Варненски ученик проби в САЩ с изобретение

Възпитаникът на математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна Христо Стайков е пробил в САЩ с едно от изобретенията си - Ipod приложение, което показва връзката между математиката и картините на Мориц Ешер – холандски художник, известен с равнинните изображения на невъзможни в триизмерното пространство фигури.

"Атака": "Кремиковци" да се извади от кома

Депутатите обсъждаха покойник ли е някогашният металургичен гигант и дали да бъде върнат към живота в тон със заявените от правителството намерения за реиндустриализация

"Атака" поиска изваждане на "Кремиковци" от кома

Депутатите обсъждаха покойник ли е някогашният металургичен гигант и дали да бъде върнат към живота в тон със заявените от правителството намерения за реиндустриализация

Цветлин Йовчев: Няма да избързваме с търговските санкции за Украйна

Към момента няма да избързваме с търговските санкции за Украйна, преди да приключи тази дискусия и да се приеме решение в ЕС. Влошаването на отношенията и развитието на кризата в Украйна ще повлияе косвено на много области на сътрудничеството на тази страна с България, каза вътрешният министър и вицепремиер Цветлин Йовчев пред журналисти. Към момента няма да избързваме с търговските санкции за Украйна, преди да приключи тази дискусия и да се приеме решение в ЕС. Влошаването на отношенията и развитието на кризата в Украйна ще повлияе косвено на много области на сътрудничеството на тази страна с България, каза вътрешният министър и вицепремиер Цветлин Йовчев пред журналисти.

Силно земетресение на остров Вануату

Земетресение с магнитуд 6,3 по Рихтер разлюля тихоокеанския остров Вануату, съобщават от американската геоложка служба. Няма издадено предупреждение за цунами.

Зачестяват случаите на насилие над възрастни хора в региона

Антония Филева, Фондация “Джендър перспективи”

Зачестяват случаите на насилие над възрастни хора над 65 – годишна възраст. Това отчитат специалистите от Фондация „Джендър перспективи”.

Възрастните хора били притеснявани от свои близки най-често заради материални средства. Поради икономически причини, прехвърляне на имущество и други, те ставали обект на насилие от страна на роднини, обясняват специалистите.

През последните два месеца в офисите на фондацията в Хасково и Димитровград са потърсили помощ 16 души. 80 % от тях са възрастни хора. До момента има заведени 3 дела срещу насилници.

Няма държава, в която физическото, сексуалното и психологическото насилие над жените да не е ежедневие, то се случва навсякъде и в реалния живот, и във виртуалното пространство, споделят специалистите. Насилието над жените се случва всеки ден и навсякъде, сочи най-мащабното по рода си изследване в света, посветено на насилието над жените. То е реализирано от Агенцията на Европейския съюз за основните права (FRA). Какво сочи статистиката в световен, европейски и национален мащаб ни запознават специалистите от местната фондация “Джендър перспективи” .

Изследването разкрива степента на злоупотреба, понесена от жените в семейната и обществената среда, на работното място, включително и в интернет пространството. Изследването сочи широкото разпространение на насилието над пълнолетни жени, но също така и представя резултатите по отношение на физическо и сексуално насилие, засегнало жените в детството им.

На първо място, резултатите сочат, че насилието над жените е масово, но и в същото време не отчитано и неглижирано нарушение на човешките права в страните членки на ЕС. Изследването има за цел да даде аргументи и да ускори процеса на предприемане на адекватни мерки за защита от насилие, основано на пола на европейско и на национално ниво, особено в страните, където насилието над жените не е обект на дискусии и на ефективни политически и законодателни мерки.

Резултатите от изследването са въз основа на 42 000 интервюта, проведени през 2012 г. с жени на възраст между 18 и 74 години от всички 28 страни членки на Европейския съюз. Интервютата са взети на база социо-демографски характеристики за всяка страна или средно по 1500 жени от всяка държава членка са участвали в изследването.

По време на интервютата жените са давали информация за преживяно от тях насилие (сексуално, физическо, психологическо), мястото и честота на насилието, както и за това дали са докладвали за случая пред правоохранителните органи и дали са получавали специализирани услуги от неправителствени или други организации.

По време на интервютата са били задавани въпроси и за случаи на преследване, сексуален тормоз, както и за случаите на насилие, свързани с новите технологии. В допълнение, проучването е имало за цел и да потърси информация от респондентите за случаи на насилие в детството.

Основните изводи за ЕС сочат:

- 33% от жените европейки са преживели физическо и/или сексуално насилие след 15-годишна възраст. Този процент съответства на 62 милиона европейки;

- 22% са преживели физическо и/или сексуално насилие от страна на партньора си;

- 5% от всички жени са били изнасилени. Една от всяка десета жена, която е преживяла изнасилване от непознат или от някого, с когото не е била в партньорски отношения, всъщност е била изнасилена от повече от един извършител;

-42% от жените са били жертва на насилие от партньорите си по време на бременност; 31% от жените, които признават за сексуално насилие от партньора си са били насилвани повече от 6 пъти;

- след преживяно сексуално насилие 21% от жените страдат от панически атаки, 35% са били депресирани, а 43% са имали трудности при следващи връзки;

- 43% са преживели някаква форма на психическо насилие от настоящ или бивш партньор (като публично унижение; забрана да излиза от дома, заключване в дома; принуда да гледа порнография, както и заплахи за насилие);

- 33% са преживели физическо или сексуално насилие в детството, като извършителят е бил възрастен и в повечето случаи познат на семейството (12% са преживели насилие от непознат възрастен);

- 18% от жените са били жертви на преследване над 15 годишна възраст, а 5% от интервюираните са преживели този вид насилие в рамките на една година преди интервюто. Това съответства на 9 милиона жени, като 21% от жените са били жертва на преследване, продължило повече от 2 години;

- 11% от жените са били подложени на сексуално насилие чрез имейли или текстови (SMS) съобщения. 20% от младите жени (18-29г.) са били жертви на интернет насилие (cyber harassment);

- 55% от жените са преживели сексуален тормоз на работното си място, а в 32% от всички случаи извършителят е бил началник, колега или клиент;
67% от жените не са съобщили за преживяното насилие пред полиция, организация или пред близките си.

Огромните мащаби на насилието, основано на пола са доказателство, че физическото, сексуалното и психологическото насилие над жените е най-често срещаното нарушаване на човешките права.

Резултатите в различните страни на ЕС варират, както при други подобни изследвания, в зависимост от националните особености, народопсихология, степента на готовност жените да говорят по тези проблеми открито и в интервю, от това доколко е културно допустимо и възприето да се говори по тези въпроси; в зависимост от собствения им опит и преживявания и дали са запознати със съдбите на други пострадали жени и момичета. Резултатите зависят и от степента на осъзнатост и чувствителност в обществото.

По-голямата степен на равнопоставеност в дадена страна и наличието на политики и законодателство също водят до по-голяма осъзнатост и чувствителност по проблемите на насилието срещу жените, до по-голямо усещане за несправедливост и нарушаване на правата.

Също така наличието на по-добра превенция и повече възможности за защита на пострадалите жени води до по-голяма чувствителност, до по-лесно преодоляване на страха да се говори за преживяното насилие.

На този фон, някои основни данни за България:

23% от интервюираните българки, или почти всяка 4-та жена у нас, е била жертва на физическо и/или сексуално насилие от страна на партньора си. 14% пък са жените у нас, които са преживели такъв тип насилие, но извършителят не е бил техен партньор.

Тук България се нарежда в средните стойности за Европа, като изследването отчита най-висок процент на жени, преживели насилие в рамките на брака и/или партньорската връзка сред финландките – 30%. Австрия пък е сред държавите с най-нисък процент – 13%.

Резултатите, отчетени по отношение на сексуалния тормоз над жените у нас са на доста ниски нива, в сравнение със средните стойности за ЕС. Между 9 и 11% са жените у нас, преживели сексуален тормоз. В сравнение, например с Дания, изследването отчита между 26 и 37% жени, преживели сексуален тормоз.

Тук трябва да се направят няколко важни уточнения. На първо място е необходимо да се отчетат посочените от Агенцията за основните права към ЕС действия, възприемани като сексуален тормоз. Като такива във предварително подготвените въпросници са изброени нежеланото докосване, целуване, милване; сексуалните намеци или шеги, които са обидни; неподходящите предложения за среща; натрапчивите въпроси относно личния живот, които са обидни; коментарите по отношение на външния вид със сексуален и/или обиден нюанс; изпращането на порнографски снимки или изпращане на сексуални имейли/SMS-и, които са обидни и т.н.

Очевидно, тези действия се възприемат у нас по-скоро като невинни, отколкото като форма на сексуален тормоз. Както посочват и от Агенцията за основните права към ЕС сексуалният тормоз е въпрос на субективно усещане, което обаче се формира като отговор на доминиращите социални и културни ценности, норми и нагласи в обществото по отношение на жената.

Сравнително ниският процент за България, в сравнение с останалите страни, би могъл да се обясни именно с тенденциите за поставяне на жената в позиция на подкрепяща, но не и водеща роля както в обществения, така и в личния, семейния живот. Тази роля на жената в българското общество (домакиня, любовница, сексапилна и поради това успяваща, и т.н.) се подхранва активно в публичното пространство от няколко десетилетия насам.

29% от жените в България, или почти 1 милион от общ брой женско население от 3 777 999 жени у нас, по данни от преброяването от 2011 г., в детството си са преживели поне една от трите форми на насилие – физическо, сексуално или психологическо. В рамките на ЕС средният процент е 33.

Като цяло индивидуалното усещане за това колко често се среща насилието срещу жени е както много често – 22% от анкетираните българки, така и доста често – 38% от анкетираните и това е преобладаващата част от жените.

На този фон, много малко жени в България знаят къде да се обърнат за помощ, не са запознати със законодателство и мерки за защита и не знаят за кампании и мерки за превенция.

Резултатите за България са следствие и от липсата на последователни политики и ангажираност на държавата за регулярното и адекватно финансиране на дейностите по превенция и защита на жените от насилие. Не се подкрепят последователно съществуващите услуги на неправителствени организации, които изнасят тежестта по предоставянето на услуги и всички други дейности по превенция и защита в някои населени места, без да имат постоянната подкрепа на държавата и общините. Ето защо услугите липсват в много населени места, а където ги има са с недостатъчно финансиране. Достатъчно е да се вземе за пример град София, въпреки обявения уникално висок бюджет за 2014 година!

Все още няма промени в Наказателния кодекс и в Проекта за нов НК, които да инкриминират всички форми на насилие спрямо жените и да предвиждат престъпленията свързани с това насилие да се преследват последователно като престъпления от общ характер; както и да се наказват по-тежко престъпленията, извършени в контекста на домашно насилие.

При липсата на достатъчно на брой специализирани услуги и на възможности за получаване на по-дългосрочна подкрепа, безнаказаността продължава да съществува, а жените се затварят още повече след преживяното насилие, страхувайки се да споделят и да говорят открито.

Анализът на резултатите от проведеното изследване на Агенцията на ЕС за основните права сочи, че положението в България е поне двойно по-тревожно в сравнение със средното ниво в ЕС. Един толкова значим проблем е последователно омаловажаван и неглижиран от централната и местната власт в България.

Изследването на FRA доказва още веднъж, че проблемът с насилието над жените е повече от сериозен и е необходимо да се признае от страна на политиците и всички държавни институции, че правата на жените не са защитени. Изследването изисква отговори и ефективни мерки за защита във всяка една държава.

Необходими са спешни мерки за справяне с насилието срещу жените и тези мерки трябва да се вземат на най-високо ниво, защото насилието над жените оказва въздействие върху цялото общество всеки ден.

Държавите членки на ЕС трябва да ратифицират Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието срещу жени и домашното насилие (Истанбулската конвенция).

България е една от малкото държави, които дори не е подписала Конвенцията, а липсата на публични дискусии по темата обвива проблема в мълчание и съответно превръща насилието в норма на поведение.

Изнасилването не е частен проблем, включително и изнасилването в брака. Много често случаите на изнасилване в рамките на една връзка са съпроводени с многократно повтарящи се актове на домашно насилие и имат фатален край. Държавите членки, включително и България, са длъжни да предприемат необходимите законодателни мерки за криминализиране на всички видове сексуално насилие над жени, извършени без тяхно съгласие.

Необходими са допълнителни ресурси, насочени към осигуряване на обучени специалисти от всички сфери (полиция, здравеопазване, образование, неправителствени организации), както и да бъдат осигурени достатъчен брой подходящи и леснодостъпни услуги и подслони за преживелите насилие жени. Налице е ясна необходимост от подобряване и хармонизиране на събирането на данни за насилие над жените във всяка една държава членка на ЕС.

Ние, организациите от Алиансa за защита срещу домашното насилие, апелираме за незабавно предприемане на действия за подписване и ратифициране от България на Истанбулската конвенция, както и на всички други действия, произтичащи като  задължения на държавите членки на ЕС в резултат от най-мащабното изследване за насилието срещу жените в Европа!

 

Контакти, на които може да се потърси помощ и подкрепа при случай на домашно насилие

 

1.      Фондация “Х&Д Джендър перспективи” – Хасково и Димитровград

Гр. Хасково

Телефон: 038/62 46 85

Мобилен: 0878 56 76 59

Гр. Димитровград

Телефон: 0391/2 50 55
Мобилен: 0878 56 76 59

Електронна поща: hdgender@gmail.com

 

2.      Фондация “Асоциация Анимус” – София

Гореща телефонна линия за жени пострадали от насилие: 02/981 76 86

 

3.      Фондация „Български център за джендър изследвания” /БЦДИ/ – София

Тел: 0879 13 30 21, 0896 44 90 48

Електронна поща: office@bgrf.org

 

  1. Женско сдружение ”Екатерина Каравелова” - Силистра

Консултативен център:

Телефон: 086/820 487

Кризисен център:

Телефон: 086/821 495

Електронна поща: ceta@mail.bg

 

  1. Фондация “Позитивни Умения на Личността в Социума” /П.У.Л.С/ – Перник

Телефон: 076/60 10 10, 076/60 33 60

Електронна поща: pulse.women@gmail.com

 

6.      Фондация ”SOS – семейства в риск” – Варна

Телефон: 052 609 677
Електронна поща: sos@ssi.bg

 

7.      Асоциация „Деметра” – Бургас

Ценнтър по превенция на насилието и престъпността
Телефон: 056/ 82 52 05

Електронна поща: demetra@unacs.bg

 

8.      “Асоциация НАЯ” – Търговище

Телефон: 0601/6 70 25

Електронна поща: naia_s@abv.bg

 

9.       Сдружение “Център Отворена врата” – Плевен

Телефон: 064/846 713

Електронна поща: opendoor_centre@hotmail.com

 

10.   Сдружение “Център Динамика” – Русе

Телефон: 082/ 82 67 70

Мобилен: 0879 45 35 03

Електронна поща: centre_dinamika@abv.bg

Димитър Димитров

 

 

Второкласничка от София с максимален резултат на математическа олимпиада в Москва

9-годишна ученичка от София постигна уникален резултат на XVIII Московска олимпиада по математика за малки ученици, съобщи д-р Ирина Шопова, директор на 9-годишна ученичка от София постигна уникален резултат на XVIII Московска олимпиада по математика за малки ученици, съобщи д-р Ирина Шопова, директор на "Детска академия на науките, изкуствата и спорта", цитирана от OFFnews. Академията бе домакин на състезанието в София. Второкласничката Мария Дренчева е постигнала максималния брой точки - 59.

Пиян университетски асистент потроши закъсал на пътя шофьор

Пиян асистент от ЮЗУ е джигитът, потрошил с БМВ-то си закъсал шофьор край Благоевград преди ден. Иван Тодорин едва не убил 42-годишния мъж, който бил застанал до авариралата си цистерна, пише вестник "Вяра".
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
Вчера съобщихме за тази катастрофа ТУК. Пиян асистент от ЮЗУ е джигитът, потрошил с БМВ-то си закъсал шофьор край Благоевград преди ден. Иван Тодорин едва не убил 42-годишния мъж, който бил застанал до авариралата си цистерна, пише вестник "Вяра". Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Вчера съобщихме за тази катастрофа ТУК.

Българката, която ще "живее" на Марс: Човешкият фактор е най-голямото предизвикателство при колонизирането

/КРОСС/"Mars Society" е най-голямата неправителствена организация в света, посветена на изследването и заселването на хора на Марс. Тя стои зад първата по рода си програма Mars Arctic 365 - едногодишна симулация на мисия до Марс в Канадска Арктика. Специална база ще приеме участниците в симулацията, като техният живот там ще се приближава максимално до живота, който биха водили на Червената планета. Арктика е избрана, защото полярните региони на Земята предлагат най-близките условия до тези на Марс. При смразяващи температури и пълна изолация участниците в проекта ще трябва да работят заедно, да изследват заобикалящата ги среда на микробиологично, геоложко и климатоложко ниво, използвайки скъпо и сложно оборудване. Комуникациите им със "Земята" ще имат същите особености, каквито биха имали и на Марс. Дори храната им ще бъде специфична. Целта на проекта е да бъдат проучени всички фактори, които ще са от решаващо значение при една реална бъдеща мисия за изпращане на заселници на Марс. След дълга селекция на стотици кандидати, организаторите на програмата отсяха 62-ма полуфиналисти. Сред тях - двама българи - морският инженер от Варна Красимир Ангелов и популярната у нас писателка, живееща в Австралия, Изабела Шопова. Изабела Шопова е родом от Варна. Смело заявява, че Космосът винаги е бил нейна мечта и затова решението й да стане част от Mars Arctic 365 не е било никак трудно

Перничани допускат, че Слави Трифонов е на Оскарите и затова го няма в Шоуто!

Както снощи zaPernik.com писа водещия на най-популярното телевизионно шоу в България „Шоуто на Слави” – Слави Трифонов не беше на екран. Гологлавият водещ бе заместен от Иво Сиромахов и Филип Станоев, които са сценаристи на шоуто.

Според перничанин, който е бил гост в публиката на „Шоуто на Слави” причината е, че Слави Трифонов може да е поканен на някой важен форум и затова да отсъства.

„Веднъж, когато бях публика на Шоуто на...

Продължава

Ако ни врътнат кранчето: Имаме газ за 2 месеца

Ако газовите доставки към България спрат заради кризата в Украйна, България ще може да изкара два месеца с газ от хранилището в Чирен и собствен газ.

Няма да избързваме с търговските санкции за Украйна, по думите на Йовчев

Към момента няма да избързваме с търговските санкции за Украйна, преди да приключи тази дискусия и да се приеме решение в ЕС. Влошаването на отношенията и развитието на кризата в Украйна ще повлияе косвено на много области на сътрудничеството на тази страна с България, каза вътрешният министър и вицепремиер Цветлин Йовчев пред журналисти. Към момента няма да избързваме с търговските санкции за Украйна, преди да приключи тази дискусия и да се приеме решение в ЕС. Влошаването на отношенията и развитието на кризата в Украйна ще повлияе косвено на много области на сътрудничеството на тази страна с България, каза вътрешният министър и вицепремиер Цветлин Йовчев пред журналисти.

Прандели: Имаме качества, резултатите ще дойдат рано или късно

"Италия е по-силна и зряла от последния загубен финал от Испания"

    


Брожения в БСП и ДПС срещу посещението на Вигенин в Украйна


Визитата на външния министър Кристиан Вигенин в Украйна вчера и днес създаде брожение и предизвика критични реакции сред депутати от БСП и ДПС. И от двете партии, които все още не заявили позициите си за руската инвазия в Крим, се чудят дали това е солова акция на министъра или позиция на държавата.

Председателят на комисията по отбрана и член на външната комисия Янко Янков (ДПС) коментира, че срещите на един външен министър с определени представители легитимират тези фигури като...

Руски професор преследван заради сравнение на Русия с нацистка Германия


Руски професор по философия твърди, че е бил прогонен от престижното си място в държавен университет, след като сравнил действията на Русия в Украйна с анекса на Австрия от страна на нацистка Германия през 1938 г.

В анализ, публикуван на сайта на всекидневника "Ведомости" в събота, Андрей Зубов заявява, че Русия е на прага на война, и добавя: "Не бива да действаме по начина, по който германците някога действаха заради обещанията на Хитлер и Гьобелс."

Във вторник той съобщи...

Грип тръшна делото за клането на Боби Райнов

Внезапно разболял се адвокат отложи делото за убийството на бившия футболист Борислав Райнов. На подсъдимата скамейка са изправени трима души - Траян Георгиев, Трайчо Филипов и Здравко Симеонов. Имаше и четвърти - Славчо Димитров, но той се обеси в арестантската килия месеци след инцидента. Следващото заседание е в края на април.

НСИ: БВП на един зает се увеличава с 2.3%

През четвъртото тримесечие на 2013 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на един зает се увеличава с 2.3% в сравнение със същото тримесечие на предходната година, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Клуб на пенсионера в Ковачевци ще отбележи Деня на жената с танци и песни на ВГ "Веселие"

Клуб на пенсионера в село Ковачевци подготвя тържество по повод Деня на жената - 8 март, предаде репортер на ZaPernik.com.

В празненството ще вземе участие вокална група "Веселие", която е съставена от 12 баби. Групата съществува от 2 години и половина е печелила златни медали.

"На 3 март клуб на пенсионера беше организирал чудесна програма по повод 14-годишнината му и Освобождението на България.", казаха от пресцентъра на община...

Продължава

Ученическа банда извършва въоръжени грабежи във Варна

/КРОСС/Петима младежи на възраст между 16 и 19 години са установени като извършители на два въоръжени грабежа във Варна, събщиха от местната полиция. Първият грабеж е бил извършен на 28 февруари вечерта на ул. "Андрей Сахаров". Заплашен с пистолет е бил 19-годишен младеж, от когото е задигната чанта с преносим компютър. Вторият удар е от 2 март късно вечерта в кв. "Възраждане" 3. Нападател с маска на главата и въоръжен с пистолет заплашил доставчик на пица, като му взел оборота от около 40 лева и доставката на стойност близо 80 лева. Трима от младежите са ученици в различни варненски гимназии. Другите двама не учат и са безработни. Всички са задържани, като в единия е открит газов пистолет. Откраднатият лаптоп също е намерен.  

Телевизионен журналист основа нова партия в Гърция


Нова партия под името "То потами" (реката) официално бе представена от нейния създател, гръцкия телевизионен журналист Ставрос Теодоракис. На пресконференция в Атина той каза, че формацията е отворена за политически съюзи и коалиции, но също и за идеи от страна на левите и либерални сили, съобщава в. "Катимерини", цитиран от БТА.

Миналата седмица Ставрос Теодоракис обяви, че напуска телевизия "Мега" и вестник "Та Неа" и че се отказва от професията си, за да влезе в политиката и да...

Енергоспестяващи продукти от ЕТЕМ

За голяма част от крайните потребители и инвеститори, подмяната на дограмата или поставянето на нова, е просто един допълнителен и досаден разход, който трябва да бъде направен. В рекламите, заливащи ни отвсякъде, дори и човек „навътре в нещата“ е много вероятно да получи в крайна сметка продукт, разминаващ се с очакванията му. За голяма част от крайните потребители и инвеститори, подмяната на дограмата или поставянето на нова, е просто един допълнителен и досаден разход, който трябва да бъде направен. В рекламите, заливащи ни отвсякъде, дори и човек „навътре в нещата“ е много вероятно да получи в крайна сметка продукт, разминаващ се с очакванията му.

Прокуратурата внесе втори обвинителен акт срещу Петното

Софийската районна прокуратура внесе втори обвинителен акт в Софийския районен съд срещу Бисер Миланов-Петното, съобщиха от институцията. Обвинението е за това, че на 2 ноември миналата година около 16.00 часа на кръстовището на бул.

Qoros не бърза с пазарния си дебют в Европа

Китайският автопроизводител представи два серийни модела в Женева

    


Енергоспестяващи продукти от ЕТЕМ

За голяма част от крайните потребители и инвеститори, подмяната на дограмата или поставянето на нова, е просто един допълнителен и досаден разход, който трябва да бъде направен. В рекламите, заливащи ни отвсякъде, дори и човек „навътре в нещата“ е много вероятно да получи в крайна сметка продукт, разминаващ се с очакванията му. За голяма част от крайните потребители и инвеститори, подмяната на дограмата или поставянето на нова, е просто един допълнителен и досаден разход, който трябва да бъде направен. В рекламите, заливащи ни отвсякъде, дори и човек „навътре в нещата“ е много вероятно да получи в крайна сметка продукт, разминаващ се с очакванията му.

Бобева: Може да се наложи да увеличим администрацията

/КРОСС/Правителството прие стратегията за развитие на администрацията до 2020-а година. Документът не предвижда броят на държавните и общински служители да намалява. Заради Стратегията за електронните услуги, може да се наложи техният брой да се увеличи, прогнозира вицепремиерът Даниела Бобева.  Много често ние електронизираме, пък се увеличава персоналът. Поне практиката досега е била такава, т.е оптимизацията на електронизацията не винаги е означавала намаляване на администрацията в конкретни бройки. Въпросът е обаче, когато намаляваме административната тежест в една община например, да се третират равнопоставено гражданите и на друга община. Не може в една община ти да имаш едно гише и услугите да ти бъдат предоставени сравнително бързо и евтино, а в друга община да имаш различен подход, тоест трябва да гарантираме равно третиране на гражданите. За това предстоят дискусии със Сдружението на общините, каза Бобева. 

НСИ: БВП за Q4 на 2013 година е 21 463 млн. лева

През четвъртото тримесечие на 2013 г. брутният вътрешен продукт (БВП) възлиза на 21 463 млн. лв. по текущи цени. Преизчислен в евро, БВП е съответно 10 974 млн., като на човек от населението се падат 1 511 евро, съобщават от Националния статистически институт (НСИ).

Нана, Ути и Нели се впускат във вихъра на танца

Всеки от тях ще защитава своята кауза и ще докаже на себе си, че може да се справи и с танците в "Денсинг старс"

"Ботев" (Пловдив) представи финалния проект за нов стадион


Ръководството на "Ботев" (Пловдив) представи финалния проект за нов стадион, който трябва да бъде завършен през 2015 г.

Спортното съоръжение ще бъде от най-високата четвърта категория на УЕФА, като ще разполага с 18 788 седящи места, от които 75% ще бъдат покрити. Стадионът ще има паркинг с 600 места за автомобили и 7 места за автобуси.

"Това, което представяме днес, е коренно различно от това, което показахме преди две години. Надявам се това да е последният вариант, но...

Отменя се Законът за публично-частното партньорство, бил ненужен

Министерският съвет е решил да отмени Закона за публично-частното партньорство, тъй като е неработещ, ненужен и рестриктивен. Това заяви на пресконференция министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева след правителственото заседание в сряда. Как чисто административно ще стане отмяната не стана ясно.   Решението за отмяна на приетия преди около година закон идва след като в началото на февруари премиерът Пламен Орешарски се обяви за отпадането му, защото в сегашния си вид той по-скоро възпрепятствал публично-частното партньорство. Само преди ден обаче Българската стопанска камара препоръча на кабинета проблемите на икономиката ни да се решат с повече публично-частни партньорства и пазарен подход.   Според правителството обаче приетият от ГЕРБ Закон за публично-частното партньорство все още не е приложен и направен анализ показал, че той напълно ненужен и рестриктивен, защото обектите към които се отнася са много малки - паркинги, гаражи, зелени площи, паркове, каза министърът. За големите обекти се прилага законът за концесиите, допълни тя.   По думите на Терзиева Законът за публично-частното партньорство е разписан така, че вместо да облекчава инвеститорите, допълнително ги затруднява, препраща ги към много голяма и тромава процедура. Съществуващите останали закони регламентират реда, по който могат да се създават такива публично-частни формирования, смята тя. По думите й, всяка община има разработени свои правила за публично-частно партньорство, Европейският съвет приел директиви относно публично-частно партньорство, по които България ще започне работа.   Реално Терзиева е сред авторите на оспорвания в момента от самата нея Закон за публично-частното партньорство. Неговите текстове обаче претърпяха сериозна редакция първо при междуведомственото съгласуване, после при разглеждането в Народното събрание, припомниха запознати с писането на отменяния сега документ. Стана така, че предложихме роман, а той се превърна в дописка за "Работническо дело", описаха тогавашвата ситуация експерти.   Терзиева съобщи още, че на заседанието на кабинета са разглеждани административните режими, които могат да бъдат премахнати, за да се облекчи работата на бизнеса.

ТОП ИНФОРМАЦИЯ! Гангстерът Йоско Костинбродския - един от най-големите главорези на Прехода е обявен за национално издирване!

Соченият за един от най-големите главорези на Прехода Йоско Йосифов-Йоско Костинбродския е обявен за общонационално издирване, съобщи агенция ПИК.
Вчера магистратите на Специализирания апелативен съд проявиха здрав разум и постановиха арест за бандита. Йоско обаче не беше в залата, тъй като преди това съдиите благосклонно го пуснаха на свобода, въпреки солидните доказателства, които приложи прокуратурата, че той си подготвя фалшиви документи, с които да напусне пределите на...

Продължава

"Сова Харис": 6 партии в парламента, ако изборите бяха днес

ГЕРБ печели 20.1% от доверието на българите, а БСП - 19.9%, ако изборите бяха днес, сочат данните от проучване на „Сова Харис", поръчано от вестник "Преса". В парламента биха влезли и „България без цензура", ДСБ, Реформаторският блок и „Атака".

НСИ: БВП за 2012 г. възлиза на 78 089 млн. лв. по текущи цени

През 2012 г. брутният вътрешен продукт (БВП) възлиза на 78 089 млн. лв. по текущи цени.

Искра Михайлова: Процесът на паспортизация на водните обекти ще се ускори

/КРОСС/ Проверено е техническото състояние и аварийното планиране на 2330 броя хидротехнически съоръжения, като някои са проверявани и по два пъти. Съставени са 753 протокола през пролетта и още 868 протокола през есента, в които са дадени предписания по техническото състояние и аварийното планиране на водните обекти. Това обяви на пресконференция министърът на околната среда и водите Искра Михайлова след правителственото заседание. Тя обобщи резултатите и изводите в приетия Доклад за извършен пролетен и есенен мониторинг през 2013г. за предотвратяване или ограничаване на последиците от вредното въздействие на водите и създаване на междуведомствена работна група с цел осигуряване на живота и здравето на населението, опазване на околната среда и имуществото.  Министърът подчерта, че в доклада са направени препоръки, които са дали основание на днешното решение - да се ускори процесът на паспортизация; да се предвидят в Устройствените планове дългосрочни мерки за намаляване на риска от наводнения; да се осигури финансиране, допълнителен персонал и обновяване на наличната техника за целогодишно почистване на Дунавските диги и диги на вътрешни реки. Ще се създаде и междуведомствена работна група, която да извърши преглед на нормативната уредба и да предложи промени в нея, включително създаването на единен национален контролен орган - за да има по- ефикасен контрол по техническото състояние на водно стопанските системи и хидротехническите съоръжения

Варненец проби с Ipod приложение, направил го в 8 клас

/КРОСС/Възпитаникът на математическа гимназия „Д-р Петър Берон" във Варна Христо Стайков е пробил в САЩ с едно от изобретенията си - Ipod приложение, съобщава live.varna.bg. Неговото ноухау показва връзката между математиката и картините на Мориц Ешер - холандски художник, известен с равнинните изображения на невъзможни в триизмерното пространство фигури. Мултимедийният продукт вече се ползва в редица американски училища - чрез него децата имат възможността да рисуват, без да познават в цялост математическите зависимости и симетрии. Христо Стайков е разработил приложението преди две години, докато е бил в 8-ми клас, разказа Елеонора Павлова, преподавател по информационни технологии и научен ръководител на младия талант. По време на среща с кмета на Варна Иван Портних десетокласникът представи и друга своя разработка, за която също търси практическа реализация - устройство, което регистрира неравностите по пътя. Кутията със сензори, създадена от Христо, трябва да бъде монтирана в автомобил. Изобретението може да използва данните за ускорението на колата, на базата на които прави прецизни изчисления за неравностите по пътното трасе и техните параметри. Чрез използването на GPS координати устройството директно предава и наслагва получената информация върху интерактивна картата

Янукович е взел хонорар от 32 млн. гривни за две книги, но изданията не могат да се намерят

/КРОСС/Нито една книга на бившия президент на Украйна, които вече са издадени и за които е получил авторски хонорари, не могат да бъдат намерери нито в книжарниците, нито в библиотеките, съобщи сайтът zn.ua. Донецкото издателство „Новий мир" в продължание на две години му е изплатило 32 млн. гривни (1 долар е равен на 10 украински гривни) за две книги, но така и не ги е показало. В същото време издателят не дава никаква информация за съдбата на президентските книги. Според практиката на публикуване на книги и възнагражданието на авторите в Украйна хонорарите на Янукович съответстват на продажби за приблизително 320 млн. гривни, тоест тиражът трябва да бъде минимум 6,4 млн. бройки. В такива количества досега в Украйна не е издавана нито една книга. Най-популярната писателка в страната Симона Вилар постави рекорд в продажбите за миналата година - 209 хиляди копия (от 15 книги). Книгата на Леонид Кучма (вторият украински президент) „Украйна не е Русия" се е продала в тираж от 10 хиляди екземпляра. От 2005 до 2010 г. на името на Янукович са издадени 4 книги - „Рік в опозиції. У політиці не буває остаточних перемог і поразок", „...І рік при владі. Від кризи - до економічного зростання", „Здолати шлях" и „Як Україні далі жити". Той е и автор и на англоезичния „Пътеводител на Украйна за инвеститори", издаден през 2011 г

НАП приема и онлайн плащания по новите 4 сметки

Софтуерът елиминира риска от неточности при попълването на платежни нареждания

    


Двама варненци опитаха да се самоубият, като се нагълтаха с хапчета

Двама варненци са направили опит за самоубийство, след като са се нагълтали с медикаменти, съобщи за Днес+ доц. д-р Петко Маринов от клиниката по токсикология към Военноморска болница. 23- годишен е приет в лечебното заведение вчера, след като е погълнал голямо количество медикаменти.

Нана краде рецепти от ресторанти по света

Вече повече от месец водещата на Вече повече от месец водещата на "Съдебен спор" по "Нова телевизия" Нана Гладуиш има втори дом. Това е фондацията й "Една от 8". Нарекла я е така, защото една от 8 жени получава диагнозата рак на гърдата. В уютния офис съвет и топла дума може да получи всяка, преминала през ада на коварната болест. След медицинските напъстсвия и уроците по

Планът Сидеров превзе парламента!

"Планът Сидеров", предизборно-управленската програма на "Атака", завзе дневния ред на парламента.

Почти цялото днешно заседание на икономическата комисия в Народното събрание (НС) е превзето от предложения на партията, залегнали в идеите на лидера ѝ Волен Сидеров за просперитет на държавата. Бе решено и част от тях да влязат в дневния ред на пленарното заседание, като точка първа.

Първо народните избраници ще обсъдят проект на...

Продължава

Младеж открадна уиски, изпи го и се върна за още

24-годишен старозагорец бе заловен, след като на два пъти откраднал уиски от един и същ магазин в града. Видеогамерите в обекта бързо разкрили кой е "жадният" крадец

Йовчев се надява скоро да няма законови пречки пред затворени лагери за бежанци

"Бежанският лагер в Харманли е от открит тип и по закон само такива можем да изграждаме. Надявам се, че предложените промени в Закона за бежанците да бъдат приети и тогава ще имаме възможност ...

Как обичта моделира мозъка на бебето

Защо любовта е в основата на развитието на мозъка ни още от деца? Как първите взаимодействия между бебетата и техните родители оказват дълготрайни и сериозни последствия върху детето? Отговорите на те...

От "Юнис" за Actualno: Toмов и "Титан" са еднакви, гледат да не плащат

  Юнис ООД може да е капчицата, която да прелее пълният със задължения ЦСКА. Както Actualno.com съобщи, пернишката строителна фирма е поискала футболният клуб да бъде обявен в несъстоятелнос...

Сидеров сравни случващото се в Украйна с ДАНСwithme

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров определи новата власт в Украйна за фашистка и неонацистка в реч пред парламента, с която поиска от правителството да приеме декларация за пълен неу...

Oфициално: Йовов и Мариян вън от Левски

  Досегашният спортен директор на Левски Христо Йовов, както и помощник-треньорът Мариян Христов официално вече няма да са част от клуба. Това стана ясно, след като приключи срещата на спорт...

Граматика на цивилизациите – един от големите трудове на известния френски историк Фернан Бродел

Излезе „Граматика на цивилизациите“ (ИК „Изток-Запад“) – един от големите трудове на известния френски историк Фернан Бродел. Ученият, виден представи...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване