04/13/12 06:54
(http://www.azcheta.com/)

С гордост ти представяме: Читателски награди "Книга за теб"

Създаването на книжни награди не е лека задача, както се убедихме с Алекс в последните седмици, но си заслужава. Затова и създадохме Читателските награди “Книга за теб” – от читатели за читатели, защото всъщност няма никакво значение колко критици са се превъзнасяли или са громили някоя книга – значително по-важно е колко хора ще посегнат към нея и ще я направят своя.

На сайта на наградите – http://www.nagradi-knigazateb.info, може да видиш 9-те категории, в които ще се гласува – за най-добра българска художествена книга, най-добра българска нехудожествена, най-добра чужда художествена, най-добра чужда нехудожествена, най-добра детска книга, за най-добър превод, най-добра корица, най-добра промоционална кампания и за десерт – за любимо издателство. Във всяка от тези категории ще бъдат връчени по 2 награди – една на читателите, които ще гласуват в сайта и във Фейсбук, и една на специалното блогърско жури. Още една специална награда ще бъде връчена – за най-добро книжно ревю – която ще бъде изцяло твоя привилегия за номиниране и гласуване и ще удостои най-добре представилия се текст на книжен блогър.

За участие в журито бяха изпратени покани до най-уважаваните книжни блогъри в България, плюс още няколко покани за знакови хора, които са свързани както с книгите, така и с близки до книгоиздаването неща. Вече получихме положителен отговор от почти всички поканени и в момента обработваме техните номинации. Скоро ще почнем да ви издаваме и имената на хората в журито и в кои категории ще бъдат те, но търпение :)

Във всяка категория журито ще бъде ясно представено, с което се надяваме да покажем, че у нас има достатъчно надъхани хора, които пишат със страст за любимите си книги.

Регламентът, регламентът! За участие в Читателски награди “Книга за теб” 2012 г. се допускат само книги, издадени у нас от 1 април 2011 до днес буквално (13 април 2012). До участие ще бъдат допускани нови издания на дадена книга, но не и допечатки. В категорията за най-добра корица могат да участват само изцяло оригинални корици на български книги, без значение дали книгите са от наш автор или преводни. Ако възникнат още някакви казуси, ще бъдат решавани бързо и прозрачно.

Гласуването ще протече на няколко етапа, които ще приключат на 20 май, за да имаме време да обработим резултатите и да подготвим наградите, които ще бъдат връчени на специална церемония между 1 и 3 юни, като желанието ни е това да се случи по време на пролетния пазар на книгата в НДК.

Обяснявам:

След седмица във всяка категория ще бъдат обявени 12 номинирани заглавия, селектирани от блогърското жури. Всеки читател ще има правото да гласува за тях или да добавя своя любима книга, като ще сме благодарни, ако внимавате за датата й на издаване, за да не се налага да дисквалифицираме някоя книга с много гласове заради това, че не попада в определената времева граница. Гласуването ще продължи до 1-ви май, когато шестте заглавия, получили най-много гласове в своите категории, ще започнат борбата отначало, вече без възможност да бъдат добавени нови заглавия. Във всяка от 9-те категории ще бъде избиран само един победител измежду шестте финални предложения.

Блогърското жури ще участва в отделно гласуване на първоначално номинираните 12 заглавия. Разбира се, те имат пълната свобода да агитират за своите любими книги, далеч сме от мисълта да изискваме безпристрастност, когато говорим за страст като четенето. Всеки от журито ще обяви три свои фаворита в категориите, в които има право на глас и ще обоснове своя избор с текст или видео – държим да е напълно ясно защо една книга е предпочетена пред друга. За всяка позиция ще се присъждат точки, които, сумирани, ще излъчат и победителя във всяка категория.

Е, това е засега. Продължаваме здрава работа по разпределянето на блогърите в отделните категории и обработването на техните номинации, а ти си помисли коя своя любима книга искаш да видиш с награда и не пропускай да гласуваш за нея, когато му дойде времето :)

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване