Иван Гешев: "Дунарит" да се продаде и да се обезщетят вложителите в КТБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/7252042

Иван Гешев: "Дунарит" да се продаде и да се обезщетят вложителите в КТББизнесменът Емилиян Гебрев изпратил есемес до премиера Бойко Борисов, за да му каже, че напрежението ескалира и става много неприятно. Той едва удържал работниците от “Дунарит”, които искали да протестират пред Министерския съвет. Гебрев съобщи това в петък пред Националнат аследствена служба, където беше призован за получи новите си обвинения за

Стартират поредни ремонти! Затварят за движение нови две улици

http://www.varna24.bg/news/843085.html

Във връзка със строително-ремонтни дейности, стартиращи на 21 януари (понеделник), ще бъде ...

По 100 хил. евро на ден превеждал заловеният у нас сириец за терористи към Западна Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/7251995

По 100 хил. евро на ден превеждал заловеният у нас сириец за терористи към Западна ЕвропаАрестуваният у нас сириец като основен организатор на схема за нелегални преводи за финансиране на терористи понякога е превеждал на ден по 100 хил. евро към хора, които имат общо с подобни организации в Западна Европа в държави като Белгия, Германия и Франция, научи "24 часа". Парите от България към чужбина били превеждани по т.нар.

Детският сериал "Маша и мечокът" влезе в рекордите на Гинес

https://www.mediapool.bg/detskiyat-serial-masha-i-mechokat-vleze-v-rekordite-na-gines-news288786.html

Епизод от руския детски сериал "Маша и мечокът" влезе в Книгата на рекордите на Гинес като най-гледаното анимационно видео във видеоплатформата Youtube. Епизодът "Маша плюс каша" е гледан над 3.4 млрд. пъти. Той е публикуван за първи път преди 6 години. Според продуцентската компания "Анимакорд" това е единственото анимационно видео, което влиза в топ 5 на най-гледаните в Youtube. Сериалът излезе за първи път преди 10 години и е най-гледаната детска анимация в платформата за видеосподеляне. Английската версия на канала "Маша и мечокът" има над 4 млн. абонати, а рускоезичната - повече от 18 млн. Наскоро британски критици определиха сериала за руска пропаганда.

Промишленото производство в САЩ с най-бърз ръст от 10 месеца

https://www.investor.bg/novini/130/a/promishlenoto-proizvodstvo-v-sasht-s-nai-byrz-ryst-ot-10-meseca-275581/

Увеличаването на производството през миналия месец обаче е слабо вероятно да се запази заради свиването на новите поръчки

Фрогоко: В Радомир отпускат за саниране на блок 1 383 384 лева

https://frognews.bg/novini/frogoko-radomir-otpuskat-sanirane-blok-1-383-384-leva.html

Петър Николов от Радомир сигнализира ДАНС, главния прокурор, министър-председателя за ширеща се корупция в общината.

Зелена карта за Великобритания в случай на Брекзит без споразумение

http://www.moreto.net/novini.php?n=389702

Европейците, които ще пътуват с автомобилите си във Великобритания в случай на Брекзит без сделка, ще трябва да имат „Зелена карта“, предупреди британската Асоциация на застрахователните дружества. Милиони британци, които ще пътуват в държавите от Евросъюза, също ще трябва да се снабдят с допълнителни документи след 29 март 2019 година, ако Обединеното кралство излезе от Европейския съюз без споразумение, твърдят английски застрахователни фирми.

Бъдещи еколози от бургаски университет тръгнаха по „Пътеката на саблеклюна“

https://www.actualno.com/burgas/bydeshti-ekolozi-ot-burgaski-universitet-trygnaha-po-pytekata-na-sablekluna-news_717043.html

Студенти от специалност „Екология и опазване на околната среда“ в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и специалисти от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Бургас, участваха в занятие сред природата. Първокурсниците посетиха укритието за наблюдение на птици при ПР „Атанасовско езеро“ . Те се запознаха със защитената територия, която има специален режимите на опазване. Бъдещите еколози получиха информация з

ВАС оправда Валери Симеонов за „нагли и озверели човекободобни”

https://frognews.bg/novini/vas-opravda-valeri-simeonovo-nagli-ozvereli-chovekobodobni-adres-romite.html

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) реши окончателно, че лидерът на НФСБ не е дискриминирал ромската общност и конкретен неин представител с изказването, че част от ромите са се превърнали в „нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни.

Накъде с децата през уикенда

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7252002

Накъде с децата през уикендаСветовен ден на снега на Боровец и безплатен урок по хокей на лед Две зимни развлечения ще изкушат децата тази неделя (20.1.) големи награди са предвидени за най-малките участници в Световния ден на снега на Боровец. А мераклиите да направят първи стъпки по леда със стик за хокей могат да го направят безплатно в Зимния дворец на спорта.

Анализ на изминалата година направиха във флотилия бойни и спомагателни кораби

http://nakratko.bg/category/58/169843/


Днес 18 януари, във флотилия бойни и спомагателни кораби бе проведен анализ на подготовката и изпълнение на поставените задачи през 2018 година.

Вдъхновеният Бьо изведе Норвегия до успех в мъжката щафета в Руполдинг

https://www.dnevnik.bg/sport/2019/01/18/3377093_vduhnoveniiat_byo_izvede_norvegiia_do_uspeh_v_mujkata/?ref=rss


Йоханес Бьо отново показа, че е биатлонистът в най-добра форма. 25-годишният състезател изведе Норвегия до триумф в мъжката щафета на 4 по 7.5 км в германския зимен център Руполдинг.<br /><br />Бьо беше на последен пост за отбора си, като силното му ски бягане му помогна да се справи с конкуренцията на Бедедикт Дол по последната обиколка. В състав Ларс Хелге Биркеланд, Ветле Кристиансен, Тарей и Йоханес Бьо Норвегия завърши без наказателна обиколка и с осем допълнителни патрона за...

Четири кариерни форума за връщането на българите у дома през 2019 г.

https://www.mediapool.bg/chetiri-karierni-foruma-za-vrashtaneto-na-balgarite-u-doma-prez-2019-g-news288785.html

Четири кариерни форума – в Австрия, Германия, Великобритания и Холандия ще проведе Министерството на труда и социалната политика (МТСП) през тази година в опит да върне българите у дома. Инициативата се провежда за втора поредна година и е насочена към българите, които учат, живеят и работят в чужбина. Те ще бъдат запознати с възможностите за стартиране или продължаване на своята професионална реализация в родината. , за да могат да вземат информирано решение за завръщане в България. МТСП ще си партнира с Агенцията по заетостта, сдружение "Български кариерен форум", общини, работодателски организации, чуждестранни търговски камари при провеждането на трудовите борси. Организаторите ще представят предимствата на трудовото и социалното ни законодателство, както и най-актуалното от политиките в подкрепа на младите хора, работещи в България. Първият за тази година кариерен форум "Австрийските фирми в България като работодател" ще се проведе на 23 януари във Виена. В срещата ще участват водещи австрийски инвеститори в България, сред които A1 Bulgaria, Palfinger, S&Т Bulgarien, EVN, Raiffeisenbank, Mondi Group, Dr. Pendl & Dr. Piswanger Bulgaria, Cargo-partner. Те ще разкажат за своята дейност и ще предложат интересни възможности за работа. Събитието се организира от Службата по трудови и социални въпроси на МТСП към посолството на България във Виена и Външноикономическият офис на Стопанската камара на Австрия. За участие е необходима регистрация. Участващите фирми ще обявят свободни позиции за финансисти, счетоводители, специалисти в областта на човешките ресурси и маркетинга, както и професионалисти с интереси в сферата на логистиката, компютърните системи и технологиите, производството на хартия и целулоза. Търсят се и специалисти, завършили професионална квалификация "Електротехника", "Топлоенергетика", "Автоматизация на производството". Компаниите проявяват интерес към машинни инженери и млади хора, завършили специалност "Електроцентрали и мрежи", шлосери и специалисти с познания в управлението и контрола на металообработващи машини. Предложенията на бизнеса не са концентрирани само в столицата и големите градове. На форума ще присъстват и компании от различни региони на България, се казва в съобщението на МТСП.  

Епизод от "Маша и мечокът" влезе в "Гинес" с над 3,4 млрд. гледания (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7251964

Епизод от "Маша и мечокът" влезе в "Гинес" с над 3,4 млрд. гледания (Видео)Епизодът "Маша плюс Каша" от руския анимационен сериал "Маша и мечокът" стана най-гледаният в Ютюб и влезе в Книгата на рекордите Гинес, предаде ТАСС. Това бе потвърдено от пресслужбата на руското студио "Анимакорд". "Епизодът влезе в Книгата на рекордите Гинес и стана най-гледаното анимационно видео в Ютюб.

Иля Кретов разкрива плановете на eBay за българския пазар пред Bloomberg TV Bulgaria

https://www.investor.bg/medii/455/a/ilia-kretov-razkriva-planovete-na-ebay-za-bylgarskiia-pazar-pred-bloomberg-tv-bulgaria--275584/

Ексклузивното интервю с генералния мениджър на eBay за Русия, Израел и Източна Европа ще се излъчи на 19 януари в предаването UpDate

От февруари въвеждат код върху опаковките на лекарствата за борба с фалшификациите

https://offnews.bg//zdrave/ot-fevruari-vavezhdat-kod-varhu-opakovkite-na-lekarstvata-za-borba-s-f-695763.html

На 9 февруари в ЕС се въвежда система за верификация на лекарствата, която ще гарантира, че те не са фалшиви. Първоначално новата система ще важи само за лекарствата, отпускани по лекарско предписание. 

Върху опаковките производителят ще поставя уникален идентификационен код, който ще включва 2D матричен код, партиден номер, срок на годност и уникален сериен номер.

Чрез този код ще може да се проследява пътя на медикамента от производителя до аптеката. 

Върху опаковките ще има и специална лепенка, която ще гарантира, че не са отваряни. В аптеката фармацевтите ще сканират кода с четец. След продажбата кодът се дезактивира, за да не може същата опаковка да се използва отново. 

За да се случи това, във всяка аптека ще трябва да има компютър и достъп до интернет, както и специален четец, който струва около 200 лева. Аптеките няма да трябва да заплащат такса за включване към системата и за поддръжка. Между 300 и 500 аптеки у нас са обаче нямат компютър или достъп до интернет. 

Със специални четци ще трябва да се снабдят и търговците с лекарства, които ще трябва да верифицират лекарствата, ако не ги купуват от производител или негов представител.

От организацията уверяват, че въпреки необходимите разходи за производителите и търговците за въвеждането на системата за верификация, това няма да доведе до увеличаване на цените на лекарствата или до изчезване на медикаменти от пазара.

На верификация у нас подлежат около 180 млн. опаковки, като до момента кодът е въведен на едва 4% от тях - около 7 млн. опаковки, обясниха от Българската организация за верификация на лекарствата, като уточниха, че се очаква до края на годината постепенно да се увеличава броят на лекарствата с новия код.

"Целта на системата за верификация не е само да се пазят от фалшиви лекарства българските пациенти, а също така да се гарантира сигурността на немските, холандските, белгийските пациенти и чрез "куфарна търговия" до тях да не
достигнат изнесени от България лекарства, например", уточни председателят на Управителния съвет на организацията и изпълнителен директор на АрФарМ Деян Денев.

У нас системата за верификация е започнала да действа пилотно през април миналата година, а през ноември е започнало свързването на всички аптеки. До момента заявки с желание за свързване са подали около 1500 аптеки и 50 търговци на лекарства, като се очаква броят им да продължи да се увеличава. С най-голяма степен на готовност са болничните аптеки, обясниха от организацията. 

Преди дни фармацевти изразиха недоволството си от въвеждането на новата система, тъй като не във всяка аптека има компютър и достъп до интернет. Те се опасяват още, че работата им ще се затрудни. Председателят на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов обаче успокои, че въвеждането на системата ще е плавно и в началото по-скоро по изключение ще се налага допълнителното сканиране на кода.

Въвеждането на новата система трябва да се извърши през тази година. За лекарствата, произведени преди 9 февруари обаче, няма изискване да има поставен такъв уникален код, така че те ще продължат да се продават до изчерпването на количествата или до изтичането на срока им на годност, което в общия случай е около 4-5 години. 

Системата за верификация ще заработи от февруари във всички държави в ЕС, с изключение на Белгия, Гърция и Италия, където вече работят такива системи на национално ниво. За тях ще важи 3-годишен гратисен период за включване към общата система. 

Швейцария е изявила желание доброволно да се включи, макар че не е задължена, тъй като не е членка на ЕС. Великобритания също ще се включи, независимо от наближаващия Брекзит, като британските власти са изявили желание в страната да продължи да се използва системата за верификация и след излизането на страната от ЕС.

Система за верификация е въведена вече и в Турция, като след въвеждането са спестени 20% от публичните разходи за лекарства, обясниха от Българската асоциация за верификация на лекарствата (БОВЛ).  

Една от основните цели ще е да се намали вероятността за продажба на фалшиви лекарства.

Според европейски доклад от октомври 2012 г. фалшивите лекарства в Европа са между 1 и 4,4%. В развиващите се страни този процент е значително по-висок - между 10 и 30%. Смята се, че фалшиви са и около 50% от продаваните в интернет лекарства, обясниха от БОВЛ. 

В България няма добра система за мониторинг и на практика няма такива данни за страната. 

Въвеждането на система за верификация на лекарствата става на базата на приета през 2011 г. европейска директива против фалшивите лекарства, която у нас е транспонирана през 2012 г. Все още не са приети обаче необходимите допълнителни наредби, с които да стане ясно какви ще са санкциите при неспазване на новите правила и кой ще ги налага.  

До приемането на наредбите ще важат заложените в Закона за лекарствата санкции. По нова наредба обаче вече се работи, като се очаква тя да бъде публикувана за обществено обсъждане, уточни изпълнителния директор на БОВЛ Илиана Паунова. 

Moгaт ли CAЩ дa cпpaт Ceвepeн пoтoĸ-2?

https://petel.bg/Mogat-li-CASHH-da-cppat-Cevepen-poto---2-__299552

Aмepиĸaнcĸият пocлaниĸ в Бepлин пpизoвa гepмaнcĸитe фиpми дe пpeocмиcлят yчacтиeтo cи в гaзoпpoвoдa Ceвepeн пoтoĸ-2. Koи дpyги зaпaдни фиpми ca зacтpaшeни oт aмepиĸaнcĸи ca...

Бизнесът и синдикатите се обърнаха към Борисов заради скъпия ток на борсата

http://econ.bg/Новини/Бизнесът-и-синдикатите-се-обърнаха-към-Борисов-заради-скъпия-ток-на-борсата_l.a_i.768489_at.1.html

Национално представителните работодателски организации и синдикатите в общо писмо настояват премиерът Бойко Борисов да ги приеме, за да обсъдят...

Оставиха в ареста шофьора от 360-километровата гонка с полицията

http://www.cross.bg/vasil-reda-organite-1594236.html

/КРОСС/ Състав на Районния съд в Казанлък постанови задържане под стража за 29-годишния Васил Станков. В сряда срещу четвъртък той и пътуващите с него още двама мъже не спряха на сигнал за рутинна полицейска проверка и бяха преследвани от органите на реда цели 360 километра, преди гумите на колата да бъдат спукани с шипове. Съдът прецени, че независимо от чистото си съдебно минало Васил може да опита да се укрие от органите на реда, предаде bTV. Като аргументи за това беше посочено, че мъжът на два пъти е опитал да избяга от полицията. Първия път - по време на преследването на автомобила, а втория, след като колата е спряна принудително, а той побягва и е заловен след четиричасово издирване.В съдебна зала стана ясно, че Васил е направил признания и е съгласен с две от обвиненията - за пътно хулиганство и за незачитане на разпореждания на длъжностно лице. Той обаче отрича да е шофирал под въздействие на наркотици. Двамата му спътници - Денислав на 23 години и Владимир на 32 години, вероятно ще бъдат привлечени като свидетели на прокуратурата. И тримата са от старозагорското село Ракитница.  

Песен на улични музиканти за Путин събра 12 милиона гледания в интернет

http://www.cross.bg/pytin-pesenta-grypata-1594230.html

/КРОСС/ Клип на улични музиканти, които пеят любовна песен за руския президент, е събрал над 12 милиона гледания в интернет. Музикантите на записа са членове на групата "Злачное место" от Казан. Но песента "Такого, как Путин" ("Такъв като Путин") първоначално е изпълнявана от групата "Поющe вместе". Героинята на песента се оплаква от приятеля си, който "отново е в беда", съобщава . "Омръзна ми от него и го изгоних, сега искам такъв като Путин", казва отчаяното момиче. "Като Путин - пълен със сила. Като Путин - да не пие. Като Путин - да не обижда. Като Путин - да не бяга", описва героинята на песента съвършения мъж. Не е лесно обаче да си като Путин, който сподели, че през 1990-те е лягал да спи с пушка, отбелязва Russia Beyond. video: https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=m3doQKa1BNg  

29-годишна русенка спечели спортна лимузина BMW от Национална лотария

https://www.24chasa.bg/novini/article/7251908

29-годишна русенка спечели спортна лимузина BMW от Национална лотарияВаленция Влъчкова от град Русе ще изпита радостта от шофирането на луксозен нов автомобил благодарение на късмета си. Щастливката спечели модерна спортна лимузина BMW 318d от VIP клуб на Национална лотария. „Страхотно се чувствам, не мога да повярвам. Много се радвам“, каза късметлийката, минути след като беше изтеглена чрез жребий по NOVA от

Пребиха млад мъж и приятелката му във Варна

http://nakratko.bg/category/60/169842/


Млад мъж и приятелката му са били пребити на оживен варненски булевард. Нападението било извършено в сряда, след скандал между потърпевшите и биячите. Ивелин Илиев, приятелката му Катрин и тяхна позната спрели на бензиностанция на бул.

Видео: Другите новини

https://www.dnevnik.bg/video/novinite_na_bnt/2019/01/18/3377100_video_drugite_novini/?ref=rss


"Другите новини" е рубрика за уеб новини на БНТ. Акцентите в емисията днес:<br /><br /><br /><br />Григор Димитров се класира за осминафиналите в Мелбърн<br /><br />Пръстените на Сатурн са се образували по-късно<br /><br />Първо пълно лунно затъмнение за тази година<br /><br />Първата екранна биография на Астрид Линдгрен<br /><br />Виена се готви за прочутия оперен бал<br /><br />Модна колекция,...

Бизнесмен посегна на общински служители

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/biznesmen-posegna-na-obshtinski-sluzhiteli

Използват се всевъзможни административни и юридически спънки, за да се отложи премахването на незаконни строежи, алармират от Община Ямбол

Военноморският музей във Варна отчита 2018-та като успешна

http://www.moreto.net/novini.php?n=389692

Изминалата 2018-та година е била успешна за Военноморския музей във Варна, съобщи директорът д-р Мариана Кръстева за Moreto.net. По нейни думи посетителите са били значително повече по брой, в сравнение с предходната 2017-та, като цифрата надвишава 35 000.

За 10-месечно бебе даряват парите, събрани от календар в Смолян  

https://www.actualno.com/smolyan/za-10-mesechno-bebe-darjavat-parite-sybrani-ot-kalendar-v-smoljan-news_717024.html

Парите, събрани от продажбата на календар в община Смолян, ще се дарят за здравето на 10-месечно бебе от Смолян, съобщиха от местната управа. Чрез инициативата „Да покажем красотите на община Смолян в календар“ в края на миналата година бяха получени160 снимки, запечатали красотите на Родопа планина.  Кадрите съдържат елементи от градския пейзаж, природни дадености, разкриващи уникалната атмосфера и природа на региона през четирите годишни сезона. Комисия избра от

НАП: Хазната губи над 1 млрд. лева годишно заради фалшиви касови бележки

https://www.24chasa.bg/novini/article/7251967

НАП: Хазната губи над 1 млрд. лева годишно заради фалшиви касови бележкиДържавната хазна губи над един милиард лева годишно заради укриване на обороти чрез фалшиви касови бележки, заяви за БНР  говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров. По думите му, ако компаниите започнат подготовка за подмяна на касови апарати през януари, няма да имат проблем да изпълнят изискването на закона до края на март.

Анонимно дарение получи църквата „Свети Атанасий" в Асеновград

https://www.24chasa.bg/novini/article/7251951

Анонимно дарение получи църквата „Свети Атанасий" в АсеновградАнонимно дарение получи църквата „Свети Атанасий" в Асеновград. Храмът е един от най-старите в града, известен като малкия Йерусалим с множеството си църкви и параклиси. Църковното настоятелство ще използва оставените две хиляди лева, за да осъществи планиран ремонт по външната фасада. Вече няколко месеца в Асеновград хората говорят за дарителя,

Грипната епидемия се разраства

https://www.vesti.bg/bulgaria/gripnata-epidemiia-se-razrastva-6091094

Грипната епидемия вече е обявена в областите Стара Загора, Силистра, Бургас, Ямбол, Шумен, а от днес и в Смолян

Цветан Цветанов се срещна с посланика на Израел у нас

https://pik.bg/цветан-цветанов-се-срещна-с-посланика-на-израел-у-нас-news812887.html

Цветан Цветанов се срещна с посланика на Израел у нас

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов проведе работна среща с посланика на Израел в България Н.Пр. Ирит Лилиан.

Двамата обсъдиха двустранните отношения, като набелязаха действия за засилване на сътрудничеството на парламентарно ниво между двете държави, особено в сектор „Сигурност“ с цел обмен на добри практики.

Цветан Цветанов и посланик Лилиан дискутираха и предстоящото отбелязване на 27 януари на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста.

В тази връзка Цветанов подчерта, че подобни възпоменателни дати са от ключово значение не само за да не забравяме историята и научените от нея уроци, но и за да покажем истинския ефект, който езикът на омразата има в нашите общества и да не позволяваме той да се разпространява под каквато и да било форма.

Pulse Health Center – революционен център за отслабване, разположен в Свети Влас

http://www.moreto.net/novini.php?n=389704

Pulse Health center е първият по рода си в България специализиран център по детокс и отслабване. Разположен на територията на Гранд Хотел Свети Влас, в едноименния курорт, центърът разполага с последно поколение апаратура, както и работи по утвърдени и доказали ефективността си световни стандарти в областта.

Строителната камара иска целия бранш в регистъра си

https://www.mediapool.bg/stroitelnata-kamara-iska-tseliya-bransh-v-registara-si-news288784.html

Камарата на строителите в България (КСБ) иска всички фирми в бранша задължително да бъдат вписани в регистъра й, за да могат да работят. Посочената от организацията причина е, че сега значителна част от тях са в сивия сектор това води не само до укриване на данъци, но и до некачествено строителство. С цел носене на отговорност се предлага и отпадане на държавните приемателни комисии, които въвеждат обекта в експлоатация. Занапред това да става с подписване на документ между инвеститора, проектанта, строителя и надзора на обекта. Така всеки ще носи персонална отговорност. Това каза Мирослав Мазнев, изпълнителен директор на КСБ на пресконференция в София. Около 3000 фирми ще трябва да се регистрират в КСБ В момента за строежите от пета категория, които масово са сгради до 1000 кв.м с височина от 10 метра и до 50 обитатели, не е необходимо строителните фирми да бъдат вписвани в регистъра на КСБ. Предложението е занапред и те да бъдат вписвани. За такъв текст дори бе направен опит да мине през Народното събрание, но неуспешно. ГЕРБ предложи да не се изисква вписване в регистъра на КСБ за строежи до 300 кв.м, "Обединени патриоти" – до 100 кв.м, а единствено от БСП подкрепиха искането на строителната камара. Очакванията на камарата са, ако текстът мине през парламента, още около 3000 фирми да бъдат вписани в регистъра. Таксата за първоначална регистрация е 1200 лв. плюс още 300 лв. годишна такса за строежи от пета категория. В тази категория попадат и ремонтите у дома, когато са правени по проект. Освен това КСБ предлага още при работа в консорциум да има изискване всички участници, изпълняващи строително-монтажни работи, да бъдат вписани в регистъра на КСБ. Причината е, че сега има парадоксални случаи – фирми без никакъв опит да изпълняват обекти за 15 – 16 млн. лв. И двете предложенията на КСБ бяха представени като борба със сивия сектор в строителството. През миналата година в Централния професионален регистър на КСБ са били вписани 571 нови строителни фирми. Така общият им брой към днешна дата е 5025. Заличените компании през миналата година са 391, което е най-ниският брой на отписани от съществуването на камарата, каза Мазнев. Друго предложение на КСБ е техническата спецификация да бъда разработена на база единни норми за отделните видове работи и да има правилник за изпълнение и приемане на строителните дейности. По този начин ще се подобри и гарантира качеството на строителството. При разработването на референтни цени да има нормативи, върху които те да се формират, предлагат още от КСБ. Според тях така ще се постигнат значително по-реални цени от сегашните. От КСБ продължават да настояват за разделяне на Закона за устройство на територията на два закона - за устройство на територията и за строителството. Друго предложение е разрешенията за строеж да се издават още на идеен проект, като така отговорността ще се прехвърли на специалистите, а администрацията ще се освободи от несвойствени дейности и ще работи за подобряване на обслужването на хората и бизнеса. Поскъпване на строителството Прогнозите на КСБ е, че строителните услуги ще поскъпнат през тази година с около 5 на сто за квадратен метър жилищно строителство. Разчетите са базирани на плановете на "светлия" бизнес да увеличи заплатите с до 20% на строителите. В момента строителите са сред най-ниско платените в страната. При средна работна заплата за цялата страна от 1106 лв., строителите взимат 860 лв. Темповете на увеличаване на заплатите в строителство ще зависят от това в каква степен ще се преборим със "сивия" сектор, коментира Мирослав Мазнев. Той посочи, че заплатите в компаниите, които са членове на КСБ са значително по-високи. Тази година КСБ ще насочи средства за преквалификация на хора за дефицитни специалности за бранша като кофражисти, арматуристи и заварчици. Ръстът в строителството през миналата година е около 10 на сто на годишна база, а за тази се очаква да бъде 15 на сто. Ако през 2018 г. сградното строителство е било основният фактор за увеличаване на обемите, то през тази година се очаква това да се дължи на инфраструктурното, заради строителство на ВиК обекти и магистрали – пътни и железопътни. Отпадане на държавната приемателна комисия За големите обекти – от първа до трета категория, КСБ предлага да отпадне приемането им от държавна приемателна комисия. Целта е да няма размиване на отговорност при некачествено строителство. Сега държавната приемателна комисия има между 20 и 30 души, от които най-много трима да разбират за какво става въпрос. Така документите за приемането на обекта се приемат на доверие, като събирането на цялата комисия става трудно и за излизането на документа отново се чака няколко месеца. Това е ненужна административна тежест и размиване на отговорност, каза Мирослав Мазнев. Затова КСБ иска да се подписват протоколи между инвеститора, проектанта, строителя и надзорната фирма и всеки да си носи отговорност, според предвиденото в закона. По този начин ще се повишат изискванията към участниците в строителния процес, които вече ще носят пряка отговорност за изпълнение на отделните видове работа. Сега има случаи, при които надзорната фирма може дори да не е посетила обекта, твърдят от бранша. От КСБ също така унифициране на тръжните документи, за да станат процедурите по-ясни и прозрачни. Сега не са малко случаите, при които възложителят прекроява условията в крачка. Това поражда съмнения за нагласени търгове или пък дава възможности за отклонения от изискванията за работа, коментираха от камарата.

Преследваният от полицията шофьор остава в ареста

https://frognews.bg/novini/presledvaniiat-politsiiata-shofjor-ostava-aresta.html

Районен съд Казанлък остави в ареста 28-годишния шофьор Васил Станков, който полицията преследва на АМ ”Тракия” 370 километра.

Европейската столица на културата Матера не иска да става Дисниленд

https://www.mediapool.bg/evropeiskata-stolitsa-na-kulturata-matera-ne-iska-da-stava-disnilend-news288783.html

Мнозина се изненадаха като разбраха, че редом с българския град Пловдив, за европейска столица на културата през 2019 г. бе избран и италианският Матера. В това градче живеят по-малко от 60 хиляди души, а освен това се смята, че трудно би съперничил на такива исторически "грандове" като Равена, Сина, Перуджа, Асизи... Досега в Италия само знаменити градове като Флоренция, Генуа и Болоня са били европейски столици на културата, пише в свой коментар Дойче веле и задава въпроса: Защо този път ЕС избра Матера? Никога не съм виждал такава мизерия, възкликва през 1945 г. италианският лекар, художник и писател Сарло Леви, посещавайки Матера. Той описва оскъдния пейзаж и това как овчари, техните семейства и животни обитават пещерите, в които няма течаща вода и електричество. През 1993 г. ЮНЕСКО обявява Матера за част от световното културно наследство, но Карло Леви не е доживял да види преобразяването на града. Матера е много древен град. Историята му започва преди 8 хиляди години. Старата част на града се състои от т.нар. пещерни къщи, чиито строеж е започнал още по времето на Римската империя и по-късно, в епохата на ранното Средновековие, там започват да се заселват монаси. Много от пещерите, издълбани в скалите, по-късно са преустроени и се превръщат в обичайни къщи – със стени, покриви, прозорци. Матера постепенно се превръща в конгломерат от къщи, църкви и манастири, издълбани в скалите. След Втората световна война хората най-накрая са преместени в новата част на града, а пещерните обитания западат – докато туристическата индустрия не ги преоткрива. Снимачна площадка Но те запазват древната си прелест. Не случайно в Матера много често се снимат филми. Нейните къщи, улички, стръмни стълби, тераси и арки са станали кулиси на такива известни филми като "Христос се спря в Еболи" на Франческо Рози, "Цар Давид" на Брус Бересфорд, "Светлина свети в тъмнината" на Паоло и Виторио Тавиани, "Страстите Христови" на Мел Гибсън, "Бен-Хур” на Тимур Бекмамбетов и много други. А във филма "Евангелието от Матея" на Пиер Паоло Пазолини, който също е сниман в Матера, на местните жители са поверени и много от ролите. Извън стария град, в Матера има и многофамилни жилища като стандартните пететажни блокове, които тук започват да се строят в началото на 1960-те години. Двайсет години по-късно става ясно, че те трябва или да бъдат основно ремонтирани, или разрушени. Реновирането по италиански изглеждаше така: хората бяха изселени, от жилищата останаха само носещи стени и частни инвеститори ги превърнаха във великолепни (и не скъпи) хотели. И тогава започва туристическият бум в района. Европа открива за себе си областта, в която се намира Матера и хотелите там никога не са празни. "Временни жители" В същото време обаче жителите на Матера не искат да превръщат древния си град в туристическа Мека или нещо като археологически Дисниленд. Знаейки, че като културна столица на Европа ще привлекат тук много повече гости, отколкото по-рано, и опитвайки се да ограничат масовия туризъм, местните власти обсъждаха различни мерки. Разискван беше и въпросът дали туристите да не бъдат задължени да плащат такса за посещението си в града и възможността да се запознаят с културната му програма, както това се прави във Венеция, например. Градовете не бива да са отворени само за богати хора, коментира обаче Паоло Вери, председател на фондация "Матера 2019". Затова в Матера обаче решиха да направят друго. Тук на всеки гост ще бъде връчван временен паспорт на жител на града, даващ му определени права, но и задължения. Освен това се въвеждат своеобразни квоти. Ние не гледаме на нашите посетители като на туристи, а като "временни жители", обяснява пред Дойче веле Паоло Вери. "Искахме да насърчим диалога между хората, които живеят тук и хората, които само посещават града; не можем просто да оставим града на хората, които предлагат стаи в AirBnB, защото тогава той ще изгуби своята идентичност", обяснява Вери. Вместо да забраняват добре известната платформа, Паоло Вери и екипът му решават да интегрират 500 -те местни доставчици на услугата AirBnB в проекта "временно жителство", с който приканват туристите да посетят и други части на града. Разработени са пет тура, които дават възможност на туристите да видят също така как е изглеждала Матера през 1930-те години. Издаването на временните паспорти започна на 18 януари, денят, когато Матера празнично открива началото на своята "столична" година с традиционна светлинна церемония, след която ще бъдат открити осем изложби. На следващия ден ще има парад, на който по улиците на града ще преминат 2019 музиканти от целия свят.

Борисов: Турция е стратегически партньор

http://www.moreto.net/novini.php?n=389700

Премиерът Бойко Борисов проведе среща с министъра на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу, който е на посещение в София. Двамата обсъдиха сътрудничеството в сферата на сигурността, ограничаване на миграционния натиск, борбата с контрабандата и организираната престъпност, съобщиха от правителствената пресслужба.

Гешев: Чрез "Дунарит" може да се плати на вложителите в КТБ

https://www.actualno.com/society/geshev-chrez-dunarit-moje-da-se-plati-na-vlojitelite-v-ktb-news_717042.html

Военният завод „Дунарит” е актив на „Корпоративна търговска банка” и НАП и КПКОНПИ би трябвало да имат интерес да го придобият, а вложителите на фалиралата банка е логично да искат той да се продаде и да си получат парите. Така зам.-главният прокурор Иван Гешев коментира пред журналисти сагата с предприятието, предаде bTV. По-рано днес собственикът на оръжейното предприятие „Емко” Емилиян Гебрев се оплака от натиск от страна на държава

При операция срещу финансиране на международния тероризъм са задържани 43 души

http://econ.bg/Новини/При-операция-срещу-финансиране-на-международния-тероризъм-са-задържани-43-души_l.a_i.768488_at.1.html

Специализираната прокуратура, Държавна агенция "Национална сигурност" и Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" са провели операция...

Има регистриран заболял от Лаймска борелиоза във Варна през последната седмица

http://www.varna24.bg/news/843073.html

За периода 11.01.2019 г. – 17.01.2019г. регистрираната в РЗИ - Варна остра заразна заболeваемост се ...

IT германска компания избра България да се разшири като глобална

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/it-germanska-kompaniia-izbra-bylgariia-da-se-razshiri-kato-globalna-275562/

В страната ще се създаде „European Competence Center“, в който до края на годината ще работят около 50 високо квалифицирани специалисти

Антония Петрова: Родих естествено. Много се гордея

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7251913

Антония Петрова: Родих естествено. Много се гордеяАнтония Петрова-Батинкова, която стана майка за първи път навръх имения си ден, е родила по естествен път. Това сподели щастливата майка пред Dir.bg. "Родих естествено. Много се гордея", разкри госпожа Батинкова. Щастливото събитие дойде на желан и фундаментален ден за семейството. 17-и много важна дата за Батинкови както в личен план за самия

Летища, митници, търговия: Европа се готви за хаотичен Брекзит

https://dnes.dir.bg/svyat/letishta-mitnitsi-targoviya-evropa-se-gotvi-za-haotichen-brekzit

Всички страни от ЕС се подготвят за най-лошия сценарий - развод с Великобритания без споразумение

"Левски" направи промени в ръководството си, Павел Колев оглави властта

https://www.dnevnik.bg/sport/2019/01/18/3376849_levski_napravi_promeni_v_rukovodstvoto_si_pavel_kolev/?ref=rss


"Левски" обяви промени в ръководството си и свика общо събрание за 6 март. Заместник изпълнителният директор на БФС Павел Колев вече е изпълнителен директор на сините.<br /><br />Той влиза в управителния съвет, а другите двама членове са Ели Шопова и Найден Димитров. Досега в съвета бяха Тони Кръстев, Даниел Боримиров, Галя Костова и Красимир Иванов.<br /><br />Преди седмица Колев отказа да започне работа в клуба. Той заяви, че в момента на ръководството на...

Удължават с 2 дни грипната ваканция в Старозагорско

https://www.24chasa.bg/novini/article/7251923

Удължават с 2 дни грипната ваканция в СтарозагорскоГрипната ваканция в област Стара Загора се удължава с два дни, а грипната епидемия остава в сила. Това съобщиха от пресслужбата на министерството на здравеопазването, цитирани от БТА. Заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания в периода 14-17 януари нараства и се очаква да достигне стойности около 300 на 10 000 население.

Астероидът Апофис може да се сблъска със Земята през 2068 година

https://www.24chasa.bg/novini/article/7251905

Астероидът Апофис може да се сблъска със Земята през 2068 годинаУчени от Държавния университет в Санкт Петербург предупредиха, че съществува опасност откритият през 2004 година астероид Апофис да се сблъска със Земята през 2068 година, предаде РИА "Новости". Специалистите отчитат, че на 13 април 2029 година небесното тяло ще премине само на 38 хиляди километра от нашата планета.

Хайко Маас: Русия може да спаси договора, ако се откажe от своите крилати ракети

https://www.mediapool.bg/haiko-maas-rusiya-mozhe-da-spasi-dogovora-ako-se-otkazhe-ot-svoite-krilati-raketi-news288782.html

Русия може да спаси Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие, ако се откаже от своите крилати ракети, които са в нарушение на този договор от 1987 г. между САЩ и тогавашния СССР. Това заяви днес в Москва германският външен министър Хайко Маас, който се срещна с руския си колега Сергей Лавров, предаде Ройтерс. Според Маас договорът трябва да бъде съхранен, защото е от голямо значение за сигурността на Германия. Германският топдипломат призна, че документът не е изчерпателен предвид новите технологии, възникнали през годините след неговото подписване. Маас посочи като пример за такива технологии оръжията за кибервойна, съобщи Ройтерс. Лавров повтори, че Русия никога не е нарушавала този договор и желае неговото запазване, но американската страна вече е обявила, че ще го денонсира и че решението й не подлежи на преговори. Руският министър отбеляза, че САЩ не са представили никакви доказателства за нарушения от руска страна и декларира, че изпитанията на въпросната ракета 9М729 са били в разрешения от договора обхват, допълни ТАСС. Русия е получила от германския външен министър документ с предложения относно положението в Керченския проток и възнамерява да го проучи, каза руският външен министър Сергей Лавров. "Току-що получихме този документ и аз го видях за първи път в хода на (днешните) преговори. Няма да се впускам в подробности, ние трябва да го проучим", каза той. Руският външен министър, цитиран от Интерфакс, разказа как преди повече от месец канцлерката Ангела Меркел е помолила президента Владимир Путин да разреши на германски специалисти да пристигнат в района на Керченския проток и да видят как се извършва преминаването на кораби през тази акватория с оглед на това, че е необходимо да се спазват нормите за сигурност. Путин се съгласил, а малко по-късно Меркел помолила германските специалисти да дойдат заедно с френски колеги, с което Путин отново се съгласил. Френско-германският екип и досега не е пристигнал, а според Лавров на днешните преговори Маас му предал предложението, което "опакова това обикновено посещение в някакъв документ, който трябва да бъде съгласуван с Украйна". Руският външен министър отбеляза, че Москва не смята за възможно участието на Украйна в някакви формати, отнасящи се до Керченския проток. "Ако идеята се състои в необходимостта да се облече цялата тази ситуация в политическа процедура, в която решения ще взема украинската страна, то ние рискуваме да се окажем в същото положение, в което се оказа нормандският формат", подчерта Лавров, цитиран от ТАСС. Четиристранният нормандски формат буксува вече месеци наред. Маас от своя страна уточни на пресконференцията, че е внесъл едва на днешните преговори новата оферта, която предлага Германия и Франция да се заемат с въпросите, свързани с осигуряването на свободното преминаване през Керченския проток. Поради това Москва не е могла да разполага с тази информация предварително.

Мъж се самозапали в центъра на Прага

https://petel.bg/Mazh-se-samozapali-v-tsentara-na-Praga__299550

Мъж се самозапали днес на Вацлавския площад в Прага, където преди 50 години се самозапали студентът Ян Палах в знак на протест срещу съветс...

3,6 млрд. евро са приходите от международен туризъм за 2018 г.

https://petel.bg/3-6-mlrd--evro-sa-prihodite-ot-mezhdunaroden-turizam-za-2018-g-__299549

Приходите от международен туризъм възлизат на 3,6 млрд. евро в периода януари- ноември 2018 г. Това показват данните на БНБ, публикувани от Ми...

Оцениха работата на флотилията през 2018 година

http://www.varna24.bg/news/843069.html

Днес 18 януари, във флотилия бойни и спомагателни кораби бе проведен анализ на подготовката и ...

Задържаха българин с Европейска заповед за арест в Италия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7251916

Задържаха българин с Европейска заповед за арест в ИталияБългарин с Европейска заповед за задържане беше заловен в Италия. Патрул на карабинерите в Мелфи, Потенца, спрял за проверка в ранните часове на 17 януари автомобил с българска регистрация. Оказало се, че единият от пътниците е 27-годишен българин с Европейска заповед за задържане за грабеж, извършен през 2014 г.

Павел Колев влезе в УС на "Левски" като изпълнителен директор

https://www.24chasa.bg/sport/article/7251907

Павел Колев влезе в УС на "Левски" като изпълнителен директорПрекаралият 13 години в спортният отдел на "24 часа" Павел Колев е новият изпълнителен директор на "Левски", като същевременно става и член на управителния съвет на клуба, става ясно от официално съобщение на "синия" клуб. Досега Колев бе заместник-изпълнителен директор на БФС. Съобщението гласи: "Уважаеми привърженици,

Пациент взе заложник в болница в Бавария

https://www.mediapool.bg/patsient-vze-zalozhnik-v-bolnitsa-v-bavariya-news288781.html

Пациент на болница в Южна Германия е взел друг пациент за заложник, предаде ДПА, като се позова на неназовани източници. Полицията е разположила специални сили край клиниката в град Дегендорф, провинция Бавария, и преговаря с похитителя. 40-годишен мъж, въоръжен с нож, се е барикадирал заедно с пациентка в едно от помещенията на лечебното заведение. Властите твърдят, че няма опасност за други хора. За момента няма сведения инцидентът да е свързан с тероризъм.

Полицията арестува пациент, взел за заложник друг пациент в германска болница

https://www.mediapool.bg/politsiyata-arestuva-patsient-vzel-za-zalozhnik-drug-patsient-v-germanska-bolnitsa-news288781.html

Пациент беше арестуван, след като взе за заложник друг пациент в болница в Южна Германия, предаде ДПА. Полицията каза, че е задържала 40-годишен мъж, който взел за заложник 57-годишна жена в болница в град Дегендорф. Жената не е ранена. Мъжът, въоръжен с два ножа, се барикадирал с нея в помещение в болницата. Полицията установила контакт с него и в крайна сметка го обезвредила. При операцията никой не е пострадал сериозно. Няма информация за мотивите на мъжа. Той не е отправил някакви искания. Не е установено да става дума за тероризъм.

Все повече устойчиви работни места във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=389691

4,1% е регистрираната безработица във Варненска област през месец декември 2018 година. Това каза Божидар Михайлов, директор на Дирекция „Регионална служба по заетостта“ във Варна. „Всеки месец през последната година отчитаме спад на безработицата, месец декември не прави изключение.

Цветанов и посланичката на Израел: Да не забравяме уроците на историята

https://www.24chasa.bg/novini/article/7251912

Цветанов и посланичката на Израел: Да не забравяме уроците на историятаПредседателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов проведе работна среща с посланика на Израел в България Н.Пр. Ирит Лилиан. Двамата обсъдиха двустранните отношения, като набелязаха действия за засилване на сътрудничеството на парламентарно ниво между двете държави,

Испанското правителство ще подобрява условията в центровете за мигранти

https://www.mediapool.bg/ispanskoto-pravitelstvo-shte-podobryava-usloviyata-v-tsentrovete-za-migranti-news288780.html

Испанското правителство възнамерява да подобни условията в осемте си центъра за задържане на мигранти и да добави към тях още един център в рамките на усилията на властите да се справят с наплива на пристигащи от Северна Африка по море, предаде Асошиейтед прес. Вътрешният министър Фернандо Гомес каза, че целта на правителството е "да гарантира повече респект към достойнството и правата на хората". В тези центрове се настаняват мигранти, пристигнали нелегално в Испания и които могат да останат там до 60 дни, макар че този лимит често се надхвърля и лагерите са пренаселени. Министърът каза, че задържаните в тях нямат присъди за някакви обвинения и очакват депортиране. В някои от центровете имаше бунтове и опити за масово бягство. По данни на ЕС около 57 000 мигранти са дошли в Испания през Средиземно море м.г. Това е два пъти повече, отколкото през 2017-а. Откакто дойде на власт през юни м.г., социалистическото правителство обърна сериозно внимание на проблемите на мигрантите, афиширайки привързаността си към каузата за човешките права и спазването на международното право, отбелязва АП.

Борис Джонсън: Отхвърлянето на сделката за Брекзит е аргумент за по-добро споразумение

https://www.24chasa.bg/novini/article/7251900

Борис Джонсън: Отхвърлянето на сделката за Брекзит е аргумент за по-добро споразумение 
Отхвърлянето на сделката за Брекзит е аргумент за договарянето на по-добро споразумение, заяви днес Борис Джонсън, цитиран от Асошиейтед прес. Бившият британски външен министър посочи, че премиерът Тереза Мей трябва да убеди лидерите на Европейския съюз, че в плана за изтеглянето на Великобритания от блока следва да бъдат нанесени сериозни

Съдът остави зад решетките 67-годишната Веска, убила 73-годишния си съпруг

https://pik.bg/съдът-остави-зад-решетките-67-годишната-веска-убила-73-годишния-си-съпруг-news812874.html

Съдът остави зад решетките 67-годишната Веска, убила 73-годишния си съпруг

Окръжният съд в Пловдив остави зад решетки 67-годишната Веска Хаджиева. Спрямо жената е повдигнато обвинение за убийството на 73-годишния ѝ съпруг. Деянието е извършено на 13 януари в с. Труд - престъпление по чл. 115 от Наказателния кодекс. Предвиденото от закона наказание за престъплението, за което жена е обвинена, е лишаване от свобода от 10 до 20 години.

Прокуратурата поиска задържане под стража спрямо Хаджиева заради убийството. Разпитани са множество свидетели и от събраните доказателства е видно, че е именно Хаджиева е извършила престъпението, аргументираха се от държавното обвинение.

Адвокатът на Хаджиева заяви, че повереницата му няма да се укрие предвид възрастта и здравословното си състояние, няма опасност да извърши ново престъпление и поиска по-лека мярка - подписка.

"Искам по-лека мярка. Прекарах операции на хранопровода, под дясната плешка имам карцином", каза самата Хаджиева, цитирана от Plovdiv24.bg.

В съдебната зала стана ясно още, че жената дори е отишла на работа в деня на убийството. След като е удушила мъжа си, Хаджиева е бърсала с кърпа, за да скрие следите си. Самата тя е обяснила това. С жертвата са имали дете - Костадин, който е починало преди 4-5 години.

В крайна сметка съдът прецени, че Веска Хаджиева е извършила престъплението. Така съдия Маркова остави Хаджиева в ареста. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано в 3-дневен срок.

МВР проверява Лонгочев. Капитанът на БАДР опитал да избяга към Одеса.

https://bivol.bg/badr-longochev-proverka.html

Денят в снимки – 18 януари

http://www.dnes.bg/index/2019/01/18/deniat-v-snimki-18-ianuari.399596

Шампионско селфи на Гришо, атлет на годината и мода от Париж

Управляващите въвеждат откровена цензура за медиите

http://www.cross.bg/danni-lichnite-informatziya-1594235.html

/КРОСС/ Управляващите са твърдо решени да запушат устата на медиите за всякакви критични публикации. Вътрешната комисия на парламента прие с почти пълно единодушие скандалните поправки на кабинета в Закона за личните данни, с които държавен орган ще преценява коректността на журналистическите материали и ще може да налага глоби. Законът казва, че медията трябва да взема предвид поне 10 фактора, когато пише статия: естеството на личните данни, влиянието, което разкриването им ще окаже върху "собственика" им и доброто му име, обстоятелства, при които личните данни са станали известни на журналиста, и т.н. Преценката дали това е спазено ще е субективна и ще позволи нечувана репресия спрямо издания. "Не можем да се освободим от безпокойството, че предлаганата уредба е равнозначна на въвеждане на цензура в нарушение на Конституцията, Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи, Международния пакт за гражданските и политическите права и Хартата на основните права на ЕС", алармира Програма "Достъп до информация" (ПДИ), която води битката за отпадане на абсурдните разпоредби в законопроекта. Представители на фондацията влязоха в гореща полемика с депутати от вътрешната комисия, но срещнаха твърдата им съпротива. Никой не ги е подкрепил, само един депутат от БСП гласува "въздържал се". "Абсолютно сме против текста, налагащ цензура на журналистите

Прогнози за Australian Open: 3 залога за предстоящия тежък ден в Мелбърн

https://www.actualno.com/tips/prognozi-za-australian-open-3-zaloga-za-predstojashtija-tejyk-den-v-melbyrn-news_717033.html

Програмата за следващите мачове на Australian Open е изключително непредсказуема, но за феновете на спортните прогнози успяхме да съберем няколко залога, които предлагат добра добавена стойност. Ето ги и тях: 03:30 часа: Давид Гофен - Даниил Медведев Един от най-любопитните двубои в програмата на Откритото първенство на Австралия, който може да завърши по много различни начини. Срещата е с потенциал да се реши в 5 сета, а едно е почти сигурно - едва ли ще видим "чиста" победа между

Дневен хороскоп за 19 януари

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-19-januari-news_717040.html

Овен Това е ден, в който ваша постъпка може да ви прослави с благородството ви. Ще имате пълното право и да се похвалите, и да празнувате. По-често си давайте поводи за подобни празнувания. Телец Тази събота може да си пожелаете всичко, което искате, но с учудване ще разберете, че реалността е доста по-различна от желаното. Преосмислете желанията ви. Близнаци Тази събота ви очаква ново познанство. Вероятно сте виждали този човек и преди, но сега вече ще сте готови един за друг. Рак Днес щ

НЗОК проверява модерното лечение на инсулти в болниците

https://www.mediapool.bg/nzok-proveryava-modernoto-lechenie-na-insulti-v-bolnitsite-news288779.html

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) започва проверки на болниците, които лекуват инсулт с тромболиза. Анонсът на касата за проверките идва в отговор на твърденията на лекари, че тази година НЗОК ще им плаща по-малко за дейността, а от фонда опровергаха информацията. Заради оплакването, че плащаните от нея пари не покриват стойността на лечението, НЗОК възнамерява да провери на каква цена болниците купуват лекарството за това лечение и какво количество е приложено за всеки конкретен случай. Досега НЗОК плащаше по 3000 лева за тромболиза, а от началото на 2019 г. - 3300 лев. В цената на клиничната пътека влиза и цената на медикамента, чиято пределна стойност според позитивния лекарствен списък е 753.65 лева. От касата обаче подозират, че болниците купуват лекарствата с големи в разлики в цените и влаганите количества се разминават драстично, което може да е сигнал за отклоняване на медикаменти за реекспорт. Клиниките, които провеждат лечението на инсулт с тромболиза са около 40, а пациентите, които го получават – под 1%, сочат данните на индекса на болниците на специализираното издание Clinica.bg. По данни на НЗОК миналата година 790 пациенти са получили модерното лечение на инсулт.  

Евакуираха Централна гара в София

http://nakratko.bg/category/58/169841/


Евакуираха Централната гара в София в петък заради сигнал за подозрителен багаж. Извършена от органите на реда проверка установила, че той не е опасен за пътниците и служителите. Гарата отново функционира нормално.

Еврокомисията поиска мандат за търговски преговори със САЩ

http://econ.bg/Новини/Еврокомисията-поиска-мандат-за-търговски-преговори-със-САЩ_l.a_i.768487_at.1.html

Европейската комисия предложи в петък два мандата за търговски преговори със Съединените щати, имащи за цел намаляване на митническите тарифи за...

Грипна епидемия е обявена в Смолян

http://nakratko.bg/category/58/169840/


Грипна епидемия е обявена в петък на територията на област Смолян, съобщи д-р Мими Кубатева, директор на Регионалната здравна инспекция.

Започна проучването за разширяване на Чиренското газохранилище

https://www.24chasa.bg/novini/article/7251446

Започна проучването за разширяване на Чиренското газохранилище„Булгартрансгаз“ ЕАД започна триизмерни сеизмични проучвания в землищата на общините Враца и Криводол във връзка с планираното разширяване на газовото хранилище край Чирен. В рамките на проучванията ще бъдат обхванати 198 кв. км., в които са включени землищата на Враца, Криводол и 7 села в района. Целта е да бъдат получени сеизмични данни за

Спасиха екипажа на единия от двата руски изтребителя, сблъскали се над Японско море

http://www.cross.bg/pilot-suobshti-sbluskali-1594227.html

/КРОСС/ Екипажът на единия от двата руски изтребителя, сблъскали се в руския Далечен изток, беше спасен, след като катапултира успешно, съобщи министерството на отбраната в Москва, цитирано от Асошиейтед прес. Няма информация за съдбата на другия екипаж и машината. Двата самолета Су-34 са извършвали учебно-тренировъчен полет, когато се сблъскали на около 35 км от бреговете на Японско море, съобщи руското военно ведомство.Единият от самолетите паднал в морето. Няколко часа по-късно било установено местоположението на един пилот. Той бил на надуваем сал в морето. Спасителната акция била затруднена от силни мразовити ветрове, но хеликоптер успял да изтегли пилота. След това бил спасен втори пилот, който също е открит на сал. И двамата пилот са в добро състояние. Другият екипаж също е катапултирал, но не е открит, няма и информация за съдбата на изтребителя.Военното министерство съобщи, че двата самолета не са носели ракети.  

Русия се сбогува с легендарния пистолет Макаров и го заменя с нов

http://www.moreto.net/novini.php?n=389696

Русия заменя легендарните пистолети Макаров от съветската епоха, използвани от нейната полиция и армия, с нов модел, който е функционален при екстремни температури и пробива бронежилетки, съобщава АФП. Новият пистолет "Удав", е успешно тестван и ще влезе в масово производство през пролетта, според "Ростек", държавната корпорация в Русия част от военно-промишления комплекс.

Германия предаде на Москва предложение за изход от кризата в Керченския пролив

http://www.cross.bg/kerchenskiya-protok-format-1594233.html

/КРОСС/ Русия получи предложение от германския външен министър Хайко Маас за Керченския проток и възнамерява да го проучи. Това съобщи в петък, 18 януари, руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след разговори с германския си колега. "Току-що получихме този документ, видях го за първи път по време на преговорите", каза той. "Няма да навлизам в подробности, трябва да го проучим", каза Лавров, цитиран от ТАСС. Руският външен министър отбеляза, че страната му не вижда възможности за участието на Украйна в какъвто и да е формат на среща за ситуацията в Керченския пролив. "Германският канцлер Ангела Меркел помоли руския президент Владимир Путин да позволи на германските и френските специалисти да дойдат в района на Керченския проток и да видят как се преминава по този воден път", припомни Лавров. Президентът Путин се съгласи, мина месец, но никой не дойде, а днес Маас ми даде предложение, което "опакова" такова пътуване в документ, а той на свой ред трябва да бъде съгласуван с Украйна. Ние обаче сме на мнение, че ако идеята е да облечем цялата ситуация в политическа процедура и ако украинската страна взима решения, рискуваме да попаднем в същата ситуация, в която се оказа "нормандският формат" (на 4-странни преговори - Германия, Франция, Украйна, Русия - б.р.). Четиристранният нормандски формат буксува вече месеци наред

Обявиха грипна епидемия и в област Смолян

http://www.cross.bg/gripna-epidemiya-yanyari-1594234.html

/КРОСС/ От днес Смолянска област е в грипна епидемия. Това решение взе Регионалният щаб за борба с грип и Острите респираторни заболявания (ОРЗ) в Смолян, на което бе обсъдена епидемичната ситуация в региона. Предвид достигнатите високи стойности на заболеваемостта 253,91 на 10 000 в наблюдаваните практики (при гранична 220,72 на 10 000), повишената заболеваемост в другите общини, както и повишения процент на отсъстващи ученици, с цел ограничаване на разпространението на инфекциите, комисията реши да обяви грипна епидемия на територията на област Смолян. За лечебните заведения остават в сила предписаните противоепидемични мерки, които са в сила от 15 януари, плюс прекратяване на плановите операции, а на Регионалното управление на образованието е издадено предписание за пускането на учениците в грипна ваканция от 21 януари до 23 януари включително, уточни д-р Мими Кубатева - директор на РЗИ-Смолян и председател на Регионалния щаб за борба с грип и ОРЗ. Към момента грипна епидемия е обявена още в следните области - Стара Загора, Бургас, Шумен, Силистра, Перник и Пазарджик.  

За туристическа полиция настояват екскурзоводите

http://nakratko.bg/category/58/169839/


Съюзът на екскурзоводите във Варна настоява за създаването на инспекторат по туризма или туристическа полиция. Това заяви екскурзоводът Христина Неделчева по време на традиционните зимни срещи за обучение на екскурзоводите.

Германия: Москва да се откаже от крилатите ракети, за да спаси договора

https://www.24chasa.bg/novini/article/7251882

Германия: Москва да се откаже от крилатите ракети, за да спаси договораРусия може да спаси oоговора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие, ако се откаже от своите крилати ракети, които са в нарушение на този договор от 1987 г. между САЩ и тогавашния СССР. Това заяви днес в Москва германският външен министър Хайко Маас, който се срещна с руския си колега Сергей Лавров, предаде Ройтерс,

Храмов празник в "Св. Атанасий" във Варна

http://nakratko.bg/category/58/169838/


Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи архиерейска света литургия в храма "Св. Атанасий". Храмовият празник събра стотици християни, които взеха молитвено участие в богослужението.

Манолова ще представи в ЕП гражданска петиция срещу двойния стандарт при храните

http://nakratko.bg/category/58/169837/


Омбудсманът Мая Манолова ще представи петицията на българските граждани срещу двойния стандарт при храните в Европейския съюз във вторник на изслушване в комисията по петициите в Европарламента в Брюксел.

Строителният пазар в България е най-добре балансиран в ЦИЕ

https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/stroitelniiat-pazar-v-bylgariia-e-nai-dobre-balansiran-v-cie-275512/

Пикът на икономическия цикъл в региона вероятно вече е факт и плановете за нови проекти може постепенно да намаляват

Етикетите на германската бира ще включват информация за броя калории

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7251879

Етикетите на германската бира ще включват информация за броя калорииГерманските пивовари възнамеряват да започнат да добавят в етикетите на шишетата с бира информация за точното количество калории, което се съдържа в нея, предадоха ДПА и Асошиейтед прес. Макар Европейската комисия да бе заплашила да изиска подобно съдържание на етикетите, браншовите организации Германска асоциация на пивоварите и Частни пивоварни

Шефът на Морската камара: Не останаха кораби под български флаг

//dariknews.bg/novini/bylgariia/shefyt-na-morskata-kamara-ne-ostanaha-korabi-pod-bylgarski-flag-2143040

Кораби под български флаг почти няма и близо сто процента от външната ни търговия се извършва под чужд флаг, заяви за Дарик председателят на Българска морска камара капитан далечно плаване (к.п.д) Богдан Богданов. Причината е неатрактивното ни законодателство, изтъ

Учени с фрапиращ извод от проучване, свързано с витамин Д

https://petel.bg/Ucheni-s-frapirashh-izvod-ot-prouchvane--svarzano-s-vitamin-D__299548

Английски учени са стигнали до много интересно заключение. То касае един от витамините, които повечето от нас консумират. Става въпрос за ...

Финалистът Чилич спаси мачбол и възкръсна след 0:2 сета срещу Вердаско

https://www.dnevnik.bg/sport/2019/01/18/3377050_finalistut_chilich_spasi_machbol_i_vuzkrusna_sled_02/?ref=rss


Носителят на една титла от Големия шлем в тениса Марин Чилич се класира за осминафиналите на Australian Open след голям обрат срещу Фернандо Вердаско. Испанецът имаше преднина от два сета и беше близо до победата, но се срина след пропуснат мачбол в четвъртата част.<br /><br />Чилич се възползва от възможността и спечели с 4:6, 3:6, 6:1, 7:6 (8), 6:3 за 4.22 часа игра. Финалистът от миналата година трябваше да премине през ново предизвикателство, след като в предишния кръг отстрани...

ЕС одобри по-леки мерки срещу чумата по дребните преживни животни в три области

https://offnews.bg//obshtestvo/es-odobri-po-leki-merki-sreshtu-chumata-po-drebnite-prezhivni-zhivotni-695773.html

ЕС одобри ревизираните мерки и продължаващият надзор за контрол на заболяването чума по дребните преживни животни в областите Ямбол, Бургас и Хасково, съобщиха от пресцентъра на БАБХ.

На 09 януари 2019 г. със заповед на изпълнителния директор Дамян Илиев, БАБХ ревизира по-строгия надзор и мерки в трите области, след като в края на декември 2018 г. изтече срокът за прилагане на разширените мерки за контрол на болестта, наложени на страната ни с Решение на ЕК.

Със заповедта се въведоха облекчения за стопаните и се задължават официалните ветеринарни лекари да извършват на допълнителни клинични прегледи и издаване на ветеринарномедицински свидетелства при движение на дребни преживни животни.

В сряда Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съвместно с Европейската комисия (ЕК) представиха в Брюксел бъдещата стратегия и цели на страната за контрол на заболяването на заседание на Постоянния комитет по хранителната верига и здравеопазване на животните.

Стратегията на БАБХ е да постигне общата цел за фермерите и българските ветеринарни власти – да се докаже и потвърди, че чумата по дребните преживни животни е овладяна на територията на страната ни. Това ще доведе до възстановяване на търговските взаимоотношения и партньорства с други страни и ще се върне доверието към българския стопанин, като се даде гаранция за здравния статус на животните и безопасността на продукцията им.

Клиничните прегледи и лабораторни изследвания ще продължат да се извършват в региона от официалните ветеринарни лекари, което е в изпълнение на Програмата за контрол на трансграничните заболявания. Програмата се изпълнява от март 2017 г. в страната и в рамките на нейното изпълнение заболяването бе открито.

БАБХ разчита на пълното съдействие от страна на собствениците на животновъдните обекти за дребни преживни животни за спазването на действащите мерки за превенция и контрол на болестта, с оглед възстановяване статута на страната, свободна от Чума по дребните преживни животни.

Пациент с нож взе заложница в болница в Бавария

https://www.24chasa.bg/novini/article/7251877

Пациент с нож взе заложница в болница в БаварияПациент на болница в Южна Германия е взел друг пациент за заложник, предаде ДПА, като се позова на неназовани източници. Полицията е разположила специални сили край клиниката в град Дегендорф, провинция Бавария, и преговаря с похитителя, предаде БТА. Според ТАСС, която се позовава на полицията, 40-годишен мъж, въоръжен с нож,

Цитат: Константин Палов – Комитата

https://terminal3.bg/citat-konstantin-palov-komitata/

“Не знам доколко изобретената „джендър идеология“, прожектирана върху криво огледало като грамадно плашило, и страхливо потвърдена от българския Конституционен съд, има нещо общо с домашното насилие, но ракиеният национализъм определено има.”

Константин Павлов – Комита

Бойко Борисов се срещна с министъра на вътрешните работи на Турция

http://nakratko.bg/category/59/169836/


Премиерът Бойко Борисов проведе среща с министъра на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу, който е на посещение в София.

Мейзер се чувствала като птичка, по която стрелят с оръдие

http://www.moreto.net/novini.php?n=389711

Чувствам се като птичка, по която стрелят с оръдие. Не съм виновна за смъртта на съпруга си. Не съм убила човек, не е възможно това да се случи", проплака Анита Мейзер пред Върховния касационен съд. Делото за смъртта на съпруга й Николай Димов стигна до върховните магистрати, след като бе гледано от Варненския окръжен и Варненския апелативен съд.

Юнкер и Мей ще разговарят по телефона

http://nakratko.bg/category/25/169835/


Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще разговаря днес по телефона с британския премиер Тереза Мей, съобщи говорител на институцията. Разговорът ще бъде по молба на Мей, уточни той.

Направена бе първа копка на два нови социални центъра за деца в Сливен

https://www.actualno.com/sliven/napravena-be-pyrva-kopka-na-dva-novi-socialni-centyra-za-deca-v-sliven-news_717035.html

Община Сливен започва изграждането на два нови центъра за предоставяне на услуги за уязвими групи деца и техните семейства. Центровете ще бъдат създадени по проект „Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца в община Сливен“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014 – 2020 г. Те ще функционират в сградата на бившето начално училище „Хаджи Димитър“ в квартал „Клуцохор”. Символичн

Циркът продължава! Верея назначи нов треньор и почна подготовка с 12 футболисти

http://www.varna24.bg/news/843058.html

Затъналият в Първа лига отбор на Верея започна днес предсезонна подготовка с нов треньор. Това е ...

Оставиха в ареста шофьора, спретнал 360-километрова гонка с полицията

https://pik.bg/оставиха-в-ареста-шофьора-спретнал-360-километрова-гонка-с-полицията-news812873.html

Оставиха в ареста шофьора, спретнал 360-километрова гонка с полицията

Състав на Районния съд в Казанлък постанови задържане под стража за 29-годишния Васил Станков. В сряда срещу четвъртък той и пътуващите с него още двама мъже не спряха на сигнал за рутинна полицейска проверка и бяха преследвани от органите на реда 360 километра, припомня Би Ти Ви.

Районният съд в Казанлък прецени, че независимо от чистото си съдебно минало. 29-годишният Васил може да опита да се укрие от органите на реда.

Като аргументи за това беше посочено, че мъжът на два пъти е опитал да избяга от полицията. Първият път по време на преследването на автомобила, и вторият след като колата е спряна принудително, а Васил побягва и е заловен след четиричасово издирване.

В съдебна зала стана ясно, че мъжът е направил признания и е съгласен с две от обвиненията – за пътно хулиганство и за незачитане на разпореждания на длъжностно лице. Той обаче отрича да е шофирал под въздействие на наркотици.

Двамата спътници на Васил – на Денислав на 23 и Владимир на 32 години, вероятно ще бъдат привлечени като свидетели на прокуратурата.

Блъснаха млад мъж във Варна, шофьорът избяга

http://www.varna24.bg/news/843062.html

Вчера, около 01:15 часа, в гр. Варна, на кръстовището на ул. «Младежка» и ул. «Тихомир», е ...

Турция строи в Тирана най-голямата джамия на Балканите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7251875

Турция строи в Тирана най-голямата джамия на БалканитеТурска благотворителна организация строи най-голямата джамия на Балканите в Тирана, съобщава Анадолската агенция. В съобщение, публикувано днес, Турската фондация по религиозните въпроси, свързана с държавната Дирекция по религиозните въпроси, посочи, че джамията Намазгах в Тирана ще бъда завършена и открита до края на тази година.

Иван Гешев: „Дунарит” или да е държавен, или с него да се плати на вложителите в КТБ

http://nakratko.bg/category/26/169834/


Военният завод „Дунарит” е актив на „Корпоративна търговска банка” и НАП и КПКОНПИ би трябвало да имат интерес да го придобият, а вложителите на фалиралата банка е логично да искат той да се продаде и да си получат парите. Така зам.

БНБ рязко намаление на чуждите инвестиции към края на ноември

http://econ.bg/Новини/БНБ-рязко-намаление-на-чуждите-инвестиции-към-края-на-ноември_l.a_i.768486_at.1.html

През ноември 2018 година салдото по текущата сметка на България е положително и в размер на 58,6 млн. евро, като от началото на изминалата година...

Смърт на частен обвинител пак отложи дело срещу шофьор, убил трима на пътя край Лясковец

https://www.24chasa.bg/novini/article/7251843

Смърт на частен обвинител пак отложи
дело срещу шофьор, убил трима на пътя край ЛясковецСмърт на един от частните обвинители отложи делото срещу пиян шофьор, убил с бясна скорост трима мъже на пътя между Долна Оряховица и Лясковец преди повече от 2 години. Пострадалият Данчо Каменаров, който единствен оцеля със средни телесни повреди след зловещата касапница, е починал, без да дочака правосъдие,

Задържаха под стража шофьора, организирал 360-километрова гонка с полицията

http://nakratko.bg/category/60/169833/


Състав на Районния съд в Казанлък постанови задържане под стража за 29-годишния Васил Станков, съобщи bTV.

Бивши главни прокурори се засипаха с тежки обвинения

http://www.cross.bg/filchev-velchev-nikola-1594232.html

/КРОСС/ Никола Филчев и Борис Велчев, които от 1999 до 2012 г. бяха последователно главни прокурори на България, влязоха в открит медиен конфликт. Първо Филчев отправи нападки на тема "сексуална ориентация", а след това Велчев отвърна с обвинения към предшественика си, които според него изпитва "постоянен ужас от възможното възмездие за всички извършени в миналото мерзости". Всичко започва от слуха, че настоящият председател на Конституционния съд Борис Велчев има намерения да опита завръщане на поста главен прокурор след края на мандата мна Сотир Цацаров. Потърсен за коментар от сайта "Пик", Филчев обяснява, че законът не позволява подобно действие. След въпрос за законов сравнение на правилата при прокурорските мандати на Борис Велчев и президентските на Георги Първанов, Никола Филчев става изключително рязък и заявява дословно: "Конституцията ясно казва. Сега тук Велчев, вероятно и управляващите, които много си го харесват п*д*растчето, защото много им е удобен, много е приятен затова го искат за главен прокурор. Ама няма да стане. Другото означава да нарушат Конституцията. "Повторно" - ясно е казано що е повторност. Могат да се опитат да изнасилят Конституцията. Понятието за "повторност" го има в член 28. "Престъплението е извършено повторно, ако деецът извърши престъпление, след като е вече осъден с влязла в сила присъда за друго престъпление

МАЕ: Постигането на равновесие на петролния пазар ще отнеме време

https://www.investor.bg/surovini/365/a/mae-postiganeto-na-ravnovesie-na-petrolniia-pazar-shte-otneme-vreme-275563/

Агенцията поддържа прогнозата, че растежът в търсенето на суров петрол ще достигне 1,4 милиона барела на ден през тази година

Арбитражните спорове в ЕС между инвеститорите и държавите отпадат

https://www.dnevnik.bg/evropa/2019/01/18/3377017_arbitrajnite_sporove_v_es_mejdu_investitorite_i/?ref=rss


Държавите членки на ЕС се ангажираха да анулират всички двустранни договори между страни от блока, които предвиждат международен арбитраж между инвеститор и държава.<br /><br />В тяхната декларация се обявява, че правото на ЕС има предимство пред двустранните инвестиционни договори, сключени между държавите членки, а в резултат на това всички арбитражни клаузи в такива договори противоречат на правото на съюза и следователно са неприложими.<br /><br />Страните членки на...

Евровотът ще покаже дали "Обединените патриоти" ще се разпаднат

https://www.mediapool.bg/evrovotat-shte-pokazhe-dali-obedinenite-patrioti-shte-se-razpadnat-news288778.html

  Предстоящите евроизбори ще бъдат индикатор дали "Обединените патриоти“ са застрашени от разпад, каза пред журналисти в Казанлък съпредседателят на коалицията и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Коалицията между ВМРО, НФСБ и "Атака“ се тресе от пореден скандал, породен заради среща на лидерите на трите партии, на която в сряда те трябваше да се съберат и да решат как ще се явяват на евроизборите, но председателят на "Атака" Волен Сидеров за пореден път не отиде. Въпреки това ВМРО и НФСБ са обсъдили всякакви варианти – самостоятелно явяване, коалиция между две от тях или между трите партии. "Как ще се явим на евроизборите трябва до края на месеца да решим“, каза в петък Каракачанов и призна, че в "Обединените патриоти“ няма стабилност. "Гласуваме за самолетите, две от партиите гласуват против с несериозни аргументи. Заемам се с циганския въпрос, никаква подкрепа. Нямаше подкрепа от другите две партии за Войводиново, нито обществено одобрение, говоря за политическо одобрение и то от моите партньори. Явно всеки се ослушва докато се разбере какво ще стане на евроизборите и да не би да натрупа някакъв друг дивидент, и си мълчат. И със самолетите е така, и с въпроса за Войводиново беше така”, каза Каракачанов, цитиран от "Фокус“. Според него е било логично неговите партньори от малката коалиция да застанат зад проекта за изтребителите. "Още повече, че министърът на икономиката, с който заедно са съвносители на доклада, е излъчен от партия "Атака”. А също така и Валери Симеонов, на когото два пъти съм обяснявал темата със самолетите, че по-добре, ако ще купуваме оръжие, което ще използваме следващите 40 години, да купим най-доброто. Чухме предложение да купуваме съветски самолети и какви ли не други неща, които не звучат сериозно”, добави той.

Българският футбол отдаде почит към Иван Вуцов (видео)

https://www.dnevnik.bg/sport/2019/01/18/3377036_bulgarskiiat_futbol_otdade_pochit_kum_ivan_vucov_video/?ref=rss


<br /><br />Българският футбол се преклони към Иван Вуцов. Бившият централен защитник на националния отбор и "Левски" почина на 79-годишна възраст.<br /><br />Сините посветиха видео в негова чест. Озаглавено "Почивай в мир, шампионе", то показва архивни кадри. Сред тях са представени моменти от отстраняването на "Аякс" през 1976 г., когато Вуцов беше треньор на "Левски".<br /><br />"Ние никога няма да те забравим....

Гешев: "Дунарит” да бъде продаден и да се плати на вложителите в КТБ

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/geshev-dunarit-da-bade-prodaden-i-da-se-plati-na-vlozhitelite-v-ktb

Предприятието е придобито от престъпната група на Цветан Василев, заяви зам.-главният прокурор

Да отговаряш за 5000 роми, за здравето им, приобщаването им или какво е да си медиатор във Враца

https://www.actualno.com/vraza/da-otgovarjash-za-5000-romi-za-zdraveto-im-priobshtavaneto-im-ili-kakvo-e-da-si-mediator-vyv-vraca-news_717036.html

"Близо 2000 роми живеят на територията на град Враца", казва като за начало на разговора ни Калин Диков, здравен медиатор на Община Враца. За територията на общината, техният брой е 5000. Това си е една малка зона на здрача, а статистиката, при последното преброяване, не дава точни цифри, а по-малък брой. Според закона, всеки може да се самоопредели. „Аз съм работник на терен, аз съм в бараката, коптора, на улицата, в болницата, аз съм лицето, на което те имат доверие. С две

Летища, митници, търговия: Европа се готви за хаотичен Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/7251856

Летища, митници, търговия: Европа се готви за хаотичен БрекзитЕдна след друга, държавите от Европейския съюз харчат милиони, наемат хиляди работници и издават спешни постановления, за да се справят с все по-голямата вероятност на 29 март Великобритания да напусне блока без план. Брекзит без сделка може да разтърси останалата част от континента по начини, за които много европейци досега не са си и представяли,

Известни германци призоваха Великобритания да остане в ЕС

http://nakratko.bg/category/25/169832/


Водещи фигури от германската политика призовават Великобритания да остане в ЕС, съобщава Би Би Си.

Издирват се четирима младежи, пребили мъж и жена във Варна

https://frognews.bg/obshtestvo/kriminalno/izdirvat-chetirimi-mladeji-prebili-maj-jena-vav-varna.html

Млад мъж и приятелката му са били пребити на оживен варненски булевард. Нападението било извършено в сряда, след скандал между потърпевшите и биячите.

Проф. Людмил Георгиев: САЩ ще поискат да се спре преминаването на "Турски поток" през България

http://pogled.info/svetoven/prof-lyudmil-georgiev-sasht-shte-poiskat-da-se-spre-preminavaneto-na-turski-potok-prez-balgariya.100436

/Поглед.инфо/ България се намира във васално положение спрямо САЩ и при това положение няма голямо значение кои са вътрешните политически субекти. Така критическият психолог проф. Людмил Георгиев коментира одобрените от парламентарно мнозинство преговори със Съединените щати за закупуване на изтребители Ф-16.

Александър Симов: Изтребителните фантазии на телевизионните евроатлантици

http://pogled.info/tv/alternativen-pogled/aleksandar-simov-iztrebitelnite-fantazii-na-televizionnite-evroatlantitsi.100435

/ПогледТВ/ Коментар на Александър Симов за това как телевизионната фауна на градската десница спешно се преквалифицира в експерти по самолети и за това как медиите са част от системата и заради това хората не им вярват. /ВИДЕО/

Македонският език на кирилица остава официален

https://frognews.bg/novini/makedonskiiat-ezik-kirilitsa-ostava-ofitsialen.html

Македонският език на кирилица остава единственият официален език на цялата територия на Република Македония и за ползване в нейните международни отношения. Това гласи изявлението на правителството във връзка с неверните новини и за прилагането на Закона за използване на езиците в Македония.

Разследват "ислямски модел" за "пране" на пари в България

http://www.moreto.net/novini.php?n=389714

Задържани са 43 лица на територията на седем града в България, занимаващи се с престъпления свързани с финансиране на тероризъм. Такава мрежа от хавалдари съществувала в почти всички държави не само в Европейския съюз. Разплащанията, които минават през хавалдарите, годишно генерира финансови небанкови преводи между 100 и 300 милиарда евро.

Грип затвори инфекциозното отделение на болницата в Добрич

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7251813

Грип затвори инфекциозното отделение на болницата в Добрич 
В специално съобщение многопрофилната болница за активно лечение в Добрич „уведомява всички граждани на Добрич и областта, че от 15.01.2019 година временно е преустановена работата на инфекциозното отделение, поради заболяване на лекарския състав. Случаите от спешното отделение, които са за хоспитализация в инфекциозно,

Най-богатият човек в Азия планира да детронира Amazon в Индия

https://www.investor.bg/hai-tek/350/a/nai-bogatiiat-chovek-v-aziia-planira-da-detronira-amazon-v-indiia-275573/

Мукеш Амбани създава онлайн платформа за пазаруване, която ще бъде пусната най-рано след година

Дигиталните учебници и видео уроците ще направят обучението интересно и привлекателно

https://offnews.bg//obshtestvo/digitalnite-uchebnitci-i-video-urotcite-shte-napraviat-obuchenieto-int-695781.html

Дигитални учебници, видео уроци, индивидуални устройства за учениците от горните класове – това предложиха родителите, които взеха участие в третата поредна среща от инициативата Образование 4.0 на VIVACOM и в. „24 часа“.

Повече от 100 родители на ученици от десетки столични училища участваха в оживената дискусия в литературен клуб „Перото“. Те изразиха мнението си за дигитализацията на образованието и стъпките, които трябва да се предприемат в тази посока. Родителите се обединиха около мнението, че видео уроците ще направят училището интересно и полезно за децата. Предложено беше да се създадат истински дигитални учебници, които да не са електронно четими версии на хартиения учебник. Родителите бяха категорични, че трябва да се повиши използването на образователни платформи, защото те дават възможност децата да получат знания по достъпен и увлекателен начин. Повдигнат беше и въпросът за контрола на употребата на устройства в час – участниците в дискусията предложиха да се използват програми за скрининг, с помощта на които да се проследи какво правят децата с електронните устройства. Контролът е важен и по отношение на здравословната продължителност на заниманията с „умни“ устройства. Особено важно, според родителите, е да се запази балансът между дигиталното и традиционното образование, а някои предмети като писане и математика да се учат по традиционния начин. Родителите смятат, че уменията на учителите са една от най-важните предпоставки за добро и качествено обучение. Предложено беше да се работи за повишаване на тяхната дигитална квалификация.

Всяко дете на възраст 9-17 години използва интернет всеки ден. В същото време училището не готово изобщо за този свят. Това е заключението на центъра за безопасен интернет, направено на третата поредна дискусията от цикъла Образование 4.0, която е в партньорство с Министерството на образованието и науката, Столична община и Дигиталната национална коалиция, Асоциация „Родители“ и Центъра за безопасен интернет. Инициативата Образование 4.0 е под егидата на еврокомисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел.

Гости на дискусията бяха Таня Михайлова, заместник- министър на образованието, Ваня Кастрева, директор на РИО, гр. София, Гергана Паси, председател на Дигиталната национална коалиция, Дарин Маджаров, основател на дигиталната образователна платформа „Уча.се“, Яна Алексиева, изпълнителен директор на Асоциация Родители и Петър Кънчев от Националния център за безопасен интернет.

До момента се състояха четири кръгли маси – последователно с участието на институциите и експертите, на учители, ученици и родители. Целта на дискусиите е да се изслушат и обобщят исканията на участниците в образователния процес за начините за най-ефективно, качествено, бързо и масово въвеждане на дигитални форми на обучение, които да подобрят качеството на подготовката на българските ученици за успешната им реализация в бъдеще.

Общо е мнението и на трите страни в образователния процес, че „дигитално образование“ означава преподаване, учене и цялостно общуване между учители-ученици- родители с помощта на дигитални устройства. Интересно и стимулиращо образование, което използва уменията и активността на децата в интернет и развива тяхната креативност, аналитично мислене, възможности за работа в екип. Качествено образование, което гради нови умения паралелно с традиционните като използва технологиите в процеса на обучение. Предпоставка за адекватна и успешна реализация на учениците в живота и на пазара на труда.

През февруари инициативата Образование 4.0 продължава с национална конференция с представители на образователните институции и експерти, на която ще бъдат обобщени исканията на учители, ученици и родители за дигитализация на образованието.

БСП иска да се спират помощите в семейства, чиито деца не ходят на училище до 16 години

https://www.mediapool.bg/bsp-iska-da-se-spirat-pomoshtite-v-semeistva-chiito-detsa-ne-hodyat-na-uchilishte-do-16-godini-news288776.html

Да бъдат спирани всички социални помощи - месечни, целеви, еднократни, енергийни и др. за семейства, чиито деца не ходят на училище до 16 годишна възраст, което е задължителното образование, предлага БСП. Това трябва да стане с промени в закон за социалното подпомагане, обясни на брифинг в парламента председателят на партията Корнелия Нинова. За пример тя даде - ако сега детето не ходи на училище, се спират само детските помощи. В последните седмици имаше случаи на криминални прояви, които отново поставиха на дневен ред въпроса за интеграция на ромите, обясни мотивите лидерът на социалистите. Левицата е подготвила пакет от мерки за поправки в различни закони, които ще внесе идната седмица, за дългосрочно решаване на проблема с ромската интеграция. Според БСП управляващите са се провалили с интеграцията на ромите, затова предлагат конкретни мерки. Категорични са, че законите трябва да се спазват от всички. Смятат, че една от основните задачи е образованието на ромите. Просветният министър Красимир Вълчев се съгласи, че образованието е ефективният отговор за решаване на проблемите с ромската интеграция, но допълни, че в този процес е важна ролята на учителите, затова управляващите са заложили заплатите им да са с 25% над средната заплата. БСП предлагат също в закона за училищното и предучилищното образование да отпадне принципът "парите следват ученика" и да се преразгледа политиката на делегираните бюджети. Заради тази политика, посочи Корнелия Нинова, директорите на училищата са принудени да водят по списък на училище деца, които не ходят, за да си спасят училището и бюджета. Друга промяна, която БСП иска, е в Наказателния кодекс. Тя е свързана с по-строги наказания за лица, които живеят на съпружески начала с малолетни, непълнолетни т.е. това, което е известно като "деца раждат деца". Начинът това да спре, според Нинова, е освен по-строги мерки за тези лица, и по-сурови санкции за родители, които допускат децата им да изпадат в това състояние. “Време е да спрем да говорим, да пристъпим към конкретни действия, без излишни емоции, без натягане на напрежение, което може да прерасне в етнически конфликт, и е опасно за националната сигурност, с много разум и конкретни решения на проблемите“, каза Нинова. “Точно БСП предложи предоставянето на безусловни семейни помощи на входа на втори, трети и четвърти клас. Това имах предвид като казах, че те не разбират, че проблемът не е толкова и социално-икономически, колкото социално-културен. За социално-културния, за справянето с това предизвикателство най-много, както ви казах, разчитаме на всички тези хора, затова и сме заложили на учители, защото учителят е този, който ежедневно полага усилията“, коментира от своя страна просветният министър.  

„Маша и мечокът“ влезе в Книгата на рекордите Гинес

//dariknews.bg/novini/liubopitno/masha-i-mechokyt-vleze-v-knigata-na-rekordite-gines-2143038

Епизодът "Маша плюс Каша" от руския анимационен сериал "Маша и мечокът" стана най-гледаният в YouTube и влезе в Книгата на рекордите Гинес, предаде ТАСС. Това бе потвърдено от пресслужбата на руското студио "Анимакорд".

Външната ни търговия се извършва основно от кораби под чужд флаг

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vynshnata-ni-tyrgoviia-se-izvyrshva-osnovno-ot-korabi-pod-chuzhd-flag-2143040

Кораби под български флаг почти няма и близо сто процента от външната ни търговия се извършва под чужд флаг, заяви за Дарик председателят на Българска морска камара капитан далечно плаване (к.п.д) Богдан Богданов. Причината е неатрактивното ни законодателство, изтъ

Болните във Варна приближават 1000 през последната седмица

https://petel.bg/Bolnite-vav-Varna-priblizhavat-1000-prez-poslednata-sedmitsa__299547

За периода 11.01.2019 г. – 17.01.2019г. регистрираната в РЗИ - Варна остра заразна заболeваемост се движи в характерните за сезона граници. Регистр...

Първо и единствено в "24 часа"! Как работи системата хауала, ползвана от терористите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7251833

Първо и единствено в "24 часа"! Как работи системата хауала, ползвана от терориститеКак работи системата хауала, чрез която терористи прехвърлят финансови средства? Хaуала в превод от арабски може да означава промяна, замяна, обмен, превод, прехвърляне на средства, промяна на собственост и т.н. В Европа тази дума се използва за описание на древна система за прехвърляне на парични средства.

Прогноза: Паундът може да стане най-добре представилата се валута тази година

http://www.cross.bg/lirata-valyta-brekzit-1594229.html

/КРОСС/ Има огромна несигурност около британската валута в последните около 2 години. С оглед на последния вот и в допълнение на политическата несигурност около втория вот на недоверие има въпроси, на които е трудно да се отговори за бъдещата перспектива. Освен това последните данни са малко изкривени, защото британските компании трупат наличности в случай на Брекзит без сделка. Това каза Джонатан Морган,старши анализатор в Exchange Rates UK пред телевизия "Блумбърг". "По време на вота лирата се възстанови около 90% от спада си, който беше с 250 пипса. Пазарите са колебливи от техническа гледна точка. Има много причини лирата да смени стойността си, но това е друг вид анализ. Лирата е третата най-голяма резервна валута на планетата и е свързана с ЕС и се облагодетелствана от това, че Великобритания още е част от ЕС, докато Великобритания печели, че има собствена суверенна валута", смята експертът. Всяка една централна банка в ситуацията на британците ще бъде доста предпазлива и не би променила лихвите, уточни Джонатан Морган. АЦБ най-вероятно ще запази равнищата на лихвите непроменени, посочи той. "Положително настроен съм за лирата, а от гледна точка на времевия период съм позитивно настроен и за сценариите покрай Брекзит. Силата на лирата относно сделката на Брекзит ще зависи от настроението на хората относно еврото. Ако коментарите на ЕЦБ бъдат колебливи, лирата ще се представи добре от гледна точка на фундаментите

Публиката в Мелбърн лудна по Григор (Снимки+видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/7251761

Публиката в Мелбърн лудна по Григор (Снимки+видео)Най-добрата ни ракета днес отново завоюва победа. Той отстрани италианеца Томас Фабиано с 7:6 (7:5), 6:4, 6:4. Григор за пореден път се радваше на българска подкрепа в публиката. Сънародниците ни бурно го аплодираха, а трибагреникът се виждаше от всяка част на трибуните около корта. Димитров коментира и присъствието в публиката на бившия номер 1 в

Публиката в Мелбърн лудна по Григор (Снимки+видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7251761

Публиката в Мелбърн лудна по Григор (Снимки+видео)Най-добрата ни ракета днес отново завоюва победа. Той отстрани италианеца Томас Фабиано с 7:6 (7:5), 6:4, 6:4. Григор за пореден път се радваше на българска подкрепа в публиката. Сънародниците ни бурно го аплодираха, а трибагреникът се виждаше от всяка част на трибуните около корта. Димитров коментира и присъствието в публиката на бившия номер 1 в

Domino’s инвестира 10% от всяка пица в новите тенис шампиони на България

https://offnews.bg//tenis/domino-s-investira-10-ot-vsiaka-pitca-v-novite-tenis-shampioni-na-b-695780.html

Мисъл за бъдещето на българските таланти – това е в основата на партньорството между Domino’s и тенис турнира от сериите АТР 250 - Sofia Open. Domino’s е официалната пица на турнира и ще има специално обособен щанд за продажба в "Арена Армеец".

10% от стойността на всяка продадена пица по време на Sofia Open 2019 ще бъдат инвестирани за новите тенис шампиони на България. Световният лидер в доставките на пица е подготвил и много изненади за зрителите, които ще присъстват в "Арена Армеец" на изключително силното четвърто издание на тенис турнира.

Куп звезди на световния тенис пристигат у нас за надпреварата от 3 до 10 февруари. Освен Стан Вавринка, който има три титли от големия шлем (Australian Open 2014, "Ролан Гарос" 2015 и US Open 2016) и общо 16 трофея в кариерата си, в "Арена Армеец" ще играят и: устремилият се към топ 10 в света Карен Хачанов (Рус), шампионът в мастърса на новото поколение Стефанос Циципас (Гър), друга от звездите на бъдещето - Данийл Медведев (Рус), световният №20 Николоз Басилашвили (Груз), първият шампион в София Роберто Баутиста Агут (Исп), Фернандо Вердаско (Исп) и един от най-атрактивните тенисисти в света Гаел Монфис (Фр).

За много силното четвърто издание на Sofia Open участие заявиха още: Мартон Фучович (Унгария), Андреас Сепи (Италия), Мартин Клижан (Словакия), Адриан Манарино (Франция), Матю Ебдън (Австралия), Робин Хаасе (Холандия), Михаил Кукушкин (Казахстан), Матео Беретини (Италия), Ян-Ленард Щруф (Германия), финалистът в София от 2018 г. Мариус Копил (Румъния), шампионът от третото издание в България Мирза Башич (Босна и Херцеговина), Денис Истомин (Узбекистан) и Ласло Джере (Сърбия).

Българските любимци Димитър Кузманов и Адриан Андреев се включват с "уайлд кард" директно в основната схема на турнира и разчитат на българската публика за мощна подкрепа в "Арена Армеец".

Киев окончателно къса с Москва

https://offnews.bg//sviat/kiev-okonchatelno-kasa-s-moskva-695779.html

Киев планира да скъса почти 50 споразумения с Русия, заяви външният министър на Украйна Павел Климкин на брифинг, излъчен от тв Канал 5.

Той посочи, че 49 документа вече са денонсирани, а Украйна ще върви последователно по тази писта.

„Ние вече сведохме целия комплекс на отношенията с Русия до минимум. Никой не може да претендира за някаква нормалност в нашите отношения. Ние това окончателно го преминахме, това няма да има нито утре, нито вдругиден. Но ние се нуждаем от комплексен подход към тоталното преформатиране на отношенията с Руската федерация“, допълни Климкин.

През септември 2018 г. Киев реши да не продължи договора за дружба, сътрудничество и партньорство между двете страни. Тогава Климкин отбеляза, че Украйна ще продължи последователно да работи за преразглеждане на всички договори с Русия.

Всички споразумения, сключени до 2014 г., нямат никакъв смисъл, така тогава обясни решението той.

Москва определи позицията на Киев като деструктивна, необмислена и прибързана стъпка, която нарушава интересите на украинския народ.

Облаци утре над Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=389684

Над Черноморието ще преобладава облачно време, без съществени валежи. Ще духа до умерен североизточен вятър и с него ще проникне студен въздух, и температурите слабо ще се понижат. Максималните температури ще бъдат между 5° и 8°. Температурата на морската вода е 5°-7°.

Малолетни изпотрошиха с джип 16 баровски коли в автокъща в Шумен

http://www.varna24.bg/news/843047.html

Две малолетни момчета изпотрошиха 16 автомобила в автокъща в Шумен тази нощ. Повредените коли са от ...

Учат бъдещи стоматолози, че ваксина причинява аутизъм

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/uchat-badeshti-stomatolozi-che-vaksina-prichinyava-autizam

Абсурдът е записан в учебник "Клиника на детската дентална медицина" на Медицинския университет в София

Основателят на "Хуауей" предвижда удвояване на печалбите на компанията до 5 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/7251051

Основателят на "Хуауей" предвижда удвояване на печалбите на компанията до 5 годиниЖън Джънфей, основател на китайския технологичен гигант Хуауей каза, че компанията вероятно ще удвои приходите си в рамките на пет години, тъй като трудностите, пред които е изправена днес, няма да окажат голямо влияние върху бизнеса ѝ, съобщава bulgarian.cri.cn. В интервю за китайска медия наскоро Жън каза,

Риск печели, риск губи: Футболните прогнози на високи коефициенти (18.01)

https://www.actualno.com/tips/risk-pecheli-risk-gubi-futbolnite-prognozi-na-visoki-koeficienti-1801-news_717021.html

След като ви представихме рубриката "Сигурни футболни прогнози', е време да демонстрираме и втората поредица, която ще видите в секция "Прогнози". Тя ще е свързана с предложенията ни от футболния свят, които ще са на по-висок коефициент, като и тук ще водим статистика, като целта ни е поне от време на време да сполучим в изборите си. Ще водим статистика за случващото се в рубриката "Футболни прогнози на високи коефициенти", като целта е всеки един от прогнозиращите да е

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване