Цензурата в интернет е заплаха за демокрацията

Британецът Тим Бърнърс Лий, изобретателят на глобалната мрежа, предупреди, че днес интернет може да бъде цензуриран и поставен под наблюдение, което е заплаха за демокрацията, предаде АФП.„Интернет и социалните мрежи насърчават все повече хората да се организират, да действат и да изваждат наяве злодеянията, вършени по четирите краища на планетата. Това застрашава някои правителства и води до увеличаване на шпионажа и цензурата, което на свой ред заплашва бъдещето на демокрацията”, каза 58-годишният британец, който постави началото на интернет ...

750 години от смъртта на Александър Невски

Александър Невски

Александър I Ярославич Невски е велик княз на Владимирско-Суздалското княжество от 1252 до 1263г. Обикновено е смятан за една от най-важните фигури на средновековна Русия, а изследователи като разглеждат управлението му като начална точка на формирането на руския етнос. Той нанася две тежки поражения на католическите сили – на 15 юли 1240 срещу шведите в битката при река Нева и на 5 април 1242 срещу тевтонците в битката за Чудовското море. Руската историография традиционно придава голямо значение на двете победи на Александър Невски. Въпреки че военният ефект от тях е спорен, те се превръщат в символ на противопоставянето на Русия на Западна Европа.

През цялото си управление Александър Невски се стреми да поддържа добри отношения със Златната орда, като дори принуждава жителите на Новгород да започнат да плащат данък на монголите. Тази политика получава различни обяснения в историографията. Според някои изследователи той прави това, за да предпази страната от нови опустошителни нашествия. Като негови успехи са сочени освобождаването на Православната църква от данъци към монголите и издействането на неучастие на руски войски във водените от тях войни. Други автори твърдят, че той смята заплахата от католицизма. за по-силна и предпочита религиозната толерантност на монголите. Според по-критичните изследователи той поддържа васалните отношения като гаранция за собствената си власт в страната.

Александър Невски умира през 1263 година в Городец при завръщането си от поредното посещение в Сарай. Той е погребан в столицата Владимир и е канонизиран през 1547г. Празникът му е на 23 ноември.

Статията "750 години от смъртта на Александър Невски" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Св. Амфилохий, еп. Иконийски, Св. Григорий, еп. Акрагантийски, Св. благоверен княз Александър Невски

Православен календар

Свети Амфилохий, епископ Иконийски, приятел на великите вселенски учители свети Василий Велики и Григорий Богослов, бил родом от кападокийския град КесарияРечник. Баща му също се наричал Амфилохий и бил роден брат на блажената Нона, майка на свети Григорий Богослов. Това бил мъж с голям ум и дълбоки познания, с които се съединявало красноречие и при всичко това добросърдечие и благочестие. Той помагал на всички роднини и близки и бил наставник в словото. Като се грижел за своите деца, им дал прекрасно образование и ги възпитал в дух на християнско благочестие.

Като навършил пълнолетие, по-малкият му син станал оратор и адвокат. Но тъй като от детски години възлюбил Бога повече от всичко, той скоро, по убеждение на свети Григорий, избягвайки световните тревоги и суети, се отдалечил в пустинята и започнал да пребъдва в строг подвижнически монашески живот, като усърдно служел само на Единия Бог. Тук той се занимавал с молитви, с четене на Писанието и пост. В такова строго самоумъртвяване и подвизи в поста свети Амфилохий преживял доста дълго време, докато Господ не му показал друго, по-високо, светителско служение, като го поставил за светилник на свещника на Църквата.

 

Като починал епископът на Иконийската църква, ангел Господен се явил на Амфилохий през нощта и му казал да отиде в града и да пасе духовните овце. Но той не се решил да отиде. На следващата нощ отново му се явил ангел и му качал:

- Върви в града, Амфилохий, и паси овцете, които ти връчва Бог.

Но светият и този път не послушал ангела, като мислел, че явяването му е прелъстяване от зъл дух: “и сатаната, помислил светецът, понякога може да се превърне в светъл ангел”. Когато на третата нощ се явил, ангелът го повикал, като казал:

- Амфилохий! Стани от постелята!

Като станал бързо, свети Амфилохий казал в страх:

- Ако ти си ангел Божий, нека да застанем двамата на молитва.

Като преклонил глава, Амфилохий започнал да пее: “Свят, свят, свят е Господ Саваот! Пълни са небето и земята с твоята слава”, но явилият се пеел заедно с него. След това ангелът го хванал за дясната ръка и го повел към близката църква, чиито врати сами се разтворили пред тях. Когато влезли вътре, свети Амфилохий видял ярка светлина и множество мъже в бели одежди, които го хванали за ръка и го повели към олтара, дали му в ръцете Светото Евангелие, като казвали: “Господ е с теб!” Един от тях, видимо най-старшият, високо провъзгласил: “Да се помолим всички”, и после казал:

- Светата благодат поставя нашия брат Амфилохий за епископ на град Икония. Нека се молим за него, за да бъде благодатта Божия над него.

След молитвата всички се простили с Амфилохий и станали невидими, а сам той стоял, като се удивлявал на чудесното видение и на странното посвещение в епископ. Като се молел на Бога, той връчил себе си на Неговата свята воля.

Като разсъмнало, той излязъл от църквата и се отправил към пещерата си. И ето, по пътя го срещнали седем епископи, събрали се от околните градове в Икония за избиране и поставяне на епископ за този град. Те имали повеление от Бога да намерят монаха Амфилохий. Те го търсили навсякъде и като го срещнали, го попитали:

- Не си ли ти Амфилохий? Кажи ни истината, понеже всяка лъжа е от лукавия.

- Аз съм грешният Амфилохий – смирено им отвърнал той.

Те го повели с чест в храма, за да го ръкоположат, но той им казал:

- Ако Бог е благоволил, аз, недостойният и грешният да ви бъда посочен за избиране на епископ, то не трябва да скривам и премълчавам повече за Неговите чудесни дела, напротив – ние непременно трябва да ги обявим и да въздадем слава на Бога за всичко.

И свети Амифлохий им разказал всичко от самото начало как през нощта във видение бил посветен в епископ. Като го изслушали, епископите се изумили и благодарили на Бога за чудесното посвещение на Амифлохий, не се осмелили вторично да го посветят, поклонили му се с почтителност, с любов го разцелували и го възкачили на архиерейския престол (но време на царуването на Валентиниан и Валент).

 

Свети Амфилохий пасъл Христовото стадо доста дълго време. Той доживял до времената на император Теодосий Велики и неговите синове. Като учител на православната вяра, той се борил против ереста на Арий, претърпял много притеснения и обиди от еретиците, бил сподвижник на светите отци, въстанали против богохулството на Евномий, а на Втория Вселенски събор се подвизавал отново против духобореца Македоний и привържениците на Арий. Заради своята ревност за благочестие и добродетелен живот той бил прославян навсякъде и се ползвал с любовта на светите отци, особено на светите Василий Велики и Григорий Богослов, които го считали за свой близък приятел и си пишели с него.

По време на царуването на Теодосий Велики свети Амфилохий се явил веднъж при императора и го помолил да унищожи във всички градове молитвените събирания на арианите. Но императорът не искал да изпълни молбата му, за да не се яви притеснител в очите на народа. Тогава светителят мълчаливо излязъл от двореца, но след няколко дни обратно се върнал и благодарение на своята мъдрост, направил нещо достойно за възпоменание.

Той се поклонил на царя, седящ на престола, като му отдал дължимата част и почитателно го приветствувал, а на сина му Аркадий, неотдавна възведен в царско достойнство и седящ до баща си, не обърнал никакво внимание и не му оказал подобаващата чест. Като помислил, че Амфилохий е забравил, Теодосий му заповядал да отдаде дължимото приветствие на Аркадий.

- Достатъчно е и това, че е отдадена чест на царя – забелязал Амфилохий.

Тогава императорът – баща, силно се разгневил и като не желаел да позволи непочтителност към своя син, заповядал да изгонят свети Амфилохий от двореца.

А той му казал:

- Виждаш ли, царю, как не понесе непочтителността към твоя син и се прогневи на мене? Така и Бог Отец не търпи непочтителност към Неговия Син, отвращава се и не обича хулещите Го, гневи се на тези, които влизат в общение с хулителите.

Тогава императорът разбрал защо епископът не въздал чест на сина му – понеже искал да покаже, че на Бога Син подобава равна чест с Отца. Учудил се на мъдростта на светеца и, като станал от престола, поклонил му се и помолил за прощение.

Теодосий веднага разпратил по цялата империя укази за отдалечаването на арианите от всички градове, дори в случай на нужда – със сила и заплахи. Така свети Амфилохий очистил Христовата Църква от еретиците.

Около това време в Ликаонската област проникнала ереста на Месалианите. Свети Амфилохий ревностно защитавал църквата си от тази зараза. Той изобличавал еретиците и лично, и със сила на своето богомъдро слово. Той присъствал на Сидския събор в Памфилия, където ереста била осъдена. В това време свети Амфилохий дотолкова вече бил преуспял духовно, че можел с молитвите си да изпросва изцеление за болните.

Статията "Св. Амфилохий, еп. Иконийски, Св. Григорий, еп. Акрагантийски, Св. благоверен княз Александър Невски" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Осъдиха Мяу за 147 000 лв. данъци

Бившият кандидат-кмет на Котел Райни Христов /"Новото време"/ укрил данъчни задължения за 146 942 лева. "Мяу 1" се казва фирмата му за търговия и преработка на гъби. Самият той е известен в балканското градче с прозвището "Мяу" и с наскоро прокламираните си идеи за първи частен бежански лагер. А за укриването на данъчните задължения в големи размер Бившият кандидат-кмет на Котел Райни Христов /"Новото време"/ укрил данъчни задължения за 146 942 лева. "Мяу 1" се казва фирмата му за търговия и преработка на гъби. Самият той е известен в балканското градче с прозвището "Мяу" и с наскоро прокламираните си идеи за първи частен бежански лагер. А за укриването на данъчните задължения в големи размер

От 6-и клас - и на работа!

Професионалното обучение на децата по дуалната система трябва да започва още в 6 клас. Това предложи на дискусия в Професионалното обучение на децата по дуалната система трябва да започва още в 6 клас. Това предложи на дискусия в "24 часа" президентът на КНСБ Пламен Димитров. Вестникът започна серия от дебати за младежката безработица. Дуалната система включва два дни учене и три дни работа в завод като учениците получават заплати. Според Димитров

Вял протест пред парламента

На импровизираната сцена върху паметника

Горанов: Правителството няма визия за тези, които са пред него

/КРОСС/ Проблемът на сегашното управление е, че няма визия за тези, които са пред него, то си е самодостатъчно. Това заяви Владислав Горанов от ГЕРБ. Той изрази надежда, че има изход от ситуацията стига да се намери подходящата форма на диалог.  "Грешно е да си мислиш, че можеш да купиш хората със социални подмятания", заяви пред БНТ Горанов. Той определи като недалновидна забраната на Цветан Цветанов да напуска страната, тъй като няма да може да изпълнява задълженията си към Брюксел. "Но когато угасиш тока, не означава, че няма да има светлина. Това е характерна черта на репресивния апарат", коментира Горанов. С бюджета за 2014 г. даваме ясен знак, че е възможен друг тип икономическа политика, каза от своя страна Жельо Бойчев от БСП. „Ако не възстановим икономическия растеж оттук нататък, няма как следващ да се оправи. Едвам оправихме дефицита в НЗОК. В момента предлагаме такъв тип бюджет, който ще стимулира икономическия растеж", заяви той. В тази ситуация на оскъден ресурс, вместо да продължаваме политиката на всеки по малко, се правят няколко публични инвестиционни фонда. Един от тях е за общините. Другият фонд - за образованието, с него искаме да стимулираме връзката на образование с бизнеса. Бойчев отрече, че се следят протестиращите, и че ги репресират.   

Грузия обяви, че продължава пътя си към ЕС за разлика от Украйна


Грузия възнамерява да парафира споразумението за асоциирането си с Европейския съюз следващата седмица въпреки отказа на Украйна от подобно споразумение, заяви днес грузинският президент Гиорги Маргвелашвили, цитиран от "Ройтерс".

"Грузинският народ и грузинският политически спектър са обединени от това, че Грузия трябва да бъде член на европейското семейство", каза той. По думите му грузинците заедно ще преодолеят всички трудности и предизвикателства по пътя към обединението си с...

Шествие по случай 169 години от рождението на кап. Петко Войвода ще се проведе във Варна

На 18 декември 2013 година се навършват 169 години от рождението на Капитан Петко войвода. Шествието се организира за втора поредна година от сдружение Възрожденци Варна. "Ние сме млади, патриотично настроени момчета и момичета, по-известна наша инициатива е Стената на Възрожденците, с ликовете на велики Българи като Васил Левски, Христо Ботев, Капитан Петко, Райна Княгиня, Баба Тонка, Паисий Хилендарски и други.

Силиконовата маман остава в ареста, въпреки високо кръвно и дъщеря шизофреничка

Тъмносин анцуг, черно кожено яке и бели маратонки - така бе доведена пред съда вчера арестуваната в Бургас сводничка Станка Бодурова. Нищо от външния  вид не напомняше, че тя е нахаканата дама, която въртяла бардак в комплекс “Меден рудник” и ветреела пищни телеса в оскъдно облекло пред комшиите.
“Искам домашен арест”, промълви единствено Станка Тъмносин анцуг, черно кожено яке и бели маратонки - така бе доведена пред съда вчера арестуваната в Бургас сводничка Станка Бодурова. Нищо от външния вид не напомняше, че тя е нахаканата дама, която въртяла бардак в комплекс “Меден рудник” и ветреела пищни телеса в оскъдно облекло пред комшиите. “Искам домашен арест”, промълви единствено Станка

Запорираха 32 имота на Мишо Бирата

“България лизинг” ЕАД е възбранила чрез частен съдебен изпълнител 32 имота на покойните Михаил и Ева Михови в Русе заради необслужени задължения. Сред тях са затвореният хотел “Дунав плаза” до централния площад в крайдунавския град и бившата резиденция на Тодор Живков в Лесопарк “Липник”.
Причината е, че наследникът Пламен Михов като ползвател на “България лизинг” ЕАД е възбранила чрез частен съдебен изпълнител 32 имота на покойните Михаил и Ева Михови в Русе заради необслужени задължения. Сред тях са затвореният хотел “Дунав плаза” до централния площад в крайдунавския град и бившата резиденция на Тодор Живков в Лесопарк “Липник”. Причината е, че наследникът Пламен Михов като ползвател на

Главният секретар на ДАНС е подал оставка

/КРОСС/ Главният секретар на ДАНС Младен Георгиев е подал принудително оставка. Кандидатурата му за поста бе издигната по време на управлението на ГЕРБ. Като най-вероятен негов заместник се спряга името на Олег Петков, който в момента заема длъжност на директор в Секретариата. През 1997 г. Младен Георгиев е офицер в Централната служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП, сегашна ГДБОП) и има ключово значение за папката "Буда". Той създава почти всички документи по случая, както и делото за оперативно наблюдение на Бойко Борисов, по това време шеф на охранителна фирма "Ипон", с мотив, че е "оперативно интересно лице". По-рано тази година Георгиев излезе с отворено писмо по въпросния казус „Буда", в което подкрепи версията на Борисов по образуваното по случая дело. По време на управлението на вътрешния министър Богомил Бонев, Георгиев е отстранен от ЦСБОП заради съмнения в корупция, пише afera.bg.

Няма връщане, Емануела се развежда през декември

Емануела нямала търпение да се върне отново към моминството. Още следващия месец това би могло да стане факт, тъй като за средата на декември е насрочено заседанието на бракоразводното й дело.

Западът признал правото на Техеран да обогатява уран?

Шестте световни сили (петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия) са признали на водените в Женева преговори с Иран правото му да обогатява уран. Това съобщават ирански медии, позовавайки се на източник от западната делегация, предаде ИТАР-ТАСС.„Иран и шесторката завършиха дискусиите по въпроса за обогатяването на уран, признавайки правото на Иран в заключителния документ”, е казал дипломатът, цитиран от агенция ИРНА. Сега преговарящите обсъждат въпроса за функционирането на реактора с тежка вода в Арак, допълнил същият изт...

Жертвите в Рига вече са 50, под развалините има още хора

Кранове вдигат части от покрива. Снимка: delfi.lv

„Досега броят на загиналите е 50. Под руините на търговския център “Максима” може да има още около 30 души. Надяваме се някой да е оцелял.”, обяви кметът на латвийската столица Нил Ушаков, цитиран от РИА Новости.

 Сред загиналите в търговския център има и трима спасители. Пострадали са 40 души, много от тях са в тежко състояние. Разчистването на развалините продължава. Властите заявиха, че ще изплатят на семействата на загиналите спасители по 50 000 лата (100 000 долара).

Полицията разследва три версии за страшния инцидент. Първата е свързана с нарушения при проектирането и назора за зданието, втората е некачествено строителство, третата е струпване на строителни материали върху покрива на супермаркета. Както вече разказаха очевидци там се е изграждала зимна градина, за която са започнали да карат пръст, и детска площадка.

Според Държавната пожарно-спасителна служба на Латвия, основният удар при срутването е бил върху касите и сектора за зеленчуци. Площта на срутването е 500 кв. метра. Трагедията в рижкия квартал Золитуда е най-голямата по брой на жертви откакто Латвия обяви независимост от СССР през 1991 г.

В страната е обявен тридневен траур.

Статията "Жертвите в Рига вече са 50, под развалините има още хора" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Двама плувци на европейско


Двама български плувци ще стартират на европейското първенство за мъже и жени на 25-метров басейн в Хернинг. В датския град от 12 до 15 декември ще плуват Нина Рангелова и Мартин Желев.
Изненадва отсъствието от състава на Екатерина Аврамова. Плувкинята, която живее и тренира в Лондон, наскоро навърши 22 години и се похвали в социалните мрежи с г Двама български плувци ще стартират на европейското първенство за мъже и жени на 25-метров басейн в Хернинг. В датския град от 12 до 15 декември ще плуват Нина Рангелова и Мартин Желев. Изненадва отсъствието от състава на Екатерина Аврамова. Плувкинята, която живее и тренира в Лондон, наскоро навърши 22 години и се похвали в социалните мрежи с г

Правят биографичен филм за Дж. Р. Р. Толкин

Животът на създателя на "Властелинът на пръстените" Джон Роналд Руел Толкин ще бъде разказан в нов биографичен филм. Легендарният писател, който създаде популярния фантастичен роман и предисторията му "Хобитът" ще е герой в историческа драма за живота си и за събитията, които са го накарали да напише бестселърите.

Новото начало на Нина (без Зуека)

Казват, че е хубаво да започваш отначало. Особено когато е дошъл краят на нещо много красиво в живота ти и си го преживял драматично. И за актрисата Нина Димитрова дойде началото на нещо ново - пак красиво, зареждащо, вълнуващо.
Точно преди година тя си каза "сбогом" с човека, с когото взаимно осмислиха живота и професията си. Казват, че е хубаво да започваш отначало. Особено когато е дошъл краят на нещо много красиво в живота ти и си го преживял драматично. И за актрисата Нина Димитрова дойде началото на нещо ново - пак красиво, зареждащо, вълнуващо. Точно преди година тя си каза "сбогом" с човека, с когото взаимно осмислиха живота и професията си.

Путин е най-популярният чуждестранен лидер в Сърбия според проучване


Русия в момента е убедително най-доминиращата политическа ориентация за мнозинството от сръбските граждани, показва проучване на списание "Нова сръбска политическа мисъл" (НСПМ), цитирано от агенция "Фонет" и БТА.

За "съюз с Русия" са се обявили 67% от анкетираните, с цели 14 процента повече в сравнение с онези, които са избрали влизането на Сърбия в Европейския съюз. Проучването е направено през октомври.

Въпреки че редовните проучвания, които НСПМ прави от 2007 г.,...

Лекар пак прегледа Доган, категоричен е: Той е потиснат

Психиатърът доц. Игнат Петров е посетил лично почетния председател на ДПС Ахмед Доган, за да го прегледа, научи “24 часа”. 
Той е назначен за вещо лице по делото срещу Октай Енимехмедов, който насочи пистолет в главата на Сокола през януари по време на конференцията на партията. Там беше и последната му от 10 месеца насам публична изява. Доган Психиатърът доц. Игнат Петров е посетил лично почетния председател на ДПС Ахмед Доган, за да го прегледа, научи “24 часа”. Той е назначен за вещо лице по делото срещу Октай Енимехмедов, който насочи пистолет в главата на Сокола през януари по време на конференцията на партията. Там беше и последната му от 10 месеца насам публична изява. Доган

Dacia Duster 1,5 dCi: Второ преработено издание (тест драйв)

Макар да имам претенциите да следя автомобилната индустрия, останах потресен от цифрата, в която се е реализирал Duster до момента: 950 000 бройки с емблемите на Dacia и Renault. За три години! Подобен успех е без аналог, а обновеният модел надгражда най-силните качества на досегашния, добавяйки освежена визия, по-силно променен интериор, допълнително оборудване, сериозно намаление на шума в купето, нови двигател и същата ниска цена. Всичко това стъпващо върху откроима визия и 4х4 от Nissan. Старата любов ръжда не хваща. Доказателство за това е аферата между Renault и Dacia, която започва като флирт за една нощ през 60-те години на миналия век, прелъстяване и изоставяне, за да стигнеме до днешната бурна любов. Тя е толкова истинска и дълбока, че за три години Renault е вписал около п...

“Самсунг” осъдена да плати $ 290 млн. на “Епъл” за патенти

Южнокорейската компания “Самсунг” беше осъдена от съд в Калифорния да изплати на американския си конкурент “Епъл” обезщетение от 290 млн. долара за кражба на патенти. Сумата се прибавя към $ 600-те млн., които “Самсунг” бе осъдена да плати на “Епъл” през март. Трети процес е насрочен за идния март по иск на “Епъл” Южнокорейската компания “Самсунг” беше осъдена от съд в Калифорния да изплати на американския си конкурент “Епъл” обезщетение от 290 млн. долара за кражба на патенти. Сумата се прибавя към $ 600-те млн., които “Самсунг” бе осъдена да плати на “Епъл” през март. Трети процес е насрочен за идния март по иск на “Епъл”

Най-ексцентричните европроекти: Гащи ще вдигат потентността на българина

Археологически парк с възстановки на сгради, чиито останки се намират на друго място; ферибот, изграден само от едната страна на реката; туристически атракции, известни само на местните.

Неизброими са успешните опити да се усвоят европейски пари с проекти за атракции, които трябва да привлекат туристи и да създадат поминък на местните жители, но Археологически парк с възстановки на сгради, чиито останки се намират на друго място; ферибот, изграден само от едната страна на реката; туристически атракции, известни само на местните. Неизброими са успешните опити да се усвоят европейски пари с проекти за атракции, които трябва да привлекат туристи и да създадат поминък на местните жители, но

Дете стана жертва на сблъсъци в Египет

/КРОСС/ 10-годишно дете загина по време на сблъсъци между привърженици и противници на сваления египетски президент Мохамед Морси.Детето е било уцелено с куршум в главата от враждуващите помежду си групировки в един от кварталите на столицата Кайро. Наложи се полицията да изстреля гранати със сълзотворен газ, за да потуши напрежението между двете групи. Силите за сигурност са прибегнали до използването на крайни мерки и за разпръскване на сблъсъци в ислямския университет Ал Азхар между студенти привърженици или противници на движението на Морси „Мюсюлмански братя". В оазиса Фаюм, на стотина километра южно от Кайро, полицаите също използваха сълзотворни гранати за разпръскване на шествие на поддръжници на Морси.    

Стойнев: Интересът на САЩ към българската енергетика е огромен

България и САЩ тръгват по нов път на взаимоотношения, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на посещението си в американската компания Уестингхауз AP 1000 в САЩ.
Стойнев отбеляза, че български министър на икономиката за първи път е приет в Съвета за национална сигурност на САЩ за среща икономическите съветници на България и САЩ тръгват по нов път на взаимоотношения, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на посещението си в американската компания Уестингхауз AP 1000 в САЩ. Стойнев отбеляза, че български министър на икономиката за първи път е приет в Съвета за национална сигурност на САЩ за среща икономическите съветници на

България излиза от Евровизия

България няма да участва в Евровизия догодина. БНТ обяви, че се оттегля от песенния конкурс по финансови причини.

Математическата гимназия във Варна обявява "Дни на отворени врати"

От 25 до 29 ноември 2013г. Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ – Варна обявява „Дни на отворените врати“, това съобщи за Радио Варна директорът на гимназията Павлин Петков. Инициативата е свързана с провежданото обществено обсъждане за оптимизация на училищната мрежа в града.

Стойнев: Интересът на американски компании към българската енергетика е огромен

България и САЩ тръгват по нов път на взаимоотношения, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на посещението си в американската компания Уестингхауз AP 1000 в САЩ.
Стойнев отбеляза, че български министър на икономиката за първи път е приет в Съвета за национална сигурност на САЩ за среща икономическите съветници на България и САЩ тръгват по нов път на взаимоотношения, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на посещението си в американската компания Уестингхауз AP 1000 в САЩ. Стойнев отбеляза, че български министър на икономиката за първи път е приет в Съвета за национална сигурност на САЩ за среща икономическите съветници на

8000 вата тонколони, леле-е-е-е!

Днес, 23 ноември, за четвърта поредна година в “Гранд хотел София” се открива Hi Fi EXPO. Това е най-голямото у нас изложение на суперкачествени уредби за слушане на музика и гледане на домашно кино. Марките на уредбите няма да намерите в магазините за масова битова техника - те са познати на тесен кръг заклети меломани. Днес, 23 ноември, за четвърта поредна година в “Гранд хотел София” се открива Hi Fi EXPO. Това е най-голямото у нас изложение на суперкачествени уредби за слушане на музика и гледане на домашно кино. Марките на уредбите няма да намерите в магазините за масова битова техника - те са познати на тесен кръг заклети меломани.

Исторически връх записаха и Dow Jones, и S&P500 в края на седмицата

Nasdaq пък докосва границата от 4 хил. пункта след оптимистичния край на търговската седмица

    


Уволниха директора на ГДНП и шефа на КАТ

Директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Ангел Антонов е освободен от поста. Шефът на КАТ Богдан Милчев бе уволнен дисциплинарно.

Ердоган: Плащаме 2 милиарда долара за 600 000 бежанци от Сирия

Анкара настоява за по-голяма международна активност при решаване на сирийския проблем.
Това заяви турският премиер Реджеп Ердоган в интервю за ИТАР-ТАСС при посещението си в Русия.
“Турция плаща най-високата цена във връзка със събитията в Сирия”, каза Ердоган. Според него броят на бежанците в страната му е над 600 000 души. Анкара настоява за по-голяма международна активност при решаване на сирийския проблем. Това заяви турският премиер Реджеп Ердоган в интервю за ИТАР-ТАСС при посещението си в Русия. “Турция плаща най-високата цена във връзка със събитията в Сирия”, каза Ердоган. Според него броят на бежанците в страната му е над 600 000 души.

Смениха шефа на „Национална полиция” Ангел Антонов

Директорът на Главна дирекция „Национална полиция” Ангел Антонов е бил освободен от поста си, научи Нова телевизия. Антонов не е уволнен или пенсиониран, а остава в системата, допълва „24 часа”. Кой щ...

Хърватско министерство не позволи специален статут на Вуковар и отмяната на кирилицата


Хърватското министерство на държавната администрация спря днес действието на взетото в началото на месеца решение на градските власти във Вуковар за изхвърляне на сръбския език и кирилицата от официална употреба, предаде сръбската агенция Бета, цитирана от БТА.

На 4 ноември градският съвет на Вуковар промени статута на града, като го обяви за "място на особен пиетет" към жертвите от войната, в който официално могат да се употребяват само хърватски език и латиница.
...

Втори сме в ЕС по ръст на младежката безработица

През 2008 г. 12,7% от икономически активните младежи са били без работа, а през 2012 г. делът им е скочил до 28,9% по данни на Евростат. Това съобщи Томчо Томов от Българската стопанска камара на конференция за младежката безработица, организирана от вестник “24 часа”. По този негативен показател ни изпреварва единствено Испания. Зам.-министърът на През 2008 г. 12,7% от икономически активните младежи са били без работа, а през 2012 г. делът им е скочил до 28,9% по данни на Евростат. Това съобщи Томчо Томов от Българската стопанска камара на конференция за младежката безработица, организирана от вестник “24 часа”. По този негативен показател ни изпреварва единствено Испания. Зам.-министърът на

Шефът на Националната полиция си тръгва

Шефът на Главна дирекция "Национална полиция" главен комисар Ангел Антонов напуска поста.

Новият шампион по шахмат се казва Магнус Карлсен

Норвежецът Магнус Карлсен се превърна в 16-ят световен шампион по шахмат в историята, след като направи реми с Вишванатан Ананд в 10-та партия между двамата и си осигури крайната победа. По този начин 22-годишният гросмайстор поведе с 6,5:3,5 и си осигури титлата две партии преди края на двубоя. Карлсен взима короната на своя опонент и вече е новият световен шампион по шахмат. Ананд изоставаше с 3:6 преди днешната партия и бе притиснат до стената, като трябваше да вземе трите оставащи, за да стигне до равенство. Той се бори докрай с черните фигури, но все пак не успя да надхитри съперника си и двамата си стиснаха ръцете на 65-ия ход, а по този начин Карлсен заслужено взе световната титла в шахмата, пише БГНЕС. 22-годишният норвежец е изиграл 1462 записани партии, от които 954 ...

Грамоти и плакет за АСК „Жико-Моторспорт“

Грамоти заради спечелена шампионска титла в Националния шампионат по раликрос и затворен маршрут-писта за 2013 г. получиха от кмета на Видин трима състезатели от Автомобилен спортен клуб „Жико-Моторспорт“. Радослав Маринов и Пламен Цветанов са призьори по раликрос съответно в клас Х2 /до 1600 куб.см/ и клас Х3 /до 2000 куб.см/, а Ивайло Цветков е шампион по затворен маршрут-писта в клас Х1 /до 1400 куб.см/.   АСК „Жико-Моторспорт“ печели трето отборно място в Националния шампионат. Видинският кмет връчи на председателя на клуба Иван Иванов грам...

Великобритания разрешила на САЩ да шпионират нейни граждани

Великобритания разрешила на тайните служби на Съединените щати да шпионират нейни граждани. С тази информация гръмна британският вестник "Гардиън". Изданието се позовава на изнесени класифицирани документи от бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън.

Сменят шефа на националната полиция

За момента не се съобщава кой ще наследи Ангел Антонов

Роналдо излиза в отпуск

/КРОСС/ Треньорът на Реал Мадрид Карло Анчелоти е решил да даде кратка почивка на звездата на тима Кристиано Роналдо. Футболистът ще се порадва на няколко свободни дни около мачовете за Купата на Краля срещу Олимпик де Ксанти. Първият двубой е на 7 декември, а реваншът е на 18 декември. Близки до треньорът на „белия балет" споделят, че в тези срещи италианецът има намерение да направи доста ротации, като възнамерява да даде почивка на по-натоварените си играчи. Според щаба на мадридчани Роналдо е  натрупал доста умора покрай мачовете за националния отбор на Португалия. Във вторник нападателят отбеляза важен хеттрик срещу Швеция, с което класира страната си на Мондиала в Бразилия през 2014 г.  

Британците ще изхарчат за коледни подаръци 134 млрд. долара

Около 12% от подаръците ще бъдат купени по интернет

    


Алармата в магазина в Рига се задействала няколко пъти преди да се срути таванът му


Няколко сигнала за тревога са прозвучали в търговския център от веригата магазини "Максима" в Рига, в който срутване на част от покрива и на още две стени отне живота по последни данни на поне 49 души, предаде ИТАР-ТАСС.

Сигналите са отекнали преди срутването, но службата за безопасност не е реагирала. Нейни служители си помислили, че алармата се е задействала от заваръчните дейности, извършвани в магазина и не е обявила евакуация на обекта.

В даден момент обаче алармата...

Дете е убито при сблъсъци в Египет

Едно дете бе убито в Суец при сблъсъци между привърженици и противници на сваления на 3 юли от армията египетски президент ислямист Мохамед Морси, предаде АФП. 10-годишното дете било смъртоносно улучено с куршум в главата. То загинало при сблъсъци между опоненти и поддръжници на Морси, които демонстрират почти ежедневно с настояване той да бъде върнат на власт, посочва БТА. Полицията изстреля сълзотворни гранати, за да разпръсне двете групи както в Суец, така и в редица квартали на Кайро. Силите за сигурност прибегнаха до сълзотворен г...

ГЕРБ обмисля конгрес в един ден с БСП

ГЕРБ може да се събере на конгрес в един и същи ден с БСП. Един от вариантите, лансиран от депутати от опозицията, бил висшият форум на партията на Бойко Борисов да бъде на 8 февруари 2014 г., научи "Труд". За същата дата е насрочен конгресът, на който левицата трябва да одобри предизборните послания и листата с кандидати за вота за евродепутати ГЕРБ може да се събере на конгрес в един и същи ден с БСП. Един от вариантите, лансиран от депутати от опозицията, бил висшият форум на партията на Бойко Борисов да бъде на 8 февруари 2014 г., научи "Труд". За същата дата е насрочен конгресът, на който левицата трябва да одобри предизборните послания и листата с кандидати за вота за евродепутати

Шефът на полицията Ангел Антонов е сменен

Шефът на националната полиция Ангел Антонов се разделя с поста си, съобщи "24 часа".
"Той не е уволнен или пенсиониран. Остава в системата", потвърдиха от МВР, но отказаха да посочат кой ще го наследи на поста.
Това ще стане ясно официално в понеделник.
Антонов бе назначен за директор на Главна дирекция "Национална полиция" от бившия вътрешен ми Шефът на националната полиция Ангел Антонов се разделя с поста си, съобщи "24 часа". "Той не е уволнен или пенсиониран. Остава в системата", потвърдиха от МВР, но отказаха да посочат кой ще го наследи на поста. Това ще стане ясно официално в понеделник. Антонов бе назначен за директор на Главна дирекция "Национална полиция" от бившия вътрешен ми

Безплатно обучение за социалното предприемачество ще се проведе във Варна

Поредното обучение с формат „JCI Professional Trainings” ще се проведе на 28-ми ноември във Варна. Тема на събитието, организирано от JCI България, ще бъде „Социалното предприемачество: успешен бизнес модел с ползи за цялото общество“ В момент, когато светът е белязан от икономическа нестабилност, политическа и духовна криза, социалното предприемачество предлага уникален начин за развиване на бизнес, генериращ ползи за цялото общество.

Шефът на полицията Ангел Антонов е бил освободен


Шефът на Главна дирекция "Национална полиция" комисар Ангел Антонов е бил освободен, съобщи БНТ.

Заповедта за уволнението е подписана от министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев и е била връчена на Антонов в рамките на днешния работен ден.

"Информацията ви е вярна", е потвърдил за уволнението си Антонов пред вестник "24 часа". Той е допълнил само, че остава в МВР, и е отказал друг коментар.

По информация на вестник "24 часа" ще стане ясно кой ще го наследи...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване