Джебчии са в ареста след обир на софиянец

45- годишен софиянец е подал сигнал в полицията в Кюстендил, че е обран от джебчии. Откраднати са му два мобилни телефона, лични документи и 2, 50 лв. Инцидентът е станал в петък вечер, около 21, 30 часа.Извършителите са установени и задържани, това са двама кюстендилци на 36 и 38 години. Намерени са и част от откраднатите вещи.    ...

ЕК ще хармонизира и стандартите за тоалетните, за да се икономисва вода

Идната седмица Брюксел ще обяви нови правила за хармонизиране на стандартите свързани с тоалетните, пише френският в. "Фигаро", цитиран от БТА в неделя. Новите правила ще бъдат в сила от Лондон до Букурещ. Те са разработени на базата на тригодишно проучване на навиците на европейските граждани, свързани с тоалетните. Очаква се Европейската комисия да препоръча използването на шест литра вода при задействане на нормално тоалетно казанче и три литра за тоалетните казанчета от икономичен тип. Но англичаните настояват да ползват по четири литра вода за икономичните тоалетни казанчета. В проучването на ЕК, струвало 88 000 евро, Великобритания е посочена като един от най-големите потребители на вода в тоалетните. Проучването е показало, че 30 процента от консумираната от британците вода, отива именно в тоалетните им. За сравнение при финландците за тази цел се отделят едва 14 процента от цялата потребена вода. Според Брюксел новите правила за тоалетните ще помогнат за спестяването на 6600 литра вода на година и на домакинство.

Альоша осъмна с "Тотев вън"

Паметникът на Альоша на Бунарджика осъмна тази сутрин с огромен транспарант с надпис "Тотев вън!". Към 10.30 ч. огромният надпис вече липсваше, установи репортерска проверка. Той е бил свален от специализиран екип на пожарната. Акцията е насочена отново срещу кмета на града Иван Тотев. Зад нея застава фракцията "Пловдив без цензура", които са симпатизанти на движението на Николай Бареков "България без цензура", съобщават от централата. В нощта на музеите и галериите Альоша бе маскиран с черна лента през лицето и червен плащ. Полицията все още ...

Индия брои часовете до изстрелването на космическа сонда за Марс

Индия започна обратното броене за най-амбициозния си космически проект - изстрелването във вторник в 14:38 чasa по Гринуич на сонда, която ще анализира Марс, предадоха ДПА и Франс прес, цитирани от БТА. След провала през 2011 г. на първата марсианска мисия на Китай, големия съперник на Индия, Делхи сега ще се опита да напише историята, като стане първата азиатска страна, която ще успее да достигне Червената планета, намираща се на над 200 милиона километра от Земята. Делхи се надява да постигне това с помощта на 1,3-тонния спътник Марс орбитър, който ще бъде изстрелян с помощта на  350-тонна ракета от базата Шрихарикота, в Бенгалския залив във вторник. Сондата е оборудвана с датчици, които ще трябва да уловят наличието на метан в атмосферата на Марс, което би потвърдило хипотезите ...

Пламен Димитров не мисли, че е време за национална стачка

Няма условия за национална стачка. Това е мнението на президентът на КНСБ Пламен Димитров, който коментира пред БНР актуалната обществена ситуация. Въпреки бунта на студентите, който продължава вече седмица и половина, спред Димитров синдикатите не са готови да тръгнат срещу управлението. "Национална стачка като действие е нещо изключително сложно и трябва да бъде подготвено като събитие, което да се случи в най-точния момент и да има възможността да получи подкрепа. Не трябва да се прибързва с обявяването на национални протестни действия или стачки, ако те нямат своя гръб и подготовка отдолу. Информацията на двата синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа" за ситуацията в момента не е такава, която да води до решение за национална стачка", заяви Димитров в отговор на призива на студе...

Ранобудните студенти с открити въпроси до патриарх Неофит

Шествието "Събудете се" стигна до пл. "Сточна гара"

Открито писмо с въпроси, адресирани до патриарх Неофит изпратиха днес младежите, нарекли себе си “ранобудните студенти”.

Обръщението е публикувано на профила им във Facebook. To e отправено и до председателя и членовете на Светия Синод и до предстоятеля на храм-паметника “Св. Александър Невски”.

В писмото си протестиращите младежи търсят позицията на патриарх Неофит във връзка с уволнението на студента в Богословския факултет Станислав Въчин. OFFNews припомня, че на 1 ноември, по време на протестните шествия пред СУ от камбанарията на “Александър Невски” бе развято българското знаме. Часове по-късно Въчин, който е служител в храма, е бил уволнен.

Младежите засягат и изказването на депутата на ДПС Йордан Цонев, който в четвъртък заяви от парламентарната трибуна, че преподавателите в Богословския факултет, които подкрепят протеста, са разколници.

Студентите поставят въпроса и за широкия периметър за сигурност около парламента, който бе обособен, за да гарантира, че депутатите ще напуснат Народното събрание въпреки заканите за блокада от страната на протестиращите. В петък периметърът обхващаше и площада около храм-паметника.

OFFNews припомня, че протестното шествие “Събудете се” на студентите се опита да премине и покрай храм-паметника, но бе възпрепятстване от полицаите. Тогава студенти заявиха, че служителите на реда нарушават гражданските им права и се заканиха да потърсят правата си.

Публикуваме пълния вид на въпросите до патриарх Неофит без редакторска намеса:

 

Ваше Светейшество, Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства,

На 1 ноември 2013 г., в деня на всенародния празник Ден на народните будители, с който Българската православна църква исторически дълбоко е свързана, студенти и преподаватели от Софийския университет и от множество други висши училища от София и страната, както и български граждани, почетоха по своеобразен начин този най-народен празник, като в същото време изразиха своята позиция по актуални всеобществени въпроси, най-същественият от които е въпросът за липсата на морал в българската политика. Това събитие обаче бе помрачено от следните събитийни моменти, които имат пряко отношение към Българската православна църква, по-конкретно към нейното ръководство:

  1. Огромното пространство около патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, църковен и всенароден храм-паметник, бе блокирано от безпрецедентно количество полиция. Тези действия на органите за сигурност доведеха до обстоятелството на фактическото блокиране на храм-паметника, на практика до негово затваряне отвън. Намиращата се в съседство старинна църква „Св. София” също се оказа в аналогично положение.

2. По време на преминаването на шествието на студентите, преподавателите и гражданите покрай цитираните два богослужебни храма, от камбанарията на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” прозвуча празничен камбанен звън, а минути след това, от същата тази камбанария, бе развят националния трибагреник. По-късно през денят в медиите се появи информация, според която камбанния звън е бил възпроизведен от студента в Богословския факултет Станислав Въчин, който е и служител на храма. На същия е заявено минути по-късно от църковни длъжностни лица, че е уволнен за тази си проява.

Във връзка с тези събития се обръщаме към Вас, като архиереи на Българската православна църква, със следните въпроси:

1. Каква е позицията на Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, на Св. Синод като цяло, както и на предстоятеля на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” по отношение окупирането на практика от страна на полицейските сили на пространството около Св. Синод – храм-паметник „Св. Александър Невски” – църквата „Св. София”; не смятат ли същите църковни фактори, че по този начин се нарушават религиозните права на членовете на Православната църква, както и правата на българските граждани?

2. В случай, че информацията за уволнението на колегата ни Станислав Въчин, студент в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” е вярна, не смятат ли горепосочените църковни представителства, че няма нищо по-добро и уважавано от постъпката на Вашия служител Въчин – да бие празнично камбаната на патриаршеската катедрала в един от най-светлите всенародни празници, в съчетание с развяването на националния трибагреник?

Ваше Светейшество, Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства, задавайки публично тези въпроси ние се надяваме на ясни и категорични отговори и проява на Вашата пастирска загриженост. Проявявайки студентска солидарност, надяваме се също, че ако поводът за отстраняването на студента Станислав Въчин от служение в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” е гореописания, то той да бъде възстановен, защото няма по- Богоугодна и Богонародна изява от това да удариш празнично църковните камбани и да развееш родния трибагреник, и то в Денят на народните будители.

Редом с тези въпроси, ние, ранобудните студенти, се обръщаме към всички Вас с молба да отговорите на един актуален въпрос, имащ пряко отношение към Православната църква, към християнския и богословския морал. Става дума за това, че на 31 октомври т.г., в парламентарната зала на Народното събрание, депутатът от ДПС г-н Йордан Цонев е заявил, че знае, че протестите на студентите и гражданите в страната ни, се поддържали в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” от преподаватели, които подкрепяли разкола. В същия ден следобед обаче Факултетният съвет на Богословския факултет, с почти пълно мнозинство, подкрепи протестите на академичната общност, на студентите в частност и въобще на гражданското общество. В тази връзка, смятате ли Вие, Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства, че преподавателите от Богословския факултет, а също и студентите и докторантите, които изразяват своята гражданска позиция и настояват за оставка на правителството на настоящото управляващо мнозинство са разколници? Последният въпрос е продиктуван от наша страна по причина, че Богословският факултет е част от академичното семейство на СУ „Св. Климент Охридски” и подобни изявление, като това на депутата от ДПС г-н Йордан Цонев, подронват пряко авторитета на Българската православна църква, разрушително са насочени към Богословския факултет, който тази година чества своя 90-годишен юбилей. Смятаме също, че подобни атаки петнят доброто име и на Софийския университет, на който Негово Светейшество Българския хатриарх Неофит е Доктор хонорис кауза, и който, от своя страна, в личностен план, е бил част от академичната общност на Университета, в качеството си на пръв декан на Богословския факултет след демократичните промени.

Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства, през последните две години Вашият авторитет бе дълбоко накърнен по публично известни причини. Ние се надяваме, че давайки ясни отговори на поставените от нас въпроси Вие ще засвитетелствате пред Бога и народа тази християнска позиция, която подобава на архиереи.

Статията "Ранобудните студенти с открити въпроси до патриарх Неофит" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Вашингтон е на път да легализира притежаването на малки количества марихуана


Американската федерална столица е на път да разреши притежаването на малки количества марихуана, предаде "Асошиейтед прес".

Общинският съвет на Вашингтон се очаква да одобри закон, според който притежаването на до 28 грама марихуана е дребно нарушение, което ще се наказва само с глоба, по-малка от 25 долара. Кметът на града Винсънт Грей казва, че подкрепя идеята и че ще подпише закона до януари.

Някои активисти искат градът да направи още една крачка напред, като...

Тийнейджъри пребиха дядо заради фатална хубавица

19-годишен и 15-годишен са били арестувани в Полски Тръмбеш за побой над 66-годишен мъж, заради жена.

Аятолах Али Хаменей подкрепи преговорите за ядрената програма на Иран

/КРОСС/ Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей изрази подкрепата си за преговорите по ядрената програма на Иран, съобщава „Ал Аарабия"."Не съм оптимист, но ако това е волята на Аллах, ние няма какво да загубим", каза той.Аятолахът не пропусна да коментира и Израел, заявявайки, че силите, които управляват страната, са нелегитимни. Следващият кръг от преговорите по ядрената програма ще се проведат на 7 и 8 декември тази година в Женева.

Ериксон: Имах договор да заменя сър Алекс Фъргюсън в Юнайтед

Бившият селекционер на Англия Свен-Йоран Ериксон разкри, че имал подписан договор с Манчестър Юнайтед, да замени на поста сър Алекс Фъргюсън. Шведът направи това разкритие в автобиографичната си книга. От откъс от изданието, публикувано в Mail on Sunday, става ясно, че Ериксон е трябвало да поеме „червените дяволи“. „Знаех, че ще бъде трудно. Имах договор с Англия до Мондиал 2006, и щях да бъда тежко разкритикуван, ако бях развалил този контракт. Но това беше възможност – да поема Манчестър Юнайтед. Договорът беше подписан – аз бях новият менид...

Кралят на Йордания: 600 000 сирийски бежанци изчерпват ресурсите ни

„В момента Йордания е приютила 600 000 сирийски бежанци – проблем, който изчерпва вече ограничените ни ресурси и подлага на огромен натиск нашата инфраструктура”. Това каза в своята реч пред парламента, кралят на Йордания Абдулла II.

Той заяви, че справянето със стотиците хиляди сирийски бежанци изчерпва ресурсите на Йордания и призова „В момента Йордания е приютила 600 000 сирийски бежанци – проблем, който изчерпва вече ограничените ни ресурси и подлага на огромен натиск нашата инфраструктура”. Това каза в своята реч пред парламента, кралят на Йордания Абдулла II. Той заяви, че справянето със стотиците хиляди сирийски бежанци изчерпва ресурсите на Йордания и призова

Маратонът в Ню Йорк при засилени мерки за сигурност

В Ню Йорк в неделя за 43-ти път се провежда маратонът, в който се очаква да участват около 48 000 души. Те ще пробягат маратонската дистанция от 42 километра и 195 метра, която ще ги отведе из петте района на мегаполиса. Маратонът ще стартира от Стейтън айлънд и ще продължи през Куинс, Бронкс, Бруклин, като  финалът ще бъде в Сентръл парк в Манхатън. Спортната проява ще протече при изключителни мерки за сигурност, защото властите не искат да се повтори трагедията от маратона в Бостън през април, когато терористи взривиха самоделни устройства, убиха трима души и раниха 260 души. Хеликоптери, катери, водолази, кучета, разпознаващи укрити експлозиви, стотици камери "са впрегнати" в мерките за сигурност. Началникът на полицията в Ню Йорк Реймънд Кели увери, че маратонът ще бъде най-добре защитената спортна проява. Той обаче предупреди участниците, че в ерата след 11 септември 2001 г. гаранции няма. Заради дългото си трасе гарантирането на безопасността на маратона е трудна за осъществяване задача, отбелязва ДПА. Според новите мерки за сигурност участниците в маратона и зрителите ще бъдат подложени на допълнителни проверки, като например претърсване на раниците. Охранителните камери ще следят цялото трасе на маратона. Вече бяха претърсени и небостъргачи покрай трасето, откъдето терористи-снайперисти биха могли да стрелят по маратонците. Водолази пък провериха крайбрежните зони и районите под мостовете за укрити предмети.

Ваксинирай се, време е!

Имунизация срешу грип се извършва в Сливенска област от общопрактикуващите лекари след преглед, припомниха от Регионална здравна инспекция. Тя се провежда ежегодно преди настъпването на грипния сезон месеците октомври -ноември. Препоръчва се при деца, възрастни хора и такива с хронични заболявания. Противогрипна ваксина може да се закупи от аптека. Необходимо е да се съхранява в хладилни условия до поставянето и. Грипът е заболяване, което засяга големи групи от хора,  характеризира се с въздушно-капков път на предаване и висока контагиозност  ...

Вежди Рашидов за студентите: Да спрем да очерняме тези деца. Те искат нов морал

„Когато някой ти е забил нож в гърба не може да си над нещата „Когато някой ти е забил нож в гърба не може да си над нещата", заяви пред Нова Телевизия Вежди Рашидов по повод твърденията в медиите, че той е унищожил килията на Васил Левски. „Кой каза, че това е килията на Васил Левски?", попита той и добави, че когато това се докаже, той ще бъде първия, който ще го запази, защото то трябва да се показва ...

Откриха човешки кости до празна палатка в "Самоковището"

Кости от човешко тяло са открити в местността „Самоковището", над дупнишкото село Бистрица. До тях има празна палатка, раница и туристически принадлежности. Това инцидент от преди 4- 5 години, коментира дежурният в ОД МВР- Кюстендил. Сигналът за намерените кости е подаден в събота, от туристи, които са се разхождали в района.Все още не е установена самоличността на починалия. Разследването продължава в РУП- Дупница, където е образувано досъдебно производство....

Алфа Рисърч: 60% от българите подкрепят студентските протести

60% от българите подкрепят студентските протести. Това показва национално представително проучване на Социологическа агенция Алфа Рисърч, проведено сред 1030 души в периода 26-31 октомври 2013 г. Одобрението за протестите доминира във всички типове населени места, като относително по-високо е в столицата и малките градове (64- 67%), а малко по-ниско (59-56%) - в областните градове и селата. Подобна е подкрепата и сред отделните образователни групи. Тя варира между 57% и 62%, като отново няма силни разлики между хората с различно образователно р...

Джон Кери на 9-дневна обиколка в Близкия изток, Северна Африка и Полша

Държавният секретар на САЩ Джон Кери започва деветдневна обиколка в Близкия изток, Северна Африка и Полша, предадоха световните агенции в неделя. Между 3 и 11 ноември Кери ще посети Египет, Саудитска Арабия, Полша, Израел, град Витлеем, Западния бряг на река Йордан, Йордания, Обединените арабски емирства, Алжир и Мароко. В неделя Кери ще бъде за няколко часа в Кайро. Посещението в Египет не фигурираше в официалната програма на обиколката, представена в четвъртък от говорителката на Държавния департамент на САЩ Дженифър Псаки. То обаче бе обявено в петък от египетската държавна информационна агенция МЕНА. Това ще е първата визита на държавния секретар на САЩ в Египет след свалянето от власт на президента ислямист Мохамед Морси от армията на 3 юли. Кери пристига в Египет в навечерието на процеса срещу Морси по обвинения в убийството на демонстранти. Посещението му става в деликатен момент за американско-египетските отношения. След свалянето от власт на Морси, първия демократично избран президент на Египет, Вашингтон замрази частично военната помощ за Кайро, свой отдавнашен съюзник със стратегическа роля в Близкия изток. Програмата на държавния секретар на САЩ за неделя включва и среща със саудитския крал Абдула на фона на напрежението в двустранните отношения. Очаква се Кери да потвърди стратегическия характер на връзките между Вашингтон и Рияд, предвид мащаба на предизвикателствата, които те трябва да посрещнат заедно. Саудитска Арабия е важен съюзник на Съединените щати. Двустранните отношения обаче са обтегнати напоследък, след като САЩ се отказаха да нанесат въздушни удари срещу режима в Сирия, който е "трън в очите" за богатата петролна монархия, и направиха постъпки за сближаване с Иран, който е заклет неин враг.

Военни учения щели да предизвикат ядрена война през 1983 г.

Разсекретени документи по силата на британския Закон за информацията показват, че Великобритания и САЩ са били на път да провокират конфликт със СССР и да изправят света на ръба на ядрената катастрофа.

Джордж Озбърн – скритият мотор на британския растеж

Успехите на финансовия министър го превърнаха в новата звезда на британската политика

    


"Алфа Рисърч": Студентските протести с 60% подкрепа

Повечето анкетирани са на мнение, че те са спонтанни и ще се разраснат

Галя Захариева: Дуалната система е част от визията на ГЕРБ за развитие на образованието

Народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен Галя Захариева участва във форум на тема „Социалната политика - предизвикателства и реалност“ в Русе. Събитието се организира от ПП-ГЕРБ Русе, с участието на членовете на Постоянната комисия по труда и социалната политика в НС - народните представители Светлана Ангелова, Тотю Младенов, Гинче Карамаринова, Галя Захариева, Владислав Николов, Георги Марков, Валентин Василев. Дуалната система като решение за квалификацията и заетост на младите хора – това бе темата, която представи Галя Захариева. “Дуалната ...

Кралят на Йордания: Сирийските бежанци изчерпват ресурсите ни

„В момента Йордания е приютила 600 000 сирийски бежанци – проблем, който изчерпва вече ограничените ни ресурси и подлага на огромен натиск нашата инфраструктура”. Това каза в своята реч пред парламента, кралят на Йордания Абдулла II.

Той заяви, че справянето със стотиците хиляди сирийски бежанци изчерпва ресурсите на Йордания и призова „В момента Йордания е приютила 600 000 сирийски бежанци – проблем, който изчерпва вече ограничените ни ресурси и подлага на огромен натиск нашата инфраструктура”. Това каза в своята реч пред парламента, кралят на Йордания Абдулла II. Той заяви, че справянето със стотиците хиляди сирийски бежанци изчерпва ресурсите на Йордания и призова

Законът е ред, а добрият закон е добър ред

Законът е ред, а добрият закон е добър ред - Аристотел

Евакуираха дискотека в Разград заради фалшив сигнал за бомба

Злоумишлено телефонно обаждане стана причина за евакуиране на посетителите от дискотека „Сохо" в Разград, съобщават от ОДМВР-Разград. Обаждането на тел.112 е получено в 23.10 часа на 1 ноември. Мъж, представил се с името Петър, съобщил, че е получил информация за поставено взривно устройство в заведението. След постъпването на сигнала от дискотеката, която се намира в центъра на града, са изведени всички клиенти и служители, обектът е претърсен, но взривно устройство не е открито. Проверката е установила, че обаждането е направено от уличен тел...

Част от Виница без вода

От ВиК-дружеството във Варна съобщиха за Moreto.net, че поради авария без вода са абонатите във високата зона на кв.Виница. Аварията се очаква да бъде отстранена в късния следобяд, а водоподаването възстановено до 17 часа, уточниха от ВиК-Варна.

HP възражда марката Compaq

/КРОСС/ Без гръмки анонси и прессъобщения американският производител на компютри Hewlett-Packard върна на пазара марката Compaq, придобита през 2002 година заедно с едноименната компания.Под тази марка бяха произвеждани лаптопи, които в един момент просто изчезнаха от пазара. Сега тя отново "оживя", като под нея бяха представени три бюджетни таблета, достъпни в Китай.Трите модела носят наименованията Compaq 7, Compaq 7+ и Compaq 8, базирани са на четириядрен процесор Allwinner A31S и работят под управлението на операционната система Android 4.2. Устройствата разполагат с 8 или 16 GB вътрешна и 1 GB оперативна памет.Таблетите Compaq 7 и Compaq 7+ имат 7-инчов екран с резолюция 1024 х 600 пиксела. Разликата между тях е в използваната матрица - Compaq 7 използва технологията TN, а другият модел - по-напредналата IPS. HP Compaq 8 пък има екран с диагонал 7,85 инча и резолюция 1024 х 768 пиксела.Към момента не се съобщават други технически характеристики на трите нови продукта. Бюджетните таблети под марката HP Compaq ще се продават на китайския пазар на цена от 990 юана (около $ 165). Неизвестно остава и дали устройствата ще се появят в продажба извън Поднебесната империя, пише kaldata.com.

Баща и син са блъснати от състезател по време на надпреварата по мотокрос в Бобошево

Бащи и син са пострадали при инцидент по време на традиционното състезание по мотокрос в Бобошево. Те са пресичали трасето и се били ударени от състезател. Инцидентът е станал около 10, 15 часа, информират от ОД МВР- Кюстендил.Бащата, който е на 51- години е в тежко състояние и е настанен във Военно болница в София. Има съмнения за черепно- мозъчна травма. Детето е с леки наранявания, като има два шева на главата.Състезанието по мотокрос продължава, то се провежда за рекорден 57- ми път....

60% подкрепят студентските протести

Подкрепата за студентските протести сред българите е 60% сочи допитване на „Алфа Рисърч“, цитирано от БТВ. 

Според изследването, направено между 26-31 октомври, най-голяма подкрепа студените получават в столицата и малките градове – около 64-67 %. В областните градове и селата тя е 56-59%.  Няма сериозни разлики и сред хората с различна образова Подкрепата за студентските протести сред българите е 60% сочи допитване на „Алфа Рисърч“, цитирано от БТВ. Според изследването, направено между 26-31 октомври, най-голяма подкрепа студените получават в столицата и малките градове – около 64-67 %. В областните градове и селата тя е 56-59%. Няма сериозни разлики и сред хората с различна образова

Емблематичният паметник Альоша в Пловдив лъсна окичен с лозунги

Емблематичният за Пловдив Паметник на съветския войн, по-известен като Альоша, осъмна тази сутрин с огромен транспарант с надпис "Тотев вън!" Акцията е насочена срещу кмета на града Иван Тотев, зад нея застана фракцията "Пловдив без цензура".

В Драгиново на сватба канят цялото село

В Драгиново, разположено в Чепинската котловина на северозападните Родопи, на сватба канят цялото село. Сватбеният ритуал в този край продължава няколко дни, разказват за БТА местните. Селото е най-голямото в община Велинград, заобиколено от красиви гористи местности. Богато е на топли минерални извори. В него живеят близо 5 хиляди души, предимно помаци. Имат си две джамии. Гостоприемни са и толерантни към другите религии и ритуали. Хората разказват, че и досега пазят и продължават вековните традиции. На тържеството жените впечатляват с ...

Росен Барчовски за старта на Еврочалъндж: Солнок е силен тим с много опит

Унгарският Солнок е първият съперник на българския Рилски спортист в турнира Еврочалъндж. Двубоят е във вторник, 5-и ноември, в Унгария, а състезателите на Рилски спортист пътуват довечера с клубния автобус. „Имаме всичките мачове, които Солнок са играли. Ще направим каквото зависи от нас. Фактически имаме две тренировки и една в деня на мача. Досега се готвихме за Балкан. Имаме тежък път, ще пътуваме с автобус. Оказа се, че няма директен полет до Будапеща. Трябваше да направим някакви връзки, които правят времето за пътуване малко по-малко от ...

Как да се предпазим от настинка не само през есента

/КРОСС/ Безспорно е - есенните месеци са типичният сезон на настинките. Но не са единственият. Понякога, дори и в най-хубавото и топло време, се случва да останем в леглото с течащ нос и висока температури. Как всъщност можем да намалим риска - и за себе си, и хората около нас... • Преди всичко избягвайте контактите с хора, които вече са настинали. Закривайте с кърпа устата и носа, а разболелият се вече е най-добре да седи у дома - за да се лекува и за да не зарази околните. • Не посещавайте места с твърде много хора: кина, театри, концерти. • Ако някой от вашето семейство вече е настинал, изолирайте болния по възможност в друга стая. Поставете му марлена превръзка. Редовно проветрявайте помещенията, в които се намирате. • Ако в класа, в който учи вашето дете вече има "подсмърчащи" деца, по възможност задръжте за няколко дни детето си у дома. • Не позволявайте на другите да кихат и кашлят в лицето ви без да се прикриват с носна кърпа. • Ако не се чувствате добре, не отлагайте, а веднага започнете лечението. Това важи особено за антивирусните препарати, които действат ефективно само ако започнат да се прилагат незабавно при първите симптоми, съветва zdrave.bg.  

Здравната каса отново се подигра с варненската АГ болница

Здравната каса отново се подигра със Специализираната АГ болница във Варна след поредното дарение. Както стана известно на 23 октомври болницата получи дарение от английския проф. Роджър Дейнки – основателят на първата частна банка за стволови клетки в Англия.

"Атака" на протест пред МВР

Националистите искат незабавно експулсиране на бежанците

    


60% от туристическия поток за догодина е договорен

София /КРОСС/ 60% от туристическия поток за следващата година е договорен. Това съобщи пред bTV зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев. Правим всичко възможно философията на управлението на туризма да се развие максимално. За мен туризмът отдавна се е превърнал в приоритетен отрасъл, защото генерира 13% от брутния вътрешен продукт. Над 10 млрд. лева изкарва туризмът на година. 6 млн. туристи са минали през тази година през България. Тези хора трябва да ядат, тези хора обикалят, тези хора оставят пари у нас, обяви Ботев. До момента страната ни отчита над 3 млрд. евро приходи от туризъм за 2013 г. 13,6% от брутния вътрешен продукт на България е съставен от този отрасъл, каза още зам.-министърът. Той добави, че е изработена стратегия за туризма до 2030. Документите са на масата на премиера. Нашите разчети показват, че към 2020 година трябва да бъдем готови да посрещнем над 9 милиона туристи, а към 2030-а над 12 милиона. За целта ни трябва инфраструктура. България има уникални възможности да се развива. 400 000 скиори годишно идват у нас, а потенциалът ни е за над 1,5 млн. души. Скиорите оставят повече пари от летуващите на морето. И друго нещо има. 274 млн. литра минерални води се изливат в земята всеки ден. Този безценен ресурс трябва да се използва, каза Ботев. Той коментира и филма на BBC за алкохолния туризъм в България

Тайсън: Брад Пит беше като макарон в леглото на жена ми

В миналото Брад Пит се подвизавал в леглото на жената на Майк Тайсън.

Студентските съвети от цяла България са против окупацията

Общото събрание на Националното представителство на студентските съвети, което заседава до късно снощи в Шумен, се обяви принципно против окупацията на висши учебни заведения. Решението потвърждава позицията на ръководството на организацията отпреди седмица - подкрепа на всяка форма на граждански протест, но без тя да е в ущърб на правото на обучение, информира БНТ. В Общото събрание участваха представители на 26 студентски съвети, сред които и представители на Софийския университет. Стана ясно и че не е имало еднозначно мнение от различните съвети. Решението на Общото събрание няма императивна сила, а по-скоро е препоръка. Студентските съвети също са автономни организации и всеки от тях ще реши как до продължи и каква позиция да отстоява. В кратък коментар едно от лицата на окупиралите...

Боаш настоява Дефоу да остане в Тотнъм

Мениджърът на “Тотнъм”, Андре Вилаш-Боаш, настоява Джърмейн Дефоу да остане в редиците на “шпорите” след зимния трансферен прозорец, въпреки огромния интерес към него от страна на “Торонто”, информира “Sky Sports”. Мениджърът на “Торонто”, Райън Нелсън, заяви по-рано тази седмица, че си е набелязъл Дефоу, предвид факта, че той работеше преди години в щаба от “Уайт Харт Лейн”. Въпреки, че Дефоу загуби титулярното си място в тима на “шпорите” и му остават още 18 месеца до изтичане на договора му с “Тотнъм”, Боаш явно още има планове за него и не е съгласен да го продава. “Видях в пресата, че от “Торонто” има интерес към него, но ние желаем той да остане при нас до края на догов...

Горя една от най-красивите сгради в Москва

Огънят в театър "Школа на съвременната пиеса" пламнал 15 минути преди представление

Два пожара горят в Москва и околностите ѝ

Гори тавана на театър в центъра на града и завод в Московска област

Протестите - голямото предизвикателство пред София

София /КРОСС/ Протестите са голямото предизвикателство пред София. Това мнение изрази пред bTV кметът на столицата Йорданка Фандъкова. „Като столица на България тук са съсредоточени най-големите проблеми, особено по отношение на отразяване гражданската позиция. Всички идват в София да протестират и това безспорно се отразява на живота на града", посочи Фандъкова.„Така че за мен като кмет това е важна задача, заедно с полицията, с органите на реда, да можем да осигурим от една страна, възможността хората да изразят своята свободна воля - това е едно от най-големите завоевания на демокрацията; от друга страна обаче и животът в града да функционира", коментира тя.„Не винаги се получава добре, но най-важното това е да няма напрежение и да запазим живота и здравето на хората. Само за днес имаме съгласувани 8 мероприятия. Общо взето по 10 средно на ден са мероприятията, които се подават за съгласуване. Има и такива, за които ние не получаваме уведомления", добави Фандъкова.Софиянци са ми гласували доверие и отговорност за парите и ресурсите на София. Удвоихме милиард и половина чрез европейски средства. Използвахме ги за изпълнение на проектите за метрото, завода за отпадъци, канализация, училища, болници и музеи, каза още столичният градоначалник. Тя добави, че като личност и човек има свое мнение, но никога не си позволява да спекулира работата си като кмет. Задачата ни е максимално да се стараем да няма напрежение в тази ситуация

"Алфа Рисърч": 60% от българите подкрепят студентските протести


Продължаващите повече от седмица студентски протести имат подкрепата на 60% от българите. Това показва национално представително проучване на социологическата агенция "Алфа Рисърч", проведено сред 1030 души в периода 26-31октомври 2013 г. чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на интервюираните лица, публикувано на страницата на агенцията в интернет.

Одобрението за протестите доминира във всички типове населени места, като относително по-високо е в столицата и малките градове...

Още търсят нападателя на Виктория

МВР продължава издирването на заподозрения за нападението над 20-годишната Виктория, съобщиха за Фокус от пресцентъра на МВР. До момента в столичните РУ на МВР са отведени 59 души. От тях 25 души са задържани за установяване на самоличността, тъй като не са имали документи в себе си. 

След установяването на тяхната самоличност, ще бъдат освободе МВР продължава издирването на заподозрения за нападението над 20-годишната Виктория, съобщиха за Фокус от пресцентъра на МВР. До момента в столичните РУ на МВР са отведени 59 души. От тях 25 души са задържани за установяване на самоличността, тъй като не са имали документи в себе си. След установяването на тяхната самоличност, ще бъдат освободе

В. „Индипендънт": Българската човешка бомба със закъснител

Под заглавие "Българската човешка бомба със закъснител - сирийската криза удари най-бедната страна членка на ЕС", британският в. "Индипендънт" публикува статия за проблема със сирийските бежанци в България. В България бежанците са в безопасност от снайперистите, бомбите и танковете, но жалкото съществуване в най-бедната страна членка на ЕС, която не може да им осигури дрехи, храна и медикаменти и дори достатъчно легла не е нещото, заради което тези хора са рискували живота си, прекосявайки планините. Сирийските бежанци в България де факто носят...

Талибаните в Пакистан са избрали нов лидер, твърди "Дейли телеграф"


Талибаните в Пакистан са избрали за свой нов лидер ветеран, известен с някои от най-зрелищните талибански операции в Пакистан в последно време, съобщава в. "Дейли телеграф", като се позовава на талибански командири и на източници от пакистанските сили за сигурност.

След смъртта на пакистанския талибански лидер Хакимула Мехсуд, убит в петък при удар от американски безпилотен самолет, талибаните са се събрали, за да изберат нов лидер. Изборът става в рамките на така наречената върховна...

60% от българите подкрепят протеста на студентите

София /КРОСС/ 60% от българите подкрепят студентските протести. Това сочат данните от национално представително проучване на "Алфа Рисърч", проведено сред 1030 души в периода 26-31 октомври 2013г.Одобрението за протестите доминира във всички типове населени места, като относително по-високо е в столицата и малките градове (64- 67%), а малко по-ниско (59-56%) - в областните градове и селата. Подобна е подкрепата и сред отделните образователни групи. Тя варира между 57% и 62%, като отново няма силни разлики между хората с различно образователно равнище.Нагласите се обръщат единствено при хората над 60 г., които са и най-поляризирани - 47% одобрение срещу 52% неодобрение.2/3 от българите застават зад тезата, че студентските протести са „спонтанни, водени от чувство за справедливост", 29% - че са „платени и обслужват партийни интереси". Нов момент в обществените нагласи е, че 20% дори от хората, които по една или друга причина не подкрепят протестните действия, са на мнение, че студентите са изразители на справедлив морален бунт, а не на користен партиен интерес.58% от хората смятат, че те протестите ще се разраснат, а 41% - че ще се изтощят, преди да „събудят" и други социални групи. В мнозинството си хората, които подкрепят протестите, са по-големи оптимисти за развитието им, а противниците им имат по-високи очаквания за провал

Още търсят нападателя на Вики, задържани са 25 без документи

МВР продължава издирването на заподозрения за нападението над 20-годишната Виктория, съобщиха за Фокус от пресцентъра на МВР. До момента в столичните РУ на МВР са отведени 59 души. От тях 25 души са задържани за установяване на самоличността, тъй като не са имали документи в себе си. 

След установяването на тяхната самоличност, ще бъдат освободе МВР продължава издирването на заподозрения за нападението над 20-годишната Виктория, съобщиха за Фокус от пресцентъра на МВР. До момента в столичните РУ на МВР са отведени 59 души. От тях 25 души са задържани за установяване на самоличността, тъй като не са имали документи в себе си. След установяването на тяхната самоличност, ще бъдат освободе

Сайтът YouTube връчва първите си музикални награди

На церемония в Ню Йорк ще бъдат раздадени първите музикални награди на сайта за видеообмен YouTube. Вотът е решен от потребителите на канала, които харесват, споделят и коментират най-големите клипове - видео, артист, иновация, феномен и т.

”Алфа Рисърч”: 60% от българите подкрепят студентските протести

Одобрението за протестите доминира във всички типове населени места, като относително по-високо е в столицата и малките градове (64- 67%), а малко по-ниско (59-56%) – в областните градове и селата.

Задържаха криминално проявен от Ямбол, откраднал телефона на ученик

28-годишен криминално проявен мъж от Ямбол е бил задъжан от полицията в Шумен. Той отмъкнал телефона на ученик от града, допълват от ОД на МВР. Около 14:00 часа на 01-ви ноември в двора на СОУ "Йоан Екзарх Български" той поискал от 11- годишен ученик мобилен телефон, за да проведе разговор. След като взел телефона, мъжът продължил в неизвестна посока. Три часа по-късно извършителят е установен и задържан за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство.    ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване