04/16/12 18:39
(http://www.klassa.bg/)

Япония дава $60 млрд. на МВФ, фондът ще получи до 500 млрд. подкрепа

Япония ще предостави заем на Международния валутен фонд /МВФ/ в размер на 60 милиарда долара, съобщи сайтът "РБК дейли". Според запознати със сделката тези средства ще бъдат нужни на световната финансова институция да се справи с развитието на европейската дългова криза, като се помогне на закъсалите Гърция, Ирландия, Португалия, Испания, Италия. Както вече бе отбелязано, в момента в Токио текат преговори с Китай и няколко европейски страни за точната сума, която трябва да бъде отпусната. Очаква се новината за увеличената вноска на Япония да бъде съобщена преди срещата на министрите на финансите и управителите на централните банки на Г-20, насрочена за 19 и 20 април във Вашингтон. Ако процесът по финансирането бъде финализиран, това ще бъде една от най-големите подобни сделки в историята на МВФ.
За отбелязване е, че Япония е вторият по големина донор на МВФ след САЩ. Първият акционер в МВФ – САЩ, обаче отказаха да помогнат с нов финансов стимул, докато Китай, Канада, Япония и бързо развиващите се икономики обмислят с какви суми да участват. Освен Япония, вчера стана ясно, че Великобритания е близо до споразумение за отпускането на 10 млрд. паунда на фонда, предаде „Дейли телеграф“. Според изданието финансовият министър Джордж Озборн е обявил, че страната ще подкрепи финансово фонда само ако големите страни извън еврозоната се присъединят, като отпуснат средства, с изключение на САЩ.
Припомняме, че необходимостта от ново финансиране на МВФ е от миналата година, като редица държави се възпротивиха на идеята фондът да подпомага затруднените заради свръхзадлъжнялост държави и настояха Европа да направи повече, преди да й се предоставят допълнителни финансови ресурси по линия на фонда.
Въпреки това Г-20 ще се срещнат през тази седмица във Вашингтон, където ще обсъдят призивите на МВФ за повече ресурси от януари, след като еврозоната увеличи обема на собствените си антикризисни фондове през март в отговор на натиска на Г-20.
В четвъртък управляващият директор на фонда Кристин Лагард коментира, че еврозоната се нуждае от по-сериозна “защитна стена” срещу дълговата книга, но МВФ вероятно няма да има нужда от толкова ресурси, колкото смяташе, за да увеличи кредитния си капацитет, предаде Ройтерс. Според нея постигането на споразумение между отделните държави за увеличаването на кредитния капацитет на фонда ще отнеме време. По думите й вероятно такова решение няма да бъде взето на предстоящата среща на финансовите министри на държавите - членки в МВФ.
Въпреки това според Ройтерс очакванията на запознати, пожелали анонимност, сочат, че фондът ще получи между 400 и 500 млрд. долара подкрепа, вместо поисканите 600 млрд. лв. Припомняме, че членките на еврозоната вече обявиха, че ще отделят 198 млрд. долара, а другите членки на ЕС – още 50 млрд.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване