Полицай уби кандидат за кмет в Косово

Беким Биринджику- кандидат за кмет на Съюза за бъдеще на Косово, беше убит снощи в град Сърбица, съобщиха от БГНЕС.
Биринджику е застрелян от полицай при спор между двамата, информира говорителят на вътрешното министерство Ибрахим Садриу. Полицаят сам се е предал на служителите на реда. 





Беким Биринджику- кандидат за кмет на Съюза за бъдеще на Косово, беше убит снощи в град Сърбица, съобщиха от БГНЕС. Биринджику е застрелян от полицай при спор между двамата, информира говорителят на вътрешното министерство Ибрахим Садриу. Полицаят сам се е предал на служителите на реда.

Англичани нищят „ЦецOFFгейт”

Английски експерти пристигат у нас заради делото за незаконното подслушване, нашумяло като „ЦецOFFгейт”. „Получихме отговор на съдебната поръчка от Великобритания и очакваме техните специалисти”, каза пред в. „Преса” заместник главният прокурор Борислав Сарафов.

Искат мандатност на директорите

Над 95% от заетите в сферата на образованието са "за" мандатност на директорите, а останалите 5% са самите директори, смята Константин Янков, председател на Синдиката на българските учители в Бургас, пише в. "Стандарт".

"Това е въпрос, по който ние, в синдиката на българските учители, колегите от КТ "Подкрепа" и цялата учителска колегия, много ясно се е произнесъл категорично "да" в новия закона за предучилищно и училищно образование трябва да има текст, който да регламентира длъжността директор да бъде мандатна.

Това означава, че директорът ще трябва на веки 4 или 5 години, зависи колко ще бъде периодът за мандата, да доказва своите професионални умения. Да се доказва както пред колегите, така и пред обществеността", посочи още Янков.

По думите му директорите трябва да бъдат наблюдавани както от родителите, така и от съответните контролни органи - общински съвети, общини, кметове и регионалния инспекторат, министерство или други поделения, каквито решат да бъдат създадени.

"Обезателно трябва да се вземе предвид оценката, която ще му бъде дадена от учителите на детското или учебното заведение, в което той е директор. Защо не искаме да има атестиране, както се предлага? Защото се прави субективно.

В комисията по атестация не участва представител на колектива, а ако участва такъв представител, отношението към него ще бъде съвсем различно", смята Янков.

Според него когато има мандат, директорът ще знае, че след 4 или 5 години той трябва на нова сметка да заслужи доверието на тези, които са го назначили. "Когато е с безсрочен трудов договор, много пъти те се изживяват като недосегаеми и несменяеми буквално казвам държавни чиновници, макар че те не са", допълни още синдикалистът.

Янков обясни, че не настояват да има ограничение в броя на мандатите, но назначаването трябва да е чрез конкурс.
















"Стандарт"


На мода са ПОДбудителите

На мода са ПОДбудителите, а не будителите, актуални са зомбитата, а не мислителите.

Наблюдаваме уникално слънчево затъмнение днес

  На рядко слънчево затъмнение ще станат свидетели в южната част на страната днес. Затъмнението се нарича хибридно, защото от едни места ще се вижда като пръстенообразно, а от други - като пълно слънчево затъмнение.То е и последното за 2013 г., пише в. „Стандарт”.Затъмнението ще започне над Мексиканския залив и Брнамиазилия, ще премине през Атлантическия океан и ще завърши над Африка, Средиземно море и Арабския полуостров. Само в най-южните район...

Топло

В сутрешните часове на много места, главно по поречието на Дунав и над Източна България, ще има мъгла или ниска слоеста облачност, която около обяд ще се разкъса и намалее. След пладне над страната ще бъде предимно слънчево и сравнително топло за началото на ноември. Почти тихо. Максималните температури ще са между 18° и 23°. В София - около 20°.Атмосферното налягане ще продължи да се понижава и ще бъде малко по-ниско от средното за месеца....

Катастрофа с българска кола в Италия

Двама души загинаха, а четирима са тежко ранени при пътно произшествие край Ливорно в областта Тоскана, съобщават италиански медии.

Лек автомобил "Волво С60" с българска регистрация, управляван от 40-годишния румънски гражданин Н.Ч. е навлязъл в насрещното и се ударил челно във "Форд Фокус". В блъснатата кола, освен водача, е имало четирима пътници, съобщава в. "Труд”.

Жена на 65 години е загинала на място, а 63-годишен мъж е починал при приемането му в болницата. Тежко са ранени останалите трима, от които двама са с опасност за живота.

При лабораторния анализ е било установено, че съдържанието на алкохол в кръвта на румънеца, който е професионален шофьор на камион, превишава 6 пъти допустимата норма. Поставен е пред домашен арест.

Той също е със сериозни наранявания и ще бъде лекуван в продължение на 30 дни.

 













iNews.bg



Жаждата на китайците пресушава световното производство на вино

Резкият спад на производството в Европа предизвиква опасения за пазара на фона на засилващото се търсене, особено от САЩ и Китай

    


400 000 лева за изгорен от лекар пенис на дете

400 000 лева обезщетение за изгорен при операция мъжки полов орган на дете присъди Върховният касационен съд. Сумата ще трябва да бъде изплатена солидарно от болницата в Кърджали и от уролога д-р Чанко Митрев. Увреждането е станало на 15 април 2010 г. Семейство от Джебелско завело в кърджалийската болница детето си, което по това време било на 2... 400 000 лева обезщетение за изгорен при операция мъжки полов орган на дете присъди Върховният касационен съд. Сумата ще трябва да бъде изплатена солидарно от болницата в Кърджали и от уролога д-р Чанко Митрев. Увреждането е станало на 15 април 2010 г. Семейство от Джебелско завело в кърджалийската болница детето си, което по това време било на 2...

38 милиона потребители са засегнати от хакерската атака срещу Adobe

13 пъти повече, отколкото се твърдеше, са засегнатите потребители от хакерската атака срещу Adobe.

Мащабната хакерска атака е засегнала не 2,9 милиона, както се твърдеше в началото, а 38 милиона. Това показва нов доклад на Naked Security.

При удара хакерите са получили достъп до потребителските идентификационни номера на Adobe, имената, криптираните пароли, криптираните номера на кредитните и дебитни карти, както и други персонални данни, пише Mashlable.

Първоначално от Adobe вярваха, че хакерите са успели да откраднат и сорс кода от Adobe Reader, Acrobat и ColdFusion. Нови данни сочат, че е бил откраднат и сорс кодът от Photoshop.

Каква е реакцията на компанията, четете в Econ.bg.

 

Япония пак се разтресе

Силно земетресение с магнитуд от 5.0 по скалата на Рихтер разтърси източната част на японския остров Хонсю. Няма жертви и разрушения. Не е издадено и предупреждение от цунами.

Лудогорец изнесе футболна лекция на Славия

Шампионът Лудогорец отново оглави еднолично временното класиране в "А" група, след като днес "орлите" разгромиха с 4:0 гостуващия Славия в среща от 16-ия кръг.

Роман Безяк на два пъти, Марселиньо и Дани Абало бяха точни за водения от Стойчо Стоев отбор, като успехът на домакините можеше да бъде и още по-изразителен, ако не бяха пропуските пред вратата на Стефано Кунчев.

Така Лудогорец събра актив от 37 точки на сметката си, изпреварвайки с три повече втория Литекс. Днес "оранжевите" претърпяха трето поражение за сезона, отстъпвайки с 1:2 на Ботев в Пловдив.

Славия пък записа втора загуба под ръководството на Милен Радуканов, който дебютира именно с поражение при визитата на Берое. Срещу Черно море "белите" поеха глътка въздух и спечелиха, за да се стигне до тежкото поражение в Разград. Славия остава с актив от 14 точки, заемайки едва 10-о място във временното класиране на "А" група.

Едва ли Милен Радуканов е предполагал, че днешният двубой между Лудогорец и Славия може да започне толкова лошо за неговия отбор. Още до 16' резултатът вече бе 3:0 в полза на "орлите", които нанизаха два гола още в първите шест минути на срещата.

Лудогорец изнесе футболна лекция на СлавияБулфотоВ 4' резултатът на "Лудогорец Арена" бе открит, а точен за 1:0 бе Роман Безяк. Словенецът овладя една топка на границата на наказателното поле и с изстрел в ъгъла матира Стефано Кунчев.

Две минути по-късно Лудогорец удвои, а точен отново бе Безяк. "Деветката" на домакините засече от въздуха центриране на Шоко, бележейки красиво попадение за 2:0.

Объркването в играта на Славия продължи, като в 16' резултатът стана и класически. Марселиньо и Витиня разиграха на двойно подаване, а първият умело завърши атаката за 3:0.

И през втората част гостите от Славия с нищо не показаха, че могат да се противопоставят на своя домакин, докато Лудогорец продължи да играе за своята публика.

В 49' Марселиньо изведе Бургзорг очи в очи с вратаря, но халфът се забави и бе успешно блокиран. В 54' Безяк имаше шанс за хеттрик, но словенецът не успя да преодолее Кунчев. В 60' и Върджил Мисиджан излезе очи в очи със стража на "белите", но и той не съумя да вкара.

В крайна сметка до четвърти гол се стигна, а точен в 71' бе Дани Абало. Центриране на Марселиньо прехвърли Стефано Кунчев, а испанският нападател на домакините лесно вкара на празна врата за 4:0.

И до края на срещата Лудогорец продължи да атакува, като "белите" бяха близо до инкасиране на пети гол. В 81' единствено намеса на Стефан Велков лиши Жуниор Кишада от попадение, а малко преди края отново бразилецът стреля, но неточно.
















iNews.bg

Политическите скандали в Италия не секват

Правосъдният министър е обвинена в конфликт на интереси, исканията за оставка допълнително разклащат правителството

    


ЕК ще определи обема на водата в тоалетните ни казанчета

Идната седмица Брюксел ще обяви нови правила за хармонизиране на стандартите, свързани с тоалетните, пише в. "Фигаро". Новите правила ще бъдат в сила от Лондон до Букурещ. Те са разработени на базата на тригодишно проучване на навиците на европейските граждани, свързани с тоалетните. Очаква се Европейската комисия да препоръча използването на шест литра вода при задействане на нормално тоалетно казанче и три литра за тоалетните казанчета от икономичен тип. Но англичаните настояват да ползват по четири литра вода за икономичните тоалетни казанч...

Община Габрово има добра подготовка за живот при зимни условия

"Подготовката  на  общината за  работа и  живот  при  зимни  условия започна през месец август. Със Заповед и Указания на кмета на общината Таня Христова бяха определени и възложени за изпълнение конкретни мероприятия със съответни срокове и отговорници", съобщават от Община Габрово. Според разпространената информация за периода От 1 ноември до 31 март е назначен оперативен щаб под ръководството на кмета на община Габрово с основна цел - координиране на управлението при възникване на бедствие, породено от усложнена зимна обстановка. Пълната инф...

Стрелецът от летището в Лос Анджелис планирал масово убийство

Въоръженият мъж, който в петък откри огън на летището в Лос Анджелис, убивайки служител по сигурността, е планирал да убие "множество" такива служители, съобщи ФБР.

Написана на ръка бележка, намерена в чантата на Пол Чанча, показва, че той "е взел обмислено решение да убие множество служители по сигурността", каза Дейвид Боудич, ръководител на офиса на ФБЛ в Лос Анджелис. В бележката обаче не се уточнява защо той е взела на мушка точно тези служители.
БГНЕС припомня, че бележката има антиправителствено съдържание и 23-годишният Чанча е очаквал да бъде убит. Происшествието стана в петък, когато той откри огън в трети терминал. Освен загиналият служител по сигурността бяха ранени и няколко души. Терминалът бе евакуиран, а случаят засегна над 1 500 полета и почти 170 000 пътници.
В момента Чанча е в болница, здравословното му състояние не се уточнява. Междувременно терминалът напълно възстанови работата си.




















АФП

Пристанище Варна е затворено

Гъста мъгла и намалена видимост затвори пристанище "Варна" за всички кораби, съобщиха за Радио Фокус - Варна от Кординационния център на порта.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева 

Вълнението в района на пристанището е около два бала и не пречи на маневрите на корабите и съоръженията. Вятърът в района на пор Гъста мъгла и намалена видимост затвори пристанище "Варна" за всички кораби, съобщиха за Радио Фокус - Варна от Кординационния център на порта. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева Вълнението в района на пристанището е около два бала и не пречи на маневрите на корабите и съоръженията. Вятърът в района на пор

Генерал Тошево отбелязва празника си с редица прояви

Продължават проявите, посветени на празника на Генерал Тошево 8 ноември. Днес в х-л "Узунов палас" ще се проведе традиционният ежегоден двойков бридж турнир. В него ще участват около 50 състезатели от Североизточна България, а наградите са осигурени от общината. От 4 до 8 ноември творчеството на Йордан Йовков ще бъде представяно в читалищната библиотека пред деца и ученици. На 4 ноември от 11часа, в Историческия музей ще се открие изложба на Центъра за работа с деца „Златна есен – даровете на есента”. В читалището най-малките тошевци ще видят к...

Семейства, които се хранят заедно, не дебелеят

Семействата, които се хранят заедно в кухнята или трапезарията, по-рядко имат проблеми с излишното тегло, пише британският в. "Дейли телеграф".

Доктор Байън Уонсинк от Университета Корнъл в САЩ и Елен ван Клииф от Университета Вагенинген в Холандия са провели анкета сред 190 родители и 148 деца за хранителните им навици. Учените се интересували колко често те се хранят заедно и какво правят в процеса на хранене. Учените следяли и теглото на анкетираните.
Двамата установили, че семейното общуване при приемането на храна може да замени прекаленото приемане на храни, което може да породено от психологически проблеми. Това общуване носело по-силно положителни усещания от самото ядене.
Учените подчертават, че хранителните навици в семейството са много важни. Възможно е, съвместното хранене и живото общуване край масата да предотвратяват преяждането и да подобряват самочувствието на хората. Човек получава внимание от семейството. Отделно, че храненето заедно отвлича от телевизора.
Изследване показало също, че родители с излишно тегло се хранят по-често пред телевизора. Докато момчетата от семейства, където се практикува съвместното семейно хранене, са по-стройни от останалите.


















"Дейли телеграф"



Кирил Йорданов - лице на българите по света

Осем месеца, след като подаде оставка като кмет на Варна под натиска на протестиращите си съграждани, Кирил Йорданов бе избран за председател на Асоциацията на българите по света /АБС/. Това се случи по време на Втория велик събор на българите, който се провежда във Варна.

Червеняков става посланик в Черна гора?

Червеният депутат Младен Червеняков е предложен за посланик в Черна гора, съобщава в. „Преса”. Номинацията е направена от външно министерство и все още е на проучвателен етап при президента.

Мъгла затвори пристанище Варна

Гъста мъгла и намалена видимост затвори пристанище Гъста мъгла и намалена видимост затвори пристанище "Варна" за всички кораби, съобщиха за Радио Фокус - Варна от Кординационния център на порта. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева Вълнението в района на пристанището е около два бала и не пречи на маневрите на корабите и съоръженията. Вятърът в района на пор

Сидеров отново ще поиска затваряне на границата

Националистическата партия "Атака" проведе в протестен митинг в Елхово, където е един от големите бежански центрове в България по пътя на вълната от бежанци от Сирия.

Протестният митинг се състоя пред сградата на общината под наслов "НЕ на мюсюлманската бежанска вълна!".

В Елхово наскоро бе разкрит временен разпределителен център за бежанци, чийто капацитет от около 300 души е вече запълнен.

"Ние сме против България да приема такива хора, да ги обявява за бежанци, да им дава условия, подслон, при условие, че нямаме пари за нашите пенсионери.

Сега ние готвим ново предложение, правителството да бъде задължено да експулсира нелегалните имигранти и да затвори границата за нови", заяви Сидеров,

цитиран от БНР. Бедността на България и липсата на средства за социално застрашените е основният мотив участващите в митинга да протестират срещу бежанците.

"По-добре страните - богатите и силни страни, като Франция, като Англия, като Германия, да ги вземат на тяхна територия и да се грижат за тях”, коментира участник в протеста.

В проявата участваха депутати от парламентарната група на партията, регионалните ръководства на Бургас, Сливен и Ямбол, местни ръководства, членове и симпатизанти на ПП"Атака".

Сидеров разкритикува партиите, че прекалено много се съобразяват с исканията на Европейския съюз, а правителството е длъжно да изпълнява решенията на Народното събрание, а не негови представители да ги коментират или отричат.

"Не изключвам провеждането на предсрочни парламентарни избори, но ако резултатите им повторят сегашната ситуация, няма да има смисъл от тях. Новите избори за Народно събрание трябва да доведат до масирано присъствие на националисти в него - поне 50%", каза Сидеров.

Последните проучвания на общественото мнение не отреждат място за Атака в следващия парламент. В настоящия те имат 23 места (от 240 депутати).

 

БТА

Наблюдаваме уникално слънчево затъмнение днес

На рядко слънчево затъмнение ще станат свидетели в южната част на страната днес. Затъмнението се нарича хибридно, защото от едни места ще се вижда като пръстенообразно, а от други - като пълно слънчево затъмнение.То е и последното за 2013 г.Затъмнението ще започне над Мексиканския залив и Брнамиазилия, ще премине през Атлантическия океан и ще завърши над Африка, Средиземно море и Арабския полуостров. Само в най-южните райони на България ще се наблюдава контакт между Слънцето и Луната. За Бургас това ще бъде в 15.35 ч.Затъмнението ще мож...

Студентските съвети от страната излизат с обща позиция за протестите

Националното представителство на студентските съвети ще излезе с обща позиция за протестите на кандидат-висшистите и окупацията на Софийския университет "Свети Климент Охридски". На срещата в Шумен присъстват представители на 26 университета от цялата страна.

С ден на отворените врати полицаите отбелязват професионалния си празник

ОДМВР - Стара Загора по традиция ще отбележи професионалния си празник - 8 ноември с Дни на отворените врати. На 5 ноември от 10.30 часа в сградата на полицията ще бъде официално открита организираната с помощта на клуб „Традиция" изложба „Оръжието на българския полицай". По случай предстоящия празник на българските полицаи своя поздрав към тях ще поднесат децата от детска градина „Ян Бибиян" в Стара Загора. Изложбата ще бъде отворена за свободно посещение от граждани всеки ден до 8 ноември от 12 до 15 часа. От 11 часа във вторник на стрелбищ...

Днес е денят на българския художник

На днешната дата (3 ноември- б.р.) българските художници има свой празник. Денят се чества в памет на наш български художник - Пимен Зографски, храмостроител, иконописец и книжовник. През 1993 година Зографски е обявен за покровител на българските художници. Идеята е на сдружението за възраждане на Софийското Светогорие (манастирите около столицата) "Св. Пимен Зографски". До тогава денят 3-ти ноември се чества само като църковен празник. Дали защото е нов или защото има религиозна нотка, но покрай празника не се шуми много. Няма грандиозни чествания или празнични събирания. Покровителят на артистите с четка е български монах от манастира "Св. Георги Зограф" на Атон. Живял е в края на ХVI век и се е занимавал със зографство и книжовна дейност. Рисувал е стенописи и икони. Зографският м...

Англичани ще направят експертизата на "автомобила за подслушвания"

Английски експерти идват у нас заради делото за незаконно подслушване, по-известно като ЦецOFFгейт. Получихме отговор на съдебната поръчка от Великобритания и очакваме техните специалисти. Това разкрива пред в. "Преса" зам. главният прокурор Борислав Сарафов, предаде БГНЕС. Другият вариант да се направи необходимата проверка беше иззетият автомобил на МВР за подслушване т.нар. кетчър, да бъде изпратен за експертиза в Лондон, където е произведен. Заключенията на чуждите експерти на практика ще решат развоя на ЦецOFFгейт. Прокуратурата изиска цялата техническа документация, за кетчърите, както и сведения дали допълнително са правени поправки и преинсталации на софтуера и хардуера в България. Но основният въпрос към специалистите е дали техниката в този й вид работи и може да подсл...

Студентите с декларация: Свободата и знанието не търпят вериги!

В София протест срещу политиката за бежанците и шествие "За земята на България"

    


Издирват 18-годишната Деница Драгоева

Полицията издирва Деница Кирилова Драгоева, на 18 години от Габрово. Момичето е изчезнало на 18 октомври. след учебните занятия в СОУ „Отец Паисий”. Тя е средна на ръст, едро телосложение, дълга чуплива кестенява коса, бяло овално лице и кафяви очи. Била е облечена в розов анцуг, сив пуловер, черно яке и бели маратонки. Гражданите, които имат информация за лицето, могат да сигнализират на тел. 112 или тел. 066/826-529. ...

Шефове на „Интендантско” летели до Париж с държавни пари

Шефове на калоферския клон на „Интендантско обслужване”, работещо на загуба вече повече от 3 години, са си правили екскурзии до лъскавия моден форум Прет-а-Порте в Париж, съобщиха от военното министерство.

Маратонът в Ню Йорк - най-добре защитената спортна проява

В Ню Йорк за 43-и път се провежда маратонът, в който се очаква да вземат участие около 48 000 души, предадоха ДПА и ИТАР-ТААС. Те ще пробягат маратонската дистанция от 42 километра и 195 метра, която ще ги отведе из петте района на мегаполиса. Маратонът ще стартира от Стейтън айлънд и ще продължи през Куинс, Бронкс, Бруклин, като финалът ще бъде в Сентръл парк в Манхатън. Спортната проява ще протече при изключителни мерки за сигурност, защото властите не искат да се повтори трагедията от маратона в Бостън през април, когато терористи взривиха с...

Стойнев: Постигнахме най-добрите условия по “Южен поток”

Драгомир Стойнев Снимка: БГНЕС

“Повече от това не можеше да се постигне. Изцяло българският интерес е защитен. Нито един лев на българския данъкоплатец няма да бъде използван за строежа на “Южен поток”. България ще има само полза от този проект. България ще получава дивиденти и работни места.”

Това заяви в интервю за БНР енергийният министър Драгомир Стойнев в коментар по подписания тази седмица договор за началото на проекта “Южен поток”.

Министърът е категоричен, че България е изпълнила програма максимум по темата.

По думите на Стойнев страната ни е постигнала пробив по два важни въпроса, единият от които е определяне на конкретна схема, по която Българският енергиен холдинг ще получи заем от “Газпром”.

Стойнев обясни, че на БЕХ ще бъде отпуснат заем от 620 млн. евро, като срокът за погасяването му ще бъде 22 години, а споразумението предвижда и петгодишен гратисен период.

“Никакви разходи за БЕХ, докато не постъпят дивиденти”, обобщи в едно изречение министър Стойнев.

Вторият важен успех на българските преговарящи, според енергийния министър, е договаряне за достъп на трета страна до съоръженията.

“Газпром” категорично отхвърляше да се водят разговори за трета страна. Това е важно, защото по този начин се защитава европейското законодателство. Ние можехме и да не тръгнем към разговори за достъп до трета страна, но три часа дискутирахме тази част. (…) Премиерът прецени, че отсега трябва да е ясно бъдещето на газопровода”, обясни министър Стойнев.

Той подчерта, че кабинетът на ГЕРБ е постигнал много по-неблагоприятни условия при преговорите си с руската страна. Според споразумението на бившите управляващи България трябваше да получава дивиденти от тръбата едва на 15-ата година от пускането й в експлоатация.

Статията "Стойнев: Постигнахме най-добрите условия по “Южен поток”" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Цветанов – Ал Бънди или шефа на Гестапо?

Невероятна прилика между бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов с актьора Ед О' Нийл и с шефа на Гестапо Мюлер откриха зевзеци в нета.

Печелим по 250 млн.лв. годишно от “Южен поток”

България ще спечели 5 млрд. лв. за 20 години от проекта "Южен поток". В тази сума влизат дивиденти, данъци и такси, социални плащания и приходи от дейности по транспортиране. Изчисленията показват, че годишно тръбата ще носи по 250 млн.

Шивашки ваканции за цяло село

25 свободни работни места за шивачки/шивачи на дамско облекло фигурират в седмичната справка на Бюрото по труда в Хасково. Търсят се и 11 шивачи на трикотаж (3 от които със стаж на права машина и 3 - с едногодишен стаж на права, оверлог или покривна машина) и още 5 шивачи на спортно облекло. Следват 10 незаети позиции за финансови консултанти, по 5 - за стюарди/стюардеси и монтажници в производство, 4 - за моделиер-конструктори и по 2 - за мениджъри (пазари), шофьори на товарен автомобил (вътрешни превози), багеристи (кат. 330;325), работници (...

Не даваме на САЩ банковите си тайни

България няма да даде на САЩ достъп до банковата си тайна, докато не бъде ратифицирано нарочно двустранно споразумение и не бъдат дадени гаранции за опазване на информацията. Това реши Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), съобщи председателката на колективния орган Венета Шопова, цитирана от „Труд". Става дума за предоставяне на информация за банковите сметки на американски граждани у нас. Комисията е била сезирана от СИБанк, която е част от белгийската КВС груп. Финансовата институция е получила от централата си указание да приложи от ...

Чистокръвен американски футбол в мача на "Софийските мечки" със сръбския "Кралево"


Най-успешният български отбор по американски футбол "Софийските мечки" ще домакинства за първи път в новосформираната Балканска лига (BAFL) на сръбския "Кралево роял краунс".

Двубоят от 15 часа на стадион "Академик" зад хотел "Плиска", известен като "Стария Академик", ще предложи чистокръвен американски футбол и обещава да е най-доброто зрелище в този спорт досега в България.

Двата отбора се познават много добре, тъй като през изминалата година няколко играчи на "Мечките"...

Карта показва в реално време броя на хората на Земята

Двама американски специалисти разработиха карта на нарастването на населението на света, в която ражданията и смъртните случаи се наблюдават в реално време, съобщава сайтът "Атлантик", предаде БТА. Картата е дело на Брад Лайън, който е математик и специалист по разработване на компютърни програми, и на неговия колега Бил Свеболд. Интерактивната карта може да бъде открита ТУК С помощта на картата човек действително може да си даде сметка какво означават прогнозите, че след 30 години населението на Земята ще бъде над 9 милиарда, казват нейните създатели. Миналата година Лайън и Свеболд създадоха подобна карта, но само за САЩ. Според прогнозите до 2050 г. населението на САЩ ще се увеличи с 44 процента.

Днес може да се наблюдава слънчево затъмнение

Сравнително рядко слънчево затъмнение ще може да се наблюдава днес. То се нарича хибридно, защото от една страна (от определени положения и позиции) ще се вижда като пръстеообразно, а от други места - като пълно слънчево затъмнение.

До обяд мъгла, после слънчево

Днес времето над страната ще бъде предимно слънчево с разкъсана, предимно висока облачност. Преди обяд на места в низините и котловините ще има мъгла. Почти тихо време. Максимални температури между 18° и 23°, в София около 20°. Това е прогнозата за времето на НИМХ към БАН, съобщи Фокус.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево с разкъсана висо Днес времето над страната ще бъде предимно слънчево с разкъсана, предимно висока облачност. Преди обяд на места в низините и котловините ще има мъгла. Почти тихо време. Максимални температури между 18° и 23°, в София около 20°. Това е прогнозата за времето на НИМХ към БАН, съобщи Фокус. Над Черноморието ще бъде предимно слънчево с разкъсана висо

Патентната война се изражда

Група компании, предвождани от Microsoft и Apple, заведоха осем иска срещу Google

    


Студент е ранен при стрелба в американски университет

Стрелба край университета "Ей енд Ем" в Тексас, Снимка: usnews.nbcnews.com

Поредна стрелба в университет в САЩ рани един от студентите. За един час учебното заведение остана блокирано от полицията.

Инцидентът е станал около 22 ч. в кампуса на университета в Гринсбъроу, щата Северна Каролина.

Пострадал е 21-годишен студент, който е хоспитализиран. Все още няма официална информация за състоянието му. Според данни на FOX обаче животът на младежа е вън от опасност.

След стрелбата кампусът е бил обграден от полицаи и изходите му са били блокирани. Час по-късно обаче забранителният режим е вдигнат.

Властите съветват студентите да не напускат общежитията си. Все още няма официално оповестени подробности около стрелбата.

Полицията отказва да коментира, защото това би могло да навреди на разследването.

Статията "Студент е ранен при стрелба в американски университет" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Спъва ли Apple стария iPhone?

Колкото и невероятно да звучи подобен въпрос, това твърдение на известния колумнист на “Ню Йорк таймс” Катрин Рампъл вещае нов огромен скандал в технологичната индустрия. Статията  “В капана на Apple” за часове стана хит в най-големите хайтек сайтове и форуми и авторката получи покана да говори за проблема в тв гиганта CNN. Колкото и невероятно да звучи подобен въпрос, това твърдение на известния колумнист на “Ню Йорк таймс” Катрин Рампъл вещае нов огромен скандал в технологичната индустрия. Статията “В капана на Apple” за часове стана хит в най-големите хайтек сайтове и форуми и авторката получи покана да говори за проблема в тв гиганта CNN.

Еколог откри скален кръст край Ловеч

Шефът на “Екологическо дружество Милениум” Милен Лалев откри християнски кръст върху западния скален венец над Ловеч. Символът е с размери 30 см на 20 см, а на дълбочина в скалата достига до 15 см. Предстои местни археолози да се произнесат дали кръстът е природен феномен, или е дело на човешка ръка. Любопитното е, че в близост до мястото в началот Шефът на “Екологическо дружество Милениум” Милен Лалев откри християнски кръст върху западния скален венец над Ловеч. Символът е с размери 30 см на 20 см, а на дълбочина в скалата достига до 15 см. Предстои местни археолози да се произнесат дали кръстът е природен феномен, или е дело на човешка ръка. Любопитното е, че в близост до мястото в началот

Ден на българския художник

На днешната дата отбелязваме Деня на българския художник. Денят се чества в един ден с църковния празник, посветен на Св. Пимен Зографски, който е обявен за покровител на българските художници през 1993 г.
Пимен Зографски е български монах от манастира “Св. Георги Зограф” в Атон. Живял е през XVI век. Бил е посветен на книжовното дело, рисувал е стенописи и икони.
Според легендата рожденото име на Пимен е Пламен. На средна възраст той решава да изостави светския живот и се замонашва в Атон, където получава названието Пимен.
Легендата разказва, че самият Свети Георги се е присънил на Пимен и му е поръчал да се върне обратно в България, за да бъде духовен водач на сънародниците си.
Днес празнуват всички художници, иконописци и реставратори./КРОСС/

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване