Чистката в Северна Корея – епизод пореден

Отзован е посланикът на Пхенян в Швеция

    


Pussy Riot: Освободиха ни, за да се подобри имиджа на Русия

/КРОСС/ Надежда Толоконникова, една от освободените членки на руската пънк група "Pussy Riot" заяви, че нейното освобождаване и това на Мария Альокина е било опит да се подобри руския имидж преди олимпийските игри в Сочи, които тя определи като любим личен проект на президента Владимир Путин, съобщи "Ройтерс". Мария Альокина пък обяви, че руската православна църква е изиграла роля за тяхното влизане в затвора през 2012 г., когато изпяха антипутинска "пънк молитва" към Богородица в катедралата "Христос Спасител" в Москва. Двугодишните им присъди щяха да изтекат в началото на март, ако Путин не ги бе амнистирал този месец.  

Човешкото тяло - разкрито и реално

Още от незапомнени времена, едни от най-големите умове на Света са изучавали и описвали човешкото тяло. Мислители като Аристотел и Платон и Хипократ са посветили талантите си на човешкото тяло. 

Към тях, разбира се, трябва да добавим и едни от най-великите артисти на всички времена като Леонардо Да Винчи, Микеланджело и Рембранд. Всички те са Още от незапомнени времена, едни от най-големите умове на Света са изучавали и описвали човешкото тяло. Мислители като Аристотел и Платон и Хипократ са посветили талантите си на човешкото тяло. Към тях, разбира се, трябва да добавим и едни от най-великите артисти на всички времена като Леонардо Да Винчи, Микеланджело и Рембранд. Всички те са

Маджули - най-големият остров в сладководен басейн в света

В най-изолираната част на Индия, в земите между Китай (Тибет) и Мианмар, по поречието на река Брахмапутра, се намира най-големият остров в сладководен басейн в света, наречен с мелодичното име Маджули, пише списание GEO.

Тук рядко идват посетители от чужди земи. Дори индийски туристи не се срещат често. Защитен от водите на могъщата ... В най-изолираната част на Индия, в земите между Китай (Тибет) и Мианмар, по поречието на река Брахмапутра, се намира най-големият остров в сладководен басейн в света, наречен с мелодичното име Маджули, пише списание GEO. Тук рядко идват посетители от чужди земи. Дори индийски туристи не се срещат често. Защитен от водите на могъщата ...

10 години от трагичния атентат в Кербала

Днес се навършват 10 години от трагичния инцидент в Кербала през 2003 г., когато след самоубийствената атака с камион-бомба срещу българската базата загинаха петима български военнослужещи, а други 27 души бяха тежко ранени. На 27 декември 2003-та цистерна се взриви в близост до оградата на базата, където беше българският батальон.

Прогнозата за януари - малко валежи, предимно от дъжд

Най-ниските температури ще бъдат между минус 8 и минус 13 градуса, а най-високите - между 10 и 15 градуса

Китайците избраха най-популярния йероглиф за годината

/КРОСС/ Йероглифът 房 - „дом, къща", стана йероглиф на годината в Китай. Това сочат данните от интернет анкета, цитирана от The Wall Street Journal.По думите на представители от Пекинския университет по лингвистика и култура, интернет потребителите са гласували за думата "дом" на фона на продължаващото вече три години повишаване на цените на жилищата. В съседен Тайван участници в аналогично проучване избраха 假 "фалшив" за йероглиф на годината. По-рано съставителите на Оксфордския речник на английския език избраха selfie за дума на 2013 година.

В мача за европарите: Южна България е с тройно повече пари от Северна

Северна България е получила от еврофондовете три пъти по-малко пари от Южна. Това показват данните за подписаните до момента договори по седемте оперативни програми, които действат от 2007 г.                                                                                                                                 Северна България е получила от еврофондовете три пъти по-малко пари от Южна. Това показват данните за подписаните до момента договори по седемте оперативни програми, които действат от 2007 г.

Капан лови жив дивеч, отстрелват го на гонки богати клиенти

Изграден е капан за улавяне на жив дивеч на територията на Държавно Ловно Стопанство Чепино, съобщават от БГ Лов. Формално законът за лова е спазен, съоръжението е изградено на над километър от съседният ловно стопански район.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Съществуват обаче огромни съмнения, че капанът се Изграден е капан за улавяне на жив дивеч на територията на Държавно Ловно Стопанство Чепино, съобщават от БГ Лов. Формално законът за лова е спазен, съоръжението е изградено на над километър от съседният ловно стопански район. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева Съществуват обаче огромни съмнения, че капанът се

Банда Дядо-Коледовци обраха две бижутерии в Косово и Албания

Крадци, проблечени като Дядо Коледа, извършиха два въоръжени грабежа на магазини за бижута в Албания и Косово, предаде АФП.
Първият обир станал ден преди Коледа в търговския център в Тирана. Бандата била от четирима въоръжени мъже. Откраднато е голямо количество бижута - крадците са напълнили сакове с ценностите.

Полицията е открила по-късно Крадци, проблечени като Дядо Коледа, извършиха два въоръжени грабежа на магазини за бижута в Албания и Косово, предаде АФП. Първият обир станал ден преди Коледа в търговския център в Тирана. Бандата била от четирима въоръжени мъже. Откраднато е голямо количество бижута - крадците са напълнили сакове с ценностите. Полицията е открила по-късно

Дядо-Коледовци обраха две бижутерии в Косово и Албания

Крадци, проблечени като Дядо Коледа, извършиха два въоръжени грабежа на магазини за бижута в Албания и Косово, предаде АФП.
Първият обир станал ден преди Коледа в търговския център в Тирана. Бандата била от четирима въоръжени мъже. Откраднато е голямо количество бижута - крадците са напълнили сакове с ценностите.

Полицията е открила по-късно Крадци, проблечени като Дядо Коледа, извършиха два въоръжени грабежа на магазини за бижута в Албания и Косово, предаде АФП. Първият обир станал ден преди Коледа в търговския център в Тирана. Бандата била от четирима въоръжени мъже. Откраднато е голямо количество бижута - крадците са напълнили сакове с ценностите. Полицията е открила по-късно

Михаил Калашников бе погребан с военни почести

Знаменитият руски оръжейник Михаил Калашников, който почина в понеделник на 95-годишна възраст, бе погребан на военното мемориално гробище край Москва, предаде РИА Новости в петък. Сред отдалите почит на конструктора бяха и президентът на Русия Владимир Путин, който положи червени рози пред ковчега, и министърът на отбраната Сергей Шойгу.   Отдаването на почит пред Калашников продължи два дни. Тленните му останки бяха положени в Ижевск - столица на република Удмуртия, където се намират прочутите оръжейни заводи от концерна "Калашников". През Свято-Михайловския катедрален храм са минали над 60 хиляди души да отдадат последна почит пред тялото на оръжейника.   Ковчегът с Калашников премина по главната алея на мемориалното гробище в Подмосковието на лафет, а погребението се извърши с почетен ескорт и оркестър в присъствието на висши държавни служители.   Мемориалният комплекс в Митишчи край столицата с площ 53 хектара, открит наскоро, е замислен като пантеон за изтъкнати личности, прославили Русия, по-специално военни. Той включва гробище и военен музей, отбелязва АФП.   "В това единствено в света мемориално гробище ще почиват най-добрите наши съотечественици. Михаил Тимофеевич ще е първият от тях", заяви преди церемонията зам.-министърът на отбраната Николай Панков, цитиран от РИА Новости.   До момента там са погребани единствено останките на незнаен воин, убит през Втората световна война.   Михаил Калашников е автор на около 150 модела въоръжения, но е най-известен с автомата АК-47, създаден през 1949 г. и определян от самия оръжейник като неговата гордост. Автоматът, донесъл на своя създател световна слава, е приет на въоръжение в 55 страни и е включен в Книгата на Гинес като най-разпространеното оръжие в света.   Удостоен с множество отличия, Калашников никога не е получавал пари от продажбите на автомата, достигнали според някои данни над 100 милиона екземпляра в повече от 80 държави.  

Forbes: Украйна трябва да вземе пример от България – ЕС не помага

Докато хиляди украинци продължават своите проевропейски протести, си струва да се замислите дали ЕС наистина е в състояние да отговори на очакванията ви, отбелязва Марк Адоманис в публикация в американското списание “Форбс”, цитирано от Стандарт Нюз.

България, смятана за най-бедния и корумпиран член на Европейския съюз, предлага поучителен пример за това какво биха могли да очакват реалистично украинците, ако някога успеят да се интегрират напълно политически и икономически в Европа. Без да звучи грубо, България понастоящем е в пълна бъркотия, пише авторът Марк Адоманис. Миналата зима имаше ожесточени сблъсъци пред парламента, при които десетки бяха ранени, а двама протестиращи се самозапалиха.

Народното недоволство принуди старото правителство да си иде, но новото – крехка коалиция, оглавена от социалистите – се оказа замесено в голям политически скандал веднага след като взе властта. През цялата година протестиращи продължиха да изразяват възмущението си от корупцията и нравствената деградация, както и от застоя в процеса на удовлетворяване на исканията им.

Сега можем само да гадаем кога ще свърши проточилата се политическа криза, пише авторът.
В лицето на България виждаме страна от ЕС, в която бедността е изключително широко разпространена, трудовият пазар – тромав, насилническата ксенофобия расте, а обществената обезвереност и възмущение от корупцията в политиката и обществения живот са все по-силни.

Ясно е, че интегрирането на България в Европейския съюз не е причинило политическите, социалните и икономическите й проблеми. Те се коренят в историята на страната и особено в пагубното влияние на десетилетията на комунистическа диктатура и управление на икономиката. Трябва да е ясно също обаче, че Европа е направила нищожно малко да помогне на България с конкретни решения да се справи с проблемите си, изтъква авторът на материала.

Означава ли това, че Украйна неизбежно ще се превърне в по-голяма версия на България? Не. Украйна е държава с други традиции, с други институции. Предвид резките политически разделения между Изтока и Запада, размерите на корупцията, незавидното й икономическо състояние и липсата на реален консенсус в кръговете, вземащи решения, относно бъдещето на страната и накъде да се движи тя обаче, не е трудно да си представим, че дори да се сближи с ЕС, многобройните й проблеми ще останат, допълва статията./КРОСС/

Новогодишни ваканционни игри в музея "Земята и хората"

Столичният музей "Земята и хората" ще предложи Новогодишни ваканционни игри, съобщиха от музея, предаде БТА. Подходяща, но не задължителна, възраст на участниците е от 1-ви до 4-ти клас. Специалното място за игри ще е Геоложкият кът за деца и възрастни в музея, където входът е 1 лев за дете, а възрастните придружители влизат безплатно. Участието е с препоръчително предварително записване на страницата във Фейсбук на Геоложкия кът за деца и възрастни или на тел. 865-66-39, вътрешен "229". Играта "Как растат кристалите" ще се състои на 2 януари от 11.00 часа. Тя разгадава защо растат пустинните рози, как се оформят красивите пещери, къде и от какво се образуват нежните снежинки и островърхите висулки. Играта "Минералословица", която е предвидена за...

Ледени скулптури оживяха на площада в Брюксел

Международният фестивал на ледените скулптури Ice Magic започна в Брюксел на площада Place des Palais. До 9 януари 2014 година 20 от най-добрите художници от цял свят ще запълнят огромния изложбен павилион с причудливите си творения на лед. Темата на фестивала са герои от анимационни филми и комикси. Работата по експонатите ще въври в реално време - посетителите ще могат да наблюдават на живо как творците пресъздават от 420 тона лед света на „Спайдърмен", „Астерикс", " „Приключенията на Тинтин", "Смърфовете". Освен приказни герои, във фестивала ще могат да се видят и ледени копия на най-забележителните сгради и паметници в Брюксел. Някои от тях ще достигне шест метра височина, съобщава Travel. Посетителите на фестивала ще трябв...

Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето съдържанието на емисията в 14 часа:

- Електроразпределителните дружества не подкрепят предложението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да бъде намалена на нощната тарифа на тока с 10 процента, а на дневната с едно на сто. Те изложиха своите доводи на публично обсъждане, организирано от ДКЕВР.

- Днес се навършват 10...

Къщата на Ревизоро пламна

Огнена стихия се разрази в къщата на бившия директор на Агенция „Митници" Емил Димитров-Ревизоро, която се намира в Караш, община Роман, съобщава konkurent.bg.

Капан лови жив дивеч, отстрелват го на гонки богати клиенти

Изграден е капан за улавяне на жив дивеч на територията на Държавно Ловно Стопанство Чепино, съобщават от БГ Лов. Формално законът за лова е спазен, съоръжението е изградено на над километър от съседният ловно стопански район.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Съществуват обаче огромни съмнения, че капанът се Изграден е капан за улавяне на жив дивеч на територията на Държавно Ловно Стопанство Чепино, съобщават от БГ Лов. Формално законът за лова е спазен, съоръжението е изградено на над километър от съседният ловно стопански район. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева Съществуват обаче огромни съмнения, че капанът се

Отстраниха прокурор, опитал да разследва сина на Ердоган

В различни градове в Турция протестират срещу корупцията

    


Hennessey първи разви 200 мили в час с Corvette C7

След доработката на двигателя той разполага със 703 к.с.

    


"Пуси Райът": Бяхме освободени, за да се подобри руският имидж преди Олимпиадата


Една от двете освободени членки на руската пънк група "Пуси Райът" (Pussy Riot) Надежда Толоконникова заяви в петък, че освобождаването им е било опит да се подобри руския имидж преди олимпийските игри в Сочи, които тя определи като любим личен проект на президента Владимир Путин, предаде "Ройтерс".

По време на пресконференция четири дена след освобождаването им друга членка на групата, Мария Альокина, каза, че руската православна църква е изиграла роля за тяхното влизане в затвора...

Челси е фаворит срещу Ливърпул в битката за върха в Англия

/КРОСС/ Челси е фаворит срещу Ливърпул в битката за върха в Англия - това определи „Еврофутбол" в програмата си за следващите четири дни. Сините от Лондон, които са трети в класирането, са с коефициент от 1.96 за успех, докато гостите - в Топ 4, са с 3.01. Равенството на „Стамфорд бридж" се оценява с 3.06. За двубоя българският букмейкър предлага залози на живо и общо  43 отделни опции за залог. Съботният ден ще предложи на почитателите на футбола и хокея вълнуващи двубои. Ето и някои от най-интересните от тях: Газиантепспор - Бурсаспор Сингъл, „1"- 2.25 „Х"- 2.75 „2"- 2.55 Норич сити - Ман. Юнайтед Сингъл, Live „1"- 5.25 „Х"- 3.38 „2"- 1.46 Астън вила - Суонзи сити Сингъл, Live „1"- 2.48 „Х"- 2.88 „2"- 2.38 Кардиф сити - Съндърланд Сингъл, Live „1"- 2.05 „Х"- 2.90 „2"- 2.95 Каролина Хърикейнс - Питсбърг Пингуинс Сингъл, Live „1"- 2.90 „Х"- 3.54 „2"- 1.75 Неделя ще предложи пълен кръг в Англия, срещи от Купата на Лигата в Португалия и Националната хокейна лига на  САЩ и Канада. Ето и акцентите от тези сблъсъци: Евертън - Саутхямптън Сингъл, Live „1"- 1.66 „Х"- 3.22 „2"- 3

Лихвите по депозитите ще намаляват през 2014 г., гражданите ще търсят алтернативи


През 2014 г. се очаква лихвите по депозитите да продължат да намаляват и част от гражданите да преснасочат спестяванията си към придобиващите все по-голяма популярност взаимни и доброволни пенсионни фондове. Това прогнозира в годишен анализ на депозитите през 2013 г. директор Маркетинг и клиентски сегменти в "Уникредит Булбанк" Екатерина Кирилова. 

Отминаващата година беше белязана от постоянен спад на лихвените проценти по банковите депозити и от данъка върху доходите от лихви по...

Спътник ще прогнозира времето по света

САЩ и Япония ще изстрелят нов метеорологичен спътник, който ще може да прогнозира времето по целия свят, съобщиха от пресслужбата на НАСА. На 28 февруари 2014 ще бъде изстрелян сателитът GPM. Самото изстрелване ще се осъществи от НАСА и Японската авиокосмическа агенция ДЖАКСА.

Джебчии пребиха и ограбиха жена на спирка

Малко след 18 часа снощи в полицията е получен сигнал от жена, която се оплакала, че е пребита от непознати лица, които й отмъкнали чантата. Инцидентът станал на последната спирка на автобус 76 на улица „Тодор Каблешков“ в квартал „Гоце Делчев“ в столицата.

Искат доживотен затвор за изверг, който уби 3-годишно дете, скри го в гардероба и го изхвърли в река Марица

“Хвана го за гушата и започна да му удря главата в стената и в пода.” Така сестрата на 3-годишния Асен Инджев Дияна описва мъчителната смърт на малолетния си брат, причинена от нейния приятел Ирхан Камбур.
На 10 срещу 11 април т.г. след серия побоища и малтретиране той умъртви по особено мъчителен начин детето. За да замаскира “Хвана го за гушата и започна да му удря главата в стената и в пода.” Така сестрата на 3-годишния Асен Инджев Дияна описва мъчителната смърт на малолетния си брат, причинена от нейния приятел Ирхан Камбур. На 10 срещу 11 април т.г. след серия побоища и малтретиране той умъртви по особено мъчителен начин детето. За да замаскира

Стачки блокират текстилната промишленост в Камбоджа

Общонационален протест с искане за по-висока минимална заплата от сегашните около 70 евро на месец парализира текстилния бранш

    


Сухопътните войски ще отдадат почит на загиналите в Кербала

/КРОСС/ Сухопътните войски ще отдадат почит на военнослужещите, загинали при терористичната атака на военна база "Индия" в Кербала, Ирак, съобщи пресцентърът на Министерство на отбраната. За да отдадат почит на жертвите, военнослужещите в гарнизоните от Сухопътните войски и по родните места на загиналите ще почетат с възпоменателни церемонии и едноминутно мълчание паметта им. В Плевен ще бъде открита паметна плоча, а в Карлово ще бъде отслужена панихида в параклиса "Свети Мина". Възпоменателна церемония има и в с. Горно Драглище, община Разлок, както и в Русе, Крумовград, Казанлък, Добрич. Според британския вестник "Индипендънт" недопустим пропуск в защитата на българската база в Кербала е помогнал на атентаторите през 2003 г. да достигнат почти до централната сграда на базата, заради което броят на жертвите е толкова голям. Досега по случая няма развитие, няма открити виновни за пропуски в охраната, няма заловени подбудители за атентата, пише BTVnews.  

Илиян Тодоров с втори мейл: Невинен съм!

Сега той изпрати видеозаписи от вечерта на убийствата

    


EVN против намалението на тока

EVN България внесе в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) възражение срещу проекта за решение за нови цени от 1 януари 2014 г. Проектът предвижда трето поред намаление на цената на електроенергията за последните 10 месеца (от 5 март 2013, от 1 август 2013 и предстоящото от 1 януари 2014 г.). Въпреки че решението е обявено от Регулатора като поредна стъпка към стабилизиране на системата, то на практика води до още по-голямо дебалансиране в енергийния сектор и дискриминация на едни и същи участници в него, съобщиха от компанията. Поредното намаление на цените е отново за сметка главно на последните звена в системата – ЕРП и Крайни снабдители (EVN България Електроразпределение и EVN България Електроснабдяване).

 

С предложените в проекта цени общото увеличение на цените на електроенергията от приватизацията на ЕРП-тата през 2006 г. досега ще бъде 45%: 36,4% са към Национална електрическа компания (НЕК) и производителите на електроенергия, 7,5% – директно към държавния бюджет чрез ДДС, докато увеличението за дружествата на EVN България през тези години e едва 1,1 %.

 

С оглед на това проектът на ДКЕВР повдига следните въпроси:

  • Дали е възможно да се говори за стабилизиране на системата при създаване на следния парадокс:  С новото решение ДКЕВР задължава EVN България да плаща цена за енергия и пренос на НЕК и ЕСО от 107,34 лв. за МВтч., а да я продава на битовите клиенти като нощна енергия за 86,76 лв. за МВтч.

 

  • Дали последните ценови решения целят стабилизиране на цялата система или само на определена компания? Като се има предвид, че делът на ЕРП-тата в общата цена от  тяхната приватизация досега бе силно намален:
  • 2005: ЕРП 22,8%, НЕК и производители 77,2%
  • 2014: ЕРП 16,6%, НЕК и производители 83,4%

 

  • Проектът на ДКЕВР е формулиран на базата на становище на Научно–техническия съюз на енергетиците в България, входирано в ДКЕВР на 18.12.2013 г., което никой никъде не е виждал. Според това „независимо“ становище технологичните разходи на ЕVN България са 8% при реални – 11%. Остава въпросът как и на базата на какви данни е направена тази оценка?

 

  • Защо в трето поред ценово решение се игнорират некомпенсираните разходи на дружествата за изкупуване на енергия от ВЕИ?

 

  • Защо в проекта не са включени предстоящите разходи за балансираща енергия, които ще се поемат от Крайните снабдители?

 

  • Защо ДКЕВР предвижда нов инвестиционен и технологичен одит на ЕРП-тата едва след като Комисията вече обяви проекта на нови цени, когато нормалната практика изисква обратното – цените да се формират на базата на такъв одит?

 

EVN България изразява силната си изненада, че ДКЕВР взема такова тежко решение, без да се консултира с всички засегнати страни.

 

Ядките в менюто на бременните пазят от алергии

Американските учени са на мнение, че ранното излагане в утробата създава естествена толерантност към някои храни

Баскетболистът Калоян Иванов е номер 1 в Италия във втори пореден кръг


Българският баскетболист Калоян Иванов беше избран за най-полезен играч във втори пореден кръг от силното италианско първенство.

Крилото на "Авелино" изигра страхотен мач при драматичната победа над "Енел Бриндизи" с 85:83 в среща от 12-ия кръг. Той беше с основна заслуга за успеха, след като отбеляза 25 точки и взе 11 борби за 31 минути игра. 

27-годишният варненец впечатли с отличните 70% успеваемост в стрелбата от зоната за две точки. Той постигна коефициент 38 и остави...

68-годишен пешеходец загина на място при катастрофа в Хисаря

68-годишен жител на Хисаря е загинал на място при катастрофа, станала тази сутрин в 7 часа в града, съобщиха от МВР.

Оптимизмът сред американците се покачва

Последните данни за пазара на труда, за пазара на имоти, търговията на дребно, както и рекордните цени на акциите са знак, че икономиката на САЩ се подобрява

    


Швейцария няма да ни приема свободно и през 2014 г.

Свободното движение на работна сила, идваща от Румъния и България, няма да влезе в сила в Швейцария на 1 януари 2014 г., съобщиха швейцарски медии. Ограниченията на разрешителните за престой в Швейцария, която не е членка на ЕС, са възможни до 2016 г. А предпазната клауза може да бъде активирана до 2019 г. Тези мерки бяха приети през 2009 г. с народен вот.

Задържаха непълнолетен за убийство в Ихтиман

Непълнолетен е задържан за убийство в Ихтиман, съобщиха от МВР.

Бивш ливански министър, противник на Асад, убит в Бейрут

Бившият финансов министър на Ливан Мохамед Шатах и противник на режима на сирийския президент Башар Асад загина при бомбен атентат в Бейрут в петък, съобщиха осведомителни агенции, цитирайки държавната ливанска информационна агенция. При преминаването на кортежа му край хотел "Фениша" е била взривена кола бомба. Загинали са още четирима души   Шатах бе съветник на бившия премиер Саад Харири, който е начело на коалиция, враждебна към сирийския режим и подкрепяща сирийските бунтовници. Шатах отивал към дома на Харири, който в момента не е в Ливан, но където трябвало да се състои заседание на коалицията "14 март", съобщи Франс прес.   През последните месеци заради сирийската гражданска война напрежението в Ливан се засили и имаше поредица от бомбени атентати.   Белгийският премиер Елио ди Рупо, който от снощи е в Ливан, не е бил в района на атентата, съобщиха от неговия кабинет.   Към момента на нападението Ди Рупо е пътувал с вертолет в южната част на страната, където работи белгийският контингент в силите на ООН. Всичко с нас е наред, е съобщил говорител на премиера, цитиран от белгийските медии.

Бивш ливански министър противник на Асад убит при атентат в Бейрут

Бившият финансов министър на Ливан Мохамед Шатах и противник на режима на сирийския президент Башар Асад загина при бомбен атентат в Бейрут в петък, съобщиха осведомителни агенции, цитирайки държавната ливанска информационна агенция. При преминаването на кортежа му край хотел "Фениша" е била взривена кола бомба. Загинали са още четирима души   Шатах бе съветник на бившия премиер Саад Харири, който е начело на коалиция, враждебна към сирийския режим и подкрепяща сирийските бунтовници. Шатах отивал към дома на Харири, който в момента не е в Ливан, но където трябвало да се състои заседание на коалицията "14 март", съобщи Франс прес.   През последните месеци заради сирийската гражданска война напрежението в Ливан се засили и имаше поредица от бомбени атентати.   Белгийският премиер Елио ди Рупо, който от снощи е в Ливан, не е бил в района на атентата, съобщиха от неговия кабинет.   Към момента на нападението Ди Рупо е пътувал с вертолет в южната част на страната, където работи белгийският контингент в силите на ООН. Всичко с нас е наред, е съобщил говорител на премиера, цитиран от белгийските медии.

Една изгубена година

/КРОСС/ В края на отминаващата година в България статистиката отчита при някои от макроикономическите показатели стабилизиране и дори леко раздвижване. Премиерът Орешарски заговори за "първи позитивни симптоми", а Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) - за "слаби признаци на устойчиво възстановяване". Надеждите, че през тази година икономиката ще се оттласне от дъното обаче така и не се оправдаха. Международните институции понижиха първоначалните си прогнози за растеж на брутния вътрешен продукт (БВП): ЕБВР от 1% на 0,4%, ЕК от 0,9% на 0,5%, МВФ от 1,2% на 0,5%. При тези величини мнозина предпочитат да говорят за стагнираща икономика с работещи на празни обороти двигатели на растеж. Според проф. Гарабед Минасян от Института за икономически изследвания при БАН, ръст от половин процент е по-скоро лоша, отколкото добра новина за българската икономика. "В икономически план годината беше безвъзвратно изгубена", казва в интервю за Дойче веле професор Минасян. "Да вземем замиращата инвестиционна активност. За първите девет месеца на годината общият спад там е 13%. Спадът при преките чуждестранни инвестиции е драстичен - от януари до октомври те са 854 млн. евро, а през миналата година са били почти двойно повече. През 2013-та пък изнесени зад граница са били 1,7 млрд. евро, докато при 2012-та става дума за 90 млн. евро", изтъква експертът

Земетресение люшна Вранча

Земетресение с магнитуд 3,4 по скалата на Рихтер е регистрирано тази сутрин в румънския район Вранча, става ясно от сайта на Европейския сеизмологичен център.

Трусът е станал в 9:58 часа местно време. Бил е с дълбочина 87 километра.











































Земетресение с магнитуд 3,4 по скалата на Рихтер е регистрирано тази сутрин в румънския район Вранча, става ясно от сайта на Европейския сеизмологичен център. Трусът е станал в 9:58 часа местно време. Бил е с дълбочина 87 километра.

Трус разлюля Вранча

Земетресение с магнитуд 3,4 по скалата на Рихтер е регистрирано тази сутрин в румънския район Вранча, става ясно от сайта на Европейския сеизмологичен център.

Трусът е станал в 9:58 часа местно време. Бил е с дълбочина 87 километра.











































Земетресение с магнитуд 3,4 по скалата на Рихтер е регистрирано тази сутрин в румънския район Вранча, става ясно от сайта на Европейския сеизмологичен център. Трусът е станал в 9:58 часа местно време. Бил е с дълбочина 87 километра.

Армията отдаде почит на военните, загинали при атентата в Кербала през 2003 г.


Сухопътните войски ще отдадат почит на военнослужещите, загинали при терористичната атака на военна база "Индия" в Кербала, Ирак, съобщи пресцентърът на Министерство на отбраната.

Днес се навършват 10 години от атентата в Кербала, при който след избухването на кола бомба загинаха петима български войници, а други 27 бяха ранени. За да отдадат почит на жертвите, военнослужещите в гарнизоните от Сухопътните войски и по родните места на загиналите ще почетат с възпоменателни церемонии и...

Трима души с алкохолни натравяния, четирима с наркотични са приети в Токсикологията във Варна на Коледа

17 души са преминали през отделението по Токсикология, към Военноморска болница – Варна. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна д-р Мариета Йовчева от клиниката по Токсикология. Малка част от пострадалите са дали съгласие да постъпят в болницата - едва 5.

EVN против изменението на цените в сектор „Електроенергетика"

/КРОСС/ Възражение срещу проекта за решение за нови цени от 1 януари 2014 г. внесе днес EVN България в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, съобщава пресцентърът на компанията. Проектът предвижда трето поред намаление на цената на електроенергията за последните 10 месеца (от 5 март 2013 г., от 1 август 2013 г. и предстоящото - от 1 януари 2014 г.). Въпреки че решението е обявено от регулатора като поредна стъпка към стабилизиране на системата, то на практика води до още по-голямо дебалансиране в енергийния сектор и дискриминация на едни и същи участници в него. Поредното намаление на цените е отново за сметка главно на последните звена в системата - ЕРП и Крайни снабдители (EVN България Електроразпределение и EVN България Електроснабдяване). С предложените в проекта цени общото увеличение на цените на електроенергията от приватизацията на ЕРП-тата през 2006 г. досега ще бъде 45%: 36,4% са към Национална електрическа компания (НЕК) и производителите на електроенергия, 7,5% - директно към държавния бюджет чрез ДДС, докато увеличението за дружествата на EVN България през тези години e едва 1,1%. С оглед на това проектът на ДКЕВР повдига следните въпроси: Дали е възможно да се говори за стабилизиране на системата при създаване на следния парадокс: С новото решение ДКЕВР задължава EVN България да плаща цена за енергия и пренос на НЕК и ЕСО от 107,34 лв. за МВтч., а да я продава на битовите клиенти като нощна енергия за 86,76 лв. за МВтч

Южна България е получила 3 пъти повече европари от Северна България

Южна България е получила от еврофондовете три пъти повече пари от Северна. Това показват данните за подписаните до момента договори по седемте оперативни програми, които действат от 2007 г., съобщава "Труд", цитиран от БГНЕС. Според информацията в системата за управление и наблюдение на средствата от ЕС до момента общини, фирми и неправителствени организации от Северна България са спечелили над 2900 договора за общо 3,8 млрд. лв. В южната част на страната проектите са над 5100 за общо 11,26 млрд. лв. По-добрият резултат на Южна България при разпределението на евросредствата се обяснява, от една страна, с това, че в тази част на страната се намира столицата София, където са и най-големите получатели на европари като Агенция "Пътна инфраструктура", през които м...

„Пуси Райът” правят правозащитен проект

Освободените с амнистия участнички в руската пънк група „Пуси Райът” Надежда Толоконникова и Мария Алехина заявиха, че ще се занимават с правозащитния проект „Зона на правото”, предаде Интерфакс, цитирана от „Фокус” „Началото му бе дадено по-рано, когато започнахме да се занимаваме с правозащитна дейност там, където излежавахме присъдите си. Животът ни вече е тясно свързан с този проект”, посочи Толоконникова на пресконференция. Тя отбеляза, че проектът се нарича „Зона на правото” и дейността му ще е насочена към промяна на наказателната система в Русия. В рамките на проекта се планира сътрудничество с опозиционера Алексей Навални и с координатора на организацията „Росузник&r...

Кубрат: Не ме е страх от Кличко

"Кличко е едър? Е, и аз не съм дребен. Не се страхувам. Време е някой пак да го нокаутира. Когато отказах германско гражданство, се отказах от добри неща, но съм възпитан да не се отказвам от родината съм. Аз съм българин. Няма как някой да купи принципите си. Не милиони, милиарди да ми дават, няма да го направя. Преди да започне да взима медали, боксьорът тренира около 10 години, в които само дава от себе си", сподели пред bTV международният шампион в тежката категория Кубрат Пулев. Кубрат бе гост с брат си Тервел в Националния исторически музей, където двамата бяха разведени покрай съкровищата и скъпоценностите от директора на музея проф. Божидар Димитров. Нашите боксьори бяха категорични, че няма шанс да се изправят един срещу друг на ринга, предаде Стандар...

Топлофикациите против намаляването на разходите им

Не приемаме предложеното намаление на разходите за собствени нужди на топлофикационните дружества, коментира заместник-председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски, предаде БГНЕС. В ДКЕВР днес се обсъди предложеното от държавния регулатор намаляване на цените на електроенергията в цялата страна, което ще е съпроводено и с намаляване на разходите за собствени нужди на топлофикациите. Всички намаления са основани на политически желания за изкривена реалност, това ще се отрази пагубно, както на централите, така и на потребителите, коментира Терзийски. "При газовите централи не се признават технологичните разходите за електрическа енергия при производство, от там се намаляват цените на електроенергията и топлоенергията в газовите централи. Въ...

Битката за природни ресурси в ЦАР

Двудневното безумно насилие в столицата на Централноафриканската република (ЦАР), Банги, при което според „Амнести интернешънъл” милициите са убили 1000 души, засили страховете, че страната потъва в религиозна война с мащаб, сравним с този на геноцида в Руанда през 1994 година. Кръвопролитията – които се случиха след месеци на зверства от страна на бойците, предимно мюсюлмани, от движението „Селека”, което превзе властта през март – накараха Франция да изпрати 1600 войници с мандат от ООН, за да защитят цивилните граждани. Религиозните лидери биха тревога за безчинствата на „Селека”, след като по-рано тази година бойците опожаряваха църкви, плячкосваха и убиваха по време на движението си на юг към ст...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване