Тун Чихуа: Реформите в Китай са едно от най-важните световни събития през 20-ти век

https://www.24chasa.bg/novini/article/7193719

Тун Чихуа: Реформите в Китай са едно от най-важните световни събития през 20-ти векПолитиката на реформи и отваряне на Китай е едно от най-важните събития в света за 20-ти век, тъй като са от полза не само за страната, но и за света. Хонконг даде голям принос за въвеждането на тази политика и получи големи възможности за развитието си, каза заместник-председателят на Китайския народен политически консултативен съвет и президент

Взеха вилата на 95-годишната баба Костадинка от Варна

http://www.varna24.bg/news/834379.html

“Човек трябва да няма душа и сърце." Това каза със сълзи на очи пред съдия-изпълнителя и новия ...

Туск отхвърли предоговаряне сделката с Великобритания

https://frognews.bg/novini/tusk-oghvarli-predogovariane-sdelkata-velikobritaniia.html

Председателят на Европейския съвет е отхвърлил предоговарянето на сделката за Брекзит на Тереза Май и спорния въпрос за ирландската граница на срещата на върха в Брюксел по-късно тази седмица.

Съдът гледа мярката на задържания за подкуп служител на НАП

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sydyt-gleda-miarkata-na-zadyrzhaniia-za-podkup-sluzhitel-na-nap-2136489

Софийският апелативен съд днес ще разгледа жалбата за изменение на мярка "задържане под стража" в по-лека на задържания за подкуп служител на НАП Любомир Савов.
 

Баба даде 33 000 лева за разваляне на магия

//dariknews.bg/regioni/vraca/baba-dade-33-000-leva-za-razvaliane-na-magiia-2136545

Жена подала в полицията в Монтана жалба, че 81-годишната й майка от с. Доктор Йосифово, община Монтана, е била измамена от непознати.

В продължение на една година те й искали пари, под предлог, че й развалят магия.

Информация за състоянието на републиканските пътища към 06:00 ч.

http://www.cross.bg/srok-dvizhenieto-poradi-1591343.html

/КРОСС/ І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА:Температурите са в интервала от -9° до +7°. Времето над страната е предимно облачно. Слаб вятър духа в областите Варна, Бургас, Видин, Враца, Добрич, Плевен, Силистра, София, Смолян, Хасково, Търговище и Шумен. Дъжд вали в областите Велико Търново, Враца, Перник, Плевен, Пловдив и Смолян. Сняг вали в района на проход, Републиката"/обл. Стара Загора/ и Търговище. Пътните настилки са предимно сухи, по усойните и планински райони частично заснежени или заледени, обработени и проходими при зимни условия.Намалена видимост поради мъгла:- до 50 м. в района на Силистра.- до 100 м. в района на Добрич и Враца . ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ТОВАРНИ АВТОМОБИЛИ: Забранява се движението на моторни превозни средства, предназначени за превоз на товари с техническа допустима максимална са над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника, както следва: целогодишно за периода на официалните празници: последния работен ден преди празници - от 16:00 часа до 20:00 часа и последния почивен /празничен/ ден - от 14:00 часа до 20:00 часа. Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един празничен ден.Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един почивен или празничен ден

Юноша на Пирин 2001 бе избран за Футболист N2 на Ботев Враца

http://www.struma.com/sport/yunosha-na-pirin-2001-be-izbran-za-futbolist-n2-na_142986/

Бившият страж на Пирин Благоевград и младежкия национален отбор на България Красимир Костов бе избран за Футболист N2 на Ботев Враца. Юношата на Пирин 2001 стана първи подгласник на победителя в анкетата Юлиан Ненов.

Церемонията Футболист на Враца за 2018 година се провежда за поредна година, а освен Костов още трима футболисти станаха подгласници на победителя, Петър Атанасов, Емил Стоев и Ивайло Михайлов.

Специална награда на кмета за изключителни заслуги бе връчена на...

Продължава

Обезсилен Макрон е последното нещо, от което се нуждае Европа

http://clubz.bg/76976-obezsilen_makron_e_poslednoto_neshto_ot_koeto_se_nujdae_evropa

Десетина минути, за да потуши бушуващ пожар - снощи френският президент Еманюел Макрон направи най-важното си изявление от началото на петгодишния си мандат след десетдневно мълчание, повече от три седмици протести и също толкова съботи, белязани от насилие.

Обявявайки "икономическо и социално извънредно положение", държавният глава отговори на гнева на "жълтите жилетки" и огласи конкретни мерки, пише в. "Паризиен" след снощното обръщение на президента към нацията.

Този път не може да се каже, че Еманюел Макрон твърди, че "се вслушва в гнева", без да си направи и най-малък извод. Снощи полумерките, сдържаността и перифразите бяха забравени - за да възстанови контакта си с французите и да им покаже "любовта" си, държавният глава не се скъпеше, отбелязва редакционна статия в. "Фигаро".

Колкото до стила, президентът направи всичко възможно да поправи имиджа на високомерие, снизходителност и дистанцираност, който систематично свързват с него от началото на кризата, като направи поредица самокритични изказвания, включително, че властите не са съумели да отговорят на обществения гняв, допълва вестникът.

Впечатляващите мерки в полза на повишаване на покупателната способност, обявени от президента, ще струват, според източник, близък до министерството на икономиката и финансите, около 7 милиарда евро, тоест около 0,3 процента от брутния вътрешен продукт. Към това трябва да се добавят 0,2 процента (4 млрд.) от отменянето на данъка върху горивата и мерките, свързани с екологичния преход.

При липсата на ново съкращаване на публичните разходи, дефицитът догодина вероятно ще надхвърли 3 процента. Досега разликата между приходите и разходите бе програмирано да достигне 2,8 процента от БВП. Тя обаче може да се окаже 3,2 и повече процента, тъй като протестите на "жълтите жилетки" се отразиха върху растежа в края на годината, а оттам и в началото на следващата, посочва в. "Поан". Според сондаж на "Опиниън уей" за френската информационна телевизия ЛСИ повече от половината французи (54 на сто) искат движението на "жълтите жилетки" да спре протестите след обръщението на Макрон. Но в същото време парадоксално, 66 на сто от анкетираните продължават да изразяват подкрепа за движението, пише "Поан", цитирайки данните на агенцията. Сондажът обхваща 991 души и е представителен за населението над 18-годишна възраст. 

Политическите кризи във Франция винаги са се разраствали до бунтове, за разлика от тези във Великобритания, отбелязва британският в. "Гардиън". Опитите на президента Еманюел Макрон да извърши радикални реформи в боледуващата икономики винаги са били трудни. Бившият президент Никола Саркози се опита да приложи същата нео-Тачърска програма и се сблъска със същата криза на властта. Франция е по-поляризирана дори от Великобритания. Въпреки това политическите кризи там винаги са се разигравали на улиците на Париж. Миналата седмица Макрон прочете графитите върху Триумфалната арка и капитулира, а после преговаря с водачите на вълненията, допълва вестникът.

Крехкостта у дома неизбежно води до отслабване на влиянието в чужбина. Макрон нееднократно е заявявал, че международното доверие към него зависи от способността му да осъществи реформи в национален план, което сега е застрашено, докато той се стреми за запази президентското си управление, отбелязва "Гардиън" в друга статия. Амбициите, които Макрон имаше преди да стане президент - да вдъхне нов живот на европейските проект като съживи партньорството с Берлин - вече бяха осуетени от относителната слабост на германския канцлер Ангела Меркел след разочароващите й резултати на изборите миналата година.

Четири месеца преди изборите за Европейския парламент, на които се очаква сериозно настъпление на националистическите и нелибералните сили на континента, един обезсилен Макрон начело на хаотична, разбунена Франция е последното нещо, от което се нуждае Европа, подчертава всекидневникът, цитиран от БТА.

Ал. Йорданов: Каракачанов сутринта говори едно за Македония, вечер друго

https://frognews.bg/politika/iordanov-kakakachanov-sutrinta-govori-edno-makedoniia-vecher-drugo.html

Омръзна ми в България политиците сутрин да говорят едно, а вечер друго. визирам изказванията на Красимир Каракачанов. Той е заявявал, че договорът между Гърция и Македония не го притеснява. При посещение в Македония пък разреши речта му да се превежда на македонски език.

Три квартала на София излизат на протест срещу мръсния въздух

http://nakratko.bg/category/58/168244/


Жители на „Красна поляна”, „Западен парк” и „Овча купел” се събраха пред Министерството на околната среда и водите.

Общината няма да плати, за да продължат да светят очите на паметника на цар Самуил

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/12/11/3359802_obshtinata_niama_da_plati_za_da_produljat_da_svetiat/?ref=rss


Очите на паметника на цар Самуил в София вече не светят и едва ли това ще се промени, ако общината не плати 3 хил. лв. Това обявява пред "Дарик" авторът на скулптурата – Александър Хайтов. Медията цитира зам.-кмета по културата Тодор Чобанов, който казва, че не е било предвидено очите да светят и затова общината няма да поддържа диодите.<br /><br />"Всички бяха изненадани от тази непредвидена в проекта инсталация. Затова сега ние не можем да поддържаме система, която...

Антъни Иванов влезе във финала на 200 м бътерфлай на световното по плуване

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/12/11/3359805_antuni_ivanov_vleze_vuv_finala_na_200_m_buterflai_na/?ref=rss


Антъни Иванов се класира за финала на 200 метра бътерфлай на световното първенство по плуване в малък басейн. Той влезе сред осемте най-добри, като даде шесто време.<br /><br />Българският плувец завърши за 1:51,81 мин в силната четвърта серия. С постижението си Иванов подобри собствения си национален рекорд в дисциплината.<br /><br />Най-бърз беше японецът Даия Сето, който записа 1:49,88 мин в четвъртата серия. Той беше и единственият състезател, слязъл под 1:50...

Най-ярката комета за годината ще премине покрай Земята тази седмица

https://petel.bg/Nay-yarkata-kometa-za-godinata-shhe-premine-pokray-Zemyata-tazi-sedmitsa__294795

Най-ярката комета за тази година ще премине най-близо до Земята на 16 декември, съобщи в. "Мирър".  Кометата 46Р/Виртанен ще се вижда и с н...

Спецакция в "Гиздова махала" в Дупница

https://petel.bg/Spetsaktsiya-v-Gizdova-mahala-v-Dupnitsa__294794

Снимка: Булфото Специализирана операция се провежда в квартал "Гиздова махала" в Дупница, пише "Монитор". Там са влезли екипи на  пол...

Половин Варна остава без вода от утре за едно денонощие заради ремонта на бул. "Левски"

https://petel.bg/Polovin-Varna-ostava-bez-voda-ot-utre-za-edno-denonoshhie-zaradi-remonta-na-bul--Levski__294793

Във връзка с ремонта на бул."Васил Левски" и изграждането на връзки на магистрален водопровод за 24 часа, от 08:00 ч. на 12 декември, / сряда /, до 0...

Блокада на жп линията през Искърското дефиле, влакът София - Варна излезе от релси

https://petel.bg/Blokada-na-zhp-liniyata-prez-Iskarskoto-defile--vlakat-Sofiya---Varna-izleze-ot-relsi__294792

Снимки: БДЖ Локомотивът на сутрешния влак София – Варна е излязъл от релсите, заради което е преустановено движението на всички влакове...

Министър Вълчев в Сандански: Най-много разчитаме на учителите

http://www.struma.com/obshtestvo/ministur-vulchev-v-sandanski-nai-mnogo-razchitame-na-uchitelite_142985/

Срещата на министъра на образованието – Красимир Вълчев с директори, учители и представители на синдикати от община Сандански, бе открита от кмета на общината – Кирил Котев, който сподели за реализираните проекти в сферата на образованието и своята целенасочена политика към развитие и надграждане на образователната среда и сред най-малките жители.

„Изпълняваме приоритетите си. Учителите са най-важни и най-много разчитаме на тях като държава и общество, нещо което...

Продължава

Британският парламент ще дебатира отложеното гласуване на сделката за Брекзит

http://nakratko.bg/category/25/168243/


Парламентът на Великобритания ще дебатира по решението на премиера Тереза Мей за отлагане на гласуването на предложеното от нея споразумение с Европейския съюз за Брекзит, което тя мотивира с очакване да получи допълнителни гаранции от Европейския съюз за предпазния механизъм за границата със Северна Ирландия.

Един човек е загинал, а 34-ма са ранени в катастрофи през последното денонощие

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7193779

Един човек е загинал, а 34-ма са ранени 
в катастрофи през последното денонощиеЕдин човек е загинал, а 34 са ранени в 30 тежки катастрофи в страната през последното денонощие. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. В София са станали 3 тежки и 27 леки пътнотранспортни произшествия, при които са пострадали трима

Златка и Джулка наемат адвоката на Брадъра, за да съдят Кулагин

http://www.varna24.bg/news/834316.html

Двете гърли са се спазарили с Брадъра да ползват услугите на адвоката на шоуто. Сексбомбите са ...

Китайски съд забрани продажбата на iPhone в страната

http://www.varna24.bg/news/834311.html

Китайски съд нареди забрана в страната за продажба на iPhone. Това стана заради патентни спорове ...

Задържаха мъж за кражба от частен дом

http://budnavarna.bg/41485-zadarzhaha-mazh-za-krazhba-ot-chasten-dom/

На 07.12., е получен сигнал за кражба от частен дом, намиращ се на ул. „Георги Паспалев“, научи BudnaVarna.bg.

Неизвестно лице е извършило кражбата на портмоне с банкови карти и сума около 40 лв. След проведени оперативно-издирвателни дейности и действия по разследване на случая е установено, че извършител на деянието е Д.Д. (53 г.) от Варна, известен на МВР.

По случая е образувана преписка, уведомен е прокурор от Районна прокуратура – Варна. Д.Д. е задържан за срок до 24 часа.

Материалът Задържаха мъж за кражба от частен дом е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Работодателите във Варна предвиждат да увеличат нивата на заетост

http://www.varna24.bg/news/834375.html

Българските работодатели очакват скромно темпо на наемане на служители в периода януари-март според ...

Операта "Бохеми" днес на варненска сцена

http://www.moreto.net/novini.php?n=387372

Трогателната история за любовта и приятелството, която Пучини превръща в оперната класика „Бохеми“, ще оживее под диригентската палка на маестро Деян Савич, напомня Moreto.net. Спектакълът е част от XIX Коледен музикален фестивал, организиран от ТМПЦ - Варна, и ще се състои днес, от 19 часа на голямата сцена на Държавна опера - Варна.

Показен разстрел! Възрастен мъж гръмна…

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%b5%d0%bd-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b5%d0%bb-%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d1%80%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bd-%d0%bc%d1%8a%d0%b6-%d0%b3%d1%80%d1%8a%d0%bc%d0%bd/

Възрастен мъж простреля крава. В РУ-Сандански, около 15:00 часа вчера, е получен сигнал за простреляна крава на центъра в с.Горно Спанчево, общ.Сандански, която е получила наранявания несъвместими с живота. Със заповед за задържане до 24 часа е задържан С.П./78г./ от с.Ресилово, общ.Сапарева баня.
За случая е уведомена РП-Сандански. Образувано е досъдебно производство.

Сн. илюстративна

Материалът Показен разстрел! Възрастен мъж гръмна… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Адвокатът на Баневи: Делото срещу тях е политическо

https://dnes.dir.bg/temida/advokatat-na-banevi-deloto-sreshtu-tyah-e-politichesko

Според Христо Ботев доказателствата по повдигнатите им обвинения са недобре прецизирани и набързо събрани

Извънредно социално и икономическо положение обяви пред французите Еманюел Макрон

http://nakratko.bg/category/25/168242/


Президентът на Франция Еманюел Макрон се очаква да се срещне днес с представители на банките и едрия бизнес в страната, за да обсъди участието им в колективните усилия за справяне с кризата, възникнала след масовите протести през последните седмици.

Насилникът на пенсионерката в Бяла черква опитал да влезе и в други къщи

https://www.24chasa.bg/novini/article/7193776

Насилникът на пенсионерката в Бяла черква опитал да влезе и в други къщи18-годишният младеж, който на 6 декември изнасили и уби 70-годишна жена в търновското градче Бяла черква, опитал да влезе и в други къщи, преди да нахлуе в дома на баба Петра. Това разказаха по Би Ти Ви комшии на убитата. На 25 срещу 26 ноември той влязъл в къщата на друга жена, бил с шапка и маска на лицето, но тя го познала по пръстена на ръката.

Инвеститорите в Китай с повишен интерес към биофармацевтичните компании

https://www.24chasa.bg/novini/article/7193715

Инвеститорите в Китай с повишен интерес към биофармацевтичните компанииБиофарамацевтичните компании в Китай се обект на повишен инвеститорски интерес напоследък, тъй като потенциалните печалби, които предлагат са огромни. „Усъвършенстването на регулаторната рамка и подобряването на бизнес средата доведоха до бум в научните и развойни дейности, свързани с новите медикаменти и лекарства.

За преобразяване на евроинституциите настояха 120 интелектуалци и политици

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/12/11/3359799_za_preobraziavane_na_evroinstituciite_nastoiaha_120/?ref=rss


Обединение от над 120 интелектуалци, учени и политици от 16 страни, начело с френския икономист Тома Пикети, отправиха вчера призив за дълбоко преобразяване на европейските институции и политики в статия във френския в. "Монд", цитирана от "Франс прес".<br /><br />"След Брекзит и избирането на антиевропейски правителства начело на няколко страни членки вече не е възможно нещата да продължат както досега", предупреждават авторите на публикацията преди...

Миро отиде при Дядо Коледа

http://www.varna24.bg/news/834301.html

След като за месец новата песен на Миро "Печат от моята душа“ навъртя 1 200 000 гледания в ...

Брутално престъпление! Разстрел посред бял ден в центъра на санданското село Ново Делчево!

http://www.struma.com/krimi/brutalno-prestuplenie-razstrel-posred-byal-den-v-centura-na-sandanskoto_142984/

Славчо стрелял без да му мигне окото, наоколо играели деца...

Около 15 часа вчера центъра на санданското село Ново Делчево бе стреснато от показен разстрел. Славчо Павлов от село Ресилово застреля посред бял ден кравата на Любен Влахов, без да му мигне окото.

Със законната си пушка Павлов прострелял животното зад лявото око и кравата паднала безжизнена на земята.

Убиецът, стрелял, подразнен, че животното е оставено без надзор да се разхожда по улиците на селото. В момента на стрелбата в центъра на селото е имало хора и той е застрашил и...

Продължава

Голяма част от работодателите ще раздават бонуси за Коледа

http://www.varna24.bg/news/834296.html

87% от фирмите у нас ще раздадат бонуси за Коледа на служителите си. Делът им нараства спрямо ...

Спорт по тв днес: 4 мача от Шампионската лига, волейбол, баскетбол, NHL и снукър

https://www.24chasa.bg/sport/article/7193339

Спорт по тв днес: 4 мача от Шампионската лига, волейбол, баскетбол, NHL и снукър                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Евродепутат с остър коментар: Вече няма оправдания, трябва да ни приемат в Шенген

https://pik.bg/евродепутат-с-остър-коментар-вече-няма-оправдания-трябва-да-ни-приемат-в-шенген-news803167.html

Евродепутат с остър коментар: Вече няма оправдания, трябва да ни приемат в Шенген

Ще дадем силен политически сигнал, че България и Румъния незабавно трябва да бъдат приети в Шенгенското пространство. Това заяви евродепутатът от групата на ГЕРБ в ЕНП Андрей Ковачев пред БНТ. 

"Вече не ни се слушат оправдания, че на някой му предстои избори. Имаме подкрепата от Германия, надяваме се и Франция и Нидерландия да приемат този сpраведлив акт", допълни Ковачев. 

"Тук отново става въпрос за един двоен стандарт към България. От тази гледна точка попитахме и защо вчера нямаше представител на Европейския съвет. Имиджов ефект за ГЕРБ и нищо добро за страната ще е, ако ни приемат само по Шенгенското въздушно и морско пространство, но не и по сухоземните граници", каза още по темата евродепутатът от БСП Момчил Неков. 

"Няма имиджови ефекти, не търсим подобен ефект - ние ще се борим за пълното Шенгенско пространство. Никой не може да отрече, че влизането в Шенгенското пространство е хубаво. Не трябва да се опитваме да правим имидж за един или друг, а да работим за българския интерес", допълни Ковачев.

"Трябва да устояваме националният интерес. Ако България приеме да сме в Шенгенското пространство само на въздушни и морски граници, то ние се съгласяваме на 7 дни демо версия, въпреки, че сме си платили за пълен пакет", смята Неков.

"Множество лидери заявиха еднозначно, че България и Румъния трябва да се присъединят към шенгенското пространство. Федералното правителство на Германия и Макрон решават обаче. Борисов поставя темата за Шенген на всяка среща", завърши Андрей Ковачев. 

Гумите на ученически автобус изхвърчаха в движение

http://www.varna24.bg/news/834290.html

Ученически автобус остана без гуми по време на движение. Превозното средство е било пълно с деца от ...

Пожарникарите плашат с протест заради орязан бюджет

https://www.24chasa.bg/novini/article/7193772

Пожарникарите плашат с протест заради орязан бюджетПожарникари и спасители са готови да излязат на протест, ако правителството не възстанови орязания бюджет на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. Това съобщи в „Здравей, България” председателят на синдикат „Огнеборец” Венцислав Станков. Огнеборците възразяват срещу постановление от края на миналата седмица,

Влак излезе от релсите по пътя София - Варна

http://clubz.bg/76975-vlak_izleze_ot_relsite_po_pytq_sofiq_varna

Бързият влак № 2601 от София за Варна е излязъл от релсите след гара Реброво тази сутрин в 7:47 часа, съобщи БДЖ.

В него са пътували около 100 души. Влакът се е движил с ниска скорост и няма пострадали пътници при дерайлирането на първата талига на локомотива. 

Временно е прекъснато движението на влаковете в участъка между гарите Реброво и Своге. Създадена е организация за изтегляне на вагоните с друг локомотив. Причините за инцидента се изясняват, добавя БДЖ.

Пътниците са били настанени в последния вагон от композицията и с помощта на друг локомотив са върнати в Реброво, откъдето първо с автобус, а след това с влак продължават  пътя си.

Националният железопътен превозвач ще осигури превоз с автобуси между Реброво и Своге и за пътниците от други преминаващи влакове до възстановяването на движението в участъка.

Инцидент! Изстрел по диво прасе улучи млад авджия в рамото…

http://regiona.bg/%d0%b8%d0%bd%d1%86%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%82-%d0%b8%d0%b7%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b5%d0%bb-%d0%bf%d0%be-%d0%b4%d0%b8%d0%b2%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d1%81%d0%b5-%d1%83%d0%bb%d1%83%d1%87%d0%b8-%d0%bc/

25-годишен млад ловджия е прострелян по невнимание от колегата си. Младият мъж е настанен във ВМА- София и е опериран по спешност, а колегата му е задържан за 24 часа.

Вчера около 13:15 часа на 10.12.2018г. е получено съобщение за това, че в местността „Кадифето“, землище на с.Плетена, двама мъже Е.К./32г./ и 25-годишен мъж и двамата от с.Плетена, общ.Сатовча са търсили простреляно прасе от ловния ден на 09.12.2018 година.

При откриването на животното Е.К. е произвел изстрел по прасето и след като тръгнал към него паднал и произвел втори неволен изстрел със законно притежаваното от него оръжие, в резултат на което ранил в областта на дясното рамо 25-годишния мъж.

Пострадалият е транспортиран за лечение във ВМА-София. Е.К. е задържан със заповед за задържане до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство. сн. илюстративна

Материалът Инцидент! Изстрел по диво прасе улучи млад авджия в рамото… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Нечовешко деяние! Изверг брутално уби и изнасили 70-годишна баба

http://www.varna24.bg/news/834284.html

18-годишният Димитър, обвинен в убийството и изнасилването на 70-годишната Петра Станева от Бяла ...

НПО се закани да оправи мантинелата при Своге, след като държавата не иска

https://www.actualno.com/sofia/npo-se-zakani-da-opravi-mantinelata-pri-svoge-sled-kato-dyrjavata-ne-iska-news_711002.html

Ако до понеделник, 17 декември, не бъде сменена мантинелата при Своге, ще я сменим ние, надявам се да ни подкрепят и граждани. Това заяви Диана Русинова, която е представител на неправителствената организация Институт за пътна безопасност (ИПБ). Русинова напомни, че НПО-то вече е поискало от главния прокурор Сотир Цацаров да се намеси, защото сега оправданието да няма нова еластична мантинела е течащото следствие. Как за пробите от асфалта не им попречи, попита Русинова. Тя добави пред Нова тел

„Агрион Финанс“ раздава кредити на малки и големи фермери

https://www.24chasa.bg/novini/article/7192579

„Агрион Финанс“ раздава кредити на малки и големи фермериУвеличава се търсенето на заеми от алтернативни финансиращи дружества Финансиращото дружество „Агрион Финанс“ отчита сериозен ръст на исканията за отпускане на кредити в края на годината. Компанията е специализирана във финансирането на земеделски производители и предлага изгодни заеми по облекчена процедура и съкратени срокове.

Симеон Симеонов влиза в учебника на Боби Чарлтън след 1:1 на "Уембли"

https://www.24chasa.bg/sport/article/7193539

Симеон Симеонов влиза в учебника на Боби Чарлтън след 1:1 на "Уембли"Точно преди 50 години на 11 декември България прави 1:1 на “Уембли” с Англия. Действащият световен шампион и бронзовият медалист от европейското през лятото на същата 1968 г. Голът на Георги Аспарухов в 32-ата минута, когато навързва цялата защита на домакините, обикаля световния телевизионен обмен.

Откъс от "Пътека през огън и лед"

https://www.dnevnik.bg/na_put/2018/12/11/3358235_otkus_ot_puteka_prez_ogun_i_led/?ref=rss


"Пътека през огън и лед" е разказ за 4240-километров солов преход, който променя живота на един млад и неопитен пътешественик. На 23 години, Петър си мисли, че държи здраво юздите на живота си и добрите перспективи са безкрайни. Той има мечтана работа като мениджър в голяма хотелска верига в Лондон, социални контакти, забавления и плановете на всеки млад човек да покори света. Седем години по-късно ежедневието му се заключва между работата в офис и почивката пред телевизора, а срещата...

Европарламентът обсъжда бюджета на ЕС за 2019 година

http://econ.bg/Новини/Европарламентът-обсъжда-бюджета-на-ЕС-за-2019-година_l.a_i.767437_at.1.html

Бюджетът на ЕС за догодина ще е една от темите, които ще бъдат обсъдени на пленарно заседание на Европейския парламент в Страсбург. Преговорите...

Заев отговори на Каракачанов: Мое право е да бъда македонец и да говоря на македонски език

https://www.mediapool.bg/zaev-otgovori-na-karakachanov-moe-pravo-e-da-bada-makedonets-i-da-govorya-na-makedonski-ezik-news287352.html

"Да бъда македонец и да говоря македонски език е мое право, това е европейска ценност". Така премиерът на Македония Зоран Заев отговори на продължаващите атаки от страна на българския вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов от последните дни, предаде македонската информационна агенция "Мета", цитирана от българската "Фокус". Преди дни Каракачанов обяви, че в Скопие се самозабравят и не спазват Договора за приятелство между двете държави. Заплаши Македония с блокада на членството й в Европейския съюз и НАТО, ако Заев продължава да твърди, че има македонски език, а в понеделник добави, че политиците в Скопие се самозабравят. В рамките на публичния дебат в Щип за конституционните промени, македонският премиер каза, че ще продължи с усилията си за изграждане на приятелство с България. "Очаквам европейските ценности да бъдат приети от всички, защото подадох ръка и приех, че споделяме обща история. Ще продължа да говоря в дух на приятелство и ще продължа да изграждам приятелство, независимо от причините, поради които някой е основал изявленията си. Вярвам, че както г-н Каракачанов, така и министър Захариева и премиерът Борисов, но преди всичко българският народ е приятелски народ на нашия", заяви Зоран Заев. Македонският премер социалист демонстрира добри отношения с българския премиер Бойко Борисов, който е от друга политическа партия. Самият Борисов е признавал, че се разбира по-добре със Заев, отколкото с бившия премиер на страната Никола Груевски, който неотдавна получи политическо убежище в Унгария, за да избегне затвора в Скопие. Македонският професор Георги Спасов заяви, че изявлението на Каракачанов е реакция на страха, че с влизането на Македония в ЕС,българският вицепремиер може да остане без парите от продажбата на българските паспорти. Лидерът на опозицията Християн Мицковски също разкритикува изявлението на Каракачанов. "В Македония и България все още има сили, които не мислят добро за отношенията между съседите", коментира председателят на ВМРО-ДПМНЕ. От научна гледна точка няма спор, че македонският език е диалектна форма на българския, но от политическа, както има македонски политици, така има и македонски език. Това коментира бившият посланик на България в Скопие Александър Йорданов пред бТВ. Той анализира договора между България и Македония и споразумението между Македония и Гърция. Русия е държавата, която се противопоставя на евроатлантическата интеграция на Македония, смята Йорданов. Според него, когато Македония бъде приета в НАТО, разговорите между София и Скопие ще се водят като между две натовски страни и ще бъдат нормални, ще бъдат решени и проблемите.

Евродепутатите гласуват резолюция за България в Шенген

http://nakratko.bg/category/25/168241/


Резолюция за присъединяването на България и Румъния в Шенгенското пространство се очаква да гласуват евродепутатите, след като снощи разгледаха доклад на колегата си Сергей Станишев, в който се настоява за пълното приемане на двете страни в зоната за свободно придвижване.

Две жени пострадаха при пожар в жилищна кооперация

http://www.varna24.bg/news/834279.html

Две жени бяха откарани в болница, след като пожар пламна на тавана на 5-етажна кооперация в ...

Косовският премиер се готви да въведе три нови мерки против Сърбия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7193770

Косовският премиер се готви да въведе три нови мерки против Сърбия 
Косовският премиер Рамуш Харадинай ще обяви днес нови мерки против Сърбия. След увеличението със сто процента на митата върху стоките, внасяни в Косово от Сърбия, Харадинай готви три нови мерки, една от които е забрана на употребата на динара на косовска територия, съобщава вестник "Блиц", като цитира прищинския анализатор Фатмир Шехоли.

Три столични квартала на протест срещу мръсния въздух

https://frognews.bg/novini/tri-stolichni-kvartala-protest-sreshtu-mrasniia-vazduh.html

„Над 80% от населението признава, че има проблем с мръсния въздух. Това вече е проблем от национално значение, искаме МОСВ да влезе в ролята си и да започне да управлява отпадъците”, заяви Десислава Малинова от протестиращите.

Пристрастяването към смартфона и таблета променя детския мозък

http://www.moreto.net/novini.php?n=387434

Мозъците на деца, които прекарват дълго време пред екраните на смартфони, таблети или често играят на видео игри, изглеждат променени, сочат резултатите от изследване на Националните здравни институти на САЩ, цитирани от Франс прес.

Бившият зам.-кмет на София Евгени Крусев е призован на разпит от спецпрокуратурата

http://nakratko.bg/category/60/168240/


Седмица след като подаде оставка заради ремонта по улица "Граф Игнатиев" в центъра на София, бившият заместник-кмет Евгени Крусев е призован на разпит от следователи от Специализираната прокуратурата.

Изнасилиха брутално четири ученички, тръгнали на благотворителна мисия

http://www.varna24.bg/news/834273.html

Четири ученички са били държани с опряно дуло до главите и изнасилени при брутално нападение в ...

От АПИ проверяват днес дали са поставени нови мантинели на пътя Своге – София

https://zaistinata.com/%d0%be%d1%82-%d0%b0%d0%bf%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%80%d1%8f%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d0%b8-%d1%81%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b5/

Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Светослав Глосов и инж. Дончо Атанасов – член на УС на АПИ, ще проверяват днес работата на фирмата, поставяща нови мантинели на пътя Своге – София, в участъка преминаващ през град Своге където след тежък пътен инцидент преди три месеца загинаха 20 души. Според съобщението, […]

Турция строи нова военна база в Черно море

https://www.vesti.bg/sviat/turciia-stroi-nova-voenna-baza-v-cherno-more-6089802

Намерението на страната е след новината, че САЩ ще изпратят военен кораб

"До кога ще ни избиват луди комплексари?“ Въпрос на една почернена майка

http://www.varna24.bg/news/834268.html

"До кога, до кога ще ни избиват луди комплексари!“, това написа в личния си фейсбук профил ...

КАТ започва масови проверки на шофьорите за алкохол и наркотици

http://www.varna24.bg/news/834263.html

В ход специализирана полицейска операция за контрол на водачите на моторни превозни средства за ...

Младежки фестивал събира във Варна почитатели на японската култура

http://budnavarna.bg/41482-mladezhki-festival-sabira-vav-varna-pochitateli-na-yaponskata-kultura/

В най-приказния месец от годината, предстои коледното издание на младежкия фестивал за модерна японска култура AniFest 2018. Събитието ще се проведе на 15 декември, събота, от 9.30 часа до 20 часа. Единственото коледно аниме събитие тази година ще се състои за 5-а поредна година в Двореца на Културата и Спорта – гр. Варна.

Фестивалът се организира от Национален клуб за Аниме, Манга и Японска култура “Шиоказе” – гр. Варна. В програмата са включени разнообразни елементи от модерната азиатска култура. Коледното издание на AniFest 2018 ще се проведе на 15 декември в зали Младост на Двореца на културата и спорта в гр. Варна. Организаторите са предвидили много смях, веселие и коледно настроение и мното аниме и косплей.

Източник: varnautre.bg

Материалът Младежки фестивал събира във Варна почитатели на японската култура е публикуван за пръв път на Будна Варна.

„Google“: Разработчици имали достъп до данните на 52 млн. потребители

http://www.cross.bg/google-plus-nedostatuk-1591336.html

/КРОСС/ Служители на американската корпорация „Google" откриха недостатък в софтуера, заради който странични разработчици са имали достъп до данните на 52,5 милиона потребители на социалната мрежа „Google Plus". Това се казва в изявление на интернет търсачката, цитирано от БГНЕС. Посоченият недостатък се е съдържал в обновеното програмно осигуряване, разпространено през ноември. Той е отстранен седмица по-късно. От корпорацията не са намерили данни за недоброжелателното използване на дадената информация. Това се казва в изявление на интернет търсачката Служители на американската корпорация „Google" откриха недостатък в софтуера, заради който странични разработчици са имали достъп до данните на 52,5 милиона потребители на социалната мрежа „Google Plus". Това се казва в изявление на интернет търсачката, цитирано от БГНЕС. Посоченият недостатък се е съдържал в обновеното програмно осигуряване, разпространено през ноември. Той е отстранен седмица по-късно. От корпорацията не са намерили данни за недоброжелателното използване на дадената информация. Представителите на „Google" отбелязаха, че във връзка с инцидента възнамеряват по-рано, отколкото се е очаквало, да прекратят работата на „Google Plus" за обикновени потребители. Планираше се това да стане през август 2019 г., но вероятно ще се случи още през април

Камери заснеха мечка и малкото ѝ в имот на Витоша

http://www.varna24.bg/news/834325.html

Камери заснеха мечка и малкото &#1117; в имот в близост до ловното стопанство Витошко – ...

Приключиха състезанията по тенис на маса от Общинскитe ученически игри

http://varnautre.bg/2018/12/11/98218/%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%ba%d0%bb%d1%8e%d1%87%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%b7%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d0%be-%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%81-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc

Приключиха състезанията по тенис на маса, част от Общинските ученически игри 2018/2019г., организирани от дирекция „Спорт”. Турнирът бе разпределен във възрастовите групи от V-VII клас и от VIII-X клас за момчета и момичета. За първи път през тази учебна година участниците имаха възможността да се участват и по двойки. Класираните на призовите места получиха почетна […]

Петър Москов: Проблемите на Правителствена болница са като на всяка голяма държавна болница

https://www.24chasa.bg/novini/article/7193766

Петър Москов: Проблемите на Правителствена болница са като на всяка голяма държавна болница
Проблемите на Правителствена болница са като на всяка друга голяма болница в страната, каза бившият здравен министър Петър Москов в студиото на Би Ти Ви. Той коментира финансовото състояние на лечебното заведение, което е натрупало 30 млн. лв. задължения и им неизплатени заплати. Според Москов проблемът е в системата.

Срещу дискриминацията към България и Румъния се обявиха евродепутати в дебат за Шенген

https://www.dnevnik.bg/evropa/evropeiski_parlament/2018/12/11/3359794_sreshtu_diskriminaciiata_kum_bulgariia_i_rumuniia_se/?ref=rss


Европейският парламент обсъди снощи доклада на евродепутата Сергей Станишев за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Документът ще бъде подложен на гласуване днес.<br /><br />Странно е, че в дебата не участва представител на Съвета на ЕС - институцията, към която този доклад е насочен, въпреки обещанието на австрийското правителство това да влезе в дневния ред в това полугодие, отбеляза Станишев. По неговите думи в продължение на седем години Съветът е в...

Куриоз в центъра на София: Кола се оказа зазидана във вътрешен двор

http://www.varna24.bg/news/834330.html

Куриозен случай в центъра на София – колата на съсед се оказа зазидана във вътрешния двор на ...

Данните на 52 млн. потребители са изтекли в Google+

https://www.actualno.com/sciencelogy/dannite-na-52-mln-potrebiteli-sa-iztekli-v-google-news_710999.html

Служители на американската корпорация „Google“ откриха недостатък в софтуера, заради който странични разработчици са можели да имат достъп до данните на 52,5 милиона потребители на социалната мрежа „Google+“. Това се казва в изявление на интернет търсачката. Посоченият недостатък се е съдържал в обновеното програмно осигуряване, разпространено през ноември. Той е отстранен седмица по-късно. В изявлението на „Google“ се потвърждава, че

Съвременна и смела херцогиня: Меган с дръзка рокля и тъмен лак (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/syvremenna-i-smela-hercoginia-megan-s-dryzka-roklia-i-tymen-lak-snimki-2136535

Херцогинята на Съсекс Меган Маркъл се появи изненадващо на тазгодишните Британски модни награди, които се проведоха в Лондон.

Ученици свиха два пръта с луканки от комшия

http://www.varna24.bg/news/834335.html

Тийнейджъри от Карнобат свиха луканките на комшия и го оставиха без мезе за Коледа. Кражбата е ...

Задържаха Ярослав Димитров-Яро

http://www.varna24.bg/news/834365.html

В Петрич е задържан издирвания с европейска заповед автокрадец Ярослав Димитров – Яро, предаде на ...

Хирург и анестезиолог се сбиха по време на операция

http://www.varna24.bg/news/834371.html

Хирург и анестезиолог от болница в египетската провинция Ел Мануфия са се сбили в операционната ...

Пътник загина при сблъсък между тир и товарен бус по пътя София-Варна

http://www.varna24.bg/news/834258.html

Тир и товарен бус се сблъскаха вчера на пътя София – Варна в района на Севлиево. Загинал е пътник ...

Задържаха 25-годишен мъж, стрелял с газов пистолет пред частен дом

https://petel.bg/Zadarzhaha-25-godishen-mazh--strelyal-s-gazov-pistolet-pred-chasten-dom__294791

Снимка: Булфото, архив 25-годишен мъж от Видин е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа за хулиганство. Това съобщиха от ОДМВР - Види...

Сашо Кадиев се залива от смях в ефира след думи на Гергана Паси

https://petel.bg/Sasho-Kadiev-se-zaliva-ot-smyah-v-efira-sled-dumi-na-Gergana-Pasi__294790

Думи на съпругата на Соломон Паси - Гергана, накараха водещия на предаването "Преди обед" Александър Кадиев да се залива от смях. Тя е гост ...

“Далаверите”, заради които продължава да има смисъл и надежда

https://terminal3.bg/dalaverite-zaradi-koito-prodalzhava-da-ima-smisal-i-nadezhda/

Влизайки в офиса тази сутрин, видях куп от десетки нови лаптопи, принтери и мултимедийни проектори. Усмихнах се така, както човек се усмихва на прочетена или чута шега. В случая шегата дойде от вътрешния ми глас: „О, това е поредната ми далавера“. Ето и предисторията:

В един мрачен ноемврийски ден преди тринадесет години колега ми сподели, че има ангина, но не знае към кой лекар да се обърне. Мой приятел е много добър УНГ специалист и заведох колегата в кабинета му. Освен добър доктор, моят приятел е и много добър човек.

Този път обаче заварих доктора много ядосан. Попитах го какво се е случило, а той разказа, че в момента има малък пациент, само на няколко месеца, с възпаление на вътрешно ухо, а в болницата нямат модерен уред за диагностика и искат да направят рентгенова снимка на главата на това дете. Докторът беше не просто ядосан, а бесен на мизерията, в която е принуден да работи. Не само кабинета му, но и цялата държавна болница, в която работи, бяха подходящи по-скоро за декор на филм за Първата световна война.

Попитах го каква е алтернативата на рентгеновия апарат в конкретния случай. Докторът извади някакъв каталог от чекмедже на старинното си метално бюро, бързо прелисти на съответната страница и ми показа уреда. Очите му сияеха като на малко дете, което е видяло мечтаната играчка. С възторг разказваше за предимствата на този апарат пред останалите и как пациентите няма да бъдат облъчвани, а качествените изображения ще водят до бърза и прецизна диагноза.

Аз също смятам, че е абсурдно хората, особено децата, да бъдат лекувани с древни уреди и методи, затова взех моментално решение да закупя този уред за него. Поставих условие: когато преглежда деца с уреда, да не иска пари за прегледа. Той прие и счетоводството на фирмата ми се свърза с представителството и заплати уреда веднага. Уредът беше наличен и дарен в рамките на същия ден.

Няколко месеца по-късно получих обаждане от моя приятел доктор. Попита ме дали бих помогнал със закупуването на друг, също така ценен и нужен апарат. Съгласих се. Препоръчвам този доктор винаги, когато някой се нуждае от помощ в неговата област и по този повод се чуваме периодично, за да го попитам дали има възможност да приеме някой мой познат. Той използваше случая да ми разкаже колко е доволен от дарените му медицински уреди.

Един ден той ми позвъни с думите „Има тук една далавера за теб!“. Думата ме обиди, още преди да е пояснил за какво иде реч. Попитах го за какво става въпрос. Той каза, че има нужда от друг уред, който струва около 10 000 лева. Попитах го къде е далаверата в това и той усети, че е успял да ме ядоса. Каза: „Ти нали си спестяваш данъци като правиш дарения?“.

Трябваше да използвам цялата си воля, за да му обясня със спокоен глас, че когато даря 10 000 лева, това намалява печалбата ми със същите тези 10 000 лева, което пък намалява данъците ми с хиляда лева, но ако не даря тези 10 000 лева, просто ще им платя 1 000 лева данък и ще си прибера 9 000 лева печалба след данъчно облагане.

Той остана безмълвен в продължение на около десет секунди. Явно му трябваше време да осъзнае, че съм дарявал, за да помогна, а не за да спечеля нещо за себе си. Последваха много дълги и искрени извинения. Не останах с добър спомен от това и побързах да приключа разговора.

Това не успя да ме накара да спра да дарявам, но стана причина за шега, която сам изричам на себе си при всяка поредна „далавера“.

Днешната „далавера“ е много по-сложна : през пролетта направих поредно дарение на моята гимназия от 40 000 лева по проект за закупуване на оборудване за нуждите на училището. Един ден случайно разбрах, че е обявена обществена поръчка за доставка на нужните им лаптопи.

В България „обществена поръчка“ е синоним на злоупотреби. Затова фирмата ми никога не беше участвала в обществени поръчки и не е усвоявала европейски или каквито и да било други средства, освен тези, платени от клиентите. Аз вярвам, че икономика на системи няма бъдеще и че предприемачите трябва да разчитат само на пари от реални продажби.

В конкретния случай, виждайки, че гимназията е обявила обществена поръчка, реших да проверя как точно ще бъдат изразходвани тези средства. Помолих един от системните администратори във фирмата ми да прегледа заданието по тази обществена поръчка. След около час той каза следното: „Посочените конфигурации са стари, били са ОК през 2016 година, но днес са морално остарели. Освен това е посочен бюджет от 40 000 лева, а цената на тези неща е някъде около 30 000 лева…“. Аз не съм дарил тези 40 000 лева, за да бъдат купени с тях боклуци за 30 000 и някой „бизнесмен“ да се облагодетелства с останалите 10 000, затова взех решение да се намеся:

Беше четвъртък, а срокът за подаване на оферти по тази обществена поръчка беше петък, 17:00 ч. Ясно беше, че вероятността някой да пробута стари лаптопи на училището с много добра печалба клони към сто процента. Единственият начин това да бъде предотвратено, беше фирмата ми да участва в това състезание. Документите бяха подготвени спешно и на следващия ден, петък, в 16:50 ч. подадох документите лично в канцеларията на училището.

В понеделник сутринта посетих училището още веднъж, за официалното отваряне на офертите. Представителите на училището бяха изненадани, че освен в качеството си на дарител на тези средства, присъствам там и като участник в търга. Освен офертата на фирмата ми имаше още две оферти от други фирми. Направи ми впечатление, че при прочитане на имената на тези две фирми, двама от присъстващите коментираха: „Това всъщност е една и съща фирма“. Практика в държавата България е един бизнес да участва с две оферти (фирми) в търгове за обществени поръчки, като едната оферта е на безбожно ниска стойност, а другата на максимална. Идеята е да спечелят с ниската цена, да бъдат обявени пред останалите участници като спечелили търга, а след дни тихомълком да се откажат от подписване на договор и същият да бъде подписан от другата им фирма с максималната цена, или пък да се договорят удобни анекси.

Ето какво се случи: нашата оферта беше 30 337 лева – точно толкова, колкото биха стрували въпросните морално остарели лаптопи. Офертите на „другите две фирми“ бяха 28 437 и 37 739 лева. Това не ме изненада изобщо. Още по-малко ме изненада фактът, че спечелилата фирма се отказа от подписване на договор и така фирмата ми получи правото да достави техниката.

Възникна малко недоразумение от правен характер: юрисконсултът на училището излезе с теза, че фирмата ми няма право да участва в този търг „заради конфликт на интереси“ – не можело да съм едновременно дарител и да участвам в търг за усвояване на средствата от дарението. Моят коментар беше „Да, в България е конфликт на интереси да си наивен (дарител) и хитрец (да участваш в обществени поръчки) едновременно.“. Оказа се, че няма правило, което да забранява едно юридическо лице да е дарител и доставчик едновременно и казусът беше решен.

Това, което не ми хареса, беше заданието: някой си беше направил тънката сметка да сложи в заданието евтини, морално остарели лаптопи. Попитах училището дали имат нещо против ние да им закупим модерни, доста по-скъпи машини. Естествено нямаха нищо против, но не било правилно: можем да бъдем наказани за неспазване на заданието.

Държава, в която не е наказуемо някой да печели с нечестни методи на гърба на училища и болници, но е нарушение някой да достави по-добри и по-скъпи стоки от заявените, при това когато този някой е дарил и парите за поръчката, е за основен ремонт. Похарчихме над 50 000 лева за техниката, за която училището ще ни плати 30 337 лева и искам да видя кой държавен чиновник ще ме накаже за поредната ми „далавера“.

Щастлив съм, че съдбата ми е дала достатъчно много време и ресурси, за да правя такива „далавери“. Друга „далавера“ са противопожарните амфибии, собственост на фирмата ми, с които помагаме в гасенето на горски пожари като доброволци. Къде е далаверата в това? Те са спасили хиляди декари гори от лапите на дървената мафия. Същата дървена мафия, която се отчита с десетки милиони годишно на управляващите партии по места, които иначе се нуждаят и от “онези” единадесет левa.

Знам, че в България има хиляди хора, които също успяват да отделят време и средства, за да правят неща, които принципно са задължение на държавата, но очевидно това не е достатъчно и е нужна някаква много по-мащабна „далавера“ – такава, която да виждаме навсякъде около себе си и която да ни кара да се усмихваме непрекъснато.

Автор: Димитър Димитров
Основател и изпълнителен директор на ICDSoft
Текстът е препубликуван от фейсбук профила на автора. Заглавието и акцентите са на редакцията на Терминал 3. 

Стартира 46-ия Софийски международен панаир на книгата

https://pik.bg/стартира-46-ия-софийски-международен-панаир-на-книгата-news803138.html

Стартира 46-ия Софийски международен панаир на книгата

Две от най-значителните и мащабни събития, свързани със съвременната литература и книгоиздаване в България – 46-ия Софийски международен панаир на книгата и 6-ия Софийски международен литературен фестивал, организирани от Асоциация „Българска книга“ ще бъдат открити официално днес, съобщава Нова телевизия.

Панаирът и Фестивалът по традиция се провеждат в Националния дворец на културата, на общо шест нива, и ще продължат до 16 декември.

Немскоезичната литература ще бъде в центъра на 46-ото издание на Софийския международен панаир на книгата: под мотото „Четири страни - един език“, когато заедно с партньорски организации от Германия, Швейцария, Австрия и Лихтенщайн, ще бъде представена разнообразна съвместна програма.

Успоредно ще се състои шестият Софийски международен литературен фестивал, като негови участници са някои от най-известните писатели и поети в съвременната литература на Германия, Австрия, Швейцария и Лихтенщайн, като: Кристоф Хайн, Роберт Менасе, Лукас Берфус, Шерко Фатах, Илия Троянов, Йонас Люшер, Фердинанд Шмац, Марион Пошман и Забине Бохмюл.

Специален акцент на щанда на Почетните гости (№ А1, полуетаж изток), е проектът за виртуална реалност „VRwandlung“ на Гьоте-институт Прага: режисьорът, почитател на Кафка и основател на стартъп Мика Джонсън е адаптирал за виртуална реалност „Метаморфозата“, една от най-известните новели на ХХ век. Посетителите са поканени да се преобразят виртуално в Грегор Замза и да преживят историята на Кафка по нов начин и от собствена перспектива.

Кураторската програма на шестото издание на Софийския международен литературен фестивал ще бъде изградена от няколко основни елемента: срещи с писатели, дискусии и детска програма. Тази година събитията ще се разширят с още три нови формата: Бързи литературни срещи, Софийски международен литературен фестивал представя и Тайно поетическо четене.

Сред българските участници във фестивала са поетите и писателите Алек Попов, Владимир Полеганов, Владислав Христов, Георги Господинов, Едвин Сугарев, Здравка Евтимова, Илиана Илиева, Кристин Димитрова, Крум Филипов, Людмила Миндова, Марин Бодаков, Мирела Иванова, Мехмед Атипов, Палми Ранчев, Петър Чухов, Румен Петров, Христо Карастоянов, Цвета Софрониева и Яна Букова.

Повече от 160 изложбени щандове, изключително наситена съпътстваща програма, премиери на най-новите книжни заглавия у нас, десетки срещи с български и чуждестранни автори и издатели, Литературен фестивал с над 80 гости - всичко това ще превърне Националния дворец на културата в притегателен център за почитателите на книгите в навечерието на Коледните празници.

За първи път по време на Панаира ще се проведат и професионални „Бързи срещи между издатели и илюстратори“ (13.12, четвъртък), отново ще бъде връчена Годишната награда на Асоциация „Българска книга“ за най-добър издателски проект „Златен лъв“ – 2018 г. (14.12, петък), както специален акцент ще имат ежедневните събития, подходящи за деца и подрастващи.

 

Три столични квартала излизат на протест срещу мръсния въздух

https://offnews.bg//obshtestvo/tri-stolichni-kvartala-izlizat-na-protest-sreshtu-mrasnia-vazduh-693607.html

Жители на „Красна поляна”, „Западен парк” и „Овча купел” се събраха пред Министерството на околната среда и водите. Протестът им ще започне довечера в 18.00 часа, разказаха за bTV жители на квартала.

„Над 80% от населението признава, че има проблем с мръсния въздух. Това вече е проблем от национално значение, искаме МОСВ да влезе в ролята си и да започне да управлява отпадъците”, заяви Десислава Малинова от протестиращите.

Според нея най-големият проблем на район „Красна поляна” е горенето на битовите отпадъци. За това трябва да се вземат мерки, посочи Малинова. Подобен е проблемът и в „Западен парк” и „Овча купел”, посочиха от протестиращите.

„Проверки се извършват от светлата до тъмната част на деня, въпросът за качеството на въздуха не е само от битовото отопление”, посочи Таня Асенова от Столичния инспекторат.

„На всеки три месеца приемаме отчет от ресорния зам.-кмет по екология за чистотата на въздуха. Миналата седмица беше поискана криминализация за нерегламентираното горене на отпадъци”, обясни Ани Стойкова - общински съветник от ГЕРБ.

Младежки фестивал събира във Варна почитатели на японската култура

http://varnautre.bg/2018/12/11/98213/%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%b6%d0%ba%d0%b8-%d1%84%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bb-%d1%81%d1%8a%d0%b1%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%b2%d1%8a%d0%b2-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%be

В най-приказния месец от годината, предстои коледното издание на младежкия фестивал за модерна японска култура AniFest 2018. Събитието ще се проведе на 15 декември, събота, от 9.30 часа до 20 часа. Единственото коледно аниме събитие тази година ще се състои за 5-а поредна година в Двореца на Културата и Спорта – гр. Варна. Фестивалът се […]

Разкрит e извършителят на кражба от автомобил, паркиран на улица във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=387417

Разкриха извършителят на кражба от автомобил във Варна, съобщават за Moreto.net от полицията. Кражбата е извършена на 29 ноември, около 01:30 часа на ул. „Константин Доганов“. Неизвестно лице е установило, че МПС е отключено и е извършило кражбата на акумулатор, инструменти и зарядни устройства.

Земетресение в Егейско море край Спорадските острови

https://www.24chasa.bg/novini/article/7193764

Земетресение в Егейско море край Спорадските островиСлаб трус с магнитуд от 4,1 е регистрирано тази сутрин в 6 часа и 11 минути в Егейско море край Спорадските острови, съобщава агенция АНА-МПА, като се позовава на Института по геодинамика на Националната обсерватория в Атина. Според информацията земетресението е било с епицентър в морето на 54 километра североизточно от остров Алонисос и на 179

Хиляди забавени куриерски пратки в дните преди Коледа

http://www.cross.bg/pratki-predi-zabaveni-1591339.html

/КРОСС/ Хиляди забавени куриерски пратки в дните преди Коледа. Зрители на Нова телевизия сигнализираха за доставки, които не са пристигнали близо 20 дни. Какви са причините и ще бъдат ли обезщетени клиентите, които все още чакат пратката си? Поръчка по куриер за 24 часа и три седмици чакане на доставката без резултат. За Николай Тонев пътят на пратката остава без ясен край, а заявката му при куриера е направена още в края на ноември. В очакване на пратката си все още е и Даниела Палазова. Доставката включва домакински уред от две части, поръчан на „Черния петък". През последните дни оплаквания на хиляди потребители със забавени със седмици пратки заливат форумите и социалните мрежи. От куриерската фирма обявяват, че доставките не идвали навреме заради свръхнатоварване след „Черния петък". Куриерите обещават до ден-два всички пратки да са доставени. Николай и Даниела обаче все още чакат поръчките си, без да получават информация докъде са стигнали. Опитите им да получат информация от операторите в кол центъра удрят на камък. Натоварването в складовете обаче веднага се отразява в кол центъра, обясняват куриерите. Препоръчват на потребителите да следят пътя на пратките си в сайта на фирмата. За забавяне на пратките до 72 часа от куриерската фирма предупредили големите онлайн търговци още преди „Черния петък". Потребителите със забавени пратки ще бъдат компенсирани

Андреа шокира с външния си вид

http://www.varna24.bg/news/834360.html

Потребителите на социалните мрежи изригнаха срещу половинката на Кубрат Пулев - фолкдивата Андреа. ...

Стартира кампанията „Седмица на Отворени врати“ за туберкулоза в цялата страна

http://www.cross.bg/tyberkyloza-pregledi-meditzinski-1591335.html

/КРОСС/ В периода 10-14 декември ще се проведат безплатни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулоза в областните градове на страната. Кампанията „Седмица на отворените врати" се осъществява по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза" към Министерство на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. По време на „Седмицата на отворените врати" на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата, които са в риск, се провеждат допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията. Тази ежегодна проява е доказала своята ефективност за повишаване на обществената информираност по отношение на заболяването и за предоставяне на безплатен достъп до медицински услуги. По време на проведени кампании през месеците март, юни и септември 2018 г. общо анкетирани за туберкулоза са 8 906 лица, на 5 256 в риск от туберкулоза са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 99 лица с туберкулоза и 299 лица с латентна туберкулозна инфекция, на които е започнато лечение. Инициативата се провежда от 2009 г

Социалните медии изпреварват по значимост вестниците в САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/7193762

Социалните медии изпреварват по значимост вестниците в САЩАмериканците вече са по-склонни да се информират от социалните мрежи, отколкото от вестниците, показва проучване на общественото мнение, цитирано от Асошиейтед прес и БТА.  20 процента от участниците в допитването на изследователския център "Пю" са посочили социалните мрежи като основен свой източник на информация, срещу 16 процента,

Уош МС е големият победител във Биг брадър:Most wanted 2018

http://www.varna24.bg/news/834353.html

Вчера беше финалът на Big Brother: Most Wanted. За титлата "Любима звезда на България“ се ...

Пожарникарите не издържаха и поискаха МВР да не им прибира парите

https://www.actualno.com/politics/pojarnikarite-ne-izdyrjaha-i-poiskaha-mvr-da-ne-im-pribira-parite-news_711003.html

Бурно недоволство, изразено с отворено писмо към вътрешния министър Младен Маринов, избухна сред българските пожарникари. Основната причина е липсата на финансиране за българската пожарна служба. Според председателя на синдикат "Огнеборец" Венцислав Станков положението е нетърпимо, а засега вътрешният министър Младен Маринов не е показал желание да говори за проблемите. По думите на Станков пред БНТ, през тази година за пожарната би трябвало да има предвидени капиталови разходи за 50

Убиецът на рейнджърката: Хванах я за врата и нещо изпука!

http://www.varna24.bg/news/834252.html

След като Светослав Каменов убил рейнджърката Десислава Стоянова, заминал за Благоевград, а от там ...

Прокурорски изводи: БТА информира, няма нужда от вода

http://clubz.bg/76974-prokurorski_izvodi_bta_informira_nqma_nujda_ot_voda

"През 2016 г., както и преди това, а и след това, трапезната вода не е била сред стоките, без които като юридическо лице Българската телеграфна агенция (БТА), в качеството на национален независим информационен институт на Република България, който осъществява само дейностите, вменени й със закон,... не могла да функционира. Налицието на такъв договор не е било условие за извършване или дори за подпомагане извършването на която и да е от основните й дейности по закон."

Това знаменателно прокурорско прозрение, залегнало в обвинителния акт срещу генералния директор на БТА Максим Минчев, не помогна - съдът прекрати делото и го върна на прокуратурата, за да си отстрани съществените процесуални нарушения.   

Причините - както обикновено: липса на факти, неясноти в обвинението, дори разминаване на щетата в левове, която прокуратурата претендира заради сключени от Минчев бартери за трапезна вода. Забележително е, че на стартиралото днес разпоредително заседание адвокатите дори не искаха това - а само делото да върви по съкратена процедура, като кредитират за достоверни всички разпити на свидетели, извършени от прокуратурата, без да ги викат пак.

Седми състав на Софийския градски обаче съд прие, че в обвинителния акт срещу Минчев не са посочени факти, отнасящи се до твърдяното престъпление по чл. 220 от НК - съзнателно сключване на неизгодна сделка с фирма "Хисар", от която директорът получил вода за пресконференциите в БТА, срещу реклама.

"В обстоятелствената част на обвинителния акт надълго се твърдят факти, свързани с правомощията на подсъдимия, но не са посочени факти, свързани с процесните договори", заключи съдия Милен Михайлов. Или с думи прости - разказва се какъв е постът на Минчев, но не и с какво е престъпил закона.

Пресмятайки по обичайния си терптип -.колко би струвала водата на свободния пазар по това време и колко е осчетоводена в бартерите срещу реклама, прокуратурта дори твърди два различни резултата на нанесената хипотетичан вреда - един път 93 584,64 лв., а при пресмятане излизат 91 655 лв. и стотинки.

"Посочените пропуски са съществени, доколкото се отнася до състава на престъплението "вреда", заключи съдът.

Не изпълнявайки задължението си да посочи в обвинителния акт ясно и точно в какво (и колко) обвинява Минчев, прокуратурата поставя съда в невъзможност при провеждане на прозиводството да прецени дали твърденията на държавното обвинение отговарят на истината.

Макар че защитата не искаше това, съдията постанови делото да се прекрати и върне на прокуратурата за отстраняване на съществените процесуални нарушения.

Следва да се извърши и ново привличане на обвиняемия в случай на корекции, каза още съдията.

„Бохемска рапсодия“ е най-слушаната песен на ХХ век

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7193752

„Бохемска рапсодия“ е най-слушаната песен на ХХ век„Бохемска рапсодия“ на групата Queen е най-слушаната песен на 20 век на стрийминг устройства, съобщи Universal Music Group в Twitter.  Песента е слушана над 1,5 млрд. пъти. „Бохемска рапсодия“ е написана от лидера на британската група Фреди Меркюри през 1975 г. Песента се отличава с необичайната си музикална форма и четирите различни стила: а –

Заев отвърна на Каракачанов: Мое право е да бъда македонец

https://dnes.dir.bg/politika/zaev-otvarna-na-karakachanov-moe-pravo-e-da-bada-makedonets

От научна гледна точка няма македонски език, от политическа има, смята бившият посланник в Македония Александър Йорданов

Влакът от София за Варна е излязъл от релси

http://varnautre.bg/2018/12/11/98211/%d0%b2%d0%bb%d0%b0%d0%ba%d1%8a%d1%82-%d0%be%d1%82-%d1%81%d0%be%d1%84%d0%b8%d1%8f-%d0%b7%d0%b0-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%b5-%d0%b8%d0%b7%d0%bb%d1%8f%d0%b7%d1%8a%d0%bb-%d0%be%d1%82-%d1%80%d0%b5

От 07:47 ч. е прекъснато движението на влаковете в участъка между гарите Реброво и Своге. Причината за временното преустановяване на движението е свързана с принудителния престой след гара Реброво на бързия влак № 2601 от София за Варна поради излизането от релсите с първата талига на локомотива от композицията. Създадена е организация за изтегляне на […]

Над 250 000 нелегални мигранти са били задържани в Турция през 2018 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=387431

Турските сили за сигурност са задържали 251 794 нелегални мигранти от началото на тази година до момента, заяви министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, който участва в междуправителствената конференция за миграцията в Маракеш, Мароко, съобщава в.

Лидерът на ПЕС остро критикува Съвета на ЕС заради Шенген

https://www.mediapool.bg/liderat-na-pes-ostro-kritikuva-saveta-na-es-zaradi-shengen-news287351.html

Европейският парламент обсъди доклада на българския евродепутат и лидер на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство в понеделник вечерта. Документът ще бъде подложен на гласуване днес. "Странното е, че тук няма представител на Съвета на ЕС – институцията, към която дебатът и докладът са адресирани, въпреки обещанието, дадено през юли от министри от австрийското правителство, че това ще бъде в дневния ред на Съвета през това полугодие. Очевидно той няма какво да отговори за своята позиция", каза Станишев пред евродепутатите. Той отбеляза, че в продължение на седем години Съветът на ЕС е в нарушение на европейските правила, като не взема решение за членството на България и Румъния в Шенген по всевъзможни причини. Лидерът на ПЕС обвини холандския премиер Марк Рюте в нечестен опит въпросът за разширяването на Шенген да се обвързва с наблюдението по механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия. "Преди няколко месеца в тази зала Рюте заяви: Сделката си е сделка и трябва да бъде изпълнявана от всички. Само че обърка сделката. Опита се да смеси критериите от Шенген с Механизма са сътрудничество и проверка в областта на правосъдието. И това е нечестно към България и Румъния", каза Станишев. Той припомни категоричната оценка на експертите и на страните членки на Еврокомисята, че всички критерии за членство в Шенген са изпълнени и от двете държави. Станишев предупреди, че през последните години се прокрадва и налага компромис за нов тип частично членство в Шенген - само по въздух и море, като за неопределено време се отложи свободното пътуване през сухопътни граници. Според него подобно частично приемане на двете страни би създало опасен прецедент, който не трябва да бъде допускан. Това противоречи на здравия разум и европейските правила, каза лидерът на ПЕС. Станишев смята, че проверките по границите водят до икономически загуби и пропуснати ползи, а поетапното им отпадане ще затвърди двойния стандарт. "Времето за общи приказки изтече. Срамота е, че представителите на Съвета отсъстват от дебата, защото няма какво да кажат. Говорим за съдбата на 30 милиона европейци. Всеки път, когато пристигат в Шенген, българите и румънците се чувстват като второ качество граждани. Думите бяха заместени от бездействие, това е основната причина за гражданското недоволство", обобщи Станишев. ЕК подкрепя влизането на България и Румъния в Шенген Европейската комисия подкрепя пълното присъединяване на България и Румъния към Шенген и призовава това да стане незабавно, каза Тибор Наврачич, еврокомисар за образованието, младежта, културата и спорта. Той посочи, че това ще е от полза за опазването на външните граници. Окончателното решение за приемането на двете страни в Шенген трябва да бъде взето единодушно от Съветана ЕС, напомни Наврачич. Той  добави, че ЕК ще припомни на Съвета оценката от 2010 г., според която двете страни изпълняват изцяло съществуващите изисквания. Крайно време е да бъде взето решение, призова еврокомисарят. Според него ако България и Румъния влязат в Шенген, те не само ще разширят пространството за свободно движение, но ще го направят по-активно и действено. Еворпарламентът също е за влизането на двете страни в Шенген В последвалия дебат първи се изказвапортугалският евродепутат Карлуш Коелю от името на най-голямата парламентарна група в ЕП - Европейската народна партия. Той  отбеляза, че още през 2011 г. Европарламентът подкрепи присъединяването на двете страни. „Тук има  политически съображения или възражения срещу България и Румъния. Има опасения, че през тях незаконно преминават граждани на трети страни. Разбира се, и двете държави имат проблеми с корупцията, Румъния в това отношение се върна назад, но това не са критрии за влизане в Шенген. Когато даден критерий се изтъква, той трябва да важи с еднаква сила за всички членки“, каза Карлуш Коелю.По думите му трудно е да се разбере дискриминацията към тези две страни. Румънският евродепутат Емилиан Павел от името на групата на „Социалистите и демократите“ заяви, че двете страни отдавна е трябвало да се присъединят към Шенген. Той обвини в „игрички“ Съвета на ЕС, чийто представители дори не са благоволили да дойдат в залата. Емилиан Павел изрази надежда, че еврокомисарят Наврачич ще предаде на началника си Жан-Клод Юнкер, че не трябва да се приемат никакви допълнителни условия, преди България и Румъния да бъдат приети в Шенген.Вложихме много национални средства за защитата на външните граници на ЕС, каза Павел. Холандия, Германия и Австрия спъват приемането ни в Шенген Последваха изказвания на български и румънски евродепутати, които защитиха влизането на двете страни в Шенген. Обвиниха Холандия, Германия и Австрия, че пречат това да се случи заради вътрешно-партийни проблеми.   Ангел Джамбазки от групата на "Консерваторите и реформистите" смята, че решението България и Румъния да не са в Шенген е политическо. "Всички критерии са изпълнени, но спирането се дължи на вътрешни проблеми в държави като Холандия, Германия и Австрия. Това е двуличие и лицемерие. И точно това засилва скептицизма към ЕС", каза Джамбазки. Посочи, че решението да държат двете страни извън зоната без граничен контрол има икономически измерения. Най-европейската активност в България и Румъния са транспортът и спедицията. Над 150 000 семейства в България се издържат и живеят от транспорта. Но днес от Русе до Букурещ, които отстоят на 70 километра, се пътува по 12-13 часа, каза Джамбазки. Това спъва икономическите активности, разрушава усилията на тези хора, прави ги бедни и ги кара да емигрират. Политическото решение, зад което се крият хората, които управляват Холандия, Германия и Австрия, поражда емиграция и изпразва нашите държави от млади и предприемчиви хора. Това лицемерие трябва да бъде прекратено, заяви Джамбазки. Той призова доклада да бъде одобрен и поздрави за него Станишев, въпреки че, както изтъкна, е негов политически противник. Филиз Хюсменова от името на либералите също посочи, че граничните проверки засягат търговията. С огорчение отбелязвам, че днес не е първият път ЕП да заеме ясна и твърда позиция, че изпълнените критерии трябва да доведат до приемането на двете страни в Шенген, добави тя. По-голямата част от българските и румънските граждани подкрепят ценностите на ЕС, ние сме за стриктното прилагане на европейското право. Нарушаването му в продължение на толкова години отваря големи въпроси за възможностите на ЕС за саморегулация и за неговата устойчивост. Двойният стандарт е дискриминационен към гражданите на двете страни, заяви Хюсменова. Тя определи случая като "крещяща несправедливост", която оставя съмнения за върховенството на правото и за силата на евроинституциите, руши и доверието. По нейните думи у българите и румънците остава горчиво усещане за вторично гражданство в ЕС, затова е крайно време Съветът да докаже, че правилата са еднакви за всички. Асим Адемов (ГЕРБ/ЕНП) посочи, че единственото условие за приемането в Шенген е успешното изпълнение на критериите, потвърдено от Съвета през 2011 година. Седем години влизането не се случва. Някои страни, които са против, грубо нарушават правилата, които сами са приели и гласували. Това е драстичен пример за двойни стандарти, коментира той. Адемов определи това като несправедливо и обидно отношение. Когато говорим за върховенство на закона, е хубаво това да не бъдат само думи, добави той. Евродепутатът Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) заяви, че за всички експерти е ясно, че от България и Румъния не произлиза заплаха за Шенген, а с тяхното приемане ще има повече сигурност. Той призова да не се прави връзка с механизма за наблюдение на ЕК. Не може да има двойни стандарти. Разбирам, че има избори и популизъм, но е необходимо да се вземе окончателно решение, каза Ковачев. Румънски евродепутати също не спестиха нападки срещу някои страни членки. Те изтъкнаха, че Холандия е сред основните инвеститори в страната им.  В заключение Сергей Станишен каза, че "това положение е позорно".  "В действителност осъждаме живота и съдбата на милиони европейски граждани. Всеки път като стигнат до шенгенската граница, те се чувстват граждани втора категория. Днес е модерно да се говори за недоверие в институциите на ЕС. Причината е проста - пораждат го действията или бездействията. Затова Европарламентът трябва да отправи мощно послание към Съвета на ЕС – вършете си работата, изпълнете си задълженията", завърши лидерът на ПЕС. Евродепутатите трябва да гласуват за или против петата поред резолюция за приемането на България и Румъния в Шенген във вторник. Най-вероятно тя ще бъде одобрена, но резолюцията няма правно обвързващ характер.

За пети път ЕП призова за приемане на България и Румъния в Шенген

https://www.mediapool.bg/za-peti-pat-ep-prizova-za-priemane-na-bulgaria-i-rumaniya-v-shengen-news287351.html

Европейският парламент подкрепи във вторник с огромно мнозинство нов призив за приемането на България и Румъния в Шенген. В гласуването в Страсбург участваха 659 евродепутати, от които 514 подкрепиха документа, 107 бяха против, а 38 се въздържаха. ЕП настоятелно призовава във възможно най-кратък срок Съветът на ЕС да вземе незабавно решение за премахването на проверките по вътрешните сухопътни, морски и въздушни граници на България и Румъния. Това е петият призив на ЕП от 2011 г. насам в тази посока. Засега Съветът на ЕС не постига необходимото единодушие за приемането на двете страни в пространството без гранични проверки. В резолюцията, изготвена от евродепутата Сергей Станишев, се отчита, че отлагането на решението въвежда изкуствено разделение в ЕС и допринася за възхода на популизма и национализма в цяла Европа. В обсъждането на документа снощи в заседателната зала на ЕП отсъстваше представител на Съвета на ЕС. Европейският парламент обсъди снощи доклада по темата, изготвен от българския евродепутат и лидер на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев. "Странното е, че тук няма представител на Съвета на ЕС – институцията, към която дебатът и докладът са адресирани, въпреки обещанието, дадено през юли от министри от австрийското правителство, че това ще бъде в дневния ред на Съвета през това полугодие. Очевидно той няма какво да отговори за своята позиция", каза в понеделник вечер Станишев пред евродепутатите в Страсбург. Той отбеляза, че в продължение на седем години Съветът на ЕС е в нарушение на европейските правила, като не взема решение за членството на България и Румъния в Шенген по всевъзможни причини. Лидерът на ПЕС обвини холандския премиер Марк Рюте в нечестен опит въпросът за разширяването на Шенген да се обвързва с наблюдението по механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия. "Преди няколко месеца в тази зала Рюте заяви: Сделката си е сделка и трябва да бъде изпълнявана от всички. Само че обърка сделката. Опита се да смеси критериите от Шенген с Механизма са сътрудничество и проверка в областта на правосъдието. И това е нечестно към България и Румъния", каза Станишев. Той припомни категоричната оценка на експертите и на Еврокомисията, че всички критерии за членство в Шенген са изпълнени и от двете държави. Станишев предупреди, че през последните години се прокрадва и налага компромис за нов тип частично членство в Шенген - само по въздух и море, като за неопределено време се отложи свободното пътуване през сухопътни граници. Според него подобно частично приемане на двете страни би създало опасен прецедент, който не трябва да бъде допускан. Това противоречи на здравия разум и европейските правила, каза лидерът на ПЕС. Станишев смята, че проверките по границите водят до икономически загуби и пропуснати ползи, а поетапното им отпадане ще затвърди двойния стандарт. "Времето за общи приказки изтече. Срамота е, че представителите на Съвета отсъстват от дебата, защото няма какво да кажат. Говорим за съдбата на 30 милиона европейци. Всеки път, когато пристигат в Шенген, българите и румънците се чувстват като второ качество граждани. Думите бяха заместени от бездействие, това е основната причина за гражданското недоволство", обобщи Станишев. ЕК подкрепя влизането на България и Румъния в Шенген Европейската комисия подкрепя пълното присъединяване на България и Румъния към Шенген и призовава това да стане незабавно, каза Тибор Наврачич, еврокомисар за образованието, младежта, културата и спорта. Той посочи, че това ще е от полза за опазването на външните граници. Окончателното решение за приемането на двете страни в Шенген трябва да бъде взето единодушно от Съвета на ЕС, напомни Наврачич. Той  добави, че ЕК ще припомни на Съвета оценката от 2010 г., според която двете страни изпълняват изцяло съществуващите изисквания. Крайно време е да бъде взето решение, призова еврокомисарят. Според него, ако България и Румъния влязат в Шенген, те не само ще разширят пространството за свободно движение, но ще го направят по-активно и действено. Европарламентът също е за влизането на двете страни в Шенген В последвалия дебат първи се изказа португалският евродепутат Карлуш Коелю от името на най-голямата парламентарна група в ЕП - Европейската народна партия. Той  отбеляза, че още през 2011 г. Европарламентът подкрепи присъединяването на двете страни. "Тук има  политически съображения или възражения срещу България и Румъния. Има опасения, че през тях незаконно преминават граждани на трети страни. Разбира се, и двете държави имат проблеми с корупцията, Румъния в това отношение се върна назад, но това не са критрии за влизане в Шенген. Когато даден критерий се изтъква, той трябва да важи с еднаква сила за всички членки“, каза Карлуш Коелю. По думите му трудно е да се разбере дискриминацията към тези две страни. Румънският евродепутат Емилиан Павел от името на групата на "Социалистите и демократите“ заяви, че двете страни отдавна е трябвало да се присъединят към Шенген. Той обвини в "игрички“ Съвета на ЕС, чийто представители дори не са благоволили да дойдат в залата. Емилиан Павел изрази надежда, че еврокомисарят Наврачич ще предаде на началника си Жан-Клод Юнкер, че не трябва да се приемат никакви допълнителни условия, преди България и Румъния да бъдат приети в Шенген. Вложихме много национални средства за защитата на външните граници на ЕС, каза Павел. Холандия, Германия и Австрия спъват приемането ни в Шенген Последваха изказвания на български и румънски евродепутати, които защитиха влизането на двете страни в Шенген и обвиниха Холандия, Германия и Австрия, че пречат това да се случи заради вътрешнополитически проблеми. Ангел Джамбазки от групата на "Консерваторите и реформистите" смята, че решението България и Румъния да не са в Шенген е политическо. "Всички критерии са изпълнени, но спирането се дължи на вътрешни проблеми в държави като Холандия, Германия и Австрия. Това е двуличие и лицемерие. И точно това засилва скептицизма към ЕС", каза Джамбазки. Той посочи, че решението зя оставяне на двете страни извън зоната без граничен контрол има икономически измерения. Най-европейската активност в България и Румъния са транспортът и спедицията. Над 150 000 семейства в България се издържат и живеят от транспорта. Но днес от Русе до Букурещ, които отстоят на 70 километра, се пътува по 12-13 часа, каза Джамбазки. Това спъва икономическите активности, разрушава усилията на тези хора, прави ги бедни и ги кара да емигрират. Политическото решение, зад което се крият хората, които управляват Холандия, Германия и Австрия, поражда емиграция и изпразва нашите държави от млади и предприемчиви хора. Това лицемерие трябва да бъде прекратено, заяви Джамбазки. Той призова докладът да бъде одобрен и поздрави за него Станишев, въпреки че, както изтъкна, е негов политически противник. Филиз Хюсменова от името на либералите също посочи, че граничните проверки засягат търговията. По-голямата част от българските и румънските граждани подкрепят ценностите на ЕС, ние сме за стриктното прилагане на европейското право. Нарушаването му в продължение на толкова години отваря големи въпроси за възможностите на ЕС за саморегулация и за неговата устойчивост, добави Хюсменова. Двойният стандарт е дискриминационен към гражданите на двете страни, заяви тя и определи случая като "крещяща несправедливост", която оставя съмнения за върховенството на правото и за силата на евроинституциите, руши и доверието. По нейните думи у българите и румънците остава горчиво усещане за втора категория гражданство в ЕС, затова е крайно време Съветът да докаже, че правилата са еднакви за всички. Асим Адемов (ГЕРБ/ЕНП) посочи, че единственото условие за приемането в Шенген е успешното изпълнение на критериите, потвърдено от Съвета през 2011 година. Седем години влизането не се случва. Някои страни, които са против, грубо нарушават правилата, които сами са приели и гласували. Това е драстичен пример за двойни стандарти, коментира той. Адемов определи това като несправедливо и обидно отношение. Когато говорим за върховенство на закона, е хубаво това да не бъдат само думи, добави той. Евродепутатът Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) заяви, че за всички експерти е ясно, че от България и Румъния не произлиза заплаха за Шенген, а с тяхното приемане ще има повече сигурност. Той призова да не се прави връзка с механизма за наблюдение на ЕК. Не може да има двойни стандарти. Разбирам, че има избори и популизъм, но е необходимо да се вземе окончателно решение, каза Ковачев. Румънски евродепутати също не спестиха нападки срещу някои страни членки. Те изтъкнаха, че Холандия е сред основните инвеститори в страната им.  В заключение Сергей Станишен каза, че "това положение е позорно". "В действителност осъждаме живота и съдбата на милиони европейски граждани. Всеки път като стигнат до шенгенската граница, те се чувстват граждани втора категория. Днес е модерно да се говори за недоверие в институциите на ЕС. Причината е проста - пораждат го действията или бездействията. Затова Европарламентът трябва да отправи мощно послание към Съвета на ЕС – вършете си работата, изпълнете си задълженията", завърши лидерът на ПЕС. Евродепутатите трябва да гласуват за или против петата поред резолюция за приемането на България и Румъния в Шенген във вторник. Най-вероятно тя ще бъде одобрена, но резолюцията няма правно обвързващ характер.

Скъпият ток вдига хляба с 10%

http://varnautre.bg/2018/12/11/98209/%d1%81%d0%ba%d1%8a%d0%bf%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d1%82%d0%be%d0%ba-%d0%b2%d0%b4%d0%b8%d0%b3%d0%b0-%d1%85%d0%bb%d1%8f%d0%b1%d0%b0-%d1%81-10

Х Скъпият ток ще вдигне цената на хляба с 10%, а на колбасите – с 5 на сто, прогнозират производители. Повишените цени на енергията ще вдигнат и други хранителни и нехранителни стоки от потребителската кошница, като например мляко, безалкохолни, дрехи и обувки. Хлебопроизводителят от Балчик Николай Пармаксъзов съобщи, че доставчикът му на промишлена електроенергия за […]

Мей ще опита да издейства отстъпки от европейските лидери в сделката за Брекзит

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/12/11/3359787_mei_shte_opita_da_izdeistva_otstupki_ot_evropeiskite/?ref=rss


Британският министър-председател Тереза Мей започва днес консултации с европейските лидери. Тя ще се опита да получи от тях допълнителни уверения за споразумението за Брекзит, с които да убеди британския парламент да го подкрепи, предаде "Франс прес".<br /><br />Вчера Мей отложи за неопределено време гласуването на споразумението в Камарата на общините, тъй като бе почти сигурно, че депутатите ще го отхвърлят.<br /><br />Мей ще разговаря сутринта с холандския...

Макрон даде куп обещания, въвежда извънредно положение в икономиката

http://www.cross.bg/makron-evro-horata-1591334.html

/КРОСС/ Френският президент Еманюел Макрон обеща увеличение със 100 евро на минималната заплата във Франция от януари. В телевизионно обръщение към нацията, направено след бурните протести на "жълтите жилетки", Макрон каза, че обявява "социално и икономическо извънредно положение". Той заяви, че планираните данъчни увеличения върху пенсиите няма да се прилагат за хората с доходи под 2000 евро. Няма да се облагат и парите за извънреден труд. Макрон прикани работодателите, които могат да си го позволят, да платят на своите работници специална премия за края на годината, която да бъде освободена от данъци и социални удръжки. Френският президент обаче отказа да върне данъка върху богатството. Той обеща, че ще бъдат използвани всички средства, за да се възстанови спокойствието след съпроводените от насилие протести, които разтърсиха Франция.Еманюел Макрон призна, че гневът и възмущението на обществото е свързано с високите разходи. Той обаче заяви, че няма да има толерантност към хората, стоящи зад насилието при протестите. По думите му "никой гняв не оправдава нападането на полицаи или плячкосването на магазини".  

Вижте актуалната пътна обстановка в страната

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7193746

Вижте актуалната пътна обстановка в странатаІ. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -9° до +7°. Времето над страната е предимно облачно. Слаб вятър духа в областите Варна, Бургас, Видин, Враца, Добрич, Плевен, Силистра, София, Смолян, Хасково, Търговище и Шумен. Дъжд вали в областите Велико Търново, Враца, Перник, Плевен, Пловдив и Смолян.

Кой позволява?! Къща във въздуха над дере, втора поредна в Пиринско…

http://regiona.bg/%d0%ba%d0%be%d0%b9-%d0%bf%d0%be%d0%b7%d0%b2%d0%be%d0%bb%d1%8f%d0%b2%d0%b0-%d0%ba%d1%8a%d1%89%d0%b0-%d0%b2%d1%8a%d0%b2-%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d0%b4%d1%83%d1%85%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d0%b4-%d0%b4%d0%b5%d1%80/

Втора къща изникна във въздуха над дерето на село Дебрен. Въпреки констатациите на властите за нарушения, там строителството продължава, а местните хора отново излязоха на протест.

В село Дебрен издигнаха сграда над дере
Преди време ви показахме къща над дере в село Дебрен. Вече се вдига втора такава постройка. Въпреки че строежът е спрян от ДНСК, продължава да се строи и втората сграда вече също е почти готова. Хората се притесняват от наводнение.

Въпреки писмото на властите до кмета за спиране на строителството, то продължава. „Въпреки всичко строежа си продължава, молим регионалния министър Петя Аврамова да се сезира и да вземе някакво решение и да приключи този цирк”, посочва Осман Мисирков.

Въздухът на дерето е продаден по време на бившия кмет, а главният архитект дава разрешение за строеж на семейство от селото. Проверки установяват нарушения, съобщи бтв. Наказани са местните служители на ДНСК. Глоби грозят и общината.

Kметът е поканен за съставяне на акта в понеделник, на 17-ти декември и тогава ще му бъде връчен, обясни Радослав Георгиев, директор на Басейнова дирекция за управление на водите Западнобеломорски район (БДЗБР).

Освен за събаряне на постройките на местните настояват и за прекратяване на решението за строителство на комплекс от 7 къщи над дерето.

И в момента дерето е затлачено, а строежите ограничават допълнително проводимостта му. От общината отказаха коментар.

Хората се обръщат към властите, а ДНСК е сезирала главния прокурор за проблема.

 

Материалът Кой позволява?! Къща във въздуха над дере, втора поредна в Пиринско… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

В Кубрат проблемите с водата са проблеми и с гората, и със сметта

https://www.actualno.com/razgrad/v-kubrat-problemite-s-vodata-sa-problemi-i-s-gorata-i-sys-smetta-news_710971.html

Не само абсурдно високия дълг на водното към енергийното дружество, за който Actualno.com предаде в подробности вчера (11 декември), е огромен проблем в Кубрат. Дълбоко нерешени и проблемни са също сметосъбирането, а и гората даже. "Енерго-про" си търси 3 млн. лева дълг от водното дружество и се опасява, че той няма да бъде изплатен, защото по решение на ВиК-асоциацията "Дунав -  Разград", от 1 януари 2019 г. към нея се присъединява община Кубрат със стопанисваните

Откриха втория най-дълъг мост в Норвегия (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7193744

Откриха втория най-дълъг мост в Норвегия (Видео)
Официално откриване на моста Холугаланд близо до северния пристанищен град Нарвик. Мостът е с дължина 1 533 метра, а разстоянието между двете подпори достига 1145 метра. Мостът е вторият по големина в Норвегия. Мостът ще допринесе значително за скъсяване на разстоянията по основния автомобилен европейски път Е6,

Над 160 участници от България и света гостуват на Панаира на книгата от днес

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/12/11/3359566_nad_160_uchastnici_ot_bulgariia_i_sveta_gostuvat_na/?ref=rss


"Четири страни - един език" е мотото на 46-ото издание на Панаира на книгата, който започва днес в Националния дворец на културата и продължава до 16 декември. Тази година в най-голямото книжно изложение у нас ще се включат над 160 участници от България и чужбина. Съпътстващата програма ще представи премиери на най-новите книжни заглавия у нас и десетки срещи с български и чуждестранни автори и издатели.<br /><br />Паралелно с това ще се проведе Софийският международен...

Румен Радев се среща с работодателите

https://pik.bg/румен-радев-се-среща-с-работодателите-news803145.html

Румен Радев се среща с работодателите

От 14.00 часа на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще проведе среща с представители на ръководствата на работодателските организации в България. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Спряха влаковете между гарите Реброво и Своге заради инцидент

//dariknews.bg/novini/bylgariia/spriaha-vlakovete-mezhdu-garite-rebrovo-i-svoge-zaradi-incident-2136540

От 7:47 ч. е прекъснато движението на влаковете в участъка между гарите Реброво и Своге. Причината за временното преустановяване на движението е свързана с принудителния престой след гара Реброво на бързия влак № 2601 от София за Варна поради излизането от релсите с първата

Тази седмица зимата се завръща (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/tazi-sedmica-zimata-se-zavryshta-video-2136536

В средата на декември зимата се връща над страната с пълна сила. Още във втората половина на тази седмица ще видим някои зимни проявления, показват метеорологичните модели, представени в "Дарик кафе" тази сутрин.
 

Полицаи преследваха пиян и неправоспособен шофьор в село Устрем

https://petel.bg/Politsai-presledvaha-piyan-i-nepravosposoben-shofor-v-selo-Ustrem__294789

Снимка: Булфото, архив Неправоспособен и пиян водач е направил опит да осуети проверка. Днес, малко след полунощ, в село Устрем, автопатр...

Председателят на спецсъда: Ако Иванчева и Петрова бяха пуснати под "домашен арест", можеше да се укрият

https://petel.bg/Predsedatelyat-na-spetssada--Ako-Ivancheva-i-Petrova-byaha-pusnati-pod-domashen-arest--mozheshe-da-se-ukriyat__294788

Председателят на спецапелативния съд Георги Ушев възрази срещу изводите от проверката по делото срещу Десислава Иванчева и Биляна Петро...

Бивш национал разсипа Григор Димитров: Ти не помагаш на българския тенис, използваш държавата и манипулираш!

https://petel.bg/Bivsh-natsional-razsipa-Grigor-Dimitrov--Ti-ne-pomagash-na-balgarskiya-tenis--izpolzvash-darzhavata-i-manipulirash-__294786

Бившият ни тенис национал Радослав Лукаев нападна Григор Димитров. Той разкрива, че навремето бащата на хасковлията най-често се обръщал ...

Обявиха коя e най-слушаната песен на XX век

https://petel.bg/Obyaviha-koya-e-nay-slushanata-pesen-na-XX-vek__294785

Снимка: You tube "Бохемска рапсодия" на "Куин" е най-слушаната песен, издадена през 20-и век, на стрийминг устройства, съобщава Universal Music Group в Ту...

Бившият ни посланик в Скопие: От научна гледна точка няма македонски език, но от политическа - да

https://www.24chasa.bg/novini/article/7193743

Бившият ни посланик в Скопие: От научна гледна точка няма македонски език, но от политическа - даОт научна гледна точка няма спор, че македонският език е диалектна форма на българския, но от политическа, както има македонски политици, така има и македонски език. Това коментира по Би Ти Ви бившият посланик на България в Скопие Александър Йорданов. Той анализира договора между България и Македония и споразумението между Македония и Гърция.

Със 702 000% са се увеличили цените във Венецуела от началото на годината

https://www.actualno.com/asia/sys-702-000-sa-se-uvelichili-cenite-vyv-venecuela-ot-nachaloto-na-godinata-news_710998.html

Увеличението на цените във Венецуела от януари до ноември тази година възлиза на 702 000%, а на годишна база стига – 1,29 милиона %. Тези данни бяха изнесени от Рафаел Гусман, председател на парламентарната комисия по финанси. „Хиперинфлацията се запазва. През ноември тя достигна 144,2%, а на годишна база почти 1 300 000%“, написа депутатът от Националната асамблея – парламента на страната, който се намира под контрола на политическите противници на прези

ЕП ще гласува резолюция за приемането на България и Румъния в Шенген

https://offnews.bg//evropa/ep-shte-glasuva-rezoliutcia-za-priemaneto-na-balgaria-i-rumania-v-shen-693606.html

Европейският парламент ще гласува днес резолюция за приемането на България и Румъния в Шенген. След като вчера обсъдиха доклад по темата, евродепутатите се обявиха за пълното приемане на София и Букурещ в Шенгенското пространство.

Те настояват това да стане едновременно със сухопътни, морски и въздушни граници. Инициативата е на лидер на ПЕС Сергей Станишев, който припомня, че поетапното приемане би било силно политически и икономически неизгодно за България и би затруднило прилагането на новите европейски системи за сигурност в страната.

България и Румъния са изпълнили всички критерии за Шенген, играе се непочтена игра, има двоен стандарт към нас. Европейският съвет нарушава законодателството на ЕС. Това каза лидерът на ПЕС Сергей Станишев пред БНТ.

Лидерът на ПЕС настоява за пълно приемане на България в Шенгенското пространство едновременно със сухопътни, морски и въздушни граници. През ноември текстът беше одобрен от комисията по вътрешни работи в Европейския парламент.

Съд тълкува антикорупционния закон "неудобно". Следва незабавен ремонт

http://clubz.bg/76973-syd_tylkuva_antikorupcionniq_zakon_neudobno_sledva_nezabaven_remont

Нов спешен ремонт на приетия преди по-малко от година т.нар. антикорупционен закон предлага депутат от ГЕРБ. Причината - само преди 5 дни - в петък, Върховният касационен съд (ВКС) публикува тълкувателно решение на стария закон.

Магистратите обявиха, че няма как да се продължи процедура по конфискация на имущество, ако проверяваният е бил оправдан или разследването срещу него за кръга от престъпления, за които може да се иска отнемане на имоти, е било прекратено. Председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно припобидобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев още тогава обяви, че решението не засяга действащите разпоредби. Но...

В първия работен ден от новата седмица - понеделник - в Народното събрание вече има законопроект, с който да се преодолее ефекта на тълкувателното решение на съда. Негов автор е председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов от ГЕРБ.

С първата промяна в действащите текстове, внесена от Кирилов, той настоява в действащия закон изрично да се запише, че "не съставляват законова пречка за съществуването и надлежното упражняване на правото на иск за отнемане на незаконно придобитото имущество в полза на държавата прекратяването на наказателното произвоство или взимане в сила на присъда, с която подсъдимият е признат за невинен" за престъпления, които са основание за старт на проверка на имуществото. 

В превод това значи, че ако прокурор започне разследване срещу лицето X, дори и това разследване да не стигне до съда или стигне, но лицето е оправдано, то имуществото му може да продължи да бъде обект на проверка и отнемане. В мотивите на Кирилов към законопроекта става ясно, че с новия текст ще се осъществи "действителната воля на законодателя". Депутатът в мотивите си се позовава на докладите на Европейската комисия от 2012 г. насам, в които държавата е била хвалена за регламентацията на т.нар. "гражданска конфискация".

По-любопитното е, че прави тълкуване на мотивите на съда, без да го споменава, позовавайки се на същите актове, послужили и на магистратите да обосноват тълкувателното си решение - евродирективи, решения на Конституционния съд и т.н. Мотивите на депутата са повече от 10 страници, като по-голямата част е посветена именно на този казус. 

 "Гражданската конфискация не представлява наказание за лицето. Наказателната отговорност се реализира с дейността на прокуратурата, която преследва извършителя на престъпната дейност. В много случаи обаче е трудно да се съберат годни доказателства, които да са достатъчни, за да се достигне до осъдителна присъда в наказателното производство. И в тези случаи необяснимото богатство може да бъде установено, а плодовете му да бъдат проследени и отнети", пише още в мотивите на проекта

Проверките на имущество - на практика вечни?

Втората промяна, поискана от депутата от ГЕРБ, засяга друго тълкувателно дело във ВКС, произнасянето по което обаче предстои в началото на 2019 г. То трябва да изясни дали сроковете, записани в закона, в които КПКОНПИ провежда проверката за незаконно придобито имущество и в които трябва да внесе съдебен иск, са задължителни или индикативни. Сега комисията има на разположение до 1 година за проверка на имуществото на дадено лице, като е предвидена възможност за удължаване за срок от 1 до 6 месеца максимум. 

Данаил Кирилов предлага обаче в закона да се запише следното: 

"Неспазването на срока за извършване на проверката по чл. 112, ал. 1 не води до прекратяване на производството пред съда, не е основание за недопустимост на исковете по ал. 1 и не погасява материалното право на държавата за отнемане на незаконно придобито имущество"

В мотивите си депутатът обяснява, че сроковете в закона са препоръчителни (инструктивни), тоест пожелателни, а не задължителни за КПКОНПИ да си свърши работата по дадена проверка. Целта на срока била "дисциплинираща" за служителите, а ако този срок  бъде нарушен - то на служителите може да се търси дисциплинарна отговорност. Това обаче не трябва да пречи на гражданската конфискация, твърди Кирилов. 

На практика това значи, че проверките за незаконно придобито имущество могат да продължават вечно без резултат, щом сроковете са само "по желание", а записвайти това изрично в закона съдилищата вече няма да могат да прекратяват искове на база на твърде дълги проверки. Каквато съдебна практива вече съществува - вече има съдебни решения за прекратяване на производства за отнемане на имущество на основание на това, че има случаи, в които  КПКОНПИ не спазна сроковете, записани в закона - нито за продължителността на проверките, нито за това да вдесе иск в съда до 3 месеца след приключването им. 

Висящите дела - по реда на новия закон

С другите промени в антикорупционния закон, които Кирилов предлага, директно се заобикаля ефекта от тълкувателното решение на ВКС, което на практика засягаше само производства по отнемане на имущество, започнали по стария закон. С решението на магистратите се очакваше поне 100 дела за конфискация да бъдат прекратени, защото хората, срещу които са, или са оправдани окончателно от съд, или наказателните производства на прокуратурата са прекратени. 

Депутатът от ГЕРБ поправя този ефект, като предлага неприключилите производства по отменения закон да се довършат по действащия такъв. Досега процедурите продължавата по старите разпоредби. Такива а случаите, например, с Христо Бисеров, с банкера Цветан Василев и др. 

Училището за незрящи във Варна отбелязва днес годишнина от основаването си

http://www.moreto.net/novini.php?n=387438

Тържественото отбелязване на 113-та годишнина от основаването на Специално училище за ученици с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ се организира днес, 11 декември, от 10.00 ч. в сградата на училището, научи Moreto.net. От 9.

Русия прати ядрени бомбардировачи във Венецуела

http://www.cross.bg/rysiya-venetzyela-ty--1591333.html

/КРОСС/ Два руски стратегически бомбардировача, способни да носят ядрено оръжие, пристигнаха днес във Венецуела, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС, като се позоваха на министерството на отбраната на Русия. Двата бомбардировача "Ту-160", а също военнотранспортен самолет "Ан-124" и самолет за полети на дълги разстояния "Ил-62" на руските въздушнокосмически войски са кацнали на летище "Майкетия" в Каракас, заяви министерството на отбраната. Той не каза дали бомбардировачите носят някакви оръжия. Самолетите пристигат в момент на нарастващо напрежение между Русия и САЩ, отбелязва Асошиейтед прес и БТА. Венецуелският министър на отбраната Владимир Падрино Лопес заяви, че военновъздушните сили на двете страни ще извършат съвместни учения за гарантиране на сигурността на латиноамериканската страна, предаде Франс прес. "Ту-160" е способен да носи конвенционални или ядрени крилати ракети с обсег 5500 километра. Такива бомбардоровачи участваха в руската операция в Сирия, където за пръв път изстреляха в бойни действия конвенционални крилати ракети Х-101. През 2008 г. Русия изпрати във Венецуела самолети "Ту-160" и ракетен крайцер в момент на напрежение със САЩ. Това стана след кратката война на Русия с Грузия. Два такива бомбардировача посетиха Венецуела и през 2013 г.  

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев на разпит от спецпрокуратурата

http://www.cross.bg/informatziya-krysev-prokyratyrata-1591337.html

/КРОСС/ Седмица след като подаде оставка заради ремонта по улица "Граф Игнатиев" в центъра на София, бившият заместник-кмет Евгени Крусев е призован на разпит от следователи от Специализираната прокуратурата. По информация на БНР, разпитът е насрочен за ранния следобед днес. Че е пред обвинение заради ремонта на трамвайния релсов път на столичната улица "Граф Игнатиев" съобщи самият Крусев, обявявайки оставката си миналия вторник. Обясни, че след като е получил призовка в качеството му на обвиняем, оттеглянето е най-отговорната и мъжка позиция, за да може разследването да си свърши изцяло работата. От прокуратурата почти запазиха мълчание. Неофициално стана ясно, че делото срещу Евгени Крусев се води от спецпрокуратурата, а началото му е дадено от сигнал на "Спаси София". Единствената официална информация дойде от главния прокурор Сотир Цацаров. "Конкретно е свързан с обществената поръчка, която е свързана с шумо- и виброизолиращи подложки. В конкретния случай става дума за нарушение на разпоредба на Закона за обществените поръчки и отговорността ще бъде за длъжностно престъпление", каза той. "Нека не оставаме с впечатление, че прокуратурата не дава информация, но не е редно такава информация да бъде давана само на базата на връчена призовка. Към момента, в който обвинението е предявено, ще имате бълна информация", увери Цацаров.  

Крусев е призован на разпит от спецпрокуратурата

https://frognews.bg/novini/krusev-prizovan-razpit-spetsprokuraturata.html

Седмица след като подаде оставка заради ремонта по улица ”Граф Игнатиев” в центъра на София, бившият заместник-кмет Евгени Крусев е призован на разпит от следователи от Специализираната прокуратурата.

Арестуваха автобандита Ярослав Димитров – Яро

https://frognews.bg/novini/arestuvaha-avtokradetsa-iaroslav-dimitrov--iaro.html

В Петрич снощи е задържан издирвания с европейска заповед автокрадец Ярослав Димитров – Яро. Ярослав Димитров –Яро се е представял с чужда лична карта.

Арестуваха американски промоутър, откраднал 750 000 долара, предвидени за благотворителен концерт в България (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7193741

Арестуваха американски промоутър, откраднал 750 000 долара, предвидени за благотворителен концерт в България (Видео)Американски промоутър бе арестуван по подозрения, че е присвоил 750 000 долара, предвидени за благотворителен концерт за бездомни деца в България, предаде Асошиейтед прес, като се позова на прокуратурата. На Робин Ди Маджо, барабанист и бивш музикален директор на ООН и на музикално шоу, може да бъдат повдигнати обвинения във финансова измама.

Разпитват бившия заместник-кмет на София Евгени Крусев

https://www.24chasa.bg/novini/article/7193739

Разпитват бившия заместник-кмет на София Евгени КрусевБившият заместник-кмет по транспорта на София Евгени Крусев е призован на разпит от Специализираната прокуратурата. Това става седмица след като подаде оставка заради ремонта на улица "Граф Игнатиев". Крусев е призован за това, че като заместник-кмет е бил възложител на ремонта. Поръчката се разследва от прокуратурата, предаде БНТ.

На какво да наблегнем в храненето при Коледния пост?

https://www.actualno.com/koledenduh/na-kakvo-da-nablegnem-v-hraneneto-pri-kolednija-post-news_710961.html

По време на пост задължително трябва да ядем бобови и ядкови култури поне два пъти на ден. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна доц. д-р Дарина Найденова, диетолог от Варна. Коледните пости могат да стресират организма, който преди това е бил задоволен от животински продукти. Част от храните, които не се консумират по време на постите са месо, мляко, масло, яйца и сирене. Доц. д-р Дарина Найденова съветва да заменим тези млечни продукти с техните растителни

Училището за незрящи във Варна отбелязва днес годишнина от основаването си

http://budnavarna.bg/41479-uchilishteto-za-nezryashti-vav-varna-otbelyazva-dnes-godishnina-ot-osnovavaneto-si/

Тържественото отбелязване на 113-та годишнина от основаването на Специално училище за ученици с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ се организира днес, 11 декември, от 10.00 ч. в сградата на училището.

От 9.00 часа ще бъде открит и Коледен базар на картички и играчки, изработени от учениците.

Пред родители и гости ще бъде представено и заключителното събитие по Проект „Приложен театър в подкрепа на деца и младежи с увредено зрение“, подпомогнат от ЕСФ по Оперативна Програма Развитие на човешките ресурси – „Транснационални и дунавски партньорства за заетост и растеж“. Координатор на проекта е Фондация за развитие на културния и бизнес потенциал на гражданското общество (ФРКБПГО), а партньори са двете училища за ученици с нарушено зрение във Варна и София, Асоциация на родителите на деца с нарушено зрение и UCAN Productions, Уелс.

Организирането и провеждането на театрални работилници способства за развитие на уменията за изразяване, вербална и физическа увереност, самостоятелност и независимост на деца и младежи с увредено зрение.

Целта на проекта е да се променят нагласите, очакванията, темпото на приобщаване, адекватността на гарантирането на равни възможности и пригодността за заетост на хората със зрителни увреждания, подпомогнати от ръководителите по проекта и родителите на учениците.

Източник: moreto.net

Материалът Училището за незрящи във Варна отбелязва днес годишнина от основаването си е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Ал. Йорданов: Каракачанов сутринта говори едно за Македония, вечер друго

https://frognews.bg/novini/iordanov-kakakachanov-sutrinta-govori-edno-makedoniia-vecher-drugo.html

Омръзна ми в България политиците сутрин да говорят едно, а вечер друго. визирам изказванията на Красимир Каракачанов. Той е заявявал, че договорът между Гърция и Македония не го притеснява. При посещение в Македония пък разреши речта му да се превежда на македонски език.

Десетки Дядо Коледовци и Снежанки на мотор превземат Пловдив

http://www.cross.bg/koleda-vsichki-grada-1591332.html

/КРОСС/ Десетки мотористи от Пловдив ще влязат в одеждите на Дядо Коледа и ще направят традиционната си мото обиколка в града под тепетата. Любителите на машините на две колела няма да пропуснат да зарадват малки и големи с червено-бяло шествие по централните улици на града, но "Мото Коледа" има и друга кауза благотворителна инициатива под мотото „Отвори сърцето си, дари усмивка". Мото обиколката на 25 декември се организира от групата "Пловдивски мотористи". Има два варианта всички желаещи да се включат в празничния тур - чрез участие или дарение. Дрескодът за всички, притежатели на мотор, е Дядо Коледа или Снежанка. Точно в 11:30 всички дошли ще потеглят заетно от зала Колодрума. Шествието ще обиколи града, а после коледните герои ще отидат в комплекс за социални услуги „Олга Скобелева", където децата ще бъдат зарадвани с подаръци и лакомства от тях на връх Коледа.  

Тереза Мей на спешна среща с лидери на ЕС след отлагането на вота за Брекзит

https://offnews.bg//sviat/tereza-mej-na-speshna-sreshta-s-lideri-na-es-sled-otlaganeto-na-vota-z-693605.html

Британският премиер Тереза Мей ще се срещне с лидери на страни-членки на ЕС, за да поиска уверение във връзка със сделката за Брекзит, съобщава БНТ. Мей заминава за Брюксел, след като отмени планирания за днес вот в парламента. Въпреки това британският парламент се събира извънредно за да обсъди решението ѝ.

Британските депутати трябваше да гласуват споразумението за напускане, постигнато между Лондон и Брюксел. След 5-дневни дебати, обаче, стана ясно, че шансът сделката да срещне одобрението на парламента, е минимален. Очаква се Тереза Мей да направи опит да предоговори спорната клауза за бъдещето на ирландската граница.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск коментира, че ще се срещне с Мей и ще направи всичко възможно напрежението да се уталожи, но подчерта, че Брюксел няма да предоговаря сделката. Междувременно, Европейският съд постанови, че Великобритания може едностранно да се откаже от Брекзит, но управляващите в Лондон остават категорични, че това няма да се случи.

Половин Варна остава без вода за денонощие

http://varnautre.bg/2018/12/11/98206/%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d0%b1%d0%b5%d0%b7-%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d0%be%d0%bd

Поради реконструкция на бул.”Васил Левски” и изграждане на връзки на магистрален водопровод без вода от 8 ч. на 12.12./сряда/ до 8 ч. на 13.12./четвъртък/ остават следните места: района, заключен между булевардите “Христо Ботев”, “Мария Луиза”, “Осми приморски полк”, “Цар Освободител”, “Приморски” и ул.”Девня”; част от Морската градина; района около ф-ка “Христо Ботев”; кв.”Аспарухово”; кв.”Галата”; с.”Звездица”; […]

Днес е Международният ден на планините

http://www.moreto.net/novini.php?n=387427

Международният ден на планините се отбелязва от 2003 г. с резолюция 57/245 на Общото събрание на ООН от 2002 г., с цел да популяризира значението на устойчивото развитие за планинските региони.  Решението за това е взето след успеха на обявената от ООН Международна година на планините през 2002 г.

Французите показват задоволство от обещанията на Макрон, но пак се готвят протести

https://www.actualno.com/europe/francuzite-pokazvat-zadovolstvo-ot-obeshtanijata-na-makron-no-pak-se-gotvjat-protesti-news_710989.html

Мнозинството французи са удовлетворени от обещанията на френския президент Еманюел Макрон, дадени по време на телевизионното му обръщение към нацията, и се обявяват за спиране на протестите. Това показват данните от допитване, осъществено от компанията OpinionWay, предаде БГНЕС. 78% от запитаните одобряват идеята да се намалят данъците, а 68% - повишаването на минималната месечна заплата със 100 евро. 54% от французите също така смятат, че е време протестите на "жълтите жилетки" да сп

Със заря запалиха светлините на елхата в район "Западен"

https://www.24chasa.bg/region/article/7193729

Със заря запалиха светлините на елхата в район "Западен"Със заря и песни заблестяха светлините на коледната елха в пловдивския район "Западен" в понеделник вечерта. Десетки деца и възрастни изпълниха пространството пред живото дърво до кметството. Талантите на вокална група "Лолипоп" към СУ "Св. св. Кирил и Методий" вдигнаха настроение. „За пореден път сме тук,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване