01/25/11 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Кой пак взривява Русия?

Би Би Си

Премиерът Путин посещава пострадали от взрива в Домодедово. Снимка: правителствен сайт

Експлозията на московското летище “Домодедово”, отнесла живота на 35 души, е последната в цяла поредица подобни атаки в Русия. След всяко събитие от този род, особено ако е станало в Москва, политиците, експертите и обикновените хора се мъчат да разберат защо става така. И дали може да вярва човек на властите, които искат да издирят и накажат виновниците, но не обещават да не допускат такива престъпления занапред. След събитията от 11 септември 2001 г. в САЩ нямаше нападения, успешно извършени било от радикални организации, било от единични фанатици. Американските власти успяват да предотвратят подобни престъпления най-често във фазата на подготовка и организация.

Контролът

Запитан защо в Русия стават все нови подобни престъпления, лидерът на партия “Яблоко” Сергей Митрохин отговаря - до голяма степен, защото тук няма обществен контрол върху дейността на тайните служби. “Няма и парламентарен контрол. Нали помните в какъв фарс се изроди опитът на парламента да разследва събитията в Беслан, който свърши доникъде. Затова тайните служби у нас са изцяло извън контрол. Твърде им е лесно да прикриват всичките си фалове и провали”, коментира Митрохин в интервю за руската емисия на Би Би Си.

Вината за станалото не бива да се хвърля само върху специалните служби, смята обаче Сергей Марков, депутат от “Единна Русия”. “Категорично не съм съгласен, че за нашите силови структури, за тайните служби, не е толкова важно дали някой взривява нещо или не. За тях това е сред най-важните характеристики на дейността им, а станалото - провал на тайните служби. Предотвратяването на тероризма обаче е политическа задача”, коментира и Марков в интервю за руското Би Би Си. По думите му, за да няма тероризъм в Северен Кавказ, “трябва младите хора да имат работа, да имат образование, да има по-малко корупция и кланова борба, които днес са крещящи там”.

Какво е направила властта?

Далеч не всички в Русия впрочем разбират какво точно са направили за решаване на проблемите в Северен Кавказ самата “партия на властта” и нейният лидер Владимир Путин, който управлява страната като президент и премиер от над 10 години. Като изключим нейния силов компонент, борбата срещу нелегалните в известен смисъл се е превърнала в деклариране на намерения за решаване на социалните проблеми и инжектиране на колосални средства в кавказките републики в упадък. Тези средства обаче не се превръщат автоматично в работни места и основната причина сред многото е корупцията, добила невероятни размери. Дори за държава, заемаща едно от първите, съвсем не почетни места в света по този показател.

Според Николай Петров, експерт от центъра “Карнеги”, неслучайно в края на годината нито Владимир Путин, нито Дмитрий Медведев, правейки годишна равносметка, не споменаха Северен Кавказ, където всички усилия на федералната власт в общи линии не доведоха до сериозен напредък, където броят на терористичните акции нарасна миналата година двойно спрямо предишната.

“Изкупителни жертви”

Някои експерти твърдят, че при това положение властите имат само един начин да прехвърлят другиму отговорността - да си намерят “изкупителна жертва”.След взривовете в московското метро през март 2010 г. руски политици, лоялни към Кремъл, хвърлиха част от вината за станалото върху медиите.Много медии в Русия тогава отправиха сурови критики срещу силовите структури, неуспели да предотвратят трагедията.

На среща между Медведев и лидери на парламентарни партии председателят на Съвета на федерацията Сергей Миронов обаче заяви, че медиите “фактически са започнали да играят в полза на терористите”. Според него те се опитвали “да убедят гражданите на страната, че днешните възможности на правоохранителните структури - главно Федералната служба за сигурност и Министерството на вътрешните работи, са неефективни”. “Те ...

Публикувана на 01/25/11 22:40 http://e-vestnik.bg/10926/koy-pak-vzrivyava-rusiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване