Оставиха в ареста шофьора на пежото - беглец, който полицията преследва 360 км

https://www.24chasa.bg/novini/article/7251828

Оставиха в ареста шофьора на пежото - беглец, който полицията преследва 360 кмНа В.С. е предявено обвинение за това, че на 17.01.2019 г., в гр. Стара Загора и в с. Калояновец, общ. Стара Загора, при управление на лек автомобил марка „Пежо 307“ е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото – не спрял на подаден звуков и светлинен сигнал като осуетил извършването

Търговци броят 7.20 лева за 2 кв.м на базара за мартеници в Благоевград

http://regiona.bg/%d1%82%d1%8a%d1%80%d0%b3%d0%be%d0%b2%d1%86%d0%b8-%d0%b1%d1%80%d0%be%d1%8f%d1%82-7-20-%d0%bb%d0%b5%d0%b2%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-2-%d0%ba%d0%b2-%d0%bc-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d1%80%d0%b0/

До броени дни започва подаването на документи за мартенския базар в Благоевград. Търговци всяка година излагат мартеници на традиционен базар в центъра на града. Документи могат да се подават от 4-и февруари в общината. Базарът за продажба на мартеници, сувенири и цветя ще започне на 11-и февруари и ще продължи до 8-ми март.

Съгласно одобрените схеми, артикули може да се продават на ул. “Тодор Александров”, пл. “България” , ул. “Димитър Талев” и пл. „Христо Ботев“. С Решение на Комисията по преместваемите обекти едно лице има право да подаде молба само за две места от по 2 кв.м., от които само едно пред МОЛ “Ларго”. Таксата за 2 кв.м е 7.20 лева.

 

Материалът Търговци броят 7.20 лева за 2 кв.м на базара за мартеници в Благоевград е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Бизнесът и синдикатите искат среща с премиера заради скъпия ток

https://pik.bg/бизнесът-и-синдикатите-искат-среща-с-премиера-заради-скъпия-ток-news812847.html

Бизнесът и синдикатите искат среща с премиера заради скъпия ток

Бизнесът и синдикатите поискаха среща с премиера заради скъпия ток на борсата. Това става ясно от писмо на национално представителните работодателски организации и синдикатите. Те поискаха среща с премиера Бойко Борисов, за да обсъдят високите цени на електроенергията на енергийната борса.

Работодатели и синдикати настояват съвместно с държавните органи да бъдат набелязани „спешни мерки за необоснования и спекулативен ръст на цените на електроенергията на борсата и стабилизирането им на приемливи и логични нива“.

Писмото до Бойко Борисов е подписано от Асоциацията на индустриалния капитал, Стопанска камара, Търговско-промишлената палата, ККРИБ, КНСБ и „Подкрепа“.

Камарата на приватизатора Радосвет Радев е против концепцията за "спящите" акции

https://www.mediapool.bg/kamarata-na-privatizatora-radosvet-radev-e-protiv-kontseptsiyata-za-spyashtite-aktsii-news288775.html

Българската стопанска камара (БСК), председателствана от бившия приватизатор Радосвет Радев, се обяви срещу концепцията на финансовото министерство за раздвижване на "спящите" акции от масовата приватизация, каквито притежават около 2 милиона българи. В сряда финансовото министерство предложи да се задължат гражданите или да прехвърлят акциите си в инвестиционен посредник, за да търгуват с тях, или да ги оставят в новосъздаден инвестиционен фонд, който колективно да управлява правата им. Ако изобщо не проявят интерес в рамките на около 6-7 години, средствата на хората ще се прехвърлят в Сребърния пенсионен фонд. В момента мнозинството от гражданите нямат никакъв интерес към акциите си и не получават никакви дивиденти срещу тях. От това нерядко се възползват други акционери в бившите приватизационни фондове, част от които управляват лошо включените в холдингите предприятия и не раздават дивидент по различни причини. Друга част от бившите фондове обаче се управляват добре и раздават добри дивиденти, ако някой си ги потърси. Ако се създаде единен инвестиционен фонд, който да управлява правата на дребните акционери, той ще може да се меси в управлението на апетитни предприятия. Според БСК концепцията на МФ "ще създаде изключително опасни и противоконституционни практики за принудително отнемане на собственост на български граждани". Според бизнес организацията подобни мерки са "опасна и неприемлива обществена несправедливост към всички български граждани, придобили ценни книжа от процеса на масова приватизация в България". Председателят на камарата Радосвет Радев е добре запознат с процеса на масовата приватизация, защото лично е участвал в нея като основател на най-големия приватизационен фонд "Доверие" и на другия популярен приватизационен фонд "Албена инвест" (днес "Албена" АД). Според Радев в никакъв случай не трябва да се "отнема" собствеността на гражданите, като акциите им се прехвърлят за управление от специално създаден за целта фонд. Радосвет Радев и колегите му в БСК са на мнение, че изобщо не е работа на държавата да се меси в проблема със "спящите" акции, а евентуална информационна компания по въпроса не би дала резултат в сегашната ситуация.

Китай и Германия засилват сътрудничеството във финансовия сектор

http://econ.bg/Новини/Китай-и-Германия-засилват-сътрудничеството-във-финансовия-сектор_l.a_i.768485_at.1.html

Китай и Германия засилват сътрудничеството във финансовия сектор. Това стана ясно по време на двудневна визита на германския финансов министър в...

Infiniti ще предлага единствено електрически и хибридни автомобили до 2025 г.

https://www.investor.bg/novini/444/a/infiniti-shte-predlaga-edinstveno-elektricheski-i-hibridni-avtomobili-do-2025-g-275561/

"Правилните автомобили ще бъдат електрическите", посочва в интервю президентът на компанията Кристиян Мюние

Дататон в битка за по-чисти новини

https://www.investor.bg/medii/455/a/dataton-v-bitka-za-po-chisti-novini--275539/

Международен екип, включващ експерти от България и Катарския институт за компютърни изследвания, търси решение на проблема с манипулацията в медиите

Фарадж: Великобратания вероятно ще отложи Brexit, противниците му са добре финансирани

https://www.actualno.com/europe/faradj-velikobratanija-verojatno-shte-otloji-brexit-protivnicite-mu-sa-dobre-finansirani-news_717030.html

Великобритания вероятно ще отложи Brexit и е възможно да има още един референдум, така че противниците на членството в Европейския съюз да се организират. Това заяви един от най-големите поддръжници на раздялата на Острова Найджъл Фарадж, цитиран от Reuters. "Опасявам се, че Камарата на общините на практика ще отмени този Brexit. Според мен най-вероятният изход от всичко това е удължаване на член 50. Може да има друг референдум, коментира той пред Sky News. Поддръжниците на оставане в ЕС

Грипната епидемия в Бургас продължава до 25 януари

https://www.actualno.com/burgas/gripnata-epidemija-v-burgas-prodyljava-do-25-januari-news_717031.html

Грипната епидемия в Бургас продължава до 25 януари, петък включително. Удължена бе и ваканцията на учениците до 23 януари. Това реши на свое заседание Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания, предаде БГНЕС. Заболеваемостта продължава да е висока. За седмицата 7-13 януари бяха регистрирани нови 451 случая на ОРЗ, съобщи началникът на отдел Противоепидемичен контрол към РЗИ-Бургас д-р Величка Григорова. Тази статистика дава основание и за продължаване на грипната вака

БСП не знаят къде е проблемът с ромската интеграция и всъщност предлагат намаляване на учителските заплати

https://offnews.bg//politika/bsp-ne-znaiat-kade-e-problemat-s-romskata-integratcia-i-vsashtnost-pre-695778.html

БСП не разбират, че проблемът с интеграцията на ромите не е толкова социално-икономически, колкото социално-културен - при тях има липса на отношение към образованието, заяви ресорният министър Красимир Вълчев, цитиран от БНР, след като социалистите поискаха промяна в закон, която да спре всички видове помощи за семейства с деца до 16 г., които не ходят на училище.

Точно БСП предложи предоставянето на безусловни семейни помощи на втори, трети и четвърти клас, припомни министърът, както и че и сега семейните помощи за деца са обвързани с посещаемостта в училище. Въпросът е кои допълнителни помощи да бъдат обвързани, каза той, но подчерта, че много трудно се обвързват едни права с други.

Критиките на БСП към връщането на отпадналите деца в клас министърът посрещна с покана критикуващите да се включат в екипите по механизма за обхват, да обикалят махалите и да убеждават ромите да пускат децата си на училище, за да разберат всъщност колко усилия се полагат за това.

По механизма са работили над 11 000 души в над 1000 екипа и в резултат на работата им над 30 000 деца са били записани в училище.

Той показа, че когато институциите работят заедно, има ефект, подчерта Вълчев. По думите му първата стъпка - записването в училище, е направена, сега се работи по по-трудната задача - децата да посещават училище ежедневно. Образованието е дългосрочният, най-ефективен отговор на проблема с интеграцията на децата, чиито семейства нямат отношение към обучението, посочи министърът. По думите му за задържането на децата в училище най-много разчитат на учителите, които ежедневно полагат усилия. Този проблем трябва да бъде борен преди всичко с продължителни, постоянни, целенасочени, координирани усилия на институциите. Той изрази надежда БСП да разбере това, защото образованието има нужда от приемственост в политиките. 

По отношение на делегираните бюджети очевидно БСП не правят разлика между делегираните бюджети като обем от правомощия на училищата за разпореждане с бюджета и зависимостта на бюджета от броя на учениците, коментира министърът.

Днес Корнелия Нинова заяви, че БСП ще предложат изменение в образователен закон с цел премахването на делегираните бюджети.

По този повод министър Вълчев заяви:

"Разбрах, че с "Визия за България" БСП предлага премахване на делегираните бюджети. Отворих "Визия за България", не видях такова нещо да предлагат. Видях, че предлагат заплатите на учителите да бъде на средното ниво за страната, т.е. предлагат намаляване на заплатите".

Той уточни, че след последното увеличение средното учителско възнаграждения ще бъде с 25% над средната заплата за страната, заяви министърът.

"Никой в системата не е против делегираните бюджети - увери той. - Напротив - тези, които не са на делегирани бюджети, искат да бъдат. Преди това училищата и директорите пишеха молби за два химикала до общината. Делегираните бюджети дават възможност за развитие на училището."

По думите му БСП са пропуснали факта, че от 2018 г. е променена финансово-разпределителната формула и вече има компонент, който зависи от броя на паралелките и на групите, средства, които не зависят от големината на училището. 

Принц Филип се възстановява от стреса след катастрофата

http://www.cross.bg/filip-yorn-printz-1594228.html

/КРОСС/ Съпругът на британската кралица Елизабет Втора, 97-годишният принц Филип, се възстановя в семейния дом в Източна Англия, след като вчера следобед автомобилът му се сблъска с друга кола и се преобърна, предаде Ройтерс. Принц Филип управлявал лично своя "Ланд Роувър", когато се блъснал в друг автомобил на път близо да частната кралска резиденция Сандрингам в Норфолк, посочи Бъкингамският дворец. Принцът останал невредим, но е стресиран от преживяното. Другия водач - 28-годишна жена - е с наранено коляно, а спътничката й на 45 години е със счупена китка. В колата е имало също деветмесечно бебе, което не е пострадало. Всички те били откарани в болница, но вече са изписани. "Това е чудодейно оцеляване за всички. Можеше да загинат хора. Последиците можеше да са изключително тежки", каза пред телевизионни репортери 75-годишният Рой Уорн, измъкнал принца от автомобила му. "Той е много смел човек. Не вдигна шум, а отиде да пита всички останали дали са пострадали", каза Уорн за принц Филип. Полицията каза, че е взела проби за алкохол и на двамата шофьори, но при никой от тях не е установено превишаване на нормата."Като стандартна процедура при катастрофа с ранени случаят ще бъде разследван и ще бъдат извършени съответните действия", посочи в изявление полицията в Норфолк. Любопитно съвпадение е, че днес местните власти възнамерявали да обсъждат безопасността и ограничаването на скоростта на движение в района на катастрофата

170 електронни магазини обявени в НАП

https://www.24chasa.bg/novini/article/7251814

170 електронни магазини обявени в НАП170 електронни магазини вече са обявени в НАП, съобщават от приходната агенция. Търговците, които използват собствени, наети е-магазини или публично достъпни онлайн платформи за продажби са длъжни да подадат информация за това пред Национална агенция за приходите до 29 март 2019 г. Изискването е валидно за лицата,

Грипната епидемия стигна до Смолян

https://www.dnevnik.bg/zdrave/2019/01/18/3377041_gripnata_epidemiia_stigna_do_smolian/?ref=rss


Област Смолян е поредната, в която се обявява грипна епидемия тази седмица. От пресцентъра на Регионалната здравна инспекция – Смолян, съобщиха, че на свое заседание Регионалният щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания е взел решението. В съседната област - Пазарджик, грипна епидемия беше обявена в четвъртък.<br /><br />Заболеваемостта в Смолянско е 253.91 на 10 000 души при гранична стойност 220.72 на 10 000 души. Грипната епидемия е в сила от днес.<br /><br...

5-те най-лоши типа шофьори из софийските улици

https://www.actualno.com/curious/5-te-naj-loshi-tipa-shofiori-iz-sofijskite-ulici-news_716292.html

Мигачът е табу Всички познаваме онези шофьори, за които мигачът е табу. Той не се пуска в никакъв случай, защото изисква изключително много усилия, пък и на кого му е нужно? Дори от крайна дясна лента автомобилът да се престроява в крайна лява, прекосявайки четирилентов път. Зигзаг на четири гуми На всички любимият ни вечно бързащ индивид, управляващ автомобил. Да предположим, че неговата избрана посока е направо. Но в лентата за надясно има по-малко коли и решава да застане там. След което

Над 1500 възпитаници и учители празнуваха 50-годишен юбилей на училище във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/7251738

Над 1500 възпитаници и учители празнуваха 50-годишен юбилей на училище във Велико ТърновоКметът Даниел Панов: "Св.Патриарх Евтимий"  е гордост на града Основно училище „Св. Патриарх Евтимий“ чества своя 50-годишен юбилей. Над 1500 бивши и настоящи учители и директори, стотици ученици, техните близки, много гости, университетски преподаватели, общественици и представители на различни институции и организации се събраха в Двореца на

Започва ремонт на улиците “Цар Симеон I” и “Михаил Колони”

http://varnautre.bg/2019/01/18/101426/101426

Двата проекта се изпълняват по Оперативна програма „Региони в растеж"

Проф. Румен Гечев: С решението за F-16 ГЕРБ написаха некролога на българската авиация

http://pogled.info/tv/alternativen-pogled/prof-rumen-gechev-s-reshenieto-za-F-16-gerb-napisaha-nekrologa-na-balgarskata-aviatsiya.100434

/ПогледТВ/ Разговор на Александър Симов с депутата от БСП проф. Румен Гечев за отсъствието на премиера Бойко Борисов от парламента докато беше разглеждана сделката със самолетите, за това колко всъщност ще ни излязат те, защо са бесни европейските ни партньори, извиват ли САЩ ръцете на мнозинството, колко губи България от такива мътни сделки, ще тръгне ли някога АЕЦ „Белене“, защо българският газов хъб прилича на карикатура и кой плаща солената цена за всичко това? /ВИДЕО/

Проф. Румен Гечев: Скандалът със самолетите F-16 - висш пилотаж или висш слугинаж

http://pogled.info/tv/alternativen-pogled/prof-rumen-gechev-skandalat-sas-samoletite-F-16-vissh-pilotazh-ili-vissh-sluginazh.100433

/ПогледТВ/ Разговор на Александър Симов с депутата от БСП проф. Румен Гечев за парламентарните пируети около започването на преговори за F-16, как мнозинството си развърза ръцете, за да харчи безконтролно пари, къде нарушиха закона и колко лъжи бяха изречени от трибуната в Народното събрание, за това как висшия слугинаж ограбва България и за това защо ГЕРБ пращат в небитието техния собствен инвестиционен проект? /ВИДЕО/

Продължава миенето на столичните улици заради фините прахови частици

https://www.24chasa.bg/novini/article/7251810

Продължава миенето на столичните улици заради фините прахови частициВъв връзка с повишените температури и през днешния ден продължава миенето на столичните булеварди, съобщиха от пресцентъра на Столичната община. Миенето е една от мерките за намаляване концентрацията на фини прахови частици в града. Продължават и дейностите по отстраняване на наноси от регулите на пътните платна.

Покъртителен спомен за Ласкин разтърси Алекс Сърчаджиева

http://www.varna24.bg/news/843043.html

Алекс Сърчаджиева прави всичко възможно да не губи присъствие на духа, а потвърждение за това ...

Учени съветват нещастните родителите да се развеждат, докато децата са малки

http://www.moreto.net/novini.php?n=389695

Британски учени съветват нещастните родители да не остават заедно "заради децата", защото разводът е по-малко травматизиращ през ранните години. Първото голямо изследване на емоционалното въздействие на раздялата на родителите върху децата установи, че най-голям риск от последици като лошо поведение и неподчинение има през късното детство и ранното юношество, съобщи в.

Френското правосъдие започва процес срещу 14-има за атентатите от януари 2015 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7251799

Френското правосъдие започва процес срещу 14-има за атентатите от януари 2015 г. Френското правосъдие взе днес решение да започне процес срещу 14 души по обвинение, свързано с тероризма, предаде Франс прес. Става дума за лица, заподозрени в логистично подпомагане на извършителите на атентатите във Франция през януари 2015 г., предава БТА. Мишени на атентатите станаха редакцията на сатиричното издание "Шарли Ебдо" и еврейски

ДБ: ДПС отново атакува преференцията и застава срещу овластяването на избирателите

https://frognews.bg/novini/dps-otnovo-atakuva-preferentsiiata-zastava-sreshtu-ovlastiavaneto-izbiratelite.html

Гласуването с преференция като вид мажоритарен вот, отдавна е трън в очите на ГЕРБ, БСП и ДПС. Пречи им, защото овластява избирателите, като им дава възможност да посочват предпочитанията си. ДПС дори изключи свои преференциално избрани депутати – за назидание на останалите. Това пише в позиция на Демократична България.

ДБ: ДПС отново атакува преференцията и застава срещу овластяването на избирателите

https://frognews.bg/politika/dps-otnovo-atakuva-preferentsiiata-zastava-sreshtu-ovlastiavaneto-izbiratelite.html

Гласуването с преференция като вид мажоритарен вот, отдавна е трън в очите на ГЕРБ, БСП и ДПС. Пречи им, защото овластява избирателите, като им дава възможност да посочват предпочитанията си. ДПС дори изключи свои преференциално избрани депутати – за назидание на останалите. Това пише в позиция на Демократична България.

Григор Димитров: На прав път съм, между мен и Агаси има чудесна химия

https://www.dnevnik.bg/sport/2019/01/18/3376877_grigor_dimitrov_na_prav_put_sum_video/?ref=rss


Григор Димитров остана много доволен от победата срещу Томас Фабиано в третия кръг на Australian Open. Българският тенисист заяви, че се чувства все по-добре и се надява да продължи да подобрява своето представяне.<br /><br />"Много съм доволен, че приключих мача в три сета. Успях да задържа концентрацията си през цялото време. Той направи мача много интересен. Познаваме се от много години, въпреки че не бяхме играли официален мач. Знаех какво да очаквам. Той е страхотен...

Създават филиал в България на тенис академията на Надал?

https://www.24chasa.bg/sport/article/7251797

Създават филиал в България на тенис академията на Надал?Кралев се срещна с посланика на тенис турнира Sofia Open и първи треньор на Рафа Надал - Тони Надал Министърът на младежта и спорта Красен Кралев се срещна с посланика на тенис турнира от сериите АТР 250 Sofia Open, чичо и първи треньор на Рафаел Надал – Тони Надал. Той е в България по покана на нашата федерация по тенис,

Вучич доволен, че "Турски поток" ще мине през Сърбия

https://dnes.dir.bg/ikonomika/vuchich-dovolen-che-turski-potok-shte-mine-prez-sarbiya

Подписаното споразумение включва не само строителство на газопровода през Сърбия, но и разширяване на подземното газохранилище "Банатски двор"

Сръбски дипломат: Путин има нов сценарий за решаване на косовския въпрос

https://www.24chasa.bg/novini/article/7251802

Сръбски дипломат: Путин има нов сценарий
за решаване на косовския въпросПо време на вчерашното си посещение в Белград руският президент Владимир Путин е загатнал за възможен нов сценарий за решаване на косовския въпрос, предполагащ участието на Русия и САЩ, каза бившият посланик на Сърбия в Беларус Сречко Джукич, цитиран от Танюг. Това произлиза от позицията на Путин, че посредничеството на ЕС в диалога между Белград

Мария Силвестър и бригадата на Влади Караджов ще променят не само домовете, но и живота на самотни майки в „Бригада Нов дом“ 4 от 28 февруари по bTV

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7251753

Мария Силвестър и бригадата на Влади Караджов ще променят не само домовете, но и живота на самотни майки  в „Бригада Нов дом“ 4 от 28 февруари по bTVЕмблематичният социален проект „Бригада Нов дом“ се завръща в ефира на bTV на 28 февруари с четвърти сезон и още по-амбициозна мисия. Всеки четвъртък от 21:00 часа Мария Силвестър и майсторите на Влади Караджов ще влизат в неприветливите и разрушени къщи на самотни майки, за да ги превърнат в истински домове за техните деца.

Томислав Дончев: Започват съкращения в администрацията, първите ще са...

https://petel.bg/Tomislav-Donchev--Zapochvat-sakrashheniya-v-administratsiyata--parvite-shhe-sa---__299546

"Съкращения в държавната азминистрация ще има. Администрацията в България далеч не е от най-многобройните в Европа. Тя е оразмерявана оба...

Мъж от Лом хвана 20 килограма риба в Дунав и я пусна обратно

https://petel.bg/Mazh-ot-Lom-hvana-20-kilograma-riba-v-Dunav-i-ya-pusna-obratno__299541

Снимка: bulnews.bg Запален риболовец от Лом улови в река Дунав 20 кг рибa за един ден. След снимка с голямата слука майсторът на въдицата пусна ...

Вучич: Газовият договор с Русия има стратегическо значение за Сърбия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7251754

Вучич: Газовият договор с Русия има 
стратегическо значение за СърбияСпоразумението между Русия и Сърбия за преминаването през сръбска територия на газопровода "Турски поток" и за разширяване на газовия терминал има стратегическо значение за Белград, заяви сръбският президент Александър Вучич в обръщение към нацията за резултатите от визитата на Владимир Путин, предаде ТАСС.

Анита Мейзер през сълзи в съдебната зала: Като птичка съм, по която стрелят с оръдие

http://www.cross.bg/meiizer-smurtta-supryga-1594226.html

/КРОСС/ Чувствам се като птичка, по която стрелят с оръдие. Не съм виновна за смъртта на съпруга си. Не съм убила човек, не е възможно това да се случи", проплака Анита Мейзер пред Върховния касационен съд. Делото за смъртта на съпруга й Николай Димов стигна до върховните магистрати, след като бе гледано от Варненския окръжен и Варненския апелативен съд.От втората инстанция Мейзер получи 3 години затвор за причиняване на смърт по непредпазливост и за предлагане на подкуп на полицай. Пред Върховния съд днес тя отново бе особено емоционална и пожела да сподели със съдиите някои свои размисли за състоянието си в момента. "Аз и детето ми се чудим къде да се скрием", обясни тя, цитирана от "24 часа". По повод на подкупа каза, че не е предлагала такъв, а когато полицаите й купили вода, тя дала 50 лв., за да си я плати. "Аз съм благороден човек, но всичко се опорочи". Накрая на защитното си изказване Мейзер се разплака и обясни, че е била много шашната след смъртта на съпруга си и кой каквото я накарал да каже, щяла да го каже. Мейзер обясни, че не е възможно някой насила да сложи свински опашки на мъжа й. Димов почина при опит да се отвърже от свински опашки, с които тренирал за предстоящо състезание. Прокуратурата иска делото да бъде върнато за ново разглеждане и Мейзер да получи по-голямо наказание. Съдът ще реши окончателно до месец.  

Борисов, Цацаров и турският вътрешен министър обсъдиха борбата с тероризма

https://www.24chasa.bg/novini/article/7251752

Борисов, Цацаров и турският
вътрешен министър обсъдиха борбата с тероризмаГлавният прокурор Сотир Цацаров участва в среща, организирана от премиера Бойко Борисов, с министъра на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу. Вътрешният министър на южната ни съседка е на еднодневно посещение в София. В хода на разговорите бяха обсъдени сътрудничеството в сферата на сигурността, борбата с тероризма,

Неприлични жестове станали причина за побоя над младите варненци

http://www.moreto.net/novini.php?n=389710

До инцидента, при който млад мъж и приятелката му бяха пребити посред бял ден на варненски булевард, се стигнало след конфликт между пострадалите и биячите. Това разкри пострадалият Ивелин Илиев. Към 14.30 часа на 16 януари Ивелин, приятелката му Катрин и нейна приятелка спрели с колата да заредят на бензиностанция на бул.

Задържаха киргизстанец в Хасково, обвинен в тероризъм в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/7251758

Задържаха киргизстанец в Хасково, обвинен в тероризъм в ТурцияСъстав на Хасковския окръжен съд постанови временна мярка "задържане под стража" за срок до 40 дни спрямо гражданин на Киргизстан, който е обвинен за участие във въоръжена терористична групировка в Турция, предаде БТА. Рустем Юзбаши /36 г./ е издирван от турското правосъдие и с червена бюлетина от Интерпол.

Лавров: Ще проучим документ с германски предложения за Керченския проток

https://www.24chasa.bg/novini/article/7251774

Лавров: Ще проучим документ с германски предложения за Керченския проток Русия е получила от германския външен министър Хайко Маас, който пристигна в Москва днес, документ с предложения относно положението в Керченския проток и възнамерява да го проучи, каза руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС, съобщи БТА. Лавров съобщи това на пресконференция след преговорите с германския си колега.

Доналд Тръмп - шоу и хаос в Белия дом

https://dnes.dir.bg/na-fokus/donald-tramp-shou-i-haos-v-beliya-dom

Ако "Пинокио до безкрай" бъде преизбран, не се знае какво ще стане....

Да би мирно седяло, не би Тръмп се казвало

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/da-bi-mirno-sedialo-ne-bi-trymp-se-kazvalo-6091086

Този ход има за цел да "защити" родните производители, но самите те смятат, че може да доведе до съкращаване на стотици хиляди работни места.

Москва обвини Киев в преднамерена провокация в Керченския пролив

https://offnews.bg//sviat/moskva-obvini-kiev-v-prednamerena-provokatcia-v-kerchenskia-proliv-695777.html

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Киев умишлено създава напрежение около Керченския пролив, за да поддържа тонуса на украинците пред президентските избори, насрочени за края на март т.е., предаде „Известия“.

Днес Лавров преговаря с германския колега Хайко Маас, който му връчи документ с предложенията на Берлин за Керченския пролив. В тази връзка Лавров припомни, че още в края на миналата година, в рамките на лидерската среща на Г-20 в Буенос Айрес, канцлерът на Германия Ангела Меркел предложи на президента Владимир Путин да изпрати свои и френски експерти за проверка на свободата на корабоплаването в пролива, с което руският лидер се съгласи.

Русия е готова да разреши на германските специалисти дори и в този миг да посетят района на Керченския пролив, ако това няма да доведе до политическо задкулисие с въвличането на Киев, посочи Лавров. Той отбеляза, че свободното придвижване в пролива винаги е било факт и украинските кораби спокойно могат да преминават през него. Това потвърди и външният министър на Германия по време на съвместната пресконференция.

Сега свободата на корабоплаването през Керченския пролив е гарантирана и всички участници потвърждават това, заяви Хайко Маас. Той допълни, че Германия и Франция биха могли да съдействат в процеса на урегулирането на ситуацията около пролива.

На 25 ноември м.г. три кораба от военно-морските сили на Украйна навлязоха в историческите териториални води на Русия в Черно море, припомня руското издание. Те не реагирали на изискването на граничната служба на ФСБ да спрат и продължили с опасните маневри. Руските военни са били принудени да приложат сила. В резултат на провокацията корабите и 24 моряци бяха задържани, срещу тях се води наказателно дело. При обиските на корабите са открити оръжия и заповед за тайно проникване в Азовско море. По-късно Киевският съд в Симферопол арестува украинските моряци до 25 януари т.г., а после те са преведени в следствения изолатор в Москва. На 16 януари Лефортовският съд в Москва продължи ареста на украинските моряци, обвинени в незаконно пресичане на границите на Русия. Те остават под стража до 24 април.

Парламентът прие единодушно Закона за социалните услуги

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/parlamentyt-prie-edinodushno-zakona-za-socialnite-uslugi-275571/

Прави се крачка към реална децентрализация на социалните услуги, а новите отговорности на общините са обезпечени, заяви Бисер Петков

Епизод от "Маша и Мечокът" влезе в Рекордите на Гинес (видео)

http://www.cross.bg/masha-mechokut-kasha-1594225.html

/КРОСС/ Епизод от популярната анимационна поредица "Маша и Мечокът" влезе в Книгата на рекордите на Гинес като най-гледаната анимация в YouTube. "Маша плюс каша" е събрал 3,4 милиарда гледания в платформата, съобщиха създателите на любимата съвременна детска анимация Animaccord, цитирани от Риа. Руската поредица, която стартира през 2009 година, вече е глобално явление - преведена е на 36 езика и се излъчва в над 100 страни по целия свят. Общият брой на гледанията на филмчетата за "Маша и Мечокът" в YouTube надвишава 42 милиарда. "Маша плюс каша" е единствения анимационен видеоклип в света, който е включен в топ 5 от най-гледаното съдържание в платформата, допълват от пресслужбата. Премиерата на новия епизод "Целият живот - театър" е насрочена за 25 януари. video: https://www.youtube.com/watch?v=AqYsbttfgaQ

Асоциация обмисля протест заради касовите апарати

https://www.mediapool.bg/asotsiatsiya-obmislya-protest-zaradi-kasovite-aparati-news288774.html

Предстоящите проблеми с касовите апарати може да бъдат едно от исканията по време на протеста на автобусните превозвачи на 18 февруари, стана ясно на пресконференция на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер. Асоциацията настоява влизането в сила на Наредба Н18 на НАП за смяна на касовите апарати и софтуерите за продажба да се отложи до края на 2019 г. за всички фирми, защото бизнесът няма да се справи и е възможен колапс на икономиката. Според сегашния график регистрираните по ДДС фирми трябва да отговорят на изискванията на наредбата до 31 март. "На 18 февруари е възможно да се организира протест на транспортните фирми заради проблемите, които наредбата ще създаде", съобщи Ясен Танев, учредител на асоциацията за бизнес софтуер. Протест ще се организира, ако няма комуникация с държавата, посочи той. Влизането на наредбата няма да доведе до намаляване на сивата икономика, каза Павлин Петров, съпредседател на Българската асоциация на заведенията. Тези, които досега са нямали касови апарати, ще продължат да работят без тях, подчерта той. "Бизнесът, който работи на светло, се облага с такси за лицензи и разрешителни, а този, който работи на тъмно, не се контролира по никакъв начин", каза Магдалена Милтенова, председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта. Тя посочи, че сега се спират за две седмици частни автобуси, ако шофьорът не издаде билет на пътник, но същата мярка не се прилага например към автобусите на градския транспорт, макар и там да пътуват нередовни пътници. "Не е проблем даването на 200 и 500 лева за касови апарати, променят се обаче бизнес процесите и системите, които го обслужват. Когато имате малък магазин, можете да смените касата и компютъра, който го обслужва, но средните и големи фирми, със сложна организация на продажби, ще срещнат трудности", посочи Ясен Танев.

Кралев видя огромен подем в леката атлетика и обеща инвестициите да продължат

https://www.dnevnik.bg/sport/2019/01/18/3377016_kralev_vidia_ogromen_podem_v_lekata_atletika_i_obeshta/?ref=rss


Министърът на спорта Красен Кралев заяви, че в леката атлетика има огромен подем. Думите му дойдоха по време на церемонията по награждаването на най-добрите български атлети за 2018 г.<br /><br />Победител стана сребърната медалистка в скока на височина от европейското първенство Мирела Демирева (276 точки), за която това е втора награда след 2016 г. След нея се наредиха световната шампионка на троен скок за девойки Александра Начева (243), а трета е спринтьорката Ивет Лалова...

Откриха контрабандни спортни стоки в склад в Плевен

https://www.24chasa.bg/novini/article/7251744

Откриха контрабандни спортни стоки в склад в ПлевенВ Плевен е проведена специализирана операция за предотвратяване, пресичане, разкриване и документиране на закононарушения, насочени срещу трафика на нелегални стоки и разпространението на фалшиви и контрабандни стоки, съобщиха от пресцентъра на МВР. В акцията са участвали служители на сектор "Противодействие на икономическата престъпност" и

Социалното министерство организира кариерни форуми за връщане на българи от чужбина

http://econ.bg/Новини/Социалното-министерство-организира-кариерни-форуми-за-връщане-на-българи-от-чужбина_l.a_i.768484_at.1.html

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще продължи инициативата си да организира кариерни форуми в страни, в които има големи български...

И в Смолян обявиха грипна епидемия

https://www.actualno.com/smolyan/i-v-smoljan-objaviha-gripna-epidemija-news_717013.html

Грипна епидемия е обявена от понеделник в област Смолян, съобщиха току-що от Районната здравна инспекция в Смолян. Регионалният щаб за борба с грип и острите респираторни заболявания в Смолян на свое заседание днес обяви грипна ваканция за учениците от област Смолян за периода от 21 януари (понеделник) до 23-ти януари (сряда), включително. Регионът беше в предепидемиологична обстановка, а на този етап се отчита ръст на заболеваемостта. Предвид достигнатите високи стойности на заболяемостта 25

Съдът: Симеонов не е дискриминирал ромите с думите "нагли и озверели човекоподобни"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7251756

Съдът: Симеонов не е дискриминирал ромите с думите "нагли и озверели човекоподобни"Лидерът на НФСБ Валери Симеонов не е дискриминирал ромската общност и конкретно един неин представител с изказването си, че част от ромите са се превърнали в "нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без да полагат труд, искащи помощи по болест без да са болни, детски за деца,

Още лоши новини за спорта ни: почина волейболна легенда

https://offnews.bg//volejbol/oshte-loshi-novini-za-sporta-ni-pochina-volejbolna-legenda-695776.html

След като тази сутрин почина Иван Вуцов, днес ни напусна още една спортна легенда - Светослав Стойчев. За тъжната вест съобщи олимпийската ни медалистка Цветана Божурина.

За тъжната вест съобщи олимпийската ни медалистка Цветана Божурина във Фейсбук: "Тъжен ден, или спортен ден и ден, в който отлетяха две шампионски сърца - Светослав Стойчев и Иван Вуцов. Почивайте в мир!", написа тя във фейсбук.

Светослав Стойчев е баща на волейболния треньор Радостин Стойчев. През 1991 година в Кайро (Египет) той извежда националния ни отбор по волейбол за младежи (U23) до световната титла.

В състезателната си кариера е носил екипите на Спартак София, Миньор Перник, Миньор Бухово, Металург Перник, Локомотив София. Първият му отбор като треньор е Локомотив, след това преминава в ЦСКА, където тренира юноши. Става шампион с всички възрасти, след което тренира мъжете.

Бащата на Светослав е първият национален треньор по борба и в двата стила - класически и свободен.

Поклонението пред Светослав Стойчев ще се състои в неделя (20 януари от 15:00 часа в църквата "Свети Седмочисленици"

Екипът на OFFNews изказва своите съболезнования пред близките на Светослав Стойчев.

Чуждите инвестиции се сринаха с над 500 млн. евро за година

https://frognews.bg/novini/chujdite-investitsii-srinaha-nad-500-mln-evro-godina.html

По предварителни данни на БНБ нетният поток на преките инвестиции в страната за януари – ноември 2018 г., отчетени съгласно принципа на първоначалната посока на инвестицията, възлиза на 795.4 млн. евро (1.4% от БВП3), като е по-малък с 549.7 млн. евро (40.9%) спрямо този за януари – ноември 2017 г. (1345 млн. евро, 2.6% от БВП).

Жилищното строителство ще поскъпне с 5% заради по-високите заплати

https://www.dnevnik.bg/biznes/2019/01/18/3377020_jilishtnoto_stroitelstvo_shte_poskupne_s_5_zaradi/?ref=rss


Изпълнителният директор на Камара на строителите в България (КСБ№ Мирослав Мазнев прогнозира пред БТА, че тази година се очаква с до 5% да поскъпнат услугите на квадратен метър жилищно строителство. Разчетите са базирани на плановете на "светлия" бизнес да увеличи и тази година с между 15 и 20 на сто заплатите на строителите.<br /><br />Камарата очаква за миналата година ръстът в строителството да е над 10-11 на сто, а за тази година - над 15 на сто. През миналата година...

Битов скандал в село Дончево прати мъж в болница с опасност за живота

https://www.24chasa.bg/novini/article/7251741

Битов скандал в село Дончево прати мъж в болница с опасност за живота
59-годишен мъж е с опасност за живота след сбиване в село Дончево - съобщават от Областната дирекция на МВР-Добрич. На 17 януари, около 17,10 ч., е получено съобщение за възникнал скандал пред частен дом в селото. На място е установено, че скандалът е прераснал в сбиване между 67-годишен мъж от село Дончево и 59-годишен мъж от град Добрич.

Трима са починали от грип в Румъния само за ден

https://www.24chasa.bg/novini/article/7251737

Трима са починали от грип в Румъния само за ден
Три смъртни случая в резултат на грип са регистрирани днес в Румъния, с което броят на починалите от вирусното заболяване този сезон достигна 14 души, съобщава информационният сайт Зиаре, цитиран от БТА. Мнозинството от починалите са били от рисковите групи и са имали съпътстващи заболявания, довели до понижаване на имунитета, но има и случаи,

Българският GDPR все още е голяма заплаха за медиите

https://www.mediapool.bg/balgarskiyat-gdpr-vse-oshte-e-golyama-zaplaha-za-mediite-news288772.html

Българската версия на Европейския регламент за защита на личните данни (GDPR) все още представлява огромна заплаха за налагане на недопустима цензура върху медиите в страната. Такава е позицията на "Програма Достъп до информация" (ПДИ) по приетия от вътрешната комисия на второ четене законопроект за промяна Закона за защита на личните данни.   Най-големият проблем са останалите в законопроекта десет критерия, въз основа на които Комисията за защита на личните данни ще преценява дали медиите са нарушили защитата на нечии лични данни. Критериите и преценката са доста субективни. Медиите могат да бъдат преследвани заради: естеството на личните данни, които са разкрили; влиянието, което разкриването им ще окаже върху "собственика" им и доброто му име; как журналистите са се сдобили с данните и т.н.   Европейският регламент (GDPR) не залага подобни изисквания, а директно изключва журналистите от обхвата на много от ограниченията. В България обаче медиите могат да се сблъскат с глоби, достигащи до 4% от техния годишен оборот.   ПДИ смята, че Комисията за защита на личните данни ще получи изключително право да проверява всеки журналист за всяка статия. Проверката може да включва дали журналистът е документирал спазването на посочените десет критерия. Абсурдно е, но това важи дори и за фоторепортерите.   Председателят на вътрешната комисия Цветан Цветанов (ГЕРБ) обясни по време на заседанието, че текстът с десетте критерия няма да отпадне, но ще бъде коригиран.   Депутатите от вътрешната комисия се съгласиха, че намерението не е да се възложи на всеки журналист да обоснове наличието на 10-те точки преди да започне да пише статия. Текстът на закона трябва да гласи, че "балансът между свободата на изразяване и правото на защита на личните данни се преценява въз основа на критерии, доколкото са относими" към журналистическата работа, обясниха депутатите. Въпреки това те гласуваха текста на второ четене в комисия.   Опасенията от цензура се задълбочават и заради факта, че обещаният израз "доколкото са относими" все още не е записан в проекта за закон. Той може да бъде редактиран в пленарна зала преди окончателното му приемане.   "Предстои народните представители да спазят обещанието си да внесат коригирания текст при обсъждането на законопроекта в пленарна зала. Оставянето на редакцията във вида, в който е в момента, съдържа опасност от посегателство върху свободата на словото в критичните за властта публикации. Не можем да се освободим от безпокойството, че предлаганата уредба е равнозначна на въвеждане на цензура, в нарушение на чл.40 от Конституцията (печатът е свободен и медиите не подлежат на цензура – б.р.)", коментира ПДИ.

БСК: Предложението за събуждане на "спящите акции" е обществена несправедливост

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/bsk-predlojenieto-za-sybujdane-na-spiashtite-akcii-e-obshtestvena-nespravedlivost-275566/

Представената концепция ще създаде опасни и противоконституционни практики за принудително отнемане на собственост от български граждани, смятат от БСК

Никола Филчев и Борис Велчев се засипаха с тежки обвинения

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/nikola-filchev-i-boris-velchev-se-zasipaha-s-tezhki-obvineniya

Въпросът за наследник на Сотир Цацаров отключи медиен скандал между двамата му предшественици

Подари ли Банкси творба на Токио

https://offnews.bg//sviat/podari-li-banksi-tvorba-na-tokio-695775.html

Нова творба, вероятно на световноизвестния уличен артист Банкси, се появи на станция в Токио по монорелсов път в Япония, съобщи Би Би Си, като цитира местни медии.

На рисунката е изобразен плъх с чадър.

Неясно е кога е била нарисувана, но властите казват, че са знаели за нея отдавна.

Намира се върху врата близо до станцията в централната част на столицата. Губернаторката на Токио Юрико Койке казва, че е възможно произведението на изкуството за е "подарък за Токио".

В момента вратата е свалена и преместена, за да се предпази от евентуална повреда.

Експерти все още се опитват да потвърдят дали графитът е на Банкси или не.

Банкси е анонимен британски графити артист, който рисува по по публични сгради.

Германия призовава британците да останат в ЕС

https://www.actualno.com/europe/germanija-prizovava-britancite-da-ostanat-v-es-news_717023.html

Водещи фигури от германската политика призовават Великобритания да остане в ЕС, съобщава BBC. В писмо публикувано в списание Таймс и подписано от 31 човека, включително новият лидер на Християндемократически съюз Анегрет Крамп-Каренбауер и бившият вратар на Арсенал Йенс Леман. Те се концентрират върху Великобритания след войната, говорейки за следвоенните пъбове и пантомимата, но всъщност самата роля на кралството в този момент е това, заради което те призовават британците да останат в съюза, п

България сред страните с най-малко лични лекари в ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=389694

България е сред страните с най-нисък дял на общопрактикуващи лекари на 100 000 жители сред страните в ЕС, показват данни от анализ на Евростат за броя на първичните изпълнители на медицинска помощ в страните на ЕС през 2017 г. На 100 хиляди българи се падат 64 общопрактикуващи лекари, като зад нас по този показател е само Гърция с брой на ОПЛ от 42 - на 100 000 жители.

Спецпрокуратурата прецизира обвинението за участие в ОПГ за пране на пари на собственика на "Емко"

http://nakratko.bg/category/60/169831/


Специализираната прокуратура прецизира обвинението за участие в организирана престъпна група за пране на пари на собственика на оръжейния завод "Емко" Емилиян Гербев.

Мъж загина след нелеп битов инцидент в Благоевград

https://www.actualno.com/society/myj-zagina-sled-nelep-bitov-incident-v-blagoevgrad-news_717022.html

45-годишен мъж загина след нелеп битов инцидент в Благоевград, предаде БГНЕС. Мъжът най-вероятно се е подхлъзнал вкъщи и паднал с глава напред в стъклена врата. При падането е счупил долната част на стъклото, а горната паднала върху главата на мъжа. Починал е след тежка загуба на кръв. Мъжът е открит днес в 12:00 часа от близките, които подали сигнала от жк „Струмско“.

Грипна ваканция за още две училища във Варненско

http://www.varna24.bg/news/843037.html

Още две училища във Варненско са разпуснати от днес в грипна ваканция, научи ...

Красен Кралев награди атлет №1 на България за 2018 година Мирела Демирева

https://offnews.bg//leka-atletika/krasen-kralev-nagradi-atlet-1-na-balgaria-za-2018-godina-mirela-dem-695771.html

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев награди атлет №1 на България за 2018 г. Мирела Демирева. Най-добрата ни състезателка в скока на височина печели за втори път традиционната анкета на Българската федерация по лека атлетика и списание „Атлетика“, което чества своята 20-а годишнина.

През изминалата година Мирела Демирева за първи път в кариерата си успя да преодолее 2,00 м. Тя направи изключително силно представяне в турнирите от „Диамантената лига“, където записа три втори места и триумфира в Рабат, като сложи край на серията от 45 победи на световната шампионка Мария Ласицкене. На Европейското първенство по лека атлетика в Берлин тя спечели сребърното отличие отново с резултат 2,00 м. в шеметен финал, на който показа изключителен характер и малко не й достигна да завоюва европейската титла.

"Благодаря за признанието и за подкрепата. Истината е, че без подкрепа няма как да си успешен. 2018 година беше много успешна както за мен, така и за целия български спорт", каза Демирева.

"За мен е огромна чест да връча наградата за атлет на годината. Мирела направи една фантастична година. През последните години забелязваме един подем в леката атлетика. Това си пролича особено при младите през 2018-а. Ние като държава ни остава само да се погрижим за инфраструктурата. Стадион "Академик" винаги ми е бил приоритет и се надявам скоро да започнем реконструкцията", каза Кралев.

В награждаването участва и председателят на БФЛА Добромир Карамаринов. Той изказа благодарността си към Красен Кралев за подкрепата и инвестициите, които Министерството на младежта и спорта прави в леката атлетика.

Наградите за "Изгряващи звезди на България" спечелиха световната и олимпийска шампионка при девойките в тройния скок Александра Начева и сребърният медалист в хвърлянето на чук от Младежките олимпийски игри Валентин Андреев. Ивет Лалова-Колио пък получи приза за популяризирането на българската атлетика.

"Благодаря за всичко, което се прави, защото през цялата си кариера не съм виждала да се инвестира толкова много, както през последните години. Вижда се, че това носи добри резултати", заяви Лалова.

По време на церемонията бяха наградени и победителите във веригата "А1 атлетика за младежи" Лъчезар Вълчев и Вержиния Костадинова.

Седем жертви на грипа в Хърватия, над 8400 болни

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7251716

Седем жертви на грипа в Хърватия, над 8400 болниДо момента в Хърватия са регистрирани седем смъртни случая и над 8400 болни от грип, съобщи директорът на Националния референтен център д-р Владимир Драженович за хърватската телевизия. Оценките обаче са, че броят на болните е четири пъти по-голям. "Истинските бройки тепърва пристигат. Ако следим динамиката и доказаните случаи,

Турски бойни самолети пак нарушиха гръцкото въздушно пространство в Егейско море

https://www.24chasa.bg/novini/article/7251718

Турски бойни самолети пак нарушиха гръцкото въздушно  пространство в Егейско мореТурски бойни самолети са нарушили гръцкото въздушно пространство днес по обяд и са прелетели над островите Кунелониси и Фармакониси в източната част на Егейско море, съобщава гръцкият телевизионен канал Скай, като се позовава на информация на гръцкия генерален щаб, предаде БТА. В 12,03 часа турски самолет е прелетял над остров Кунелониси,

Трагедия в Благоевград! Мъж почина нелепо в дома си в „Струмско“

http://regiona.bg/%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b3%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d1%8f-%d0%b2-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d0%bc%d1%8a%d0%b6-%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b5%d0%bb/

45-годишен благоевградчанин, с прякор Руснака, е открит мъртъв в дома си в благоевградския квартал „Струмско“. Мъжът е починал след остра кръвозагуба днес към 12.00 часа. Намерен е от роднините в апартамента си на ул. „Броди“ 46 , срязан от стъкло. Касае се за нелеп битов инцидент. Мъжът най-вероятно се е подхлъзнал вкъщи и паднал с глава напред в стъклена врата.

По случая е започнато досъдебно производство.

Материалът Трагедия в Благоевград! Мъж почина нелепо в дома си в „Струмско“ е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Ердоган и Путин ще се договарят за Сирия и за безвизов режим

https://offnews.bg//sviat/erdogan-i-putin-shte-se-dogovariat-za-siria-i-za-bezvizov-rezhim-695772.html

Първата за тази година задгранична визита на турския президент Реджеп Ердоган ще бъде в Москва на 23 януари, най-важният въпрос в двустранните отношения след Сирия е въвеждането на безвизов режим за турските граждани, предаде Анадолската агенция.

Посланикът на Турция в Москва Мехмет Самсар заяви, че началото на дипломатическата му дейност в Русия е съвпаднало с най-важния период в турско-руските отношения, а визитата на Ердоган подчертава важността им.

„Основната тема на срещата на Ердоган и Путин ще бъде урегулирането на ситуацията в Сирия. Достигнатата между двамата лидери договореност за Сирия в Сочи от 17 септември 2018 г. допринесе за предотвратяването на мащабна хуманитарна криза. Независимо от това обаче те ще отделят голямо внимание на двустранните отношения“, посочи дипломатът.

Посланикът съобщи, че тази пролет в Москва ще се състои заседание на Съвета за сътрудничество на Турция и Русия на високо равнище. Той припомни, че двамата президенти са си поставили за цел да достигнат двустранен стокообмен до 100 млрд. долара за година. Важна роля в постигането на тази цел могат да изиграят предприемачите, смята дипломатът.

„Една от най-развитите сфери в двустранните отношения е енергетиката. Сред най-важните проекти могат да се посочат строителството на газопровода „Турски поток“ и АЕЦ „Аккую“, коментира Самсар.

Според него един от основните въпроси за 2019 г. е въвеждането на безвизовия режим за турските граждани. „Това наистина е изключително важен въпрос. Надяваме се, че в близко бъдеще ще можем да свалим ограниченията за притежателите на служебни паспорти. Предполагаме, че в скоро време лидерите на двете държави ще се договорят за премахване на визовия режим за всички граждани на Турция, което ще помогне за укрепването на двустранните икономически връзки“, коментира дипломатът.

Според него туризмът е една от главните съставки на отношенията между Турция и Русия. Той посочи, че броят на руските туристи в Турция през миналата година е достигнал 6 млн. души, очаква се по-голям ръст през 2019 г.

Армията и полицията в Русия пращат пистолета "Макаров" в историята

http://www.cross.bg/makarov-rosteh-rysiya-1594224.html

/КРОСС/ Русия ще замени легендарните съветски пистолети "Макаров" в армията и полицията си с ново оръжие, способно да функционира при температури до минус 70 градуса по Целзий и да пробие бронежилетка от 100 метра разстояние, съобщи днес производителят, цитиран от Франс прес. Серийното производство на новия пистолет с име "Удав" ("боа" или "питон" на руски език) се очаква да започне през пролетта на тази година, посочи в комюнике държавната военнопромишлена корпорация "Ростех". "Макаров" е полуавтоматичен пистолет, въведен на въоръжение през 1951 година. По онова време той заменил съветския пистолет "Токарев". "Макаров" е основното лично оръжие на служителите на въоръжените сили или силите за сигурност в множество страни от бившия Варшавски договор, както и в Китай", подчертава "Ростех". Неотдавна Русия достави, наред с друго оръжие, 900 пистолета "Макаров" на армията в Централноафриканската република, припомня АФП. Със своята разрушителна сила "Удав" ще бъде един от най-мощните пистолети в света, твърди "Ростех", уточнявайки, че използваният при него патрон калибър 9х21 мм е в състояние да пробие бронежилетка от около 100 м

Съмнителен багаж евакуира Централна гара в София

https://www.actualno.com/society/symnitelen-bagaj-evakuira-centralna-gara-v-sofija-news_717018.html

Евакуираха Централната гара в София в петък заради сигнал за подозрителен багаж. Извършена от органите на реда проверка установила, че той не е опасен за пътниците и служителите. Гарата отново функционира нормално, предаде БГНЕС. 

Мая Манолова пак подхваща в Брюксел темата за двойния стандарт при храните

https://www.mediapool.bg/maya-manolova-pak-podhvashta-v-bryuksel-temata-za-dvoiniya-standart-pri-hranite-news288771.html

Петиция на български граждани срещу двойния стандарт при храните и напитките в Европейския съюз внася омбудсманът Мая Манолова идния вторник – 22 януари, в Комисията по петициите на Европейския парламент, където ще бъде изслушана по казуса. Манолова вече изпрати през октомври 2018 г. в качеството си на европейски гражданин, заедно с други публични личности, петиция до Европарламента за нарушение на правото на ЕС, в която се иска и промяна в европейското законодателство и в Директивата за нелоялните търговки практики. Целта бе спиране на производството и разпространението на храни от една и съща марка, но с различни съставки и качество в страните-членки на ЕС, припомнят от офиса на националния обществен защитник. Според Манолова това е не само нарушение на правата на българските граждани, но и на гражданите от Вишеградската четворка, Гърция, Хърватия и Румъния, както и на принципите за функциониране на общия европейски пазар. Темата с двойния стандарт на храните бе обилно коментирана на различни форуми, в парламента и дори министерството на земеделието извърши проверка за съставките и качеството на редица марки продукти, продавани у нас и в чужбина, която установи, че има разминавания в състава. Манолова дори предложи "ОЛАФ на храните" със седалище в София, който да се бори с двойния стандарт при храните на европейско ниво. Идеята й обаче не срещна отклик. В крайна сметка миналия юли Европейският парламент препоръча на фирмите, които продават един и същ продукт в целия ЕС, но с различаващо се съдържание в отделните държави, да го етикетират и брандират по различен начин, за да не подвеждат потребителите. Само преди дни обаче българският парламент отхвърли предложен от БСП закон срещу, двойния стандарт пир храните,предвиждащ всяка партида вносна храна да се придружава от серитфикат, че отговаря на качеството и състава на продукта, предлаган в страната на производството. Не е ясно какво точно ще иска сега Манолова от Европейския парламент.

В националното следствие Емилиян Гебрев получи прецизирано обвинение

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/01/18/3376858_precizirat_obvinenieto_kum_emiliian_gebrev/?ref=rss


Собственикът на дружество "Емко" ООД, от което е част оръжейният завод "Дунарит" в Русе, влезе днес в Националната следствена служба след като е бил извикан по телефона, и след час излезе оттам "с прецизирано обвинение", както той каза пред чакащите го журналисти.<br /><br />Гебрев обясни, че били добавени имена на още няколко обвиняеми по делото, което прокуратурата заведе срещу него през 2017 г., когато държавата чрез Министерството на икономиката и...

Бойлер уби двама души в Добрич

https://www.24chasa.bg/novini/article/7251717

Бойлер уби двама души в ДобричДвама мъже са загинали в жилище в Добрич след късо съединение в електрическата инсталация на бойлер. На 17 януари, около 17,10 ч,,. е получено съобщение за трупове на двама мъже на 71-години и на 54-години в частен дом по бул. „Русия” – съобщават от Областната дирекция на МВР-Добрич. При огледа на място е установено,

97-годишният принц Филип се възстановява от стреса след катастрофа

http://nakratko.bg/category/25/169830/


Съпругът на британската кралица Елизабет II, 97-годишният принц Филип, се възстановява от стреса, след като вчера следобед автомобилът му се сблъска с друга кола и се преобърна, предаде Ройтерс.

Мирела Демирева е най-добрият лекоатлет на България за 2018 година

https://www.actualno.com/moresport/mirela-demireva-e-naj-dobrijat-lekoatlet-na-bylgarija-za-2018-godina-news_717019.html

Европейската вицешампионка в скока на височина Мирела Демирева беше наградена за лекоатлет на България за 2018 година в традиционната анкета на списание "Атлетика". Тази година се навършват 20 години от първото издание на списанието. Демирева завършва на първото място в класацията за втори път след 2016 година, когато спечели олимпийското сребро в Рио де Жанейро и беше определена и за спортист на България във вота на спортните журналисти. Тя беше наградена от министъра на младежта и с

Русенец с брутален разказ за ужаса на войната и главорезите от Ислямска държава

http://www.varna24.bg/news/843034.html

41-годишен русенец, участник в мисия в Сирия, се завърна благополучно у дома след 40 дни в иракски ...

Юрист: Абсурдно е в градовете да се кара с 30 км/ч

https://petel.bg/YUrist--Absurdno-e-v-gradovete-da-se-kara-s-30-km-ch__299545

"Недопустимо и абсурдно е да се кара с 30 км/ч. по повод новия законопроект. Трябва да се изследва откъде стават катастрофите."  Това комен...

Извънредна новина от "Герена": Футболният Левски смени ръководството

https://petel.bg/Izvanredna-novina-ot-Gerena--Futbolniyat-Levski-smeni-rakovodstvoto__299544

Големи промени станаха днес във футболния Левски. От клуба официално обявиха, че настоящият Управителен съвет е освободен, а на негово мя...

Военноморският музей във Варна отчита 2018-та като успешна

http://budnavarna.bg/43316-voennomorskiyat-muzej-vav-varna-otchita-2018-ta-kato-uspeshna/

Изминалата 2018-та година е била успешна за Военноморския музей във Варна, съобщи директорът д-р Мариана Кръстева.

По нейни думи посетителите са били значително повече по брой, в сравнение с предходната 2017-та, като цифрата надвишава 35 000. Музеят е посещаван предимно от български граждани – основно неорганизирани туристи и семейства, а от чуждестранните най-вече рускоговорящи, поляци, англичани, румънци и французи.

Заради увеличения интерес на туроператорите, броят на груповите посещения в музея също е нараснал. Принос затова имат и проведените през годината 7 изложби и събития. Освен това, Военноморският музей обявява няколко пъти дни на отворените врати като Националния празник 3-ти март, Нощта на музеите, Денят на бащата и др.

На голям интерес се радва и най-новата образователна програма в музея „Опитен моряк“, която съчетава игра и обучение.

През тази година музеят планира да зарадва своите посетители с няколко изложби, между които и гостуващи от други музеи от страната. Всички те са свързани с морската тема или ще представят любопитни колекции от българското историческо наследство.

Източник: moreto.net

Материалът Военноморският музей във Варна отчита 2018-та като успешна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

До края на януари ще се реши, кой ще води листата на евроизборите на Патриотите

https://frognews.bg/novini/kraia-ianuari-shte-reshi-koi-shte-vodi-listata-evroizborite-patriotite.html

До края на януари трябва да бъде решено в какъв формат ще се явят на евроизборите партиите от коалиция ”Обединени патриоти”. Това каза в Казанлък лидерът на ВМРО и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Извадиха бракониерски мрежи и риба от язовир "Ястребино"

https://www.24chasa.bg/region/article/7251684

Извадиха бракониерски мрежи и риба от язовир "Ястребино"Бракониерски мрежи и риба са извадени от водите на язовир "Ястребино". Акцията на доброволците от Централната рибноопазваща организация /ЦРОО/ - клон Ястребино е била по сигнал и е проведена днес преди обяд, разказа за БТА ръководителят им Шенол Хасанов. Екипът влиза в почти изцяло замръзналия водоем с лодка.

Найджъл Фарадж: Великобритания вероятно ще отложи Брекзит

http://econ.bg/Новини/Найджъл-Фарадж-Великобритания-вероятно-ще-отложи-Брекзит_l.a_i.768483_at.1.html

Великобритания вероятно ще отложи Брекзит и е възможен нов референдум, затова опонентите на членството в ЕС трябва да се организират. За това...

Европейските избори ще покажат дали ще се разпаднат "Обединени патриоти"

https://www.dnevnik.bg/politika/2019/01/18/3377007_evroizborite_shte_pokajat_dali_shte_se_razpadnat/?ref=rss


Европейските избори ще бъдат индикатор дали е застрашена от разпад коалицията "Обединени патриоти". Това каза в Казанлък министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който е и лидер на ВМРО - една от трите партии в малкия партньор в управляващата коалиция.<br /><br />Каракачанов смята, че няма стабилност в малката коалиция. "Гласуваме за самолетите, две от партиите гласуват против с несериозни аргументи. Заемам се с циганския въпрос, никаква подкрепа. Нямаше подкрепа...

Още 2 училища във Варненско излязоха в грипна ваканция

http://www.moreto.net/novini.php?n=389706

От днес до 22 януари учениците от ОУ "Св. Климент Охридски" в с. Кичево (Аксаково) и ОУ "Васил Левски" в с. Поляците (Дългопол), са в грипна ваканция. Това съобщи директорът на РУО - Варна Венцеслава Генова за Moreto.

Веска се скарала с мъжа си за ключове, удушила го в банята

https://www.24chasa.bg/novini/article/7251680

Веска се скарала с мъжа си за ключове, удушила го в банята67-годишната Веска Хаджиева се скарала със съпруга си Костадин за ключове, скандалът ескалирал и прераснал във физическа разправа. Мъжът, който е на 73 години, ударил жена си с дървен налъм по ръката. Веска изпаднала в ярост, стиснала го за шията и го удушила в банята. Трупът му е открит там гол. Това стана ясно в Пловдивския окръжен съд,

Русия и Сърбия сключиха споразумение за развитие на ядрената енергетика

https://www.actualno.com/balkani/rusija-i-syrbija-skluchiha-sporazumenie-za-razvitie-na-jadrenata-energetika-news_717016.html

Посещението на руския президент Владимир Путин в Сърбия доведе до подписване на пакет от споразумения, с които ще може да се осъществят законно проекти в областта на атомната енергетика, съобщава "Росатом". Между Сърбия и Русия беше сключено междуправителствено споразумение в областта на използването на атомната енергия на базата на проверени и иновационни технологии, както и съвместно заявление за стратегическо партньорство между страните за изграждане на Център за ядрена наука, техн

Защо е правилно да купим американски изтребители

https://zaistinata.com/%d0%b7%d0%b0%d1%89%d0%be-%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d0%b4%d0%b0-%d0%ba%d1%83%d0%bf%d0%b8%d0%bc-%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b8/

Културата и славянското писмо не могат да обяснят тази непоклатима лоялност към Русия – едно е да четеш Достоевски, друго е да летиш на МиГ, пише Даниел Смилов анализ за „Дойче веле“ по повод сблъсъка около решението за новите изтребители. Българският парламент взе правилното решение, но конфронтацията около избора на F-16 премина границите на приличието. […]

Предаването за мистицизъм ще разшири аудоторията, твърдят от БНТ

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/01/18/3376999_predavaneto_za_misticizum_shte_razshiri_audotoriiata/?ref=rss


Новото предаване за мистицизъм по БНТ2 ще обогати образователната част на програмата; ще разшири аудиторията с разнообразяване на тематиката, представяне на широк спектър от гледни точки и философски концепции. Toва отговори БНТ на въпроси на "Дневник" по повод началото на "Новото познание" и защо има място в ефира. То ще се излъчва всяка недея от 18.30 часа са водещ Стойчо Керев. Първият е на 20 януари. Информацията за новото предаване предизвика множество реакции в...

Холандската компания Варна Конфекция получи удостоверение за зелена енергия

http://www.cross.bg/konfektziya-varna-energiya-1594222.html

/КРОСС/ ЕНЕРГО-ПРО Енергийни услуги връчи удостоверение за използването на 100% зелена енергия на холандската фирма за облекло Варна Конфекция ЕООД. Удостоверението беше връчено на г-н Арно Висерс, финансов мениджър на Варна Конфекция, от г-жа Албена Лазарова, търговски директор, и г-н Бисер Лазаров, мениджър продажби на регионални клиенти в енергийното дружество. Фирма Варна Конфекция е специализирана в изработката на висококачествено устойчиво работно и защитно облекло по европейски стандарти. Фирмата притежава сертификат Fairwear, гарантиращ спазване на международните стандарти по отношение на условията на труд. Варна Конфекция подкрепя идеята за една по-чиста околна среда. С цел ограничаване на емисиите на CO2, компанията оперира в сграда с отлична изолация, енергийно ефективни климатични системи и LED осветление и използва отделената топлина от компресорите през филтри за отопление в помещенията през студените месеци. Закупуването на екологично чиста електроенергия от ЕНЕРГО-ПРО Енергийни услуги е израз на стремежа на Варна Конфекция ЕООД да внедри в производството си зелената идея. Следваща стъпка ще бъде изработката на проект съвместно с ЕНЕРГО-ПРО за соларна енергия. ЕНЕРГО-ПРО Енергийни Услуги насърчава производството и търговията с електроенергия, генерирана по екологичен начин. Компанията издава удостоверения за зелена енергия в уверение на това, че продадената електрическа енергия е произведена изцяло от възобновяеми източници

Павел Колев все пак започва работа в "Левски"

http://clubz.bg/78434-pavel_kolev_vse_pak_zapochva_rabota_v_levski

Досегашният зам.-изпълнителен директор на БФС Павел Колев все пак получава оперативната власт в "Левски", личи от съобщение на клуба на официалния сайт.

Колев е назначен за изпълнителен директор и шеф на управителния съвет, останалите членове в който са Ели Шопова и Найден Димитров. 

Ето съобщението на "Левски":

"Промени в Управителния съвет на ПФК Левски

Уважаеми привърженици,

На заседание на Надзорния съвет на ПФК Левсеки от 17.01.2019 година бе взето решение за свикване на редовно общо събрание на дружеството на 06.03.2019 година.

На заседание на Надзорния съвет на ПФК Левски от 18.01.2019 година бе взето решение да бъде освободен настоящия управителен съвет на клуба.

Избран е нов управителен съвет в състав:

Павел Николов Колев

Ели Спасова Шопова

Найден Кирилов Димитров

Новият управителен съвет на клуба определи за изпълнителен директор Павел Николов Колев.

 От ръководството на ПФК Левски"

Стопанската камара разкритикува новите идеи за боновете от масовата приватизация

https://www.dnevnik.bg/biznes/2019/01/18/3376996_stopanskata_kamara_razkritikuva_novite_idei_za/?ref=rss


Идеята на Министерството на финансите боновете от масовата приватизация, с които гражданите не са се разпоредили, да се прехвърлят в държавен фонд, е опасна и неприемлива обществена несправедливост. Това се казва в становище на Българската стопанска камара по повод публикувания от финансовото министерство документ. <br /><br />Общественото обсъждане на идеята ще продължи до 15 февруари.<br /><br />Представената концепция не само че няма да доведе до подобряване дейността...

Ивет Лалова ще пропусне зимния сезон заради травма в ръката

https://www.dnevnik.bg/sport/2019/01/18/3376986_ivet_lalova_shte_propusne_zimniia_sezon_zaradi_travma/?ref=rss


Ивет Лалова ще пропусне зимния сезон в леката атлетика заради контузия в ръката. На церемония по награждаването на най-добрите атлети за 2018 г. българската спринтьорка заяви, че е претърпяла операция на 7 януари заради скъсано сужохилие. <br /><br />"Травмата на ръката я получих много нелепо. През лятото се срязах на парче кристал, но не обърнах сериозно внимание. Оказа се, че при инцидента съм разкъсала сухожилие, а след това то се е скъсало и затова се наложи операция....

Ласло Джере от Войводина избра тениса пред бизнеса

https://offnews.bg//tenis/laslo-dzhere-ot-vojvodina-izbra-tenisa-pred-biznesa-695774.html

Само 18 дни ни делят от старта на най-голямото спортно събитие в България за 2019 година – тенис шоуто Sofia Open.

Част от световния елит на аристократичния спорт ще завладее България от 3 до 10 февруари. "Арена Армеец" е домакин на битките от най-силния и атрактивен турнир в света от категория АТР 250 за годината. Продължаваме рубриката "Звездите на Sofia Open 2019". Нека заедно се запознаем с любопитни факти за тях и да отброяваме с нетърпение дните до старта!

Ласло Джере е един от примерите за играчи, които след успех на голям турнир при юношите решават да продължат кариерата си при мъжете.

Сърбинът от унгарски произход спечели титлата на неофициалното световно до 18 г. "Ориндж боул" в Плантейшън (САЩ) през 2012 г. На финала той победи 6:4, 6:4 бъдещия национален състезател на Швеция Елиас Имер. Джере има и финал в друг престижен турнир – "Еди Хер интернешънъл", но в мача за купата губи от Кристиан Гарин (Чили).
Ласло е от Сента, град на брега на река Тиса във Войводина. Прякорът му е Лаци и започва да играе тенис на петгодишна възраст, когато баща му Чаба започва да посещава треньор по този спорт. По-късно Джере ще признае, че ако не се е влюбил в тениса, е щял да стане бизнесмен като таткото. Майката Хайналка е учителка, а сестрата на Ласло се казва Юдит.

Като повечето тенисисти от нашия регион и Лаци най-много обича да играе на червени кортове. Логично любимият му турнир е "Ролан Гарос", но харесва също този в Будапеща и US Open. Дебютът му в основната схема на турнир от календара на АТП е в Бангкок през 2013 г., където с „уайлд кард” в първия кръг губи от Фелисиано Лопес. Четири години по-късно е полуфиналист в Будапеща. В турнирите от серията "Мастърс 1000" първият му мач е в Индиън Уелс през миналия сезон и е отстранен от Тим Смичек (САЩ). Най-доброто му класиране в ранглистата на АТП е №83 от 24 септември 2018 г.

Ласло може да се похвали и с мачове за Сърбия в световното отборно за купа "Дейвис", където дебютира през 2017 г. в полуфинала срещу Франция. В свободното си време обича да готви и да гледа мачовете на Чикаго булс (НБА) и Сиатъл сийхоукс (НФЛ).

BP разширява употребата на технологията си за локализиране на петролни находища

https://www.investor.bg/drugi/338/a/bp-razshiriava-upotrebata-na-tehnologiiata-si-za-lokalizirane-na-petrolni-nahodishta-275546/

Софтуерът Full Waveform Inversion позволява да бъдат направени 3D изображения с висока разделителна способност чрез сеизмични звукови вълни

Зов за човечност: Екипът на МБАЛ „Лайф хоспитал“ събира средства за лечението на свой колега, бори се с тумор на мозъка

https://www.24chasa.bg/novini/article/7251148

Зов за човечност: Екипът на МБАЛ „Лайф хоспитал“ събира средства за лечението на свой колега, бори се с тумор на мозъкаЕкипът на МБАЛ „Лайф хоспитал“ в се обърна към хората с добри сърца за събиране на средства за лечението на своя колега Владислав Тодоров Кипров. „Обръщаме се към всички хора, които биха могли да помогнат със средства за наш колега от МБАЛ "Лайф Хоспитъл", нуждаещ се от спешна, животоспасяваща операция.

Европейската комисия следи ситуацията около "Турски поток"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7251668

Европейската комисия следи ситуацията около "Турски поток"Европейската комисия следи ситуацията около изпълнението на проекта "Турски поток" и ще прилага енергийните правила на ЕС към всички газопроводи. Това заяви днес говорителката на Комисията Ана-Кайса Итконен, коментирайки обсъждането на този въпрос при посещението на руския президент Владимир Путин в Сърбия, предаде ТАСС.

С тебе ни събра случайността, а можеше нима да се разминем?

https://www.actualno.com/literature/s-tebe-ni-sybra-sluchajnostta-a-mojeshe-nima-da-se-razminem-news_717014.html

На днешната дата големият български поет Дамян Петров Дамянов щеше да навърши 84 години. Автор е на над 40 стихосбирки и един роман. Роден на 18 януари 1935 г. в Сливен. През 1953 г. завършва гимназия в родния си град, а през 1961 г. завършва българска филология в Софийския университет. През 60-те години работи като литературен консултант във вестник "Народна младеж" и като редактор в отдел "Поезия" на списание "Пламък". За първи път публикува стихотворен

Синоптиците: Студен въздух ще проникне към Черноморието

http://www.varna24.bg/news/843025.html

През следващото денонощие над страната ще преобладава облачно време. На отделни места ще превали ...

Сбогувайте се с императорските пингвини

http://clubz.bg/78433-sboguvajte_se_s_imperatorskite_pingvini

Климатичните промени създават много "загубеняци" и някои "победители" в животинското кралство, предаде CNN. Медията се позовава на изследване на организацията "Хоризонтите на морската наука".

Полярните морета в момента "са сред най-бързо изменящите се екосистеми на земята" заради продължаващата заплаха от глобалното затопляне. Много от местните животински видове са еволюирали спрямо конкретните климатични условия, които са се запазили относително постоянни през последните четири милиона години. В рамките на този период, ледниците са били факторът за промяна - сега, ролята е запазена за климатичните промени.  

Емисиите на парниковите газове, химикалите, които изтъняват озоновия слой, увеличаването на въглеродния диоксид в атмосферата и повишаването на температурите значително са изменили Южния океан (Антарктическия). Учестено намалява количеството на леда във водата. Ледниците се отдръпват. Световният океан се затопля, нивото му се покачва и започва да се окислява.

Според изследването големите загубили в Антарктическия регион ще бъдат крилът и морсите видове, които се изхранват с него - като гърбатите китове. Императорският пингвин, пингвинът на Адели и антарктическият пингвин също не ги очаква светло бъдеще. 

    Но морската звезда, асцидиите и някои видове червеи ще спечелят от климатичните промени. За южния гладък кит и кралските пингвини, които консумират предимно риба, намаляването на ледовете във водата и изтеглягнето на ледниците ще се отрази най-благоприятно - ще има повече храна и подходящи места за размножаване.

    Някои видове пингвини обаче използват леда, за да се хранят върху него или за отмора. 

    "С настъпването на климатичните промени става все по-неотложно да разберем по какъв начин те се отразяват върху животните", заяви един от авторите на изследването Саймън Морли. 

    Според Морли данните са недостатъчни, а екосистемите твърде сложни. Затова е възможно да възникнат проблеми и за потенциалните "победители".

      "Знаем, че Земята се затопля. Знаем, че хората са основната причина за скоростта на промени на глобалния климат. Знаем, че скоростта на промени не е била толкова голяма от милион години. Следователно ние трябва да разберем слабите страни на животните и растения пред климатичните промени", каза Морли. "Как ще се справим в дългосрочен план? Е, ще ни трябва повече информация за повече видове", добави той.

      Пътуване през времето с гласа на бароковата певица Емма Къркби

      http://pogled.info/tv/kulturen-pogled/patuvane-prez-vremeto-s-glasa-na-barokovata-pevitsa-emma-karkbi.100432

      /Поглед ТВ/ Разговор на Миглена Павлова от радио "Браил" с легендарното сопрано Емма Къркби за интерпретацията на барокова музика днес, достигаща до все повече хора в Европа. Певицата разказва за спецификата на класическото пеене, както и за ролята на публилата в успешното пресъздаване на това изкуство. /ВИДЕО/

      ДБГ: Правителството няма идея какво ще прави с българските студенти и работници след Брекзит без сделка с ЕС

      https://offnews.bg//politika/dbg-pravitelstvoto-niama-ideia-kakvo-shte-pravi-s-balgarskite-student-695761.html

      Българското правителство няма идея какво да прави, ако след два месеца Великобритания напусне Европейския съюз без сделка, заяви председателят на Движение България на гражданите (ДБГ) Димитър Делчев в TV+.

      Той припомни, че Обединеното кралство е третата държава в света с най-много български емигранти, както и че почти всички лидери на европейски държави вече са изразили позициите си за Брекзит.

      Германия има готовност да приемe редица закони за бъдещите си отношения с Лондон, френското правителство е готово с 5 правилника за „Брекзит без споразумение“, но българският министър-председател и външният министър втори ден мълчат по темата, отбеляза Делчев.

      "Намираме се в нова ситуация Брекзит да се случи без европейско споразумение, което ще засегне стотици хиляди наши сънародници и липсата на действия оставя убеждението, че за правителството тази тема не е важна", подчерта той.

      След въпрос за американски изтребители F-16 Димитър Делчев заяви, че ДБГ подкрепя купуването на американските изтребители, защото "имат безспорни предимства", но подчерта, че след вчерашното гласуване "за всички вече е ясно, че ДПС са ключов партньор на ГЕРБ още от самото начало".

      По повод сблъсъка между Валентин Златев и Кирил Домусчиев за Закона за горивата председателят на ДБГ коментира, че правителството има да реши два важни въпроса – за сивия сектор, който според министъра на финансите е 20% от търговията с горива, и за концентрацията на собствеността при акцизите и данъчните складове.

      Правителството трябваше да създаде условия за откриването на нови складове, които да са собственост на различни лица, както и да предприеме смели действия за ликвидиране на сивия сектор. Ако нищо от това не може да свърши, защо въобще е на власт, запита риторично Делчев.

      Според него "Българската енергийна борса няма белезите на свободен пазар, а по-скоро на битпазар" и напомни за сигнала, който предстои да изпрати до Европейската комисия.

      "Тримата продавачи, които предлагат 85% от електроенергията на борсата, всъщност се владеят от едно и също лице и това е държавата. Въпреки че те бяха проверени, до този момент няма санкции, защото държавата пази държавата, а в същото време само за една година цената на търгуваната електроенергия се е качила безпричинно с 250%", посочи той и прогнозира поскъпване на тока, водата и парното с около 15-20%.

      Премиерът Борисов се срещна с министъра на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу

      http://www.cross.bg/tyrtziya-borisov-soiily-1594213.html

      /КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов проведе среща с министъра на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу, който е на посещение в София. Двамата обсъдиха сътрудничеството в сферата на сигурността, ограничаване на миграционния натиск, борбата с контрабандата и организираната престъпност. „За България, както и за ЕС, Турция е стратегически партньор - приятелска съседна държава, съюзник в НАТО и важен партньор в областта на сигурността и обществения ред. Стабилното и устойчиво развитие на двустранните отношения е приоритет на българската политика", заяви министър-председателят Бойко Борисов. Той подчерта, че съвместната работа на двете страни в тази област ще допринесе за укрепването на доверието и ускоряването на информационния обмен.Премиерът Борисов посочи, че страната ни е готова да разшири и активизира контактите с Турция на професионално ниво между отделните структури на двете министерства със сходни функции. „Към момента успешните ни реализации са предимно по линия на наркотрафика и контрабандата на стоки. Бихме искали да развиваме проактивен обмен на информация по всички приоритетни линии", заяви министър-председателят.Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу посочи, че в момента регионът е изправен пред много предизвикателства. Той даде висока оценка на нивото на сътрудничество в областта на сигурността, което България и Турция са изградили.

      Убиецът на хубавата Милена от Куртово Конаре ще лежи 16 години

      https://pik.bg/убиецът-на-хубавата-милена-от-куртово-конаре-ще-лежи-16-години-news812829.html

      Убиецът на хубавата Милена от Куртово Конаре ще лежи 16 години

      Пловдивският апелативен съд увеличи от 14 на 16 години лишаване от свобода наказанието спрямо Илиян Рангелов. Той беше признат от Окръжния съд за виновен в това, че в нощта на 28 декември 2016 г. в село Куртово Конаре умишлено е умъртвил хубавата Милена Динова. Това съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата в Пловдив.

      В решението на съда е посочено, че наказанието е необходимо да се увеличи, като се вземе предвид поведението на подсъдимия по време и след извършване на деянието. Пострадалата била настигната на безлюдна улица в тъмната част на денонощието. Единственият, но фатален удар, е нанесен с предварително подготвен нож. След пристигането на разследващите подсъдимият се е опитал да ги насочи към друго лице, което според него било с психични отклонения и се навъртало наоколо. В същото време като смекчаващо отговорността обстоятелство е отчетено това, че по време на досъдебното производство Илиян е направил самопризнания в присъствието на защитник, които са подкрепени и с други доказателства. Участвал е в проведения следствен експеримент и подробно описал действията си в нощта на инцидента.

      По време на съдебното следствие подсъдимият отрекъл да е извършвал убийството.

      Апелативните магистрати увеличиха и присъденото обезщетение за претърпени болки и страдания на родителите на Милена от по 150 хил. на по 180 хил. лева за всеки от тях. Илиян е с мярка за неотклонение задържане под стража.

      Решението не е окончателно и подлежи на обжалване или протест пред Върховния касационен съд.

      10-те най-големите заплахи за здравето през 2019 година

      http://www.moreto.net/novini.php?n=389688

      Светът, повече от всякога през 2019 година, е изправен пред множество здравни предизвикателства - от огнища на болести, през увеличаващата се резистентност на патогени към лекарства, затлъстяването, до хуманитарните кризи, замърсяването на околната среда, изменението на климата и още много други.

      Почти всички от БСП плюс Джамбазки са против да се наказва корупцията с еврофондове

      https://www.actualno.com/politics/pochti-vsichki-ot-bsp-plus-djambazki-sa-protiv-da-se-nakazva-korupcijata-s-evrofondove-news_716991.html

      През вчерашния ден от тазседмичната сесия на Европейския парламент беше гласувано изключително важно решение – която държава-членка на ЕС не пази независимостта на съдебната си система и не се бори с корупцията т.е. като цяло не спазва принципа за върховенство на правото по отношение на употребата и разходването на евросредства, да бъде наказвана. Степента на наказанията е различна, но най-общо касае получаването на средства от еврофондовете при установено нарушение – средств

      ЧЕЗ контролира на пет нива отчитането на електромерите

      https://www.24chasa.bg/novini/article/7251661

      ЧЕЗ контролира на пет нива отчитането на електромеритеСистемата е създадена така, че да гарантира сигурността на клиентите, казва Илиян Мутафчиев, директор „Мерене и управление на данните“ в „ЧЕЗ Разпределение България” - Г-н Мутафичев, намираме се в сезона с традиционно висока консумация на електроенергия. Какво показват данните на „ЧЕЗ Разпределение”?

      Община Разлог отчита отлични резултати при обновяване на две училища

      http://www.struma.com/obshtestvo/obshtina-razlog-otchita-otlichni-rezultati-pri-obnovyavane-na-dve-uchilishta_144540/

      Днес в град Разлог се проведе заключителна конференция и пресконференция по повод приключване на проект „Повишаване на енергийната ефективност на обществените сгради в град Разлог – сгради на образователната инфраструктура”, Договор за безвъзмездна финансова помощ № BG16RFOP001-2.001-0027-C02.

      Община Разлог успешно приключва изпълнението на проект за прилагане на мерки за енергийна ефективност в две сгради на образователната инфраструктура - СУ „Братя...

      Продължава

      Тийнейджъри потрошиха 16 коли в автокъща в Шумен

      http://www.cross.bg/tiiineiidzhuri-potroshiha-koli-v-avtokushta-v-shymen-1594220.html

      /КРОСС/16 автомобила са били потрошени в нощта срещу петък в автокъща в Шумен. Пристигнал на мястото полицейски екип направил оглед и започнал издирване на извършителите. Установени са двама малолетни, работата с които продължава, съобщава Дарик радио. Станало е ясно, че колите са ударени с друг автомобил, който бил подкаран от непълнолетен. Експерти тепърва ще установяват на каква стойност са нанесените щети. Случаят е докладван на прокурор от Шумен.  

      Левски вече е с ново ръководство

      //dariknews.bg/novini/bylgariia/levski-veche-e-s-novo-rykovodstvo-2143026

      Павел Колев е новият изпълнителен директор на Левски, информира официалният сайт на клуба.

      На заседание на Надзорния съвет, което се е провело по-рано днес, е бил избран нов Управителен съвет, в който освен досегашният заместник изпъ

      Седем са жертвите на грипа в Хърватия, над 8400 са болни

      https://petel.bg/Sedem-sa-zhertvite-na-gripa-v-Harvatiya--nad-8400-sa-bolni__299542

      До момента в Хърватия са регистрирани седем смъртни случая и над 8400 болни от грип, съобщи директорът на Националния референтен център д-р ...

      Холандската компания Варна Конфекция получи удостоверение за зелена енергия

      https://petel.bg/Holandskata-kompaniya-Varna-Konfektsiya-poluchi-udostoverenie-za-zelena-energiya-__299540

      ЕНЕРГО-ПРО Енергийни услуги връчи удостоверение за използването на 100% зелена енергия на холандската фирма за облекло Варна Конфекция ЕО...

      Чичото на Рафаел Надал вече е в България. Испанецът може да открие филиал на академията си у нас

      https://petel.bg/CHichoto-na-Rafael-Nadal-veche-e-v-Balgariya--Ispanetsat-mozhe-da-otkrie-filial-na-akademiyata-si-u-nas__299539

      Министърът на младежта и спорта Красен Кралев се срещна с посланика на тенис турнира от сериите АТР 250 София Оупън, чичо и първи треньор на...

      „Булгартрансгаз“ регистрира дъщерна компания „Газов хъб Балкан“

      https://frognews.bg/novini/bulgartransgaz-registrira-dashterna-kompaniia-gazov-hab-balkan.html

      Държавната компания „Булгартрансгаз“ е регистрирала нова дъщерна компания – „Газов хъб Балкан“ ЕАД. Компанията ще оперира платформи за търговия за нуждите на пазарите на природен газ в рамките на газов хъб „Балкан“. Целта е освен газоразпределителния център да се осигурят необходимите предпоставки за изграждане на първия ликвиден физически и търговски газов хъб в региона на Югоизточна Европа, базиран в България.

      „Булгартрансгаз“ регистрира дъщерна компания „Газов хъб Балкан“

      https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/bulgartransgaz-registrira-dashterna-kompaniia-gazov-hab-balkan.html

      Държавната компания „Булгартрансгаз“ е регистрирала нова дъщерна компания – „Газов хъб Балкан“ ЕАД. Компанията ще оперира платформи за търговия за нуждите на пазарите на природен газ в рамките на газов хъб „Балкан“. Целта е освен газоразпределителния център да се осигурят необходимите предпоставки за изграждане на първия ликвиден физически и търговски газов хъб в региона на Югоизточна Европа, базиран в България.

      Ето я 67-годишната, която удуши мъжа си и отиде на работа в Пловдивско (Снимки)

      https://www.24chasa.bg/novini/article/7251596

      Ето я 67-годишната, която удуши мъжа си и отиде на работа в Пловдивско (Снимки)67-годишната Веска Хаджиева, която удуши мъжа си в Пловдивско, беше докарана под стража в Пловдивския окръжен съд. Тя е обвинена в убийството на съпруга си. На 13 януари т.г. Веска Хаджиева го удушила след скандал, а на следващия ден прикрила следите и отишла на работа. Прокурорът Илияна Джубелиева иска за обвиняемата постоянен арест заради

      БСК е против опита на държавата да сложи ръка на акции от масовата приватизация

      https://www.actualno.com/business/bsk-e-protiv-opita-na-dyrjavata-da-sloji-ryka-na-akcii-ot-masovata-privatizacija-news_717012.html

      Българската стопанска камара (БСК) не е съгласна с концепцията на финансовото министерство, която предвижда одържавяване на акции от масовата приватизация, става ясно от позицията на камарата. Според работодателската организация, ако тази концепция се превърне в реалност, ще представлява „изключително опасна противоконституционна практика за принудително отнемане на собственост от български граждани“. БСК посочва, че и досега държавата не е "обвързала" регистрите н

      САМО В ПИК: Филчев с първа реакция след писмото на Велчев: Така правят педерастите! Като го напъне оня турчин от Доспат, и вижда звезди посред бял ден

      https://pik.bg/само-в-пик-филчев-с-първа-реакция-след-писмото-на-велчев-така-правят-педерастите-като-го-н-news812810.html

      САМО В ПИК: Филчев с първа реакция след писмото на Велчев: Така правят педерастите! Като го напъне оня турчин от Доспат, и вижда звезди посред бял ден

      ПИК потърси бившия главен прокурор Никола Филчев във връзка с писмо, разпространено през медиите, от наследника му на поста Борис Велчев. В текста Велчев, който сега е председател на Конституционния съд, твърди, че Филчев винаги е бил обсебен от психопатичен страх и постоянен ужас от евентуално възмездие за мерзостите, които е извършил в миналото.

      То пък е по повод интервю на Филчев пред ПИК по-рано днес, в което той заяви, че Велчев не може отново да стане главен прокурор и заяви, че е педераст, като знаел и кой е любовникът му в Доспат (ВИЖТЕ в ОЩЕ ПО ТЕМАТА).

      Ето какво отговори на това Филчев пред медията ни:

      „Не съм чел това писмо. Не ме интересува. Питайте го него. По принцип това са педерастите. Можеш ли да го разбереш, педерастка работа?! Като го напъне оня турчин от Доспат, и вижда звезди посред бял ден. Педерастка работа. Сега излизам по работа.“

      Нов спор в Пловдив: Дом на новороденото или Дом на динозавъра?

      https://offnews.bg//obshtestvo/nov-spor-v-plovdiv-dom-na-novorodenoto-ili-dom-na-dinozavara-695766.html

      Разгорещен спор за зала "Лотос" се води между Камарата на архитектите и Регионалния природонаучен музей в Пловдив.

      През 2016 г. община Пловдив предоставя безвъзмездно сградата за култура и изкуство Дом на новороденото, известна като зала “Лотос”, на Регионалния природонаучен музей. 

      От музея започват подготвянето на залата за експозиция на аниматроник модели на динозаври от ранна Креда. Идеята е залата да се превърне в иновативна, по примера на множество световни музеи, като в нея се поместят 10 - 12 динозавъра в реални размери. 

      Пловдивският екип на Камарата на архитектите в България и Съюзът на архитектите обаче се обявяват с декларация против превръщането на Дома на новороденото в "Дом на динозавъра".

      "Домът на новороденото е една уникална сграда, единствена в България, шедьовър на архитектурния стил и е много необходима за Пловдив.

      Тази зала е неизменна част от комплекса за радостни обреди, тя има своята функция и предназначение и покрива някакви нужди, които Пловдив изпитва. През последните години се използваше за бракосъчетания", каза пред БНР архитект Петко Костадинов, председател на пловдивската структура на Камарата на архитектите в България. 

      Регионалният природонаучен музей инициира допитване на страницата си във Фейсбук за бъдещето на залата.

      Мненията на потребителите са категорично в полза на музея. Родителите споделят, че децата очакват с нетърпение изложбата на динозаврите.

      Очаква се решението за бъдещето на залата да бъде взето от общинската администрация.

      Оставиха в ареста украинец, опитал да внесе медицински материали за 118 000 лева

      https://www.24chasa.bg/novini/article/7251617

      Оставиха в ареста украинец, опитал да внесе медицински материали за 118 000 лева Окръжният съд в Ямбол постанови мярка за неотклонение "задържане под стража" на украински гражданин за опит да внесе контрабандно в страната от Турция медицински материали за близо 118 000 лева, съобщиха от съда. Незаконно превозваната стока е била намерена от митнически служители на ГКПП "Лесово",

      Правителствената парализа няма да има тежки последствия върху икономиката на САЩ

      https://www.investor.bg/sasht/337/a/pravitelstvenata-paraliza-niama-da-ima-tejki-posledstviia-vyrhu-ikonomikata-na-sasht-275551/

      Според почти половината от икономистите, допитани от Bloomberg, обаче спирането увеличава вероятността от рецесия през тази година

      Един ден на Валери Симеонов

      https://www.actualno.com/prasspress/edin-den-na-valeri-simeonov-news_717007.html

      Този ден започна като всички останали. Валери отвори очи и пусна телевизора. Почти беше забравил, че вчера ВАС окончателно отмени промените в Плана за управление на Пирин. Нищо не му напомняше за едно обещание, един мост в Бургас и една релса. В сутрешния блок беше време за новини. Водещата съобщи с равен глас: „Трамвай номер 7 отново е излязъл от релсите. Пострадали няма.“ Валери превключи на друг канал – репортаж от Кресненското дефиле. Скала паднала на релсите на

      Нинова: Да се спрат социалните плащания на семейства, чиито деца не ходят на училище

      https://frognews.bg/novini/ninova-sprat-sotsialnite-plashtaniia-semeistva-chiito-detsa-hodiat-uchilishte.html

      В последните дни имаше случаи на криминални прояви, които отново поставиха на древен ред въпроса за интеграция на ромите. Очевидно е, че правителството на ГЕРБ и ОП претърпя провал с Националната стратегия за интеграция на ромите“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред медиите в парламента.

      Строители отричат за превеждани плащания по строежа на АМ „Хемус“

      https://www.actualno.com/society/stroiteli-otrichat-za-prevejdani-plashtanija-po-stroeja-na-am-hemus-news_717010.html

      "От парламентарната трибуна бяха изнесени твърдения, че фирми, членове на Камарата на строителите, са получили плащания за строежа на АМ „Хемус“. Категорично възразяваме срещу отправените поредни, неподкрепени с доказателства обвинения към строителния бранш“. Това заяви на пресконференция изпълнителният директор на КСБ Мирослав Мазнев, предаде БГНЕС. Директорът се позова на информация от пътната агенция и МРРБ, според която няма сключени договори във връзка с

      Шофьор блъсна баба край Варна и избяга

      http://www.moreto.net/novini.php?n=389683

      На кръстовището на ул. «Младежка» и ул. «Тихомир» във Варна водач на неизвестно МПС, по време на движение, блъска пешеходец, който пресича платното за движение, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Варна за Moreto.net. Вследствие на инцидента мъжът (33 г.

      Иван Гешев за задържаните чужденци: Няма терористична заплаха у нас

      https://dnes.dir.bg/krimi/ivan-geshev-za-zadarzhanite-chuzhdentsi-nyama-teroristichna-zaplaha-u-nas

      Сумите, с които са финансирани терористични организации от България са били насочвани към чужбина

      Малолетни изпотрошиха 16 коли в Шумен (СНИМКИ)

      http://nakratko.bg/category/60/169829/


      Две малолетни момчета изпотрошиха 16 автомобила в автокъща в Шумен тази нощ. Повредените коли са от висок клас, а нанесените щети по тях са значителни. Сигнал в полицията е получен тази сутрин, след като собствениците видели автомобилите си.

      Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

      Бързи връзки


      Търсене


      Архив

      RSS Абонамент

      Новини от Грамофон

      "Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

       

      •  

      Ново: Публикуване