Митничари на спецкурс за борбата с наркотрафика

/КРОСС/ Българската митническа администрация се включи в обучение на азербайджански митнически и полицейски служители. Темата на спецкурса е в областта на борбата с наркотрафика. Обучението е в рамките на проект на Организацията за сигурност и сътрудничество. През първата фаза от курса в Баку бе проведен семинар с участието на лектор от Агенция „Митници". Предмет на изложението бе международното законодателство, българската нормативна практика и методите на взаимодействие между българските институции в областта на противодействие на наркотрафика. Втората част от проекта представлява практическо обучение. В рамките на пет дни азербайджанските митничари и полицаи се запознаха с работата на българските си колеги. При визитата си у нас делегацията се срещна с ръководството на Агенция „Митници", запозна се с работата на Дирекция „Митническо разследване и разузнаване", посети специализиран склад за наркотични вещества, Централната митническа лаборатория, както и Черноморския национален координационен център. С практическите аспекти от работата на митничарите от секторите за борба с наркотрафика гостите се запознаха при посещението им на митническите пунктове Лесово и Пристанище Бургас. В рамките на визитата у нас бяха проведени срещи и с други български правоохранителни органи.

Над половин килограм златни бижута задържаха митничари

/КРОСС/ Над половин килограм златни бижута откриха и задържаха митнически и гранични служители на Капитан Андреево. Ценностите са били пренасяни от трима пътници в лек автомобил, идващ от Турция за България. Пътниците в него не са декларирали, че пренасят ценности.В личния багаж на 34-годишен мъж, както и на 32-годишна жена и нейната малолетната дъщеря, всички от Пловдив, митническите служители са открили скрити общо 44 бижута, сред които гривни, колиета, обеци и златен медальон. Според направената от вещо лице експертиза накитите са от 14-каратово злато на обща стойност 32 128 лева.Контрабандните златни бижута са задържани. Съставени са актове за нарушение на Валутния закон.

Тони Здравков: Двата отбора са равнопоставени, съставът ни е ясен

Старши треньорът на Левски Тони Здравков заяви на пресконференцията си преди мача с ЦСКА, че е наясно със стартовата си единайсеторка. „Нямам дилема кой да води атаката, ще разберете избора ми преди мача. Съставът е ясен на 100%, единственият футболист, който има проблеми, е Станислав Ангелов. Днес той тренира за първи път с отбора, надявам се да няма оплаквания след тренировката“, сподели Здравков. „Според мен двата отбора са равнопоставени преди мача, не мисля, че ЦСКА има психологическо предимство. За мен във футбола има само днес и най-мног...

Варна е на пето място по размер на средната месечна заплата

Средната месечна заплата във Варненска област през третото тримесечие на 2013 г. е 771 лв., или с 21 лв. под средната за страната (792 лева). В сравнение с другите области Варна е на пето място по размер на средната заплата. Най-високо е заплащането в областите: София (столица) - 1089 лв.

Какво трябва да знаете, ако Ви арестуват

Поради зачестилите арести на протестиращи, особено през последната седмица, публикуваме изготвена от юристи брошура с най-важното от вашите права при арест. Брошурата можете да изтеглите и в PDF формат за печат и да разпространявате сред познати.

Важно! Тази брошура не е изчерпателна и цели да Ви даде само най-неотложните практически съвети в случай на арест. Вашият адвокат ще ви разясни пълния обем права и ще Ви консултира относно възможността и основаниятa да обжалвате законосъобразността на задържането Ви.

  • Имате право Ваш близък да бъде уведомен за задържането Ви, ако не лично от Вас, то от органите на МВР!
  • Имате право на адвокат от момента на задържането си! Не позволявайте да Ви убеждават в противното или че ако държите на адвокат, щяло да стане по-зле за Вас! По възможност, не искайте служебен адвокат, а посочете Ваш такъв или помолете близките си да Ви намерят.
  • Четете внимателно това, което Ви връчват за подпис и там, където е нужно, попълвайте лично! Не подписвайте нещо, ако не сте в състояние да го прочетете сами, или нещо, съдържащо празни полета, които могат да бъдат попълнени впоследствие от някой друг. Докато дойде адвоката ви, попълнете или се подпишете само на тези документи:- Декларация, в която потвърждавате, че са Ви разяснени правата и заявявате дали желаете адвокат, лекар, уведомяване на близки и др. Попълнете внимателно! Ако са упражнили насилие върху Вас или се чувствате зле и имате нужда от помощ, поискайте преглед от лекар!
    - Заповед за задържане – изисква само подпис. Внимание: при освобождаването Ви в тази заповед ще впишат точния час на освобождаването Ви! Уверете се, че вписват този час и че той е действителният, а не по-ранен и откажете да подпишете, докато не впишат верния час. Ако откажат, запишете на заповедта изявлението си в този смисъл!
    - Протокол за извършен личен обиск. Впишете в протокола, че иззетите вещи са Ваши, само ако това действително е така! Когато Ви освободят, уверете се, че Ви връщат всички описани вещи, преди да запишете и се подпишете, че са Ви върнати.

Запомнете: нищо, което сте поискали устно, няма стойност, ако не е записано. Не можете да докажете, че сте искали адвокат или лекар, ако не сте го записали.

  • Не сте длъжни да давате обяснения!!! Не пишете или не давайте никакви обяснения, докато не разговаряте с адвоката си! Не позволявайте да Ви внушават, че за Вас е по-добре да дадете обяснения! Това трябва да прецени адвокатът Ви.
  • Могат да Ви задържат не повече от 24 часа и то само, ако това е необходимо! Трябва да бъдете освободени веднага след отпадане на основанието за задръжането Ви. Ето защо е много важно да следите дали вписват точния час на освобождаването Ви, за да можете впоследствие да оспорите продължителността на задържането!

Вижте и извадка от Закона за МВР относно 24-часовия арест.

ЗАКОН ЗА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

Чл. 61. (1) Полицейските органи могат да извършват проверки за установяване самоличността на лице:

1. за което има данни, че е извършило престъпление или друго нарушение на обществения ред;

2. когато това е необходимо за разкриване или разследване на престъпления и при образувано административнонаказателно производство;

3. при осъществяване на контрол по редовността на документите за самоличност и пребиваване в страната;

4. на контролен пункт, организиран от полицията;

5. по искане на друг държавен орган за оказване на съдействие при условия и по ред, предвидени в закон.

(2) Установяването на самоличността се извършва чрез представяне на документ за самоличност на лицето, сведения на граждани с установена самоличност, които познават лицето, или по друг начин, годен за събиране на достоверни данни.

Чл. 63. (1) Полицейските органи могат да задържат лице:

1. за което има данни, че е извършило престъпление;

2. което след надлежно предупреждение съзнателно пречи на полицейски орган да изпълни задължението си по служба;

3. което показва тежки психични отклонения и с поведението си нарушава обществения ред или излага живота си или живота на други лица на явна опасност;

4. малолетен нарушител, който е напуснал своя дом, настойник, попечител или специализирана институция, където е бил настанен;

5. при невъзможност да се установи самоличността му в случаите и по начините, посочени в чл. 61, ал. 2;

8. в други случаи, определени със закон.

(2) В случаите по ал. 1 лицето може да бъде настанено в специално помещение и спрямо него могат да бъдат взети мерки за лична сигурност, ако поведението му и целите на задържането налагат това.

(3) Когато задържаното лице не владее български език, то незабавно се информира за основанията за задържането му на разбираем за него език.

(4) Задържаното лице има право да обжалва пред съда законността на задържането. Съдът се произнася по жалбата незабавно.

(5) От момента на задържането си лицето има право на защитник.

(6) За задържането съответният орган е длъжен незабавно да уведоми лице, посочено от задържания.

Чл. 64. На лицето, задържано при условията на чл. 63, ал. 1, т. 1 – 5, не могат да му бъдат ограничавани други права освен правото на свободно придвижване. Срокът на задържането в тези случаи не може да бъде повече от 24 часа.

Чл. 65. (1) За отвеждане на задържаното лице в определеното за задържане място полицейските органи издават писмена заповед.

(2) Полицейските органи са длъжни незабавно да освободят лицето, ако основанието за задържането е отпаднало.

The post Какво трябва да знаете, ако Ви арестуват appeared first on Noresharski.com.

Полицаи препречиха пътя на протестиращите към МВР

Кордон от полицаи не позшолчша на протестиращите да достигнат до сградата на МВР, съобщи агенция Фокус. 


Голяма част от протестиращите при Народното събрание се насочи по ул. „Аксаков" и ул. 

„Шести септември". Те са блокирани на края на улицата, където полицейски кордон ги спира да продължат нататък. 
 

Виж тук новите електронни издани Кордон от полицаи не позшолчша на протестиращите да достигнат до сградата на МВР, съобщи агенция Фокус. Голяма част от протестиращите при Народното събрание се насочи по ул. „Аксаков" и ул. „Шести септември". Те са блокирани на края на улицата, където полицейски кордон ги спира да продължат нататък. Виж тук новите електронни издани

Вторият човек в Ал Кайда се укривал в Родопите през 1995 година

Айман аз Зауахири

Египтянинът Айман аз Зауахири, известен като вторият човек в Ал Кайда, се е крил през 1995 – 1996 г. в Родопите, близо до Велинград, след което е заминал за Русия.

Това твърди пред френския вестник “Нувел обзерватьор“ бившият служител в ГДБОП Мирослав Писов.

Под заглавие “Българското убежище на Ал Кайда“ специалният пратеник в София Жан-Баптист Ноде цитира основно разговора си с бившия служител на ГДБОП Мирослав Писов, който разказва за връзките на Държавна сигурност с Русия и трафика на оръжия от България към критични райони на света.

В публикацията се цитират медийни публикации от различни източници и периоди за връзките на руската мафия с България.

България е все още в центъра на трафик, който поддържа групи, свързани с Ал Кайда в Африка и в Близкия изток, се казва в статия на френския вестник “Нувел обзерватьор“.

Мирослав Писов е един от петимата подсъдими по делото за смъртта на Ангел Димитров-Чората. Първоначално те бяха осъдени на 19 и 18 години затвор, но ВКС върна делото във Военно-апелативния съд заради процесуални нарушения.

По-късно те бяха окончателно оправдани от ВКС през юни 2011 г.

Статията "Вторият човек в Ал Кайда се укривал в Родопите през 1995 година" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Министър Греков: Даваме 250 млн. лв. за лозаро-винарския сектор

За развитието на лозаро-винарския сектор сме заложили над 250 млн. лв. в новата Национална програма за подпомагане сектора за периода 2014-2018 г. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков при откриването на нова изба в Асеновград, „Тази изба, която откриваме днес, осигурява постоянна работа на 25 души, а други 100 души от региона намират тук сезонна работа. Това е много важна подкрепа, която се прави за увеличаване на заетостта на хората“, подчерта министърът. Винарската изба е изградена с над 3 600 000 лв. по мярка 123 от Програмата за развитие на селските райони и със собствени средства.

Министър Греков бе категоричен, че винопроизводството у нас има хилядолетна традиция, а виното се е превърнало във важен елемент от икономиката. Той припомни, че в Националната програма за развитие на лозаро-винарския сектор за следващите 5 години приоритетите са преструктуриране на винени лозя, промоцията на българско вино в трети страни, събирането на реколта на зелено и инвестициите в сектора.

ДПС се включва в митинга на БСП в София

Съботният митинг в подкрепа на кабинета, организиран от БСП, всъщност ще е митинг на партиите в управляващата коалиция. ДПС е отправило призив към симпатизантите си да се присъединят към шествието.

Саката: Футболът е затворена страница за мен

Непосредствено преди финала спортистът напусна VIP Brother

    


"Майкрософт" отваря нова страница в борбата с киберпрестъпността

"Майкрософт" открива нов център за борба с киберпрестъпността, съобщи The Verge. Борбата на компанията с този тип злоупотреби продължава от години, но центърът отваря нова страница в историята й. 

Идеята е да предостави на специалисти по сигурността, адвокати, технически експерти на "Майкрософт" иновативна среда, съчетаваща последни технологии, "Майкрософт" открива нов център за борба с киберпрестъпността, съобщи The Verge. Борбата на компанията с този тип злоупотреби продължава от години, но центърът отваря нова страница в историята й. Идеята е да предостави на специалисти по сигурността, адвокати, технически експерти на "Майкрософт" иновативна среда, съчетаваща последни технологии,

Volkswagen изтегля 2,6 млн. автомобила в световен мащаб

Германската автомобилна компания Volkswagen обяви, че планира да изтегли около 2,6 млн. автомобила в световен мащаб, включително 640 000 от Китай,...

Прокурори: Хасковските следователи не ги бива

Недоволство от методиката за изготвяне на оценките за атестация на магистрати изрази на брифинг прокурорът от Окръжна прокуратура - Дарина Славова. Мнението си тя представи и пред ВСС вчера. Поводът прокурор Славова да се яви на изслушване пред висшите магистрати е недоволство и срещу личната й атестация, в която според нея е имало грешни констатации, като забавени преписки, които изобщо не са били нейни. Прокурор Славова коментира днес, че сред местните съдии и прокурори се заражда недоволство. То се състои в това, че оценките на следователите...

ГЕРБ приканват активистите си с имейл: Идвайте пред Народното събрание

Приканваме всички членове на ГЕРБ да се присъединят към протестите около Народното събрание. Такова съобщение беше изпратено от ПП ГЕРБ - Красно село и популяризирано от Приканваме всички членове на ГЕРБ да се присъединят към протестите около Народното събрание. Такова съобщение беше изпратено от ПП ГЕРБ - Красно село и популяризирано от "България без цензура". Всички структури на партията са изпратили подобни окръжни с призиви за включване в народното недоволство, от което напълно отпадат съмненията дали

Труп на мъж в автомобил бе открит в столичния квартал "Дружба"

Труп на мъж е открит в автомобил в столичния квартал Труп на мъж е открит в автомобил в столичния квартал "Дружба". Тялото е открито пред блок 313, съобщи "Блиц". Полицията изяснава дали човекът е починал от естествена смърт или е жертва на престъпление. Очаквайте подробности.

Търговците на дребно са намалели с една пета за четири години

Броят на фирмите в търговията на дребно са намалели с една пета в периода 2008-2012 г. Основната причина за това е увеличения брой фалити. Това показва проучване на сектора направено от Българската стопанска камара (БСК) в изпълнение на проекта "Разработване и внедряване на информационна система за оценка на компетенциите на работната сила по браншове и региони".   В условия на икономическата криза могат да оцелеят само тези предприятия, които имат повече финансови и материални резерви. Такива са големите хипермаркети и търговски вериги. За разлика от тях, наполовина са намалели фирмите, които се занимават с търговия на открити щандове и пазари, посочват от БСК.   Действащите фирми в бранша рязко свиват разходите си, докато новооткритите бързат да заемат свободните пазарни ниши. Чуждите инвеститори в търговията безпрепятствено се настаняват на българския пазар в периода на повсеместна икономическа криза, показва още изследването.   През изминалите четири години най-голям ръст от 23% има при търговията по поща, телефон и интернет. С 5% се увеличават търговците на хранителни стоки, като това се дължи на силната раздробеност на фирмите в бранша, посочват от БСК.   Най-много фирми се занимават с търговия на облекло, обувки, козметика, бижутерия и лекарства (35% за 2012 г.). След тях са търговците на дребно в неспециализирани магазини, като през миналата година те са една трета от пазара. Търговията с хранителни стоки е на трето място по относителен дял с 11%.   Все повече българи работят в търговията на дребно, а основни причини за това са навлизането на чужди компании в бранша и отслабващото влияние на кризата, показва още проучването на БСК. През 2012 г. заетите в сектора са били 305 000 души, докато десет години по-рано техния брой е бил 212 000. В периода на икономическата криза (2008-2012 г.) обаче заетите в сектора са намалели с 15%, което увеличава средния осигурителен доход с 49%. От заетите в сектора 70% работят в Южна България.   Всеки десети от всички заети в страната, както и от тези на средна възраст (35-44 г.) работят в търговията на дребно. Младежите (15-24 г.) заети в сектора са 18%, а пенсионерите са над 14%. Най-малко (6 на сто) са заетите в предпенсионна възраст. Две-трети от заетите в търговията на дребно са жени, като най-много са жените над 65 години. Най-малко са заетите в бранша в Северозападна България, показват още данните на БСК.   Увеличаването на броя на предприятията, които се занимават с търговия чрез поръчки по телефона, пощата и интернет, води до увеличаване на броя на работещите в този сегмент с над 17%. Статистиката показва, че заетите с този тип услуги лица получават и най-високото заплащане в сектора.   Най-големият спад в броя на работещите в бранша (-52%) се отчита в търговията с компютри и битова електроника. Фирмите, занимаващи се с тази дейност, също са по-малко с 30% процента. Причина за отлива на специалисти от търговията с компютри и битова електроника е ниското заплащане. Най-много (39%) са служителите в неспециализирани магазини за търговия на дребно, следвани от работниците в търговията с нехранителни стоки – облекло, обувки, козметика, бижутерия и лекарства, чийто относителен дял е 28% през 2012 г. На трето място са заетите в търговията на стоки за бита, които са 10% от всички заети в търговията на дребно.   Касиер и продавач-консултант са най-предпочитаните длъжности за назначаване в сектора. Работодателите предпочитат да наемат хора до 35-годишна възраст. Работодателите се интересуват повече от това служителите им да имат добър външен вид, бързина на обслужване и възможност за работа на смени пред професионалния опит. Не е за пренебрегване и фактът, че тези служители са съгласни да работят с по-ниско заплащане от другите с по-дълъг стаж. По-ниско заплащане приемат и работещите пенсионери, тъй като то е добавка към малката, но сигурна пенсия.   Разходите за персонал в предприятията от търговията на дребно се увеличават всяка година и достигат до 40%. Това се дължи на реалното увеличение на доходите на наетите в сектора в резултат от финансовото стабилизиране на предприятията и на ежегодното повишаване на минималните осигурителни доходи за бранша. За ръста на заплащането в сектора оказва влияние и въведената бонусна система в много от търговските обекти, която е обвързана с реализирания оборот.

Втори опит за окупация на парламента от протестиращите

Втори опит за окупация на Народното събрание предприеха "ранобудните" студенти и подкрепящите ги граждани по време на парламентарния контрол в петък. В викове "Оставка" те са се събрали пред сградата на парламента, където за пореден ден има засилено полицейско присъствие и придвижването на демонстрантите е ограничено   Около 400 протестиращи граждани се събраха в 11 ч. пред Народното събрание. Минути по-късно към тях откъм Ректората на Софийския университет се присъединиха представители на "ранобудните" студенти. Още в четвъртък привечер те призоваха за втори опит за окупация на парламента, след като целодневният митинг на 12 ноември бе изтласкан късно вечерта от служители на МВР.   Карето около сградата на Народното събрание, което образуват ул. "Раковски", бул. "Дондуков" и бул. "Васил Левски" е блокирано от полиция. Основната група протестиращи се установи около парламента, а два по-малки отряда от протестиращи, предимно студенти, се опитваха да разширят зоната на протеста.   Около 100 души обикаляха по маршрута бул. "В. Левски" към бул. "Дондуков", като сядаха пред всеки кордон и пееха "Хубава си, моя горо". Друга група от около 300-400 души тръгна от парламента по бул. "Цар Освободител" към сградата на Министерския съвет. Те обаче бяха спрени от служители на МВР при ул. "Париж" (до италианското посолство). Протестиращите решиха да заобиколят през "Аксаков", но при градинката на Кристал и "6-и септември" отново се оказаха завардени от кордон. След това групата мина по ул. "Иван Шишман" до Министерството на вътрешните работи на "Гурко".   Вътре в отцепената зона обаче се провежда мини контрапротест от 40-50 души.   Демонстрацията тече без сблъсъци и напрежение, а междувременно министърът на образованието Анелия Клисарова коментира, че не бива да се позволява провал на кандидатстудентската кампания заради окупацията на Софийския университет "Св. Климент Охридски".   Тя заяви, че "ръководството на СУ трябва да вземе мерки, да се събере Академичният съвет и да не се допуска нулева година, но ако продължи това, може би, ще се наложи".   Клисарова отправи призив към студентите, окупирали Ректората, да изразяват своята гражданска позиция, но да не пречат на останалите си колеги и да продължат учебния процес. Тя изрази учудване, че протестиращите студенти не се интересуват от предвидените в бюджета за 2014 г. средства за образование, ще се стимулира ли науката, както и за връзките на обучението с бизнеса,   Очаквайте подробности.

Утре управляващи и опозиция си разделят България

/КРОСС/ Утре управляващи и опозиция си разделят България. БСП организира шествие в подкрепа на кабинета в София, а ГЕРБ - партиен митинг срещу кабинета "Орешарски" в Пловдив. Красимир Велчев от ГЕРБ сметна за твърде неуместна инициативата на социалистите да организират подобна проява в деняна вечното дерби Левски-ЦСКА. "Може би трябваше да изчакат, да видят какво се прави в Пловдив", каза той. Ние не отиваме да мерим поддръжници. Може би те това искат да правят, след като насрочиха в същия час, в същия ден. Както се чуха указанията, които получават, че всеки, който иска да заема държавна дължност, да дойде на митинга на "Орлов мост". Смешни неща, коментира още депутатът от ГЕРБ. По информация на депутатите от опозицията ДПС са поискали от свои кметове да осигурят хора за митинга на левицата в почивния ден. Цвета Караянчева заяви: "Кметовете на населени места имат разпореждане да намерят по 5 човека, за да могат да ги придвижат към София. Над 200 села има в област Кърджали. Като сметнах по пет човека, това са 1000 човека. БДЖ организират извънредни влакове, които да пътуват от Пловдив и Бургас за София, точно за този митинг. В смесените региони активисти на ДПС обикалят по транспортните фирми и заплашват, че ако транспортна фирма превозва членове на ГЕРБ за митинга в Пловдив, тази фирма за няколко седмици ще бъде унищожена

"Икономист" с материал за България: Да успееш въпреки държавата

"Възможно е да се прави бизнес в България. Но е сложно", пише списание "Икономист" в новия си брой, цитиран от БТА. В материал от секция "Бизнес" със заглавие "Да успееш въпреки държавата" британското издание отбелязва, че по данни на неправителствената организация "Трансперънси интернешънъл" България е най-корумпираната страна в Европейския съюз и допълва, че хората недоволстват заради корупцията от години и че няколко последователни правителства са направили малко реформи за подпомагане на почтения бизнес.

Болниците ще получат септемврийските си пари през декември

Всички болници в страната ще получат средствата за септемврийските си разходи в началото на декември, съобщи в Хасково зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. От финансовото министерство са обещали, че ще намерят необходимата сума. „Има добро разбиране от страна на правителството. Министерството на финансите обещаха, че ще намерят средства, за да покрият разходите, които болниците са направили през месец септември това ще се случи в началото на декември. На практика те ще получат парите си на 100% за септември месец", обясни Пенко...

Историята на 47-те ронини

НАД ЕДО, СТОЛИЦАТА НА ДРЕВНА ЯПОНИЯ, се зазоряваше. Денят щеше да е хладен и мрачен. Студеният вятър откъм високите, покрити със сняг планини разхлопа капаците на прозорците на селските къщи в покрайнините, а после, преди да влезе в града, завихри прашни въртопи по пощенския път, който идваше от югозапад. По пътя си подхвана вонята на човешки екскременти от оризовите полета, миризмата на пушек от огнищата в кухните на ранобудните домакини и най-сетне соления мирис на море от спокойните води в залива на Едо. Силата му постепенно отслабна, щом навлезе в тесните улички, които криволичеха през лабиринта от крехки дървени постройки, служещи като дом и работно място на почти седемстотин хиляди търговци и занаятчии. Издигна се над керемидените покриви и продължи да се носи на пориви към по-висок...

25 хил. лева гаранция е наложена на Христо Бисеров

Бившият депутат от ДПС и заместник-председател на Народното събрание Христо Бисеров е с парична гаранция от 25 000 лева. Това научи БТА от източници в прокуратурата. Бисеров може да обжалва мярката  пред съда. Същата парична гаранция е наложена и на доведения му син Ивайло Главинков. Разпитът на Бисеров в Столичното следствие приключи в 13:00 на обяд. На излизане Бисеров и адвокатът му Петър Янакиев не пожелаха да уточнят какви обвинения са повдигнати. Христо Бисеров и Ивайло Главинков са разпитвани за пране на пари и укриване на данъци. Прокуратурата заведе дело срещу Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков три дни, след като депутатът обяви, че напуска парламента и политиката по лични причини. Три превода за общо 315 000 долара и 130 000 евро от сметки на Бисеров в Швейцар...

Познаваме ли добре самите себе си?

Обогатяващата книга „Подсъзнателното” (ИК „Изток-Запад”) на Ленард Млодинов е дръзко и фантастично приключение из дебрите на човешкия мозък, а след прочитането й научаваме повече не само за света наоколо, но и за този, който е скрит вътре в нас.Мислите си, че знаете защо харесвате даден човек? Защо сте се насочили към дадена работа? Защо държите на определено решение? Помислете пак! Ако пък не стигнете сами до прозрение, прочетете „Подсъзнателното” на Ленард Млодинов. Може да се окаже, че пътешествието из собственото ви съзнание е навлизане в една непозната и прелюбопитна територия. Ако сте достатъчно храбри и честни, може дори да успеете да се запознаете със самите себе си; ако обаче видяното не ви хареса, не бързайте да избягате – то може да бъде...

HBO GO с Download функция и native Apple TV приложение до Нова година

"Традиционната телевизия е сърфиране през каналите, докато HBO GO е сърфиране през самото съдържание", каза Янош Зиларди, вице-президент "Дигитални медии" на НВО Европа и създател на приложението за онлайн видео по поръчка на НВО. Янош Зиларди, заедно с Оперативен директор на HBO GO, Петер Риц, представиха за първи път официално пред българския бизнес стрийминг услугата на HBO на националната конференция на Асоциацията на кабелните оператори тази седмица.   Европейското приложение се ползва на 3 континента, в 12 страни в Европа, на 11 езика в Азия, от над 60 оператора-партньори на HBO в света, а въвеждането му в Латинска Америка е в ход. HBO GO е отличено с награда на ежегодния технологичен форум в Амстердам през 2012 като най-доброто технологично решение за видео по пор...

Терористи обезглавиха свой човек по погрешка

Бунтовническа групировка в Сирия, за която се знае, че е свързана с „Ал Кайда”, е обезглавила "съратник" по погрешка, съобщава BBC. Става въпрос за случай на объркана самоличност. В наскоро качено видео в интернет членове на групировката държат отрязаната глава на мъж, твърдейки, че той е бил сунит от Ирак, който се е биел на страната на сирийския президент Башар ал-Асад. Виждайки видеото обаче техни съмишленици разпознали мъжа, който всъщност бил от друга подобна групировка, която също се биела срещу Асад. Оказало се, че това бил един от ръководителите на ислямистката организация „Харакат Ахрар ал-Шам” – Мохамед Фарес. Според източници самият Фарес до последно не разбрал кой го е пленил и си мислел, че това са хора на Асад. След случая от сирийската групи...

Местан: Очакваме силна подкрепа на утрешния митинг

„Утрешният митинг се организира от двете партии, които стоят зад кабинета - от БСП и от ДПС. Очакваме силна подкрепа от членовете и симпатизантите на ДПС, ние отправихме призив към тях да участват в утрешния митинг". Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в кулоарите на парламента. „Целта на митинга е да се чуе гласа и на подкрепящите кабинета "Орешарски", гласът на тези, които изразяват уважение към вота на суверена, който беше даден на 12 май, казваме и че правото на протест предполага и правото на подкрепа за една или друга политика или за е...

Гуардиола: Юп, ти ми остави перфектен отбор

"Твоите постижения остават завинаги в историята, ценя те като треньор и човек", добави Пеп

    


"Майкрософт" започва нов етап в борбата с киберпрестъпността

"Майкрософт" открива нов център за борба с киберпрестъпността, съобщи The Verge. Борбата на компанията с този тип злоупотреби продължава от години, но центърът отваря нова страница в историята й. Идеята е да предостави на специалисти по сигурността, адвокати, технически експерти на "Майкрософт" иновативна среда, съчетаваща последни технологии,

235 лекарства ще бъдат изтеглени от пазара заради ниски цени

235 лекарства изчезват от пазара заради прекалено ниски цени. Това съобщи д-р Татяна Бенишева, председател на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, след кръгла маса за лекарствената политика, която се проведе в Народното събрание вчера.
Взето бе решение 235 лекарства да бъдат задраскани от списъка на Националната 235 лекарства изчезват от пазара заради прекалено ниски цени. Това съобщи д-р Татяна Бенишева, председател на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, след кръгла маса за лекарствената политика, която се проведе в Народното събрание вчера. Взето бе решение 235 лекарства да бъдат задраскани от списъка на Националната

PlayStation 4 идва официално в САЩ

С PS4 искаме да постигнем висока производителност на ниска цена, която да е достъпна за всеки дом по света, обявиха от Sony

    


Стоянович: Ръководството на НДК е взимало несъразмерни на задълженията заплати (допълнена в 15:13)


Министърът на културата Петър Стоянович заяви, че основната причина за смяната на членовете на борда на директорите на НДК е в заплатите, надхвърлящи "в пъти президентската заплата".

"Не е възможно НДК да е на печалба при положение, че има 11 млн. лева задължения към държавата. Заплатите на борда са несъразмерни на фона на тези задължения", коментира в блицконтрол Стоянович, който на 6 ноември уволни предишните членове Тодор Влайчев, Ивайло Георгиев, както и назначените от бившия...

Инфлацията в еврозоната удря рекордно дъно

Евростат потвърди първоначалната си оценка за ръст на потребителските цени с 0,7% през октомври на годишна база

    


PlayStation 4 идва официално е в САЩ

С PS4 искаме да постигнем висока производителност на ниска цена, която да е достъпна за всеки дом по света, обявиха от Sony

    


Петър Стоянович: Ръководството на НДК е взимало несъразмерни на задълженията си заплати


Министърът на културата Петър Стоянович заяви, че основната причина за смяната на членовете на борда на директорите на НДК е в заплатите, надхвърлящи "в пъти президентската заплата".

"Не е възможно НДК да е на печалба при положение, че има 11 млн. лева задължения към държавата. Заплатите на борда са несъразмерни на фона на тези задължения", коментира в блицконтрол Стоянович, който на 6 ноември уволни предишните членове Тодор Влайчев, Ивайло Георгиев, както и назначените от бившия...

Разследват протестиращ за диверсия

Съдебна палата. Снимка: Сергей Антонов

Софийска градска прокуратура (СГП) е образувала разследване по чл. 106 от Наказателния кодекс – за диверсия, срещу протестиращ пред Народното събрание. Това научи “Дневник” от източници в държавното обвинение.

Според текста от НК: “Който с цел да отслаби властта или да ѝ създаде затруднения, унищожи или повреди обществени сгради, строежи, инсталации, съоръжения, транспортни или съобщителни средства или друго значително обществено имущество, се наказва за диверсия с лишаване от свобода от пет до петнадесет години, а в особено тежки случаи – с лишаване от свобода двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна.

Разследването е срещу мъж, който е бил задържан за неизпълнение на полицейско разпореждане на кръстовището пред Софийския университет при блокадите през юни. Разследващите са проверявали телефонните му комуникации и са събирали други данни за него. Той е бил разследван заради подготвян опит да премине загражденията на Народното събрание.

Пред “Дневник” говорителят на СГП Зорница Таскова потвърди, че е имало такава преписка, която е била прекратена заради несъставомерност на деянието. Тя е била образувана по чл. 110, във връзка с чл. 106 – приготовление към диверсия.

На въпрос колко подобни преписки има от началото на годината, Таскова заяви: “Нито една”, и не пожела да каже името на наблюдаващия прокурор.

“Дневник” научи че във връзка с проверката е било поискано да се съберат данни за комуникациите на протестиращия. Таскова отрече това да се е случвало.  Източник в СГП коментира, че твърдението на прокурор Таскова се разминава с истината и че по разпореждане на прокуратурата ДАНС е събирала информация за комуникациите.

Статията "Разследват протестиращ за диверсия" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Злато за 32 хиляди лева заловиха на границата

снимка: Митница Свиленград

Над половин килограм златни бижута откриха и задържаха митнически и гранични служители на  Капитан Андреево. Ценностите са били пренасяни от трима пътници в лек автомобил, идващ от Турция за България. Пътниците в него не са декларирали пренасяни ценности.

В личния багаж на 34-годишния мъж С.Я и 32-годишната Т.Ч. и нейната малолетната дъщеря, всички от Пловдив, митническите служители са открили скрити общо 44 бижута, сред които гривни, синджири, обеци и златен медальон. Според направената от вещо лице експертиза накитите са от 14 –каратово злато на обща стойност 32 128 лева.
Контрабандните златни бижута са задържани. Съставени са актове за нарушение на Валутния закон.

Хасково Новини

26-годишен загина на пътя

26-годишен мъж е загинал при катастрофа между село Векилски и село Пет могили, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР - Шумен.

  Около 18.30 часа вчера 26-годишният водач Д.Х. от село Радан Войвода пътувал от село Векилски към село Пет могили с лек автомобил Опел „Вектра" с шуменска регистрация. Излязъл от пътното платно поради 26-годишен мъж е загинал при катастрофа между село Векилски и село Пет могили, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР - Шумен. Около 18.30 часа вчера 26-годишният водач Д.Х. от село Радан Войвода пътувал от село Векилски към село Пет могили с лек автомобил Опел „Вектра" с шуменска регистрация. Излязъл от пътното платно поради

Глобиха проститутка с 300 лв.

Глобиха 35-годишна проститутка от Първомай с 300 лв. Наказанието е наложено от Пловдивски районен, съобщават от МВР Пловдив.   Жената е заловена да проституира на бул. „Христо Ботев” в центъра на Пловдив в сряда към 18:30 часа, уточниха от полицията. ...

Вигенин отби депутатски удар по посланиците на Германия и Франция

България разчита на доброто сътрудничество с европейските

Италианският президент и папата настояха политиците да се справят с кризата


Италианският президент Джорджо Наполитано предупреди за "отровената и нестабилна" обстановка в Италия и заедно с папа папа Франциск призова да се сложи край на парализата в усилията за разрешаване на най-сериозната икономическа криза в страната от Втората световна война досега, предаде "Ройтерс".

Острият тон на Наполитано и призива на папата за хармония и подновяване на усилията за разрешаване на кризата показаха опасенията от неспособността на италианските политици да се справят с...

Средните ни доходи през лятото с близо 100 лева над разходите

Общият доход средно на човек от домакинство  е 1242 лв. за третото тримесечие на 2013 г., като спрямо същия период на 2012 г. се повишава с 10.9 на сто, сочат данните на националната статистика. Основен източник на доход на домакинствата продължава да бъде работната заплата, която формира почти 53 на сто от общия доход. Доходите от работна заплата през третото тримесечие на 2013 г. средно на човек от домакинство са 657 лв., което е с 10.4 на сто повече спрямо същото тримесечие на миналата година. Вторият по значение източник на доход за българс...

Бисеров и доведеният му син са с гаранция от 50 хил. лв. и забрана да напускат страната

Прокуратурата не е повдигнала обвинение за данъчни престъпления

    


След два часа разпит Бисеров си тръгна от следствието без коментар

Бившият зам.-шеф на НС и доведеният му син са с гаранции от по 25 000 лв. и забрана да напускат страната

    


Работна група ще разсрочва дълговете на "Холдинг БДЖ" от идната седмица


От следващата седмица започва да действа работна група, която има за задача да разсрочи дълговете на "Холдинг БДЖ" през следващите 10 години. Това съобщи по време на парламентарния контрол министърът на транспорта Данаил Папазов. Той уточни, че само през октомври без помощта на държавата компанията е успяла да погаси дългове за 30 млн. лв.

Папазов припомни, че е изготвен изцяло нов план за преструктуриране на компанията за 10 години, който е предоставен и на кредиторите на...

90-годишен юбилей отбеляза ОУ "Любен Каравелов" в Свиленград

Празничен концерт изнесоха възпитаниците на ОУ „Любен Каравелов" в кв. „Кап. Петко войвода" по случай 90 години от основаването на училището. Събитието се състоя в голямата зала на ОбА-Свиленград. Гост на тържеството бе началникът на Регионалния инспекторат по образование Мариела Златева. Целият колектив, училищното настоятелство и учениците получиха поздравителен адрес от кмета на общината Георги Манолов. Кристален плакет по повод юбилея връчи директорът на дирекция „Хуманитарни дейности" в ОбА - Свиленград, Снежана Янева. С концерти и етногра...

Рок училище в Кабул - новото лице на Афганистан

Седемгодишното афганистанче Салахдин е дребно на ръст, но в единственото рок училище на Кабул пее We Will Rock You толкова убедително и така силно, че Фреди Меркюри със сигурност щеше да го хареса. Дали в крайна сметка това не е новото лице на Афганистан - едно малко момче, което пее с цяло гърло песен на Queen? Подобна сцена беше напълно невъобразима допреди няколко години по времето на талибанските фундаменталисти /1996 г. - 2001 г./, които бяха забранили музиката и други развлечения. Училището беше създадено преди около две години в "салона"...

12 имигранти загинаха до Гърция, 15 са спасени

След като лодка потъна в западната част на Гърция

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване