От промишлеността са оптимистични за тази година

Националният статистически институт (НСИ) отчита подобряване за тази година на инвестиционната активност в промишлеността у нас. Инвестиционната...

ДНК доказва терористът, взривил автобуса в Бургас

Има насоки кой е терористът, взривил автобуса с израелски туристи в Бургас. Необходимо е обаче да се вземат ДНК проби от негови роднини, за да се докаже със сигурност самоличността му. Това заяви вчера пред "Труд "източник от разследването на терористичния акт, станал на 18 юли 2012 година.

Йовчев: "Опорните точки" са интрига, по това време бях в командировка в чужбина

Скандалът около "опорните точки" е една интрига, заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Цветлин Йовчев пред "Фокус". 
"По това време бях в командировка в чужбина - запознах се с този скандал и искам да ви кажа, че аз нито съм писал, нито съм разпореждал, нито съм се съгласявал да бъдат взети такива опорни точки, както и някой от Скандалът около "опорните точки" е една интрига, заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Цветлин Йовчев пред "Фокус". "По това време бях в командировка в чужбина - запознах се с този скандал и искам да ви кажа, че аз нито съм писал, нито съм разпореждал, нито съм се съгласявал да бъдат взети такива опорни точки, както и някой от

Тялото на Тодор Димов-Чакъра е било ексхумирано

Разследването по делото за смъртта на Чакъра от 2003 г. започна отново след осъдително решение от Европейския съд по правата на човека заради действията на МВР оттогава

Банковият съюз като препъникамък за европейските финансови министри

Дипломатите в Брюксел се настройват за извънредни срещи преди Коледа

    


Ето'о обвини колегите си от националния в заговор

/КРОСС/ Нападателят на националния отбор на Камерун по футбол Самуел Ето'о обвини съотборниците си в заговор срещу него, съобщава Goal.com. Според Ето'о колегите му от националния са се разбрали да не му подават, за да не може да вкарва голове/ Ето'о отбеляза, че по този начин съотборниците му са се държали по време на мача с Тунус, играла се на 13 октомври и завърши наравно (0-0 ). Реваншът ще се проведе на 17 ноември в Камерун .Нападателят подчерта, че е знаел за заговора от по-рано и затова по време на въпросната среща често се е връщал назад, за да получи топката. Ето'о отбеляза , че футболът е колективен спорт и трябва да даваш пас дори и на най-големия си враг, стига да е в добра позиция. Състезателят изрази надежда, че преди реванша отборът ще се обедини и ще играе така, че да постигне най-добрия резултат.

При спешни случаи въвеждат телемедицина

Сред приоритетите, заложени в новата концепция за спешната помощ, е въвеждане и развитите на телемедицината, казва здравният министър д- р Таня Андреева във Велико Търново, предаде Дарик.

Това означава да се закупи специализирана техника за осигуряване на директна онлайн връзка на екипите с центровете за спешна медицинска помощ. 

Така лекарит Сред приоритетите, заложени в новата концепция за спешната помощ, е въвеждане и развитите на телемедицината, казва здравният министър д- р Таня Андреева във Велико Търново, предаде Дарик. Това означава да се закупи специализирана техника за осигуряване на директна онлайн връзка на екипите с центровете за спешна медицинска помощ. Така лекарит

Мая Манолова: Не се крием и не организираме агитки

"Имаше опит за щурм на парламента и само можеше да предполагаме какво би се случило, ако полицията не си беше свършила работата", каза още Манолова

Уволняват държавни служители, ако участват в протестите

Държавни служители, които участват в антиправителствените протести, ще бъдат освобождавани от работа. Това обяви премиерът Пламен Орешарски на среща с гражданските организации, цитиран от Държавни служители, които участват в антиправителствените протести, ще бъдат освобождавани от работа. Това обяви премиерът Пламен Орешарски на среща с гражданските организации, цитиран от "Дарик". Орешарски допълни, че има служители, които „все още са на работа", въпреки че за тях е потвърдено, че са участници „в събитията пред сградата на

Роса и Картофа крият от национален вестник какво са надробили за площад "Бетонна джунгла"

Кметът на Перник Росица Янакиева и зам.кмета Росен Йорданов - Картофа вече трети ден не отговарят на 12 въпроса, зададени им от националния таблоид "България днес", по повод замисъла на Община Перник да излива бетон върху площад "Кракра", реконструирайки го в "Бетонна джунгла". Въпросите са зададени преди гласуването на Общинския съвет вчера, което със синьо-червената мафия и под сянката на Димитър Колевите Люси Стойчовчета гласуваха "за" проекта. Вижте какво пише вестник "България днес":

Перник е в потрес от очакваното продължение на сагата "Кракраленд", която превърна средновековната крепост в града в посмешище, окичено с розовеещи плоскости от полимер-бетон.
Жители на миньорския град изпратиха сигнал до Европейската комисия с надежда, че Брюксел ще ги избави от позора.
Сега общинските власти лансират проект за реконструкция на централния площад в града, който по ирония на съдбата също носи името на болярина Кракра.
Това накара перничани да...

Продължава

Полицаите, охраняващи протеста, спят в 4-звезден хотел

Полицията би протестанти пред парламента 12.11.2013 г.Снимка:Сергей Антонов

Полицаите от провинцията, докарани да охраняват антиправителствения протест в София, спят в 4-звездния хотел „Родина“ в столицата.

За униформените в хотела съобщи днес читател, който сигнализира за присъствие на множество полицейски коли около сградата.

OFFNews потърси за коментар служителите на хотел „Родина“, които не отрекоха информацията за нощуващите полицаи, но заявиха, че нямат право да дават информация за клиентите си.

От МВР и Столичната дирекция на вътрешните работи днес отказаха да коментират информацията и заявиха, че редакцията трябва да изпрати официално запитване.

С нощувките на униформените полицейската охрана на антиправителствените протести по всяка вероятност излиза доста скъпо на бюджета – най-евтините нощувки в столичния хотел струват 40 лева на човек.

Статията "Полицаите, охраняващи протеста, спят в 4-звезден хотел" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Вижте видеото, което развълнува и шокира България

Покъртително видео, свързано с кървавите събития пред парламента на 12 ноември бе качено в Youtube. Разтърсващият клип едновременно шокира и развълнува България. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева Студентът Благой Цицелков е автор на клипа, като освен кадрите от протеста той добавя и монолог на големия Георги

"Операцията" в Сатирата - неуспешна!

Има два начина да извадиш кирливите ризи на българската медицина чрез театър и това, както се казва, да хване дикиш. Първият е, като направиш тежка драма, която да покърти и зрители, несблъсквали се с безскрупулни и корумпирани доктори. Другият е да го кажеш с елегантен, но хаплив хумор, от който да го заболи когото трябва. Има два начина да извадиш кирливите ризи на българската медицина чрез театър и това, както се казва, да хване дикиш. Първият е, като направиш тежка драма, която да покърти и зрители, несблъсквали се с безскрупулни и корумпирани доктори. Другият е да го кажеш с елегантен, но хаплив хумор, от който да го заболи когото трябва.

Ексхумираха Чакъра и направиха оглед на вилата му

С постановление на главния прокурор, възобновеното разследване за смъртта на Тодор Димов - Чакъра е възложено на Военноокръжна прокуратура София. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. На 13 и 14 ноември 2013 г. екип от военни прокурори и военни следователи, съдебни медици, други експерти и технически помощници, извършиха допълнителен С постановление на главния прокурор, възобновеното разследване за смъртта на Тодор Димов - Чакъра е възложено на Военноокръжна прокуратура София. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. На 13 и 14 ноември 2013 г. екип от военни прокурори и военни следователи, съдебни медици, други експерти и технически помощници, извършиха допълнителен

Кабинетът търси средства за модернизация на пристанищата в Бургас и Варна

Ще бъде изработен проект за интермодален терминал на пристанище Варна

    


Кабинетът ще търси средства, за да модернизира пристанищата във Варна и Бургас

Ще бъде изработен проект за интермодален терминал на пристанище Варна

    


Китай разхлабва политиката за едно дете

Пекин обмисля също така премахване на принудителния труд и смъртното наказание, но не се ангажира със срокове

    


Лидерът на ГЕРБ-Благоевград: Полицията проучва участниците в протестите

Благоевград /КРОСС/ Полицията в Благоевград днес се занимава с „проучване" на участниците в протестите. Без документ за основание на действията му, полицай поиска в офиса ни и от мен лично данни за участие в митинга на 16.11.т.г. в гр. Пловдив. Това се казва в открито писмо, разпространено от лидера на ГЕРБ в община Благоевград Йордан Андонов."Тези действия са грубо вмешателство в дейността на политическите партии и личните свободи на гражданите в тази страна", смята той."В последните месеци своеволията на полицейските структури минаха всякакви допустими граници. Вместо справяне с нарастващата престъпност, те се превърнаха в лична стража на управляващите. С всеки изминат ден арогантността и насилието им се увеличава, включително и с проливането на кръв. Репресията в държавата има нечувани размери и изражения,които ни връщат в минали тоталитарни времена", се чете в писмото."Тази тенденция съдържа точно определена политическа поръчка, която е в противовес на Европейската ни принадлежност и житейски ценности, които изповядваме", смята още партиецът.

Агитките на Левски и ЦСКА се обявиха срещу проправителствения митинг

Ден преди планирания от БСП и ДПС масов проправителствен митинг в центъра на София, агитките на враждуващите столични грандове Левски и ЦСКА излязоха с близки декларации срещу решението на управляващите да насрочат партийната си проява точно за събота по обяд. В 15.15 часа на Националния стадион "Васил Левски" ще се проведе първата осминафинална среща за Купата на България между двата отбора и хиляди крайни привърженици на "вечните" съперници ще шестват из центъра на София преди срещата. Въпреки доста рисковата ситуация, предвид ултра десните убеждения на голяма част от агитките на Левски и ЦСКА и очакваното присъствие на симпатизанти на ДПС от ромски и турски произход, от управляващите партии демонстрираха спокойствие и дори заявиха, че са се били "разбрали" с футболните фенове. Това обаче съвсем не личи от официалните декларации от секторите "Б" и "Г". "Привържениците на Левски се обявяват категорично против политическото противопоставяне между управляващите партии и т.нар. опозиция от ГЕРБ. Намираме поведението на политиците за повече от безотговорно и неморално. Нещо повече – убедени сме, че с действията си партиите, обладани от икономическо-олигархични кръгове, целят умишленото предизвикване на масови безредици, които разбира се, ще бъдат показани в близки кадри на живо по телевизиите. Обявеният от ГЕРБ митинг срещу кабинета в Пловдив и отговорът на БСП и ДПС "да си примерят електората" с Борисов като струпат в центъра на София докараните от провинцията хора в деня на "Вечното дерби", е равно на национално предателство", заявяват "сините" фенове, критикувайки и партийната проява на опозицията, насрочена за същия ден в Пловдив. Управляващите превръщат София в "буре с барут" "От една страна - митингът на управляващите е предвиден да се проведе на мястото, на което се събират феновете на ЦСКА, а от друга - докараните с автобуси хора от провинцията биват изсипвани в района на Министерството на земеделието и по бул. "Тодор Александров", където се събират привържениците на Левски. Заявката на БСП, че ще осигури 50 000 човека в подкрепа на кабинета означава, че из целият град ще има маршируващи "електорални единици". Това превръща столицата в "буре с барут", чийто евентуален взрив би бил с унищожителни размери. Официалното говорене на управляващите и изтеклите в медиите "опорни точки" говорят за един грозен сценарий", пишат още от Националния клуб на привържениците на Левски, демонстрирайки добра осведоменост за последните събития в държавата. Те отправят и предупреждение, че "очертаващата се ситуация е изключително рискова, защото най-безобидна размяна на няколко реплики може да доведе до неконтролирани последици". "За какво става въпрос? БСП и ДПС настояват, че справедливите протести на гражданите са подклаждани от ГЕРБ, а Борисов пращал платени "агитки", които да предизвикват "метежи". В същото време управляващите популистки водят в София "електорат", в голямата си част от цигански и турски произход. Няма защо да се лъжем. Истината е, че сред публиката и на Левски, и на ЦСКА има хора, които откровено не харесват представителите на двата етноса. Очертаващата се ситуация е изключително рискова, защото най-безобидна размяна на няколко реплики може да доведе до неконтролирани последици. А след тях ще слушаме политически изводи, заключения и отказ от поемане на отговорност". С подобна декларация излязоха в петък и членовете на фенската фракция на ЦСКА "Офанзива". "Червените" също са убедени, че денят и мястото на митинга на БСП и ДПС са подбрани целенасочено с идеята да се предизвикат напрежение и ексцесии. "Категорично се обявяваме против това едно от емблематичните места за събиране на привърженици на ЦСКА - Орлов мост, да бъде използвано за сборен пункт на партиен митинг, и то в деня на "Вечното дерби". Явно определени личности и организации се стремят да политизират утрешния мач, а в последствие ще се опитат и да правят изводи и заключения на база това какво ще се случи или няма да се случи при събирането на двете събития", се казва в позицията на "Офанзива". Феновете авансово обвиняват МВР и СО за възможните безредици "Припомняме, че последствията от струпването на две големи групи хора, с разнородни политически убеждения, не могат да бъдат предвидени. Отговорността за евентуален неприятен развой на събитията ще тежи единствено и само на организаторите на партийния митинг, както и на тези, разрешили провеждането му", добавят "червените" фенове, обвинявайки в аванс полицията и общинските власти. В същото време нито БСП, нито ДПС се тревожат от сблъсък на техни симпатизанти с футболни агитки. Това се разбра от изявления на лидерите на двете партии Сергей Станишев и Лютви Местан, ден преди формациите да съберат по техни данни 50 000 души в центъра на София на митинг в подкрепа на правителството, часове преди мача Левски – ЦСКА. "ДПС не се безпокои от сблъсъци утре между поддръжници на кабинета "Орешарски" и футболни агитки", заяви пред журналисти в петък Местан. Никой нямало да нападне "митинг срещу омразата" "Не може да се очакват провокации от страна на хората, които ще дойдат на този митинг срещу омразата", каза още Местан. "Заради дербито митингът е обявен в 12 ч., достатъчно рано и смятаме, че заедно с последващото шествие може да приключи най-късно до 13.30-14 часа", обясни той. Мачът е насрочен за 15.15 часа. Шествието се очаква да се насочи към Ларгото – пространството между президентската администрация и Министерския съвет. Местан посочи, че очаква силна подкрепа от членовете и симпатизантите на ДПС, но не се ангажира колко души ще бъдат докарани. "Това е въпрос на вътрешна мотивация", отбеляза той. По умите му целта на митинга е да се чуе гласът и на онези, които подкрепят кабинета "Орешарски", защото правото на протест предполагало и правото на подкрепа. На въпрос кой все пак ще носи отговорност, ако заради митинга на БСП и ДПС станат ексцесии, лидерът на БСП Станишев декларира: Няма да станат. Ние винаги сме показвали уважение към закона. Ако някой търси ексцесии, това е друг въпрос. Вярвам, че ще се прояви разум". "Вие смятате, че някой има монопол върху Орлов мост?" Запитан кой е дал идеята митингът на БСП и ДПС да се проведе на Орлов мост в близост до националния стадион, Станишев отговори с въпрос: "Вие смятате, че някой има монопол върху Орлов мост?" При настояване на журналистите да разберат кой е дал идеята за мястото на митинга, Станишев посочи: "Наши членове". По думите на Станишев омразата се насажда с ясен сценарий за дестабилизация на страната. "Тази тенденция, която върви и се насажда и в медиите, едни и същи говорители, че който има различно мнение, трябва да бъде заклеймен. Това е пряк път към фашизма", заяви лидерът на социалистите. Митингът в подкрепа на Орешарски е насрочен за събота и широко разгласен сред поддръжниците и симпатизантите на левицата от нейните структури по места в страната. Очаква се около 12 часа, когато ще започне мероприятието, из града традиционно да подгряват футболни агитки, които са известни с националистическите си изяви. Пред Mediapool в четвъртък Антон Кутев от БСП увери, че партията му не се тревожела, защото се е разбрала както с МВР, така и с агитките.

БСП и ДПС успокояват: Няма да има сблъсъци на хора от нашия митинг и футболни фенове

Нито БСП, нито ДПС се тревожат от сблъсък на техни симпатизанти с футболни агитки. Това се разбра от изявления на лидерите на двете партии Сергей Станишев и Лютви Местан, ден преди формациите да съберат по техни данни 50 000 души в центъра на София на митинг в подкрепа на правителството, часове преди мача Левски – ЦСКА.   "ДПС не се безпокои от сблъсъци утре между поддръжници на кабинета "Орешарски" и футболни агитки", заяви пред журналисти в петък Местан. "Не може да се очакват провокации от страна на хората, които ще дойдат на този митинг срещу омразата", каза още Местан. "Заради дербито митингът е обявен в 12 ч., достатъчно рано и смятаме, че заедно с последващото шествие може да приключи най-късно до 13.30-14 часа", обясни той. Мачът е насрочен за 15 часа. Шествието се очаква да се насочи към Ларгото – пространството между президентската администрация и Министерския съвет. Местан посочи, че очаква силна подкрепа от членовете и симпатизантите на ДПС, но не се ангажира колко души ще бъдат докарани. "Това е въпрос на вътрешна мотивация", отбеляза той. По умите му целта на митинга е да се чуе гласът и на онези, които подкрепят кабинета "Орешарски", защото правото на протест предполагало и правото на подкрепа.   На въпрос кой все пак ще носи отговорност, ако заради митинга на БСП и ДПС станат ексцесии, лидерът на БСП Станишев декларира: Няма да станат. Ние винаги сме показвали уважение към закона. Ако някой търси ексцесии, това е друг въпрос. Вярвам, че ще се прояви разум".   Запитан кой е дал идеята митингът на БСП и ДПС да се проведе на Орлов мост в близост до националния стадион, Станишев отговори с въпрос: "Вие смятате, че някой има монопол върху Орлов мост?" При настояване на журналистите да разберат кой е дал идеята за мястото на митинга, Станишев посочи: "Наши членове". По думите на Станишев омразата се насажда с ясен сценарий за дестабилизация на страната.   "Тази тенденция, която върви и се насажда и в медиите, едни и същи говорители, че който има различно мнение, трябва да бъде заклеймен. Това е пряк път към фашизма", заяви лидерът на социалистите.   Митингът в подкрепа на Орешарски е насрочен за събота и широко разгласен сред поддръжниците и симпатизантите на левицата от нейните структури по места в страната. Очаква се около 12 часа, когато ще започне мероприятието, из града традиционно да подгряват футболни агитки, които са известни с националистическите си изяви.   Пред Mediapool в четвъртък Антон Кутев от БСП увери, че партията му не се тревожела, защото се е разбрала както с МВР, така и с агитките.

Откриха 36 л. нелегален алкохол

В хода на проведена вчера акция за противодействието на държането и разпространението на акцизни стоки, полицейски служители на РУП-Разлог открили в гараж, собственост на 45-годишен мъж от града,  около 36 л алкохол без акцизен бандерол. В магазин, стопанисван от 35-годишен мъж, са намерени около 240 гр нарязан тютюн. За случаите е уведомена РП-Разлог....

Сигналите за Борисов са "димка" твърди Цачева

Целят да отклонят вниманието от темата Бисеров, смята тя

    


Е-гише ще освободи морския бизнес от тежестта на администрацията

Липсата на електронизация на информацията е един от големите недостатъци, които пречат на сектора на корабните брокери и агенти. В повечето европейски пристанища отдавна обслужването става на едно е-гише, докато при нас се прави нещо, което по скоро примитивно наподобява единното гише и така още повече се затормозва работата.

Джейк Джиленхол по спешност в болница

/КРОСС/ Джейк Джиленхол претърпя злополука на снимачната площадка. Инцидентът станал, докато Джиленхал е снимал бурна сцена, в която героят му е трябвало да счупи огледало с ръка."За нещастие, неочаквано огледалото се разби и Джейк си нарани лошо ръката", разказва говорителката на актьора Мара Буксбаум, цитирана от „Франс прес". Наложила се е хирургическа намеса с многобройни шевове. Два часа по-късно актьорът е напуснал болницата и отново е на снимачната площадка.Драмата се разиграла на снимачната площадка на лентата "Nightcrawler", в която Джейк играе журналист на свободна практика, който прави разследване в криминалния свят на Лос Анджелис.      

Георги Господинов: За щитовете на беззащитните

Георги Господинов, писател. Снимка: AzCheta.com

Препечатано от портал “Култура”.

Те се появиха с големи картонени листове като корици на книги, със саморъчно изписани заглавия и имена на автори. Кориците приличаха на книжни щитове. После разбрах, че така ги и наричали. Беше в Деня на будителите. И някак естествено те застанаха в началото на шествието. Една редица от десетина картонени щита, които трябваше да водят и пазят протестиращите. Паисий, Софроний, Ботев, Талев, Димов, Смирненски, Вапцаров, Гео Милев и дори две днешни книги вървяха начело в това прекрасно самоорганизирало се шествие. Беше слънчев този първи ноември, различен. Бях особено щастлив и спокоен да вървя подир книгите щитове. И тези момчета и момичета излизаха всяка вечер оттогава. Четящият човек, за който тайно си мечтаем. Рицари без броня, като момчето от онзи български филм с Апостол Карамитев, който те едва ли са гледали, онова, с картонения щит и броня от кашони. Странни донкихотовци, наивници, както ги нарекоха, тръгнали срещу истински великани… Скоро щяха да се сблъскат с истинските щитове, шлемове, палки, белезници, ключове. Нестройната пехота на четящите срещу добре смазаната машина на полицията.

Един вторник, на 12 ноември.

Най-тъжната София, която съм виждал. София – закрит град.  Полицейски, блокиран град. Толкова струпана полиция тези улици не помнят. Като огромно кафкианско насекомо с лъскавите фасетки на шлемовете. Протестиращи срещу полиция. Картонени срещу метални щитове. Шлемове срещу голи лица. Четящи срещу ръмжащи. Резултатът винаги е ясен. Снимките от онзи вторник още не са за гледане.

Това правителство направи великански гафове, но най-големият е, че не разбра какъв шанс имаше с този протест. Шансът да се оттегли тогава, през юни. Сега ще бъде шанс за всички ни, ако то си отиде, без да употреби грубо насилие. Не изпускайте този последен шанс, г-н премиер (вече с малка буква). Прочее, какво четете вечер?

През цялото време ние не спестихме ирониите си към протестиращи и студенти. Нарекохме ги хунвейбини, тези с книгите. Студентът с очилцата, проснат на паважа на Цар Освободител под тежкото тяло на полицая, вероятно е лумпен или наркоман. Или не, пърформър, влязъл в странен танц с полицейско тяло не от своята категория. Този с пукнатата глава просто не е добре с главата. Организирани и платени ги нарекохме, защото не можехме да си представим другото. Раздавали по 30 до 80 лева на стачкуващ, за рана – 700. Толкова евтина пропаганда отдавна не е имало. Все пак си дължим известен вкус и старание.

Тук, ако обвиниш някого, че е част от мафията, безчестен, непрозрачен, той никак няма да се засегне. Ако кажеш на ксенофоба, че е ксенофоб, няма и да те разбере. Пък и това вече минава за ценност. Но речеш ли, че протестиращият човек е красив и смислен, о, небеса, отечеството е в опасност…

Не Пеевски, успелият, а тези от кварталите, дошли с децата си от градинките, разделяли нацията. Не Петното, този рицар на безкнижието, а четящите разделяли народа. Не Орешарски, разпускащият седенки, а преподавателите. Не криещият се като плъх Бисеров, преял с пари, а протестиращите били сити. Не тези, овъртолили се в обръчите от фирми… Не изпълзелите в тъмното биячи на „пришълци”… Не гласуващите с ударно бездарие мораториуми от парламента… Не, не… Сакън.  Не срещу тях е нашият сарказъм… Нищо, че докато наричаме студентите хунвейбини и фашисти, истинският фашизъм се търкаля навън необезпокояван. Докато хулим протестиращите, властта намига на мафията. Под нашия прикриващ огън. Бий студента… Хихикай срещу протестиращия… Красиви били а, ще делите отечеството… „Всички те знаят:/ Отечеството е в опасност” по Гео Милев. Но там следва най-страшният въпрос „Прекрасно:/ но – що е отечество?” Биха го съсипали Гео днес за този въпрос. И пак щеше да следва онова негово „главата ми – кървав фенер”…

Да, имаше много драматични кадри от онзи вторник, но два си запазвам за себе си. Единият е с момиче, седнало върху контейнер за боклук, изнесен в средата на Цар Освободител, саморъчна барикада. Момичето е подпряло глава с ръце и сякаш не може да повярва, че това му се случва. Помня това момиче, то носеше една от книгите, моята. Другият кадър е стъпканият Ботев. Картоненият щит с „Борба” на Ботев под няколко чифта еднакви черни лъскави обуща, „кубинки” им викахме едно време. Запомнете тази картина. Стъпкаха всичките ни книги, каза ми един от студентите после, но ние пак си ги взехме.

Ако трябва да си избирам щит, ще остана при тези стъпкани, разкъсани, книжни, саморъчно изписани корици на протестиращите. Щитовете на беззащитните.

Защото всичко това ще свърши. Ще живеем отново заедно. Цяло едно поколение ще носи паметта за съпротива в телата си. И литературата ще бъде просто литература. И всички – ироници и наивници, полиция и студенти, ще си говорим най-сетне. И ще лекуваме заедно раните, не онези от вторник, те са нищожни, а онези от последния век. Колкото по-скоро, толкова по-добре. Заради оскъдното биографично време, което ни е отпуснато.

Статията "Георги Господинов: За щитовете на беззащитните" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Берлусконисе се бори за запазване на единството на партията си

Берлускони, който очаква почти сигурно изключване от парламента

Без лекарски протести засега

Няма да има лекарски протести срещу орязаното финансиране на болниците. Това съобщиха от Лекарския съюз. Оттам уточниха, че след допитване до регионалните колегии на съсловната организация 82 процента от медиците са изразили становището, че приемат предложените преди седмица от правителството мерки за справяне с липсата на финанси в здравеопазването. Една от тях предвижда още до края на месеца болниците да си получат изработените средства за септември в пълен размер, а за месеците октомври и ноември да бъде заплатено на лечебните заведения 80% ...

Борислав Михайлов с позиция по утрешните събития

"Бих искал да изразя своята загриженост от факта, че почти по едно и също време и в непосредствена близост ще се проведат, от една страна - един от най-важните футболни мачове, който по традиция концентрира огромни емоции и привлича хиляди любители на футбола, а от друга - многолюдно политическо шествие", заявява президентът на БФС Борислав Михайлов в официално писмо до Министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Бившият вратар на националния ни отбор изпрати официално писмо до Йовчев във връзка с очертаващата се като взривоопасна ситуация в събота, 16.11.2013 г., когато предстои вечното дерби ЦСКА - "Левски" в турнира за Купата на България на Националния стадион "Васил Левски". Двубоят е с начален час 15:30, а малко по-рано на "Орлов мост" ще се проведе политически митинг. ...

Украйна пусна руския газ

След като във вторник, 12 ноември, Украйна спря вноса на газ от Русия, сега Киев отново възобнови руските доставки, предаде БГНЕС. Причината за спирането на вноса беше, че Москва поиска от Киев да уреди неплатени сметки за 1,3 милиарда долара, съобщи "Газпром". Руският газов гигант предупреди вчера, че отказът на Украйна да внася газ от Русия ще постави в опасност доставките през зимата за ЕС, голяма част от които преминават през бившата съветска република. Украинската държавна компания "престана да използва газ от подземните резервоари и отново започна да купува руски газ в съответствие с действащия договор", заяви "Газпром" в комюнике. Украинска делегация пристигна вчера в Москва в опит за постигане на съгласие с руската държавна компания, без да бъде обявен резултат от срещат...

Как звучи Вселената - като птича песен

Ако решите да крещите в космоса, никой няма да ви чуе. Ако искате обаче да научите как звучи Вселената, Андрю Уилямс от Центъра за космически изследвания към университета на Лестър, Великобритания, ще ви отговори - като птича песен, пише в. "Дейли експрес". Уилямс е използвал събрани от сателити и космически апарати данни, за да генерира невероятния звук, който човек би чул, ако настрои радио в дълбокия космос. Най-завладяващият запис е "Птичи хор призори" на електрони, сблъскващи се с горната част на земната атмосфера. Звукът наподобява песен на скорци призори през пролетта над клокочещ поток, примесен с дълбоки басови импулси от Слънцето. Вселенската песен е записана от сателита Клъстър II на 9 юли 2001 г. с помощта на приемник за дълги радиовълни. Уникалните записи са събрани в кол...

ЕС засилва борбата срещу устойчивите на медикаменти бактерии

Проучване, публикувано днес от Европейската комисия, показва спад на употребата на антибиотици при хората от 2009 г. насам и нарастваща осведоменост на обществеността за това, че антибиотиците не убиват вируси, съобщиха от ЕК, предаде БГНЕС. При все това тази положителна новина е помрачена от оповестените едновременно с нея от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията данни, които показват, че в Европа подчертано се увеличават полирезистентните грам-отрицателни бактерии, които са устойчиви на карбапенеми – най-нови антибиотици, използвани като последно средство за лечение при вътреболнични инфекции. Затова Комисията засилва борбата срещу антимикробната резистентност чрез финансиране на 15 нови изследователски проекта (MEMO/13/996) и хармонизиране на...

И такситата готвят стачка на 20 ноември

След като КНСБ вече обяви, че на 20 ноември ще има протест, който започва от 8:30 часа на площад „Македония” в София, днес стана ясно, че и таксиметровите шофьори също ще стачкуват. Според информация, споделена във Facebook, таксиметровите шофьори ще се съберат пред храм-паметника „Александър Невски”. Паралелно протест ще има и в Пловдив. Основните причини за стачката са намерението на Министерството на транспорта да обложи такситата с патентен данък, както и идеята да се иска по-висока квалификация за таксиметров водач – шофьорска книжа от категория “C”. Освен това таксиметровите шофьори искат и поправки в Закона за автомобилните превози. Ето и какви бяха исканията от брашна към транспортното министерство, изпратени в началото на ноември: облек...

Вижте видеото, което развълнува България (видео)

Покъртително видео, свързано с кървавите събития пред парламента на 12 ноември бе качено в Youtube. Разтърсващият клип едновременно шокира и развълнува България. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева Студентът Благой Цицелков е автор на клипа, като освен кадрите от протеста той добавя и монолог на големия Георги

Няма да допуснем погром на парламента!

Няма да допуснем да се извършва погром и нахлуване в парламента. Това уври пред журналисти вътрешният министър Цветлин Йовчев по повод ескалацията на напрежението във вторник вечер.

Прокуратурата подхваща бившия кмет на Монтана

Ще проверява 4 договора за обществени поръчки

    


Ексхумираха останките на Чакъра

Експерти са ексхумирали тялото на Тодор Димов-Чакъра, който загина в дома си след проведена специализирана полицейска операция от органите на МВР на 10 срещу 11 декември 2003 г. Процесуално-следствените действия се провеждат заради възобновеното разследване по искане на главния прокурор, за да се установят причините за смъртта.

Барозу потвърди подкрепата на ЕК за присъединяването ни към Шенген

/КРОСС/ Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу потвърди подкрепата на комисията за присъединяването на България и Румъния към Шенген. След среща с румънския премиер Виктор Понта в Брюксел Барозу заяви, че коментарите му от началото на тази седмица, в които е обяснявал разликата между шенгенското членство и свободното движение на работници, не са били добре разбрани.Казах, че заради съпротивата на някои страни-членки няма да е възможно България и Румъния да се присъединят към Шенген на 1-ви януари 2014-а г. Според Европейската комисия двете страни са изпълнили техническите изисквания и нашата позиция не е променена - ние запазваме подкрепата си България и Румъния да успеят в това начинание. Но трябва да сме реалисти - решението се взема от страните-членки, и както знаете, по различни причини това още не е възможно. Не мога да се ангажирам с оценка дали ще е възможно до края на 2014-а година - според Европейската комисия трябва да е възможно, надяваме се да се случи, но не зависи от нас, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Барозу, цитиран от БНР.

Офшорката с участие на Борисов закрита през 1999-а

От ГЕРБ внесоха в парламентарната комисия за конфликт на интереси документи, които доказват, че офшорната фирма в Кипър, в която лидерът им Бойко Борисов е имал участие, е закрита през 1999 г.

28 платна от един позабравен класик

Марко Дограмаджиев (1892-1968) минава за един позабравен класик, поне за широката публика. Художниците го познават и почитат, изкуствоведите анализират и обясняват колко модерен е в сравнение с другите живописци от едно време, когато картините са “етнографско документални свидетелства” или просто битови. 
Марко Дограмаджиев е роден в Сливен и Марко Дограмаджиев (1892-1968) минава за един позабравен класик, поне за широката публика. Художниците го познават и почитат, изкуствоведите анализират и обясняват колко модерен е в сравнение с другите живописци от едно време, когато картините са “етнографско документални свидетелства” или просто битови. Марко Дограмаджиев е роден в Сливен и

Дарете кръв и спасете живот!

Продължава есенната кръводарителска кампания под мотото "Аз дарих кръв. А ти?". Кръв може да даряват всички здрави хора на възраст 18-65 год.,чиято кръв може да помогне без да навреди на приемателя, който се нуждае от нея. Ако всички хора в тази категория даряват редовно кръв, нашата страна ще има достатъчни запаси от кръв и кръвни продукти. Всеки месец през Отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ "Д-р Иван Селимински"-Сливен преминават около 300 кръводарители, само 2-3 от тях се отзовават на призива на кръводарителските кампании. Отд...

Ще уволняват държавни служители, които участват в протестите

Държавни служители, които участват в антиправителствените протести, ще бъдат освобождавани от работа. Това обяви премиерът Пламен Орешарски на среща с гражданските организации. Орешарски допълни, че има служители, които „все още са на работа", въпреки че за тях е потвърдено, че са участници „в събитията пред сградата на Министерския съвет". Има и други, за които има оперативни данни. „По отношение на длъжностни лица, за които вие казахте, че има информация, че работят срещу правителството - стремим се да подбираме най-добрите кадри, сигурно не ...

Йовчев: "Опорните точки" са една интрига, по това време бях в чужбина

Скандалът около Скандалът около "опорните точки" е една интрига, заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Цветлин Йовчев пред "Фокус". "По това време бях в командировка в чужбина - запознах се с този скандал и искам да ви кажа, че аз нито съм писал, нито съм разпореждал, нито съм се съгласявал да бъдат взети такива опорни точки, както и някой от

Наглите от „Шведска маса”: Правителството ще падне преди нас

И отпочна се третият седмоднев от месеца единайсети от годината първа, в която всемилостивият гербератор Ленторезец Първокопник беше от власт свален и пропъден в мъртвите полета опозиционни. Тогаз на агората излязоха гневни младите човеци от Магнасофийската школа, пък завикаха слова хулни и злостни срещу първия болярин Орешарий. Мнозина протестери събраха се и търпението на стражите тестваха. И като дойдоха стражите на вътрешността, биха ги немилостиво като шкембе у дувар, а младите пък млатиха ги с камъни и дърве. И появи се гербераторът и реч...

Шестима директори на горски стопанства наказани за година

РДГ-Благоевград и ЮЗДП проверяват служители на „ДГС Симитли”. Разследването е във врзъка с откритите и задържани 50 куб. метра дърва за огрев от склад в село Крупник. Съвместните действия на РДГ-Благоевград и ЮЗДП продължават и в момента, като целта е да се изясни замесени ли са в конкретния случай служители на „ДГС Симитли”. При констатирани нарушения ще бъдат съставени актове и виновните длъжностни лица ще бъдат уволнени. Проверява се също така и предварителната информация дали конфискуваните незаконни дърва в Крупник не са добити от недържав...

Прокуратурата повдигна обвинения срещу Бисеров и доведения му син и ги остави на свобода срещу гаранция

Повече от три часа продължи разпита на бившия заместник-председател на Народното събрание и на ДПС Христо Бисеров в прокуратурата. След разпита стана ясно, че Бисеров и доведеният му син Ивайло Главиников са привлечени като обвиняеми - Бисеров за подаване на невярна декларация пред Сметната палата и за пране на пари, а Главинков - за пране на пари.

Здравният министър посочи тежки нарушения в работата на областната болница, обеща средства за ремонти

Великотърновската болница "Д-р Стефан Черкезов" е здравното заведение с най-тежки нарушения в България, заяви при посещението си в старата столица здравният министър д-р Таня Андреева. Тя се срещна с новия директор на болницата д-р Стефан Филев и разгледа част от медицинската база. Д-р Филев е представил пред министъра обстоен отчет за проблемите и дейността на лечебното заведение. Проверки са установили сериозни административни пропуски на предишното ръководство и нарушения при процедурите за провеждане на обществени поръчки, посочи д-р Андрее...

Получаваме 2 млрд. евро повече за земеделие от ЕС през следващите 7 години

Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова, която участва в конференцията "Новата Обща селскостопанска политика на...

50% от българите гледат телевизия до 3 часа всеки ден

Само 3 на сто сядат пред малкия екран веднъж седмично

    


Видео: Да ти влезе тайфун в хола



Агенция Reuters разпространи видео, снимано от японски студент по медицина, станал свидетел на връхлитането на тайфуна "Хаян" в Пало, намиращо се в близост до столицата на провинция Лейте и най-засегнат от стихията филипински град Таклобан.

24-годишният Такахиро Наканиши, студент от Университета в Мие (една от 47-те префектури в Япония) карал стажа си по обща медицина в местната болница. Миналия петък сутринта той се събудил от невероятен шум и когато отворил вратата на...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване