Армейските складове се изпразват от боеприпаси и се пускат за продан

До края на 2014 г. складовете на българската армия, в която се съхраняват боеприпаси, ще бъдат изпразнени, а след това ще бъдат включени в списъците на Министерството на отбраната за продажба на имоти с отпадната необходимост, съобщиха от военно ведомство в понеделник.   Той е постигнало споразумение с фирмите - съконтрагенти на "Снабдяване и търговия - МО" ЕООД за изтегляне на боеприпасите по график до края на 2014 г. Не се посочва какви боеприпаси ще бъдат извозени, но вероятно стана въпрос за такива с изтекъл срок на годност, които подлежат на унищожаване.   "Снабдяване и търговия - МО" ЕООД се ангажира с изготвянето на допълнителни споразумения по сключените договори със съконтрагентите, а дирекция "Логистика" на МО ще следи за изпълнението на графика в определените срокове, допълва ведомството.

Пари с неясен произход се стичат в Латвия преди влизането в еврозоната

Чуждестранните банкови депозити съставляват почти половината от всички депозити, което е необичайно, като продължават да растат

    


Глобиха със 100 лв. Ханджийски за обличането на паметника на Благоев

Районният съд в Благоевград осъди на 100 лв. глоба по указа за борба с дребното хулиганство лидера на ДСБ-Благоевград Калоян Ханджийски за поставянето на шапка на паметника на Димитър Благоев и чувал с надпис "Оставка", предаде БГНЕС. Присъдата постанови съдия Владимир Ковачев. Адвокатите на Ханджийски – ген. Атанас Атанасов и Давид Сукалински заявиха, че ще обжалват. Те имат 24 часа, за да обжалват глобата пред Окръжен съд-Благоевград. Заседанието на съда е насрочено за 7 януари. Според съдия Ковачев деянието е с ниска степен на обществена опасност и затова е наложена глоба в минималния предвиден размер от 100 лева. Навръх Коледа паметникът на Димитър Благоев в Благоевград осъмна боядисан като Дядо Мраз. Към 10 часа сутринта беше сложена и коледна шапка, и ...

МВР засилва охраната в новогодишната нощ

За 15-и пореден път София ще посрещне новата година с концерт на площад Княз Александър I. Освен в столицата, за сигурността в новогодишната нощ, МВР осигурява засилена охрана във всички големи градове в страната. Столичните полицаи започват дежурствата си на площад Александър I от утре сутринта. Екипи на КАТ ще отклоняват движението от 9 часа до пълното изграждане на концертната сцена. Последните екипи на полицията ще останат докато има присъствие, предаде бтв. От МВР допълниха, че охраната на протеста пред сградата на парламента ще е отделна и няма да допусне протестиращите да се слеят с празнуващите. В момента на площад Александър I се изграждат 9 КПП-та. Няма да се допускат дрогирани или употребили алкохол, както и хора с оръжие и стъклени предмети, обясниха от столичната община. Ще...

Русия в страх от нова вълна тероризъм преди Сочи

Волгоград, който се намира на близо 600 км от Северен Кавказ, е свидетел на редица терористични атаки от 90-те години

Русия в страх от нова вълна тероризъм

Волгоград, който се намира на близо 600 км от Северен Кавказ, е свидетел на редица терористични атаки от 90-те години

Митрополит Йоан ще отслужи света литургия в район „Аспарухово” на 2 януари 2014 г.

На 2 януари 2014 г. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще отслужи света литургия в храма ”Свети Цар Борис І” в „Аспарухово”. Това е първото посещение на новоизбрания варненски владика в района, от който ще започнат срещите му с всички миряни, вярващи и свещенници от храмовете в града.

Община Сливен зарадва децата от социално слаби семейства с коледни подаръци

Сливен /КРОСС/ Над 370 деца от социално слаби семейства, които посещават общински детски градини и ползват социални услуги, получиха коледни подаръци. Кметът Кольо Милев, народният представител Деян Дечев, зам.-кметовете Иван Славов и Иван Петров, и общински служители посетиха селата Тополчане, Самуилово, Камен, Крушаре и Злати войвода и занесоха на децата подаръците, а в общинската зала "Май" подаръците си получиха децата от Сливен. Националният алианс за работа с доброволци и служители на общината подготвиха за малчуганите кутии с лакомства, играчки, дрехи и учебни пособия.

Радан Кънев: Залогът е кой ще докара Европа в България

Според лидера на ДСБ участниците на евроизборите през 2014 г. трябва да обяснят, че обещанията за европейски доходи без обещания за европейска законност са най-обикновена лъжа

SOFIX отчете ръст от 42% през 2013 г.

Останалите индекси на БФБ също завършиха годината с двуцифрени повишения

    


В Пловдивския психодиспанесер останаха без заплати

/КРОСС/ Без заплати и при силно натоварени дежурства по празниците работят служителите в психодиспанесера на "Пещерско шосе" в Пловдив, научи Дарик радио. Персоналът на Центъра за психично здраве не е получавал пари от месеци и финансовото положение на работещите там е трагично, сигнализираха запознати. Въпреки обещанията след извършения одит, пари не са изплащани, а хората не търсят заслужените си възнаграждения, тъй като се страхуват да не бъдат уволнени.Още в първия работен ден от Инспекцията по труда ще извършат проверка на случая, съобщи директорът Атанас Чернаев.Наскоро бе сменен управителят на психичното заведение д-р Инко Кехайов с обвинения за финансови злоупотреби. Общинските съветници гласуваха неговият пост да заеме д-р Марияна Господинова.    

Терминал 1 и Терминал 2 - край за едни, начало за други

Западът печели от изтичането на мозъци от България и Румъния

    


ЧЕЗ отчете намалено потребление на ток по Коледа

София /КРОСС/ Потреблението на електроенергия през празничните почивни дни от 22 до 26 декември 2013 г. е намаляло средно с 4% в сравнение със същия период на 2012 г. на територията в Западна България, която се обслужва от ЧЕЗ. През 22-26 декември 2013 г. средният товар е бил 1514 мегавата, докато за същия период преди година той е бил 1572 мегавата. Най-голям спад през почивните дни тази година е отчетен на 22 декември - с 8% спрямо същата дата през 2012 г., а най-малък - на 25 декември - с 1%.„Причина за по-ниските товари по мрежата на ЧЕЗ през коледните празници са като цяло по-високите температури в края на декември 2013 г. отколкото през 2012 г. Влияние оказва и разумното и отговорно потребление от страна на клиентите. Това е най-устойчивият и ефективен начин за намаляване на консумацията и респективно на сметките за електроенергия, както и за избягване на опасни претоварвания по мрежата", каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.През 2013 г. ЧЕЗ започна кампания за разумно и отговорно потребление на електроенергия. Съвместно с експертите от софийската енергийна агенция СОФЕНА компанията подготви 10 съвета, които могат да намалят сметката на домакинствата за ток с до 15% през зимните месеци на 2013 г. В началото на декември стартира и онлайн играта „Академия Енергия" за популяризиране на енергийната ефективност сред битовите клиенти

Земеделският министър се срещна с тютюнопроизводители от Гоцеделчевско

/КРОСС/ Министърът на земеделието проф. Димитър Греков се срещна с тютюнопроизводители в село Абланица, община Гоце Делчев. По време на срещата, инициирана от министъра, стана ясно, че изкупната кампания за ориенталските тютюни започва веднага след празниците между 2 и 6 януари 2014 г. На разговорите присъства и заместник-председателят на Народното събрание - Алиосман Имамов, като бяха поставени и въпроси, свързани с обсъжданите предстоящи законодателни промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия.По-късно днес министър Греков откри нов туристически обект, реализиран по ПРСР 2007 - 2013 в село Лещен, на инвестиционна стойност от 1 млн. лева. Министърът увери, че стартирането на новата програма за селските райони за 2014 - 2020 г. ще бъде съпроводено от необходимата за стопаните информация, като от Министерство на земеделието и храните и от регионалните структури ще подпомагат земеделските производители и жителите на селските райони с експертни съвети при подготовката на техните проекти.

Александър Чакмаков: ЦСКА може да генерира печалба от 3-4 млн. лева годишно


Председателят на сдружението "ЦСКА завинаги" Александър Чакмаков смята, че футболният клуб може да изкарва печалба от около 3-4 млн. лева на година. Според него в момента ЦСКА не използва по най-добрия начин възможностите си на отбор с много привърженици.

"Видя се, че феновете са голяма сила и вярват в отбора си. Затова и ЦСКА е на първо място по посещаемост през сезона. Изследвах модела на "Борусия" (Дортмунд), който беше пред фалит и стигна до титлата в Бундеслигата. Стана...

Ким Кардашиян и Кание Уест са най-нежеланите съседи

"Никой не иска да живее до семейство, следвано непрекъснато от камерите, което търси внимание по всякакъв начин" - каза Ейми Бохутински от агенция "Зилоу"

Токът падна: С 1% дневният и с 10% нощният

Новото поевтиняване на тока вече е факт от 1 януари - ДКЕВР утвърди 10 на сто намаление за нощния ток, а през деня сметките ни ще поевтинеят с около 1%.

70 журналисти загинали по време на работа през 2013-а

/КРОСС/ Най-малко 70 журналисти са били убити по време на работа в различни точки на света през 2013 година. Това сочат данните на базираният в Ню Йорк Комитет за защита на журналистите.Само в размирна Сирия са загинали 29 журналисти - доброволци, документиращи боевете в родните си места, репортери на правителствени и опозиционни медии, както и няколко кореспонденти на чуждестранни медии. От началото на гражданската война там са били убити общо най-малко 63 журналисти.През годината в Ирак са намерили смъртта си десетима журналисти, в Египет - шестима, трима от които по време на офанзивата на силите за сигурност на 14 август срещу привърженици на сваления президент ислямист Мохамед Морси.Комитетът за защита на журналистите проучва обстоятелствата около смъртта на още 25 журналисти през тази година, за да установи дали тя е настъпила, докато са били на работа. 2013 г. се оказва първата година, през която няма убит журналист в Мексико.

Валутни курсове на БНБ за 2 януари 2014 година

Валутни курсове на БНБ за 2 януари 2014 година.

Въоръжени нападнаха телевизия и летище в Киншаса

При завземането на телевизията и при престрелки на летището и в генералния щаб на армията са убити 40 нападатели, предаде Франс прес

"Таймс" определи Владимир Путин за международна личност на 2013 г.

Авторитетният британски вестник "Таймс" обяви руския президент Владимир Путин за международна личност на 2013 година.   Обяснението на редакцията е, че "руският лидер консолидира властта до такава степен и я употребява с такъв замах, че не само е безспорен у дома, но и непреодолим зад граница".   В статията си "Цар Владимир" изданието посочва, че 2013 г. е била добра за джудиста шести дан Владимир Путин, който "удари през ръцете американския президент Обама за Сирия, тушира ЕС за Украйна, задуши опозицията у дома и помогна на по-слабите в отбора си като Башар ал Асад и Едуард Сноудън"   "Когато един ден някъде през 20-те години на ХХI век той се оттегли в добре охранявано имение, Путин сигурно ще оцени 2013 г. като една добра стара година, когато е бил в апогея си", допълва вестникът, според който "властта приляга някак естествено на Путин, а упражняването й в чужбина е новото му хоби".

Без изненади - ДКЕВР намали цените на електроенергията

Средностатистически дневната тарифа се намалява с 1%, а нощната - с 10 на сто

    


Хиляди хора са евакиурани в Ел Салвадор заради изригването на вулкан

Вулканът Чапарастике, намиращ се в източната част на Ел Салвадор, е започнал да изхвърля горещи газове и пепел високо във въздуха, наредена е евакуация на населението в региона. Няма данни за жертви и щети в региона Сан Мигел. Органите на Гражданска защита в Салвадор евакуират населението в радиус от 3 км от вулкана.

Спад на лихвите по депозитите в евро

С 0,81% до 3.97% на годишна база намалява средният лихвен процент по депозитите на домакинствата с договорен матуритет* в левове през ноември 2013 г....

Шофьор без книжка убил пешеходец в бургаско село

Шофьор без свидетелство за правоуправление уби пешеходец в бургаското село Русокастро, съобщиха от Областната дирекция на МВР.
Инцидентът станал на 27 декември вечерта. 22-годишен мъж е управлявал БМВ в селото и се е движел с несъобразена скорост. Блъснал е 52-годишен мъж от Русокастро.
Пешеходецът е загинал на място. На водача е взета проба Шофьор без свидетелство за правоуправление уби пешеходец в бургаското село Русокастро, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Инцидентът станал на 27 декември вечерта. 22-годишен мъж е управлявал БМВ в селото и се е движел с несъобразена скорост. Блъснал е 52-годишен мъж от Русокастро. Пешеходецът е загинал на място. На водача е взета проба

Анализатори: Бареков надбяга социолозите

Подкрепата към новия политик Николай Бареков расте толкова лавинообразно, че вече трудно се улавя и от периодиката на социологическите изследвания. Голям потенциал и увеличаващо се народно доверие към движението „България без цензура“ отчитат анализатори в коментарите си по повод оповестеното вчера социологическо изследване на Института за модерна политика. Експертите дори са на мнение, че Бареков е подценен и реалната подкрепа за неговия проект е по-голяма, отколкото я измерват социолозите.

Отмъкнаха ценни експонати от музея в Тетевен

/КРОСС/ Ценни експонати са откраднати от музея в Тетевен. Неизвестни са задигнали сребърни римски монети, дръжка от бронзова хидрия и сребърен съд за благовонно масло.По случая е образувано досъдебно производство.

Борисов обяви 2013 за празна година

"За ГЕРБ най-добре е избори 2015 г., но е пагубно за страната"

    


Джон Тери: Истинският Челси се завърна

Тери смята, че “Челси” е в добра позиция за атакуване на първото място. Лондонският тим е на трета позиция и едва на две точки зад лидера “Арсенал”. Още в сряда “Челси” ще има възможност да продължи битката, излизайки срещу “Саутхемптън”. “Арсенал” обаче едва ли ще сбърка срещу “Кардиф”, както и вторият в класирането “Манчестър Сити”, които гостува на “Суонзи”. “През последните години частично изгубихме облика си. Сега обаче смятам, че тимът ни е много добре построен тактически. Успяваме да удържаме резултата когато се налага и да печелим точки”, коментира Тери. Живата легенда на “Челси” на...

България осъди атентатите във Волгоград

Няколко представители на България изпратиха съболезнователни телеграми на колегите си в Русия във връзка с терористичните атентати във Волгоград, причинили смъртта на десетки граждани.
"Подобни прояви на тероризъм и насилие са неразбираеми и не могат да бъдат оправдани по никакъв начин. Българският народ също позна ужаса на подобна нечовешка Няколко представители на България изпратиха съболезнователни телеграми на колегите си в Русия във връзка с терористичните атентати във Волгоград, причинили смъртта на десетки граждани. "Подобни прояви на тероризъм и насилие са неразбираеми и не могат да бъдат оправдани по никакъв начин. Българският народ също позна ужаса на подобна нечовешка

Бивш гръцки министър осъден за шофиране без книжка

/КРОСС/ Бившият министър на транспорта и съобщенията на Гърция Михалис Ляпис е осъден на 4 години затвор за шофиране без свидетелство за управление и с фалшиви номера, съобщава El Confidencial. На Ляпис е наложена и глоба от 3 000 евро, защото автомобилът му не е бил застрахован. По време на присъдата бившият министър не бе в съдебната зала. Адвокатът на Ляпис е заявил, че клиентът му "изпитва угризения на съвестта за неразумното поведение" на пътя.През декември тази година Лапис бе спрян от полицаи заради шофиране с превишена скорост. По-късно стана известно, че колата му е била с нередовни номера.

България осъди атентатите във Волгоград, изпращаме съболезнования

Няколко представители на България изпратиха съболезнователни телеграми на колегите си в Русия във връзка с терористичните атентати във Волгоград, причинили смъртта на десетки граждани.
Няколко представители на България изпратиха съболезнователни телеграми на колегите си в Русия във връзка с терористичните атентати във Волгоград, причинили смъртта на десетки граждани. "Подобни прояви на тероризъм и насилие са неразбираеми и не могат да бъдат оправдани по никакъв начин. Българският народ също позна ужаса на подобна нечовешка

Най-интересните екзопланети, които учените са открили през 2013 г.


През 2013 г. астрономите отново имаха доста работа. Една не малка част от тях се беше фокусирала върху откриването на нови планети. Далечни светове, които да дават нова информация за Вселената или дори надежда, че има и други планети, чийто условия са подходящи за живот.

Космическият телескоп Kepler е основната причина за узнаването ни за по-интересните екзопланети (планети извън рамките на Слънчевата система), които са били открити през тази година, показва класация на...

Пренасочиха полет към Летище Варна заради мъгла

186 руски туристи престояха повече от два часа на варненското летище заради влошени метеорологични условия в Пловдив. Групата е летяла от Москва и е трябвало да кацне в Града под тепетата рано тази сутрин, но поради мъгла полетът е бил пренасочен към морската столица.

24 великотърновски села посрещат новата година на „по-сигурно"

Велико Търново /КРОСС/ 24 великотърновски села ще посрещнат новата година на „по-сигурно". С изградените системи за видеонаблюдение се очаква рязко да намалеят набезите по къщите и страховете на хората.Куче-пазач отдавна вече не е най-сигурната защита срещу крадците по селата. Хората с ужас си спомнят посегателствата над къщите им.„Много работи взеха. Особено бакърени. В гаражната маза нафта. Не откриха крадците, толкоз са ги търсили. Питат мен - викам, че аз ако зная кои са, що са, що ще търся вас, ама нали защото не зная", оплака се Цонка Атанасова.За да увеличат разкриваемостта в някои села пробно монтират видеонаблюдение. „У всички имаше кражби, ама вече намаляха последните 2-3 години", смята Мария Петкова от село Леденик.Отчетената по-ниска престъпност става причина институциите да се замислят за обезпечаването на всички селища с видеонаблюдение. Така от общо 36-те населени места в областта, в 24 вече се радват на денонощна видеоохрана.„Напоследък няма кражби, не се е чувало поне. Пък по-рано през ден-два, все някой изпищял от кражби, от крадци", спомня си Мария Колева от село Шемшево.През миналата година за опасване на селата с камери от общинския бюджет са похарчени 30 000 лв. По места са помогнали и дарители

Нацапаха и Паметника на Асеневци

Паметници пак осъмнаха боядисани. Този път на прицела на новите вандали с четка и боя в ръце се оказаха Монументът на Асеневци във Велико Търново и паметника на футболиста пред Националния стадион.

Богомил Бонев с послание към Борисов: Почини си, иди при Галеви, поживей си...

Бившият вътрешен министър Богомил Бонев изригна във „Фейсбук” заради интервю на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, в което се оплаква: ” „Аз съм близо 15 г. непрекъснато в устата на хората. Това ме и уморява, това си е голямо напрежение”.

Григор Димитров стартира с победа в Бризбейн

Българинът Григор Димитров започна новия сезон с победа над най-добрия холандски тенисист Робин Хаазе в два сета само за 58 минути в двубой от първи кръг на турнира в Бризбейн.   Той елиминира противника си с резултат 6-2, 6-3 в първия мач помежду им. Димитров бе по-убедителен дори от приятелката си Мария Шарапова, която преди това на централния корт "Пат Рафтър Арина" срази французойката Каролин Гарсия за един час и 4 минути.   Във втория кръг Григор Димитров ще играе с хърватина Марин Чилич, който победи узбекистанеца Денис Истомин. Чилич също досега не е заставал срещу най-добрия ни тенисист, който в миналото издание стигна до финала в Бризбейн.   Димитров може да играе с поставения под №1 Роджър Федерер чак в заключителната среща, тъй като двамата са в различните половини.   Турнирът в Бризбейн при мъжете е с награден фонд 452 670 долара. /

2013 - любови и разлъки

Отиващата си 2013 година се оказа изпълнена със звездни сватби, раздели, повторни събирания, заформяне на нови връзки, слухове и какво ли не. 
Пикантерии около личния живот на родните и световните знаменитости ни заливаха през цялата година, затова направихме обзор на най-вълнуващите сред тях.
Започваме с хубавите събития, които се случиха в Отиващата си 2013 година се оказа изпълнена със звездни сватби, раздели, повторни събирания, заформяне на нови връзки, слухове и какво ли не. Пикантерии около личния живот на родните и световните знаменитости ни заливаха през цялата година, затова направихме обзор на най-вълнуващите сред тях. Започваме с хубавите събития, които се случиха в

Христо Бисеров е приел призовката си за делото "Енимехмедов"

Бившият зам.-председател на парламента и на ДПС Христо Бисеров е приел в понеделник призовката си от Софийския градски съд да се яви като свидетел по делото срещу Октай Енимехмедов за нападението срещу почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Това съобщи бТВ в понеделник, според която по разпореждане на съда МВР е предало призовката на Бисеров в офиса на адвоката му.   Според документа на 17 януари Бисеров трябва да се яви в съда по делото Срещу Енимехмедов.   Бившият депутат, който е обвиняем за пране на пари и невярна имуществена декларация, бе обявен за издирване, след като за пореден път не се отзова на призовката на Софийския градски съд да даде показания по делото "Енимехмедов".   Бисеров и доведеният му син Ивайло Главинков са с гаранции по 25 000 лева и с наложени забрани да напускат страната заради воденото срещу тях дело. Според Софийската градска прокуратура между 13 декември 2012 г. и 21 февруари 2013 г. двамата са изпрали общо 314 529 долара и 117 192 евро.   Държавното обвинение заведе през октомври делото срещу Бисеров и Ивайло Главинков. Това се случи три дни, след като депутатът обяви, че напуска парламента и политиката "по лични причини".

Борисов осъди терористичните атаки във Волгоград

София /КРОСС/ Приемете моите най-искрени съболезнования по повод гибелта на руски граждани при атентатите във Волгоград. Чрез Вас поднасям съболезнования и на семействата на пострадалите, а на ранените при взривовете пожелавам пълно възстановяване. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов в съболезнователен адрес до президента на Руската Федерация Владимир Путин. „Като председател на най-голямата партия в българския парламент - ПП ГЕРБ, категорично осъждам терористичните атаки във Волгоград. В 21-и век никой не може да използва тероризма, във всичките му форми, като начин за постигане на политически или лични цели", посочи Борисов. В адреса до руския президент председателят на ГЕРБ изрази надежда, че извършителите и поръчителите на тези античовешки актове ще бъдат разкрити и съдени.

Фиксинг на БНБ за понеделник, 30 декември

Валутните курсове на БНБ за 30 декември в сила от 16:00 ч. днес до 16:00 ч. в четвъртък (2 януари) са: ...

Най-четените текстове от "Зелен Дневник" за 2013 г.


През 2013 г. читателите на Дневник се вълнуваха най-много от зелените теми, свързани с незаконни практики и заобикалянето на правилата при строителства по Черноморието и планините у нас. Сериозен интерес предизвикват също и собствените ни разследвания и проверки на такива казуси. Новините за силно замърсения върдух в България, изведени и в световни медии през годината, също привлякоха вниманието на читателите ни. Това показва статистиката на най-четените материали за всички текстове от...

Русия е в шок от терора във Волгоград, сигурността на Олимпиадата – поставена под въпрос

След втория самоубийствен атентат в Русия за по-малко от 24 часа всички граждани и властите започнаха сериозно да се притесняват за сигурността два месеца преди началото на олимпийските игри в Сочи. Според някои експерти атентатите носят почерка на ислямските екстремисти от Кавказки емират, които искат да провалят усилията на руския президент Владимир Путин за организира една перфектна Олимпиада, и да нанесат големи човешки загуби в навечерието на коледно-новогодишните празници.

Как ще се движи градският транспорт в Новогодишната нощ

Столична община ще осигури движението на масовия градски транспорт - трамвайни мотриси, тролейбуси, автобуси и метровлакове, заради празничното...

Заплаха за атентат надвисна над Белгия

Мюсюлманин на 21 години е отправил на страницата си във Фейсбук заплаха за атентати в Белгия във вторник, 31 декември.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване