02/20/12 18:27
(http://www.klassa.bg/)

Еврото получи подкрепа срещу долара

Еврото напредна до едноседмичен връх срещу долара, съобщи „Блумбърг“. Това се случи на фона на спекулациите, че финансовите министри на Стария континент ще достигнат до окончателно решение за новия спасителен пакет на Гърция. Единната валута се повиши за трети пореден ден и срещу йената. Зелените пари отстъпиха, след като Китай оряза задължителните резерви на банките, за да поддържа икономическия си растеж. Японската валута също поевтиня до шестмесечно дъно срещу долара. Причината бяха данните, които показаха, че Страната на изгряващото слънце е отбелязала рекордни нива на търговски дефицит в цялата си история.
Курсовете показват определено равнище на оптимизъм, че министрите ще успеят да постигнат споразумение, коментира Лий Хардман, валутен стратег в Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd., Лондон. Ако те успеят да постигнат сделка и Гърция успее да избегне фалит, еврото ще получи добра подкрепа в близко бъдеще, добави експертът.
Единната валута напредна с 0.9% до 1.3260 долара. Тя поскъпна и с 0.8% срещу японските пари. Разменният курс беше от 105.38 йени за евро, след като беше докоснал дори ниво от 105.75 йени. Това беше и най-доброто равнище на тази валута след 14 ноември. Срещу британската лира еврото също се изкачи с 0.7%. Така то се разменяше за 83.61 пенита. Японските пари промениха слабо цената си до ниво от 79.45 йени за долар. Те успяха да паднат до 79.89 йени, най-слабото им ниво след 4 август. Търговският дефицит на азиатската страна е нараснал до 19 млрд. долара през януари, уведомиха от Министерството на финансите.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване