114 години от смъртта на Капитан Петко войвода отбелязаха тракийците

 144 години от смъртта на Капитан Петков войвода отбeлязаха днес от Тракийското дружество „Георги Сапунаров”.  Председателят  Кирил Сарджев, членът на Управителния съвет- д-р Красимира Узунова и уредникът Анета Георгиева поднесоха цветя пред паметника на героя.

 Тракийци от региона и симпатизанти  почетоха паметта на войводата.

От всички организации в страната се отбелязва  днешната дата, обясни председателят на Тракийското дружество.

Капитан Петко  е един от малкото български герои, чийто гроб е известен. Той е починал в домашни условия, допълни Сарджев .

Над 22 паметника има на Войводата из страната. В Хасково е един от тях. Той е построен през 1956 година, обясниха от Тракийското дружество.

Капитан Петко е починал на 55 години  на  7 февруари  през  1900 година във Варна.

Анжелина Янева

Как да избегнем кибер атаките по време Зимните Олимпийски игри

Единственото решение срещу хакерските атаки са многото решения, тъй като нито една технология сама по себе си не може да помогне в тази битка

    


Марин льо Пен порица Станишев заради коалицията с „Атака"

ПЕС се управлява от човек, подкрепян от крайната десница в България, заяви тя

Варненските полицаи задържаха двама мъже за телефонна измама

Разкрита е телефонна измама по познат сценарий, за разболяла се от "свински грип" дъщеря, която се нуждае от спешно и скъпо лечение, съобщават от пресцентъра на полицията. При измамата е пострадал 78-годишен мъж от с. Манастир, общ.

Ако излезе от Обединеното кралство, Шотландия ще трябва да се откаже от лирата

При евентуално излизане на Шотландия от Обединеното кралство след предстоящия референдум тя трябва да се откаже да използва сегашната си валута - британската лира, заяви британският министър по въпросите на Шотландия Алистър Кармайкъл, цитиран от Ройтерс. "Ако жителите на този район изберат независимостта, то те трябва да са готови да приемат факта, че страната им ще излезе от валутния съюз с останалата част на кралството", подчерта Кармайкъл. "Всевъзможните проекти за запазване на британската лира в Шотландия, които сега обсъжда местното правителство, са неприложими", заяви британският министър. Подобно мнение вече изказа и британският министър на бизнеса, иновациите и професионалното обучение Винсънт Кейбъл. Той определи запазването на валутния съюз със суверенна Шотландия като "изключително сложно и ненадеждно начинание", което освен това едва ли е изпълнимо заради многобройните бюрократични протакания. Сред мерките, които са необходими, за да може Единбург да запази британската лира, експертите от Лондон посочват сключването на банков съюз и приемането на строги фискални правила за намаляване на рисковете, които неизбежно ще възникнат в икономиката на независимата държава поне на първо време. В общи линии това означава загуба на част от суверенитета, което пък поставя под въпрос самата необходимост за излизане от Обединеното кралство. Референдумът за независимост на Шотландия е насрочен на 18 септември. Ако шотландците предпочетат суверенитета, то той ще бъде обявен на 24 март 2016 година. Дотогава Единбург и Лондон трябва да се споразумеят по условията за излизането от Великобритания, създадена в сегашния си вид след подписването на Акта за уния между Англия и Шотландия през 1707 година.

„Еврофутбол": Ибрахимович vs. Бербатов – победата на парижани над Монако е сигурна

/КРОСС/ След като миналата седмица стана ясно, че Димитър Бербатов преминава от английския Фулъм във френския Монако, всеки предстоящ двубой на футболстите от Княжеството ще бъде следен с огромен интерес от родните фенове. През идните дни сред акцентите на „Еврофутбол" попада точно такъв сблъсък - „червено-белите" посрещат Пари Сен Жермен като аутсайдери с коефициент за гостите 2.06 срещу 3.06 за домакините и 2.96 за равенство. Мачът ще се играе на 09.02.2014 г. от 22 ч. българско време. Ставката от 4.11 сочи, че първият гол ще падне още в първите десет минути на срещата, макар прогнозата за Точен резултат първо полувреме с 2.22 да показва, че най-вероятно е тази част да завърши 0-0. Също така, възможността двубоят да приключи с „Х": 0-0 или 1-1, е най-голяма с коефицент 6.00. Ето още от акцентите в програмата на „Еврофутбол":М`Гладбах - Леверкузен Сингъл, Live „1"- 2.35 „Х"- 3.00 „2"- 2.55Ливърпул - Арсенал Сингъл, Live „1"- 1.95 „Х"- 3.11 „2"- 3.16Фрайбург - Хофенхайм Сингъл, Live „1"- 2.59 „Х"- 3.04 „2"- 2.29Астън Вила - Уест Хям Сингъл, Live „1"- 1.95 „Х"- 3.05 „2"- 3.25Хамбургер - Херта Берлин Сингъл, Live „1"- 2.41 „Х"- 3.06 „2"- 2

Премазаната от автобус Гергана вече е контактна

28-годишната Гергана Кюмкова от Гоце Делчев, чиито крака бяха премазани от автобус вече е в съзнание и контактна, съобщиха от "Пирогов". Тя е била преместена днес от Централна реанимация в травматологична клиника.

На пациентката й предстои да бъдат извършени няколко операции.












28-годишната Гергана Кюмкова от Гоце Делчев, чиито крака бяха премазани от автобус вече е в съзнание и контактна, съобщиха от "Пирогов". Тя е била преместена днес от Централна реанимация в травматологична клиника. На пациентката й предстои да бъдат извършени няколко операции.

Една българска беда

/КРОСС/След няколко месеца ще отбележим 119-та годишнина от смъртта на един от големите и най-оспорвани български държавници - Стефан Стамболов. Събитията, които предхождат и предвещават жестокото му убийство, се разгръщат в подобна на днешната, настървена от взаимоненавист и ожесточение, разтерзана от политически слухове и интриги обществена среда. Казвам подобна, защото историческите събития не се повтарят, освен като фарс, както знаем, личностите не се копипействат, макар че разни изявени политически лакеи и откровени слагачи се опитваха да припишат държавническия и личностен мащаб на Стамболов и на наши съвременници. Разместеният фокус Свръхперсонализирането на политиката и тогава, и днес може и да съответства на националния ни манталитет и масовите очаквания за сеир, но за жалост носи най-вече беди и е свръхнепродуктивно. Дори развращаващо. Посочването с пръст на партийни лидери, нагнетяването на обществения живот и въздух единствено с характеристиките на техните персони, със слухове, митове, демонизации и словославещи патетики размества фокуса на нормалността и отнема от енергията за решаването на същинските проблеми. Да, политическите лидери несъмнено трябва да бъдат "държани на светло" пред погледа на гражданите, изискванията към действията и думите им да са всекидневни, защото излъчени да управляват или опозиционерстват, те са натоварени с огромна отговорност

Баба даде на измамник над 5 000 лева уж за колет

Вместо 28 000 евро в кутията имало две кутии бисквити

    


Лондон: Ако Шотландия ни напусне, губи и лирата

Референдумът дали Шотландия да излезе от състава на Обединеното кралство е насрочен за 18 септември

Централната банка в Украйна ограничи покупката на чужда валута


Украинската централна банка въведе от днес "временни" ограничения на покупките на чуждестранни валути на междубанковия пазар като предпазна мярка, обяви финансовата институция в комюнике, цитирано от АФП.

За първи път от година и половина централната банка на Украйна промени официалния курс на долара спрямо гривнята и днешният й курс е 8.7080 гривни за 1 щатски долар. Това е повишение с 8.95 процента спрямо предходната му стойност, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки също комюнике на...

Индустриалното производство в Германия се понижи неочаквано през декември

На месечна база спадът е от 0,6%, а на годишна е отчетено повишение от 2,6%

    


Леко повишение на строителната продукция през декември

Индексът на продукцията в сектор „Строителство“ през декември 2013 г. се увеличава с 0,5% спрямо предходния месец, сочат данните на Националния...

Гугъл е с олимпийско лого в цветовете на гей общността

Търсачката Гугъл отбелязва откриването на зимните олимпийски игри в Сочи, помествайки на главната си страница лого в цветовете на дъгата, каквото е знамето на гей общността, и откъс от олимпийската харта. Инициативата според АФП изглежда като отговор, даден на руския вицепремиер Дмитрий Козак. Вчера той предупреди спортистите и зрителите да не пропагандират хомосексуалността на игрите, като се придържат към олимпийската харта и руския закон, забраняващи според него каквато и да било пропаганда по време на спортни събития. "Практикуването на спорт е човешко право. Всеки човек трябва да има възможност да практикува спорт без никаква дискриминация и в духа на олимпизма, за което е необходимо взаимно разбирателство, основаващо се на приятелство, солидарност и честна игра", гласи откъсът от олимпийската харта, преведен от Гугъл, както посочва и самата търсачка. Всяко кликване на логото препраща към документи, свързани с хартата. Президентът Барак Обама заяви вчера, че е включил хомосексуални спортисти в делегацията на САЩ за церемонията по откриване на игрите, за да покаже, че Съединените щати не се огъват пред дискриминацията. Ние всички трябва да надигнем глас против атаките срещу лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални хора. Трябва да се противопоставим на арестите и дискриминационните ограничения, на които те са подложени, подчерта в Сочи генералният секретар на ООН Бан Ки-мун в реч пред Международния олимпийски комитет.

Гугъл купува 5.94% от акциите на Леново

Гугъл купи 5.94% от акциите на Леново срещу 750 млн. долара в същия ден, в който се съгласи да продаде компанията Моторола на китайския технологичен гигант, съобщава Дау Джоунс Нюзуайърс.

Камелия: Страхлива съм, не мога да живея сама

"Страхлива съм, не бих могла да живея сама", признава Камелия за решението на певицата да бъде с майка си.

Премазаната от автобус Гергана вече е в съзнание

28-годишната Гергана Кюмкова от Гоце Делчев, чиито крака бяха премазани от автобус вече е в съзнание и контактна, съобщиха от 28-годишната Гергана Кюмкова от Гоце Делчев, чиито крака бяха премазани от автобус вече е в съзнание и контактна, съобщиха от "Пирогов". Тя е била преместена днес от Централна реанимация в травматологична клиника. На пациентката й предстои да бъдат извършени няколко операции.

Борисов: За Пеевски мога да кажа само, че е депутат от ДПС

/КРОСС/ Доган пръв осъзна, че ако има медийна империя и контрол върху съдебната власт, може да управлява.За 24 години, Доган е управлявал най-много България. Много хора в България си мислят, че много неща зависят от мен, но това не е било така. Не сме се месели в съдебната власт. ГЕРБ няма медии. Един Фейсбук си имам самоq казва лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов пред Mediapool. Внесохте вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарки за провал в сектор "Сигурност". Какви са основните ви обвинения към правителството и към министър Цветлин Йовчев? Вотовете на недоверие не са самоцел. В един такъв вот се получава максимално информация какво е направено, какво се прави, какво ще се направи и съответно опозицията може да каже своите претенции как политиката може да се промени към по-добро. Ние си даваме ясна сметка, че тези сили, които накараха Сидеров да изтегли внесеното от него предложение и вписано в графика на парламента, за размразяване на АЕЦ "Белене", няма да го оставят да гласува против правителството.Какви са тези сили?Някаква сила може да накара Сидеров да се откаже от това, което месеци наред говори, това, което БСП месеци наред говори за "Белене", могат да определят поведението му в НС. Че заради БСП и референдума им за "Белене" похарчихме 14 милиона, сега получават Сидеров и искането му за размразяване на "Белене" им идва на тепсия

Строителството е намаляло с 2.8% през декември


През декември строителната продукция се е свила с 2.8 на сто спрямо година по-рано, показват календарно изгладените данни на Националния статистически институт. В сравнение с ноември има лек ръст от половин процент.

На годишна база спадът е по-горлям при изграждането на сгради – с 4.1 на сто, а при инфраструктурното той е с 0.9 процента.

В сравнение с ноември в строителството се отчита ръст като при инфраструктурата той е с 1.3 на сто. При сградите няма изменение на обема...

Кадир Исов: Готвеният протест на “Атака” е неоснователен

Готвеният протест  на “Атака” срещу назначаването ми за областен управител не е основателен, коментира на пресконференция днес Кадир Исов. “Те настояват начело на администрацията да застане експерт. В такъв случай не смятам, че атаката трябва да е насочена срещу мен, защото със доказал се специалист в областта на земеделието, икономиката и регионалното развитие. Познавам отлично проблемите на Хасковска и Старозагорска област. Запознах се с приетата от местната структура на “Атака” декларация и смятам, че е неуместна, а може би имат в предвид, че не съм експерт по въпросите свързани с  Куба и Латинска Америка”, сподели областният управител.

Припомняме, че вчера от “Атака” обявиха, че стягат протестни действия в неделя, срещу назначението на губернатор от ДПС. “Не се притеснявам от протеста. Не смятам, че ще се стигне до ексцесии. Не смятам, че е уместно да разпоредя специална охрана на сградата на администрацията, пък това не е и моя работа”, каза още Исов.

Той изрази съпричастността си към всички етноси, коментирайки втората част от декларацията на “Атака”, в която е припомнена трагедията на тракийските бежанци преди 100 години. Исов припомни, че не е пропуснал да се включи във всички възпоменателни чествания, кръгли маси и издаването на сборник, екземпляри от който подари на местните медии. “Трябва да не забравяме историята, да извличаме поуки от нея, за да вървим напред”, подчерта губернаторът.

При назначаването му на временно изпълняващ длъжността Исов заяви, че друг ще бъде назначен за постоянно. „Признавам, не съм бил искрен тогава“, заяви Исов. След отправеното му предложение преди дълго обмислял дали да поеме поста. “Доверието, което ми бе оказано от правителството, обществената подкрепа и стореното от мен до момента ме накара да дам положителен отговор. И за в бъдеще ще работя за развитието на региона, така че в края на мандата да отчета напредъка в развитието му”, каза още той.

На пресконференцията бе представен и новоназначения зам.-областен управител Йонко Гюдженов. Той ще завежда ресор земеделие, пазари и търговия, а неговият колега Иван Станчев ще отговаря за социалните дейности.

“Назначението ми е на основание на нашето политическо споразумение, подписано през 2 000 година. Ние сме коалиционни партньори. Държим да участваме активно в политиката и подкрепяме изцяло правителството”, заяви социалдемократът Йонко Гюдженов. Той се зарече, че ще работи усилено за привличане на инвестиции от чужбина, за развитието бизнеса в региона. Даде пример с холандска фирма, която от 5 години проучва условията за туризъм в 5 общини в областта. Както и проявения интерес към развитието на спатуризъм в  Минерални бани  от московска фирма.

Йонко Гюдженов, зам.-областен управител

В последните 8 години Гюдженов е специализирал в растителна защита и биоземеделие. Председател на фокус-група на българо-холандска организация “Авалон”. Той е производител на биопродукти – био-сокове, био-вино, био-концентрати. Бил е член на комисията за изработване на Закона за виното и спиртните напитки.

 

От областна администрация отчетоха отпуснатите инвестиции за областта по програма “Растеж и устойчиво развитие на регионите”, по която шест общини ще получат за реализирането на проектите си общо 13,5 млн. лева. Близо 7 млн. лева ще разходи за инфраструктурни проекти в региона и Агенция “Пътна инфраструктура”.

Припомняме, че най-много средства по програмата 7 389 150 лв. са заделени за финансиране на проекти в община Харманли. 

Димитър Димитров



 

 

 

"Червени" индекси с изключение на BGREIT

В ранната търговия днес (7 февруари) индексите на Българската фондова борса (БФБ-София) с изключение на BGREIT, бяха със спадове. SOFIX отбеляза...

Доверието към Оланд падна под 20 на сто

За първи път от избирането си за президент Франсоа Оланд се озовава под прага на 20 процента в допитване до общественото мнение, посочва Франс прес. Ново проучване на института Те Ен Ес Софрес за "Фигаро" показва, че едва 19 процента от французите имат доверие на президента си. Оланд беше избран за президент преди 21 месеца. В същия период от мандата си Жак Ширак се радваше на 35 процента доверие, а Никола Саркози на 37 процента доверие, припомнят социолозите В последно време във Франция се появиха скандални разкрития за личния живот на Оланд.

Историята на трите талисмана и жабата шампион

Признавам, не съм голям фен на спорта, нито да го гледам, нито да го практикувам, тъй че не знам какво от това, което ще разкажа, вече го знаете. Вече ви е направило впечатление, че олимпийските игри в Сочи имат три, а не един талисман, както е обикновено. Защо са три? Официално, защото талисманите бяха определени с гласуване по интернет в няколко кръга. И тези трите получиха най-много гласове, с най-близки резултати. Само че историята не е толкова проста. Първо, жителите на Сочи подхождат към избора на талисман изключително сериозно. Какъв да бъде той се гласува на местен референдум, заедно с гласуването на президентските избори на 2 март 2008 г. Избират за талисман на игрите делфина, който кара ски. Делфин, защото Сочи е най-големият морски курорт на Русия и метафората е очевидна – морски курорт значи делфин, на ски – значи зимна олимпиада. Авторът е Олга Беляева (оригиналната картинка е без името на авторката, разбира се). Но тъй като държавното и партийното ръководство на Русия е много прецизно в някои отделни аспекти на пиара, решават че не може този любимец да представя Олимпиадата пред чужденците и затова се провежда втори онлайн конкурс, който да избере нещо по-достойно за такава голяма държава. И тогава шегаджията Егор Жгун, гениален аниматор, предлага на вниманието на обществеността хипно-жабата Зойч. За това говори и името на хипно-жабата, което идва от изписването на годината 2014 в логото на олимпиадата и с малко насилие върху кирилицата и латиницата може да се прочете като ZOIЧ, тоест Зойч. Само че тук става опасно. Хората харесват твърде много изпадналата в транс безръка космата коронована жабка, в чиито очи се търкалят олимпийските пръстени и тя започва да набира сериозна подкрепа онлайн, излизайки, на практика, на първо място в допитването. Но жабата не е достатъчно СЕРИОЗНА за събитието и се налага намесата на самия Владимир Путин, който обяснява, че всъщност на него най-много му харесва барсът (тоест снежният леопард) и затова има втори кръг, в който тя мистериозно не участва, а барсът е един от печелившите. Но какво да се прави с конфузната жаба? Представители на Олимпийския комитет правят сензационно "разкритие", че те всъщност са поръчали на Жгун да изготви смешен талисман, който да привлече внимание към конкурса. Самият Жгун потвърждава. Бидейки един от главните критици на режима на Путин, версията за специалната тайна поръчка на Олимпийския комитет към него не държи много, но това е и версията, записана във Уикипедия, тоест "истината". Вие мислите ли, че авторът на този клип би получил държавна поръчка, свързана с любимото детенце на Путин? Аз не. И затова, за да няма всъщност колебания, че именно народът иска други талисмани, а не жабата, за талисмани са избрани едновременно и трите животинки на първите места. Отделно се говори, че Медведев много силно лобирал за мечока. И тъй като първоначалните варианти на картинките не стават много за целта, се налага художници да ги преправят. Зайчето прилича твърде много на зайчето от "Ну погоди", бялото мече прилича на Миша Олимпийски от 1980 г., а барсът по принцип не става. Затова барсът се превръща в нормален леопард, който се казва Барс (все пак за барс гласуваха хората), на мечока ушите му почти изчезват, за разлика от тези на вуйчо му през 1980 г, а на зайчето му се увеличава главата, за да не прилича толкова на заека от "Ну погоди". В мрежата се появява и картинка, която проследява произхода на някои от кандидат-талисманите. Между другото, Дядо Мраз е бил най–често изпращаното предложение. Има и шегаджии, които комбинират трите в олимпийска хидра. А жабата? Въпреки, че е дискриминарана, тя успява да намери място в една от серийките на "Футурама", в началните кадри.   * Mediapool препечатва текста с незначителна редакторска намеса и съгласието на автора от блога му "Бели байтове за черни дни".

Глоба за медии, уронващи престижа на кандидат-депутатите

Всички парламентарно представени партии подкрепиха предложение, съгласно което медиите, публикували материали, които „накърняват добрите нрави, честта и доброто име" на кандидатите в хода на всяка една предизборна кампания, да се наказват с глоба между 5 и 10 хиляди лева.

"Разделяй, за да владееш" е най-лошото в криза!

Първанов: Партийните централи делят парите за общините

    


Йовчев: 13 разследвания за престъпления срещу служители на МВР

Имаме достатъчно сили, средства и желание, за да се справим с битовата престъпност. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев в отговор на въпрос за разследване на убийството в село Баница, Врачанско и действията на Министерството на вътрешните работи за ограничаване на битовата престъпност в Северозападна

„ Имаме достатъчно сили, средства и желание, за да се справим с битовата престъпност. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев в отговор на въпрос за разследване на убийството в село Баница, Врачанско и действията на Министерството на вътрешните работи за ограничаване на битовата престъпност в Северозападна „

Спад с 1% в промишленото производство през декември

/КРОСС/ Промишленото производство през декември е спаднало с 1% спрямо година по-рано, показват данните на Националния статистически институт. Толкова е спадът и в сравнение с предходния месец. Най-голям спад на годишна база има при производството на превозни средства (без автомобили) - 21.9%, при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 13.2%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия - с 11.5%, при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 8.9%.По-значителен ръст в сравнение с предходната година има при производството на напитки - от 18.7%, при изработването на изделия от каучук и пластмаси и при производството на автомобили и ремаркета - с по 16.3%.Спад през месеца в сравнение с предходния декември има при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 13.2%, при производството на метални изделия - с 8.9%.В сравнение с ноември статистиката отчита спад в преработващата промишленост - с 1.5%, а увеличение е отчетено в добивната промишленост - с 14.6%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.3%.За месец с 22% е спаднало производството на компютърна и комуникационна техника, при металните изделия сривът е с 21.5%, при производството на превозни средства, без автомобили - с 13.1%.В същото време се е увеличило производството на тютюневи изделия - със 17.8%, има лек ръст и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 8

Гражданска проверка в Ямбол заради евроизборите

В Ямбол започна проверка на актуалността на настоящите адреси на граждани, намиращи се в държави извън Европейския съюз във връзка с предстоящите евроизбори, съобщи Агенция Фокус. Във връзка с органи...

Полицаи от Благоевград иззеха контрабандни цигари

Полицаи от Благоевград иззеха близо 300 стека контрабандни цигари, съобщи Агенция Фокус. Вчера, 6-ти февруари, в хода на извършена проверка от полицейски служители на Районно управление ''Полиция''-П...

За руснаците хомосексуализмът е по-лош от пиенето

72% от руснаците са на мнение, че хомосексуализмът е морално неприемлив, показва проучване на Pew Research Center, предаде Стандарт нюз. Той е в топ три на най-неморалните категории поведение, според...

Започна извеждането на децата от дом в Несебърско село

Започна извеждането на децата от дом в Несебърското село Кошарица, съобщи Несебър Инфо. Поетапно извеждат първите деца от дома за деца със специфични образователни потребности „Св. Стилиян ...

Обама: Осуетяването на атентати в Сочи е огромен залог за Русия

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че Русия е изправена пред огромния залог да осуети всякакви атентати по време на откриващите се днес Зимни олимпийски игри в Сочи, предаде Франс прес. "Руснаците са изправени пред огромен залог - да осуетят всякаква терористична проява или проява на насилие на място (на олимпиадата). Те са вложили много ресурси за тази цел. Ние сме в постоянен контакт с тях, едновременно на ниво правоохранителни органи, армия и разузнаване. Работим постоянно с тях, за да гарантираме, че не само нашите спортисти, а всички желаещи да присъстват на олимпийските игри са в безопасност", заяви Обама в интервю за телевизия Ен Би Си. Във вторник Белият дом увери, че САЩ са взели всички необходими мерки да гарантират сигурността на гражданите си в Сочи, който бе заплашен с атентати от руски ислямисти. Барак Обама същевременно в петък прикани сънародниците си, които ще ходят в Сочи, да са бдителни, защото "винаги има рискове". Същевременно американската Агенция за транспортна безопасност (АТБ) временно забрани на пътниците в самолетни полети от САЩ за Русия да внасят в ръчния си багаж всякакви течности, гелове или аерозоли от съображения за сигурност. Директивата идва ден след като правителството на САЩ предупреди самолетните компании с полети към Русия, че е възможно терористи да скрият експлозиви в туби от паста за зъби. В директивата се уточнява, че в ръчния багаж са забранени течности, гелове или аерозоли без значение в каквото и да било количество, но тези предмети може да се превозват в регистрирания пътнически багаж в товарния отсек. Лекарствата с рецепта остават разрешени в ръчния багаж. Русия е разгърнала близо 40 000 души от силите си за сигурност в и около олимпийското село за Зимните олимпийски игри, които се откриват днес в Сочи и ще продължат до 23 февруари.

US топдипломат: Майната му на ЕС!

Американската дипломация изпадна в изключително конфузно положение, след като в ютюб изтече разговор между помощник-държавният секретар за Европа и Евразия Виктория Нюланд и посланика на САЩ в Украйна Джефри Паят.
"Майната му на ЕС" (Fuck the EU), казва Нюланд на събеседника си. Двамата дипломати обсъждат украинската политическа криза. Американската дипломация изпадна в изключително конфузно положение, след като в ютюб изтече разговор между помощник-държавният секретар за Европа и Евразия Виктория Нюланд и посланика на САЩ в Украйна Джефри Паят. "Майната му на ЕС" (Fuck the EU), казва Нюланд на събеседника си. Двамата дипломати обсъждат украинската политическа криза.

Цитат на деня: ГЕРБ няма медии. Един Фейсбук си имам само


ГЕРБ няма медии. Един Фейсбук си имам само.
 
Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ в интервю пред "Медиапул".

В него той за пореден път обяснява, че няма "медийна империя". На въпрос защо по време на управлението на ГЕРБ медиите на семейството на депутата от ДПС Делян Пеевски са го подкрепяли, а сега са се обърнали срещу него отговаря - "Ами явно са очаквали нещо. Но не им се е случило и сега са срещу мен." и още: "Просто бяхме много силни и много концентрирани, непрестанно...

Ето как изглежда Земята, погледната от Марс (СНИМКИ)

NASA разпространи снимка от небето и хоризонта на Марс, които демонстрират и колко голяма изглежда родната ни планета. Да, Земята се вижда от...

Замеряха с мишки парламента заради е-вота

Само 1 протестиращ имаше пред парламента 10 минути преди обявения час за начало на протест в подкрепа на електронното гласуване. Към 12 часа се появиха около 30-ина демонстранти, а полицаите, подредени в 3 редици, заявиха категорично намерение да не допуснат блокада на булеварда пред Народното събрание.

Македонският президент не литна за Сочи

Развален самолет остави Георге Иванов и съпругата му в Скопие

    

Македонският президент не полетя към Сочи, самолетът се развали

Технически причини оставиха Георге Иванов и съпругата му в Скопие

    


Кабинетът на македонския президент е дал 5800 евро за вратовръзки


Кабинетът на македонския президент Георге Иванов през 2012 г. е дал 5800 евро за покупка на вратовръзки от фирма "Фокабо", чийто управител е скулпторката Валентина Стефановска, авторка на паметника "Воин на кон" в центъра на Скопие, предаде агенция Срна, като се позова на доклад на македонското Бюро за обществени поръчки.

Стефановска заяви за информационния портал "Нова", че фирмата е собственост на баща ѝ, а тя като управител не е запозната с въпросната покупка, предаде БТА.

Над 2/3 от българите са срещу застроявне по морето


Над 2/3 от българите са срещу ново застрояване по морето и в планината, показват нови данни на Световния фонд за дива природа за нагласите в обществото, които в близките дни ще бъдат оповестени официално. Това стана ясно по време на конференция за бъдещето на природен парк Странджа, организирана от коалиция "За да остане природа в България".

Еколозите показаха карта, която визуализира гъстотата и мащаба на заложеното строителство в Общия устройствен план на община Царево, който след...

Инициатива “240-240-240” ще провери дали депутатите наистина искат диалог с гражданите

240 въпроса към 240-тимата депутати ще бъдат зададени по повод Ден 240 от Протеста. В инициативата ще се включат 240 граждани, всеки от които ще има въпрос към един народен представител. “Вие сте 240 народни представители, ние сме 240 от народа, отговорете на нашите въпроси”, гласи посланието на Инициатива “240-240-240”.

На 12-ти февруари, сряда, в 10ч. в куриерската служба на Народното събрание ще бъдат доставени 240 писма. Всеки депутат ще получи в пощенската си кутия запечатан плик, който ще съдържа въпроси към него, както и адрес за обратна връзка.

Няколко души съдействат 240-те въпроса да достигнат до своите адресати в парламента. Желанието на инициаторите е било писмата да бъдат входирани официално, но се оказва, че лична кореспондинция, адресирана до народен представител, не се отбелязват с входящ номер.

“Очакваме с огромно нетърпение отговорите на депутатите. Това ще бъде една проверка за тяхната съвест и отговорност към гражданите, които иначе често споменават в изявленията си!”, казват инициаторите на акция “240-240-240”.

The post Инициатива “240-240-240” ще провери дали депутатите наистина искат диалог с гражданите appeared first on Noresharski.com.

Мишо Шамара скочи срещу хип-хоп наградите

Дни, след като бяха раздадени БГ наградите, хора от музикалните среди изригнаха срещу хората, получили статуетки, както и срещу цялата организация на събитието.

Парламентът прие на първо четене два законопроекта за Черноморието

/КРОСС/ Парламентът прие на първо четене два законопроекта за промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. В този на ГЕРБ се предлага забрана за извършването на строителни и монтажни работи в курортите от 15-и май до 1-ви октомври. Проектът на социалистите предвижда за всички плажове, независимо от тяхната площ, да се въведат еднакви максимални проценти - до 2% за преместваеми обекти и до 2% за допълнителна търговска площ. Междувременно министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева съобщи, че регионалното и екоминистерството ще спрат действието на новия Общ устройствен план на община Царево, за да го променят. Започва проектиране на изменението на плана за цялата територия на общината и екологична оценка към него. Планът бе широко оспорен от природозащитници заради разрешеното застрояване на части от Природен парк "Странджа".  

Хванаха криминално проявен да вози на цената на билета по линията Радомир - Перник

Радомирски полицаи установиха нерегламентиран превозвач на пътници, съобщиха за ZaPernik.com от ОДМВР - Перник.

Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./.

Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по...

Продължава

Йовчев за убийството в с.Баница: Имаме достатъчно сили да преборим битовата престъпност (обновена)

Имаме достатъчно сили, средства и желание, за да се справим с битовата престъпност. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев в отговор на въпрос за разследване на убийството в село Баница, Врачанско и действията на Министерството на вътрешните работи за ограничаване на битовата престъпност в Северозападна

„ Имаме достатъчно сили, средства и желание, за да се справим с битовата престъпност. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев в отговор на въпрос за разследване на убийството в село Баница, Врачанско и действията на Министерството на вътрешните работи за ограничаване на битовата престъпност в Северозападна „

Apple изкупи собствени акции за 14 млрд. долара

През последните две седмици Apple са изкупили собствени акции на обща стойност от 14 млрд. долара. Това съобщи изпълнителният директори на гиганта...

25,7% по-ниска средна сметка за януари 2014 г. спрямо година по-рано отчита EVN България

/КРОСС/ Средноаритметичната стойност на фактурите за битовите клиенти на EVN България за януари 2014 г. е 63, 70 лв.с ДДС, което е средно с 25,7% по-малко от средната стойност година по-рано от 85,76 лв. с ДДС. Данните показват и по-малка средна консумация през януари 2014 г., когато тя е била средно 386 киловатчаса, при средна консумация от 456 киловатчаса година по-рано. Важна особеност е, че за основната част от клиентите на EVN България януарските фактури включват и потреблението по коледните и новогодишните празници. Сред факторите, оказващи влияние за по-ниските стойности са трите намаления на цените през 2013 г. и по-благоприятното време и съответно по-ниска средна консумация спрямо година по-рано. По-детайлно анализът на дружеството показва, че при над 53% от битовите клиенти на EVN България консумацията на електроенергия за януари 2014 г. е в рамките до 300 киловатчаса. При тези клиенти средноаритметичната стойност на януарската фактура за потребена електроенергия е 20,12 лв. с ДДС. Сравнено с януари 2013 г. потребление до 300 киловатчаса са имали над 49% от клиентите като средноаритметичната стойност на техните фактури е била 22,55 лв. с ДДС. По-голямо потребление - от 300 до 1000 киловатчаса за януари 2014 г. EVN България отчита при над 39,5% от клиентите. За тях средноаритметичната стойност на фактурите е 92,26 лв. с ДДС. През януари 2013 г. клиентите с консумация в тези рамки са били над 38,6% и са имали средноаритметична стойност на фактурата от 108,80 лв

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване