10/24/11 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Защо Бъсеску напада ЕС?

в. Котидианул

Траян Бъсеску. Снимка: ромфакс

В събота на международното летище Хенри Коанда на тръгване за есенния Европейски съвет Траян Бъсеску направи няколко изявления, които оставиха европейците с увиснала челюст. Изкара ги отговорни за положението на Румъния, но и на Гърция. Още от първите изречения президентът се нахвърли върху европейските си колеги.

“Заради ситуацията в Гърция целият регион е заразен от недоверие и тук отговорността не е само на Гърция. Лидерите на еврозоната, които забавят безкрайно едно решение за Гърция, правят много лошо, и то не само на Гърция. Гръцките банки имат голяма експозиция на румънския пазар и естествено кредитният дефолтен суап (CDS) на Румъния нараства в резултат на нерешителността и закъсненията във връзка с Гърция, а от тази гледна точка нашата позиция ще бъде много твърда: Румъния не може да плаща до безкрайност за нерешителността на лидерите от еврозоната”.

Възможно е подобни твърдения да съдържат истината или голяма част от нея. Но дори и при такова положение подобно изявление на президента на Румъния е необичайно. На първо място, защото излиза много извън кода на политическите изявления като цяло. На второ място, Румъния не е в положението да прибягва към такива директни обвинения. Външната политика на Румъния държи страната в маргинално положение. В Европейския съюз все още фигурираме с две важни теми - присъединяването към Шенген и механизмът за сътрудничество и проверка ни правят зависими от вота на “обвинените”.

Нещо повече, съответното изявление, доста удобно във вътрешен план, беше направено и от името на премиера. За първи път през последните 22 години държавният глава си присвоява и правото да говори от името на премиера. Не че очаквахме друга гледна точка от негова страна или евентуален протест. Но съботната реч пред пресата представлява и прескачане на конституцията. Траян Бъсеску обяви пред камерите, че говори и от името на този, който от дълго време вече няма никаква лична гледна точка по никой важен въпрос за кабинета и за Румъния.

Но да се върнем към заядливото изявление на президента. Нима то имаше ролята да ускори европейските решения? Лично аз се съмнявам. Прочутите кадри с един Траян Бъсеску, игнориран от всички присъстващи на една подобна среща, изникват в паметта ми. В европейското пространство Траян Бъсеску вече не е събеседник, нито дори в Кишинев. Тогава какво може да е обяснението?

Задава се една още по-голяма криза и държавният глава побърза да подготви населението за една външна причина. Не той и режимът му са виновни за това, което преживяваме, и това, което ще дойде, а европейските лидери. Те закъсняха с решенията, а Румъния плаща още веднъж за “нерешителността на лидерите на еврозоната”. С други думи, румънците имат умен президент и сериозен премиер, но нерешителността и глупостта на европейците ги спъват.

Твърдостта на Бъсеску не може да идва оттук. Той не е човек, който се опитва да спечели благосклонността на народа. Той е наричал народа по какви ли не начини и го е изкарвал мързелив, без да се страхува от реакцията му.

Подобна атака на един държавен глава по адрес на президентите и премиерите от европейските страни не може да е случайна. Още повече, че на тях не им пука особено. Това, което каза президентът на аерогарата, беше по-скоро по вкуса на Вашингтон, отколкото на селяните от Гимпац и Клипичещ.

Че защо да гледа Бъсеску към Вашингтон, а не към Брюксел? Обясненията може да са различни. Във Вашингтон се смята за съюзник. В Брюксел е един вид беден и свадлив роднина. За Европейския съюз е беля, за американците - опорна точка. В същото време ми е трудно да повярвам, че американците са му поискали подобен камък в прозореца. Предвид това как ...

Публикувана на 10/24/11 21:15 http://e-vestnik.bg/12961/zashto-basesku-napada-es/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване