Общините решават за старите нелегални строежи

Общините ще решават за узаконяване на незаконни строежи, извършени до 25 юли 2003 г. Това съобщиха от Министерството на инвестиционното проектиране (МИП).

Кипър облекчи някои ограничения върху разплащателните сметки


Кипърското правителство разхлаби някои от ограниченията си при банковите разплащателни (текущи) сметки, макар че по-голямата част от контрола върху паричните потоци остава в сила, предаде "Асошиейтед прес".

Според новата заповед на министерството на финансите на физическите и юридическите лица се разрешава да откриват разплащателни сметки за обслужване на взети кредити. Тези сметки могат да се попълват от налични, също и от финансови преводи от други банки на страната или в чужбина в...

Украйна призна: Русия ни спря за ЕС

Русия е заплашила да спре вноса от региони на Украйна, ако тя подпише споразумението за асоцииране с ЕС.
Това предаде АФП, като цитира Йовита Нялюпшене - съветничка на литовската президентка Далия Грибаускайте. В момента Литва е председател на ЕС, а за 28 и 29 ноември във Вилнюс е насрочена срещата Източно партньорство. Русия е заплашила да спре вноса от региони на Украйна, ако тя подпише споразумението за асоцииране с ЕС. Това предаде АФП, като цитира Йовита Нялюпшене - съветничка на литовската президентка Далия Грибаускайте. В момента Литва е председател на ЕС, а за 28 и 29 ноември във Вилнюс е насрочена срещата Източно партньорство.

Смениха шефа на националната полиция

/КРОСС/ Шефът на националната полиция Ангел Антонов се разделя с поста си. "Той не е уволнен или пенсиониран. Остава в системата", потвърдиха от МВР, но отказаха да съобщят кой ще го наследи на поста. Това ще стане ясно официално в понеделник. Антонов бе назначен за директор на Главна дирекция "Национална полиция" от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов през юни м.г, пише 24 "часа".  Преди това той оглавяваше Криминална полиция. Информацията ви е вярна, потвърди за уволнението си Антонов. Той допълни само, че остава в МВР, и отказа друг коментар.

Създателят на интернет предупреди, че бъдещето на мрежата е застрашено

Тим Бърнърс Лий посочи като проблем цензурата и следенето

    


Сменят шефа на полицията Ангел Антонов

Шефът на националната полиция Ангел Антонов се разделя с поста си. Той не е уволнен или пенсиониран. Остава в системата, потвърдиха от МВР, но отказаха да съобщят кой ще го наследи на поста, съобщава "24 часа".

40 от ГЕРБ преминаха към БАСТА в Стара Загора

/КРОСС/ Първият офис на ПП БАСТА в Стара Загора беше открит в присъствието на членовете на ръководните органи и десетки симпатизанти на партията, съобщиха от пресцентъра на партията.„Повече от 400 старозагорци вече са в редиците на БАСТА, а от тях поне 10% са били членове на ГЕРБ преди това", каза Недялко Недялков, член на Съвета на ветераните на партията. Според него, това, което привлича хората към БАСТА е че идеята и структурата й е да бъде партия на хората, без лидер, в която има двустепенен модел на управление, а решенията се взимат отдолу нагоре. Мирослав Найденов от Съвета на ветераните на БАСТА заяви, че до края на януари партията ще открие офиси и в останалите областни градове. След Стара Загора са Хасково, Монтана, Враца, Габрово, Пловдив, Благоевград и Етрополе. „В последните дни често ни питат, къде се загуби БАСТА. БАСТА не се е загубила, бързаме и усилено работим, за да направим своите структури, защото не искаме да останем изненадани, ако изборите през месец май се окажат 2 в 1. От друга страна не искаме да организираме партийни мероприятия, без да е излязла съдебната регистрация на БАСТА, както е по закон", допълни Найденов. „Само преди няколко дни внесохме в съда всички необходими документи за регистрация на ПП БАСТА. При минимално изискване 2500, сме внесли 4625 членове, с които ще се регистрираме. От тях 1625 са учредители", заяви Мария Кунина, секретар на Управителния съвет на БАСТА

Пашата, Каратиста и Бърборкото все така контролират нещата, казва Григор Здравков

Групи от протестиращи получават пари от „Димитър Стефанов - Каратиста, Михаил Светозаров - Бърборкото и Румен Николов - Пашата”. Тези групи се инфилтрират в продължаващите повече от 160 дни протести срещу правителството, твърди председателят на „Българска легия Антимафия” Григор Здравков. В „Лице в лице” на bTV Здравков заяви, че Каратиста, Бърборкото и Пашата са тези, които са дали парите за подслушванията, изкарвани на бял свят от Сергей Станишев. Това е продължение на т.нар. частно ГДБОП, в което са замесени и председателят на ПЕС Сергей Станишев, хората на Меглена Кунева, Касим Дал, ДПС, заяви Здравков. Сигналът на „Легия Антимафия” за послушваните 850 телефонни номера по времето на ГЕРБ вече е в Комисията за борба с корупцията на Волен...

Безработните мъже остаряват по-бързо

Ранното състаряване се влияе от много фактори, включително липсата на работа.

Полицията блокира музей в Македония

/КРОСС/ Полиция блокира Музея на Македония в Скопие, предаде македонското електронно издание "Нова ТВ". Блокирани са всички изходи, спрени са всички дейности, които се извършват. Блокдата е започнала в края на работния ден. Единственото съобщение, което македонската полиця е направила до момента, е, че в ход е проверка на автентичността на преброяването на античните предмети и артефакти от районите на Стоби, и Исар, Марвинци. Списъкът е направен при обявяване на кражбата на музейни експонати преди един месец. Според МВР, повече от 166 предмета се водят за изчезнали от хранилището на музея. Първоначалната информация е била за 60 изчезнали предмета от античния и римския период.

Смениха шефа на полицията Ангел Антонов

Шефът на националната полиция Ангел Антонов се разделя с поста си, научи Шефът на националната полиция Ангел Антонов се разделя с поста си, научи "24 часа". "Той не е уволнен или пенсиониран. Остава в системата", потвърдиха от МВР, но отказаха да съобщят кой ще го наследи на поста. Това ще стане ясно официално в понеделник. Антонов бе назначен за директор на Главна дирекция "Национална полиция" от бившия вътрешен...

Най-много катастрофи във Варна през тази година са регистрирани по бул. „Цар Освободител”

Най-много катастрофи във Варна през тази година са регистрирани по бул. „Цар Освободител”. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от КАТ. От началото на 2013 г. по този булевард са регистрирани 289 катастрофи, с 57 ранени и нито един загинал.

Лео ди Каприо дари $ 3 млн за непалските тигри

Актьорът Леонардо ди Каприо дари 3 млн долара за запазване и увеличаване популацията на тигрите в Непал, предаде АФП.

Легия Антимафия: Каратиста и Пашата купували стачките в София

Каратиста Бърборкото и Пашата купуват стачките в София. Те обезпечаваха и нерегламентираните наблюдения върху лидера на БСП Сергей Станишев.

Температурни рекорди: 21 градуса днес в Благоевград, 19,7 в Сандански

Днес са регистрирани са два температурни рекорда, съобщиха за Фокус от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. 

В Сандански са измерени 19,7 градуса, като предишният температурен рекорд е бил през 1990 година - 19,2 градуса. 

В Благоевград са измерени 21 градуса, като предишният - 18,4 градуса е регистриран през 2009 Днес са регистрирани са два температурни рекорда, съобщиха за Фокус от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. В Сандански са измерени 19,7 градуса, като предишният температурен рекорд е бил през 1990 година - 19,2 градуса. В Благоевград са измерени 21 градуса, като предишният - 18,4 градуса е регистриран през 2009

Асът на "Кубан" Ивелин Попов: Готови сме първи да спечелим 3 т. в Перм

Знам, че през това първенство все още никой отбор не е успял да победи Знам, че през това първенство все още никой отбор не е успял да победи "Амкар" в Перм. Ние обаче сме готови да го направим и смятам, че ни е по силите. Треньорът ни Виктор Гончаренко хвърли доста усилия, за да подготви предстоящия мач. Постарахме се доста и вярвам, че на терена ще се представим както трябва. Това обяви в навечерието на

Станишев: Липсата на диалог е проблемът на обществото

Някои хора казват "Оставка и друго не желаем да говорим", но това е равносилно на насаждане на нетърпимост към различното мнение и гледна точка, заяви лидерът на БСП

До 50% по-скъпи жилища, ако се строи по евростандарти?

Тъй като разходът за материал - бетон и армировка, ще бъде от 50 до 100% повече

Стойнев предлага преговори с Westinghouse за нов блок в Козлодуй

Интерес към проекта е проявила и турската държавна Eximbank, обясни енергийният министър

    


ЕС отпусна на Турция помощ от 236 милиона евро в подкрепа на реформите


Европейският съюз отпусна на Турция помощ в размер на 236 милиона евро в подкрепа на реформите в областта на правосъдието, основните права, миграцията, контрола на границите, енергетиката, околната среда, климатичните промени, социалното развитие и селското стопанство, съобщи Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Помощта за страната е от предприсъединителните фондове. Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле заяви, че през изминалите седмици са настъпили положителни развития в...

Оставаш без работа – старееш по-бързо

Това се отнася само за мъжете, установиха британски учени

    


Посолството на Сирия обяви, че държавата е готова да прибере сирийските бежанци от България

Посолството на Сирия потвърди, че страната има готовност да прибере сирийските граждани, които се намират на територията на България. От дипломатическото представителство не уточняват дали гражданите със сирийски произход, които биха транспортирали обратно в страната си, трябва да отговарят на някакви условия, за да бъдат върнати обратно в Сирия.

Министерството на инвестициите даде одобрение за първите два проекта

Половин година след своето създаване Министерството на инвестиционното проектиране (МИП) одобри първите два инвестиционни проекта.
МИП е издало разрешения за строеж по инвестиционните проекти на общините Несебър и Стамболийски, които са на обща стойност над 52 милиона лева.
Те са съфинансирани от Оперативна Програма "Околна Среда" 2007-2013 г Половин година след своето създаване Министерството на инвестиционното проектиране (МИП) одобри първите два инвестиционни проекта. МИП е издало разрешения за строеж по инвестиционните проекти на общините Несебър и Стамболийски, които са на обща стойност над 52 милиона лева. Те са съфинансирани от Оперативна Програма "Околна Среда" 2007-2013 г

Руска ракета прати в орбита три европейски научни спътника

Руската ракета-носител „Рокот”, излетяла от космодрума в Плесецк, изведе в орбита три европейски космически апарата, съобщи говорителят на руското министерство на отбраната полк. Дмитрий Зенин, цитиран от Интерфакс.
„Космическите апарати успешно се отделиха от ускорителния блок „Бриз-КМ” и са изведени в целева орбита. В най-скоро време научните Руската ракета-носител „Рокот”, излетяла от космодрума в Плесецк, изведе в орбита три европейски космически апарата, съобщи говорителят на руското министерство на отбраната полк. Дмитрий Зенин, цитиран от Интерфакс. „Космическите апарати успешно се отделиха от ускорителния блок „Бриз-КМ” и са изведени в целева орбита. В най-скоро време научните

Кирсан Илюмжинов общува с Ванга

"Говорих с Ванга вчера. Общувам с нея чрез портрета  и вещите, които ми е подарявала през годините". Това каза новият собственик на "Петрол" и бивш президент на Калмикия Кирсан Илюмжинов в предаването "Лице в лице" по bTV. 
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева
През юли 1996 г. Илюмжинов посетил пророчицата за в "Говорих с Ванга вчера. Общувам с нея чрез портрета и вещите, които ми е подарявала през годините". Това каза новият собственик на "Петрол" и бивш президент на Калмикия Кирсан Илюмжинов в предаването "Лице в лице" по bTV. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева През юли 1996 г. Илюмжинов посетил пророчицата за в

7 блок на АЕЦ ”Козлодуй” с американски реактор?

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев разгледа най-новия реактор на АР-1000 на компанията "Уестингхаус", който е известен с изключителните си мерки за сигурност, съобщи bTV.

Вял протест в 162-рия ден пред парламента

Малка група протестиращи и днес се събраха пред Народното събрание, за да искат оставката на кабинета Орешарски. Движението в района не е затворено, полицейското присъствие е нормално. Тази вечер демонстрантите организираха импровизиран концерт, на които по думите на организаторите, всеки има възможност да изрази своя талант. На импровизираната сцена върху паметника на Цар Освободител се качват предимно млади български рапъри със свои авторски парчета. От време на време се чуват свирки и скандирания. На 23 октомври студенти окупираха най-голяма...

Най-честите причини за раздяла

Парите почти винаги са основният проблем

    


Григор Здравков: Каратиста Бърборкото и Пашата купуват стачките в София

/КРОСС/ Каратиста Бърборкото и Пашата купуват стачките в София, заяви председателят на гражданско движение "Българска легия "Антимафия", Григор Здравков.  "Те обезпечаваха нерегламентираните наблюдения и върху лидера на БСП Сергей Станишев". Този сигнал бе подаден в парламентарната комисия и после изчезна. В петък пак се намери и връчи в комисията на Волен Седеров. Каратиста и Пашата обезпечават неистинските протестиращи. Как - с пари", каза още Здравков. Това е продължение на т.нар. частно ГДБОП, в което са замесени и председателят на ПЕС Сергей Станишев, хората на Меглена Кунева, Касим Дал, ДПС , посочи пред bTV Здравков. "Ние от по-рано сме сигнализирали за нерегламентирани подслушвания", добави той. 850 нерегламентирани подслушвания на номера... - за това някой трябва да носи отговорност, добави Здравков.Който и преди е контролирал, той и сега контролира каналите за цигари без бандерол и наркотици. Това са смесени групи от престъпния свят и представители на МВР.Именно от каналите за цигари идват парите за неистинските протестиращи, смята председател на гражданското движение "Българска легия Антимафия".

Кирсан Илюмжинов: Говорих с Ванга вчера

"Говорих с Ванга вчера. Общувам с нея чрез портрета и вещите, които ми е подарявала през годините". Това каза новият собственик на "Петрол" и бивш президент на Калмикия Кирсан Илюмжинов в предаването "Лице в лице" по bTV. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева През юли 1996 г. Илюмжинов посетил пророчицата за в

„Протестиращият човек” сред номинациите на Дарик за „Политик и събитие на 2013 година”

„Протестиращият човек" и четирима политици са сред номинациите на Дарик за "Политик и събитие на 2013 година", това са - президентът Росен Плевнелиев, премиерът Пламен Орешарски, еврокомисарят Кристалина Георгиева и избраната за втори мандат за директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Гласуването започва на 23 ноември, а кой е Политикът на 2013-та, по традиция, ще бъде обявено в ефира на Дарик и предаването „Годината" на 21 декември. Събитията, които събраха най-голям брой номинации, са протестите, които белязаха 2013-та; покушението срещу Ахмед Доган;...

Задържаха варненец с 44 стръка марихуана

На 21 ноември, при провеждането на специализирана полицейска операция в частен имот в с. Калиманци, общ. Суворово, са намерени и иззети 44 стръка свежа растителна маса, установена като марихуана. След проведени оперативно-издирвателни дейности е установен извършителят – Я.

Бил Гейтс дава милиони за кондома на бъдещето

Презервативът на бъдещето може да е от телешки жили или кожа на риба. Може да “запаметява” форма и да се адаптира за конкретен мъж. А може и да е с дръжчици, за да се поставя само с едно дръпване, пише в. “Ню Йорк таймс.”
812 идеи за подобряване на това средство за безопасен секс участваха в конкурс на фондацията “Бил и Мелинда Гейтс”. Презервативът на бъдещето може да е от телешки жили или кожа на риба. Може да “запаметява” форма и да се адаптира за конкретен мъж. А може и да е с дръжчици, за да се поставя само с едно дръпване, пише в. “Ню Йорк таймс.” 812 идеи за подобряване на това средство за безопасен секс участваха в конкурс на фондацията “Бил и Мелинда Гейтс”.

София планира 230 млн. лв. повече харчове догодина

Догодина Столичната община смята да изхарчи с 230 млн. лв. повече спрямо тази година като ръстът на разходите ще е за сметка на заеми и пари от еврофондовете, а средстава ще отидат за изпълнението на мащабна строителна програма. Не се планира промяна в размерите на местните данъци и на такса смет, но се очаква ръст на постъплението от данъка върху недвижимите имоти.   Това предвижда проектът за бюджет' 2014 на София, който бе представен пред журналисти в петък от кмета на града Йорданка Фанкъдова и заместникът й, отговарящ за финансите, Дончо Барбалов. Следващата седмица предстои публичното му обсъждане и евентуално приемане в средата на декември от Столичния общински съвет.   Финансовата рамка на София за 2014 г. е 1 милиард 421 милиона и 340 хиляди лева.   От тях най-много 700 млн. лв. ще отидат за подобряване на градската среда в столицата, като 67 на сто от средствата за капиталови разходи ще са от европейските фондове. По думите на кмета общо парите за строителната програма са с над 30 на сто повече от средствата.   След като 2013 г. е била година на усилено проектиране, догодина ще се залага на изпълнението на напълно подготвени за финансиране проекти и направени тръжни и отчуждителни процедури.   По думите на Фандъкова за първи път през последните години метрото няма да бъде единственият голям обект, който ще се изпълнява, а ще има и строеж на 75 км нова канализация, както и мащабна програма за реконструкция, изграждане и разширение на улици и булеварди и ремонт на вътрешни квартални улици.   Ще се обновяват пътища в почти всички части на града - изграждане на ул. "Обиколна" в ж. к. "Дружба", реконструкция на "Опълченска", разширение на бул. "Тодор Каблешков", основни ремонти по бул. "Ботевградско шосе", бул. "Цариградско шосе", рехабилитация на бул. "Сливница", рехабилитация на бул. "Никола Мушанов в ж. к. "Овча купел", посочи кметът. Пари са планирани за строеж на детски градини, обновяване на зелените площи в кварталите, както и на паркове и градини.   Барбалов обяви, че за догодина Столичната община ще задели повече пари и за образование и култура, но точният им размер още не бил определен.   Общината планира са подплати бюджета с 953 млн.лв. собствени приходи, чиято тенденция била да нараства, каза още зам.-финансовият кмет. В сумата обаче влизат и трансферите от държавния бюджет, които тази година ще се 293 млн. лв. и бележат малък ръст.   Предвижда се кметството са събере от такси 227 млн. лв, запазвайки нивата от предходни години, от данъци в общинската хазна ще влязат 240 млн. лв., а неданъчните приходи се очаква да са 288.4 млн. лв. Барбалов прогнозира ръст на постъпленията от данъка върху недвижимите имоти.   Запазва се размерът на разходите, планирани за градския транспорт, на същото ниво са средствата за почистване и обработване на отпадъци, информира заместник-кметът по финанси. Заемите, които общината планира да вземе, са 118 млн. лв., основно по проекта за строителството на завода за механично и биологично третиране на отпадъци, както и за проекта за строителство и рехабилитация на пътната мрежа, посочи Барбалов.   По думите му от приватизация се чакат около 7 млн. лв.

Станишев каза "да" на Сидеров за АЕЦ "Белене"

Лидерът на БСП Сергей Станишев каза "да" на инициативата на Волен Сидеров, който внесе предложение в парламента за строеж на АЕЦ "Белене".

Двойно по-нисък данък за автомобилите с катализатор

/КРОСС/ Нови облекчения за по-новите и по-екологични автомобили, предвиждат промени в Закона за местните данъци и такси. С приетите поправки собствениците на автомобили с катализатор ще плащат само половин данък от догодина. Най-чувствително е намалението за колите по стандарт Евро 5 и Евро 6. Хората с по-стари коли трябва да изчакат местните власти да решат между 20 и 40% отстъпка. И в София, и в Пловдив все още няма яснота какво ще е облекчението. „Сега собствениците на автомобилите с катализатор ползват 50% отстъпка от данъка, а максималната отстъпка, която е разрешена по закон, е 40%. Така че със сигурност те ще имат поне 10% увеличение. А дали ще е по-голямо е въпрос на анализ", казва пред bTV Дончо Барбалов. „Надяваме се, че при нас в община Пловдив няма да има промяна в данъците тази година и евентуално да се запази максимално предвиденият от закона размер на облекчението - 40%, коментира Цвета Попова, директор Териториална данъчна дирекция-Пловдив. От промяната ще бъдат засегнати 55 000 пловдивчани, които имат коли с катализатор. Сред тях е и Петър, който тъкмо плаща данъка на 14-годишния си автомобил с 50 на сто отстъпка.„Значи фактически ще ми се увеличи данъкът, ми такава ни е оправията, какво да ви кажа... Всичко се увеличава, заплатите си стоят на едно и също ниво", казва Петър Шиков.От над 6 хиляди регистрирани автомобила в Мездра, половината са от по-старите и чакат решението на общината

Източили 6 т солна киселина от "Полимери"-Девня

От територията на завода е източен държавен резерв от 6 тона солна киселина. Замърсено е Варненското езеро. Институциите бездействат, се посочва в сигнал на редакционната ни поща.

Андрей Жеков бил готов да се върне в националния отбор по волейбол


Андрей Жеков е изразил готовност да играе за България на световната квалификация по волейбол, ако получи повиквателна от треньора Камило Плачи, съобщи сайтът на федерацията. 

Дългогодишният разпределител на националния тим се срещна с президента на БФВ Данчо Лазаров в Констанца.

Двамата са обсъдили ситуацията около Жеков, който поднови състезателната си кариера след едногодишна пауза. Разпределителят се оттегли по същото време, когато и Матей Казийски отказа да играе за...

21 градуса измериха в Благоевград, с температурен рекорд и Сандански

Днес са регистрирани са два температурни рекорда, съобщиха за Фокус от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. 

В Сандански са измерени 19,7 градуса, като предишният температурен рекорд е бил през 1990 година - 19,2 градуса. 

В Благоевград са измерени 21 градуса, като предишният - 18,4 градуса е регистриран през 2009 Днес са регистрирани са два температурни рекорда, съобщиха за Фокус от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. В Сандански са измерени 19,7 градуса, като предишният температурен рекорд е бил през 1990 година - 19,2 градуса. В Благоевград са измерени 21 градуса, като предишният - 18,4 градуса е регистриран през 2009

Съдбата на паметника на Съветската армия ще се решава с анонимен конкурс

Съдбата на паметника на Съветската армия в София ще се реши с анонимен конкурс. Плановете са той да бъде обявен през февруари, съобщи главният архитект на София Петър Диков.   Премията за първо място в конкурса е 25 000 лв., за второ - 10 000 лв., а за трето - 5000 лв.   В понеделник се проведе обществено обсъждане какво да бъде заданието за конкурса, в което участваха около петдесетина архитекти, инженери, проектанти, социолози, журналисти и граждани. След тричасови дебати те стигнаха до идеята за провеждането на анонимен международен конкурс за нова визия на пространството около паметника на Съветската армия.   "Изключително доволен съм от обсъждането за паметника. Направиха се много разумни предложения, които ще бъдат нанесени в програмата, която ще внесем в общинския съвет за да се обяви конкурс", каза Диков.   Друго предложение от общественото обсъждане беше да се запише, че участниците в конкурса ще имат право на свобода как да изглежда пространството. В проектите паметникът може да съществува или да го няма, като това ще реши всеки участник.   "По-добре е да работим с аргументите на творческите идеи, а не силата на политическите идеи да бъдат аргументи. Накрая решението ще бъде политическо, но нека да дадем творческите идеи на тези, които ще вземат решението", призова Диков.   По думите му на обсъждането за съдбата на паметника на Съветската армия е имало две крайни решения – само премахване и нищо друго или само оставане и нищо друго. "Нека да видим какво предлагат архитекти, дизайнери, инженери, ландшафтни архитекти. Може да се окаже, че има интересни идеи, които да оборят част от политическите аргументи", каза Диков.   По време на публичното обсъждане от инициатива за демонтиране на паметника, начело с журналиста Иво Инджев, обявиха, че монументът трябва да бъде преместен на "скромно място". Според арх. Момчил Христов градинката се използвала предимно от майки с деца и млади хора, но дори нямало пейки, а паметникът не правел сянка. "Ясно е, че там трябва да се виждат и хората с ордените, но това е паметник на лъжата", коментираха други.   "Мамят ни. Като конкурса за метростанцията. Ако само ще сменят пейки, плочки и кошчета, защо им е конкурс", гневяха се трети.   Арх. Димитър Димитров се обяви за запазване на паметника. Според Борис Мисирков монументът бил сред големите забележителности на града, които привличат туристи. Дали да остане или не, не било най-важната тема на деня.   Архитекти поискаха от методиката за оценяване да бъдат премахнати 30 точки, които се дават за "доразвитие на парковата среда с респект към автентичните следи от всички исторически пластове", което поощрявало проектите, запазващи паметника. Диков обеща, за да няма съмнения за манипулация, да промени това условие.   Паметникът на Съветската армия е изграден през 1953 г. Заедно с оформянето на градината е струвал близо 3.6 млн. лв. по тогавашната стойност на лева. Според историческата справка към конкурсната документация най-вероятно сумата, преизчислена към сегашната икономическа ситуация е около 20 млн. лв.   Паметникът на Съветската армия редовно осъмва изписан с графити и изрисуван с различни бои. За последно беше оцветен в розово през август, когато се навършиха 45 г. от участието на българските войски в окупацията на Прага през 1968 г..

Руска ракета изведе в орбита три европейски научни спътника

Руската ракета-носител „Рокот”, излетяла от космодрума в Плесецк, изведе в орбита три европейски космически апарата, съобщи говорителят на руското министерство на отбраната полк. Дмитрий Зенин, цитиран от Интерфакс.
„Космическите апарати успешно се отделиха от ускорителния блок „Бриз-КМ” и са изведени в целева орбита. В най-скоро време научните Руската ракета-носител „Рокот”, излетяла от космодрума в Плесецк, изведе в орбита три европейски космически апарата, съобщи говорителят на руското министерство на отбраната полк. Дмитрий Зенин, цитиран от Интерфакс. „Космическите апарати успешно се отделиха от ускорителния блок „Бриз-КМ” и са изведени в целева орбита. В най-скоро време научните

Отказът на Украйна за асоцииране с ЕС - коментари в световните медии

Решението на Украйна да прекрати процеса на асоцииране към ЕС и да се обърне към Русия е водеща тема за анализи и коментари в западните издания. Анализатори смятат, че ходът на Киев може да се тълкува като тежък удар за Съюза и победа за руския президент Владимир Путин, който иска да види бившата съветска република в доминирания от Русия Митнически съюз.

Брюксел дава 236 млн. евро на Турция за ключови реформи

Помощта от 236 млн. евро, които ЕС отпуска на Турция, ще позволят на южните ни съседи да насърчат социалния диалог като цяло и на пазара на труда и ще помогнат на турската енергетика. Това заяви европейският комисар по въпросите на разширяването Щефан Фюле, предаде Стандарт Нюз. В съобщение на Европейската комисия за отпускането на финансовата помощ се отбелязва още, че тя ще подпомогне усилията за създаване на независима, безпристрастна и ефективна съдебна система, за контрол на миграцията, околната среда и селското стопанство. Брюксел обръща внимание, че въпросът за управлението на границите е много важен от гледна точка на усилията за реформи и подчертава специално необходимостта от предприемане на мерки, които ще гарантират по-ефективно управление на западната границ...

Над 40 гербери минали към БАСТА в Ст. Загора

Хората били привлечени към БАСТА, защото била партия на хората, без лидер

Министерството на инвестициите одобри първите два проекта

Половин година след своето създаване Министерството на инвестиционното проектиране (МИП) одобри първите два инвестиционни проекта.
МИП е издало разрешения за строеж по инвестиционните проекти на общините Несебър и Стамболийски, които са на обща стойност над 52 милиона лева.
Те са съфинансирани от Оперативна Програма Половин година след своето създаване Министерството на инвестиционното проектиране (МИП) одобри първите два инвестиционни проекта. МИП е издало разрешения за строеж по инвестиционните проекти на общините Несебър и Стамболийски, които са на обща стойност над 52 милиона лева. Те са съфинансирани от Оперативна Програма "Околна Среда" 2007-2013 г

Каратиста Бърборкото и Пашата купували стачките в София

Каратиста Бърборкото и Пашата купуват стачките в София, заяви пред Би Ти Ви Григор Здравков, председател на гражданското движение "Българска легия Антимафимя".

Те обезпечаваха нерегламентираните наблюдения и върху лидера на БСП Сергей Станишев.

Този сигнал бе подаден в парламентарната комисия и после изчезна. В петък пак се намери и връчи в Каратиста Бърборкото и Пашата купуват стачките в София, заяви пред Би Ти Ви Григор Здравков, председател на гражданското движение "Българска легия Антимафимя". Те обезпечаваха нерегламентираните наблюдения и върху лидера на БСП Сергей Станишев. Този сигнал бе подаден в парламентарната комисия и после изчезна. В петък пак се намери и връчи в

"Българска легия Антимафия": Каратиста Бърборкото и Пашата купуват стачките в София

Каратиста Бърборкото и Пашата купуват стачките в София, заяви пред Би Ти Ви Григор Здравков, председател на гражданското движение Каратиста Бърборкото и Пашата купуват стачките в София, заяви пред Би Ти Ви Григор Здравков, председател на гражданското движение "Българска легия Антимафимя". Те обезпечаваха нерегламентираните наблюдения и върху лидера на БСП Сергей Станишев. Този сигнал бе подаден в парламентарната комисия и после изчезна. В петък пак се намери и връчи в

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване