Корман Исмаилов: Скоро ДПС ще се срине с гръм и трясък

Преди две години, когато ни изключваха от ДПС, критикувахме точно тези практики в политиката. Беше ми възложена задачата да излизам по медиите и да казвам колко е морален хонорарът на Ахмед Доган за Преди две години, когато ни изключваха от ДПС, критикувахме точно тези практики в политиката. Беше ми възложена задачата да излизам по медиите и да казвам колко е морален хонорарът на Ахмед Доган за "Цанков камък", но аз възразих. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ лидерът на Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД) Корман Исмаилов.

Комисията за култура отхвърли бюджета за 2014 г.

Бюджетите на държавните медии са силно орязани, стана ясно на заседание на комисията в НС

Бюджетът на БНТ за 2014 г. е орязан с 5 млн. лв.

Парламентарната комисия по културата и медиите отхвърли предлагания за 2014 г. бюджет в областта на културата

Блатер към Иран: Позволете на жените да гледат футбол

Президентът на ФИФА Сеп Блатер призова властите в Иран да премахнат забраната, според която жените в страната нямат право да посещават футболни мачове. Коментарите на Блатер идват, след като босът на световната футболна централа се срещна с ирански политици. Иран е една от малкото държави в света, които забраняват на жените да присъстват на футболни срещи. Катарските власти пък обявиха, че няма да има никакъв проблем, жените в страната да наблюдават на живо мачовете от световното първенство през 2022 година....

Георги Гергов закри Нова българска телевизия

Пловдивският бизнесмен и висш функционер в БСП Георги Гергов закри Нова българска телевизия.   В 15 часа в четвъртък сигналът на телевизията, който се предава по кабел, бе прекъснат и на екраните се изписа логото на медията.   За закриването първо бяха уведомени служителите в софийския офис на НБТ, а в ранния следобед - и пловдивските им колеги.   Нова българска телевизия стана собственост на фирми на бизнесмена Георги Гергов през 2007 година, когато той купи затъналата в дългове местна телевизия Евроком Пловдив от Георги Барбудев и смени името й. Първоначално новият собственик обяви, че телевизията ще е медия на Пловдивския панаир, в който Гергов бе миноритарен собственик, а след това с поредица от юридически хватки стана мажоритарен, но заедно с Община Пловдив, която удобно му предостави всички лостове за управление в дружеството. Гергов смяташе да направи медийна група с телевизия, вестник, радио и сайт, която да се издържа от реклами от изложителите, но това си остана само намерение.   Със закриването на телевизията 45 нейни служители останаха без работа.   В началото на седмицата от панаира бяха съкратени 57 души. Преди това имаше и други съкращения. Сред служителите се говори, че това е поредната стъпка към ликвидиране на дружеството.   Не са тайна слабите финансови резултати на най-големия панаирен център в България и на Балканите. Поради лош мениджмънт изложителите не желаят да ползват услугите на панаирните площи, а и прекомерните им наеми прогониха и традиционните клиенти.   Държавата смята да се освободи от държавния дял (49.63% от акциите на дружеството), още повече, че в последните години тя не е получавала дивидент.

ДСБ не е организатор на акцията на "Позитано", смята ареста за политически


ДСБ не е организатор на политическата акция пред централата на БСП, съобщиха от политическата формация, чиито четирима активисти бяха арестувани тази сутрин докато оцветяваха скулптурните фигури пред сградата и изписваха думите "Кой" и "БКП - Позор". 

Дясната партия определя действията на полицията като първият политически арест у нас от края на 1989 г. насам.

За нас няма съмнение, че боядисването на скулптурата е осъзнат политически акт срещу възраждането на комунизма и...

Адемов: Очаквам коледните надбавки да са по 50 лева на пенсионер

Моите очаквания са коледните надбавки да са по 50 лева на пенсионер, но не изключвам възможността да бъдат и по-малко. Това каза пред журналисти в парламента министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.

„Аз съм категорично против диференцирането на тази надбавка, защото диференцирането предполага противопоставяне, което и без това го Моите очаквания са коледните надбавки да са по 50 лева на пенсионер, но не изключвам възможността да бъдат и по-малко. Това каза пред журналисти в парламента министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов. „Аз съм категорично против диференцирането на тази надбавка, защото диференцирането предполага противопоставяне, което и без това го

Доцент поиска да прекрати окупацията в Пловдивския университет

Доцент направи безуспешен опит да проведе лекция в  окупираната  5-а аудитория на Пловдивския университет. Математикът доц.д-р Илия Макрелов е отишъл днес  в залата за да проведе лекциите си, които по думите му се посещават от 90 студенти. Протестиращите им колеги вътре не са позволили в аудиторията да се проведат учебни занятия. Преподавателят потвърди пред Дарик, че е изпуснал нервите си и заявил на всеослушание, че Господ трябва да пази България от хора, които не знаят какво искат и пречат на останалите да си вършат работата. Преподавателят ...

Жозеф Дол ще бъде определен за председател на ЕНП според медиите в Белгия


Председателят на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент Жозеф Дол ще бъде избран следващата седмица за председател на партията, съобщават медиите в Белгия, цитирани от БТА.

Дол пое временно ръководството на ЕНП преди месец по волята на по-късно починалия председател Вилфрид Мартенс. Медиите коментират, че е възможно Дол да бъде определен за кандидат на ЕНП за следващ председател на Европейската комисия.

Засега не е известно дали ЕНП ще...

"168 часа": Силвестър Сталоун искал да купи хотелското бижу на Младен Мутафчийски

Перлата в короната на починалия бизнесмен Младен Мутафчийски е искана от кинозвездата Силвестър Сталоун, от руски олигарх и саудитски шейх, научи Перлата в короната на починалия бизнесмен Младен Мутафчийски е искана от кинозвездата Силвестър Сталоун, от руски олигарх и саудитски шейх, научи "168 часа". Единодушното мнение е, че това е най-луксозният и баровски хотел в комплекса. Разположен въху голяма площ, той предлага всички екстри за едно прекарване при най-добри условия.

Трапатони: Лацио? Има интерес към мен, но не и от тях

Бившият национален селекционер на Ирландия Джовани Трапатони опроверга информациите, че е много близо да поеме Лацио. Легендарният италиански треньор наскоро напусна поста си след неуспешните световни квалификации за островитяните. Не особено впечатляващото представяне на „римските орли“ до този момент пък постоянно повдига въпроса дали Владимир Петкович няма да бъде уволнен, след като постигна само 1 победа в последните 6 шампионатни мача. „Не, тези слухове са безпочвени“, контрира Трапатони. „Колкото до моето бъдеще, водени са някои разговори...

Бонучи: Юве - Наполи ще е като финал!

Защитникът на Ювентус Леонардо Бонучи заяви, че тимът му го очаква истински финал в неделя, когато излиза срещу Наполи в Серия А. След 2:2 срещу Реал Мадрид в Шампионската лига през седмицата, Бонучи коментира:"Ювентус изигра две различни полувремена - фантастично първо, и по-слабо второ. Наистина в Европа има отбори, които са по-добри, като Реал Мадрид, но ако се изправиш срещу тях без страх, ако подходиш смело, тогава можеш да ги повалиш." "Отбори като Реал Мадрид трябва да бъдат сломявани с внезапни удари, с упорство, и безусловна вяра. Ако ...

Изписаха наръганото от алжирец момиче

Виктория Христова, която беше наръгана от алжиреца Салахедин Бин Аладин, е изписана от "Пирогов", съобщиха от пресцентъра на здравното заведение. От там допълват, че не се налага да се провежда допълнително лечение в домашни условия.

12 нови сигнала за деца в риск от насилие са постъпили в отдел "Закрила на детето" във Варна

По 12 нови сигнала за насилие в домашна среда са работили социалните работници през последните три месеца във Варна. Това каза за Радио „Фокус” – Варна Ана Конукова - началник отдел „Закрила на детето" – Дирекция социално подпомагане – Варна.

Австрийските студенти солидарни с каузата на окупаторите

Писмото на австрийските студенти

Отворено писмо в подкрепа на българските студенти, окупирали университетите в страната, изпрати Австрийският студентски съюз. В писмото си, публикувано от „Протестна мрежа“, виенчани (организацията е тамошният аналог на българското Национално представителство на студентските съвети, което за разлика от австрийските си колеги не подкрепи окупацията и застана на страната на управляващите – бел.ред.) споделят, че те също са окупирали университетите в страната си и заявяват, че студентите са в правото си да протестират срещу „всяко безотговорно и корумпирано управление навсякъде по света“.

Ето целия текст на писмото:

Австрийският студентски съюз застава в солидарност и подкрепа на българските окупатори на университетите, които се борят против корупцията на всички нива в обществото и срещу настоящата политическа ситуация.

От средата на месец юни срещу новоизбраното българско правителство и срещу парламента се провеждат масови протести. Настоящата окупация на университетите също е срещу “диктатурата на олигарсите” за личната облага на малцина. Студентите настояват за нови морални ценности в политиката, за оставка на настоящето правителство и разпускане на Народното събрание.

Преди четири години ние окупирахме университети из цяла Австрия с изисквания за по-голямо участие на студентите във всички нива на вземане на решение във висшите училища, като протестирахме срещу комодификацията на висшето образование. Ние вярваме, че образованието е основно човешко право, а активното участие в обществените дела е задължително за всяко демократично общество. Това означава също и активен протест срещу всяко безотговорно и корумпирано управление навсякъде по света.

Ние изразяваме подкрепата си във вашата борба за нови морални ценности в политиката и ви желаем да имате сили да продължите активните си протестни действия.

С най-искрени пожелания,

ÖH (Австрийски студентски съюз)

 

 

 

Статията "Австрийските студенти солидарни с каузата на окупаторите" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

“Ботев” без голове и фенове за 0:0 във Варна

“Ботев” не вкара гол и остана без фенове през второто полувреме на мача за купата срещу “Черно море” във Варна (0:0). Агитката на пловдивчани си тръгна демонстративно след почивката. 

Акцията на ултрасите бе знак на солидарност към свои съмишленици, които излезли от стадиона на полувремето и после не били допуснати обратно. По тази причина и ост “Ботев” не вкара гол и остана без фенове през второто полувреме на мача за купата срещу “Черно море” във Варна (0:0). Агитката на пловдивчани си тръгна демонстративно след почивката. Акцията на ултрасите бе знак на солидарност към свои съмишленици, които излезли от стадиона на полувремето и после не били допуснати обратно. По тази причина и ост

Корман Исмаилов: Вече не се съобразяват с Доган

Навремето отказах да бъда част именно от тази икономическата мафия. Преди две години, когато ни изключваха от ДПС, критикувахме точно тези практики в политиката. Дворецът на Чаушеску в Букурещ вероятно ще се стори като къщичката на Баба Яга, ако го сравним с всичките сараи и имоти в ДПС.

Телевизията на Георги Гергов спря излъчване

Нова българска телевизия приключи окончателно своето съществуване, след като тази сутрин, всички служители в пловдивския клон са били привикани от ръководството и накарани да подпишат заповеди за прекратяване на трудовите си договори. Членът, по който са уволнени служителите на телевизията е 327, т.е.поради неизплащане на възнаграждението. Това е втората и окончателна вълна на съкращения на пернала на телевизията, след като преди време персоналът беше съкратен на половина. Според служители на телевизията,закриването на телевизията е било с...

Шави и Роналдо подгониха рекордите

Двама от най-значимите футболисти на нашето време, испанеца Шави и португалеца Роналдо са се устремили към подобряване на редица рекорди в най-престижния европейски клубен турнир - Шампионската лига.

Корман Исмаилов: ДПС ще се срине с гръм и трясък

/КРОСС/ "Нещата трябва да се случват над масата, а не под масата. Всичко това прозираше и аз отказах да бъда част от политическата част на мафията. Всичко това продължава. Бисеров напуска страната, но напускат страната и младите и образовани хора. За какво бъдеще говорим? Това заяви лидерът на Народна партия "Свобода и достойнство" Корман Исмаилов.  Властта продуцира пари и "чадъри" над определени кръгове. Хора като Камен Костадинов, Йордан Цонев и Делян Пеевски бяха докарани в ДПС и им беше дадено огромно влияние. Съжалявам Лютви Местан, който си чупи езика да обяснява как случая с Бисеров е частен и всичко в партията е чисто като майчино мляко. Това вече не е партия, това е корпорация. За мен няма съмнение, че един ден ДПС ще се срине с гръм и трясък. Това ще стане много по-рано, отколкото много хора очакват", каза още лидерът на НПСД. "След самозабравянето идва възмездие. Аз вярвам, че ако не на този свят, някъде другаде идва възмездие", каза още пред bTV Исмаилов.    

Частните охранители искат законодателни промени

От охранителния сектор настояват за законодателни промени. На конференция представители на сектора изтъкнаха, че правната...

Кои са рекламистите?

Какво обичат да правят рекламните специалисти? Ако някога сте се чудели, то едно видео дава отговор на този въпрос. Според статистиката, събрана...

Винетките за 2014 г. остават на същите цени

Няма да се вдигат цените на винетните стикери за 2014 г.. Това заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. 

По думите й приходите от винетни такси годишно са в рамките на 250 млн. лева. За първите девет месеца на 2013-а те са над 203 млн. лева. 60 млн. лева са предвидени за зимно поддържане на пътищата. Няма да се вдигат цените на винетните стикери за 2014 г.. Това заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. По думите й приходите от винетни такси годишно са в рамките на 250 млн. лева. За първите девет месеца на 2013-а те са над 203 млн. лева. 60 млн. лева са предвидени за зимно поддържане на пътищата.

Няма да вдигат цените на винетките за 2014 г.

Няма да се вдигат цените на винетните стикери за 2014 г.. Това заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. 

По думите й приходите от винетни такси годишно са в рамките на 250 млн. лева. За първите девет месеца на 2013-а те са над 203 млн. лева. 60 млн. лева са предвидени за зимно поддържане на пътищата. Няма да се вдигат цените на винетните стикери за 2014 г.. Това заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. По думите й приходите от винетни такси годишно са в рамките на 250 млн. лева. За първите девет месеца на 2013-а те са над 203 млн. лева. 60 млн. лева са предвидени за зимно поддържане на пътищата.

Нападнатата от алжирец Виктория вече си е вкъщи

Изписаха от болницата 20-годишната Виктория Христова, която бе ранена от алжиреца Салахедин Бин Аладин при нападение на магазин в центъра на София на 2 ноември. Лекуващите момичето специалисти са убедени, че не се налага провеждането на допълнително лечение в домашни условия. Пациентката беше приета в „Пирогов" по спешност с рани в областта на главата, шията и ръцете. Тя остана под лекарско наблюдение няколко дни. Нападението над 20-годишната студентка стана през нощта на 2 ноември. Виктория е била нощна смяна в магазин за алкохол и цигари на у...

Последният БГ затворник с присъда отпреди 1989 г. е гражданин на САЩ

Преди 2 г. - на 5 октомври 2011 г., в. “24 часа” разказа историята на българина с американски паспорт Иван Тодоров/Виктор Рос. Той е осъден на 20 г. затвор през далечната 1987 г. Лежи до 1991 г., когато Върховният съд спира излежаването на наказанието. 
Година по-късно Тодоров заминава за САЩ с редовен задграничен паспорт. Зад океана живее и раб Преди 2 г. - на 5 октомври 2011 г., в. “24 часа” разказа историята на българина с американски паспорт Иван Тодоров/Виктор Рос. Той е осъден на 20 г. затвор през далечната 1987 г. Лежи до 1991 г., когато Върховният съд спира излежаването на наказанието. Година по-късно Тодоров заминава за САЩ с редовен задграничен паспорт. Зад океана живее и раб

Нападнатата с нож Виктория е изписана от "Пирогов"

Нападателят й алжирецът Салахедин бин Аладин беше задържан в Гърция при опита си за бягство

Безпрецедентно публично изслушване на британските топ разузнавачи

Андрю Паркър, шефовете на GCHQ Сър Иън Лобан и МИ-6 Сър Джон Соуърс

Президентът върна за преразглеждане Закона за чужденците

Президентът Росен Плевнелиев върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България, приет на 24 октомври 2013 г., съобщиха от Президенството. С приетия закон се променя и Законът за българското гражданство.

Папа Франциск ще се срещне с Путин на 25 ноември


Руският президент Владимир Путин ще направи официална визита на папа Франциск на 25 ноември, съобщиха от Ватикана. Това ще е първата среща между двамата, уточнява Reuters.

Отношенията между Москва и Светия престол са напрегнати от разпадането на Съветския съюз през 1991 година. Русия обвинява католическата църква, че се опитва да отнеме вярващи от нейната православна църква – нещо, което Ватикана отрича.

През 1989 г. папа Йоан Павел II участва в историческа среща с Михаил...

България и Гърция засилват сътрудничеството за бежанците

Проблемът е на целия ЕС, посочи президентът Плевнелиев

    


Турският премиер отрече, че Анкара помага на Ал Каида в Сирия и критикува Русия

Турция не осигурява убежище или подкрепа за групировки, свързани с Ал Каида в Сирия, и ще продължи да ги разграничава от сирийската опозиция, на която оказва голяма подкрепа, заяви турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс. "Изключено е групировки като Ан Нусра и Ал Каида да може да получават убежище в нашата страна", каза Ердоган на пресконференция в Стокхолм, където е на официално посещение. "Напротив, всякакви подобни структури ще бъдат обект на същата борба, която водим срещу сепаратистките терористични групировки. Предприели сме необходимите стъпки срещу тях и ще продължим да го правим", каза Ердоган. Свързани с Ал Каида групировки, като Фронта "Ан Нусра" и "Ислямска държава в Ирак и Леванта", завзеха през последните месеци територии в части от северна Сирия близо до границата, предизвиквайки тревога в западните държави, които подкрепят сирийската опозиция. Турция води политика на отворени врати по време на конфликта, който продължава вече две години и половина. "Кого признаваме сред сирийските бунтовници е известен факт. Ние сме в контакт със Свободната сирийска армия и с опозиционната Сирийска национална коалиция", каза Ердоган. "Ние осигуряваме нашата пълна подкрепа и помощ чрез тях", допълни той. Същевременно Ердоган обвини Русия за неуспеха от тази седмица да се определи дата за международната мирна конференция за Сирия, т.нар. "Женева-2". САЩ и Русия не успяха да се договорят за дата на среща, председателствана във вторник от специалния пратеник на ООН и на Арабската лига Лахдар Брахими. "Процесът отново бе отложен. Защо? Защото (Москва) казва на опозицията да приеме преходно правителство с участието на Асад", каза турският премиер. "Елате и седнете на масата и оставете всички предварителни условия", призова той. Турция се превърна в един от най-яростните критици на режима на сирийския президент Башар ал Асад и настоява, че той не може да бъде част от преходното правителство. Анкара отрича, че въоръжава бунтовниците или че улеснява преминаването на чуждестранни бойци на сирийска територия, включително за групировки като Фронта "Ан Нусра" и "Ислямска държава в Ирак и Леванта". Деветстотин километровата граница между Турция и Сирия е трудна за охраняване и бежанци, контрабандисти и бунтовници имат възможност да преминават безпроблемно в отдалечени райони, като заобикалят основните гранични пунктове, отбелязва Ройтерс. Валията на Адана съобщи днес, че камион, натоварен с 1200 ракетни бойни глави, базуки, експлозиви и оръжия е бил заловен близо до границата и са задържани девет души. Според първоначална информация бойните глави са произведени в Турция, каза валията пред държавната телевизия ТРТ. Остава неясно кой е получателят на оръжието, посочва Ройтерс.

Няма да вдигат винетките през 2014 г.

Няма да се вдигат цените на винетните стикери за 2014 г., заяви регионалната министърка Десислава Терзиева. Тя подписа споразумение на стойност 35 млн. евро заедно със зам.-министъра и председател на съвета на директорите на ФЛАГ Добромир Симидчиев и директора на Европейската банка за възстановяване и развитие за България Даниел Берг. От регионалното министерство уточниха, че парите ще бъдат разпределяни от ФЛАГ за нисколихвени кредити на общини при изпълнение на проекти по оперативни програми.

Албанци на протест срещу унищожаването на сирийските химически оръжия в страната

Протестиращи се събраха пред албанския парламент в Тирана за да протестират срещу евентуалните планове сирийските химически оръжия да бъдат унищожавани на територията на страната, предаде АФП. Скандирайки „Не на химическите оръжия”, активисти призоваха албанското правителство да не приема никакви молби от чужди правителства за помощ с унищожаването на сирийските оръжия в Албания. „Властите не трябва да разрешават сирийския химически арсенал да бъде унищожаван на албанска територия. Албания трябва да се противопостави на подобно искане”, каза Сайга Гури, представител на неправителствената организация „Алианс срещу вноса на отпадъци”. Междувременно стана ясно, че САЩ са помолили неофициално своите съюзници да участват в унищожаването на сирийския химиче...

Започват дезинфекция на лагера в Харманли против хепатит

Регионалната здравна инспекция в Хасково е направила предписание до Агенцията за бежанците да бъде извършена дезинфекция в бежанския лагер в Харманли, съобщи директорът на РЗИ д-р Соня Димитрова. Мярката се е наложила поради заболяване на 5-годишно момиченце от лагера от хепатит А. В момента то е настанено в Инфекциозно отделение на Хасковската болница. Директорът на здравното заведение д-р Славчо Близнаков съобщи, че детето е стабилизирано и до една седмица ще бъде изписано. Това не е някаква извънредна ситуация за нас, коментира д-р Бл...

Билетът за трамвая става "карта"

Столичани вече ще пътуват в градския транспорт не с билети, каквито се използват при еднократните пътувания, а с карти. Това предвиждат промени в наредбата за пътуването в обществения превоз на София, които предстои да обсъди градският парламент.
"Налага се названието билет да изчезне и да се замени с карта", обясни един от вносителите на доклада Столичани вече ще пътуват в градския транспорт не с билети, каквито се използват при еднократните пътувания, а с карти. Това предвиждат промени в наредбата за пътуването в обществения превоз на София, които предстои да обсъди градският парламент. "Налага се названието билет да изчезне и да се замени с карта", обясни един от вносителите на доклада

До пълната победа на комунизма (Снимки и видео от 7 ноември)

Комунисти се събраха на паметника на Съветската армия  Снимка: Сергей Антонов

Попадам случайно на паметника на Съветската армия и виждайки червените знамена със сърп и чук си давам сметка колко много се е променила България за 24 години. Преди нямаше да имаме начин да забравим тази дата.

Събрали са се около 20-30 души със средна възраст над 80 години. Един носи на рамо портретите на Сталин и Ленин. Казвам 80, а не 85, защото средната възраст рязко слиза надолу заради неприлично младия на този фон Илиян. Той е блестящ карикатурист, страхотен музикант и искрен фен на Че Гевара (не знам в коя от организациите, носещи това име). Познавам го от над 20 години и нито е сменил убежденията си, нито е спечелил нещо от тях. Илиян е единственият човек, заради който все се надявам, че от тези тъмно червени събирания може да излезе статия, различна от досадното ми вече окарикатуряване на тези вече много, много възрастни хора.

С наивен тон му задавам редовния си провокативен въпрос – вие към БСП ли сте или отделно и Илиян както винаги ми обяснява, че един истински комунист никога не може да има нищо общо с БСП, тази дясна партия на едри капиталисти.

Трийсетината старци са членове на 3 партии – БКП, ПБК (Партия на българските комунисти) и БРП (к) – Българска работническа партия (комунисти), която е събрала най-голяма членска маса пред паметника на Съветската армия.

30 души с три партии и четири зъба, обобщават децата на пейката, които ме питат какви са тия старци. Вълнуват се живо, защото предполагат, че се снима филм. Не се опитвам да им обяснявам за Великата Октомврийска социалистическа революция, нито защо Октомври се чества на 7 ноември – въпросът който най-искрено ме развълнува на първата манифестация за тази дата, на която ме изведоха като чавдарче.

Реликтите от тази отминала епоха са донесли малко кубенце за озвучаване на митинга – бегъл опит за връзка между идеологическата и технологическата ера, които се отричат една друга.

Възрастен човек се доближава до мен и пита може ли да му дам снимка – бил издател на комунистическия вестник. Искам му мейл и изпадаме в неловко положение, в което не съм смятал да го поставям.

Вързаният с кубенцето микрофон взема жената на Владимир Спасов. Говорил съм си много пъти с този старец (лека му пръст!) и винаги ми е бил симпатичен със застиналия си в 1953 г. език. На изборите през 1994 г. водената от Жан Виденов БСП спечели във всички нетурски райони. Единствено някъде из Трънско беше втора – би я БКП-то на Владимир Спасов, а феновете (тогава към 70-годишни) се събраха пред партизанския паметник и викаха “Лев за долар!”.

Зонка Спасова няма неговата увереност, ораторска дарба няма и следващият оратор, странно смесващ в объркана мисъл комунизма, инженерството и неизбежната смърт на капитализма.

Микрофонът обаче взема Димо Илинкин, шеф на БРП (к) и отминалите времена ме удрят челно. Това е главният редактор без мейл, но в речта му няма празно. За съжаление имаме съвсем малко свободна памет в картата и не успяваме да запишем цялото слово, но наистина е образец на ораторското майсторство, облъчвало ни през “45 години стигат”. Почва с другари и другарки, минава през мирния атом, позовава се на Гагарин и Космоса като гаранти за неизбежната победна над капитализма, цитира Чърчил, поставяйки го в унизително положение… 

Не се свени към Светата Троица Маркс, Енгелс и Ленин да добавя и Сталин като силно положителен герой.

Заклеймява предателите с блестяща риторическа фигура:

- Този човек, Горбачов, извинете, че го наричам човек…

Интересното започва след 6-ата минута на записа (който е монтаж от иначе дългите речи) следва политически инструктаж. Да не вземе някой да се обърка в сблъсъка между моралните студенти и капиталистическото БСП.

Докато включим камерата сме изпуснали думите (цитатът е приблизителен):

Ние, разбира се, не подкрепяме БСП заради капиталистите в нея, но подкрепяме социалната й политика, доколкото я има. Подкрепяме Орешарски и за майчинството, и за детските и някои други социални ходове, които прави.

Нататък записът е едно към едно:

Но още повече ще го подкрепяме (Орешарски) към срещите му с Русия. Газопроводът, който ще се прави е голямо достижение на Орешарски, ако той го завърши. Ако той започне атомната централа, това ще бъде още по-голяма победа за България, за трудовите хора на България и на района.

Връзката между Русия, газа, мирният атом и студентите е впечатляваща – директна и без преход:

Разни стачки – с какви искания? Обърнете внимание – студентски окупации! Само им вижте лозунгите и им опишете физиономиите! Какво значи, бе господа студенти, окупирайте? В името на какво? Да си даде правителството оставката!

- Абе, господа, Вие не виждате ли, че това е лозунгът на господин Бойко Борисов? Вие какво ще ни заблуждавате нас, че вие сте интелектуалците и че вие се борите за морал и не знам какво си? Айде, яжте морал, бе! Обядвайте морал!

Вчера бях на поредната дискусия със студентите в 272-а аудитория. Христо Христов и Момчил Методиев говореха за сянката на ДС върху сегашния ни живот. Със всяка тяхна дума бях съгласен, но нещо ми липсваше, за да е пълна картинката. Днес разбрах какво е – идеологическият патос, който е оправдавал безчинствата на властта и с който са заклеймявани враговете й. Същият, който виждаме у доста днешни вестници и телевизии, а и политически лидери.

В началото на митинга, докато си говорех с Илиян, си казвах, че този път няма да осмивам сенилните старци. Първо, защото са реликти от време, което не бива да забравяме. И второ – защото са идеалисти, а не като “капиталистите в БСП”.

След като изслушах един час глупости (май докато бях пионерче по-кратко траеха), си дадох сметка, че нито са от отминало време, нито са нещо различно от БСП. Напротив – още по-виновни са, защото с искрен идеологически патос са обучавали агентите си, милиционерите си и комсомолците си, как всяко безобразие е оправдано, стига да е в името на комунизма. И как морал не се яде.

Затова решавам, че все пак ще се изгавря с дядото с портрета на Сталин на рамо.

Отивам и питам:

- Сталин е доста спорна личност, какво искате да покажете с неговия портрет?

- Приведете се в приличен вид! Иди и се подстрижи и тогава ме питай!, е отговорът, който получавам.

Спомням си, че точно такъв отговор получавах в 6 клас, когато правех първите си бунтарски опити да си пусна дълга коса.

Два свята – единият е излишен.

За съжаление техният няма да умре си с тези старци. Живее в агентите им, които обсебиха икономиката ни, в шофьорите и пазвантите им, които ни управляваха предишните 4 години, в комсомолците им, които ни управляват сега, в децата им, които обучиха на изкуството да се живее без морал.

Много по-вероятно е нашият свят да емигрира. И отдалеч да продължи да задава въпроса КОЙ?

До пълната победа на комунизма. 

Комунисти се събраха на паметника на Съветската армия  Снимка: Сергей Антонов Комунисти се събраха на паметника на Съветската армия  Снимка: Сергей Антонов Комунисти се събраха на паметника на Съветската армия  Снимка: Сергей Антонов Комунисти се събраха на паметника на Съветската армия  Снимка: Сергей Антонов Комунисти се събраха на паметника на Съветската армия  Снимка: Сергей Антонов Комунисти се събраха на паметника на Съветската армия  Снимка: Сергей Антонов Комунисти се събраха на паметника на Съветската армия  Снимка: Сергей Антонов Комунисти се събраха на паметника на Съветската армия  Снимка: Сергей Антонов Комунисти се събраха на паметника на Съветската армия  Снимка: Сергей Антонов Комунисти се събраха на паметника на Съветската армия  Снимка: Сергей Антонов

 

Статията "До пълната победа на комунизма (Снимки и видео от 7 ноември)" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

До пълната победа на комунизма (Репортаж от 7 ноември)

Комунисти се събраха на паметника на Съветската армия  Снимка: Сергей Антонов

Попадам случайно на паметника на Съветската армия и виждайки червените знамена със сърп и чук си давам сметка колко много се е променила България за 24 години. Преди нямаше да имаме начин да забравим тази дата.

Събрали са се около 20-30 души със средна възраст над 80 години. Един носи на рамо портретите на Сталин и Ленин. Казвам 80, а не 85, защото средната възраст рязко слиза надолу заради неприлично младия на този фон Илиян. Той е блестящ карикатурист, страхотен музикант и искрен фен на Че Гевара (не знам в коя от организациите, носещи това име). Познавам го от над 20 години и нито е сменил убежденията си, нито е спечелил нещо от тях. Илиян е единственият човек, заради който все се надявам, че от тези тъмно червени събирания може да излезе статия, различна от досадното ми вече окарикатуряване на тези вече много, много възрастни хора.

С наивен тон му задавам редовния си провокативен въпрос – вие към БСП ли сте или отделно и Илиян както винаги ми обяснява, че един истински комунист никога не може да има нищо общо с БСП, тази дясна партия на едри капиталисти.

Трийсетината старци са членове на 3 партии – БКП, ПБК (Партия на българските комунисти) и БРП (к) – Българска работническа партия (комунисти), която е събрала най-голяма членска маса пред паметника на Съветската армия.

30 души с три партии и четири зъба, обобщават децата на пейката, които ме питат какви са тия старци. Вълнуват се живо, защото предполагат, че се снима филм. Не се опитвам да им обяснявам за Великата Октомврийска социалистическа революция, нито защо Октомври се чества на 7 ноември – въпросът който най-искрено ме развълнува на първата манифестация за тази дата, на която ме изведоха като чавдарче.

Реликтите от тази отминала епоха са донесли малко кубенце за озвучаване на митинга – бегъл опит за връзка между идеологическата и технологическата ера, които се отричат една друга.

Възрастен човек се доближава до мен и пита може ли да му дам снимка – бил издател на комунистическия вестник. Искам му мейл и изпадаме в неловко положение, в което не съм смятал да го поставям.

Вързаният с кубенцето микрофон взема жената на Владимир Спасов. Говорил съм си много пъти с този старец (лека му пръст!) и винаги ми е бил симпатичен със застиналия си в 1953 г. език. На изборите през 1994 г. водената от Жан Виденов БСП спечели във всички нетурски райони. Единствено някъде из Трънско беше втора – би я БКП-то на Владимир Спасов, а феновете (тогава към 70-годишни) се събраха пред партизанския паметник и викаха “Лев за долар!”.

Зонка Спасова няма неговата увереност, ораторска дарба няма и следващият оратор, странно смесващ в объркана мисъл комунизма, инженерството и неизбежната смърт на капитализма.

Микрофонът обаче взема Димо Илинкин, шеф на БРП (к) и отминалите времена ме удрят челно. Това е главният редактор без мейл, но в речта му няма празно. За съжаление имаме съвсем малко свободна памет в картата и не успяваме да запишем цялото слово, но наистина е образец на ораторското майсторство, облъчвало ни през “45 години стигат”. Почва с другари и другарки, минава през мирния атом, позовава се на Гагарин и Космоса като гаранти за неизбежната победна над капитализма, цитира Чърчил, поставяйки го в унизително положение… 

Не се свени към Светата Троица Маркс, Енгелс и Ленин да добавя и Сталин като силно положителен герой.

Заклеймява предателите с блестяща риторическа фигура:

- Този човек, Горбачов, извинете, че го наричам човек…

Интересното започва след 6-ата минута на записа (който е монтаж от иначе дългите речи) следва политически инструктаж. Да не вземе някой да се обърка в сблъсъка между моралните студенти и капиталистическото БСП.

Докато включим камерата сме изпуснали думите (цитатът е приблизителен):

Ние, разбира се, не подкрепяме БСП заради капиталистите в нея, но подкрепяме социалната й политика, доколкото я има. Подкрепяме Орешарски и за майчинството, и за детските и някои други социални ходове, които прави.

Нататък записът е едно към едно:

Но още повече ще го подкрепяме (Орешарски) към срещите му с Русия. Газопроводът, който ще се прави е голямо достижение на Орешарски, ако той го завърши. Ако той започне атомната централа, това ще бъде още по-голяма победа за България, за трудовите хора на България и на района.

Връзката между Русия, газа, мирният атом и студентите е впечатляваща – директна и без преход:

Разни стачки – с какви искания? Обърнете внимание – студентски окупации! Само им вижте лозунгите и им опишете физиономиите! Какво значи, бе господа студенти, окупирайте? В името на какво? Да си даде правителството оставката!

- Абе, господа, Вие не виждате ли, че това е лозунгът на господин Бойко Борисов? Вие какво ще ни заблуждавате нас, че вие сте интелектуалците и че вие се борите за морал и не знам какво си? Айде, яжте морал, бе! Обядвайте морал!

Вчера бях на поредната дискусия със студентите в 272-а аудитория. Христо Христов и Момчил Методиев говореха за сянката на ДС върху сегашния ни живот. Със всяка тяхна дума бях съгласен, но нещо ми липсваше, за да е пълна картинката. Днес разбрах какво е – идеологическият патос, който е оправдавал безчинствата на властта и с който са заклеймявани враговете й. Същият, който виждаме у доста днешни вестници и телевизии, а и политически лидери.

В началото на митинга, докато си говорех с Илиян, си казвах, че този път няма да осмивам сенилните старци. Първо, защото са реликти от време, което не бива да забравяме. И второ – защото са идеалисти, а не като “капиталистите в БСП”.

След като изслушах един час глупости (май докато бях пионерче по-кратко траеха), си дадох сметка, че нито са от отминало време, нито са нещо различно от БСП. Напротив – още по-виновни са, защото с искрен идеологически патос са обучавали агентите си, милиционерите си и комсомолците си, как всяко безобразие е оправдано, стига да е в името на комунизма. И как морал не се яде.

Затова решавам, че все пак ще се изгавря с дядото с портрета на Сталин на рамо.

Отивам и питам:

- Сталин е доста спорна личност, какво искате да покажете с неговия портрет?

- Приведете се в приличен вид! Иди и се подстрижи и тогава ме питай!, е отговорът, който получавам.

Спомням си, че точно такъв отговор получавах в 6 клас, когато правех първите си бунтарски опити да си пусна дълга коса.

Два свята – единият е излишен.

За съжаление техният няма да умре си с тези старци. Живее в агентите им, които обсебиха икономиката ни, в шофьорите и пазвантите им, които ни управляваха предишните 4 години, в комсомолците им, които ни управляват сега, в децата им, които обучиха на изкуството да се живее без морал.

Много по-вероятно е нашият свят да емигрира. И отдалеч да продължи да задава въпроса КОЙ?

До пълната победа на комунизма. 

Комунисти се събраха на паметника на Съветската армия  Снимка: Сергей Антонов Комунисти се събраха на паметника на Съветската армия  Снимка: Сергей Антонов Комунисти се събраха на паметника на Съветската армия  Снимка: Сергей Антонов Комунисти се събраха на паметника на Съветската армия  Снимка: Сергей Антонов Комунисти се събраха на паметника на Съветската армия  Снимка: Сергей Антонов Комунисти се събраха на паметника на Съветската армия  Снимка: Сергей Антонов Комунисти се събраха на паметника на Съветската армия  Снимка: Сергей Антонов Комунисти се събраха на паметника на Съветската армия  Снимка: Сергей Антонов Комунисти се събраха на паметника на Съветската армия  Снимка: Сергей Антонов Комунисти се събраха на паметника на Съветската армия  Снимка: Сергей Антонов

 

Статията "До пълната победа на комунизма (Репортаж от 7 ноември)" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Президентско вето на промените в закона за чужденците и закона за българското гражданство

Президентът Росен Плевнелиев върна за ново обсъждане в Народното събрание промени в Закона за чужденците в България, приет на 24 октомври 2013 г., съобщиха от прессекретариата на държавния глава. С приетия закон се променя и Законът за българското гражданство. Държавният глава подкрепя усилията на институциите да създават благоприятен климат за привличане на инвестиции в икономиката ни. Това е национален приоритет, но той не бива да бъде за сметка на националната сигурност, се посочва в съобщението. В него се отбелязва, че с промените се създав...

SOFIX с ръст от 0,85% до втората най-висока стойност за годината

С най-голям принос за повишението бяха Неохим, Химимпорт и Зърнени храни България

    


ДАНС: Проверката на Бисеров е от скоро

Председателят на ДАНС Владимир Писанчев не разкри пред журналисти откъде е получен сигналът за Христо Бисеров. Разследването срещу него обаче било "от скоро".

Туитър пуска акции на борсата

Социалната мрежа „Туитър" пуска акции на борсата. 70 милиона от дяловете на фирмата се продават по 26 долара след старта на днешната тържна сесия на "Уолстрийт".

Роджър Федерер елиминира Ришар Гаске с първата си победа в Лондон


Шесткратният шампион и рекордьор по титли Роджър Федерер спечели първа победа във финалите на АТП в Лондон. В поредния атрактивен мач в английската столица швейцарецът се наложи над Ришар Гаске с 6:4, 6:3 за 1.21 часа.

С този успех Федерер запази шансове да се класира за пети пореден полуфинал в надпреварата на осемте най-добри през сезона. За целта той ще трябва да спечели последния си мач срещу Хуан Мартин дел Потро в петък, след като в първия загуби от миналогодишния шампион Новак...

23-годишен американец е новият световен шампион по покер


Двадесет и три годишен професионалист от Лаг Вегас спечели основния турнир на Световните серии по покер (WSOP), с което си осигури неофициалната титла на световен шампион за 2013 г. и премията от 8.4 милиона долара. 

Райън Рийс се наложи в продължила три часа и половина напрегната сесия на финалната маса. Рийс, представен с прякора "Звяра" отстреля последния съперник Джей Фарбър - Пандата с асо и поп купи срещу дама и петица пика. Фарбър отчаяно рискува всичките си останали 14...

Емилия Славкова: Оставка за политиците, които искат да се продават земи на чужденци (видео)

Отделна личност или институция не може да си присвоява народния суверенитет. В продължение на 24 години в България той беше отнет, узурпиран от хората участващи и действащи в така изградените институции. Отделна личност или институция не може да си присвоява народния суверенитет. В продължение на 24 години в България той беше отнет, узурпиран от хората участващи и действащи в така изградените институции." С тези думи Мадлен Кирчева от Национален координационен център „За земята на България"откри пресконференция на тема „За възстановяване на чл. 22,

МВР и Местан не знаят дали Бисеров е напуснал страната

/КРОСС/ Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че не знае къде се намира Христо Бисеров. На журналистически въпрос дали е вярна информацията, тиражирана в редица медии, че Бисеров е напуснал страната, Местан каза, че няма такава информация. Той уточни, че не е виждал Бисеров, нито се е чувал с него от деня, в който бившият зам.-председател на ДПС го е информирал, че подава оставка. Междувременно от МВР заявиха за „24 часа", че не могат да се ангажират с информация дали Бисеров е напуснал страната. Бисеров няма забрана да напуска страната, срещу него няма влязла в сила присъда, така че може да пътува във всяка една страна от ЕС с личната си карта, коментираха още от МВР. Пред журналисти в парламента Лютви Местан съобщи още, че ще предложи на парламентарната група и Централното оперативно бюро на Движението да номинира Алиосман Имамов за заместник-председател на Народното събрание.    

Най-важните новини от деня, четвъртък, 7 ноември

Кой сега влияе на цената на златото? В последния месец наблюдаваме постоянно колебание в цената на златото. Пазарната стойност на благородния...

Шведският премиер: Членство на Турция предполага сложни дискусии в ЕС


Членство на Турция в Европейския съюз предполага сложни дискусии за много страни от ЕС, заяви днес шведският премиер Фредрик Рейнфелд по време на посещение в Швеция на турския му колега Реджеп Тайип Ердоган, предаде БТА, позовавайки се на световни агенции.

Много страни от ЕС могат да проведат референдум за членство на Турция в съюза, което може значително да забави целия процес, отбеляза Рейнфелд.

Той подчерта, че Швеция подкрепя евроинтеграция на Турция, защото тя е...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване