Панос Каменос: "Независими гърци" ще гласуват против доверие в правителството

https://www.24chasa.bg/novini/article/7242146

Панос Каменос: "Независими гърци" ще гласуват против доверие в правителствотоДясноцентристката партия "Независими гърци" ще гласува в парламента против доверието в правителството, заяви в неделя на пресконференция лидерът на тази партия Панос Каменос, съобщи ТАСС. Преди това Каменос, който бе министър на отбраната, се срещна с премиера Алексис Ципрас и го уведоми, че Независими гърци излизат от правителството.

Дете е с опасност за живота след волтова дъга при опит за селфи

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/01/13/3374341_dete_e_s_opasnost_za_jivota_sled_voltova_duga_pri_opit/?ref=rss


С опасност за живота е 14-годишно дете от Стара Загора, което вчера е пострадало от волтова дъга при опит за селфи. Инцидентът е станал на жп гарата до село Калитиново, съобщи БНТ. Момчето е с 56% изгаряния.<br /><br />Момчето заедно с двама свои приятели изминало разстоянието от Стара Загора до Калитиново по ж.п. линията. Когато стигнали до гарата в селото, то се качило на един от вагоните, но внезапно било поразено от волтова дъга. Двамата приятели започнали да викат за помощ....

Снежна буря в САЩ, има жертви

https://www.actualno.com/america/snejna-burja-v-sasht-ima-jertvi-news_715932.html

Мощната снежна буря, която връхлетя САЩ, взе пет жертви, съобщава Reuters. Дебели преспи покриха части от Мисури, Канзас и още няколко щата в централната част на страната, като причиниха хаос по пътищата и летищата и оставиха хиляди домакинства без ток. Фронтът се движи към северните и източните щати на САЩ, след като засегна и Айова, Илинойс, Индиана и Охайо. Най-силен е бил снеговалежът в Сейнт Луис и Колумбия, където снежната покривка е достигнала 45 сантиметра, а в следващите часов

Сега, когато знаят горчивата истина за Великобритания...

http://clubz.bg/78204-sega_kogato_znaqt_gorchivata_istina_za_velikobritaniq

Едва ли има депутат от Долната камара на британския парламент, който да не усеща значимостта на този  исторически момент: от това как ще завърши гласуването, ще зависи съдбата на Великобритания за поколения напред.

Става дума за икономическото бъдеще, за реномето на Великобритания пред света, за разбирателството между поколенията в страната и за отношението към мигрантите.

Съдейки по всичко, което се случи досега, може да се очаква, че министър-председателката Тереза Мей ще претърпи тежко поражение. И с право! В крайна сметка споразумението за излизането на Великобритания от ЕС е твърде далеч от онова, което поддръжниците на Брекзит обещаваха на своите избиратели. След няколко години Великобритания действително ще напусне институциите на съюза и сама ще може да определя кои мигранти от ЕС да пуска на своя територия.

Но Брекзит вреди на икономиката и то чувствително. На избирателите бе обещано, че излизането от ЕС ще спести на Великобритания милиарди, които щели да се влеят в системата на закъсалото здравеопазване. Нищо подобно обаче няма да се случи. А представата за някаква напълно независима Великобритания, в която всичко вече ще тече по мед и масло, е само плод на болни фантазии.

Изгубен морален компас

Опитите на британското правителство да вземе предпазни мерки, в случай, че се стигне до Брекзит без сделка, изглеждат все по-безпомощни и абсурдни. Крайно време е Лондон да си признае, че Брекзитът е огромна грешка.

Тереза Мей допусна много грешки. Дълго време тя премълчаваше истината пред своите съграждани – не им каза колко тежки ще са икономическите последици от Брекзита, нито пък им обясни, че Великобритания ще е принудена да направи компромиси пред ЕС, ако не иска да излезе от съюза без споразумение и с цената на огромни загуби. Вместо да гради мостове и да се опита да си сътрудничи с другите партии в страната, тя задълбочи още повече дълбокия разлом в обществото, наричайки привържениците на проевропейския лагер „citizens of nowhere“ („ничии граждани“).

Чувството ѝ за отговорност и желязната ѝ воля пораждаха уважение към нея – дори от страна на противниците ѝ. Но от прекалено голямо усърдие тя сякаш изгуби моралния си компас. Тереза Мей очевидно е обсебена  от идеята, че изпълнява историческа мисия - да реализира на дело волята на мнозинството, гласувало за излизане от ЕС.

Заветната ѝ цел явно е да спре свободната миграция на европейски граждани към Обединеното кралство. От самото начало тя „препъна“ преговорите с ЕС и своя собствен екип с това, че очерта „червени линии“, отвъд които Великобритания нямало да се съгласи на никакви компромиси. Тя твърдеше например, че Обединеното кралство ще напусне единния европейски пазар и митническия съюз, каквото и да му струва това.

А сега напразно се опитва да спечели подкрепа за линията си сред членовете на разединената Долна камара на парламента - твърдейки, че има само две алтернативи, ако те не приемат сделката, договорена от нея: или Великобритания напуска общността без споразумение, или изобщо няма да има Брекзит. Мей категорично отхвърля възможността да се проведе втори референдум.

Втори референдум би бил нещо демократично

При това референдумът от 23 юни 2016 година отрази само едно моментно настроение в обществото. Но дори и тогава преднината на поддръжниците на Брекзита не беше огромна. По онова време никой във Великобритания не беше наистина наясно какво точно ще означава Брекзитът. Междувременно се разбра, че привържениците на излизането от ЕС не са в състояние да изпълнят много от обещанията си. Демократично би било, ако на британците се даде втори шанс.

Затова нека депутатите отхвърлят сделката и проправят пътя към второ допитване. Разбира се, че Великобритания има право да напусне ЕС, но това ще ѝ нанесе чувствителни икономически загуби. Дали британците все още искат Брекзит при тези обстоятелства – единствено народът е в правото си да реши това!

Дойче веле

Колко всъщност са алкохолиците в България?

http://www.moreto.net/novini.php?n=389347

В психиатриите у нас се лекуват и хората, които се борят с алкохолизъм – хронично, рецидивиращо, прогресивно и потенциално смъртоносно заболяване. Световната здравна организация (СЗО) го определя за по-тежко от шизофренията. Според неофициални данни у нас живеят над 200 хил.

Актрисата Ели Бамбър се раздели с колегата си Ричард Мадън

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7242108

Актрисата Ели Бамбър се раздели с колегата си Ричард МадънАктьорите Ричард Мадън и Ели Бамбър се разделиха след 18-месечна връзка, съобщи в. "Сън он сънди". Двамата много се карали напоследък и накрая решили да се разделят. Проблеми предизвикал преди всичко различният им начин на живот. "Ричард става много популярен в Холивуд и съвсем разбираемо иска да се развихри.

Александра Петканова нажежи страстите до червено, показа си…

http://regiona.bg/%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%81%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d1%80%d0%b0-%d0%bf%d0%b5%d1%82%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d0%b6%d0%b5%d0%b6%d0%b8-%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b8/

Бременната съпруга на Лудия репортер Даниел Петканов – Александра, нажежи страстите до червено със стилен черно-бял кадър в социалната мрежа.

На снимката красивата благоевградчанка, която тези дни влезе в 9-ия месец и може да роди всеки момент, предизвикателно е задигнала черната си блузка, показвайки бременно коремче.

Изглежда кадърът не е от най-актуалните, съдейки по корема на Богданска,пише блиц. Въпреки това почитателите й са във възторг и не спират да го засипват с лайкове и мили гифчета.

 

 

Материалът Александра Петканова нажежи страстите до червено, показа си… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Четвърта жертва на взрива в Париж (обновена)

https://offnews.bg//sviat/chetvarta-zhertva-na-vzriva-v-parizh-obnovena-695407.html

Броят на жертвите на взрива в пекарна в Париж вече е четири.

Под развалините е било намерено тялото на още един човек.

В събота, след фаталното изтичане на газ, на мястото загинаха двама пожарникари, а испанска туристка почина от раните си в болница.

При взрива са били ранени 47 души, от които 10 са в тежко състояние, а 37 са пострадали по-леко.

Експлозията е станала на улица "Тревиз", недалеч от Парижката опера. По първоначални данни става дума за нещастен случай. Полицията съобщи, че преди взрива пожарникари са се отзовали на сигнал за изтичане на газ в пекарната.

Експлозията стана в момент, когато Париж беше под засилени мерки за сигурност заради деветата поредна събота от протестите на "жълтите жилетки", отбелязва Ройтерс.

Колоездачният отбор, който променя живота на децата в Африка

https://www.dnevnik.bg/sport/2019/01/13/3364200_edin_koloezdachen_otbor_promenia_jivota_na_decata_v/?ref=rss


"Трудно е да обясниш емоцията, която един велосипед носи на едно африканско дете, докато не го видиш от първо лице".<br /><br />Думите са на известния британски колоездач Марк Кавендиш, който е част от тима на Dimension Data for Qhubeka. Световният шампион за 2011 г. и действащ колоездач с най-много етапни победи в "Тур дьо Франс" се превърна в лице на африканския отбор, който освен, че е в елита на спорта, е и с голяма социална роля чрез активна благотворителна...

Седмичен хороскоп за 14-20 януари

https://www.actualno.com/curious/sedmichen-horoskop-za-14-20-januari-news_715921.html

Овен Задачата ви през тази седмица ще бъде да спазвате златната среда. Сега всяко минаване, в каквато и да било крайност ще е от вреда за вас и авторитета ви. В средата на седмицата от вас ще се искат видими резултати от работата ви. Сега приказките няма да помогнат. Като цяло е добре да се заемете с рутинна работа. През почивните дни всичко ще дойде на местата си. Доверете се на хода на събитията. Телец Това е благоприятно време за професионални постижения. Усилията ви сега ще дадат завидни

Десетки хиляди варненци без вода в понеделник (карта)

http://budnavarna.bg/42929-desetki-hilyadi-varnentsi-bez-voda-v-ponedelnik-karta/

снимка: Будна Варна

Десетки хиляди жители на морската столица ще останат без вода в понеделник, 14 януари. Причината е реконструкция на бул. „Васил Левски“ и планово изграждане на нови връзки от фирма „Хидрострой“, съобщиха от ВиК-Варна за BudnaVarna.bg.

Oт 9 до около 24 часа нарушено водоподаване и частично спиране на водата ще има в карето заключено между: стадион Спартак, ХЕИ, НАП, Спортна зала, Икономически университет, Червения площад, Полиграфията, Кооперативния пазар, Експрес Банк, Лятно кино Тракия, стадион Спартак

Карето между – бул. „Ян Палах“, бул.“Васил Левски, ул. „Царевец“, бул. „8-ми Приморски полк“, бул. „Мария Луиза“, бул. „Хр. Ботев“, ул. „Д-р Пискюлиев“, ул. „Отец Паисий“, ул. „Прилеп“ и в района, заключен между булевардите – „8-ми Приморски полк“, ул. „Кап. Рончевски“,бул. „Княз Борис“ и бул. „Цар Освободител“.

снимка: Морето.нет

Материалът Десетки хиляди варненци без вода в понеделник (карта) е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Правителството на Ципрас без мнозинство в гръцкия парламент

http://www.cross.bg/mnozinstvo-tzipras-ministri-1593761.html

/КРОСС/ Правителството на Алексис Ципрас остана без мнозинство в гръцкия парламент. Националистите от "Независими гърци" се оттеглиха от правителството, несъгласни с договора от Преспа. След среща с премиера, лидерът на националистите от "Независими гърци" напусна правителството.Министърът на отбраната Панос Каменос оттегля министри и заместник- министри от квотата на партията. СИРИЗА губи мнозинство в парламента. Очаква се премиерът Ципрас да поиска вот на доверие, за да внесе за гласуване след това споразумението от Преспа. Причината за разпадане на правителствената коалиция е несъгласието на националистите да подкрепят договора със Скопие. Каменос заяви на пресконференция: "Името на Македония, за която са паднали хиляди жертви, не ми позволява за запазя министерския пост". Прокуратурата разследва телефонни заплахи срещу депутати, които в изявления подкрепят споразумението. Опозицията настоява за референдум за името на “Северна Македония“.

Учени разкриха кои хора по-често боледуват от грип

https://petel.bg/Ucheni-razkriha-koi-hora-po-chesto-boleduvat-ot-grip-__298816

Рискът от грипни болести се оказа тясно свързан с микроби в носа и гърлото, съобщи сайтът bioRxiv. Американски биолози установиха кои хора по-...

Гери Никол – щастлива и без гадже

https://petel.bg/Geri-Nikol------shhastliva-i-bez-gadzhe-__298815

Младата звезда Гери-Никол изпрати старата година с нова песен, която бързо се превърна в хит. „Песента „Устни” показа една по-различна с...

Швейцарци са загиналите в катастрофата между камион и микробус в Швеция вчера

https://www.24chasa.bg/novini/article/7242096

Швейцарци са загиналите в катастрофата между камион и микробус в Швеция вчераШвейцария съобщи, че шестима нейни граждани са загинали при вчерашната катастрофа в Северна Швеция, предаде Асошиейтед прес. Швейцарското външно министерство обяви, че представител на швейцарското консулство е изпратен в района, за да помогне на семействата на жертвите, но не даде повече подробности.

Пирин се подсилва ударно

http://www.struma.com/sport/pirin-se-podsilva-udarno_144318/

Отборът на Пирин (Благоевград) прави мащабна селекция. Очакват се и играчи на проби, които треньорът Петър Златинов да одобри за тима. До момента при "орлетата" акостираха Любомир Гуцев, Виктор Янев, Давид Стоянов, Йоан Маринов, Мирослав Пушкаров и Иван Аврамов.

В паузата Пирин се раздели с 9 човека, като от клуба обявиха, че за нито един от тях няма да бъде правен опит да бъде връщан.

Вчера с благоевградчани разтрогна и капитанът Юлиян Попев.

Марти...

Продължава

Съдебният изпълнител, обвинен заради либийския танкер, се обяви за невинен

http://clubz.bg/78203-sydebniqt_izpylnitel_obvinen_zaradi_libijskiq_tanker_se_obqvi_za_nevinen

Частният съдебен изпълнител Тотко Колев, когото прокуратурата вече разследва заради задържането на либийски танкер в Черно море, твърди, че нищо незаконно не е извършил. Колев се появи в ефира на Нова тв за първи път публично. 

Случаят предизвика напрежение между България и Либия, след като корабът БАДР беше задържан от българските власти и предаден във владение на българска фирма, която претендира, че либийската държава й дължи 10 милиона долара. Собственик на танкера е либийска държавна компания.

Според прокуратурата частният съдебен изпълнител Тотко Колев не се е съобразил с решение на Бургаския районен съд, което изрично спира действията му по отнемане на собствеността на танкера.

„До момента нямам нито едно изпълнително действие, което да е отменено от съда,въпреки многобройните жалби от либийската фирма”, заяви Колев - "Във връзка с тиражираните в много медии публикации, че се е извършило незаконно отнемане на чужд кораб, свалянето на флага и приемането на кораба като едва ли не абордаж, мога да потвърдя, че такива неща не са се случвали, не съм присъствал и никой не е искал от мен подобно действие. Наистина има такъв кораб, той е бил продаден на публична продажба, но това, че съдебен изпълнител се е качил на борда на кораба, че е свалил екипажа, че е свалил знамето, са откровени лъжи. Тези неща не бива да продължават. Това не е вярно, аз не съм бил в Бургас, още по-малко в страната", обяви днес съдебният изпълнител.

Още  петък екип на икономическа полиция е посетила офиса на Колев, разказа адвокатката му Димитринка Радева.

 
 

Отбелязваме 156 години от рождението на Алеко Константинов

http://www.cross.bg/aleko-godina-tyristichesko-1593760.html

/КРОСС/ Отбелязването на 156 години от рождението на Алеко Константинов събра днес пред бюст- паметника му в Борисовата градина членове на туристически дружества от София. Авторът на "Бай Ганьо" и до "До Чикаго и назад“ е основоположник на организираното туристическо движение в България, както и патрон на Българският туристически съюз. По традиция туристическите дружества почитат паметта на Щастливеца на днешния ден. Цветя пред бюст-паметника му постави и негов родственик, почетният председател на туристическо дружество "Еделвайс" 90-годишният планинар Никола Добрев. Неговата баба Мария е първа братовчедка на Алеко Константинов: "Туризмът ми е в кръвта. От тригодишна възраст с моя покоен братовчед, олимпийски състезател по ски Рачо Жеков, сме тръгнали по планините. Аз малко и с хумор се занимавам и понаписвам нещичко и може би е остатък от него. Знам ли". Зорница Радонова, изпълнителен секретар на Туристическия съюз, напомня, че Алеко поставя началото на организираното туристическо движение в България. Заедно с още 300 съмишленици в края на август 1895-а година изкачват “Черни връх“. "Когато се намираме в навечерието на 125 години организиран туризъм в България. Това ще бъде следващата година, но ние отсега имаме план и се готвим. Един голям юбилей, който трябва достойно да го посрещнем", каза Радонова

Кое е училището във Варна с най-много отсъстващи ученици заради грип?

http://budnavarna.bg/42927-koe-e-uchilishteto-vav-varna-s-naj-mnogo-otsastvashti-uchenitsi-zaradi-grip/

Най-много отсъстващи има в Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Христов“.

Това съобщи д-р Янка Драганова, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

През периода от 7 до 10 януари в страната са изолирани два вида грип, каза д-р Янка Драганова.

Според данните на РЗИ от началото на годината досега преобладава така наречения свински грип, каза още тя.

„Преобладава на този етап, така наречения свински грип, но това не значи, че това ще е така до края на сезона. Може да е по различна ситуацията след две или три седмици“, съобщи д-р Янка Драганова. По думите й, във Варненска област няма училища с много отсъстващи деца с диагноза грип или остри респираторни заболявания (ОРЗ).

„Най-високата заболеваемост, която е регистрирана в училище, е 15-16% отсъстващи на територията на Варна. Това е едно единствено училище само – така наречена Професионална гимназия по дървообработване„Николай Христов“. Всичко друго е спокойно засега“, каза д-р Янка Драганова. Тя увери, че ситуацията във Варна се следи, но на този етап не може да се говори за предепидемични стойности на грип и ОРЗ във Варна.

По данни на дирекцията, регистрирани са 23 случая на чревни инфекции в този период, спрямо 6 случая от предходната седмица, като през настоящите дни чревните инфекции са представени от: 17 ентероколита, 3 вир. хепатита, 1 салмонелоза и 2 ротавирусни ентерита. От въздушно – капковите инфекции, които не включват грип и ОРЗ, са регистрирани 113 лица. Тя са представени от 94 случая на варицела и 19 случая на скарлатина. Данните от предходния период показват 51 регистрирани пациенти.

Материалът Кое е училището във Варна с най-много отсъстващи ученици заради грип? е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Гръцкият военен министър подаде оставка заради споразумението с Македония

http://nakratko.bg/category/25/169556/


Министърът на отбраната на Гърция Панос Каменос подаде оставка днес в знак на протест срещу споразумението, което слага край на дългогодишния спор с Македония за името, предадоха световните агенции, цитирани от bTV.

Отбелязваме 141 години от рождението на Пейо Яворов

https://offnews.bg//kultura/otbeliazvame-141-godini-ot-rozhdenieto-na-pejo-iavorov-695424.html

Днес се навършват 141 години от рождението на Пейо Яворов. Полагайки пред лика му венци и цветя, поморийци почетоха гениалния поет. 

Пейо Тотев Крачолов се ражда в Чирпан на 13 януари 1878 г., но 21 години по-късно в Поморие се ражда Пейо Яворов – един от най-големите български поети на XX век.

Отдавна е прието, че истинският творчески дебют на символиста е именно в някогашно Анхиало, а едногодишното пребиваване в градчето (1899-1900 г.) е и най-плодотворният му период - написва над 35 стихотворения и поеми, раждат се и нови мотиви, които ще реализира по-късно върху белия лист.

В Анхиало написах „Калиопа“, вдъхновен от една хубава мома българка…“ – изповядва се в недовършената си автобиография Яворов.

Величествената морска гледка, на която Яворов се е любувал от скалите, носещи днес неговото име, е вдъхновила и следното стихотворение:

Житейски дребни грижи са всичко похабили —

размислиш ли, неволно сърцето те боли;

а блянове такива… С кого ли, боже мили,

с кого душевни мъки човек да сподели?

Орел затворен в клетка, тревожен дух отпада

и дреме полусънен в желана самота;

търпи ли се оная убийствена досада от

хорската пазарна и жалка суета?

Африканските слонове се раждат без бивни, за да се спасят от бракониери

https://www.24chasa.bg/novini/article/7242089

Африканските слонове се раждат без бивни, за да се спасят от бракониериАфриканските слонове еволюират, като бивните им изчезват, за да се спасят от бракониерите, съобщи в. "Сънди телеграф". Почти една трета от женските слонове в националния парк "Горонгоза" в Мозамбик са без бивни. Обикновено така се раждат до четири процента от популацията. Тъй като бракониерите не обръщат внимание на такива животни,

Млади варненски кинематографисти отбелязват рождения ден на българското кино

http://www.moreto.net/novini.php?n=389337

Младите кинолюбители от кино школа „Братя Люмиер“ при ЦПЛР - Общински детски комплекс- Варна ще отбележат рождения ден на българското кино, научи Moreto.net. Това ще стане с прожекция в ОДК, на която ще бъде представен римейк на лентата „Българан е талант”.

Над Бразилия „валяха“ паяци

//dariknews.bg/novini/liubopitno/nad-braziliia-valiaha-paiaci-2141885

Бразилци от селскостопанския щат Минас Жераис станаха свидетели на неприятно, но безобидно явление - от небето "валяха" паяци, съобщи в. "Гардиън".
 
Паяците всъщност висят във въздуха, но изглежда ся

До кмета на Кресна Н. Георгиев! Село Ощава настръхна срещу кметския си наместник Ташев и зам. кмета В. Стоичков! Потресаващо писмо, придружено с подписка, изпратено до градоначалника

http://www.struma.com/obshtestvo/do-kmeta-na-kresna-n-georgiev-selo-oshtava-nastruhna-sreshtu_144317/

Кресненското село Ощава настръхна срещу кметския наместник Ташев и заместник кмета на Кресна В. Стоичков, гневът на хората от Ощава е описан в писмо, в което посочват потресаващи неща .60 от селото се подписаха под искане за незабавно отзоваване на наместника Ташев, който заедно със заместник кмета В. Стоичков ги запашвали, че ще ги оставят без топъл обяд, ако някой се подпише под искането за смяна на наместника,разказаха за Struma.com хора от селото.

Без да се ангажираме с...

Продължава

САЩ официално предупредиха за санкции за Северен поток 2

http://clubz.bg/78202-sasht_oficialno_preduprediha_za_sankcii_za_severen_potok_2

Посланикът на Съединените щати в Германия отправи писмено предупреждение за налагане на санкции на германските компании, участващи в спорния руско-германски проект за газопровода Северен поток 2, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

"В писмото се припомня на всички компании, участващи в сектора на газопроводите за износ на руска енергия, че са изложени на опасност от американски санкции", посочи пред АФП говорител на посолството. Така той потвърди информация в днешното издание на в. "Билд".

Говорителят подчертава, че тази опция е предвидена в Закона за "санкциите за борба с противниците на Америка" (CAATSA), приет през 2017 година и насочен срещу Иран, Северна Корея и Русия.

Писмото, изпратено по искане на американската администрация във Вашингтон, "не цели да бъде възприето като заплаха, а като ясно послание за американската политика", подчерта говорителят.

По думите му единственият възможен "шантаж" в тази връзка би бил, ако в бъдеще Кремъл контролира газовите доставки за Европа.

В центъра на разногласията е проектът за газопровод Северен поток 2 за доставка на руски газ за Германия направо през Балтийско море и заобикаляйки Украйна, която досега беше основна транзитна страна. Този проект дублира и следва същия маршрут като Северен поток 1 - през териториалните води на пет страни - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Целта е да се удвоят мощностите за подаване на газ.

В проекта Северен поток 2 участват "Газпром", и няколко европейски компании: германските "Винтерсхал" (Wintershall) и "Унипер" (Uniper), британско-холандската "Шел" (Shell), френската "Анжи" (Engie) и австрийската "О Ем Ви" (OMV).

САЩ многократно критикуваха проекта, но вече преминават на нов етап, обръщайки се директно и официално към съответните германски компании, за да ги предупредят за опасността от санкции. Германия обаче брани проекта за втория газопровод, а и се ползва с подкрепа от Франция и Австрия, припомня БТА. Европейският парламент също излезе с призив за спиране на Северен поток 2.

Украйна гледа на проекта като на средство Москва да я "задуши" в енергийно отношение и така да засили политическия натиск срещу нея. Двете страни са в конфликт заради анексирането на Крим от Русия и руската подкрепа за сепаратистите в източната част на Украйна.

Ципрас ще иска вот на доверие след оставката на Каменос

https://www.actualno.com/balkani/cipras-shte-iska-vot-na-doverie-sled-ostavkata-na-kamenos-news_715928.html

Ще поискам вот на доверие. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас след решението на Панос Каменос да подаде оставка и да оттегли партията „Независими гърци“ от правителството, предават гръцкото издание Efimerida и "Фокус". „В продължение на почти четири години имах честно и искрено сътрудничество с Панос Каменос. На всички ни е известно, че идваме от различни политически семейства, всички идеологически различия бяха известни. Заради националния интере

Ципрас прие оставката на Панос Каменос

https://www.24chasa.bg/novini/article/7242079

Ципрас прие оставката на Панос КаменосПремиерът на Гърция Алексис Ципрас заяви днес, че е приел оставката на министъра на отбраната Панос Каменос, предаде ТАСС. Той каза, че министерството на отбраната ще бъде ръководено от началника на генералния щаб адмирал Евангелос Апостолакис. Ципрас заяви също, че правителството ще поиска от парламента вот на доверие.

Трима скиори загинаха при лавина в австрийските Алпи

http://www.cross.bg/suobshti-zaginaha-skiori-1593759.html

/КРОСС/ Трима германски скиори загинаха при лавина в австрийските Алпи, а четвърти е в неизвестност, съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на германската полиция. Телата на тримата мъжа, на възраст 57, 36 и 32 години, били открити снощи близо до курорта Лех, няколко часа, след като съпругата на единия съобщи за изчезването им. Полицията във Форарлберг, най-западната австрийска провинция, заяви днес, че трябвало да прекъсне издирването на друг германец, на 28 години, поради силния снеговалеж и опасност от лавини.

Бус изгоря на магистрала „Тракия“

http://www.cross.bg/magistrala-izgorya-suobshtiha-1593758.html

/КРОСС/ Бус изгоря на магистрала „Тракия“, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал малко след 11:30 ч. преди разклона за с. Цалапица, в посока Пловдив.  По първоначална информация лекотоварният автомобил „Фолксваген“ се е възпламенил в движение и е изгорял напълно. Шофьорът не е пострадал, тъй като е успял да спре и да излезе от превозното средство. От „Пътна полиция“ съобщиха, че движението в района на пожара не е затруднено, тъй като бусът е в аварийната лента. Гъст пушек се носи по магистралата обаче, тъй като пламъците все още не са напълно погасени, а вятърът затруднява работата на екипът огнеборци, отзовал се на сигнала за пожар.

Цветанов прогнозира, че НС ще даде картбланш за преговори за F-16

https://www.mediapool.bg/tsvetanov-prognozira-che-ns-shte-dade-kartblansh-za-pregovori-za-f-16-news288521.html

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов прогнозира, че предложението за започване на преговори със САЩ за закупуване на 8 изтребителя F-16 ще получи подкрепа в парламента. "Това, което се предлага от работната група и беше прието от Министерския съвет, смятам, че това е възможният най-оптимален вариант и нещо, с което страната ни би могла да се гордее след десетилетия. Това е инвестиция в сигурност", коментира Цветанов в неделя пред БНР. Тази седмица правителството очаквано предложи на парламента да одобри започването преговори със САЩ за купуването на изтребители F-16 Block 70 и да допусне възможност бъдещият договор "да се отклони" от досегашните задължителни изисквания на българската страна. Кабинетът има уверението на Белия дом, че в хода на преговорите цената на изтребителите ще бъде намалена. Освен БСП и "Воля", против решението са участващите в управлението партии "Атака" и НФСБ. Предположенията са, че предложението ще мине с подкрепата на ГЕРБ, ВМРО и ДПС. Очаква се това да стане идната седмица. Окончателното решение е политическо, но е много важно да се направи прозрачна процедура, каза Цветанов. Мотивите на БСП и лидера на НФСБ Валери Симеонов срещу преговорите за F-16 са именно непрозрачна процедура, но Цветанов отхвърля тези упреци. Той припомни, че предходното решение за избор на шведски изтребители, взето с благословията на бившия командир на ВВС и настоящ президент Румен Радев, бе отменено именно зарази непрозрачност и стартира нова процедура. "С анкетната комисия в НС успяхме да покажем на световната общественост, че страната ни не е такава, която може да взима решенията на тъмно. Решенията ги взимаме дълбоко осъзнати при спазването на прозрачна процедура", каза Цветанов. Той изтъкна като предимство на американската оферта, че няма никакви скрити разходи. На България няма да й се налага да придобива каквото и да било чрез отделни договори с трети страни или лицензи от правителства, подчерта Цветанов. "Трябва да се инвестира в сигурност и тази българска армия, която изстрада и не беше финансирана толкова много години, да бъде подкрепена. Алтернативата е безвремие", коментира и председателят на парламентарната комисия по отбрана Константин Попов (ГЕРБ).   "Това, че започваме преговори, съвсем не означава, че има договор. Има последваща ратификация. За да се стигне до нея, правителството трябва да извърши огромна работа и в края на краищата да предложи нещо на парламента. Така че процесът изобщо не е завършил", обясни той пред БНР.   И предупреди, че "драматизирането" на темата може да доведе до отлагане на целия процес и може да има сериозен ефект не само върху този проект, но и върху всички останали проекти за модернизация на българската армия.   Ген. Попов каза, че следващата седмица в парламента ще има дебати по темата: "Те ще са на политическо ниво. Политиците ще вземат решение, но то ще е на базата на експертизата, която е извършена". По думите му предложението може и да не мине в парламента, но ако се приеме, това ще даде увереност и единство на България за продължаване по пътя на модернизацията: "Сигурен съм, че българското правителство, което трябва да бъде поздравено за смелостта и за това, че иска да продължи модернизацията, ще си свърши добре работата и няма да предаде националните интереси". "Ние не казваме, че отпадат основните изисквания. Казваме, че правителството – това, което е предложило и сме го приели, ще трябва да носи своята отговорност, когато дойде отново за ратификация на предложен договор или дойде с предложение за преговори със следващия кандидат. F-16 също участва с една много по-сериозна сума и това не ги отказва. Така че всеки, който имаше желание, можеше да участва", отбеляза ген. Попов и подчерта, че има избор, а не конкурс. "Щом няма конкурс, не виждам как ще бъде опорочен и защо точно опорочен", коментира той критиката на президента по темата. "Параметрите, заложени в математическия модел, не са гласувани от депутатите – това е отговорност на правителството и по-специално на Министерството на отбраната. Ние връщаме отговорността в правителството. На МС няма да му е по-леко, ако с 5 лв. бъде надхвърлена максималната цена", поясни ген. Попов. "Основната цел е ние да придобием бойни способности, които обявявахме гръмогласно, че липсват. Трябва да се преследва целта. Трябва да има комплексен подход и България трябва да извлече максимална полза във всички възможни сфери – и в сферата на индустриалното сътрудничество", допълни той и изрази надежда в страната да има и повече работни места, свързани с високи технологии.

4 области напредват с най-бързо темпо към грипна епидемия

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7242077

4 области напредват с най-бързо темпо към грипна епидемияОчаква се още четири, сред които столицата, да се присъединят към групата Силистра е на косъм от обявяване на грипна епидемия. Решаващи ще са резултатите от изпратени в края на работната седмица проби в Националния център по заразни и паразитни болести. От началото на новата година заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания се

САЩ заплаши компании, работещи по "Северен поток 2", със санкции

https://petel.bg/SASHH-zaplashi-kompanii--raboteshhi-po-Severen-potok-2--sas-sanktsii__298814

Американският посланик в Германия предупреди, че могат да бъдат наложени санкции срещу компании, свързани със строежа на руския газопров...

Градският транспорт на Варна продължава да затъва финансово, очакваната загуба за годината е 1 милион

https://petel.bg/Gradskiyat-transport-na-Varna-prodalzhava-da-zatava-finansovo--ochakvanata-zaguba-za-godinata-e-1-milion__298813

Около 1 млн. лева загуба за 2018-та година очакват от „Градски транспорт“. Окончателните цифри все още не са ясни, защото отчетите са в проце...

Саудитска Арабия ще изгражда петролна рафинерия в Пакистан за 10 млрд. долара

https://www.investor.bg/surovini/365/a/sauditska-arabiia-shte-izgrajda-petrolna-rafineriia-v-pakistan-za-10-mlrd-dolara-275205/

Откакто пакистанският премиер Имран Хан пое властта, Исламабад си осигури икономическа подкрепа от Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Китай

Търсят кой разруши дюните на „Смокиня”

https://www.vesti.bg/tyrsiat-koj-razrushi-diunite-na-smokinia-6090877

Увреденият имот е част от Морски плаж „Смокиня“ север – изключително държавна собственост, отдаден на концесия

ДПС във вторник решава дали да подкрепи F-16

https://frognews.bg/novini/dps-vav-vtornik-reshava-dali-podkrepi-16.html

ДПС ще реши във вторник дали ще подкрепи решението на правителството да започне преговори със САЩ за купуване на изтребители F-16 или не. Това обяви депутатът от движението Хамид Хамид пред БНР.

Руснаци се бият за Ислямска държава в Сирия

http://www.moreto.net/novini.php?n=389346

Арабско-кюрдските отряди на "Сирийските демократични сили" (SDF) съобщиха за задържането на четирима членове на Ислямска държава в Източна Сирия. Това съобщава официалният уебсайт на кюрдските милиции. От информацията става ясно, че двама от задържаните са граждани на Русия.

14-годишният Божидар е в критично състояние след опит за екстремно селфи

http://nakratko.bg/category/58/169555/


14-годишният Божидар от Стара Загора е в критично състояние след опит за екстремно селфи на железопътната гара в старозагорското село Калитиново. Волтова дъга буквално е изхвърлила детето от покрива на вагона.

Лавина погуби трима скиори в австрийските Алпи

https://dnes.dir.bg/intsidenti/lavina-pogubi-trima-skiori-v-avstriyskite-alpi

Загиналите са германци, инцидентът е станал до курорта Лех, а още един се издирва

Фандъкова поздрави българската филмова общност за професионалния празник

https://www.24chasa.bg/novini/article/7242074

Фандъкова поздрави българската филмова общност за професионалния празник"Поздравявам българската филмова общност с професионалния празник. През последните години вие печелите международно признание, достигайки високи световни отличия, с което прославяте София и България". Това заявява кметът на София Йорданка Фандъкова по повод отбелязването на Деня на българското кино, цитирана от пресцентъра на Столичната община.

Майк Помпео отива в Риад. И пак говори за убийството на Кашоги

http://clubz.bg/78201-majk_pompeo_otiva_v_riad_i_pak_govori_za_ubijstvoto_na_kashogi

Дипломат номер едно на САЩ Майк Помпео ще настоява пред саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман да бъде потърсена сметка на всички отговорни за убийството на журналиста Джамал Хашоги, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Помпео заяви това по време на визита в Катар, която е част от обиколката му в Близкия изток. 

"Ще продължим да обсъждаме с престолонаследника и със саудитците въпроса, така че на всимки да бъде потърсена сметка във връзка с неприемливото убийство на Джамал Хашоги", каза Помпео.

След визитата си в Доха той заминава за Рияд.

Американският Сенат смята принц Мохамед за "отговорен" за това убийство, станало в началото на октомври в саудитското консулство в Истанбул. Правителството на Доналд Тръмп обаче не го обвини директно, отбелязва агенцията.

В Доха Помпео каза още, че спорът между Катар и неговите съседи от Персийския залив е продължил прекалено дълго, предаде Ройтерс.

"Ние сме по-силни, когато работим заедно и споровете са ограничени. Когато имаме общо предизвикателство, споровете между страните със споделени цели никога не са от полза", подчерта той.

Бахрейн, Египет, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства обявиха бойкот на Катар през юни 2017 г. Те твърдят, че Катар финансира екстремистки групировки и е прекалено близък до Иран. Катар отрича обвиненията за финансиране на екстремисти, но Доха споделя големи офшорни полета с природен газ с Техеран, което осигурява на гражданите му най-високия доход на глава от населението в света.

Катар възстанови дипломатическите връзки с Техеран след избухването на кризата, което беше удар за Саудитска Арабия, възприемаща Иран като основен регионален съперник, отбелязва Асошиейтед прес.

По време на визитата на Помпео Катар и САЩ са се договорили за разширяване на военната авиобаза Ел Уейд в Доха. Това е най-голямата американска база в региона. В нея са разположени 11 000 военнослужещи на САЩ и на страни от антиджихадистката коалиция. Базата е ключова за операцията срещу Ислямска държава.

Нестор Ел Маестро: Има теоретична възможност да направим чудо

https://offnews.bg//futbol/nestor-el-maestro-ima-teoretichna-vazmozhnost-da-napravim-chudo-695423.html

ЦСКА все още има шанс за шампионската титла. Това обяви треньорът на "армейците" Нестор Ел Маестро. В момента Лудогорец е лидер в класирането с шест точки пред ЦСКА.

"Имаме още два мача с Лудогорец, така че теоретически е възможно. Вярваме, че можем да направим чудо, но ще е много трудно. Работата ни е да ставаме по-добри, така че надявам нашите играчи да се представят по-добре в някои отношения. Например физически, защото започнахме много добре сезона, но после сякаш загубихме инерция.

Ще се опитаме сега да не се получи така и да бъдем на ниво през целия полусезон. Тактически също има над какво да работим, но това е ежедневен процес. Предстои да играем срещу Лудогорец още два пъти, има теоретична възможност, може пък да направим чудо.

Не е моя работа кой ще бъде продаден. Не мога да дам конкретна информация. Знаете към кои играчи има най-голям интерес.

Изненадан съм приятно от начина, по който Кирил Десподов тренира и се надявам това да не се промени, ако той остане при нас след края на януари.

Валентин Антов ще получава повече шансове през втория полусезон, а от играчите, които сега са с нас – няма да пращаме повече под наем", каза Ел Маестро.

Станимир Стоилов напуска Казахстан, твърдят местни медии

https://www.actualno.com/bgfootball/stanimir-stoilov-napuska-kazahstan-tvyrdjat-mestni-medii-news_715927.html

Станимир Стоилов ще напусне Казахстан. Това пишат медиите в бившата съветска република, цитирани от "24 часа". На 1 март 2018 г. българският треньор бе назначен за национален селекционер на страната, а преди това в продължение на 4 години водеше изключително успешно "Астана", като го изведе до исторически участия в групите на Шампионската лига и Лига Европа. Начело със Стоилов обаче Казахстан се представи слабо в турнира Лига на нациите. Преди Коледа се появиха информации,

Балканската война ще може да се представя на учениците интерактивно

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2019/01/13/3373073_temata_za_balkanskata_voina_shte_moje_da_se_predstavia/?ref=rss


Нова интерактивна историческа карта за Балканската война ще могат да използват учителите по история и цивилизации, когато преподават този период в училищата, съобщава на сайта си Регионалното управление на образованието - София.<br /><br />На картата са изобразени всички военни действия от периода, които могат да бъдат проследени в тяхната времева динамика, както и статистическа информация за числеността на армиите, снимки, пълните текстове на мирните договори, спомени и дневници,...

С изложби, музика и театър продължава откриващият уикенд на Пловдив – Европейска столица на културата

https://pik.bg/с-изложби-музика-и-театър-продължава-откриващият-уикенд-на-пловдив-–-европейска-столица-на-news811353.html

С изложби, музика и театър продължава откриващият уикенд на Пловдив – Европейска столица на културата

С изложби, музика и театър в Пловдив продължава програмата от откриващия уикенд, с който градът започва домакинството си като Европейска столица на културата, съобщава БНР.

По случай 90 години от рождението на Йордан Радичков Пловдив е домакин на единствената по рода си изложба, посветена на автора.

„Неосветените дворове“ представя няколкомесечните пътувания на Радичков из сибирската шир  в началото на 60-те години на миналия век, както и документалния филм „Черказки хроники“ на режисьора Димитър Петков.

Сред акцентите в днешната програма е премиерата на танго операта от Пиацола -  „Мария от Буенос Айрес“. Спектакълът е със специалното участие на Люси Дяковска.

С подбрана програма ще посрещат децата Народната библиотека „Иван Вазов“ и Етнографският музей. С вход „свободен“ са още Природонаучният музей и Домът на киното.

„Музейко“ също е в Пловдив, за да представи едни от най-популярните открития на 19 и 20 век.

Пътуващата изложба „Еврика“ е експозиция на интерактивни модули, които децата могат да видят в Регионалния исторически музей.

„Това, което ми се иска да се случи през тази година, е този голям шанс, който има България по отношение на развитие на културата и изкуствата, да бъде използван по най-добрия начин – коментира Диана Андреева – директор на Националната обсерватория за икономика на културата, във връзка с събитията в Пловдив. - Може би трябва да се научим да бъдем с малко по-притъпена злоба, завист. Това е изключителен шанс и в България да направим един преглед на нашата културна политика, на нашите приоритети, до колко те се доближават до тези на другите страни-членки от ЕС, да помислим за това дали може през културни дейности да бъдат възстановявани региони, могат ли те да бъдат двигател за икономически растеж, както ще се случи в Пловдив. През събитията ще видим мултикултурността, ще видим защо е избран слоганът „Заедно“.

За нея е много важно Европейската столица на културата да успее да измести в дневния ред на политиците говоренето:.

„За съжаление, културата не присъства в тяхното ежедневие, в тяхното говорене. Културата в България трябва да бъде национален приоритет“, категорична е Диана Андреева.

Кратки новини: Най-малко пет жертви на снежна буря в САЩ

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/01/13/3374335_kratki_novini_nai-malko_pet_jertvi_na_snejna_buria_v/?ref=rss


Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Седми пореден ден на мирен протест във Войводиново<br /><br />Жителите се събраха в центъра на селото и настояват за премахването на незаконните постройки от ромската махала, след като двама младежи пребиха командос от армията, съобщи БНТ. Днес кметът на селото Димитър Тасев излезе с апел да...

Една стотинка в автобуса до гробищата в Търговище

https://www.24chasa.bg/novini/article/7241997

Една стотинка в автобуса до гробищата в ТърговищеЕвтината линия 11 от единия до другия край на града тръгна след обществена поръчка Ако пътуване по линия 11 на градския транспорт в Търговище, задължително си пригответе дребни жълти стотинки за билетчето - от Нова година по маршрута от квартал "Запад 3" до гробищния парк се стига на цена от 1 стотинка.

Ген. Константин Попов за Ф-16: Щом няма конкурс, как ще бъде опорочен той?

https://dnes.dir.bg/politika/gen-konstantin-popov-za-f-16-shtom-nyama-konkurs-kak-shte-bade-oporochen-toy

Основната цел е да придобием бойни способности, които обявявахме гръмогласно, че липсват, казва депутатът

Защо Македония е страдална земя

http://e-vestnik.bg/29563/zashto-makedonia-e-stradalna-zemya/

„Този Слав, като завладял силния и почти непревземаем за всички противници Мелник, станал самодържец и не се покорявал на никого от околните владетели. Понякога бил съюзник на италианците (латинците), свързвайки се с тях по роднинство, понякога държал страната на българите поради родство, а понякога на Теодор Комнин. И никога на никого не бил подчинен, нито…

Материалът Защо Македония е страдална земя е публикуван за пръв път на e-vestnik.bg.

Какви сметки ще ни донесе студът през януари

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kakvi-smetki-shte-ni-donese-studyt-prez-ianuari-2141880

Заради по-студеното време през последната седмица енергодружествата в цялата страна отчитат сериозен ръст в потреблението на ток, посочва

Малкият коалиционен партньор в Гърция се оттегли от правителството заради сделката с Македония

https://offnews.bg//evropa/malkiat-koalitcionen-partnior-v-gartcia-se-ottegli-ot-pravitelstvoto-z-695415.html

Гръцкият министър на отбраната и лидер на коалиционния партньор "Независимите гърци" Панос Каменос оттегли партията си от правителството заради сделката за новото име на Македония, предаде гръцкият Greek City Times. 

Решението на Каменос е в резултат на недоволството му от сключената със Скопие сделка, според която западната ни съседка промени името си от Република Македония на Република Северна Македония. Конституционната промяна, произлизаща от Преспанския договор между премиерите Заев и Ципрас, беше гласувана официално в македонския парламент в петък. 

Лидерът на коалиционната партия "Независимите гърци" никога не е криел възмущението си от сделката. Днес той проведе среща с гръцкия министър-председател Алексис Ципрас, след която обяви оставката си и оттеглянето на другите му шест министри от правителството.

"Нашето сътрудничество продължи четири години, правителството отразяваше националното единение. Успяхме да извадим страната от Спасителната програма - първата цел беше постигната. Колкото до Македония, не бих могъл да не жертвам мястото си. Благодарих на министър-председателя. По този проблем сътрудничеството ни не може да продължи. Напускаме правителството", каза пред журналисти Каменос.

Малко след това гръцкият премиер Ципрас заяви, че ще поиска вот на доверие на правителството, съобщи агенция "Фокус", цитирайки гръцкото издание Efimerida. 

"В продължение на почти четири години имах честно и искрено сътрудничество с Панос Каменос. На всички ни е известно, че идваме от различни политически семейства, всички идеологически различия бяха известни. Заради националния интерес, ние работихме искрено съвместно и сме постигнали много, успяхме да изведем страната от трудното приключение на меморандумите, да върнем нормалността, да подкрепим слабите, да проправим пътя за борба с корупцията", заяви пред журналисти Ципрас, цитиран от "Фокус". Той още благодари на Каменос за "честния и прям" разговор, който са провели.

Това се случва месеци преди парламентарните избори в Гърция, които предстоят на 20 октомври. В момента коалицията на Ципрас има 153 депутати в 300-местния парламент, като 145 от тях са от неговата лява партия Сириза, а останалите са от консервативната партия на Каменос.

Малкият коалиционен партньор в Гърция се оттегли от правителството заради сделката с Македония (обновена)

https://offnews.bg//sviat/malkiat-koalitcionen-partnior-v-gartcia-se-ottegli-ot-pravitelstvoto-z-695415.html

Гръцкият министър на отбраната и лидер на коалиционния партньор "Независимите гърци" Панос Каменос оттегли партията си от правителството заради сделката за новото име на Македония, предаде гръцкият Greek City Times. 

Решението на Каменос е в резултат на недоволството му от сключената със Скопие сделка, според която западната ни съседка промени името си от Република Македония на Република Северна Македония. Конституционната промяна, произлизаща от Преспанския договор между премиерите Заев и Ципрас, беше гласувана официално в македонския парламент в петък. 

Лидерът на коалиционната партия "Независимите гърци" никога не е криел възмущението си от сделката. Днес той проведе среща с гръцкия министър-председател Алексис Ципрас, след която обяви оставката си и оттеглянето на другите му шест министри от правителството.

"Нашето сътрудничество продължи четири години, правителството отразяваше националното единение. Успяхме да извадим страната от Спасителната програма - първата цел беше постигната. Колкото до Македония, не бих могъл да не жертвам мястото си. Благодарих на министър-председателя. По този проблем сътрудничеството ни не може да продължи. Напускаме правителството", каза пред журналисти Каменос.

Малко след това гръцкият премиер Ципрас заяви, че ще поиска вот на доверие. Той обаче няма да бъде подкрепен от "Независимите гърци", съобщи агенция "Фокус", цитирайки гръцкото издание Efimerida.

"В продължение на почти четири години имах честно и искрено сътрудничество с Панос Каменос. На всички ни е известно, че идваме от различни политически семейства, всички идеологически различия бяха известни. Заради националния интерес, ние работихме искрено съвместно и сме постигнали много, успяхме да изведем страната от трудното приключение на меморандумите, да върнем нормалността, да подкрепим слабите, да проправим пътя за борба с корупцията", заяви пред журналисти Ципрас, цитиран от "Фокус". Той още благодари на Каменос за "честния и прям" разговор, който са провели.

Каменос обаче заяви, че партията му оттегля подкрепата си за правителството и заплаши, че ще изключи всеки депутат, който гласува положително на вота. Всичко това се случва месеци преди парламентарните избори в Гърция, които предстоят на 20 октомври. В момента коалицията на Ципрас има 153 депутати в 300-местния парламент, като 145 от тях са от неговата лява партия Сириза, а останалите са от консервативната партия на Каменос.

Нетаняху: Преди 36 ч. нашата авиация атакува ирански складове с оръжия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7242068

Нетаняху: Преди 36 ч. нашата авиация атакува ирански складове с оръжияИзраелският премиер Бенямин Нетаняху заяви днес, че израелската авиация е нанесла в петък удар по "ирански оръжейни складове" на международното летище в сирийската столица Дамаск, съобщиха Франс прес и ТАСС. "Преди 36 часа нашата авиация атакува ирански складове, пълни с ирански оръжия на международното летище в Дамаск",

Тръмп крие от съветниците си за какво говори с руския президент

https://terminal3.bg/tramp-krie-ot-savetnicite-si-za-kakvo-govori-s-ruskija-prezident/

Доналд Тръмп е положил изключителни усилия да прикрие разговорите си с руския президент Владимир Путин, съобщи Washington Post. Включително американският президент е взимал записките на преводача си и е заповядвал той да не обсъжда случилото се с администрацията, съобщава изданието позовавайки се на свои източници от изпълнителната власт.

В резултат понастоящем не съществува подробен запис – дори класифициран – на петте срещи на Тръмп с руския лидер за последните две години. Подобна празнина е повече от необичайна за което и да било президенство, какво остава за това, разследвано за връзки с Русия, пише американското издание.

След двустранната среща между Тръмп и Путин провела се време на G20 в Хамбург на 7 и 8 юли 2017 г. служители на Белия дом и Държавният департамент искат информация от преводача на президента, но той им съобщава, че му е забранено да предоставя такава. На срещата в Хамбург присъства и тогавашния държавен секретар Рекс Тилърсън, но той също предоставя на администрацията оскъдна информация.

Подобен е развоят и на срещата в Хелзинки през 2018 г. На нея администрацията на Тръмп взима участие в първичните разговори между екипите на Кремъл и Белия дом, но след това  американският и руският президент остават на саме за повече от два часа. По време на двучасовите разговори те са единствено придружени от преводачите си.

Отново администрацията не получава обичайният подробен брифинг за разговорите – но американският преводач Марина Грос е забелязана да излиза с бележки от стаята, с които не е известно какво се случва и дали отново са иззети от американския президент.

По същия начин президентът на втория разговор с Путин в Хамбург по време на банкета на срещата на G20 присъства единствено руски преводач и държавният секретар Тилърсън. Тръмп също така провежда кратък разговор с руския президент по време на следващата среща на G20 в Буенос Айрес, декември 2018 г.

В отговор на Washington Post Тилърсън споделя, че е присъствал “изцяло” на двете срещи в Хамбург през 2017 г. между Тръмп и Путин, но отказва да обсъжда както тях, така и информацията, че на американския преводач е било забранено да обсъжда срещите и са му иззети записките.

Администрацията не успява да получи подробности и от самия Тилърсън. Единственото, което успяват да измъкнат от преводача е, че Путин е отрекъл каквато и намеса в американските избори и Тръмп е отговор “Вярвам ти.”

“Бяхне бясни, защото не получихме бриф.” споделя пред Washington Post бивш високопоставен служител на администрацията. “Само Бог знае какво са си говорили и какво са се разбрали.”

Поради липсата на запис от срещите на администрацията често ѝ се налагало да разчита на разузнавателни сведения от за реакцията на Кремъл от срещите.

Макар американският президент да не допуска никого и впоследствие да не споделя какво се е случило на срещите на живо с руския президент, то на телефонните разговори обичайно присъстват и други служители на Белия дом.

Срещата в Хамбург се случва няколко месеца след като американските медии излязоха със скандалната история, че Тръмп е разкрил строгокласифицирана информация за Близкия изток на руския външен министър Сергей Лавров по време на посещението на последния в Белия дом. На същата среща той нарича току-що уволнения директор на ФБР “лунатик”, с чието уволнение е “паднала голяма тежест” от Тръмп заради руското разследване.

Тези събития доведоха и до назначаването на специалният прокурор Робърт Мълър, който разследва американския президент за връзки с Русия. От разследването рабрахме и, че президентът е бил компрометиран от Кремъл с Trump Tower Москва, мениджърът на кампанията му си е сътрудничил с руските служби, а последните са провели мащабна пропагандна и кибероперация в помощ на Доналд Тръмп.

Пешеходка е пострадала при пътен инцидент във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=389348

6 катастрофи са обслужени от екипите на „Пътна полиция“ във Варна през последното денонощие. Това съобщиха от „Пътна полиция“. При инцидентите в града има пострадала пешеходка. Тя е с контузии и няма опасност за живота й, уточниха от полицията.

Скандалната щерка на Орхан Мурад – Сузанита се показа като бебе…

http://regiona.bg/%d1%81%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%89%d0%b5%d1%80%d0%ba%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%80%d1%85%d0%b0%d0%bd-%d0%bc%d1%83%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d1%81%d1%83%d0%b7%d0%b0/

Сузанита се показа като бебе! Скандалната певица и щерка на Орхан Мурад реши да отвори семейния албум,пише бгднес. Разглеждайки го, ексцентричната изпълнителка попадна на снимка, на която е бебе.

Сузанита изглежда доста невинно, за разлика от сега.

„Преди 15 години“, написа певачката, която не пропусна да покаже пред феновете си как е изглеждала като бебе.

Материалът Скандалната щерка на Орхан Мурад – Сузанита се показа като бебе… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Тайсън Фюри не вярва, че някога ще се бие с Антъни Джошуа

https://offnews.bg//bojni/tajsan-fiuri-ne-viarva-che-niakoga-shte-se-bie-s-antani-dzhoshua-695422.html

Бившият световен шампион в тежката категория по бокс Тайсън Фюри сподели, че е загубил надежди за негова бъдеща битка с Антъни Джошуа.

"Вече победих Уайлдър. И ще направя същото с Джошуа, ако ми се даде възможност. Но не мисля, че ще я получа. Съжалявам, че разочаровам феновете.

Джошуа никога не би могъл да ме победи, дори с два чука в ръцете. И хората от щаба му го знаят. Не са глупави. Това е бизнес, така че той няма да се бие.

Просто е. Те могат да кажат, че ще се бият. Те могат да преговарят, но след това ще се бият с някой друг. Както продължават да правят. Но тази битка няма да се случи. Затова не очаквам нищо", каза Фюри

Циганския крал е все по-близо до реванш с Дионтей Уайлдър, но все още нищо не е потвърдено. По последна информация, двамата ще се изправят един срещу друг в първата половина на 2019 година.

НС ще гласува предложението за преговори за F-16 в сряда

https://www.actualno.com/politics/ns-shte-glasuva-predlojenieto-za-pregovori-za-f-16-v-srjada-news_715926.html

В сряда в пленарна зала ще се гласува предложението на правителството за преговори за придобиване на изтребители F-16. Това обяви зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов (ГЕРБ). Той напомни, че на този етап се разрешава на кабинета да води преговори със САЩ за самолетите, а договорените параметри отново ще минат през парламента за одобрение. Относно обвиненията на лидера на БСП Корнелия Нинова и на президента Румен Радев Христов каза, че досега всичко се прави по процедура, а обв

Хиляда и петстотин касови апарати вече работят според новите изисквания

https://petel.bg/Hilyada-i-petstotin-kasovi-aparati-veche-rabotyat-spored-novite-iziskvaniya__298812

Хиляда и петстотин касови апарати вече работят според новите изисквания на Наредба Н-18/2006г., съобщиха от НАП. Близо 40 000 касови бележки ...

Израел подпука Сирия с нова сила

https://petel.bg/Izrael-podpuka-Siriya-s-nova-sila__298811

За последните 36 часа израелски военни са атакували цели в Сирия. Това потвърди министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху по врем...

"Обзървър": Британски военни готвят ключови министерства за Брекзит без сделка

https://www.24chasa.bg/novini/article/7242072

"Обзървър": Британски военни готвят ключови министерства за Брекзит без сделкаНад десетина военни плановици са изпратени от британското министерство на отбраната в ключови министерства във връзка с подготовката на страната за излизане от ЕС, съобщава днес в. "Обзървър", цитиран от ДПА. Шестима военни плановици са изпратени в правителствения секретариат, четирима в пограничната служба на страната,

Китайският министър на търговията: Ще работим за изглаждане на отношенията със САЩ

https://www.investor.bg/drugi/338/a/kitaiskiiat-ministyr-na-tyrgoviiata-shte-rabotim-za-izglajdane-na-otnosheniiata-sys-sasht--275201/

Джун Шан заяви, че Пекин ще насърчи външните инвестиции и ще работи за приемането на закон за чуждестранните инвестиции

Стефан Софиянски: Извинявайте, но какво работи Томислав Дончев?

https://frognews.bg/novini/stefan-sofiianski-izviniavaite-kakvo-raboti-tomislav-donchev.html

Какво работи Томислав Дончев. Той е вицепремиер. По какво? Това попита в студиото на „Денят започва“ по БНТ Стефан Софиянски, бивш служебен министър-председател и кмет на София. Как какво – отговаря за електронното правителство, - отвърна водещият Георги Любенов. Софиянски се засмя.

Гръцкият военен министър напуска заради името на Македония

https://www.mediapool.bg/gratskiyat-voenen-ministar-napuska-zaradi-imeto-na-makedoniya-news288520.html

Министърът на отбраната на Гърция и лидер на партията "Независими гърци" Панос Каменос обяви в неделя, че неговата партия ще се оттегли от коалиционното правителство, тъй като не приема договора със съседна Македония за името й, постигнат миналата година между гръцкия премиер Алексис Ципрас и македонския му колега Зоран Заев.   "Срещнах се с премиера, имахме доста дълъг разговор. Имахме сътрудничество, което продължи цели четири години в правителство на националното единство. Ние успяхме да извадим страната от меморандумите. Първата цел бе постигната. Но темата за Македония не ми позволява да не пожертвам поста си. Благодарих на премиера. По националния въпрос това сътрудничество не може да продължи. "Независими гърци" се оттегля от правителството", заяви Каменос. Той допълни, че шестимата министри от партията му ще излязат от правителството. Ефектът от това решения засега не е ясен, отбелязва Ройтерс. Следващите редовни парламентарни избори в Гърция са през октомври. Коалицията на Ципрас има 153-ма от общо 300 депутати в гръцкия парламент, като 145 са от неговата партия "Сириза". Каменос, който е в коалиция с Ципрас от 2015 г., никога не е прикривал враждебното си отношение към споразумение с Македония, чийто парламент вече гласува конституционните промени, за да се именува тя Северна Македония, както се договориха Ципрас и Заев. Споразумението има силната подкрепа на ЕС и САЩ, тъй като разрешаването на спора между двете страни ще отвори пътя за присъединяването на Скопие към евроатлантическите структури. В Гърция обаче има сериозна съпротива срещу това името на съседната държава да съдържа названието на северната гръцка област Македония, в което гърците подозират териториални претенции. Каменос обяви по-рано, че споразумението е национално предателство и многократно заплаши да напусне коалицията, ако документът бъде внесен за ратификация в гръцкия парламент, което се очаква да стане по-късно този месец. Каменос каза, че всяка сделка, включваща името "Македония" за названието на съседната държава, е неприемливо, тъй като то е неотменно свързано с гръцката цивилизация и култура. Основната опозиционна партия "Нова демокрация", която води в социологическите проучвания, се закани да блокира сделката. Правителството обаче се надява, споразумението ще мине в парламента с гласовете на лявоцентристки и независими депутати. Македонският премиер Заев се натъкна на огромни трудности, но в крайна сметка успя да договори парламентарна подкрепа за конституционните промени, които бяха гласувани в петък. Двете страни постигнаха споразумение за името през юни м.г.. То обаче ще стане факт едва след като го гласува и гръцкият парламент. Заради вътрешнополитически скандал през октомври оставка подаде и гръцкият външен министър Никос Коцияс. Той бе архитект на споразумението с Македония, но напусна заради сблъсък с Каменос и неудовлетворен, че не е получил достатъчна подкрепа от Ципрас.  

Гръцкият премиер иска вот на доверие след краха на коалицията заради името на Македония

https://www.mediapool.bg/gratskiyat-premier-iska-vot-na-doverie-sled-kraha-na-koalitsiyata-zaradi-imeto-na-makedoniya-news288520.html

Гръцкият премиер Алексис Ципрас съобщи, че ще поиска вот на доверие от парламента, след като коалиционният му партньор напусна правителството и то остана без парламентарно мнозинство, откривайки възможността за предсрочни избори, предаде Ройтерс. По-рано в неделя министърът на отбраната на Гърция и лидер на партията "Независими гърци" Панос Каменос обяви, че неговата партия ще се оттегли от коалиционното правителство, тъй като не приема договора със съседна Македония за името й, постигнат миналата година между гръцкия премиер Ципрас и македонския му колега Зоран Заев. Той допълни, че шестимата министри от партията му ще излязат от правителството. Малко по-късно Ципрас заяви пред журналисти: "Аз взех моето решение и информирах председателя на парламента, чие незабавно ще задвижим конституционната процедура за подновяване на доверието към моето правителство" Вотът на доверие се очаква да бъде гласуван следващата седмица. Каменос заяви, че депутатите му няма да подкрепят Ципрас. Коалицията на Ципрас има 153-ма от общо 300 депутати в гръцкия парламент, като 145 са от неговата партия "Сириза", която освен това е подкрепяна от един независим депутат. "Независими гърци" има 7 депутати. Според социологическите проучвания "Сириза" изостава с 12 пункта от консервативната партия "Нова демокрация", която също се противопоставя на споразумението с Македония и заплашва да го блокира. Пламенен ляв политик, Ципрас спечели изборите през 2015 г. с обещания срещу мерките за финансови икономии, но се наложи да прилага, за да спаси страната си, изпаднала до ръба на фалит и приела международен спасителен план. Гърция излезе от спасителната програма в средата на 2018 г. Каменос, който е в коалиция с Ципрас от 2015 г., никога не е прикривал враждебното си отношение към споразумение с Македония, чийто парламент вече гласува конституционните промени, за да се именува тя Северна Македония, както се договориха Ципрас и Заев. Споразумението има силната подкрепа на ЕС и САЩ, тъй като разрешаването на спора между двете страни ще отвори пътя за присъединяването на Скопие към евроатлантическите структури. "Срещнах се с премиера, имахме доста дълъг разговор. Имахме сътрудничество, което продължи цели четири години в правителство на националното единство. Ние успяхме да извадим страната от меморандумите. Първата цел бе постигната. Но темата за Македония не ми позволява да не пожертвам поста си. Благодарих на премиера. По националния въпрос това сътрудничество не може да продължи. "Независими гърци" се оттегля от правителството", заяви Каменос. В Гърция обаче има сериозна съпротива срещу това името на съседната държава да съдържа названието на северната гръцка област Македония, в което гърците подозират териториални претенции. Каменос обяви по-рано, че споразумението е национално предателство и многократно заплаши да напусне коалицията, ако документът бъде внесен за ратификация в гръцкия парламент, което се очаква да стане по-късно този месец. Каменос каза, че всяка сделка, включваща името "Македония" за названието на съседната държава, е неприемливо, тъй като то е неотменно свързано с гръцката цивилизация и култура. До момента правителството разчиташе, че споразумението ще мине в парламента с гласовете на лявоцентристки и независими депутати. Междувременно гръцката прокуратура разследва телефонни заплахи срещу депутати, които в изявления подкрепят споразумението. Опозицията настоява за референдум за името на "Северна Македония". Македонският премиер Заев се натъкна на огромни трудности, но в крайна сметка успя да договори парламентарна подкрепа за конституционните промени, които бяха гласувани в петък. Двете страни постигнаха споразумение за името през юни м.г.. То обаче ще стане факт едва след като го гласува и гръцкият парламент. Заради вътрешнополитически скандал през октомври оставка подаде и гръцкият външен министър Никос Коцияс. Той бе архитект на споразумението с Македония, но напусна заради сблъсък с Каменос и неудовлетворен, че не е получил достатъчна подкрепа от Ципрас.  

В Чирпан се откриват Яворови януарски дни

https://pik.bg/в-чирпан-се-откриват-яворови-януарски-дни-news811351.html

В Чирпан се откриват Яворови януарски дни

Традиционните Яворови януарски дни ще бъдат открити тържествено днес в Чирпан със запалване на символичен огън на Яворовата поезия и факелно шествие до градския парк, съобщава БНР.

Акцент на честванията ще бъдат две годишнини - 120 години от написването на стихотворението „Арменци“ и 65 години от създаването на къщата-музей на поета в Чирпан.

"Предвидена е тържествена Яворова вечер, в която ще има слово за Яворов на проф. Цветан Ракьовски от Югозападния университет "Неофит Рилски", поетично четене на едни от най-изявените съвременни поети - Маргарита Петкова, Камелия Кондова и Атанас Капралов – разказа Златина Колева, изпълняваща длъжността директор на Къща - музей "Пейо Яворов". - Вечерта ще завърши с концерт на вокален квартет "Цветоглас".

В рамките на втората вечер, посветена на арменската общност, ще бъде показана изложба от скулптури и графики на арменски творци от Пловдив.

 

Все още не се знае кой е разорал дюните на къмпинг 'Смокиня'

https://offnews.bg//obshtestvo/vse-oshte-ne-se-znae-koj-e-razoral-diunite-na-kamping-smokinia-695419.html

Към момента все още не е установено кой е разорал дюните край къмпинг "Смокиня". 

Проверка на регионалната инспекция по околна среда в Бургас показва, че дюните на къмпинг "Смокиня'' са унищожени от тежка техника. Булдозер е разорал цялата плажна ивица и е натрупал камари с пясък пред караваните и бунгалата. Част от екопътеката, водеща към плажа, е демонтирана, а една от дюните е пресечена от тежката машина.

Директорът на бургаската екоинспекция направи повторен оглед, след като справка в кадастъра показала, че близо 300 кв. м от разровените дюни са на територията "пясъчен плаж", който е държавна собственост.

Инж.Тонка Атанасова, директор на РИОСВ-Бургас, пред БНТ: Тъй като през вчерашния ден не можахме да установим извършителя, още в понеделник ще бъде направено геодезическо заснемане с колегите от Министерството на туризма, за да определим дали тези дюни, които са разрушени в момента, попадат в концесионната площ.

Терените, на които са разположени каравани и бунгала, са частна собственост, а плажът е отдаден на концесия. По закон концесионерът трябва да се грижи целогодишно за състоянието на пясъчната ивица. Още от 1984 г. това място е защитена територия "Пясъчни дюни" и разораването се наказва, заявиха от екоинспекцията.

Инж.Тонка Атанасова, директор на РИОСВ-Бургас, пред БНТ: Законът предвижда от 1000 до 10 000 лв. глоба за този род нарушения.
От екоинспекцията казаха, че заличаването на дюната няма как да стане без знанието на концесионера, но до момента никой не желае да свидетелства кога точно и кой е разорал дюните.

Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос подаде оставка

https://www.24chasa.bg/novini/article/7242056

Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос подаде оставкаМинистърът на отбраната на Гърция Панос Каменос подаде оставка днес в знак на протест срещу споразумението, което слага край на дългогодишния спор с Македония за нейното име, помрачавайки бъдещето на коалиционното правителство месеци преди общите избори, съобщи Ройтерс. Панос Каменос, чиято партия Независими гърци крепи правителството на премиера

Смолянчанин смля от бой уличен търговец, но си плати солено

http://www.struma.com/sinya-lampa/smolyanchanin-smlya-ot-boi-ulichen-turgovec-no-si-plati-soleno_144316/

Смолянчанин бе пребит пред супермаркет в областния град заради това, че си позволил да продава на паркинга плодове и зеленчуци. Мъжът бил нападнат с юмруци от свой съгражданин. Нанесени му били множество удари в областта на лицето и главата, като изразното средство трябвало да накара родопчанина да спре с търговската си дейност.

Повече от година след саморазправата биячът бе осъден от районните магистрати в Смолян. Той бе признат за виновен и получи година „лишаване от...

Продължава

Анекс от септември е освободил от няколко ангажимента фирмата, изградила тол системата

https://www.actualno.com/society/aneks-ot-septemvri-e-osvobodil-ot-njakolko-angajimenta-firmata-izgradila-tol-sistemata-news_715877.html

Със сключване на допълнително споразумение от края на септември миналата година Агенция "Пътна инфраструктура" е променила няколко от клаузите по договора за разработване на системата за електронната винетка и тол системата. Чрез анекса част от първоначално предвидените дейности отпадат напълно, а други са частично изменени. Удължени са и някои от сроковете на изпълнение на поръчката. Малко преди неуредиците и недосмислиците по работата на електронната система в нача

Христо Бойчев: Всички излъгаха, че ”шъ съ оправим”, някои се оправиха

https://frognews.bg/novini/hristo-boichev-vsichki-izlagaha-che-sha-opravim-niakoi-opraviha.html

Всички излъгаха, че ще се оправим, някои се оправиха. По принцип е така. По този начин големият драматург Христо Бойчев коментира години по-късно известната реплика ”Шъ съ оправим!”

Христо Бойчев: Всички излъгаха, че ”шъ съ оправим”, някои се оправиха

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/hristo-boichev-vsichki-izlagaha-che-sha-opravim-niakoi-opraviha.html

Всички излъгаха, че ще се оправим, някои се оправиха. По принцип е така. По този начин големият драматург Христо Бойчев коментира години по-късно известната реплика ”Шъ съ оправим!”

Тръмп криел подробности от разговорите с Путин

http://www.moreto.net/novini.php?n=389345

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е скрил от членовете на администрацията си подробности за първите си разговори с руския президент Владимир Путин, които се състояха през лятото на 2017 г. в Хамбург по време на срещата на върха на Г-20.

Мая Манолова не мисли за втори мандат като омбудсман

http://www.struma.com/obshtestvo/maya-manolova-ne-misli-za-vtori-mandat-kato-ombudsman_144315/

КЕВР вече традиционно защитава монополистите за сметка на гражданите, негодува тя

Не мисля да бъда следващият омбудсман на България. Не знам в каква кондиция ще бъда след година и половина, а тази работа изисква много труд, усилия и концентрация. При всеки един опит за посегателство върху права на хора, моята намеса е очаквана и неизбежна.

"В крайна сметка има много други възможности. Винаги един край е възможност за ново начало", каза още Манолова.Тя коментира увеличението в цената на водата от началото на годината, която смята да атакува с жалба в...

Продължава

Сила голяма! Който умее добре да работи умее и да се весели! Над 500 от ГЕРБ Петрич посрещнаха новата година с луд купон и много гости

http://www.struma.com/obshtestvo/sila-golyama-koito-umee-dobre-da-raboti-umee-i-da_144314/

Над 500 активисти на ГЕРБ посрещнаха новата година с традиционния си купон. Съчетали полезната среща на актива с приятен финал, герберите от южния град показаха, че са сила голяма. Както умеят добре да работят, така и умеят добре да се веселят.

Купонът им бе орисан за едно ново начало на важната 2019-та изборна година, когато отново ще избираме кметове по места. Кметът на Петрич Димитър Бръчков, който е лидер на местната структура се прояви като отличен организатор и успя да направи...

Продължава

Правителството в Гърция се разпадна заради договора с Македония

https://frognews.bg/novini/pravitelstvoto-gartsiia-razpadna-zaradi-dogovora-makedoniia.html

Лидерът на националистическата дясна партия „Независими гърци“ Панос Каменос, обяви, че напуска правителствената коалиция със социалистите от „Сириза” заради несъгласие с премиера Алексис Ципрас за Договора от Преспа между Гърция и Македония, предадоха гръцки медии.

Утре ще се заоблачи, на места ще превалява сняг

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7242046

Утре ще се заоблачи, на места ще превалява снягАтмосферното налягане ще продължи да се понижава и ще се задържи по-ниско от средното за месеца. През нощта над по-голямата част от страната ще има временно разкъсване и намаление на облачността. Още преди обяд от запад отново ще се заоблачи и на отделни места в Западна България ще превали слаб сняг,

За първи път: Над 18 млн. лв. са собствените приходи в бюджета на Враца за 2019 година

https://pik.bg/за-първи-път-над-18-млн-лв-са-собствените-приходи-в-бюджета-на-враца-за-2019-година-news811346.html

За първи път: Над 18 млн. лв. са собствените приходи в бюджета на Враца за 2019 година

Бюджетът на Враца за тази година ще е около 60 млн. лв., презентира финансовата рамка кметът Калин Каменов, цитиран от „Конкурент”.

В личния си блог градоначалникът написа, че „собствените ни приходи през 2019 г. за пръв път те ще надхвърлят 18 млн. лв. Общата сума за реализиране на общинските дейности е над 23 млн. лв. Най-голяма част от тях ще бъде вложена в капиталови разходи, строителство и ремонти в града, поддръжка и благоустрояване. Тук влизат и дейностите по чистотата. За поредна година успяхме да заложим по-солидни средства за образование, социални дейности и спорт“.

Според Каменов, най-важните проекти, които местната власт планира да реализира чрез бюджета за тази година извън текущата работа, са:

Закупуване на нови екологични автобуси и тролейбуси за 3 300 000 лв.

Благоустрояване в населените места на общината – близо 650 000 лв.

Следващ етап от ремонтните дейности на стадион “Христо Ботев” за 500 000 лв.

„Планирали сме довършване на приюта за бездомни кучета, закупуване на нова техника на БКС, изграждане на 5 нови детски площадки, поне 2 нови паркинга, разширяване на волейболната зала, създаване на скейтпарк и много други“, допълва още Каменов.

„Гласуването на бюджета от страна на общинските съветници е политически акт и ясно видяхме как през миналата година много колеги не подкрепиха документа, само заради партийни поръчения. Предполагам сега, в изборна година, ще бъде същото. За това държа лично да запозная гражданите с приоритетите, които искаме да осъществим.

Надявам се да дойдат повече хора на публичното обсъждане на 15 януари от 17:00 часа в Конферентната зала на Община Враца. Това е най-важното решение, което трябва да вземем до края на мандата ми и ще бъда щастлив, ако това се случи с широка подкрепа“, пише още в блога на градоначалника.

 

 

Бус изгоря на магистрала "Тракия"

https://www.24chasa.bg/region/article/7242054

Бус изгоря на магистрала "Тракия"Бус "Фолксваген" е изпепелен напълно, след като пламна в движение на автомагистрала "Тракия". От пловдивската полиция съобщиха, че сигналът е бил подаден в 11, 40 ч. Няма пострадали хора. Шофьорът е успял да се измъкне невредим. Инцидентът е станал преди разклона за с. Цалапица в посока Пловдив. Трафикът по аутобана не е затруднен,

Бус изгоря на магистрала "Тракия"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7242054

Бус изгоря на магистрала "Тракия"Бус "Фолксваген" е изпепелен напълно, след като пламна в движение на автомагистрала "Тракия". От пловдивската полиция съобщиха, че сигналът е бил подаден в 11, 40 ч. Няма пострадали хора. Шофьорът е успял да се измъкне невредим. Инцидентът е станал преди разклона за с. Цалапица в посока Пловдив. Трафикът по аутобана не е затруднен,

Откъс от "Попитай сърцето" на Амели Нотомб

https://www.dnevnik.bg/kultura/2019/01/13/3372634_otkus_ot_popitai_surceto_na_ameli_notomb/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Попитай сърцето", с автор Амели Нотомб, предоставен от Издателство "Колибри"<br /><br />Новият роман на Амели Нотомб повелява: "Попитай сърцето". Спиращ дъха разказ за трудното израстване на едно лишено от обич дете, за това как ревността преминава в завист и любовта в омраза.<br /><br />"Попитай сърцето" е история за първичните страсти и инстинкти, които често...

Има ли мъж до себе си Гери-Никол?

https://www.actualno.com/showbusiness/ima-li-myj-do-sebe-si-geri-nikol-news_715920.html

Младата изпълнителка Гери-Никол изпрати старата година с нова песен, която бързо се превърна в хит. „Песента „Устни” показа една по-различна страна от мен. Парчето е по-любовно и баладично. Супер много се харесва на всичките ми почитатели”, каза певицата пред Нова телевизия. Гери-Никол сподели още, че в момента няма приятел. „Чувствам се много щастлива, но причината за това не е мъж”, категорична бе тя. По думите й обича живота и не

Неправилно хранене е причината България да е в първата четвъртина на Европа по смъртност

http://www.transmedia.bg/2019/01/13/%d0%bd%d0%b5%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d1%85%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b5-%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d1%87%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0/

 

Храната не може да убива сама по себе си, но може да провокира заболявания като инсулти, инфаркти. Основната причина за неправилното хранене на българина е бързото хранене, некачествените храни заради липсата на финанси и кризите, през които народът ни минава.

Това казва д-р Райна Стоянова от клиниката по „Ендокринология, метаболитни нарушения и диететика” в УМБАЛ „Царица Йоанна в ИСУЛ” . Специалистът коментира изследването на университета „Фридрих Шилер” в Йена, според чиито данни България е в първата четвъртина на Европа по смъртност, предизвикани от неправилно хранене. Според проучването, което обхваща данни от 1990 до 2016 година, 260 души са починали у нас от болести на съдовата система, породени от вредните хранителни навици.

Фактически без бившите съветски републики България се оказва страната с най-вредно хранене в ЕС. По оценки на учените през 2016 г. неправилното хранене е станало причина за около половината от смъртните случаи в Европа.

Д-р Райна Стоянова: „Лошото хранене води до т.нар. социално значими заболявания, които са такива, защото водят до инвалидизиране и по-висока смъртност на населението. Такива са захарният диабет тип 2, който е в следствие на наднорменото тегло, обездвижването, което също води до наднормено тегло и съответно до захарен диабет, който увеличава многократно сърдечно-съдовият риск. Сърдечно-съдовите инциденти са следствие на неправилното хранене, на повишения холестерол, на обездвижването. Стресът също оказва влияние върху здравето ни”, посочи докторът.

Според нея голяма част от българите все още не са разбрали, че храната е горивото на тялото и с каквото се храним, такива сме и ние. Повечето млади обаче се интересуват от това да са здрави, не пушат, живеят активно, интересуват се от храненето си.

„По-възрастното поколение страда от неправилното хранене поради ред причини и в немалка степен те са финансови. Хората си мислят по-скоро дали имат какво да ядат, а не какво да ядат”, коментира още д-р Райна Стоянова. Колкото по-малко кулинарно е обработена храната, толкова тя ще е по-полезна.

Единствената достъпна здравословна храна е тази от градината, която е в пъти по-добра от продаваната. Д-р Стоянова съвтева:

„Храната трябва да бъде балансирана. Трябва да се храним редовно, не трябва да пропускаме хранене.  Не трябва да ядем пържени и прекалено мазни храни. Да избягваме транс мазнините, изкуствените подсладители и добавки”, казва още д-р Стоянова и препоръча да купуваме естествени храни, а не пакетирани и препоръчва редовно да пием вода. Д-р Стоянова призова да не се храним бързо и на крак, а да се наслаждаваме на храната и да я сдъвкваме добре, както да се разхождаме и да мислим за себе си.

 

Сърбия посреща Нова година днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/7242047

Сърбия посреща Нова година днесНова година по стария Юлиански календар или т.н. Сръбска нова година ще бъде отбелязана днес с фойерверки пред белградския храм Свети Сава, съобщи Танюг. Много граждани се очаква да се съберат на площадите, където ще има концерти на открито. Вечерта в църквите са предвидени празнично бдение и молебен, който се отслужва в края на всяка година,

Хванаха издирвания италиански терорист Чезаре Батисти в Боливия

https://petel.bg/Hvanaha-izdirvaniya-italianski-terorist-CHezare-Batisti-v-Boliviya__298810

Снимка Уикипедия Бившият крайноляв италиански активист Чезаре Батисти, издирван от бразилските власти от декември, беше заловен в Бол...

Фандъкова поздрави българската филмова общност за професионалния празник

https://petel.bg/Fandakova-pozdravi-balgarskata-filmova-obshhnost-za-profesionalniya-praznik__298809

"Поздравявам българската филмова общност с професионалния празник. През последните години вие печелите международно признание, достига...

Мая Манолова не мисли за втори мандат като омбудсман

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/maya-manolova-ne-misli-za-vtori-mandat-kato-ombudsman

КЕВР вече традиционно защитава монополистите за сметка на гражданите, негодува тя

Японско издание: В Северна Корея храните поскъпват значително

https://www.24chasa.bg/novini/article/7242040

Японско издание: В Северна Корея храните 
поскъпват значителноЦените на продоволствените и други стоки в Северна Корея отчитат съществен растеж заради международните икономически санкции срещу Пхенян, съобщи ТАСС, позовавайки се на японското издание "Асахи". Вестникът пише днес, че по данни на дезертьори от Северна Корея през последните няколко месеца царевицата,

БЧК – Варна раздава хранителни продукти

http://www.moreto.net/novini.php?n=389340

До 28 февруари, поетапно в цялата област Варна, доброволци на Български Червен кръст ще раздадат 350 тона хранителни продукти, научи Moreto.net. Продуктите са предназначени за 14570 уязвими български граждани от областта, по Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане на най-нуждаещи се лица, съфинансирана от Европейския съюз.

Огнен ад на „Тракия”, черни кълба дим се носят над магистралата (СНИМКИ)

http://www.struma.com/sinya-lampa/ognen-ad-na-trakiya-cherni-kulba-dim-se-nosyat-nad_144313/

Бус се е запалил на АМ „Тракия”. Возилото се е движело в посока Пловдив. Към момента не е ясно какви са причините за огнения ад.

Сигналът за горящото возило е подаден в полицията в 11.40 часа. Инцидентът е станал преди разклона за село Цалапица, в посока Пловдив. Бусът марка "Фолксваген" е пламнал в движение и е изгорял напълно. Няма пострадали хора, съобщават от полицията. Движението не е затруднено, тъй като бусът е в аварийната лента./blitz.bg

Ел Маестро не очаква ЦСКА да взима много играчи

https://www.dnevnik.bg/sport/2019/01/13/3374330_el_maestro_ne_ochakva_cska_da_vzima_mnogo_igrachi/?ref=rss


Треньорът на ЦСКА Нестро Ел Маестро изрази желание да запази отбора си от есента и с него да преследва първото място в шампионата. Наставникът на червените говори пред медиите почти седмица след началото на зимната подготовка. Според Ел Маестро е малко вероятно в тима да има много трансфери.<br /><br />"Няколко път повторих, че съм доволен от отбора си и се радвам, че сме сериозен тим. Със сигурност няма да сменяме 6-7 човека, което е позитивно. В ЦСКА винаги е възможно някой...

Лоши новини за задържаните свидетели по делото за КТБ

http://www.struma.com/sinya-lampa/loshi-novini-za-zadurjanite-svideteli-po-deloto-za-ktb_144312/

Съдът остави в ареста петимата задържани свидетели по делото за фалита на КТБ. Прокуратурата ги обвинява в пране на пари. Сумата, за която Красимир Зарев, Венцислав Тодоров, Иван Стойков, Васил Шуманов и Никола Киров са обвинени, според адвокатите, е два милиона и половина лева, съобщава bTV.

Днес прокуратурата поиска задържаните да останат в ареста. Защитата на свидетелите поиска отвод на съдията от Специализирания наказателен съд и запита как изведнъж са се появили рискове петимата...

Продължава

Панос Каменос напуска правителството на Ципрас

https://www.actualno.com/balkani/panos-kamenos-napuska-pravitelstvoto-na-cipras-news_715918.html

Гръцкият министър на отбраната и лидер на партията "Независими гърци" Панос Каменов, коалиционен партньор в кабинета на Алексис Ципрас, напуска правителството. Това стана ясно след среща между него и Ципрас тази сутрин в Атина. "Срещнах се с министър-председателя. Проведохме доста дълга дискусия. Нашето сътрудничество продължи четири години в правителството на националния консенсус между две партии от различни части на политическия спектър. Извадихме страната от Спасителната пр

А така! Бившата изгора на Райна – Коцето се пенсионира…

http://regiona.bg/%d0%b0-%d1%82%d0%b0%d0%ba%d0%b0-%d0%b1%d0%b8%d0%b2%d1%88%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d0%b3%d0%be%d1%80%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%b9%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d1%86%d0%b5%d1%82%d0%be/

Почитател на фолк певеца Константин се оплака, че иска да отиде на негово участие, но няма как, защото изпълнителят вече не поема каквито и да било ангажименти. Той вече е излязъл в пенсия и почти не се изявява в заведенията. Фолкаджията се занимава с нощния клуб, който държи в столицата, и планува нови бизнес начинания. Музиката е напълно загърбена.

„Коцето достатъчно години е на сцената и прибра хонорари не от един или два риалилити формата. Може да си позволи да не пее, изкарал е достатъчно пари. Много рядко поема участия – търсят го поне за 7-8 ангажимента в месеца, но той приема едва по един-два”, коментираха негови колеги.

Проверката ни показа, че наистина през най-оборотния за чалага гилдията месец декември, дуетната половинка на Алисия е извил глас само по веднъж в Перник и Пловдив, както и в новогодишната нощ, когато пя в столичен чалга клуб. А дори и най-маргиналните изпълнители, през декември имаха по 15-20 участия.

След като сбъдна голямата си мечта и си построи палат в Банкя, Константин се успокои, че има дом и вече може да се отдаде на почивка,пише hotarena. Шикозният му имот се оценява на над 1,5 млн. лева. Още в началото на 2018 г. фолк идолът обяви, че ще намали участията си, тъй като бизнес начинанията му поглъщат голяма част от енергията му, а иска и време за семейството си. Константин не се появи и на концерта на телевизия „Планета” в началото на декември. Освен това, от известно време той има проблеми с гласните си струни и любезно отклонява покани за участия.

„Имам сериозни здравословни проблеми с гласа, но не мисля, че трябва да натоварваме хората с лични теми“, заяви Коцето преди време, признавайки, че положението не е никак розово, пише „Уикенд“.

„Честно казано, нямам тази енергия всяка нощ да съм на участия. Аз съм на 43 години вече. Взех каквото можах, вече 22 години съм на сцената – сега е ред на по-младите колеги. Повече известност не искам, мечтая за спокоен живот и да съм здрав, а ако продължа да пея така упорито, най-много да остана без глас”, смее се бившият на Райна.

Материалът А така! Бившата изгора на Райна – Коцето се пенсионира… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Трима скиори загинаха при лавина в Алпите, четвърти е в неизвестност

https://offnews.bg//sviat/trima-skiori-zaginaha-pri-lavina-v-alpite-chetvarti-e-v-neizvestnost-695414.html

Трима германски скиори бяха убити от лавина в австрийските Алпи, а четвърти е в неизвестност, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на германската полиция.

Телата на тримата мъже, на възраст 57, 36 и 32 години, били открити снощи близо до курорта Лех, няколко часа след като съпругата на единия съобщи за изчезването им.

Полицията във Форарлберг, най-западната австрийска провинция, заяви, че трябвало да прекъсне издирването на друг германец, на 28 години, поради силния снеговалеж и опасност от лавини.

Преди два дни трима души бяха ранени, след като лавина падна върху хотел в Алпите. 

14-годишният, пострадал след опит за селфи на жп гара, е с 60% изгаряния

https://www.24chasa.bg/novini/article/7242038

14-годишният, пострадал след опит за селфи на жп гара, е с 60% изгаряния14-годишният Божидар от Стара Загора е в критично състояние след опит за екстремно селфи на железопътната гара в старозагорското село Калитиново. Волтова дъга буквално е изхвърлила детето от покрива на вагона. В късния следобед вчера Божидар решил да си прави екстремно селфи и отишъл на гарата с приятели.

Кой разора дюните на къмпинг „Смокиня“ - спешни проверки (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/koj-razora-diunite-na-kymping-smokinia-speshni-proverki-snimkivideo-2141861

Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас ще извърши повторна проверка на увредените дюни на къмпинг "Смокиня" край Созопол. Това ще се случи на 14 януари, съобщиха от пресцентъра на РИОСВ.
 
В

Ето кои хора по-често боледуват от грип

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/eto-koi-hora-po-chesto-boleduvat-ot-grip-2141872

Рискът от грипни болести се оказа тясно свързан с микроби в носа и гърлото, съобщи сайтът bioRxiv.
 
Американски биолози установиха кои хора по-често боледуват от грип. Те констатираха, че вероятността от грипни заболявания е свързана

В Северна Корея храните поскъпват значително

//dariknews.bg/novini/biznes/v-severna-koreia-hranite-poskypvat-znachitelno-2141878

Цените на продоволствените и други стоки в Северна Корея отчитат съществен растеж заради международните икономически санкции срещу Пхенян, съобщи ТАСС, позовавайки се на японското издание "Асахи".
 
Вестникът пише днес, че по данни на

Тереза Мей предупреди за възможна катастрофа, ако споразумението за Брекзит бъде отхвърлено

//dariknews.bg/novini/sviat/tereza-mej-predupredi-za-vyzmozhna-katastrofa-ako-sporazumenieto-za-brekzit-byde-othvyrleno-2141857

Британският премиер Тереза Мей предупреди депутатите, че евентуално отхвърляне на предложения от нея план за напускане на Европейския съюз би имало катастрофални последствия за страната, предаде Ройтерс.
 
Мей отправи призива си за подкрепа са

Обясниха какво е предизвикало лавината над Банско, убила 2-ма сноубордисти

http://www.struma.com/obshtestvo/obyasniha-kakvo-e-predizvikalo-lavinata-nad-bansko-ubila-2-ma-snoubordisti_144311/

Добрата екипировка не застрахова никого. Туристите да не си мислят, че са безсмъртни. Това заяви планинският спасител Ивайло Валеов в ефира на Нова тв по повод нелепата смърт на двамата сноубордисти, затрупани от лавина вчера в района на Бъндеришки улеи над Банско.

“В долната си част улеят е горист. Хората си мислят, че след като има гора, значи е безопасно. Това съвсем не е така. Условията са такива, че може да падне лавина почти навсякъде”, каза той.

Според него...

Продължава

Пламен Илиев: Може да се появят сантименти, когато се изправя срещу Левски

https://offnews.bg//futbol/plamen-iliev-mozhe-da-se-poiaviat-santimenti-kogato-se-izpravia-sres-695416.html

Трансферният удар на Лудогорец тази зима Пламен Илиев отпътува тази сутрин за Белек, за да се присъедини към лагера на "зелените".

На летище София стражът сподели пред NOVA, че вече е разговарял по телефона с треньора на вратарите Здравко Здравков. Двамата се познават от преди.

Запитан, дали е имало опция да се завърне в Левски, националният страж сподели, че не се интересува от ситуацията в клуба към момента.

"Когато настъпи време да се изправя срещу "сините", може да се появят сантименти, но засега няма такива. За мен присъединяването към Лудогорец и връщането в българското първенство не е крачка назад. Ще бъда част от отбор, който е много над останалите в шампионата", каза Илиев.

Вратарят ще бъде официално представен утре, като ново попълнение на "орлите". В петък ръководството на седемкратния шампион и Астра Гюргево постигнаха договорка за трансфера.

Гръмна грандиозен скандал: Лили Иванова иска обезщетение от 20 бона от Корнелия Нинова!

http://www.struma.com/lyubopitno/grumna-grandiozen-skandal-lili-ivanova-iska-obezshtetenie-ot-20-bona_144310/

Грандиозен скандал избухнал в първите дни на Новата година между Лили Иванова и БСП. В дъното на интригата стоял бившият съпруг на естрадната прима Янчо Таков, който сега се явява съветник на червената Българска свободна телевизия (БСВТ), която трябва да стартира до няколко дни, пише "Уикенд". Партийната медия получи лиценз от СЕМ и в последните дни на декември бе качена на сателит и има сигнал, макар все още да няма програма. За сметка на това 24 часа на нейния канал се върти...

Продължава

Зимната буря в САЩ взе 5 жертви

https://www.24chasa.bg/novini/article/7242021

Зимната буря в САЩ взе 5 жертвиМилиони американци са засегнати от лошото време Голяма зимна буря се движи бавно над САЩ. Петима души загинаха при различни инциденти, предизвикани от лошото време. Фронтът започна с дъждове в Мексико и ще премине близо 3 000 км в страната - от Колорадо до Атлантическото крайбрежие, предава Нова телевизия.

Как се създават кръстословиците?

http://www.moreto.net/novini.php?n=389333

Писането на кръстословици изисква богата обща култура и речник от около 6 000 думи. Това каза съставителят на кръстословици Георги Петров. Той започва да се занимава с тази дейност в далечната 1967 година, когато е само 6 клас.

Откриха четвърта жертва на взрива в Париж

https://petel.bg/Otkriha-chetvarta-zhertva-na-vzriva-v-Parizh__298808

Откриха четвърта жертва под развалините на пекарната в центъра на Париж, която се взриви след изтичане на газ в събота. На мястото на траг...

Почина легенда на африканския футбол

https://petel.bg/Pochina-legenda-na-afrikanskiya-futbol__298807

Бившият нападател на Лийдс и Южна Африка Фил Масинга е починал на 49-годишна възраст, информираха от футболната федерация на ЮАР. Масинга и...

АПИ търси IT шеф за е-винетките, дава 510 лв. заплата

http://www.struma.com/lyubopitno/api-tursi-it-shef-za-e-vinetkite-dava-510-lv-zaplata_144309/

Парите са на база Наредбата за възнагражденията на служителите в държавната администрация

Агенция "Пътна инфраструктура" публикува обява за работа за държавен служител на ръководна длъжност, който да отговаря за системата за електронните винетки.

Обявата е пусната и в популярен сайт за набиране на персонал, а заплатата за нея е твърде ниска предвид отговорностите - 510 лева, съобщава офнюзбг.Конкурс за назначаване на държавен служител е за длъжност Началник отдел "Управление на информационна система и инфраструктура" в Национално ТОЛ управление. То...

Продължава

Бус пламна на магистрала "Тракия" в посока Пловдив

https://www.actualno.com/plovdiv/bus-plamna-na-magistrala-trakija-v-posoka-plovdiv-news_715922.html

Бус се е запалил на 109-и километър на магистрала "Тракия" в посока Пловдив, предаде източник на Actualno.com. Сигналът е от 11.40 ч. - преди разклона за с. Цалапица, в посока Пловдив. В движение се e запалил бус марка Volkswagen. Превозното средство е изгоряло напълно. Няма пострадали хора. Движението не е затруднено, тъй като бусът е в аварийната лента.

Гери-Никол: Обичам хейтърите

http://www.varna24.bg/news/841673.html

Младата звезда Гери-Никол изпрати старата година с нова песен, която бързо се превърна в хит. ...

Скок в потреблението на ток: Как ще отрази това на януарските сметки?

http://www.struma.com/obshtestvo/skok-v-potreblenieto-na-tok-kak-shte-otrazi-tova-na_144308/

Очакват се по-високи сметки и за парно

Заради по-студеното време през последната седмица енергодружествата в цялата страна отчитат сериозен ръст в потреблението на ток.

Междинните отчети на ЕРП-тата към началото на годината показват скок с до 10 на сто. В определени дни, например в Западна България, консумацията е стигнала ръст от 27% спрямо същия ден на миналата година.

Заради по-студеното време през последната седмица енергодружествата в цялата страна отчитат сериозен ръст в потреблението на...

Продължава

Цветан Цветанов: Нямам никакви амбиции да съм евродепутат

https://www.24chasa.bg/novini/article/7242026

Цветан Цветанов: Нямам никакви амбиции да съм евродепутатНямам никакви амбиции, нито бих искал да участвам в европейския вот, заяви пред БНР председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Партията си постави за цел минимум 6-ма евродепутати на предстоящите избори. Участващите в листата ще бъдат избрани след номинационни събрания, но при всички случаи ще има и нови лица.

Мая Манолова не смята, че ще е следващият омбудсман

https://www.mediapool.bg/maya-manolova-ne-smyata-che-shte-e-sledvashtiyat-ombudsman-news288519.html

Мая Манолова не мисли да бъде следващият омбудсман на България. Мандатът й на поста изтича през юли 2020 г., когато трябва да бъде избран нов обществен правозащитник. "Не знам в каква кондиция ще бъда след година и половина, тази работа изисква много труд, усилия и концентрация", заяви Манолова в неделя пред БНТ. В крайна сметка има много други възможности, винаги един край е възможност за ново начало, каза още Манолова, която в момента е сред публичните личности с най-висок рейтинг. Името й се спряга ту за кандидат-кмет на София тази есен, ту за кандидат-президент или премиер, но бившата народна представителка от БСП твърди, че няма да напусне сегашния пост, а за бъдещето не прави прогнози. По повод нарасналото напрежение в село Войдиново след побой от роми над военнослужещ, омбудсманът изтъкна, че в ромските гета цъка бомба и това е резултат от отлагани действия на правителство след правителство. Едва ли не се създава очакване че чрез други правонарушения, каквото е незаконното строителство, се наказват криминални престъпления, каквото е побоят над военнослужещ, обясни Манолова. "Бих призовала с цялата си строгост властите да накажат виновниците. Чувството, че можеш да пребиеш човек и просто да ти се размине, това просто взривява гражданите", допълни тя. Манолова разясни и защо смята да атакува пред Конституционния съд увеличението в цената на водата от началото на годината: "КЕВР вече традиционно защитава монополистите за сметка на гражданите. Обикновено, ощетени са потребителите заради лошо законодателство, което свежда реформата във ВиК сектора само до повишаване цената на водата, без никакви реални ползи за гражданите. Това е основният проблем." Според Манолова, текстът в променения закон е грабителски, особено по отношение на малките населени места. Трябва да има обвързаност между повишаването цената на водата и повишаването на качеството й, допълни Манолова. Тя аргументира и критичната си позиция относно новия оспорван закон за горивата: "В него няма никакви текстове, които биха преборили корупцията или биха спомогнали за изсветляване на икономиката. Има текстове, които въвеждат регистрационен режим - на мен не ми е известно контрабандист, който да отива да се регистрира. Ако не бъдат подхванати от НАП, МВР, прокуратурата, съда, контрабандистите ще продължат да вършат престъпления." Законът поставя невъзможни изисквания към дребни и средни търговци на горива, смята омбудсманът. Резултатът ще бъде абсолютно ликвидиране на дребния и средния бизнес - не просто ще фалират фирми и ще останат хиляди души без работа, а ще пострадаме всички ние заради повишаването цената на горивата, допълни Манолова. Тя също така информира, че се е обърнала за съдействие към европейския омбудсман по повод законодателния пакет "Мобилност", който според българските политици и транспортния бранш ощетява българските превозвачи. 150 000 български граждани и техните семейства ще бъдат засегнати от закона на Макрон, каза Манолова. Изпратих писма и до председателите на Европарламента и Европейската комисия. Надеждата за победа на българския интерес показва, че когато всички работят заедно, може да има резултати. Нека с повече респект европейските институции да гледат на правата на българските граждани, призова Манолова. Ще съсредоточим нашите усилия в битката срещу монополите, банките и бързите кредити през новата 2019 г., каза още Манолова. Тя отправи призив всички производители и търговци да подкрепят нейната инициатива за социална кухня, в която абсолютно всичко е доброволно и безвъзмездно: "В църквата на Женския пазар "Св. Св. Кирил и Методий" всеки ден храним вече над 500 души, които получават топъл обяд, пространство, отношение, подкрепа."

Кралев връчи почетен плакет на легендата Божил Колев по повод 70-ата му годишнина

https://www.24chasa.bg/sport/article/7242024

Кралев връчи почетен плакет на легендата Божил Колев по повод 70-ата му годишнина
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев присъства на тържеството по повод 70-ата годишнина на легендата на варненския и българския футбол Божил Колев, съобщиха от пресцентъра на министерството. Кралев беше в компанията на Димитър Пенев, Валентин Михов, Михаил Касабов, Иван Василев и множество звезди от родния футбол.

Дюните на „Смокиня”-разорани (Обновена)

http://www.cross.bg/riosv-dyuni-proverka-1593731.html

/КРОСС/ Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас ще извърши повторна проверка на увредените дюни на къмпинг "Смокиня" край Созопол. Това ще се случи на 14 януари, съобщиха от пресцентъра на РИОСВ.  В понеделник ще бъдат определени точните координати от засегнатия имот, добавиха от екоинспекцията. От там информираха, че на проверката ще бъде поканен концесионерът или наемателят на плажа. Той ще бъде подведен под административно-наказателна отговорност. Първата проверка бе извършена на 12 януари след постъпил сигнал за разкопаване на дюните на плажа. От РИОСВ казаха, че нарушеният терен представлява дюнни местообитания, попадащи в Защитената територия "Природна забележителност пясъчни дюни местност "Каваци". Към момента не е установен извършителят на деянието. Увреденият имот е изключителна държавна собственост. Дюните са част от морския плаж "Смокини-север". Ивицата е отдадена на концесия или под наем от Министерство на туризма.

С водоноски осигуряват вода в Добрич заради авария

https://www.actualno.com/dobrich/s-vodonoski-osigurjavat-voda-v-dobrich-zaradi-avarija-news_715914.html

Две водоноски осигуряват вода за санитарни нужди на жителите на кварталите „Христо Ботев“, „Строител“, „Йовково“, „Иглика“ и част от „Балик“ в Добрич заради авария по водопроводната мрежа, съобщават от общината. Уточнява се, че водата от водоноските не е годна за пиене и готвене. От чешмите на голяма част от Добрич също не тече питейна течност в резултат на дейности по водния цикъл. Вече три дн

Филмът "Снимка с Юки" по разказ на Мирослав Пенков ще бъде представен в София

https://www.dnevnik.bg/kultura/2019/01/13/3374325_filmut_snimka_s_juki_po_razkaz_na_miroslav_penkov_shte/?ref=rss


Режисьорският дебют на Лъчезар Аврамов "Снимка с Юки" ще има премиерна прожекция по време на 23-ия "София Филм Фест", обявиха организаторите му.<br /><br />Филмът е създаден по разказа със същото име от сборника на Мирослав Пенков "На Изток от Запада", който първоначално излиза на английски език в САЩ през 2011 г. и след това е преведен на български от автора. Адаптацията на текста е дело на Аврамов и Димитър Стоянович, който определя кинотворбата като...

Видео: Разораните дюни на къмпинг "Смокиня"

https://www.dnevnik.bg/video/2019/01/13/3374328_video_razoranite_djuni_na_kumping_smokinia/?ref=rss

Проверка на районна екоинспекция (РИОСВ) Бургас вчера, 12 януари, установи, че има увредени дюни в местността "Каваци", а Министерство на туризма обяви, че започвна незабавна проверка срещу неизвестен извършител по случая в къмпинг "Смокиня".<br /><br />Видеото, направено днес, 13 януари, показва мястото на разораните дюни в къмпинга, които са част от територия от защитен вид. "Дневник" получи кадрите от Мартина Узунова, която вчера публикува във...

Температурите слабо се повишават, на места ще превалява сняг

//dariknews.bg/novini/bylgariia/temperaturite-slabo-se-povishavat-na-mesta-shte-prevaliava-sniag-2141877

Атмосферното налягане ще продължи да се понижава и ще се задържи по-ниско от средното за месеца.
 
През нощта над по-голямата част от страната ще има временно разкъсване и намаление на облачността. Още преди обяд от запад отново ще се заоблачи и на отделни места в Западна България ще

Константин Папазов: Сами сме си виновни

http://www.cross.bg/papazov-konstantin-beroe-1593757.html

/КРОСС/ "Вината за загубата от Берое е изцяло наша" това призна след поражението в Стара Загора с 85:84 точки Константин Папазов. Старши-треньорът на Левски бе разочарован от втората загуба на тима му за първенство. "Имаше мигове, в които реагирахме доста емоционално. В края просто исках да обясня на Любомир Минчев, че ще доиграем мача и че не съм искал прекъсване, а просто залата да се успокои. Нито аз, нито той заслужаваше техническо нарушение. И двамата не бяхме за наказание, защото съдията ни извика. Играхме добре, подкрепата за Берое беше важна в тежки моменти. Отборът на Берое има характер и много добър. Не мога да бъда недоволен от отбора си, но вината си е в нас. Накрая имаше и спортен шанс.  Имаше грешки и към двете страни, съдийството не беше определящо. Когато Минчев гледа мача, ще види, че не е имало различен критерий", добави Константин Папазов.

Микроби в носа и гърлото увеличават риска от грип

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7242011

Микроби в носа и гърлото увеличават риска от грипРискът от грипни болести се оказа тясно свързан с микроби в носа и гърлото, съобщи сайтът bioRxiv. Американски биолози установиха кои хора по-често боледуват от грип. Те констатираха, че вероятността от грипни заболявания е свързана с микроби в носа и гърлото - бактериите Alloprevotella и Prevotella я увеличават,

Варненски общински съветник ще въвежда военно положение в страната

http://www.moreto.net/novini.php?n=389335

"Възраждане" ще влезе в Народното събрание, ако през май тази година се проведат предсрочни парламентарни избори. После ще съберем десетки хиляди души пред парламента. Ще въведем извънредно положение. И тогава са ни необходими 12 месеца, за да предизвикаме нови предсрочни избори и да ги спечелим".

Цветан Цветанов: Нямам амбиции да съм евродепутат

http://www.cross.bg/tzvetanov-poveche-plovdiv-1593756.html

/КРОСС/ "Нямам никакви амбиции, нито бих искал да участвам в европейския вот", заяви пред БНР председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Партията си постави за цел минимум 6-ма евродепутати на предстоящите избори. Участващите в листата ще бъдат избрани след номинационни събрания, но при всички случаи ще има и нови лица. Цветанов посочи на какво ще заложат в предстоящите през май избори: „Евроизборите са сериозен тест за цяла Европа. Трябва да има повече Европа в България и повече България в Европа. Това ще го направим от ГЕРБ с т.нар. граждански диалог „Европа в нашия дом“, за да можем да покажем, че заедно европейските, националните и местните политики успяваме да променяме средата за живеене и всеки може да инвестира и да получи своята лична и професионална реализация. Образованието ще бъде един от акцентите ни в тази кампания“. Оценката гражданите ще могат да я направят на предстоящите избори – европейски и местни, подчерта депутатът. Според него промяната в начина на живот през годините е осезаема. Той припомни и последния евродоклад за страната ни, който ни дава за пример. За противопоставянето между президент и правителство Цветан Цветанов изказа мнение: „Всички конфликти и реплики в публичното пространство са свързани само с инициативата за подобно противопоставяне от президента. Ние нямаме абсолютно никакви такива изказвания. Никога не сме залагали на противопоставяне

Скок в потреблението на ток, скок и на януарските сметки

https://frognews.bg/novini/skok-potreblenieto-tok-skok-ianuarskite-smetki.html

Заради по-студеното време през последната седмица енергодружествата в цялата страна отчитат сериозен ръст в потреблението на ток. Междинните отчети на ЕРП-тата към началото на годината показват скок с до 10 на сто. В определени дни, например в Западна България, консумацията е стигнала ръст от 27% спрямо същия ден на миналата година.

Кристиан Вигенин: Предсрочни избори са естествено следствие от случващото се в последните месеци

http://www.cross.bg/vigenin-komentira-suyuz-1593755.html

/КРОСС/ "Мисля, че предсрочните избори ще бъдат естествено следствие от всичко, което се случва в последните месеци. Виждаме, че управляващите не успяват да намерят перспектива за развитието на страната", коментира пред БНР секретарят на парламентарната група на БСП, Кристиан Вигенин. Общо-взето цялата политика е насочена към едно преразпределяне на средства в определени посоки и запазване на властта. “Тези 8% одобрение на парламента са най-ниската точка, която парламентът изобщо някога е достигал от началото на промените, преди близо 30 години“, каза той в интервю за предаването “Неделя 150“. Отговорността и за управлението и за начина, по който се управлява страната е на управляващите. Няма как опозицията да е виновна за това, допълни още той. “Нашето внимание няма да се отклони от вътрешната политика и ние ден след ден и всяка седмица ще даваме своите предложения, своите алтернативи….Особено сега, когато вече имаме много ясно предложение към българските граждани за това как трябва да се развива страната. Вчера Националният съвет прие “Визия за България“ и на база на това ще се нашите предложения, въобще нашата политическа дейност, като опозиция и подготовката да влезем в управлението“, коментира още Вигенин. “ГЕРБ може да се каже, че е второстепенен въпрос - да, политическата битка стои, но голямата цел е да променим посоката, в която се развива България

Подписват договор за нов социален проект в помощ на възрастни и хора с увреждания

https://offnews.bg//obshtestvo/podpisvat-dogovor-za-nov-sotcialen-proekt-v-pomosht-na-vazrastni-i-hor-695412.html

Заместник –министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова и кметът на София Йорданка Фандъкова ще подпишат договора за изпълнение на проект „Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания”.

Събитието ще се състои утре – 14 януари, от 10.30 часа, в Столична община.

Проектът, финансиран от МРРБ чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., предвижда ново строителство за осигуряване на подходяща и ефективна социална инфраструктура в 2 обекта, чрез които ще бъдат създадени 9 нови социални услуги за пълнолетни лица с увреждания и възрастни хора в район „Витоша“ и район „Нови Искър“.

Стойността на предвидените дейности е над 5 млн. лв.

Гери-Никол: Обичам хейтърите, защото те се вълнуват от творчеството ми (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7241996

Гери-Никол: Обичам хейтърите, защото те се вълнуват от творчеството ми (Видео)Младата звезда сподели, че предателствата са я научили на много неща Младата звезда Гери-Никол изпрати старата година с нова песен, която бързо се превърна в хит. „Песента „Устни” показа една по-различна страна от мен. Парчето е по-любовно и баладично. Супер много се харесва на всичките ми почитатели”,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване