Зума: Не съм на себе си! Такъв като Иван Вуцов няма да се роди!

https://petel.bg/Zuma--Ne-sam-na-sebe-si--Takav-kato-Ivan-Vutsov-nyama-da-se-rodi-__299509

"Дълбок поклон пред паметта на Иван! Такъв като него няма да се роди", каза пред "Марица" легендата на българския футбол и Локомотив (Пловди...

Красимир Иванов: Ще има нови имена в Левски

https://offnews.bg//futbol/krasimir-ivanov-shte-ima-novi-imena-v-levski-695749.html

Изпълнителният директор на Левски Красимир Иванов категорично отрече информацията, че Славиша Стоянович може да напусне "Герена" през март, за да поеме националния отбор на Латвия.

"Той е треньор на Левски. С него не разговарям за раздяла, а за селекция и по други въпроси около отбора. Той може да поиска прекратяване на договора през май, но дотогава е обвързан с нас", каза Иванов.

Директорът коментира и обвинението на Стоянович към ръководството за липса на футболисти. Треньорът обясни пред клубната телевизия, че до момента не е взет нито един от играчите, които той иска.

Работим по селекцията. Тя в никакъв случай не е приключила. В България дори все още не е отворен трансферният прозорец. Ще има нови имена", коментира Иванов, цитиран от "Меридиан мач".

Григор Димитров отново побеждава

http://www.moreto.net/novini.php?n=389662

Григор Димитров постигна най-убедителната си победа на Откритото първенство на Австралия до момента, след като победи със 7:6 (5), 6:4, 6:4 италианеца Томас Фабиано в двубой от третия кръг. В първите си два мача българинът неизменно губеше сет, но този път не даде шанс на опонента си.

Късо съединение в бойлер уби двама мъже в Добрич

http://www.varna24.bg/news/842930.html

Вчера, около 17:10 часа, е получено съобщение за установени труповете на двама мъже на 71-години и ...

"Велт" хвали гръцкия премиер Ципрас в редакционна статия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7251098

"Велт" хвали гръцкия премиер Ципрас в редакционна статия

Германският в. "Велт" хвали гръцкия премиер Алексис Ципрас в редакционна статия днес за усилията му да промени съдбата на Гърция, съобщава ДПА. "Западът изпитва лидерски вакуум. Нашир и надлъж няма и една фигура, излъчваща морален или политически авторитет, и която в същото време да дава на гражданите посока и чувство за сигурност в турбулентни

Какво да очакваме от валутната двойка EUR/USD през 2019 г.?

https://www.investor.bg/analizi/9/a/kakvo-da-ochakvame-ot-valutnata-dvoika-eurusd-prez-2019-g-275541/

В цената на еврото са включени много негативни новини, като безкрайните преговори за Brexit

Зов за помощ! Да помогнем на Владислав Кипров от Благоевград да оздравее

http://regiona.bg/%d0%b7%d0%be%d0%b2-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%be%d1%89-%d0%b4%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%be%d0%b3%d0%bd%d0%b5%d0%bc-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b2-%d0%ba/

Благотворителна кампания в помощ на 28-годишния Владислав Кипров, който се нуждае от спешна животоспасяваща операция се провежда Благоевград.
Момчето има спешна нужда от средства за животоспасяващата операция, която трябва да се направи в Германия. Необходимата сума е в размер на 55 000 евро. Лекарите са категорични, че операцията трябва да се извърши възможно най-скоро- до началото на месец февруари 2019 година.

На 4-ти януари Владислав Кипров навършва 28 години, само дни след рождения си ден, вследствие на ядрено-магнитен резонанс, разбира за страшната диагноза- мозъчен тумор.
Възпитаникът на ПМГ „Сергей Корольов“- Благоевград обича да спортува. Той е кинезитерапевт, като ежедневно се грижи за деца и възрастни хора със заболявания от всякакво естество, практикувайки в клиника МБАЛ „Лайф хоспитал“.
Екипът на МБАЛ-а се обърна към хората с добри сърца за събиране на средства за лечението на своя колега.

Дарителската сметка, по която може да превеждате дарения е:
Банка ОББ
IBAN: BG41UBBS8002107949540
Титуляр: Владислав Тодоров Кипров

 

Материалът Зов за помощ! Да помогнем на Владислав Кипров от Благоевград да оздравее е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Приключиха обществените обсъждания на проектобюджета на община Поморие за 2019 г.

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/wMx_bTof-Sw/

alexievПриключиха обществените обсъждания на проектобюджета на община Поморие за 2019 г. Финансовата рамка на бюджета е 29 160 000 лв. От тях данъчните приходи са 6 650 700 лв., неданъчните  приходи са 7 232 871 лв., субсидии – 13 120 213 лв., трансфери – 1 255 075 лв. Преходният остатък от 2018 г. е 3 082 291 лв., съобщават от пресцентъра на Община Поморие.

Изпълнението на бюджета за 2018 г. е 95,21%, в графа собствени приходи. Там, където Общината трябва да осъществи контролни функции и да си събере взeманията от данъци и такси, изпълнението е близо 100 %. Това е и капацитетът на Общината за собствени приходи към момента. По две пера не са изпълнени предварителните разчети от бюджета за миналата година. Първото перо е Данък придобиване на имущество. Това са трите процента данък, които постъпват в общинската хазна вследствие на сделки с недвижими имоти. Изпълнението за този данък е 76 %. Второто неизпълнено перо е много показателно според мен, а именно Приходи от продажба на земя. Изпълнението по този показател е 63 % , което доказва, че политиката на Община Поморие за продажба на общинска земя е последователна и разумна. Това каза кметът на община Поморие Иван Алексиев по време на общественото обсъждане на бюджета за 2019 г., в гр. Поморие.

20190114_160934Заместник-кметът по бюджет и финанси Янчо Илиев подробно представи пред присъстващите на срещата всички заложени в новия бюджет параметри и източниците на финансиране. Капиталовата програма на общината за 2019 г. е 3 010 290 лв. Повече от 1 млн. лева са заложени  в общинското предприятие БКСРД, чиято основна дейност е ниското  строителство, ремонти и подмяна на тротоари и други дейности по благоустрояването на територията на цялата община. Близо 1 млн. са средствата, предоставени на МБАЛ Поморие през 2018 г, предстои закупуването на нов скенер и хистероскоп за АГ отделението, на обща стойност 264 000 лв.

Проектобюджетът беше представен във всички населени места в община Поморие лично от кмета Алексиев и неговите заместници Янчо Илиев и инж. Кунчо Гайдов. На всички срещи присъства председателят на Общинския съвет Адам Адамов и общински съветници.

След направените корекции и допълнения от жителите на общината,  проектобюджетът ще бъде внесен в Общински съвет Поморие. В продължение на една седмица ще се разглежда от постоянните комисии, след което ще бъде гласуван на заседание през месец февруари.

ПРОЕКТОБЮДЖЕТ 2019

 

 

"Макаров" си отива

http://clubz.bg/78412-makarov_si_otiva

Русия ще замени легендарните съветски пистолети "Макаров" в армията и полицията си с ново оръжие, способно да функционира при температури до минус 70 градуса по Целзий и да пробие бронежилетка от 100 метра разстояние, съобщи днес производителят, цитиран от Франс прес, пише БТА.

Серийното производство на новия пистолет с име "Удав" ("боа" или "питон" на руски език) се очаква да започне през пролетта на тази година, посочи в комюнике държавната военнопромишлена корпорация "Ростех".

"Макаров" е полуавтоматичен пистолет, въведен на въоръжение през 1951 година. По онова време той заменил съветския пистолет "Токарев".

"Макаров" е основното лично оръжие на служителите на въоръжените сили или силите за сигурност в множество страни от бившия Варшавски договор, както и в Китай", подчертава "Ростех".

Неотдавна Русия достави, наред с друго оръжие, 900 пистолета "Макаров" на армията в Централноафриканската република, припомня АФП.

Със своята разрушителна сила "Удав" ще бъде един от най-мощните пистолети в света, твърди "Ростех", уточнявайки, че използваният при него патрон калибър 9х21 мм е в състояние да пробие бронежилетка от около 100 м.

Пистолетът може да функционира при екстремни температури в диапазон от минус 70 до плюс 50 градуса, в условия на пустинна суша, арктически студ и висока влажност, изтъкна индустриалният директор на клъстера "Въоръжение" в "Ростех" Сергей Абрамов.

На по-късен етап пистолетите "Удав" ще се предлагат в цивилна и спортна версия, а също за износ.

Съпругът на кралица Елизабет II остана невредим при катастрофа, докато бе зад волана

https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/01/18/3376819_suprugut_na_kralica_elizabet_ii_ostana_nevredim_pri/?ref=rss


Деветдесет и седем годишният принц Филип, съпруг на кралица Елизабет Втора, остана невредим след автомобилна катастрофа в близост до двореца Сандрингам хаус в източната част на Великобритания, предаде "Ройтерс".<br /><br />Полицията съобщи, че двама души от автомобила, блъснал се в колата на принц Филип, който носи титлата херцог на Единбург, са били приети в болница с леки травми и вече са изписани.<br /><br />Инцидентът се е случил в момент, когато принцът...

Григор Димитров ще играе с 39-ия в света за място в четвъртфиналите

https://www.dnevnik.bg/sport/2019/01/18/3376829_grigor_dimitrov_shte_igrae_s_39-iia_v_sveta_za_miasto/?ref=rss


Григор Димитров ще играе срещу американеца Франсис Тиафо в осминафиналите на Australian Open. Българският тенисист преодоля третия кръг след комфортна победа в три сета срещу Томас Фабиано, а американец спечели петсетова битка с Андреас Сепи.<br /><br />Тиафо изоставаше с 1:2 сета, но направи обрат и спечели с 6:7 (3), 6:3, 4:6, 6:4, 6:3 след 3.17 часа. 20-годишният американец, който заема 39-ото място в световната ранглиста, се класира за четвърти кръг в турнирите от Големия шлем...

Основната камера на телескопа "Хъбъл" вече работи

https://www.24chasa.bg/novini/article/7251077

Основната камера на телескопа "Хъбъл" вече работиОсновната камера на телескопа "Хъбъл" на НАСА работи отново, след като се изключи заради хардуерен проблем преди седмица, съобщи Асошиейтед прес. Широкоъгълната камера се е изключила, предусещайки колебания в напрежението. Оказа се, че напрежението е било нормално, но апаратурата го е отчитала неправилно.

18-месечното бебе в Габрово е починало от травма в тила

http://www.cross.bg/-mesechnoto-travma-gabrovo-1594192.html

/КРОСС/ От Окръжна прокуратура - Габрово заявиха, че причината за смъртта на 18-месечното момиченце е травма в тилната област на главата, като от предмет с широка повърхност и кръвоизлив под меките и твърди мозъчни обвивки. Изгаряния има по лицето и шията, които са от втора и трета степен - типични като от гореща течност. Досъдебното производство се води по чл. 115, което е за убийство, но това е работното определение. На този етап няма обвиняеми, работи са за установяване на обстоятелствата за получените травми.

Камилата Бейби е новото попълнение на зоопарка в Бургас (Видео)

https://www.24chasa.bg/region/article/7251067

Камилата Бейби е новото попълнение на зоопарка в Бургас (Видео)Семейството на зоопарка край Бургас се увеличи с още един член. Това е камилата Бейби, която пристигна от европейски зоопарк. Тя е само на 9 месеца, но е много любвеобилна и кротка. Тази зима се оказа изключително успешна за стопаните на зоопарка, в който, само за няколко месеца, се сдобиха с десетки бебета от различни животински видове,

Гордън Браун призова за отлагане на датата за Брекзит

http://econ.bg/Новини/Гордън-Браун-призова-за-отлагане-на-датата-за-Брекзит_l.a_i.768465_at.1.html

Бившият британски премиер от Лейбъристката партия Гордън Браун призова за отлагане на датата за Брекзит. Браун настоя Тереза Мей първо да говори с...

Китай следи за появата на цветни революции

http://clubz.bg/78411-kitaj_sledi_za_poqvata_na_cvetni_revolyucii

Китайската полиция трябва да противодейства на формирането на народни бунтове, т.нар. "цветни революции", и да разглежда защитата на политическата система на Китай като централна задача в работата си.

Това заяви вчера министърът на обществената сигурност Чжао Къчжъ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На уебсайта на ведомството си министърът е цитиран казва, че полицията трябва "да акцентира върху предотвратяването и противодействието на "цветни революции", и да се бори решително за защитата на китайската политическа система".

Обсебената от грижата за стабилността китайската комунистическа партия отдавна възлага на националната полиция да задушава всяка форма на обществено или политическо съпротивително движение.

Тези усилия обаче се увеличиха при управлението на президента Си Цзинпин, който предупреди, че Китай трябва да прави повече, за да противодейства на "Западното" влияние, способно да подкопае партийното управление.

"Трябва твърдо да браним националната си сигурност, чието ядро са режимът и системата за сигурност, и непоколебимо да браним ръководството на Китайската комунистическа партия и Социалистическата система на страната", подчерта той.

"Полицията трябва да се бори също срещу всякакъв вид подривна дейност от страна на чуждестранни сили", отбеляза Чжао Къчжъ на годишното национално събрание на министерството.

Съдят две непълнолетни момчета, рязали гуми на коли в Радомир

https://www.24chasa.bg/novini/article/7251059

Съдят две непълнолетни момчета, рязали гуми на коли в РадомирДвама непълнолетни се изправят пред съда за срязани множество гуми на автомобили, съобщи ОДМВР-Перник. Полицаи установили, че 17-годишните младежи са унищожили 29 гуми на 17 автомобила в Радомир в периода от 4 до 9 февруари миналата година. На момчетата са наложени мерки за неотклонение "надзор от родител". Досега двамата нямат криминални прояви.

Дора Габе сред жените в Европа, променили света

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/gCAY40rcF8I/

ecПо идея на българския еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел стартира онлайн изложба, посветена на личността на изтъкнати жени в областта на изкуствата и науките. Комисарят провежда инициативата в партньорство с Европеана – европейската електронна библиотека.

Всяка седмица до 8 март, на сайта на изложбата ще се публикува по един профил на жена, която със своята работа, открития и креативност е допринесла за положителна промяна на света, в който живеем. Първият публикуван портрет е на забележителния учен Мария Склодовска-Кюри, а изложбата ще завърши с портрета на българската поетеса Дора Габе.

„Онлайн изложбата, чието начало давам днес, е за изключителни жени, оставили своя отпечатък в нашата история. Те са много различни, но общото между тях е, че са променили света със страстта и усилията в своята работа. Днес, повече от всякога, е необходимо момичетата и жените в Европа да бъдат вдъхновени да мечтаят, да се стремят към високи постижения. Представянето на такива примери има за цел да ги подкрепи и насърчи в реализирането на мечтите им“, коментира комисар Мария Габриел.

Всяка една от осемте истории ще разказва за изключителните постижения на жените в областта на изкуствата или науките, за техния принос в социалната, икономическата и технологичната области. Много от тези истории не са широко известни, но благодарение на инициативата на българския еврокомисар и на работата на Европеана ще станат достъпни.

Изложбата е част от стратегията на Мария Габриел за насърчаване участието на жените в цифровата икономика. Стратегията се съсредоточава върху постигането на напредък в три области: преодоляване на свързаните с пола стереотипи в цифровата икономика, насърчаване на цифровите умения и образованието на момичетата и жените, както и подкрепа за повече жени предприемачи и новатори.

Защо McDonald's трябва да дели своя Big Mac с други?

https://www.investor.bg/novini/346/a/zashto-mcdonalds-triabva-da-deli-svoia-big-mac-s-drugi-275526/

Американската верига загуби съдебен спор за ексклузивното ползване на името на сандвича в ЕС

Евродепутатите се обявиха против "първа и втора класа" еврочленство

https://www.dnevnik.bg/evropa/evropeiski_parlament/2019/01/18/3376811_evrodeputatite_se_obiaviha_protiv_purva_i_vtora_klasa/?ref=rss


Европейският парламент се противопостави на Европа "à la carte" (по желание) и "второстепенното членство" в резолюция, която беше гласувана в четвъртък, предаде пресслужбата на институцията.<br /><br />Евродепутатите обсъдиха различните нива на европейска интеграция между държавите членки, често наричани Европа "à la carte", "променлива геометрия", "Европа на различни скорости" или "първа и втора класа членство". Те също...

Мобилни полицейски екипи продължават да дежурят в малките населени места във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=389649

Сформираните мобилни полицейски екипи продължават да реализират срещи с жители и представители на местната власт в малките и отдалечени населени места във Варненска област. Това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Варна.

Никол Шерцингер до Адриана Лима на модно шоу в Берлин (Снимки, видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7251001

Никол Шерцингер до Адриана Лима на модно шоу в Берлин (Снимки, видео)Супермоделът Адриана Лима и певицата Никол Шерцингер представиха новата колекция на гримовете "Мейбълин" по време на Берлинската седмица на модата. Половинката на Григор Димитров пя на събитието, докато 31-годишната Лима се разходи по подиума. Никол публикува снимка на двете в инстаграм и написа: Много се забавлявах с Адриана Лима днес на

Световната антидопингова агенция е извлякла данните от московската лаборатория

https://www.dnevnik.bg/sport/2019/01/18/3376805_svetovnata_antidopingova_agenciia_e_izvliakla_dannite/?ref=rss


Световната антидопингова агенция (WADA) обяви, че екипът, който е в Москва, е извлякъл данните от местната лаборатория. Това беше ключово условие, поставено при възстановяването на правата на Руската антидопингова агенция (РАСАДА) през септември.<br /><br />"Това е огромен пробив за чистия спорт", каза президентът на WADA Крейг Рийди в изявление. "То показва, че продължаваме да имаме истински напредък, който не би се осъществил без решението на изпълнителния комитет...

Разпитват бизнесмена Емилиян Гебрев

http://nakratko.bg/category/60/169822/


Бизнесменът Емилиян Гебрев е на разпит в специализираното следствие. На влизане той коментира пред медиите, че няма представа защо е призован, но предположи, че става дума за неговото оръжейно дружество "Емко".

България остава непълна демокрация, №46 сме в света - между Панама и Аржентина

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/balgaria-ostava-nepalna-demokratcia-46-sme-v-sveta-mezhdu-panama-695696.html

Близо 30 години след демократичните промени у нас, България остава непълна демокрация, показва Индексът на демокрацията за 2018 г. на The Economist Intelligence Unit. Страната ни се намира на 46-о място от общо 167 със среден резултат по 7.03. Непосредствено преди нас е Панама (№45), а 47-ото място делят Аржентина и Ямайка.

№1 в света е Норвегия (9.87). С нея страните с пълна демокрация са 20.

Последна, №167 е Северна Корея, показва 11-ото издание на Индекса, което обхваща почти цялото население на земята - 165 независими държави и две територии.

България

От петте изследвани показателя страната ни се представя най-добре в "Изборен процес и плурализъм" (9.17). На второ място е "Граждански свободи" (7.94), на трето - "Политическо участие" (7.22). На предпоследно място е "Функциониране на правителството" (6.43). Най-зле е положението у нас по показателя "Политическа култура" (4.38).

В регионалната статистика за Източна Европа сме №7, където първа е Естония (№23 в света), следвана от Чехия, Словения, Литва, Латвия, Словакия. Всички тези страни са определени като непълни демокрации, както и класираните след нас: Полша, Унгария, Хърватия, Сърбия и Румъния.

Няма промяна в средната оценка на България спрямо 2017 г. Тя остава 7.03. Най-висока е оценката ни през 2015 г. - 7.14, по-добра е тя и през 2006 г. - 7.10.

Източна Европа

Източна Европа няма нито една пълна демокрация.

През 2018 г. средният индекс на демокрацията тук се подобрява незначително - от 5.40 през 2017 г. (най-ниското ниво, откакто той се измерва, т.е. от 2006 г.) на 5.42. Минималното подобрение се дължи на по-добрите показатели на страни като Армения, Естония и Македония, което компенсира резкия спад при Русия и Грузия. В 11 от 28-те държави се наблюдава застой. В 8 държави има влошаване, в 9 - подобрение, често от ниско ниво.

Нито една държава не променя категорията, в която е била (те са: пълна демокрация, непълна демокрация, хибриден режим, авторитаризъм). Нито една от страните в региона не е пълна демокрация. 12 са непълни демокрации (всички 11 страни членки на ЕС плюс Сърбия). 9 са хибридните режими (Западните Балкани без Сърбия, Украйна, Молдова, Армения, Грузия, Киргизстан). Останалите са авторитарни режими.

Тази картина показва, че въпреки малкия напредък през 2018 г. установяването на демокрацията в Източна Европа е проблематично и съпътствано от слаба политическа култура, трудности в отстояването на принципа за върховенство на закона, характерна е корупцията, някои страни отхвърлят либералните демократични ценности, вместо които се управлява със силна ръка, което отслабва основите на демокрацията.

Сред непълните демокрации подобрение има в Естония, Чехия, Литва и Латвия, докато при Словакия, Унгария, Хърватия и Румъния има влошаване. Словакия запазва 44-ата си позиция, но сборът от показателите ѝ се свива от 7.16 на 7.10 заради намаляването на оценката за "Граждански свободи" след убийството на разследващия журналист Ян Куцияк и годеницата му Мартина през февруари 2018 г. В Унгария политиката на министър-председателя Виктор Орбан е причината за спада. Румъния също има по-лоша оценка за "Граждански права" след въвеждането на няколко закона, които намаляват ефективността и независимостта на съдебната власт.

При хибридните режими в региона най-голям прогрес отбелязва Армения - до 4.79 от 4.11 през 2017 г., което я изкачва от 111-о до 103 място. Македония, Черна гора и Босна и Херцеговина имат напредък, докато Молдова и Грузия - спад.

Светът

За първи път от три години насам глобалната оценка за демокрацията остава стабилна. Като цяло няма спад, но няма и подобрение.

Една държава - Коста Рика преминава от непълна в пълна демокрация. Никарагуа обаче от непълна демокрация се е превърнала в авторитарен режим.

При 42 държави има влошаване спрямо 2017 г., 48 регистрират увеличение на сбора точки по показателите. Но в процентно отношение по-малко хора от световното население живеят в някаква форма на демокрация (47.7% при 49.3% през 2017 г.). Много малко от тях (4.5%) живеят в пълна демокрация. Над 1/3 от населението е под авторитарно управление, като най-големият дял тук е за Китай.

Държавите с пълна демокрация са 20, с непълна - 55 (43.2%), с хибриден режим - 39 (16.7%), с авторитарен режим - 53 (35.6%).

Продължава на стр. 2


От стр. 1

Пълните демокрации са:

1. Новегия (със средна оценка 9.87)

2. Исландия (9.58)

3. Швеция (9.39)

4. Нова Зеландия (9.26)

5. Дания (9.22)

6. Канада (9.15)

6. Ирландия (9.15)

8. Финландия (9.14)

9. Австралия (9.09)

10. Швейцария (9.03)

11. Холандия

12. Люксембург

13. Германия

14. Великобритания

15. Уругвай

16. Австрия

17. Мавритания

18. Малта

19. Испания

20. Коста Рика

През 2018 г. само една от петте категории в Индекса на демокрацията регистрира подобрение: "Политическо участие". Глобалната оценка за "Изборен процес и плурализъм" остава непроменена през 2018 г. след години спад. Във всяка друга категория има видимо влошаване.

Разочарованието от прилагането на демокрацията е най-видимо в категорията "Функциониране на правителството". Там оценката е най-ниската от всички пет категории в Индекса на демокрацията с оставащи ниски оценки за прозрачност, отчетност и корупция. Във всички тези области на световната карта има малък или никакъв напредък както през 2018 г., така и от създаването на Индекса. По въпроса с най-лош резултат при функционирането на правителството за целия индекс - за доверието в политическите партии, оценката продължава да пада през 2018 г.

Разочарованието от традиционните политически партии и способността им да се справят с очевидни слабости в прилагането на демокрацията подкопава доверието в демократичните ценности. През 2018 г. оценката за разбирането на демокрацията има най-голям спад от 2010 г. насам.

В същото време, спазването на гражданските права, които са в основата на демократичните ценности, продължава да ерозира. Както и през 2017 г., свободата на словото е все по-ограничавана. През последното десетилетие това е областта с най-голям спад - свободата на изразяване, свободният печат и свободните електронни медии.

Тази тенденция продължава и през 2018 г. и се допълва от обезпокоителната тенденция за използване на изтезания от държавите, чиито ръководства същевременно смятат, че човешките права са добре защитени.

Победители и губещи

Въпреки че на върха и в дъното на Индекса няма промени, вътре има такива и те са значителни. Две страни се сриват в класацията през 2018 година и те са от Латинска Америка: Никарагуа и Венецуела. И двете падат със 17 места, което води до преминаването от хибриден режим в авторитарен в Никарагуа. Венецуела, която и досега е определяна като авторитарен режим, потъва още повече към дъното на класацията.

Очевидно влошаване има и в Европа. Италия слиза с 12 места, Турция - с 10, Русия - с 9 места. Очевиден е прогресът обаче в Армения, Македония, Еквадор, Хаити и Тунис.

Региони

На ниво региони Азия отбелязва най-голям прогрес, тръгвайки от ниска позиция.

В Латинска Америка пък се завърна популизмът, показаха резултатите от изборите в Мексико и Бразилия.

Демокрацията в Европа продължава да е поставена под изпитание. Спад има в Италия, Русия и Турция, които също са поставени в европейската група от Индекса.

Северна Америка има най-високият регионален индекс - 8.56, както и през 2017 г. Въпреки това има влошаване при САЩ от 7.98 на 7.96. Канада се представя по-добре - оценката ѝ остава 9.15.

Вторият най-висок регионален индекс е на Западна Европа (8.35), но оценката ѝ спада за трета поредна година. Само три западноевропейски държави подобряват представянето си: Финландия, Германия и Малта. При Италия и Австрия има понижение.

Италия слиза от 21-во на 33-то място в резултат на дълбокото разочарование от политическите институции, включително парламентът и политическите партии, довело до подкрепата на управлението със силна ръка, на "силния човек", който заобикаля политическите институции и отслабва политическата култура, се казва в анализа. Кулминацията на това разочарование доведе антисистемното правителство на власт, което включва и антиимигрантската крайнодясна Лига.

Сред демокрациите в Източна Азия най-големият прогрес е при Япония. Той е резултат на увеличеното участие на жените и младежите в управлението.

Близкият Изток и Северна Африка са най-зле представилите се региони в Индекса на демокрацията. Израел и Тунис са единствените демокрации тук, макар и непълни.

РЗИ със строги мерки от днес във Варна за овладяване на грипа

http://www.varna24.bg/news/842928.html

РЗИ-Варна въвежда от днес до 22 януари строги мерки за овладяване разпространението на грипа и ...

2-годишно дете пострада при катастрофа в Сливенско

https://pik.bg/2-годишно-дете-пострада-при-катастрофа-в-сливенско-news812757.html

2-годишно дете пострада при катастрофа в Сливенско

2-годишно дете е пострадало при катастрофа в село Караново. Това съобщиха от ОДМВР - Сливен. Сигналът за инцидента е подаден на 17 януари в 14.25 часа в РУ - Нова Загора.

Съобщено е за възникнало пътно произшествие в село Караново. Лек автомобил „Рено Меган“, управляван от мъж на 20-години, губи управление на прав участък от пътя, преобръща се и се удря в крайпътно дърво.

В автомобила са пътували дете на 2 години и жена. От произшествието е пострадало дете, което е получило наранявания на главата. То е транспортирано до МБАЛ - Сливен. По случая е образувано досъдебно производство.

Потвърден е арестът на мъж от Каменар, обвинен в разпространение на наркотици и притежание на незаконни боеприпаси

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/EmTLavcElPY/

sydiqАпелативен съд – Бургас остави без уважение жалбата на Антоан П. срещу наложената му мярка за неотклонение „задържане под стража“. Той е привлечен като обвиняем за извършени в условията на съвкупност две тежки умишлени престъпления:

  1. На 10.01.2019 г., около 12.30 ч., в дома си в с. Каменар, без надлежно разрешително разпространил, като предоставил лично на друго лице високорисково наркотично вещество- коноп с нетно тегло 3,893 гр. със съдържание на тетрахидроканабинол 11,6 % на стойност 23,35 лв. под формата на четири броя топчета с неправилна форма, поставени в кутия от цигари с надпис „Марлборо“.
  2. Около 15.30 ч., на същата дата в дома си държал боеприпаси за огнестрелни оръжия без надлежно разрешително – над 50 бр. ловни патрони.

В съдебно заседание представителят на Апелативна прокуратура определи жалбата на Антоан П. като неоснователна и пледира той да остане задържан по стража. В дома на Антоан П. са намерени 29 хапчета, за които все още не е готова експертизата, но за боеприпасите е ясно, че са ловни патрони. Държавното обвинение предостави протоколи от разпит на трима свидетели, единият от които разпитан по делегация. Разследващите са взели показанията на мъж от гр.Димитровград, задържан в гр.София с 5 кг. марихуана, който твърдял, че от 6 месеца работи за Антоан П. и пренася наркотици с автомобила си, за което получава възнаграждение.

Адвокатът на П. опонира, че това е защитна теза на задържания в гр.София свидетел, който дори не е привлечен като обвиняем при наличието на това количество наркотици. Защитата оспори и твърденията и на друг свидетел, който видял предаването на цигарената кутия с пакетчета коноп вътре. По думите на адвоката от мястото, където твърдял, че се намира свидетелят е невъзможно да се види описаното действие. Намерените в дома в с. Каменар боеприпаси са били ловни патрони, останали от бащата на обвиняемия, които е бил ловец и имал законно разрешително. Защитата пледира за  мярка „домашен арест“.

След като се запозна с жалбата на обвиняемия, материалите по делото и становищата на страните  и след проверка на атакуваният съдебен акт въззивният състав намери жалбата за неоснователна и потвърди определението на първоинстанциония съд.

Антоан П. е подведен под отговорност за тежки умишлени престъпления, за които законът е предвидил наказание лишаване от свобода от 2 до 8 години. От събраните до момента данни по делото може да аргументира обосновано предположение, че задържаният П. е извършил престъпленията, в които е обвинен. Предстоят още действия по разследването. Според съда изтъкнатите доводи на защитата за недоказаност на деянията не изискват по –задълбочено обсъждане, защото касаят въпроси, свързани с разглеждането на делото по същество.

Изводът за опасност от извършване на друго престъпление се обосновава с факта на осъществените в миналото на обвиняемия П. престъпления, макар за тези осъждания да е реабилитиран по право. Налице е опасност от укриване предвид тежестта на наказанията. Апелативният съд е преценил, че тези обстоятелства изискват да се вземе най- тежката мярка за неотклонение. Тя е съответна на високата степен на обществена опасност на деянията и ще обезпечи приключването на наказателното производство в разумен срок.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване, съобщават от пресцентъра на Апелативен съд-Бургас.

Акция на ДАНС и МВР, има задържани

http://clubz.bg/78410-akciq_na_dans_i_mvr_ima_zadyrjani

Прокуратурата, ДАНС и МВР провеждат мащабна операция в София и няколко областни града в страната. Задържани са над 20 души. 

Арестите са свързани със заплаха за националната сигтурност, съобщава "24 часа".

Акцията е подготвяна от няколко месеца.

Очаквайте подробности.

Акция на ДАНС и МВР, 43-ма са задържани

http://clubz.bg/78410-akciq_na_dans_i_mvr_43_ma_sa_zadyrjani

Прокуратурата, ДАНС и МВР провеждат мащабна операция в София и няколко областни града в страната.

Освен за столицата, става въпрос за градовете Плевен, Благоевград, Разград, Хасково, Пловдив и Ловеч. Операцията е насочена срещу чужденци, съобщиха от държавното обвинение.

"Предмет на разследването е дейност на група чужди граждани по организиране и осъществяване на територията на България на нерегламентирани парични преводи в и от страната в особено големи размери по т.нар. метод „хавала“ в рамките на международна организирана престъпна група", гласи съобщението на прокуратурата.

Извършени са обиски на 50 жилища и офиси, 26 автомобила и 50 физически лица. Иззети са документи, 32 000 евро и други вещи. Задържани са 43-ма души за срок до 24 часа. Забележително е, че Специализираният наказателен съд е издал 126 разрешения за претърсване и изземване.

"Установено е, че основният организатор на престъпната дейност – сирийски гражданин, пребиваващ в България, задържан в София, осъществявайки нерегламентирани „хавала“- преводи, е влязъл в контакт с лица, извършващи дейност по логистично подпомагане на международни терористични организации, както и с лица, за които има информация, че са свързани с финансиране на тероризъм и други видове престъпна дейност", съобщават още от прокуратурата.

"Установено е, че основният организатор на престъпната дейност – сирийски гражданин, пребиваващ в България, задържан в София, осъществявайки нерегламентирани „хавала“- преводи, е влязъл в контакт с лица, извършващи дейност по логистично подпомагане на международни терористични организации, както и с лица, за които има информация, че са свързани с финансиране на тероризъм и други видове престъпна дейност", съобщават още от прокуратурата.

 Акцията била подготвяна от няколко месеца. По-късно днес изявление ще даде зам.главният прокурор срещу корупцията Иван Гешев.

Министър: Всяка година 3000 деца се раждат от деца

http://www.cross.bg/detza-yslygi-yvrezhdaniya-1594188.html

/КРОСС/ Над 3000 деца годишно се раждат от деца, в повечето случаи те се оставят на грижите на държавата Последният случай бе от преди дни, когато 14 годишно момиче от Лом роди второто си дете. Първото е на 3 г. "Целта ни е да доближим социалните услуги до хората. Това е идеята и на законопроекта, който ще се гледа в петък в парламента". Това заяви в ефира на "Здравей, България" министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Третият законопроект от пакета разпоредби за хората с увреждания ще се разглежда на първо четене. След протеста на майките на деца с увреждания, в края на миналата година, правителството одобри проекта на Закон за социалните услуги. Основната му цел е гарантиране на достъпа до социални услуги, тяхното качество и ефективност. В законопроекта е заложено още да се създаде и нова Агенция за качеството на социалните услуги, която ще има контролни функции. Министър Петков обясни още, че хората с увреждания, които досега не са получавали месечна добавка, трябва да подадат заявление затова до края на януари. Помощта за останалите автоматично ще се увеличи, считано от 1 януари. Размерът й зависи от процента на увреждане и е от 24 до 198 лв. Социалният министър каза още, че вече са генерирани около 43 000 от винетките за хора с увреждания. Трябва да бъдат издадени още приблизително 20 000. Декларациите за получаването им могат да се подават и по пощата, както и чрез системата за сигурно електронно връчване.  

Американец е препятствието на Григор на 1/8-финалите

https://offnews.bg//tenis/amerikanetc-e-prepiatstvieto-na-grigor-na-1-8-finalite-695745.html

Американският тенисист Франсис Тиафо е съперникът на Григор Димитров на 1/8-финалите на турнира от Големия шлем - Открито първенство на Австралия.

20-годишният играч си стигна до среща с хасковлията, след като победи италианеца Андреас Сепи – 6:7 (3), 6:3, 4:6, 6:4, 6:3.

Двубоят между двамата ще бъде в неделя. До момента Григор и Тиафо са играли само веднъж – на "Роджърс Къп" в Канада миналата година, а победата бе за Димитров – 7:6 (1), 3:6, 7:6 (4).

Валери Симеонов няма как да си говори със Сидеров

http://varnautre.bg/2019/01/18/101360/%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d1%80%d0%b8-%d1%81%d0%b8%d0%bc%d0%b5%d0%be%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%bd%d1%8f%d0%bc%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d0%ba-%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b8-%d0%b3%d0%be%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b8-%d1%81

Напрежението в малката коалиция тлее от много дълго време, но проблемите се изостриха още повече преди няколко месеца след изказване на Валери Симеонов, който нарече майките на деца с увреждания "кресливи жени" с "уж болни деца"

Руски изтребители се сблъскаха, неясна е съдбата на пилотите

https://frognews.bg/svqt/ruski-iztrebiteli-sblaskaha-neiasna-sadbata-pilotite.html

Два самолета на руските военно въздушни сили (ВВС) се удариха над източната част на страната, предаде РИА Новости.

Учени: Физическите упражнения подобряват паметта

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7251023

Учени: Физическите упражнения подобряват паметтаАмерикански учени установиха, че физическата активност, включително разходките и работата у дома, може да подобри паметта и когнитивните способности, съобщи Юрик алърт. При това положителният ефект е налице дори у възрастни хора с признаци на деменция, предава БТА. Изследването е продължило 20 години, като обхванало 454-има доброволци,

Американски дизайнер посвети колекция на Майкъл Джексън

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7251029

Американски дизайнер посвети колекция на Майкъл ДжексънАмериканският дизайнер Върджил Абло представи колекция, посветена на Майкъл Джексън, предадоха световните информационни агенции. Ревюто се очакваше с голям интерес в рамките на провеждащата се в Париж Седмица на мъжката мода. Тридесет и осем годишният Абло е първият афроамериканец, който ръководи творческия процес в престижна френска модна къща.

Мащабна акция и арести в страната

//dariknews.bg/novini/bylgariia/mashtabna-akciia-i-aresti-v-stranata-2142936

Прокуратурата, ДАНС и МВР провеждат мащабна операция в София и няколко областни града в страната, съобщава „24 часа“.

Задържани са над 20 души.

Зов за помощ: Антоанета има нужда от вашата подкрепа, за да спечели битката с коварна болест

https://petel.bg/Zov-za-pomoshh--Antoaneta-ima-nuzhda-ot-vashata-podkrepa--za-da-specheli-bitkata-s-kovarna-bolest__299504

От ДФК „Шампиони” отправиха призив към всички да помогнат на майката на дете от школата да пребори коварна болест. Жената се бори 4 годин...

Държавни служители в САЩ разпродават венчални халки и бижута, за да оцелеят

https://petel.bg/Darzhavni-sluzhiteli-v-SASHH-razprodavat-venchalni-halki-i-bizhuta--za-da-otseleyat-__299507

Все по-застрашителен е размерът на продължаващата близо месец криза с финансирането на федералното правителство в Съединените щати. 800 000...

Докторът, изродил второто дете на 14-годишното момиче, разкри как е протекло раждането

https://petel.bg/Doktorat--izrodil-vtoroto-dete-na-14-godishnoto-momiche--razkri-kak-e-proteklo-razhdaneto__299506

Кадър Нова тв Беше недоразвита, но раждането мина добре. Това заяви доктор Георги Савков, изродил второто дете на 14-годишната Румяна, коя...

5 възможни причини за болки в стъпалата

https://petel.bg/5-vazmozhni-prichini-za-bolki-v-stapalata__299487

Разберете най-честите причини за поява на болки в стъпалата и как да се погрижите за тях, така че отново да ходите леко Човешкото стъпало...

Блъснаха двама пешеходци във Варна

https://petel.bg/Blasnaha-dvama-peshehodtsi-vav-Varna__299505

Двама пешеходци са били блъснати във Варна в рамките на денонощието вчера. Около 1:15 ч. на кръстовището на ул. "Младежка" и ул. "Тихомир" е...

От Левски за Иван Вуцов: Почивай в мир, шампионе!

https://petel.bg/Ot-Levski-za-Ivan-Vutsov--Pochivay-v-mir--shampione-__299508

Скръбна вест покоси цялата левскарска общност тази сутрин. На 79 години си отиде легендата на българския футбол Иван Вуцов. Големият футбо...

Почина футболната легенда Иван Вуцов

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/-Erzh1wjuog/

sveshtНа 79-годишна възраст тази сутрин почина легендарният футболист и треньор Иван Вуцов.

Роден на 14 декември 1939 г. в Габрово, Вуцов започва да играе в местния “Янтра”. От 1960 до 1968 г. е централен защитник на “Левски”.

Има записани 213 срещи за първенство с 4 отбелязани гола, 41 мача за купата на страната и 60 международни срещи. Шампион на България с Левски (София) през 1965 и 1968 г. Печели купата на страната през 1967 г. С националния отбор е изиграл 24 мача.

Като старши треньор ръководи “Левски” (София) пет сезона. През този период печели шампионската титла (сезон 1978/79) и два пъти купата на страната – 1976 и 1979 г. Под негово ръководство Левски (София) елиминира “Аякс” за Купата на УЕФА и достига до четвъртфинал с Барселона през 1976 г., където успява да запише победа с 5:4. Бил е треньор още на Спартак (Варна), Славия (София), Локомотив (Пловдив), Хайдук (Сплит) и националния отбор на България.

Под ръководството на Иван Вуцов България се класира на световните финали в Мексико през 1986 г., където стига до осминафинал. Дълги години е изпълнителен директор на Българския футболен съюз.

Ръководството на ОФК „Поморие“ и кметът на Поморие Иван Алексиев изказват най-искрени съболезнования на близките на една от легендите на българския футбол – Иван Вуцов.

Вечна му памет!!!

Сръбският участък на "Турски поток" ще е готов тази година, смята "Газпром"

https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/01/18/3376801_srubskiiat_uchastuk_na_turski_potok_shte_e_gotov_tazi/?ref=rss


Газпром в най-скоро време ще започне изграждането на инфраструктура в Сърбия за газопровода "Турски поток". Това съобщи ръководителят на Газпром Алексей Милер пред телевизия Россия 1, предаде ТАСС, цитирана от БТА.<br /><br />Сърбия не е първата страна по пътя на сухоземния участък на "Турски поток", който започва в Турция и би могъл да премине през България. В София премиерът Бойко Борисов заговори за "Български поток", като увери, че проектът ще...

"Ислямска държава" пое отговорност за взрива в Магнитогорск

http://www.cross.bg/islyamska-durzhava-vzriva-1594186.html

/КРОСС/ Терористичната организация "Ислямска държава" е поела отговорност за взрива в 10-етажен жилищен блок в руския град Магнитогорск, при който загинаха 39 души. Това съобщава неправителствената организация SITE Intelligence Group, която проследява онлайн активността на екстремистите по света. Малко след това Следственият комитет на Русия съобщи, че газова експлозия остава основната версия за случилото се в Магнитогорск. Според SITE в поредния брой на седмичника "Ан Наба", свързван с организацията, тя твърди, че стои зад взрива, обяснен от официалното разследване с експлозия на битов газ. Публикацията в "Ан Наба" се потвърждава и от Directorate 4, канал в "Телеграм", който също следи дейността на терористични организации.Дългото мълчание на "Ислямска държава" се обяснява със "съображения за сигурност" на извършилите терористичното нападение. В някои руски медии се появи информация, че може да става дума за терористичен акт. Бе направена връзка и между последвала експлозия в маршрутка (на 1 януари, деня след взрива в блока), при която загинаха трима души и която също бе обяснена с газова експлозия. Според изданието "Знак" обаче инцидентът е станал по време на операция срещу заподозрени за взрива от предишния ден."Ан Наба" вече е използван за съобщения на "Ислямска държава" - например когато през ноември 2017 г

18 януари - Световен ден на снежния човек

http://www.moreto.net/novini.php?n=389660

Световният ден на снежния човек се отбелязва от 2011 г. и е неофициален празник на един любим в зимните игри приятел. Дата е избрана заради единицата, изобразяваща дръжката на метлата му, и заради осмицата - формата на тялото му.

Как „официализирах“ една лъжа

http://clubz.bg/78409-kak_%E2%80%9Eoficializirah%E2%80%9C_edna_lyja

При участието ми в „ШОУТО НА СЛАВИ” във вторник дадох като пример как един „надарен млад човек, умен, образован, независимо от ромския си произход си върши достойно работата”.

Бях прочел това твърдение за произхода на Светльо Иванов във вестник „Уикенд” и непростимо за човек с опит като мен го повярвах. Затова, с най-добри намерения го посочих като светъл пример.

На другия ден разбрах, че съм направил грешка. Светльо не е от ромски произход и написаното е било лъжа. Отгоре на всичко, тази сутрин същият вестник мултиплицира лъжата, като я помести на първа страница с твърдението, че аз съм разкрил „голямата тайна” на колегата си.

Няма да коментирам поведението на авторите на лъжата, но дължа едно огромно извинение на Светльо, когото искрено уважавам, на семейството му и на колегите му, както и на зрителите и читателите. Чувствам се безсилен да изчистя тази мръсотия. Още веднъж моля за извинение.

----

* Изявлението на Иван Гарелов е изпратено по имейл до Клуб Z. Публикуваме го без редакторска намеса, подзаглавието е на редакцията.

Иззеха половин килограм хашиш в Турция, скрит в кукла

https://www.24chasa.bg/novini/article/7251006

Иззеха половин килограм хашиш в Турция, скрит в куклаТурските сили за сигурност иззеха половин килограм хашиш, скрит в кукла, при антинаркотична акция, извършена в северозападния окръг Зонгулдак, съобщи турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Операцията на жандармерията е била предприета след получен сигнал, предава БТА. Жандармерийски екип е спрял за проверка пътнически автобус в град Деврек.

Колко незаконни постройки са премахнати в Бургас, пита Георги Дракалиев

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/cJxN_WX2OIs/

romiВ кой квартал на Бургас или съставно селище на общината са предприети действия по премахване на незаконни строежи от началото на мандата до днес и колко е броя на премахнатите постройки? Въпросът е внесен в деловодството на Общинския съвет от общинския съветник Георги Дракалиев.

„През 2017 г., към мен се обърнаха жители на кв. Рудник, протестиращи срещу арогантното и безнаказано поведение от страна на някои цигани, и по-специално придошлите от Сливен и заселили се в Рудник преди няколко години”, припомня Дракалиев.

В подадените тогава сигнали се твърдеше, че в махалата и вилната зона на квартала масово се строят жилищни сгради, без издадени разрешения.

„Аз посетих района около Мелницата, реката Дермен дере, т. нар. „Бата махала”, както и зад училището в махалата, и останах със същото впечатление. Във вилната зона, освен че видях „къщи“, които купуват незаконно ток от съседите си, попаднах и на нелегален магазин, находящ се в един от копторите. Там специално ми обърнаха внимание на пиянските изблици на някои сливенски цигани, които живеят в незаконно построени сгради, но това не им пречи да смущават съседите си със силна музика досред нощ и да ги тормозят и заплашват, когато последните решат да си потърсят правата”, пише общинският съветник.

Хората тогава се възмущаваха, че в квартала има незаконно изградени големи къщи, но за тях не се плащат абсолютно никакви данъци. Те твърдяха, че много от сградите са построени върху общински имоти, а в някои от тях има дори по няколко постройки, при това санирани, за които не се плаща данък. Върху тротоарни площи има изградени постройки, а също и стълбища, което затруднява пешеходците.

В резултат на това Георги Дракалиев изиска проверка в кв. Рудник и кв. Черно море от страна на Община Бургас. Бяха установени 122 броя масивни и полумасивни постройки. За всички описани сгради, не са били представени строителни книжа и документи за собственост за поземлените имоти.

„С две думи – те са незаконно изградени и при това най-вероятно върху общински, държавни или чужди частни имоти”, казва Георги Дракалиев.

В новото си питане до Община Бургас той се интересува дали са премахнати вече описаните незаконно изградени постройки в кв. Рудник и кв. Черно море и има ли установени други незаконно изградени строежи от пета категория, на територията на общината.

Адвокатът на Пеевски е собственик на офшорка, атакувала „Дунарит“ и източваща КТБ

http://www.transmedia.bg/2019/01/18/%d0%b0%d0%b4%d0%b2%d0%be%d0%ba%d0%b0%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%b5%d0%b5%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b5-%d1%81%d0%be%d0%b1%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%bd%d0%b0-%d0%be/

Адвокатът на ДПС депутата Делян Пеевски Александър Ангелов е крайният бенефициарен собственик на офшорката Viafot ltd., регистрирана на Британските вирджински острови. Това пише българското онлайн издание за разследваща журналистика „Биволъ“, като се позовава на данни от Панамските документи (Panama Papers).

Ошфорката Viafot е собственик на българската фирма „Виафот Инвестмънт България“. А това е ключова за обществено-политическия и икономически живот в страната в последните 4 години компания.

Декларация на Александър Ангелов за произход на средствата, с които оперира Viafot. СНИМКА: Bivol.bg

От 2015 г. тя направи серия от опити да превземе русенския оръжеен завод „Дунарит“. При тези си опити „Виафот Инвестмънт България“ и Viafot  се ползваха от подкрепата на почти всички институции в държавата. Това пък накара собственика на „Дунарит“ Емилиян Гебрев да предположи в интервю наскоро, че най-вероятно собственик на офшорката е държавата, след като получава такава институционална подкрепа.

Но „Виафот Инвестмънт България“ и Viafot са и в основата на схема за разграбване на активи, кредитирани от фалираната Корпоративна търговска банка (КТБ). При осъществяването на тази схема офшорката и българското й поделение отново се ползват с пълната активна, а когато е необходимо – и пасивна държавна подкрепа. От синдиците на КТБ, през Фонда за гарантиране на влогове в банките, до ресорния министър на финансите Владислав Горанов.

Как започва всичко?

След серия от медийни атаки в изданията на Делян Пеевски, гаранирани с прокурорски набези, през юни 2014 г. КТБ е поставена под натиск от депозантите си за теглене на средства. Банката иска от Българската народна банка (БНБ) да бъде поставена под особен надзор, за да започне стабилизацията си. БНБ наистина открива процедура по особен надзор, но вместо оздравяване в КТБ се преминава към отнемане на лиценза на банката. Започва истинска война за кредитираните през банката активи.

Част от тази война е и битката за контрола над „Дунарит“.  Кризата с КТБ заварва завода с голяма кредитна експозиция. Шефовете на оръжейния завод започват серия от сделки по изкупуване на вземания към КТБ. Това са сделки с хора и фирми, които имат депозити в банката. Основната сделка е с няколко компании на италианския инвеститор Едоардо Миролио. Общата сума между на договора между „Дунарит“ и групата на Миролио е фиксирана на 24.6 млн. евро. Срещу това задължение предприятието е заложено в полза на компанията „Е. Миролио“. През 2015 г. обаче Миролио претърпява тежка пътна катастрофа.

ПТП-то се случва посред бял ден и при хубаво време, а при него загиват двама спътници на италианския бизнесмен. За разлика от други пътни инциденти този не провокира широк медиен интерес. „Биволъ“ описва ПТП-то така:

„Не е провокирано от външна причина. Автомобилът, BMW GT, просто излязъл от пътя. Една от версиите е, че шофьорът е заспал зад волана. Тя обаче е малко вероятна. Близки до индустриалеца подозират външна намеса. Те разказват, че никой от двамата оцелели не помнел нищо от момента преди произшествието. Само коланите спасили Миролио и сънародника му, който бил зад волана. Жените от задната седалка са били без колани и нямали този шанс.“

След катастрофата Миролио решава да се раздели в голяма част от инвестициите си, придобити срещу парите, които е имал в КТБ при затварянето на банката. Странно или не, но целият пакет вземания е придобит от компании, считани за контролирани от ДПС депутата Делян Пеевски.

Една част от тези вземния е именно дългът на „Дунарит“, който е купен от „Виафот Инвестмънт България“. Следва близо 2-годишна сага, в която офшорката на Александър Ангелов се опитва да се впише като кредитор на „Дунарит“. Това би означавало особеният залог на военния завод да бъде прехвърлен в полза на офшорката. Опитите на „Виафот Инвестмънт България“ обаче се провалиха след няколко съдебни битки.

Декларация на Александър Ангелов пред панамската комапания Мозак Фонсека, регистрирала Viafot. СНИМКА: Bivol.bg

Схемата за точене на КТБ

И така патовата ситуация се задържа до лятото на 2017 г., когато пред угрозата да загуби всичко в битката за „Дунарит“ „Виафот Инвестмънт България“ реши да продаде вземането си. И го продаде на …. държавата. А тогава в ролята на щурмовак в овладяването на русенския военен завод се включи Министерството на икономиката с подопечните му Държавна консолидационна компания и Българска банка за развитие.

По неясни и до днес причини държавата реши да изкупи задължението на „Дунарит“ към офшорката на адвоката на Пеевски – Сашо Ангелов. Но тази сделка е забележителна с това, че в нея се завъртяха няколко странни на пръв поглед участника.

„Виафот Инвестмънт България“ продаде вземането си на непознатата фирма „ДиПи“. Компанията е собственост на бизнесмена Добрин Иванов, който е издател на близката до ГЕРБ и безкритична към управлението на Бойко Борисов телевизия „Европа“.

На свой ред „ДиПи“ прехвърли това вземане на синдиците на КТБ, които пък го продадоха на ДКК.

Защо беше необходим този цирк?

Цялата тази схема беше необходима, за да може на база на формираното задължение със собственик офшорката на адвоката на Пеевски Сашо Ангелов от активите на КТБ да бъдат изтеглени най-апетитните. Затова и според договора между „ДиПи“ и синдиците на КТБ плащането по придобитото от банката вземане може да се извършва не с пари, а с активи, които вече са били изваждани веднъж на търг. По тази схема от масата на несъстоятелност на банката вече излязоха няколко ключови актива – обезпечени с ипотеки на имоти дългове.

Така с одобрението на най-големия кредитор – Фонда за гарантиране на влоговете и с участието на синдиците на КТБ масата на несъстоятелност на банката буквално се опосква.

Кой е Александър Ангелов?

Александър Ангелов е приеман за най-доверения човек на Делян Пеевски. Той е човекът, който се наема с тежките задачи при обезпечаването на бизнес намеренията на ДПС депутата. Преките връзки между двамата не са много.

Ангелов е авторът на схемата за разпределяне на собствеността в „Булгартабак холдинг“ при смяната на контрола през 2014 г. Тогава, когато мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев и ДПС депутатът Делян Пеевски не са във фаза на остър конфликт, банкерът е бил сред финансиращите сделката източници. В имейл до бившия доверен човек на Василев Бисер Лазов, както и административен имейл адрес на КТБ  Ангелов надлежно описва схемата на придобиване на контрол, разпределението на собствеността в търговските поделения в Дубай. Ангелов говори и за „трите десетки“. За тях „Биволъ“ припомня: „В тях е трябвало да бъдат отчислени по 10% от собствеността на холдинга, като комисионна за премиера Бойко Борисов, приятеля му Александър Сталийски и Ахмед Доган, твърди Василев. Проверка на „Биволъ” обаче показа, че офшорките са закрити не за дълго след приватизационната сделка.“

Схема на бъдещата (към края на 2013 г. ) собственост в „Булгартабак холдинг“, изпратена от Александър Ангелов до Бисер Лазов и КТБ

Името на Ангелов е често споменавано от Цветан Василев в интервютата в изгнание в Сърбия. Според Василев преди да започне последната фаза на медийна и прокурорска атака към КТБ Сашо Ангелов е донесъл списък с предприятия и активи, които Пеевски иска да му бъдат прехвърлени. „Този списък дойде от Пеевски, донесе го адвокатът му Александър Ангелов. Това си е чист рекет“, казва Василев в интервю за Сашо Диков.

През годините Ангелов е бил член на борда на директорите и представлява ключови предприятия от бизнес империята на майката на Делян Пеевски Ирена Кръстева, която впоследствие премина в ДПС депутата. Сред тях са Полиграфическия комплекс ИПК „Родина“, „Обединени Български Вестници“, „Стандарт“ и други.

Схема на разпределението на собствеността в търговските поделения на групата БТ в Дунай. Изпратена от Александър Ангелов до Бисер Лазов и КТБ.

Ангелов в защита на Пеевски

Връзката на Пеевски и Александър Ангелов обаче е и доста по-тясна. Както припомня „Биволъ“, на 20-ти юли 2017 г. Цветан Василев потърси защита от САЩ по т.нар. глобален „Закон Магнитски“. Василев твърди, че е подложен на политическа репресия в България заради опитите му да се противопостави на корупционния модел в страната. В жалбата си той обвинява директно Дилян Пеевски и Главния прокурор Сотир Цацаров в престъпна и репресивна дейност. Василев е входирал своята жалба до Департамента по правосъдие на САЩ.

Кантората на Александър Ангелов „Авиора консулт“ е защитник на Пеевски в САЩ срещу жалбата на банкера Цветан Василев по глобалния закон „Магнитски“. СНИМКА: Bivol.bg

Като реакция Пеевски предприема защитна стратегия и на свой ред пуска възражение срещу отправените му обвинения на 29-ти август същата година. Според закона на САЩ и двете преписки се движат от американски консултантски компании. За услугата Василев плаща 50 000 долара, а Пеевски съответно 30 000 долара месечно, плюс допълнителните разходи.

Консултантските компании на свой ред осъществяват контакти и лобиране пред различни американски политици, членове на Конгреса и правителството в името на поетата поръчка. Пеевски е входирал своето възражение именно чрез „Авиора консулт“. Това е адвокатската кантора на същия Александър Ангелов.

ГЕРОЙ: Историята на военния, който спаси дядо Генко от горяща къща

https://pik.bg/герой-историята-на-военния-който-спаси-дядо-генко-от-горяща-къща-news812721.html

ГЕРОЙ: Историята на военния, който спаси дядо Генко от горяща къща

Военно служещ спаси възрастен мъж от горяща къща в старозагорското село Михайлово. Ефрейтор Господин Янков разказа по Нова телевизия за случая.

"Ходих до магазина, прибирах се и видях, че къщата гори. Вратата беше заключена. Отворих я и първо през ума ми мина, че има газови бутилки - изкарах ги навън. След това извадих човека. След това отидох до колата, взех пожарогасителя и започнах да гася. Извиках на помощ и хора, които ми помогнаха, а след това дойде и пожарната", сподели Янков.

Ефрейтор Янков каза, че в случая му е помогнал опитът от армията. Не се замислил да влезе в горящата къща и да извади навън възрастния мъж.

Спасеният Генко Желев пък развълнувано заяви, че живее втори живот благодарение на него. Според него, пожарът възникнал от пробит маркуч на газовата бутилка, с която се отоплявал.

"Когато дойдох, къщата още гореше. Всъщност до пристигането на пожарната почти бяхме изгасили пламъците”, допълни кметът на Михайлово Елена Христова.

Бизнесменът Емилиян Гебрев е на разпит

https://dnes.dir.bg/temida/biznesmenat-emiliyan-gebrev-e-na-razpit

Собственикът на "Емко" писал на премиера за кризата около предприятието

Депутатите приеха на първо четене Закона за социалните услуги

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/81l4j2HwmgI/

parlament_deputatiПарламентът прие на първо четене Закона за социалните услуги. Предложението беше прието единодушно със 163 гласа “за”. Това е третият закон, който беше поискан от майките на деца с увреждания по време на продължителните им протестни действия през миналата година. Депутатите вече приеха другите два закона – Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ.

Законопроектът за социалните услуги предвижда право на социални услуги да имат всички нуждаещи се хора в България. Въвежда се планиране на национално ниво на социалните услуги, финансирани от държавния бюджет, чрез разработване на Национална карта на социалните услуги, която ще се приема от Министерския съвет.

Въвеждат се и допълващи стандарти за социалните услуги, чрез които се осигурява дневна или резидентна грижа за лица в невъзможност за самообслужване, за лица с агресивно и проблемно поведение и за лица с потребност от постоянно медицинско наблюдение и медицинска грижа.

За първи път се създава законов ред за предоставяне на асистентска подкрепа за лица в надтрудоспособна възраст в невъзможност за самообслужване, както и за лица с трайни увреждания, ако не ползват такава подкрепа по друг закон.

Предлага се и законов ред за контрол и мониторинг от доставчиците, от общината като орган на местното самоуправление, както и за независим мониторинг от международни, европейски и национални организации.

Създава се Агенция за качеството на социалните услуги като изпълнителна агенция към министъра на труда и социалната политика, която ще лицензира частните доставчици и ще поддържа регистъра на доставчиците. Със законопроекта за първи път се въвежда и ежегоден мониторинг на социалните услуги на национално ниво.

Забавящият се растеж хвърля сянка върху Давос без Тръмп

https://www.investor.bg/analizi/91/a/zabaviashtiiat-se-rastej-hvyrlia-sianka-vyrhu-davos-bez-trymp-275536/

Очакванията бяха тази година форумът да бъде Тръмпфест. И все още може да е въпреки отсъствието на американския президент

Netflix изненада неприятно инвеститорите като не изпълни част от прогнозите

https://www.investor.bg/novini/261/a/netflix-iznenada-nepriiatno-investitorite-kato-ne-izpylni-chast-ot-prognozite-275524/

Покачването на цените на абонаментните планове даде добър сигнал на пазара, но може би оптимизмът беше прекалено висок

Емилиян Гебрев излезе от следствието с прецизирано обвинение

https://www.24chasa.bg/novini/article/7250988

Емилиян Гебрев излезе от следствието с прецизирано обвинениеСобственикът на "Дунарит" Емилиян Гебрев излезе от следствието на Специализираната прокуратура с прецизирано обвинение след час престой там. През 2017 г. той стана клиент на прокуратурата по обвинение, че е участник в престъпна група за придобиването на "Дунарит", след като знаел, че преди това заводът бил купен с мръсни пари от Цветан Василев.

Обрат в германската позиция за Брекзит

https://dnes.dir.bg/svyat/obrat-v-germanskata-pozitsiya-za-brekzit

Хайко Маас отвори вратичка за предоговаряне, Анегрет Крамп-Каренбауер помоли с писмо Великобритания да остане в ЕС

Захариева: Има покана към Путин да дойде у нас, отговор няма

https://offnews.bg//politika/zaharieva-ima-pokana-kam-putin-da-dojde-u-nas-otgovor-niama-695744.html

Покана към Владимир Путин да посети България е отправена и от българския президент, и от българския премиер. Няма обаче уточнена дата. 

Това обяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по бТВ. Тя подчерта, че договорката между Путин и Александър Вучич "Труски поток" да мине през Сърбия е добра новина за нас. Правим всичко възможно втората тръба да мине през България, Сърбия и Унгария, каза Захариева. 

По темата Брекзит тя коментира, че броят на изборните секции за българите във Великобритания за предстоящите евроизбори ще бъде по-малък, отколкото досега, ако споразумението за сделката с ЕС се провали. По думите ѝ нищо друго не би трябвало да се промени за нашите сънародници там. 

Захариева увери, че страната ни е подготвена за Брекзит без сделка, но уточни, че "никой не може да каже какви ще са последиците при такава ситуация". Според външния министър всички български граждани, които живеят във Великобритания към момента на настъпване на Брекзит, ще могат бързо да получат статут за постоянно пребиваване. 



Възрастен мъж загина при пожар в Русе (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7250993

Възрастен мъж загина при пожар в Русе (Снимки)
Възрастен мъж загинал при пожар, възникнал в покрива на жилищен блок в Русе в нощта срещу петък, съобщиха от ОД на МВР в дунавския град. В 02:37 часа в дежурната на РДПБЗН – Русе постъпило обаждане за пламнал огън в таванските помещения на покрива на четириетажен жилищен блок „Капка”, намиращ се на ъгъла на улиците „Муткурува” и „Петко Каравелов”

Мъжът с отрязаната глава в багажника остава в ареста

http://www.struma.com/sinya-lampa/mujut-s-otryazanata-glava-v-bagajnika-ostava-v-aresta_144527/

Мангъров бе арестуван в сряда вечерта в София

Апелативен съд - Пловдив остави зад решетките арестувания за отвличане и изнасилване Пеньо Мангъров. Съставът прие, че спрямо него са повдигнати обвинения за две тежки умишлени престъпления, които се наказват с лишаване от свобода, като за отвличането законът предвижда наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години или доживотен затвор.

Макар и разследването да е в начален етап, от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение Мангъров да е...

Продължава

Британците биха гласували с 12% разлика в полза на оставане в ЕС

https://www.dnevnik.bg/evropa/2019/01/18/3376784_britancite_biha_glasuvali_s_12_razlika_v_polza_na/?ref=rss


Ако има втори референдум за членство в ЕС, Великобритания би гласувала с 12 процента разлика да остане - най-високият процент от референдума за Брекзит през 2016 г. Това се казва в изследване на компанията "Югав", цитирано от "Ройтерс".<br /><br />Резултатите от проучването, които бяха разпространени от кампанията "Народен вот", настояваща за нов референдум, показват, че 56 процента биха гласували да се остане в ЕС, а 44 процента съюзът да бъде...

Шарапова детронира Вознячки и даде заявка за титлата в Australian Open

https://www.dnevnik.bg/sport/2019/01/18/3376785_sharapova_detronira_vozniachki_i_dade_zaiavka_za/?ref=rss


Носителката на пет титли от Големия шлем Мария Шарапова детронира миналогодишната шампионка Каролин Вознячки в третия кръг на Australian Open. 31-годишната рускиня победи 28-годишната датчанка с 6:4, 4:6, 6:3 след здрава битка, продължила 2.24 часа.<br /><br />Шарапова показа впечатляващ тенис в трети пореден мач и даде солидна заявка за титлата. В първия кръг тя разби британката Хариет Дарт с 6:0, 6:0 за 63 минути, а във втория имаше нужда от 71 минути, за да елиминира шведката...

Илиана Раева и Нешка Робева си подадоха ръце с поглед към Токио 2020

http://www.cross.bg/robeva-raeva-iliana-1594185.html

/КРОСС/ Председателят на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева и Нешка Робева си протегнаха взаимно ръце за съвместна работа. Раева обяви, че прави компромис заради важността на предолимпийската 2019 г. За Робева се допуска изключение и тя получава разрешение да подготвя самостоятелно Лъчезара Пекова, реши управителният съвет на федерацията. "Считам, че Нешка Робева със своята работа, опит, успехи и история, която е записала в световната и българската художествената гимнастика, е извоювала правото си да подготвя сама състезателките си и смятам, че този компромис да се наруши регламентът за централизирана подготовка на националния отбор бих допуснала единствено само за нея и за никой друг", заявила Раева пред управителния съвет.Тя добави, че има уверението на Робева, че ще спазва всички изисквания на главния мениджър Бранимира Маркова във връзка с изпълнението на плановете за подготовка на националния отбор. Веднъж седмично Пекова ще се явява за занимания с останалите състезателки. "Безкрайно съм щастлива, че имаме шанса да си подадем ръце и да работим заедно и сплотено в най-важната година преди олимпийските игри", добави Раева. В миналото често е имаше напрежение между нея и Робева. След световното първенство в София Робева предложи помощта си, "ако Илиана Раева вложи малко разум"

10-годишно момиче пострада при пътен инцидент в Дупница, и още...

http://www.struma.com/obshtestvo/10-godishno-momiche-postrada-pri-puten-incident-v-dupnica-i-oshte_144526/

Вчера 10-годишно момиче от Дупница е пострадало при ПТП. Детето, тичайки и внезапно изскачайки на пешеходна пътека, се е ударило в задната врата на л.а. „Мицубиши“. Инцидентът е възникнал на ул. „Орлинска“ в града. Детето е настанено в болница със счупен крак и без опасност за живота. По случая е започнато досъдебно производство в РУ Дупница, уведомен е дежурен прокурор. Тестът за употреба на алкохол на водача на автомобила е отрицателен.

Вчера водач на л.а....

Продължава

3 000 % ръст на вноса на ориз от Мианмар в ЕС за 5 години, България трябва да предоставя обвързана подкрепа

https://www.24chasa.bg/novini/article/7250989

3 000 % ръст на вноса на ориз от Мианмар в ЕС за 5 години, България трябва да предоставя обвързана подкрепа

Oт днес влизат мита от 340 лева на тон ориз Индика за Мианмар и Камбоджа, заради прекалено големия внос  „Налагане на мито от 340 лева на тон, считано от днес, на ориза от Мианмар и Камбоджа е добра новина за европейските и българските оризопроизводители. Ръстът от 3 000 % за пет години при вноса, по-конкретно от Мианмар,

Грипът продължава да настъпва, ето къде обявиха ваканция

http://www.varna24.bg/news/842920.html

Грипът продължава да настъпва. От петък епидемия се обявява и в Област Ямбол. Учениците излизат в ...

Балетен спектакъл, посветен на нестинарството, гледаме във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=389631

Танцовата драматизация "Нестинарка" на Старозагорската балетна трупа ще гостува във Варна, научи Moreto.net. Изключителният по рода си етно спектакъл ще се състои на 30 януари, от 19 часа, на голямата сцена на Държавна опера - Варна.

Съдът не се смили: Екстрадират казахстанеца Максим, присвоил 1 млн. долара

https://pik.bg/съдът-не-се-смили-екстрадират-казахстанеца-максим-присвоил-1-млн-долара-news812751.html

Съдът не се смили: Екстрадират казахстанеца Максим, присвоил 1 млн. долара

Окръжният съд в Бургас допусна екстрадицията на казахстанския гражданин Максим Лионкев, като го предаде на родната му страна в изпълнение на официална Молба за екстрадиция. Производството е по реда на чл. 17, ал.1 от Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест.

В съдебното заседание, провело се вера, Лионкев и неговата защита изразиха доброволно съгласие за незабавната му екстрадиция.

От доказателствата по делото съдът установи, че деянието - длъжностно присвояване в особено големи размери, съставлява престъпление, съобразно законодателството на Казахстан и България, като посочената присвоена сума по равностойност в лева се равнява на 1 743 876 лева. За посоченото в НК на Република Казахстан престъпление, максималният срок лишаване от свобода е 12 години, а в Наказателния кодекс на Република България е от 10 до 20 години.

Бургаският окръжен съд констатира, че са на лице основанията, за да се уважи изразеното от исканото лице съгласие за незабавно екстрадиране и не са на лице основания за отказ за екстрадиция. В конкретния  случай исканото лице е гражданин на Казахстан. В България не му е предоставено убежище, не се ползва с имунитет по отношение на наказателната юрисдикция на страната ни и е наказателно отговорно, съобразно българското законодателство.

От приложените материали към Молбата за екстрадиция се установява, че за повдигнатите на исканото лице обвинения не се налага смъртно наказание в искащата държава.

Съдът установи също така, че срещу исканото лице няма висящо наказателно производство за престъпление различно от това, за което се иска екстрадирането му и няма наказание, което следва да се изтърпи в страната ни. До фактическото му предаване на казахстанските власти, Максим ще остане с наложена постоянна мярка "задържане под стража".

Китай с призив към Канада да не налага забрана на Huawei

https://www.actualno.com/analysis/kitaj-s-priziv-kym-kanada-da-ne-nalaga-zabrana-na-huawei-news_716937.html

Китайският посланик в Канада Лу Шае определи ареста на служител на Huawei от канадските власти като "предателство" от приятел и предупреди за възможни последствия, ако Отава забрани на компанията да участва в изграждането на 5G мрежата в страната, предаде Reuters. Посланикът даде вчера интервю за канадски журналисти, но не уточни какви могат да бъдат последствията. В интервюто той предупреди Канада и да не се опитва да привлича международна подкрепа за конфликта с Китай. В момента К

Хванаха младежи с дрога в Югозапада!

http://www.struma.com/krimi/hvanaha-mladeji-s-droga-v-yugozapada_144525/

Вчера кюстендилски полицаи са задържали 19-годишен младеж за притежание на наркотични вещества. При извършена проверка на ул. „Гороцветна“ в града служителите са открили у него 7 хапчета, които при направения полеви наркотест са реагирали на MMS opiat. По случая е започнато досъдебно производство в РУ Кюстендил, уведомен е дежурен прокурор.

Вчера дупнишки полицаи при извършена проверка на 23-годишен в града са открили и иззели 2 опаковки наркотично вещество, което при...

Продължава

Общо 465 училища и детски градини са в грипна ваканция

//dariknews.bg/novini/bylgariia/obshto-465-uchilishta-i-detski-gradini-sa-v-gripna-vakanciia-2142923

В 465 училища и детски градини днес са преустановени учебните занятия, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН). Най-много училища не учат в област Бургас - 137, в област Стара Загора - 120 училища, и в област Шумен - 65.
 <

Нова наредба на НАП може да доведе до колапс на икономиката, смятат търговци

//dariknews.bg/novini/biznes/nova-naredba-na-nap-mozhe-da-dovede-do-kolaps-na-ikonomikata-smiatat-tyrgovci-2142926

Влизането в сила на Наредба №18 на Националната агенция за приходите (НАП) за смяна на касовите апарати и софтуерите за продажба, трябва да се отложи до края на 2019 г. за всички фирми, защото бизнесът няма да се справи и е възможен колапс на икономиката. За това Ясен Танев

Отново мръсен въздух в София 6 пъти над нормата

http://www.cross.bg/vuzdyh-zamursyavane-prahovi-1594184.html

/КРОСС/ Мръсен въздухът е отчетен в София тази сутрин. В столичния квартал "Хиподрума" замърсяването е 6 пъти над нормата. Замърсяване има още в "Надежда", "Павлово" и "Дружба" - там увеличението е 3 пъти. Това показват данните, отчитани от European Air Quality Index. В "Младост" състоянието на въздуха е "лошо". Завишени нива на фините прахови частици има още в Перник, Благоевград, Велико Търново, Плевен, Шумен, Русе и квартал "Тракия" в Пловдив. По данни на Изпълнителната агенция по околна среда за последните 24 ч. замърсяване над нормите не е отчетено. В сайта на Столичната община има прогноза, че днес се очаква средно замърсяване с ФПЧ в "Хиподрума" и "Павлово", а утре не се очаква замърсяване. Пределно допустимата концентрация за фини прахови частици се отнася към средноденонощната концентрация, осреднена за 24 часа (от 0 до 24 часа). През юли след свой одит Сметната палата отправи десет препоръки към Министерството на околната среда заради мръсния въздух. В началото на ноември Брюксел даде два месеца срок на България да отговори защо не спазва изискванията за съдържание на фини прахови частици във въздуха. В подготвените промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух пък са предвидени глоби за кметове, които не взимат мерки за него. Продължителното дишане на мръсен въздух може да се отрази и на най-здравия организъм, смятат лекарите

Ток уби двама в дома им в Добрич

https://www.actualno.com/dobrich/tok-ubi-dvama-v-doma-im-v-dobrich-news_716935.html

Безжизнените тела на двама мъже на 71 и на 54 години са открити в дома им по бул. „Русия“ В Добрич, съобщиха от полицията. Сигнал за инцидента е около 17:10 часа вчера. При огледа е установено, че смъртта е резултат от късо съединение в електрическата инсталация при ремонт на бойлер. На зловещата находка се натъкнала съпругата на единия от мъртвите мъже. Няма данни за насилие. По случая е образувано досъдебно производство.

Милорд Додик: Босна се надява да бъде включена в "Турски поток"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7250982

Милорд Додик: Босна се надява да бъде включена в "Турски поток"Босна и Херцеговина се надява да бъде включена в проекта за газопровода "Турски поток". Това заяви председателстващият председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик на среща с руския президент Владимир Путин в Белград, предаде ТАСС. Искам да изразя удовлетворение от развитието на проектите, за които сме се договаряли.

Чичото на Надал идва на Sofia Open

https://offnews.bg//tenis/chichoto-na-nadal-idva-na-sofia-open-695743.html

Тони Надал – определян като най-успешния тенис треньор в историята заради спечелените 16 титли от „Големия шлем“ с Рафаел Надал, пристига в България по покана на Българската федерация по тенис и ще бъде посланик на Sofia Open 2019!

Чичото на Рафа Надал и негов бивш треньор подкрепя турнира от сериите АТР 250 и ще допринесе за основната мисия Sofia Open - още повече български деца да се запалят по тениса и да преследват мечтите си на корта. Именитият испански специалист е треньор на Рафа Надал от 1990 до 2017 г.

Като треньор участва в извоюването на общо 75 титли на сингъл и още 11 титли на двойки. Именно Тони Надал извежда Рафа до „Кариерен Златен Шлем“. Заедно двамата имат титли на Откритото първенство на Австралия (2009), „Ролан Гарос“ (2005 – 2008, 2010 – 2014, 2017 – 2018), „Уимбълдън“ (2008, 2010) и Откритото първенство на САЩ (2010, 2013, 2017). През 2008 г. чичо Тони извежда племенника си и до златен олимпийски медал на игрите в Пекин на сингъл, а през 2016 г. в Рио до Жанейро и до такъв на двойки. Заедна двамата са достигнали до зашеметяващите 30 титли от турнири от сериите „Мастърс 1000“.

Тони Надал има двама братя – легендата на футболния „Барселона“ Мигел Анхел Надал и Себастиан, бащата на Рафа. Антонио Надал е роден на 27 февруари 1961 г. в Манакор. Като дете тренира футбол, плуване и тенис на маса. На 14 г. става първият от фамилията, който започва да играе тенис. А това впоследствие предопределя и развитието на феномена Рафа Надал.

Тони Надал решава да се развива в треньорството, става дипломиран треньор, започва да менажира тенис клуба в Манакор, като учи студенти. Така започва да тренира и своя племенник. Именно чичо Тони запалва Рафаел по тениса, когато Рафа е едва тригодишен. Антонио е и човекът, който учи Рафа да играе с лявата ръка, въпреки че талантът не е левичар.

В България като посланик на Sofia Open идва човекът, решил да тренира младия Рафаел на по-обикновени кортове и със стари тенис топки, за да покаже на племенника си, че не екипировката определя печелиш или губиш.

Треньорът, шлифовал до съвършенство един от най-ценните диаманти в историята на тениса. В петък (18 януари) от 17 часа в зала „София“ в Борисовата градина Тони Надал ще проведе тренировъчна сесия с български деца. Всички таланти, трениращи тенис, и всички деца, които имат желание да се докоснат до най-титулувания тенис треньор в историята, ще получат тази изключителна възможност, благодарение на визитата на Тони Надал заради Sofia Open. Достъпът на деца, родители и фенове за специалната среща с Тони Надал в зала „София“ е свободен.

Русия и Сърбия ще си сътрудничат при използването на атомната енергия за мирни цели

https://offnews.bg//ikonomika/rusia-i-sarbia-shte-si-satrudnichat-pri-izpolzvaneto-na-atomnata-energ-695742.html

По време на посещението на президента на Руската федерация Владимир Путин в Република Сърбия, бе подписан пакет от споразумения, създаващи правната основа за практическото осъществяване на съвместни проекти в сферата на мирното използване на атомната енергетика.

Сключено бе междуправителствено споразумение в областта на използването на атомната енергия на базата на проверени и иновационни технологии, както и съвместно заявление за стратегическо партньорство между страните за изграждане на Център за ядрена наука, технологии и иновации.

От руска страна документите бяха подписани от генералния директор на държавната корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов, а от страна на Република Сърбия - от министъра, отговарящ за иновациите и технологичното развитие Ненад Попович.

Тържествената церемония се състоя в присъствието на президента на Руската федерация Владимир Путин и президента на Република Сърбия Александър Вучич.

„Днес ние поставяме здрава основа за развитие на високите технологии в Сърбия за дълги години напред. Трудно е да си представим повишаването на ефективността на икономиката, развитието на селското стопанство, медицината, образованието и качеството на живот на населението без използването на мирния атом. Подписването на междуправителственото споразумение отбелязва началото на солидно и значимо взаимодействие в областта на иновационното, цифровото и научно-техническото сътрудничество с нашия исторически партньор Русия“, заяви Ненад Попович.

Междуправителственото споразумение определя широк спектър от направления за взаимодействие между страните, в това число съдействие при създаването и усъвършенстването в Република Сърбия на инфраструктура за използване на атомната енергия, проектиране, изграждане и модернизация на изследователски атомни реактори, развитие на ядрената медицина, осъществяване на фундаментални и приложни изследвания в областта на използване на атомната енергия. Предвижда се сътрудничество при разработване на иновации, нови технологии и съвременни цифрови технологии в областта на атомната енергия, използване на радиационните технологии в селското стопанство и промишлеността, обучение и подготовка на специалисти за атомната индустрия и други направления.

„Сърбия има уникален потенциал и опит в областта на развитие и използване на атомните технологии. Определихме проектите, в рамките на които ще бъдат обединени професионалните кадрови и технически компетенции на Русия и Сърбия. В частност, осъществяването на проекта за изграждане на Център за ядрена наука, технологии и иновации не само ще даде мощен импулс на двустранното сътрудничество между Русия и Сърбия в редица иновационни направления, включително медицина, промишленост и селско стопанство, но и ще послужи като платформа за сътрудничество в целия централноевропейски регион. Безусловно, в рамките на всички проекти ще бъдат стриктно спазвани най-високите стандарти за ядрена и радиационна безопасност, като се вземе предвид централната роля на МААЕ при разработването на такива норми и стандарти“, отбеляза Алексей Лихачов.

С цел осъществяването на горепосочените направления на сътрудничество, междуправителственото споразумение предвижда формиране на съвместни работни групи за изпълнение на конкретни проекти и научни изследвания, както и обмен на експерти, организиране на семинари и конференции, съдействие при обучението и подготовката на научен и технически персонал, доставка на оборудване, материали и компоненти.

"Витоша" изгони бивш футболист на "Пирин"

http://www.struma.com/sport/vitosha-izgoni-bivsh-futbolist-na-pirin_144524/

Ръководството на елитния Витоша Бистрица изгони албанеца Анти Рения, а причината затова е неявяване на работа. Спортно-техническата комисия (СТК) към БФС официално констатира прекратяването на договора между двете страни.

25-годишният албански футболист не е играл за “Тигрите” от септемвир насам. Той пострада лошо в гостуването на Черно море, като удари рамото си, а естеството на травмата наложи оперативна намеса.

В началото на октомври Рения се подложи на...

Продължава

Шокиращо: 1136 лв. за ток за жилище от 40 кв.м.

https://www.vesti.bg/bulgaria/shokirashto-1136-lv.-za-tok-za-zhilishte-ot-40-kv.m-6091070

От ЧЕЗ обяснили, че е нормално през зимния период да има по-големи сметки

Бат Сали: Няма частно енерго, няма и преди

https://frognews.bg/novini/bat-sali-niama-chastno-energo-niama-predi.html

Бившият депутат от ДПС и един от лидерите на ромите в България Александър Методиев – Бат Сали поиска право на отговор в предаването „Здравей, България“ по НТВ, след като депутатът от ВМРО Искрен Веселинов го нарече: „Бат Сали – частното енерго“.

Тръмп: Ще унищожим всяка вражеска ракета, включително и изстреляна погрешка

https://www.24chasa.bg/novini/article/7250973

Тръмп: Ще унищожим всяка вражеска ракета, включително и изстреляна погрешкаПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп представи новата американска стратегия в областта на противоракетната отбрана, предназначена да отговори на заплахите, които представляват новите оръжия на Русия и Китай, както и от Иран и Северна Корея, съобщи Франс прес. "В период на постоянно и бързо развиващи се заплахи, трябва да се уверим,

Криско се избъзика със Слави (снимка)

https://petel.bg/Krisko-se-izbazika-sas-Slavi--snimka-__299503

Рапърът Криско си направи голяма шега със Слави Трифонов, с когото са много близки в последно време и имат много общи проекти. Популяр...

Грипната вълна у нас обхваща все повече области (обновена)

https://petel.bg/Gripnata-valna-u-nas-obhvashha-vse-poveche-oblasti--obnovena-__299502

Грипната вълна обхваща все повече области у нас. От днес епидемия е обявена и в Ямбол, учениците там излизат в грипна ваканция до 23 януари, ...

Взривът в Богота: 21 жертви, 87 ранени и 3 дни траур

https://petel.bg/Vzrivat-v-Bogota--21-zhertvi--87-raneni-i-3-dni-traur__299501

Най-малко 21 станаха жертвите на вчерашния атентат в Богота, предаде АП, цитиран от новини.бг. Според информация на властите в колумбий...

Тим Кук: Време е всички да защитим личните си данни

https://www.vesti.bg/tehnologii/tim-kuk-vreme-e-vsichki-da-zashtitim-lichnite-si-danni-6091061

Изпълнителният директор на Apple поиска въвеждането на регулации за информацията на хората

Растат активите на домакинствата в Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/7250968

Растат активите на домакинствата в КитайФинансовите активи на китайските домакинства се увеличават, като по общо количество се нареждат на второ място в света, предаде bulgarian.cri.cn. Средните активи на домакинство са нараснали до 1.5 милиона юана през 2017 г. от 970 хиляди през 2011 г., с годишен темп на растеж от 7.6%, става ясно от доклад на китайската банка Guangfa Bank и

Оцеляването на една шпионка в СССР

http://clubz.bg/78407-ocelqvaneto_na_edna_shpionka_v_sssr

„Желязната жена“ е разказ за живота на Мария Игнатиевна Закревска-Бенкендорф-Будберг, по-известна като Мура. Тя носи нещо от Мата Хари и Лу Саломе, от знаменитата авантюристка, шпионка и киногероиня, и от руската генералска дъщеря, покорила Ницше, Рилке и Фройд.

Мура е жена, сама изковала от себе си мит, който до края на дните си ще подхранва, разкрасява и поддържа – защото принадлежи към страна, епоха и от класа, всеки втори от която е бил унищожен. Мура се бори, примамва, отблъсква, прави компромиси и оцелява. Сам Горки ѝ посвещава своя последен, незавършен роман в четири тома „Животът на Клим Самгин“.

Авторката на „Желязната жена“ е съжителствала известно време с Мура и е не по-малко загадъчна. Нина Берберова е руска писателка, автор на документални изследвания и мемоари, емигрантка в Америка. Родена в Санкт Петербург, тя е била част от поетически кръгове в града. Емигрира със съпруга си през 1922-а в Германия, три години по-късно се установява в Париж, сътрудничи на емигрантски издания. Живее във френската столица до 1950-а, когато заминава за Америка.

Издава алманаха „Содружество“ (Общност), посветен на руската интелиенция, преподава руски език в Йейлския университет и руска литература в Принстънския университет, лектор е в редица от най-елитните американски вузове. Връща се в СССР през 1989 г. Умира четири години по-късно, през 1993-а. Последното ѝ желание е прахът ѝ да бъде пръснат на четири места, но не и в Русия: в Париж, на територията на Йейлския и Принстънския университет и над река Делауеър във Филаделфия.

Ето откъс от „Желязната жена“.

Мура гледа на своето бъдеще студено и трезво, със същото чувство, с каквото винаги е оценявала и себе си, и обстоятелствата в живота си, съзнавайки, че е достатъчно силна за борба даже с имащите власт. С това тя предизвиква възхищението на Горки и с всеки ден му става все по-скъпа. Откъде тази сила, недоумява той, като в същото време презира собствената си слабост, защото знае, че нищо не може да направи, за да ѝ помогне, или почти нищо. Той е световно име. Но нима сега световното име може да спаси някого в Русия? Приятелство с главатарите? Но под чугунената тежест на стремежа на тези хора да осъществят своята идея всяка дружба ще се огъне. Той знае съвсем малко за Мура: нещичко за Локхарт, нещичко за Петерс, знае за близостта ѝ с Мосолов(когото прибират на улицата и отправят неясно къде, а жилището му е разграбено). Тя разказва на Горки далеч не всичко, разбира се, това, което той възприема като най-главно, е убийството на Бенкендорф и раздялата ѝ с децата. Той я моли да разкаже за децата по-подробно. Тя не ги е виждала – ето вече трета година, така не може да продължава. Тя трябва да се измъкне оттук. Тя трябва да се върне при тях.

Горки обича да слуша разказите ѝ, той винаги е обичал да слуша за живота на хората, чийто бит е различен от неговия и този на обкръжението му, от старата революционна нелегалност, от сегашните партийни тревоги и интриги. Тя има кратка, безделна и гиздава младост, рухнала от първия удар на наказващата такъв живот брадва. Той има два брака, арести, заточения, световна слава. А сега – разклатено здраве, отдавна занемарена туберкулоза, на която не помага и Капри, постоянна кашлица на страстен пушач.

Железни хора, железни жени, а той не е железен: храчи кръв, зъбите му се клатят, старост, макар че е само на петдесет и две години. Той е човек на отмина лия век – така му казват, – време, когато старостта настъпва на петдесет години, той е изцяло в миналия век в оценките си за нея, за желязната жена: ето, тя не се бои от нищо, върви по своя си път ден след ден, няма да я сломи нито Зиновиев, нито ВЧК, нито това, че мъжът ѝ е разкъсан на части, нито че децата ѝ са бог знае къде! Жена. Би трябвало да се увива в дантели и да го гледа с очакващи очи, очакваща неговото решение на съдбата си, но тя въобще нищо не очаква и за нищо не моли. Освен това той и решение няма.

Понякога и тя взема цигарка и всмуквайки дълбоко, се вглежда в тъмния ъгъл на стаята и слуша звуците на къщата: Мария Фьодоровна тръгва за театъра с Крючков, някой е дошъл у Дидерихсови, съдините прозвънват, Молекула си напява нещо, докато седи в стаята си с книжка в ръка. Уютно е. На нея никога не ѝ е било уютно, нито в детството, нито в Лондон, нито в Берлин, нито в Ревел, нито даже в Москва. В Москва ѝ е било страшно от собственото ѝ лекомислие. А от неговото лекомислие ѝ е било весело. И само при циганите, когато циганката запява с ниския си глас: „Не ви говоря за тайните страдания“, изведнъж нещо ѝ дава знак, появява се мисълта, че това ще свърши скоро, някакво подозрение за бъдещето. Ръката ѝ е в ръката му, светлите му очи са вгледани в тъмните ѝ очи, и това вино, което пият, и говорят, говорят, говорят за своята любов. Робърт Брус. Тя го е наричала Брус. В Англия го наричат Боб. Сега той е у дома си, с жена си и сина си. А тя е тук. Но тя знае, че макар тук да ѝ е уютно, това е измамно и никакъв уют на никого с нищо не е помогнал. Тя знае, че ще отпътува, ще отпътува при него.

– За какво мислите? – пита седналият зад бюрото човек с очила и рижави провиснали мустаци. Те винаги са били на „ви“ и са се назовавали със собствено и бащино име. И тя замислено отвръща:

– За децата.

Но тези уютни – не часове, а минути, са рядкост. По-често е дългото общо седене край самовара, свиренето на Добровейн, пеенето на Шаляпин, четенето на самия Горки или уединяването му в кабинета ту с Гржебин, ту с Кристи, а понякога и с Крючков.

В тези години, 1918–1921, Горки боледува често и видимо старее. Привикнал е да не обръща внимание на кръвта, която храчи, непрекъснато пуши, пие твърде много, но никой никога не го е виждал пиян. Пие, когато има за пиене, заедно с всички. Това на никого не се струва опасно, също както и пушенето.

Закриването на „Новая жизнь“ е удар и по личните отношения на Горки с Ленин, след многогодишната дружба сега те са в най-ниската си точка. Само изстрелът на Каплан накарва Горки да се върне назад и да преоцени Ленин, и когато Ленин се възстановява след раняването, отношенията им ако и да не се връщат на предишното ниво на взаимно доверие, все пак отново стават дружески. Не и отношенията със Зиновиев. За Горки е ясно, че няма никакви причини да му прощава каквото и да е, а и знае, че Зиновиев никога няма да промени враждебното си отношение към него. По две причини: като най-близък човек на Ленин, Зиновиев изобщо не допуска мисълта Горки да заеме неговото място в сърцето на великия човек; втората причина е Мура, за която той знае всичко и която сега заема такова важно положение в дома на Горки. Зиновиев е убеден, че тя служи на английското разузнаване (по-късно Петерс я смята за германска шпионка), и това става повод за обиска в дома на Кронверкски проспект, унизителен за Горки и опасен за всички, които живеят там.

"Площад Славейков"

Добричлия бере душа в болница след зверски екшън на село

http://www.struma.com/sinya-lampa/dobrichliya-bere-dusha-v-bolnica-sled-zverski-ekshun-na-selo_144523/

59-годишен мъж бере душа във варненската болница след зверски побой. Екшънът се е разиграл вчера следобед в добричкото село Дончево, съобщават от полицията. Сигналът за възникналия скандал пред частен дом в селото е получен около 17:10 часа. На място е установено, че скандала е прераснал в сбиване между 67-годишен мъж от Дончево и 59-годишен мъж от Добрич.

Вследствие на инцидента, 67-годишния мъж е настанен в МБАЛ Добрич с травма на главата, без опасност за живота, а 59-годишния мъж...

Продължава

Тестваха принц Филип за алкохол

https://www.actualno.com/showbusiness/testvaha-princ-filip-za-alkohol-news_716936.html

Алкохолна проба е била направена на съпруга на британската кралица Елизабет II, принц Филип, който вчера катастрофира с автомобил, който сам е шофирал, недалеч от кралското имение. Британската полиция съобщи, че определянето на концентрация на алкохол в кръвта е задължителна процедура при пътно-транспортни произшествия. 97-годишният принц обаче не е употребил алкохол, установила проверката, а дрегерът е дал отрицателно показание, предаде БГНЕС. Road where Prince Philip crashed to get lower s

Пак хиляди домакинства във Варна със сухи чешми до полунощ! Ето къде са водоноските

http://www.varna24.bg/news/842918.html

Поради изграждане на връзки от фирма "Хидрострой" от 9 до около 24 часа без вода ще бъдат ...

Карди Би и Джанел Моне ще пеят на церемонията за наградите "Грами"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7250967

Карди Би и Джанел Моне ще пеят на церемонията за наградите "Грами" 

Карди Би, Кейси Мъсгрейвс, Джанел Моне и Пост Малоун ще пеят на церемонията за наградите "Грами" през февруари в Лос Анджелис, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. И четиримата са номинирани за награда "Грами" за албум на годината. Американската Национална звукозаписна академия, която присъжда наградите "Грами", обяви, че Шон Мендес,

Готвачът Васил убил красивата Калина с карате хватка, а на следващия ден...

http://www.struma.com/sinya-lampa/gotvachut-vasil-ubil-krasivata-kalina-s-karate-hvatka-a-na_144522/

Готвачът Васил се е гаврил сексуално с гаджето си Калина, а после го удушил с карате хватка и преспал една нощ с трупа. Повод за бруталното убийство, което се е разиграло във вторник вечерта в дома на 25-годишната жертва Калина Симова в столичния кв. „Банишора”, станал SMS и патологична ревност. Красивата счетоводителка и бивш модел от „Ивет фешън” получила съобщение, но отказала категорично да го покаже на 23-годишния си приятел Васил Василев. Това го провокирало до...

Продължава

Два руски изтребителя Су-34 се сблъскаха в Далечния Изток

https://offnews.bg//sviat/dva-ruski-iztrebitelia-su-34-se-sblaskaha-v-dalechnia-iztok-695741.html

Два руски изтребителя Су-34 са се сблъскали в небето над Далечния Изток, съобщи министерството на отбраната, цитирано от РИА Новости. 

Инцидентът е станал край град Комсомолск на 35 км. от брега, в Японско море по време на тренировъчен полет. Екипажите са успели да катапултират, пилотите са в неизвестност, издирват ги два вертолета Ми-8 и един Ан-12.  

Су-34 са многофункционални изтебители-бомбардировачи, могат да атакуват въздушни, наземни и морски цели, екипажите им се състоят от двама човека. 

Проверява се версията, че пилотите не са успели да преценят правилно разстоянието между двете машини или че е възникнала непредвидена техническа ситуация и двата самолета са се сблъскали.

Пет ключови въпроса след визитата на Путин в Белград

http://clubz.bg/78406-pet_klyuchovi_vyprosa_sled_vizitata_na_putin_v_belgrad

 Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин си тръгна от Белград след еднодневна визита. И макар еуфорията от „политическото събитие на годината“ все още да не е отминала, за Сърбия остават пет ключови въпроса, подчертават в редакцията на електронното издание на белградския Blic, цитиран от "Фокус".

1) Какво да кажем за ЕС?

Посещението на Путин само по себе си не е непреодолим проблем за отношенията между Сърбия и Европейския съюз, но е по-трудно да се обясни грандиозността на неговото посрещане. Имайки предвид сътрудничеството между Сърбия и Русия, трудно е да си представим, че преди всичко балтийските страни и Полша, които треперят от имперската политика на Русия и „спомените от Студената война", ще проявят разбиране за същественото сближаване на Сърбия със ЕС. Какво ни остава в този случай? Има надежда, че отношенията между Русия и ЕС в крайна сметка ще се подобрят. В един посложен вариант Сърбия може да се опита да се възползва от близостта си с Русия като вид натиск върху ЕС: ако не ни искате, други ни искат. Но това е рискован ход с непредвидими последствия.

2) Струва ли си руската икономическа помощ?

Сърбия се нуждае от помощ и сътрудничество, което може да получи. Русия е огромен и изкушаващ пазар. Вчерашните подписани споразумения и договори, особено тези в железопътния сектор, имат потенциал, поне на хартия. Въпреки това основата на развитието на Сърбия е все още икономическите връзки с ЕС, най-големият ни търговски партньор. Страна, в която средната заплата е малко под 500 евро (Русия), не може да бъде в основата на икономиката на държава, в която средната заплата е малко над 400 евро (Сърбия). Ще прояви ли Сърбия дипломатическа мъдрост и сила за установяване на икономически отношения с ЕС и в същото време да използва близостта си с Русия и потенциала на руския пазар?

3) Какво ще стане с руския център в Ниш?

Руснаците го наричат хуманитарен център, а западните сили - шпионска база. Ключов дипломатически и политически въпрос в триъгълника Сърбия-Русия-НАТО, който не беше публично споменат по време на посещението на Путин. Интересно съвпадение. Сръбският президент Александър Вучич досега се съпротивляваше упорито и силно на настояването на Москва, че на работниците на руския център в Ниш трябва да се даде дипломатически статут. Колко повече може да нарасне натискът на Русия?

4) Колко разделена е Сърбия?

Не е проблем, че Сърбия е разделена на проруско мнозинство и прозападно малцинство. Проблемът е, че разделението достига до черните дълбочини на отворена, сляпа омраза към съперничещия блок. Реалността е, че Сърбия ще трябва да се примири с биполярния си характер, ако иска да продължи напред. Което не означава, че трябва да се предадем. Вече взимаме най-доброто от емоционалните отношения с Русия и практическата връзка със САЩ и Европейския съюз. Компромис! И предпоставка за това е ключовите фигури на двете усукани течения да развиват поне минимално ниво на съществено разбиране за мотивацията на другата страна.

5) Къде е, какво прави гражданската опозиция?

Опозиционната „Двери“ и Народната партия на Вук Йеремич бяха разочаровани от посещението на Путин, но само защото не бяха на мястото на Вучич. Мълчанието на лидерите е онова, което остана от гражданската опозиция. В отсъствието на левицата и центъра, сръбската политическа сцена се премести вдясно. Сърбия се нуждае от стабилност и баланс, което означава ясно дефинирани политически течения, основани на идеята за умерена левица и граждански център. И не само дефинирани, но и силни; опции, които имат идеали и не се страхуват да ги покажат.  

Почина Иван Вуцов

http://www.moreto.net/novini.php?n=389661

Почина една от легендите на българския футбол Иван Вуцов. Смъртта го застигна на 79-годишна възраст. Вуцов е носил екипите на Ботев (Пловдив), Левски и Академик (София). В кариерата си на треньор е бил начело на "сините", Спартак (Плевен), националния отбор на България, Славия, Локомотив (Пловдив), Спартак (Варна), Хайдук (Сплит) и Арис.

Горещините в Австралия вече топят асфалта по магистралите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7250960

Горещините в Австралия вече топят асфалта по магистралитеГорещата вълна в Австралия, навлезе днес в шестия си ден, чупейки температурни рекорди, а настилката на пътищата започна да се топи, предаде ДПА. В Уочоуп, на 373 км северно от Сидни, асфалтът на главната магистрала започнал да се топи. Пътните работници охлаждат настилката с вода, за да не залепват гумите на автомобилите, съобщи местният в.

Италия въведе минимален гарантиран доход от 780 евро

http://www.cross.bg/evro-dohod-dvete-1594183.html

/КРОСС/ Италианското правителство на популисткото движение "5 звезди" и крайнодясната "Лига" одобри драстични реформи в социалната и пенсионната система в държавата, с каквито обещания двете формации успяха да спечелят изборите миналата година, предаде Ройтерс. Социалните нововъведения предвиждат гарантиран минимален доход от 780 евро месечно на всички италианци, които живеят под прага на бедността и нямат недвижима собственост. Семейният такъв "граждански доход" за двама възрастни с едно дете е 1080 евро, а с три деца - 1280 евро. Това ще струва на бюджета на Италия 7 милиарда евро тази година - далеч под 17-те милиарда, които бяха обещавани преди изборите. Но лидерът на "5 звезди" и вицепремиер Луиджи ди Майо отбеляза, че така все пак ще бъдат спасени над 5 млн. бедни италианци. Пенсионната реформа, която пък беше обещавана от "Лигата", предвижда отмяна на увеличението на минималната възраст за пенсиониране, която в момента е 67 години. Според новите правила право да излязат в пенсия италианците ще имат, когато сумата на възрастта и трудовия им стаж достигне 100. За да влязат в сила реформите, трябва да ги одобрят двете камари на парламента в Рим.  

Унгария подкрепя България в протеста срещу пакета „Мобилност“

https://www.eurochicago.com/2019/01/paketa/

И двамата министри са единодушни, че в този си вид пакетът „Мобилност“ нарушава правилата на европейския пазар, като за предлог се използва въпросът със защитата социалните права на шофьорите. „Ако един бизнес е по-конкурентноспособен от друг, ако българските и унгарските превозвачи, например, са по-конкурентноспособни, защо те да не бъдат наемани в Европа“ - заяви Екатерина Захариева. „Ние смятаме, че предложенията по пакета „Мобилност“ са срещу европейските ценности и договори. Това, което ни тревожи, е че западноевропейците не приемат, че има икономически сфери, където централноевропейците са по-конкурентноспособни“ - каза Петер Сиярто.

97-годишният принц Филип катастрофира

http://clubz.bg/78405-97_godishniqt_princ_filip_katastrofira

Деветдесет и седем годишният принц Филип, съпруг на кралица Елизабет Втора, остана невредим след автомобилна катастрофа в близост до двореца Сандрингам хаус в източната част на Великобритания, предаде Ройтерс.

Инцидентът станал около 3 часа следобед местно време в четвъртък на път близо до Сандригам хаус, който се намира в Норфолк, съобщи полицията, цитирана от Си Ен Ен. Катастрофата ставала в момент, когато принцът излизал от страничен път, за да се качи на главния, съобщава Би Би Си. Според очевидец Филип бил видимо шокиран от случилото се.Снимки от местопроизшествието показват колата на съпруга на Елизабет Втора - "Ленд Роувър" - да лежи на едната си страна.

От друга снимка се вижда, че автомобилът е претърпял сериозни повреди при лявата предна врата - до мястото на шофьора.

Другият шофьор, участвал в катастрофата, е имал порезни рани, докато жената, която е била с него в колата, е имала нараняване на ръката. И двамата са получили помощ в болница, след това са били изписани, събощиха от полицията.

И двамата шофьори са били тествани с дрегер. Принц Филип също е бил прегледан от лекар в Сандрингам хаус, където в момента той и кралицата пребивават.

Мястото на инцидента.

След инцидента в медиите беше повдигнат въпросът дали принцът, който след пет месеца ще отбележи 98-годишния си рожден ден - трябва все още да шофира.

Във Великобритания водачите над 70 г. са задължени да подновяват шофьорските си книжки на всеки три години. Според източник близък до британската корона, на който се позовава Си Ен Ен, принц Филип има шофьорска книжка и е минал всички необходими процедури, окито се изискват от закона, за да я поднови и тя е съвсем редовна.

Периодично се появява обсъждане на въпроса дали не трябва да се въведат ограничения за шофьорите над определена възраст. 

Труп на обгоряло бебе плаши в Габраво, задейства се...

http://www.struma.com/sinya-lampa/trup-na-obgoryalo-bebe-plashi-v-gabravo-zadeistva-se_144521/

Полицията в Габрово разследва смъртта на 18-месечно бебе с изгаряния. Сигналът за инцидента бил подаден в сряда вечерта около 21:00 ч.

Пристигналите на място полицаи установили, че малкото момиченце е починало, вследствие на тежки изгаряния Засега е ясно, че родителите му го оставили за кратко на грижите на свои приятели. Те са отведени в полицията./blitz.bg

Преглед на икономическите теми в печата, 18 януари

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-18-януари_l.a_i.768461_at.1.html

"Искат нов закон за земеделските кооперации" Приемането на такъв документ е наложително, заяви председателят на НСЗКБ Явор Гечев За...

Деца карат ски на Банско за 1 лв. в Световния ден на снега

https://www.24chasa.bg/region/article/7250962

Деца карат ски на Банско за 1 лв. в Световния ден на снегаНа 20 януари - неделя Банско отново ще бъде част от Световния ден на снега. Празникът събира любителите на планината, снега и зимните спортове в целия свят, а първият планински курорт в България ще се включи в него с много забавления за цялото семейство. Надуваем замък, топли напитки, музика и лакомства очакват гостите на Бъндеришка поляна.

Удължават грипната ваканция на учениците до 22 януари включително

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/UKLrPeDyV64/

dsc_1308Грипната епидемия в област Бургас остава. Ваканцията за учениците във всички 13 общини се удължава до 22 януари включително. Това е решението на Регионалния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания /ОРЗ/, който заседава днес в Областна администрация Бургас.

По думите на експертите от РЗИ броят на заболелите се е увеличил и за първите четири дни на тази седмица е 190,44 % или 386 случая спрямо наблюдаваното население.

Остават в сила всички противоепидемични мерки: детските градини продължават да работят при  „засилен филтър” – ограничава се достъпът на родители, преустановяват се плановите операции, свижданията, консултациите на здрави бременни жени и деца, както и всички профилактични прегледи и имунизации.

Щабът ще заседава отново на 25 януари, когато ще стане ясно дали епидемията ще бъде прекратена.

В заседанието участие взеха областният управител на област Бургас Вълчо Чолаков, кметът на Бургас Димитър Николов,  зам.-областният управител Севдалина Турманова,  зам. кметът на Бургас д-р Лорис Мануелян, представители  на РЗИ Бургас, Регионалното управление по образование , ръководителите на Центъра за спешна медицинска помощ, Регионалната здравна каса, представители на болнични заведения и други институции.

 

Тежката трихинелоза застрашава сърцето, мозъка, белия дроб

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7250507

На едно от първите места сме в ЕС, и сега има взривове. За взривове на трихинелоза и повишено внимание към безопасността на дивечовото месо и домашното свинско предупреди Министерството на здраевеопазването. България заема едно от водещите места по заболяемост от трихинелоза - пред нас са Полша и Румъния.

Най-малко 21 души загинаха при атентат в Богота, десетки са ранени

https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/01/18/3376780_nai-malko_21_dushi_zaginaha_pri_atentat_v_bogota/?ref=rss


Броят на убитите при атентата срещу полицейска академия в Богота вчера е достигнал 21. Ранени са 68 души при атаката с кола бомба, предаде "Франс прес", като се позова на комюнике на полицията в колумбийската столица, пише БТА.<br /><br />Сред загиналите е жена от Еквадор. Ранени са един еквадорец и двама панамци, съобщи ДПА, цитирайки официални данни. Колумбийските власти обявиха тридневен траур и ще засилят граничния контрол и проверките по пътищата, водещи към...

Европарламентът иска повече средства от ЕС за извеждане от експлоатация на АЕЦ в България

https://www.dnevnik.bg/evropa/evropeiski_parlament/2019/01/18/3376777_evroparlamentut_iska_poveche_sredstva_ot_es_za/?ref=rss


Европейският парламент прие вчера позицията си за извеждането от експлоатация на ядрени съоръжения в България и Словакия, предаде пресслужбата на институцията.<br /><br />Докладът на Петър Курумбашев (С&Д, България) беше приет с 494 гласа "за" срещу 35 гласа "против" и 32 "въздържал се".<br /><br />Сегашното предложение е следствие от ангажимента на ЕС за финансова подкрепа за извеждането от експлоатация на атомни електроцентрали в...

Детски песнички и Моцарт успокояват децата

http://www.dnes.bg/muzika/2019/01/18/detski-pesnichki-i-mocart-uspokoiavat-decata.399540

Софйиската опера ще посрещне юбилея на програмата за най-малките с торта

"Слободен печат": Македонският парламент прие закон за предотвратяване на корупцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/7250944

"Слободен печат": Македонският парламент прие закон за предотвратяване на корупциятаМакедонският парламент с 81 гласа "за" прие вчера следобед по съкратена процедура закон за предотвратяване на корупцията и конфликт на интереси, съобщава вестник "Слободен печат". Министърът на правосъдието Рената Дескоска каза, че пред депутатите е качествен европейски закон, в който са включени препоръките на Европейската комисия, предава БТА.

Шофьор блъсна пешеходец и избяга

http://budnavarna.bg/43285-shofor-blasna-peshehodets-i-izbyaga-2/

На 17.01.,около 01:15 часа, в гр. Варна, на кръстовището на ул. “Младежка” и ул. “Тихомир”, е възникнало ПТП, научи BudnaVarna.bg.

Водачът на неизвестно МПС, по време на движение, блъска пешеходец, който пресича платното за движение.

Вследствие на инцидента мъжът (33 г.) е получил контузни наранявания, прегледан е и освободен, без опасност за живота.

Материалът Шофьор блъсна пешеходец и избяга е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Ето как умереното гладуване може да ни помогне

https://www.vesti.bg/lyubopitno/eto-kak-umerenoto-gladuvane-mozhe-da-ni-pomogne-6091067

Изследването е извършено с мишки, които приемали храна в рамките на 24-часови периоди

Нови ограничения! Караме с 30 км/ч в града и 80 км/ч извън него

http://www.struma.com/obshtestvo/novi-ogranicheniya-karame-s-30-km-ch-v-grada-i-80_144520/

Ако водач причини катастрофа в завой, държавата иска книжката му да се отнема веднага

Намаляват максимално разрешената скорост в градовете и по първокласните пътища. Нови правила за пътна безопасност, одобрени от правителството, ще увеличат и часовете на шофьорските курсове.

Скоростта, като сигурен причинител на много катастрофи, е поставена под контрол в намеренията на държавата. Конкретно: вътрешното министерство предлага по първокласните пътища да се движим с 80 км/ч, а не както сега - с 90. Аргументът: всеки километър по-бавно движение намалявал жертвите с 4-5%,...

Продължава

Момчил Неков: 3000 % ръст на вноса на ориз от Мианмар в ЕС за 5 години, България трябва да предоставя обвързана подкрепа

https://frognews.bg/novini/momchil-nekov-3000-procenta-rast-vnosa-oriz-mianmar-5-godini-balgariia-triabva-predostavia-obvarzana-podkrepa.html

Страсбург, 18.01.2019 г. „Налагане на мито от 340 лева на тон, считано от днес, на ориза от Мианмар и Камбоджа е добра новина за европейските и българските оризопроизводители. Ръстът от 3 000 % за пет години при вноса, по-конкретно от Мианмар, е огромен и опасен прецендент. Тази тенденция е позната от години на европейските оризари, за съжаление, и те плащат цената.“

Детето в Габрово починало от травма на главата и кръвоизлив

https://www.24chasa.bg/novini/article/7250953

Детето в Габрово починало от травма на главата и кръвоизливТравма в тилната част на главата и кръвоизлив под меките и твърдите мозъчни обвивки е причината за смъртта на момиченцето в Габрово, сочат резултатите от извършената аутопсия на трупа на бебето, научи "24 часа". Трамвата е получена няколко часа преди майката на детето на годинка и 7 месеца да подаде сигнал, че то е с изгаряния и в тежко състояние.

Берлин намекна за нужда от повторно отваряне на споразумението за Brexit

https://www.investor.bg/evropa/334/a/berlin-namekna-za-nujda-ot-povtorno-otvariane-na-sporazumenieto-za-brexit-275532/

Според външния министър Хайко Маас за тази цел обаче е необходимо съгласието на всички 27 държави членки

ТОТАЛЕН ШОК: 1136 лв. сметка за ток за жилище от 40 кв.м

https://pik.bg/тотален-шок-1136-лв-сметка-за-ток-за-жилище-от-40-квм-news812735.html

ТОТАЛЕН ШОК: 1136 лв. сметка за ток за жилище от 40 кв.м

Над 1000 лв. сметка за ток. Такава фактура е получила жителка на плевенското село Върбица. Тя обитава едва 40 кв.м. площ. Огромната сметка идва след извършен ремонт на електромера.

"Лятото плащахме около 80 лв. Ноември месец платихме 130 лв., а декември - 426 лв. Разбрахме, че нямаме нощна тарифа, понеже сме с трифазен ток. Ходих в ЧЕЗ и го узаконих. Очаквах, че повече няма да имаме подобни проблеми”, разказа за неволята си по Нова телевизия Весислава Хотова.

Тя допълни, че веднага след като е получила новата фактура от 1136 лв., е отишла до ЧЕЗ, за да провери какво точно се случва. По думите й, оттам й обяснили, че е нормално през зимния период да имат по-големи сметки. От компанията заявяват още, че жената трябва да подаде съответните документи, за да може електромерът да бъде проверен от специалист.

"Пуснах заявление и ми казаха, че до седем работни дни ще дойдат и ще проверят дали е станала някаква грешка. Ако те кажат, че всичко е наред, мога да изисквам проверка от друга лаборатория”, допълва Весислава.

От енергийната компания заявиха, че ще възстановят парите на жената, ако се установи, че електромерът не отчита правилно. Те са категорични обаче, че отчитането се следи от GPS система и се прави снимков материал на електромерите, които са извън къщите. Предсои проверка по случая.

Накараха 97-годишният принц Филип да духа на дрегер, не е пил преди катастрофата

https://offnews.bg//sviat/nakaraha-97-godishniat-printc-filip-da-duha-na-dreger-ne-e-pil-predi-695739.html

97-годишният съпруг на британската кралица Елизабет II, принц Филип, който вчера катастрофира с автомобил недалеч от кралското имение, е бил подложен на алкохолна проба от британската полиция.

Определянето на концентрация на алкохол в кръвта е задължителна процедура при пътно-транспортни произшествия.

Оказало се е, че възрастният принц обаче не е употребил алкохол, установила проверката, дрегерът е дал отрицателно показание.

Свидетели на катастрофата разказват, че той е бил в съзнание, не е имал никакви наранявания, но бил много изплашен. Двете жени в другата кола, участвала в инцидента, са получили охлузни и прорезни рани и са били откарани в болница, откъдето след преглед са освободени за домашно лечение.

През 2017 г. принц Филип официално се оттегли от обществените си задължения в качеството си на представител на британската монархия.

Съпругът на кралицата ще навърши 98 години на 10 юни.

Анита Мейзер обжалва присъдата си за убийство

http://www.moreto.net/novini.php?n=389658

Върховният касационен съд ще гледа делото срещу Анита Мейзер. Скандалната миска обжалва наложените й присъди за убийство по непредпазливост на съпруга й и за предлагането на подкуп на разследващ полицай. Тя трябва да изтърпи три години затвор за причинената смърт на 39-годишния културист Николай Димов.

Деца раждат деца, министър залага на нова стратегия да се бори с проблема

https://www.actualno.com/society/deca-rajdat-deca-ministyr-zalaga-na-nova-strategija-da-se-bori-s-problema-news_716912.html

Факт е, че мерките явно не са били ефективни. Това заяви социалният министър Бисер Петков във връзка със случая, при който малолетна роди второ си дете. Случаят е от Лом, а бащата беше осъден на половин година затвор. Доколкото знам, предприети са действия момичето да бъде изведено от тази среда, подчерта социалният министър. Петков цитира данни, че над 3000 деца годишно се раждат от деца. Той припомни, че от тази седмица е публикувана за обществено обсъждане Национална стратегия за детето с хо

Две години управление на Доналд Тръмп – Икономически успех или хаос?

https://www.24chasa.bg/novini/article/7245396

Две години управление на Доналд Тръмп – Икономически успех или хаос?Съвсем скоро – на 20 януари 2019 г. – ще се навършат две години от встъпването в длъжност на Доналд Тръмп като 45-ти президент на САЩ. По време на предизборната кампания той бе считан за антисистемен играч както в рамките на Републиканската партия, така и от останалите участници в политическия живот на страната.

Парламентът прие на първо четене Закона за социалните услуги

//dariknews.bg/novini/bylgariia/parlamentyt-prie-na-pyrvo-chetene-zakona-za-socialnite-uslugi-2142921

Парламентът прие на първо четене Закона за социалните услуги. Това е третият и последен закон, за който настояваха майките на деца с увреждания.
 
 Законопроектът предвижда право на социални услуги да имат всички нуждаещи се хора в България. Въвежда с

Политолог: Президентът се лута, не знае накъде да тръгне

https://frognews.bg/novini/politolog-prezidentat-luta-znae-nakade-tragne.html

И занапред очаквам от президентската институция повече от същото. Ситуационният конфликт между правителство и президентство и отиграване на ситуациите за краткосрочни дивиденти ще продължат. Около конфликта ще се градят предизборни стратегии.

Екатерина Захариева: Има голям шанс "Турски поток" да мине през България

http://www.cross.bg/bulgariya-zaharieva-taka-1594182.html

/КРОСС/ България има интерес и прави всичко възможно втората тръба на „Турски поток" да мине през България - България-Сърбия и Унгария и смятам, че посланието, което може да видим след посещението на Владимир Путин в Сърбия вчера, смятам, че е добре. Мисля, че има много голям шанс тръбата да мине и през България. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи. Разбира се, българските власти, българското Министерство на енергетиката отдавна работят по този въпрос, българския премиер също, така че смятам, че имаме добри шансове, добави тя. Българския стремеж е да имаме максимално много пътища и източници на доставка на газ - колкото повече имаме, толкова по-ниска се очаква да бъде и цената за българската икономика, каза още вицепремиерът. Има покана към Путин да посети България от българския премиер и президент, но нямаме потвърждение за дати, каза още Захариева. По темата за това, че етническите българки в Сърбия ще могат да пишат имената си с женски окончания, външният министър коментира, че това е било желание на нашите сънародници там, а и българската държава работи със сръбското правителство, със сръбския президент отдавна за това решение. Това е една добра новина каза още Захариева и добави, че все пак решението е пожелателно, а не задължително за българите в Сърбия. По темата за Брекзит външният министър коментира, че нещата във Великобритания са мъгливи

Екатерина Захариева: Има покана към Владимир Путин за посещение

http://www.cross.bg/zaharieva-bulgariya-bulgarskiya-1594182.html

/КРОСС/ „Има покана към Владимир Путин да дойде в България. Тя е отправена и от българския президент, и от българския премиер, но все още няма уточнена дата". Това обяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването „Тази сутрин". България има интерес и прави всичко възможно втората тръба на „Турски поток" да мине през България - България-Сърбия и Унгария и смятам, че посланието, което може да видим след посещението на Владимир Путин в Сърбия вчера, смятам, че е добре. Мисля, че има много голям шанс тръбата да мине и през България. Това каза още Екатерина Захариева. Разбира се, българските власти, българското Министерство на енергетиката отдавна работят по този въпрос, българския премиер също, така че смятам, че имаме добри шансове, добави тя. Българския стремеж е да имаме максимално много пътища и източници на доставка на газ - колкото повече имаме, толкова по-ниска се очаква да бъде и цената за българската икономика, каза още вицепремиерът. Има покана към Путин да посети България от българския премиер и президент, но нямаме потвърждение за дати, каза още Захариева. По темата за това, че етническите българки в Сърбия ще могат да пишат имената си с женски окончания, външният министър коментира, че това е било желание на нашите сънародници там, а и българската държава работи със сръбското правителство, със сръбския президент отдавна за това решение

Учени откриха тленни останки от загадъчен древен човек

https://www.24chasa.bg/novini/article/7250939

Учени откриха тленни останки от загадъчен 
древен човекКитайски учени откриха тленните останки от малко дете, което е живяло преди 100-200 хиляди години и у което са започнали да поникват постоянни зъби, съобщи сайтът Сайънс нюз. Става въпрос за най-древната подобна находка в Източна Азия, предаде БТА. Фосилизираната горна челюст на детето на 6,5-годишна възраст включва 7 поникващи постоянни зъба.

ЛЮБОВЕН хороскоп за 19-20 януари

https://www.actualno.com/curious/luboven-horoskop-za-19-20-januari-news_716929.html

Овен Истината е, че през почивните дни ще бъде трудно да се устои на вашия магнетизъм. Половинката ви определено ще се почувства запленена от вас, както и напълно непознати представители на силния пол, което може да се окаже повод за ревност. Телец Очакват ви хубави дни, Телци! Предстои ви да откриете неподозирано привличане с половинката - както сексуално, така и духовно. Може би сте позабравили първоначалната страст от началото на връзката си, но през уикенда всичко ще си дойде на мястото.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване