Украинският парламент отказа референдум

По-рано днес парламентът обви участниците в наказателната операция в Източна Украйна за участници в бойни действия

Трето земетресение днес


Трето земетресение за днес е регистрирано на територията на България, съобщиха от Геофизичния институт на БАН.
Трусът е с магнитуд 2,1 по скалата на Рихтер и е усетен в 17:07 ч. с епицентър на Черноморското крайбрежие, на изток от Шабла, на север от Тюленово и Камен бряг, с дълбочина 15 км. Няма данни за пострадали и материални щети. Трето земетресение за днес е регистрирано на територията на България, съобщиха от Геофизичния институт на БАН. Трусът е с магнитуд 2,1 по скалата на Рихтер и е усетен в 17:07 ч. с епицентър на Черноморското крайбрежие, на изток от Шабла, на север от Тюленово и Камен бряг, с дълбочина 15 км. Няма данни за пострадали и материални щети.

Акция във Фейсбук: Снимай джебчийките по морето!

Наплив на наши и румънски джебчийки се очаква тази година по българското Черноморие. За да предпазят туристите, варненци са създали група в социалната мрежа, в която качват снимки на познатите вече крадли.

Рихтер люлна и Шабла, трети трус през деня за България

Трето земетресение за днес е регистрирано на територията на България, съобщиха от Геофизичния институт на БАН. Трусът е с магнитуд 2,1 по скалата на Рихтер и е усетен в 17.07 ч. с епицентър на Черноморското крайбрежие, на изток от Шабла, на север от Тюленово и Камен бряг, с дълбочина 15 км.

Русенци отбелязаха празника на града


Русенци отбелязаха празника на града на 6 май. Денят на храбростта, на българската армия и на Русе премина със серия от събития. По време на тържествена церемония пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война областният управител Венцислав Калчев и директорът на Регионален исторически музей – Русе доц. д-р Николай Ненов произнесоха слова. Заупокойна молитва за загиналите за отечеството ни смели войни и благодарствен молебен по повод Деня на храбростта и българската армия отслужи...

Германия: На крачка сме от война в Украйна


Берлин призова всички германски граждани да напуснат спешно Украйна, тъй като опасността там е твърде голяма. Според експерти призивът е сигнал, че Берлин не изключва вече разрастването на конфликта в гражданска война.
“Кървавите снимки от Одеса ни показаха, че опасността конфликтът да се превърне в гражданска война е твърде голяма. Берлин призова всички германски граждани да напуснат спешно Украйна, тъй като опасността там е твърде голяма. Според експерти призивът е сигнал, че Берлин не изключва вече разрастването на конфликта в гражданска война. “Кървавите снимки от Одеса ни показаха, че опасността конфликтът да се превърне в гражданска война е твърде голяма.

Премиерът обядва с руски казаци в Зографската обител

Руски казаци на щат в армията обядваха с премиера Пламен Орешарски след тържествената литургия, отслужена от монасите в Зографския манастир в Атон. Посещението на премиера беше свързано с традиционната поклонническа делегация в Света гора за празника на манастира "Св. Вмч. Георги Зограф".
Орешарски трябваше да пристигне още в неделя вечерта в Руски казаци на щат в армията обядваха с премиера Пламен Орешарски след тържествената литургия, отслужена от монасите в Зографския манастир в Атон. Посещението на премиера беше свързано с традиционната поклонническа делегация в Света гора за празника на манастира "Св. Вмч. Георги Зограф". Орешарски трябваше да пристигне още в неделя вечерта в

Отвлякоха още 8 ученички в Нигерия

Похитителите вероятно отново са членове на ислямистката групировка „Боко Харам"

ДПС ще обърне погледа на Брюксел към малкия човек, обеща Лютви Местан

“В България има два вида партии. Такива на празните обещания и такива на изпълнените ангажименти. Гордея се, че съм председател на една такава партия - на ДПС, тя е партия на изпълнените ангажименти.”
Това заяви лидерът на движението Лютви Местан на традиционния събор в хасковското село Широка поляна вчера. “В България има два вида партии. Такива на празните обещания и такива на изпълнените ангажименти. Гордея се, че съм председател на една такава партия - на ДПС, тя е партия на изпълнените ангажименти.” Това заяви лидерът на движението Лютви Местан на традиционния събор в хасковското село Широка поляна вчера.

Майката на удавилите се в канал деца е убедена, че по-малкият й син е убит

Две братчета, на 14 и 7 г., бяха намерени мъртви в напоителен канал край пловдивското село Брестовица.От полицията са категорични, че става дума за нещастен случай. В селото обаче упорито се говори, че по-малкото момче е жертва на престъпление, тъй като по главичката му имало ожулвания. Според майката то е убито и хвърлено във водата.

Две братчета, на 14 и 7 г., бяха намерени мъртви в напоителен канал край пловдивското село Брестовица.От полицията са категорични, че става дума за нещастен случай. В селото обаче упорито се говори, че по-малкото момче е жертва на престъпление, тъй като по главичката му имало ожулвания. Според майката то е убито и хвърлено във водата.

УЕФА удари със свирепи глоби Манчестър Сити и ПСЖ

По 50 млн. паунда (60 млн. евро) ще трябва да платят Ман Сити и Пари Сен Жермен на Европейската футболна централа.

За хиляди деца отново няма място в детските градини

Остават само два дни, в които родителите ще могат да регистрират децата си в електронната система на общината, а напливът е огромен

В Истанбул започна дело срещу 225 демонстранти от протестите в парка Гези


В Истанбул днес започна дело срещу 225 демонстранти, участвали в протестите в парка Гези в града през юни миналата година. Срещу тях има повдигнати различни обвинения, сред които за нарушаване на законите за извършване на демонстрации, нанасяне на щети на държавна собственост, участие в незаконни демонстрации, защита на престъпници, нанасяне на щети в храм и други, , съобщи БТА, като се позова на турската информационна агенция "Доан".

В обвинителния акт пише, че редица протестиращи...

Путин смята да участва в честванията за 70 години от десанта в Нормандия

Руският президент Владимир Путин смята да участва в честванията във Франция по случай 70-годишнината от десанта в Нормандия, съобщи говорителят му Дмитрий Песков. По думите му пътуването е подготвено и такава визита не е изключена. Френският президент Франсоа Оланд каза още през март, че поканата към Путин няма да бъде оттеглена заради украинската криза. Германският канцлер Ангела Меркел обаче обяви, че не приема намерението на Путин да участва във военния парад за 9 май в Крим. ”Смятам, че е жалко такъв ден да бъде използван в подобен контекст на напрежение, за да се организира парад””, каза Меркел, цитирана от Франс прес.

Подготвена ли е българската армия?

 По време на посещението си в София генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен посъветва България да спре да намалява бюджета си за отбрана и да инвестира в модернизация на своята армия. Думите на Расмусен не бяха случайни - в резултат от анексирането на Крим от Русия стратегическата ситуация в Черноморския регион се промени драстично, а това, според експертите, ще има значителни последствия за страните от региона. Един пример - руските балистични ракети „Искандер“, разположени на полуостров Крим, са с обхват от 400 километра и покриват както южната част на Украйна, така и цялото крайбрежие на Румъния плюс значителна част от черноморската част на Турция. В състояние ли е българската противовъздушна отбрана да реагира на тази потенциална опасност?

"Сами не можем да се справим"

„Не, страната ни не притежава такива средства“, категоричен е ген.о.р. Съби Събев, който приключва военната си кариера като военен представител на България в Главната квартира на НАТО в Брюксел. Съоръженията, способни да прихванат тези тактически руски ракети, които могат да маневрират по време на полет, са американските „Пейтриът“, руските С-300 и системите „Иджис“, разположени върху патрулиращите сега в Черно море американски кораби. Но според конвенцията от Монтрьо, тези кораби могат да останат в черноморски води максимум 21 дни. „През 2015 година се очаква изграждането на стационарно противоракетно поле в Румъния, но дотогава има доста време“, пояснява генерал Събев в интервю за Дойче Веле.

Подобно е и мнението на ген.о.р. Чавдар Червенков, бивш ръководител на Военното разузнаване: „Според някои оценки, българските средства за противовъздушна отбрана са за съжаление доста остарели. Изпитвам силни съмнения, че разполагаме със системи, които могат да противодействат на съвременните руски ракети. Сами не можем да се справим“, казва ген. Червенков в интервю за Дойче Веле.

Днес българската армия чества професионалния си празник

За състоянието на българската армия

Крим вече се превръща в удобно място за разполагането на руски десантни войски, морска пехота и подразделения на т.нар. “спецназ“. Неимоверно нарастват и възможностите на руския Черноморски флот. Способна ли е България да отговори адекватно на тези нови предизвикателства, възникнали след анексирането на Крим от Русия? „Проблемът у нас е, че се сещаме за модернизация на въоръжените си сили едва тогава, когато положението започне да става сериозно. За да говорим за ефективно противодействие, това противодействие трябва да е резултат от дългогодишна програма, която да бъде изпълнена към този момент. Ето, в нашите ВМС непрекъснато се налагат ограничения главно по финансови съображения. За да бъдат подготвени хората от флота, те трябва да разполагат със съответните средства и да плават определен брой дни в годината, да участват в стрелби и други морски учения. Финансовите ограничения, недостигът на горива и техника спъват този процес. Така имаме сравнително амортизирана и остаряла материална част, която, за съжаление, е комбинирана с недобре трениран личен състав“, признава ген. Червенков. Генерал Събев смята на свой ред, че след като руският Черноморски флот окончателно е решил въпросите с постоянното си базиране в Крим и планира осъществяването на амбициозна програма за модернизиране, НАТО би следвало да създаде постоянна оперативна група от 6-7 кораба на трите черноморски членки на Алианса - Турция, Румъния и България, които да демонстрират постоянно присъствие в региона.

И още нещо: след като в Източна Европа отново се заговори за въвеждането на наборна военна служба, трябва ли въпросът да бъде преосмислен и в България? За да отговори на този въпрос, ген. Червенков припомня някои всеизвестни, но може би позабравени факти: „Години наред недостигът на финансови средства оказваше натиск за съкращаване на българската войска. Постепенно службата започна да намалява от 18 на 15, дори на 9 месеца, а имаше и периоди, в които войниците бяха пускани по всякакъв повод в отпуска, защото нямаше с какво да се хранят в казармата. Така стигнахме до концепцията за професионалната армия. Днес отново говорим за връщане на наборната служба, но може ли някой да каже колко е наборният контингент младежи, годни за служба във войската? Къде ще настаним тези наборници, с какво ще ги облечем, колко ще струва всеки един от тях на бюджета? Ако се докаже, че разходите за наборна армия ще бъдат по-ниски от тези за професионалната, аз ще гласувам с две ръце”, казва ген. Червенков.

На ръба

Генерал Съби Събев е категоричен, че тенденциите в развитието на въоръженията изискват продължителна и сериозна подготовка на войнишкия състав: „Наборният войник не е в състояние да придобие такава подготовка за няколко месеца, поради което това би било излишно пилеене на средства. Подобни способности могат да се създадат само у професионалния войник, който за 3, 4 или 5 години придобива и усъвършенства уменията, необходими в новата оперативна среда“, подчертава ген. Събев.

Генерал Събев говори за "сериозна деградация на способностите на армията"

Военният експерт припомня за член 3 от Вашингтонския договор за НАТО, който задължава страните-членки на Алианса да развиват собствените си военни способности и така да допринасят за общата отбрана. „Въпреки усилията, които се полагат, България все още не е напълно адекватна на тези изисквания. Поради ниския бюджет и големите съкращения наблюдаваме сериозна деградация на способностите на армията“, казва ген. Събев.

На това мнение е и ген. Чавдар Червенков: „Поддържа се едно статукво на ръба. Добре, че поне се справяме със задълженията по отношение на контингентите ни зад граница. Очевидно там се полагат необходимите усилия - успяваме да подготвим по един батальон, за да отговорим на поетите задължения“, обобщава ген. Чавдар Червенков.

“Кока-кола” с промяна в рецепта

“Кока-кола” промени рецептата на своя енергийна напитка. От състава и? отпада бромираното растително масло след потребителски оплаквания, че то е опасно, съобщи Би Би Си.
Решението за изваждането на съставката от продуктите не е от съображения за безопасност, каза говорител на компанията. Той изтъкнал, “Кока-кола” промени рецептата на своя енергийна напитка. От състава и? отпада бромираното растително масло след потребителски оплаквания, че то е опасно, съобщи Би Би Си. Решението за изваждането на съставката от продуктите не е от съображения за безопасност, каза говорител на компанията. Той изтъкнал,

ЦИК реши да открие 168 секции извън страната

 ЦИК реши да открие 168 секции извън страната - в 35 държави, в които българските граждани могат да изразят своя вот на изборите за членове на Европейски парламент на 25 май.

Това е станало на заседание вчера, съобщиха от Централната избирателна комисия.

7998 са потвърдените заявления на българи зад граница, които са обявили до 29 април, че искат да гласуват извън страната.

Тези, които са пропуснали да направят това, могат да гласуват с документ за самоличност и да представят декларация по образец, че не са гласували и няма да гласуват на друго място в същите избори.

Образецът на декларация е достъпен на страницата на ЦИК  - приложение 25 от изборните книжа.

Днес е последният срок, в който избирателите с трайни увреждания, без възможност да отидат до урните, могат да заявят желание да гласуват с подвижна урна на предстоящите евроизбори.

850 000 мъртви души в избирателните списъци

 В сайта на Националния статистически институт са обявени данните за населението на България. Данните показват, че тези, които имат право да гласуват, са 6 926 716 души, но данните на ЦРУ показват, че тази цифра е 5 862 000.

Данните на Централната избирателна комисия (ЦИК) пък показват, че хората, които имат право да гласуват, са 6 533 000 души. Получава се, че 850 000 са мъртвите души.

Това каза в предаването „Здравей, България” по Нова ТВ проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика. По думите му тези лица фигурират в избирателните списъци без да са налице някъде другаде.

Според говорителя на ЦИК Цветозар Томов първият проблем е, че в избирателните списъци има доста по-малко имена, отколкото в списъците на предните избори.

„Това се дължи на факта, че

на изборите за европейски парламент не всички българи имат право да гласуват”,

каза той и добави, че българите, които живеят например в Турция, нямат право да гласуват на тези избори.

„Въпросът за мъртвите души се обсъжда от 20 години. Основната причина да има толкова голяма разлика между реалния брой на хората, които живеят в България, и хората, които фигурират в списъците на ГРАО, е в това, че има голям брой българи, които се водят, че живеят в България, но ГРАО няма информация за адреса им извън страната”, обясни Томов.

Според него, за да се реши този проблем, трябва да се въведе активна регистрация при избори.

„Така ние лъжем Европейския съюз”,

заяви проф. Иванов.

По думите на Томов това не означава, че съществува опасност за достоверността на изборите.

ДПС ще обърне погледа на Брюксел към малкия човек, обеща Лютви Местан




“В България има два вида партии. Такива на празните обещания и такива на изпълнените ангажименти. Гордея се, че съм председател на една такава партия - на ДПС, тя е партия на изпълнените ангажименти.”
Това заяви лидерът на движението Лютви Местан на традиционния събор в хасковското село Широка поляна вчера. “В България има два вида партии. Такива на празните обещания и такива на изпълнените ангажименти. Гордея се, че съм председател на една такава партия - на ДПС, тя е партия на изпълнените ангажименти.” Това заяви лидерът на движението Лютви Местан на традиционния събор в хасковското село Широка поляна вчера.

Надежда Нейнски: 25 май - битката за смисъла на ЕС

 "Кризата в Украйна показа реалното ниво на доверие между водещите международни фактори - Европа, САЩ и Русия. Дълги години след края на Студената война отношенията им се развиваха в привидно спокойствие, с любезна размяна на визити и куртоазно замитане под килима на сериозните проблеми. Всичко това - в името на световния мир и новите правила на играта.

Случващото се през последните месеци в Украйна обаче показа, че съществува реална пукнатина и принципна разлика в разбирането на Европа, Русия и САЩ за начина, по който трябва да се развива светът оттук нататък".

Това се посочва в позицията на евродепутатът и водач на листата на ПП Синьо единство за Европейски избори 2014, Надежда Нейнски, по повод кризата в Украйна и свързаните с нея- предстоящи събития и политически процеси в региона и Общността.

"Съществува разлика в приоритетите, разлика в балансите, дори разлика във философията на правенето на политика. Отсъствието на диалог направи позициите непримирими, дълго толерираната непримиримост, от своя страна, създаде сблъсък, а веднъж случил се, този сблъсък неминуемо води до ескалация.

В пламъците му лесно могат да бъдат изпепелени и принципи, и ценности, и обикновени човешки добродетели. Сблъсъкът е хранителната среда на екстремистите, националистите и на всякакви политически вампири, които живеят от омразата и задушават нормалността.

В период на война омразата става нещо нормално. И някак на заден план остава смислената алтернатива, почиваща на толерантност и взаимно уважение, която да даде стимул на хората, че доброто има шанс, че макар и по-трудно за отстояване в дългосрочен план, доброто дава онази сигурност, от която те се нуждаят.

Цивилизованият свят на Европа е призван да защити именно тази алтернатива. Не само заради Украйна, а много повече заради самия себе си, заради хората в него, които продължават да вярват, че арогантността, насилието и самоуправството имат алтернатива.

За това се изисква мъдрост, но и много кураж.

Защото да се върнеш към смисъла на създаването на проекта Европа, след като през годините си правил много компромиси с него, означава да вземеш редица непопулярни решения, които със сигурност ще ти струват политическа подкрепа, но са единственото лекарство, което може да спре разнасянето на болестта.

Преди да продължат напред единни в решенията си, лидерите на Европа трябва отново да станат единни в принципите си. На терена на двойните стандарти конкуренцията не е в тяхна полза.

Лидерите на Европа трябва да докажат пред собствените си народи, че кризата в Украйна не е битка на Изтока и Запада, а е битка между две политически, а защо не и между две житейски философии. Това е битка за смисъла на ЕС.

На 25 май новината за Европа няма да бъде само резултатът от европейските избори. По-важната новина ще бъде резултатът от президентските избори в Украйна.

Те ще са знак за това дали 25 години след падането на Берлинската стена европейската идея продължава да мотивира и привлича хората и дали перспективата, която тя дава ще победи рефлексите от миналото.
 
На президентските избори през май украинците всъщност ще избират между цинизма и надеждата. Цинизмът, че всичко се оказва едно и също, че правото винаги ще е на страната на силните, че единственият шанс за слабите е примирението.

И все пак надеждата, че има крепост, която се изправя срещу бурите и нейната защита е залог за реалната промяна в живота им", категорична е Нейнски.

Меглена Кунева и Светослав Малинов откриха кампанията в Русе с флашмоб

 Водачите на листата на Реформаторския блок за предстоящите избори за Европейски парламент Меглена Кунева и Светослав Малинов откриха предизборната кампания в Русе.

Те бяха в крайдунавския град за днешния му празник, който отбелязва празника си на Гергьовден, предаде Дарик радио.

Кампанията стартира с флашмоб, след това Кунева и Малинов поднесоха цветя пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война и се срещнаха с граждани.

Идеята на флашмоба беше приятели и граждани да подарят 28 цветя на Меглена Кунева, символизиращи 28-те държави в Европейския съюз. Минути след пристигането си обаче бившият еврокомисар беше отрупана с много повече. Според нея това вече е знак, че Съюзът ще укрепва и ще се разширява. Това е и голямото желание на Реформаторския блок, който знае как може да се постигне това.

"Това е добър знак за ЕС - че ще укрепва и ще се разширява. Това е желанието на нас - хората от Реформаторския блок. Как? Винаги трябва да знаем как. Европейският енергиен съюз, превод - поне 30% по-ниска цена на газта, а и на тока. Освен това сигурност, че винаги и по всяко време индустрията и домакинството ще може да разчита на това.

Ние сме затова ЕС да бъде солидарен към всички, към тези, които имат по-малко, и към тези, които нямат никак. Това е политика, която ние ще защитаваме последователно. Защото знаем, че в България има още много хора, които трябва да настигаме. Как - чрез възможности.

Това е задачата на Европейския съюз, това е задачата и на нашата държава. Винаги има някой, на който да помогнеш. Винаги има някой, който може по-малко от теб. Но тези, които могат много, трябва да вложат всичките си усилия в това. Всеки евродепутат може да направи това подкрепяща политика", заяви лидерът на "България на гражданите".

Европейският съюз трябва да бъде място, където личността да бъде уважавана, човекът да знае правата си, а държавата да е така организирана, че да няма отклонения от тези ценности, категорична беше Меглена Кунева.

Вторият в листата на Реформаторите Светослав Малинов насочи вниманието към основния опонент на блока. Според него доброто представяне на 25 май е задължително за смяната на управлението на страната. "Влизаме в кампанията за евроизбори, Европа поема много решително по един нов път , който е изключително изгоден за България.

БСП и Сергей Станишев ограбват европейското бъдеще на България. Докато те са на власт в България ще има бедност и беззаконие. Реформаторският блок е решението и аз се надявам да се представим на тези избори успешно, за да можем да управляваме съвсем скоро България", заяви той.

На предстоящите избори България трябва да помисли и да гарантира европейското бъдеще на децата си, смята Виктор Лилов, който е в листата от гражданската квота. "Наистина европейското бъдеще може висок социален статус, просперитет, висок стандарт на живот. Ние сме длъжни да направим всичко, което е по силите ни да насочим страната към истинско светло европейско бъдеще.

Аз съм направил своя избор и това е Реформаторския блок. Надявам се повече от нас да разберат, че ние нямаме друг вариант освен този. Много благодаря, ако намерим още подкрепа от повече хора в страната, включително тук в Русе", каза пред симпатизантите Лилов.

Участниците в евроизборите от Реформаторския блок положиха цветя пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война и взеха участие в тържествата по случай празника на града 6 май.

Григор среща румънец, който му носи късмет

Григор Димитров ще играе срещу румънеца Мариуш Копил във втория кръг на силния турнир по тенис в Мадрид с награден фонд 3,6 млн. евро. Може да се каже, че Копил носи късмет на Григор, защото първата ни ракета го победи в първия кръг в Стокхолм през октомври 2013-а с 6:3, 6:4 и после спечели първата си победа в турнир от АТП.
Румънецът е №164 в ран Григор Димитров ще играе срещу румънеца Мариуш Копил във втория кръг на силния турнир по тенис в Мадрид с награден фонд 3,6 млн. евро. Може да се каже, че Копил носи късмет на Григор, защото първата ни ракета го победи в първия кръг в Стокхолм през октомври 2013-а с 6:3, 6:4 и после спечели първата си победа в турнир от АТП. Румънецът е №164 в ран

Моника Люински проговори отново за връзката си с Клинтън


Бившата стажантка в Белия дом Моника Люински, която стана световно известна заради интимната си връзка с президента Бил Клинтън, за пръв път написа за списание "Венити феър" за тази афера. 

"Време е да бъде изгорена синята барета и закопана синята рокля. Лично аз дълбоко съжалявам за случилото се между мен и президента Клинтън. Ще го кажа пак: Аз. Лично, Дълбоко. Съжалявам. За това. Което се случи.", казва тя в ексклузивна статия за списанието.

Откъси от нея бяха...

На полицията в Одеса наредено само да гледа боевете (обзор)



46 души са загинали, а 48 души са обявени за безследно изчезнали след кървавите сблъсъци и пожара в Дома на профсъюзите в Одеса на 2 май.
В моргите все още има неразпознати тела, съобщиха украински медии. Медицинска помощ са потърсили над 200 души, 88 от тях са настанени в болниците в града. 
Ужасяващата трагедия в Одеса е можело да бъде 46 души са загинали, а 48 души са обявени за безследно изчезнали след кървавите сблъсъци и пожара в Дома на профсъюзите в Одеса на 2 май. В моргите все още има неразпознати тела, съобщиха украински медии. Медицинска помощ са потърсили над 200 души, 88 от тях са настанени в болниците в града. Ужасяващата трагедия в Одеса е можело да бъде

Жандармерията пак респектира: 155 в ареста за ден!

155 души са задържани за последното денонощие на територията на страната в рамките на борбата с битовата престъпност. От МВР уверяват, че борбата с т.нар. кокошкари продължава и това не са кампанийни акции и ще бъдат безпощадни.

Божинов: Със Старокин бъзикаме другите в съблекалнята на "Левски"

Последно на мушката бе Влади Гаджев. Ние си го обичаме това момче. Той е добряк. Аз и Орлин сме заедно, вървим комплект. Бъзикаме Влади, Генков. Нарочим си някой и го почваме. Аз го вдигам, а Старокин сваля. Ако има скрита камера, ще е нещо уникално. Всеки ден е емоция. Аз съм позитивен. Трябва да има такива хора - смях, емоции. Всеки ден в Последно на мушката бе Влади Гаджев. Ние си го обичаме това момче. Той е добряк. Аз и Орлин сме заедно, вървим комплект. Бъзикаме Влади, Генков. Нарочим си някой и го почваме. Аз го вдигам, а Старокин сваля. Ако има скрита камера, ще е нещо уникално. Всеки ден е емоция. Аз съм позитивен. Трябва да има такива хора - смях, емоции. Всеки ден в

Г-7 няма да позволи на Русия да използва ресурсите за оръжие

Страните от Г-7 обявиха, че ще търсят нови източници на енергия, за да попречат на Русия да използва ресурсите си като политическо оръжие и ще подкрепят Украйна, ако ситуацията с енергийните доставки за страната стане критична. Енергийните министри от групата се събраха във вторник на среща в Рим и заявиха, че ”енергетиката не трябва да бъде използвана като средство за политически натиск”. ”Решени сме да окажем различен вид помощ за Украйна с цел засилване на енергийната сигурност”, се посочва в обща декларация на министрите . Те съобщиха още, че страните им ще работят, за да подпомогнат усилията на ЕК за разработване на спешни енергийни планове за зимата на 2014-2015 година. Министрите са стигнали до съгласие да работят за алтернативи на изкопаемите горива, като инвестират в ядрена енергия и други алтернативни източници. Г-7 включва икономически най-мощните страни в света: САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Германия, Италия и Япония. Преди Русия да анексира Крим, Г-7 бе Г-8, но след като автономната република чрез референдум излезе от състава на Украйна и се присъедини към Руската федерация, Москва бе извадена от групата. В същото време европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер коментира, че украинската криза прави още по-твърда позицията на ЕК за руския проект за газопровод, заобикалящ Украйна, "Южен поток”. В интервю за вестник "Файненшъл таймс" Йотингер даде да се разбере, че не е склонен да промени правилата за Русия, особено предвид събитията в последно време в Крим и Източна Украйна. "Сега, с Украйна, ние заемаме все по-отбранителна позиция към руските газопроводи в сравнение с преди година. Сега, освобождаванията (от правилата) не са мой приоритет за Газпром", заяви еврокомисарят за енергетиката. По повод внесената миналата седмица от Русия жалба в Световната търговска организация (СТО) с цел освобождаване на "Южен поток" от нормативните изисквания на ЕС, Йотингер коментира, че в Русия предпочитат да има власт над цялата верига - от (добива на газ) до електроцентралите. "Не съм против "Южен поток", но искам той да отговаря на правилата на ЕС за вътрешния пазар", каза еврокомисарят за енергетиката.

Резервът ни храни 120 дни при криза

В случай на криза или извънредна ситуация стратегическите стоки и материали, които са на съхранение към държавния резерв, ще стигнат за задоволяване на потребностите на населението и националното стопанство за период между 10 и 120 дни за отделните продукти.

Държавата плаща бензина на пътуващите учители

Държавата ще възстановява 85% от разходите за бензин на учителите, които живеят и работят в различни населени места и пътуват с личните си коли. Това предвижда проект за наредба за възстановяване на част от транспортните разходи на педагогическия персонал в детските градини и училищата.

Партиите на тур из страната по празниците

Партиите използваха дългата празнична пауза, за да направят предизборен тур из страната. ДПС официално даде старт на кампанията си с митинг в котелското село Ябланово.

Изчислиха мига на щастието: Петък, 18 часа!

Британски социолози са изчислили най-хубавия момент в живота на съвременния европеец. Това е петък привечер, в края на работния ден.

Гръцката махала и част от Морската градина без вода до полунощ

Два района продължават да бъдат без вода, съобщиха от ВиК-дружеството във Варна за Moreto.net. Без вода, поради авария ще бъдат абонатите в Гръцката махала и част от Морска градина до 24 часа.

"Кубан" няма намерение да продава Ивелин Попов


Руският "Кубан" няма намерение да се разделя с Ивелин Попов. Спортният директор Сергей Доронченко обясни, че темата не е актуална за ръководството.

"Въпросът с продажбата на Ивелин Попов, както и на другите основни футболисти, дори не се обсъжда", каза представителят на клуба от Краснодар, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Капитанът на българския национален отбор се превърна в един от ключовите играчи на "Кубан". Твърди се, че интерес към него имат "Зенит", ЦСКА (Москва) и "Астън...

Wall Street приключи с понижения

Акциите на Twitter се сринаха с 18% след отпадането на ограничението за продажба на книжа от инсайдъри след IPO-то


НАТО: Русия може да постигне целите си в Украйна и без директно нахлуване, но това ще е най-лошият сценарий

Руски войски няма да навлязат в Източна Украйна, заяви най-висшият военен от НАТО. Главнокомандващият силите на алианса в Европа генерал Филип Брийдлав се аргументира, че Русия може да постигне своите цели в съседната страна с други средства.

Италия ще продължи да подкрепя "Южен поток"


Италия подчерта за пореден път, че проектът за газопровода "Южен поток" е сред най-важните стратегически проекти и заяви, че ще го подкрепя, съобщи ИТАР-ТАСС.

Руската агенция цитира италианския министър на икономическото развитие Федерика Джуиди след срещата на министрите на енергетиката на страните от Г-7, която е подчертала, че не вижда противоречие между "Южен поток" и Южния газов коридор. Вторият открива достъп до нови енергийни източници, а първият укрепва вече съществуващите...

Издирват българи, продали сънародничка за робиня в Гърция

Младата жена е намерена в туристически комплекс от затворен тип

5-има надзиратели на полиграф заради бягство на затворници

Петима надзиратели от Централния софийски затвор най-вероятно ще бъдат подложени на детектор на лъжата в следващите дни, за да се провери дали са помагали при бягството на двамата затворници.

Държим средно по 3160 лв. на влог

Българинът е държал средно по 3160 лв. на влог, показват данните на БНБ за миналата година. В сравнение с година по-рано средният размер на депозита е скочил с близо 400 лв., което в проценти прави над 14 на сто.

5-те типа мъже, които ще отровят връзката ви

"Господин Егоцентрик" и "Кралят на драмата"


Погват крадлите на Варна в интернет

Интернет кампания срещу джебчийките подеха варненци чрез фейсбук. В група с името “Внимание!!! Крадлите на Варна!” те публикуват снимки на мургави жени, засечени да практикуват доходния занаят. По празниците се организират и доброволни отряди за борба с джебчийките. На Великден 25 момчета и момичета обикаляха рисковите райони в центъра... Интернет кампания срещу джебчийките подеха варненци чрез фейсбук. В група с името “Внимание!!! Крадлите на Варна!” те публикуват снимки на мургави жени, засечени да практикуват доходния занаят. По празниците се организират и доброволни отряди за борба с джебчийките. На Великден 25 момчета и момичета обикаляха рисковите райони в центъра...

Архимандрит от Троянския манастир без книжка пак кара колата си

Архимандрит Григорий, който на 28 април бе бхванат да шофира пиян с 2,69 промила и на когото книжката бе отнета, подкара колата си на 3 май, видя с очите си репортер на “24 часа”. Ден след инцидента той пак се качил на возилото, показва справка от полицията.  Хващането му пиян зад волана било по злонамерен сигнал. Признава обаче, че бил почерпен.
Архимандрит Григорий, който на 28 април бе бхванат да шофира пиян с 2,69 промила и на когото книжката бе отнета, подкара колата си на 3 май, видя с очите си репортер на “24 часа”. Ден след инцидента той пак се качил на возилото, показва справка от полицията. Хващането му пиян зад волана било по злонамерен сигнал. Признава обаче, че бил почерпен.

Доматите увеличават плодовитостта на мъжете

Изследването показало, че веществото ликопен, което е ключова хранителна съставка на домата, може да увеличи спермата с до 70%

Украинският парламент отхвърли предложението за референдум за децентрализация


На закрито заседание днес Върховната рада в Украйна отхвърли предложението за референдум заедно с президентските избори на 25 май, съобщиха световните агенции.

На референдума, предложен от правителството, трябваше да се отговори с "да" или с "не" на два въпроса, припомня БТА. Първият е дали гражданите поддържат териториалната цялост на Украйна в пределите на територията, определена в Конституцията, като суверенна и независима, демократична, единна и европейска страна с широки...

Григор вдъхновен от израз на Хораций


Популярен израз от произведение на Хораций е любим на Григор Димитров. Това е Carpe diem (най-общо в превод от латински - “Улови мига”).
Признанието си българската звезда прави за рекламната кампания на Nike “Безкраен тенис”.
“Тези думи наистина означават нещо”, споделя Димитров. А ето как талантът от Хасково описва живота си в професионалната Популярен израз от произведение на Хораций е любим на Григор Димитров. Това е Carpe diem (най-общо в превод от латински - “Улови мига”). Признанието си българската звезда прави за рекламната кампания на Nike “Безкраен тенис”. “Тези думи наистина означават нещо”, споделя Димитров. А ето как талантът от Хасково описва живота си в професионалната

Катастрофи и задръствания в последния почивен ден

Повече от половин милион българи се прибират от дългата ваканция

НАТО: Ще защитим нашите съюзници

 Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че кризата в Украйна е най-голямата след края на Студената война, както и че тя дава отражение върху сигурността и стабилността на цяла Европа.

НАТО пристъпи към укрепването на съвместната отбрана с действията в района на Балтийско море. Няма да се поколебаем да предприемем следващи стъпки, ако е необходимо, в защита на нашите съюзници, добави той.

Ефективната защита на съюзниците остава основна задача за НАТО - така е от основаването на пакта преди 65 години, посочи Расмусен.

В състояние сме да осигурим териториалната си защита, но имаме възможности и в управлението на кризи, отбеляза генералният секретар след срещата си с японския премиер Шиндзо Абе.

Няма да търпим никаква промяна на статуквото - не само в Европа и Украйна, а в целия свят, заяви Абе в отговор на въпрос за становището на Япония по украинската криза.

На 25 май в Украйна предстоят избори, важно е резултатите да получат международно признание, включително от руската страна, добави той.

Япония ще работи за постигането на мирно решение, необходим е диалог с Русия, заяви Абе, който по-рано днес говори пред посланиците на държавите от НАТО в централата на алианса в Брюксел.

3 труса за ден: Край Перник, София и морето

Три земетресения бяха регистрирани у нас навръх Гергьовден. За щастие и трите не бяха силни. Трусовете люшнаха край Перник, София и до морето.

За кого падат балконите

Играя от няколко месеца компютърната симулация SimCity. Който е опитвал поне една от версиите, знае, че става въпрос за анимационна стратегия, позволяваща на играча върху свободен терен с определен бюджет да развие собствено селище, като използва природните ресурси, и да създаде на населението условия за живот при поддържането на стабилно финансово състояние.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване