САЩ: Атаката в Манбидж вероятно наистина е дело на "Ислямска държава"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7250808

САЩ: Атаката в Манбидж вероятно наистина е дело на "Ислямска държава"Правителството на САЩ смята, че ислямистката група "Ислямска държава", която пое отговорността за нападението в сирийския град Манбидж, при което загинаха четирима американци, вероятно наистина е отговорна за извършването му, но все още не е достигнало твърдо заключение, предаде Ройтерс, като цитира два източника в правителството.

Стотици поляци се поклониха пред ковчега на убития кмет на Гданск

https://dnes.dir.bg/svyat/stotitsi-polyatsi-se-pokloniha-pred-kovchega-na-ubitiya-kmet-na-gdansk

Павел Адамович беше един от 11 полски кметове, на които бяха издадени фалшиви смъртни актове от крайнодясна групировка през 2017 г.

Зимбабве: без валута, но с валутна криза

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288686_%D0%97%D0%B8%D0%BC%D0%B1%D0%B0%D0%B1%D0%B2%D0%B5%3A+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%83%D1%82%D0%B0%2C+%D0%BD%D0%BE+%D1%81+%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%83%D1%82%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0

 Недостигът на чуждестранна валута доведе до дълги опашки за гориво, хляб и лекарства и тласна цените нагоре. В понеделник в южноафриканската страна избухнаха протести, прераснали в насилие и довели до жертви, след като правителството увеличи над два пъти цените на бензина до 3,31 долара за литър през уикенда. Това е най-високата цена в света, според данни на GlobalPetrolPrices.com, пише в свой анализ Bloomberg, цитиран от БТА.

Проблемът се корени в решението на Зимбабве да се откаже от собствената си валута преди десетилетие и да приеме кошница от чуждестранни валути, сред които най-широко използваната е щатският долар. Централната банка започна да печата "квази-долари", за да финансира умопомрачителните държавни разходи.

 

Резултатът е объркана система от валутни курсове, като от потребителите се изискват различни цени в зависимост от това дали плащат с истински долари, електронни пари или с така наречените облигационни бележки, макар правителството да настоява, че трите разплащателни средства имат еднаква стойност. Самото то обаче поставя под въпрос това твърдение, заявявайки, че чужденците все още могат да купуват гориво по старата цена от 1,32 долара за литър срещу долари кеш.

"Действа система от дим и огледала", посочва Стивън Бейли-Смит, старши икономист в датската копания за управление на активи Global Evolution Funds AG, която инвестира в цяла Африка.

"Тя затруднява изключително много опитите да се разбере истинското състояние на икономиката", посочва той.

Кризата е голям проблем за президента Емерсън Мнангагва, 76-годишен бивш шеф на разузнаването, който при изборната си победа през юли миналата година обеща на зимбабвийците по-добри времена. Това бяха първите избори, след като дългогодишният управник на страната Робърт Мугабе, при когото икономиката започна упадъка си, бе свален от власт с военен преврат в края на 2017 година. Мнангагва бе приближен на Мугабе и действаше като негов вицепрезидент.

Финансовият министър Мтхули Нкубе заяви на 11 януари, че до една година ще въведе нова валута. Той обаче представи малко подробности, освен че централната банка натрупва резерви, които обаче в момента едва биха могли да покрият вноса за две седмици. Министърът се опитва и да преструктурира многостранни задължения, по които бе обявен дефолт, на стойност милиарди долари, така че Зимбабве да може да получава нови международни кредити.

Докато насилието заливаше улиците, Мнангагва се отправи към Русия. Планира се също да посети Казахстан, Беларус и Азербайджан, преди да отлети към Световния икономически форум в Давос, Швейцария, по-късно този месец в опит да привлече инвестиции.

Задушаване

Междувременно много зимбабвийски производители затварят врати. Главният изпълнителен директор на Surface Wilmar, най-големия производител на олио, каза в интервю миналата седмица, че не е имал друг избор освен да затвори компанията, тъй като не е успявал да намира по 6 милиона долара месечно, необходими за плащане на доставчиците.

"Производителите се задушават и освен ако нещо не се случи бързо, можем да станем свидетели как цялата страната ще бъде блокирана", отбеляза Сифелани Джабангве, ръководител на Конфедерацията на зимбабвийската промишленост, пред медии на 10 януари.

Най-голямата пивоварна компания в страната Delta Corp. Ltd., която е 40% собственост на Anheuser-Busch InBev SA/NV сключи сделка с правителството миналия месец да получи повече валута от централната банка за внос. В замяна тя се отказа от плановете да отказва плащания в облигационни бележки или електронни долари, известни като Real Time Cross Settlement Ц RTGS. Много компании обаче все още предлагат отстъпки, понякога стигащи до 70%, ако клиентите им платят в истински долари.

"Улична лавка"

"Тези дни всички управляват бизнеса си като улична лавка", разказва Елифас Уабата, който продава автомобилни части в столицата Хараре.

"Дори големите вериги за търговия на дребно. Само предложи да платиш кеш и цената ще падне главоломно", допълва той.

Облигационните бележки сега се търгуват на черния пазар при курс 3,2 за долар, според ZimBollar Research Institute в Хараре. Една единица RTGS пък струва дори още по-малко.

Напрежението се разпростира и на финансовите пазари, тъй като местните жители се устремяват към ценните книжа в опит да се защитят от ценовите повишения. Макар според официалната статистика инфлацията да е около 31%, Стив Ханке, професор по приложна икономика и експерт по хиперинфлацията от университета "Джон Хопкинс" в Балтимор, я изчислява много по-високо - 186%.

Основният фондов индекс на Зимбабве е нараснал със 72% от миналия март, което може да се окаже най-силният растеж в света. Чуждестранните инвеститори, които срещат затруднения да изтеглят парите си от страната заради капиталовия контрол, са отписали активите си до по-реалистични равнища. Те преценяват колко големи са изкривяванията в цените, отчитайки разликата между котировките в Хараре и в Лондон на Old Mutual Ltd., най-голямата застрахователна компания в Африка. В момента ценните книжа в Хараре се котират 4,9 пъти по-високо от тези в Лондон, изчислено в долари, като разликата се е удвоила през последните шест месеца.

Според професор Ханке, Зимбабве трябва да се придържа към долара, защото няма да бъде способна да защити евентуална нова валута, като изтегли облигационните бележки и RTGS. Правителството може да постигне това като приема плащания, включително за данъци, в тези два инструмента при същия курс като долара. По този начин отстъпките, правени за плащания в долари, бързо ще се свият до около 5 или 10%, убеден е експертът.

Бейли-Смит от Global Evolution Funds AG обаче твърди, че правителството трябва да ограничи разходите си и да работи бързо по създаването на нова валута. То може да породи доверие в паричната единица, като използва допълнителни резерви и повиши лихвите - инструмент, до който не може да прибегне, докато използва долара.

"Доларизацията на Зимбабве не е достатъчно оптимално решение. Те трябва да имат валута, която да позволява гъвкаво използване на паричната политика", допълва той. 

/БТА/

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Магдалена Иванова

Големите курорти отбелязват Деня на снега с безплатни уроци по ски през уикенда

https://www.dnevnik.bg/sport/2019/01/18/3375868_vitosha_shte_otbeleji_svetovniia_den_na_snega_s/?ref=rss


Големите зимни курорти в България ще отбележат Световния ден на снега с безплатни уроци, състезания и атрактивни демонстрации. Боровец ще открие програмата в събота, а събитието на Витоша и Пампорово ще се проведе в неделя.<br /><br />Началото на Боровец ще бъде дадено в 10 ч., като последното занимание за деца започва в 14 ч. Инструктори от "Бороспорт" ще водят безплатни уроци по ски и сноуборд, а организаторите обещават игри и забавления за цялото семейство.<br...

Честваме Атанасовден!

https://frognews.bg/novini/chestvame-atanasovden.html

На 18 януари църквата отбелязва Атанасовден. Както Антоний, така и Атанасий не спадат към групата на българските светци, но народът ги е възприел като свои след приемане на християнството. И двамата светци са родени в Древен Египет.

Холандската Phillips затваря завод за бебешки продукти заради Brexit

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288685_%D0%A5%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+Phillips+%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%8F+%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%B4+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8+%D0

 Холандската компания за медицински продукти Phillips обяви по-рано днес, че възнамерява да закрие своя завод за бебешки продукти във Великобритания заради хаоса около Brexit, като по този начин ще остави без работа стотици свои работници, съобщава Sky News. Компанията е притеснена от възможността за излизане на Обединеното кралставо от пределите на Европейския съюз (ЕС) без сделка, но подчерта, че все пак това не е единствената причина.

Phillips е взела това решение само 48 часа след като британският парламент отхвърли чрез гласуване предложението на премиера Тереза Мей, което беше одобрено от Брюксел.

Във Великобритания Phillips разполага с повече от 1500 работника, като в момента, онези служители, които ще бъдат засегнати от промените, извършват консултации с ръководството за евентуално съкращение.

По статията работи: Аспарух Илиев

Най-важното от Варна във вчерашния 17 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=389642

Няма да има грипна ваканция за учениците във Варна Грипна ваканция и епидемия във Варна няма да има засега. Това реши на днешното си заседание Областната комисия за борба с острите респираторни заболявания и грипа в морската столица, предаде репортер на Moreto.

Бивш здравен министър: Тече процес на подмяна на общественото здравеопазване с частно

https://www.actualno.com/healthy/bivsh-zdraven-ministyr-teche-proces-na-podmjana-na-obshtestvenoto-zdraveopazvane-s-chastno-news_716892.html

Тече процес на подмяна на общественото здравеопазване с частно. Здравната ни политика е пълен провал. Това заяви  председателят на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване и бивш министър на здравеопазването д-р Мими Виткова. Липсва анализ, как се образуват цените на клиничните пътеки уточни д-р Виткова пред радио "Фокус" и добави, че 50 % от разходите за лечение идват от джоба на пациентите и тенденцията е те да нарастват. „Това се с

Кабинетът на Мей: Организирането на втори референдум ще отнеме близо година

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288684_%D0%9A%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%9C%D0%B5%D0%B9%3A+%D0%9E%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1

 Организирането на втори референдум за членството на Великобритания в Европейския съюз ще отнеме около година. Това се казва в официален правителствен документ, представен вчера на депутати, заяви източник от канцеларията на премиера Тереза Мей. По-рано говорителка на Мей каза пред репортери, че документ от една страница е бил показан на депутати по време на срещи, целящи намиране на начин да се придвижи напред процедурата по излизането от ЕС.

По димите на говорителката документът е бил "илюстративен и нашата позиция, разбира се, е, че няма да има втори референдум".

Мей има днес срещи с депутати от всички партии в опит да намери изход от задънената улица с Брекзит, след като планът, който бе договорила с ЕС, бе категорично отхвърлен от парламента във вторник.

Въпреки че Мей многократно отхвърли идеята за втори референдум, кампанията за организиране на такова допитване се радва на подкрепата на някои депутати.

 

/БТА/

По статията работи: Аспарух Илиев

На преговорите в Женева САЩ предявиха ултиматум на РФ за унищожаване на ракетите 9М729

http://pogled.info/svetoven/na-pregovorite-v-zheneva-sasht-predyaviha-ultimatum-na-rf-za-unishtozhavane-na-raketite-9m729.100428

/Поглед.инфо/ Позицията на САЩ по време на преговорите по Договора за ликвидацията на ракетите със среден и по-малък обсег в Женева представлява ултиматум, който предполага унищожаване на ракетата 9М729, заяви в сряда ръководителят на МВнР на РФ Сергей Лавров.

Spiegel: Лицето на «жълтите жилетки» вярва в революцията, но не и в отстъпките на Макрон

http://pogled.info/svetoven/Spiegel-litseto-na-zhaltite-zhiletki-vyarva-v-revolyutsiyata-no-ne-i-v-otstapkite-na-makron.100427

/Поглед.инфо/ Медицинската сестра Ингрид Левавассьор, която представлява "жълтите жилетки" във Франция, счита, че Емануел Макрон презира тяхното движение и се отнася към него високомерно. В интервю за германското списание Der Spiegel тя изрази убеждението си, че президентът наистина няма намерение да промени нищо и не трябва да храним никакви илюзии по този повод. Въпреки това във Франция сега се случва революция и нищо няма да бъде същото както преди: животът ще бъде разделен на „преди“ и „след“ „жълтите жилетки“.

Standard Chartered Bank за промените на световния ред към 2030 г.

http://pogled.info/svetoven/Standard-Chartered-Bank-za-promenite-na-svetovniya-red-kam-2030-g.100426

/Поглед.инфо/ Standard Chartered Bank (Международна група с централа в Лондон) публикува прогнозата си за водещите икономики на света към 2030 г. При подготовката на доклада анализаторите са изхождали от предположенията, че след 12 години ще има дълбоки изменения в световния ред.

Африканският съюз призова Конго да отложи обявяването на резултатите от изборите

https://www.mediapool.bg/afrikanskiyat-sayuz-prizova-kongo-da-otlozhi-obyavyavaneto-na-rezultatite-ot-izborite-news288742.html

Африканският съюз призова властите в Конго да отложат обявяването на резултатите от изборите, след като се появи информация, че гласуването може да е било опорочено от измами, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА. Конституционният съд на Конго може да вземе още днес решение по иска за повторно преброяване, внесен от опозиционния лидер Мартин Фаюлу, според когото резултатите са резултат от измама. В изявлението на Африканския съюз се съобщава, че държавните и правителствени ръководители на страните от континента са приели да изпратят по спешност делегация на високо равнище в Конго, "за да се постигне консенсус за излизане от следизборната криза". Има опасения, че оспорването на резултатите може да доведе до насилие в голямата централноафриканска страна, богата на минерални ресурси от ключово значение за производството на смартфони и електроавтомобили, отбелязва АП.

Германия обмисля забрани и за бензинови автомобили

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288683_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D0%B1%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D1%8F+%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8

 Около 2,1 милиона стари бензинови коли в Германия също са заплашени от ограничения на достъпа им до различни градски зони, съобщи Automedia.bg. Основно това са автомобилите, които отговарят на стандартите Euro 1 и Euro 2 и такива, които не покриват нито един от двата стандарта. Най-строги се очакват да са ограниченията във Франкфурт, които ще засегнат и бензинови автомобили, покриващи остарелия вече стандарт Euro 3.

 
Ограниченията на по-старите бензинови автомобили са мотивирани от сериозното количество азотни оксиди, които отделят тези коли.
 
Сред проблемните модели попадат Mercedes W124, BMW 3 серия (Е36), Porsche 964, VW Golf VR6 и др.
 
Германия вече въведе забрана за дизелови автомобили, неотговарящи на стандартите, в редица градове. През 2019 г. ще бъдат сериозно ограничени дизелите в Майнц, Щутгарт, Аахен, Франкфурт и Берлин, като в последните два глада се готви дори забрана за колите със стандарт Евро 5.Факт е, че забраната няма да важи за целите градове. В случая с Берлин, например, съдът определи, че автомобилите с дизелови двигатели със стандарт до Евро 5 няма да бъдат допускани до 11 маршрута в централните части на града.

10 са загинали, а 65 са ранени при атентата с кола бомба в Богота (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7250799

10 са загинали, а 65 са ранени при атентата с кола бомба в Богота (Снимки)Загиналите при вчерашния атентат с кола бомба в полицейска академия в колумбийската столица Богота са най-малко 10, а ранените 65, предаде Франс прес, като цитира информация от министерството на отбраната. Не е ясно колко от загиналите са полицаи. Това е нападението с най-много жертви от 2003 г. насам.

Ердоган при Путин за "Турски поток"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288682_%D0%95%D1%80%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BD+%D0%BF%D1%80%D0%B8+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%B7%D0%B0+%22%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BA%22+

Турският президент Реджеп Тайп Ердоган отива следващата седмица в Москва, за да разговаря с руския си колега Владимир Путин за "Турски поток". Това съобщи президентът на Руската федерация по време на пресконференцията в края на визитата си в Белград днес.Турция иска да изгради отношения с всички свои партньори в Европа, коментира Владимир Путин. Той съобщи, че в същото време ръководството на "Газпром" отива в Брюксел, за да обсъди различни въпроси за сътрудничество, включително и транзит през Украйна. Отчита се растящият обем на газта за европейските потребители - миналата година количествата са били над 200 милиарда кубически метра, каза Путин.

По отношение преминаването на "Турски поток" през България, Сърбия и Унгария Путин заяви, че всичко зависи от държавите, които са членове на Европейския съюз - доколко те са в състояние да защитят своите национални интереси в диалог в Брюксел. Русия е готова да вложи 1,4 милиарда долара в продължението на "Турски поток" в европейските страни чрез Сърбия, каза руският президент. Според него газовото сътрудничество с Белград ще увеличи енергийната безопасност на целия Балкански регион.

Сръбският президент Александър Вучич потвърди, че Сърбия иска да получава руски газ, защото това е най-доброто предложение, което е получила.

20 споразумения за 600 милиона евро се очаква да подпишат до края на деня министрите на Сърбия и Русия. Най-значимото от тях е за близо 200 милиона евро и е за реконструкция на сръбските железници.

Сърбия няма да допусне външна намеса в политиката си, увери Александър Вучич. Гордеем се с това, че сме независима и свободна държава и всички решения се вземат според желанията на сръбските граждани, а не на други държави, каза още Вучич. И допълни: "Ние уважаваме британците, както и другите народи. Но нито британците, нито другите няма да решават за нас каква политика ще осъществяваме. И докато аз съм президент тя ще е такава, каквато в момента реализираме - на свободна и независима държава!"

Путин коментира и ситуацията в Косово като каза, че редица провокации, в това число и решението за създаване на собствена армия, могат да доведат до дестабилизация на Балканите.

Сръбският президент съобщи, че Белград получава от Русия още 5 милиона евро за възстановяването на катедралния си храм "Св. Сава". Това е поредното дарение от руската държава за най-голямата православна църква в Сърбия. Още преди Владимир Путин да кацне в Белград се твърдеше, че той ще завърши визитата си с посещение в катедралата. Това накара десетки хиляди сърби за го чакат часове наред пред катедралата. Путин обаче заяви, че визитата му не включва участие в митинги. Но, разбира се, му е станало много приятно да види толкова топло отношение. Ние знаем как да го ценим, заключи Путин.  

 tandartnews.com

Когато музикалната класика носи награди

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2019/01/18/3376445_kogato_muzikalnata_klasika_nosi_nagradi/?ref=rss


Кои са българските музикални класици, кой е Крали Марко и какво е общото между тях - на този въпрос ще отговорят на 27 януари (неделя) от 11.30 ч. Софийската филхармония под диригентството на Павел Златаров и актьорите Деян и Дарин Ангелови.<br /><br />Концертът в зала "България"- част от образователно-музикалната програма за деца "Фортисимо Фамилия", ще включва изпълнение на произведения от Панчо Владигеров, Марин Големинов и Любомир Пипков.<br /><br...

Тръмп няма да посети Световния икономически форум в Давос

https://www.mediapool.bg/tramp-nyama-da-poseti-svetovniya-ikonomicheski-forum-v-davos-news288741.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп няма да присъства на Световния икономически форум в Давос, предаде ДПА, цитирайки изявление на Белия дом. "От съпричастност с 800-те хиляди велики американски служители, които не получават заплащане и за да гарантира, че неговият екип ще може да окаже помощ при нужда, президентът Тръмп отмени пътуването на своята делегация за Световния икономически форум в Давос, Швейцария", заяви говорителката Сара Сандърс. Очакваше се Тръмп да открие срещата на влиятелните личности в швейцарския планински курорт. На 10 януари той заяви, че няма да присъства, ако частичното прекратяване на работата на федералното правителство продължава, припомня ДПА.

Тръмп отмени пътуване на лидер на демократите, тъй като било "екскурзия"

https://www.mediapool.bg/tramp-otmeni-patuvane-na-lider-na-demokratite-tay-kato-bilo-ekskurziya-news288741.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отложи пътуване на председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Египет, Афганистан и Брюксел, определяйки го като седемдневна екскурзия, предадоха световните агенции. Така той не й позволи да ползва военен самолет. Решението на Тръмп е очевидна разплата за настояването на демократката Пелоси той да отложи речта си "За състоянието на Съюза", планирана за 29 януари, ако към тази дата правителството все още не се е върнало към работа в пълен обем, отбелязва АП. В писмото си Тръмп отбелязва, че пътуването, което той определя като "насочено към връзките с обществеността", трябва да бъде насрочено за след подновяването на работата на правителството, ако иска да ползва военен самолет. "Ако иска да пътува с граждански самолет, това със сигурност е нейно право", добавя президентът в писмото си. Пътуването на Пелоси беше пазено в тайна, защото включва посещение в Афганистан - страна, обхваната от военен конфликт, отбелязва ДПА. В писмото си Тръмп добави, че тя би трябвало да остане във Вашингтон и да преговаря с него за начин за излизане от бюджетната криза, довела до частично спиране на работата на федералното правителство, отбелязва АП. Говорител на Пелоси заяви в отговор, че посещението й в Афганистан е имало за цел посещение на войските и получаване на брифинги по теми, засягащи националната сигурност, от "намиращи се на фронтовата линия" представители на силите за сигурност и разузнаването, предаде Ройтерс. Белият дом потвърди, че и президентът Доналд Тръмп няма да присъства на Световния икономически форум в Давос. "От съпричастност с 800-те хиляди велики американски служители, които не получават заплащане и за да гарантира, че неговият екип ще може да окаже помощ при нужда, президентът Тръмп отмени пътуването на своята делегация за Световния икономически форум в Давос, Швейцария", заяви говорителката Сара Сандърс. Очакваше се Тръмп да открие срещата на влиятелните личности в швейцарския планински курорт. На 10 януари той заяви, че няма да присъства, ако частичното прекратяване на работата на федералното правителство продължава, припомня ДПА. 

Клиничен тест открива възпалителни болести на червата при деца и възрастни

http://www.cross.bg/chervata-zabolyavaniya-fekalen-1594157.html

/КРОСС/ Нов вид изследване на минимално количество фекална проба открива наличието на възпалителни процеси в червата, както при възрастни, така и при деца. Тестът е изключително ценен при диагностиката на чревни възпаления и на заболявания като Болестта на Крон, синдром на раздразненото дебело черво, различни възпалителни заболявания на червата, хроничен улцерозен колит и други. За диагностицирането им обикновено се налага провеждане на една или много фиброколоноскопии, взимане на биопсии от червата, материал за микробиология и други сравнително травмиращи изследвания, които могат да бъдат спестени с провеждането на този нов тест-маркер - изследване на фекален калпротектин. Той може да ориентира лекаря (без да постави диагнозата) при съмнение за подобна болест, при невъзможност за провеждане на колоноскопия, както и при проследяване на активността на заболяването, за ефекта от провежданото лечение или при търсене на болестна активност. Маркерът се увеличава още при тумори, полипи, паразитози, бактериална инфекции и кървене от гастроинтестиналния тракт.От началото на 2019 година изследването на фекален калпротектин се прави в Клинична лаборатория на Болница „Тракия" с апарат от последно поколение на швейцарската компания Buhlmann Laboratories. Апаратът Quantum Blue има собствена, вътрешна контрола за всеки тест- стрип, което гарантира качеството и точността на резултата, обясни началникът на Клинична лаборатория в здравното заведение, д-р Мариела Русева

Ремонт спира водата в кв. "Изгрев"

https://www.actualno.com/sofia/remont-spira-vodata-v-kv-izgrev-news_716794.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в част от кв. „Изгрев“ на 18 януари 2019 г. (петък). Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Фредерик Жолио Кюри“ в кв. „Изгрев“ се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 16:30 ч. на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ул. „Димчо Дебелянов“ от ул. „Антон П. Чехов“ до у

Бивш член на "Алтернатива за Германия" създаде ново крайнодясно движение

https://www.24chasa.bg/novini/article/7250797

Бивш член на "Алтернатива за Германия" създаде ново крайнодясно движениеБивш член на ръководството на германската крайнодясна партия "Алтернатива за Германия" обяви вчера създаването на ново "патриотично движение", предаде Франс прес. Андре Погенбург напусна АзГ миналия петък, упреквайки я, че е твърде умерена. Той изрази надежда, че движението му "Пробуждане на германските патриоти" ще привлече от 6 до 9 процента от

Тръмп спря визита на Нанси Пелоси, била "7-дневна екскурзия"

https://dnes.dir.bg/svyat/tramp-sprya-vizita-na-nansi-pelosi-bila-7-dnevna-ekskurziya

Председателката на Камарата на представителите трябваше да посети Египет, Афганистан и Белгия

Евростат: България е сред страните с най-малко лични лекари в ЕС

https://frognews.bg/novini/evrostat-balgariia-sred-stranite-nai-malko-lichni-lekari.html

България е сред страните с най-нисък дял на общопрактикуващи лекари на 100 000 жители сред страните в ЕС. Това показват данни от анализ на Евростат за броя на първичните изпълнители на медицинска помощ в страните на ЕС през 2017 г.

Пръстените на Сатурн са много по-млади, отколкото се смяташе досега

//dariknews.bg/novini/liubopitno/prystenite-na-saturn-sa-mnogo-po-mladi-otkolkoto-se-smiatashe-dosega-2142858

Пръстените на Сатурн са много по-млади, отколкото се смяташе досега, показва анализът на данните от съвместната американско-европейска космическа сонда Касини. Те са на не повече от 100 млн. години и са се формирали по времето, когато Земята е била обитаван

Алкохолната проба на 97-годишния принц Филип е отрицателна (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/alkoholnata-proba-na-97-godishniia-princ-filip-e-otricatelna-snimki-2142856

Алкохолна проба е била направена на съпруга на британската кралица Елизабет II, принц Филип, който вчера катастрофира с автомобил недалеч от кралското имение.

Miracle escape for Prince Philip, 97

Облачно, но топло време, задържа се така и през почивните дни

https://frognews.bg/novini/oblachno-toplo-vreme-zadarja-taka-prez-pochivnite-dni.html

Днес преди обяд ще е слънчево, но от запад облачността ще се увеличава и до края на деня ще обхване цялата страна.

Пътна обстановка в страната - 18 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=389653

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: Област София: Движението по АМ "Тракия" от 45+900 до км 53+000 и в двете посоки се осъществява с повишено внимание поради констатирани неравности по пътната настилка. Скоростта на движение се ограничава до 90 км/ч.

Децата ще влизат по-лесно в училище, ако там учи брат или сестра

https://www.actualno.com/education/decata-shte-vlizat-po-lesno-v-uchilishte-ako-tam-uchi-brat-ili-sestra-news_716897.html

Ако имате поне две деца, и едното вече учи в дадено училище, то и другото може да започне да учи там. Това предвиждат промените в наредба 10 на Министерството на образованието и науката. Според нея деца с братя или сестри до 12-годишна възраст в същото училище се разпределят в първа група, независимо от постоянния или настоящия им адрес. В първа група при класирането са децата с най-много точки и с най-голям шанс да бъдат приети в желаното училище, посочва в. "24 часа". Още следващат

Природозащитници съдят Франция и Ирландия за бездействие спрямо климатичните промени

https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/01/18/3376528_prirodozashtitnici_sudiat_franciia_i_irlandiia_za/?ref=rss


Природозащитници във Франция и Ирландия започват да водят съдебни дела, за да принудят правителствата си да предприемат по-усилени действия по климатичните промени. Те са мотивирани от важно решение от 2018 г., според което Холандия трябва по-бързо да намали емисиите, за да опази живота и здравето на своето население.<br /><br />През октомври холандски апелативен съд каза, че правителството е "направило твърде малко, за да предотврати опасностите от климатичните промени, и...

Държавният департамент на САЩ е намерил пари за заплатите на дипломатите си

https://www.24chasa.bg/novini/article/7250795

Държавният департамент на САЩ е намерил пари за заплатите на дипломатите сиДържавният департамент каза на всички американски дипломати във Вашингтон и в чужбина да се върнат на работа от следващата седмица и че ще им бъде платено въпреки продължаващата частична парализа на държавната администрация, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. В публикувано в сайта му съобщение до персонала Държавният департамент заяви,

В София пак не се диша заради опасно мръсния въздух

https://frognews.bg/novini/sofiia-pak-disha-zaradi-opasno-mrasniia-vazduh.html

Отново е мръсен въздухът в София и още няколко града. 6 пъти над нормата е нивото на фините прахови частици в отделни райони на столицата тази сутрин.

Министър Бисер Петков: Над 3000 деца годишно се раждат от деца

https://petel.bg/Ministar-Biser-Petkov--Nad-3000-detsa-godishno-se-razhdat-ot-detsa__299468

Кадър: Нова Тв Дори и да са приложени мерки, те не са били ефективни, щом се е стигнало до второ раждане. Това каза в сутрешния блок на Нова...

Див екшън: Автомонтьор заплаши мъж с убийство пред полицията

https://petel.bg/Div-ekshan--Avtomontor-zaplashi-mazh-s-ubiystvo-pred-politsiyata__299467

Автомнтьор спретна грозен екшън пред сградата на полицията в Оряхово, пише BulNews. Без да се притеснява от служителите на реда, той заплашил...

Вижте разказа на един русенец за ужаса от войната в Сирия и за условията в затвора

https://petel.bg/Vizhte-razkaza-na-edin-rusenets-za-uzhasa-ot-voynata-v-Siriya-i-za-usloviyata-v-zatvora-__299469

Кадри БНТ 41-годишен русенец, участник в мисия в Сирия, се завърна благополучно у дома след 40 дни в иракски затвор, разказа БНТ. Димитъ...

Рожденици на 18 януари

http://www.cross.bg/gerb-bivsh-depytat-1594164.html

/КРОСС/ Теменужка Петкова, министър на енергетикатДиана Йорданова, депутат от ГЕРБ в 43-ото НС Марияна Тодорова, депутат от АБВ в 43-ото НС Анна Янева - депутатВалентин Михов - футболен деятелМирослав Севлиевски - политик, бивш министър на енергетикатаНедялко Йорданов - поет, драматург Спас Гърневски - икономист, депупат 44 НС, ГЕРБ, бивш кмет на Пловдив

Докато има държавен ресурс...

https://offnews.bg//ot-vas/dokato-ima-darzhaven-resurs-695700.html

- Не тръгва в България и не тръгва... Навсякъде по света Deloitte избиха рибата с тая услуга, а у нас – нищо. Странно е...

М. К., амбициозен финансов консултант, обичаше редовно да споделя служебни перипетии със своя бивш преподавател, професор Р. М. Да, теорията и практиката често разминаваха пътеките си, но професорът беше видял много и от двете; и по света, и у нас. М. К. се възхищаваше на знанията и уменията му, но най-вече го удивляваше способността му да дава простички обяснения на наглед сложни казуси. Правеше го да изглежда така, че да си кажеш: „Да бе! Как не се сетих веднага..."

В момента младежът разказваше как новата услуга на световния гигант в сферата на финансовото обслужване, чийто служител беше, не се радва на очакваните резултати в България. Свързана предимно с управление на активи, услугата изглеждаше логично и беше икономически издържана, макар механизмите и на работа да звучаха малко сложни за непрофесионалист.

- Вие с кои бизнесмени се срещнахте? – поинтересува се професорът.

М. К. изреди няколко имена. Популярни имена още от едно време. Представители на едрия роден бизнес. Р. М. се усмихна, свали очилата да ги бърше и пое въздух. Събеседникът му беше добър професионалист, много талантлив в своята област, но за някои основни моменти беше прекалено млад, съвсем нормално.

- Цялата работа – започна бавно професорът – идва от разликата в това какво се слага преди думата центризъм, като говорим за различните, основополагащи бизнес философии... Ох... не, зарежи тая работа. Ще караме с примери, ти ще ме разбереш. Между един средностатистически западен бизнесмен и един наш такъв все още има сериозна разлика, когато става въпрос за базов принцип за правене на пари. И цялата работа е, че учебници, изследвания, теории и визии и съответно вашата услуга, която обсъждаме, са насочени към западната, да го наречем, идеология. Презентирайки услугата тук, ти се опитваш да смесиш два свята. Не противоречащи си, но достатъчно различни, принципно различни.

С други думи – когато навремето (някъде около твоето раждане сигурно) Щефан от Австрия е мислил от какъв нов продукт има нужда, да кажем, автомобилостроенето, какво този продукт би донесъл като ползи, как би могъл да го произвежда, да го промотира, да го продава и т.н. и т.н., българинът Стефан е мислил как би могъл да приватизира еди коя си фабрика за консерви за жълти стотинки. Защото братовчед му вече успя да се набута и да приватизира едно предприятие и прогнозите са повече от обещаващи.

Усилията на Стефан са изцяло насочени към това на кого трябва да се бутне нещо, през кого да стане, на кого да се обещае нещо за в бъдеще, кой държавник може да съдейства, кой да бъде притиснат малко и т.н. и т.н. Реализацията на продукцията след това не е проблем, фабриката от десетилетия има установени клиенти в чужбина.

Не ме разбирай погрешно, Стефан не е по-тъп от Щефан! За неговата дейност също се изисква нюх, акъл, въображение, предприемчивост, кураж... Просто говорим за различни „школи", различни източници на печалба. И това нещо е продължавало, разклонявало и израждало през годините. Продължава и днес. Докато например американският строител Дениъл мисли кой парцел ще бъде интересен след 5 години заради новите разширения на транспорта до там; мисли как да го купи, как да го застрои, с кои архитекти да се договори, към каква целева група да го насочи, на какви цени ще го продава, за колко време ще възвърне инвестицията, как ще убеди инвеститорите и т.н. и т.н., българският строител Динко мисли как да спечели поредната обществена поръчка. Онази за цялостен ремонт на 8 детски градини. Онази поръчка, за която е ясно, че печалбата ще е около 110%. 15% под масата на хората, от които зависи – остават чисти 95. Колко бизнеса биха ти донесли подобен ROI? Мисли сам ли да участва или в консорциум е по-добре, за да не се набива на очи на оня, който от скоро е фактор в КЗК, защото двамата не се харесват. Мисли на кого от общината е най-хубаво да се довери, кой не би го предал. Мисли как да откаже онзи строител от съседния град да участва, защото всички знаят за позициите на жена му в министерството. Да го отказва или да му предложи партньорство? Пък веднъж ако спечелят има как да го шунтира. Мисли дали да се възползват от оня пропуск в ЗОП, за който му разправяха юристите; изглежда много удобно. Законово ще мине, но оценителите може да се ядосат и да ги порежат за друго или да поискат още пари. И прочие и прочие. Повтарям – не мисля, че работата на българина е по-лесна или изисква по-малко умения. Просто говорим за различни умения.

Докато Юрген от Германия изследва нуждите на логистиката и решава да инвестира милиони в нова платформа за групажни карго превози, кумът на Динко успява да инвестира в още една блага концесия. Сумата е голяма, но на фона на очакваните печалби от ресурса там изглежда смешно. Жив да е вуйчо му, който още едно време се набута в концесиите, и в частност тези с подземните богатства, и му утъпка пътеката. Е, сега не е чудно, че синът на Динко, който разполага с готови средства, не е толкова заинтересован от нуждите на потребителите или бизнеса, или пък от вашата услуга, а е много по-настойчив да знае за държавни и общински парцели на безценица, фондове, субсидии, ДДС, целенасочено фалиране на предприятия и т.н. Примери колкото искаш. Да, тези конкретни, които дадох са разхвърляни и съвсем не означават, че в България няма конвенционален бизнес. Примерите са профанни, но ти схвана идеята. Докато има държавен ресурс, на който сравнително лесно може да се сложи ръка, създаването на стойност остава на заден план. От там и разликите в мисленето. А отделен е въпросът за днешното влияние на капитала, който са натрупали нашите герои през годините.

- Схванах... - умислено отвърна младежът – но не ми хареса.

- Сигурно, но пък имаш възможност да дерзаеш в една уникална среда. Да черпиш знания и от двете „школи" и да мислиш как да ги комбинираш – с усмивка отвърна Р. М.

СЛЕДВА...

Всяка прилика с действителни лица или събития е случайна и непреднамерена

18-месечното момиченце в Габрово е било убито

https://dnes.dir.bg/krimi/18-mesechnoto-momichentse-v-gabrovo-e-bilo-ubito

Окръжната прокуратура образува досъдебно производство за умишлено убийство

Празнуваме Атанасовден

https://www.actualno.com/celebrate/praznuvame-atanasovden-news_716776.html

Св. Атанасий бил голям защитник на Православната вяра. Участвал в Първия Вселенски съборРечник, дето се показал с благодатно озарен ум в защита на вярата против ереста на АрийРечник. На 28-годишна възраст, след смъртта на архиепископ Александър, е ръкоположен за архиерей на негово място в Александрия. За вярата преследван в изгнание 15 години. Страдал при императорите Констанций, Юлиан Отстъпник и при Валент, по време на когото известно време се укривал в една гробница. Жителите на Александрия

AP: Администрацията на Тръмп разучава възможностите за засилване на системата за ПРО на САЩ по света

http://pogled.info/svetoven/AP-administratsiyata-na-tramp-razuchava-vazmozhnostite-za-zasilvane-na-sistemata-za-pro-na-sasht-po-sveta.100425

/Поглед.инфо/ Администрацията на американския президент Доналд Тръмп проучва начини за изграждане на система за противоракетна отбрана както в страната, така и в чужбина. Това съобщи във вторник агенция Associated Press (АР)..

Брекзит - прогноза

http://pogled.info/svetoven/evropa/brekzit-prognoza.100424

/Поглед.инфо/ Основният междинен резултат от случващото се е да се запази несигурността за неопределено време. И ако това за ЕС не е проблем, то за Лондон, световния финансов център, това е много лоша новина.

Защо в Зимбабве няма валута, но има валутна криза

https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/01/18/3376319_zashto_v_zimbabve_niama_valuta_no_ima_valutna_kriza/?ref=rss


Фактът, че няма собствена валута, не попречи на Зимбабве да изпадне във валутна криза.<br /><br />Недостигът на чуждестранна валута доведе до дълги опашки за гориво, хляб и лекарства и тласна цените нагоре. В понеделник в южноафриканската страна избухнаха протести, прераснали в насилие и довели до жертви, след като правителството увеличи над два пъти цените на бензина до 3.31 долара за литър през уикенда. Това е най-високата цена в света, според данни на...

Разследване за убийство на момиченце в Габрово

https://www.vesti.bg/razsledvane-za-ubijstvo-na-momichence-v-gabrovo-6091060

Момиченцето е било оставено от родителите при мъж и жена, които били техни приятели

Разследване за убийство на момиченцето в Габрово

https://www.vesti.bg/razsledvane-za-ubijstvo-na-momichenceto-v-gabrovo-6091060

Момиченцето е било оставено от родителите при мъж и жена, които били техни приятели

Парламентът гласува ​Закона за социалната помощ

https://frognews.bg/novini/parlamentat-glasuva-zakona-sotsialnata-pomosht.html

Законът за социалната помощ влиза за първо четене в Народното събрание днес. Той е последният от общо трите нормативни акта, за приемането на които настояваха майките на деца с увреждания.

Слънчево и топло и днес - до 11 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7250789

Слънчево и топло и днес - до 11 градусаПреди обяд ще е слънчево. От запад ще започне увеличение на облачността, до края на денонощието ще обхване почти цялата страна. Валежи не се очакват. Вятърът ще е слаб, в югоизточните и планински райони - до умерен от югозапад, предава БТА. Ще е сравнително топло, с максимални температури между 6 и 11 градуса.

ВРЕМЕТО СЕ ОБРЪЩА: Пролет през януари, температурите стигат до 12 градуса

https://pik.bg/времето-се-обръща-пролет-през-януари-температурите-стигат-до-12-градуса-news812641.html

ВРЕМЕТО СЕ ОБРЪЩА: Пролет през януари, температурите стигат до 12 градуса

Днес времето ще бъде предимно ясно. До сутринта на места в Горнотракийската низина ще се образуват мъгли. Минималните температури ще са между минус 5° и 0°, като по-високи ще са по морския бряг.

Днес преди обяд ще е слънчево, но от запад ще започне увеличение на облачността. Като тя ще е средна и висока и до края на денонощието ще обхване почти цялата страна. Не се очакват валежи. Вятърът ще е слаб, в югоизточните и планински райони - до умерен от югозапад. Остава сравнително топло, с максимални температури предимно между 6° и 11°. Атмосферното налягане ще се задържи близко до средното за месеца, в края на денонощието ще започне да се повишава. Това съобщи дежурният синоптик Георги Цеков в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), цитиран от "Фокус".

Над Черноморието ще е предимно слънчево, сутринта на места в южните райони с намалена видимост. Ще духа слаб, в южните райони – умерен югозападен вятър и там през деня чувствително ще се затопли. Максимални температури между 7° и 12°. Температурата на морската вода е 5-6°. Вълнението на морето най-често ще е 2 бала.

Над планините от запад облачността ще се увеличава, най-късно в източните масиви. Времето ще се задържи без валежи. Ще духа до умерен запад-югозападен вятър. Максимална температура на 1200 метра – около 3°, на 2000 метра – около минус 2°.

През следващите дни вятърът по-често ще бъде югоизточен и в по-голямата част от страната ще се задържи сравнително топло за периода. Ще преобладава облачно време. В събота и в понеделник вероятността за валежи е малка. В неделя на места ще превали, предимно слаб дъжд, в планините над 1000-1200 м – сняг. В събота и в понеделник вятърът за кратко ще става северозападен и в северозападните райони температурите слабо ще се понижават; там дъждът в неделя временно ще се примесва със сняг.

Дойде ли Атанасовден, идва и пролетта

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/doyde-li-atanasovden-idva-i-proletta

Празнуват всички, които носят имената Атанас, Атанаска, Начо, Таньо, Тинка. В превод от гръцки език Атанас означава "безсмъртен"

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=389612

В два района на Варна са възможни електросмущения днес, 18 януари. Причината е обслужване и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, съобщиха от ЕРП-Север за Moreto.net. -от 09:00 ч. до 15:00 ч.

Честваме Атанасовден! Черпят много именници и гоним зимата

http://regiona.bg/%d1%87%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0%d0%bc%d0%b5-%d0%b0%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81%d0%be%d0%b2%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%bf%d1%8f%d1%82-%d0%bc%d0%bd%d0%be%d0%b3%d0%be-%d0%b8%d0%bc/

Атанасовден е християнски и народен празник, на който се почита паметта на Свети Атанасий Велики. Българската православна църква го отбелязва на 18 януари.

Именици са Атанас, Атанаска, Наско, Нася, Ася, Настя, Таньо, Живко, Живка, Тина, Нанси.

Православна църква посвещава на св. Атанасий Велики, роден през 295 г. На 23-годишна възраст той е ръкоположен за дякон и участва в Никейския Вселенски събор. Пет години след това Атанасий придобива епископски сан. Като архиепископ на гр. Александрия той се включва активно в борбата срещу арианската ерес в християнството. Умира на 2 май 373 г.

Народни вярвания
В народните вярвания Свети Атанас е представен като властелин на снеговете и ледовете. Счита се, че от този ден нататък зимата започва да си отива. Облечен с копринена риза, той отива в планината на своя бял кон и се провиква: „Иди си, зимо, идвай, лято!“ Затова и празникът е известен като „Среди зима“.

Атанасовден, както и Антоновден, се почита като патронен празник на ковачи, железари, ножари и налбанти, а заедно с това и като празник за умилостивяване на чумата, шарката и синята пъпка (антракс). За умилостивяване на шарките се пекат питки, които се надупчват с вилица, за да не се „надупчат“ децата от шарка. Жените спазват същите забрани, които характеризират Антоновден. На Атанасовден в Тракия се заколва черно пиле или кокошка, което се приготвя с ориз и се раздава на съседи и близки против болести. Перата се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила. В някои райони на страната моми и ергени излизат на поляните, връзват люлки, пеят, играят хора.

 

Материалът Честваме Атанасовден! Черпят много именници и гоним зимата е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Обмисляме по-дълга от изискваната гаранция за новия участък от магистрала “Хемус”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7250490

Обмисляме по-дълга от изискваната гаранция за новия участък от магистрала “Хемус”Няма да превъзлагаме на други фирми да строят, но може да наемем техника и специалисти, каза Стоян Беличев , който е изпълнителен директор на “Автомагистрали” ЕАД. Имаме амбиция да станем една от водещите компании в строителния сектор.  Разполагаме с капацитет да се справим със строителството на новите 134 км. Отделените 1,35 млрд. лв.

Прогноза за времето - 18 януари (петък)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-18-januari-petyk-news_716878.html

Днес преди обяд ще е слънчево, но от запад ще започне увеличение на облачността. Като тя ще е средна и висока и до края на денонощието ще обхване почти цялата страна. Не се очакват валежи. Минималните температури ще са между минус 5° и 0°, като по-високи ще са по морския бряг.Вятърът ще е слаб, в югоизточните и планински райони - до умерен от югозапад. Остава сравнително топло, с максимални температури предимно между 6° и 11°. Атмосферното налягане ще се задържи б

Теми и гости в сутрешните блокове на телевизиите

http://www.cross.bg/tema-smurt-ataka-1594163.html

/КРОСС/ БНТ, „Сутрешен блок" Тема: От Брюксел до София. Европейските теми в българския дневен ред - коментират евродепутатите Тема: 30 години по-късно. 30 години след историческата закуска с Митеран - на живо от Френското посолство Тема: Говори ДПС. Политика и подкрепа - Джейхан Ибрямов от ДПС Тема: Ваксинация. Ваксините за варицела възможни и в България - какво още се променя при имунизациите Тема: Паник атака. Внимание: паник атака - как да се справим? БТВ, "Тази сутрин" Тема: Преговори -. Вице-премиерът Екатерна Захариева за новите изтребители, за името на Македония и Брекзит Тема: Нелепа смърт - Жестока смърт на бебе в Габрово, директно, какви са причинитеРекордно преследване - за гонката между полиция и трима пияни младежи, как завърши 360-км гонка Тема: „Чети етикета"- Ще паднат ли в съда лимитите по Гражданска отговорнжст заради противоречия с европейските разпоредби Нова телевизия, „Здравей България" Тема: Военен спаси възрастен мъж от горящата му къща. Срещата на двамата - само по NOVA. Тема: Сметка от 1100 лева за ток получи жена, живееща на площ от 40 кв. метра. Каква е причината проверява Мартин Георгиев. Тема: Само за година непълнолетните родилки в ломската болница са 24. Ще се промени ли тревожната тенденция? Тема: Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков за закрилата на децата, борбата срещу насилието вкъщи и грижата за хора в неравностойно положение

Гордост! Българката на корицата на Vogue

https://www.vesti.bg/lyubopitno/gordost-bylgarkata-na-koricata-na-vogue-6091036

Ивелина Чоева е родом от Хасково, въпреки детската си мечта да стане космонавт, тя поема по пътя на модата

Може ли срамежливостта да бъде излекувана? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/mozhe-li-sramezhlivostta-da-byde-izlekuvana-video-2141703

Има хора, които лесно се адаптират към нова среда, общуват свободно, бързо намират общ език с различните хора. За други обаче този процес е много труден, дори невъзможен.

Срамежливостта се проявява от ранна възраст. Нерешителните деца се притесняват да отговарят в уч

Учителка, малтретирала деца, получи пробация и порицание

//dariknews.bg/regioni/shumen/uchitelka-maltretirala-deca-poluchi-probaciia-i-poricanie-2142815

Учителка от бивше помощно училище в Шумен получи пробация и порицание за пет доказани случая на малтретиране на деца.

Тя се споразумяла с прокуратурата, а Районният съд одобрил наказанието.

12 месеца пробация, в които два пъти седмично да се среща с пробационен служите

Отново опасно мръсен въздух в София

//dariknews.bg/regioni/sofiia/otnovo-opasno-mrysen-vyzduh-v-sofiia-2142849

Шест пъти над нормата отчитат станциите за ниво на фините прахови частици във въздуха в няколко столични района в петък сутрин.
 
Най-голямо е замърсяването на въздуха в квартал „Младост” - при норма от 50 микрограма, измереното ниво

Нови ограничения! Караме с 30 км/ч в града и с 80 км/ч извън него

http://regiona.bg/%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%bc%d0%b5-%d1%81-30-%d0%ba%d0%bc%d1%87-%d0%b2-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b0/

Намаляват максимално разрешената скорост в градовете и по първокласните пътища. Нови правила за пътна безопасност, одобрени от правителството, ще увеличат и часовете на шофьорските курсове.
Скоростта, като сигурен причинител на много катастрофи, е поставена под контрол в намеренията на държавата. Конкретно: вътрешното министерство предлага по първокласните пътища да се движим с 80 км/ч, а не както сега – с 90. Аргументът: всеки километър по-бавно движение намалявал жертвите с 4-5%, изчислили експертите.

В населено място сега е разрешено да се движим с до 50 км/ч. Ако промените бъдат одобрени, по-нататък във времето тази скорост ще се ограничи до 30 км/ч.
За да се подсигури и по-добрата подготовка на шофьорите държавата планира да увеличи часовете им кормуване в шофьорския курс. Сега книжка може да получат шофьорите след 31 часа на пътя. Ако предложенията бъдат приети, вече ще се учат поне 50 часа,съобщи новатв.
Ако водач причини катастрофа в завой, държавата иска книжката му веднага да се отнема.

Всички тези мерки подлежат на още обсъждания и поетапно въвеждане през тази и следващата година. Те са част от одобрените през 2018 г. намерения за „0 жертви” – по-безопасни пътища и дисциплиниране на шофьорите.
В официалния документ от интернет страницата на МВР сред аргументите за повече внимание към пътниците стои и изречението: „Пътникът трябва да се превозва по-внимателно от дамаджаната с ракията”.

 

Материалът Нови ограничения! Караме с 30 км/ч в града и с 80 км/ч извън него е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Теменужка Петкова черпи в министерството, празнува у дома със семейството си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7250516

Теменужка Петкова черпи в министерството, празнува у дома със семейството сиМинистърът на енергетиката Теменужка Петкова днес има рожден ден. Тя ще почерпи екипа си, поканила е и колеги от държавните енергийни дружества. Вечерта обаче министър Петкова ще се откъсне напълно от сериозните проблеми в енергетиката. Предстоят ѝ много напрегнати работни дни - на ред е приемането на енергийната стратегия и избор на инвеститор

Инфекциозното отделение в добричката болница затвори временно

https://zaistinata.com/%d0%b8%d0%bd%d1%84%d0%b5%d0%ba%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%b7%d0%bd%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%be%d1%82%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%b2-%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%b0%d1%82/

Отделението по инфекциозни болести в многопрофилната болница в Добрич временно е затворено. Причината е, че и двамата лекари, които работят в него, са болни, съобщи БНР.  Проблем в кадровото обезпечаване има и в Отделението по реанимация, допълва медията. Част от пациентите от Инфекциозното отделение са билипрехвърлени в Детското отделение на многопрофилната болница в Добрич, а […]

Жена получи сметка от 1163 лева за ток за 40 кв. м. жилище (видео)

https://petel.bg/ZHena-poluchi-smetka-ot-1163-leva-za-tok-za-40-kv--m--zhilishhe--video-__299466

Кадър Нова тв Над 1000 лв. сметка за ток - такава фактура получи жител на плевенското село Върбица, обитаващ едва 40 кв./м площ. Огромната сме...

Хекимян с неудобен въпрос към Захариева: Пада ли правителството на Борисов, ако...

https://petel.bg/Hekimyan-s-neudoben-vapros-kam-Zaharieva--Pada-li-pravitelstvoto-na-Borisov--ako---__299465

Кадър: БТВ Водещият Антон Хекимян зададе неудобни въпроси на вицепремиера Екатерина Захариева. Той я попита в „Тази сутрин” по БТВ дал...

Грипната вълна продължава да се разраства

https://petel.bg/Gripnata-valna-prodalzhava-da-se-razrastva__299464

Снимка Булфото Грипът продължава да настъпва. От днес епидемия се обявява и в Област Ямбол. Учениците излизат в грипна ваканция до 23 я...

18 януари в историята

http://www.cross.bg/voiina-svetovna-vtorata-1594162.html

/КРОСС/ 1535 г. - Испански конкистадори основават на тихоокеанското крайбрежие днешната столица на Перу - Лима. 1701 г. - Коронован е първият пруски крал Фридрих I. 1825 г. - Открита е сегашната сграда на Болшой театър в Москва. 1871 г. - Във Версайския дворец е провъзгласено обединяването на Прусия, Елзас и Лотарингия в Германска империя (Вторият райх), за император е коронован Вилхелм I, a за канцлер Ото фон Бисмарк. 1911 г. - Осъществено е първото кацане на самолет върху палубата на кораб. 1919 г. - Започва работа Парижката мирна конференция за изработване на мирните договори след Първата световна война. 1943 г. - Втората световна война: Съветската войска пробива блокадата на Ленинград. 1945 г. - Втората световна война: Британският премиер Уинстън Чърчил призовава Нацистка Германия да обяви капитулация. 1956 г. - Влиза в действие първата българска радиорелейна линия между София и Пловдив. 1960 г. - Във Варна е основано държавното издателство Георги Бакалов. 1964 г. - Започва строителството на Световен търговски център в Ню Йорк. († 2001 г.) 1985 г. - На среща на Политбюро на ЦК на БКП с първите секретари на окръжните партийни комитети е отчетено, че до момента са сменени имената на 310 000 български турци, и за първи път са говори за „възродителен процес". 1990 г. - Издадена е заповед за арестуване на Тодор Живков, като главен виновник за икономическата криза в България. 1991 г

Виц на деня

http://www.struma.com/zabavno/vic-na-denya_144115/

Млад мъж отива в дома на американски милионер.
- Много обичам дъщеря Ви – казва той пламенно. - Вярно е, че съм беден, но любовта ми е толкова силна, че нищо не може да ме спре!
- Добре. Но коя от двете ми дъщери искате за жена?
- Която кажете, сър.

18 януари в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=389611

Събития: 1535 г. – Испански конкистадори основават на тихоокеанското крайбрежие днешната столица на Перу – Лима. 1701 г. – Коронован е първият пруски крал Фридрих I. 1825 г. – Открита е сегашната сграда на Болшой театър в Москва.

Как ще се изучава Георги Марков в училище?

https://terminal3.bg/kak-shte-se-izuchava-georgi-markov-v-uchilishte/

В края на миналата година МОН съобщи, че Георги Марков ще се изучава факултативно в XI клас през 2020 г. Направиха го в последния момент. Знам как функционира образователната система в детайли. Затова и нямам заблуждения – нечие лоби надделя, а не усилията на всички ни за осъвременяване на литературата в училище. Без коментар от МОН дойде новината до нас, последваха откази от интервюта (като това по БНТ), сякаш ситуацията е леко конфузна…

След тридесет години, откакто е сменено държавното управление, е направо абсурдна дискусията дали трябва да се изучава комунизмът по история и литература в българското училище. Съмнението дали близката история е редно да се покаже на младежите по един пряк и непредубеден начин си е демоде. А тезата за „баланса в историята“ изобщо не я разбирам, ако историята не е литература (а се твърди, че не е), тогава как така ще се правят опити за „баланс“ на реални събития. Това не се ли нарича подмяна на очевидното? Не знам за друга страна от бившия социалистически лагер, която така примитивно да се отнася към близкото си минало.

Опитът ми в „преподаването“ на Георги Марков

Първо да кажа, че думата „преподаване“ вече е остаряла. Системата се опитва да надскочи себе си и да въведе – без да вярва много в това – че учениците сами могат да достигат до определено знание чрез подкрепа от учителя. Което по същество рано или късно трябва да се случи. Новите учебници и работни листове са устроени по този начин и независимо, че материалът е претрупан в осми и девети клас, ученици с повече лични възможности могат да извеждат казуси, да извличат информация и да правят проекция на образ и епоха. Понеже преподавам Гъливер и Дон Жуан на деветокласници, мога да споделя, че с Георги Марков ми е много по-лесно. Просто защото английската история не е част от нашето битие. (А как да бъде разбрана сатиричната притча на Суифт иначе?) Изобщо не им дойде наум на англичаните да забранят Суифт, защото се подиграва с нацията им! Георги Марков не се подиграва на никого, сатирата по радиото не е предпочитан жанр, информацията там се поднася ясно, точно и директно. Но пък толкова дълго го покриваха от съвсем младите този наш писател, че виждам как неговите приятели побеляха, в буквалния смисъл, докато ходеха по телевизионните студия, борейки се с фалшиви книги и новини… Само мъртвите като Георги Марков не остаряват!

Oт близо десет години запознавам гимназисти с есетата на Георги Марков, всички реагират по един и същи начин: „Възможно ли е това да е писано толкова отдавна и да звучи все едно е за днешна България?“. Марков е тъжен писател за необременени хора като учениците. Лично съм виждала как иначе буйни младежи мълчат и не смеят да ме погледнат в очите, след като са прочели нещо от журналиста от Дойче Веле и ББС-Лондон. Простият му и естествен език е въздействащ. Подрастващите не умеят да го формулират добре, но стигат до идеята, че в „Репортажите“ има обща истина (а не общовалидна), нещо, което касае всички ни, засяга ни лично. Приемат ги като автентична картина на най-новата ни история. Както и да се „балансира“ комунизмът в учебниците по история, Георги Марков представя своята лично преживяна гледна точка, което при съвсем млади хора е с по-голяма стойност.

От доста време се чудя докога обучението по история ще е така застопорено предимно по дати и години. Почти винаги, когато чета учебник по история, го виждам като „вкаменен“ и много „сигурен“, не знам каква школа и модел е това, но голяма скука е. Прозирам и страх от културологичното, литературното, измисленото. Гледах едно интервю с финландска учителка по история, когато я попитаха стриктно ли изпитва учениците за дати и години, тя отвърна, че има енциклопедии за това, с които те боравят и извличат оттам информация за датите, и че е по-важно да видят как през дадената епоха са живели хората, как са се обличали, от какво са се вълнували, как са се развивали в сравнение с „преди“ и „после“… Мисля, че така историята може да навлезе в много и различни области, да стане по-популярна и обичана. Да, но тогава учебниците ще трябва да се пишат интерактивно, електронно, визуално и от друг тип хора.
В конкурса на името на Георги Марков, който направих през 2017 г., освен от есетата, бях впечатлена от една презентация, която проследи местата, на които е пребивавал Георги Марков: „От Княжево до Лондон“.
Лондон е една от любимите дестинации за образование на моите ученици. Знам, че някои вече са били по онези невралгични точки на общото ни българско битие, свързани с Георги Марков. Което ме навежда на мисълта, че както се изследват възрожденските топоси и се обвързват с конкретни личности, могат да се видят и „българските“ места отвъд пределите на родината ни и да се покажат на учениците (примерно мостът Ватерло). Това е възможност, когато децата ни са далеч, да мислят за родното и да запазват своята принадлежност. Само че подобно схващане за патриотично обучение се отдалечава от директната неприязън спрямо онези, които са зад граница.

Разглеждала съм пред учениците текстове от „Репортажите“, които представят съдбата на човека, който иска да види свои близки оттатък границата, но не успява, чета и първи член от Конституцията на НРБ, повечето не го познават, очертавала съм и съществуването на обикновения човек и неговото злощастно съприкосновение с властта, ако дръзне и пожелае нещо „накриво“. Налице са и бинарните двойки, които направо „бият“ по днешното: в откъси от текстове учениците спокойно вадят и имената на привилегированите, и другите, а има такива (поне при Марков), които са и от „тези“, и от „онези“ просто защото са му приятели или им симпатизира, защото са добри писатели.

Все пак „Репортажите“ са личен документ на един човек със сетива, ум, сърце и пристрастия.

И все по темата, преди месец на общинския кръг на олимпиадата по български език и литература дадоха за четене с разбиране един доста безинтересен разказ на Захари Карабашлиев. Разказът е за двама приятели, единият от които е сладкар, Нова година и един циганин, дето получил торта. Преди това пък имаше текст за хляба. (Сякаш сме във времето на Гаргантюа и Пантагрюел, вечното ядене, то поне хедонизъм да имаше…)

Наложи се да обяснявам на близо сто души от VIII, IX, X клас нещо конкретно от разказа на Карабашлиев: някои не знаеха кой е Дядо Мраз, какво е реституирана къща и инфлация. Така за първи път чуха думата национализация, защото няма как да обясня иначе реституцията…

Когато историята претенциозно и „балансирано“ пропуска, литературата наваксва. Няма страшно!

Биографичният наратив за Георги Марков в училище

В случая директно може да се използва новата книга на Инна Пелева: „Георги Марков. Снимки с познати“. Поне някои нейни аспекти, защото отделни предположения за героите при Марков (в романите) и връзката им с реалността, ми се виждат леко нелогични или преувеличени, съобразно спецификата на фикционалното, което може да е биографично, и не съвсем. Четейки книгата на Инна Пелева, си спомних въпрос, който читател на Орхан Памук му задава: „Вие ли сте героят във вашите книги, г-н Памук?“.

След този въпрос Орхан Памук пространно обяснява начина, по който писателят използва себе си, уж като герой, но не – не е той. Друг е, една проекция, фикционално зададена амалгама от реалност и нечии (мои) и чужди преживявания. А съвпаденията с очевидното пак могат да са измислица. Писател по-лесно би разбрал това, или човек на науката, който пише романи, и е наясно от опит, че може да изглежда „така“, но е нещо друго, трето…

Инна Пелева конкретно разглежда противоречията около Георги Марков. Представя ни различни спомени за него: положителни и не само. Така събрано, знанието за Георги Марков се превръща и в разказ за една епоха, която, няма спор, вече е време да се изучава. Изследователката подлага и себе си, и наличното на проверка: говори за двете половини на Георги Марков, „преди“ и „след“, с желанието да разбере дали могат да съществуват заедно.

А Веселин Бранев не успял да „понесе тази смърт“. Очевидно Георги Марков е бил достатъчно значим, за да се занимават с него и… да го ликвидират!

Автор: Дияна Боева
Завършила е българска филология. Работила е като учителка по български език и литература, журналистка и редакторка. Публикува в различни литературни издания и сборници. През 2016 г. излиза първият ѝ роман „Писма за оригами“ (изд. „Ерго“).
Снимка: Архив на Анабел Маркова

Текстът е препубликуван от портал “Култура”

Грипната вълна все повече се разраства

http://clubz.bg/78396-gripnata_vylna_vse_poveche_se_razrastva

Снимки 2 МЕДИЦИНА ЗДРАВЕ грипболни Cropped

Грипът продължава да настъпва. От петък епидемия се обявява и в Област Ямбол. Учениците излизат в грипна ваканция до 23 януари. Останалите области с епидемия са Стара Загора, Силистра, Бургас, Шумен, Пловдив и Перник.

По данни на МОН занятията са преустановени в повече от 420 училища и детски градини.

Здравните власти препоръчват да се избягва събирането на много хора на закрито. А съветът към тези, които имат симптоми на грип, е да потърсят лекарска помощ и да не се лекуват в домашни условия, информира Нова тв.

Православната църква почита паметта на Свети Атанасий

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/PWYgp11qnJQ/

sv-atanasiПравославната църква почита днес паметта на Свети Атанасий Велики – един от най-видните богослови и радетели за чистотата на християнската вяра.

Св. Атанасий е роден през 295 г. в Александрия (Египет) в семейство на бедни християни. Получил добро образование. Участвал в Първия Вселенски събор, където се показал с благодатно озарен ум в защита на вярата против ереста на Арий. На 28-годишна възраст, след смъртта на архиепископ Александър, е ръкоположен за архиерей на негово място в Александрия. Заради вярата преследван в изгнание 15 години. Страдал при императорите Констанций, Юлиан Отстъпник и при Валент, по време на когото известно време се укривал в една гробница. Жителите на Александрия така настоявали да се върне епископът им, че императорът се опасявал от бунт и се съгласил. В старанието си да се омиротвори църквата бил в постоянни спорове с еретиците. Починал в 373 година на 80 години

Българите наричат Атанасовден “сред зима”, тъй като народното поверие гласи, че след празника зимата си отива, защото св. Атанас се качвал на своя бял кон, обличал бяла копринена риза и се провиквал от Балкана: “Иди си, зимо, идвай лято!”

Според народните поверия на Атанасовден жените не бива да шият и плетат, защото се смята, че ако се убодат няма да зарасне лесно. Не варят боб и леща, за да не се разболеят децата. Традиционно на трапезата за Атанасовден присъства питка с мед, пълнена кокошка, пиле с ориз и най-вече свинско с бамя.

Честит имен ден на Атанас, Атанаскa, Tанас, Наско, Hасo, Hася и техните производни!

Св. Атанасий и Кирил Александрийски. Св. Йоаким, патр. Търновски (Атанасовден)

http://www.cross.bg/atanasiii-aleksandriya-subor-1594161.html

/КРОСС/ Православната църква почита днес паметта на Атанасий Велики, участвал в прочутия вселенски събор в Никея, който му донесъл световна слава на богослов.Според народните вярвания свети Атанас господства над зимните студове, ледове и снегове, покровител е и на домашните животни. Облечен с копринена риза, той отива в планината на бял кон и се провиква: "Иди си, зимо, идвай, лято!". Затова празникът е известен още и като Среди зима.Атанасовден, както и Антоновден, се почита като патронен празник на ковачи, железари, ножари и налбанти, а заедно с това и като празник за умилостивяване на чумата , шарката и синята пъпка (антракс). За умилостивяване на шарките се пекат питки, които се надупчват с вилица, за да не се "надупчат" децата от шарка.Жените спазват същите забрани, които характеризират Антоновден. На Атанасовден в Тракия се заколва черно пиле или кокошка, което се приготвя с ориз и се раздава на съседи и близки против болести. Перата се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила.Св. Атанасий е велик изповедник и учител на Църквата, велик защитник на християнското учение за Боговъплъщението. Роден е през 295 г. в столицата на Египет Александрия. Син на бедни родители християни, той получил прекрасно образование но изучавал усърдно Свещеното писание. Богу било угодно още преди да завърши обучението си, една случка да предопредели неговата съдба.Веднаж Александрийският архиепископ св

Дискусиите между британското правителство и опозицията - в задънена улица още преди старта

//dariknews.bg/novini/sviat/diskusiite-mezhdu-britanskoto-pravitelstvo-i-opoziciiata-v-zadynena-ulica-oshte-predi-starta-2142838

Дискусиите за Брекзита между британското правителство и опозицията стигнаха до задънена улица вчера, още преди да са започнали, предаде АФП.

Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин поиска вчера от правителството да изключи въз

Кафето изчезва заради глобалното затопляне

//dariknews.bg/novini/sviat/kafeto-izchezva-zaradi-globalnoto-zatopliane-2142840

Около 60% от всички известни видове кафе може да изчезнат в близко бъдеще

Тръмп няма да посети Световния икономически форум в Давос

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-niama-da-poseti-svetovniia-ikonomicheski-forum-v-davos-2142837

Президентът на САЩ Доналд Тръмп няма да присъства на Световния икономически форум в Давос, предаде ДПА, цитирайки изявление на Белия дом.

"От съпричастност с 800-те хиляди велики американски служители, които не получават заплащане и за да гарантира, че неговият екип ще може да окаже

Днес над Варна ще е слънчево

http://www.moreto.net/novini.php?n=389610

Над Черноморието ще е предимно слънчево, сутринта на места в южните райони с намалена видимост. Ще духа слаб, в южните райони – умерен югозападен вятър и там през деня чувствително ще се затопли. Максимални температури между 7° и 12°.

Да оцелееш на 11 септември, за да бъдеш убит от терористи в Африка

https://www.actualno.com/africa/da-oceleesh-na-11-septemvri-za-da-bydesh-ubit-ot-teroristi-v-afrika-news_716900.html

Американски бизнесмен, оцелял при атентатите срещу Световния търговски център в Ню Йорк на 11 септември, 2001 година, е бил убит при терористичните нападения срещу луксозен хотел в столицата на Кения преди 2 дни. Джейсън Спиндлър е една от 21 жертви на атакувания от терористи хотел, потвърдиха неговите роднини, предаде БГНЕС. На 11 септември, 2001 година, 40-годишният бизнесмен от Хюстън, Тексас закъснял за работа в Световния търговски център и точно излизал от метрото, когато видял първата кул

Дружество, свързано с Васил Божков, получи разрешение за комплекс от 14 сгради в София

https://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2019/01/18/3375254_drujestvo_svurzano_s_vasil_bojkov_poluchi_razreshenie/?ref=rss


Главният архитект на София Здравко Здравков е издал разрешение за строеж на дружеството "Нове хоумс" за комлекс от 14 жилищни сгради, с офиси и търговски площи, в терена на бившия завод "Балканкар" на бул. "Княз Борис III". Проектът е с обща разгърната застроена площ от почти 94 хил. кв. метра, като разршението е издадено на 21 декември и е влязло в сила в понеделник.<br /><br />Теренът от почти 35 хил. лв. метра, в който ще бъде построен "Нове...

Министър Захариева обяви в ефира идва ли Путин в България и дали втората тръба „Турски поток”...

https://petel.bg/Ministar-Zaharieva-obyavi-v-efira-idva-li-Putin-v-Balgariya-i-dali-vtorata-traba----Turski-potok------__299463

Кадър: БТВ Министърът на външните работи и вицепремиер Екатерина Захариева обяви току що по БТВ, че е отправена към Путин да посети Бълг...

Готвачът Васил убил красивата Калина с карате хватка, а на следващия ден...

https://petel.bg/Gotvachat-Vasil-ubil-krasivata-Kalina-s-karate-hvatka--a-na-sledvashhiya-den---__299462

Готвачът Васил се е гаврил с гаджето си Калина, а после го удушил с карате хватка и преспал една нощ с трупа. Повод за бруталното убийство, ...

Героят, спасил възрастен мъж от горяща къща, разказа за случая

https://petel.bg/Geroyat--spasil-vazrasten-mazh-ot-goryashha-kashha--razkaza-za-sluchaya__299461

Кадър: Нова Тв Военен спаси възрастен мъж от горяща къща в старозагорското село Михайлово. В сутрешния блок на Нова телевизия ефрейтор ...

Бат Сали: Милиарди са източени за интеграция на ромите, но интеграция не виждаме

https://petel.bg/Bat-Sali--Miliardi-sa-iztocheni-za-integratsiya-na-romite--no-integratsiya-ne-vizhdame__299460

Кадър: Нова Тв Няма частно енерго в Самоков – не е имало преди, няма сегам, няма да има и в бъдеще. Това каза в сутрешния блок на Нова телев...

Синоптикът Боряна Маркова обяви топло време като за януари, но до вечерта…

https://petel.bg/Sinoptikat-Boryana-Markova-obyavi-toplo-vreme-kato-za-yanuari--no-do-vecherta---__299459

Снимка Булфото Днес преди обяд ще е слънчево, но от запад облачността, предимно средна и висока, ще се увеличава и до края на деня ще обхв...

Двойката, която се е грижела за починалото бебе в Габрово, правела постоянни купони

https://petel.bg/Dvoykata--koyato-se-e-grizhela-za-pochinaloto-bebe-v-Gabrovo--pravela-postoyanni-kuponi__299458

Кадри: БТВ Продължава разследването на смъртта на 18-месечно бебе в Габрово. Сигнал за трагедията е подала майката на детето. Вчера е ...

Стефан Софиянски нахлу в ефира и обясни защо ще пише нова конституция

https://petel.bg/Stefan-Sofiyanski-nahlu-v-efira-i-obyasni-zashho-shhe-pishe-nova-konstitutsiya-__299457

Кадър: БТВ Бившият кмет Стефан Софиянски разкри в ”Тази сутрин” по БТВ защо ще пише нова конституция и какви са най-близките му планове....

Преговорите за Brexit - в задънена улица

https://petel.bg/Pregovorite-za-Brexit---v-zadanena-ulitsa__299456

Преговорите за Brexit между правителството и опозицията стигнаха до задънена улица в четвъртък, още преди да са започнали, съобщи Нова тв. ...

Разберете, че езикът може да скрие истината

http://www.cross.bg/skrie-razberete-istinata-1594160.html

/КРОСС/ Разберете, че езикът може да скрие истината, но очите - никога!Михаил Булгаков

Слънчево до обяд, после облаци, но без дъжд

https://offnews.bg//obshtestvo/slanchevo-do-obiad-posle-oblatci-no-bez-dazhd-695686.html

Днес до обяд времето ще е слънчево, но от запад ще започне увеличение на облачността. Тя ще е средна и висока и до края на денонощието ще обхване почти цялата страна, прогнозира Националният институт по метеорология и хидрология.

Минималните температури ще са между минус 5 и 0°, по-високи ще са те по морския бряг. Максималните ще са между 6 и 11°.

Няма да вали, а вятърът ще е слаб, в югоизточните и планински райони - до умерен от югозапад.

Над планините от запад облачността ще се увеличава, най-късно в източните масиви. Ще се задържи без валежи. Ще духа до умерен запад-югозападен вятър. Максимална температура на 1200 метра – около 3°, на 2000 метра – около минус 2°.

Над Черноморието ще е предимно слънчево, сутринта на места в южните райони видимостта ще е намалена. Ще духа слаб, в южните райони – умерен югозападен вятър и там през деня чувствително ще се затопли. Максималните температури ще са между 7° и 12°. Температурата на морската вода е 5-6°. Вълнението на морето най-често ще е 2 бала.

Слънцето изгрява в 7:53 часа и залязва в 17:20 часа.

Траур в Колумбия след кървавия атентат в полицейската академия в Богота

https://www.actualno.com/america/traur-v-kolumbija-sled-kyrvavija-atentat-v-policejskata-akademija-v-bogota-news_716899.html

Президентът на Колумбия Иван Дуке обяви тридневен национален траур за загиналите при терористичния акт в Богота вчера. В обръщение към нацията той заяви, че властите оказват необходимата помощ на семействата на жертвите, предаде БГНЕС. До момента броят на загиналите при атентата с кола-бомба срещу полицейската академия в Богота е 10 души. Ранените са повече от 100. Държавният глава на Колумбия нареди да бъде усилен контролът по границите и по основните пътни артерии в страната. Той обяви още,

Предвижда се да караме с 30 км/ч в градовете и с 80 км/ч - извън тях

http://clubz.bg/78395-predvijda_se_da_karame_s_30_kmch_v_gradovete_i_s_80_kmch_izvyn_tqh

Намаляване на максимално разрешената скорост в градовете и по първокласните пътища, предвижда МВР, предаде Нова телевизия. Пакет от нови правила за пътна безопасност, одобрени от правителството, ще увеличи и часовете на шофьорските курсове.

Скоростта, като сигурен причинител на много катастрофи, е поставена под контрол в намеренията на държавата. Конкретно: вътрешното министерство предлага по първокласните пътища да се движим с 80 км/ч, а не  както сега - с 90. Аргументът: всеки километър по-бавно движение намалявал жертвите с 4-5%, изчислили експертите.

В населено място сега е разрешено да се движим с до 50 км/ч. Ако промените бъдат одобрени, по-нататък във времето тази скорост ще се ограничи до 30 км/ч.

За да се подсигури и по-добрата подготовка на шофьорите държавата планира да увеличи часовете им кормуване в шофьорския курс. Сега книжка може да получат шофьорите след 31 часа на пътя. Ако предложенията бъдат приети, вече ще се учат поне 50 часа.

Ако водач причини катастрофа в завой, държавата иска книжката му веднага да се отнема.

Всички тези мерки подлежат на още обсъждания и поетапно въвеждане през тази и следващата година. Те са част от одобрените през 2018 г. намерения за „0 жертви” - по-безопасни пътища и дисциплиниране на шофьорите.

В официалния документ от интернет страницата на МВР сред аргументите за повече внимание към пътниците стои и изречението: „Пътникът трябва да се превозва по-внимателно от дамаджаната с ракията”.

Предвиждат зони с ограничение до 30 км/ч в града и 80 км/ч - на междуградско

http://clubz.bg/78395-predvijdat_zoni_s_ogranichenie_do_30_kmch_v_grada_i_80_kmch_na_mejdugradsko

Намаляване на максимално разрешената скорост в градовете и по първокласните пътища, предвижда МВР, предаде Нова телевизия. Пакет от нови правила за пътна безопасност, одобрени от правителството, ще увеличи и часовете на шофьорските курсове.

Скоростта, като сигурен причинител на много катастрофи, е поставена под контрол в намеренията на държавата. Конкретно: вътрешното министерство предлага по първокласните пътища да се движим с 80 км/ч, а не  както сега - с 90. Аргументът: всеки километър по-бавно движение намалявал жертвите с 4-5%, изчислили експертите.

В населено място сега е разрешено да се движим с до 50 км/ч. Ако промените бъдат одобрени, по-нататък във времето тази скорост ще се ограничи до 30 км/ч.

За да се подсигури и по-добрата подготовка на шофьорите държавата планира да увеличи часовете им кормуване в шофьорския курс. Сега книжка може да получат шофьорите след 31 часа на пътя. Ако предложенията бъдат приети, вече ще се учат поне 50 часа.

Ако водач причини катастрофа в завой, държавата иска книжката му веднага да се отнема.

Всички тези мерки подлежат на още обсъждания и поетапно въвеждане през тази и следващата година. Те са част от одобрените през 2018 г. намерения за „0 жертви” - по-безопасни пътища и дисциплиниране на шофьорите.

Искат зони с ограничение до 30 км/ч в града и 80 км/ч - на междуградско

http://clubz.bg/78395-iskat_zoni_s_ogranichenie_do_30_kmch_v_grada_i_80_kmch_na_mejdugradsko

Намаляване на максимално разрешената скорост в обособени зони на градовете и по първокласните пътища, предвиждат идеи към Закона за движение по пътищата, предаде Нова тв. Всъщност става въпрос за група от мерки, озаглавена "За намаляване жертвите от пътнотранспортните произшествия за периода до 2020 г." и приета от държавно-обществената консултативна комисия по пътна безопасност. Онзи ден правителството гласува "одобряване на мерки", т.е. - дава зелена светлина по принцип за ограничаване на травматизма.

Сред идеите на вносителите, скоростта, като сигурен причинител на много катастрофи, е поставена под контрол в намеренията на държавата. Затова обществената комисия предлага по първокласните пътища при липса на други ограничения и условия да се движим с 80 км/ч, а не  както сега - с 90. Аргументът: всеки километър по-бавно движение намалявал жертвите с 4-5%, изчислили експертите.

В населено място сега е разрешено да се движим с до 50 км/ч. Ако промените бъдат одобрени, по-нататък във времето общините ще могат да обособяват зони с ограничение до 30 км/ч. (тази пък идея съществува още от 2010 г. и дори в София по едно време общината я обсъждаше, но не се стигна доникъде, б.р.).

За да се подсигури и по-добрата подготовка на шофьорите държавата планира да увеличи часовете им кормуване в шофьорския курс. Сега книжка може да получат шофьорите след 31 часа на пътя. Ако предложенията бъдат приети, вече ще се учат поне 50 часа.

Ако водач причини катастрофа в "хоризонтална крива", т.е. - в завой, държавата иска да го прати на проверовъчен изпит. Книжката му веднага ще се отнема, докато положи успешно изпита.

Авторите предлагат и драстично да се завишат санкциите при превишаване на допустимата скорост с над 40 км/ч, като се изравнят с тези, които сега важат при 50 км: 1000 лв. глоба, 13 точки, дерегистрация на колата, отнемане на книжка и пр. 

Мерките на Комисията са още от ноември м.г. и дори не са оформени като проектозакон, който да се подложи на обсъждане.

Джип помете ученичка на пешеходна пътека

http://regiona.bg/%d0%b4%d0%b6%d0%b8%d0%bf-%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%b5%d1%88%d0%b5%d1%85%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%8a%d1%82/

Джип блъсна на пешеходна пътека ученичка в пети клас от ОУ “Христаки Павлович” в Дупница, момичето е със счупен крак и е настанено в общинската болница. 11-г. Александра изскочила внезапно пред автомобила, инцидентът се случи вчера около 11 ч. на главната улица “Орлинска” в кв. “Горна махала”.
Евгени и Верджиния Шкодреви от Долна Диканя пътували от центъра на Дупница по посока “Горна махала”, на пешеходната пътека пред училището петокласничката изведнъж изскочила на пешеходната пътека, тичайки към хранителния магазин отсреща да си купи закуска. В този момент джипът вече бил на пешеходната пътека и детето се ударило странично в него.

На мястото на пътния инцидент пристигнаха три патрулки с полицаи, които разнищваха случая,пише струмабг.

От свидетелските показания се разбра, че детето от бързане не успяло да прецени пътната обстановка и се е ударило в джипа. Шофьорът Евгени Шкодрев е тестван за алкохол и дрегерът отчел отрицателна проба.

Само преди няколко дни на същата улица бе блъсната майка с 5-г. момченце, жената пресичала на необозначено място, по случая е образувано досъдебно производство.Сн.архив

Материалът Джип помете ученичка на пешеходна пътека е публикуван за пръв път на Региона Бг.

На 18 януари рожден ден има

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7250508

На 18 януари рожден ден имаТеменужка Петкова, министър на енергетиката Валентин Михов, бизнесмен, бивш президент на Българския футболен съюз и на Професионалната футболна лига Диана Йорданова, бивш депутат Проф. д-р Иван Чалъков, началник Първо УНГ отделение в УМБАЛ “Царица Йоанна”, член на лигата “Лекарите, на които вярваме” Мариана Тодорова,

На Атанасовден зимата си тръгва

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/01/18/3370323_dnes_e_atanasovden_zimata_si_trugva/?ref=rss


Православната църква почита днес паметта на свети Атанасий Велики - един от най-видните богослови и радетели за чистотата на християнската вяра.<br /><br />Роден през 295 г., на 23-годишна възраст Атанасий е ръкоположен за дякон и участва в Никейския Вселенски събор. Пет години по-късно придобива епископски сан. Като архиепископ на град Александрия той се включва активно в борбата срещу арианската ерес в християнството. Умира на 2 май 373 г.<br /><br />Празникът е...

Атанасовден е

http://varnautre.bg/2019/01/18/101343/%d0%b0%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81%d0%be%d0%b2%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%b5

Храм  „Св. Атанасий” във Варна ще отбележи своя храмов празник на 18 януари. По този повод от 9:00 ч. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще отслужи празнична архиерейска св. Литургия. В нея участие ще вземат свещеници от епархията. По установена вече традиция след службата, ще бъде отслужен водосвет и ще се освети риба, която ще […]

Хороскопът за деня: Близнаци не мързелувайте, Деви днес сте във вихъра си

http://regiona.bg/%d1%85%d0%be%d1%80%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%bf%d1%8a%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%8f-%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8-%d0%bd%d0%b5-%d0%bc%d1%8a%d1%80%d0%b7%d0%b5%d0%bb/

Хороскоп за 18 януари 2019

Хороскоп Овен (21 март – 20 април)
Имате важни неща за вършене, но не бъдете прекалено сериозни. Загубили сте си някъде чувството си за хумор, така че – намерете го.

 

Хороскоп Телец (21 април – 21 май)
Едва ли има други като вас. Забавленията ви привличат като с магнит, а при това има кой да ви свърши работата, макар и не цялата. След 9 вечерта настъпва вашият час за лудеене. Контролирайте страстта си (ако ви е възможно).

Хороскоп Близнаци (22 май – 21 юни)
Днес ще се наложи да преодолеете някои свои вътрешни прегради, но пък това би ви помогнало да научите повече за самите себе си. В никакъв случай не мързелувайте, защото няма да се почувствате по-добре

 

Хороскоп Рак (22 юни – 23 юли)
Ще можете да докажете предаността си на приятел в беда. Ще има доста тичане около работата ви, но пък почти всичко ще стане идеално. Действайте бързо, няма време. Не се ангажирайте емоционално с колегите си, това няма да е от полза за никого.

 

Хороскоп Лъв (24 юли – 23 август)
Днес ще кроите планове за бъдещето, но май ще ви излязат скъпичко. Премислете предварително нещата, макар че промени така или иначе ще има. И не харчете прекалено за глупости.

Хороскоп Дева (24 август – 23 септември)
Днес ще се чувствате уверени и сигурни в себе си. “Хващайте” смело бика за рогата, не се чудете, днес вие дирижирате нещата.

 

Хороскоп Везни (24 септември – 23 октомври)
Малко разсеяни ще сте днес, но пък всичко ще става сякаш от само себе си. По-добре е да не предприемате нищо ново, а да се опитате да приключите вече започнатото.

Хороскоп Скорпион (24 октомври- 22 ноември)
Ще се чувствате добре и във форма. Е, не всички ще ви забелязват, както ви се иска, но пък може да научите нещо интересно. Ден за срещи с приятели, не го отлагайте, че кой знае кога ще ви се отвори нова възможност.

 

Хороскоп Стрелец (23 ноември – 21 декември)
Днес ще сте готови за всякакви предизвикателства. Ще гледате на нещата по нов начин и това ще ви донесе истинско удовлетворение. Идеален ден за влюбените, а тези които все още не са, ще побързат да го направят.

Хороскоп Козирог (22 декември – 20 януари)
Ще ви вълнуват най-вече собствените ви мисли. Склонни сте да приемате лично всичко, което ви кажат. Недейте така – дръжте се като професионалисти. Най-лесно ще ви е, ако имате възможност да работите от вкъщи. Бъдете по-внимателни с разходите, приходите все още не са толкова големи.

Хороскоп Водолей (21 януари – 19 февруари)
Днес ще видите, че идеите ви започват да се развиват и това ще ви накара да се почувствате страхотно. Представите ви за нещата ще са съвсем реалистични и дори можете да давате съвети на околните. Бъдете тактични, днес хората ще се държат доста консервативно, не се налагайте грубо.

 

Хороскоп Риби (20 февруари – 20 март)
Днес нещата ще стават бързичко, ще имате доста срещи и разговори. Гледайте да не пропуснете нещо в суматохата. Интереси предложения ще получите, но ще разберете за тях, ако слушате по-внимателно събеседника си.

Материалът Хороскопът за деня: Близнаци не мързелувайте, Деви днес сте във вихъра си е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Новини или Novini - картината на печата за 18 януари

https://www.actualno.com/society/novini-ili-novini-kartinata-na-pechata-za-18-januari-news_716889.html

Петък е – малко време да мислиш за почивните дни, не толкова за това кой какво написал. От друга страна, щом си отворил този материал, значи или нямаш какво да правиш, или имаш, но не искаш да го правиш. И щом така и така си тук, можеш да минеш и през следващите редове. Вестник "Сега" Ами, честито – на ниво комисия приеха промени в Закона за личните данни, според които държавата ще казва дали някой журналистически материал е коректен или не. Особено, ако става въп

Атанасовден е

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7227655

Атанасовден еНеделя 12 след Неделя подир Въздвижение - на 10-те прокажени. Св. Атанасий и Кирил Александрийски. Св. Йоаким, патриарх Търновски (Атанасовден)    В народните вярвания св. Атанас е представен като властелин на снеговете и ледовете. Облечен с копринена риза, той отива в планината на своя бял кон и се провиква: “Иди си, зимо, идвай, лято!”.

Слъчево във Варна и днес

http://varnautre.bg/2019/01/18/101341/%d1%81%d0%bb%d1%8a%d1%87%d0%b5%d0%b2%d0%be-%d0%b2%d1%8a%d0%b2-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%b8-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81

5 градуса температура на въздуха във Варна измериха термометрите точно в 5.00 часа. Атмосферното налягане е 1016 хектопаскала, малко по-ниско от нормалното за месеца, до края на деня слабо ще се понижи. Относителната влажност на въздуха е 78 %. Най-студено тази сутрин е в Шумен минус 4 градуса. Минус 2 е в Карнобат. 0 градуса […]

Св. Атанас подгони зимата, Наско да слага на масата пиле с ориз

https://offnews.bg//obshtestvo/sv-atanas-podgoni-zimata-nasko-da-slaga-na-masata-pile-s-oriz-695420.html

Православната църква почита днес свети Атанасий Велики, имен ден празнуват Атанас, Атанаска, Наско, Насо, Нася. Името е от гръцки произход и означава "безсмъртен". 

Народът ни вярва, че Свети Атанасий е покровител на зимата, снега и студа. Според вярванията зимният Св. Атанас си съблича кожуха, за да дойде лятото. Българите наричат зимния Атанасовден "Среди зима", тъй като народното поверие гласи, че след празника зимата си отива, защото св. Атанас се качва на своя бял кон, облича бяла копринена риза и се провиквал от Балкана: "Иди си зимо, идвай лято!".

Атанасовден, както и вчерашният Антоновден, се честват и като празник на ковачи, железари, ножари и налбанти. По традиция трапезата включва пиле, приготвено с ориз, което се раздава на близки и съседи за здраве.

Св. Атанасий е роден в бедно християнско семейство. Още от малък се увлича по християнските идеи. Това прави впечатление на Александрийския архиепископ Александър. След като завършва своето образование, Св. Атанасий е назначен за секретар на архиепископа на Александрия. Няколко години по-късно през 319 г. младият Атанасий е произведен в свещенически сан – дякон. Той е един от участниците в Първия вселенски събор, който се е провел в малоазиатския град Никея през 325 г. Една година след това историческо събитие Св. Атанасий е назначен за архиепископ на град Александрия. Той се противопоставя на Арий и неговото учение. Самите противници на официалната ортодоксална църква, чийто представител е Св. Атанасий, свикват църковен събор в град Трир. Участниците в него и техните решения се противопоставят на официалната християнска догма.

Атанасий умира на 18 януари 376 г. на 76-годишна възраст.

Палава: Аделина Радева цъфна в похотливо облекло, а Виктор...

https://petel.bg/Palava--Adelina-Radeva-tsafna-v-pohotlivo-obleklo--a-Viktor---__299454

Кадри Нова тв Аделина Радева се издокара в палав тоалет. Водещата на „Здравей, България“ застана до екранната си половинка Виктор Нико...

Ало-измамници изнасят имане чрез сделки за коли към Румъния

https://petel.bg/Alo-izmamnitsi-iznasyat-imane-chrez-sdelki-za-koli-kam-Rumaniya__299453

Снимка Булфото Телефонните измамници са започнали да изнасят парите си към Румъния с мними сделки за коли. Това обявиха разследващи пр...

Мръсният въздух - в пъти над нормата

http://clubz.bg/78394-mrysniqt_vyzduh_v_pyti_nad_normata

Отново е мръсен въздухът в София и още няколко града. Шест пъти над нормата е нивото на фините прахови частици в отделни райони на столицата тази сутрин, съобщава бТВ.

Най-мръсен въздухът е в квартал „Младост” - при норма от 50 микрограма, измереното ниво на фини прахови частици е близо 300, сочат данните на „Еър Куолити” индекс.

Замърсяване има още в „Надежда”, „Павлово”, „Хиподрума” и „Дружба”. Гражданските станции на „Еър бг” също показват лошо качество на въздуха като на места картата им е оцветена в лилаво.

Завишени нива на фините прахови частици има още в Перник, Плевен, Велико Търново, Русе и Благоевград.

Четири приложения, които задръстват телефона ви (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/chetiri-prilozheniia-koito-zadrystvat-telefona-vi-video-2142188

Смартфоните бързо се задръстват от ненужни приложения, които не само заемат място за съхранение, но също могат да повлияят на производителността на телефона и на живота на батерията. Време е да почистите вашия смартфон. Ето пет приложения, които трябва да премахнете незабавно:

Специален пратеник на Северна Корея пристигна във Вашингтон за преговори

//dariknews.bg/novini/sviat/specialen-pratenik-na-severna-koreia-pristigna-vyv-vashington-za-pregovori-2142835

Високопоставеният представител на Северна Корея (КНДР) Ким Йон-чхол пристигна във Вашингтон, където се очаква да се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп и държавния секретар Майк Помпейо, предадоха АФП и ДПА.

Смята се, че Ким, който е зам.-председ

Чиста победа и осминафинал за Григор Димитров

http://clubz.bg/78393-chista_pobeda_i_osminafinal_za_grigor_dimitrov

Италианецът Томас Фабиано, №102 в света, не се оказа голямо препятствие за Григор Димитров, който спечели със 7:6(5), 6:4, 6:4 и е на осминафинал на Откритото първенство на Австралия.

Първата ни ракета за пети път от общо девет участия ще играе във втората седмица на турнира. Така той изравни рекорд на Катерина Малеева и отново показа, че в Мелбърн се представя най-силно в Гранд слам. 

Малко по-късно Григор ще научи съперника си в следващата фаза - Андреас Сепи (Италия) или Франсис Тиафо (САЩ), които играят в момента.

За първи път от началото на надпреварата Гришо не даде сет на своя опонент.

Първият сет вървеше със солидна игра от страна на сервиращите, които дадоха много малко точки от другата страна на мрежата. В шестия гейм Григор получи три възможности за пробив и се възползва още от първата - на нула.

Още в следващия гейм обаче 102-ият в света отвърна на предизвикателството. На свой ред той стигна до цели три възможности, българинът отрази първите две, но след това прати топката в мрежата. Малко след това Фабиано изравни.

До края на сета ситуацията на корта не се промени - сервиращите бяха стабилни. Така се стигна до тайбрек, в който Димитров започна с минипробив, загуби го бързо, но в крайна сметка запази нервите си и при 6:5 успя да се възползва на свой начален удар и поведе с 1:0.

Първият сет не беше перфектен за българина. Той редуваше чудесни изпълнения с непредизвикани грешки, направи две двойни.

Вторият стартира отлично за него - с брейк на 15 след отличен форхенд по диагонала. Григор затвърди с лекота. В шестия гейм - при 3:2 за нашия тенисист, се случи нещо неочаквано, предвид събитията на корта - той допусна пробив.

В следващия гейм италианецът изпитваше нервност, нашият състезател получи две точки за пробив и при втората грабна шанса след изумително разиграване. Двамата си деляха инициативата, Димитров няколко пъти демонстрира отлична защита и приключи точката с великолепен прехвърлящ удар - 4:3. Не закъсня и 5:3 с гейм на нула.

След размяна българинът поведе с 2:0 след 6:4. Въпреки колебанията, добър сет за първата ни ракета. След края му и преди третия хасковлията поиска да се прибере в съблекалнята, за да се преоблече, но съдийката на стола не му позволи.

В третия сет, който до момента вървеше равностойно, Димитров дочака момента си при 3:3, реализира брейк още от първата възможност и след това довърши срещата без проблеми.

Очаквайте подробности и снимки.

Чиста победа и осминафинал за Григор Димитров (СНИМКИ)

http://clubz.bg/78393-chista_pobeda_i_osminafinal_za_grigor_dimitrov_snimki

Италианецът Томас Фабиано, № 102 в света, не се оказа голямо препятствие за Григор Димитров, който спечели със 7:6 (5), 6:4, 6:4 и е на осминафинал на Откритото първенство на Австралия.

Първата ни ракета за пети път от общо девет участия ще играе във втората седмица на турнира. Така той изравни рекорд на Катерина Малеева и отново показа, че в Мелбърн се представя най-силно в Гранд слам.

Малко по-късно Григор научи съперника си в следващата фаза - 20-годишният Франсис Тиафо (САЩ), който спечели трудно с 6:7(3), 6:3, 4:6, 6:4, 6:3 срещу Андреас Сепи (Италия) в един от най-хубавите мачове на турнира.

Двамата са се противопоставяли само веднъж - през есента на миналата година на "Роджърс къп" в Канада, когато Димитров спечели със 7:6(1), 3:6, 7:6(4) и помогна на Европа да победи Света в демонстративния турнир.

А за първи път от началото на надпреварата Гришо не даде сет на своя опонент - добър знак.

Първият сет вървеше със солидна игра от страна на сервиращите, които дадоха много малко точки от другата страна на мрежата. В шестия гейм Григор получи три възможности за пробив и се възползва още от първата - на нула.

Още в следващия гейм обаче 102-рият в света отвърна на предизвикателството. На свой ред той стигна до цели три възможности, българинът отрази първите две, но след това прати топката в мрежата. Малко след това Фабиано изравни.

Андре Агаси неизменно е в щаба на българина.

До края на сета ситуацията на корта не се промени - сервиращите бяха стабилни. Така се стигна до тайбрек, в който Димитров започна с минипробив, загуби го бързо, но в крайна сметка запази нервите си и при 6:5 успя да се възползва на свой начален удар и поведе с 1:0.

Първият сет не беше перфектен за българина. Той редуваше чудесни изпълнения с непредизвикани грешки, направи две двойни.

Вторият стартира отлично за него - с брейк на 15 след отличен форхенд по диагонала. Григор затвърди с лекота. В шестия гейм - при 3:2 за нашия тенисист, се случи нещо неочаквано предвид събитията на корта - той допусна пробив.

В следващия гейм италианецът изпитваше нервност, нашият състезател получи две точки за пробив и при втората грабна шанса след изумително разиграване. Двамата си деляха инициативата, Димитров няколко пъти демонстрира отлична защита и приключи точката с великолепен прехвърлящ удар - 4:3. Не закъсня и 5:3 с гейм на нула.

След размяна българинът поведе с 2:0 след 6:4. Въпреки колебанията добър сет за първата ни ракета. След края му и преди третия хасковлията поиска да се прибере в съблекалнята, за да се преоблече, но съдийката на стола не му позволи.

В третия сет, който до момента вървеше равностойно, Димитров дочака момента си при 3:3, реализира брейк още от първата възможност и след това довърши срещата без проблеми.

Очаквайте подробности и снимки.

В част от столичния квартал 'Изгрев' няма да имат вода

https://offnews.bg//obshtestvo/v-chast-ot-stolichnia-kvartal-izgrev-niama-da-imat-voda-695665.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в част от кв. „Изгрев“ днес, съобщиха от дружеството. 

Изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Фредерик Жолио Кюри“ в кв. „Изгрев“ налага спиране на водоподаването от 09:30 до 16:30 часа в района на ул. „Димчо Дебелянов“ от ул. „Антон П. Чехов“ до ул. „Димитър Гичев“, ул. „Чарлз Дарвин“ №14А, №14Б, ул. „Атанас Далчев“ №10 и №15-19, №8.

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Димчо Дебелянов“ ъгъла с ул. „Чарлз Дарвин“.

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез

Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx .
“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства!

Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания. Друг начин е да се възползват от безплатната услуга за известяване чрез СМС.

Защо Китай се намеси в конфликта със САЩ по „Северен поток-2”

http://pogled.info/svetoven/zashto-kitai-se-namesi-v-konflikta-sas-sasht-po-severen-potok-2.100423

/Поглед.инфо/ Светът се променя: Пекин изведнъж се застъпи за Русия и Германия, подложени на натиска на САЩ, по-точно, застъпи се за правото на тези страни да строят „Северен поток-2”. Пред очите ни възниква ситуационен съюз на трите държави, който да даде на Америка отпор поне по такъв, може би тесен, но въпреки всичко принципен въпрос. Защо Китай реагира толкова остро на ситуацията, която изобщо не го касае?

Какво искат да скрият САЩ в Афганистан?

http://pogled.info/svetoven/kakvo-iskat-da-skriyat-sasht-v-afganistan.100422

/Поглед.инфо/ Наскоро броят на атаките срещу представителитe на мисията на НАТО „Решителна поддръжка” в Афганистан се увеличи. Тези инциденти обикновено са последвани от наказателни мерки, съпроводени от унищожаване на жилищни райони и стрелба по цивилни.

Евростат: България е сред страните в ЕС с най-малко лични лекари на глава от населението

https://petel.bg/Evrostat--Balgariya-e-sred-stranite-v-ES-s-nay-malko-lichni-lekari-na-glava-ot-naselenieto__299452

Снимка Булфото България е сред страните с най-нисък дял на общопрактикуващи лекари на 100 000 жители сред страните в ЕС. Това показват данн...

11 любими имена черпят днес! Зимата си тръгва, а традициите повеляват да се...

https://petel.bg/11-lyubimi-imena-cherpyat-dnes--Zimata-si-tragva--a-traditsiite-povelyavat-da-se---__299451

Атанасовден се празнува на 18 януари. На този ден се разрешава вино и елей. Св. Атанасий е роден през 295 г. в Александрия (Египет) в семейство ...

Дневен хороскоп: Приятни сюрпризи за три от зодиите, работа и нерви за други три

https://petel.bg/Dneven-horoskop--Priyatni-syurprizi-za-tri-ot-zodiite--rabota-i-nervi-za-drugi-tri__299450

Източник lamqta.com Овен  Днес Вашия любим човек ще срещне стари познати или тези, с които отдавна е искал да общува. На вълната на залелите ...

Наблюдават горящите бали край химическия завод в Девня

https://petel.bg/Nablyudavat-goryashhite-bali-kray-himicheskiya-zavod-v-Devnya__299449

Снимка Нова тв Продължава наблюдението на горящите бали със слама близо до химическия завод "Агрополихим" в Девня. В четвъртък в хранил...

Пиян българин скочи от круизен кораб с височина 11-етажна сграда

https://petel.bg/Piyan-balgarin-skochi-ot-kruizen-korab-s-visochina-11-etazhna-sgrada__299448

Кадри YouTube Ник Найдев, 21-годишeн младеж от Ванкувър, Вашингтон, е бил изгонен от компанията Royal Caribbean, със забрана да се качва повече на ней...

Министри отговарят на въпроси на депутатите

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ministri-otgovariat-na-vyprosi-na-deputatite-2142831

Министърът на външните работи Екатерина Захариева ще участва в парламентарния контрол в петък. Тя се очаква да даде разяснения за мерките на правителството ни по отношение на българите, постоянно пребиваващи във Великобритания.
 
Освен вицепремиера, на депутатски пита

Какво се случва с шофьори, употребили амфетамини?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kakvo-se-sluchva-s-shofiori-upotrebili-amfetamini-2142829

Амфетамините ободряват и увеличават работоспособността, но карат шофьорите да губят чувство за критичност на пътя. Това заяви за Дарик доц. Маргарита Гешева - национален консултант по токсикология и началник на отделението по токсикология в „Пирогов“

Атанасовден е, зимата си тръгва (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/atanasovden-e-zimata-si-trygva-video-2142764

На 18 януари православната църква почита паметта на Атанасий Велики. Той е роден през 295 година след Христа в египетската столица Александрия. На 23 години участва във Вселенския събор в Никея, а по-късно става александрийски архиепископ.

Прозвището

Изследване на първия пейзаж на Леонардо да Винчи разкрива нови тайни (СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/sviat/izsledvane-na-pyrviia-pejzazh-na-leonardo-da-vinchi-razkriva-novi-tajni-snimka-2142830

Първото научно изследване на пейзаж, нарисуван от Леонардо да Винчи през младостта му, показа, че той е добавил по-късно детайли към него, съобщи Асошиейтед прес.
 
Творбата "Рисунка за пейзаж към Санта Мария дела Неве" от 1473 г. се изследва в лабора

Любим виц на Емо Чолаков

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7250521

Любим виц на Емо ЧолаковЖена получава есемес: “Кате, искам да се върна при теб и децата. Отвори вратата на балкона, че умрях от студ.”                                                                                                                                                                                                

Майк Помпео в Близкия изток – какво ново?

http://pogled.info/svetoven/maik-pompeo-v-blizkiya-iztok-kakvo-novo.100421

/Поглед.инфо/ След обиколката на Майк Помпео в Близкия изток, не може да не се забележи, че американската близкоизточна стратегия е в криза. Посещението на държавния секретар на САЩ, както обяви Държавният департамент, е съсредоточена върху две основни теми: Америка иска да покаже на своите арабски партньори, че тя, извеждайки войските от Сирия, не напуска Близкия изток и едновременно подтикна съюзниците си да противостоят на Иран.

Тръмп: Можем да унищожим всяка ракета по всяко време и навсякъде

http://clubz.bg/78392-trymp_mojem_da_unishtojim_vsqka_raketa_po_vsqko_vreme_i_navsqkyde

Американският президент Доналд Тръмп обеща, че САЩ ще създадат "ненадмината и несравнима" система за противоракетна отбрана, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Той заяви в реч в Пентагона, че Вашингтон ще направи всичко необходимо да гарантира, че "можем да засечем и унищожим всяка ракета, изстреляна срещу САЩ навсякъде и по всяко време".

Тази система, по думите му, ще помогне на САЩ да се защитят от модерните свръхзвукови и крилати ракети на съперници и противници. Той не спомена Русия, Китай или Северна Корея в близо 20-минутното си слово. Но новата стратегия показва ясно, че планът на Пентагона за базирана в Космоса система за противоракетна отбрана цели защита от съществуващите заплахи от Северна Корея и Иран и противодействие на високотехнологичните оръжейни системи, които развиват Русия и Китай, отбеляза АП. 

Това е първото преразглеждане на доктрината в сферата на противоракетната отбрана от 2010 година. Според плана Пентагонът трябва да разположи отбранителни технологии в Космоса и да използва тези системи, за да засича, проследява и поразява по-бързо насочени срещу САЩ ракети. 

"Космосът е новото пространство за водене на война", заяви Тръмп и добави, че няма да се задоволи с "нищо по-малко от най-ефективна и най-високотехнологична система за противоракетна отбрана".

Доналд Тръмп увери, че подкрепя НАТО "на 100 процента", но отново призова другите страни членки да увеличат военните си разходи, предаде Франс прес.

"Ще бъдем с НАТО на 100 процента, но както казах на другите страни членки, трябва да плащате", заяви Тръмп в реч в Пентагона.

И добави:

"Не може да сме идиоти за другите. Не е възможно. Не искаме да се отнасят така с нас. А повярвайте ми, години наред това говореха зад гърба ви".

Според в. "Ню Йорк таймс" миналата година Тръмп многократно е казвал през високопоставени американски представители, че не вижда смисъл от НАТО и че САЩ трябва да се изтеглят от алианса.

На срещата на върха на НАТО през юли 2018 г. Тръмп обвини съюзниците, че не участват достатъчно в разходите на военния съюз, пише БТА.

Когато шефът плаща, за да спиш

https://www.24chasa.bg/novini/article/7241790

Когато шефът плаща, за да спишИли защо се налага да има спални в офиса През 2004 година бях командировка в Япония. Трябваше да пиша за официалното посещение на тогавашния премиер Симеон Сакскобургготски там. Очакванията от визитата бяха големи. Говореше се за привличане на много японски капитали у нас. Имаше няколко срещи с представители на бизнеса,

Търсят се „бонови книжки“: Започва реформа с акциите от масовата приватизация

//dariknews.bg/novini/biznes/tyrsiat-se-bonovi-knizhki-zapochva-reforma-s-akciite-ot-masovata-privatizaciia-2142827

Започва мащабна реформа с т.н. „бонови книжки“. Кабинетът призовава всеки, който има акции от масовата приватизация, да се поинтересува от тях. В противен случай те отново ще станат собственост на държавата, посочва

Михаил Хазин: Вход има, изход няма

http://pogled.info/svetoven/mihail-hazin-vhod-ima-izhod-nyama.100420

/Поглед.инфо/ Планът на Мей за напускане на ЕС не беше подкрепен от британския парламент. Сега, най-вероятно, се чака вот на недоверие, а Великобритания - нови избори. Мнозина ще злорадстват, други ще критикуват тези, които злорадстват, а аз ще се опитам да поговоря за системните проблеми.

Учени: Яжте само по 43 грама месо на ден

http://clubz.bg/78391-ucheni_qjte_samo_po_43_grama_meso_na_den

Човечеството е изправено пред огромен проблем. Начинът ни на хранене вреди не само на Земята, а и на здравето. Около три милиарда души се хранят погрешно, което представлява 40 на сто от населението. А ножицата е голяма. Докато 820 милиона не си дояждат, далеч повече – 2,2 милиарда са с наднормено тегло, пише “Шпигел” в своя публикация, посветена на проблемите при храненето.

Като следствие от свръхтеглото нарства рискът от сърдечно-съдови заболявания, диабет и рак. Според научно изследване свърхтеглото е  причина за 4 милиона смъртни случаи през 2015 г.

Към това трябва да се прибави и факта, че в световен мащаб производството на хранителни продукти обхваща 40 на сто от обработваемата земя и поглъща 70 на сто от питейната вода. Наред с това на производството на хранителни продукти се падат 30 на сто от парниковия ефект, е мнението на международен екип от учени, изразено в публикация в специализираното издание “The Lancet”. Екипът се състои от 37 експерти в областта на храненето и икономиката от 16 държави, работили върху научния проект в продължение на три години.

Тяхното послание е:

«В световен мащаб селското стопанство и прехраната трябва радикално да се променят, за да може да се подобри  човешкото здраве и да се избегнат катастрофални щети за Земята.»

Добрата новина е, че би било възможно населението, което през 2050 година се очаква да достигне 10 милиарда души, да се храни здравословно и то без да нанася щети на природата. Човечеството обаче трябва да напрегне сили и то преди всичко, когато става въпрос за хранене.

Месото като проблем

«Храненето на населението в световен мащаб трябва драстично да се промени», казва Уолтър Уилет от университета в Харвард и един от двамата научни ръководители на екипа, извършил изследването.

През изминалите 50 години е имало голям напредък при борбата срещу глада и бедността. Започнало е обаче приемане на прекалено много калории, захар и други нездравословни хранителни продукти.

Според учените трябва да се намали наполовина консумацията на говеждо месо и захар. Обратното – трябва двойно да се увеличи приемът на здравословна храна, като плодове и зеленчуци.

Учените са разработили дневен план за хранене, който щади едновременно здравето и природата:

- 7 грама свинско месо и 7 грама говеждо или агнешко (колкото топче за супа)

- 29 грама пилешко (бялото месо тежи 10 пъти повече)

- 28 грама риба

- 13 грама яйце (това означава яйце и половина на седмица)

- 30 грама захар

- 550 грама плодове и зеленчуци, от които само 50 грама картофи

- 230 грама пълнозърнести продукти, като ориз, жито или царевица и 125 грама леща, ядки и грах

- 250 грама млечни продукти, което съответства на чаша прясно мляко

- 50 грама масла и мазнини

Естествено, че никой не може да яде точно по 7 грама говеждо месо. Де факто целта е да се каже, че шницел на обед и филийка хляб с парче салам за вечеря са прекалено много.

Според Германското сдружение по хранене прием на двойно количество месо е здравословно. Препорчват се между 300 и 600 грама седмично. Понастоящем всеки германец консумира седмично повече  – 1,15 кг.

Но как да наложиш вижданията си в световен мащаб? Изследователите представят пет стратегии:

1. Драстично да се намали рекламата на нездравословни хранителни продукти, а цените на храните да съответстват на възникналите разходи за природни ресурси. «Животновъд от ЕС трябва да отглежда толкова животни, колкото може да изхрани от собствена земя», казва Симоне Велте от фондацията «Помощ срещу глада», която не е участвала в научното изследване. Само така можело да се намали производството на прекалено много и евтино месо.

2. Да се намали наполовина количеството на хранителни стоки, които се изхвърлят. Според германското Министерство на земеделието и прехраната всеки гражданин на Германия изхвърля средно по 55 кг хранителни стоки годишно. Ако към това се добави промишлеността и крупните предприятия, то това прави 11 милиона тона хранителни отпадъци годишно. Ако се избегне, в Германия биха се спестили 30 милиарда евро на година.

3. Увеличаване на реколтата, примерно чрез устойчиви на суша растения или напояване.

4. Природата да не се превръща в обработваема земя. Наред с това при 10 на сто от крайморските региони да се забрани риболова, за да може животинският морски свят да се регенерира.

5. По-голяма подкрепа за средни земеделски фирми. За това природозащитници отдавна настояват. Близката до Зелената партия фондация «Хайнрих Бьол» и природозащитната организация «Съюз» в наскоро издадения от тях «Аграрен атлас» подлагат на остра критика факта, че близо 80 на сто от европейските субсидии за земеделска дейност отиват само до 20 на сто от земеделските фирми, ерго до крупните производители.

Разумни ли са предлаганите стратегии?

«Като цяло научното изследване е обхватно с оглед на прехрана, климат и биологично многообразие», казва Франциска Шюнеман от

Института по световна икономика в Кил, която не е участвала в научното изследване. Според нея научният екип не предлагал кой знае какви новости, но е обобщил редица аспекти по темата, като ги е представил разбираемо.

Шюнеман обаче се съмнява, че хората ще допуснат да ги превъзпитават и да променят начина си на хранене:

«Храненето е нещо много, много емоционално.»

Същевременно Шюнеман е убедена в правотата на предложението на учените драстично да се намали рекламата на нездравословни хранителни продукти, както и предлагането им на пазара. Най-вероятно това щяло да доведе до масирана съпротива от страна на хранителната индустрия. Така например идеята в германските закусвални да се въведе един ден от седмицата като вегетариански, била наречена «опекунство».

НА ЖИВО: Григор Димитров - Томас Фабиано

https://www.actualno.com/tennis/na-jivo-grigor-dimitrov-tomas-fabiano-news_716871.html

Най-добрият български тенисист Григор Димитров излиза за своя мач от третия кръг на Australian Open. Българинът ще има за съперник италианеца Томас Фабиано. Двубоят може да следите НА ЖИВО в Sportlive.bg. Срещата между двамата ще се играе на "Мелбърн Арена", като е трети мач в програмата. Това означава, че срещата ще започне не преди 06:00 часа българско време. Програмата на "Мелбърн Арена" започва в 02:00 часа, а мачовете преди срещата на Димитров с Фабиано ще противопо

Откъде се взе в Сърбия уахабитът, готвещ покушение срещу Путин

http://pogled.info/svetoven/balkani/otkade-se-vze-v-sarbiya-uahabitat-gotvesht-pokushenie-sreshtu-putin.100419

/Поглед.инфо/ Крайно важно за сигурността на президента на Русия събитие се случи в Сърбия. Малко преди посещението на Владимир Путин в Белград, местните служби за сигурност задържаха човек, който, както се съобщава, е готвил покушение срещу руския лидер. Що за човек е това и наистина ли е можел да представлява заплаха за президента на Русия?

Русия създава подводница - ледоразбивач

https://petel.bg/Rusiya-sazdava-podvodnitsa---ledorazbivach__299446

В Русия представиха нов тип подводница, която може да служи като ледоразбивач, съобщи РИА Новости. Подводницата е разработвана от конст...

Половината руснаци се срамуват от разпада на СССР

http://clubz.bg/78390-polovinata_rusnaci_se_sramuvat_ot_razpada_na_sssr

Снимки 2 На тази дата ссср 1

Почти половината руснаци (45 %) изпитват срам от разпада на Съветския съюз или с 12 на сто повече в сравнение с периода преди година. Това съобщава руската редакция на Би Би Си, позовавайки се на проучване на социологическия институт “Левада”.

Изследването е извършено през ноември и декември 2018 г. Запитаните е трябвало да отговорят на въпроса “От какво се срамувате, какво предизвиква у вас срам и огорчение, обръщайки се към руската история на ХХ век?”

Отговорът “разрухата на СССР” е втори по популярност. В болшинството  си (61 %) руснаците се срамуват от “вечната бедност и неразбории”, сред които живее “един велик народ в богата страна”.

И още статистика:

- Броят на руснаците, тъгуващи по СССР, е достигнал максимума за последните десет години.

- Две трети от руснаците смятат, че Путин е отговорен за проблемите в страната.

- Руснаците се доверяват повече на спецслужбите, отколкото на църквата.

Наред с това от “Левада” съобщават, че запитаните изпитват чувство на срам и огорчение от проявата на грубост и неуважение един спрямо друг сред населението (37 %), от изоставането на Русия спрямо Запада (24 %), от резултатите от перестройката на Горбачов (24 %), от репресиите и терора в периода 1920 – 1950 г. (21 %).

За 9 на сто от руснаците чувство на срам предизвиква идването на Владимир Путин на власт. Преди една година на това мнение са били 3 на сто от руснаците. Също така от 4 на сто до 9 на сто се е увеличил броят  на огорчените от стремежа на Русия да наложи със сила своя строй на други държави и народи.

Според резултатите от допитването чувство на гордост предизвиква победата във Великата Отечествена война (87 %), лидерската роля на Русия при овладяването на Космоса (50 %), присъединяването на Крим към Русия (45 %), руската литература (40 %) и достиженията на родната наука (37 %).

Повечето от запитаните (73 %) са на мнение, че Русия е велика държава, а 88 % са убедени, че страната трябва да запази тази си роля. 62 на сто пък са на мнение, че руснаците са велик народ от изключително историческо значение.

Ако чувството за срам при руснаците се концентрира предимно върху настоящето, то чувството на гордост  се отнася до събития от миналато, се отбелязва в социологическото изследване.

Тъга от разпада на СССР

От началото на 2000 г. основният копнеж на президента е възвръщането на статута на Русия като велика и уважавана държава, отбелязват социолозите от “Левада”.

Данните от проучването на “Левада”, извършено през ноември и декември миналата година, сочат, че за последните десет години броят на съжаляващите за разпада на СССР руснаци е най-висок. 60 на сто са на мнение, че разпадът е могъл да бъде избегнат, което е най-висок процент за последните 13 години.

Основните причини, поради които руснаците биха искали СССР да бъде възкресен, са разрухата на централизираната икономическа система (54 %), загубата на чувството на гражданите за принадлежност към велика държава (36 %), също така нарастването на недоверието и ожесточеността  (34 %). Други 26 на сто от запитаните са убедени, че разпадът на СССР е довел до скъсване на връзките между роднини и приятели.

Навремето президентът на Русия Владимир Путин нарече разпада на СССР “безусловна и очевидна трагедия”, а през 2005 г. в изказване пред Федералното събрание характеризира това събитие като “най-голямата геополитическа катастрофа на века”.

През март 2018 г., две седмици преди провеждането на президентските избори, на въпрос кое събитие в Русия би искал да промени, Путин заяви: “Разтурването на Съветския съюз”.

САЩ публикуваха своите цели

http://pogled.info/svetoven/amerika/sasht-publikuvaha-svoite-tseli.100418

/Поглед.инфо/ Миналата седмица, в петък, САЩ публикуваха своите цели на преговорите по търговското споразумение с ЕС.

Първото растение, поникнало на Луната, загина

https://petel.bg/Parvoto-rastenie--poniknalo-na-Lunata--zagina-__299445

След като на 15 януари светът научи, че първият в историята биологичен експеримент, проведен на Луната, е успешен, днес се събудихме с новин...

Защо Горбачов и Живков не намират общ език?

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7245486

Защо Горбачов и Живков не намират общ език?„Перестройката” в СССР започва с избирането на Михаил Горбачов за генерален секретар. Той е млад, енергичен, напорист и има реална представа за взаимоотношенията в света. Какви са отношенията с Тодор Живков? Как протичат срещите им и защо макар опитите за стопляне и сближаване между двамата лидери не успяват.

Приеха отлагането на спорните промени в Закона за горивата (обзор)

https://petel.bg/Prieha-otlaganeto-na-spornite-promeni-v-Zakona-za-gorivata--obzor-__299447

Влизането в сила на спорните промени в Закона за горивата се отлага с шест месеца, реши парламентарната комисия за наблюдение на приходни...

Тръмп спря делегацията на САЩ за Давос

https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/01/18/3376718_trump_spria_delegaciiata_na_sasht_za_davos/?ref=rss


Президентът Доналд Тръмп спря пътуването на официалната американска делегация за Световния икономически форум в Давос следващата седмица. Причината е, че значителна част от федералната администрация не работи вече почти месец заради спора на Белия дом и Конгреса за федералния бюджет, станал заложник на финансирането на стената по границата с Мексико.<br /><br />Малко преди това Тръмп спря по същата причина посещението на Нанси Пелоси - председателят на Камарата на представителите, в...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване