05/17/12 13:26
(http://nname.org/)

До Солун и назад

Преди месец отскочихме с жена ми до най-близката чужбина: за един ден до Солун. Гърция все още имаха правителство и всичко беше повече от спокойно. Сравнението е със Солун отпреди 2 години, когато Кризата беше чиста теория, а не срамежлива практика.

1. Не се забелязва никаква революционна дейност. Няма стачки като по телевизора, тук там някоя соц-пропагандна лепенка или плах надпис със спрей.

2. Кафенетата са пълни на 3 евро кафето, а където е по-евтино е абсолютна навалица, няма място да пръднеш. Бедните гърци се бутаха за детски обувки от по 40-50 евро чифта. Обувките за възрастни си стоят на нива около 100.

3. Преди две години имаше 20-ина негъра. Сега има поне 100 лилаво-черни негъра, които продават връвчици, дискове, очила и прочие дребни улични измами. Тук-там по някоя циганка с дете минава да проси и да кълне.

4. Някои по-луксозни заведения, ресторанти и магазини са фалирали. Може би 7-8% от обектите са затворени. Нещо като тук по “Витошка”.

5. Еврокомунизмът е победил, почти липсват трошки, всички карат новички коли от средната класа – “Пежо”, “Фолксваген”, “Фиат”. В София поне 1/3 от колите в движение са луксозни – баварци, джипове, кайени, Q7-ци и прочие методи за Бай Ганьо да се демонстрира колко е богат и колко е велик.

По отншение стойността на автопарка може би сме ги минали, но това е защото солунчани са практични и предпочитат чисто нова малка кола пред луксозен микробус трета ръка, който през 2 месеца е в сервиза и гълта по 1000 лева за това или онова. Пък и ако си гражданин си купваш кола, пригодна града, ако си селинджър си купуваш нещо, което добре за магистралата.

6. На всеки 40 скутера се пада по едно колело, явно екологията и цените на бензина са последна грижа за гърците.

7. В Солун се задъхват от липса на улици, но като градоустройство са векове напред. Всяка педя е урбанизирана и застроена в еднотипни 6-7-8 етажни блокчета. Дори автосервизи, автомивкимивки и малки бензиностанцийки са вкарани в партерните етажи на блокчетата.

Гърците и туристите имат на разположение и безплатни обществени тоалетни, които за 2 години чувствително са деградирали, кранчетата на чешмите са начупени, но пък тоалетните чиниите са сменени и са от севлиевските.

8. До Бялата кула строят глупав паметник на човек на кон… намирисва на нещо македонско тука.

9. По улиците НЯМА дупки.

10. Селското развитие е на немислимо за нас ниво. Къщите по селата са триетажни и в идеален вид. Всяко парче земя е засято с нещо, за да цоца европари.

Още 3 години криза при тях и малко развитие при нас и може би ще се поизравним, София ще е еквивалентна на Солун. Все пак сме един дол дренки. Ние разбираме малко от техника, те разбират от туризъм, но всички ни мързи и висим по кафетата, вместо да работим, чакаме някоя далаверка да падне от небето.

Публикувана на 05/17/12 13:26 http://feedproxy.google.com/~r/nname/~3/468WrWrEKJg/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване