Adidas продължава да страда

Приходите от основните пазари Европа и Северна Америка продължават да спадат

    


Петролът поскъпнал с 3,2% тази година

Цената на лекия суров петрол WTI се разколеба, след като достигна най-високото си ново от пет седмици. Потреблението на бензин в САЩ се е...

Лаков: Разходите за "Авиоотряд 28" при ГЕРБ са много повече от 34 милиона лева

Бившият премиер Бойко Борисов е принципал на Бившият премиер Бойко Борисов е принципал на "Авиоотрад" 28 и лично е разписвал полетите на правителствения самолет и хеликоптер. Това заявиха "Добро утро,България" депутатът от "Атака" Венсицлав Лаков и депутатът от БСП Жельо Бойчев в сутрешния блок на ТВ7. Според тях разходите на "Авиотряд 28" по времето на управлението на ГЕРБ са много повече

Прекратиха депутатските пълномощия на Бисеров, ГЕРБ "против"

Без дебати парламентът прекрати депутатските пълномощия на Христо Бисеров. Гласуваха 171 народни представители, от които 138 - „за", 10 - „против" и 23 се въздържаха. Депутатите, които бяха против и се въздържаха бяха от групата на ГЕРБ.

Мъж се хвърли от осмия етаж в Русе

Патрулка. Снимка: БГНЕС/архив

Мъж скочи от осмия етаж на блок 5 в кв. “Дружба-3″ в Русе и загина на място, съобщиха от местната полиция. 

Сигнал за инцидента е получен в 7,05 часа тази сутрин от съпругата на 52-годишния мъж, който бил с психично заболяване.

Пристигналият на място екип на Спешна помощ само констатирал смъртта на мъжа.

Сутринта двамата трябвало да отидат на лекар.

Жената опитала да влезе в стаята, където се намирал мъжът й, но вратата била заключена, а той не отговарял. Когато я разбила, видяла, че него го няма, а прозорецът бил отворен.

Статията "Мъж се хвърли от осмия етаж в Русе" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Пияна 18-годишна без книжка катастрофира във Велико Търново

Момичето седнало зад волана с 1.6 промила алкохол в кръвта

    


Депутатските пълномощия на Бисеров - прекратени, от ГЕРБ гласуваха "против"

Без дебати парламентът прекрати депутатските пълномощия на Христо Бисеров.
Гласуваха 171 народни представители, от които 138 - „за", 10 - „против" и 23 се въздържаха.
Депутатите, които бяха против и се въздържаха бяха от групата на ГЕРБ.
В неделя Бисеров подаде оставка като заместник-председател на ДПС и изрази желание да напусне парламента, Без дебати парламентът прекрати депутатските пълномощия на Христо Бисеров. Гласуваха 171 народни представители, от които 138 - „за", 10 - „против" и 23 се въздържаха. Депутатите, които бяха против и се въздържаха бяха от групата на ГЕРБ. В неделя Бисеров подаде оставка като заместник-председател на ДПС и изрази желание да напусне парламента,

Безплатни прегледи и скрининг на риска за туберкулоза ще се проведат във Варна

Специализирана болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания - Варна организира "Седмица на отворените врати". Инициативата е предложена от Министерството на здравеопазването във връзка с изпълнение на програма „Укрепване на Националната програма по туберкулозата в България", която се финансира от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

Салахедин вероятно извършил и други престъпления

Той е устроил "някакъв свой бизнес с лица, предлагащи определени сексуални услуги, след което са последвали престъпления", обясни главният покурор

Д-р Ангел Кунчев: Няма бум на варицела

Все още няма опасност от бум на варицела, въпреки че заболяването има сезонен характер и би следвало да се очаква повишена заболеваемост в началото на следващата година,  заяви пред bTV главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Д-р Кунчев подчерта, че няма ваксини срещу варицелата и уточни, че в последно време ваксинациите срещали сериозен Все още няма опасност от бум на варицела, въпреки че заболяването има сезонен характер и би следвало да се очаква повишена заболеваемост в началото на следващата година, заяви пред bTV главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Д-р Кунчев подчерта, че няма ваксини срещу варицелата и уточни, че в последно време ваксинациите срещали сериозен

Стрелба във фризьорски салон в САЩ: три жертви, седем ранени

Трима души загинали при поредния случаи на масова стрелба в САЩ, този път във фризьорски салон на една от търговските улици в град Детройт, съобщи USA Today. Седем са пострадали, като всички са мъже.

Полицията все още не е установила самоличността, нито мотивите на нападателя, който е избягал. 

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - Трима души загинали при поредния случаи на масова стрелба в САЩ, този път във фризьорски салон на една от търговските улици в град Детройт, съобщи USA Today. Седем са пострадали, като всички са мъже. Полицията все още не е установила самоличността, нито мотивите на нападателя, който е избягал. Виж тук новите електронни издания в MediaMall -

Борис Карадимчев аранжира наново 10 от най-хубавите си песни

за юбилейния концерт на 15 ноември в зала “България”. Той е обединил хитове като “Нашият град”, “Някога, някога”, “Ако не беше ти”, “Зеленоокото момиче”, “Богатство”, “Хора и улици”, “Бяла тишина”, “Оставаме” в специална сюита, в която ще пеят Маргарита Хранова, Мими Иванова, Орлин Горанов, Васил Петров, Орлин Павлов, Георги Мамалев и Христо Гърбов за юбилейния концерт на 15 ноември в зала “България”. Той е обединил хитове като “Нашият град”, “Някога, някога”, “Ако не беше ти”, “Зеленоокото момиче”, “Богатство”, “Хора и улици”, “Бяла тишина”, “Оставаме” в специална сюита, в която ще пеят Маргарита Хранова, Мими Иванова, Орлин Горанов, Васил Петров, Орлин Павлов, Георги Мамалев и Христо Гърбов

Парламентът освободи Христо Бисеров

София/КРОСС/ Парламентът освободи Христо Бисеров като депутат. Без дебати още в началото на работния си ден Народното събрание прекрати депутатските пълномощия на Бисеров. „За" излизането на Бисеров от Народното събрание гласуваха 138 депутати. Сред тях бяха всички присъстващи народни представители от ДПС, БСП и "Атака", както и 27 от ГЕРБ. 10 от гербаджиите гласуваха против, 23 се въздържаха.В неделя Бисеров подаде оставка като заместник-председател на ДПС и изрази желание да напусне парламента, с което освобождава и поста на заместник-председател на Народното събрание. В съобщение до медиите бе посочено, че мотивите за оставката са изцяло лични. Самият Бисеров все още не е коментирал публично причините, довели до това решение.

Леко повишение в цената на златото

Златото с незабавна доставка поскъпна с 0,06% от 1 318.78 долара за тройунция в 08:08 ч. на борсата в Сингапур, предаде "Блумбърг". Жълтият метал...

Митничари спипаха контрабандна козметика

Снимка: интернет

1074 козметични продукта откриха митничарите на пункта Капитан Андреево в шкаф за инструменти в товарен камион с турска регистрация, информират от  пресцентъра на Агенция Митници.

Камионът бил управляван от турски гражданин, който представил надлежно оформени документи за стока, която била превозвана от Турция  за Германия. На МП “Капитан Андреево”, въпреки изрядните документи, превозното средство е насочено за пролъчване с ренгеновата система, при което се установява наличието на необичаен багаж в шкафа за инструменти. При последвалата физическа проверка митническите инспектори откриват вместо инструменти, укрити в шкафа 852 червила, 84 спирали за очи, 70 кутии пудра, 48 моливи за очи  и 20 сенки за очи. Козметиката е собственост на шофьора на товарния автомобил.

Стоката е задържана, а на нарушителя, 46-годишен турски гражданин, е съставен акт за опит за пренасяне на стоки през държавната граница без знанието и разрешението на митническите органи.

 

Хасково Новини

На никого не е позволено да греши

На никого не е позволено да греши - Марк Тулий Цицерон

Сигналът срещу Бисеров свързан със сериозни международни финансови преводи?

Зная, но не мога да кажа какъв е сигналът до главния прокурор срещу Христо Бисеров. Това коментира в кулоарите на парламента бившият вътрешен министър и депутат от ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде КРОСС.
Това, което се говори, е свързано със сериозни финансови преводи от една държава към друга, посочи той.
Запитан откъде има такава информация, той каза: “Тези неща бързо се разгласяват”. Не даде подробности с аргумента, че компетентните органи трябва да се произнесат.
Цветанов подчерта, че разполага с информацията “от достатъчно време, за да си направи подобни изводи” и отказа да отговори дали когато е бил министър на вътрешните работи, ДАНС е проверявала Бисеров. Не можел да коментира и има ли връзка между оставката на Бисеров и сигнала от ДАНС към прокуратурата срещу него.
“За мен е важно при такива знакови напускания на парламента да бъдат запознати и журналисти, и българската общественост с мотивите. Информацията няма как да бъде скрита и в тази връзка се предприемат тези действия на компетентните органи”, каза днес Цветанов. Запитан има ли връзка между оставката на зам. главния прокурор Бойко Найденов в понеделник и сигнала срещу Бисеров, той отговори само, че като министър той и колегите му имали пълно доверие на Найденов.
Според зам.-председателя на ГЕРБ оставката на Бисеров като заместник-председател на ДПС няма да повлияе на подкрепата за партията.
“Дори сега, ако отидете в смесените региони и попитате как възприемат коалицията с “Атака”, местното население няма мнение по тази тема. Там никога не са имали позиция, която да може да рефлектира върху електоралните нагласи”, посочи той.

Клоп: Арсенал може да се страхува само от един отбор

Ексцентричният треньор на „Борусия Дортмунд” вярва, че „Арсенал” могат да спечелят Шампионска лига, но първо трябва да минат през „Байерн Мюнхен”. Голът с глава на Рамзи в снощния двубой шокира Клоп и „Борусия” и смути уникалната атмосфера на „Вестфаленщадион”, като това бе историческа победа за „топчиите” в немския индустриален град. Нийл Аштън от Daily Mail пише изявление на Юрген Клоп: „ Да, те могат да победят почти всеки противник в Шампионска лига, имат млади и технични играчи. Тази вечер взеха надмощие в един „умен” двубой и могат да стигнат до финал и да го спечелят – обаче ако не срещнат „Байерн”. Групата на „топчиите” и на „Борусия” остава много &b...

Дагестан разследва Краснодарския химн за омраза

Властите в Дагестан са наредили анализ на химна на другия южен руски район Краснодар заради съмнения за екстремизъм, съобщи РИА Новости, цитирана от Стандарт нюз. Законодатели от предимно мюсюлманската севернокавказка република Дагестан са забелязали, че химнът на съседната територия Краснодар, създаден преди век, съдържа текст, подбуждащ към етническа и религиозна омраза, тъй като използва негативен термин за хора от нехристиянско вероизповедание.  Песента е написана през 1914 г. в чест на кубанските казаци, които са се били срещу Османската империя през Първата световна война.  Президентът на Дагестан Рамазан Абдулатипов е наредил на експерти да извършат нормативен анализ и да преценят дали химнът на Краснодар съдържа елементи на подбуждане към етническа омраза. Ако...

Местан ще предложи Османов и Казак за постовете на Бисеров

Ще предложа на ПГ на ДПС да обсъдим кандидатурата на Алиосман Османов за зам.-председател на НС, а Четин Казак за председател на правната комисия. Това каза в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан, предаде БГНЕС. Местан повтори, че мотивите за оставката на Бисеров са от личен характер, че за последно се е видял с него в понеделник и от тогава няма връзка с него. Местан заяви, че не знае от какъв характер е класифицираната информация, за която говори обвинител номер едно и че този въпрос е в полето на съдебната система и на разследващите органи, а не на политиката. Припомняме, че по-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че ДАНС проверява информация, свързана с Христо Бисеров. В началото на днешното пленарно заседание той бе освободен като народен представител. Де...

Танци на пилон на фона на Nirvana и Korn

"Летящата" Пантера Блексмит идва за уъркшоп в София

    


Повдигат обвинения на нападателя на Виктория

Днес се очаква да бъде повдигнато обвинение срещу нападателя на Виктория за грабеж, придружен с опит за убийство, каза пред БНТ главният прокурор Сотир Цацаров. Той съобщи, че има подозрения за извършване и на други престъпления от задържания алжирец Салахедин Бин Аладин, тъй като у него е намерен мобилен телефон, който е предмет на преден грабеж. В петък Софийска градска прокуратура ще му поиска постоянна мярка "задържане под стража", съобщи Цацаров. Четири дни след жестокото нападение на 20-годишната Виктория Христова в центъра на столицата, ...

Лейди Гага ще пее в космоса

/КРОСС/Лейди Гага се подготвя да стане първата певица, която ще има концерт в космоса. Нейното представление ще бъде предавано на фестивала Zero G Colony в Ню-Мексико. Лейди Гага ще излети в космоса с кораба на компанията Virgin Galactic в началото на 2015 г. Плановете на певицата са да изпее една песен. Повече детайли не се уточняват. Лейди Гага обещава да разкаже повече подробности в „Туитър" след излизането на своя нов албум ARTPOP. Той трябва да се появи на 8 ноември.  

Гласуваха оставката на Христо Бисеров

Депутатите гласуваха оставката на Христо Бисеров. 138 народни представители бяха „За", 10 против и 23 се обявиха „въздържал се".

Търсят европари за ремонт на подлезите

Община Варна ще ремонтира подлезите в града с европейски средства през следващия програмен период (2014-2020 г.), стана ясно от съобщение на кметската администрация. Това означава, че предвиденото концесиониране на съоръженията отпада като вариант за тяхната реконструкция.
През последните 4 години няколко пъти бяха правени опити за публично-частно Община Варна ще ремонтира подлезите в града с европейски средства през следващия програмен период (2014-2020 г.), стана ясно от съобщение на кметската администрация. Това означава, че предвиденото концесиониране на съоръженията отпада като вариант за тяхната реконструкция. През последните 4 години няколко пъти бяха правени опити за публично-частно

Първа снимка на Jag F-Type Coupe

/КРОСС/ Чакането почти приключи. Jaguar показа първа снимка на закритата версия на Jag F-Type и съобщи дата и място за световната премиера - 19 ноември в Лос Анджелис. Ще трябва да почакаме дотогава за повече фотографии, но вече може да ви зарадваме с доста данни.Концептуалният C-X16 се задвижваше от хибридна система, но серийното купе ще почака за електромотор. Преди това ще се появи с триото от двигатели, които познаваме от кабриолета - V6 с 340 к.с., V6S с 380 и върховия осмак с 495 к.с.Очаква се на по-късен етап олекотена версия, насочена срещу серията GT3 на Porsche, което значи, че най-вероятно малкият V6 ще бъде раздут, а от интериора ще бъде изхвърлено всичко, което няма пряка връзка със скоростта.Очаква се също версия с двойно предаване, която ще стъпи на новата платформа на малкия седан и ще запази задното предаване в повечето случаи, но в екстремна ситуация ще прехвърля мощност към предните колела.В нашия тест F-Type загуби с мнооого малко от Boxster. Очакваме с нетърпение да сблъскаме F-Type с Cayman (бел. ред., колеги, не ги блъскайте тези коли, изправете ги една срещу друга), пише topgear.bg.

Искат публичен диспут за силния звук от минарето в кв. „Надежда”

Сигнал-предложение разпратиха до медиите в Сливен, до Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий, кмета на общината, директора на ОДМВР, Районната прокуратура, РЗИ и Районното мюфтийство от Сдружение „Свети Георги Победоносец”. „Става дума за построения през 2009 г. Молитвен дом в квартал „Надежда“ и неговото функциониране като такъв. Молитвеният дом проработи през лятото на 2009 г. От тогава започват и проблемите на съгражданите от съседните квартали. Мощен мюезински вой създава сериозни настроения в гражданите, които не могат...

М. Найденов: Избори в момента устройват управляващите

Политическата ситуация в момента не устройва никого, нито управляващите, нито така наречената опозиция, заяви по ТВ 7 един от идеолозите на новата партия БАСТА Мирослав Найденов.

Обвиняват нападателя на Вики за грабеж и опит за убийство

Бин Аладин имал бизнес за сексуални услуги у нас

    


Юрген Клоп: Футболистите на "Арсенал" сякаш имаха по четири крака


Треньорът на "Борусия" (Дортмунд) Юрген Клоп влезе в познатия си интересен стил, докато коментираше загубата с 0:1 от "Арсенал" в Шампионската лига, и заяви, че е имал усещането, че играчите на съперника са с по четири крака. Той съжали, че отборът му е пропуснал много положения преди гостите да поведат.

"Футболът е игра, в която важен е резултатът. Първата им възможност беше в 62-ата минута и те вкараха. Ние имахме много супер-моменти, но не бяхме достатъчно точни. Отправихме 11...

Найденов няма да атакува Греков за протестите на животновъди

Няма да тръгна да атакувам министър Греков (проф. Димитър Греков - земеделски министър, б.р.), защото аз съм седял на този стол и зная колко е горещ. 

Това каза бившият земеделски министър Мирослав Найденов пред TV7. 

Според него обаче протестът на животновъдите е основателен. Няма да тръгна да атакувам министър Греков (проф. Димитър Греков - земеделски министър, б.р.), защото аз съм седял на този стол и зная колко е горещ. Това каза бившият земеделски министър Мирослав Найденов пред TV7. Според него обаче протестът на животновъдите е основателен. "Те са свикнали да получават субсидиите навреме. Излязоха на улица

Отбелязват 100 години от рождението на Албер Камю

100 години от рождението на Албер Камю ще бъдат отбелязани от две културни институции в Добрич. Френският писател е живял от 1913 до 1960 година, един от създателите е на екзистенциалния роман, носител на Нобелова награда за литература за 1957 година. Витрини с издания на негови произведения и фотоси ще бъдат подредени и в Народно читалище "Йордан Йовков" и в Регионална библиотека "Дора Габе"....

ДАНС е внесла сигнал срещу Бисеров в прокуратурата

Сигнал срещу Христо Бисеров е внесен в прокуратурата от ДАНС, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. Той уточни, че най-общо справката съдържа данни за финансови и данъчни престъпления.

Йовчев иска Агенцията за бежанците да се произнася до 3 дни за незаконните емигранти


В момента по закон Агенцията за бежанците трябва да се произнесе за статута на емигрантите за 6 месеца и тя понакога и този срок не спазва. Искаме това да става до 3 дни за тези, които нямат право на закрила и след това те принудително да се изведат от страната. Това обяви вътрешният министър Цветлин Йовчев в ефира на Нова телевизия. Той даде пример със заловения вчера в Гърция алжирец Салахедин бин Аладин, който е обвинен в нападението на 20-годишната Виктория Христова, която работи акто...

Прекратиха депутатските пълномощия на Бисеров, от ГЕРБ гласуваха "против"

Без дебати парламентът прекрати депутатските пълномощия на Христо Бисеров.
Гласуваха 171 народни представители, от които 138 - „за Без дебати парламентът прекрати депутатските пълномощия на Христо Бисеров. Гласуваха 171 народни представители, от които 138 - „за", 10 - „против" и 23 се въздържаха. Депутатите, които бяха против и се въздържаха бяха от групата на ГЕРБ. В неделя Бисеров подаде оставка като заместник-председател на ДПС и изрази желание да напусне парламента,

100 осигурени издържат 80 пенсионери

100 осигурени българи ще издържат 80 пенсионери догодина, съобщи шефът на НОИ Бисер Петков пред депутатите от социалната комисия вчера.Той представи бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2014-а. От думите му стана ясно, че съотношението е сходно с това от тази година.

ФК “Св. Никола” и ОФК “Поморие” играят на 13.11.

Отложената среща между отборите на ФК “Св. Никола” и ОФК “Поморие” ще се проведе на 13.11. /сряда/ от 18:30 часа на градския стадион в гр. Поморие на електрическо осветление.

Откриха полоний в тленните останки на Ясер Арафат, вероятно е бил отровен

Подозренията, че бившият палестински лидер Ясер Арафат е бил отровен, се засилиха, съобщи „Индипендънт Подозренията, че бившият палестински лидер Ясер Арафат е бил отровен, се засилиха, съобщи „Индипендънт". Това станало ясно, след като швейцарски учени открили, че нивото на радиоактивния елемент полоний в останките на Арафат е 18 пъти по-високо. Учените са провели изследвания на тъкани от тялото на лидера, както и на негови лични вещи. Те заявих

Цветанов за случая "Бисеров": Има сериозни пороци с пари

Нека управляващите дадат отговор, зове бившият МВР шеф

    


Николай Слатински: Още веднъж за „тоя списък” и за обвиненията в болшевизъм

Автор: Николай Слатински*

Noresharski.com публикува и анонса на публикацията от фейсбук профила на автора:

Вече няколко дни не ми дават ни сън, ни покой мислите за „тоя списък“ и всестранната атака – от различни леви и „десни“ посоки на политическия компас, гарнирана със зловещи обвинения за болшевизъм…
Отправят се абсолютно болшевишки, хунвейбински, червенокхмерни обвинения по адрес на хора, застанали С ИМЕНАТА си и стоящи вече месеци с тях открито и лично – зад своята абсолютно прозрачна, публична и обществено известна гражданска позиция в подкрепа на протестите и студентите…
И то за какво са тези обвинения? Заради някакъв анонимен списък на все още анонимен автор!!
Ето защо поразсъждавах на глас в моя сайт над този феномен – да хулиш заради нещо дълбоко анонимно хора, излезли най-открито с имената си пред обществото… 
И в същото време да не си казал за 4 месеца и 4 критични думи по адрес на онези, срещу които се протестира…

Като всеки човек, който изпитва почти физическа болка, че България върви назад и се разпада, че политическото у нея умира, че социумът й се изражда постепенно във война на едни части на обществото срещу други, с тенденция това да се превърне във война на всеки срещу всеки, аз постоянно мисля над въпросите: Какво се случва в страната ни? Защо се случва? Докога ще се случва? Колко още има да ни се случва?
В този смисъл непрекъснато преживявам цялата разправия по „тоя списък”.

Колко неща се изпонаписаха, колко заклеймявания в болшевизъм, агресия, простотия, фанатизъм, фундаментализъм и какво ли още не не се изляха по наш адрес – по адрес на подкрепящите протестиращите студенти и въобще подкрепящи протестите.

Докараха ни дотам, че ние трябва – както и аз постъпих – най-напред публично да декларираме, да заявим, да се разграничим, да осъдим, да охулим, да заклеймим всякакви списъци. Вкараха ни в абсурдна политкоректност! Приписаха ни вини и подеха единен хор с някои талибани от левия партиен печат (защото там има и огромен брой нормално мислещи и пишещи, много свестни хора с леви убеждения – каквото и да означава „леви убеждения” във вестник на партия, в която лидерите до един са пожизнени изборни сенатори с огромни банкови сметки, отиващи повече на олигархични патриарси…).

Отново казвам ясно и категорично както преди няколко дни – аз съм, винаги съм бил и ще бъда срещу всякакви списъци, те са чужди на моята същност и дълбоко ме отблъскват и отвращават.

Само че съм и срещу това под маската на борбата с болшевизма да се води по болшевишки война срещу всички, които са срещу това, което са писали 90% от попадналите в този глупашки списък!

Тук говоря за 90%, защото има 10%, дето са фанатици, тип политическа „Ал Кайда” на червената идея – идея отдавна покварена, обезчестена и изнасилена от една върхушка вечно присъстващи през тези 24 години на Прехода виновници за агонията, анемията, аномията и апатията на страната ни…

По болшевишки, точно по начина, по който ни обвиняват, оскверняват, заклеймяват, подозират, че щом подкрепяме студентските протести, ние сме виновни за „тоя списък”, точно така те воюват срещу нас.

Приписват ни всички смъртни грехове и ни осъждат за престъпването на всички Божи заповеди нас – мислещите различно от това, което за 3-4 месеца изпонаписаха 90% от попадналите в нелепостта на „тоя списък”!

Ние сме виновни, ние сме грешни – заедно и поименно и заради какво? – заради един съставен анонимно и от все още анонимен автор списък!

Дали си дават сметка всички, които нададоха подобен вой с крясъци и в кресчендо – колко много ни обиждат и ни приписват несъществуващи грехове!?

Защо ни нападат? Заради собствените си ли грешки, а може би и заради вътрешните си усещания, че са произнесли думи и са написали слова, от които дълбоката им, искрена и истинска съвест се чувства леко нечиста?

В края на краищата нашата подкрепа за протестите – от януари досега, и за стачката на студентите от началото й досега е ясна, публична, открита, заявена многократно, персонално – някои като мен в блога си, други във вестници, трети по телевизии и радиа. И в тази подкрепа няма нищо анонимно, тя не е базирана на някакви лични нападки, на каквито и да било разобличителни списъци, а е принципна – срещу статуквото, срещу олигархичното задкулисие, срещу наглото безсрамие на казуса „Пеевски”, срещу безумно изкористеното решение на Конституционния съд по този срамен казус, срещу нечестностите и нечистотиите на политическия елит…

От друга страна 90% от влезлите в този тъпашки списък (вижте как съм принуден на всеки ред да се разграничавам от всякакви списъци, за да не бъда заподозрян, че съм доволен от „тоя списък”!!!) наистина, наистина, наистина, наистина:

  1. Насочват силата на своите пера само срещу протестиращите и единствено срещу тях.
  2. С редица писания не просто критикуват протестиращите, а ги обиждат, окарикатуряват ги, иронизират ги, заливат ги със сатира и сарказъм, демонстрират презрението и надсмиването си над тях и отвращението си от тях.
  3. Постоянно внушават, а значи лъжат де юре и де факто, че протестиращите са плащани от Бойко Борисов, в сговор са с него, действат съзнателно, за да го върнат на власт и са негови слепи марионетки.
  4. Забравиха от 3-4 месеца изобщо да кажат и една критична дума срещу онези, срещу които се протестира, не виждат тяхната вина, а понякога дори правят междуредови внушения, че понеже са избрани законно (да припомним ли обаче как водещи фигури от Главна прокуратура в сговор с водещи фигури в БСП излъгаха обществото ни в деня за размисъл и изкривиха ненормално и неморално резултатите от вота) и затова срещу тях не е редно да се протестира.
  5. Перманентно разпространяват спекулации за скрито соросоидно финансиране на протестите, забравяйки явно, че в момента в света протестират в 37 държави и вероятно според тях във всичките тях протестите се плащат от Сорос, а не защото светът е с единия си крак на площадите, готов да се бори срещу всяка неправда на властта.
  6. Отказват да видят как под повърхността на събитията, под невярната представа за видимостта (а те също изкривяват представата и я правят невярна) протичат процеси на преразпределение на икономически територии, вземат се реванши от бизнесмени, онеправдани и „онеправдани” от мутрорежима на „ГЕРБ”, досъсипват се родни производства, ускорява се стагнацията на икономиката, набира сила отново притихналата временно контрабанда, назначават се ва ключови позиции ченгета и милиционери не само от „добри”, но и от гадни подразделения на бившата ДеСе и тогавашното МеВеРе, лансират се червени и депесарски калинки или корупционери от времето на Тройната коалиция, върви скрито договаряне с медийните олигарси – т.е. малко по-фино, по-културно, по-възпитано, по-образовано, но се повтаря същият този модел на управление, който превръща България в разпарчетосана държавица в насипно състояние с прединсултни синдроми и симпотоми, можещи да я доведат до летален изход.
  7. На практика работят именно за циментиране на статуквото, смачквайки и смазвайки ссъс силните си пера дори най-плахите, най-отчаяни и най-последни опити това статукво да бъде дестабилизирано, ако може и дискредитирано, а защо не и променено.

Ето защо, вместо те да обвиняват толкова агресивно, осъдително и заклеймително заради някакъв анонимен списък с анонимен автор, нас – тези, които с имената си, с лицата си, с перата си, с дните и нощите си излизат на протест или подкрепят протеста, нека 90% от попадналите в „тоя списък” се замислят – какво и защо всъщност се случва и на практика какво и кого обслужват…

Не казвам, че го правят съзнателно или заради келепир, те могат да се заблуждават от най-искрени подбуди, да смятат, че са честни и почтени и да са такива, но в края на краищата позицията им е контрапродуктивна и контрапротестна.

Лимфните възли са система за ранно сигнализиране за опасни болести в организма. Когато лимифните възли са подути, те макар и да изглеждат грозно, неестетично, (вероятно) отблъскващо – сигнализират, че организмът се разяжда от патология. Твърде нелепо е да обвиняваш, лимфните възли, приписвайки им грозни неща и нелицеприятни прояви, затова че са подути – те са подути, защото организмът е болен.

Най-образно казано – когато с културтрегерски бяс и естетска пяна на уста осъждаш надуващия вувузели, помисли първо – какво иска да каже той с това неестетично надуване. Когато осъждаш този, който протестира, помисли – а може би има нещо много патологично в това, СРЕЩУ КОЕТО и у тези, СРЕЩУ КОИТО той протестира.

В края на краищата протестиращите и въобще тези, които тръгват за промяна на несправедливото общество, винаги са по-малкото, те са малцинството; докато онези, които са срещу тях винаги са повече, те са мнозинството, което винаги трепери срещу промяната. Това мнозинство злорадо или с безразличие чака първите да паднат в кърви, да бъдат изгорени на клада, обезглавени от гилотината или разпънати на кръст – та с това да му поднесат Свободата на тепсия, за да се радва то, мнозинството после на тази свобода и да преяжда с нея оригвайки се, а после вопейки, че виждате ли свободата не била свобода, а била свободия… Нищо, че точно това мнозинство е злоупотребило със свободата и я е изродило в свободия…

Затова не е истинската и не е гражданска позицията, която приглася на пасивното и страхливо мнозинство и е на принципа – сакън да не се случи нещо; по-добре така, отколкото с промяна, че може да стане и по-зле; долу всякакви нехранимайковци, които с тръби или вувузели бунят раята!

Ето защо искам да кажа на въпросните 90% от „тоя списък”, че сега те са с точно с този тип мнозинство – на примирените, на намиращите паникьорски, робски или на раята; естетски, идеологизирани или някакви други основания – да нападат малцинството, т.е. далеч по-малкото на брой хора, които са на практика лимфните възли на нашето общество.

Така че моля тези 90% – не ни обвинявайте нас в болшевизъм!

Защото когато си на страната на мнозинство, което не иска да е свободно, което не иска да се опитаме още веднъж да станем поне малко европейска, поне малко демократична, поне малко модерна, поне малко нормална държава, т.е. когато си на страната на точно такова уплашено, примирено, предало се, спихнало се мнозинство, приличащо на стадо, то ти си именно на страната („мнозинство” може да се нарече и „болшинство”) на болшинството!

А когато си на страната на точно на такова болшинство, то може би именно ти си заразеният от болшевизъм…

Болшевизмът не е преди всичко способност да се съставят списъци (защото много преди болшевизма е имало списъци – и по-малко или повече гнусни и повече или по-малко опасни).

Болшевизмът е много повече от това – той е съзнателно усилие да отречеш самата възможност да има свобода, което в частния случай на България и при подробностите от нашия обществен пейзаж означава – да отречеш самата възможност България да стане някой ден европейска, демократична, модерна и нормална държава.

Точно това не ние – подкрепящите протеста или протестиращите, дори не обърканото наше общество, а техните деца – децата на 90% от „тоя списък” – не биха им простили…

И биха ги попитали някой ден – как така се оказахте в една толкова реакционна и склеротизирала компания, в едно толкова схоластично и догматично обкръжение, в един толкова безпардонен и безценностен отбор с другите 10% от абсурдното, ментално изкривено творение на „тоя списък”?

И да го нямаше „тоя списък”, на практика дълбоко уважаваните от мен личности, съставляващи 90% от него, сами – неволно и никога няма да повярвам, че волно – допуснаха да се наредят в тази компания, в това обкръжение, в този отбор – заедно с дълбоко неуважаваните от мен останали 10%, които като две капки вода припяват с писанията си на делата на онези персони, дето 24 години поред пречат на България да си поеме глътка въздух, защото са се превърнали от самото начало на Прехода в кост, заседнала в нейното гърло…

Николай Слатински
06.11.2013 г.

Текстът е публикуан първоначално в личния блог на Николай Слатински.

The post Николай Слатински: Още веднъж за „тоя списък” и за обвиненията в болшевизъм appeared first on Noresharski.com.

Скулптурите на партизани на "Позитано" 20 осъмнаха боядисани

В деня на октомврийската революция, която разтърси света през 1917 г., скулптурната композиция, изобразяваща група партизани пред централата на БСП на столичната ул. "Позитано" 20 осъмна нашарена с лилава и розова боя. На постамента под статуите е нарисуван и надпис: "БКП - Позор! Кой?" Акцията прилича на тази, при която Паметникът на съветската армия в София бе боядисан в розово по примера на чешкия артист Давид Черни, направил същото с монумента на танк в Прага. На мястото са задържани шестима души, сред които и блогърът и активен протестиращ срещу правителството Асен Генов. Информацията бе потвърдена от вътрешния министър Цветлин Йовчев пред Нова телевизия в четвъртък. Той определи действията на прибраните в Трето РПУ, като "недопустим вандалски акт". По думите му шестимата са заключени от полицейски патрул, който случайно минал оттам. Разкрасяването" на скулптурата е станало сутринта около 5.00 часа. "В зависимост какво установи проверката, ще се вземе решение какво може да се предвиди като обвинения, но при всички положения това е вандалски акт, който е недопустим", коментира Йовчев. Няколко часа по-рано Асен Генов, който е част от "Протестна мрежа", сам съобщи за ареста си в социалната мрежа Фейсбу. "Задържаха ни в 3 РПУ", кратко е съобщил блогъра в личния си профил. От коментарите под публикацията му става ясно, че негови приятели са го търсили, но телефонът му е изключен. "Звъннах в 3-то РПУ, казаха, че е Асен Генов е задържан, защото са рисували със спрейове на паметника на "Позитано" 20. Не знам кои са другите задържани с него", гласи друг пост под информацията. Съпругата на Асен Генов също е потвърдила за случилото се. "Веднага освободете Асен Генов! Не сме 09.09.1944 г. другари партизани!", гласи друг коментар под публикацията. Очаквайте подробности.

Скулптурната група пред централата на БСП в София осъмна нашарена

В деня на октомврийската революция, която разтърси света през 1917 г., партизанската скулптурната композиция пред централата на БСП в София на ул.“Позитано“ 20 осъмна нашарена със спрей. Главите са обагрени в червено, а телата в синьо. Има и надпис: "БКП - Позор! Кой!" На място е задържана групата, която е нашарила скулпторната група. Сред тях е и блогърът, който протестира срещу правителството Асен Генов. Това съобщи вътрешният министър Цветлин Йовчев пред Нова телевизия. Той нарече случаят "вандалски акт". "Разкрасяването" на скулптурата е станало сутринта около 5 часа. Патрул на полицията е заварил няколко души да рисуват със спрей по партизанската композиция. "В зависимост какво установи проверката, ще се вземе решение какво може да се предвиди като обвинения, но при всички положения това е вандалски акт, който е недопустим", каза Йовчев.   Той призова да се изчака да се изяснят обстоятелстават, за да се квалифицира постъпката. За ареста на Генов, който е част от "Протестна мрежа" и блогър, се разбра от пост в неговия "Фейсбук" профил тази сутрин около 5:50 часа. Той е написал: "Задържаха ни в 3 РПУ". От коментари под поста се вижда, че негови приятели се опитват да се свържат с него, но телефонът му е изключен. "Звъннах в 3-то РПУ, казаха, че е Асен Генов е задържан: "Защото са рисували със спрейове на паметника на Позитано 20". Не знам кои са другите задържани с него", гласи друг пост под информацията. Съпругата на Асен Генов е потвърдила информациите, че той е арестуван. "Веднага освободете Асен Генов! Не сме 09.09.1944 г. другари партизани!", гласи друг коментар под публикацията. Очаквайте подробности

"Лукойл Академик" уволни треньора Костич

"Лукойл Академик" се събуди без треньор, след като на нощно заседание бе взето решение за освобождаване на сърбина Оливер Костич. Наставникът си тръгва след неочаквана и доста конфузна загуба на баскетболните шампиони в София от босненския "Игокея" с 61:70 в турнира Юрокъп.

Костич дойде на поста през лятото и се очакваше да има добри резултати - "Лукойл Академик" се събуди без треньор, след като на нощно заседание бе взето решение за освобождаване на сърбина Оливер Костич. Наставникът си тръгва след неочаквана и доста конфузна загуба на баскетболните шампиони в София от босненския "Игокея" с 61:70 в турнира Юрокъп. Костич дойде на поста през лятото и се очакваше да има добри резултати -

Парламентът пусна Бисеров да си ходи

Парламентът освободи Христо Бисеров като депутат.

ВСС освободи Бойко Найденов

Той сам поиска да сдаде НСлС, напуска и поста при Цацаров

    


Предсрочното излизане в пенсия създава 14 хил. пенсионери догодина

Нови 14 хиляди пенсионери ще има през 2014 г. Това ще се случи, ако парламентът гласува възможността за предсрочно излизане в пенсия на хора, на...

Светослав Борисов: "Строителният сектор се движи в аварийното платно"

Обществени поръчки на стойност за около 60 млн.лв. са обявени в Кюстендилска област от началото на годината до днес. Сключените договори са за около 21 млн. лв. Изплатените обаче, за съжаление са приблизително 3 млн. лв. Задълженията на държавата и общините към бизнеса нарастват, коментира в интервю за Дарик председателят на Областното представителство на Камарата на строителите в България инж. Светослав Борисов."Положението в Кюстендилска област е тежко. Жилищното строителство почти отпадна като сектор в последните години и се реали...

Ученици изследват миналото на града и региона по проект УСПЕХ

Продължават извънучебните часове по родо- и краезнание по проект УСПЕХ в Регионална библиотека "Дора Габе". След учениците от Езикова гимназия, които работят тази година по проучване на личностите и събитията, дали имена на улици и площади в Добрич, днес в сектор "Краезнание" ще се състоят две занимания. Сздаването на град Хаджуоглу Пазарджик от 13.30 ч. ще изследват ученици от Хуманитарната гимназия с ръководител Иванка Трифонова. От 14.30 ч. е заниманието на клуба от ПМГ с ръководител Радка Вълчева. Пред учениците по темата "Род и родословие"...

НЕК ще съде ЕРП-та

Националната електрическа компания (НЕК) ще заведе съдебни дела срещу трите електроразпределителни дружества - EVN, ЧЕЗ и "Енерго про", за да си възстанови несъбрани от тях вземания. Това твърди TV7.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева   

Вземанията са за периода от септември 2012 г. до юли 2013 г. за пренесена Националната електрическа компания (НЕК) ще заведе съдебни дела срещу трите електроразпределителни дружества - EVN, ЧЕЗ и "Енерго про", за да си възстанови несъбрани от тях вземания. Това твърди TV7. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева Вземанията са за периода от септември 2012 г. до юли 2013 г. за пренесена

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване