Броят на българите на помощи за безработни в Германия е нараснал четири пъти

Броят на българите, получаващи помощи за безработни, е нараснал четири пъти, съобщи германският вестник "Велт". Федералната агенцията по труда (ФАТ) предупреждава, че броят на получаващите помощи за безработни от Източна Европа се увеличава.    По данни на агенцията в момента във Федералната република има 15 300 българи и 14 700 румънци, които получават помощи като търсещи работа.   В сравнение с данните за 2007 г. броят на българите е нараснал четири пъти, а този на румънците - два пъти, отбелязва председателят на ФАТ Хайнрих Алт.   По данни на ФАТ през 2013 година в Германия са дошли общо 70 000 румънци и българи, много от които с добри квалификации.   "Но все пак, една трета от дошлите от Румъния и България нямат професионално образование и почти никакви познания по немски език", посочва Хайнрих Алт.   ФАТ води разговори с федералното министерство на труда дали да се отпусне допълнително финансиране за бюрата по труда в градовете, към които напливът от българи и румънци е най-голям: Берлин, Мюнхен, Манхайм, Дуисбург, Дортмунд и Дюселдорф.

Майка на мъртвородено: Искам да видя телцето му

Промяна в нормативната уредба за смъртта на новородени искат майки загубили бебетата си часове след раждането им, това заявиха потърпевшите жени в предаването „Денят започва“ по БНТ. Една от жертвите на подобна нелепост е Нина Мандраджиева и съпругът й Динко.

Преди месеци Нина ражда момиченце. Лекарката съобщила благата вест на Динко и му Промяна в нормативната уредба за смъртта на новородени искат майки загубили бебетата си часове след раждането им, това заявиха потърпевшите жени в предаването „Денят започва“ по БНТ. Една от жертвите на подобна нелепост е Нина Мандраджиева и съпругът й Динко. Преди месеци Нина ражда момиченце. Лекарката съобщила благата вест на Динко и му

ДПС е съорганизатор на митинга в София, блокират Цариградско

Контрапротестиращи пред "Ал. Невски"

Ръководството на ДПС може да бъде припознато като съорганизатор на митинга в София, съобщи в кулоарите на парламента лидерът на ДПС Лютви Местан.

Той даде брифинг в отговор на изявлението на депутати от ГЕРБ, които обявиха по-рано, че митинга, организиран от БСП, ще бъде подсилен от симпатизанти на ДПС, които ще бъдат извозвани от селата около Кърджали.

Очакваме силна подкрепа от членове и симпатизанти, но не зная точно колко ще дойдат, защото е въпрос на лична мотивация коментира Местан.

“Целта на митинга е да се чуе гласът и на тези, които подкрепят правителството. Правото на протест предполага и право на подкрепа”, коментира още той.

На въпрос не се ли притеснява от сблъсък с агитките на “Левски” и ЦСКА, които ще се съберат в центъра за мача между двата отбора в 15 ч. на стадион “Васил Левски” Местан обяви, че очаква митингът да приключи към 13.30 ч.-14 ч.

Сборният пункт за митинга на БСП и ДПС е “Орлов мост”. Ще се събират от Ропотамо по бул. “Цариградско шосе” до кръстовището на “Орлов мост” и после ще тръгнат към Ларгото.

Центърът на града ще е тотално блокиран утре от 10 ч. до ранния следобед, предупреждават от Столичната община, защото отделно от това има заявени шествия на агитките на ЦСКА и на “Левски” преди мача в 15 ч.

Явно, за да използва повода, че техните хора ще дойдат до София, ДПС ще има и Централен съвет в 14 ч. в хотел “Интерекспо”.

Статията "ДПС е съорганизатор на митинга в София, блокират Цариградско" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Шият екипи за героите от "Парк де Пренс"

Старите футболни герои на България ще се пременят в нови екипи за честването на 20-ата годишнина от великата победа над Франция с 2:1 на “Парк де Пренс”. 
Ръководството на БФС е поръчало да бъдат изработени специални възпоменателни фланелки, които ще бъдат раздадени на тържеството в неделя в елитния столичен ресторант “Каза Бояна”. Екипите са перс Старите футболни герои на България ще се пременят в нови екипи за честването на 20-ата годишнина от великата победа над Франция с 2:1 на “Парк де Пренс”. Ръководството на БФС е поръчало да бъдат изработени специални възпоменателни фланелки, които ще бъдат раздадени на тържеството в неделя в елитния столичен ресторант “Каза Бояна”. Екипите са перс

От блоговете: Бавната победа на протеста


Публикуваме текста на Димитър Димитров от неговия блог с позволение на автора.

Днес е 14 ноември 2013 г. (материалът е публикуван вчера - бел.ред.) и се навършват точно пет месеца от началото на протестите. Пет месеца е доста време.

Представете си, че на 17 юни, понеделник, Пламен Орешарски беше подал оставка. Сега вероятно щяхме да сме забравили за цялата ситуация и всеки щеше да си оре нивата и всичко щеше да е почти по старо му.

— Но това не стана и няма да...

Венгер се прицелил в Бензема, Джеко или Чичарито през януари


"Арсенал" следи ситуацията около Карим Бензема, Един Джеко и Хавиер Ернандес-Чичарито с надеждата да привлече някой от тях през януари като подкрепа за Оливие Жиру, твърди английският вестник "Телеграф". 

Сегашният номер 9 при "артилеристите" тренира при намален обем, за да се намали рискът от контузии. От лятото Жиру периодично страда от болки в коляното, но започваше като титуляр във всеки мач от Висшата лига и Шампионската лига. Освен това играе и за националния отбор на...

Антон Кутев не видя лъжа в “опорните точки” на МВР

Антон Кутев. Снимка: БГНЕС

В опорните точки, които пресцентърът на МВР е подготвил за БСП депутатите, няма лъжа, макар че аз не бих ги написал така. Случващото се в момента в страната е десеб болшевизъм.

Такава  позиция изрази народният представител от БСП Антон Кутев в сутрешния блок на Нова телевизия, след като поне десетина пъти се опита да се измъкне от въпросите на водещите защо правителството се опитва да прокарва лъжи и манипулации за протестите и в частност – за момчето с наранена глава Александър Попов по време на протеста на 12 ноември (виж интервюто по-долу).

Кутев се срещна очи в очи с Александър в студиото, тъй като двамата гостуваха един след друг на сутрешния блок. 

“Само в събота в София ние очакваме 50 000 души. Те не са тези, които искат избори сега. Т.е. нашият разговор с вас сега е, какво значи демокрацията и дали вие единствено на тази демокрацията. Защото ония 50 000 души, които ще дойдат в събота в София, също са представители на демокрацията” – с тези думи Кутев се обърна към Александър Попов и още един от представител на Ранобудните студенти.

Това правителство сигурно няма да изкара пълния си мандат и рано или късно ще има предсрочни избори, призна депутатът.

В опорните точки се препоръчваше на БСП политици да казват пред медиите, че: “съседи с изненада разпознали и „студента“ с пукнатата вежда, за когото дори не предполагали, че е студент (което не означава, че не е такъв). Същият, май, не бил много добре с главата”.

 

Публикуваме интервюто за опорните точки със съкращения:

Виктор Николаев: Впечатлението отстрани е, че това е текст, който е раздаден на депутатите, и опорно точки, за да се лансират тези по време на интервюта. Обаче тука има доста лъжи, откровени.

Антон Кутев: Истината е, че опорни точки всяка една централа изработва по няколко пъти на ден. Поне нашата го прави. Те не са тайна за никого и се изпращат на стотици имейли. Разбира се, такива опорни точки като тези аз не бих написал, както и пресцентърът на БСП не би написал. 

Ани Цолова: Бихте ли обаче изговорили такива тези?

АК: Факт е, че никой не ги изговори. В самия имейл изрично пише от името на пресцентъра: Колеги, изпращаме ви опорни точки, препратени ни от МВР.

ВН: Това не е ли още по-страшно – МВР да действа с прийоми а’ла Държавна сигурност – да лепи етикети и да лъже?

АК: Вие в момента го правите същото. Всъщност вие казвате “Да си служи с такива клевети”, което не е вярно и е етикет.

ВН: Извинявайте, момчето добре ли е с главата?

АК: Трябва да внимаваме и с етикетите, и с излъчването, което правим. Защото и аз, и вие сме публични хора, и когато ние говорим нещо, то има въздействие върху публиката, нашите думи не остават във въздуха. 

АЦ: Това информация ли е или усещане на някой от МВР?

АК: Безспорно това са опорни точки. Те никога не са чистите факти. Обикновено те се правят не за да ви систематизират фактите, а за да дадат определено отношение към тях.

АЦ: Това означава ли, че някой от МВР е ходил да разпитва съседите на това момче?

АК: Не дай си, боже, да е ходил.

АЦ: Значи е измислица това за съседите?

АК: Аз не съм МВР и разпитът за това какво пише в тези опорни точки не е към мен.

ВН: Извинявайте, ако има лъжи в нещо, което вие наричате информация, ако опорните точки са лъжи, това означава, че опорната точка на правителството е лъжата?

АК: (…) В тези опорни точки безспорно има информация. Друг е въпросът каква е достоверността на тази информация. Всяко ведомство може да изработи по ключови събития от деня опорни точки. Ние получаваме опорни точки от различни министерства и прес-центъра на Националния съвет, а в този случай от МВР.

ВН: Ако е лъжа, не е ли проблем това, че МВР изпраща лъжи като опорни точки?

АК:  Не смятам, че трябва да  задавате този въпрос на мен, защото аз не мога да ви отговоря. 

ВН:  Сега разбираме, че се разпространяват лъжи и клевети по адрес на момче, което видяхме тук и това, което не му е добре с главата е, че е ударена. Защо трябва това да се разпространява като клевета с този имейл чрез депутатите?

АК: Това, което се случи през последните дни носи огромен обществено-политически заряд. Това, че пресцентърът на МВР е направил някаква грешка, е явно, но вие трябва да питате това тях, а не мен. 

АЦ: Знаете ли кой написа тези опорни точки?

АК: Не, нямам представа. Аз съм ги получил по имейл. Важната тема в този случай е, че ние имаме изключително сериозни събития, в които МВР се справи по един изключително добър начин. Разбира се полицията или отделен полицай няма право на подобна саморазправа по никакъв начин.

ВН:  Имаме ли тук технология на лъжата чрез Министерството на вътрешните работи, което трябва да е гарант за липса на политизация?

АК: Добре, имаме технология на лъжата. Тя се състои в това, че след като полицията няколко дни се бореха с предизвикателствата ежеминутно.

ВН:  Ние не обвиняваме полицията. Ние обвиняваме ръководството на МВР, че допуска да разпространява лъжи, които да бъдат опорни точки за разговор пред обществото и за манипулиране.

АК: Вие изваждате грешка на пресцентъра МВР, която представлява едно изречение и което никому  не е навредило само по себе си и цялото това усилие на полицията да поддържа няколко дни реда, постъпвайки според мен изключително цивилизовано. 

АЦ: Господин Кутев, това се две теми. Дали има опит за пропаганда и манипулиране на общественото мнение чрез управляващите е темата в момента. 

АК: Но за мен това е важната тема и вие се опитвате да подмените тази тема с друга тема. 

АЦ: А това, което е написано в опорните точки не е ли подмяна? 

 АК:  Изяснихме, че това е грешка на пресцентъра на МВР. Питайте МВР защо прави грешки. Аз не съм лъгал нито веднъж и стоя за всяка своя дума. 

АЦ:  Имало ли е и други случаи, в които от МВР са ви изпращали опорни точки?

АК: Имало е.  Нормално е, когато има критична ситуация да получаваме опорни точки.

АЦ: Щом това е текст от МВР означава, че това са факти. Вие вярвате ли, че момчето не е добре с главата по т.1? Вярвате ли, че студенти от НАТФИЗ са получавали по 700 лв., за да организират, цитирам, “кървава глава в кадър”?

АК: Първо, не вярвам, че  опорни точки-информация-доказателства е релевантна верига, защото не всяка информация е доказателство.

АЦ: Не трябва ли да се опирате на факти, когато документирате тези болезнени процеси в обществото?

АК: Разбира се. Именно затова нито един представител на БСП не е изговорил тези опорни точки.

ВН: Защото те изтекоха, г-н Кутев.

АК:  Това, че са изтекли не означава, че са говорени. Това е грешка на пресцентъра.

ВН: Това не е техническа грешка. Тези твърдения са подредени доста стройно със съзнание.

АК: Пак повтарям – това трябва да е въпрос към пресцентъра, министъра или заместник-министъра, отговарящи за него.

АЦ: Грешка е написването или грешка е изпращането? 

АК: Грешка е написването. Но аз смятам, че подмяната на темата за грешката на администрацията е тежка. Тоест ние тук носим отговорност за подменянето на темата на деня.

АЦ: Г-н Кутев, ако такива опорни точки са давани на представители на управляващи партии или коалиции за участие в телевизионни студия и интервюта, тук става въпрос за пропаганда, манипулация и подмяна на действителността. 

АК: МВР е легитимно българско учреждение, което има право да дава своето мнение по определени въпроси по този начин. 

АЦ: Как се пише мнение, ако не си разпитвал съседи? Ако си разпитвал съседи на протестиращ с пукната глава, означава, че си се интересувал от този човек. Защо МВР се интересува от този човек? Ако не си разпитвал съседите на протестиращия, означава, че си си измислял. Кой е верният отговор?

АК: Момчето даде верния отговор. Той каза – съседите ми не са разпитвани. 

АЦ: Тоест МВР са си измислили нещо и са искали да го сложат в устата ви? Това ли е отговорът?

АК: За мен щеше да има проблем, ако МВР бяха разпитали съседите на протестиращия. Между другото, при предишното управление се правеше точно това. Тези хора, които оглавяваха протестите, масово се привикваха в полицейските управления, за да ги питат какво правят там и да им се обяснява колко сложно ще им се развие живота нататък. 

ВН: Ама вие трябва да направите парламентарен контрол, за да проверите дали МВР праща лъжливи твърдения, неотговарящи на действителността, за да манипулират първо вас, може би, а после и всички останали. 

АК: За мен важната тема е дали МВР успява да охранява гражданите на България. дали успява да поддържа реда в ключови изпитания, каквито имаме в момента. 

ВН: А това дали манипулира не е тема?

АК: За мен това е грешка на администрацията. 

АЦ: Г-н Кутев, ако МВР и управляващите се опитват да подменят действителността и да правят пропаганда и манипулация, това е голяма тема. Съгласен ли сте?

АК: Съгласен съм, че сигурно в България има политици, които се опитват да насочват мисленето на обществото в определени посоки. Те са както от управляващите, така и от опозицията. Факт  е обаче, че политическото действие се състои в моето говорене, в говоренето на Сергей Станишев или на някой друг.

АЦ: Сергей Станишев нарече метеж събитията и ултраси протестиращите.

АК: (…)Аз лично не бих го нарекъл метеж. (…) За мен това, което се случва в момента е тежка форма на десен болшевизъм. Една група хора се опитва да наложи върху друга група хора, независимо дали са малцинство или мнозинство, едно определено схващане за политиката и живота. При това се опитва да го наложи с не легитимни средства на демокрацията.  И ние като общество трябва да решим дали държим на демокрацията и нейните средства, от които ние с вас сме част.

АЦ: Ами, точно заради това ви задаваме въпросите за опорните точки! Това начин на мислене ли е в демократична България през 2013 година? 

АК: Аз отговорих вече, че това е грешка.

АЦ: Спорадична, единствена, объркал се е някой? Не е начин на мислене?

АК: Не е. Въпросът е, когато ти окупираш публична държавна собственост, когато нарушаваш университетска автономия, когато влизаш в сблъсък с полицаи, което е тотално незаконно. Ако искаме да запазим правата на демокрацията, ние не можем да го правим през нарушаване на законите и морала. (…) Както виждате  съвременното българско общество дава възможност дори да окупираш публична държавна собственост, което за мен е незаконно, без това да има преки последствия. Или правим общество на демокрацията, или другото е десен болшевизъм, който ще ни отведе при пияните моряци, които да раздавали правосъдие през 1917 година. Обществото трябва да реши.  

Статията "Антон Кутев не видя лъжа в “опорните точки” на МВР" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Концертите на Ал Ди Меола в София се отменят

Концертите на американският музикант Ал Ди Меола, които бяха планирани да се състоят на 25 и 26 ноември в столичния клуб Sofia Live club, се отменят поради здравословни причини.   Тежък вирус е принудил изпълнителят и екипът му да прибягнат до крайни мерки и отмяната на 12 участия в това число и тези на българска територия. Сред отменените концерти на Меола са още планираните в Румъния, Гърция, Словакия, Германия и Русия.   Организаторите от Simple Events гарантират на всеки, закупил билет за едно от участията на американската звезда в София, пълна възвръщаемост на стойността след 25 ноември в централния офис на Ticketpro България, както и този в НДК.   За всеки желаещ е предвидена и опция за презаверяване на билета за нов за концерта на фънк гурутата Kool and The Gang на 20 януари в зала 1 на НДК.   Билетите за януарското участие могат да бъдат, както на същата стойност като закупените за Меола, така и да се комбинират в различните ценови категории за фънк легендите Kool and The Gang от 40 до 120 лева.   Ако цената на закупения за Ал Ди Меола пропуск е по-голяма от този за Kool and The Gang разликата ще бъде възвърната на клиента. Същото важи и ако стойността на желания билет е по-голяма от тази за отменения концерт - тогава потребителите ще трябва единствено да доплатят разликата.

Георги Милков: Диляна Попова за малко да ме застреля с въздушна пушка

Диляна Попова за малко да ме застреля с въздушна пушка. Това каза за bTV журналистът в Диляна Попова за малко да ме застреля с въздушна пушка. Това каза за bTV журналистът в "24 часа" и главен редактор на списание Geo Георги Милков. Двамата са част от шоуто „Африка: Звездите сигурно са полудели". "Тя искаше да потренира, аз бях тръгнал за дърва и изведнъж усетих покрай ухото си сачмата. Поне щях да умра от красива ръка", добави то

Съд разреши на Google да продължи с електронната си библиотека

Интернет гигантът Google може да продължи със създаването на глобалната електронна библиотека Google Books чрез дигитализиране на книги. Това решение беше взето от нюйоркския съдия Дани Чин, който отхвърли искането на гилдията на американските писатели. Делото по този случай започна още през 2005 година. Гилдията на писателите твърдеше, че намерението на Google да дигитализира милиони книги нарушава авторските права. На страната на гилдията застанаха и най-големите търговци на електронни книги както в САЩ, така и в Европа. През 2008 година стра...

Бисеров закъснява. Обвиненията го чакат

/КРОСС/ С един час е отложен разпитът в Столичното следствие на бившия зам.-председател на НС Христо Бисеров. Причините за отлагането не са ясни. Бисеров и доведеният му син Ивайло Главинков все още не се пристигнали в сградата на следствието. Бившият заместник-председател на Народното събрание Христо Бисеров е призован в Столичното следствие, за да бъде обвинен в пране на пари и укриване на данъци. Очаква се показания да дава и доведеният му син Ивайло Главинков. Прокуратурата трябва да прецени срещу каква мярка за неотклонение може да осугури участието на Бисеров в процеса, след като той стане обвиняем. Разпитът беше насрочен за 10 ч., но към уречения час той все още не се е явил в Столичната следствена служба. Бисеров трябва да дойде в следствието с адвокат. Практиката показва, че продължителността на разпита на обвиненото лице е различна - от минути до часове. Той може да откаже да дава обяснение или да отговаря на въпросите на следователите, но ако се съди по медийното и обществено отсъствие на Бисеров след съобщението, че се оттегля от политиката и парламента, вероятността днес той да проговори по случая е доста малка. В четвъртък Бисеров беше показан от една национална телевизия и единственото, което каза, беше, че адвокатът му го е посъветвал да не говори. Кой ще защитава ексзаместник-председателя на Народното събрание и каква ще е мярката за неотклонение, която ще му определи прокуратурата, са само на пръв поглед формални въпроси

Силен вятър затвори пристанище "Варна"

Затворени за маневриране са и всички плавателни канали

    


Борис Карадимчев ще отпразнува 80-ата си годишнина с музика

/КРОСС/ Тази вечер в зала "България" авторът на едни от най-хубавите български песни Борис Карадимчев ще отпразнува 80-ата си годишнина. Маестро Карадимчев е автор на някои от вечните хитове на българската музика - над триста популярни песни. Той композира и музиката за над 40 игрални филма. За БНP той сподели: "Поводът е една моя годишнина, кръгла, с осмица отпред и нула след това. Имам един такъв юбилеен концерт в зала "България", където трябва да покажем мои неща, писани през годините. Ще има и симфонична музика, например великата цигуларка Калина Христова, концертмайстор на филхармонията, великолепният пианист Гого Черкин. Последният номер в концерта са 7 наши изпълнители, известни в нашата музика, ще изпълнят една сюита, в която съм събрал много песни, мои, които ще прозвучат с по 2-3 куплета." На концерта в зала "България" ще участват и много звезди на българската поп музика.  

Истина или лъжа: Отказват българско гражданство на Оксана Хорват-Станчева

Оксана Хорват-Станчева, която беше омъжена за астролога Иван Станчев, се бори да остане в България. Засега има само временен статут и от 2 години отказват българско гражданство. Това написа много жълт седмичник за астроложката. Тя е родена в Беларус, но от години живее у нас. Остана в страната и след смъртта на съпруга си преди 6 години. Оксана Хорват-Станчева, която беше омъжена за астролога Иван Станчев, се бори да остане в България. Засега има само временен статут и от 2 години отказват българско гражданство. Това написа много жълт седмичник за астроложката. Тя е родена в Беларус, но от години живее у нас. Остана в страната и след смъртта на съпруга си преди 6 години.

Тренчев бута студентите да си правят партия

Президентът на КТ "Подкрепа" е поканил студентите, за да им предложили да се организират, да си издигнат политическите искания и да се явят на избори.

На живо: Блокадата на Народното събрание (обновена в 12.50)


Студентите отново излизат пред Народното събрание днес в 11 часа, когато започва и редовният парламентарен контрол. Вчера на пресконференция по повод полицейското насилие от 12 ноември, младежите съобщиха за събитието и приканиха всички граждани, които ги подкрепят да си вземат отпуск или един почивен ден и дойдат този път на живо. "Дневник" и днес ще следи ставащото пред парламента.

12.50 часа
Шествието мина през градинката при Народния театър се насочи отново към...

На живо: Блокадата на Народното събрание (обновена в 12.10)


Студентите отново излизат пред Народното събрание днес в 11 часа, когато започва и редовният парламентарен контрол. Вчера на пресконференция по повод полицейското насилие от 12 ноември, младежите съобщиха за събитието и приканиха всички граждани, които ги подкрепят да си вземат отпуск или един почивен ден и дойдат този път на живо. "Дневник" и днес ще следи ставащото пред парламента.

12.20 часа
След поредният неуспешен опит да стигнат до МС, хората тръгнаха на обратно. Желанието...

На живо: Блокадата на Народното събрание (обновена в 12.00)


Студентите отново излизат пред Народното събрание днес в 11 часа, когато започва и редовният парламентарен контрол. Вчера на пресконференция по повод полицейското насилие от 12 ноември, младежите съобщиха за събитието и приканиха всички граждани, които ги подкрепят да си вземат отпуск или един почивен ден и дойдат този път на живо. "Дневник" и днес ще следи ставащото пред парламента.

12.00 часа
Всички студенти се насочиха към полицейския кордон до сградата на Централния военен...

На живо: Блокадата на Народното събрание (обновена в 11.35)


Студентите отново излизат пред Народното събрание днес в 11 часа, когато започва и редовният парламентарен контрол. Вчера на пресконференция по повод полицейското насилие от 12 ноември, младежите съобщиха за събитието и приканиха всички граждани, които ги подкрепят да си вземат отпуск или един почивен ден и дойдат този път на живо. "Дневник" и днес ще следи ставащото пред парламента.

11.35 часа:
Група студенти се отдели и се насочи по Цар Освободител в посока Министерски съвет....

На живо: Блокадата на народното събрание


Студентите отново излизат пред Народното събрание днес в 11 часа, когато започва и редовният парламентарен контрол. Вчера на пресконференция по повод полицейското насилие от 12 ноември, младежите съобщиха за събитието и приканиха всички граждани, които ги подкрепят да си вземат отпуск или един почивен ден и дойдат този път на живо. "Дневник" и днес ще следи ставащото пред парламента.

11.00 часа:
В обявения за начален час на блокадата пред парламента започват да се събират хора....

Няколко района без вода днес във Варна

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнали аварии без вода ще останат абонатите в следните райони: - района на базар "Роза" до 17 часа; - части от местност Ален мак и к.к."Чайка" до 17 часа; - района от "Вятърна мелница" , ж.

23 убити и 270 ранени са жертвите за година по пътищата в региона

23 убити и 270 ранени са жертвите на войната по пътищата в областта от началото на годината досега. Мрачната статистика обявиха от Областна дирекция на МВР-Хасково. Поводът е Световния ден за възпоменаване на жертвите от ПТП, който се отбелязва на 17-ти ноември, неделя. Той се отбелязва по решение на Генералната асамблея на Организацията на Обединените нации. Целта е да се напомни, че зад сухата статистика стоят житейски съдби и човешки трагедии.

Тежките катастрофи в региона се увеличават в сравнение със миналата година. Броят на убитите е нараснал с 2-ма, макар ранените да са намалели с 20, сочи статистиката. Наблюдава се намаление на ПТП с 84. Общият брой на регистрираните от началото на годината до края на октомври в областта са 954. Те са с 8 по-малко спрямо същия период през миналата година.

Водещи причини за възникване на Пътно-транспортно произшествие с материални щети е несъобразена скорост с пътните условия, неспазване на дистанция и отнемане предимство на  кръстовище. Причина за възникване на Пътно-транспортно произшествие с пострадали е несъобразена скорост с пътните условия, следвано от отнемане предимство на пешеходец и отнемане на предимство на Пътно превозно средство на кръстовище. От полицията напомнят водачите и пешеходците да бъдат внимателни и да спазват Закона за движение по пътищата.

Хасково Новини

 

Станишевият слоган за събота: "Да" на свободата, "не" на омразата!

Той пак разкритикува антиправителствените протести

    


Японски банки финансирали членове на мафията

Шест големи японски банки са отпускали пряко пари на членове на мафиотски групи, наричани якудза, и то не само с потребителски кредити, пише днес японският вестник "Асахи", цитиран от Франс прес.Президентът на Националната асоциация на банките Такеши Кунибе признал преди два дни пред парламентарната финансова комисия, че освен кредитите е имало и преки трансакции между търговски банки и лица, "свързани с антиобществени сили", пише БТА. Кунибе е и шеф на търговската банка Сумитомо Мицуи, замесена в подобни трансакции. След него подобни признания...

Конфискуваха над 10 000 къса цигари без бандерол

Голямо количество безакцизни цигари, тютюн и празни гилзи за цигари установиха и иззеха полицейски служители от РУП - Велико Търново, Горна Оряховица и Свищов. Това съобщиха от ОД на МВР - Велико Търново. 

Спецакцията е проведена вчера с цел противодействие на незаконното разпространение на алкохолни напитки и тютюневи изделия без бандерол или с Голямо количество безакцизни цигари, тютюн и празни гилзи за цигари установиха и иззеха полицейски служители от РУП - Велико Търново, Горна Оряховица и Свищов. Това съобщиха от ОД на МВР - Велико Търново. Спецакцията е проведена вчера с цел противодействие на незаконното разпространение на алкохолни напитки и тютюневи изделия без бандерол или с

Мъж пострада при катастрофа

51- годишен мъж от Бургас пострада при катастрофа в района на село Градец, информираха от полицията в Сливен. Пътният инцидент е станал вчера, окол 8.40 часа. Пострадалият е управлявал лек автомобил „Фолксваген Венто“, загубил е упрвление над автомобила навлязъл е в насрещното платно и се е ударил с лек автомобил ВАЗ, управляван от мъж на 48 години от Ямбол. В следствие на удара е пострадал водачът на „Фолксваген Венто“. Той  е откаран в областната болница в Сливен с фрактура на ръка, без опасност за живота. Пробите за употреба на а...

Смъмриха съдийкa, издала ЕГН-та на журналисти по време на делото "Килърите"

Съдийка от Специализирания наказателен съд, която изчете имената и ЕГН-та на журналисти по време на открито съдебно заседание по делото срещу Йоско Костинбродския, е била смъмрена. Пред председателя на съда Георги Ушев тя обещала, че това повече няма да се повтори, след като той я привикал за обяснения.

Цвети Пиронкова и Христо Мутафчиев откриха изложба в помощ на болни деца

Държавата е в тупик, затова ние, здравите, трябва да помогнем на болните. Това заяви снощи Христо Мутафчиев в Пловдив при откриването на фотоизложбата с популярни лица, с която стартира националната кампания Държавата е в тупик, затова ние, здравите, трябва да помогнем на болните. Това заяви снощи Христо Мутафчиев в Пловдив при откриването на фотоизложбата с популярни лица, с която стартира националната кампания "Да оставим следи II". Тя се провежда под патронажа на известния ни актьор. Целта е да се съберат средства за закупуване на апаратура за

Разнопосочни индекси в ранната търговия на БФБ

В ранната търговия днес (15 ноември) индексите на Българската фондова борса (БФБ-София) бяха разнопосочни. SOFIX се повиши с 0,34%, достигайки...

Джак Лю: Китай си е поставил амбициозен план за икономически реформи

Oтношенията между САЩ и Китай са много важни не само за нас, но и за световната икономика, заяви американският финансов министър

    


Норвегия ни помага в борбата с домашното насилие

Програмата "Домашно насилие, основано на полов признак" ще бъде представена днес

Полицията прегради входа на Журналистическия факултет

Полиция е преградила входа на Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски” с микробус. Органите на реда проверяват документи на влизащите на територията на факултета. В двора остават блокирани десетки коли, съобщава се във Фейсбук групата на e-vestnik. Припомняме, че преди дни полицаи влязоха във ФЖМК, а в двора отпред органи на реда изискваха от студенти и преподаватели документи, удостоверяващи самоличността им и връзката им с факултета преди да ги допуснат в сградата. Във връзка със случая ректорът на СУ Иван Илчев изпрати запитване до вътрешния министър Цветлин Йовчев, но до момента няма информация за получен отговор.   В писмото ректорът на Софийския университет напомня, че съгласно чл. 22, т. 2 от Закона за висшето образование автоно...

Местан: Правим митинг, за да се чуе и гласът на поддръжниците на правителството

Целта на митинга в събота е да се чуе гласът и на подкрепящите кабинета „Орешарски”, гласът на тези, които изразяват уважение към вота на суверена, който беше даден на 12 май. Това заяви на брифинг в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан, предаде „Фокус”. „Утрешният митинг се организира от двете партии, които стоят зад кабинета, от БСП и от ДПС. Очакваме силна подкрепа от членовете и симпатизантите на ДПС, ние отправихме призив към тях да участват в утрешния митинг”, заяви Местан. „Правото на протест предполага и правото на подкрепа за една или друга политика или за едно или друго управление”, подчерта Местан. „Няма да измерваме с митинги подкрепата за политическите сили, това се измерва на парламентарните избори, на тях се решава ко...

Валентин Кичуков, Web Fusion: Прогнозирам драстично намаление на интернет сайтовете

Валентин Кичуков и Валери Терзиев са собственици и създатели на уеб дизайн студио Web Fusion, което тази година отбелязва своя първи десет годишен юбилей. Разположена в Стара Загора, екипът им развива www.framar.bg, www.ivis.bg, www.minimod.bg и някои от другите много успешни сайтове в областта на електронната търговия и интернет бизнеса. Почти на 30 години, с две деца, твърдо решен да работи в България и да успее, за него работата задължително трябва да е и удоволствие. 10 години стаж в областта на уеб дизайна и интернет маркетинга не са шега работа. Кои са основните уроци, които човек успява да научи начело на многопрофилна компания като Web Fusion? Да си призная, в самото начало ние приемахме работата си като забавление и това беше нещото, което ни помогна да минем през толкова много...

Какво се крие в "Подсъзнателното"

Книга, която разкрива неочаквани истини за самите нас

    


Бисеров отскочи до лавката преди да го обвинят

Предстои на Христо Бисеров да бъдат повдигнати обвинения.

Смъртта на родните деветки

В “А” група с кол да се завъртиш класна деветка не можеш да намериш. Няма блясък и няма надежда за блясък, страшна пустиня изглежда родниятелит...
Голмайсторът централен нападател е радост и цвят на играта. И често е показател за хода на отбор или на национален футбол. Примерно от половин век е ясно, че няма силен “Левски” без силна деветка, ясно В “А” група с кол да се завъртиш класна деветка не можеш да намериш. Няма блясък и няма надежда за блясък, страшна пустиня изглежда родниятелит... Голмайсторът централен нападател е радост и цвят на играта. И често е показател за хода на отбор или на национален футбол. Примерно от половин век е ясно, че няма силен “Левски” без силна деветка, ясно

Бивш шеф в НДК се е разписвал срещу 7400 лв. месечна заплата

/КРОСС/ Бивши шефове на НДК са взимали по-високи заплати от президента. Възнагражденията на някои от членовете на сменения борд на директорите са били в пъти повече от тези на държавния глава. Това стана ясно от думите на културния министър Петър Стоянович по време на блиц контрол в ресорната парламентарна комисия. Той отговори на въпрос на депутата от ГЕРБ Ирена Соколова. Заплатата на държавния глава е около 4400 лв. За сравнение бившият изпълнителен директор на НДК Митко Тодоров се е разписвал срещу 7400 лв. месечна заплата. Бившите членове на директорския съвет Тодор Влайчев и Ивайло Георгиев получавали съответно по 6800 лв. и 4400 лв., сочи справка от бившия шеф на НДК Христо Друмев. Министър определи като несъразмерни заплатите на борда на фона на задълженията и не пожела да прави оценка дали ръководството е успешно или не, защото очаква доклада на ревизорите. Бордът на НДК беше сменен в началото на месеца. Новият изпълнителен директор на двореца е Пени Раева. Зам.-министърът на културата Велислава Кръстева е председател на съвета на директорите вместо Стоян Стоянов. Другите нови членове на управата са Антоанета Желязкова, Веселина Минчева и Олга Манолова. Пред депутатите Стоянович посочи, че не е възможно НДК да е на печалба, при положение че има 11 милиона лева задължения към държавата и старото ръководство не е успяло да спре движението надолу. НДК и НАП водят спор за 11 млн. лв. неплатени данъци, натрупани от 2005 до 2010 г

Сопраното Алиса Зиновиева от "Тоска": България ме очарова

Зиновиева изпълнява ролята на Тоска в едноименната опера в Зала 1 на НДК на 29 ноември

Американски компании очакват договори за добив на шистов газ в Украйна

Няколко големи американски компании очакват да сключат договори за добив на шистов газ в Украйна и за други инвестиции в нейната икономика, съобщи в четвъртък помощник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюлънд, цитирана от ИТАР-ТАСС. Американският бизнес се стреми да разшири присъствието си в Украйна, каза Нюлънд пред сенатската комисия по външните работи. Тя потвърди, че Съединените щати подкрепят желанието на Украйна, Грузия и други републики от бившия Съветски съюз да сключат споразумения за асоцииране с Европейския съюз, пише БТА. "Сигналъ...

Все повече мъже у нас стават жертва на домашно насилие

Зам.-министърът на вътрешните работи Пламен Ангелов

Все повече мъже в България стават жертва на домашно насилие и този факт не е за подценяване. Това заяви зам.-министърът на вътрешните работи Пламен Ангелов по време на конференция за откриването на програма „Домашно насилие, основано на полов признак“.

Всяка четвърта жена у нас е жертва на домашно насилие, допълни Ангелов.

За последната година са заведени 400 дела за домашно насилие, но жертвите реално са много повече, посочи той.

Според данните на МВР се увеличават жертвите на домашно насилие, потърсили психологическа, юридическа и друга помощ, обясни зам.-министърът.

В програмата „Домашно насилие, основано на полов признак“, която се финансира по норвежкия финансов механизъм, са предвидени обучения за служители на МВР и за социални работници, които се сблъскват със случаи на домашно насилие.

Често полицаите и социалните работници са тези, към които жертвите на насилие се обръщат първо, уточни Ангелов.

В случаи на домашно насилие е най-добре жертвата на първо място да сигнализира на телефон 112, пропомни той.

Статията "Все повече мъже у нас стават жертва на домашно насилие" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Най-възрастната британка почина на 113 години

Най-възрастната британка почина в четвъртък, само няколко седмици преди 114-ия си рожден ден, съобщава БГНЕС. Грейс Джоунс е родена на 7 декември 1899 година в Бърмондси, южната част на Лондон, и е прекарала там по-голямата част от живота си. Работила е като шивачка. Някога е била сгодена, но годеникът й е убит в Първата световна война и тя никога не се омъжва за друг. След като всичките й близки роднини умират, Джоунс прекарва последните 12 години от живота си сама в социален дом. Няколко дни преди смъртта...

Половин час линейка бави астматик в тежко състояние

Астматикът Стефан Костов извади голям късмет и сега е жив, след като чака линейка цели 30 минути, съобщи БНТ. Благодарение на Спешна помощ - Дулово мъжът ми е жив, разказа пред БНТ Пенка Иванова, съпруга на 25-годишния Стефан Костов. Съпругът й страда от бронхиална астма от две години. Лекувал се докато останал без работа, след което ... Астматикът Стефан Костов извади голям късмет и сега е жив, след като чака линейка цели 30 минути, съобщи БНТ. Благодарение на Спешна помощ - Дулово мъжът ми е жив, разказа пред БНТ Пенка Иванова, съпруга на 25-годишния Стефан Костов. Съпругът й страда от бронхиална астма от две години. Лекувал се докато останал без работа, след което ...

Астматик чака половин час Бърза помощ

Астматикът Стефан Костов извади голям късмет и сега е жив, след като чака линейка цели 30 минути, съобщи БНТ. Благодарение на Спешна помощ - Дулово мъжът ми е жив, разказа пред БНТ Пенка Иванова, съпруга на 25-годишния Стефан Костов. Съпругът й страда от бронхиална астма от две години. Лекувал се докато останал без работа, след което ... Астматикът Стефан Костов извади голям късмет и сега е жив, след като чака линейка цели 30 минути, съобщи БНТ. Благодарение на Спешна помощ - Дулово мъжът ми е жив, разказа пред БНТ Пенка Иванова, съпруга на 25-годишния Стефан Костов. Съпругът й страда от бронхиална астма от две години. Лекувал се докато останал без работа, след което ...

“Атака” предложи на Вигенин да си остане на дивана вкъщи по чехли

Кристиан Вигенин Снимка: БГНЕС

Въпрос, касаещ “намесата на чужди посланици във вътрешните работи на Република България” зададе днес към външния министър Кристиан Вигенин депутатът Миглена Александрова от “Атака”.

По същество питането на националистката бе свързано подкрепата към протестите, която изразиха през юли посланиците на Франция и Германия – Филип Отие и Матиас Хьопфнер. Според Александрова става въпрос за груба намеса във вътрешните работи на страната, която цели да дестабилизира държавата.

“Те коментират парламентарно представени партии, коментират работата на най-висшия орган в страната ни – Народното събрание. Подкрепят и напътстват действия, целящи дестабилизация на страната ни. Не би било пресилено да кажа, че подпомагат опити за държавен преврат”, констатира при въпроса си Александрова.

Външният министър Вигенин отговори, че е провел работни срещи с двамата посланици и е обсъдил с тях проблемите на страната.

“Във всички проведени разговори отстоявах позицията, че българското правителство проявява загриженост по тези въпроси и полага усилие за решаването им, а това няма как да се постигне, без да се даде шанс на правителството. Не бих могъл да споделя Вашите оценки за подкрепа на преврат, които излизат извън реалната ситуация”, отвърна Вигенин.

Премереният отговор на министъра не се хареса на националистката, която го упрекна, че не отстоява интересите на България, а само наблюдава случващото се:

“Необходима е твърда национална позиция със самочувствие и мъжество, защото ако само ще наблюдаваме тези процеси, спокойно можете да го правите вкъщи, на дивана по чехли, вместо в качеството си на министър на външните работи.”

Статията "“Атака” предложи на Вигенин да си остане на дивана вкъщи по чехли" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Пловдивските лекари запазват протестна готовност

Лекарите в Пловдив запазват протестната си готовност и апелират за участие медицинската общност. Това става ясно от декларация на Районната колегия на Българския лекарски съюз (БЛС). Управителният съвет на пловдивската колегия на приема предложения от Народното събрание проектобюджет за здравеопазване и смята, че воденето на преговори за Националния рамков договор 2014 трябва да бъде на базата на съществуващата нормативна база в момента и цените  договорени през тази година. Пловдивските лекари настояват да се провери спряно ли е плащането на н...

Депутатите одобриха на първо четене облекчения в ползването на единната сметка


Самоосигуряващите се вече ще могат да заяват пред данъчните кои задължения за осигурителни вноски  погасяват, когато имат задължения за изтекли периоди. Това гласуваха на първо четене депутатите с промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

След като това бъде обявено пред данъчните, въпросните задължения се изваждат от системата на единната сметка. Досега заради въведената система на  единно платежно нареждане с преведените суми автоматично се погасяваха най-старите дългове....

Първо плати, после режи

Някой трябва да научи регионалната министърка и шефа на пътната агенция да не дават обещания. Вчера те гръмко заявиха, че фирмите имат готовност да ринат снега, когато падне. Първият снеговалеж ще е на 22 ноември, ако вярваме на синоптиците. Досега нямаше зима, в която снежинките да не изненадат готовността. Някой трябва да научи регионалната министърка и шефа на пътната агенция да не дават обещания. Вчера те гръмко заявиха, че фирмите имат готовност да ринат снега, когато падне. Първият снеговалеж ще е на 22 ноември, ако вярваме на синоптиците. Досега нямаше зима, в която снежинките да не изненадат готовността.

Преките чужди инвестиции са спаднали двойно за деветмесечието

През септември те са едва 3,8 млн. евро спрямо 70,7 млн. евро преди година

    


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване