Най-ярката комета за годината преминава покрай Земята на 16 декември

http://www.cross.bg/dekemvri-beshe-rvirtanen-1591359.html

/КРОСС/ Най-ярката комета за тази година ще премине най-близо до Земята на 16 декември, съобщи в. "Мирър". Кометата 46Р/Виртанен ще се вижда и с невъоръжено око. Макар и разстоянието ѝ до нас да е най-малко на 16 декември, тя ще е най-ярка на 12 декември, когато ще е най-близо до Слънцето. На цвят 46Р/Виртанен е синкава и има малка тънка опашка. Диаметърът ѝ е 1,2 км. Тя е с орбитален период около Слънцето 5,4 години. Спада към семейството комети на Юпитер. Орбитата ѝ и орбиталният ѝ период не са постоянни величини, а зависят от преминаването ѝ покрай Юпитер. Предишното най-близко преминаване на кометата 46Р/Виртанен покрай Земята беше на 17 февруари 2008 г. Кометата 46P/Виртанен беше първоначалната цел за сондата "Розета", но заради технически проблеми беше изпуснат прозорецът за изстрелване и тя беше насочена към кометата 67P/Чурюмов-Герасименко.  

Трима планинари без храна и вода в Пирин, заради благородна кауза

https://www.24chasa.bg/region/article/7194106

Трима планинари без храна и вода в Пирин, заради благородна кауза"Цветан Найденов и Светослав Атанасов, и Костадин Коюв са трима млади ентусиасти, обединени от инициативата "Оцеляване с кауза - Пирин. В подкрепа на потребителите на Защитените жилища в Банско, те имат за цел да покажат може ли да се оцелее без вода и храна на минусови температури в Пирин. В поредица от пет епизода "оцеляващият" Цветан Найденов

Майките на деца с увреждания с приз 'Човек на годината', плакетът им изчезна

https://offnews.bg//obshtestvo/majkite-na-detca-s-uvrezhdania-s-priz-chovek-na-godinata-plaketat-i-693621.html

Българският хелзинкски комитет (БХК) връчи голямата си награда за принос към правата на човека "Човек на годината" на родителите от инициативата "Системата ни убива". 

Присъденият приз обаче е изчезнал безследно, съобщи дългогодишната журналистка Надежда Цекулова, която стана част от екипа на БХК.

"Снощи научих, че връченият за голямата награда "Човек на годината" 2018г. плакет е преминал от ръцете на едно момче с увреждане в ръцете на една жена, и после - незнайно защо - не се е върнал", написа във Фейсбук публикация Цекулова. "Ужасно ме е срам от събитието, което провокира този коментар, и искрено се надявам да е плод на недоразумение. Но за финал искам да ви споделя, че според мен може да бъде изработен резервен плакет, но няма как да бъде изработено резервно достойнство", допълни тя.

Традиционните награди бяха връчени в Международния ден за правата на човека – 10-и декември. Деветчленното жури присъди големия приз на протестиращите родители на лица с увреждания. "Това бе най-масовата правозащитна акция в България през последните години, която постигна важни политически резултати", каза Красимир Кънев, председател на журито, връчвайки наградата "Човек на годината" 2018 на протестиращите родители на деца с увреждания.

Активните родители се борят за цялостна промяна в начина, по който държавата откликва на специфичните нужди на хората с увреждания, от почти десет години. През 2018 г. те организираха мрежа от протестни палаткови лагери в много български градове под мотото "Системата ни убива", участваха в работни групи, срещи и дискусии с отговорни институции.

В резултат на усилията им, Народното събрание прие законодателни промени, които поставиха началото на социална реформа. Дейността им продължава със създаването на Гражданска инициатива под името "Системата ни убива всички" и активност за реформа в системата на ТЕЛК. 

Освен голямата награда "Човек на годината" журито определи и една обединена, подгласна награда, както и шест специални награди. Обединената награда беше присъдена на Български фонд за жените и клуб "Не си сам/а" за систематичните си усилия в борбата срещу насилието и стереотипите, основани на пола.

Интернет порталът Loveguide получи приза „Вдъхновение на годината“ за застъпничеството си за правата на децата и младежите в България чрез здравно и сексуално образование, и превенция на сексуалното насилие.

Фондацията "Дивите животни" и организацията за защита на животните "Четири лапи" спечелиха наградата "Застъпници на годината" за спасяването на лъвчетата Масуд и Терез, родени в разградския зоопарк, както и за продължаващите грижи за останалите в зоопарка животни.

Отличието "Журналист на годината" отиде при разследващия журналист Димитър Стоянов за усилията му за утвърждаване свободата на словото и разобличаване на неправомерни действия на органите на реда.

Призът "Активисти на годината" журито присъди на Младежка ЛГБТ организация "Действие", фондация "Ресурсен център – Билитис" и фондация GLAS за съвместната им работа по отварянето на Rainbow Hub – първият общностен ЛГБТИ център в България, както и за инициирането на онлайн петиция за признаване на еднополовите бракове, събрала вече 5000 гласа.

Андриан Христов, директор на училището в с. Иваново край Харманли, получи отличието в категория "Постоянство и храброст" за успешната и продължаваща интеграция на деца-бежанци и усилията за защита на правото им на образование. Историята на първите ученици-бежанци в с. Иваново можете да видите тук.

В категория "Доблест на годината" наградата спечели Национална гражданска инициатива 7000 за кампанията за отмяна на запрещението и въвеждането на подкрепеното вземане на решение, запазващо достойнството и правата на хората с интелектуални затруднения и психично-здравни проблеми.

Журито разгледа общо 41 номинации. Те бяха селектирани според предварително обявените критерии за допустимост на номинацията сред още по-голям брой номинирани личности и организации.

Икономист: Извънредното икономическо положение на Макрон е игра на думи

https://www.actualno.com/europe/ikonomist-izvynrednoto-ikonomichesko-polojenie-na-makron-e-igra-na-dumi-news_711077.html

Икономистът Пиер Дефрен определи като "словесна игра" заявлението на френския президент Еманюел Макрон, че в страната се въвежда извънредно икономическо и социално положение.  "Това е словесна игра. Още миналата седмица за извънредно положение се говореше в смисъла на безопасност, което във Франция има много ясно юридическо определение. В ситуацията със "жълтите жилетки" това предполага мобилизацията на правоохранителните органи и полицията, за да се предотврат

Щази откри служебната карта на Владимир Путин

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/12/11/3359986_shtazi_otkri_slujebnata_karta_na_vladimir_putin/?ref=rss


В архивите на Щази е била намерена идентификационна карта от източногерманската тайна служба на името на руския президент Владимир Путин, който през 80-те години на 20 век е бил агент на КГБ в Дрезден, съобщава германски вестник, цитиран от агенция "Асошиейтед прес".<br /><br />"Билд" публикува днес снимка на картата, издадена на "майор Владимир Путин", валидна до 1989 г., върху която са поставени подпис и печат. Според изданието картата е била намерена...

И Путин на поклонението на правозащитничката Алексеева

http://clubz.bg/76999-i_putin_na_poklonenieto_na_pravozashtitnichkata_alekseeva

Руският президент Владимир Путин се сбогува с правозащитничката и ръководителка на Московския Хелзинкски комитет Людмила Алексеева, която почина в събота на 91 години, предаде ТАСС.

Траурната церемония, на която присъства държавният глава, бе в столичния Централен дом на журналиста. Както заяви по-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, Путин високо е ценял приноса на Алексеева в създаването на гражданското общество в Русия и изключително е уважавал позицията й по много въпроси от живота на страната.

Паметта на Алексеева почетоха и ръководителят на Съвета по развитие на гражданското общество и правата на човека Михаил Федотов, председателят на парламента Вячеслав Володин и други политици, правозащитници и обществени деятели като опозиционният лидер Алексей Навални.

Затова пък 77-годишният Лев Пономарьов, един от най-известните правозащитници в Русия, който в момента излежава присъда от 16 дни за призоваване за неразрешена демонстрация, получи отказ да се сбогува с Алексеева, отбелязва Франс прес.

Полският президент Анджей Дуда реши да присъди посмъртно на Людмила Алексеева Ордена за заслуги към Република Полша, който се дава за изключителни заслуги в укрепването на международното сътрудничество и развитието на взаимоотношенията между народите, предаде ТАСС.

На траурната церемония в Москва Полша е представена от началника на канцеларията на премиера Матеуш Моравецки, Михал Дворчик.

Също днес президентът Путин откри паметник в Москва на Александър Солженицин. Легендарният дисидент и велик писател бе изгнаник в САЩ, но последните си години се върна в Русия и живя в родината си до края на живота си.

Путин открива паметника на нобеловия лауреат по литература Александър Солженицин. Зад него е съпругата на писателя Наталия. 

 

Ремонтират по проект ДГ „Светулка“ във Варна

http://budnavarna.bg/41509-remontirat-po-proekt-dg-svetulka-vav-varna/

Символична първа копка бе направена днес за ремонт на ДГ №1 „Светулка“, научи BudnaVarna.bg.
Дейностите са по проект „Модернизация на образователната инфраструктура на територията на град Варна“ по ОП „Региони в растеж“, който включва общо 10 проекта. Обектите са със 100% безвъзмездна финансова помощ. Целта е увеличаване на дела на обновената и модернизирана общинска образователна инфраструктура и създаване по-добри условия за обучение за деца и младежи.
Ремонтът на ДГ №1 „Светулка“ включва саниране на сградата, конструктивно укрепване, обновяване на дворното пространство, подмяна на отопление, вентилация и климатизация, на ВиК, както и ново обзавеждане. Предвидено е създаване на достъпна среда за деца със специални образователни потребности.

Материалът Ремонтират по проект ДГ „Светулка“ във Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Български шофьор загина при катастрофа между три тира в Италия (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7194091

Български шофьор загина при катастрофа между три тира в Италия (Видео)Български шофьор е бил тежко ранен при сблъсък между три тира на магистралата до град Виченца. Малко след това българинът починал от раните си. Според италианските медии става въпрос за 50-годишния Пламен Михайлов Димитров, който живеел в Костабисара – градче до Виченца, област Венето. Той работел за местна фирма.

Български превозвачи - на протест в Брюксел заради плана "Макрон"

http://clubz.bg/76998-bylgarski_prevozvachi_na_protest_v_bryuksel_zaradi_plana_makron

Българските превозвачи готвят протест за 10 януари в Брюксел, когато се очаква в европейския парламент да заседава комисия по транспорта. Това стана ясно след срещата им с министъра на транспорта Росен Желязков.

На 4 декември съветът „Транспорт, телекомункации и енергетика“ на ЕС прие текстовете от пакета "Мобилност", въпреки че България и още няколко държани - Полша, Унгария, Хърватия, Малта, Ирландия, Латвия и Литва, са против.

Текстът на пакета, който често е наричан и "Закон на Макрон", предвижда следното:

• Седмичната почивка на водачите да бъде извън шофьорската кабина;

• шофьорите трябва да се връщат в страната, където са базирани фирмите им, най-малко веднъж на 4 седмици, освен в някои особени случаи;

• превозвачите ще трябва да правят и минимум пет дни пауза между две серии каботажни превози в друга страна. Така ще се избегне възможността тази практика в чужбина да стане почти постоянна.

Родните превозвачите реагираха с протести още през май, а българските власти и евродепутатите от всички политически семейства се обявиха в тяхна подкрепа, направени бяха и опити текстовете да бъдат променени. В крайна сметка до момента това не е факт до момента.

Превозвачите настояват за блокиране на спорните текстове. Според тях мерките в този си вид означават зачеркване на 17% от БВП на България, какъвто приход носи на страната международния превоз.

“Притиснати сме до стената. От това няма какво по-лошо да стане”, коментираха от бранша. Те предупредиха, че ще търсят съмишленици и подкрепа сред останалите страни-членки, които гласуваха против мерките, предвидени в пакет "Мобилност”.

Столична община ще обсъжда строенето на нови писти и влекове на Витоша

http://clubz.bg/76997-stolichna_obshtina_shte_obsyjda_stroeneto_na_novi_pisti_i_vlekove_na_vitosha

ПОЛИТИКА лифт витоша

Утре - 13 декември, временна комисия на Столична община ще обсъжда промени в Плана за управление на природен парк "Витоша", съобщиха от общината.

Става дума за редакции, предложени от "патриота" общинар Карлос Контрера през есента. Те предвиждат да се узакони строежът на нови писти, влекове, инфраструктура и технически съоръжения в парка. В момента всички нови строежи са забранени от плана.

Предложенията на Контрера съвпадат с исканията на концесионера в парка - "ВитошаСки" АД, които според тях са нужни, за да може да се ремонтират повредените и неработещи съоръжения.

През септември тогавашният вицепремиер Валери Симеонов и министърът на околната среда и водите Нено Димов, и двамата също номинирани от "патриотите", предложиха да направят промени в плана за управление на Витоша, ако общината или спортното министерство го поиска. Следващият месец Контрера се захвана да пише доклад в тази посока-

Забранен ли е ремонтът на лифтове?

Според "Витоша Ски" и Карлос Контрера Закона за защита на територията изрично насърчвава развитието на туризма, а пък настоящият план за парка (предвиден за 1995-2014 г., но действащ) е с множество противоречащи си регулации. И се позовават на доклад на работна група от министерството на младежта и спорта.

Въпросната работна група заявява след анализ, че промените се предлагат "само и единствено в посока ремонт, модернизация, изграждане на лифтове, влекове и необходимите сгради за тяхното обслужване."

От дълго време "Витоша Ски" АД твърди, че сегашният план на Витоша не им позволява да направят ремонти на старите структури, тъй като за да се подмени един стар лифт по същото трасе, следва да се сменят фундаментите и стълбовете. Тази подмяна, по смисъла на ЗУТ, е строителство, а ново строителство е забранено.

Макар в мотивите да се твърди, че целта е само ремонт и възстановяване на старите писти и лифтове, промените в Плана, предложени от Контрера, ще позволят на "Витоша Ски" АД да строи и нови писти, както и нови сгради, стига да са свързани с обслужването на ски-инфраструктурата.

Какво искат "Витоша Ски" АД?

Техният план, който бе отхвърлен миналата година в съда заради нарушение на Плана, например предвиждаше не само ремонт, но и удължаване на някои писти, както и изграждане на нови. Говореше се и за строене на молове на Лалето и други обслужващи сгради, също забранено в момента. 

Според екозащитниците, сред които и бившият директор на парка Тома Белев, подобен конфликт и ограничение няма. Обособяването на нова ски зона се прави с цел "Витоша ски" да монополизира планината, подобно на "Юлен" в Банско и Пирин, твърдят те. Така няма да им се налага да се конкурират с настоящите ски училища, чайни, ресторанти и пр., а да наложи собствените си, тъй като по изчисления на екозащитниците, само от лифтове не се изкарват достатъчно средства.

От компанията твърдят, че това е невярна теза на зелени активисти, с които се опитват да блокират развитието на туризма.

Ето и пълният текст на предложените промени в Плана за природния парк "Витоша":

 

Земните недра изобилстват от живот

https://www.24chasa.bg/novini/article/7194077

Земните недра изобилстват от животОколо 70 процента от микробите на Земята живеят в нейните дълбини, в скали, които преди се смятаха за стерилни, съобщи АФП. Учени за първи път изчислиха мащаба на този "вътреземен" живот. Стотици специалисти участващи в Дълбочинната въглеродна обсерватория обявиха резултатите от труда си. Според техните изчисления животът под земната повърхност

Строителите излизат на протест в София

https://www.actualno.com/business/stroitelite-izlizat-na-protest-v-sofija-news_711075.html

Утре, 12 декември, ще има протест на строителния бранш - с 1000 машини, които ще бъдат "стоварени" на бул. "Цариградско шосе" от 7:00 до 12:30 часа, в посока Враня. Това заяви председателят на УС на Камарата на строителите в България Илиян Терзиев, предаде БГНЕС. Причината за протеста е обидата от страна на строителите, че в последните месеци имало много публични обвинения за некачествено строителство и нагласени обществени поръчки. Припомняме, че Строителната камара поиска

Юнкер с ултиматум към Лондон: Предоговаряне няма да има

https://www.vesti.bg/iunker-s-ultimatum-kym-london-predogovariane-niama-da-ima-6089818

Юнкер посочи в пленарната зала на Европейския парламент, че е възмутен от думите на британския премиер Тереза Мей

ЕК втрещена от искането на Мей да предоговори сделката за Брекзит

https://www.mediapool.bg/ek-vtreshtena-ot-iskaneto-na-mei-da-predogovori-sdelkata-za-brekzit-news287366.html

Няма никакво пространство за предоговаряне на споразумението за оттеглянето на Великобритания от ЕС, заяви пред Европейския парламент в Страсбург председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той добави, че е "втрещен" от събитията в последните часове - заявките на британския премиер Тереза Мей, че ще се опита да предоговори условията. В края на ноември постигнахме споразумение с британското правителство. Ще разговарям довечера с премиера Мей, допълни Юнкер Сделката, която постигнахме, е най-добрата и единствено възможната. Няма никакво пространство за предоговаряне. Има място за пояснения и тълкувания, но без преразглеждането на текста, това трябва да бъде ясно на всички, каза Юнкер. Така той за пореден път потвърди европейската позиция, че договореното споразумение с Великобритания е възможно най-доброто и няма да има нови преговори. Това стана след като в понеделник британската премиерка Тереза Мей отложи гласуването на споразумението в британския парламент, тъй като предварително беше ясно, че то няма да получи необходимата подкрепа. Мей заяви вчера, че иска да получи допълнителни уверения от ЕС по т.нар. предпазен механизъм за ирландската граница и тогава ще вкара споразумението в парламента. Юнкер отбеляза, че големият проблем е т. нар. "предпазна мрежа" между Ирландия и Северна Ирландия. Решени сме да направим всичко възможно тази мярка да не бъде прилагана, но е необходимо да я предвидим, поясни Юнкер. Преди ден председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че ще включи в дневния ред на заседанието на европейските държавни и правителствени ръководители тази седмица точка, посветена на въпроса с напускането на Великобритания. "Няма да предоговаряме споразумението, включително за "предпазната мрежа", но сме готови да обсъдим с какво можем да улесним одобрението на договора от британска страна", добави Туск. Мей започва нови консултации Британската министър-председателка Тереза Мей започва днес консултации с европейските лидери. Тя ще се опита да получи от тях допълнителни уверения за споразумението за Брекзит, с които да убеди британския парламент да го подкрепи, предаде Франс прес. Мей ще разговаря с холандския си колега Марк Рюте, германската канцлерка Ангела Меркел и председателите на европейските институции. Времето изтича Министър-председателката има ограничено поле за маневриране, отбелязва АФП. От една страна тя се сблъска с неотстъпчивостта на 27-те страни от Европейския съюз, чиито лидери отказаха да водят нови преговори по споразумението, постигнато през ноември след 17 месеца преговори. От друга страна Мей е изправена пред съпротивата в Камарата на общините, където и депутати от мнозинството, и от малцинството настояват текстът да бъде предоговорен в твърде оспорваната част за предпазния механизъм за Северна Ирландия, за да се избегне физическа граница с Република Ирландия. Според експерти Мей ще се опита да издейства отстъпки в политическата декларация, а не в самото споразумение. Политическата декларация не е юридически обвързваща. Тя очертава бъдещите отношения след раздялата и беше одобрена от Брюксел и Лондон едновременно със споразумението за Брекзит, което е юридически обвързващо, напомня АФП. Крайният срок за гласуване в парламента е 21 януари, а Великобритания трябва да излезе от ЕС в края на март. Евентуалното отхвърляне на сделката може да доведе развода между Обединеното кралство и Европейския съюз до хаос, като възможните варианти са Брекзит без сделка, нов референдум или ново предоговаряне на споразумението. Отчаян опит на Тереза Мей Британският печат определя дипломатическата совалка на премиера Тереза Мей в европейски столици като отчаян опит да спаси споразумението с ЕС за Брекзит и оценява шансовете й за успех като нищожни. В. "Гардиън" пише, цитиран от БТА, че Мей е поела на спешна обиколка, след като е отложила насроченото за днес важно гласуване в британския парламент по сделката, за да избегне съкрушително поражение. На фона на опозицията на повече от 100 депутати от нейната Консервативна партия, самата тя призна, че сделката е щяла да бъде отхвърлена със значително мнозинство. В. "Дейли телеграф" отбелязва, че надеждите на Тереза Мей обаче са били попарени днес от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който обяви пред Европейския парламент, че споразумението не подлежи на предоговаряне. На британската министърка-председателка ще й бъде казано по време на нейната европейска обиколка да спре да се опитва да успокои разбунтувалите се редови депутати консерватори, като дава невъзможни обещания за Брекзит, заявили пред "Дейли телеграф" високопоставени дипломатически източници от ЕС. Тереза Мей е получила същото послание през уикенда. Тогава един лидер от ЕС директно й казал да промени курса. Той предупредил Мей, че колкото повече отстъпки прави, толкова по-лошо ще става за нея, пише "Дейли телеграф". В. "Индипендънт" коментира, че председателят на Европейската комисия е полял със студена вода надеждите на британския премиер за предоговаряне на споразумението.  

ЕК е втрещена от искането на Мей да предоговори сделката за Брекзит

https://www.mediapool.bg/ek-e-vtreshtena-ot-iskaneto-na-mei-da-predogovori-sdelkata-za-brekzit-news287366.html

Няма никакво пространство за предоговаряне на споразумението за оттеглянето на Великобритания от ЕС, заяви пред Европейския парламент в Страсбург председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той добави, че е "втрещен" от събитията в последните часове - заявките на британския премиер Тереза Мей, че ще се опита да предоговори условията. В края на ноември постигнахме споразумение с британското правителство. Ще разговарям довечера с премиера Мей, допълни Юнкер Сделката, която постигнахме, е най-добрата и единствено възможната. Няма никакво пространство за предоговаряне. Има място за пояснения и тълкувания, но без преразглеждане на текста, това трябва да бъде ясно на всички, каза Юнкер. Така той за пореден път потвърди европейската позиция, че договореното споразумение с Великобритания е възможно най-доброто и няма да има нови преговори. Това стана след като в понеделник британската премиерка Тереза Мей отложи гласуването на споразумението в британския парламент, тъй като предварително беше ясно, че то няма да получи необходимата подкрепа. Мей заяви вчера, че иска да получи допълнителни уверения от ЕС по т.нар. предпазен механизъм за ирландската граница и тогава ще вкара споразумението в парламента. Юнкер отбеляза, че големият проблем е т. нар. "предпазна мрежа" между Ирландия и Северна Ирландия. Решени сме да направим всичко възможно тази мярка да не бъде прилагана, но е необходимо да я предвидим, поясни Юнкер. Преди ден председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че ще включи в дневния ред на заседанието на европейските държавни и правителствени ръководители тази седмица точка, посветена на въпроса с напускането на Великобритания. "Няма да предоговаряме споразумението, включително за "предпазната мрежа", но сме готови да обсъдим с какво можем да улесним одобрението на договора от британска страна", добави Туск. Мей започва нови консултации Британската министър-председателка Тереза Мей започва днес консултации с европейските лидери. Тя ще се опита да получи от тях допълнителни уверения за споразумението за Брекзит, с които да убеди британския парламент да го подкрепи, предаде Франс прес. Мей ще разговаря с холандския си колега Марк Рюте, германската канцлерка Ангела Меркел и председателите на европейските институции. Времето изтича Министър-председателката има ограничено поле за маневриране, отбелязва АФП. От една страна тя се сблъска с неотстъпчивостта на 27-те страни от Европейския съюз, чиито лидери отказаха да водят нови преговори по споразумението, постигнато през ноември след 17 месеца преговори. От друга страна Мей е изправена пред съпротива в Камарата на общините, където депутати и от мнозинството, и от малцинството настояват текстът да бъде предоговорен в твърде оспорваната част за предпазния механизъм за Северна Ирландия, за да се избегне физическа граница с Република Ирландия. Според експерти Мей ще се опита да издейства отстъпки в политическата декларация, а не в самото споразумение. Политическата декларация не е юридически обвързваща. Тя очертава бъдещите отношения след раздялата и беше одобрена от Брюксел и Лондон едновременно със споразумението за Брекзит, което е юридически обвързващо, напомня АФП. Крайният срок за гласуване в парламента е 21 януари, а Великобритания трябва да излезе от ЕС в края на март. Евентуалното отхвърляне на сделката може да доведе развода между Обединеното кралство и Европейския съюз до хаос, като възможните варианти са Брекзит без сделка, нов референдум или ново предоговаряне на споразумението. Отчаян опит на Тереза Мей Британският печат определя дипломатическата совалка на премиера Тереза Мей в европейски столици като отчаян опит да спаси споразумението с ЕС за Брекзит и оценява шансовете й за успех като нищожни. В. "Гардиън" пише, цитиран от БТА, че Мей е поела на спешна обиколка, след като е отложила насроченото за днес важно гласуване в британския парламент по сделката, за да избегне съкрушително поражение. На фона на опозицията на повече от 100 депутати от нейната Консервативна партия, самата тя призна, че сделката е щяла да бъде отхвърлена със значително мнозинство. В. "Дейли телеграф" отбелязва, че надеждите на Тереза Мей обаче са били попарени днес от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който обяви пред Европейския парламент, че споразумението не подлежи на предоговаряне. На британската министърка-председателка ще й бъде казано по време на нейната европейска обиколка да спре да се опитва да успокои разбунтувалите се редови депутати консерватори, като дава невъзможни обещания за Брекзит, заявили пред "Дейли телеграф" високопоставени дипломатически източници от ЕС. Тереза Мей е получила същото послание през уикенда. Тогава един лидер от ЕС директно й казал да промени курса. Той предупредил Мей, че колкото повече отстъпки прави, толкова по-лошо ще става за нея, пише "Дейли телеграф". В. "Индипендънт" коментира, че председателят на Европейската комисия е полял със студена вода надеждите на британския премиер за предоговаряне на споразумението.

Хакери разбиват и източват банкови сметки

http://www.moreto.net/novini.php?n=387461

Големи български компании стават жертва на интернет кражби на големи суми от банковите им сметки заради лоша кибер култура. Отклоняват се суми от порядъка на 200 – 600 хиляди евро. А в световен мащаб престъпници са източили от фирмените сметки суми за над 1 трилион долара.

Екзотични риби, птици и алкохол без бандерол са заловени на Дунав мост

https://offnews.bg//112/ekzotichni-ribi-ptitci-i-alkohol-bez-banderol-sa-zaloveni-na-dunav-mo-693628.html

След операция на служители на митническа мобилна група на Агенция „Митници“ и на отдел „Криминална полиция“, ГДНП на ГКПП-Дунав мост при Русе, в автобус, пътуващ от Украйна за Гърция, са установени незаконно пренасяни екзотични риби, птици и алкохол, без български акцизен бандерол.

Операцията е проведена на 6 декември. При проверката на автобуса са открити и иззети 234 стъклени бутилки, съдържащи 40-градосов алкохол, без български акцизен бандерол. Установени и иззети са още 8 контейнера от стиропор, пълни с полиетиленови пликове с екзотични аквариумни риби и 4 касети с птици от три вид, без придружаващи документи за произход и санитарни разрешителни.

След операцията са сезирани компетентните органи – Областната дирекция по безопасност на храните и Регионалния инспекторат по околната среда и водите в Русе. Съставени са 6 акта за установени административни нарушения и констативен протокол. Работата по случая продължава.

Тази седмица зимата се завръща

http://www.cross.bg/stranata-vremeto-valezhi-1591356.html

/КРОСС/ В средата на декември зимата се връща над страната с пълна сила. Още във втората половина на тази седмица ще видим някои зимни проявления, показват метеорологичните модели, представени в "Дарик кафе" тази сутрин. Средиземноморският циклон, който в понеделник донесе дъжд и сняг над страната, като на места успя дори да натрупа снежна покривка, вече се премести над Черно море и в следващите дни ще се премести над Азовско море и Керченския проток. Днес, в сряда и в четвъртък облачността ще се разкъса и времето ще е почти без валежи. В четвъртък е възможно да завали главно в южните райони и планините. Температурите през деня ще са малко над нулата в равнинните части на страната.В петък обаче, и най-вече в събота, страната ни ще попадне в обсега на нов средиземноморски циклон, който в края на седмицата ще влоши времето над страната - главно в събота и неделя. Неговият център ще е южно от България, но ще повлияе сериозно на времето у нас. Ще бъде облачно с валежи от дъжд на изток и сняг на запад и в планините, като на места валежите ще бъдат и по-интензивни. Още в понеделник, та чак до петък следващата седмица, страната ни ще попадне под влиянието на антициклон. Не се очакват обаче валежи и лошо време, показват средносрочните модели. Дори ще се затопли малко и дневните температури ще са надхвърлят 5 градуса.

Вълшебната планина на превода: Трима български писатели за връзката си с Германия

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/12/11/3359890_vulshebnata_planina_na_prevoda_trima_bulgarski/?ref=rss


Днес започва Софийския международен литературен фестивал, чиито фокус е литературата на Германия, Австрия, Швейцария и Лихтенщайн. "Дневник" покани Георги Господинов, Алек Попов и Мирела Иванова, чиито книги са публикувани в Германия, да разкажат за връзката си със страната и да споделят какъв живот водят техните преводи на един от най-големите пазари в света на литературата в Европа. <br /><br />Георги Господинов <br /><br /><br /><br />Книгите на...

Строителите изкарват 1000 машини на протест утре в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/7194075

Строителите изкарват 1000 машини на протест утре в София1000 строителни машини ще бъдат изкарани на бул. "Цариградско шосе" утре между 7:00 и 12:00 часа в знак на протест срещу целенасочената кампания за дискредитиране на строителните фирми в България. Това съобщи председателят на управителния съвет в Камарата на строителите инж. Илиян Терзиев. Също утре в Народното събрание,

Още един топ тенисист идва за Sofia Open: 16-ият в света Медведев ще участва в турнира през февруари

https://offnews.bg//tenis/oshte-edin-top-tenisist-idva-za-sofia-open-16-iat-v-sveta-medvedev-sh-693625.html

Още един топ тенисист потвърди участие на Sofia Open 2019. 16-ият в световната ранглиста руснак Даниил Медведев ще играе в турнира от ниво ATP 250 в българската столица от 3-и до 10 февруари.

Медведев, който ще навърши 23 г. ден след финала на турнира в София - 11 февруари, вече има три титли от турнири на АТР през 2018 г.

Той е осмата голяма звезда, потвърдила присъствието си в София за турнира от 3-и до 10 февруари в "Арена Армеец".

В София ще играят други две млади звезди, атакуващи топ местата в световния тенис - №11 в света и шампион от последния "Мастърс" 1000 турнир Карен Хачанов и №15 и шампион на "Мастърс"-а на новото поколение за играчи до 21 г. Стефанос Циципас. 

Медведев започна 2018 г. с титлата в Сидни (побеждавайки на финала австралиеца Алекс де Минор на родна земя), завоюва трофея в Уинстън-Салем с 6 победи и 12-0 гейма (побеждавайки на финала американеца Стив Джонсън на негова земя) и постигна най-големия си успех в Токио. Там спечели турнира от сериите АТР 500, побеждавайки на финала любимеца на японската публика Кей Нишикори. Медведев игра и последователни полуфинали в Москва и Базел, където беше победен от бъдещите шампиони Карен Хачанов и Роджър Федерер.

Седем играчи от Топ 30 на световната ранглиста и бившият №3 и трикратен носител на титли от Големия шлем Стан Вавринка (Швейцария) вече потвърдиха участие в четвъртото издание на Sofia Open. Освен него в София ще играят и: №11 в света Карен Хачанов (Рус), №15 Стефанос Циципас (Гър), №16 Данийл Медведев (Рус), №21 Николоз Басилашвили (Груз), №24 Роберто Баутиста Агут (Исп), №28 Фернандо Вердаско (Исп) и №29 Гаел Монфис (Фр). 

Билетите за Sofia Open 2019 са в продажба в мрежата на Eventim. 

Основни спонсори на Sofia Open 2019 са Emirates, Dubai Duty Free и Grow Green Europe.

Съветът на ЕС подкрепи рекорден бюджет за 2019 г.

http://clubz.bg/76995-syvetyt_na_es_podkrepi_rekorden_byudjet_za_2019_g

Съветът на ЕС подкрепи днес споразумението, постигнато с Европарламента за бюджета на ЕС за 2019 г.

То бе договорено на 5 декември на среща с участието на представители на Еврокомисията. А тази вечер трябва да бъде дебатирано в Европарламента в Страсбург. Гласуването е утре, сряда.

Бюджетът е рекорден в историята на ЕС и възлиза на 165,8 милиарда евро. Това прави с 31,2 на сто повече в сравнение с тази година. Плащанията ще бъдат 148,2 милиарда евро - с 2,4 процента повече, отколкото за 2018 г.

Предвидена е сума от 1,3 милиарда евро в рамките на тавана на многонационалната финансова рамка. От тази сума ЕС ще може да се възползва при непредвидени събития и обстоятелства.

С цел подкрепа на растежа и създаването на работни места бяха договорени ангажименти в размер на 23,3 милиарда евро. Сред тях е мощен стимул за програмата „Хоризонт 2020“ от 12,3 милиарда за подкрепа на научните изследвания и иновации.

3,8 милиарда отиват за нови инфраструктурни проекти в Европа. А 367 милиона са предназначени за COSME - Прогремата за конкурентоспосолбност на предприятията и малките и средни предприятия.

В съответствие с приоритетите на ЕС са заделени значителни суми, от които ще се възползват младежите. Програмата „Еразъм+“ получава 2,8 милиарда евро за младежки обмен. Инициативата за младежка заетост ще вземе допълнителни 350 милиона, с които ще помогне на младите, търсещи работа в регионите с висока безработица. Почти утроени в сравнение с тази година са парите за Европейския корпус за солидарност - 143 милиона.

Значителна финансова помощ ще има за миграцията и сигурността. Фонд „Убежище, миграция и интеграция“ получава 1,1 милиарда. За Фонд „Вътрешна сигурност“ се заделят 534 милиона.

Значителни суми ще бъдат дадени на Фронтекс - Европейската служба за гранична и брегова охрана, Европол, както и други агенции, натоварени със справянето с предизвикателствата пред сигурността като миграцията.

В съответствие със споразумението, постигнато между страните членки през юни, от бюджета на ще бъдат дадени 1,45 милиарда евро за Механизма на ЕС за бежанците в Турция. С тях ще бъдат осигурени здравеопазване и училище за сирийските бежанци в югоизточната ни съседка.

Същевременно обаче Турция е лишена от  146.7 милиона от предприсъединителните фондове. Причина е липсата на демокрация и липса на върховенство на закона, както и лошата ситуация с човешките права в страната.

С 1,2 милиарда евро е увеличено финансирането на Европейскатка служба за външна дейност (ЕСВД). Тя ще трябва да наеме повече персонал за стратегически комуникации и борба срещу дезинформацията.

Не е забравена и борбата с климатичните промени. 558 милиона ще бъдат дадени по програмата LIFE за проекти дв сферите на околната среда и климата.

Великобритания ще продължава да плаща вноските си до края на 2020 г. в съответствие със споразумението за напускане на ЕС.

РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО

Сумите са в милиарди евро

НАПРАВЛЕНИЯ АНГАЖИМЕНТИ ПЛАЩАНИЯ
1. Интелигентен, устойчив
и приобщаващ растеж

80 527

67 557
► 1а. Конкурентоспособност
за растеж и работни места
23 335 20 522
► 1б. Икономическа, социална
и териториална кохезия
57 192 57 192
2. Устойчиво развитие – управление на природните ресурси 59 642 57 400

3. Сигурност и защита
на гражданите

3787 3527
4. „Глобална Европа“ 11 319 9358
5. Администрация 9943 9945
Специални механизми 0,577 0,412
     
ОБЩО 165 795 148 199

Ал. Манолев: Всеки месец България изнася стоки за 2,2 млрд. евро

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/al-manolev-vseki-mesec-bylgariia-iznasia-stoki-za-22-mlrd-evro-273435/

Изминалата 2017 г. бе една от най-силните за българския износ, каза икономическият заместник-министър

Левски има обща съдба с Рапид Виена и МТК

https://offnews.bg//futbol/levski-ima-obshta-sadba-s-rapid-viena-i-mtk-693627.html

Треньорът на Левски Славиша Стоянович призна, четимът не е узрял за титлата. Това изказване дойде почти месец, след като "сините" все още бяха на гребена на вълната и след победите цареше еуфория, че нещата този път ще се случат. Издънките с Черно море, Ботев Bpаца и Септември свалиха треньори, играчи и фенове на земята.

Тимът от "Герена" изостана на 7 точки от Лудогорец, а те може да станат и повече, ако се стигне до нов негативен резултат в предстоящото гостуване на Берое. Така най-реална ще остане единствено битката с ЦСКА за второто място. В това първенство "сините" поне трябва да си спестят участието на баража за Лига Европа, за който в последно време станаха абонати.

Иначе статистиката ще бъде безмилостна - 10 години без трофей! Нещо, което е убийствено за един гранд. В тази ситуация не е дори и Рейнджърс, който се превърна в назидателен пример, след като стигна до фалит. "Хуните" от Глазгоу станаха шампиони през 2011 година, а тогава ликуваха и с Купата на лигата. Затова Левски е по-зле от тях. Дали има по-зле от "сините"?

Справка на "Меридиан мач" показа, че има. Столичани все още дишат прахта на други два от традиционните грандове в своите страни. Тук ще отворим и скоба, че става дума за клубове, които все пак имат и успехи през 21 век. Затова от сметките отпадат клубове като Хамбургер, Нюрнберг, Астън Вила, Евертън, Сент Етиен, Динамо Москва, Дженоа, Про Верчели и други. Техните добри времена за замръзнали в миналото. В това число влизат още Рух и Гурник, които все още делят рекорда на Полша по титли. Двата клуба за станали за последно шампиони на страната си съответно през 1989 г. и 1988 г. Но не са стигали и до Купа през 21 век. Тимът от Хожув ликува в турнира през 1996 г., а този от Забже в още по-далечната 1972 година.

До съдбата на Левски се доближават два клуба, които са емблеми за своите страни. Става въпрос за Рапид Виена и МТК Будапеща. Австрийският рекордьор по титли не е стигал до първото място от 2008 година насам. Купата пък му се изплъзва от 1995 година. "Зелено-белите" стигнаха до два финала след това, но ги загубиха. Подобна е и ситуацията в МТК. Тимът, който е втори в страната си по титли, за последно се радваше на златните медали заедно с комшиите от Рапид, а на Купата през 2000 година. "Синьо-белите" имат и загубен финал през 2012 година, а през 2017 година се завърнаха в елита, след като си позволиха и да изпаднат. Интересен факт е, че Левски има в редиците си кадър на МТК - Хали Тиам.

В този момент нито Рапид, нито унгарците са в играта за титлата. Виенчани заемат незавидното осмо място в първенството, докато маджарите са на четвъртото. Титлата обаче изглежда като „Мисия невъзможна" и за двата отбора.

Два гранда от Острова пък се измъкват през иглени уши, за да не попаднат в този кюп. Това са Ливърпул и Арсенал. "Червените" от "Анфийлд" се спасяват с Купата на Лигата през 2012 година, а иначе на са виждали титла, откакто първенството в Англия стана Висша лига. "Топчиите" пък намериха своята ниша в турнира за Купата. Иначе за последно се радваха като шампиони през 2004 година. Трябва да отчетем и още едно нещо – феновете на Рапид, както и тези на Левски все още не спират да вярват. Затова и на "Ернст Хапел", въпреки крушенията, стигат до над 50 000 зрители за мачовете в Европа.

Ауди се запали в движение, изгоря напълно

https://pik.bg/ауди-се-запали-в-движение-изгоря-напълно-news803188.html

Ауди се запали в движение, изгоря напълно

На 10 декември 2018 г. служители на РСПБЗН-Търговище са реагирали на получен в 17,53 ч сигнал за възникнал пожар в двигателя на лек автомобил „Ауди А4“ с търговищка регистрация.

Това съобщиха от ОДМВР-Търговище. Колата се е движела по бул. „Ал. Стамболийски“ в град Търговище. В резултат на инцидента автомобилът е напълно унищожен. Няма пострадали хора. Вероятната причина за възникване на пожара е късо съединение в електрическата инсталация на моторното превозно средство.

Политолог: Тереза Мей изпълнява танца на умиращия лебед

https://www.investor.bg/evropa/334/a/politolog-tereza-mei-izpylniava-tanca-na-umirashtiia-lebed-273443/

Тя е призована да води партия, която е дълбоко разделена и се опитва да защитава позиция, която не подкрепя, коментира британският премиер

Юнкер срази опита на Тереза Мей: Никакво предоговаряне на Брекзит

https://offnews.bg//sviat/iunker-srazi-opita-na-tereza-mej-nikakvo-predogovariane-na-brekzit-693624.html

Няма никакво пространство за предоговаряне на споразумението за оттеглянето на Великобритания от ЕС, заяви днес пред Европейския парламент в Страсбург председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от БТА.

Той добави, че е втрещен от събитията в последните часове - заявките на британския премиер Тереза Мей, че ще се опита да предоговори условията. В края на ноември постигнахме споразумение с британското правителство. Ще разговарям довечера с премиера Мей, допълни Юнкер.

Сделката, която постигнахме, е най-добрата и единствено възможната. Няма никакво пространство за предоговаряне. Има място за пояснения и тълкувания, но без преразглеждането на текста, това трябва да бъде ясно на всички, каза Юнкер.

Той отбеляза, че големият проблем е т. нар. "предпазна мрежа" между Ирландия и Северна Ирландия. Решени сме да направим всичко възможно тази мярка да не бъде прилагана, но е необходимо да я предвидим, поясни Юнкер.

Снощи председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че ще включи в дневния ред на заседанието на европейските държавни и правителствени ръководители тази седмица точка, посветена на въпроса с напускането на Великобритания. Няма да предоговаряме споразумението, включително за "предпазната мрежа", но сме готови да обсъдим с какво можем да улесним одобрението на договора от британска страна, добави Туск.

Коли пострадаха сериозно при пожари във Варна

https://petel.bg/Koli-postradaha-seriozno-pri-pozhari-vav-Varna__294828

В понеделник, около 07:55 часа, е получен сигнал за пожар в «Пежо», намиращо се на ул. «Никола Симов». Това съобщиха от пресцентъра на ОД МВР -В...

Варненец се бори за живота си в болница, след като беше пометен от "Ягуар" на пътя за Златни пясъци

https://petel.bg/Varnenets-se-bori-za-zhivota-si-v-bolnitsa--sled-kato-beshe-pometen-ot-YAguar-na-patya-za-Zlatni-pyasatsi__294826

илюстрация Булфото Вчера, около 17:00 часа, на пътя Варна - Златни пясъци, до спирка «Марек», водачът на  «Ягуар» Ф.Х. (79 г.), швейцарски гражд...

ГДБОП с масирана спецакция във Варна и София: Нахлуха в... (снимки)

https://petel.bg/GDBOP-s-masirana-spetsaktsiya-vav-Varna-i-Sofiya--Nahluha-v-----snimki-__294827

Снимки: МВР Специализираната прокуратура повдигна обвинения на четири лица за участие в организирана престъпна група за трафик на хора...

Миню Стайков дойде в съда в инвалидна количка

https://offnews.bg//temida/miniu-stajkov-dojde-v-sada-v-invalidna-kolichka-693626.html

Алкохолният бос Миню Стайков дойде днес в спецсъда в инвалидна количка, съобщава bTV.

Той е обвинен в производство на цигари и алкохол без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари. Стайков поиска да излезе от ареста.

Днес защитата поиска съдебно-медицинска експертиза за изясняване на здравословното му състояние, като резултатите се очакват другата седмица.

Според адвокатите на Стайков откакто е задържан, бизнесменът е свалил 10 кг.

Проф. Евгений Дайнов: Диктатура на кварталните апаши

http://clubz.bg/76994-prof_evgenij_dajnov_diktatura_na_kvartalnite_apashi

Евгений Дайнов. Снимка БГНЕС

Политологът проф. Евгений Дайнов коментира във фейсбук промените в антикорупционния закон, внесени от шефа на правната комисия Данаил Кирилов. Според тях отнемането на имущество може да продължи дори ако съда признае обвиняемия за невинен.

Ето какво смята Дайнов:

"Ето ви я диктатурата, вие, които не вярвахте, че ни я готвят: 

"Не съставляват законова пречка за съществуването и надлежното упражняване правото на иск за отнемане на незаконно придобитото имущество в полза на държавата ... влизане в сила на присъда, с която подсъдимия е признат за невинен..".

Виновен, невинен - ако герберите са решили да ти вземат бизнеса, къщата или каквото и да е - ще ти го вземат. 

Диктатура на на квартални апаши.Единствената им идеология: "Да крадем!".

Мерзост"

Фолксваген горя тази нощ на ул. „Генерал Колев“ във Варна

http://varnautre.bg/2018/12/11/98240/%d1%84%d0%be%d0%bb%d0%ba%d1%81%d0%b2%d0%b0%d0%b3%d0%b5%d0%bd-%d0%b3%d0%be%d1%80%d1%8f-%d1%82%d0%b0%d0%b7%d0%b8-%d0%bd%d0%be%d1%89-%d0%bd%d0%b0-%d1%83%d0%bb-%d0%b3%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d1%80

Около 05:20 часа тази нощ, е получен сигнал за пожар в лек автомобил „Фолксваген“, намиращ се на ул. „Генерал Колев“. Няма пострадали хора. Причината за инцидента се изяснява. Унищожени са двигателен отсек, арматурно табло и гуми. От огъня е засегнат и съседно паркиран лек автомобил „Пежо“. По-рано, около 01:15 часа, е получен сигнал за пожар […]

Русенският университет вдига с 5% заплатите от януари 2019 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7194070

Русенският университет вдига с 5% заплатите от януари 2019 г.Въпреки че финансирането е ограничено, Русенският университет изпълнява стриктно и оптимално бюджета си и има възможност да даде ДМС, а от януари ще повиши заплатите с 5 процента. На фона на тежката демографска криза и намаляващия брой на завършващите средно образование са приети над 2500 бакалаври, магистри и докторанти,

Състезателят на клуб Вихрен Сандански Антъни Иванов се класира за финал на световното по плуване в Китай

http://www.struma.com/sport/sustezatelyat-na-klub-vihren-sandanski-antuni-ivanov-se-klasira-za_143015/

Антъни Иванов записа поредния си значим успех за българското плуване, след като влезе на финал в откриващия ден на световно първенство на 25-метров басейн в Ханджоу (Китай). Направи го в коронната си дисциплина 200 м бътерфлай с шесто време от подборните серии - 1:51, 81 мин., което е нов национален рекорд.

Това е деветият световен финал на малък басейн за българското плуване. Шест има Михаил Александров, два Денислав Калчев. Старият рекорд на 200 м бътерфлай бе също на Антъни от...

Продължава

Хванаха затворник с хероин в затворническо общежитие край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=387423

Затворник е бил засечен с наркотици във Варна, съобщават от МВР за Moreto.net. На 5 декември в ЗО – Разделна, при извършена проверка от страна на надзирател на лишеният от свобода Х.К. (37 г.), е установено, че същият държи в себе си кафяво прахообразно вещество.

БАБХ проверява пакетирани пресни и замразени плодове и зеленчуци в цялата страна

https://www.24chasa.bg/novini/article/7194068

БАБХ проверява пакетирани пресни и замразени плодове и зеленчуци в цялата страна

Няма установени несъответствия с качествените изисквания съгласно пазарните стандарти 198 проверки на пакетирани пресни и замразени плодове и зеленчуци извърши дирекция „Контрол на храните“ към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в цялата страна. За период от две седмици контролните органи на БАБХ осъществиха тематична проверка,

"The Sun": Ванга предрекла ужасни неща за 2019 година

http://www.varna24.bg/news/834443.html

Огромна икономическа криза ще удари Европа през следващата година. Това е предрекла Ванга, пише ...

„Бохемска рапсодия“ е най-слушаната песен на ХХ век (видео)

http://www.cross.bg/puti-naii-slyshanata-pesenta-1591351.html

/КРОСС/ „Бохемска рапсодия" на групата Queen е най-слушаната песен на 20 век на стрийминг устройства, съобщи Universal Music Group в Twitter. Песента е слушана над 1,5 млрд. пъти. „Бохемска рапсодия" е написана от лидера на британската група Фреди Меркюри през 1975 г. Песента се отличава с необичайната си музикална форма и четирите различни стила: а - капела, балада, опера, рок, които плавно преминават един в друг и завършват с кода. Музикалното произведение три пъти е влизало в класацията Hot 100 на Билборд: през 1975 г., през 1992 г. и 2018 г. video: https://www.youtube.com/watch?v=fJ9rUzIMcZQ

Раздават 600 коледни пакета на социално слаби граждани във Варна

http://varnautre.bg/2018/12/11/98234/%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%b4%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%82-600-%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b8-%d0%bf%d0%b0%d0%ba%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%be%d1%86%d0%b8%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%be

Благотворителен празник „Заедно за Коледа – 2018“, насочен към социално уязвимите групи ще се проведе на 12-ти декември от 11 ч. в аулата на Икономическия университет. Участие в концерта ще вземат близо 80 деца, които ще поздравят присъстващите с настъпващите коледни и новогодишни празници. Община Варна осигурява 600 коледни пакета, които ще се раздават на […]

Неймар стана посланик на катарската национална банка

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/12/11/3359925_neimar_stana_poslanik_na_katarskata_nacionalna_banka/?ref=rss


Френският футболен шампион ПСЖ за пореден доказа важността на бразилеца Неймар за проекта си, правейки го световен посланик на катарската национална банка (QNB). Клубът от Париж е собственост на катарската кралска фамилия чрез компанията "Катар спортс инвестмънт". Банката също се контролира от кралската фамилия.<br /><br />Като част от договора Неймар ще се появява в рекламни кампании на QNB и ще използва различни преференции. Именно катарската национална банка финансира...

Новият хит във Фейсбук: "И почвам да бегам, бате"

https://www.vesti.bg/lyubopitno/noviiat-hit-vyv-fejsbuk-i-pochvam-da-begam-bate-6089807

Едно видео, което събра изключителна популярност сред българите във Фейсбук

Махат оприличените на надгробни плочи по Графа

https://frognews.bg/novini/mahat-oprilichenite-nadgrobni-plochi-grafa.html

Изглежда, че гранитните призми, оприличени на надгробни плочи, които се появиха на ул. Граф Игнатиев миналата седмица ще бъдат премахнати. Приветстваме това решение.

Пиян нападна с тръба клиенти на дюнерджийница

http://www.struma.com/sinya-lampa/piyan-napadna-s-truba-klienti-na-dyunerdjiinica_143014/

Екшънът се разиграл в последните дни на ноември

Пиян пловдивчанин преспа в ареста и бе глобен с 150 лева за хулиганство. Той се държал грубо със служители на дюнерджийница, сбил се с клиентите и нападнал охранители и полицаи.

Екшънът се разиграл в последните дни на ноември. Около 1 часа през нощта пловдивчанин във видимо нетрезво състояние бил на павилиона за дюнери на улица „Съединение”. Докато чакал хапването, той започнал да ругае по служителите. Намесили са се клиенти, с които словесната свада прераснала във...

Продължава

До 8 г. затвор чакат Яро за фалшивата лична карта

https://www.24chasa.bg/novini/article/7194013

До 8 г. затвор чакат Яро за фалшивата лична картаДо 8 г. затвор чакат заловения автокрадец Ярослав Димитров - Яро, който бе спипан снощи на изхода на Благоевград. 35-годишният мъж, издирван с европейска заповед за арест, пътувал с приятел от София във "Фолксваген Кади". При рутинна проверка на автопатрул се установило, че Яро ползва лична карта на чуждо име.

Четирима души са убити при нападения над сили за сигурност в Кабул

https://www.actualno.com/asia/chetirima-dushi-sa-ubiti-pri-napadenija-nad-sili-za-sigurnost-v-kabul-news_711068.html

Най-малко четирима души бяха убити, а други шест - ранени след като самоубийствен атентатор нападна конвой на силите за сигурност в Кабул, съобщиха официални лица за последната кървава атака на талибаните в афганистанската столица, предаде БГНЕС. Експлозията се случи в района на Пагман в западен Кабул, като конвоят се връщал от нощна операция, каза говорителят на вътрешното министерство Найбиб Даниш. "Все още не е ясно дали нападателят е бил пеша или с автомобил", добави говорителят.

Ремонтират по проекти още две училища и една детска градина във Варна

http://varnautre.bg/2018/12/11/98225/%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%be%d0%bd%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%82-%d0%bf%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b5%d0%ba%d1%82%d0%b8-%d0%be%d1%89%d0%b5-%d0%b4%d0%b2%d0%b5-%d1%83%d1%87%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d1%89%d0%b0

Символична първа копка бе направена днес за ремонт на две училища и една детска градина във Варна – ОУ „Стефан Караджа“, на филиала на ОУ „Константин Арабаджиев“ и на ДГ №1 “Светулка”. Дейностите са по проект “Модернизация на образователната инфраструктура на територията на град Варна“ по ОП “Региони в растеж“, който включва общо 10 проекта. […]

Иран си призна, че е направил тест на балистични ракети

https://www.actualno.com/asia/iran-si-prizna-che-e-napravil-test-na-balistichni-raketi-news_711063.html

Иран потвърди, че е извършил "скорошен" тест на балистични ракети със среден обсег, след като още в началото на декември американският държавен секретар Майк Помпео съобщи новината и разкритикува Техеран. "Продължаваме да осъществяваме тестове с балистични ракети, а този скорошен тест беше особено значим", съобщава агенция Фарс, цитирайки бригаден генерал Амирали Хаджизаде, командващ въздушно-космическите сили на Корпуса на революционната гвардия на Иран. Досега Иран отрича

Иновативна система за диагностика на рака на гърдата мц псагбал „Света софия“

http://www.cross.bg/sofiya-sveta-psagbal-1591345.html

/КРОСС/ Здравните специалисти в Медицински център ПСАГБАЛ „Света София" започват работа с иновативна система за диагностика на туморни образувания на млечната жлеза. Те вече разполагат с устройство, което използва контактна термография за откриване на температурни изменения в млечните жлези. Методиката се базира на различното топлоотделяне на различните тумори. Изследването с иновативния апарат се извършва бързо и без никакво облъчване. Системата засича промени от 3 мм, а методът е абсолютно безболезнен.Пациентът получава резултат от изследването в рамките на няколко минути. Само при нужда от допълнителен анализ, окончателният резултат ще бъде предоставен в срок от 48 часа. Екипът на МЦ ПСАГБАЛ „Света София" напомня, че основният начин за установяване на рак на гърдата, в ранен стадий, е редовният скрининг. Колкото по-рано бъде установено заболяването, толкова по-големи са шансовете за неговото излекуване. Записването за прегледите ще се осъществява на тел: 02/44 70 219, всеки делничен ден от 8.30 ч. до 15.00 ч. Прегледите стартират от утре (12.12.2018 г.), в каб. 117, на територията на Медицински център ПСАГБАЛ „Света София" (град София, ул. „Михалаки Ташев" №2), а цената на изследването е 60 лева.    

Британският парламент: ЕС може да помогне за промени в споразумението за Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/7194028

Британският парламент: ЕС може да помогне 
за промени в споразумението за БрекзитПредседателката на долната камара на британския парламент, Камарата на общините, Андреа Ледсъм заяви, че в миналото ЕС вече е сключвал споразумения в последния момент. Тя каза това по повод опита на премиера Тереза Мей да получи подкрепа от европейските лидери за промени в споразумението й за Брекзит, предаде Ройтерс.

Износът на България за ЕС се увеличава с 10%

https://www.24chasa.bg/novini/article/7194023

Износът на България за ЕС се увеличава с 10%
Износът на български стоки за Европейския съюз се увеличава с 10,1% от януари до края на септември спрямо същия период на миналата година, показва статистиката, цитирана от БТА. Изнесени са стоки за 28, 147 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 67.

Американка получи обратно халката си 9 г., след като я изпусна в тоалетната

https://www.24chasa.bg/novini/article/7194027

Американка получи обратно халката си 9 г., след като я изпусна в тоалетнатаАмериканка от Ню Джърси получи обратно своя брачен пръстен, след като преди 9 г. той паднал от ръката й, докато чистела тоалетната, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Пола Стантън от Съмърс пойнт мислела, че повече няма да види инкрустирания с диаманти пръстен. Преди години тя разказала за инцидента на познат от градската служба за

Последен концерт на Slayer в България

https://www.actualno.com/music/posleden-koncert-na-slayer-v-bylgarija-news_711061.html

През януари 2018 г. траш титаните Slayer съкрушиха метъл феновете по цял свят след като обявиха, че ще се оттеглят от сцената след мащабно прощално световно турне. Днес, след 37 години и 12 студийни издания, множество златни албуми и безброй концерти, Slayer е утвърдено име в музикалната индустрия, част от „Голямата четворка“ / „The Big Four“ наред с Metallica, Megadeth и Anthrax. Една от групите, помогнали за дефинирането на траш метъла като жанр. Дори ср

Турция създава нова военноморска база в Черно море

http://www.moreto.net/novini.php?n=387452

Турция създава нова военноморска база на източното крайбрежия на Черно море, съобщи турския вестник "Миллиет". Новият военен обект ще се намира в района на селището Сюрмене, на 40 км от град Трабзон. Очаква се, че във военната база ще служат 400 военнослужещи, а също така ще работят 200 цивилни лица.

Мария Бутина се призна за руски агент в САЩ

https://dnes.dir.bg/svyat/mariya-butina-se-prizna-za-ruski-agent-v-sasht

Руската лобистка цели да се споразумее с прокуратурата и да получи 3 пъти по-малка присъда

Мъж тръгна с дърворезачка след съсед

http://www.struma.com/sinya-lampa/muj-trugna-s-durvorezachka-sled-sused_143013/

Мъж нападна съседа си с дърворезачка, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Плевен.

Инцидентът станал на 9 декември около 14.40 часа. В районното управление в Левски постъпил сигнал, че в село Малчика възникнал междусъседски скандал, при който 62-годишен мъж ударил с резачка за дърва 57-годишния си съсед. След това мъжът стрелял към комшията си със законно притежавания си пистолет марка "Зораки", кал. 9 мм.

След намесата на полицията оръжието и резачката са...

Продължава

Общата европейска валута поскъпва от сутринта

http://econ.bg/Новини/Общата-европейска-валута-поскъпва-от-сутринта_l.a_i.767450_at.1.html

B нaчaлoтo нa вaлyтнaтa тъpгoвия във втopниĸ дoлapът ce пoнижaвa. Бpитaнcĸият паунд, pyxнaл дeн пo-paнo, oпитвa ce дoняĸъдe дa възcтaнoви cтoйнocттa...

Жителите на Балканите се изселват в Западна Европа, но не искат мигранти в страните си

https://www.actualno.com/analysis/jitelite-na-balkanite-se-izselvat-v-zapadna-evropa-no-ne-iskat-migranti-v-stranite-si-news_711057.html

Повече от 400 000 гърци, преди всичко млади и образовани хора, са емигрирали от страната през последните години, според доклад на Гръцката централна банка. Това е общо около 4% от гръцкото население. Гърците, както и народите от бивша Югославия, масово се изселват и в миналото през 60-те и 70-те години на миналия век, намирайки си работа в заводи в Германия, Белгия, Швеция и други западноевропейски страни. Но в този период главно се е изселвала нискоквалифицирана работна ръка, докато сега основн

Дипломатическата совалка на Мей в Европа - отчаян опит да спаси споразумението за Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/7194014

Дипломатическата совалка на Мей в Европа - отчаян опит да спаси споразумението за БрекзитБританският печат определя дипломатическата совалка на премиера Тереза Мей в европейски столици като отчаян опит да спаси споразумението с ЕС за Брекзит и оценява шансовете й за успех като нищожни, посочва БТА. В. "Гардиън" пише, че Мей е поела на спешна обиколка, след като е отложила насроченото за днес важно гласуване в британския парламент по

ТРАГЕДИЯ: Баба изгоря жива в дома си при адски пожар

https://pik.bg/трагедия-баба-изгоря-жива-в-дома-си-при-адски-пожар-news803217.html

ТРАГЕДИЯ: Баба изгоря жива в дома си при адски пожар

Възрастна жена е загинала при пожар в ловешкото село Александрово, съобщават от областната дирекция на МВР в Ловеч.

Сигналът за горяща постройка е получен в около 6:00 часа тази сутрин на телефон 112. Към мястото на произшествието незабавно са изпратени два екипа на ловешката пожарна служба.

След загасяване на пламъците, в баня към постройката е открита починала 88-годишната обитателка на имота. Причините за пожара са в процес на изясняване.

По случая в районното управление в Ловеч е образувано досъдебно производство и работата продължава.

Шефът на службата за борба с мафията в Италия: Трудни времена за сицилианската мафия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7194011

Шефът на службата за борба с мафията в Италия: Трудни времена за сицилианската мафияАрестът миналата седмица на Сетимо Минео, приемник на починалия бос Тото Риина, нанесе тежък удар на сицилианската мафия Коза ностра, която се опитва да се реорганизира след бруталното управление на "корлеонците", обясни шефът на службата за борба с мафията в Италия. Коза Ностра преживява трудни времена,

Социалните медии изпреварват вестниците като информационен източник в САЩ

https://www.mediapool.bg/sotsialnite-medii-izprevarvat-vestnitsite-kato-informatsionen-iztochnik-v-sasht-news287365.html

Американците вече са по-склонни да се информират от социалните мрежи, отколкото от вестниците, показва проучване на общественото мнение, цитирано от Асошиейтед прес. 20 процента от участниците в допитването на изследователския център "Пю" са посочили социалните мрежи като основен свой източник на информация, срещу 16 процента, които предпочитат вестниците. За първи път "Пю" установява, че сайтове като Фейсбук и Туитър изпреварват по популярност вестниците като източник на информация в САЩ, отбелязва АП. Центърът проучва нагласите на американците в тази област от 1991 г. През онази година 56 процента от анкетираните са посочили вестниците като свой основен информационен източник. Проучването е установило още, че 81 процента от американците на възраст над 65 години често се осведомяват от телевизията, срещу едва 16 процента от своите сънародници на възраст между 18 и 29 години. 

"Бохемска рапсодия" е най-стриймваната песен от XX век

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/12/11/3359931_bohemian_rhapsody_e_nai-striimvanata_pesen_ot_xx_vek/?ref=rss


<br /><br />Казвали, че никога няма да се продаде със своите 6 минути продължителност, оперни пасажи и текст за Галилей и Скарамуш, но песента "Бохемска рапсодия" (Bohemian Rhapsody) на "Куин" бе обявена за най-стриймваната песен от XX век, предаде "Ройтерс".<br /><br />След като придоби нов тласък с излизането на филма със същото заглавие в края на тази година, сингълът от 1975 г. и видеоклипът към него са направили повече от 1.6 млрд....

Вижте нечовешките условия, в които се изработват играчките на децата ни

http://www.struma.com/lyubopitno/vijte-nechoveshkite-usloviya-v-koito-se-izrabotvat-igrachkite-na-decata_143012/

Hов доклад, озаглавен „Кошмар за всеки работник“, разобличава условията на труд в китайски фабрики, които изработват играчки за световни марки, като „Хасбро“, „Дисни“ и „Мател“. Работниците в тези фабрики са подложени на нечовешки условия, за да смогнат да направят всички играчки за Коледа. Данните са от неправителствени организации, които са внедрили свои представители, за да проведат тайно разследване за истинските „джуджета на Дядо...

Продължава

Отново катастрофа на кръговото при „Джеймс Баучер“ в Благоевград, автобус и  джип „БМВ“ се удариха…

http://regiona.bg/%d0%be%d1%82%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be-%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%80%d0%be%d1%84%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d1%80%d1%8a%d0%b3%d0%be%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b8-%d0%b4/

Автобус  на градския транспорт и джип „БМВ“ Х5 се удариха преди минути на кръговото кръстовище на бул. „Джеймс Баучер“ в Благоевград. На мястото на инцидента има полиция , които установяват причините за сблъсъка.

Това е втората катастрофа в рамките на няколко дни на това кръстовище.

Червен автобус и черен джип Х5 при самото влизане в кръговото се удрят. Най-вероятната причина е не спазване на дистанция.

По най-бързия начин автобусът и „БМВ“-то бяха извадени от периметър на кръговото, за да не пречат на движението.

Снимката на самия удар е качена в групата Забелязано в Благоевград. Според коментарите от социалната мрежа БМВ -то е управлявано от млада жена с малко дете, които не са пострадали.

Друг коментар сочи, че дамата си е била в нейното платно, а водачът на автобуса е направил засичането.

 

Материалът Отново катастрофа на кръговото при „Джеймс Баучер“ в Благоевград, автобус и  джип „БМВ“ се удариха… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

КПКОНПИ се жалва от ВКС - можело да изпусне близо 22 милиона лева

http://clubz.bg/76993-kpkonpi_se_jalva_ot_vks_mojelo_da_izpusne_blizo_22_miliona_leva

Тълкувателното решение на Върховния касационен съд (ВКС) по стария антикорупционен закон уж не представляваше кой знае какъв проблем за Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно припобидобитото имущество (КПКОНПИ), но днес оказа се проблемът е повече от голям, защото депутати на ГЕРБ спешно твъгнаха да променят закони, а от самата КПКОНПИ излязоха с груби сметки какви "загуби" им е нанесъл ВКС.

Според информация "на базата на неокончателен анализ за исковете, които би трябвало КПКОНПИ да оттегли след решението на съда" става въпрос за близо 22 милиона лева.

Както е известно магистратите обявиха (тълкувайки стария закон, отменен от новия антикорупционен зкаон, приет преди по-малко от година), че КПКОНПИ няма право да води дела за отнемане на имущества срещу лица, които са оправдани или чието наказателно производство е прекратено.

По тази причина днес от комисията на Пламен Георгиев обявиха, че трябва да оттегеглят от съдилищата в страната исковете за отнемане на незаконно придобито имущество по 19 дела по реда на отменения Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество на обща стойност 21 790 660 лв.

Това сочи първоначалният анализ на органите на Комисията. Ето и разбивката на сумите:

- две дела по уведомления за измама (чл. 109 и чл. 211 от НК) на обща стойност 1 113 711 лв.

- две дела по уведомления за документна измама в особено големи размери (чл. 212 ал. 5 от НК) на обща стойност 898 858 лв.

- едно дело по уведомление за изнудване (чл. 213а) на стойност 56 548 лв.

- едно дело по уведомление за безстопанственост (чл.219 и чл. 220 от НК) на стойност 1 998 438 лв.

- две дела по уведомления за незаконен дърводобив (чл. 235 от НК) на обща стойност 770 242 лв.

- едно дело по уведомление за използване на техническо средство с цел придобиване на информация от платежни инструменти (чл.249 ал.3 от НК) на стойност 375 804 лв.

- две дела по уведомления за пренасяне през граница на недекларирани ценности и суми (чл.251 от НК) на обща стойност 8 543 703 лв.

- две дела по уведомления за данъчни престъпления (чл. 255 от НК) на обща стойност 821 770 лв.

- две дела по уведомления за престъпления по служба (чл. 282 ал. 2 и чл. 283 от НК) на обща стойност 2 665 603 лв.

- едно дело по уведомление за подкуп, осъществен от служебно лице (чл. 302 от НК) на стойност 626 350лв.

- две дела по уведомления за организирани престъпни групи за производство на наркотици в големи размери и за акцизни стоки без бандерол (чл.321, ал.3, чл.354а, ал.2 от НК и чл.321, ал.3, чл.234, ал.2 от НК) на обща стойност 1 921 587 лв.

От ведомството наблягат на едно от знаковите дела за гражданска конфискация, които може да бъдат "провалени" от тълкувателното решение - това срещу бившия заместник-председател на ДПС и на парламента Христо Бисеров. 

"На основание на... тъкувателното решение ВКС, на 10 декември 2018г., понеделник, Софийският градски съд е прекратил делото по иска на КПКОНПИ срещу Христо Бисеров на стойност близо 1 998 046 лв. Мотивът на съда е, че бившият зам.-председател на Народното събрание е бил оправдан по наказателното дело, послужило за започване на процедурата по гражданска конфискация", държат да отбележат от КПКОНПИ.

Оттам допълват и че решението на ВКС не касае делата срещу бившият собствнеик на КТБ Цветан Василев, както и на бившият енергиен министър в кабинета "Борисов 1" Трайчо Трайков, тъй като техните наказателни дела не са приключили.

Както Клуб Z писа, магистратите хвърлиха в смут и законодателите в лицето на ГЕРБ. В спешен порядък председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов излезе днес с изменения в настоящия закон за гражданската конфискация, според които изменения най-общо ако прокурор започне разследване срещу лицето X, дори и това разследване да не стигне до съда или стигне, но лицето е оправдано, то имуществото му може да продължи да бъде обект на проверка и отнемане. Т.е. Кирилов предлага да се въведе в новия закон това, което магистратите на практика отменят в стария.

Служебна карта на името на Путин открита в архивите на Щази

https://dnes.dir.bg/svyat/sluzhebna-karta-na-imeto-na-putin-e-bila-otkrita-v-arhivite-na-shtazi

Документът е давал възможност на бъдещия президент безпрепятствено да влиза и излиза от централата на спецслужбата

Белгийската крайна десница прониква в училищата

http://clubz.bg/76992-belgijskata_krajna_desnica_pronikva_v_uchilishtata

Шарл Мишел. Снимка EPA/БГНЕС

Представители на крайната десница в Белгия са подали искане за шествие в Брюксел в неделя, насочено срещу споразумението на ООН за миграцията,  утвърдено в Маракеш, съобщават местни медии, цитирани от БТА.

Отбелязва се, че участниците ще бъдат от младежката организация на крайнодясната партия "Вламс беланг", от сдруженията на фламандските ученици католици и на учениците националисти, от групата "Да направим Фландрия отново велика" и сподвижници на университетското движение "Защита и приятели" от Гент.

Неотдавна водачът на движението от Гент бе изключен от университета заради крайните си възгледи.

Според медиите тези групировки открито водят дейност срещу чужденците в страната и ще протестират срещу "правителството Маракеш", както бе определен кабинетът на премиера Шарл Мишел заради решението да подкрепи споразумението на ООН, въпреки съпротивата на мандатоносителите от партията Нов фламандски алианс (НФА).

Подкрепата за споразумението доведе до правителствена криза и оттеглянето на министрите на НФА. Днес правната комисия на федералния парламент настоя Мишел да поиска вот на доверие, въпреки че междувременно преразпредели задачите в правителството сред останалите министри.

Организаторите на похода призовават своите съмишленици да действат така, че "децата и внуците" им да знаят, че са направили всичко в защита на страната. Допълва се, че е отправена покана към "жълтите жилетки" от Валония да се присъединят към проявата, тъй като и те са против споразумението от Маракеш.

В социалните мрежи се разпространяват призиви Брюксел в неделя да се превърне в "малък Париж", защото политиците разбирали само езика на насилието. Мястото на проявата е в близост до точки, в които се събират мигранти, търсещи убежище.

Медиите съобщават днес за случай в училище в Брюж, където в социалните мрежи младежи в закрита група се подготвяли да се саморазправят със свои съученици от имигрантски произход. Под името "Сдружение на десните в техникума в Брюж" младежите възнамерявали да нападнат цял клас от ученици, пристигнали в страната преди по-малко от година. Със случая се занимава полицията.

В Брюксел за неделя е предвидена и проява в защита на споразумението от Маракеш.

Организаторите на тази проява настояват за отпор на "неофашистите" и за по-многобройно участие в мирна защита на човешките права. Ден по-рано в столицата отново ще се появят "жълтите жилетки", но за пръв път от началото на недоволството им срещу бедността преди месец е подадено официално искане за тяхната изява.

БСП: В България, колкото по-голям гаф направиш, толкова повече пари ще получиш

https://petel.bg/BSP--V-Balgariya--kolkoto-po-golyam-gaf-napravish--tolkova-poveche-pari-shhe-poluchish__294825

Снимка: novini.bg 118 милиона лева бонуси са изплатени в българските ведомства, а за хората пари няма. Явно в страната, колкото по-голям гаф нап...

Андреа опита да се защити, след като скандален неин колаж "взриви" интернет (снимки)

https://petel.bg/Andrea-opita-da-se-zashhiti--sled-kato-skandalen-nein-kolazh-vzrivi-internet--snimki-__294824

Фолкпевицата Андреа опита да се защити, след като вчера социалните мрежи изригнаха срещу нея.  Припомняме, че блондинката с големи си...

Тайни от архивите на Щази: Откриха служебно удостоверение на Владимир Путин (снимки)

https://petel.bg/Tayni-ot-arhivite-na-SHHazi--Otkriha-sluzhebno-udostoverenie-na-Vladimir-Putin--snimki--__294823

Отделът за работа с архивите на Министерството на държавната сигурност на бившата ГДР (Щази) в Дрезден е открил сред документите си удост...

Наказано гостоприемство в Перник! Убиец, рецидивист системно изнасилва годеницата на приятеля си!

http://www.struma.com/krimi/nakazano-gostopriemstvo-v-pernik-ubiec-recidivist-sistemno-iznasilva-godenicata-na_143011/

С бой я плаши, че ще избие всичките, ако тя проговори

Районна прокуратура – Перник е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу М. К. (на 42 години) за изнасилване, извършено от него в условията на опасен рецидив.

През 2009 г. обвиняемият К. бил осъден за убийство на петнадесет години „Лишаване от свобода“. Осем години по-късно той бил предсрочно освободен от изтърпяване на останалата част на наказанието по присъдата.

След като излязъл от затвора той се свързал с негов братовчед – С. А., който му...

Продължава

Бивш роден тенисист нападна Гришо

http://www.cross.bg/bulgariya-tenis-bashta-1591368.html

/КРОСС/ Радослав Лукаев, който е бивш национал на България за Купа Дейвис, участник на US Open през 2002 г. и полуфиналист от юношеския "Уимбълдън" през 2000 г., нападна най-добрия ни тенисист Григор Димитров. Чрез своя фейсбук, Лукаев, който в момента е треньор по тенис, нападна първата ни ракета. Претенциите му са, че след пробива си в елита на спорта, Григор е забравил от къде е тръгнал и не е направил нито една тренировка сред българсите деца, криейки се в Монте Карло. Ето какво написа Лукаев във Facebook без редакторска намеса: "Гришо,пиша ти тука защото така реши да не искаш да имаш контакт с никой от бившите тенесисти на България,защото ти сам избра така да бъде.Говориш че си националист който милее за държавата и се гордееш да се съзтезаваш под БГ флаг.Когато беше малък баща ти търсеше начини да ти помага да се развиваш и когато най много имаше нужда да играеш с някой баща ти се обръщаше към мен

Българките са на последно място в Европа по участие и умения в цифровия сектор

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/12/11/3359934_bulgarite_sa_na_posledno_miasto_v_evropa_po_uchastie_i/?ref=rss


България е една от четирите държави, в които жените имат повече базови цифрови умения от мъжете и една от трите, в които дупката между заетите от двата пола в сферата на комуникационните технологии е най-малка. Жените, работещи в нея, са 30.2% - двойно повече от средното за ЕС.<br /><br />Въпреки това употребата на интернет, уменията на потребителите и уменията на специалистите са на най-ниското ниво в ЕС.<br /><br />Това показва новият годишен индекс на Европейската...

Варненските червенокръстци организират благотворителен концерт

http://www.moreto.net/novini.php?n=387449

Областният съвет на БЧК и Община Варна, в партньорство с дирекция „Социално подпомагане“ и Икономически университет Варна, организират за 14-ти пореден път празнично благотворително събитие „Заедно за Коледа“ на 12 декември 2018г.

Да оцелееш в Пирин без вода и храна - в помощ на хора с увреждания

https://www.actualno.com/goodnews/da-oceleesh-v-pirin-bez-voda-i-hrana-v-pomosht-na-hora-s-uvrejdanija-news_711058.html

Да оцелееш без вода и храна при минусови температури в Пирин. Не, това не е поредното риалити или предизвикателство към човешките възможности. Това е кауза в подкрепа на хората с увреждания. Лица на каузата са Цветан Найденов, Светослав Атанасов и Костадин Коюв. Инициативата е известна под името "Оцеляване с кауза - Пирин". В поредица от пет епизода "оцеляващият" Цветан Найденов трябва да пресече Пирин и да достигне до "Защитени жилища 1 и 2" в град Банско, сам

Започна ремонтът на училище "Стефан Караджа" във Варна за над 1 млн.лв.

http://www.varna24.bg/news/834439.html

Символична първа копка бе извършена днес в ОУ "Стефан Караджа" във Варна, където стартира ...

Коза ностра преживява трудни времена

https://www.mediapool.bg/koza-nostra-prezhivyava-trudni-vremena-news287364.html

Арестът миналата седмица на Сетимо Минео, приемник на починалия бос Тото Риина, нанесе тежък удар на сицилианската мафия Коза ностра, която се опитва да се реорганизира след бруталното управление на "корлеонците", обясни шефът на службата за борба с мафията в Италия. Коза Ностра преживява трудни времена, уверява генералът от карабинерите Джузепе Говернале, който ръководи Дирекцията за разследване на мафията. Според него сицилианската мафия "даже не контролира изцяло наркотрафика на острова, а е принудена да се съюзи с Ндрангета (калабрийската мафия) за доставките". Затова тя се опитва да се реорганизира и за целта през май избра "чичо Сетимо" да замени върховния водач на Коза ностра Тото Риина, който почина в затвора миналата година. Изборът му се състоя на тайно заседание на Купола, комисията от мафиотски босове, които следят за спазването на правилата и уреждане на различните спорове между фамилиите. Според следователите това е била първата среща от този вид след арестуването на Риина през 1993 г. Тя е била организирана, за да бъдат избрани новите водачи на "Октопода" и да се реорганизират дейностите му в наркотрафика и онлайн залаганията. "Сетимо Минео е водачът на един от петнайсетте мафиотски клана в провинция Палермо, като всеки клан включва две до четири фамилии. Други четирима водачи на кланове бяха задържани с него, както и разни водачи на фамилии, така че това е значимо", казва генерал Говернале. Според националния прокурор по дела срещу мафията Федерико Кафиеро де Рао, Сетимо Минео е бил избран, защото този 80-годишен бижутер е бил най-възрастният - обективен критерий, който цели да се избегне надпревара между мафиотските босове. Той освен това е описван като харизматичен човек и умел посредник. Според шефа на службата за борба с мафията обаче този избор показва също, че Коза ностра отново е поета от палермците след управлението на Риина, който произхождаше от градчето Корлеоне, на 60 км южно от Палермо. "Коза ностра винаги е имала водач от Палермо и когато корлеонците поеха контрола, настъпи период на тежки конфликти. Някои мафиоти избягаха, но вече започват да се връщат, тъй като корлеонците вече не ръководят Коза ностра", обяснява той. "Корлеонският период започна в края на 60-те години с Лучано Лиджо и учениците му Тото Риина и Бернардо Провенцано (двама от историческите водачи на Коза ностра - б.ред.). Тези жадни за власт и готови на всичко корлеонци хванаха палермските мафиоти неподготвени. Те ги нокаутираха с невероятна дързост и насилие", припомня той. "Това предизвика късо съединение в дейността на Коза ностра. Работата не е там, че палермците са били против насилието. Мафията използваше насилието премерено и прецизно, както хирург използва скалпела си, понякога с някои изстъпления, но ожесточеността на корлеонците беше нещо невероятно дори за другите босове", смята генерал Говернале. Италия обаче бе сюрпризирана от избора на "чичо Сетимо", тъй като медиите винаги представяха за приемник на Тото Риина друг исторически водач, 56-годишният Матео Месина Денаро, който се укрива от 25 години. Неспирното преследване на Денаро и обкръжението му обаче отслаби неговия лагер, уверява шефът на службата антимафия. "Той беше важен елемент от мафията през 80-те и 90-те години. Сега трябва да доказва способността си да е важен от оперативна гледна точка. Коза ностра е на светлинни години от това да разглежда Матео Месина Денаро за свой водач", смята Говернале.

Трио благоевградчани с победи на турнир по канадска борба в Сърбия

http://www.struma.com/sport/trio-blagoevgradchani-s-pobedi-na-turnir-po-kanadska-borba-v_143010/

Състезателите на клуб по канадска борба Спартак Благоевград помогнаха за крайната победа на отбора на България в двустранния турнир Лазарев Мегдан в Тръстеник, Сърбия. За българският тим участие от страна на Спартак взеха Любомир Миланов, Радослав Скендеров, Иван Новоселски, Кирил Стоймирски и Борислав Бачев.

Първите трима спечелиха победа във вендета 3 от 5 мача, като Любо и Иван играха на дясна ръка, а Ради на лява. Боби и Кирчо обаче отстъпиха на своите съперници от Сърбия....

Продължава

Не е време за радикални претенции

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/12/11/3359923_ne_e_vreme_za_radikalni_pretencii/?ref=rss


Отношенията между България и Македония са изключително важен приоритет в дългосрочните интереси на двете страни, за да бъдат употребявани за конюнктурни, още по-малко персонални политически цели.<br /><br />Историческата основа, върху която се развиват тези отношения е тежка, натоварена е с трудно преодолими конфликти и разделения. Желанието за преодоляване на тези разделения, ако е искрено, трябва да включва разбирането, че конфликтите и противоречията - особено отнасящи се до...

11-годишна прочете над 300 книги през 2018 г. и стана "Читател на годината"

https://www.actualno.com/asenovgrad/11-godishna-prochete-nad-300-knigi-prez-2018-g-i-stana-chitatel-na-godinata-news_710987.html

Над 300 книги за една година прочете 11-годишно момиче от Асеновград. Тя се казва Ъшъл, възпитаник е на СУ "Свети Княз Борис I" в града, а името й означава "блясък". За постижението Градска библиотека "Паисий Хилендарски" удостои младата дама с приза "Читател на годината". Пред Actualno.com момичето сподели, че най-много обича да чете книги, в които се разказва за фантастични неща. Сред любимите й произведения са "Кръвта на Олимп", "Морето н

Какво очакват гърците от 2019 г.?

https://www.24chasa.bg/novini/article/7194009

Какво очакват гърците от 2019 г.?Какво очакват гърците от 2019 г.? Според годишното проучване на комуникационната компания "Абаутпипъл" (aboutpeople) за нагласите към новата година, цитирано от "Катимерини", 57,1 процента очакват 2019 г. с надежда, докато 34,5 процента с безпокойство. Тази година надеждата е по-изявена в сравнение с предишните. През 2017 г.

БСП: Администрацията си е раздала 118 млн. лв. бонуси

http://clubz.bg/76991-bsp_administraciqta_si_e_razdala_118_mln_lv_bonusi

На българската администрация са изплатени 118 млн. лв. Това каза заместник-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Драгомир Стойнев. Информацията партията е събрала, след като е задала писмени въпроси в рамките на парламентарния контрол.

Водещи в класацията по бонуси са Министерство на финансите, където са си раздали 43 млн. лв. и Министерство на труда и социалната политика с 13 млн. лв.

Стойнев посочи, че в Министерство на правосъдието бонусите са 1 млн. лв., а в Агенцията по вписванията - 1 млн. 275 хил лв. въпреки срива на Tърговския регистър. В екологичното министерство бонусите са над 2 млн. лв.

"Противопоставяме се на политиката - колкото по-голям гаф направиш, толкова повече пари ще получиш от държавния бюджет", заяви Стойнев.

Той допълни, че в "Гранична полиция" бонусите са 1 млн. 465 хил. лв., въпреки гафовете с охраната на летище София. Стойнев изтъкна, че настоящото правителство е дясно и би трябвало да провежда административна реформа и да съкращава администрацията. Той заяви, че за младите семейства тази година не са дадени никакви пари.

Стойнев заяви, че БСП се гордее с преизбирането на Сергей Станишев за лидер на ПЕС.

"Пожелавам на българската десница да имат българин лидер на десницата. Виждайки капацитета им – съмнявам се, че това ще е скоро", каза Стойнев.

Той заяви, че до има поздравителен адрес от Корнелия Нинова и изпълнителното бюро, който ще бъде изпратен на Станишев. Стойнев отрече да има конфликт между Нинова и Станишев.

Заради неясно обвинение съдът прекрати делото срещу директора на БТА

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/12/11/3359936_zaradi_neiasno_obvinenie_sudut_prekrati_deloto_sreshtu/?ref=rss


Софийският градски съд (СГС) прекрати и върна на прокуратурата делото срещу изпълнителния директор на БТА Максим Минчев, обвинен в сключването на неизгодни договори за доставка на минерална вода срещу рекламни услуги. Определението не е окончателно и подлежи на обжалване. <br /><br />Съдебният състав, с председател съдия Милен Михайлов, прие, че е допуснато съществено нарушение, което пречи на подсъдимия да научи точно в какво престъпление е обвинен.<br /><br />В...

Най-малко трима загинали при снежните бури в САЩ, хиляди домакинства са без ток

https://www.24chasa.bg/novini/article/7194006

Най-малко трима загинали при снежните бури в САЩ, хиляди домакинства са без ток
Най-малко трима души са загинали, а хиляди домакинства са без ток тази сутрин в щатите Северна, Южна Каролина и Вирджиния, след като бури натрупаха над 60 см сняг в част от югоизточните райони на САЩ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.  Един човек е починал при сърдечен пристъп по пътя към временен подслон,

Съдът върна на прокуратурата делото срещу директора на БТА

https://offnews.bg//temida/sadat-varna-na-prokuraturata-deloto-sreshtu-direktora-na-bta-693623.html

Софийски градски съд прекрати и върна на прокуратурата делото срещу изпълнителния директор на БТА Максим Минчев, съобщават от Софийския градски съд. Минчев е обвинен в сключването на неизгодни договори за доставка на минерална вода срещу рекламни услуги.

Съдебният състав, с председател съдия Милен Михайлов, е приел, че е допуснато съществено нарушение, което пречи на подсъдимия да научи точно в какво престъпление е обвинен. В обвинителния акт са изложени подробно факти, свързани с правомощията на Минчев и сключването на договорите, но изобщо не е посочено как са изпълнявани тези договори, нито количеството, вида, стойността и датите на доставка на минералната вода и извършените рекламни услуги по всеки договор, посочват от съда. Отделно от това има неточност и неяснота в обвинителния акт относно размера на вредата, която е настъпила за БТА.

Според съдебния състав прокуратурата не е изпълнила задълженията си да очертае ясно и точно предмета на престъплението и участието на Минчев в него, което поставя съда в невъзможност, по време на съдебното следствие, да прецени дали твърдените от прокуратурата факти са доказани и да се произнесе.

Определението подлежи на обжалване в 7-дневен срок пред САС.

Корави родопчанки: Изнасилват ги, издирват ги, а те сеят закани за смърт

http://www.struma.com/sinya-lampa/koravi-rodopchanki-iznasilvat-gi-izdirvat-gi-a-te-seyat-zakani_143009/

Понякога жените в Родопите са „много хард версия”. Корави дами със суров като релефа на планината характер. Много често могат да надминат и мъжете като са ядосани… Родопчанка буквално побърка полицаи със серия сигнали, че спрямо нея е извършено сексуално насилие. 39-годишната жена „запалила” Спешния център 112, твърдейки, че бил направен опит да бъде изнасилена в центъра на Ардино от таксиметров шофьор. Патрул на полицията пък бил разкарван на няколко точки в...

Продължава

Феноменален Антъни Иванов с нов рекорд и финал на Световното

https://www.actualno.com/moresport/fenomenalen-antyni-ivanov-s-nov-rekord-i-final-na-svetovnoto-news_711054.html

Най-добрият български плувец в момента Антъни Иванов се класира за финала на 200 метра бътърфлай. Българинът ще се бори за медалите на Световното първенство в малък басейн в Ханчжоу, Китай. Иванов даде шесто време в сериите - 1:51.81 минута, като това е и национален рекорд в дисциплината. Той подобри собственото си постижение от 2016 година в Канада - 1:54.80 минута. Финалът е днес следобед, а българинът ще бъде в коридор №7. Най-добро време в сериите даде японецът Далия Сето. В рамките на 12

Общините имат да наваксват в комуникационната си политика

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/obshtinite-imat-da-navaksvat-v-komunikacionnata-si-politika-273441/

Само 22 от 27 общини, изследвани от ИПИ, имат Facebook страница, посочи старши експертът Мариана Трифонова

Заев: с нас е българин, с гърците - грък, със сърбите - сърбин, а всъщност е обикновен тарикат

http://clubz.bg/76990-zaev_s_nas_e_bylgarin_s_gyrcite_gryk_sys_syrbite_syrbin_a_vsyshtnost_e_obiknoven_tarikat

За пореден път сме свидетели на позорен предателски „мач“ на българска територия, игран от проводници на чужди интереси. Отново чужди служители, маскирани като „фили“ и „фоби“, провеждат политиката на Москва и Вашингтон в ущърб на българските интереси в Македония.

Те позорно премълчават ролята на руския император в подялбата на Македония след 1913 година, извършена от сърби и гърци, за сметка на България. Тази подялба е последвана от налагането на тежки окупаторски режими в разкъсана Македония, неописуеми зверски избити и прогонени свещеници, учители. Геноцид над българите в Македония.

"Копейките" позорно мълчат за това, че „македонските“ нация и език бяха наложени като политически дневен ред от Коминтерна в Москва и бяха налагани от слугинските българска, сръбска и гръцка комунистическа партия, за сметка на българите в Македония. А БКП, в ролята на слуга на Коминтерна, извърши най-голямото национално предателство в българската история, избивайки хиляди македонски българи заради българския им произход и самосъзнание. Комунистите бяха интернационалисти, те измислиха македонската нация, те се опитаха да заличат всяка българска следа в Македония.

Българският интерес

А сега да обърнем внимание на „радетелите“ на незабавното приемане на Република Македония в НАТО и ЕС. Споменах ги по-горе, ще ги познаете по това, че за тях всяка защита на българската кауза в Македония е „руска намеса“. А българският интерес в Македония е само един - ясна и безусловна защита на правата и законните интереси на българите в Македония, защита на историческата истина за българската история и светини в Македония. Това не е руски, това е български интерес.  

Само че тези хора, да ги наречем условно „американофили“ (всъщност са „фили“ на всеки силен на деня), никога не са се интересували от българите в Македония, от българската история, от българските светини в Македония. 
Причините за това са няколко. Първата е номенклатурният им комунистически произход. До един тези „американофили“ са номенклатурни наследници, стипендианти, храненици, също интернационалисти, само че се наричат „глобалисти“. Те са склонни да продадат българските интереси в Македония, само защото поредният „голям брат“ така иска. Преди беше Москва, сега е Вашингтон. 

И само защото Москва и Вашингтон си водят геополитическите битки на Балканите, тези негодници драпат със зъби и нокти да обслужат интереса на този, който им плаща. Затова е този зор Македония да влезе бързо в ЕС и НАТО, пък българските интереси - кучета ги яли.

Ако Вашингтон иска толкова бързо да приеме Македония в НАТО, вика Заев (македонският премиер Зоран Заев, б.р.), не е трудно, заявява му недвусмислено - „изпълняваш договора с България, променяш позорните учебници, спираш кражбата на история, признаваш общата история. Бързо“. Ето така може да стане. Бързо. Ефективно. 

Балкански номера

Нали сме съюзници със САЩ в НАТО? Нали съюзниците трябва да отчитат, уважават и защитават интересите си? Или сме съюзници само, за да отчитаме американския интерес, а нашия да го пренебрегваме? Що за съюз е това?

Американците имат интерес от това Република Македония да влезе в НАТО. Добре, ние също. Те искат нашата подкрепа. Добре, приканват Заев, дават му задачите, той ги изпълнява и готово.

Това е причината вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов да обърне внимание на продължаващото неспазване на договора за приятелство и добросъседство от страна на Република Македония. Какво всъщност прави правителството на Македония, за да изпълни договора? Нищо. Правителството в Македония, оглавявано от „балканския Макрон“ (както сам се ласкае) - Зоран Заев е заело изчаквателна позиция, с която се надява пътят на Македония към ЕС и НАТО да се отвори от само себе си и да се шмугнат вътре, без да изпълнят договора. 

Нищо повече. Заев и СДСМ (Социалдемократическият съюз на Македония) ни продават балкански номера. Едно говорят в София, второ в Атина, трето в Брюксел, съвсем четвърто в Скопие. Надяват се да минат между капките. Да се снишат. Да се затаят и да се промушат в НАТО и ЕС, с фалшифицираната българска история. Заев не е „конструктивен“. Заев, уви, е класически български политик, ще ме прощавате. Лъже, маже, увърта, шикалкави. С нас е българин, с гърците - грък, със сърбите - сърбин, а всъщност е обикновен провинциален политически тарикат.  

Антични македонски професори

Тази „политика“ на Скопие най-ярко си проличава в работата на смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, където югоносталгичните антични македонски „професори“ се впускат в ожесточено бранителство на фалшиви „исторически“ тези. 

По този начин умишлено се предизвиква забавяне на работата на комисията във времето с цел вниманието да се отклонява, докато започне процедурата по отварянето на главите от преговорите за  членство на Македония в Европейския съюз. 

За съжаление правителството в Скопие не спира до тук с провокациите. Заев излезе от ролята си на министър-председател и по най-недодялания възможен начин влезе в ролята на „експерт“ по международно право, правейки сбъркан прочит на Преспанския договор  между Гърция и Македония. 

Според твърденията на Зоран Заев, договорът подписан от Гърция и Македония дава индикации за наличието на „македонски език“. Това провокативно твърдение е нарушение на договора за добросъседство с България.
„Македонски“ език няма, има официален език на Република Македония.   

Единственото решение на този проблем е незабавното изтегляне на „античните историци“ от смесената българо-македонска комисия и приемането от страна на Скопие на факта, че населението от двете страни на Гюешево има обща история до Втората световна война. Това са историческите факти. 

Да, има „македонска“ история, различна от българската. Тя си има и рождена дата. И тя е  2 август 1944 г., когато в манастира „Прохор Пчински“ се учредява Антифашисткото събрание на народното освобождение на Македония (АСНОМ). То провъзгласява Вардарска Македония за съставна федерална единица на Югославия.

Ето ги историческите факти:

Цар Самуил е българин, български владетел и в това няма и не може да има съмнение. 

Георги (Гоце) Николов Делчев е българин от Македония, български офицер, български революционер и в това няма и не може да има никакво съмнение. 

Яне Сандански е българин от Македония, български подофицер, български революционер и в това няма и не може да има съмнение. 

Григор Пърличев, Кузман Шапкарев, братя Миладинови - българи от Македония, български възрожденци и в това няма и не може да има съмнение. 

Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание е най-голямото българско въстание, въстание на поробените българи от Охрид до Черно море и в това няма и не може да има никакво съмнение.  

Изкуствената граница

Това безспорно доказват и показват автентичните исторически извори. Царски грамоти, хроники, хрисовули, писма, биографии, ръкописи. Всяка една от изброените от мен исторически личности, многократно саморъчно се нарекла и самоопределила като „българин“ по род, произход и самосъзнание. 

Самосъзнанието и националността не могат да бъдат променяни посмъртно. И няма да го допуснем. Това се опитват да направят наследниците на сърбо-комунистическите сатрапи в Македония. 

Това са историческите факти. И те трябва да се уважават и признават. Никой няма нищо против Македония да е част от НАТО и ЕС. Напротив, така ще се довърши българското национално обединение. Ще се срути изкуствената граница между Охрид и Черно море. Ще се обедини един братски народ. 

Но това може и ще се случи, само ако и когато бъде защитен безусловно българският интерес.

*Авторът е заместник-председател на ВМРО и повод за коментара му е лавината от реакции след изказването на Красимир Каракачанов, че България няма да подкрепи Македония за ЕС и НАТО заради "македонския език". Мнението на Ангел Джамбазки е негово лично мнение и не е обвързано с това на редакцията.

** Копейката - неизвестен прякор. Сашо 11 - прякор на Илиян Василев. Ал. Йо. - Александър Йорданов

Съдът прекрати и върна на прокуратурата делото срещу Максим Минчев

https://dnes.dir.bg/temida/sadat-prekrati-i-varna-na-prokuraturata-deloto-sreshtu-maksim-minchev

Държавното обвинение не е очертало предмета на престъплението, което твърди, че шефът на БТА е извършил

Инфлацията във Венецуела гони 1 300 000%

http://econ.bg/Новини/Инфлацията-във-Венецуела-гони-1-300-000-_l.a_i.767449_at.1.html

Увеличението на цените във Венецуела от януари до ноември тази година възлиза на 702 000%, а на годишна база стига – 1,29 милиона %. Увеличението...

Съдът прекрати и върна на прокуратурата делото срещу Максим Минчев

http://www.cross.bg/minchev-prokyratyrata-obvinitelniya-1591367.html

/КРОСС/ Софийски градски съд (СГС) прекрати и върна на прокуратурата делото срещу изпълнителния директор на БТА Максим Минчев, обвинен в сключването на неизгодни договори за доставка на минерална вода срещу рекламни услуги.Съдебният състав, с председател Милен Михайлов, прие, че е допуснато съществено нарушение, което пречи на подсъдимия да научи точно в какво престъпление е обвинен, съобщиха от СГС. В обвинителния акт са изложени подробно факти, свързани с правомощията на Минчев и сключването на договорите, но изобщо не е посочено как са изпълнявани тези договори, нито количеството, вида, стойността и датите на доставка на минералната вода и извършените рекламни услуги по всеки договор. Отделно от това има неточност и неяснота в обвинителния акт относно размера на вредата, която е настъпила за БТА. Съдебният състав намира, че прокуратурата не е изпълнила задълженията си да очертае ясно и точно предмета на престъплението и участието на Минчев в него, което поставя съда в невъзможност, по време на съдебното следствие, да прецени дали твърдените от прокуратурата факти са доказани и да се произнесе. Самият той заяви след внасянето на обвинителния акт, че става дума за огромно недоразумение. "Така наречената неизгодна сделка е осигурявала безплатно минерална вода за служителите и гостите на агенцията, като бартер срещу реклама. По този договор никога не са били извършвани плащания и никога не са били изразходвани обществени средства", обясни шефът на БТА

Данаил Кирилов се подигра с решението на Върховния касационен съд за КПКОНПИ, готвят брадва за неудобните

https://frognews.bg/novini/danail-kirilov-podigra-reshenieto-varhovniia-kasatsionen-sad-kpkonpi-gotvi-poredna-bradva-neudobnite.html

Юридическото острие на ГЕРБ Данаил Кирилов се подигра с ВКС. Както стана известно, на 07.12.2018 г., гражданските съдии на Върховен касационен съд приеха тълкувателно решение № 4/2016 г., което е задължително за правоприлагането и с което се сложи край на порочната практика, създадена от Пламен Георгиев и поддръжниците му от ГЕРБ, като Данаил Кирилов и Цветан Цветанов., да се претендира за отнемане имущество на оправдани или невинни хора.

Данаил Кирилов се подигра с решението на Върховния касационен съд за КПКОНПИ, готвят брадва за неудобните

https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/danail-kirilov-podigra-reshenieto-varhovniia-kasatsionen-sad-kpkonpi-gotvi-poredna-bradva-neudobnite.html

Юридическото острие на ГЕРБ Данаил Кирилов се подигра с ВКС. Както стана известно, на 07.12.2018 г., гражданските съдии на Върховен касационен съд приеха тълкувателно решение № 4/2016 г., което е задължително за правоприлагането и с което се сложи край на порочната практика, създадена от Пламен Георгиев и поддръжниците му от ГЕРБ, като Данаил Кирилов и Цветан Цветанов, да се претендира за отнемане имущество на оправдани или невинни хора.

АПИ проверява работата на фирмата, поставяща нови мантинели на пътя Своге - София

http://www.moreto.net/novini.php?n=387451

Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Светослав Глосов и инж. Дончо Атанасов - член на УС на АПИ, ще проверят работата на фирмата, поставяща нови мантинели на пътя Своге - София, в участъка преминаващ през град Своге, научи Moreto.

Четири къщи изгоряха при голям пожар във Велико Търново

https://www.mediapool.bg/chetiri-kashti-izgoryaha-pri-golyam-pozhar-vav-veliko-tarnovo-news287363.html

Пожар унищожи 4 къщи в старинния квартал на Велико Търново "Варуша”. Няма жертви и ранени, но щетите са големи. Пламъците са избухнали около 9 ч.аса във вторник сутринта. Според местни медии огънят е тръгнал от изоставена постройка, в която са живеели клошари. Пожарът обхванал и съседните 3 къщи, като в една от тях гръмнали газови бутилки. На място са изпратени десетки огнеборци с 4 специализирани автомобила. Работата им обаче е затруднена от тесните улици и общата покривна конструкция.

Bohemian Rhapsody вече е най-излъчваната рок песен за всички времена

http://www.varna24.bg/news/834430.html

Хитът на рок групата Queen Bohemian Rhapsody е най-стриймваната песен на 20-и век, въпреки ...

"Билд": Путин е бил агент на КГБ в Дрезден, открили му служебна карта в архивите на Щази

https://www.24chasa.bg/novini/article/7194001

"Билд": Путин е бил агент на КГБ в Дрезден, открили му служебна карта в архивите на ЩазиВ архивите на Щази е била намерена идентификационна карта от източногерманската тайна служба на името на руския президент Владимир Путин, който през 80-те години на 20 век е бил агент на КГБ в Дрезден, съобщава германски вестник, цитиран от Асошиейтед прес. "Билд" публикува днес снимка на картата, издадена на "майор Владимир Путин",

"Жълтите жилетки" са недоволни от обещанията на Макрон

https://www.mediapool.bg/zhaltite-zhiletki-sa-nedovolni-ot-obeshtaniyata-na-makron-news287362.html

И крайната десница, и крайната левица, и "жълтите жилетки" във Франция са недоволни от мерките, обявени от президента Еманюел Макрон в отговор на протестното движение, съобщиха световните агенции. В телевизионно обръщение към нацията в понеделник вечерта Макрон обеща увеличение със 100 евро на минималната месечна заплата във Франция от януари, анулиране на увеличаването на данъците върху пенсиите под 2000 евро и освобождаване от данъци на извънредния труд. Тези мерки ще струват между 8 и 10 милиарда евро, съобщи френският държавен секретар за публичните дейности и финанси. Левият радикален водач Жан-Люк Меланшон и лидерът на Социалистическата партия Оливие Фор обаче порицаха Макрон, че въвежда мерки, които ще бъдат платени от обикновените хора, а не от много богатите. Меланшон каза, че ще има пети рунд от протести идната събота: "Пето действие от началото на гражданската революция в тази страна, това ще е голяма мобилизация". Лидерката на крайнодесния Национален сбор Марин Льо Пен написа в Twitter: "Макрон се отказа от някои свои фискални грешки - това добре, но той отказва да признае, че недоволството е срещу отстоявания от него модел". Според нея президентът "отстъпва, готвейки се за скок". В Марсилия, Рен, в редица други градове "жълтите жилетки" са все така гневни след обръщението на Макрон, съобщава Франс прес и цитира реакциите на някои от тях: "маскарад", "перчене", "измама", "представление", "лепенка върху рана от изгаряне", дори "провокация". "Може би ако Макрон бе казал тези неща преди три седмици, щеше да успокои движението, но сега е много късно", казва 34-годишен участник в протестите. "Чувства се като заложник и хвърля по някоя троха", казва друг. Френският президент Еманюел Макрон обяви снощи серия от мерки за повишаване на покупателната способност, с надеждата да уталожи гнева на "жълтите жилетки", и призна, че е подценил кризата. Какво обеща Макрон? В понеделник вечерта под натиска на протестите френският президент Еманюел Макрон обеща увеличение със 100 евро на минималната месечна заплата във Франция от януари. Макрон каза също, че обявява "социално и икономическо извънредно положение". Той заяви, че планираните данъчни увеличения върху пенсиите няма да се прилагат за хората с доходи под 2000 евро. Няма да се облагат и парите за извънреден труд. Той прикани работодателите, които могат да си го позволят, да платят на своите работници специална премия за края на годината, която да бъде освободена от данъци и социални удръжки. Макрон обаче отказа да върне данъка върху богатството. Той обеща, че ще бъдат използвани "всички средства", за да се възстанови спокойствието след съпроводените от насилие протести, които разтърсиха Франция. Това беше първото му обръщение към нацията, откакто насочените срещу данъците демонстрации прераснаха в бунтове в Париж. Президентът се опита да възприеме мек и успокоителен тон и призна, че "гневът и възмущението" на обществото е свързано с високите разходи. Той обаче заяви, че няма да има толерантност към хората, стоящи зад насилието при протестите. По думите му "никой гняв не оправдава" нападането на полицаи или плячкосването на магазини. Тези прояви заплашват високо ценената свобода във Франция, подчерта Макрон. Мерките, обещани от президента Еманюел Макрон в отговор на вълната от протести във Франция, ще струват между 8 и 10 милиарда евро, съобщи държавният секретар за публичните дейности и финанси Оливие Дюсопт, цитиран от Ройтерс. "Това е между 8 и 10 милиарда евро. Сега сме в процес на прецизни изчисления, за да видим как да финансираме (мерките)", каза той по телевизия Бе Еф Ем. Сега минималната заплата е малко под 1200 евро месечно, а от данъци са освободени пенсиите под 1200 евро, припомня АФП. Десетина минути, за да потуши бушуващ пожар   Десетина минути, за да потуши бушуващ пожар - снощи френският президент Еманюел Макрон направи най-важното си изявление от началото на петгодишния си мандат след десетдневно мълчание, повече от три седмици протести и също толкова съботи, белязани от насилие.   Обявявайки "икономическо и социално извънредно положение", държавният глава отговори на гнева на "жълтите жилетки" и огласи конкретни мерки, пише в. "Паризиен" след снощното обръщение на президента към нацията.   Този път не може да се каже, че Еманюел Макрон твърди, че "се вслушва в гнева", без да си направи и най-малък извод. Снощи полумерките, сдържаността и перифразите бяха забравени - за да възстанови контакта си с французите и да им покаже "любовта" си, държавният глава не се скъпеше, отбелязва редакционна статия в. "Фигаро", цитирана от БТА.   Колкото до стила, президентът направи всичко възможно да поправи имиджа на високомерие, снизходителност и дистанцираност, който систематично свързват с него от началото на кризата, като направи поредица самокритични изказвания, включително, че властите не са съумели да отговорят на обществения гняв, допълва вестникът.   Впечатляващите мерки в полза на повишаване на покупателната способност, обявени от президента, ще струват, според източник, близък до министерството на икономиката и финансите, около 7 милиарда евро, тоест около 0.3 процента от брутния вътрешен продукт. Към това трябва да се добавят 0,2 процента (4 млрд.) от отменянето на данъка върху горивата и мерките, свързани с екологичния преход.   При липсата на ново съкращаване на публичните разходи, дефицитът догодина вероятно ще надхвърли 3 процента. Досега разликата между приходите и разходите бе програмирано да достигне 2.8 процента от БВП. Тя обаче може да се окаже 3,2 и повече процента, тъй като протестите на "жълтите жилетки" се отразиха върху растежа в края на годината, а оттам и в началото на следващата, посочва в. "Поан".   Политическите кризи във Франция винаги са се разраствали до бунтове, за разлика от тези във Великобритания, отбелязва британският в. "Гардиън". Опитите на президента Еманюел Макрон да извърши радикални реформи в боледуващата икономики винаги са били трудни.   Бившият президент Никола Саркози се опита да приложи същата нео-Тачърска програма и се сблъска със същата криза на властта. Франция е по-поляризирана дори от Великобритания. Въпреки това политическите кризи там винаги са се разигравали на улиците на Париж. Миналата седмица Макрон прочете графитите върху Триумфалната арка и капитулира, а после преговаря с водачите на вълненията, допълва вестникът.   Крехкостта у дома неизбежно води до отслабване на влиянието в чужбина. Макрон нееднократно е заявявал, че международното доверие към него зависи от способността му да осъществи реформи в национален план, което сега е застрашено, докато той се стреми за запази президентското си управление, отбелязва "Гардиън" в друга статия.   Амбициите, които Макрон имаше преди да стане президент - да вдъхне нов живот на европейските проект като съживи партньорството с Берлин - вече бяха осуетени от относителната слабост на германския канцлер Ангела Меркел след разочароващите й резултати на изборите миналата година.   Четири месеца преди изборите за Европейския парламент, на които се очаква сериозно настъпление на националистическите и нелибералните сили на континента, един обезсилен Макрон начело на хаотична, разбунена Франция е последното нещо, от което се нуждае Европа, подчертава всекидневникът.  

Турция създава нова военноморска база в Черно море

http://www.varna24.bg/news/834434.html

Турция създава нова военноморска база на източното крайбрежия на Черно море, съобщи БГНЕС, ...

Украйна няма да е "приятел" с Русия от 12 декември

https://www.actualno.com/europe/ukrajna-njama-da-e-prijatel-s-rusija-ot-12-dekemvri-news_711052.html

Официалният вестник на украинския парламент "Гласът на Украйна" публикува закон за прекратяване на Договора за приятелство и сътрудничество с Русия, който ще влезе в сила в сряда, 12 декември, предаде БГНЕС. "Прекратяването на споразумението освобождава Украйна от всякакви задължения за неговото изпълнение и не засяга правата, задълженията или правния статут на Украйна, които възникнаха в резултат на прилагането на това споразумение преди неговото прекратяване", се казва в т

Христо Бисеров се разминава с конфискации за 2 млн. лв.

http://clubz.bg/76989-hristo_biserov_se_razminava_s_konfiskacii_za_2_mln_lv

Христо Бисеров по традиция не обелва дума пред репортерите в съда. Така беше и днес. Снимка БГНЕС

Софийският градски съд е прекратил делото срещу Христо Бисеров за конфискация на имущество за 2 милиона лева.

Това съобщи бТВ, като от съда уточняват, че са длъжни да го прекратят след тълкувателното решение на Върховния касационен съд, че при прекратено наказателно дело не може да продължава производството по искане на КПКОНПИ за конфискация на имуществото.

Пред Клуб Z от СГС също потвърдиха, че според тълкувателното решение на Общото събрание на ВКС отпреди 3 дни, са длъжни автоматично да прекратят делото за конфискация, след като е отпаднало законовото основание за това.

Бившият зам.-шеф на парламента и ДПС Христо Бисров бе оправдан на 3 инстанции по дело, което започна с "фойерверки" заради преводи в чужда валута от чужбина, уж щеше после да е за пране на пари, а накрая остана за това, че не е попълнил коректно имуществена декларация, за неплащане на данъци и по член от НК, писан за "чейнджаджии" - че не е декларирал сделки с чужда валута

Всичко започна с разделянето на разследването на две - "прането на пари" бе прекратено от самата прокуратура, а по другото получи на 3 инстанции категорични оправдателни присъди.

Сега става ясно, че нищо няма да бъде отнето на бившия заместник-председател на парламента, без значение колко доказателства има за незаконните му имоти и доходи, напомня бТВ.

Паралелно със споменатите по-горе наказателни дела, преди две години срещу Бисеров, съпругата му и доведения му син, започна дело за конфискация на имущество за близо 2 милиона лева.

Миню Стайков влезе с инвалидна количка в съда, отслабнал с 10 кг в ареста

https://www.24chasa.bg/novini/article/7193995

Миню Стайков влезе с инвалидна количка в съда, отслабнал с 10 кг в арестаБизнесменът Миню Стайков, който от началото на септември е зад решетките, влезе в апелативния спецсъд с инвалидна количка. Той иска от магистратите да бъде пуснат на свобода. Адвокатът му Лъчезар Таков посочи, че клиентът му е отслабнал с 10 кг, откакто е задържан. От 20 октомври Стайков бил настанен в болницата на Софийския затвор.

Тереза Мей ще се срещне днес следобед в Брюксел с Юнкер и Туск

https://www.24chasa.bg/novini/article/7193996

Тереза Мей ще се срещне днес следобед в Брюксел с Юнкер и ТускГерманският канцлер Ангела Меркел ще се срещне днес следобед в Брюксел с председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет, Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, в рамките на своите консултации с цел получаване на допълнителни гаранции по споразумението за Брекзит, предаде Франс прес. Юнкер съобщи за предстоящата си среща с Мей в изявление

Европа готви нов удар срещу дизела

http://www.cross.bg/dvigateli-dizelovi-gazove-1591363.html

/КРОСС/ Днес ресорната комисия в Европейския парламент в Страсбург одобри предложение, което, ако мине и в пленарна зала, ще въведе гранични стойности и обозначения за защита на работниците, изложени на отработени дизелови газове. Според членовете на комисията са налице достатъчно доказателства за канцерогенността на емисиите на отработени газове от дизелови двигатели, получени от изгарянето на дизеловото гориво в двигатели със запалване чрез сгъстяване. Отработеният газ от дизелови двигатели е класифициран от Международната агенция за изследване на рака (IARC) като канцерогенен за хората (категория 1 на IARC) и макар и количеството частици и химикали да са намалени при новите видове дизелови двигатели, все още не е ясно как количествените и качествените промени ще доведат до променено въздействие върху здравето.IARC уточнява също, че е обичайна практика да се използва елементарен въглерод, който съставлява значителна част от тези емисии, като маркер за експозицията. Директивата следва да обхваща газовете от всички видове дизелови двигатели. За новите технологии, при които са значително намалени количествата на отработените газове от дизелови двигатели и масовите концентрации на елементарен въглерод, елементарният въглерод може да не представлява толкова надежден показател за експозиция. Азотният диоксид е вероятно по-подходящ показател за експозиция за отработените газове от дизелови двигатели при новите технологии

Служебна карта на името на Путин е била открита в архивите на Щази

https://www.mediapool.bg/sluzhebna-karta-na-imeto-na-putine-bila-otkrita-v-arhivitena-shtazi-news287361.html

В архивите на Щази е била намерена идентификационна карта от източногерманската тайна служба на името на руския президент Владимир Путин, който през 80-те години на XX век е бил агент на КГБ в Дрезден, съобщава германският в. “Билд“. Вестникът публикува снимка на картата, издадена на "майор Владимир Путин", валидна до 1989 г., върху която са поставени подпис и печат. Според изданието картата е била намерена сред документи от централата на Щази в Дрезден, отнасящи се до "личния състав и обучението". Конрад Фелбер, началник на дрезденския клон на службата, разследваща архивите на Щази, е заявил пред "Билд", че картата е давала възможност на Путин безпрепятствено да влиза и излиза от централата. По думите му това би улеснило също вербуването на агенти, тъй като не би било нужно Путин да казва на никого, че работи за КГБ. В коментар на публикацията на "Билд" говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи, че съветският КГБ и Щази са били партньорски спецслужби, и изказа предположение, че те може да са обменяли документи за своите служители.

Холандец и белгиец ще отговарят пред съда във Варна за контрабанда на над 16 тона прекурсори и материали за производство на наркотици

https://zaistinata.com/%d1%85%d0%be%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b5%d1%86-%d0%b8-%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d0%b3%d0%b8%d0%b5%d1%86-%d1%89%d0%b5-%d0%be%d1%82%d0%b3%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%80%d1%8f%d1%82-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4-%d1%81/

Окръжната прокуратура във Варна е внесла във Варненския окръжен съд обвинителен акт срещу 51-годишния холандец Р. Писени и съучастникът му в схемата на контрабанда на прекурсори и материали за производство на синтетични наркотици от Азия и Латинска Америка през България за Европейския съюз  – 56-годишният белгиец К. Миделдорп. Количеството на контрабандата е 16 тона и 222 […]

Връщаме книги без глоба във варненската библиотека

http://www.moreto.net/novini.php?n=387453

Варненската библиотека „Пенчо Славейков“ обявява „Дни без глоби“ от 10 декември до 10-ти януари 2019-та, научи Moreto.net. В този период читателите, които са задържали по някаква причина заетите книги по-дълго от регламентирания срок, могат да ги върнат без глоби и санкции.

Родители на ученици са възмутени от състоянието на варненско училище след ремонт (снимки)

https://petel.bg/Roditeli-na-uchenitsi-sa-vazmuteni-ot-sastoyanieto-na-varnensko-uchilishhe-sled-remont--snimki-__294822

Родители на ученици от Варна са възмутени от състоянието на школото на децата им - "Найден Геров", въпреки че е след ремонт. 37-годишният Янк...

Още един играч от топ 20 потвърди участие на тенис турнира в София

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/12/11/3359918_oshte_edin_igrach_ot_top_20_potvurdi_uchastie_na_tenis/?ref=rss


Руският тенисист Данийл Медведев ще участва на турнира "София оупън" 2019, съобщиха организаторите. Той е поредният представител на топ 20 при мъжете, след като завърши 2018 г. на 16-о място в световната ранглиста.<br /><br />Четвъртият сезон на надпреварата в София успя да привлече голяма част от елита при младите в мъжкия тенис. От 3 до 10 февруари в "Арена армеец" ще участват още №11 и шампион от последния Мастърс 1000 турнир за 2018 г. Карен Хачанов и №15 и...

Треньорът на Соколов хвърли оставка

https://www.24chasa.bg/sport/article/7193941

Треньорът на Соколов хвърли оставкаДжампаоло Медей вече не е старши треньор на италианския волейболен гранд "Кучине Лубе". Нашият Цветан Соколов е топреализатор на пълния със звезди отбор, който обаче се представя посредствено. За момента начело на състава, където блестят имената още на Османи Хуанторена, Йоанди Леал, Робертланди Симон, Бруно Резенде и Драган Станкович,

Пожарникарите плашат с протест заради орязан бюджет

http://www.cross.bg/sredstva-ventzislav-zashtita-1591350.html

/КРОСС/ Пожарникари и спасители са готови да излязат на протест, ако правителството не възстанови орязания бюджет на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението". Това съобщи в „Здравей, България" председателят на синдикат „Огнеборец" Венцислав Станков. Огнеборците възразяват срещу постановление от края на миналата седмица, с което правителството съкращава бюджета им със 7 млн. лева. Пожарникарите са на мнение, че недостигът на средства за поддържане на наличната техника, създава предпоставки за забавена реакция при възникнали произшествия и риск за живота и здравето на гражданите, както и големи материални загуби. За съжаление в последните десетилетия тази структура е оставена с недостатъчно финансов ресурс, което ни пречи на изпълнението на служебните задължения. През последните три години наблюдаваме едно задържане на средства, които не се превеждат към съответните структури. Тази година за пореден път останахме изненадани, че се одобрява прехвърляне на средства от едни структури към други. През миналата година по същия начин от бюджета на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" бяха взети 8 млн. лева", обясни Венцислав Станков.  

Българският тираджия Пламен загина в кървава касапница на италианска магистрала А4 (снимки/видео)

https://petel.bg/Balgarskiyat-tiradzhiya-Plamen-zagina-v-karvava-kasapnitsa-na-italianska-magistrala-A4--snimki-video-__294821

Жестоко кърваво меле е станало в понеделник сутринта на италианската магистрала А4, между Виченца Изток и Гризиняно, в посока Венеция. При...

Видео на читател на "Петел"! Вижте гейзера във Варна

https://petel.bg/Video-na-chitatel-na-Petel--Vizhte-geyzera-vav-Varna__294820

Читател на "Петел" публикува видео от гейзера във Варна, който бликна на новото кръгово кръстовище на бул. "Сливница". Както "Петел" писа, до атрактивната гледка се стигна след авария на водопровод.  

Гърция хвали Каракачанов за изказването му, че "македонски език не съществува"

https://petel.bg/Gartsiya-hvali-Karakachanov-za-izkazvaneto-mu--che-makedonski-ezik-ne-sashhestvuva__294819

Снимка: Булфото "Българският вицепремиер и министър на отбраната има смелост да каже истината", коментират в Гърция изказването на Крас...

Крупничанинът Мартин Тошев пропусна дузпа, отборът му се изкачи на първо място

http://www.struma.com/sport/krupnichaninut-martin-toshev-propusna-duzpa-otborut-mu-se-izkachi-na_143008/

Нападателят Мартин Тошев и неговият Ал Ахед Бейрут спечелиха много важна победа срещу прекия си конкурент за първото място в първенството на Ливан Нежмех с 3:0 и то като гост. С трите точки Ал Ахед вече има 28 точки с три повече от Нежмех. Гостите вкараха три гола още до почивката, като бяха точни в 10, 18 и 29- та минути.

След почивката Ал Ахед получиха право да изпълнят дузпа, а зад топката застана Мартин Тошев. Бившият нападател на Пирин обаче пропусна от бялата точка и не успя да...

Продължава

Борсите в Азия завършиха без ясна посока след волатилната сесия в САЩ

https://www.investor.bg/aziia/336/a/borsite-v-aziia-zavyrshiha-bez-iasna-posoka-sled-volatilnata-sesiia-v-sasht-273431/

Във фокуса на инвеститорите бяха темите за Brexit и забраната от китайски съд за внос на седем модела iPhone по искане на Qualcomm

Спецсъдът се самооправда - не е нарушил закона, връщайки Иванчева в ареста

https://offnews.bg//temida/spetcsadat-se-samoopravda-ne-e-narushil-zakona-vrashtajki-ivancheva-693620.html

Aпeлaтивният cпeциaлизиpaн нaĸaзaтeлeн cъд не е нарушил законодателството с решението да върне бившата кметица на Младост Десислава Иванчева в ареста.

Това се посочва в позиция на председателя на съда Георги Ушев от тази сутрин, която е реакция от обявените снощи резултати от проверката на Върховния касационен съд. От доклада на проверяващите става ясно, че преди произнасянето на втората инстанция не е имао "годен съдебен акт" и съдиите от Апелативния специализиран съд са спрели решението на първата инстанция, с което се променя мярката на Десислава Иванчева и Биляна Петрова в "домашен арест".пoĸaзa eднo бeзcпopнo ĸaчecтвo в ĸaзyca „Mлaдocт“ – peaгиpa бъpзo, ĸoгaтo ce нaлaгa.

Според Ушев решението на спецсъда за спирането на незабавното изпълнение на редуциране мерките на двете подсъдими в по-леки е било след ненадлежно сезиране, а също и че последното произнасяне е изискало да се даде 7-дневен срок на страните.

Cпaзили cмe зaĸoнa и cмe зaщитили интepecитe нa пpaвocъдиeтo, се посочва в становището, което е депозирано във Висшия съдебен съвет. Очаква се съветът да се заеме със случая, но от гледна точка на това дали разпоредената от шефа на ВКС проверка не е дeмoнcтpaция нa тeндeнциoзнo oтнoшeниe ĸъм cпeцпpaвocъдиeтo, съобщава defakto.bg. Зa тoвa бяxa нacтoяли в пpeдишнo cвoe иcĸaнe 11 aпeлaтивни cпeцcъдии.

„Aĸo paзглeждaнeтo нa иcĸaнeтo зa cпиpaнe нe ce извъpши нeзaбaвнo, ĸaĸтo в cлyчaя, cпopeд нac въззивният cъд пpaвилнo e пpoцeдиpaл, a ce изчaĸвa изтичaнeтo нa зaĸoнoвo нeypeдeни cpoĸoвe зa възpaжeния пo тoвa иcĸaнe, би ce cъздaл oпaceн пpeцeдeнт, пopaждaщ мнoгo cepиoзни pиcĸoвe зa yвpeждaнe интepecитe нa cтpaнитe и нa пpaвocъдиeтo ĸaтo цялo", коментира Ушев. 

Локомотив излезе от релсите между гарите Реброво и Своге

https://www.mediapool.bg/lokomotiv-izleze-ot-relsite-mezhdu-garite-rebrovo-i-svoge-news287360.html

Бързият влак по линията София-Варна дерайлира край Реброво. Няма пострадали и ранени. Заради дерайлирането движението на влаковете между Реброво и Своге е временно прекъснато. Всички 100 пътници от влака са превозени. На място се извършва оглед от експерти на БДЖ и НКЖИ за изясняване на причините за възникналата ситуация. От релсите е излязъл с първата талига локомотивът на бързия влак № 2601 от София за Варна. Движението на влаковете в участъка е прекъснато от 07:47 ч. Създадена е организация за изтегляне на вагоните с друг локомотив в гара Реброво. Във влака са пътували около 100 пътника, които вече са придвижени с последния вагон от композицията до гарата в Реброво. Националният железопътен превозвач ще осигури превоз с автобуси между Реброво и Своге за пътниците от всички преминаващи влакове до възстановяването на движението в участъка.

Без вода и храна в Пирин в помощ на хората с увреждания

http://www.struma.com/obshtestvo/bez-voda-i-hrana-v-pirin-v-pomosht-na-horata_143007/

Цветан Найденов и Светослав Атанасов, и Костадин Коюв са трима млади ентусиасти, обединени от инициативата “Оцеляване с кауза - Пирин”. В подкрепа на потребителите на Защитените жилища в гр. Банско, те имат за цел да покажат може ли да се оцелее без вода и храна на минусови температури в Пирин. В поредица от пет епизода „оцеляващият” Цветан Найденов трябва да пресече Пирин и да достигне до “Защитени жилища 1 и 2” в град Банско, само с дрехите на гърба си;...

Продължава

Възрастна жена е загинала при пожар в ловешкото село Александрово

https://www.24chasa.bg/novini/article/7193990

Възрастна жена е загинала при пожар в ловешкото село АлександровоВъзрастна жена е загинала при пожар в ловешкото село Александрово, съобщават от областната дирекция на МВР в Ловеч. Сигналът за горяща постройка е получен в около 6.00 часа тази сутрин. Към мястото на произшествието незабавно са изпратени два екипа на ловешката пожарна служба. След загасяване на пламъците,

Преговорите в ЕС за намаляване на въглеродните емисии от автомобилите се провалиха

https://www.mediapool.bg/pregovorite-v-es-za-namalyavane-na-vaglerodnite-emisii-ot-avtomobilite-se-provaliha-news287359.html

Европейският съюз не успя да постигне компромис днес с колко да намали емисиите въглеродни диоксид от автомобилите, тъй като страните със силна автомобилна промишленост и евродепутатите защитници на околната среда не стигнаха до компромис, съобщи Ройтерс. От месеци ЕС е разделен в мнението си колко точно да бъдат намалени въглеродните емисии от автомобилите. Германия, която е с най-големия автомобилен сектор, предупреди, че по-строгите ограничения ще навредят на сектора и ще доведат до закриване на работни места. Представителите на Европейския парламент имаха няколко кръга разговори с представители на Европейската комисия, за да намерят обща позиция, като приключиха след шест часа преговори рано тази сутрин, съобщиха дипломати от ЕС. Европейската комисия първоначално предложи въглеродните емисии да бъдат намалени с 30 процента до 2030 година спрямо равнищата от 2021 година. Германия подкрепи този план, но заради настояванията на няколко други страни като Холандия и Франция целта беше повишена до 35 процента. Има също така и преходна цел за 2025 година. Евродепутатите гласуваха за намаляване на въглеродните емисии от автомобили с 40 процента през октомври, което предизвика остри реакции от автомобилния сектор. Дипломати от ЕС казаха, че целите остават проблем. Целите за намаляване на емисиите от транспортния сектор, единственият сектор, в който вредните газове все още се увеличават, трябва да помогнат на ЕС да постигне целта си за намаляване като цяло на парниковите газове с 40 процента до 2030 година. Страните от ЕС отделно обмислят до каква степен автомобилните емисии трябва да бъдат намалени. Осем страни от ЕС, включително Холандия и Швеция, са на мнение че намаляването на въглеродните емисии трябва да бъде с 40 процента за колите и посочват, че има мнозинство от страни, желаещи целта да бъде над 35 процента. Дипломат от страна, която е за по-голямо намаляване на въглеродните емисии, посочи, че изглежда Австрия, която в момента председателства ЕС и преговаря от името на другите страни от ЕС, само чака съгласието на Германия. 

Човек на годината за 2018 е ...

https://www.vesti.bg/bulgaria/chovek-na-godinata-za-2018-e--6089812

Това бе най-масовата правозащитна акция в България през последните години, която постигна важни политически резултати, коментира Красимир Кънев

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване