За расизъм в Гърция - затвор и 20 000 евро глоба

Проектозакон в Гърция предвижда до 3 месеца затвор и глоба от 5000 до 20 000 евро за насаждане на расизъм и ксенофобия, предаде БНР.
Ще бъде наказван всеки, който провокира, насажда или насърчава действия на насилие или омраза срещу лица или групи от лица от друг етнически произход, раса и цвят на кожата, излагащи на опасност обществения ред. Проектозакон в Гърция предвижда до 3 месеца затвор и глоба от 5000 до 20 000 евро за насаждане на расизъм и ксенофобия, предаде БНР. Ще бъде наказван всеки, който провокира, насажда или насърчава действия на насилие или омраза срещу лица или групи от лица от друг етнически произход, раса и цвят на кожата, излагащи на опасност обществения ред.

Свещеник разкрива престъпления

В изповедите си човек е склонен да разкрива много. Като се започне от прелюбодеянията с жената на съседа и се стигне до убийството му. Но докато в първия случай отчето, което слуша за прегрешенията на вярващия, само ще го порицае, във втория може и да го вкара в затвора. Такива са страничните ефекти на това свещеникът да си пада и детектив и под В изповедите си човек е склонен да разкрива много. Като се започне от прелюбодеянията с жената на съседа и се стигне до убийството му. Но докато в първия случай отчето, което слуша за прегрешенията на вярващия, само ще го порицае, във втория може и да го вкара в затвора. Такива са страничните ефекти на това свещеникът да си пада и детектив и под

Отоме

Само два месеца след световната премиера на най-новата книга на Лора Джо Роуланд – „Дъщерята на шогуна”, българските читатели ще имат възможността да се сдобият с родното издание. 
За седемнайсети пореден път издателство „Труд” ще зарадва почитателите на поредицата „Японски загадки”. „Дъщерята на шогуна” или „Отоме”, както са я нарекли от „Труд Само два месеца след световната премиера на най-новата книга на Лора Джо Роуланд – „Дъщерята на шогуна”, българските читатели ще имат възможността да се сдобият с родното издание. За седемнайсети пореден път издателство „Труд” ще зарадва почитателите на поредицата „Японски загадки”. „Дъщерята на шогуна” или „Отоме”, както са я нарекли от „Труд".

Украйна не пусна Юлия Тимошенко, обръща гръб на ЕС

Украинският парламент не прие вчера нито един от шестте варианта на законопроект, който щеше да позволи на бившия премиер Юлия Тимошенко да замине за лечение в чужбина, съобщиха агенциите. 
Брюксел вече заяви, че без да бъде решен Украинският парламент не прие вчера нито един от шестте варианта на законопроект, който щеше да позволи на бившия премиер Юлия Тимошенко да замине за лечение в чужбина, съобщиха агенциите. Брюксел вече заяви, че без да бъде решен "въпросът за Тимошенко", няма да бъде подписано споразумение за асоцииране на Украйна към ЕС. Очакваше се това да

17-годишен българин рани 8 деца на спирка в Гент

Младежът е управлявал джипа на баща си с висока скорост

Румъния разрешава граждани на ЕС да купуват земя

Румънското правителство одобри предложение гражданите на ЕС да купуват земеделска земя в страната от следващата година, предаде АФП. Законопроектът ще бъде обсъден по спешна процедура в парламента.
При присъединяването си към ЕС през 2007 г. заедно с България Румъния се ангажира да отвори своя пазар на земя за чужденци от 1 януари 2014 г. Румънското правителство одобри предложение гражданите на ЕС да купуват земеделска земя в страната от следващата година, предаде АФП. Законопроектът ще бъде обсъден по спешна процедура в парламента. При присъединяването си към ЕС през 2007 г. заедно с България Румъния се ангажира да отвори своя пазар на земя за чужденци от 1 януари 2014 г.

Чия история е най-вълнуваща?

Сблъсък между гордостта на една опърничава жена, мелодията на влюбеното сърце и сестринската обич и привързаност - това е подготвила за зрителите кампанията “Фамилията решава”. След като тази седмица в надпреварата между отрицателните персонажи победи “злата Ферхунде”, изиграна от Дениз Чакър, следващата седмица битката ще се разрасне и ще Сблъсък между гордостта на една опърничава жена, мелодията на влюбеното сърце и сестринската обич и привързаност - това е подготвила за зрителите кампанията “Фамилията решава”. След като тази седмица в надпреварата между отрицателните персонажи победи “злата Ферхунде”, изиграна от Дениз Чакър, следващата седмица битката ще се разрасне и ще

Проблемът с бежанците може да изхвърли България от ЕС. Обществото е сляпо

Снимка: Иван Атанасов, Сакар нюз

Спомня ли си някой, че Иван Костов като премиер преди 15 години затвори границите на България за косовските бежанци, по време, когато там се водеше война? Отказа на ЕС и НАТО да ги допусне у нас. И това до неотдавна се оценяваше като достойнство на тогавашния премиер.

Европейската комисия преди два дни предупреди България и Гърция, че е незаконно да отблъскват влизащите през границите им бежанци. Миналия петък такова предупреждение отправи Върховният комисар на ООН по бежанците Антонио Гутериш.
Това, което си позволи Костов навремето, сега не може да се случи. Какво следва?
България не е добро място за живеене и за последните 20-ина години 1,5 милиона българи намериха препитание в чужбина, а по-голямата част от тях избраха и нова родина. И без да има война у нас.
Но сега бежанската вълна застрашава

да превърне България в още по-лошо място за живеене

Обезлюдяването у нас се съчетава с все по-силен наплив на емигранти, които страната въобще не е подготвена да посрещне. И засега дори не прави опити да се подготви. Техническото осигуряване на покрив и храна за бежанците не е най-важното.

Проблемът засега лекомислено се обсъжда главно под формата драматично възмущение срещу традиционната тукашна ксенофобия и надигащия се национализъм. Анализатори и коментатори заклеймяват например Расате и доброволните му отряди като фашисти, възмущават се, че БНТ допуснала някакъв фашизоид да говори в „Референдум”. Това е основателно, но други мерки и смислени реакции няма.
Ако така продължава, у нас ще се развихри такъв национализъм и ще излязат такива фашизоидни партии, че не е сигурно дали България ще остане член на ЕС.
Не, не е преувеличено. В села и градчета се надигат протести да не настаняват бежански лагери край едно или друго населено място. Това е само началото. Реакциите в медиите по този въпрос са да обвиняват местните, че имат лошо отношение.

А обществото трябва да се готви за тази промяна. Някой някак трябва да готви хората, че като страна в ЕС ние ще приемаме чужда работна ръка от Африка и Азия. Онези българи, които работят по Испания, Холандия или Великобритания са го видели на място – там е пълно с емигранти от най-бедни държави. Те са навсякъде, към тях дори отношението е по-добро, отколкото към българите там. И в техни ръце са магазини, обслужване, в Лондон дори лекарите и болничния персонал е кажи-речи наполовина емигранти от Индия, арабски държави и др.

Сред бежанците има и африканци, които лесно се различават. Но има и други от арабски произход, за които не може да се познае дали са сирийци. Снимка: Иван Атанасов, Сакар нюз

Някой ще каже – у нас заплащането е толкова ниско, че те няма да се задържат тук. Тяхната цел е Западна Европа.
Да. Но тук ще се задържат най-изпадналите, които са готови на мизерно заплащане. Защото в Африка са работили за 2 долара на ден. И такива ще идват насам все повече. Това е глобалният свят. Вече не сме затворено общество, държава, оградена с телени мрежи. Впрочем, сега започват да строят наново телени мрежи по турската граница, заради стройно организирания бизнес на каналджиите да вкарват нелегално чужденци. С какво може да посрещне България тази вълна?

У нас сега има-няма 10 хил. бежанци, а страната не може да се справи с тях. В бившите казарми край Харманли например живеят към

1200 души, а няма един преводач от арабски

А там има и сомалийци, малийци, афганистанци и др. Полицаите разговарят с тях с жестове. Ами като се съберат у ...

Земетресение край Фукушима - 4.4 по Рихтер

Трусът е регистриран в 04.58 ч местно време

Древните виновни за глобалното затопляне

Глобалното затопляне, свързано с човешката дейност, е започнало преди няколко хиляди години. Тази хипотеза се потвърждава от резултатите от проучване, публикувани в сп. "Сайънс".

Рибери пропуска повторението на финала в Шампионската лига

Кандидатът за Кандидатът за "Златната топка" Франк Рибери няма да може да натрупа още точки в дербито срещу "Борусия" в Дортмунд утре, тъй като ще го пропусне. От "Байерн" обявиха, че заради пукнато ребро французинът няма да играе в повторението на финала в Шампионската лига. "80 процента от сивите си коси получих през тази седмица",

"Ел Би Булгарикум" с нови шефове

Икономическият министър Драгомир Стойнев смени предсрочно ръководството на държавната компания “Ел Би Булгарикум”, показва справка в Търговския регистър. От Съвета на директорите си тръгват Васил Зографов, който и ръководеше дружеството, Дияна Найденова и Николай Андреев. Мандатът на тримата изтичаше на 31 декември т.г. 
На мястото на тримата осво Икономическият министър Драгомир Стойнев смени предсрочно ръководството на държавната компания “Ел Би Булгарикум”, показва справка в Търговския регистър. От Съвета на директорите си тръгват Васил Зографов, който и ръководеше дружеството, Дияна Найденова и Николай Андреев. Мандатът на тримата изтичаше на 31 декември т.г. На мястото на тримата осво

Може ли смартфон от висок клас да струва $300?

В Indiegogo събира финансиране такъв модел с 8-ядрен процесор, 16-мегапикселова камера, 3 GB RAM и стилна външност

Земетресение 4,4 разлюля японската префектура Фукушима

Земетресение с магнитуд 4,4 по скалата на Рихтер разлюля източно от японската префектура Фукушима, където е разположена авариралата АЕЦ "Фукушима- 1", съобщи Националната метеорологична агенция на страната.

Nokia, LG и Sony Mobile с нови таблети през 2014-а

Най-вероятно няма да видим подобни устройства от компании като HTC, Motorola и BlackBerry

Цигански отряди ОМОН ще пазят събратята си от Расате

Председателят на фондация Национален център за развитие на ромите Петко Асенов ще дава отпор на отрядите на Боян Расате. На спешна среща във вторник събранието на фондацията е решило да направи “Организация на малцинствата за отбрана от насилие” (ОМОН). 
“Вече имаме 500 души, които искат да се включат в нашите отряди, за да се защитим от агресия Председателят на фондация Национален център за развитие на ромите Петко Асенов ще дава отпор на отрядите на Боян Расате. На спешна среща във вторник събранието на фондацията е решило да направи “Организация на малцинствата за отбрана от насилие” (ОМОН). “Вече имаме 500 души, които искат да се включат в нашите отряди, за да се защитим от агресия

Филми в Дневник След 5: Игрите на глада: Възпламеняване


Жанр: Драма, Фантастика, Трилър
САЩ / 2013 / 0 минути
Сценарист: Майкъл Арнд, Саймън Буфой
Режисьор: Франсис Лорънс
В ролите: Джош Хътчерсън, Лени Кравиц, Филип Сиймур Хофман, Аманда Плъмър, Лин Коен, Мита Голдинг, Алан Ритчсън, Сам Клафлин, Дженифър Лоурънс, Джена Малоун, Лиъм Хемсуърт, Елизабет Банкс, Уди Харелсън, Доналд Съдърланд, Стенли Тучи, Джефри Райт, Стефани Ли Шлунд, Мария Хауел, Роджар Митчъл, Бруно Гън
"Всяка революция започва от една искра" и първият...

Филми в Дневник След 5: Коварен капан: Част 2


Националност: САЩ
Времетраене: 106 мин
Режисьор: Джеймс Уан
Сценарист: Лий Уанел
Продуценти: Джейсън Блум и Орен Пели
Оператор: Джон Леонети
Музика: Джоузеф Бишара
В ролите: Патрик Уилсън , Роуз Бърн, Барбара Хърши, Лин Шей
Коварен капан: Част 2 ни показва отново семейството, което от няколко поколения се занимава с призраци – баба, родители, малки деца и бебе.

Действието във филм се връща 25 години в миналото, за да разкрие зловещите...

Преглед на печата

Вестник "Посредник" информира читателите си този петък за това: Кой и защо разкопа пешеходната зона на Плевен до Водната каскада Как се върнахме в миналото с българска сватба в Деня на християнското семейство Може ли да остане неизвестен извършителят на кражба от служебна каса в УМБАЛ За оценката на работодателите на възпитаниците на ПГ по туризъм и резултатите им в състезание Какво измислиха и какво показаха малки и млади плевенски предприемачи през седмицата Има ли плевенски играч в идеалната петица на кръга в националната баскетболна лиг...

„Белла България” с отличие за цялостен принос към ХВП бранша

„Белла България” получи почетния диплом на Съюза по хранителна промишленост (СХП) за повишаване конкурентоспособността на българския ХВП бранш чрез създаването на нови и оригинални продукти по време на Десетата юбилейна национална научно-практическа конференция „Хранителната индустрия – перспективи в глобалния свят”, която се провежда днес в София. „Белла България” получи почетния диплом на Съюза по хранителна промишленост (СХП) за повишаване конкурентоспособността на българския ХВП бранш чрез създаването на нови и оригинални продукти по време на Десетата юбилейна национална научно-практическа конференция „Хранителната индустрия – перспективи в глобалния свят”, която се провежда днес в София.

„Белла България” с отличие за цялостен принос към ХВП бранша

„Белла България” получи почетния диплом на Съюза по хранителна промишленост (СХП) за повишаване конкурентоспособността на българския ХВП бранш чрез създаването на нови и оригинални продукти по време на Десетата юбилейна национална научно-практическа конференция „Хранителната индустрия – перспективи в глобалния свят”, която се провежда днес в София. „Белла България” получи почетния диплом на Съюза по хранителна промишленост (СХП) за повишаване конкурентоспособността на българския ХВП бранш чрез създаването на нови и оригинални продукти по време на Десетата юбилейна национална научно-практическа конференция „Хранителната индустрия – перспективи в глобалния свят”, която се провежда днес в София.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване