06/15/12 00:33
(http://e-vestnik.bg/)

Лъже ли Борисов, невеж ли е, или просто нагъл?

Премиерът Борисов и шефът на Първа инвестиционна банка Цеко Минев в Банско, 19 февруари 2012 г. Цеко е и председател на Федерацията по ски, и банката му седи зад фирмата собственик на курорта Банско и ски пистите и съоръженията на Витоша. Снимка: Булфото

За няколко дни премиерът Борисов в присъщия си безцеремонен стил изтърси няколко дебели лъжи. А може би не са лъжи, а просто неосведоменост от негова страна?
Най-скандална беше последната, по повод протестите срещу поправките в Закона за горите. Пред куп журналисти и камери на телевизии в Пловдив премиерът каза, че Законът за горите наистина е лобистки, но в полза на скиорите и сноубордистите – тези, които обичат зимните спортове и искат да спортуват на нормални съоръжения и без да се избиват на пистите.
Заяви твърдо, че никакви протести няма да спрат инвестициите в зимния туризъм. ще строят писти, а после даде пример с Австрия, където имало „12 500 километра писти” и те били в горите. Също така обвини природозащитниците, които излязоха на спонтанен протест, че именно те защитават лобистки интереси.

Какво не е наред в казаното от Борисов? Най-напред никой не се избива по пистите. Нито има такъв проблем, нито той може да се реши с повече писти. На пистите инциденти стават с неопитни и самоуверени скиори, а не поради малко писти.
Най-скандално е твърдението му, че в Австрия имало 12 000 километра писти, които били „именно в горите”. Не е ясно дали Цеко Минев му е говорил такива нелепици или той самият ги съчинява - така, както каза преди време, че без АЕЦ Белене токът щял да поскъпне 18 пъти.
Най-големите ски курорти в Австрия имат ски писти с дължини по 100-200 километра. Става дума за свързани писти със съседни курорти. И те са разположени основно във високите Алпи, на голяма надморска височина, над пояса с горите. България не разполага с такива високи планини и всякакви писти тук попадат в по-голямата си част в пояса с гори. Няма и достатъчно разстояние при тия ниски планини да се прокарат много километри писти. Това може да стане с изсичането на хиляди хектари гори. Като при това няма да се променя статутът на земята и инвеститорите няма да плащат за пистите - това предвижда новият закон.
А представя ли си премиерът колко са 12 000 километра? Колко курорта трябва да има в Австрия, за да се съберат толкова ски писти? Дори заедно с алеите и туристическите пътеки, по които зимно време скиори карат ски-писалки за дълги разстояния, трудно могат да се съберат толкова.

Но лъжата е подхвърлена по толкова груб начин, заедно с обвинението, че протестиращите имат лобистки интереси, че човек просто онемява. И се намират хора, които вярват - премиерът го казва. Разбира се, все по-малко вярват. Неведнъж е говорил така безотговорно и мнозина вече се усещат.
Но е поразително как Борисов се е загрижил за скиорите, след като мълча при наглото затваряне на Витоша тази зима от страна на „Витоша ски”, без да се опита да им защити интересите. Толкова наглост трудно може да се квалифицира.

Кокаинови лъжи

Дебелашкият език на премиера се насочи не само срещу някакви природозащитници. Преди дни Борисов нападна и Европа.
Журналистката Валерия Велева го награди за неговия рожден ден с угодническо интервю във вестник „Преса”. С въпросите си тя влиза в ролята на подавач на удобни топки, които големият играч Борисов забива със замах, а тя радостно пърха при удара . Пита го за критиките на Европа към България, за да му даде възможност да отговори така:
“Те ще ни пишат слаба оценка! Айде, бе! За всичко, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване