30 години в ужаса на жилищен блок с еднометров наклон

https://petel.bg/30-godini-v-uzhasa-na-zhilishhen-blok-s-ednometrov-naklon__298785

  Блок "Русия" в Русе е българският аналог на кулата в Пиза. В него 50 семейства от 30 години живеят под наклон от 1 метър. Толкова е разс...

Над 38 млн. лева са приходите от нощувки през ноември в страната, отчитат от НСИ

http://www.moreto.net/novini.php?n=389235

През ноември 2018 г. в страната са функционирали 1 844 места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване, съобщават за Moreto.net от националната статистика. Броят на стаите в тях е 54.

Информация за състоянието на републиканските пътища към 06.00 ч.

http://www.cross.bg/dvizhenieto-srok-poradi-1593733.html

/КРОСС/ І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от - 16° до + 2°. Времето над страната е предимно ясно. Слаб до умерен вятър духа в областите: Варна, Добрич, Пазарджик, Разград, Силистра и Смолян. Сняг в района на Брезник и Извор /обл. Перник/. Пътните настилки са предимно сухи на места мокри, по усойните и планински райони частично заледени, обработени и проходими при зимни условия. ІІ. СЪСТОЯНИЕ НА АВТОМАГИСТРАЛИТЕ: АМ „Тракия“: Област София: До 31.05.2019 г. шофьорите да се движат с повишено внимание, спазвайки ограничението на скоростта – до 90 км/ч, в участъка от 45+900 до км 53+000 поради неравности по пътната настилка. Шофьорите да се движат с повишено внимание в участъка при Мухово от км 45+200 до км 46+266 в посока Бургас поради обезопасяване на пътния участък до 31.05.2019 г. До 31.03.2019 г. движението в посока Бургас от км 15+030 до км 18+330 се осъществява с повишено внимание поради довършителни работи по съоръжения /виадукти/ при км 17+440 и км 18+140: - При липса на хоризонтална маркировка в участъка от км 15+030 до км 18+330 скоростта на движение се ограничава до 70 км/ч, забранено е движението и спирането по аварийната лента; - След полагане на хоризонтална маркировка – в участъка от км 16+430 до км 18+330 скоростта на движение се ограничава до 90 км/ч. Област Стара Загора: До 31.03.2019 г

Напредва изграждането на Новата зона „Сюнан"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7241862

Напредва изграждането на Новата зона „Сюнан"Изграждането на Новата зона „Сюнан", която ще се превърне в подцентър на Пекин, напредва и се извършва съобразно най-високите стандарти за градско планиране, заяви на пресконференция Лин Ниенсиу, зам.-председател на Държавната комисия за развитие и реформи, предава bulgarian.cri.cn. През април 2017 г.

Ученик е с опасност за живота след селфи върху вагон

https://frognews.bg/novini/uchenik-opasnost-jivota-sled-selfi-varhu-vagon.html

14-годишно дете от Стара Загора пострада от волтова дъга при опит за селфи. Инцидентът е станал на жп гарата до село Калитиново. Момчето и още две деца вървели пеш два километра от Стара Загора до гарата специално, за да си направят селфи.

След Разлог и Симитли, ето кой град ще разтресат кукерите днес…

http://regiona.bg/%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bb%d0%be%d0%b3-%d0%b8-%d1%81%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d1%82%d0%bb%d0%b8-%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%ba%d0%be%d0%b9-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d1%89%d0%b5-%d1%80/

Фестивалът „Сурва” започва от днес в Пернишко.

По традиция празненствата са в нощта срещу старостилния Васильовден – на 13 срещу 14 януари.

Перник очаква много гости от страната и чужбина.

През цялата нощ на 13 януари сурвакари ще обхождат къщите по селата и ще благославят стопаните за здраве и берекет,пише бтв.

Фестивалът ще продължи и на 14 януари.

Материалът След Разлог и Симитли, ето кой град ще разтресат кукерите днес… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Накои изводи от проблемите около лечението на децата със спинална атрофия

https://www.dnevnik.bg/zdrave/2019/01/13/3373586_nakoi_izvodi_ot_problemite_okolo_lechenieto_na_decata/?ref=rss


Наскоро едно 9-годишно дете със Спинална мускулна атрофия беше върнато от Румъния, където се очакваше да бъде лекувано с единственото за момента открито лекарство срещу иначе смъртоносната болест. Стефан Радойчев замина с формуляр S2, с който здравната каса гарантира, че ще плати скъпоструващото лечение. Макар и приет в болницата, въпреки кореспонденцията между болницата и бащата и гласуваните в България решения за финансиране на терапията, Стефан не я получи. А случаят му освен сериозни...

Броят на жертвите на експлозията в Париж нарасна

//dariknews.bg/novini/sviat/broiat-na-zhertvite-na-eksploziiata-v-parizh-narasna-2141854

Двама пожарникари и испанска туристка станаха жертви на вчерашния взрив в хлебарница в центъра на Париж, предаде ДПА, цитирайки говорителка на френското вътрешно министерство.
 
Броят на жертвите нарасна до три по-късно снощи. Първоначално френският в

Княгиня Мария Луиза навършва 86 години. Да е жива и здрава!

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7241424

Княгиня Мария Луиза навършва 86 години. Да е жива и здрава!“Човек да прави добро, но да не се меси в политиката” - тази своя максима княгиня Мария Луиза не само повтаря във всяко свое интервю, но и стриктно спазва през целия си живот. “Примерът на баща ми и на майка ми е толкова голям, че каквото и да правя, все ми се вижда малко”, казва тя. Княгинята работи 20 години за “Червения кръст” в САЩ,

Летищата в Германия ще стачкуват на 15 януари

http://www.cross.bg/yanyari-germaniya-pregovori-1593732.html

/КРОСС/ Нова стачка на летищата в Германия на 15 януари свика един от синдикатите. Ще протестират служителите по сигурността в Лайпциг, Дрезден и Ерфурт, се посочва в изявление на профсъюза. По-рано беше обявен протест и на летището във Франкфурт на Майн. "След четири безрезултатни кръга преговори, ние сме принудени да покажем на работодателя, че нашите искания не са изпълнени," каза профсъюзът. Синдикатът настоява да бъде въведена еднаква заплата в цяла Германия за всички служители - 20 евро на час. Сега заплатата зависи от региона, както и от това какво прави служителят - инспекцията на пътници, багаж или стоки. Миналата седмица стачкуваха в пет германски летища. Повече от 500 полета бяха отменени, а протестът наруши планове за повече от 110 000 пътници. Следващият кръг преговори с работодателите е насрочен за 23 януари.

Протестите в Сърбия обхващат и други градове

https://frognews.bg/novini/protestite-sarbiia-obhvashtat-drugi-gradove.html

Протестите в Сърбия се разрастват, съобщи АП. Освен в столицата Белград протести имаше и в градове Нови Сад, Крагуевац, Куршумлия, Крушевац, Ужице и Пожега.

Регистриран е законопроект за излизането на САЩ от ООН

http://pogled.info/svetoven/registriran-e-zakonoproekt-za-izlizaneto-na-sasht-ot-oon.100325

/Поглед.инфо/ САЩ са поискали да драснат от ООН. Ето какъв законопроект виси в местното бюро за планиране .

Михаил Хазин: Продължаващата икономическа криза предизвика институционална

http://pogled.info/svetoven/mihail-hazin-prodalzhavashtata-ikonomicheska-kriza-predizvika-institutsionalna.100324

/Поглед.инфо/ Този, който внимателно наблюдава политическия живот в Русия, не може да не обърне внимание на това, че равнището на противостоене на различните властови (политически) групировки е скочило силно. На пръв поглед – странно, нали нормалната реакция на елитите в условията на криза трябва да бъде противоположна: те трябва да се сплотяват, за да отбият атаката, вражеската или на обективните процеси. А тук всичко е наопаки. Защо?

Повишението на лихвите ще свие потреблението

https://www.dnevnik.bg/analizi/2019/01/13/3366015_povishenieto_na_lihvite_shte_svie_potreblenieto/?ref=rss


Лъчезар Богданов е икономист. В началото на годината "Дневник" събра прогнозите на няколко наблюдатели за икономиката и бизнес средата. <br /><br />Задава ли се нова криза през 2019 г. и как ще се прояви в България?<br /><br />- Забавянето на растежа в еврозоната още през последните месеци на 2018 г. е видимо, индустриалното производство във водещи икономики като Германия също отбелязва влошаване. Промяната в паричната политика на ЕЦБ ще бъде основният фактор в...

Дюните на „Смокиня”-разорани

http://www.cross.bg/morskite-zakon-vedomstvoto-1593731.html

/КРОСС/ Министерството на туризма ще извърши спешна проверка на морски плаж "Къмпинг Смокиня", съобщиха от пресцентъра на ведомството. Инспекцията се предприема след информации в социалните мрежи и публикувани снимки, които показват, че дюните на ивицата, които са защитени по закон, са разорани. Черноморски подвижни (бели) дюни са записани и в Червената книга. Експерти на място ще установят дали има незаконни дейности. В прерогативите на ведомството се включват териториите на морските ивици, по закон то не е оторизирано да прави проверки на имоти до плажа. Министерството на туризма следи състоянието на морските плажове и извън активния летен сезон и е безкомпромисно относно стриктното спазване на законосъобразното стопанисване на плажа, се посочва в съобщението.

Двама пожарникари и испанска туристка са загинали при взрива в хлебарница в Париж

https://www.24chasa.bg/novini/article/7241868

Двама пожарникари и испанска туристка са загинали при взрива в хлебарница в ПарижДвама пожарникари и испански турист станаха жертви на вчерашния взрив в хлебарница в центъра на Париж, предаде ДПА, цитирайки говорителка на френското вътрешно министерство. Броят на жертвите нарасна до три по-късно снощи. Първоначално френският вътрешен министър Кристоф Кастанер съобщи погрешни данни за четири жертви, припомня ДПА.

Посланикът на САЩ в Германия е в изолация

https://frognews.bg/novini/poslanikat-sasht-germaniia-izolatsiia.html

Посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренъл е в изолация. Той се избягва от германския управляващ елит. Това пише сп. ”Шпигел”.

Посланикът на САЩ в Берлин е в изолация, заради опити да влияе на политици

https://frognews.bg/svqt/poslanikat-sasht-germaniia-izolatsiia.html

Посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренъл е в изолация. Той се избягва от германския управляващ елит. Това пише сп. ”Шпигел”.

Защо за саудитците убийството на Хашокжи означава повече... музика

https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/01/13/3367210_za_sauditcite_ubiistvoto_na_hashokji_oznachava_poveche/?ref=rss


В завилите към консервативни ценности европейски страни и Турция, близките до властта вестници започнаха в последните години да критикуват онези, които са твърде либерални във възгледите и нравите си. В Саудитска Арабия се случи обратното: нападат се онези, които не желаят да са по-либерални.<br /><br />Зад тази промяна може и да не се крие нараснало уважение към правата и свободите на саудитците, напротив - в последно време тя може да се дължи и на убийството на журналиста Джамал...

12 случая на блудство и шест изнасилвания през 2018-та във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=389194

Общо 12 случая на блудство и шест изнасилвания са регистрирани във Варна през миналата година. Това показват данните за нивото на престъпността на Областна дирекция на МВР, научи Moreto.net. Спрямо 2017-та първият тип престъпления запазват броя си, а по отношение на изнасилванията се отчита намаление.

Руснаци воюват за Ислямска държава в Сирия

https://frognews.bg/novini/rusnatsi-voiuvat-isliamska-darjava-siriia.html

Арабско-кюрдските отряди на ”Сирийските демократични сили” (SDF) съобщиха за задържането на четирима членове на Ислямска държава в Източна Сирия. Това съобщава официалният уебсайт на кюрдските милиции.

Руснаци воюват за Ислямска държава в Сирия

https://frognews.bg/svqt/rusnatsi-voiuvat-isliamska-darjava-siriia.html

Арабско-кюрдските отряди на ”Сирийските демократични сили” (SDF) съобщиха за задържането на четирима членове на Ислямска държава в Източна Сирия. Това съобщава официалният уебсайт на кюрдските милиции.

Хиляди сърби на протест в Белград срещу президента Вучич

http://www.cross.bg/vychich-demonstrantite-tzentura-1593730.html

/КРОСС/ Хиляди сърби се събраха снощи на шествие в центъра на Белград, за да протестират срещу президента Александър Вучич и неговото правителство, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.  Те скандираха "Предателство" и "Вучич е крадец", съобщава в сайта си опозиционният вестник "Данас", цитиран от ДПА. Протестите в Сърбия започнаха преди шест седмици след побой над опозиционен политик през ноември. Демонстрантите настояват за повече демокрация и край на политическото насилие в страната. Това е шеста поредна събота на протести на противници на Вучич в Белград. Демонстрантите преминаха през центъра на града въпреки жестокия студ и заледените улици, посочва АП. Те надуваха свирки и издигаха плакати "Надигни се, Сърбия" и "Започна се". Този път демонстрации имаше и в сръбските градове Нови Сад, Крагуевац, Куршумлия, Крушевац, Ужице и Пожега, съобщава държавната телевизия в сайта си. Местните медии посочват, че Вучич се надява да обедини поддръжниците си по време на посещението на руския президент Владимир Путин идната седмица.

5 неща, които се променят, ако лягате 20 минути по-рано

https://www.vesti.bg/lyubopitno/5-neshta-koitose-promeniat-ako-liagate20-minuti-po-rano-6090761

Оказва се, че по-ранното лягане едва с 20 минути може да промени живота ни в по-добра посока

Днес отново ще вали сняг, температурите няма да превишават 5 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7241859

Днес отново ще вали сняг, температурите няма да превишават 5 градусаПреди обяд в Западна България ще завали слаб сняг, а до вечерта валежи ще има и в Източна България. В южните и източните части на страната валежите ще са и от дъжд, и от сняг. Минималните температури ще са предимно между минус 9 и минус 4 градуса, а преобладаващите максимални - между 0 и 5 градуса, предава БТА.

Хиляди сърби протестират срещу президента Александър Вучич

https://offnews.bg//sviat/hiliadi-sarbi-protestirat-sreshtu-prezidenta-aleksandar-vuchich-695403.html

Хиляди сърби се събраха на протестно шествие срещу президента Александър Вучич.

Това е шеста поредна събота на протести в Белград.

Демонстрантите преминаха през центъра на града въпреки жестокия студ и заледените улици, посочва АП.

Те скандираха и издигаха плакати "Надигни се, Сърбия" и "Започна се".

Въпреки студеното време, демонстрации имаше в Нови Сад, Крагуевац, Куршумлия, Крушевац, Ужице и Пожега.

Протестите в Сърбия започнаха преди шест седмици след побой над опозиционен политик през ноември. Демонстрантите настояват за повече демокрация и край на политическото насилие в страната.

Отново приеха Марадона в болница, оперираха го в Буенос Айрес

https://petel.bg/Otnovo-prieha-Maradona-v-bolnitsa--operiraha-go-v-Buenos-Ayres__298784

Футболната легенда Диего Марадона се подложи на операция в Буенос Айрес, като сам отиде в болницата. Хуриргическата интервенция е свърз...

По неофициални данни: В България има над 200 хил. алкохолици

https://petel.bg/Po-neofitsialni-danni--V-Balgariya-ima-nad-200-hil--alkoholitsi__298783

Бтв В психиатриите у нас се лекуват и хората, които се борят с алкохолизъм – хронично, рецидивиращо, прогресивно и потенциално смъртоно...

Прогноза за времето - 13 януари (неделя)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-13-januari-nedelja-news_715878.html

През нощта облачността ще е разкъсана над повечето райони. Сутринта ще е студено, с минимални температури от -9° до -4°. Това съобщи за Агенция „Фокус“ Евгения Егова, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). На места в низините и котловините ще има мъгла или ниска слоеста облачност. Утре от северозапад облачността ще се увеличава. Най-късно - привечер - в югоизточните райони. Само на отделни места в Северозападна България с

Родени на 13 януари

http://www.cross.bg/rodeni-na-yanyari-1593729.html

/КРОСС/ Росен Миланов, диригент. Милена Димитрова, журналистка. Мария, фолкпевица. Княгиня Мария-Луиза, сестра на Симеон Сакскобургготски. Мирослава Тодорова, съдия

"Жюл и Жим": приключение за бохеми

https://www.avtora.com/jiul-i-jim-prikliuchenie-za-bohemi/

Смел, забавен, вдъхновяващ, четящ се на един дъх роман, Жюл и Жим е от онези произведения, уловили в себе духа на цяла епоха. Преди да ви разкажем повече за самата книга обаче, е редно да ви запознаем с нейния забележителен автор. Анри-Пиер Роше е журналист, художествен критик, ценител и колекционер на предмети на изкуството. В началото на ХХ век той общува с едни от най-ярките интелектуалци на своето време като Пикасо, Гертруд Щайн и Макс Жакоб. Особено близко приятелство го свързва с художника и теоретик на изобразителното изкуство Марсел Дюшан. През 1916 година двамата заминават заедно за Америка, където

Дело за причиняване на смърт по непредпазливост на пътя

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/LynCLk1L_zU/

syd-bsНа 14 януари в Бургас ще се гледа от 10.00 ч. ВНОХД № 255/2018, образувано по жалби на подсъдим и  частни обвинители срещу присъда на ОС – Бургас. С присъдата подсъдимият Владимир П., живущ в гр. Стара Загора,е признат  за виновен в това, че на 25.07.2016 г., около 7.30 ч. в гр. Поморие на  първокласен път І-9 км.220, при управление на МПС –лек автомобил  „Мерцедес“ нарушил правилата за движение по пътищата и допуснал ПТП с  насрещно движещия  се лек автомобил „Тойота Хайейс“, управляван от  Станислав В. и по непредпазливост причинил смъртта на водача Станислав  В., тежка телесна повреда на едно лице и средна телесна повреда на друго  лице. На основание чл. 342 , ал 1 от НК вр. чл.20 , ал1 и ал.2 от ЗДП,  вр. чл.373, ал2 от НПК и чл.58 а, ал1 от НК съдът  е наложил на Владимир  П. наказание лишаване от свобода за срок от четири години при  първоначален общ режим. Подсъдимият е лишен от право да управлява МПС за  срок от пет години.

21 души загинаха при срутване във въгледобивна мина в Китай

//dariknews.bg/novini/sviat/21-dushi-zaginaha-pri-srutvane-vyv-vygledobivna-mina-v-kitaj-2141853

21 миньори загинаха при срутване във въгледобивна мина в северната китайска провинция Шенси, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.
 
По време на инцидента под земята са работели 87 души, останалите са били евакуирани.

Пет изненадващи неща, които кучетата могат да подушат (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/pet-iznenadvashti-neshta-koito-kuchetata-mogat-da-podushat-video-2141286

Знаете ли, че кучетата могат да предусещат диабетни кризи, да разпознават нивата на ниска кръвна захар и дори да надушват рак? Ето 5 изненадващи неща, които кучетата могат да подушат:

1. Промяната в нивата на кръвната захар

Кучетата могат да подушат па

Предстоящи събития в страната на 13 януари

http://www.cross.bg/chasa-sustoi-rozhdenieto-1593728.html

/КРОСС/ *** София От 11.00 часа пред бюста-паметник на Алеко Константинов ще бъдат отбелязани 156 години от рождението на писателя и основоположник на организираното туристическо движение в България. От 11.30 часа в църквата „Св. София“ ще се състои преклонение пред паметта и делото на Мара Бунева. От 12.00 часа цветя ще бъдат положени пред Паметника на незнайния войн. От 16.30 часа по повод Деня на българското кино ще се състои ексклузивна прожекция на филма на Костадин Бонев – „Далеч от брега”. *** Благоевград От 11.00 часа пред бюст паметника на Пейо Яворов ще се състои ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност по повод 141 години от рождението на поета. От 11.00 до 16.00 часа Младежите от Детски парламент в Благоевград ще раздават топли напитки в центъра на града. *** Бургас От 09.30 часа в Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника ще се проведе Ден на отворените врати. *** Варна От 17.30 часа във Varna Mall ще бъде открит празникът „Рождественские встречи 2019“. *** Дупница От 11.00 часа по повод 141 години от Освобождението на Дупница центъра на ще се състои възстановка на влизането на освободителните войски. *** Кюстендил/ с. Пиперков Чифлик От 19.00 часа в село Пиперков Чифлик се организират Запалване на сурвакарски огън и игри. *** Пазарджик От 09

Тереза Мей предупреди за катастрофа, ако споразумението за Брекзита бъде отхвърлено

https://frognews.bg/novini/tereza-mei-predupredi-katastrofa-ako-sporazumenieto-brekzita-bade-othvarleno.html

Британската премиерка Тереза Мей предупреди депутатите, че евентуално отхвърляне на предложения от нея план за напускане на Европейския съюз би имало катастрофални последствия за страната, предаде Ройтерс.

Тереза Мей предупреди за катастрофа, ако споразумението за Брекзит бъде отхвърлено

https://frognews.bg/svqt/tereza-mei-predupredi-katastrofa-ako-sporazumenieto-brekzita-bade-othvarleno.html

Британската премиерка Тереза Мей предупреди депутатите, че евентуално отхвърляне на предложения от нея план за напускане на Европейския съюз би имало катастрофални последствия за страната, предаде Ройтерс.

Тереза Мей: Провал на вота за Брекзит ще е катастрофа

http://www.transmedia.bg/2019/01/13/%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b5%d0%b7%d0%b0-%d0%bc%d0%b5%d0%b9-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b0%d0%bb-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b1%d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%b7%d0%b8%d1%82-%d1%89%d0%b5/

 

Провал на вота за Брекзит ще бъде „катастрофална и непростима загуба на доверието в нашата демокрация“. Това предупреди Тереза Мей в писмо за в. „Сънди Експрес“, цитирано от Би Би Си, съобщава БГНЕС.

Британският премиер за пореден път призова депутатите да подкрепят споразумението по време на гласуването в парламента във вторник. Ако не дадете одобрението си, рискувате Великобритания да напусне ЕС без сделка или Брекзит въобще да не се случи, категорична е тя.

В писмото си Мей посочва, че вотът в Камарата на представителите ще е „най-голямото и най-важното решение, което всеки депутат от това поколение ще бъде призован да направи.“

Очакванията на анализаторите са премиерът да загуби гласуването по сделката за развода с ЕС, която беше договорена между Лондон и Брюксел, като някои от министрите в британския кабинет заявиха, че това ще доведе до Брекзит парализа.

Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март автоматично – независимо дали има сделка, подкрепена от депутатите, или не. В понеделник дебатът по споразумението ще бъде подновен за четвърти пореден ден, а решаващият вот се очаква във вторник.

 

 

Кубинските „щурци” не дават покой на САЩ

http://pogled.info/svetoven/kubinskite-shturtsi-ne-davat-pokoi-na-sasht.100323

/Поглед.инфо/ САЩ продължават да се опитват да дискредитират Куба. С помощта на политически манипулации те се опитват да представят острова за несигурен. Според Вашингтон, Хавана извършва акустични атаки срещу американските дипломати, като през 2016 г. 26 от тях пострадват. Във връзка с това Щатите са намалили броя на дипломатите си в тази страна, а също така призовават кубинските си колеги да съкратят числеността на своята дипломатическа мисия.

Преглед на печата - 13 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=389331

24 часа По-добре татенце, отколкото деденце Но тук не става дума само за знаменитости, защото това отдавна се е превърнало в най-банално явление сред широк кръг от най-обикновени хора. Направо си е масов случай, както казва психологът Ани Владимирова.

Теми и гости в сутрешните блокове на телевизиите на 13 януари

http://www.cross.bg/tema-govori-bulgariya-1593727.html

/КРОСС/  БНТ, „Денята започва с Георги Любенов" Тема: България и уроците от европейското членство. Говори Стефан Софиянски. Тема: Изтребителната авиация на България, между сделката и нуждите. Тема: Говори омбудсманът Мая Манолова: Критика на управленските решения. Тема: В деня на българското кино: Жана Караиванова, проф. Божидар Манов и Зорница София. Тема: Животът като драма. Разговор с Христо Бойчев. Тема: Един бард с китара: Ники Атанасов пее Висоцки.   БТВ, „Тази събота и неделя" Тема: Един от най-известните илюзионисти - Джеймс Мор, броени часове преди световно известното Шоу на Броудей у нас. Тема: Магията на Антарктида. Проф. Христо Пимпирев, след поредната експедиция на ледения континент. Тема: Ще стане ли видинската община Чупрене новото Банско? Тема: „Менделсо": Любовта на Елин и Весела Топузакови. Тема: Приключенията на Александър Кадиев на сцената и в телевизията. Тема: Легендарната прима-балерина Красимира Колдамова, пред Диана Любенова.   Нова телевизия, „Събуди се" Тема: Европа на кръстопът - протести, брекзит и фалстарт на румънското председателство. Говори министърът на външните работи Екатерина Захариева. Тема: Провокацията й отива. За музиката и скандала - Гери-Никол. Тема: След ужаса на войната, двама български рейнджъри, за липсата на светлин авкрая на тунела.  

На 13 януари рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7241430

На 13 януари рожден ден имат Мария, фолкпевица Милена Димитрова, журналистка Росен

Студено утро, до 5° през деня в неделя

https://frognews.bg/novini/studeno-utro-5-prez-denia-nedelia.html

Сутринта днес ще е студено – с минимални температури от минус 8° до минус 4°. От северозапад облачността ще се увеличава, най-късно привечер в югоизточните райони. Само на отделни места в Северозападна България след обяд ще превали слаб сняг.

„Илюзионистите” от Бродуей ще са в София от 17 до 20 януари

https://petel.bg/---Ilyuzionistite----ot-Broduey-shhe-sa-v-Sofiya-ot-17-do-20-yanuari__298782

Един от най-големите спектакли в историята на Бродуей – „Илюзионистите”, идва в София. Може да го гледате от 17 до 20 януари, а водещ ще е си...

Ще ни изненада ли времето през новата седмица?

https://petel.bg/SHHe-ni-iznenada-li-vremeto-prez-novata-sedmitsa-__298781

  Сутринта в неделя ще е студено, с минимални температури от минус 9 до минус 4 градуса. На места в низините и котловините ще има мъгла или...

Трагедия! 45-годишен мъж от Благоевград почина след усложнения от…

http://regiona.bg/%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b3%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d1%8f-45-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%88%d0%b5%d0%bd-%d0%bc%d1%8a%d0%b6-%d0%be%d1%82-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4/

45-годишен благоевградчанин е починал тази нощ в дома си. Преди няколко дни е диагностициран с грип. Предстои аутопсия на мъжа, която ще изясни дали  смъртта е настъпила от  последствия от грипа.

В Благоевград  се забелязва бум на болни от грип, но грипната вълна приближава, категорични са лекарите. Пикът на грипа се очаква в средата на месеца, и още в началото на новата седмица.
Болниците в страната са  пред грипна епидемия  и вече са препълнени с пациенти. Медиците се борят с пневмонии и с усложнения, довели до сериозни заболявания на нервната система.

Някои области на страната вече в предгрипна обстановка. До края на следващата седмица ще стане ясно дали ще бъде обявена грипна епидемия и къде.

Атакува щам, много близък до така наречения свински грип, известен още като „Калифорния”. сн.илюстративна

 

Материалът Трагедия! 45-годишен мъж от Благоевград почина след усложнения от… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Най-важното от Варна във вчерашния - 12 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=389325

Три учебни заведения във Варна със сигнали до РЗИ за ниски температури в класните стаи През изминалата седмица са извършени 266 инспекции от служители, осъществяващи държавен здравен контрол, съобщават за Moreto.net. Иван Портних: След изграждането на бул.

Мариана Векилска: Постигнала съм всичко тук, правила съм всичко в Би Ти Ви, но ми стана тясно

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7240349

Мариана Векилска: Постигнала съм всичко тук, правила съм всичко в Би Ти Ви, но ми стана тясноИзвестната журналистка става част от преговорен екип към европейска организация по въздухоплаването в Брюксел След интервюто в Брюксел й казали, че е демонстрирала доста сериозно самочувствие Ники Кънчев ми се обади, след като видял епизодичната ми роля в “Х Мен: Бодигард” с Райън Рейнолдс. Дори и аз не го бях гледала,

Магията „Сурва“

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/magiiata-surva-2141851

В България 13-и януари преминава под знака на зимния фолклорен обичай „Сурва“. Той съществува от повече от два века. Групи от мъже, преоблечени като невеста, младоженец, свекър, свекърва, обикалят по къщите за здраве и берекет и благославят домакините. А те пък чер

Кога на Путин ще му се наложи да си ходи

http://pogled.info/svetoven/russia/koga-na-putin-shte-mu-se-nalozhi-da-si-hodi.100321

/Поглед.инфо/ Доналд Тръмп отмени пътуването си за форума в Давос. Някой ще рече, че това не му е интересно. Да, ама не! Работата е там, че Тръмп започна работа по ликвидирането на Бретън-уудската система и за да минимизира разходите от този процес му е нужно много и активно да говори с лидерите на световния бизнес. Във Вашингтон не може да прави това съвсем спокойно – и времето е малко, и протоколът е сложен (срещите трябва да се назначават няколко седмици и дори месеци предварително), а и ушите са твърде много. А в Давос щеше да може да проведе за ден няколко десетки срещи, за част от които във Вашингтон никой нямаше да узнае…

Тежък инцидент! Дете пострада от волтова дъга при опит за селфи…

http://regiona.bg/%d1%82%d0%b5%d0%b6%d1%8a%d0%ba-%d0%b8%d0%bd%d1%86%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%82-%d0%b4%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d0%b2%d0%be%d0%bb%d1%82%d0%be/

14-годишно дете от Стара Загора пострада от волтова дъга при опит за селфи.. Инцидентът е станал около 17:30 часа вчера на жп гарата до село Калитиново.

Момчето и още две деца вървели пеш два километра от Стара Загора до гарата специално, за да си направят селфи.

Първи на един от вагоните се качил Божидар, но бил поразен от волтова дъга. Свидетели на случилото се станали другите деца, които започнали да викат за помощ, чули са ги хора от селото, които подали сигнал на тел.112. Това разказа  Иван Енев, кмет на село Калитиново.
Момчето е откарано в болница с тежки наранявания и опасност за живота.

Пострадалият е ученик в музикалното училище в Стара Загора, съобщи бтв.

Това е пореден тежък инцидент при опит на младежи да си правят снимки в близост до контактната мрежа на влаковете. Всяка година деца загиват или получават много тежки наранявания – въпреки предупрежденията, че качването до проводниците е изключителен риск за живота.

Материалът Тежък инцидент! Дете пострада от волтова дъга при опит за селфи… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

13 април 1814 г. – Немският математик Карл Вите получава докторска степен на 13 г.

http://www.cross.bg/vite-karl-yniversitet-1593712.html

/КРОСС/ Най-младият доктор на науките в световната история получава докторската си степен в Хесенския университет. Йохан Хайнрих Фридрих Карл Вите е роден в семейство на свещеник в Лохау. От ранно детство Карл Вите е обучаван и възпитаван от баща си Карл Вите-старши с цел да се развият у него необикновени способности. Към 10-годишна възраст той свободно говори и чете на английски, френски и италиански езици (освен родния немски), владее също древногръцки и латински. Вите-старши публично демонстрира успехите на сина си, пропагандирайки по този начин приоритета на възпитаниего над природните заложби. Европейската преса осветява успехите на вундеркинда. През 1810 г. младият Вите полага в Лайпциг зрелостин изпит и започва да посщава Гьотингенския университет. Там изучава в продължение на четири години исторически, филологически, математически и философски науки, а през 1813 г. се появява латински трактат на 13-годишния докторант, на основание на който Вите на 13 април 1814 г. получава в Гисенския университет (провинция Хесен) степен доктор по философия. След образователно пътуване в Италия, по време на което Вите се занимава преди всичко с история на изкуството и италианска литература, той се връща в Германия и от 1821 г. преподава право в университета в Бреслау (сега Вроцлав, Полша). Вите обаче придобива най-голяма известност със своите изследвания в областта на италианската литература и то главно на Данте. Издава коментиран превод на лирически песни на Данте

Пътна обстановка в страната - 13 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=389311

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: Област София: До 31.05.2019 г. шофьорите да се движат с повишено внимание, спазвайки ограничението на скоростта – до 90 км/ч, в участъка от 45+900 до км 53+000 поради неравности по пътната настилка.

Как да се храним по време на грипна епидемия?

https://petel.bg/Kak-da-se-hranim-po-vreme-na-gripna-epidemiya-__298780

Вижте какви полезни съвети експерт по здравословно хранене През зимата, когато сме особено уязвими и податливи на всякакви вируси какт...

Детето, пострадало от волтова дъга при опит за селфи, още е в тежко състояние

https://petel.bg/Deteto--postradalo-ot-voltova-daga-pri-opit-za-selfi--oshhe-e-v-tezhko-sastoyanie__298779

Бтв 14-годишното дете от Стара Загора, което вчера пострада от волтова дъга при опит за селфи, все още е в тежко състояние. Инцидентът стан...

Хиляди на протест срещу Вучич, скандират "Надигни се, Сърбия"

http://clubz.bg/78191-hilqdi_na_protest_sreshtu_vuchich_skandirat_nadigni_se_syrbiq

Хиляди сърби се събраха в събота вечерта на шествие в центъра на Белград, за да протестират срещу президента Александър Вучич и неговото правителство, предадоха световните агенции.

"Предателство" и "Вучич е крадец" скандираха недоволните. Плакати "Надигни се, Сърбия" и "Започна се" бяха сред арсенала на протестиращите. 

Демонстрациите в Сърбия срещу президента Вучич и управлението му започнаха преди шест седмици след побой над опозиционен политик. Демонстрантите настояват за повече демокрация и край на политическото насилие в страната. Студът и заледените улици не попречиха на протеста, който премина през центъра на Белград. 

Този път демонстрации имаше не само в столицата, но и в сръбските градове Нови Сад, Крагуевац, Куршумлия, Крушевац, Ужице и Пожега, съобщава държавната телевизия в сайта си.

Местните медии посочват, че Вучич се надява да обедини поддръжниците си по време на посещението на руския президент Владимир Путин идната седмица, а "Ройтерс" припомня, че докато Вучич твърди, че членството в Европейския съюз остава крайна цел на Сърбия, той поддържа тесни връзки с Русия. 

Безброй купи раздодаха в Симитли на кукерите, а ето и големите победители…

http://regiona.bg/%d0%b1%d0%b5%d0%b7%d0%b1%d1%80%d0%be%d0%b9-%d0%ba%d1%83%d0%bf%d0%b8-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%b4%d0%be%d0%b4%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b2-%d1%81%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d1%82%d0%bb%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d1%83/

По три групи си поделяха големите награди, защото всички бяха от хубави по-хубави, по-оригинални, най-всеотдайни, категорични са от журито, което за поредна година стават „разногледи“ и остават объркани в красотата и богатството в Древната кукерска земя – Симитли.

И все пак – цяла маса купи и медали получиха участниците в 16-тия фестивал на кукерските и маскарадните игри „Симитли – Древната земя на кукерите“. И много специални награди дават организаторите на фестивала, за жалост паметни, за ярката следа, оставили във фестивала, във възраждането на традициите, запазването и развитието на кукерството и Сурва. На хубавия празник не можем да не спомним за Виолета Айкова, за Николай Кимчев, за Бончо Христов, за Васил Благоев.

Тъкмо падна полумрака и последната, 30-та група участник във фестивала се изтегли от стадиона. И освободи място за всички. За да връчи кмета наградите. Удоволствието да даде отличията на най-добрите има създателя на фестивала, с чиято любов и специална грижа се провежда вече 16 години – кметът на общината Апостол Апостолов.

Колоритът и достойнствата в 10-часовото дефиле на стадион „Септември“ в Симитли гледаше с очи на професионалисти жури в състав: проф. Костадин Динчев- фолкорист и почетен академик на Украинската академия на висшите училища, Атанас Пиронев- телевизионен водещ, Тодор Тодоров- хореограф и фолклорен антрополог, Николай Кашев- учител, художник и естет, Силвия Домозетска- ПР, хореограф–педагод и Владимир Симеонов- журналист.

Ето и наградите: „Най – възрастен участник” тази година бе 84-годишната баба Мария от Петрич-център; „Най – добре представен сурвакарски обичай“ бе Васильовден на Младежка група Симитли, която шашна още по обед с множественост, колорит и актуалност.

Трето място за представяне на обредна традиция журито определи за Сватба на групата от село Брежани; второто място бе за Прощапулник на групата от село Бачево; първо място е за представянето на Сватба от групата от квартал Ораново в Симитли.

Мечките и мечкарите: “Най – добре маскирана мечка” – село Полена; “Най – добре маскирано мече” – две награди Симитли Младежка група и квартал Ораново; “Най – добре маскиран мечкар” – село Полето.

Маските и суратите: трето място за „Най – добра маска на “бабугер” – село Гигинци; второ място за „Най – добра маска на “бабугер” – козела на село Коларово; първо място за „Най – добра маска на “бабугер” – село Брежани.

Костюмите: трето място за „Най – оригинален кукерски костюм“ – колективна село Черниче; второ място за „Най – оригинален кукерски костюм“ – шарения от Полена и Спас от Брежани; първо място за „Най – оригинален кукерски костюм“ – Стоян Гинински и Радослав Равначки.

И другите категории: “Най – добра хореография” – Село Бачево; “Най – оригинална младоженческа двойка” – квартал Ораново Симитли; “Най – колоритни старци” – село Полена; Най- сполучилива съвременна интерпретация- квартал Ораново, за Фермата.

Според компетенциите на журито: „Най – добре представили се гостуващи групи“ – трето място „За цялостно представяне“ бе дадено на групата Бачево, второто място си заслужиха групите от село Церово и Жабокрът, а с първа награда си тръгнаха кукерите н село Калчево и 4-ти квартал Плажа Благоевград.

В категорията „Цялостно представяне на групи“ трето място бе присъдено на групите Симитли 3 квартал и Полето, второ място на групите от Брежани, Младежка Симитли и Черниче и първо място на кв. Ораново, Крупник и село Полена.

Награда в памет на Васил Миланов Благоев за принос и утвърждаване на кукерските и маскарадни игри в община Симитли бе връчена на кмета на село Полена Веселин Топузов. Нова награда бе връчена днес в памет на големия Николай Кимчев за артистичност, която бе връчена посмъртно на самия него. Награда в памет на Виолета Айкова за принос в организацията и развитието на кукерските и маскарадни игри в община Симитли бе връчена на младежката група от село Крупник. Награда в памет на Бончо Христов за ревностно пазене на кукерството в село Крупник бе връчена на неговата внучка Станислава Христова.

Специалната награда на Кмета на община Симитли Апостол Апостолов получи село Полето.

Раздадени бяха и следните плакети: за станчинара с лик на козел Коларово; Дяволът от Петрич-център; Калофер- два рогати пръча и Сирни Заговезни; село Габра- за маршала; старците от Звегор, Македония“; домакинът на Бъдни вечер село Полето; заораването село Калчево;Водача на хорото Симитли 3 квартал, ; семейство Колеви от 4 квартал Плажа за приемственост на традициите; гайдарската група 101 каба гайди от Смолян; Черния кукер с малкото кукерче Жабокрът; Дяволът село Церово; Старците с магарето Струмско; За поддържане на руслалийската традиция Петрич център; Най -атрактивен оркестър Бачево; Сдружение Хайдути; Старецът с ВРЪТАЛЕЖКАТА Крупник; Карибските пирати от Черниче; Старците на дивана от Брежани; Антония Митова за поддържане на традицията жива от Младежка група Симитли, Марк Жирардели от Ораново. Награда взеха и журналисти: Радио Фокус – за популяризиране на фестивала.

 

Материалът Безброй купи раздодаха в Симитли на кукерите, а ето и големите победители… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

13 януари: Денят на българското кино

http://www.cross.bg/bulgaran-kino-gendov-1593711.html

/КРОСС/ Днес отбелязваме официалния ден на българското кино. На 13 януари 1915 г. се провежда първата прожекция на първия български игрален филм "Българан е галант". Режисьор на кратката няма комедия в стила на Макс Линдер е Васил Гендов, който играе и ролята на Българан. Сюжетът на филма се върти около любовните неволи на бонвивана Българан. Докато се разхожда по софийските улици, нашият герой среща красива млада дама и започва да я ухажва. Опитва се да я впечатли, като й купува цветя. Дамата иска да даде урок на смелия си ухажор и го кани да я придружи по магазините. Лъже го, че си е забравила парите и го моли за заем. Българан е готов да помогне без да се дърпа. Приключила с покупките, дамата на сърцето на Българан решава да отидат на ресторант, като избира възможно най-скъпия и за негова сметка поръчва закуски и напитки. След гощавката натоварва кавалера си с пакетите и тръгват към дома й. По пътя срещат съпруга й. Тя го моли да си хванат файтон и да освободят "носача". За благодарност наш Българан получава само една монетка. От 1915 г. до сега се водят спорове дали наистина "Българан е галант" е първият български филм. Освен това има спорове и за точната дата на прожекцията. Самият филм дори не е съхранен на лента. Официалната версия за унищожаването на всички копия на филмите на Гендов гласи, че по време на бомбардировките над София е улучена къщата му и всичко, което се намира в нея е изгоряло

Свв. мъченици Ермил и Стратоник Сингидонски

https://www.actualno.com/celebrate/svv-mychenici-ermil-i-stratonik-singidonski-news_715882.html

Зетят на Константин Велики (306-337 г.) император Ликиний (311-324 г.), който водел негова сестра, имал зъдължението да охранява долния Дунав от нашествия на варварите. Този необразован и развратен цар, който подписал Миланския едикт (313 г.) си останал потаен езичник. Подир кървавото му сблъскване с Константин през 314 г., което му струвало илирийските провинции, той открито продължил няколкогодишните жестоки гонения против християните. Още през 315 г. негови жертви станали мъчениците Ермил и С

ЗИМНИ КАПРИЗИ: Ще бъде ясно, докато снегът си почине и завали отново

https://pik.bg/зимни-капризи-ще-бъде-ясно-докато-снегът-си-почине-и-завали-отново-news811274.html

ЗИМНИ КАПРИЗИ: Ще бъде ясно, докато снегът си почине и завали отново

Над повечето райони днес облачността ще се разкъсва. Ще е намаляваща до ясно. Това съобщи  Евгения Егова, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), цитирана от "Фокус".

Сутринта ще е студено, с минимални температури от минус 9° до минус 4°. На места в низините и котловините ще има мъгла или ниска слоеста облачност. Утре от северозапад облачността ще се увеличава, най-късно, привечер - в югоизточните райони. Само на отделни места в Северозападна България след обяд ще превали слаб сняг. Ще духа слаб, в Дунавската равнина - до умерен, вятър от запад-северозапад, който привечер ще се ориентира от югозапад. Максималните температури ще са предимно между 0° и 5°.

Над Черноморието в сутрешните часове ще е предимно слънчево, но след обяд облачността ще се увеличава, най-късно, привечер - над южното крайбрежие. Преди обяд ще духа слаб северозападен вятър, който по-късно през деня ще се ориентира от югозапад. Максималните температури ще са 1°-4°. Температурата на морската вода е около 6°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините облачността ще е променлива, по-значителна - след обяд, но само на отделни места ще превали слаб сняг. Ще духа умерен, до силен, северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 0°, на 2000 метра - около минус 7°.

Атмосферното налягане ще продължи да се понижава и ще е по-ниско от средното за месеца.
След временно разкъсване и намаление на облачността през нощта срещу понеделник във вторник през деня тя отново бързо ще се увеличи, но само на отделни места, главно в Западна България, отново са възможни слаби превалявания от сняг. Вятърът все още ще е югозападен и температурите слабо ще се повишат. По-късно от северозапад, с усилване на вятъра, отново ще започне да нахлува студен въздух.

В сряда, главно в планините, ще бъде доста ветровито, сравнително студено, с променлива облачност. В равнинната част от страната вятърът постепенно ще отслабне. Минималните температури ще са предимно между минус 8° и минус 3°, дневните - между 0° и 5°.

Излизането на САЩ от ЮНЕСКО като признание за поражение във войната на „меката сила”

http://pogled.info/svetoven/izlizaneto-na-sasht-ot-yunesko-kato-priznanie-za-porazhenie-vav-voinata-na-mekata-sila.100320

/Поглед.инфо/ Администрацията на САЩ реши да отбележи Нова година по свой си начин, обявявайки излизането си от 1 януари 2019 г. от ЮНЕСКО. Към САЩ се присъедини и Израел. Но ако за Израел всичко опира до въпроса с приемането на Палестина в ЮНЕСКО, то Вашингтон така показва собствената си слабост. А и САЩ дължат на ЮНЕСКО 600 милиона долара, което ще се отрази на нейните програми за помощ на другите страни. Точно така САЩ могат да пристъпят и към другите си международни задължения. И освен това Белият дом доброволно напуска полето на боя „с меката сила” – боят, който Съединените Щати водят десетилетия.

Човекът, който знае езика на планината

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/01/13/3369022_chovekut_koito_znae_ezika_na_planinata/?ref=rss


Доброволчеството може и да набира скорост през последните години, но все още положението е далеч от това всеки да се ангажира с несвой проблем в личното си време пък било и за час или два. Това прави още по-впечатляващи резултатите, постигнати с усилията само на доброволци. От множеството напълно доброволни усилия на един куп хора през лятото на миналата година е поразен и Орлин Чачановски. Човекът, който стана известен с това, че посвети 2 години от живота си на борба с различни администрации,...

Православен календар за 13 януари

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7227634

Православен календар за 13 януариСв. мчци Ермил и Стратоник. Св. мчк Петър Анийски. Преп. Максим Кавсокалевит Зетят на Константин Велики император Ликиний имал задължението да охранява долния Дунав от нашествия на варварите. Той бил и ревностен идолопоклонник и извършил жестоки гонения против християните. През 315 г. негови жертви станали християнският дякон Ермил и воинът

Свв. мъченици Ермил и Стратоник Сингидонски (Белградски)

http://www.cross.bg/ermil-stratonik-bili-1593709.html

/КРОСС/ Зетят на Константин Велики (306-337 г.) император Ликиний (311-324 г.), който водел негова сестра, имал зъдължението да охранява долния Дунав от нашествия на варварите. Този необразован и развратен цар, който подписал Миланския едикт (313 г.) си останал потаен езичник. Подир кървавото му сблъскване с Константин през 314 г., което му струвало илирийските провинции, той открито продължил няколкогодишните жестоки гонения против християните. Още през 315 г. негови жертви станали мъчениците Ермил и Стратоник. Когато се намирал на р. Дунав и узнал за славата на християнския дякон св. Ермил, той заповядал да го заловят, бил го жестоко с железни пръчки и го хвърлил в тъмница. Воинът Стратоник охранявал тъмницата. През нощта стражът видял как затворникът разговарял с един ангел. Тази гледка през тъмничното прозорче решила съдбата на Стратоник. Той повярвал в Христа и станал приятел на св. Ермил. На другия ден отново принуждавали с нови изтезания дякон Ермил да принесе жертва на боговете. Като наблюдавал неустрашимото мъжество на своя нов и непреклонен във вярата си приятел, Стратоник не могъл да удържи сълзите си и те издали пред всички неговото обръщане. След като били жестоко измъчвани, двамата християни били удавени в реката. Телата им били намерени на 18 стадии от Сингидунум, днешния Белград.

Мръсните руски пари вече не са желани в този доскорошен данъчен рай

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288643_%D0%9C%D1%80%D1%8A%D1%81%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%B0+%D0%B6%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%B2+%D1%82%D0

 За руските бизнесмени Кипър вече не е това, което беше.

Новите закони срещу пране на пари, заедно с ефектите на американските санкции срещу Русия и нейните богати граждани, ги кара да изтеглят пари от някогашния любим данъчен рай, пише Bloomberg.

Стойността на средствата по банковите сметки в кипърски банки, държавни от чуждестранни граждани извън Европейския съюз - най-вече руснаци - намаляват до €7,1 милиарда към края на ноември м.г. от €21,5 милиарда по време на пика в края на 2012 г., гласят данни на централната банка.

En+ Group plc заяви на 2 ноември, че планира да се премести в Русия от Джърси, вместо в Кипър, както бе решила преди това. En+ е основният акционер в алуминиевият гигант United co. Rusal, компания на милиардера Олег Дерипаска, чието име е в списъка със санкции.

Сметките на Виктор Векселберг, който също е сред санкционираните и чиято Lamesa Investments Ltd е най-големият акционер в Bank of Cyprus, са били замразени.

Изтеглянето на руски средства от острова отбелязва обръщането на тендецията, която започна от краха на Съветския съюз и се забърза с влизането на Кипър в Европейския съюз през 2004 и приемането на еврото през 2008 г. Руските инвеститори бяха привлечени от Кипър заради статута на страната като такава с ниски данъци в ЕС, както и със стабилност.

"Икономическият модел на Кипър вече се промени и сега разчита много по-малко на кухи компании и чуждестранни депозити", заяви министърът на финансите Харис Георгиадис. Островът "се фокусира върху привличането на нов бизнес с физическо присъствие и реална активност и заетост", каза още той.

Руският бизнес в Кипър е генерирал приходи от около €2,2 милиарда през 2017 г., или около 11 процента от брутния вътрешен продукт. Пикът бе през 2014 г. при около 14 процента.Туризмът сега е по-голям от банковия сектор, затова сега из Кипър се виждат малко по-различен тип руснаци. Все още има от "старите парти", но и множество руснаци от средната класа, дошли просто на почивки.Въпреки че част от спада на руските пари идват от бизнесмени - като Дерипаска, който взе кипърско гражданство и промени начина, по който се класифицират средствата му - новите, по-строги регулации също започват да вършат работа.

През ноември директива от Централната банка на Кипър влезе в сила, ограничавайки възможността на банките да работят с кухи компании. Това прави множество от руските компании забранена зона за кипърските банки.

Двама руски бизнесмени със сметки в Кипър от повече от десетилетие заявяват пред изданието, че с тях са се свързали представители на техните банки, искайки им документи за произхода на средствата. Тъй като не са могли да представят такъв, те са били принудени да затворят сметките.

"Кипърските банки сега изискват множество документи", казва Александър Рязанов, бивш зам.-главен директор на "Газпром", който има бизнес с недвижими имоти в Кипър. "Сега вече е много трудно да отвориш нова сметка".

Директивата на централната банка включва забрана за сделки с компании, за които се смята, че са кухи, което удря директно в сърцето на руските инвестиции.

Междувременно в Bank of Cyprus - най-голямата банка в страната - руските клиенти вече представляват едва 1,5 процента общо, а размерът на депозитите им - 5,7 процента от общите. През 2014 г. техният дял е бил 2,4 и 9,9 процента, съответно.

Въпреки че мерките на централната банка не са насочени конкретно срещу руснаците, може да се каже, че те са най-пострадалите.

"Кипърските банки предпочитат да не се занимават с руски пари и руски клиенти, дори и с тези, които са имали сметки от години", казва Евгени Коган, бивш директор на Center for Protection of Shareholders and Investor Rights of Cypriot Banks. "Руските клиенти стават токсични", допълва той.

13 януари в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=389310

Събития: 1610 г. – Галилео Галилей открива спътника на Юпитер Калисто. 1822 г. – В Гърция приет дизайна на сегашния национален флаг. 1854 г. – Във Филаделфия (САЩ) е патентован акордеона. 1864 г. – В Русия започва въвеждането на провинциални (областни) съвети.

Зоран Заев: Да живее Република Северна Македония

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288642_%D0%97%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD+%D0%97%D0%B0%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%94%D0%B0+%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%B5+%D0%A0%D0%B5%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%A1%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%9C%D

 Да живее Република Северна Македония. Нашата страна написа история. Сънят стана реалност. Започна изпълнението на Преспанския договор за членството в НАТО и ЕС.Това заяви македонският премиер Зоран Заев. Той даде специална пресконференция, след като вчера парламентът в Скопие ратифицира Договора от Преспа.Документът, който беше подписан преди месеци с Гърция, отваря пътя на Македония към НАТО и ЕС.

Приемането на името Република Северна Македония среща опозиция в Скопие и Атина.

В следващите седмици предстои Гърция да ратифицира Договора от Преспа.

Стрес = Успех

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288641_%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81+%3D+%D0%A3%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%85

 Никой не обича стреса. Ако сте мениджъри на стресирани служители, то вероятно усещате как нещата излизат извън контрола ви. Добрата новина е, че не всеки стрес е задължително лош.

Според Ейлия и Томас Кръм, има стрес, който представлява физически дискомфорт, който е полезен за хората, тъй като ги кара да се задействат. Ако служителите ви се научат да се справят с него по позитивен начин, те ще са по-добри в решаването на всякакви предизвикателства и няма да „прегарят“.

Стресът като мотивационен инструмент

Как да трансформирате стреса в трамплин към успеха? Има начин!

1. Идентифицирайте стресовите фактори
Изследване на учени установи, че приемането на стресиращата ситуация може да доведе до промяна в настройката ни от паника към проактивност. Стресът няма да си отиде сам. Вместо да го прикривате, назовете го и ограничете неговата сила.

2. „Начупете“ стреса на малки порции
Големите проблеми създават голям стрес. Вместо да атакувате пряко голям стресов фактор, справете се с него на етапи. Разпределете работата между няколко души.3. Преведете неясния стрес в ясни понятия
Тревогата, свързана със стреса, ви отнема целеустремеността. Сякаш сте на безпътие. В стресова ситуация, когато всичко става неясно, ключът към успеха е да откриете ясни понятия и да планирате ефикасни действия.

Икономист: ЕС трябва да се върне към своята изначална идея - свободната търговия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288640_%D0%98%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%81%D1%82%3A+%D0%95%D0%A1+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B5+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D1%81%D0%B2%D0%BE%D1%8F%

 Европейският съюз (ЕС) се разпада, а популизмът продължава да расте застрашително, коментира американският икономист и професор по международен бизнес в Университета в Мериленд Питър Мориси в статия за Market Watch. 

Един от основните стълбове на ЕС – Европейската икономическа общност (ЕИО), създадена през 1957 г. след договора в Рим между Белгия, Франция, Италия, Люксембург, Холандия и Западна Германия, е бил структуриран да премахне търговските бариери, действайки като митнически съюз с антимонополна насоченост, борещ се против картелизацията на националните пазари чрез частни и публични действия, като позволява на работниците и капитала да се движат свободно в неговите предели.

Оттогава тази структура се е превърнала в изключително сложна бюрократическа система, която диктува всякакъв вид миграционни, икономически и социални политики, но не е постигнала онези демократически и финансови цели, необходими за управлението на икономиката на континента.

 

Свободната търговия винаги изисква жертви, но ЕИО постигна динамичен растеж чрез консолидирането на бизнеса през националните граници. И точно както международните икономически учебници предвиждат, „приливът разлюля всички лодки“.През последните десетилетия обаче бюрокрацията на ЕС и неговата единна валута не доведоха до желания растеж, смята Мориси.

Професионалистите в големите градове се възползват от глобализацията, но представителите на работническата класа в предградията, по-малките градове и селските общности изнемогват.

Имигрантите разяждат местните култури и създават предпоставки за високи нива на престъпност, а тежките регулации и данъците правят стартирането на бизнес прекалено трудно.

Френският президент Еманюел Макрон се опита да наложи нов данък върху бензина, на фона на и без това скъпите горива в страната. Банкерите от централните части на Париж просто се качват в метрото, но обикновените хора от предградията трябва да разполагат със собствен транспорт, за да стигнат до работа.

Сблъсквайки се с протестите на „жълтите жилетки“, Макрон изнесе лекция за необходимостта от намаляването на въглеродните емисии и припомни, че „когато променяме нещата, ние разклащаме навиците, и хората обикновено не остават щастливи от това“.

Властите в ЕС в момента се справят с контрола на националните правителства, принуждавайки Италия да се придържа към правилата за националния бюджет в еврозоната. Те успяха да накарат Унгария да премахне границата си и да преустанови прилагането на своите национални закони за миграцията, а при Полша издействаха решението за съдебно преструктуриране, макар и само на вътрешно ниво.

В Германия отворената миграционна политика на канцлера Ангела Меркел наложи тежки социални последствия и повиши нивата на престъпността.

Междувременно нейният наследник Анегрет Крамп-Каренбауер вдъхновява страната чрез „социалната пазарна икономика и системата за социално партньорство за обсъждане и уреждане на конфликти“.

Британците все още усещат лудостта около гласуването за Brexit през 2016 г., където Тереза Мей реши да остане на отсрещния бряг. Сега тя не може да получи достатъчно силна подкрепа от парламента, за да прокара сделката, която постигна с Брюксел. Едно излизане с отворен край и съответен преход ще позволи на ЕС да продължи да налага своите търговски политики, наредби и данъци в пределите на Обединеното кралство.

Според Мориси британците трябва да прочетат Декларацията за независимост и да си изберат нов министър-председател - „веднага“.

Евентуалният нов лидер може да информира председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер и всички останали „олигарси“ от управляващата класа в Европа, че на 29 март, датата на която се предвижда Великобритания да напусне ЕС, британското правителство ще обяви едностранно свободна търговия с останалите европейски страни ако ЕС реши да направи същото, разбира се.

Брюксел може да приеме това решение или да го отхвърли – все пак континентът се нуждае от финансовата мощ на Лондон и от пазарите на Великобритания, колкото и обратното.

Ако ЕС се съгласи, Лондон няма да плаща 50 млрд. долара за развод и ще напусне по твърдия начин.

А вероятността финансовият център на Европа да се прехвърли от Лондон към Франкфурт е толкова голяма, колкото и тази Манхатън да стане самостоятелна държава и американските банки да се изместят в Шарлот, например.

Във всеки случай бъдещето е в изкуствения интелект и други подобни технологии, където Великобритания ще напредне значително повече ако е свободна, смята Мориси.

Вероятно Италия и други страни ще последват нейния пример и ще поставят старта на един процес на връщане към първоначалната, макар и по-ограничена мисия – свободната търговия.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Кирилова

Спирането на дейността на правителството на САЩ е най-дългото в историята им

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288639_%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D0%B9%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%

 Спирането на работата на американското правителство заради искането на президента Доналд Тръмп за финансиране на издигане на стена на границата с Мексико, стана най-дългото в историята, след като днес навлезе в 22-рия си ден, а краят сякаш не се задава на хоризонта, пише Bloomberg.

Преговорите са в застой и не са планирани повече такива за уикенда или началото на следващата седмица. Белият дом обърна гръб на усилията за постигане на споразумение в четвъртък, а бюджетният екип на Тръмп изготвя планове за извънредни ситуации, ако спирането на дейността се проточи до края на февруари, твърди представител на администрацията.

Около 800 хил. федерални служители не получиха заплата, а профсъюзите заведоха дело срещу правителството за това, че изискват хората му да работят без заплащане.

Поне едно летище планира да спре работа, тъй като все повече хора от сигурността са започнали да отстътват, защото не са получили заплатите си. В петък Тръмп заяви, че планира да подпише законопроект, който да гарантира, че федералните служители ще получат заплатите си, след като правителството възобнови дейността си.

 

Демократите и президентът остават в задънена улица, след като партийните лидери заявиха, че няма да се съгласят да финансират каквато и да било стена или бариера, а Тръмп обяви в петък, че няма да се съгласи да поднови работата на правителството, докато не бъдат отделени пари за стената.Някои от съюзниците на Тръмп го насърчават да обяви извънредно положение в страната и да пренасочи други средства, за да започне изграждането на стената. Но Тръмп коментира, че не бърза да използва тази възможност, която ще бъде оспорена в съда, и ако не бъде отменена, ще създаде прецедент, увеличаващ властта на бъдещите президенти на демократите.

 

“Няма да го направя толкова бързо, защото това е нещо, което Конгресът трябва да стори”, обяви Тръмп пред репортери по време на среща с представители на властта, които подкрепят идеята му за стената.

Днес спирането на работата на правителството премина границата, която видяхме през 1995-1996 г. при Бил Клинтън.
 

По статията работи: Елена Кирилова

Huawei уволни задържания в Полша неин служител, обвинен в шпионаж

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288638_Huawei+%D1%83%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B2+%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D1%88%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D0%B8%D0%BD+%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B

 Китайската технологична компания Huawei Technologies уволни Уан Уейдзин - служителят ѝ, който беше арестуван в Полша по подозрения в шпионаж за Китай. Huawei заяви, че той я е посрамил, пише Bloomberg.

“Предполагаемитете му действия нямат никаква връзка с компанията”, обяви Huawei в изявление, изпратено по имейл. “Въпросният инцидент донесе лоша репутация на Huawei”.

Служителят беше описан от полският телевизионен канала TVPInfo като китайски гражданин, който е бил отговорен за продажбите към клиенти от публичния сектор.

Бивш високопоставен служител на Международната агенция по сигурността на Полша, който е работил в мобилния оператор Orange Polska, също е задържан. Двамата ще останат в ареста три месеца.

Huawei е изправена пред все по-голям натиск в Европейския съюз заради нарастващите опасения, че Китай може да използва телекомуникационното си оборудване за шпионаж - нещо, което директорите ѝ категорично отричат.От своя страна, администрацията на американския президент Доналд Тръмп притиска европейските си съюзници да блокират ползването на продуктите на Huawei, на фона на по-големия търговски спор между САЩ и Китай.

Доказателства показват, че и двамата задържани в Полша мъже са извъшрвали шпионски дейности срещу страната, коментира Станислав Зарин, говорител на тайните служби на Полша. Ако двамата бъдат осъдени, те могат да получат по 10 години затвор.

По статията работи: Елена Кирилова

Все още не е ясно кой е разорал дюните до къмпинг „Смокиня”

https://petel.bg/Vse-oshhe-ne-e-yasno-koy-e-razoral-dyunite-do-kamping----Smokinya---__298778

Снимка: btvnovinite.bg Възмутени сме с каква наглост са унищожени природни забележителности, коментира пред bTV директорът на РИОСВ – Бургас То...

Иванка Тръмп и Ники Хейли - потенциални кандидати за лидер на Световната банка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288637_%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%B8+%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%B8+%D0%A5%D0%B5%D0%B9%D0%BB%D0%B8+-+%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8+%D0%BA%D0

 Имената на Иванка Тръмп и на Ники Хейли се споменават като евентуални приемници на Джим Йон Ким начело на Световната банка, съобщава AFP, като се позовава на публикация във "Financial Times. 

Освен дъщерята на Доналд Тръмп и бившият постоянен представител на САЩ в ООН се споменават и имената на Дейвид Малпас, високопоставен представител на американското министерство на финансите, и на Майк Грийн, председател на Американската агенция за международно развитие. Споменават се обаче хора от други краища на света, допълва британското финансово издание. Сред тях са нигерийският икономист Нгоци Оконджо-Ивеала, който преди седем години беше претендент за лидерския пост на Световната банка срещу Джим Йон Ким, Доналд Каберука, руандийски икономист и бивш президент на Африканската банка за развитие и Шри Муляни Индравати, индонезийската финансова министърка, пише БТА. 

Джим Йон Ким, който ръководеше Световната банка в продължение на шест години, обяви в понеделник, че подава оставка. Той ще започне работа в инвестиционния фонд Global Infrastructure Partners, специализиран във финансирането на инфраструктурни проекти.

 

Обикновено американец бива избиран да ръководи Световната банка, а начело на Международния валутен фонд  (МВФ) застава обикновено европеец. Но това е неписано правило и много страни оспорват това разделяне във властта, отбелязва AFP.През 2017 г. Иванка Тръмп имаше пряка роля в задействането на фонд на Световната банка за насърчаване на предприемачеството сред жените в развиващите се страни. Инициативата беше наречена "Финансова инициатива за жените предприемачи".

Кандидатите за лидерския пост на Световната банка трябва да внесат кандидатурите си в периода 7 февруари - 14 март. Изборът на новия ръководител ще стане преди пролетните срещи на банката, които ще се проведат в седмицата, започваща от 8 април. Оставката на Джим Йон Ким влиза в сила на 1 февруари.

Напускането му не само беше изненадващо, но и породи въпроси за лидерството и бъдещата роля на институцията като централен елемент в оглавявания от САЩ икономически ред, отбелязва Financial Times. 

Нов президент на банката, избран от администрацията на Доналд Тръмп, обаче може да се опита да промени начина на работа на институцията. Тръмп е открито скептичен към международните институции. Президент на Световната банка, избран от неговата администрация, може в частност да се опита да ограничи финансирането на проекти за борба с климатичните промени, както и на всякакви усилия, възприемани като подкрепа за изграждането на китайска инфраструктура посредством инициативата "Един пояс, един път".

Вестникът припомня, че Джим Йон Ким оставя тежко наследство на приемника си. Когато встъпи в длъжност, той се опита да насърчи по-голямото споделяне на информация от страна на банката и да я реорганизира, но това не се хареса. Служителите ѝ открито започнаха да критикуват Джим Йон Ким. Асоциацията им дори се противопостави на кампанията по преизбирането му през 2016 г.

Но въпреки че си създаде врагове в пределите на банката, Джим Йон Ким постигна някои важни победи навън. Той осигури запълването на фондовете за инвестиции в най-бедните страни в развитие. Той осигури и увеличение с 13 милиарда долара на капитала на Световната банка, издействано след трудни преговори с администрацията на Тръмп, включващи намаляване на заплатите на персонала. За добрия изход от преговорите попомогна и доброто дипломатическо решение на Джим Йон Ким да подкрепи фонда за насърчаване на жените в предприемачеството, за който се бореше Иванка Тръмп.

По статията работи: Елена Кирилова

Ново "Бугати" и 7 ферарита са купени в България за година

https://www.dnevnik.bg/skorost/2019/01/13/3373521_novi_bugati_rols-rois_lamborgini_i_7_ferarita_sa/?ref=rss


Продажбите на луксозни автомобили в България продължават да са около 10% от всички на нови коли и през 2018 г., като сред тях има екзотични и скъпи модели на "Бугати", "Макларън", "Ламборгини", "Астън Мартин", "Ролс-Ройс" и други. Това показват данните за регистрациите на превозни средства, разпространени от "Пътна полиция".<br /><br />За година първа регистрация в страната е минало едно чисто ново "Бугати". Към...

В Унгария се чака първата обща стачка след комунизма заради "робския закон"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288636_%D0%92+%D0%A3%D0%BD%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B5+%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D0%

 Унгарският премиер Виктор Орбан е изправен пред необичайно бурна вълна от протести, след като администрацията му прокара нови сурови трудови мерки, които позволяват да бъде изисквано от работниците да полагат до 400 часа извънреден труд годишно, пише в свой анализ CNBC.

Законодателството, определено от критиците като „робски закон“, предивизка силно неодобрение от опозиционните групи, като през последния месец в унгарската столица и други градове се провеждат непрекъснати протести.Прокараната през декември промяна в трудовия кодекс на страната би могла да доведе до два допълнителни часа труд към работния ден. Това се равнява на един допълнителен работен ден на седмица.

Освен всичко промяната в трудовото законодателство се прави в момент, когато опозицията е все по-загрижена за аворитарното управление на правителството.

Какво представлява „робският закон“?

 

Последната трудова реформа в Унгария позволява на компаниите да изискват 60% повече извънреден труд годишно – до 400 часа, в сравнение с предишните 250 часа.

„Правителството твърди, че последните промени в трудовите закони са просто възможност за доброволно ползване на определени права. Но за всички е ясно, че никой не би могъл да каже „не“, ако е заплашен от уволнение, коментира Андрас Биро-Наги, политически анализатор в Policy Solutions.

Новите мерки бяха критикувани и защото биха могли да позволят на работодателите да отложат плащането на извънреден труд за срок до три години.

В отговор хиляди унгарски граждани излязоха по улиците въпреки снега и ниските температури, за да се обединят срещу законопроекта, а синдикатите заплашват да проведат първата общава стачка в страната след падането на комунизма.

Защо беше приет законопроектът?

Правителството твърди, че трудовите реформи са необходими, за да се предостави така необходимата подкрепа на предприятията, които се опитват да се справят с недостига на работници.

Нивото на безработица в Унгария е спаднало до почти рекордно ниско ниво от 3,7%, докато броят на незаетите работни места се е удвоил до рекордно високо ниво през последните три години.

Застаряването на населението и емиграцията в други европейски страни също изостри ситуацията. Всъщност проблемът беше счетен за достатъчно сериозен, за да накара правителството да се опита да насърчи младите хора да се завърнат у дома, предлагайки програма за жилищни помощи и помощи за заетост през 2015 г.

Защо протестите са важни?

След като встъпи в длъжност във втория си мандат през 2010 г. Виктор Орбан започна да упражнява контрол над независими преди това институции и ограничи независимостта на съдебната власт и свободата на медиите.

Миналата година Европейският парламент гласува за налагане на дисциплинарни производства срещу Унгария заради нарушения на основните права в страната.

„Протестите имат значение за Унгария и за Европа, тъй като досега правителството на Орбан не е било подлогано на такъв натиск“, коментира Константин Фрейзер, политически анализатор в TS Lombard.

Какво следва?

Опозиционните групи и профсъюзите се подготвят за повече национални демонстрации в събота, 19 януари.

Според Фрейзър, ако протестите доведат до по-ефективна съвместна работа на опозицията, това може да е първата стъпка в осигуряването на възможността да се тества способността на Орбан да управлява феодално страната.  

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Кирилова

Колко струват едни от най-скъпите картини в света? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kolko-struvat-edni-ot-naj-skypite-kartini-v-sveta-video-2141039

Изкуството е сред малкото произведени от човек продукти, чиято цена с времето се вдига и стойността расте. Ето колко струват едни от най-скъпите картини в света:

„Мона Лиза“

Много хора вероятно биха се съгласили, че „Мона Лиз

Виц на деня

http://www.struma.com/zabavno/vic-na-denya_143910/

Габровец показва апартамента си на своите гости и казва:
- Това е стаята ни за музика.
- Но тук няма никакъв музикален инструмент?
- Вярно е, но оттук най-добре се чува радиото на съседите.

Предимно слънчево ще е днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=389309

Над Черноморието в сутрешните часове ще е предимно слънчево, но след обяд облачността ще се увеличава, най-късно привечер над южното крайбрежие. Преди обяд ще духа слаб северозападен вятър, който по-късно през деня ще се ориентира от югозапад.

13 януари в историята

http://www.cross.bg/zagivat-dyshi-zemetresenie-1593710.html

/КРОСС/ 1610 г. - Галилео Галилей открива спътника на Юпитер Калисто. 1822 г. - В Гърция приет дизайна на сегашния национален флаг. 1854 г. - Във Филаделфия (САЩ) е патентован акордеона. 1864 г. - В Русия започва въвеждането на провинциални (областни) съвети. 1878 г. - На 13 януари Стара Загора е освободена повторно, а за окръжен началник е назначен руския офицер Куликовски. 1893 г. - В Лондон е учредена Лейбъристката партия на Великобритания. 1898 г. - Френският писател Емил Зола публикува отвореното си писмо „Аз обвинявам" - протест срещу скалъпеното дело „Драйфус". 1910 г. - От Метрополитън опера в Ню Йорк е осъществено първото радио излъчване - на операта Селска чест. 1915 г. - Прожектиран е първият български игрален филм „Българан е галант" на Васил Гендов. 1915 г. - Мощно земетресение разтърсва град Авецано в Централна Италия, при което загиват 29 800 души. 1916 г. - Поради пробив в дига е наводнена голяма част от територията на Холандия, загиват около 10 000 души. 1935 г. - Саарланд гласува на референдум за присъединяването си към Германия. 1953 г. - Йосип Броз Тито е избран за президент на Югославия. 1964 г. - Първият запис на песента на Бийтълс „Искам да държа ръката ти" става най-бързо продаващият се сингъл. 1964 г. - Карол Войтила, бъдещият папа Йоан Павел II, е ръкоположен за архиепископ на Краков. 1972 г. - Висшият педагогически институт в Пловдив е преименуван на Пловдивски университет

БСП заложи капан на Станишев за евролистата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288635_%D0%91%D0%A1%D0%9F+%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B8+%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%BD+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%88%D0%B5%D0%B2+%D0%B7%D0%B0+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%8

 БСП сложи крак на председателя на ПЕС Сергей Станишев с гласуваната с пълно едонидушие от днешния червен пленум платформа за евроизборите. Това са основните коментари след форума на "Позитано". На него никой не е възразил срещу записаните критерии, на които трябва да отговарят бъдещите евродепутати от левицата, а именно - да са твърдо против Истанбулската конвенция и против миграционния пакт на ООН, ако станат членове на Европарламента от името на левицата. Дебатите преминали в спокоен тон, всички подкрепили въведените критерии по предложение на Янаки Стоилов, а ораторите изтъкнали дори, че опасността от Истанбулската конвенция не е преминала.

Така, ако искат да бъдат номинирани и за следващия състав на Европарламента, Станишев и Пирински, който е против конвенцията, но подкрепя пакта на ООН за миграцията, ще трябва да направят компромис със собствените си убеждения, или да загърбят идеята за нов мандат от името на БСП, пише Канал 3.

 Първата чернова, обсъждана в широк формат с участието на парламентарната група не предвиждаше условия пред бъдещите евродепутати социалисти. В окончателния вариант обаче е записано, че те не трябва да подкрепят - освен Пакта за миграция на ООН, така и т.нар. Истанбулска конвенция.

Текстът е вмъкнат два дни преди заседанието, признал зам.-председателят на партията Драгомир Стойнев пред пленума, защото бил важен за БСП. Той изисква представителите на българските социалисти в ЕП да защитават и национални приоритети, сред които и "против Истанбулската конвенция, чиито текстове, противоречат на Българската конституция според Решение на КС".

Този запис се тълкува като знак към актива на социалистите да не номинират за евродепутат Сергей Станишев. Според "Позитано" 20 включването му в листата ще обърка кампанията им за вота, тъй като ще пренесе вътрешнопартийните противоречия в нея, пише "Капитал".

Станишев в събота представи пред Националния съвет отчет за работата на четиримата представители на българската левица в Брюксел и Страсбург. Той е коментирал в неофицални разговори, че няма намерение да се отказва от битката и за новия състав.

Правилата за номинация в БСП са такива, че издигането на конкретните личности става от най-малките партийни организации, а по-късно минава през няколко различни структури - общински и областни. Накрая подреждането на листата зависи от Националния съвет. На теория е възможно пленумът да не постави в нея някой от номинираните, но не и ако той има подкрепата на много от членовете. Станишев работи по въпроса да я получи месеци наред вече. Какво ще се получи, ще стане ясно най-рано в средата на месец февруари.

За Нинова е важно да изолира бившия премиер от възможностите за влияние в партията, за да елиминира потенциален конкурент за нейната позиция. Вътрешната опозиция очаква линията й да се провали на евроизборите през май и да я атакува. Затова и пленумът в събота преминал по-скоро вяло, твърдят участници. "Ние сме като буре с барут, но няма кой да запали фитила", казал един от тях.

В седем пункта БСП предлага да се извърши промяна в ЕС:

  • Изграждане на европейски социален съюз, подкрепен от нов икономически модел на развитие и растеж;
  • Единен и демократичен европейски съюз, който уважава суверенитета на държавите членки;
  • Многогодишна финансова рамка в услуга на сближаването, на гражданите и на реалната икономика;
  • Силна и ефективна Кохезионна политика след 2020 г.;
  • Европейски съюз за младите ‒ по-добър живот и активно демократично участие на бъдещите поколения;
  • Устойчива миграционна политика, основана на солидарност и уважение към националните приоритети;
  • Европейският съюз ‒ самостоятелен фактор в глобалната политика.


БСП установява, че "Европа, която в продължение на десетилетия беше символ на социалния прогрес, днес е доведена до бюджетни ограничения, демонтаж на социалната държава, дълбоки неравенства, облагодетелстване на богатите и отнемане на бъдещето за огромен брой граждани." Това е станало в резултата на политиката на европейската десница "и проповядвания от нея неолиберализъм в икономиката и в обществените отношения, изразяващ с в оттегляне на държавата от участие в жизненоважни дейности, повсеместна приватизация, отнемане на социални права, господство на монополите и растяща експлоатация на наемния труд." Според българските социалисти "модерният социализъм на XXI век" е възможен чрез изграждане на един добре функциониращ, социално ориентиран Европейски съюз, който допълва и доразвива усилията на суверенните национални държави-членки.

Някои от позициите, които БСП ще защитава са:

- "пътят към въглеродно неутрална икономика и европейска енергийна независимост е свързан с възраждане на ядрената енергетика; развитието на ядрената енергетика в България чрез строителство на нови мощности е приоритет за българските социалисти;"

- "пълна интеграция на България в ЕС ‒ отпадане на Механизма за сътрудничество и оценка, присъединяване към Шенгенското пространство, финализиране на подготовката за членство в Еврозоната;"

- "отстояваме увеличаване на средствата в европейския бюджет за Кохезионна политика;"

- "удвояване на финансирането и разширяване на достъпа и обхвата на успешни програми като "Еразъм+", които да позволят на студенти, стажанти и работници да се възползват от тях, независимо от техния социален статус;"

- "акцентиране на демографската политика, младежта и децата в следващата Европейска комисия, вкл. чрез назначаване на комисар по тези въпроси;"

- "възстановяване на диалога, развитие на добросъседството и ползотворно сътрудничество между Европейския съюз и Руската федерация; сегашната политика на конфронтация и санкции доказа своята неефективност и трябва да бъде заменена с отношения на прагматизъм, взаимно уважение и зачитане на легитимните интереси на страните;"

 standartnews.com

За това как бързо да се разпадне Русия

http://pogled.info/svetoven/za-tova-kak-barzo-da-se-razpadne-rusiya.100319

/Поглед.инфо/ Страните от Запада и техните специални сили се мятат като риба на сухо, решавайки проблема как все пак да накарат Русия да се разпадне? Ако не да се разпадне, то поне така да се отслаби, че да не бъде геополитически конкурент, а още по-малко икономически.

Елена Прудникова: Идеализацията на Николай Втори е западен проект (Видео)

http://pogled.info/svetoven/elena-prudnikova-idealizatsiyata-na-nikolai-vtori-e-zapaden-proekt-video.100318

/Поглед.инфо/ Интервю на режисьора Александър Песечник с известния писател, журналист, автор на исторически трудове – Елена Прудникова. /ВИДЕО/

Шофьор и гард сред петимата, взели 2,5 млн. в торбички от КТБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288634_%D0%A8%D0%BE%D1%84%D1%8C%D0%BE%D1%80+%D0%B8+%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B4+%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0%2C+%D0%B2%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B8+2%2C5+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%B2

 Като щедър Дядо Коледа се е изживявал собственикът на фалиралата КТБ Цветан Василев. Той раздал 2,5 млн. лв.  в книжни торбички на петима свои приближени, които обаче после най-вероятно са му ги върнали. Това стана ясно в спецсъда, където се гледа мярката за неотклонение на  петима от близкото обкръжение на банкера беглец. Сред тях най-едрата риба е финансовият директор на оръжейната компания "Дунарит" Никола Киров, считан за дясна ръка на Василев в оръжейния бизнес. Останалите четирима са Иван Стойков, изпълнителен директор на "Фина-С", шофьорът в "Дунарит" Венцислав Тодоров, безработният Красимир Зарев и Васил Шуманов - охранител в "Литекс секюрити". Петимата са привлечени като свидетели по делото за фалита на трезора, но след това срещу тях бяха повдигнати обвинения за пране на пари.  Днес техните адвокати заявиха,  че прокурорският акт не съдържа мотиви и обвиняемите не знаят нито в какво са обвинени, нито как да се защитават. 

Според прокурорите обаче петимата са участвали в схема за пране на пари и доказателство за това са разписаните от тях ордери за дадените на ръка пари. Въпросните 2,5 млн. били присвоени от КТБ чрез фиктивни кредити и след това раздадени като бонуси от черната каса на Цветан Василев, твърди прокуратурата. 

"На 18 декември 2013 г. всеки един от обвинените собственоръчно е удостоверил, че е получил пари като коледни бонуси, изнесени от офис в сградата на бул. "Цар Борис III" 159", каза прокурор Сийка Милева.

Според нея петимата са знаели, или поне са предполагали, че парите, които са получили, са били присвоени от КТБ.

Преди да получат парите Никола Киров изпратил писмо до Василев, с което го молел да разпореди на дясната му ръка Бисер Лазов да преведе парите, каза прокурор Милева.

Освен това обвиняемите били свързани с търговски дружества, които са получавали необезпечени кредити от КТБ за десетки милиони левове.

Прокурор Ангел Кънев посочи, че 4-ма от обвинените често са пътували до Сърбия от 2013 г. насам. Като доказателство той се позова на справки от "Гранична полиция". 

В крайна сметка съдът реши да остави в ареста петимата приближени на Цветан Василев.

 standartnews.com

Берлинската стена оживя на пъпа на Пловдив

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288633_%D0%91%D0%B5%D1%80%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D0%BF%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B

 Единствената пътуваща колекция с 30 рисунки върху парчета бетон от Берлинската стена се появи на пъпа на Пловдив като част от програмата за Европейска столица на културата 2019. Изложбата "Art Liberty" е разположена по дължината на главната пешеходна улица "Княз Александър I Батенберг" от 12 януари 2019 г. и ще може да бъде разглеждана до 30 март.

Мотото на уникалната изложба, с която ще се отбележи 30-та годишнина от падането на Берлинската стена, е "Изкуство на свободата - от Берлинската стена до уличното изкуство" и ще бъде официално открита по-късно днес от кмета на града Иван Тотев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и посланика на Франция у нас Ерик Льобедел. 

 

Изложбатапоказва 25 оригинални бетонни парчета от Берлинскана стена. Всяко от тях е с тегло около 200 килограма. Изложбата е единствената пътуваща колекция с части от стената, която разделяше Източна и Западна Германия. Уникалните парчета бетон са притежание на французина Силвестър Верже. 

 Пловдив е първият град в Европа, в който тя се показва и в който за първи да се чества 30 години "Европа без граници". Берлин и Москва също ще покажат изложбата, но в един по-късен етап през годината.

За откриването на изложбата в Пловдив ще дойдат и някои от художниците, които са рисували от западната страна на стената, в Западен Берлин, преди 1989 година. Те ще могат да разкажат на пловдивчани и гостите на града какво е било усещането да рисуваш върху един символ на несвободата.

Всеки един от тези бетонни късове, които са с различни размери, има своето послание. Това са ключови послания за свобода, за Европа, а някои от рисунките са с изключително чувство на хумор.  Прочутите изрисувани автомобили "Трабант" също са подредени на площад "Римски стадион" в Пловдив.

Изложбеният проект е съпътстван от прожекции на повече от 30 късометражни филма, документални фотографии, туристически турове по "стената", политически дебати, срещи с някои от авторите, концерти. Той се осъществява от "Пловдив 2019" в партньорство с Френски институт България.

Официалното откриване на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 е със спектакъла "Ние всички сме цветове", който ще се реализира на шестте нива на 30-метровата импозантна метална кула и започва точно в 19 часа тази вечер.

Артистичен директор на светлинното шоу е Свен Сьорен Байер, технически ръководител е Щефен Фукс. Режисьор на спектакъла е Питър Брикс. Осветлението е поверено на Бьорн Херман, а видео дизайнът на Фридер Вайс.

Визуалните ефекти поемат Хайо Рем и Даниел Бандке. Композитор е Христо Намлиев, а музикални отговорници - Кристиян Щайнхозер и Maкс Тридер. Режисьори на отделни картини в спектакъла са и Густав Рюб и Стайко Мурджев. Хореографията е на Лидия Клемент, а костюмите са на Педро Рихтер.

Първи на сцената ще излезе Теодосий Спасов, който ще изсвири произведение, създадено от него за този наистина специален за България повод. В грандиозния спектакъл ще вземат участие над 200 кукери от региона, Фолклорният ансамбъл "Тракия", ученици от Националната гимназия за сценични и визуални изкуства, над 200 хористи от всички пловдивски хорове, под палката на Диан Чобанов. С лазерни арфи ще се включат и изпълнители от АМТИИ, гайдари, над 150 деца от Спортното училище "Васил Левски" и над 1000 граждани на Пловдив.

Народната певица Валя Балканска и гайдарят й Петър Янев закриват спектакъла. След зарята в програмата се включва и световноизвестният немски музикант и продуцент на електронна музика Шилер, който с няколко часов сет на живо стартира европейското си турне от Пловдив.

Ето и пълната програма за днес, 12 януари, както и за утрешния 13 януари:

9:00 - 17:30 Необозримо за Кольо К. в Градска художествена галерия на ул. "Княз Александър I Батенберг" №15

10.00 - 17.30 ч. Детска програма на ГХГ в Градска художествена галерия (ул. "Александър I Батенберг" 15)

Деца рисуват, вдъхновени от творбите на Кольо Карамфилов - съпътстваща детска програма към изложбата "Необозримо за Кольо К."

10.00 - 18.00 ч. - Живата планета в Регионален природонаучен музей Пловдив (ул. "Христо Г. Данов" 34). В Дондукова градина (при хубаво време) също ще има занимания за деца. Изложбата е с вход свободен за деца!

11:00 - 21:00 Кино Програма в Lucky Дом на киното. Специална зимна селекция на едни от най-награждаваните нови български филми.

12:00 - 21:30 Музикална програма "Капана 2019". Открита сцена "Ядрото":

12:00 Пловдивска музикалана формация "Жарава"

13:00 проект "Българи"

17:00 Ramzey Hercules DJ set

20:30 James & Black (USA)

21:30 Акага

Сцената на площад "Стефан Стамболов"

12:00 - 13:00 Читалища Пловдив, Музикална програма на Пловдивските читалища

14:00 - 16:00 Програма РегионалЕ, Музикална програма на читалищата от Родопския и Тракийския регион.

От 16 часа започва програмата в Стария град:

Балабанова къща - Камерен симфоничен концерт "Традиции".

Изложба на открито - Главната улица Пловдив

16:30 "Изкуството на свободата - от Берлинската стена до уличното изкуство" (12 януари - 30 март. Откриването на изложбата е на пл. "Стефан Стамболов"

17.00 ч. - Програма в Стария град, Балабанова къща

Прожекция на филма "Старият албум" за живота и творчеството на акад. проф. Николай Стойков.

17:00 часа Духов оркестър "Д`Амброзио" от Матера

#заедно сме и с Матера 2019 в Откриващия уикенд! Музикална програма на сцената на пл. "Стефан Стамболов"

18.00 часа - Програма в Стария град

Къща-музей "Златю Бояджиев", Музикално-лазерен спектакъл "Български мистерии"

19 часа - Спектакъл "Ние сме всички цветове", бул. "Цар Борис Трети Обединител"

Откриване на Пловдив - Европейска столица на културата 2019

Откриващо събитие на Европейска столица на културата е продукция на "Пловдив 2019". Концепцията за събитието е на германската артистична компания phase7 performing.arts Berlin с артистичен директор Свен Сьорен Байер.

21:00 - 21:40 часа, Пеещи фонтани в Цар Симеонова градина

Жар театър и Fireter #заедно в един огнен спектакъл

Прочутите изрисувани автомобили "Трабант" бяха подредени на площад "Римски стадион" в Пловдив. Те са част от голямата изложба "Изкуство на Свободата (Снимка: БТА)

13 ЯНУАРИ

9.00 - 17.30 часа - Необозримо за Кольо К. в Градска художествена галерия (ул. "Александър I Батенберг" 15)

Мащабна ретроспективна изложба ( 7 - 30 януари 2019 г.) представя разноликото творчество на известния пловдивски творец Кольо Карамфилов.

10.00 - 17.30 ч. - Програма за деца на ГХГ Пловдив в Градска художествена галерия (ул. "Александър I Батенберг" 15)

Деца рисуват, вдъхновени от творбите на Кольо Карамфилов - съпътстваща детска програма към изложбата "Необозримо за Кольо К.".

10.00 - 17.30 ч. - Програма за деца на ГХГ Пловдив

Експозиция "Енчо Пиронков" (ул. "Васил Кънчев" 1). Ателие за рисуване из залите на галерията под напътствието на художник.

10.00 - 17.30 - Програма за деца на ГХГ Пловдив

Постоянна експозиция "Мексиканско изкуство" (ул. "Артин Гидиков" 11). Съпътстващо събитие за деца към изложбата "Януари - месец на Радичков".

10.00 - 18.00 ч. - Живата планета

Регионален природонаучен музей Пловдив (ул. "Христо Г. Данов" 34). В Дондукова градина (при хубаво време) също ще има занимания за деца. Изложба с вход свободен за деца!

11.00 - 17.00 ч.- Пътуваща изложба "Еврика!" в Регионален исторически музей - Музеен център за съвременна история (ул. "Ангел Букорещлиев" 14)

"Музейко" идва в Пловдив през цялата 2019 г., за да представи едни от най-популярните открития от 19 и 20 век.

11.00 - 16.00 ч. - "Как да измайсторим музикален инструмент" в Регионален етнографски музей (ул. "Д-р Стоян Чомаков" 2). Детска работилница към изложбата "Песента на дървото".

11.00, 13.00 и 15.00 ч. -Кино програма за деца

LUCKY ДОМ НА КИНОТО (ул. "Гладстон" 1) - Детска филмова програма за най-малките. Вход свободен за деца!

11.00 часа - Млади инструменталисти, камерен концерт в Балабановата къща

11.15 - 13.00 часа Детска програма на НБ "Иван Вазов" (ул "Авксентий Велешки" 17), изложба "Кирилица" (образци от славянската ръкописна колекция на Пловдивската народна библиотека).

Знаете ли това? (любопитни факти за всички европейски столици на културата от 1985 година до днес. Кратка викторина, посветена на европейските столици, както и награди за всички деца).

12.00 часа - Капана 2019 НАЧАЛОТО

Открита Сцена "Ядрото" в Капана - квартал на творческите индустрии (ул. "Загреб" 14): Програмата представя джаз, фолк и етно музика. От 16.00 ч. - Теодосий Спасов фолк квинтет

От 16.00 часа е откриването на "Януари - месец на Радичков" в ГХГ - Експозиция "Мексиканско изкуство" (ул. "Артин Гидиков" 11)

По случай 90 години от рождението на българския писател Йордан Радичков Пловдив е домакин на единствената по рода си изложба, посветена на автора - "Неосветените дворове" (13 - 27 януари 2019 г.). Като част от изложбата - прожекцията на "Черказки хроники" е с вход свободен на в клуб "Фарго" от 14.00 часа.

19.00 часа - Мария от Буенос Айрес на сцената на Държавна опера Пловдив (ул. "Гладстон" 15). Премиера за България на танго опера от Астор Пиацола. Диригент: Константин Добройков. Режисьор: Веселка Кунчева. Хореограф: Явор Кунчев. Художник: Мариета Голомехова. Солисти: Люси Дяковска, Атанас Сребрев, Момчил Караиванов, Живко Джуранов. Бандонеон: Стоян Караиванов. Оркестър, хор и балет на Опера Пловдив.

standartnews.com

Навикът – това е силата, която държи света

http://www.cross.bg/sveta-silata-durzhi-1593708.html

/КРОСС/ „Навикът – това е силата, която държи света да не се разпадне на парчета. Макар да има и някаква глупава теория за гравитацията.“ Уилям Сидни Портър, по-известен с псевдонима си О'Хенри

Тереза Мей: Брекзит без сделка е катастрофа

https://petel.bg/Tereza-Mey--Brekzit-bez-sdelka-e-katastrofa__298777

Британският премиер Тереза Мей призна, че Брекзит без сделка с ЕС ще е катастрофа за Острова, съобщи Ройтерс. Агенцията припомня, че Мей...

Пловдив 2019: С изложби, музика и театър продължава програмата от откриващия уикенд

https://petel.bg/Plovdiv-2019--S-izlozhbi--muzika-i-teatar-prodalzhava-programata-ot-otkrivashhiya-uikend__298776

Снимка: btvnovinite.bg С изложби, музика и театър в Пловдив продължава програмата от откриващия уикенд, с който се постави началото на проекта "...

Ще ни изненада ли времето през новата седмица?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/shte-ni-iznenada-li-vremeto-prez-novata-sedmica-2141847

Сутринта в неделя ще е студено, с минимални температури от минус 9 до минус 4 градуса. На места в низините и котловините ще има мъгла или ниска слоеста облачност. Постепенно от северозапад облачността ще се увеличава, най-късно привечер - в югоизточните райони. Само на отделни мест

Китай има впечатляващи цели за Луната

//dariknews.bg/novini/sviat/kitaj-ima-vpechatliavashti-celi-za-lunata-2141846

Китай ще продължи да развива националната програма за лунни изследвания, съобщи ТАСС, позовавайки се на главния конструктор академик У Вейжън.
 
Следващият етап от нея е изстрелването на сондата "Чанъе-5", чиято основна задача

САЩ: Смяната на името на Македония ще й даде възможност да заеме място си в НАТО и ЕС

//dariknews.bg/novini/sviat/sasht-smianata-na-imeto-na-makedoniia-shte-j-dade-vyzmozhnost-da-zaeme-miasto-si-v-nato-i-es-2141845

Съединените щати приветстват гласуването в парламента на Македония в подкрепа на смяната на името на страната, което ще й позволи да заеме своето законно място в НАТО и в Европейския съюз.

Левски в преговори с Макаби Хайфа за Холмар Ейолфсон

https://offnews.bg//futbol/levski-v-pregovori-s-makabi-hajfa-za-holmar-ejolfson-695400.html

От Левски са направили постъпки да предоговорят сделката по привличането на исландския защитник Холмар Ейолфсон от Макаби Хайфа, пише "Тема Спорт".

"Сините" откупиха централния бранител от елитния израелски тим, след като през сезон 2017/2018 година той игра на "Герена" като преотстъпен.

Сайтът sport1.maariv.co.il твърди, че Макаби е трябвало да получи накуп половин милион евро за правата на Ейолфсон според договора, подписан през юни 2018 година. Това явно не се е случило, защото в началото на тази година от Левски са отправили молба за предоговаряне на сделката и начина на плащане.

“Българите са поискали да се издължат по трансфера на три пъти и са получили утвърдителен отговор. Доколкото имаме информация, Макаби Хайфа е запазил 3- процента от евентуален бъдещ трансфер на играча”, се казва в материала.

28-годишният Ейолфсон е основен играч на Левски. Той се утвърди в титулярния състав и си спечели място в националния отбор на Исландия за световното първенство в Русия, но не записа участие.

Той обаче получи тежка контузия в осминафинала за Купата на България срещу Черно море във Варна на 31 октомври. Исландецът скъса връзки и се наложи да бъде опериран в Барселона. Очаква се възстановяването му да отнеме шест месеца. В Левски не очакват той да се появи в игра до края на първенството.

Облаци и температури до 5 градуса ни чакат днес

https://offnews.bg//obshtestvo/oblatci-i-temperaturi-do-5-gradusa-ni-chakat-dnes-695399.html

Облачно време с максимални температури до 5 градуса ни чакат днес, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология.

Сутринта ще е студено с минимални температури от минус 9° до минус 4°. На места в низините и котловините ще има мъгла или ниска слоеста облачност. От северозапад облачността ще се увеличава, най-късно привечер в югоизточните райони. Само на отделни места в Северозападна България след обяд ще превали слаб сняг. Ще духа слаб, в Дунавската равнина до умерен вятър от запад-северозапад, който привечер ще се ориентира от югозапад.

Максималните температури ще са предимно между 0° и 5°.

Атмосферното налягане ще продължи да се понижава и ще е по-ниско от средното за месеца.

Над планините облачността ще е променлива, по-значителна след обяд, но само на отделни места ще превали слаб сняг. Ще духа умерен до силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 0°, на 2000 метра - около минус 7°.

Над Черноморието в сутрешните часове ще е предимно слънчево, но след обяд облачността ще се увеличава, най-късно привечер над южното крайбрежие. Преди обяд ще духа слаб северозападен вятър, който по-късно през деня ще се ориентира от югозапад. Максималните температури ще са 1°-4°. Температурата на морската вода е около 6°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Видео от обратната страна на луната

http://pogled.info/svetoven/video-ot-obratnata-strana-na-lunata.100317

/Поглед.инфо/ Китайското национално космическо управление (CNSA) публикува пълно видео на кацането на лунохода „Юйту-2” и други „пътници” на космическия апарат „Чанъе” на обратната страна на луната. /ВИДЕО/

В САЩ е разработена технология за превръщане на умрелите хора в компост

http://pogled.info/svetoven/amerika/v-sasht-e-razrabotena-tehnologiya-za-prevrashtane-na-umrelite-hora-v-kompost.100316

/Поглед.инфо/ В САЩ, в щата Вашингтон, е подготвен законопроект за преработката на телата на умрелите граждани в компостна маса.

В политическата криза на САЩ не е възможен компромис

http://pogled.info/svetoven/amerika/v-politicheskata-kriza-na-sasht-ne-e-vazmozhen-kompromis.100315

/Поглед.инфо/ Преустановяването на работата на правителството на САЩ продължава точно три седмици и ще стане най-продължителното в историята на страната. Не работят много държавни служби, а 800 хил. сътрудници са изпратени на безплатен отпуск. Противостоенето между президента Тръмп и конгресмените-демократи води до патова ситуация – нито той, нито те имат намерение да отстъпват.

Китай има впечатляващи цели за Луната

https://petel.bg/Kitay-ima-vpechatlyavashhi-tseli-za-Lunata__298775

Китай ще продължи да развива националната програма за лунни изследвания, съобщи ТАСС, позовавайки се на главния конструктор академик У ...

Сурвакари изпълняват фолклорния обичай "Сурва"

https://petel.bg/Survakari-izpalnyavat-folklorniya-obichay-Surva__298774

Той съществува от повече от два века В България 13-и януари преминава под знака на зимния фолклорен обичай „Сурва“. Той съществува от по...

Бабата на Ева Найденова я научила да точи кори за баница

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7241417

Бабата на Ева Найденова я научила да точи кори за баницаВъв Виетнам случайноопитала панирана змия Певицата от “Тоника” Ева Найденова обича да готви. “Главно когато съм свободна и когато има кой да ми яде храната, защото синът ми не е в България. Сега е тук де, но скоро ще заминава”, казва певицата. Прибрал се в родния дом заради коледните и новогодишните празници.

Британският министър на отбраната се хвали, че новият свръхзвуков стелт-изтребител за 100 млн. лири ще накара Русия да се страхува

http://pogled.info/svetoven/evropa/britanskiyat-ministar-na-otbranata-se-hvali-che-noviyat-svrahzvukov-stelt-iztrebitel-za-100-mln-liri-shte-nakara-rusiya-da-se-strahuva.100314

/Поглед.инфо/ Министърът на отбраната на Великобритания Гевин Уилямсън обяви флот от нови изтребители Lightning II stealth, готови за бой, а след това предупреди Русия: „Не се замесвайте с нас”.

Валежи от дъжд и сняг в Югозапада…

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%b6%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%b4%d1%8a%d0%b6%d0%b4-%d0%b8-%d1%81%d0%bd%d1%8f%d0%b3-%d0%b2-%d1%8e%d0%b3%d0%be%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%b0/

Преди обяд в Западна България ще завали слаб сняг, а до вечерта валежи ще има и в Източна България.

В южните и източните части на страната валежите ще са и от дъжд, и от сняг. Минималните температури ще са предимно между минус 9 и минус 4 градуса, а преобладаващите максимални – между 0 и 5 градуса.

Над Черноморието ще бъде предимно облачно. Ще духа до силен вятър с южна компонента, максималните температури ще са 3-6 градуса. Температурата на морската вода е 5-6 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала, но вечерта ще се усилва.сн.илюстративна

 

Материалът Валежи от дъжд и сняг в Югозапада… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Мария Габриел връчи стипендиите на фондация "Еврика" на 46 младежи

https://pik.bg/мария-габриел-връчи-стипендиите-на-фондация-еврика-на-46-младежи-news811264.html

Мария Габриел връчи стипендиите на фондация "Еврика" на 46 младежи

Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел връчи за втора поредна година стипендиите, с които фондация "Еврика" годишно отличава млади хора с изявени способности в отделни направления на науката. Това съобщиха от Отдел "Преса и медии" на Представителството на ЕК в България.

На тържествената церемония Мария Габриел е подчертала, че всеки един стипендиант е достоен последовател на труда и усилията на онези български учени, на чието име са учредени отделните стипендии. Бъдещето на Европа е цифрово и вие можете да пишете върху неговите страници още от днес, поставяйки основите на това да бъдете следващите европейски цифрови лидери, е заявила еврокомисарят.

Въпреки студа: Хиляди сърби протестираха отново срещу Александър Вучич

https://petel.bg/Vapreki-studa--Hilyadi-sarbi-protestiraha-otnovo-sreshhu-Aleksandar-Vuchich__298773

Хиляди сърби се събраха и снощи на шествие в центъра на Белград, за да протестират срещу президента Александър Вучич и неговото правителс...

Около 84 000 "жълти жилетки" участваха във вчерашните протести във Франция

https://petel.bg/Okolo-84-000-zhalti-zhiletki-uchastvaha-vav-vcherashnite-protesti-vav-Frantsiya__298772

Около 84 000 "жълти жилетки" в цяла Франция участваха в протестите срещу икономическите реформи на президента Еманюел Макрон, предаде Фран...

Дневен хороскоп

https://petel.bg/Dneven-horoskop-__298771

lamqta.com/horoskop-za-denq/blog Овен  Склонни сте към прибързани съждения и несговорчивост, а това може да стане причина за сериозни проблеми в лични...

Какво вещаят звездите за днес: Раци погрижете се за роднини, Козирози постигате успех, Риби останете си у дома!

http://regiona.bg/%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d0%b2%d0%b5%d1%89%d0%b0%d1%8f%d1%82-%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d0%b7%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d1%80%d0%b0%d1%86%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d0%b3/

Хороскоп за 13 януари 2019

Хороскоп Овен (21 март – 20 април)
До обяд нещата ще стават като на шега, но след обед ще трябва да запретнете ръкави и да действате. Ще се наложи да въдворите ред.

Хороскоп Телец (21 април – 21 май)
Ще можете сами да определяте в каква посока да се развиват нещата. Общо взето всичко ще става според плановете ви. Вечерта не позволявайте дреболии да развалят настроението ви.

Хороскоп Близнаци (22 май – 21 юни)
Ще се наложи да говорите доста по телефона и това може да попречи на пряката ви работа. Удобен момент да съберете информацията, която ви е нужна, за да действате.

Хороскоп Рак (22 юни – 23 юли)
Ще имате доста неща за подреждане и доизкусуряване. Ще се наложи всичко да пипнете със собствените си ръце. Следобед ще трябва да се погрижите за някои роднински ангажименти. Не прекалявайте с телефонните разговори.

Хороскоп Лъв (24 юли – 23 август)
Ще се увличате от твърде странни неща, дори за вас. Бохемските изпълнения определено ще ви привличат, но дали по този начин няма да нараните половинката си? Помислете преди да се втурнете в някоя авантюра.

Хороскоп Дева (24 август – 23 септември)
Защо ли днес ще спазвате приказката – защо да е лесно като може да е трудно. Някак си ще ви привличат нещата, които стават бавно и мъчително. Може би така изпитвате по-голямо удовлетворение като ги направите?

Хороскоп Везни (24 септември – 23 октомври)
Днес определено не ви е ден. Лесно ще се вдъхновявате и бързо ще се разочаровате. Ще пръскате енергия за неща, които после ще зарязвате. Много непостоянни ще сте, а това определено е плашещо за околните.

Хороскоп Скорпион (24 октомври- 22 ноември)
Днес до обяд ще сте заети да подреждате разни неща, за които все не намирате време. След обед нещата ще добият по-различен характер. Дръжте на истината, но бъдете готови да направите компромис в името на общото благо.

Хороскоп Стрелец (23 ноември – 21 декември)
Ще се чувствате уверени в себе си и готови за действия. Инициативите ви може да се сторят малко досадни за околните. Не мърморете толкова, бъдете по-позитивни. следобедът е подходящ за пазаруване, особено на тоалети.

Хороскоп Козирог (22 декември – 20 януари)
Ще постигнете успех, макар че резултатът няма да е такъв, какъвто сте очаквали. Е, това не е причина да се разочаровате от себе си и да развивате чувство за малоценност.

Хороскоп Водолей (21януари – 19 февруари)
До такава степен ще сте обсебени от някаква идея, че ще сте напълно непоносими събеседници. Никой няма да е в състояние да ви прекъсне. Спрете се сами, докато не сте отегчили целия свят.

Хороскоп Риби (20 февруари – 20 март)
Ще ви е приятно да си поостанете у дома, макар че енергията ще клокочи във вас. Може би това ще ви накара да свършите всички неща, които сте отлагали от сума време. В никакъв случай обаче не влагайте енергията си в готвене и похапване.

 

Материалът Какво вещаят звездите за днес: Раци погрижете се за роднини, Козирози постигате успех, Риби останете си у дома! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Александър Роджърс: Отсечете всичко излишно

http://pogled.info/svetoven/aleksandar-rodzhars-otsechete-vsichko-izlishno.100313

/Поглед.инфо/ Когато питат Микеланджело Буонароти как си създава скулптурите си, той отговаря: „Взимам камъка и отсичам всичко излишно”.

NBC: Заплахите на Тръмп за извънредното положение не са празни думи

http://pogled.info/svetoven/amerika/NBC-zaplahite-na-tramp-za-izvanrednoto-polozhenie-ne-sa-prazni-dumi.100311

/Поглед.инфо/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново заяви, че има пълното право да въведе извънредно положение в страната, за да може, заобикаляйки демократите в конгреса, да отдели средства за строителството на стената на границата с Мексико, съобщава NBC News. Както разказват в интервю пред канала експертите, американските закони наистина дават на президента съответните пълномощия, но все пак е под голяма въпросителна дали той ще може да ги осъществи.

Fox News: Съдбата на Близкия изток ще се решава в Полша

http://pogled.info/svetoven/Fox-News-sadbata-na-blizkiya-iztok-shte-se-reshava-v-polsha.100310

/Поглед.инфо/ САЩ ще проведат международна среща на високо равнище следващия месец за съдействие на стабилността и свободата в Близкия изток, съсредоточавайки вниманието си върху регионалното влияние на Иран, заяви държавният секретар Майк Помпео в ексклузивно интервю пред Fox News, пътувайки из Близкия изток.

Предимно слънчево и около 3 градуса във Варна в неделя

http://varnautre.bg/2019/01/13/100880/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%be-%d1%81%d0%bb%d1%8a%d0%bd%d1%87%d0%b5%d0%b2%d0%be-%d0%b8-%d0%be%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%be-3-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d1%83%d1%81%d0%b0-%d0%b2%d1%8a%d0%b2

Днес преди пладне ще е предимно слънчево, а следобед облачността ще се увеличи до значителна. Вятърът ще е слаб до умерен и постепенно ще се ориентира от югозапад. Максимални температури между минус 1 и 4 градуса. Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода 5-6 градуса. За Варна максимална температура около 3 градуса.

84 000 "жълти жилетки" срещу Макрон

http://clubz.bg/78190-84_000_jylti_jiletki_sreshtu_makron

Около 84 000 "жълти жилетки" в цяла Франция участваха в протестите срещу икономическите реформи на президента Еманюел Макрон, предаде Франс прес, позовавайки се на данни на вътрешното министерство.

Това означава нарастване на обществената мобилизация в сравнение с миналата събота, когато в протестите се включиха 50 000 души, но по-малко от рекордните 282 000 души, участвали в първия ден на протестите. В Париж демонстрантите бяха около 8000. Общо в цялата страна бяха задържани 244 души, от които 201 останаха в ареста. 149 бяха арестувани в Париж за носене на забранено оръжие или принадлежност към група, готвеща се да извърши насилствени прояви, от тях 108 останаха в ареста.

По данни на Асошиейтед прес силите за сигурност са използвали сълзотворен газ и водно оръдие край Триумфалната арка, където няколко протестиращи замерваха силите на реда с камъни и други предмети. Бронирани автомобили попречиха на протестиращите да излязат на булевард "Шан-з-Eлизе".
По телевизията бяха показани протестиращи на различни места, включително на площада на Бастилията, които носеха жълти жилетки и плакати с надписи "Спрете полицейското насилие" и "Макрон оставка!", отбелязва ДПА.
Полицията в Бурж забрани на протестиращите да преминат през центъра на града, но около 500 участници в шествието нарушиха забраната и влязоха в сблъсъци със силите на реда, отбелязва ТАСС. Журналистка на телевизия Бе Еф Ем съобщи, че екипът е бил замерван с камъни. "Жълтите жилетки" са недоволни от начина, по който Бе Еф Ем отразява протестите.
Вътрешният министър Кристоф Кастанер приветства работата на полицията, която е позволила да бъдат избегнати сериозни сблъсъци. Той порица остро насилието срещу журналисти, заявявайки в Туитър, че то е посегателство както срещу свободата на медиите, така и срещу свободата на информацията, отбелязва БТА.

Актуална пътна обстановка

https://petel.bg/Aktualna-patna-obstanovka-__298770

  Информация за състоянието на републиканските пътища към 06.00 ч. на 13.01.2019 г.   І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в инте...

Ето какво ще е времето в неделя

https://petel.bg/Eto-kakvo-shhe-e-vremeto-v-nedelya__298769

Над Черноморието в сутрешните часове ще е предимно слънчево, но след обяд облачността ще се увеличава, най-късно привечер над южното край...

Die Welt: Отсъствието на единна миграционна политика ще се отрази на ЕС на изборите за Европарламент

http://pogled.info/svetoven/evropa/Die-Welt-otsastvieto-na-edinna-migratsionna-politika-shte-se-otrazi-na-es-na-izborite-za-evroparlament.100309

/Поглед.инфо/ Случаят с разпределението на мигрантите, намиращи се на територията на Малта, показва, че ЕС както никога е далеч от единство по въпросите за миграционната политика, смята Die Welt. Вместо общ подход около мигрантите се разиграва циничен търг: системно разпределяне няма и не се предвижда, предвид стремежа на европейските страни към обособяване. Изданието отбелязва, че цената за отсъствието на единна миграционна политика може да застигне ЕС на следващите избори за Европейски парламент.

Тереза Мей: Без моя план за "Брекзит" иде катастрофа

http://clubz.bg/78189-tereza_mej_bez_moq_plan_za_brekzit_ide_katastrofa

Британската премиерка Тереза Мей предупреди депутатите, че евентуално отхвърляне на предложения от нея план за напускане на Европейския съюз би имало катастрофални последствия за страната, предаде Ройтерс.

Мей отправи призива си за подкрепа само два дни преди гласуването в парламента, което се очаква да загуби. През декември правителството отмени насрочено гласуване по договореното с Брюксел споразумение, след като стана ясно, че то няма да получи подкрепата на достатъчен брой депутати. Няма признаци премиерката да е много по-близо до спечелването на необходимата й подкрепа.
Депутатите не трябва да разочароват хората, които гласуваха за Брекзита, заяви Мей в статия във в. "Сънди експрес".

"Подобно нещо би накърнило катастрофално и непростимо доверието в нашата демокрация", пише тя. "Затова моето послание към парламента този уикенд е просто: време е да забравим игрите и да направим това, което е добро за страната".

В петък външният министър Джереми Хънт заяви, че ако споразумението бъде отхвърлено, може изобщо да не се стигне до "Брекзит". Според в. "Сънди таймс" недоволни депутати смятат през идната седмица да се опитат да прекъснат или отложат Брекзита.

Руската икономика расте два пъти по-бавно от световната. Защо?

http://clubz.bg/78188-ruskata_ikonomika_raste_dva_pyti_po_bavno_ot_svetovnata_zashto

Световната банка понижи прогнозата си за икономическия ръст на Русия за текущата година на 1,5%. Само преди няколко месеца банката прогнозираше ръст от 1,8%. "Това означава, че руската икономика расте два пъти по-бавно от световната", казва професорът по икономика от Москва Валерий Викторович Миронов. Според него, причините за това развитие са икономически, но и психологически.

Кремъл насърчава протекционизма

Приходите от износа на суров петрол през 2018 година са се увеличили повече от очакваното. Но само една малка част от тях са били реинвестирани. Фирмите и държавата пестят за евентуални лоши икономически времена, каквито очакват мнозина в Русия.

Все още не е ясно дали САЩ ще засилят санкциите срещу Русия. И Кремъл насърчава протекционизма. Държавното участие нараства от година на година. А изграждането на силно средно съсловие не напредва. Руснаците имат все по-малко пари в портмонето заради повишаването на ДДС и пенсионната реформа. Затова и харчат по-малко. Ето защо не е чудно, че прогнозите на Световната банка и за следващите години са песимистични. През 2020 и 2021 година стопанският ръст ще се забави още повече. Световната банка прогнозира растеж под 2 процента. Същевременно прогнозите на Кремъл са значително по-оптимистични. Президентът Путин обяви трипроцентен икономически ръст за 2021 година. Съмненията обаче остават.

Ако Русия реши политическите си проблеми

Сред западните инвеститори цари несигурност. Вярно, че германски фирми възнамеряват да инвестират над 626 милиона евро в руската икономика през 2019 година, според резултатите от анкета сред 168 германски фирми. А това е значително повече в сравнение с предходната година. Само че общият брой на германските фирми на руския пазар намалява. Почти всеки две от три германски фирми смятат, че през 2019 година руската икономика ще стагнира. 41 процента от анкетираните германски предприемачи гледат с оптимизъм към бъдещето. Песимистите съставляват 23 процента.

И все пак: има и признаци на надежда. Слабата рубла например улеснява износа, твърди Валерий Викторович Миронов. Според него, ако Кремъл успее да реши своите политически проблеми, руската икономика ще расте значително по-силно. Само че по реализацията на договореностите от Минск няма никакъв напредък, преговорите за бъдещето на Курилските острови се протакат, няма и изгледи за подобряване на отношенията със САЩ. А това са все причини, поради които и през следващите години руската икономика ще забавя своя ръст.

Дойче веле.

 

Иванка Тръм е кандидат за шеф на Световната банка

https://petel.bg/Ivanka-Tram-e-kandidat-za-shef-na-Svetovnata-banka__298760

Президентската дъщеря Иванка Тръмп и бившата постоянна представителка на САЩ в ООН Ники Хейли са сред кандидати за поста президент на Св...

Китайският космически апарат Чанъе-4 изпрати видео от обратната страна на Луната

https://petel.bg/Kitayskiyat-kosmicheski-aparat-CHanae-4-izprati-video-ot-obratnata-strana-na-Lunata__298759

Китайското национално космическо управление (CNSA) публикува видео, показващо мекото кацане на космическия апарат Чанъе-4 на обратната ст...

5 типа жени символи

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7233169

5 типа жени символиПредставяме ви 5 типа, жени които мъжете възприемат за символи. Кои са те и каква е причината да бъдат определяни като такива ще научите от текста, част от най-новата книга на Азора Райс – „Световният заговор срещу жените”. Кой тип жени мъжете издигат за свои символ и защо? На пръв поглед може да ни се стори, че символите в света са колкото мъжки,

Голяма част от ултравиолетовата светлина във вселената се губи

https://petel.bg/Golyama-chast-ot-ultravioletovata-svetlina-vav-vselenata-se-gubi-__298768

Американски астрономи установиха огромен дефицит на ултравиолетова светлина във Вселената, съобщава Daily Mail. Близо 80 процента от нея се ...

Да тичаш при -52 градуса по Целзий

https://petel.bg/Da-tichash-pri--52-gradusa-po-TSelziy__298767

снимка: Туитър В Якутия се състоя първия в света екстремен маратон на едно от най-студените места по света - Оймякон. Един от участниците...

Как да се справим при поднасяне върху лед?

https://petel.bg/Kak-da-se-spravim-pri-podnasyane-varhu-led-__298766

Как да карате безопасно по заледени пътища? Двата начина може да ви се сторят банални, но те са единствените работещи. ПЪРВИЯТ Е ДА ИНВЕ...

Българските Банкси, които боядисаха Паметника на Съветската армия, сега ремонтират пейки и паркове (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7234108

Българските Банкси, които боядисаха Паметника на Съветската армия, сега ремонтират пейки и паркове (Видео)Младежите избират социални теми, които обаче са далеч от клишето Вероятно много от вас са чували за Банкси - графити майстор, чиито имена и рождена дата са анонимни. Знае се само, че е безумно талантлив, а неговите творби са били показвани в музеи в Лондон, Ню Йорк и дори в Лувъра. Всички българи безспорно са чували за “В крак с времето” -

До 750 000 евро се отпускат на общините за градско развитие

https://petel.bg/Do-750-000-evro-se-otpuskat-na-obshhinite-za-gradsko-razvitie__298765

До 750 000 евро се отпускат на общините за градско развитие Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благ...

Джеймс Робинсън: „Локхийд Мартин“ не определя цената на F-16, тя зависи от преговорите между правителствата

https://frognews.bg/inteviu/news169002.html

Ще ускорим процеса на производството на изтребителите, независимо, че предислоцираме завода, казва Джеймс Робинсън, директор „Международно бизнес развитие на F-16“, „Локхийд Мартин“.

Във Филаделфия е патентован акордеона

https://www.actualno.com/chronicles/vyv-filadelfija-e-patentovan-akordeona-news_715880.html

Акордеонът е преносим клавишно-мехов музикален инструмент с правоъгълна форма и два набора от клавиши с различна функция. Първият патент за акордеон е регистриран на 6 май 1829 г. във Виена от производителя на органи и пиана Сирил Демиан и синовете му Карл и Гуидо. Звукоизвличането се образува от въздушна струя, създавана от компресията в средната част (мях) на акордеона и минава през метална пластина. Пластината е закрепена за дървена плочка, всички дървени плочки са поставени в редици, под ф

"Ювентус" премина рутинно първото си препятствие за Купата на Италия

https://www.dnevnik.bg/sport/2019/01/13/3374231_juventus_premina_rutinno_purvoto_si_prepiatstvie_za/?ref=rss


Носителят на трофея "Ювентус" започна защитата на Купата на Италия с рутинна победа с 2:0 срещу "Болоня". "Старата госпожа" се класира за четвъртфиналите, където ще срещне победителя от двубоя между "Аталанта" и "Каляри".<br /><br />Федерико Бернардески даде аванс на "Ювентус" в деветата минута, а 18-годишният юноша на клуба Мойс Кийн добави второто попадение четири минути след почивката.<br /><br />Масимилиано...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване