така внезапно, забравих да пусна въжето. Не е необходимо да казвам, че продължих да се изкачвам по стената на сградата с висока скорост.

Някъде към третия етаж срещнах варела, който в този момент се придвижваше надолу към земята със също толкова впечатляваща бързина. Това може да обясни фрактурата на черепа, а също и незначителните охлузвания и счупената ключица, които са описани в т. 3 от доклада за инцидента. Продължих бързото си изкачване, като скоростта му бе съвсем леко намалена след сблъсъка ми с варела, и не спрях преди пръстите на дясната ми ръка да се врежат в макарата. За щастие по това време вече се бях окопитил и се държах здраво за въжето, вместо да се поддам изцяло на болката.

Горе-долу по същото време очевидно варелът бе стигнал до земята и при удара в нея дъното му се откачи. В този момент, вече освободен от тежестта на тухлите, останали на земята, варелът е тежал около 25 килограма. Отново ви приканвам да обърнете внимание на данните за моето собствено тегло. Както можете да си представите, сега аз започнах бързо да слизам надолу по стената на сградата. Към третия етаж отново се срещнах с варела, който този път се изкачваше нагоре.

Това ми донесе фрактури на двата глезена, избити зъби и няколко разкъсни рани по краката и долната част на тялото ми. Тук късметът започна леко да ми изневерява. Срещата ми с варела все пак ме забави достатъчно, за да намали нараняванията ми при падането върху купчината тухли и за щастие последствията бяха само няколко пукнати гръбначни прешлена.

Съжалявам, че трябва да докладвам и това, но докато си лежах върху купчината тухли, изпитващ голяма болка и без да мога да мръдна, изглежда пак изгубих присъствие на духа и съм пуснал въжето, и единственото, което можех да правя, бе да лежа там и да гледам как празният варел започна отново пътешествието си надолу към земята и в края на краищата се стовари върху мене. Това обяснява и двата счупени крака.“

Ние сме страната на поголовното строителство

Малка весела строителна държава. Всеки, който може да държи флекс или дрелка, е строител в почивните дни. Всеки, който може да държи тухла четворка, е строител в сивия сектор. Всеки, който има достатъчно връзки да спечели обществена поръчка, е строител, съфинансиран от фондовете на Европейския съюз. Друга част са заети с ремонтите на ремонтите и контрола на контрола. Останахме една шепа наблюдатели на готовите продукти и ако се съди по мненията ни, ние сме най-добрите строители, инженери, проектанти, архитекти.

Това, според един социален антрополог, било много хубаво. Софиянци, вика той, вече надмогват материалните причини за възмущението си, от естетическите се интересуват, вика, държат вече на красивото в градския пейзаж. Което си е направо извод, че ние сме приключили с материалната база на капитализма и вече сме на възвишеното ниво на надстройката на живота.

Много увъртяна наука е това социалната антропология, виж ти до какви неподозирани изводи води. Пък аз си мислех съвсем други неща по въпроса за настилките. Първо, софиянци не са станали естети, защото винаги са били. Откакто пък пътуват по различни държави и разбраха какво е тротоар, съвсем са наясно. Ако обръщат внимание на плочките пред „Св. Седмочисленици“ или на акулските силуети по „Граф Игнатиев“, то е колкото от накърнено чувство за естетика, толкова и заради това, че са наясно колко пари се дават за тези строежи и че резултатът не заслужава да е такъв. Даже повече етиката им е засегната, мисля, отколкото естетиката.

Китайците пък били казали, че когато наближава буря, някои строят стени, други вятърни мелници. Разбирай, по-умно е да се строят вятърни мелници. Точно те ли ще ни кажат, че е по-изгодно да се строят вятърни мелници, дето са построили Великата китайска стена. При нас този спор мина под знака на въпроса „Асфалт яде ли се?“ Не че не знаем, че не се яде асфалт, ядат се пари от обществени поръчки. Когато се завихри икономическата буря, Бойко Борисов обясни, че магистралите са нашите вятърни мелници, защото по тях вятърът ще довее инвеститорите. Бурята мина, чакаме, нищо не довя вятърът.

Но животът продължава да се върти около строителството. Не беше ли строителен поводът за арестуването на кметицата на кв. „Младост“ и нейната заместничка? Тази жена не си падаше много по градежите и ето как случи на недоизграден клозет. А оня, дето искал да гради в „Младост“ вече гради.

Нещо да не е ясно?

Собственикът на бившия хотел на ЦК на БКП „Рила“ в центъра на София ще строи 42-метрова 10-етажна сграда, свързана с него. Собственикът е Брендо. За едни други дейности Брендо е в неизвестност, но за строителство се появява – ето колко е важно строителството у нас, то прави нещата видими. Надяваме се да не даде апартамент на десетия етаж на министър Владислав Горанов, че там земетресенията се усещат, на по-нисък – може. Ще видим на кого ще даде апартамент, ще разберем кой е благословил това строителство.

А финландците решили да си построят библиотека по случай 100-годишнината на държавата. Не паметник, а библиотека, моля ви се. Това щяло да бъде подаръкът за най-образованата и най-щастливата нация в света. Сградата ще бъде за 10 хиляди посетители на ден и в нея ще има 100 000 книги, които роботи ще пренасят насам натам. Ще има тихи и шумни зони, музикални студия, студия за монтаж, 3D принтери и лагерни технологии, всичко напълно безплатно за достъп.

Тия пък имат следната поговорка: „Всичко, което строим, накрая започва да строи нас.“

Нас какво ни строи – тоалетните в ареста? Причудливите паважи? Белене?

"Редута"

Миню Стайков се поболя в ареста

http://clubz.bg/76984-minyu_stajkov_se_pobolq_v_aresta

И шефът на винпром "Карнобат" Миню Стайков вече е с разклатено здраве. Това стана ясно днес по време на съдебно заседание за поисканата от него промяна на мярката му за неотклонение "задържане под стража".

Той бе задържан при акция в началото на септември и заедно с родственика си Белун Хазърбасанов получи обвинения за организирана престъпна група за пране на пари, данъчни измами и продажба на акцизни стоки без бандерол. Синът му Стайко Стайков все още се издирва от Интерпол.

Днес бизнесменът, заради когото работници от Карнобат дори нападаха данъчни (прокурорският удар срещу Стайков бе точно по време на кампанията по гроздобера, б.р.), бе докаран в Специализирания наказателен съд в инвалидна количка. Според адвокатите му той се намира в болницата на затвора от 20 октомври. Така и не стана ясно обаче какви точно здравословни проблеми го мъчат, освен че е отслабнал 10 кг, откакто е в ареста.

Медицинска експертиза бе назначена и на Хазърбасанов, който страда от диабет.

Резултатите от двете експертизи ще станат ясни на 20 декември и след това евентуално съдът ще се произнесе с определение - дали да бъдат пуснати с по-лека мярка, или не.

Гледат мярката на задържания за подкуп данъчен в Апелативния съд

https://frognews.bg/novini/gledat-miarkata-zadarjaniia-podkup-danachen-apelativniia-sad.html

Софийският апелативен съд ще разгледа жалбата за изменение на мярка ”задържане под стража” в по-лека по искане на задържания за подкуп служител на НАП Любомир Савов.

Община Бургас планира основен ремонт на централни улици

https://www.actualno.com/burgas/obshtina-burgas-planira-osnoven-remont-na-centralni-ulici-news_711023.html

Улица „Шейново“ не е забравена от община Бургас. Това заяви Наталия Аргирова, директор ТД "Приморие", по повод материал на Actualno.com за състоянието на улицата, която се намира в близост до училище, важни пътни артерии и културни институти. Настилката по улица „Шейново“ е неравномерна и представлява остатъци от различни, поставяни през годините материали. „И сега се извършват кърпежи по улица „Шейново“, но целта

Локомотив на пътнически влак е излязъл от релсите в Искърското дефиле

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/12/11/3359862_lokomotiv_na_putnicheski_vlak_e_izliazul_ot_relsite_v/?ref=rss


Първата талига на локомотива на бързия влак № 2601 от София за Варна е дерайлирала в Искърското дефиле, съобщи пресцентърът на БДЖ.<br /><br />От 07:47 ч. е прекъснато движението на влаковете в участъка между гарите Реброво и Своге.<br /><br />Създадена е организация за изтегляне на вагоните с друг локомотив в гара Реброво. Във влака са пътували около 100 пътници, които вече са придвижени с последния вагон от композицията до Реброво.<br /><br />Националният...

Най-търсената елха тази година е 3D

http://www.cross.bg/hurvatska-bulgariya-elhi-1591342.html

/КРОСС/ Тази година най-търсената елха е 3D. Тя е зелена, обемна, с триизмерни иглички и наподобява истинска както от 2 метра, така и от 2 см разстояние. Елхата е българска, но е хит в 8 европейски държави. Произвежда се в единствената фабрика за елхи на Балканите, която се намира в гр. Раковски. В производството й са вложени 160 хиляди евро и ангажирани 55 човека. Вторият най-актуален модел е „заснежената" елха. Тя е като посипана със сняг. Предпочита се в България, Румъния, Сърбия, Словения и Хърватска. Снегът за нея съхне в специални производствени помещения, при специална температура. Новости има и при цветовете. Освен зеленото, което е нещо като вечна мода при елхите, актуални са и елхите в бяло и червено. В Македония например избират дръвчета в червено. Алено предпочете и Мелания Тръмп за Белия дом. В Австрия най-много „върви" оранжевото. „Преди години имаше „Barbie & Ken мода", коментират от фабриката. „За момченца се търсеха елхички в синьо, а за момиченца - в розово". Тази мода обаче не успява да се наложи масово в България. Различни предпочитания има и към размерите на коледните дръвчета. В България се отчита 20-процентен ръст на гигантските елхи, високи по 12-13 и 17-18 метра. Интересът към тях расте също в Словения, Хърватска, Румъния. У нас те се търсят от все повече общини, банки и търговски центрове. Засилен интерес от хотели, супермаркети и офиси има пък към елхи с размери от 2

За Стрелеца с любов

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/tYM8Rsg5uFQ/

47177823_2205275586388499_7467721502264131584_nЗодия Стрелец се изобразява като Кентавър – получовек до кръста, полукон под него. От митологията знаем, че кентаврите са били войнствени, с доста буен нрав, невъздържани, а тези качества отчасти се съдържат и в зодиакалния знак Стрелец. Нисшите си енергии Стрелецът проявява чрез прекалена сексуалност и животински страсти, затова е важно да се научи да трансформира силната си сексуална енергия и да разбере, че чрез чувствата може да постигне много повече, отколкото с волеви усилия. Стрелецът в медицинската астрология отговаря в човешкото тяло за таза и бедрата, затова жени със слънчев знак или асцендент Стрелец имат силно развит ханш и натовареност в тази област.

Характерно за представителите на тази огнена зодия е, че когато имат цел те придобиват сила. Имат нужда от посока и не се страхуват да тръгнат смело по нея. Имат нужда да търсят и да постигат, да получат слава и одобрение от обществото, да бъдат забелязани и оценени. Искат да имат престиж и винаги полагат усилия да ги постигнат с много воля и упоритост. И никога не мързелуват! Постигат целите си с активност за разлика от Лъва, който смята, че всичко му се полага по рождение. Стрелецът е склонен да се вслушва в мнението на околните за разлика от останалите два огнени знака – Овен и Лъв. Той дълбоко цени сътрудничеството и уважението и ако демонстрирате такова към него, той с охота ще се съобрази с вашето мнение.

Стрелецът е външно активен, но на вътрешен план се чувства доста самотен. Не обича да демонстрира своите проблеми ( особено професионалните) и се опитва сам да ги разреши – в изолация и усамотение. На света обаче показва, че всичко е наред и че може да се справи с всяко предизвикателство. Демонстративен е на пръв поглед, но на вътрешен план слага стена и не допуска почти никого близо до себе си, защото знае колко лесно раним и уязвим е. Има нужда от дистанция и я спазва независимо дали става дума за интимни или служебни отношения. Това дава отражение на личното партньорство, защото се усеща липсата на дълбоко емоционално общуване между двамата.

Стрелецът е много свободолюбив и независим, затова ако детето ви е от тази зодия се подгответе, че рано ще напусне родителския дом. Така ще си подсигури пространство, в което да постига собствения си път. Не обича да остава за дълго сам затова рано сключва брак.

Стрелците имат блестящ, философски ум. Мислят в широки категории, не виждат детайлите и това ги прави слабо критични. Не са дребнави. Но са избирателни и внимателно подбират с кого да общуват. Хората в обкръжението им трябва да са авторитетни, с висок социален статус, ерудирани и уважавани от обществото личности. В компанията на такива хора, те са истински удовлетворени. Жизнерадостта, оптимизма и етичността ги прави желани компаньони и безценни приятели. Ерудирани са и с тяга към познанието, затова често са търсени за съвети. Прекрасни ментори, учители и наставници са. Могат да ви заразят с ентусиазъм и въодушевление, което може да се опише като онова пламъче в душата, онази божествена искрица, която ни кара да изпълваме дните си със смисъл. Да, най- важното нещо в живота на Стрелеца е смисълът – на съществуването, на живота, на небитието… И това дава посока на неуморния Стрелец. Той върви устремено напред, за да сбъдне пътя си, за да достигне целта си и да си постави нова!

И как да не ги обичаме Стрелците…

Автор: Валентина Радиева-Маренова

За изготвяне на личен хороскоп: vmarenova@gmail.com или на ФБ страницата: https://www.facebook.com/astrologyconsulthoroskop/

Снимка: Vasil Nanev Photography

Влак излезе от релсите, затворена е жп линията Реброво-Своге

https://offnews.bg//obshtestvo/vlak-izleze-ot-relsite-zatvorena-e-zhp-liniata-rebrovo-svoge-693616.html

От 07:47 ч. е прекъснато движението на влаковете в участъка между гарите Реброво и Своге, съобщиха от БДЖ.

Причината за временното преустановяване на движението е свързана с принудителния престой след гара Реброво на бързия влак № 2601 от София за Варна поради излизането от релсите с първата талига на локомотива от композицията.

Създадена е организация за изтегляне на вагоните с друг локомотив в гара Реброво. Във влака са пътували около 100 пътника, които вече са придвижени с последния вагон от композицията до гарата в Реброво.

Националният железопътен превозвач ще осигури превоз с автобуси между Реброво и Своге за пътниците от всички преминаващи влакове до възстановяването на движението в участъка.

В момента на място се извършва оглед от експерти на БДЖ и НКЖИ за изясняване на причините за възникналата ситуация.

Влак дерайлира в района на Своге

https://www.24chasa.bg/novini/article/7193919

Влак дерайлира в района на СвогеВременно е прекъснато движението на влаковете в участъка между гарите Реброво и Своге, съобщиха от "Холдинг БДЖ". Движението е спряно от 7.47 часа тази сутрин поради излизането от релсите с първата талига на локомотива от композицията на бързия влак 2601 от София за Варна. Създадена е организация за изтегляне на вагоните с друг локомотив в гара

Жена от монтанско село дала 33 000 лева да й развалят магия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7193915

Жена от монтанско село дала 33 000 лева да й развалят магияНа 10.12.2018 г. в ОДМВР Монтана е депозирана жалба от П.Д., в която заявила, че 81-годишната й майка от с. Доктор Йосифово, общ. Монтана, е била измамена от непознати, които в продължение на една година й искали парични средства, под предлог че развалят магия. Към момента пенсионерката предала сумата от около 33 000 лв.

АПИ хукна да проверява какво става с поставянето на мантинелата при Своге

https://www.actualno.com/sofia/api-hukna-da-proverjava-kakvo-stava-s-postavjaneto-na-mantinelata-pri-svoge-news_711032.html

Точно в 12:00 часа на обяд председателят на Управителния съвет (УС) на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Светослав Глосов и инж. Дончо Атанасов - член на УС на АПИ, ще проверят работата на фирмата, поставяща нови мантинели на пътя Своге - София, в участъка преминаващ през град Своге. Проверката стана факт след като се вдигна публично шум, че нова мантинела на мястото на зловещата автобусна катастрофа отпреди три месеца и половина, взела 20 човешки живота, още не е поставена. И

ЕК и Рим се опитват да се срещнат при цел за бюджетен дефицит от около 2%

https://www.investor.bg/evropa/334/a/ek-i-rim-se-opitvat-da-se-sreshtnat-pri-cel-za-biudjeten-deficit-ot-okolo-2-273423/

Има признаци, че двете страни сближават позициите си, но все още не е ясно как ще завършат преговорите за компромис

Хиляди варненци остават без вода от утре за едно денонощие

http://www.moreto.net/novini.php?n=387444

Във връзка с ремонта на бул."Васил Левски" и изграждането на връзки на магистрален водопровод за 24 часа, от 08:00 ч. на 12 декември, / сряда /, до 08:00 ч. на 13 декември, / четвъртък /, научи Moreto.net. Без вода ще бъдат абонатите на ВиК както следва:  - между булевардите "Христо Ботев", "Мария Луиза", "Осми приморски полк", "Цар Освободител", "Приморски" и улица"Девня"; - в района около фабрика "Христо Ботев"; - в кварталите "Аспарухово" и "Галата"; - в местностите Лазур, Зеленика и Боровец; - в Островната зона; - в Морската градина; - в село Звездица.

Мел Би: Дясната ми ръка е цялата в шевове, лекувам счупените си ребра

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7193885

Мел Би: Дясната ми ръка е цялата в шевове, лекувам счупените си ребраМелани Браун - една от певиците на групата "Спайс гърлс", е претърпяла тричасова операция за зашиване на дясната ръка след инцидент в Ню Йорк, заради който има и две счупени ребра, предадоха Асошиейтед прес и ДПА. Мел Би публикува своя снимка с лилава превръзка през рамо в Инстаграм с благодарност към екипа на болницата, посочва БТА.

Американски промоутър е арестуван за измама с концерт в България

https://www.mediapool.bg/amerikanski-promoutar-e-arestuvan-za-izmama-s-kontsert-v-bulgaria-news287357.html

Американският промоутър Робин ди Маджо е бил арестуван по подозрения, че е присвоил 750 000 долара, предвидени за благотворителен концерт за деца сираци, който е трябвало да се проведе в България. Това съобщи Асошиейтед прес, като се позова на прокуратурата. На Робин ди Маджо, барабанист и бивш музикален директор на ООН и на музикално шоу, може да бъдат повдигнати обвинения във финансова измама. Той е получил 750 000 долара, след като се е съгласил да помогне на фондация "Мир за теб, мир за мен" да организира благотворителен концерт в България. Вместо да преведе парите на музиканти, той ги изхарчил за лични нужди и за да купи къща на бившата си съпруга. Ако бъде признат за виновен, Ди Маджо може да бъде осъден на до 20 години затвор. В кариерата си на барабанист той е участвал в записването на албуми на Пол Саймън и Даяна Рос, отбелязва АП.  През лятото на 2016 г. от фондация "Мир за теб, мир за мен" обявиха, че планират на 1 октомври на националния стадион "Васил Левски" да се проведе 10-часов благотворителен концерт в подкрепа на децата, жертви на войни и агресия. Съобщено беше, че участие са потвърдили и дори вече имало подписани договори със световните звезди Мик Джагър, Род Стюърт, Джъстин Тимбърлейк, Бруно Марс, както и актьорите -музиканти Джони Деп и Антонио Бандерас. Това каза тогава Живко Ботев, председател и основател на фондацията. Плановете бяха концертът да бъде излъчван в над 50 държави на петте континента. За патрон на събитието в София беше поканена тогавашният генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Тъй като датата на концерта беше около датата, на която се очакваше общото събрание на ООН да вземе решение кой да оглави организацията, имаше съмнения, че проявата се прави с цел да бъде подпомогната кандидатурата на Бокова. От фондацията обаче канегорично отрекоха тези твърдения.

Американски промоутър е арестуван за измама с несъстоял се концерт в България

https://www.mediapool.bg/amerikanski-promoutar-e-arestuvan-za-izmama-s-nesastoyal-se-kontsert-v-bulgaria-news287357.html

Американският промоутър Робин ди Маджо е бил арестуван по подозрения, че е присвоил 750 000 долара, предвидени за благотворителен концерт за деца сираци, който е трябвало да се проведе в България. Това съобщи Асошиейтед прес, като се позова на прокуратурата. На Робин ди Маджо, барабанист и бивш музикален директор на ООН и на музикално шоу, може да бъдат повдигнати обвинения във финансова измама. Той е получил 750 000 долара, след като се е съгласил да помогне на фондация "Мир за теб, мир за мен" да организира благотворителен концерт в България. Вместо да преведе парите на музиканти, той ги изхарчил за лични нужди и за да купи къща на бившата си съпруга. Ако бъде признат за виновен, Ди Маджо може да бъде осъден на до 20 години затвор. В кариерата си на барабанист той е участвал в записването на албуми на Пол Саймън и Даяна Рос, отбелязва АП.  През лятото на 2016 г. от фондация "Мир за теб, мир за мен" обявиха, че планират на 1 октомври на националния стадион "Васил Левски" да се проведе 10-часов благотворителен концерт в подкрепа на децата, жертви на войни и агресия. Съобщено беше, че участие са потвърдили и дори вече имало подписани договори със световните звезди Мик Джагър, Род Стюърт, Джъстин Тимбърлейк, Бруно Марс, както и актьорите музиканти Джони Деп и Антонио Бандерас. Това каза тогава Живко Ботев, председател и основател на фондацията. Плановете бяха концертът да бъде излъчван в над 50 държави на петте континента. За патрон на събитието в София беше поканена тогавашният генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Тъй като датата на концерта беше около датата, на която се очакваше общото събрание на ООН да вземе решение кой да оглави организацията, имаше съмнения, че проявата се прави с цел да бъде подпомогната кандидатурата на Бокова. От фондацията обаче категорично отрекоха тези твърдения. През септември 2016-та организаторите съобщиха, че са били излъгани от промоутъра Робин ди Маджо и обещаните артисти няма да пеят у нас. "Платих над 1 млн. долара за привличане на артистите, но нямам отговор”, заяви тогава Красимир Дачев, председател на Обществения съвет на фондацията „Мир за теб, мир за мен”.

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

https://frognews.bg/novini/sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-niakoi-chasti-stolitsata-2018-12-11.html

На 12 декември 2018 г. (сряда), във връзка с отстраняване на аварии на Рилски водопровод над с. Рельово, се налага спиране на водоподаването на клиентите на „Софийска вода” живеещи в района на:

Благотворително събитие в Икономическия университет

http://www.varna24.bg/news/834406.html

Областният съвет на БЧК и Община Варна, в партньорство с дирекция "Социално подпомагане“ и ...

ООН се нуждае от 4 млрд. долара помощ за глада в Йемен

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/12/11/3359861_oon_se_nujdae_ot_4_mlrd_dolara_pomosht_za_glada_v_iemen/?ref=rss


ООН съобщи, че има нужда от 4 милиарда долара, за да достави през 2019 г. хуманитарна помощ на около 20 милиона йеменци или 70 на сто от населението на опустошения от войната Йемен, предаде агенция "Франс прес".<br /><br />Всяка година необходимата сума за хуманитарна помощ за Йемен се увеличава с един милиард долара, каза пред журналисти заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Марк Лоукок. По инициатива на Швеция, Швейцария и ООН, на 26 февруари в...

Трагичната съдба на любимото дете на Хитлер

https://www.vesti.bg/lyubopitno/tragichnata-sydba-na-liubimoto-dete-na-hitler-6064032

Хелга успява да разтопи сърцата на министъра на пропагандата и на фюрера със своите големи невинни детски очи, но това не я спасява от трагичния край, продиктуван от преследването на един безумен идеал

На Коледния панаир на книгата в НДК – нова книга на Том Егеланд

https://www.actualno.com/books/na-kolednija-panair-na-knigata-v-ndk-nova-kniga-na-tom-egeland-news_710936.html

„Голяма книга на духовете“ е разкошно цветно издание За 6-ия Софийски международен панаир на книгата, който ще се проведе от 11 до 16 декември в НДК, излиза новото хитово заглавие на един от най-четените автори и в България – Том Егеланд. Разкошното издание с цветни илюстрации, дело на художника Мариус Ренберг, носи заглавието „Голяма книга на духовете“ (превод Ралица Тачева). Книгата може да бъде намерена на щанда на издателите от „Пе

Новата година идва с ценови шок

https://pik.bg/новата-година-идва-с-ценови-шок-news803161.html

Новата година идва с ценови шок

Новата 2019 г. ще започне с ново щафетно поскъпване на стоки и услуги.

Цените вече от месеци са под огромен натиск заради безумно високите стойности на тока, който фирмите купуват от уж свободния пазар. По тази причина за поскъпване се готвят все повече производителите на основни хранителни стоки - от хляб и кисело мляко до колбаси и сладкиши. Задава се и сериозно увеличение на разходите за бита - водата ще поскъпне от 1 януари, като най-сериозен ще е ударът за домакинствата в Ямбол, където цената ще достигне близо 3 лева (2.911 лв. с ДДС). За София планираното повишение е около 9.3% до 2.58 лв. с ДДС. Новите цени, предложени от ВиК дружествата, още не са утвърдени. Комисията по енергийно и водно регулиране трябва да се произнесе по тях  окончателно след Коледа. КЕВР трябва да си каже думата и за другото предложение за тарифна корекция - на "Булгаргаз", което също ще повлече верижно поскъпване на стоки и услуги. Държавният монополист иска поскъпване на природния газ с 3.5%. От КЕВР уверяват, че това нямало да се отрази на парното и топлата вода. Освен това токът за бита също щял да запази цената си. Но ключовата дума тук е "засега". 

Междувременно бизнесът в България буквално е в шок от непоносимите цени на електроенергията. В рамките на броени седмици токът на "свободния" пазар (доминиран от три големи държавни предприятия) поскъпна с около 350%. Расте лавинообразно броят на производствените предприятия от различни браншове, които твърдят, че при тези стойности на еленергията стоката им става непродаваема. Особено притеснени са пекарите. "10% от стойността на всяка закуска и от стойността на всеки произведен хляб е електрическата енергия. В момента работим на ръба. Поскъпнаха всички продукти. Няма как да сложим по-малко материал, да печем по-кратко или да харчим по-малко електроенергия", обясни хлебопроизводителят Димитър Бешиков пред Нова тв. 

И месопреработвателите са в паника от растящите разходи. Между 13 и 15% от цената на всеки колбас на щанда идва именно от тока. "Увеличение при колбасите би имало с около 5% от крайната цена. Ако кажем, че един колбас струва 10 лв., то увеличението ще бъде с около 50-60 стотинки", допълни Атанас Урджанов от Асоциацията на месопреработвателите, пише в. "Сега".

Поскъпването на водата е очаквано и е заложено в бизнес плановете на дружествата, но сега ще съвпадне с останалото поскъпване. Увеличението на цената на водата е основно заради новата услуга "пречистване".

В София цената вече бе повишена през март с 18%. Сега се планира  9.39%. Поскъпване ще има и във Враца (4.51%), Бургас (9.82), Монтана (3.2%), Шумен (3.09), Варна (4.13) и др.

Новата година ще започне и с нови по-високи цени на природния газ. Държавната компания "Булгаргаз" вече поиска от регулатора ново повишение - от 3.5%. То е поредното, след като през юли КЕВР одобри поскъпване на газа от 1 юли с над 10% - до 400 лв. за 1000 кубически метра. Заради това се наложи и поскъпване на парното и топлата вода в началото на отоплителния сезон - средно с около 8%. Първите сметки по новите тарифи, които ще излязат през декември, със сигурност ще изненадат неприятно топлофицираните български домакинства. 

В енергетиката има тежък държавен картел, а заради високата цена на тока за бизнеса, който в последните седмици е поскъпнал с 350%, затвориха редица предприятия, каза председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ) Кирил Домусчиев пред Канал 3. Той определи цената на тока като "убийствена и непредсказуема". В основата на картела е Българският енергиен холдинг, посочи Домусчиев. Холдингът чрез подопечните си ТЕЦ "Марица-изток 2", мините, които доставят въглищата, и АЕЦ "Козлодуй" на практика диктува цените. Заради скъпия ток вече има и сериозни загуби - в момента работа временно са спрели чугунолеярни предприятия и заводи за обработка на метал, показват данните на КРИБ.

Цената на битовия ток няма да се променя, заяви наскоро шефът на енергийния регулатор Иван Иванов. Коментарът му дойде по повод опасения, че драстичният скок на електроенергията за бизнеса ще се отрази и на тази за бита. Дали и как шоковите цени за бизнеса ще рефлектират върху сметките за ток на бита ще стане ясно през лятото. Причината е, че енергийният регулатор ще направи анализ на цените едва през юни. Цените на борсата се определят от търсенето и предлагането, като този принцип е общовалиден за всяка една енергийна борса в Европа и света, застрахова се Иванов.

Honda разработва революционни батерии

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/honda-razrabotva-revoliucionni-baterii-6089761

Учените са създали батерия с висока плътност и ниска работна температура, работейки съвместно с NASA и Калифорнийския технологичен институт.

Община Елена спечели 15 000 евро за безжичен интернет

https://www.24chasa.bg/novini/article/7193882

Община Елена спечели 15 000 евро за безжичен интернетОбщина Елена спечели финансиране по инициативата на Европейския съюз WiFi4EU за изграждане на безплатна високоскоростна мрежа за безжичен интернет. Елена е сред 115-те български общини, които успяха да се класират за безвъзмездната помощ в надпреварата, в която се състезаваха администрации от цяла Европа.

Голям пожар гори в старинния великотърновски квартал "Варуша" (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7193855

Голям пожар гори в старинния великотърновски квартал "Варуша" (Снимки)Голям пожар унищожи няколко стари къщи във великотърновския квартал "Варуша". Четири пожарни автомобила и десетки огнеборци опитват да овладеят пламъците, преди да се прехвърлят и на съседните долепени една до друга постройки. По първоначални данни жертви и пострадали хора няма, но щетите са огромни. Сигналът за инцидента, започнал на ул.

Апелативният съд гледа мярката на задържания за подкуп данъчен

http://www.cross.bg/savov-podkyp-lyubomir-1591349.html

/КРОСС/ Софийският апелативен съд ще разгледа жалбата за изменение на мярка "задържане под стража" в по-лека по искане на задържания за подкуп служител на НАП Любомир Савов, съобщи БГНЕС. В края на октомври, в качеството си на длъжностно лице Савов е поискал подкуп от управител на дружество, в размер на 45 хиляди лева Любомир Савов беше задържан с първия транш от 15 хиляди лева. Искането на защитата за домашен арест беше отхвърлено.Адвокатът на Любомир Савов заяви, че към делото не били приложени използаваните СРС-та - имало само преразказ от разузнавач. Сигнал за корупция срещу Савов имало и в миналото, но не били намерени достатъчно доказателства.  

Бързият влак от София за Варна аварира при Реброво

https://www.actualno.com/sofia/byrzijat-vlak-ot-sofija-za-varna-avarira-pri-rebrovo-news_711030.html

Локомотив е излязъл от релсите след гара Реброво и заради това е спряно движението на влакове между Реброво и Своге, съобщават от БДЖ. Аварията е станала по курса на бързия влак влак № 2601 от София за Варна. От релсите е излязла първата талига на локомотива. От БДЖ уверяват, че са предвидили друг локомотив да изтегли композицията. В бързия влак са пътували около 100 пътници, които вече са придвижени с последния вагон от композицията до гарата в Реброво. Националният железопътен превозвач ще

78-годишен мъж застреля крава в центъра на село

https://offnews.bg//112/78-godishen-mazh-zastrelia-krava-v-tcentara-na-selo-693615.html

78-годишен мъж е арестуван заради това, че прострелял крава в центъра на с. Горно Спанчево. 

От полицията в Благоевград съобщиха, че вчера около 15.00 часа е получен сигнал за простреляното животно. Според сигнала кравата е "получила наранявания, несъвместими с живота".

Със заповед за задържане до 24 часа е задържан С.П. на 78г. от с. Ресилово, общ. Сапарева баня.

За случая е уведомена Районната прокуратура в Сандански. Образувано е досъдебно производство.

За икономиката най-лошото тепърва започва, смятат турски медии

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/12/11/3359852_za_ikonomikata_nai-loshoto_tepurva_zapochva_smiatat/?ref=rss


"Най-лошото тепърва започна" (в. Айдънлък), "Икономиката се отклони от пътя" (в. "Йени месаж"), "От растеж към свиване" (в. "Йени Ася"), "Растежът се свива" (в. "Милли газете") - това са някои от заглавията в турския печат, който съобщава за регистрираното забавяне в растежа на турската икономика.<br /><br />Огласени вчера данни на Турския статистически институт ("Тюркстат") сочат, че икономическият...

Апелативният съд гледа мярката на задържания за подкуп данъчен

https://www.24chasa.bg/novini/article/7193881

Апелативният съд гледа мярката на задържания за подкуп данъченСофийският апелативен съд ще разгледа жалбата за изменение на мярка "задържане под стража" в по-лека по искане на задържания за подкуп служител на НАП Любомир Савов, съобщи БГНЕС. В края на октомври, в качеството си на длъжностно лице Савов е поискал подкуп от управител на дружество, в размер на 45 хиляди лева Любомир Савов беше задържан с първия

Кметът Камбитов разказа приказка на деца пред Дядо Коледа

https://www.24chasa.bg/region/article/7193886

Кметът Камбитов разказа приказка на деца пред Дядо КоледаКметът Атанас Камбитов зарадва децата на Благоевград като постави началото на традиционната инициатива "Часът на приказния разказвач". Пред малчуганите и техните родители той разказа "Историята на коледната елхичка", която завърши с поука, че няма по-хубаво място от дома. Преди началото на приказката, десетки деца заеха своите места,

Влакът София-Варна е излязъл от релси

http://www.moreto.net/novini.php?n=387447

От 07:47 ч. е прекъснато движението на влаковете в участъка между гарите Реброво и Своге. Причината за временното преустановяване на движението е свързана с принудителния престой след гара Реброво на бързия влак № 2601 от София за Варна поради излизането от релсите с първата талига на локомотива от композицията, съобщават за Moreto.

“Голф” се блъсна във “Фиат” на пътя Каблешково – Медово, двама са пострадали

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/0_mhyW-7124/

На 10.12.т.г. около 07.40 ч. на пътя между Каблешково и с. Медово, поради движение с несъобразена с пътните условия скорост / мокра и частично заледена пътна настилка/ л.а. «Фолксваген Голф», с бургаска регистрация, управляван от 40- годишната П.Ж. от Поморие, навлиза в лентата за насрещно движение и допуска ПТП с насрещно движещия се л.а. «Фиат Дукато», с бургаска регистрация, управляван от 34- годишния С.Д. от с. Гюльовца, съобщават от полицията.

От ПТП са пострадали двама- водачката на л.а. «Фолксваген» – П.Ж. /, която с контузия на тялото, гръдния кош и корема, без опасност за живота и  е настанена за лечение в УМБАЛ – Бургас/ и пътуващият в л.а. «Фиат» – С.Х., 35- годишен / който с открита рана на главата, контузено рамо и ключица, и сътресение на мозъка, без опасност за живота, и  е настанен за лечение в УМБАЛ – Бургас/.

Трима ранени в катастрофа край Павликени

https://www.24chasa.bg/novini/article/7193785

Трима ранени в катастрофа край ПавликениТрима мъже са пострадали при катастрофа в понеделник. Произшествието е станало на пътя между гр. Павликени и с. Михалци между лек автомобил «Опел Астра», управляван от 28-годишен мъж от Павликени и лек автомобил »Опел Вектра», управляван от 55-годишен мъж от с. Михалци, съобщи полицията. В резултат на това са пострадали водачите на двата

Китай забранява продажбите на някои iPhone-и

http://clubz.bg/76983-kitaj_zabranqva_prodajbite_na_nqkoi_iphone_i

Продажбите на актуални модели iPhone - от версия 6 до миналогодишния X, е забранена в Китай след решение на съда във Фуджоу, съобщи Digital Times.

Причината уж не е търговската война между двете страни, а обикновен патентен спор между две американски компании.

Производителят на чипове №1 в света Qualcomm успешно осъди четири дъщерни компании на Apple в Поднебесната империя. Те нарушавали патент два техни патента, свързани с настройките и промените в размера на външния вид на снимките, както и управлението на приложения чрез екрана. 

“Apple продължава да получава ползи от нашата интелектуална собственост, без да ни компенсира. Това съдебно решение е допълнително потвърждение на силата на широкото патентно портфолио на Qualcomm", отбелязва вицепрезидента на компанията Дон Розенбърг.

Добрата новина за Apple е, че заради споровете с Qualcomm компанията реши да се откаже да работи с "опонента" си за последния iPhone XS, и той не е засегнат. Лошата е, че старите модели са далеч по-популярни в Китай, където смартфон за 1000 долара е солена инвестиция. Фирмата от Купертино ще обжалва решението.

Почернена за цял живот майка се събра след 69 години с дъщеря си, обявена за мъртва при раждането ..

http://www.struma.com/lyubopitno/pochernena-za-cyal-jivot-maika-se-subra-sled-69-godini_143005/

Жена от Флорида, която преди 69 години е била излъгана, че бебето ѝ е починало при раждането, се срещна за първи път с дъщеря си. През 1949 година 18-годишната Женевиев Пъринтън родила момиченце в болница в Индиана, но лекарите ѝ казали, че то е починало.

„Казах им, че искам да видя бебето. Те ми казаха, че е умряла“, разказа вече 88-годишната Пъринтън в интервю за „Фокс 13“. 69 години по-късно, обаче, в навечерието на Коледа, майка и дъщеря се...

Продължава

Най-ярката комета за годината ще премине покрай Земята тази седмица

https://www.24chasa.bg/novini/article/7193863

Най-ярката комета за годината ще премине покрай Земята тази седмицаНай-ярката комета за тази година ще премине най-близо до Земята на 16 декември, съобщи в. "Мирър". Кометата 46Р/Виртанен ще се вижда и с невъоръжено око. Макар и разстоянието й до нас да е най-малко на 16 декември, тя ще е най-ярка на 12 декември, когато ще е най-близо до Слънцето. На цвят 46Р/Виртанен е синкава и има малка тънка опашка.

Цените на петрола остават стабилни въпреки негативното настроение като цяло*

https://www.investor.bg/surovini/365/a/cenite-na-petrola-ostavat-stabilni-vypreki-negativnoto-nastroenie-kato-cialo-273425/

Като сигнал за липса на доверие фонд мениджърите намалиха бичите си залози върху петрола до най-ниските си нива от повече от две години насам

Апелативният спецсъд не се съгласи с изводи от проверката по делото на Иванчева

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/12/11/3359807_apelativniiat_specsud_ne_se_suglasi_s_izvodi_ot/?ref=rss


В становище до медиите председателят на Апелативния спецсъд Георги Ушев изразява несъгласие с три от изводите на назначената от Върховния касационен съд (ВКС) проверка. От 29 ноември до 5 декември трима съдии от ВКС провериха администрирането на делата по мерките за неотклонение на бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова, подсъдими за вземане на подкуп и намиращи се под стража от 17 април. Становището е адресирано до Висшия съдебен съвет...

Турция създава нова военноморска база в Черно море

http://www.cross.bg/more-cherno-tyrtziya-1591348.html

/КРОСС/ Турция създава нова военноморска база на източното крайбрежия на Черно море, съобщи БГНЕС, позовавайки се на турския вестник "Миллиет". Новият военен обект ще се намира в района на селището Сюрмене, на 40 км от град Трабзон. Очаква се, че във военната база ще служат 400 военнослужещи, а също така ще работят 200 цивилни лица. Изданието отбелязва, че Анкара е предприела тази стъпка след новините за намеренията на САЩ да изпратят в акваторията на Черно море свои военни кораби. Вашингтон ще предприеме тези действия след инцидента в Керченския проток. В момента Турция разполага с 8 военноморски бази в четирите морета, които умиват нейните брегове. Това са Средиземно, Черно, Мраморно и Егейско море.  

Бързият влак София - Варна излезе от релсите

http://www.varna24.bg/news/834399.html

От 07:47 ч. е прекъснато движението на влаковете в участъка между гарите Реброво и Своге. Причината ...

СЛЕД НАПАДЕНИЕ С ЧУК: Вандали заляха автомобил на инвалид с блажна боя

https://pik.bg/след-нападение-с-чук-вандали-заляха-автомобил-на-инвалид-с-блажна-боя-news803166.html

СЛЕД НАПАДЕНИЕ С ЧУК: Вандали заляха автомобил на инвалид с блажна боя

Вандалски прояви, записани с камера за видеонаблюдение и документирани в снимки в квартал "Сухата река". На кадрите ясно се вижда как мъж излива кофа с боя върху паркиран автомобил. И това далеч не е всичко - счупени стъкла и пробити с нож гуми са част от вендетата в иначе тихия квартал.

Потърпевшият Сашо Мирчев разказва, че колата му е била залята на 29 ноември в 19:30 часа. Мирчев разказва, че боята на колата му е паднала докато се опитва да я изчисти, счупено е и стъкло. Потърпевшият е виждал два пъти извършителя, който е криминално проявен. При предишна тяхна среща бил нападнат с чук, въпреки че нямали конфликти.

Той поиска защита от полицията, като е написал писмо до министъра на вътрешните работи.

Дъщерята на Мирчев Мая разказва, че става въпрос за системен тормоз към семейството, като случката с двата автомобила е поредна, но не се знае дали ще е последна.

Благотворителен концерт за нуждаещи се ученици организират в Разлог

https://www.actualno.com/koledenduh/blagotvoritelen-koncert-za-nujdaeshti-se-uchenici-organizirat-v-razlog-news_711016.html

За седма поредна година СУ ”Братя Петър и Иван Каназиреви” организира празничен концерт под надслов "Коледни вълшебства" в Разлог. Събитието е съчетано с благотворителен базар, а средствата ще бъдат дарени на нуждаещи се ученици. „Всичко започна преди седем години в класната стая”, споделя преподавателят Росица Тумбева. Идеята е била да се даде възможност за изява на талантливи деца. През следващите години събитието се пренася в читалището, а в

Все повече мигранти се опитват да пътуват с влак от Истанбул към България или Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/7193872

Все повече мигранти се опитват да пътуват с влак от Истанбул към България или ГърцияТурските гранични власти в Одрин са заловили група от 20 нелегални мигранти при опит да отпътуват с международния влак от Истанбул за България през жп гарата в Одрин, предава БТА. Мигрантите били разкрити при проверка на документите от властите на граничната жп гара в Одрин. В групата имало мигранти от Палестина, Алжир, Мароко, Тунис и Либия.

Дупница решава проблема с автокъщите на главен път Е 79, ето какви мерки взеха

http://www.struma.com/obshtestvo/dupnica-reshava-problema-s-avtokushtite-na-glaven-put-e-79_143004/

Проблемът с изградените автокъщи край Дупница в посока София и най-вече техният излаз на главен Е-79 е на път да бъде разрешен. По тази причина се проведе среща на кметът инж.Методи Чимев, заместникът му Крум Милев, гл.архитект на Общината Славка Петкова и експерти с директора на областно пътно управление Юлияна Божилова и представители на автотърговците. Този бизнес с автомобили втора ръка е най-големият в общината и в България и осигурява препитание на стотици...

Продължава

Момиче или старица, какво виждаш на тази картина

https://www.vesti.bg/lyubopitno/momiche-ili-starica-kakvo-vizhdash-na-tazi-kartina-6067808

„Фигурата на Боринг“ е може би най-известната от т. нар. „двусмислени илюзии“ в психологията

Линейка докара в съда на инвалидна количка от ареста бизнесмена Миню Стайков

https://petel.bg/Lineyka-dokara-v-sada-na-invalidna-kolichka-ot-aresta-biznesmena-Minyu-Staykov__294808

Днес спецмагистратите трябваше да решат дали да го освободят, но медицинска експертиза ще установява дали състоянието му позволява да ос...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване