03/14/11 18:35
(http://www.klassa.bg/)

Втори взрив във "Фукушима 1", нов риск от облъчване

Галина Белева
galina.beleva@klassa.bg

Усилията за стабилизирането на засегнатата от разрушителното земетресение в Япония атомна централа „Фукушима 1“, разтърсена от втора експлозия в рамките на три дни, продължаваха и вчера, предаде Би Би Си.
Подновено бе изпомпването на морска вода във втори реактор след срив в охладителната система. Експертите предупредиха за възможно разтапяне на горивните пръчки, които останаха непокрити за около два часа и половина. Срив в охладителната система предшестваше експлозиите в трети реактор вчера и в първи реактор в събота. Последният водороден взрив рани 11 души, един от които пострада сериозно. Експлозията бе усетена в радиус от 40 км и изпрати огромен облак дим във въздуха.
Външната обвивка около реактора бе почти напълно унищожена.
Както и след първата експлозия, от Tokyo Electric Power Company (Tepco) вчера увериха, че дебелите стени, защитаващи ядрото на реактора, не са били засегнати, както и че нивата на радиация остават в поносими граници. Малко след взрива Tepco предупреди, че вече няма възможност за охлаждане на втория реактор на централата. Няколко часа по-късно компанията обяви, че горивните пръчки са били напълно изложени за около два часа и половина, както и че горивото за помпата, използвана за доставяне на морска вода в реактора, е изчерпано. От компанията започнаха опити за вкарване на морска вода в реактора, с която да бъдат покрити и охладени горивните пръчки, за да се предотврати нова експлозия. Първоначално нивото на водата продължаваше да намалява въпреки усилията, след като само една от петте помпи работеше. Останалите четири помпи бяха повредени от взрива в трети реактор. До вчера вечерта обаче нивото на водата в реактора се беше покачило до два метра, предаде агенция Киодо. По-рано възникна частично топене на горивните пръчки в първи и трети реактор, засегнати от експлозиите. Излагането на горивните пръчки за твърде дълъг период може да ги повреди и да повиши риска от прегряване и евентуално топене. Разтапянето на горивните пръчки може да доведе до радиоактивен теч, обясняват експертите.
Въпреки уверенията, че усилията за охлаждане на втори реактор ще стабилизират ситуацията и че радиацията около централата остава на нормални нива, десетки хиляди хора бяха евакуирани от 20-километровата зона около нея. САЩ обявиха, че са преместили един от самолетоносачите си в района след засичането на ниска радиация на 160 км от брега.
Експерти увериха, че катастрофа с мащабите на Чернобил е малко вероятна, тъй като реакторите са построени по по-високи стандарти и мерките за сигурност са по-строги. По-рано Tepco обяви, че са били възстановени охладителните системи на два от трите реактора на АЕЦ „Фукушима 2“.
Междувременно операциите по овладяване на ситуацията след земетресението от 9 степен по Рихтер в петък, предизвикало опустошително цунами, продължаваха и вчера. Общият брой на жертвите от катастрофата все още не е ясен. Официалните данни са за 2800 загинали, но властите в Мияги предупреждават, че само в тази префектура жертвите могат да достигнат 10 000. Десетки хиляди остават в неизвестност, докато много отдалечени населени места остават откъснати и нямат достъп до помощ след труса. Милиони японци прекараха три нощи без вода, храна и отопление. В овладяването на кризата се включиха 100 000 военнослужещи, които трябва да раздават хуманитарни помощи. Властите в префектурата Ивате, една от трите най-силно засегнати, обявиха, че са получили едва 10% от поисканите помощи. В Япония въведоха режим на тока, който засяга 45 милиона души.
Столицата Токио все още е разтърсвана от вторични трусове, има и предупреждения, че Япония скоро може да бъде ударена от ново мощно земетресение. Трус със сила 6,2 по Рихтер, регистриран вчера, предизвика ново цунами на Тихоокеанското крайбрежие, което накара властите да призоват хората да се изтеглят по-далече от брега.
За момента не се предвижда организиране на евакуация на българи от Япония, съобщиха от Министерството на външните работи. Препоръките към българските граждани са да напуснат своевременно Япония, особено засегнатите райони и най-вече префектура Фукушима.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване