Битов скандал между баща и син завърши с убийство

/КРОСС/ Битов скандал между баща и син завърши с убийство, съобщиха от ОДМВР в Пазарджик. Сигнал за случая е бил получен снощи, малко преди 20 ч. След употреба на алкохол 45-годишен мъж от Велинград за пореден път се спречкал с баща си, на 71 години. Скандалите между двамата не били рядкост, като обикновено са предизвиквани след солидната почерпка на сина. Снощи страстите за пореден път се разгорещили и синът нанесъл удар на баща си. Това афектирало възрастния мъж, който взел нож и нанесъл множество прободни рани в областта на гръдния кош на сина си. В резултат на това мъжът починал в жилището. Полицаите задържали бащата и извършили оглед на мястото, иззети са веществени доказателства. За случая незабавно е уведомена Окръжната прокуратура в Пазарджик. Предстои срока на задържане на мъжа да бъде удължен от прокуратурата със 72 часа. Работата по случая продължава, води се дознание.  

В Мачерата искат Цветан Соколов да замести напускащия Зайцев

Шампионът по волейбол на Италия Мачерата посяга към българската звезда Цветан Соколов. От клуба планират да подсилят състава си освен с Цецо и с шведа Гундарсон и Джулио Саби. Мениджърите вече търс...

Молдова вдигна войските в пълна бойна готовност заради Украйна

Правителството на Молдова реши да приведе войските си в бойна готовност по границите заради нестабилността на ситуацията в съседна Украйна, съобщи mignews.com. В съвместно заявление на президента на с...

Зенит се разделя с четирима, Газпром-Югра - с треньора си

Зенит се разделя с четири от звездите си, които играха през изминалия сезон в тима от Казан. Отборът напускат разпределителите Лукаш Жигалдо и Никола Гърбич, както и диагоналът Роман Яковлев и четво...

Бербо с нов договор с Монако още тази седмица

/КРОСС/ Българският голмайстор Димитър Бербатов ще продължи договора си с Монако още тази седмица, информират френските медии. Наставникът на европейските вицешампиони от 2004 г. Клаудио Раниери е изключително доволен от представянето на Митко и се очаква в следващите няколко дни в офиса на клуба да влезе мениджърът на нападателя Емил Данчев, който да уточни детайлите по новия контракт, пише Sportal. Бербо пристигна в клуба oт Фулъм в края на януари и до момента не спира да бележи с екипа на "монегаските". В Монако предвкусват убийствен тандем през следващия сезон между българина и контузения колумбийски таран Радамел Фалкао.  

Манастирът "Св. Георги" в Поморие – разрушен и възстановен от турци

Единственият действащ манастир по Южното Черноморие е мъжкият манастир "Свети Великомъченик Георги Победоносец", който на 6 май чества храмовият си празник. Според преданията, храм или манастир, посветен на светеца, е имало на това място още през 7 век, а християнски монаси са идвали в Анхиало още през 3 – 4 век.

Германия предупреди, че Украйна е на броени крачки от война

Украйна е близо до избухването на война, предупреди германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер в интервюта, публикувани в четири европейски всекидневника във вторник.

"Кървавите кадри от Одеса показват, че сме само на няколко крачки от военна конфронтация", казва той за "Ел Паис", "Льо Монд", "Ла Република" и "Газета Виборча". Щайнмайер допълва, че конфликтът се е разгорял до степен, "каквато съвсем неотдавна смятахме, че е невъзможна".

Освен това министерството на...

Станишев: Евродепутатите от БСП ще се борят да няма „бели петна” в програмния период

Лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев бе посрещнат от севлиевци с хляб и сол. Още в началото на срещата с тях той им честити големия християнски празник и Ден на храбростта – Гергьовден с пожелания за много здраве, вяра и храброст в сърцата. На срещата присъстваха и депутатът от ПГ на КБ Йордан Стойков, Лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев бе посрещнат от севлиевци с хляб и сол. Още в началото на срещата с тях той им честити големия християнски празник и Ден на храбростта – Гергьовден с пожелания за много здраве, вяра и храброст в сърцата. На срещата присъстваха и депутатът от ПГ на КБ Йордан Стойков,

С премуз на овце, чевермета, парад на кучета, танци и песни села в пернишко празнуват

В няколко пернишки села се чества Гергьовден по стара традиция с обичаи, сред които "Премуз на овце" и въртене на агнета, предаде човек на ZaPernik.com.
 

Рано сутринта в храмовете в пернишкия квартал "Бела вода" и в село Кралев дол бяха отслужени празнични литургия. С читалищни инициативи се включват в празника селата Кралев дол, Вискяр, Лесковец, както и пенсионерският клуб в Расник.
 

В село Богданов дол днес се...

Продължава

Станишев: Евродепутатите от БСП ще се борят да няма „бели петна” в програмния период

Лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев бе посрещнат от севлиевци с хляб и сол. Още в началото на срещата с тях той им честити големия християнски празник и Ден на храбростта – Гергьовден с пожелания за много здраве, вяра и храброст в сърцата. На срещата присъстваха и депутатът от ПГ на КБ Йордан Стойков, Лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев бе посрещнат от севлиевци с хляб и сол. Още в началото на срещата с тях той им честити големия християнски празник и Ден на храбростта – Гергьовден с пожелания за много здраве, вяра и храброст в сърцата. На срещата присъстваха и депутатът от ПГ на КБ Йордан Стойков,

"Монако" очаква мениджъра на Бербатов за обсъждане на новия договор


Мениджърът на Димитър Бербатов Емил Данчев е очакван в Монако, за да преговаря за продължаването на договора на футболиста, пише Le 10 Sport. Агентът би трябвало да се срещне тази седмица с представители на клуба.

"Монако" ще предложи на нападателя договор и за следващия сезон. Твърдението е, че и двете страни са съгласни.

Необходимо е единствено да се постигне споразумение за финансовите условия. Изданието твърди, че ако българинът не поиска прекалено висока заплата,...

Станишев: Ще се борим да няма „бели петна” в програмния период

/КРОСС/ Лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев бе посрещнат от севлиевци с хляб и сол. Още в началото на срещата с тях той им честити големия християнски празник и Ден на храбростта - Гергьовден с пожелания за много здраве, вяра и храброст в сърцата. На срещата присъстваха и депутатът от ПГ на КБ Йордан Стойков, областният управител на Габрово Николай Григоров, както и местното ръководство на партията. „Гласуваме на тези избори не само защото имаме възможност за пряк избор на президент на ЕК, но и да реализираме нужната промяна в Европа", заяви Сергей Станишев. Пред севлиевци той обясни, че освен финансова и икономическа кризата в Европа е и морална. „Младите питат защо над трилион и 300 милиарда евро бяха налети в банките, а няма реална борба с безработицата. Неравенството сред населението на всички държави се увеличи, както и диспропорцията между самите страни", каза още Станишев и припомни, че за последните години именно десните управляват Европа. Лидерът на левицата бе категоричен, че БСП е добре мотивирана за изборите, защото има разбиране за важността на вота. Един от основните въпроси, които му бяха зададени, е как ще се борят евродепутатите от левицата с бедността и разрухата в селата. Станишев обясни, че евродепутатите на БСП ще водят разговори с ЕК в програмния период да не се допускат „бели петна"

Румъния започва военни учения в Черно море

На фона на неспиращите сблъсъци в Украйна Румъния започва военни учения в териториалните си води в Черно море, съобщи BalkanInsight. Учението ”Вектор 2014” ще приключи тази седмица. В него ще участват около 1600 военни, потвърди румънският министър на отбраната. ”Учението се провежда ежегодно и има за цел обучение на военноморските структури за техните мисии. Беше планирано преди около една година”, каза той. Военните действия в черноморския регион зачестиха през последните месеци, след като Русия анексира Крим от Украйна. Американската фрегата ”Тейлър” е разположена в региона, а американският ескадрен миноносец ”Доналд Кук” и френският разузнавателен кораб Depuy de Lome напуснаха Черно море в края на април. Миналата седмица Румъния призова САЩ и НАТО да засилят военното си присъствие в страната, за да гарантират сигурността около Черно море. По време на официална визита във Вашингтон румънският външен министър Титус Корлецян подчерта важността на засиленото и дългосрочно присъствие на САЩ в региона на Черно море, за да „бъдат възпрени други дестабилизиращи действия”, което вероятно се отнася до Русия, отбелязва БГНЕС. Предстои САЩ да разположи още 600 морски пехотинци в Югоизточна Румъния в административния център на летище Михаил Когълничану. Така общият брой на американските военни в Румъния ще достигне 1600 души. Летище Михаил Когълничану стана американска военна база през 2007 г. Като страна членка на НАТО, Румъния е един от най-силните поддръжници на Вашингтон сред бившите комунистически държави в Източна Европа. Страната, която има 694 км. сухоземна граница с Украйна, е сред най-силните регионални застъпници за санкции на Запада срещу Русия след анексирането на Крим.

Блокираха Риана в Instagram заради еротични снимки

/КРОСС/ Профилът на Риана в Instagram бе блокиран за кратко по погрешка. Преди няколко седмици певицата бе подложена на критики, след като сподели предизвикателни снимки от фотосесията си за френското мъжко списание Lui. Част от тези фотоси тя сподели с феновете си в Instagram, но по-късно бе принудена да ги премахне, защото нарушават правилата за позволената разголеност в социалната мрежа, пише Fashion Times. От Instagram твърдят, че проблемите с профила на певицата се дължат на техническа грешка. "Този профил беше прихванат по погрешка от една от нашите автоматични системи и за кратко бе блокиран. Извиняваме се на причиненото неудобство", се казва в изявление на ръководството на компанията. Риана има 12 милиона последователи в Инстаграм. В подобна ситуация попадна и художникът Ричард Принс, който също "изчезна" от приложението през май месец след като публикува гола снимка на Брук Шийлдс.    

71-годишен уби сина си по време на скандал във Велинград

Битов скандал между баща и син завърши с убийство, съобщиха от ОД на МВР в Пазарджик. Сигнал за случая е бил получен снощи, малко преди 20,00ч.
След употреба на алкохол 45-годишен мъж от Велинград за пореден път се спречкал с баща си, на 71 години. Скандалите между двамата не били рядкост, като обикновено са предизвиквани след солидната почерпка Битов скандал между баща и син завърши с убийство, съобщиха от ОД на МВР в Пазарджик. Сигнал за случая е бил получен снощи, малко преди 20,00ч. След употреба на алкохол 45-годишен мъж от Велинград за пореден път се спречкал с баща си, на 71 години. Скандалите между двамата не били рядкост, като обикновено са предизвиквани след солидната почерпка

Възрастен мъж уби сина си във Велинград

Битов скандал между баща и син завърши с убийство, съобщиха от ОД на МВР в Пазарджик. Сигнал за случая е бил получен снощи, малко преди 20,00ч.
След употреба на алкохол 45-годишен мъж от Велинград за пореден път се спречкал с баща си, на 71 години. Скандалите между двамата не били рядкост, като обикновено са предизвиквани след солидната почерпка Битов скандал между баща и син завърши с убийство, съобщиха от ОД на МВР в Пазарджик. Сигнал за случая е бил получен снощи, малко преди 20,00ч. След употреба на алкохол 45-годишен мъж от Велинград за пореден път се спречкал с баща си, на 71 години. Скандалите между двамата не били рядкост, като обикновено са предизвиквани след солидната почерпка

Заловиха стрелеца от Дейтън

Стрелецът, който откри огън в медицински център за ветерани в град Дейтън, щата Охайо (САЩ), е заловен, съобщава местната телевизия 2News. Мъжът се казва Нийл Мур и е на 59 години. В момента той се намира в затвора на окръг Монтгомъри. Обвинения ще му бъдат повдигнати утре - за углавни престъпления, включително нападение с огнестрелно оръжие. Нападателят е бил задържан от охраната на болница „Добрия самарянин“, където отишъл да търси психиатрична помощ след инцидента. Мотивът на мъжа да стреля по ранения Пол Бърнсайд все още не е ясен. Местни медии цитират разговори между полицаи, според които стрелецът дошъл в болницата търсейки някого, когото не открил и тогава открил огън. Нападателят казал, че съжалява за случилото се. "Съжалявам за това, което направих. Аз не исках", казал Мур. Вчера Нийл Мур откри огън в център за ветерани , простреля един човек в глезена и избяга от мястото на инцидента с личния автомобил на един от ветераните, настанени в центъра.

Ако старите снимки бяха цветни...

Култови фотографии от миналото оживяват


Агнешкото по магазините във Варна е предимно родно производство

Агнешкото месо в търговската мрежа във Варна е предимно родно производство. Това съобщиха от Областната дирекция по безопасност на храните във Варна. Във връзка с празниците контролът е засилен. Потребителите могат да се ориентират за произхода на агнешкото месо по идентификационната маркировка.

Лек трус люшна Самоков на Гергьовден

Лек трус люшна Самоков навръх Гергьовден. Земетресението е било с магнитуд 2,1 по Рихтер и е регистрирано в близост до града. Това съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география к...

Започват акциите на данъчните

От утре данъчните започват с обаждания и предупреждения, ако не сме си платили налога или сме подали грешна декларация. За физическите лица, неподали данъчна декларация, глобата е до 500 лв, а за неверни данни, с цел укриване на доходи, санкцията е до 1000 лв. Крайният срок за подаване на данъчни декларации изтече на 30 април. За разлика от други години, сега данъчните ще действат много бързо и още в първите работни дни на май те ще преслушат всички, които не са се издължили към хазната в срок.

Първата стъпка е да ви позвънят по телефона, втората е официална призовка, след което до 7 дни трябва да се издължите. Крайната мярка е принудително събиране на задълженията.

“Най-често се запорират трудови възнаграждения. Разбира се има и механизми за запор на имущество, на недвижим имот. Запорите са на принципа на справедлива равностойност. Очевидно НАП няма да запорира недвижимия ви имот за 50 лв, но когато става дума за задължение за стотици левове, не е изключение заплатата да бъде запорирана”, категоричен е говорителят на НАП Росен Бъчваров пред ТВ7.

НАП ще прояви разбиране към хората с финансови затруднения или поне към тези, които наистина са останали временно без доходи. С глобата ще се разминат и всички, които са направили безобидни технически грешки, а не такива с цел да укрият данъци./КРОСС/

 

 

 

Пороите напълниха до ръба язовирите на Запад

Поройните дъждове, които валяха през последните дни, напълниха критично много реки и язовири. Някои от тях вече са до ръба.

Баща закла сина си във Велинград

Баща уби сина си след поредния му запой и последвалия семеен скандал, съобщиха от полицията. Трагедията се е разиграла в понеделник вечерта, в дома на семейството във Велинград. След като се черпел през целия ден 45-годишният Димитър Г. се прибрал в дома си и за пореден път се скарал със 71-годишния си баща Борислав. Баща уби сина си след поредния му запой и последвалия семеен скандал, съобщиха от полицията. Трагедията се е разиграла в понеделник вечерта, в дома на семейството във Велинград. След като се черпел през целия ден 45-годишният Димитър Г. се прибрал в дома си и за пореден път се скарал със 71-годишния си баща Борислав.

В "Пирогов" по празниците са приети 325 души, само eдин е с алкохолно отравяне


Помощ в болницата за спешна медицина "Пирогов" по време на празниците между 1 и 5 май са потърсили 2849 души. От тях 325 са били приети за лечение, съобщи днес дежурният шеф-екип на спешната хирургия д-р Сергей Илиев.

Общо 218 души са неосигурени. За сравнение през същия период миналата година преминалите през спешните кабинети на болницата са 2749, приетите са 355, а неосигурените – 146, уточни Илиев, цитиран от пресцентъра на "Пирогов". Той определи дните като спокойни, без...

Ахинора от "Големите надежди" съветва Любо Киров как да бъде водещ

„Да си прочетеш няколко пъти сценария и да го научиш много добре, защото водещите трябва да следят и внимават какво се случва на сцената. Предишната вечер трябва да си легнеш рано. Разбира се, трябва да си намериш много добра, умна и красива асистентка като мен“ – с тези важни съвети се обърна Ахинора от „Големите надежди” към Любо Киров в „Да си прочетеш няколко пъти сценария и да го научиш много добре, защото водещите трябва да следят и внимават какво се случва на сцената. Предишната вечер трябва да си легнеш рано. Разбира се, трябва да си намериш много добра, умна и красива асистентка като мен“ – с тези важни съвети се обърна Ахинора от „Големите надежди” към Любо Киров в

Ахинора от "Големите надежди" съветва Любо Киров как да бъде водещ

„Да си прочетеш няколко пъти сценария и да го научиш много добре, защото водещите трябва да следят и внимават какво се случва на сцената. Предишната вечер трябва да си легнеш рано. Разбира се, трябва да си намериш много добра, умна и красива асистентка като мен“ – с тези важни съвети се обърна Ахинора от „Големите надежди” към Любо Киров в „Да си прочетеш няколко пъти сценария и да го научиш много добре, защото водещите трябва да следят и внимават какво се случва на сцената. Предишната вечер трябва да си легнеш рано. Разбира се, трябва да си намериш много добра, умна и красива асистентка като мен“ – с тези важни съвети се обърна Ахинора от „Големите надежди” към Любо Киров в

Калфин на посещение в Мездра и Козлодуй

/КРОСС/ На 07.05.2014 г., сряда, водачът на листата на АБВ за предстоящия евровот Ивайло Калфин ще посети община Мездра и община Козлодуй. От 15:00 часа Калфин ще се срещне с жители на Мездра в ресторант „Съни" в центъра на града; От 19:00 часа той ще бъде гост на концерта на Николина Чакърдъкова „Да съхраним българското" на централния площад „Хр. Ботев" в Козлодуй;  

Oчаква се засилен трафик по пътищата

Засилен трафик се очаква по пътищата на страната днес, когато изтичат шестте почивни дни. За увеличаване на безопасността и улесняване на автомобилния поток в района на 30-тия километър от автомагистрала "Хемус" ще бъдат отворени две ленти за движение в посока към София и една в посока Варна. От 11 часа днес в участъка при 67-ми км от магистрала "Тракия" движението ще се извършва само в две ленти. При необходимост автомобилите ще бъдат пренасочвани по обходен маршрут. Алтернативно направление за пътуване от Бургас към София е Подбалканският път, припомнят от Пътната агенция. Очаква се интензивен трафик от ГКПП "Кулата". На натоварените участъци ще има дежурни полицейски патрули. От 14 до 20 часа се ограничава движението на тежкотоварните автомобили над 12 тона по 6 направления от републиканската пътна мрежа.

Киев затвори летището в Донецк

/КРОСС/ Летището в град Донецк в Източна Украйна е затворено. Според съобщение, публикувано на сайта на летището, то е затворено за всички полети от и за град Донецк заради правителствена заповед, съобщава АП. Говорител на летището поясни, че не е получавал информация колко дълго ще бъде затворено. Същевременно от украинското правителство не дадоха обяснение за тази своя мярка.      

С концерт в Перник се отбеляза Гергьовден, Деня на храбростта и празника на Българската армия

Празничен концерт събра перничани пред Двореца на културата в Перник, научи ZaPernik.com.

Духовият оркестър към Двореца на културата с диригент Трифон Трифонов изнесе концерт по повод Гергьовден, Ден на храбростта и празник на Българската армия.

Малки и големи наблюдава събитието. Концертът започна в 11:30 часа. Перник е сред градовете с постна програма на днешния ден.

В няколко пернишки села се чества Гергьовден по стара традиция с обичаи, сред...

Продължава

Намушкаха с ножове хора на ж.п. гара в Китай

Шестима души са пострадали при нападение с ножове на жп спирка в Китай. Това е най-новият от поредицата актове на насилие в китайския обществен транспорт.

С тържествена церемония Бургас отбеляза 6 май

С тържествена церемония с благославяне на бойното знаме и водосвет , отслужен от Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Иоаникий и представители на бургаското духовенство бе отбелязан Денят на българска армия – 6 май в Бургас.

В ритуала взеха участие представителни блокове на Военноморските сили, Сухопътни войски, от формированията на Военновъздушните сили и от Областния и Общински съюзи на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

На церемонията присъстваха кметът Димитър Николов, областният управител Павел Маринов, председателят на Общинския съвет Костантин Луков, зам.-кметът по образование и култура Йорданка Ананиева, представители на политически парти и общински съветници.

След ритуала на площада пред „Дружеството на художниците“ официалните лица положиха венци и цветя в памет на загиналите български войни на паметника на 24-ти Черноморски полк пред Военния клуб в Бургас.Присъстващите на церемонията пред паметника почетоха с минута мълчание загиналите войни.

Военни, официални лица и граждани запалиха свещ в параклиса „Свети Георги“ в Морската градина, който беше осветен точно на Гергьовден преди една година .

По случай празника експозиция “История на оръжията и българската бойна слава“ в КЦ „Морско казино“, зала “Ал. Г. Коджакафалията”, включва най-старите келтски мечове, каменни боздугани, брадви, ножове и ками, открити по нашите земи е с вход свободен.

 

Цистерна с газ се обърна край Берковица, шофьорът е затиснат в кабината (обновена)

Цистерна с газ се е преобърнала на пътя Берковица - Вършец, в участък в района на разклона за Клисурския манастир. Движението по пътя Берковица - Върщец е отклонено през село Ягодово, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS
При инцидента, Цистерна с газ се е преобърнала на пътя Берковица - Вършец, в участък в района на разклона за Клисурския манастир. Движението по пътя Берковица - Върщец е отклонено през село Ягодово, съобщиха от пресцентъра на МВР. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS При инцидента,

Джон Хам: Дон Дрейпър е ужасен мъж

Звездата от „Момчетата от Медисън Авеню“ говори за края на сериала


Няма да има референдум с президентските избори в Украйна

Парламентът не е одобрил предложението за допитване относно бъдещето на страната


ООН: Трудно е да се проведат избори при такива условия в Украйна

/КРОСС/ "В сегашната ситуация в Украйна е много трудно да се проведат избори." Това заяви пред репортери Рупърт Колвил, говорител на бюрото на Върховния комисар на ООН по правата на човека, предаде ИТАР-ТАСС. "Ако ситуацията остане същата, ще бъде много трудно. Има сериозни нарушения, сгради са в пламъци, убиват се хора по улиците, много е трудно да се проведат избори при такива условия", каза той. "Прекомерната употреба на сила от страна на правителството на Украйна по време на операцията в югоизточната част на страната е от голямо значение за Службата на върховния комисар на ООН по правата на човека", каза още Колвил.  

Президентът призова осиновяването на паметници да стане общонародно дело

Президентът Росен Плевнелиев призова инициативата "осинови паметник" да се превърне в общонародна. В словото си, по случай празника на армията 6 май Плевнелиев заяви, че с грижата за паметниците се отдава не само почит към миналото, но се показва и нашето отношение към следващите поколения на България. ”Хилядите възстановени и поддържани паметници изразяват нашата почит към всички загинали. Преди броени дни беше открит и преосветен първият войнишки паметник в България, в столичния кв. "Илиянци". Нека паметниците бъдат отрупани със свежите венци и цветя на нашата признателност. Нека заедно се погрижим за войнишките и историческите паметници. Нека инициативата "осинови паметник" се превърне в общонародна”, посочи Плевнелиев. ”Празнуваме тържествено Деня на храбростта и празника на Българската армия. Коленичим смирено, за да почетем паметта на хиляди доблестни и храбри български воини. Те отдадоха живота си за свободно съществуване и национално самоопределение на България. Отдаваме заслужена почит на загиналите в съвременни мисии и операции. Поздравяваме днешните български воини, както и всички ветерани, допринасящи със своя ежедневен труд, за гарантирането на мира, суверенитета на нашата родина, каза президентът. Той допълни, че в историята ни има достатъчно примери за това - как народ и армия заедно са отстоявали правото на самостоятелно съществуване на българската държава.

С верижна катастрофа започна голямото прибиране

Движението по главния път София - Варна край Търговище е затруднено, автомобили се пропускат поетапно в едното платно

173 хиляди българи носят името Георги

173 хиляди са българите, които се наричат Георги. Името на храбрия светец-покровител на войската, оглавява класацията на най-разпространените български мъжки имена, изпреварвайки в това отношение дори считаното за най-популярно родно име Иван.

Бунтовници взривиха бомба в тунел, десетки сирийски войници са убити

/КРОСС/ Около 30 правителствени сирийски войници бяха убити, след като бунтовници взривиха бомба в тунел под пропускателен пункт в северозападна провинция, съобщи Ройтерс. Бунтовници от Ислямски фронт и Защитници на Революционния съвет са взривили тонове експлозиви в тунела. Сирийската обсерватория за човешки права съобщи, че експлозията е станала извън град Маарат ан-Нуман в северозападната провинция Идлиб. Най-малко двама офицери са сред загиналите.    

Змеят е унищожил една четвърт от България

Стотици граждани се почерпиха от гергьовденския курбан, който раздадоха представители на Гергьовден и коалиционните партньори от ББЦ.

Затвориха летището в Донецк

Украинското правителство не дава обяснение

Вдовицата на убития командос: Чувството му за самосъхранение го напускаше, когато трябва да помогне

Той виждаше и отъждествяваше себе си в този отряд още преди да постъпи на работа в него. Това заяви за убития командос Eмил Шарков вдовицата му Милена пред bTV.
Влизаше във всяка операция с хъс, без излишна амбиция, влагаше сърцето си. Той беше удовлетворен, това беше призванието му. Започна работа в едни много нестабилни за България времена. Той виждаше и отъждествяваше себе си в този отряд още преди да постъпи на работа в него. Това заяви за убития командос Eмил Шарков вдовицата му Милена пред bTV. Влизаше във всяка операция с хъс, без излишна амбиция, влагаше сърцето си. Той беше удовлетворен, това беше призванието му. Започна работа в едни много нестабилни за България времена.

Пак стрелба в Славянск, няма данни за жертви

Изстрели от автомат са били чути днес в центъра на източния украински град Славянск, предаде РИА Новости. Няколко залпа са проехтели в района на щаба на поддръжниците на федерализацията на Ук...

Майкъл Фелпс стартира и на Гран при в Северна Каролина

Американското чудо в плуването Майкъл Фелпс ще стартира на 100 м бътерфлай и 200 м св. стил на Гран при в Шарлот, Северна Каролина. Това потвърди треньорът му и бивш състезател Боб Баумън. Въпреки че...

3000 преминаха през „Пирогов” за почивните дни

2849 пациенти са потърсили помощ в „Пирогов" през почивните дни между 1 и 5 май, съобщиха от лечебното заведение.От тях 325 са приети за лечение съобщи д-р Сергей Илиев - дежурен шеф-екип на спешния хирургичен кабинет. Голяма част от тях са неосигурени - 218 души.

Оптимистично за Българската православна църква

Когато някой спомене Българската православна църква, какви асоциации ви изникват най-напред? Нека да се опитам да позная – ролекси, лимузини, митрополити с агентурни досиета, „баба Гуси” от Троянския манастир, архонтската титла на Слави Бинев, борби за имоти и свещоливници... Малцина се сещат, че Църквата представлява нещо много повече. Църквата – това сме всички ние, вярващите български православни християни. Миряни, енорийски свещеници, монаси, а висшият клир е само върхът на тази социална пирамида. Защо обаче мнозина възприемат БПЦ като ведомство, а не като общност? Отговорът на този въпрос следва да се търси назад във времето, още с учредяването на Българската екзархия през 1870 година и наложената върху нея схизма от страна на Константинополската (Цариградската) патриаршия. От една страна, на екзархията се гледа като на инструмент за постигане на национална независимост, в противовес с универсализма на Православието. От друга страна, схизмата спъва възможностите за развитие на качествена богословска наука и възпрепятства контактите на духовенството със своите събратя от другите православни народи. В резултат на всичко това през целия период на Третото българско царство християнството у нас остава преобладаващо „простонародно”, смесено с езически вярвания и ритуали, с врачки и гадатели. Като прибавим и латентното богомилство на немалка част от нацията, картината става пълна. Все пак, преди 1945 година (когато пада схизмата), нашите предци, макар и да не са силно канонични християни, масово спазват 10-те Божи заповеди, а Църквата има силно влияние в обществото. В училищата се изучава вероучение, брачното право е под юрисдикцията на Светия синод, а свещеникът е един от тримата най-уважавани в селото (наред с кмета и даскала). С идването на комунистите на власт след 09.09.1944 година обаче започва методичното маргинализиране на Църквата. Следвайки постулатите на Ленин, според когото религията е „опиум за народите”, новите властници правят всичко възможно да откъснат българина от вярата му в Бога – репресии срещу свещеници, милиционерски кордони около храмовете по Великден, лекции по атеизъм, безумни „граждански ритуали” за брак и погребение, опити за намеса на партията-държава в църковните дела (макар че БПЦ е отделена от държавата), инфилтриране на агенти на ДС сред клира... Въпреки всички тези усилия, съпротивата на вярващите се оказва сериозна, затова комунистите правят нещо друго, което всъщност нанася много по-голяма вреда. След като не успяват да ликвидират християнството, „червените” безбожници започват да го битовизират. Комунистическата пропаганда свързва големите църковни празници не с Божието слово, раждането и възкресението на Спасителя и с житията на светците, а с фолклорни обичаи, прасета, агнета, кушии, зарязване на лозята, козунаци и великденски яйца. Съществен аспект в тази пропаганда е и популяризирането на култа към Ванга. За съжаление, българското население още от преди 1944 година е податливо на подобни влияния, затова резултатът не закъснява. След края на комунистическия режим, българското общество можеше да се върне към християнските традиции и морал. Това обаче не се случи, вина за което носи и голяма част от антикомунистическата „десница” от началото на прехода. Политическото късогледство на някои „сини” лидери ги подведе да инициират разкола в Българската православна църква, който бе преодолян едва след кончината на Негово светейшество патриарх Максим в края на 2012 година. Но не беше само това. За целия период от 1989 година досега, политиците от „традиционната” десница (с малки изключения) не успяха да разберат, че мисията на десницата е не да руши авторитета на БПЦ, а тъкмо напротив – да засилва ролята на Църквата в обществото. При наличието на множество безбожници, маловерци, богомили и „великденски християни” в тези партии обаче трудно можеше да бъде иначе. При партия ГЕРБ нещата стоят една идея по-зле, но това се дължи единствено на личността на техния лидер, а не на някаква осъзната политическа линия в това отношение. Отделно от това, в периода на прехода в страната избуяха какви ли не (външни и вътрешни) вредни влияния – секти, окултизъм, астролози, врачки, гадатели и всякакви шарлатани, проповядващи „позитивно мислене” (като контрапункт на здравия разум). Прибавяме и поведението на част от висшия клир, което също не е безукорно. Но дори това не е всичко. В последните години, от страна на партии като БСП, „Атака” и други русофилски организации, се прокарва една изключително опасна тенденция – обвързването на Православието с геополитиката и конкретно с руските имперски интереси. Тези новоизлюпени войни на Христа, много от които е съмнително дали знаят наизуст „Отче наш” и „Тропар на Светия кръст”, сега са тръгнали да ни обясняват, че мястото ни не е сред европейската цивилизация, а трябва да бъдем заедно с Путинова Русия, която била „пазител на Православието”. Това, че центърът на православния свят е Цариградската патриаршия, а Русия е толкова пазител на Православието, колкото Хаити е пазител на католицизма, е по-малкият проблем. По-големият е, че след като компрометираха национализма, сега кремълските слуги у нас полагат сериозни усилия да компрометират и Православието. И въпреки всичко изредено дотук, статията е озаглавена „Оптимистично за Българската православна църква”. Откъде идва този оптимизъм?  Първо, БПЦ е на мястото си и изпълнява своята основна роля – спасението на душите на вярващите. Това, че много хора не го виждат, не е проблем на Светия синод, защото той не трябва да бъде PR на Църквата. Да, Божието слово далеч не достига до всички, но никой не бива да очаква нито насърчаване на религията с укази и закони (Църквата е отделена от държавата), нито свещениците да ходят от врата на врата (подобно на мормонските проповедници). Популяризирането на християнските ценности е дълг на политиците от десницата, на медиите, на всеки вярващ християнин. Второ, църковната общност е жива, граждански активна и социално ангажирана. Като доказателство мога да приведа два примера от миналата година – събирането на помощи за сирийските бежанци в разгара на най-голямата криза и съпротивата на миряните от Варненска епархия срещу избора на епископ Борис за митрополит. Трето, все повече хора у нас, независимо от политическите си убеждения, осъзнават, че най-сигурният начин за борба с отрицателните явления в обществото (престъпност, корупция, пошлост, аморално поведение) е връщането към изконните християнски ценности. Без спазване на 10-те Божи заповеди не можем да излезем от моралната криза. А без излизане от моралната криза, не можем да се надяваме на развитие и просперитет.

Безплатни прегледи по повод Световния ден на движението

Във връзка със Световния ден на движението на 7, 8 и 9 май 2014 г. Клиниката по ортопедия и травматология към УМБАЛ "Ц. Йоанна – ИСУЛ" ще проведе безплатни профилактични прегледи, съобщиха от болницата.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване