04/30/12 15:41
(http://ivo.bg/)

Европейски бойкот срещу азиатската традиция на посткомунизма в Украйна

Да си призная, вече почти се бях отчаял. Не вярвах, че все още има някакви остатъчни принципи в света на демокрацията, каквото и да означава той за обърканите понятия в главата на т.н българин( обобщено понятие с непонятен за мен общ знаменател), „побъркан“ от лъжи, лицемерие и (с)пазарен хаос.

Обаче имам удоволствието да бъда опроверган. Оказва се, че все пак е възможно лидери на демократични държави да реагират от позицията на принципи, оставяйки на второ място интересите. При това става дума за жест на съпротива срещу държавното ръководство на голяма и важна страна, като Украйна.

Може да има спор по конкретния казус, заради който реагират четирима европейски президенти, но за мен безспорната новина е във факта, че в демократична Европа има останки от решителността, с която понякога Западът регираше на деспотизма в източната част на континента и по този начин поддържаше жива надеждата на милиони хора в лагера на социализма, създаден от СССР в Европа, че демократичните съседи не са изтъргували завинаги
поробените народи.

ви

 
 
Четирима са вече президентите, които заявиха, че ще бойкотират насрочената за 11 и 12 май в Ялта среща на държавните глави на централноевроепйските страни като  изразяват по този начин  протест срещу отношението на украинските власти към излежаващата присъда в затвора бивша премиерка Юлия Тимошенко.
 
След германския държавен глава Йоахим Гаук,  решение да не отидат в Ялта в понеделник оповестиха чешкият президент Вацлав Клаус, австрийският Хайнц Фишер и словенският Данило Тюрк.
 
„Сигналът, който изпраща президентът, е много ясен“, заяви говорител на Гаук.  Според говорител на Клаус, причината за решението му е „отношението на украинскитев ласти към бившата премиерка, а сега основна опозиционна фигура, Юлия Тимошенко“.
 
Срещата в Ялта е организирана от украинския президент Виктор Янукович, чиято основна конкурентка на президентските избори бе именно Юлия Тимошенко. В черноморския курорт  трябва да се разискват  интеграционните процеси в Централна и Източна Европа.
 
51-годишната Тимошенко, която излежава в женска наказателна колония в Харков  седемгодишна присъда за злоупотреба с власт при подписването на газовите споразумения с Русия през 2009 г., и в момента е подсъдима по втори процес, от една седмица е в гладна стачка. Според германски лекари тя е болна. Украинското министерство на здравеопазването отрича заключението на немските лекари.
 
Самата Тимошенко твърди, че миналата седмица е била бита от охраната, докато  е била превозвана от затвора в болница.
 
Словашкият президент Иван Гашпарович обаче потвърди, че ще участва в ялтенската среща.( Кафене.нет)

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване