Мъж отгледа пате в брадата си

Малката Пийпс редовно заспивала в нея

    


Англичанин за “Армията”: Там не се плаща

Освободеният от ЦСКА Брайън Хауърд разказа неща, които се говорят тихомълком из Борисовата градина.

“Отидох в България, в голям клуб с голяма история, който трябваше да се бори за титлата - каза новото попълнение на “Бирмингам”. - Но в ЦСКА не плащат заплати, има много проблеми извън терена. Българските футболисти са свикнали, но не и чужденците Освободеният от ЦСКА Брайън Хауърд разказа неща, които се говорят тихомълком из Борисовата градина. “Отидох в България, в голям клуб с голяма история, който трябваше да се бори за титлата - каза новото попълнение на “Бирмингам”. - Но в ЦСКА не плащат заплати, има много проблеми извън терена. Българските футболисти са свикнали, но не и чужденците

Блъснат на зебра първолак стана мъж в будна кома

“Искам тази година батко да се събуди.” Това си пожела навръх Нова година 7-годишният Деан. “А ако ти поиска новия телефон, когато стане”, пита майка му Бистра Михайловска. “Емиии... ще му го дам”, отвръща неуверено и след известно колебание малчуганът. Неговият по-голям брат Наско Георгиев над 15 г. е в будна кома. “Искам тази година батко да се събуди.” Това си пожела навръх Нова година 7-годишният Деан. “А ако ти поиска новия телефон, когато стане”, пита майка му Бистра Михайловска. “Емиии... ще му го дам”, отвръща неуверено и след известно колебание малчуганът. Неговият по-голям брат Наско Георгиев над 15 г. е в будна кома.

Принц Хари прекрати пилотската си кариера

/КРОСС/ Принц Хари, който в продължение на три години беше пилот на военен хеликоптер, прекратява пилотската си кариера. 29-годишният внук на кралица Елизабет Втора вече ще организира церемонии, свързани с британската армия. Новината беше съобщена от говорителя на двореца Кенсингтън. От там обявиха още, че отсега нататък принцът ще работи в Лондон.Според информация в британския вестник Evening Standard Хари ще организира провеждането на Олимпиадата за военни, в която ще участват ранени войници и ветерани.По-големият брат на принц Хари - Уилям, също приключи кариерата си на пилот на спасителен хеликоптер и напусна военната служба, която продължи седем години.

Шумахер остава в кома, но състоянието му е стабилно

Михаел Шумахер остава в стабилно състояние след ски инцидента на 29 декември, заяви мениджърът му Сабине Кем в петък. За първи път в изявлението й липсва думата "критично", когато се описва състоянието на тежко пострадалия седемкратен световен шампион във Формула 1. Той продължава да е в изкуствена кома в болницата в Гренобъл, където постъпи с черепно-мозъчна травма след падане на писта във френски алпийски курорт. "Семейството на Михаел напълно се доверява на лекарския екип, който се грижи за него, и е удовлетворено от неговата работа. Състоянието на Михаел все още се оценява като стабилно", заяви тя. Това е първото съобщение за развитието на ситуацията с 45-годишния бивш състезател, откакто съпругата му Корина помоли медиите да напуснат болницата. Кем отново заяви, че всякаква информация за здравето на Михаел, която не идва от лекуващите го лекари или неговия мениджмънт, трябва да се приема за чиста спекулация. Лекарите от болницата в Гренобъл не са коментирали случващото се с германеца от 6 януари, когато отново повториха, че състоянието му е критично.

Световният еврейски конгрес обиден на Бокова заради провалена изложба

Световният еврейски конгрес протестира, че организацията на ООН за образование, култура и наука ЮНЕСКО, оглавявана от Ирина Бокова, е отменила изложба за връзките на евреите по света с Израел. Тя е трябвало да бъде открита следващата седмица в Париж, съобщава Веселин Желев от Брюксел в блога си.    "Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова отмени изложбата "Народът, книгата, земята: 3500-годишната връзка между еврейския народ и земята на Израел", след като арабските страни протестираха", се казва в изявление на Световният еврейски конгрес.   "Tази отмяна на дълго планирана изложба е възмутителна политическа манипулация на културно събитие", е заявил президентът на конгреса Роналд С. Лаудер. По думите му "с това решение ЮНЕСКО прави лоша услуга на мирния процес".   "Таймс ъв Израел" съобщава, че Aбдулa aл Нeaими, председател групата арабски страни в ЮНЕСКО, писал на Бокова, че въпреки наглед тривиалния си наслов изложбата е "много политическа" и може да попречи на опитите на американския държавен секретар Джон Кери да съживи мирния процес в Близкия изток.   Според съобщението изложбата е трябвало да се състои от 21 до 30 януари в централата на ЮНЕСКО и е дело на международния център Симон Визентал, създаден от австрийския архитект и публицист от еврейски произход оцелял от нацистките концлагери, който след Втората световна война става един от т.нар. ловци на укриващи се нацистки престъпници.   Изложбата, която няма да се състои, е спонсорирана съвместно от Израел, Канада и Черна гора.

Кабинетът няма да реализира нито един ядрен проект

В това управление всичко е хипотетично, заяви Борисов

    


Депозитите на държавните фирми са разпръснати

Към декември 2013г. банката, която събира най-много депозити на държавни фирми, концентрира 22%. Много близо до нея са още няколко банки, заяви...

В няколко детски и учебни заведения във Варна броят на болните надвишава 20%

В няколко детски и учебни заведения във Варна броят на болните надвишава 20%. Това каза за Радио „Фокус” – Варна д-р Божанка Георгиева, директор на Регионалната здравна инспекция. По думите й, през последните дни е имало притеснения за средното училище “Александър Пушкин”, поради големия брой болни, регистрирани в един ден.

Венета Харизанова се завръща на екран

Носителката на титлата Мисис България посрещна 2014-та година в тузарския карибски курорт Каза Де Кампо.

Арсен Венгер: Ценя Бербатов, но нямаме оферта за него


Мениджърът на "Арсенал" Арсен Венгер изрази симпатиите си към Димитър Бербатов и отново отрече информациите за интерес към нападателя на "Фулъм".

Французинът има проблеми в атака заради контузиите на Оливие Жиру и Никлас Бендтнер, а в последния месец английските медии усилено представят бившия национал като вариант за "артилеристите".

"Как оценявам Бербатов като футболист? Ценя таланта му високо. Дали сме направили някаква крачка за неговото привличане? Не", заяви Венгер....

Жълт код за мъгла е обявен в 13 области в страната

Код жълто е обявен за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, София град, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол и Бургас

Влиятелна еврейска организация критикува Ирина Бокова, че се поддава на арабски натиск


Световният еврейски конгрес (World Jewish Congress или WJC) - една от най-влиятелните международни еврейски организации, остро критикува генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова за спирането на изложба, която е трябвало да се открие следващата седмица в Париж.

В официална декларация президентът на WJC Роналд Лаудер заявява, че "спирането на дълго подготвяната изложба е скандална политическ аманипулация на културно събитие."

Става дума за експозиция, която разказва за...

По 2000 лв. помощ за газифициране на дома

За насърчаване на газифицирането се дават общо 10,5 млн. евро, обяви в петък министърът на икономиката Драгомир Стойнев. Парите ще се отпускат след конкурс само за домове в градове, в които вече има газова мрежа. Бонуси при класирането ще получават домакинствата от 27 града с наднормено запрашаване на въздуха За насърчаване на газифицирането се дават общо 10,5 млн. евро, обяви в петък министърът на икономиката Драгомир Стойнев. Парите ще се отпускат след конкурс само за домове в градове, в които вече има газова мрежа. Бонуси при класирането ще получават домакинствата от 27 града с наднормено запрашаване на въздуха

Потребителското доверие в САЩ с неочакван спад през януари

Данните означават, че очакваният ръст на потреблението засега се отлага, анализират икономисти

    


60 млн. долара подкупи за трима турски министри

/КРОСС/ Повече от 60 млн. долара във вид на подкуп са получили трима бивши турски министри, пише Der Spiegel, като цитира турския опозиционен вестник Cumhuriyet. Бенефициент на най-голяма част от сумата, 52 млн. долара,  е бившият министър на икономиката Зафер Чаглаян. Бившият вътрешен министър Муамер Гюлер е получил 10 млн. долара, а Егемен Багъш, бивш министър по връзките с ЕС - 1,5 млн. долара. В средата на декември по обвинения в корупция бяха задържани повече 50 души, сред които синовете на визираните трима министри. Във връзка със скандала в четвъртък главният прокурор на Истанбул Турхан Чолаккадъ бе отстранен от поста.    

Бургас поведе в грипа

Първи с грипна епидемия за страната се вписа Бургас, където тя беше обявена днес. Само за последните 4 дни случаите на болни от грип и остри респираторни заболявания са се увеличили с над 200%.

Ще има промени в работата на Фонда за лечение на деца

София /КРОСС/ Ще бъдат въведени промени в работата на Фонда за лечение на деца и на Обществения съвет, за да се намали възникналото напрежение. Днес министърът на здравеопазването Таня Андреева изслуша директора на фонда Ива Станкова и представители на обществения съвет. Станкова посочи, че няма забавяне в разглеждането на документи за лечението на деца. Според Десислава Хурмузова от фондация "Спаси, дари на...", която е член на обществения съвет на фонда, има немалко деца, които продължават да чакат решение. Според Хурмузова се бави разглеждането на документите на 19 деца, като причината за това е новото ръководство на фонда.Започват промени в работата на фонда, на обществения съвет, ще се създадат принципни правила за неговата дейност, за да може напрежението поне малко да спадне. Министерството и лично министър Андреева ще помагат това да се случи. Да няма такива големи забавяния. Не знам как ще се получи, но ще се опитаме да го направим, спешните случаи да си вървят спешно. Не смятат, че има умисъл, има недоглеждане и немарливост. Ние казахме каква според нас е пречката - ръководството на Фонда, посочи тя.Проф. Владимир Пилософ, който също е член на обществения съвет, заяви, че няма данни за немарливост.Досега нещо фатално не се е случило, не сме допуснали нещо всичките заедно да се случи неприятно с някое дете. За да мога да кажа, че е немарливост, трябва да имам доказателства

Чуждите инвестиции паднаха с 29%

1,226 млрд. евро достигна размерът на преките чужди инвестиции в страната за периода януари-ноември 2013 г., сочат данните на БНБ. Това е с 29%, или с 505,9 млн. евро по-малко от чуждите инвестиции ...

ЕК няма да променя закони за "Южен поток"

Европейската комисия не смята да приспособява третия енергиен пакет към междуправителствените споразумения за "Южен поток", сключени между Русия и 6 страни от Евросъюза, заявиха от пр...

Ройтерс: В Сирия пристига българско оръжие

През последните седмици Русия е увеличила доставките на оръжие за режима в Сирия, в т. ч. бронирани машини, безпилотни самолети и бомби с прецизно насочване, съобщава Ройтерс. Част от оръжието идва от...

Диетичните напитки ни правят дебели

Хората, които избират за себе си диетичните напитки не приемат по-малко калории от останалите, установи скорошно проучване.

Повече въздух и зеленина в центъра на София при ремонт за 100 млн. евро

Разтоварване на сърцето на София от автомобилния трафик, повече въздух и зеленина. Това е обединяващото във вижданията на архитектите, които участваха в конкурса за новата визия на центъра на столицата, която трябва да е факт до 2018 г. Не липсват и смели творчески решения като маркиране на т.нар. златна линия с цветни павета с инкрустиран на тях знак на София, която да сочи туристически маршрут, застилане със син асфалт на ул."Шишман", жълти павета на Орлов мост и паметник на хан Аспарух. За обновлението на централната градска част са планирани 100 млн. евро от новата оперативна програма "Региони в растеж". За целта емблематичните места на столицата бяха разделени на четири зони. В надпреварата на Столичната община се включиха 19 архитектурни студия и техни обединения с 40 проекта. Само шест архитектурни колектива участваха и за четирите зони, които са взаимно свързани. Това са "Амфион", "Ерта плюс", "Форум Консултанти", "Група Център" "А.Д.А." и "Стефан Добрев Архитуктера и Дизайн". Полетът на фантазията на архитектите затрудни сериозно 15-членното жури, начело с шефа на Съюза на архитектите Георги Бакалов. Оценяването на проектите приключи в късните часове в петък. В понеделник протоколът с "шампионите" ще е на бюрото на главния архитект Петър Диков, както се изрази член на журито пред Mediapool. С победителите Столичната община ще сключи договори за изработването на инвестиционни проекти на обща стойност 900 хил. лв. Награди са предвидени и за класираните на второ и трето място, съответно 10 000 лв. и 7000 лв. Общината се надява да няма обжалвания, за да може проектите да са готови до средата на лятото. През втората половина се планират търговете за изпълнители, а от следващата година се очаква да започне и пълната промяна на сърцето на София. Целта е четирите зони да бъдат напълно обновени до 2019 г., когато София се готви да стане европейска столица на културата. Първа зона – Перловската река от Орлов мост до бул.“Драган Цанков“ Замяна на асфалта с жълти павета на Орлов мост, градски плаж край Перловската река, висящи мостове, надуваеми бентове, висящи мостове, алея на спортната слава, ретро лампи и пейки, зелени павилиони, цветни и пеещи фонтани, акция "цветна фасада" подземни контейнери със смет. Така архитектите виждат промяната в първа зона, която обхваща протежението на Перловската река по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" между Орлов мост и бул."Драган Цанков" с Моста на дружбата. Тази зона е предизвикала най-много архитекти с представени 14 проекта. Всички архитекти са единни във виждането си – от клоака на София Перловската река трябва да стане място за отдих и развлечения с много зеленина. През лятото реката може да бъде естествен плаж, което е малко спорно предвид автомобилния трафик, а през зимата ще се превръща в ледена пързалка. Дилемата е как да стане това – с повдигане на нивото на реката или да не се пипа коритото. Решенията за перманентното задръстване са различни – от подземни тунели, през "зелена вълна" до разширяване на пътните платна за сметка на тротоарите. Стефан Добрев предлага от Орлов мост до Моста на дружбата (над Перловската река до метростанция "Стадион Васил Левски") да има Алея на Спортната слава, която ще е свързана с тематични площади на атлетиката, футбола, гимнастиката, волейбола, бокса и борбата. Акцентът е централният площад пред Националния стадион "Васил Левски", който става "Площад на спорта". Втора зона – ул. "Граф Игнатиев" и площадите край него Улица "Граф Игнатиев" става пешеходна зона. Ще се движи само ретро трамвай за радост на гостите на столицата. До минимум се свежда и трафикът по улиците "Солунска" и "Шишман". Сергиите в градината пред черквата "Св. Седмочисленици" изчезват, кресла за четене сменят книжната борса на площад "Славейков". Площадът да се превърне и в съвременна "книжна агора" и още хрумвания са част от идеите, представени от архитектите за втората зона на центъра на София. Общо подадените предложения са седем – най-малко от всички зони. Втора зона обхваща улиците "Граф Игнатиев", "Солунска", "6-ти септември", "Ген. Паренсов" и "Цар Шишман", както и площадите "Славейков", "Гарибалди", "Патриарх Евтимий" и градината пред храма "Св. Седмочисленици". Архитектите на "ЕртаПлюс" са предложили да има площад на "Бийтълс", който да се намира по ул. "Граф Игнатиев" малко преди пл."Патриарх Евтимий". Според арх. Добрев градината при черквата "Св. Седмочисленици" е подходящо място за временни изложби на фотографии. За целта в средата се предвиждат зелени пространства във формата на диапозитив. Противобомбеното убежище под градинката пък може да се превърне в подземен паркинг с вход от страната на ул. "6-ти септември". Малката градина "Райко Алексиев" се превръща в площад на гастрономията с провеждането на кулинарни събития. "Споделяне" е ключовата дума за зоната на архитектите от "Група Център". Те подхождат нестандартно с идея за застилане на ул. "Шишман" със син асфалт и градско обзавеждане като улични лампи, пейки и др. Идеята е в по-голямата част от времето да има ограничено движение на автомобили, при организиране на фестивали трафикът да се спира, а пейките и лампите да се местят на подходящите места. Архитектите предлагат и водно огледало пред църквата "Св. Седмочисленици", което през зимата ще става на ледена пързалка. В градината пък ще се разположат фотьойли и лежанки за четене, шах маси, място за игра на петанка, нетрадиционни пейки и детска площадка. Сергиите пред черквата се махат и се заменят със съботно-неделен фермерски пазар. Третата зона - между президентството и Руската черква Автомобилният трафик слиза под жълтите павета, паметник на Хан Аспарух на площад "Александър І" и на оперните ни асове на площад "Николай Гяуров", водно огледало на мястото на мавзолея, а под него Музей на жертвите на комунизма, в градината до Руската черква пък да се направи водна каскада с морени, донесени от Витоша. Това са част от идеите, предложени от архитектите за третата зона на София. Общо са представени 12 проекта за пространството между президентството и Народното събрание. Тук попадат Градската градина, площадите "Александър І" и "Николай Гяуров", жълтите павета на бул. "Цар Одвободител", части от улиците "Георги С. Раковски", "Ген. Гурко", "Дякон Игнатий" и "Московска". Общото между всички проекти е виждането за слизането на автомобилния трафик под земята за сметка на разширяване на пешеходните зони и зелените площи, съчетано с местата за развлечения и културни прояви. Това не е случайно, защото това е сърцето на София, където са държавните институции, Народният театър и множество музеи. Ателие "Георги Сарамбелиев" поставя паметник на основателя на българската държава хан Аспарух до Националната художествена галерия от страната на бившия Партиен дом. На отсрещния тротоар в градинката пък е предвиден фонтан. Архитектът предлага Градската градина да бъде възстановена във вида й от 1934 г. с мрежата от алеи на Йосиф Фрай и фонтанът в бароков стил. "Никифоров студио" предлага на мястото на бившия мавзолей да се изгради П-образен амфитеатър по контура на разрушената сграда, който да се свърже с Градската градина. За градината до Руската черква се предлага изграждането на водна каскада от естествени каменни морени от Витоша. "Никон консулт", "Амфион", "Група Център" и "Архитектутно-инженерен състав" са за завръщането на Градската градина до двореца и слизането на колите под земята. Така ще се сбъдне една мечта - връщането на пешеходната връзка между Градската градина с тази на двореца, отбелязват архитектите. "Група Център" предлага амфитеатрален площад между Софийския университет и парламента. Четвърта зона – около храма "Александър Невски" Разтоварване от автомобилния трафик и еднородна настилка, нови пейки и чешмички, премахване на паркингите около храм-паметника "Александър Невски" и паметника на "Цар Освободител" - така виждат архитектите обновлението на четвърта зона. Подадените предложения са общо седем като пространството обхваща района около Народното събрание и градината "Кристал", малките улички около Столична община и част от ул. "Московска". Ефектно и енергоспестяващо осветление да освети нощем емблематичните сгради на София като Парламента, Народната библиотека, Софийския университет, черквата "Света София" и храм-паметника "Александър Невски", предлага "Амфион". Жълти павета да ограждат и пространството около храма "Александър Невски", предлагат "Стефан Добрев Архитектура и Дизайн" и "Група Център".

Борисов за подслушването: Не вярвам на службите, но вярвам на прокуратурата


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отрече да се е срещал с Първано и Румен Петков в интервю за БНТ. По думите му внушенията от последните дни е игра на управляващите и обръча от фирми около тях и желанието им да прикрият гафовете си.

Борисов добави и че все още не е викан за показания от ДАНС по сигнала за незаконно подслушване. Той допълни, че всичко е било шантаж от страна на вестник "Галерия" и главния му редактор Кристина Патрашкова, тъй като години наред изданието се занимава с...

Ройтерс: Русия доставя и българско оръжие в Сирия

Чрез свои контакти в България, Румъния и Украйна Москва доставя в момента оръжие за Сирия, твърди Ройтерс, като се позовава на източник от оръжейния бизнес. Военното оборудване идва от трите държави, твърди източникът. 

Оръжейните предприятия и търговци от тези страни имат добри връзки с руснаците от времената ... Чрез свои контакти в България, Румъния и Украйна Москва доставя в момента оръжие за Сирия, твърди Ройтерс, като се позовава на източник от оръжейния бизнес. Военното оборудване идва от трите държави, твърди източникът. Оръжейните предприятия и търговци от тези страни имат добри връзки с руснаците от времената ...

За хубав секс си трябват и пари

Заможните дами се радват на по-добър сексуален живот

    


Висш немски политик купил докторска титла

Андреас Шойер, генерален секретар на баварския Християнсоциален съюз (ХСС) - съуправляваща партия в Берлин, най-вероятно си е купил докторска титла, писа “Франкфуртер алгемайне цайтунг” (ФАЦ). Ако това се окаже вярно, висшият политик ще се раздели не само с научната си титла, а и ще бъде съден за измама. Андреас Шойер, генерален секретар на баварския Християнсоциален съюз (ХСС) - съуправляваща партия в Берлин, най-вероятно си е купил докторска титла, писа “Франкфуртер алгемайне цайтунг” (ФАЦ). Ако това се окаже вярно, висшият политик ще се раздели не само с научната си титла, а и ще бъде съден за измама.

Пушенето на закрито отново на дневен ред

София /КРОСС/ Битката за връщането на тютюневия дим в заведенията започва отново. Нов законопроект може да влезе за гласуване до няколко седмици или да започне процедура за референдум.Нова година в голяма варненска дискотека. На всички маси се пуши свободно. Десетки такива зрителски видеа получихме след празниците. И поръчахме допитване - "Пушеше ли се в заведението, в което бяхте?". Над 75% от анкетираните отговориха с "да"."И по Нова година тази тотална забрана не можа да бъде спазена навсякъде", обясни Спас Панчев, депутат от Коалиция за България.И така битката започва отново. За да бъде разгледан от Парламента отново един отхвърлен вече законопроект, трябва да минат 6 месеца. Тази малка спънка може да се избегне като в същия закон се направи козметична корекция - така проектът минава за нов и може да влезе за обсъждане на практика веднага. Промяна като например малките заведения до 70 квадрата да не може да са за пушачи."Да се даде възможност тези, които бяха изградили заведения с инсталации да функционират или тези, които имат възможност и желаят да го направят", коментира Панчев.Новината ядоса непушачите. Според тях сега усилията трябва да се насочат към контрола и спазването на закона, а не към пореден опит за промяна."Дебатът за мен приключи. Не само за мен, а за цялото общество

Йовчев отчете: Автокражбите растат, но престъпността намалява

Посегателствата върху превозни средства през 2013 г. бележат ръст с около 13% спрямо предходните 12 месеца. В анализите на компетентните структури в МВР този ръст е отчетен като един от основните проблеми пред полицията. Това отчете вътрешният министър Цветлин Йовчев пред депутатите в отговор на запитване от страна на народен представител на ГЕРБ.

България се прицели в над 2 млрд. евро по "Свързана Европа"

България ще кандидатства с проекти за над 2.3 млрд. евро по новия финансов механизъм "Свързана Европа". Това става ясно от публикувания вариант на Споразумението за партньорство. С най-голяма стойност са енергийните проекти – над 1.5 млрд. евро. Транспортните проекти са на стойност 750 млн. евро. Имаме и един в областта на информационните магистрали за изграждане на резервна инфраструктура на Републиканския информационен център на данни за 64 млн. евро. Заделеният ресурс за България по "Свързана Европа" е 359 млн. евро. След 2016 г. обаче страната ни ще има право да кандидатства в надпревара на конкурентен принцип с останалите 27-страни за неусвоения ресурс. Към момента почти сигурно е финансирането на магистралата от Калотина до Драгоман, както и за навигацията по река Дунав, заявиха правителствени източници пред Mediapool. Транспортни проекти за 750 млн. евро В транспортната инфраструктура по "Свързана Европа" могат да се финансират само жп и водни проекти. Допустимо е 10% от средствата да отиват и за пътища. Именно така се е освободил ресурс от 36 млн. евро, които ще отидат за изграждането на магистралния участък от ГКПП "Калотина" до Драгоман. Останалата част от магистралата от Драгоман до София ще се строи със средства от оперативна програма "Транспорт", обясни шефът на пътната агенция Стефан Чайков пред Mediapool. Магистралата от Калотина до Драгоман не фигурира във варианта за публично обсъждане на Споразумението за партньорство. В него са посочени проектите в жп транспорта. Единият е модернизацията на жп линията Видин – Медковец, а другият е жп връзката Русе – Варна, с която ще бъдат свързани двете пристанища на Дунав и Черно море. В областта на водния транспорт е заложено подобряването на корабоплаването по река Дунав. Този проект, който предвиждаше драгиране на участъка между Батин и Белене, не беше изпълнен през този програмен период заради забавянето от румънска страна. В същото време, в стратегията "Европа 2020" ЕС залага на река Дунав като основен воден транспортен коридор във вътрешността на стария континент. Енергийни проекти за над 1.5 млрд. евро Големи са амбициите на страната ни в областта на енергетиката, като проектите, с които смятаме да кандидатстваме надхвърлят 1.5 млрд. евро. Те са разделени на три групи. В едната са България и електроенергийните ни връзки с Румъния и Гърция, свързани с увеличаване на капацитета с проекти от общ интерес като вътрешните линии между Ветрен и Благоевград и между Царевец и Пловдив. Във втората група са включени проектите за изграждането на междусистемна връзка между ТЕЦ "Марица Изток 1" и гръцката "Неа Санта", както и вътрешните линии между "Марица Изток 1" и "Марица изток 3", Пловдив и Бургас. Третата група енергийни включва увеличаване на капацитета на вътрешните електрически олинии между Добруджа и Бургас, Видно и Свобода, както и между Свобода и точка на разкъсване на междусистемен електропровод Варна – Ступина, Румъния. Планира се с пари от този инструмент да се финансира и отдавна подготвяният строеж на язовир "Яденица” чрез увеличаване на обема на долния изравнител на ПАВЕЦ "Чаира". Нужните средства за тези обекти се оценяват на 321 млн. евро, от които 5 млн. евро са за проектиране и подготовка. Прогнозната стойност на строителството на язовир "Яденица" е 188 млн. евро. Пет са основните газови проекта за 877 млн. евро, с които ще кандидатстваме по "Свързана Европа". Единият е подобряването на междусистемна връзка между Гърция и България между Комотини и Стара Загора. Заложено е и изграждането на междусистемна връзка България – Сърбия, която беше проектирана през този програмен период, нож реализацията й се забави и предвидените за нея пари от еврофондовете се насочиха към други проекти.. Третият проект е за постоянен двупосочен капацитет в съществуващата точка на свързване между Гърция и България – Кула/Сидирокастро. Четвъртият е за увеличаване преносния капацитет на съществуващия газопровод от България за Гърция. Планирано е и разширяване на капацитета за съхранение на газ в Югоизточна Европа, който включва изграждане на ново хранилище на територията на България и разширение на това в Чирен. Допълнително е включено и предложението за междусистемната газова връзка между Турция и България с прогнозна стойност на инвестицията до 100 млн. евро.

Обама забранява шпионирането на съюзници и ограничава програмата на NSA


Президентът на САЩ Барак Обама обяви днес забрана на шпионажа срещу лидерите на близки приятелски и съюзнически страни и ограничаване на събирането на телефонни данни за американците в серия от реформи, предизвикани от разкритията на Едуард Сноудън, съобщиха световните агенции.

Обама заяви в реч в министерството на правосъдието, че програмата ще бъде прекратена "такава, каквато е". Според него обаче служителите на разузнаването не са злоупотребявали съзнателно с програмата, за да...

Шофьорът от Черния Великден вече е в затвора

/КРОСС/ Данаил Георгиев, който уби шестима свои приятели при жестоката катастрофа в Симеоновград навръх Великден, и Живко Желев, който му е дал колата, влязоха в затвора, за да излежат присъдите си. Двамата са задържани в 9.00 часа в Симеоновград и след това са предадени в затвора в Стара Загора. Преди близо три години шестима младежи загинаха в Симеоновград, ударени от шофьор, загубил управлението над автомобила си. Тийнейджърите бяха на възраст между 17 и 19 години - Яница Бойчева, Георги Георгиев, Евгени Атанасов, Красимир Марков, Мелин Зеид, Трифон Трифонов. Те са от София, Стара Загора и Симеоновград. Двама други младежи - Мария Луиза Неделчева и Милен Жеков, бяха ранени.Преди седмица върховните магистрати оставиха в сила решението на Пловдивския апелативен съд за жестоката катастрофа в Симеоновград. През февруари миналата година магистратите в Пловдив потвърдиха присъдата на Хасковския окръжен съд - 12 години затвор за Георгиев при първоначален общ режим и лишаване от право да управлява МПС за срок от 15 години за смъртта на повече от един човек. Апелативният съд намали наказанието на Желев - от 10 на 7 години затвор заради това, че е предостави колата на Данаил.    

Обявиха грипна епидемия първо в Бургас

Първи в страната начало на грипната епидемия обявиха в Бургас, съобщи bTV.
Само за последните 4 дни случаите на болни от грип и остри респираторни заболявания са се увеличили с над 200%.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева

С обявяването на грипна епидемия болниците спират плановите операции, свижданията Първи в страната начало на грипната епидемия обявиха в Бургас, съобщи bTV. Само за последните 4 дни случаите на болни от грип и остри респираторни заболявания са се увеличили с над 200%. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева С обявяването на грипна епидемия болниците спират плановите операции, свижданията

Шофьорът убиец от Черния Великден вече е в затвора

Шофьорът Данаил Георгиев, който уби шестима младежи при жестоката катастрофа в Симеоновград, и Живко Желев, който му е дал колата, вече са затвора, за да излежат присъдите си, предаде БГНЕС. Даниел Георгиев и Живко Желев са задържани в 9:00 часа в Симеоновград. Двамата са предадени в затвора в Стара Загора в 14:20 часа днес и така започват ... Шофьорът Данаил Георгиев, който уби шестима младежи при жестоката катастрофа в Симеоновград, и Живко Желев, който му е дал колата, вече са затвора, за да излежат присъдите си, предаде БГНЕС. Даниел Георгиев и Живко Желев са задържани в 9:00 часа в Симеоновград. Двамата са предадени в затвора в Стара Загора в 14:20 часа днес и така започват ...

Шофьорът убиец от Черния Великден в Симеоновград вече е в затвора

Шофьорът Данаил Георгиев, който уби шестима младежи при жестоката катастрофа в Симеоновград, и Живко Желев, който му е дал колата, вече са затвора, за да излежат присъдите си, предаде БГНЕС. Даниел Георгиев и Живко Желев са задържани в 9:00 часа в Симеоновград. Двамата са предадени в затвора в Стара Загора в 14:20 часа днес и така започват ... Шофьорът Данаил Георгиев, който уби шестима младежи при жестоката катастрофа в Симеоновград, и Живко Желев, който му е дал колата, вече са затвора, за да излежат присъдите си, предаде БГНЕС. Даниел Георгиев и Живко Желев са задържани в 9:00 часа в Симеоновград. Двамата са предадени в затвора в Стара Загора в 14:20 часа днес и така започват ...

"Ройтерс": Русия доставя българско оръжие за Сирия

Българско оръжие се доставя в Сирия чрез Русия. През последните седмици Русия е засилила доставките си за режима в Сирия, включително бронирани машини, безпилотни самолети и бомби с прецизно насочване. Част от него идва от България, твърдят източници на "Ройтерс".

Два взрива избухнаха в центъра на Махачкала /видео/

/КРОСС/ Два взрива избухнаха в центъра на дагестанската столица Махачкала, съобщават руски медии. Кола-бомба е била взривена непосредствено до ресторант „Златна империя". Инцидентът е станал в момента, когато са пристигнали полицаи по повод сигнал, че същият ресторант е бил обстрелван с гранатомет.Мястото е отцепено от полиция. Броят на пострадалите, сред които и двама полицаи, все още се уточнява. Девет човека от ранените вече са в болница. Правоохранителните органи работят по няколко версии, една от които - разчистване на сметки между криминални лица. Видео

Дамаск готви примирие със старт в Алепо

Сирийският министър на външните работи заяви, че страната му е готова да разменя военнопленници с бунтовниците. Уалид Муален е предал на руския си колега Сергей Лавров в Москва и план за примирие в Алепо.

Задържаха варненец, откраднал два велосипеда

На 16 януари, е подаден сигнал за кражба на велосипед "Интербайк", чрез разбиване на катинар на избено помещение към частен дом в ж.к. "Трошево". След проведени оперативно-издирвателни дейности е установен извършителят – Д.

Кралицата, която ще липсва в Сочи

Женските ски ще търсят своята нова звезда в отсъствието на Линдзи Вон

    


Клането за тронове продължава

Третият сезон на “Игра на тронове” бе смазващо успешен и утвърди епичната фентъзи поредица като един от водещите културни феномени на нашето съвремие. Екранизацията по романите от поредицата на Джордж Р. Р. Мартин “Песен за огън и лед” продължава с четвърти сезон, който трябва да стартира в началото на април тази година. Книгите представят Третият сезон на “Игра на тронове” бе смазващо успешен и утвърди епичната фентъзи поредица като един от водещите културни феномени на нашето съвремие. Екранизацията по романите от поредицата на Джордж Р. Р. Мартин “Песен за огън и лед” продължава с четвърти сезон, който трябва да стартира в началото на април тази година. Книгите представят

ООН е притеснен от информацията за деца войници в Южен Судан

Заместник генералният секретар на ООН за правата на човека Иван Симонович днес заяви, че деца войници вероятно участват в сраженията в Южен Судан, където масовите убийства продължават, съобщава AFP. ...

Обама ограничава правомощията на АНС

Президентът на САЩ Барак Обама реши да ограничи правомощията на Агенцията за национална сигурност (АНС), като реформира дейностите по събирането на данни, но няма да прекрати програмата за следене, пр...

Jaguar XF AWD: Различната гледна точка (тест-драйв)

Няма видима причина да се прехласвам по фейслифта на XF, тъй като вече минаха години от представянето му. За сметка на това обаче има две скрити технологични решения, които превръщат XF в нещо по-разл...

Орешарски: Шистовият газ е евтин, но рисков

Енергетиката беше във фокуса на дискусията между правителството и неправителствените организации

    


Анев загря за олимпиадата с втори най-добър резултат в кариерата си

Второто най-добро класиране в световната купа по биатлон в кариерата си записа Красимир Анев и така загря подобаващо за олимпийските игри през следващия месец в Сочи.

Българинът бе безгрешен при двете стрелби в спринт на 10 км от кръга в Антхолц (Ит) и се нареди на 9-о място, носещо 32 т. Топкласирането на Анев е 8-а позиция в индивидуален Второто най-добро класиране в световната купа по биатлон в кариерата си записа Красимир Анев и така загря подобаващо за олимпийските игри през следващия месец в Сочи. Българинът бе безгрешен при двете стрелби в спринт на 10 км от кръга в Антхолц (Ит) и се нареди на 9-о място, носещо 32 т. Топкласирането на Анев е 8-а позиция в индивидуален

Оланд в любовен триъгълник от поне две години

Миналия петък “Клоусър” разкри аферата в 7 страници, включващи снимки на мъж с каска, за когото твърди, че е Оланд. Той не отрече връзката, отказа се да съди изданието, но изригна срещу “намесата в личния живот”. Оттогава Гайе, която иначе не слиза от телевизионните екрани, е в неизвестност. Появиха се слухове, че тя е бременна, но бяха отречени. Миналия петък “Клоусър” разкри аферата в 7 страници, включващи снимки на мъж с каска, за когото твърди, че е Оланд. Той не отрече връзката, отказа се да съди изданието, но изригна срещу “намесата в личния живот”. Оттогава Гайе, която иначе не слиза от телевизионните екрани, е в неизвестност. Появиха се слухове, че тя е бременна, но бяха отречени.

Американски експерти: Асад не е използвал химическото оръжие

/КРОСС/ Ракетите със зарин, поразили цели в околностите на Дамаск през август м.г., не са изстреляни от силите на режима на президента Башар Асад - това е основният извод в доклада на професора от Масачузетския технологичен институт Теодор Постол и бившия оръжеен инспектор на ООН Ричард Лойд. Според специалистите, при атаката, в която загинаха стотици сирийци, са използвани „импровизирани химически бомби". „Независимата оценка на ООН на този аспект съвпада точно с нашата", подчертават авторите на изследването „Възможни последствия от погрешна техническа разузнавателна информация на САЩ за газовата атака в Дамаск на 21 август 2013 г.", пише в. „Преса". „Дадените боеприпаси не е възможно да са изстреляни от контролираната от правителството зона, както показва разсекретена карта, публикувана от Белия дом на 30 август", посочват експертите. Обсегът на ракетите със зарин е 2 км, а районите със сирийски войски са се намирали на значително по-голямо разстояние от атакуваните квартали. „Ако ракетите са изстреляни от режима, те просто нямаше да достигнат целта си. Каквито и да са причините за тези груби грешки, администрацията на САЩ трябва да обясни как са допуснати", заявяват Постол и Лойд. Двамата категорично отхвърлят и твърденията, че само военните може да създадат боеприпаси с отровни вещества

Обама забрани подслушването на съюзнически лидери

Президентът на САЩ Барак Обама обяви в петък забрана на шпионажа срещу лидерите на близки приятелски и съюзнически страни и ограничаване на събирането на телефонни данни за американците. Това става чрез серия от реформи, предизвикани от разкритията на бившия служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън, предаде Ройтерс. Изнесените от Сноудън данни за подслушването на лидери на много държави, сред които германският канцлер Ангела Меркел и президентът на Бразилия Дилма Русеф, доведе до усложняване на дипломатическите отношения на САЩ с тези държави. Обама заяви в реч в министерството на правосъдието, че програмата ще бъде прекратена "такава, каквато е". Според него, служителите на разузнаването не са злоупотребявали съзнателно с програмата, за да нарушават тайната на личния живот, предаде Асошиейтед прес. В същото време Обама смята, че критиците на програмата са били прави да твърдят, че без подходящи защитни мерки, данните може да бъдат използвани за получаване на повече информация за личния живот на американците. Съгласно обявените от американския президент реформи, на спецслужбите на САЩ ще бъде разрешено да провеждат електронен шпионаж, но само в интерес на националната сигурност и предотвратяване на терористични атаки, интелектуална кражба, военни или кибер заплахи, както и за превенция на транснационална организирана престъпност,. Предвижда се в Държавния департамент да има координатор по въпросите, свързани с електронното разузнаване. Също така в рамките на една година американските разузнавателни служби трябва да изготвят доклад с предложения за преход от масово към целево подслушване и събиране на данни.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване