Ваканция за четене

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/06/18/2315533_vakanciia_za_chetene/?ref=rss


За малките ученици ваканцията вече започна, броени дни делят по-големите от нея. И за разлика от еуфорията на децата, родителите са угрижени с какво да запълнят свободните часове на децата си, така че да се избегнат, доколкото може, телевизора, компютъра, плейстейшъна и други не дотам здравословни занимания. "Детски Дневник" реши да ви представи поредица от текстове, които дават идеи за по-различни изживявания по време на ваканцията - нетрадиционни и нетвърде популярни занимания за трите...

МС ще обсъди връщането на възможността да се трупа стар отпуск

http://pik.bg/мс-ще-обсъди-връщането-на-възможността-да-се-трупа-стар-отпуск-news192435.html

МС ще обсъди връщането на възможността да се трупа стар отпуск

Министерството на труда и социалната политика ще предложи три варианта за промяна на сегашния ред за ползване на отпуска на заседанието на правителството днес, пише в. „Труд”, цитирайки заместник-социалният министър Светлана Дянкова.

Министрите няма да вземат окончателно решение, целта е да се чуе мнението им преди промените отново да се обсъдят в тристранния съвет. Сега фирмите са длъжни до края на всяка година да разпишат график кой работник кога ще почива през следващата година. Бизнесът настоява това да отпадне за малките и средните фирми.

Синдикатите биха го подкрепили само ако отпадне 2-годишната давност на почивните дни, въведена през 2011 г., но бизнесът е против. Първият вариант на социалното министерство е графикът за отпуските да отпадне за фирми с по-малко от 10 работници. Вторият е облекчението да важи и за по-големи компании - с до 50 служители. Третата възможност е задължението за графици да отпадне за целия бизнес, коментира Светлана Дянкова.

Министрите ще обсъдят още дали да остане давността на отпуска - т.е. ваканцията от 2014 г. да се използва до края на 2016 г. и след това се губи, или да отпадне. Това означава работниците отново да могат да трупат стар отпуск, за което работодателят ще им дължи обезщетение при напускане, съкращение или пенсиониране. Всички промени се отнасят само за хората с трудов договор. За държавните служители сегашният ред с графици и давност ще остане.

Гуцанов: АБВ бяха немци в тила на БСП

http://frognews.bg/news_71777/

"АБВ бяха като немци в тила на БСП". По думите на Борислав гуцанов пред ТВ7 движението на бившият президент Георги Първанов е откъснало жива плът от БСП. "90 000 мандата се взеха от левицата. АБВ помогнаха на ГЕРБ и удариха Партията на европейските социалисти, имаме минимум един мандат по-малко в европейския парламент", допълни той.

ГЕРБ поискаха изслушване на здравния министър

http://pik.bg/герб-поискаха-изслушване-на-здравния-министър-news192434.html

ГЕРБ поискаха изслушване на здравния министър

Кризата в здравеопазването е сериозна. Аз разчитам, че депутатите от всички групи мислят разумно и ги интересува какво се случва в сферата на здравеопазването.

Шефът на здравната каса призна, че няма да има възможност касата да плаща, заради дефицита в НЗОК. Това ще доведе до фалити на болници. Това каза депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова от трибуната на Народното събрание. Следва министърът на здравеопазването Таня Андреева да разбере какви са ангажиментите й и да отговори какви са идеите й и мерките, които правителството ще предприеме за финансиране на системата. Депутатите отхвърлиха това предложение.

Емисията на Корадо ще бъде в един транш най-вероятно през есента

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3b9ee589/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cnovini0Ei0Eanalizi0C3390Ca0Cemisiiata0Ena0Ekorado0Eshte0Ebyde0Ev0Eedin0Etransh0Enai0Everoiatno0Eprez0Eesenta0H1745350C/story01.htm

От посредника по увеличението на капитала очакват интерес не само от институционални инвеститори, но и от частни лица и по-малки дружества


Финансова награда за бургаските учители, излизащи в пенсия

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/BI2NTZAzq34/

Кметът Димитър Николов учреди финансова награда за бургаските учители, излизащи в пенсия. Нейният размер ще бъде съобразен с финансовите възможности на Община Бургас, но няма да е по-малък от 150 лв. Наградата ще получават учители с педагогически стаж над 20 г., упражнили правото си на пенсиониране след 01.01.2015 г.

Това не е еднократен жест, а практика, която става постоянна за Бургас. Кметът Николов се задължи да я изпълнява с подписването на новия колективен трудов договор на работещите в сферата на образованието. Това се случи вчера, с участието на зам.-кмета Йорданка Ананиева, Марияна Стефанова – от страна на Сдружение на работодателите в образованието /директорите на училища/, Константин Янков и Таня Новакова от Синдикат на българските учители, Огнян Маринов от синдиката на учителите към КТ “Подкрепа”.

“Възрастните учители получават тази награда за приноса им в развитие на образованието и за да почувстват, че усилията им са имали смисъл. По този начин искаме да дадем знак и на младите бургаски педагози, че както ще ги приемем достойно в тази професия, така и някой ден ще ги изпратим достойно. През последните години резултатите ни в образованието са добри, но аз искам повече от себе си, от директорите, от учителите и от учениците. Нека стимулите да вървят успоредно с нашите амбиции и резултати!”, каза кметът Николов по време на подписването.

От новия колективен трудов договор са доволни всички, тъй като при повечето му параметри има увеличение в сравнение с миналата година. В него са заложени следните допълнителни трудови възнаграждения

* За директори, учители и възпитатели в специални училища /дефектология/ – 20 лева (миналата година 16,50 лв.)

* За образователна и научна степен доктор или доктор на науките, която е свързана с изпълняваната работа – 80.00 лева (миналата година 65 лв.)

* За преподаване учебни предмети на чужд език, без учебния предмет “чужд език” – не по-малко от 21 лева.

Учебният час над минималната норма за задължителна преподавателска работа на педагогическия персонал, така наречените “лекторски”, се заплаща ежемесечно, както следва:

* За учител с висше образование и образователно-квалификационна степен магистър или бакалавър по чл.42, ал.1, т.1 б.”в” от ЗВО – 6 лева (миналата година 5 лв.)

* За учител с висше образование “професионален бакалавър по …” – 5 лева (миналата година 4 лв.)

* За учител със средно образование – 4 лева (миналата година 3 лв.)

* На класните ръководители – за консултиране на родители и ученици и водене документацията на съответната паралелка – не по-малко от 25 лева месечно само по време на учебните занятия.

 

Депутатите приеха предложение на ГЕРБ за разглеждане на промени в Наказателния кодекс

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4144354

Депутатите приеха предложение на ГЕРБ за разглеждане на промени в Наказателния кодекс. Тази точка ще бъде трета от дневния ред на парламента.

При представяне на предложението депутатът от ПГ на ГЕРБ Джема Грозданова поясни, че законопроектът е приет на първо четене в края на януари, а вече три месеца не се намира място за него в програмата на На Депутатите приеха предложение на ГЕРБ за разглеждане на промени в Наказателния кодекс. Тази точка ще бъде трета от дневния ред на парламента. При представяне на предложението депутатът от ПГ на ГЕРБ Джема Грозданова поясни, че законопроектът е приет на първо четене в края на януари, а вече три месеца не се намира място за него в програмата на На

Приеха предложение на ГЕРБ за разглеждане на промени в Наказателния кодекс

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4144358

Депутатите приеха предложение на ГЕРБ за разглеждане на промени в Наказателния кодекс. Тази точка ще бъде трета от дневния ред на парламента.

При представяне на предложението депутатът от ПГ на ГЕРБ Джема Грозданова поясни, че законопроектът е приет на първо четене в края на януари, а вече три месеца не се намира място за него в програмата на На Депутатите приеха предложение на ГЕРБ за разглеждане на промени в Наказателния кодекс. Тази точка ще бъде трета от дневния ред на парламента. При представяне на предложението депутатът от ПГ на ГЕРБ Джема Грозданова поясни, че законопроектът е приет на първо четене в края на януари, а вече три месеца не се намира място за него в програмата на На

Тити и Въргала в защита на Цветан Василев

http://www.cross.bg/vasilev-titi-tzvetan-1416287.html

/КРОСС/Спортисти и актьори се обявиха в защита на Цветан Василев на пресконференция вчера. Сред тях са треньорът по баскетбол Тити Папазов, актьорът Влади Въргала, певиците Николина Чакърдъкова и Силвия Кацарова и актрисата Аня Пенчева. Веднага последваха коментари, че те са се продали. Тази сутрин Тити Папазов и Въргала опровергаха това в ефира на Нова. Инициативата е започнала, защото държавата е абдикирала, обясни Въргала и посочи, че в нея участват професори, академици, математици, хора от всички сфери на социалния живот. Ненормално е поведението на държавата и липсата й на реакция в тази ситуация, смята Тити Папазов. Тити и Въргала няколко пъти изтъкнаха, че не се изявяват като "адвокати на банката", а се обявиха "срещу манипулацията, на която са подложени Василев и банката му". Те призоваха държавата да се намеси в скандала между Цветан Василев и Делян Пеевски. Че не бива да абдикира и от този казус, тъй като той се отразява на всички. "Майната им и на Цветан Василев, и на Делян Пеевски" възкликна Въргала в един от редките моменти, в които успя да вземе думата от Папазов. - Знаете ли колко хора в цяла България стоят пред клоновете на КТБ? Става въпрос за това. Българинът не обича богатия и успелия човек. Хората се мразят. Става въпрос за целия този фундамент сега, не толкова за Василев. Излиза, че за Пеевски е по-силен от Цветан Василев

Дефицит от 491 млн.лв. очаква Здравната каса до края на годината

http://www.zapernik.com/obshtestvo/deficit-ot-491-mln-lv-ochakva-zdravnata-kasa-do-kraya-na_32494/

Дупка от 491 млн. лв. ще има в бюджета на здравната каса в края на годината. Това показват изчисленията на експертите в доклада на НЗОК за първите шест месеца на 2014 г., който трябва да се гледа в Народното събрание след няколко дни. Специалистите признават, че пари могат да се намерят едва за 163 млн. лв. от очаквания дефицит. Дали и откъде ще дойдат останалите 328 млн. лв. ще трябва да решат политиците. Най-голяма част от очертавщия се дефицит - 395 млн.лв., е за болниците и лекарствата...

Продължава

Побоят над Харизанов - нищо общо с „Напоителни системи”

http://www.cross.bg/harizanov-sistemi-napoitelni-1416285.html

/КРОСС/ Побоят над бившия шеф на „Напоителни системи" Георги Харизанов няма нищо общо с работата му по това време, обясни самият той в интервю за ВTV.  Дружеството работело предимно с чуждестранни фирми. В България се намирали само клиентите на „Напоителни системи", така че не ставало въпрос за уреждане на сметки заради засегнати интереси, уточни Харизанов. На 24 април Харизанов бе пребит с железни тръби в столичния квартал „Красна поляна". Съпругата му се размина с драскотини. Харизанов бе приет във ВМА в тежко състояние - със счупена ръка, счупени ребра и хематоми по главата. „Кой ме би - чакам отговора от органите на реда. Живеем до виетнамското общежитие и докато не се вземат мерки, това ще продължава да се случва. Брат ми беше пребит два пъти, майка ми веднъж - тя пострада най-тежко, за една дамска чанта с 40 лева. Не помня нищо, нападнали са ме в гръб, загубил съм съзнание, жена ми е извикала помощ", обясни Харизанов. През октомври миналата година прокуратурата обвини Харизанов и още двама бивши шефове на „Напоителни системи" в неизгодна продажба на хиляди тонове скрап от бракувани части от напоителни съоръжения в цялата страна. В началото на април 2014 г. съдът пусна Харизанов под гаранция от 7000 лв. Името му нашумя в началото на 2012 г. покрай трагедията с наводнението в село Бисер

БОМБА ! Бойко Борисов с " подарък" за рождения ден - 2 000 000 лв. от обществена поръчка в гр. Земен

http://www.zapernik.com/obshtestvo/bomba-boiko-borisov-s-podaruk-za-rojdeniya-den_32493/

" ХУФУГЕЙТ " ГРАНДИОЗЕН ГЕРБ СКАНДАЛ- Службите " блокираха " , Институциите мълчат

БОМБА ! Разследващ екип : фейсбук страница - Сграда Драгалевци

Бойко Борисов с подарък за рождения ден / 13.06.2014г. / - 2 000 000 лв. , от разлика в цената от нагласена обществена поръчка в която участваше " ХУФУ " ЕООД - и която трябваше да спечели / както " спечели " други две поръчки преди това / ! След осветяването от нашият разследващ екип махнаха " ХУФУ " ЕООД от поръчката , и друга фирма зае мастото им .

Очаквайте скандални подробности , как " блокираха " службите и...

Продължава

Автомобил изхвърча от пътя край Мурсалево

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4144350

"Фолксваген Пасат" катастрофира тази сутрин на главен път Е-79 в района на Мурсалево, съобщава struma.bg.
Колата е изхвърчала от пътното трасе и е полетяла в храстите.
На мястото има полиция, но движението не е "Фолксваген Пасат" катастрофира тази сутрин на главен път Е-79 в района на Мурсалево, съобщава struma.bg. Колата е изхвърчала от пътното трасе и е полетяла в храстите. На мястото има полиция, но движението не е

Станислав Манолев ще подпише с "Динамо" (Москва)

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/06/18/2325656_stanislav_manolev_shte_podpishe_s_dinamo_moskva/?ref=rss


Националът Станислав Манолев ще бъде първото ново попълнение на "Динамо" (Москва), съобщиха медиите в Русия.

Очаква се още днес десният краен защитник да подпише със столичния клуб като свободен агент.

Манолев изкара последния полусезон в "Кубан" (Краснодар), където си партнира с Ивелин Попов и отбеляза един гол за десет мача. Договорът му изтече и не му беше предложено продължение.

Българинът е получил оферта от "Динамо" и веднага е отпътувал за финализирането...

Новото Renault Sport Trophy обещава много

http://cars.actualno.com/Novoto-Renault-Sport-Trophy-obeshtava-mnogo-news_34631.html

На снимката виждате стария Renault Megane Trophy, представен през 2009 г. Последното творение на Renault Sport Technologies, шоукарът Renault Sport Trophy, ще бъде показан съвсем скоро. Предлагащ уза...

Марадона: Аржентина не показва, че заслужава да спечели Световното

http://worldcup2014.actualno.com/Maradona-Arjentina-ne-pokazva-che-zaslujava-da-specheli-Svetovnoto-news_34632.html

Бившият капитан и треньор на аржентинския национален отбор по футбол Диего Марадона се съмнява във възможностите на отбора да спечели Световното първенство. Възпитаниците на Алехандро Сабея записаха п...

Кузюткин взе Баракова, националките с първа тренировка след почивката

http://volleyball.actualno.com/Kuzutkin-vze-Barakova-nacionalkite-s-pyrva-trenirovka-sled-pochivkata-news_34633.html

Петя Баракова не замина с Б националния отбор за Словения, където в петък и събота са мачовете за Европейската лига. Селекционерът Владимир Кузюткин поиска разпределителката на Левски за А отбора. Дне...

Изтеглиха жребия за новия сезон на Висшата лига

http://football.actualno.com/Iztegliha-jrebija-za-novija-sezon-na-Visshata-liga-news_34635.html

Новият сезон в английската Висша лига ще започне на 16 август, съобщава официалният сайт на първенството. Тегленият жребий отреди тежък старт за Манчестър Сити. Шампионите започват защитата на титлата...

Прокуратурата се отказа да иска арест на тримата обвиняеми по случая "Пеевски"

http://crime.actualno.com/Prokuraturata-se-otkaza-da-iska-arest-na-trimata-obvinjaemi-po-sluchaja-Peevski-news_34638.html

Прокуратурата няма да протестира освобождаването от ареста на тримата обвинени в опит за убийство на депутата от ДПС Делян Пеевски, съобщи bTV. Тримата - Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красими...

"Газпром" обвини Украйна, че не поддържа газопреносната си мрежа

http://europe.actualno.com/Gazprom-obvini-Ukrajna-che-ne-poddyrja-gazoprenosnata-si-mreja-news_34639.html

Руската компания „Газпром” обвини Украйна, че не поддържа добре газопреносната си мрежа, след като вчера газопровод в украинската Полтавска област, който пренася руски газ към Евро...

Прогноза: Австралия - Холандия

http://worldcup2014.actualno.com/Prognoza-Avstralija---Holandija-news_34640.html

След голеадата срещу Испания, всичко друго освен победа за Холандия в този мач ще се счита за сензация. Има обаче една важна условност - в сблъсъка със световния шампион Холандия се представи феномена...

Два района във Варна без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=255048

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала авария без вода ще останат абонатите в следните райони: - ниска зона на кв."Виница" до 13 часа; - Зеленчукова борса в района около фабрика "Филкап" до

Дърева: Избори през юли бе тест за политиците

http://frognews.bg/news_71776/

„Избори през октомври е нормалното време. Тезата избори през юли беше тест за политиците, който партиите не издържаха. Аз съм за референдума, но самите въпроси и по-специално задължителното гласуване съм против". Това каза по Нова телевизия журналистката Велислава Дърева.

БСП - София иска конгрес и избори за председател

http://www.mediapool.bg/bsp---sofiya-iska-kongres-i-izbori-za-predsedatel-news221607.html

БСП-София иска в най-кратки срокове да се свика заседание на 48-ия редовен конгрес на партията, за да обсъди предизборната платформа и коалиционната й политика. Препоръчва се и вътрешнопартийни избори за председател, а не както е сега лидерът на партията да се избира от делегатите на конгреса. Решението е взето на пленум на градската организация в понеделник, съобщиха социалисти пред Mediapool. До момента няма официална реакция от страна на ръководството на БСП и на лидера на партията Сергей Станишев.   За оставката на Станишев настояват и над 20 организации на БСП в София - област. Според столичните социалисти "за успешното представяне на партията на изборите е необходима цялостна промяна на ръководството и промяна в механизма, по който се взимат решения". Мислете за Станишев като за нещо, останало в миналото. За това призовал съпартийците си бившият лидер на БСП - София Румен Овчаров. Той бил категоричен, че причината за разрива между партньорите във властта било искането на Сергей Станишев да стане премиер. Бившият шеф на столичните социалисти обявил, че е крайно време да се промени и начинът за вземане на решения в партията. Пояснил, че от дълго време няма яснота кой и как определя политиките и кадрува в левицата. Дал и примери, от които ставало ясно, че социалистите научават за предстоящите важни ходове на партията от медиите - като идеята на Станишев за задължително гласуване и последвалата още по-абсурдна теза за предсрочни избори още през юли. Искането на градската организация за спешно заседание на конгреса не е изненада. Това беше обявено на пленума на партията на 10 юни от лидера на БСП - София Калоян Паргов. Тогава зам.-председателят на БСП по организационните въпроси Димитър Дъбов обещал конгресът да се проведе преди предсрочните избори, като уставът изисква поне два месеца за свикването му. Според столични социалисти обаче при извънредна ситуация конгресът може да се свика и за две седмици. Относно искането председателят на партията да се избира чрез вътрешнопартийни избори, социалисти коментираха, че Станишев може да контраатакува градската организация с искане да даде личен пример. Лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов беше избран през октомври 2013 г. с гласовете на делегатите на конференция на градската организация. Тогава минаваше за човек от обкръжението на Сергей Станишев, но след загубата на евроизборите се дистанцира от него. В същото време ръководството на партията обяви след загубата на изборите, че областните лидери на БСП също трябва да понесат отговорността си за слабия резултат.

БСП-София искат конгрес и избори за председател

http://www.mediapool.bg/bsp-sofiya-iskat-kongres-i-izbori-za-predsedatel-news221607.html

БСП-София искат в най-кратки срокове да се свика заседание на 48-ия редовен конгрес на партията, за да обсъди предизборната платформа и коалиционната й политика. Препоръчва се и вътрешнопартийни избори за председател, а не както е сега лидерът на партията да се избира от делегатите на конгреса. Решението е взето на пленум на градската организация в понеделник, съобщиха социалисти пред Mediapool. До момента няма официална реакция от страна на ръководството на БСП и на лидера на партията Сергей Станишев.   За оставката на Станишев настояват и над 20 организации на БСП в София-област. Според столичните социалисти "за успешното представяне на партията на изборите е необходима цялостна промяна на ръководството и промяна в механизма, по който се взимат решения". Мислете за Станишев като за нещо, останало в миналото. За това призовал съпартийците си бившият лидер на БСП-София Румен Овчаров. Той бил категоричен, че причината за разрива между партньорите във властта било искането на Сергей Станишев да стане премиер. Бившият шеф на столичните социалисти обявил, че е крайно време да се промени и начинът за вземане на решения в партията. Пояснил, че от дълго време няма яснота кой и как определя политиките и кадрува в левицата. Дал и примери, от които ставало ясно, че социалистите научават за предстоящите важни ходове на партията от медиите - като идеята на Станишев за задължително гласуване и последвалата още по-абсурдна теза за предсрочни избори още през юли. Искането на градската организация за спешно заседание на конгреса не е изненада. Това беше обявено на пленума на партията на 10 юни от лидера на БСП-София Калоян Паргов. Тогава зам.-председателят на БСП по организационните въпроси Димитър Дъбов обещал такова да се проведе преди предсрочните избори, като уставът изисква поне два месеца за свикването му. Според столични социалисти обаче при извънредна ситуация конгресът може да се свика и за две седмици. Относно искането председателят на партията да се избира чрез вътрешнопартийни избори, социалисти коментираха, че Станишев може да контраатакува градската организация с искане да даде личен пример. Лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов беше избран през октомври 2013 г. с гласовете на делегатите на конференция на градската организация. Тогава минаваше за човек от обкръжението на Сергей Станишев, но след загубата на евроизборите се дистанцира от него. В същото време ръководството на партията обяви след загубата на изборите, че областните лидери на БСП също трябва да понесат отговорността си за слабия резултат.

Автомобил изхвърча от пътя край Мурсалево

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4144344

"Фолксваген Пасат" катастрофира тази сутрин на главен път Е-79 в района на Мурсалево, съобщава struma.bg. Колата е изхвърчала от пътното трасе и е полетяла в храстите. На мястото има полиция, но движението не е

Красимир Ципов: Чакаме с нетърпение оставката на Пламен Орешарски

http://pik.bg/красимир-ципов-чакаме-с-нетърпение-оставката-на-пламен-орешарски-news192431.html

Красимир Ципов: Чакаме с нетърпение оставката на Пламен Орешарски

Оставката ще бъде подадена, това е неизбежно, тъй като всички политически сили са за това. Чакаме с нетърпение оставката. ГЕРБ иска избори да се проведат възможно най-скоро. Това каза депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов по БТВ.

"Ситуацията е сложна. Една година управление на това мнозинство е вредно за страната и всички го виждаме. Народното събрание трябваше да одобри провеждането на референдум. БСП промени позицията си за няколко месеца. Вчера видяхме страхът на управляващите да чуят гласа на избирателите. Какво лошо имаше в това българският избирател да реши дали да гласува задължително", коментира Ципов, отхвърлянето на провеждането на  референдум за изборните правила. 

"Дали има или няма война и какво ще се случи между Делян Пеевски и Цветан Василев ще преценят компетентните органи. Коментаторите са убедени, че този конфликт е довел до краха на правителството", коментира Ципов по повод скандала между Делян Пеевски и Цветан Василев.

"В рамките на този парламент е невъзможно да бъде съставено правителство, подкрепено от БСП и ГЕРБ. След провеждането на избори ще се търси конфигурация, която да помогне на страната. Естественият партньор за нас е Реформаторският блок", коментира Ципов. Той уточни, че ще бъдат проведени консултации.


Проф. Константинов и Велислава Дърева са за избори през октомври

http://www.cross.bg/dureva-izbori-glasyva-1416284.html

/КРОСС/„Една единствена е възможната разумна дата - 12 октомври, защото до 15 септември разумните хора са на почивка с децата си. Трябва да има 30 дни кампания. Ако аз съм на морето, а кампанията е през август, веднага, когато видя нещо предизборно, ще изключа телевизора". Това коментира в студиото на Нова тв математикът проф. Михаил Константинов по повод евентуалната дата за предстоящите парламентарни избори. По повод ограниченията за гласуване той заяви: „За мен като вътрешно убеждение не може гласът на един неграмотен избирател да е равен на гласа на нобелов лауреат. Но ние не може да наложим такова ограничение в гласуването. Може да въведем сложна бюлетина, толкова сложна, че човек да се замисли как да я попълни. Това се нарича „естествен образователен ценз". „Това, което видяхме вчера в парламента беше израз на огромния страх на политиците от българския народ", категоричен бе проф. Константинов. Според журналиста Велислава Дърева нормалното време за избори също е октомври месец.„Юли е абсолютно невъзможно. Това беше просто един психологически тест, който БСП хвърли и другите не го издържаха, защото решиха, че ще ходят на Халкидики", заяви Дърева. „Ако имаше референдум, щях да гласувам против. От референдумът не би произлязло нищо, защото как ще санкционираш човек, който не отиде да гласува. Как ще накажеш един пенсионер, които взима ниска пенсия

25-годишен мъж загина, ударен от мълния

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/WDj8xN4HTkQ/

На 17.06.т.г., в Центъра за спешна медицинска помощ в Дългопол е откаран 25- годишният С.С. от с. Соколец, общ. Руен, който бил засегнат в месността «Чудните скали» от паднала мълния.Мъжът е бил с двама свои приятели за риба на язовир «Цонево» и докато говорил по мобилния си телефон, го поразила мълния. Приятелите му го откарали до Спешния център в Дългопол, обл. Варна, но въпреки медицинската намеса, 25- годишният мъж починал. Трупът му е откаран за аутопсия в катедра «Съдебна медицина» към МБАЛ «Света Марина» – Варна. По случая е образувано досъдебно производство.

Протест по повод убийство на журналисти в Украйна

http://www.vesti.bg/novini/protest-po-povod-ubijstvo-na-zhurnalisti-v-ukrajna-6015062

Международната организация Комитет за защита на журналистите (CPJ)осъди убийството в Украйна на руските журналисти Игор Корнелюк и Антон Волошин, предадоха руските агенции.

27 катастрофи във Варна за денонощие

http://www.moreto.net/novini.php?n=255043

Двама пешеходци пострадаха вчера при пътни инциденти във Варна, информираха от полицията. Пешеходците са били блъснати от автомобили на оживени варненски кръстовища. И двамата са се отървали с леки травми, изписани са за домашно лечение.

Откраднати 1 417 лева и 85 евро

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/QQfXFT0OtPk/

На 17.06.т.г. около 08.30 ч. в Районно управление «Полиция» – Поморие е получено съобщение от 66- годишен несебърлия за това,  че чрез взломяване на прозорец е проникнато в къщата му, разположена в Каблешково, откъдето е извършена кражба на два портфейла. Те са били оставени на маса във всекидневната стая и в тях се е съдържала сумата от 1 417 лева и 85 евро. Работата по случая продължава от служители на Районно управление «Полиция» – Поморие.

Кожата издава диабет, анемия, болен стомах

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4144298

ФЕОДОРИНА ЛЯСКОВА
Доброто здраве, разумното хранене и почивката се отразяват благоприятно на кожата. Факт е обаче, че най-малкият проблем рефлектира върху нея - често по лицето. С това тялото ни дава знак, че нещо не е наред.  Кожата е индикатор за биологичната ни възраст. Тя е свидетелство за здравословното ни състояние, ФЕОДОРИНА ЛЯСКОВА Доброто здраве, разумното хранене и почивката се отразяват благоприятно на кожата. Факт е обаче, че най-малкият проблем рефлектира върху нея - често по лицето. С това тялото ни дава знак, че нещо не е наред. Кожата е индикатор за биологичната ни възраст. Тя е свидетелство за здравословното ни състояние,

Столичанин откри парченца пластмаса в хляба си

http://pik.bg/столичанин-откри-парченца-пластмаса-в-хляба-си-news192428.html

Столичанин откри парченца пластмаса в хляба си

Парченца пластмаса намери столичанин в хляба си. Самунът е закупен от известна верига супермаркети и е от разпространена марка, обясни неприятно изненаданият клиент, пише в. "Всеки ден". Още при първата филия, която извадих, видях, че нещо синее. Издърпах го леко и видях, че е цяла пластмасова нишка", разказа възмутеният потребител. "И друг път съм купувал такъв хляб, но нищо не съм откривал", каза още той.

Откриването на странни предмети в хляба не е прецедент. На какво ли не с се нагледали клиентите в последните години -от парченца насекоми и мишки, до болтове, гайки, че дори и термометри, разказват потърпевши.

Разликата е, че колкото и да е гнусна една хлебарка в хляба, след като насъщният е минал през 220 градуса температура, е безвредна и не крие рискове от заразяване, докато при нагряване на един пластмасов предмет отделя вредни за здравето вещества. При определени обстоятелства пластмасата дори би могла да стане канцерогенна, предупреждават специалистите. И да е минала през всички тестове и производителите да уверяват, че е напълно безопасна, пак не можем да сме сигурни, че е безвредна, обясняват химиците. Освен това при малко по-голямо парче човек може дори да се задави. 


Учени: Раците не са глухи

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/ucheni-racite-ne-sa-gluhi-6015059

Раците Panopeus може да усещат звуците и да променят поведението си според съответните акустични сигнали, които получават

Дора Янкова: Надяваме се с промените, които ще направи, Станишев да отговори на очакванията на БСП-София

http://www.cross.bg/zakonut-partiya-dora-1416283.html

/КРОСС/По-конструктивно и по-реално е да бъдем в залата и да се споделят аргументи, а не да се казва, че ще бъдем вън. Така Дора Янкова, заместник-председател на парламентарната група на БСП, коментира пред БНР намерението на ГЕРБ да не участва в дебатите по върнатите от президента разпоредби в закона за МВР, които са първа точка от дневния реда на параламентарното заседание. Ако трябва да гледаме отговорно, преди всичко към българските граждани, има няколко неща, които и колегите от ГЕРБ ще подкрепят. Това са законът за защитана конкуренцията, когато отворихме дебатите за защита на българския производител, законът за защита на потребителя, Законът за подземните богатства, законът за опазване на земеделските земи, законът за професионалното образование и обучение, законът за насърчаване на заетостта, законът за земеделските земи. Това са 4 законопоректа на второ четене, по които е възможно да се приключи, другите са на първо четене. Председателският съвет на парламента ще обсъди, предполагам, че това ще бъде базата, сложени на масата, а колегите от ГЕРБ и "Атака" ще ги обогатят. Ако са необходими дебати в залата, това трябва да ни обединява, каза Дора янкова.  По повод острата реакция на градската организация на БСП в София и категоричното й настояване за промяна в ръководстовто на партия Янкова коментира: На Националния съвет опълномощихме председателя, предстои ново заседание, на което той да направи промени

След инцидента в цирка: Виктория Медейрос няма да може да се върне под купола, пострадала е тежко

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4144333

Българската акробатка в САЩ Виктория Медейрос, която беше ранена при инцидент в американски цирк в град Провидънс в началото на май, вече няма да може да се върне в цирка заради тежките травми, причинени от инцидента, съобщи американската телевизия Ен Би Си.
Самата Вики потвърди информацията. Четири от младите жени, Българската акробатка в САЩ Виктория Медейрос, която беше ранена при инцидент в американски цирк в град Провидънс в началото на май, вече няма да може да се върне в цирка заради тежките травми, причинени от инцидента, съобщи американската телевизия Ен Би Си. Самата Вики потвърди информацията. Четири от младите жени,

Вероятната дата на мача между Кличко и Пулев е 6 септември

http://offnews.bg/news/n_1/n_351327.html

Вероятната дата на срещата между Владимир Кличко и Кубрат Пулев ще е 6 септември, съобщава американският сайт espn.go.com. Вчера в централата на Международната боксова федерация (IBF) се проведе търг, който определи промоутърите на Кличко - K2 Promotions, да бъдат организатори на мача. Офертата на компанията беше 7 250 131 долара, докато агенцията, представляваща Кобрата – “Зауерланд Ивентс”, предложи 5 290 144 долара. Боксовата федерация даде на K2 Promotions 90 дни, за да организират срещата, въпреки че е вероятно тя да се проведе на 6 септември в Хамбург, Германия, съобщава американското издание. За срещата е ангажирана зала "О2 World Arena".  Кубрат Пулев ще получи близо $ 1,5 млн. от мача с Кличко, но част от средствата ще прибере клубът „Зауерланд". Решението на IBF е хонорарът на боксьорите да се дели 80 на 20% в полза на Кличко. Кличко ще опита да защити титлата си 17 път. Кобрата има зад гърба си 20 победи, като последната му среща беше на 5 април с Ивица Перкович. Пулев стана претендент за титлата на IBF миналия август, след като би по точки Тони Томпсън. В последния месец Кличко обясняваше, че не иска да се бие с Пулев, а срещу шампиона на WBC Бърмейн Стивърн за обедини всички титли. След търга обаче със сигурност следващият му мач ще е с Пулев, като освен IBF титлата, украинецът най-вероятно ще заложи и другите си пояси, пише "7 дни спорт".

Въргала:Не защитаваме само Ц. Василев, а една позиция

http://frognews.bg/news_71775/

"Не защитаваме само бизнесмена Василев, а една позиция. Не става дума за Пеевски и Василев, а за един фундамент в държавата, защото Делян Пеевски се оказва една фигура, недосегаема от общественото настроение. В момента се касае за нещо, което е катастрофално”, на мнение е актьорът. Това каза в "Здравей, България" Влади Въргала.

Експедиентски културно-познавателен тур се проведе в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ENF4Ig36_S4/

Община Поморие осъществи три експедиентски тура, в партньорство с общините Айтос и Руен по проект „Развитие на регионален туристически продукт и маркетинг на туристически район Поморийски залив и Източна Стара планина”, договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: №BG161PO001/3.2-02/2011/009.

Над 100 човека – експерти в туристическия бранш и в популяризирането на туризма, се запознаха с възможностите, които предлага региона за балнео-спа и уелнес, еко и селски и културен туризъм. Целта на организираните посещения беше да се популяризират туристическите пакети, изработени по проекта.

Третият и последен тур се проведе в дните 15-18 юни 2014 г. Гостите посетиха културно-историческите забележителности на територията на трите общини – манастир „Св. Георги Победоносец”, архитектурен резерват „Стари Поморийски къщи”, църквата „Преображение Господне”, Исторически музей – Поморие, Тракийската куполна гробница, Музея на солта, останките от античната крепост „Аетос”, къщата – музей „Петър Станев”, етнографски комплекс „Генгер”, манастир „Св. Св. Йоаким и Анна”, етнографската сбирка в с. Люляково, община Руен и др. Най-голям интерес предизвика Международният фестивал за православна музика „Св. Богородица – Достойно Есть” в Поморие, който също бе посетен от групата.

В рамките на тура, в Община Поморие се проведе и пресконференция на тема „Развитие на културно-познавателен туризъм в район „Поморийски залив и Източна Стара планина”, в която участваха кметът Иван Алексиев, заместник-кметът Илия Джингов и ръководителят на проекта Соня Енилова. Беше обсъдена ролята на мащабната рекламна кампания, която се осъществява по проекта, за популяризирането на културно-историческите забележителности на региона и разнообразните му възможности за туризъм, съобщиха от пресцентъра на Община Поморие.

 

 

Три варианта за режима за ползване на отпуск

http://econ.bg/Новини/Три-варианта-за-режима-за-ползване-на-отпуск_l.a_i.550956_at.1.html

Министерството на труда и социалната политика ще предложи три варианта за промяна на сегашния ред за ползване на отпуска. Те ще бъдат обсъдени на...

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/06/18/2325321_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето темите, които БНт ще следи днес:


Гласуват ветото на президента върху Закона за МВР

http://www.moreto.net/novini.php?n=255037

Народното събрание ще разгледа ветото на президента върху Закона за МВР. Според държавния глава липсва финансова обосновка колко ще струва удовлетворяването на социално-икономическите права на служителите в МВР. Законът за МВР, който по същество, не се различава от сега действащите текстове, беше приет експресно почти изцяло преди евровота, а преходните и заключителните - след изборите.

Четири часа байпас на конституцията

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4143876

Има един брадат анекдот за млад евреин партизанин, когото пращат да разхвърля позиви срещу фашистите. Връща се изпосталял след две седмици с торба пари и казва: “Втори път не тръгвам да продавам такава стока! Знаете ли колко трудно се намират купувачи?” 
Та сега по примера на този предприемчив партизанин Станишев и миноритарният му съдружник Има един брадат анекдот за млад евреин партизанин, когото пращат да разхвърля позиви срещу фашистите. Връща се изпосталял след две седмици с торба пари и казва: “Втори път не тръгвам да продавам такава стока! Знаете ли колко трудно се намират купувачи?” Та сега по примера на този предприемчив партизанин Станишев и миноритарният му съдружник

Полицаи пазят влаковете с желязо от мафията на цветни метали в Перник

http://www.zapernik.com/krimi/policai-pazyat-vlakovete-s-jelyazo-ot-mafiyata-na-cvetni-metali_32492/

Полицейски патрули пазят влаковете натоварени със скрап от мафията на метали в Перник, засне обективът на ZaPernik.com. Картинката наподобява американските уестърни, но вместо стрелци на коне към композицията прииждат тълпи от мургави крадци.

Полицейските патрули са разположени по ЖП трасето Перник - София в участъците, където стават обирите на влаковете. Един от този райони е при пътен възел "Хумни дол", до останките от бившия ТЕЦ...

Продължава

Клинтънови укриват данък наследство

http://www.vesti.bg/novini/klintynovi-ukrivat-danyk-nasledstvo-6015060

Бившият американски президент Бил Клинтън и съпругата му укриват данъци за наследство.

Политическата Кобра Ахмед Доган

http://pik.bg/политическата-кобра-ахмед-доган-news192427.html

Политическата Кобра Ахмед Доган

 На нас, обикновените люде, вече четвърт век ни е дадена само една-единствена роля – на зяпачи, защото най-зрелищните неща на тази територия стават без наше участие. Но уж зяпаме гратис тези пехливански борби, а накрая зрелището ние си го плащаме – с всякакви данъци, с високите цени за светло и топло, с животеца си в тази безобразно хаотична държавица, посмещище за останалия цивилизован свят. Някои наричат земетресение с висока амплитуда онова, което става между един 33 годишен милиардер и един банкер.

 Римата е случайна, както и съзвучието между Делян и Цветан, но няма нищо случайно, че в тяхната доскорошна бизнес дружба се съчетаваха руският казачок и турските маанета. За да разберем, ние, зяпачите, кой е жертвата и кой е жертвоизвършителят, трябва да знаем какво се случва например в Булгартабак... Защото там фирмите с руски произход вече ги няма, а почти самостоятелно властват онези, които са свързани с Пеевски. Но конфликът не е само за българския тютюн и влиянието върху селяните, закрепостени доживотно в тютюнопроизводството. Проблемът не е само кой да гепи по-голям гьол от паричните потоци около тръбопровода „Южен поток“.

 Първопричината е, чии интереси бяха ударени с неговото спиране. Иначе договорът за тръбите е вече подписан, но бил корпоративна тайна, изпълнителите са ясни, но не и на нас, зяпачите, подизпълнителите – също. Един милиард чака да бъде усвоен по нашенски и да захрани охранените сметки на кръговете от фирми, които управляват нещастното ни отечество. Разривът между Пеевски и Василев ескалира най-вече заради уж праведното и праворерно поведение на ДПС спрямо ЕС. Доган усети с вродения си и доразвит инстинкт за самосъхранение. Той много отдавна прие позицията на Брюксел и Вашингтон и се съгласи, че строителството на този тръбопровод трябва да бъде спряно и отложено за по-добри времена. Че трябва да обърне /временно/ гръб на руските интереси и на техните представители у нас. Но твърдоглавието и ангажиментите на Станишев към Москва не минаха пред владетеля на сараите.

 И Местан ехидно предложи тяхното общо правителство да падне, особено след като се разбра след евроизбороите, че турската партия е, кажи-речи, втора сила на българския политически подиум. Всъщност тя вече не е само турска, защото за нея гласуваха почти всички цигани, без значение дали са християни, или се молят на Аллах. Но защо Доган ще прави сечено на братушките, след като там ще има златен дъжд от жълтички? Ами защото, спомнете си, как Христо Бисеров бе изваден за една нощ от обувките си и избяга на бос крак в пълната неизвестност и потъна в мрака на мълчанието. По неговия случай мълчи и мисли и мъдрата ни главна прокуратура, но тъй или инак дългата дясна ръка на ДПС бе светкавично извадена от рамото на партията, при това без упойка, и захвърлена като непотребна в хладилната камера на политиката. Доган бе предупреден, че следващият ход на партньорските служби ще бъде изваждането на офшорните му сметки. Има и още една причина ДПС да не иска да строим АЕЦ „Белене“ и да е сериозно размислил за изгодата от спирането на „Южен поток“. Докато нещата около „Белене“ се протакат, в Турция вече са готови със сценария по тържественото откриване на тяхната АЕЦ. А на хоризонта се задава и газовият тръбопровод от Истанбул, което също е предмет на стратегически пазарлъци, в които Доган е ненадминат, поне у нас...

 Той ще изтъргува и загубите си от свалянето на това марионетно, промосковско правителство. За целта е достатъчно новата власт да му обещае да не пипа хората му от втория и третия управленчески ешалон. Важно е да го оставят на спокойствие и да не му вадят кирливите ризи. Ала ДПС отново би заиграла ролята си на политическа Кобра, която ще изчака удобния момент да клъвне смъртоносно когото трябва, за да го свали от власт. Така постъпи с правителството на Филип Димитров, така наказа отказа на царя за обща либерална бюлетина на някогашните парламентарни избори, Доган дори бе изчислил с математическа точност пълното им мнозинство, така навря в ъгъла БСП, когато светският ходжа направи уж случайното изявление в някакво затънтено селце, че той управлява Бълтария и всичко от него зависи.

 И даде властта на ГЕРБ. Доган владее веромството на османските султани: първо ядат и пият заедно на софрата, а после, отвън, на изпроводяк, гостът е бил свирепо съсичан и изпращан да погостува на Всевишния. Безспорно почетният председател на етническата партия е най-спокойният човек в държавата – всички го обсъждат, всички му завиждат, той вече е мит. Исторически или не, все едно. Зад гърба му има много на брой избиратели, има и недоразвит потенциал сред българските турци в Турция, а най-важното – държи за гушката големите бизнесмени. Сега дойде ред на Цветан Василев и банката му и нищо чудно заплахата на Пеевски да я фалира да стане реалност. Или Василев да я продаде, на който му кажат. Което си е финансов преврат от всякъде, без да героизираме банкера. Но и смъртоносен удар срещу самонадеяната Барековщина, която търси съюз с Позитания. Публична тайна е, че мнението на Доган е било определящо при избора на новия главен прокурор. Дори това да е класна клюка, решителните действията на Главна прокуратура са видни – веднъж при грандиозния кьорфишек с печатницата и изборните бюлетини. Сега отново се извършват демонстративни действия, а преди това, пак по нечий сигнал, бяха преровени офисите на енегийния бос Манчев, който явно също не ще да си предаде добровнолно бизнеса. В крайна сметка ДПС, Доган и Пеевски ще са победители от тази задкулисна битка, станала едва днес достояние на зяпачи като нас.

 Проблемът обаче е и персонален – КГБ няма да прости никому за вероломството. Надеждата всичко това да не завърши с физически убийства, е само в Западна Европа – от ЕС идват сигнали, че Брюксел би се навил да отстъпи на Русия за „Южен поток“, ако Русия направи реални отстъпки за Украйна... Тогава главата на Доган ще остане на раменете му, а следващото правителство ще бъде съборено по друг, но подробно разработен сценарий... Но ще поживеем, ако е рекъл Господ, и ще видим. Ще позяпаме заедно накъде ще поеме БСП след краха на Сергей, нищо чудно новото червено ръкводство отново да удари чело на килимчето пред агент Сава...

Ботев (Пловдив) пусна екипите си за Лига Европа на ниски цени (снимки)

http://bgfootball.actualno.com/Botev-Plovdiv-pusna-ekipite-si-za-Liga-Evropa-na-niski-ceni-snimki-news_34622.html

ФК Ботев Пловдив започна продажба на екипите, с които „канарчетата“ ще играят в Лига Европа през сезон 2014/2015. От днес в магазина на базата в „Коматево“ с...

Хаас пропуска сезона, направи четвърта операция на рамо

http://tennis.actualno.com/Haas-propuska-sezona-napravi-chetvyrta-operacija-na-ramo-news_34623.html

Германският тенисист Томи Хаас, който е №20 в света, пропуска сезона заради операция на рамото. Интервенцията бе направена в клиника в в Ню Йорк, съобщи ДПА. 36-годишният спортист за четвърти път пра...

Подуправител на БНБ обвиняем за престъпления по служба?

http://business.actualno.com/Podupravitel-na-BNB-obvinjaem-za-prestyplenija-po-slujba-news_34625.html

От два дни подуправителят на БНБ и ръководител на управление "Банков надзор" Цветан Гунев е обвиняем за престъпления по служба. Това твърди служител на банката в писмо, което е изпратил до Б...

Учредяват нова националистическа партия в Плиска

http://politics.actualno.com/Uchredjavat-nova-nacionalisticheska-partija-v-Pliska-news_34627.html

Нова националистическа партия ще бъде създадена на 2 август в Плиска, пише „Преса". През уикенда в първата българска столица ентусиасти и представители на граждански организации създад...

Миков върна на Борисов стаичката с кафеварката

http://politics.actualno.com/Mikov-vyrna-na-Borisov-staichkata-s-kafevarkata-news_34629.html

Председателят на Народното събрание Михаил Миков е върнал стая 20 в парламента на ГЕРБ. Тази сутрин Миков е отворил стаята за Бойко Борисов, който трябвало да даде интервю пред агенция „Рой...

Вижте писмото, според което поуправителят на БНБ е обвиняем за престъпления по служба

http://business.actualno.com/Vijte-pismoto-spored-koeto-poupraviteljat-na-BNB-e-obvinjaem-za-prestyplenija-po-slujba--news_34630.html

Според писмо на анонимен служител на Българската народна банка, един от подуправителите на институцията - Цветан Гунев, е обвиняем за престъпления по служба. Писмото е изпратено до Българското национа...

Виктория Медейрос няма да може да се върне в цирка, травмите й били тежки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4144328

Българската акробатка в САЩ Виктория Медейрос, която беше ранена при инцидент в американски цирк в град Провидънс в началото на май, вече няма да може да се върне в цирка заради тежките травми, причинени от инцидента, съобщи американската телевизия Ен Би Си.
Самата Вики потвърди информацията. Четири от младите жени, Българската акробатка в САЩ Виктория Медейрос, която беше ранена при инцидент в американски цирк в град Провидънс в началото на май, вече няма да може да се върне в цирка заради тежките травми, причинени от инцидента, съобщи американската телевизия Ен Би Си. Самата Вики потвърди информацията. Четири от младите жени,

Внимание! Мълнии ни удрят през парното

http://pik.bg/внимание-мълнии-ни-удрят-през-парното-news192425.html

Внимание! Мълнии ни удрят през парното

Мълниите могат да убият човек, ако по време на буря той стои облегнат на парното. Особено застрашени са жителите на панелните блокове. В 95% от тях понастоящем няма работещи гръмоотводи, съобщи за „Телеграф” специалистът по мълниезащита Христомир Иванов.

40 жилища в Карлово – апартаменти и къщи, бяха поразени от тройна мълния, ударила три квартала в понеделник вечер. Унищожени са десетки уреди – телевизори, компютри, рутери и хладилници.

Пострадалите стартираха подписка до EVN, с която настояват дружеството да оцени и изплати щетите им. Според тях една от причините за аварията е в електропреносната мрежа и наличието висящи кабели. В района няма гръмоотводи на жилищните сгради.

Подобна опасност виси и над повечето панелни блокове в страната. Причината е, че те са правени много отдавна. При построяването им е сложена мълниезащита, но в повечето случаи тя е махната, когато е правен ремонт на покрива.

Според Наредбата за мълниезащита ако след удар се стигне до фатален край за човек, отговорност носят и домоуправителите на блоковете.

Лавров: В източна Украйна реално става етническо прочистване

http://www.cross.bg/ykraiina-lavrov-prochistvane-1416281.html

/КРОСС/ «Спрямо югоизточна Украйна се крои сценарият на етническо прочистване, президентът Петро Порошенко не бива да се подлъгва», каза пред журналисти министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, предаде ИТАР-ТАСС. Според него, трагедията, станала вчера с руските журналисти в Украйна е „пореден тревожен сигнал за онези, които разчитат на военна победа в югоизточна Украйна и на прочистване на тази територия". Сергей Лавров изтъкна, че това е един „мощен сигнал за западните покровители на Киев да прекратят безогледната си подкрепа на тези насилствени действия". Руският външен министър изрази своите съболезнования към близките на загиналите руски журналисти. Той подчерта, че Русия изразява своето невъзприемане «на онези действия, които извършват украинските власти по отношение на журналисти, като постоянно ги подлагат на абсолютно нецивилизовано отношение: задържайки ги, изтезавайки ги, унижавайки, обвинявайки в шпионаж и сепаратизъм, унищожавайки ги». По думите на Лавров подобни неща се случват в различни точки на света, но в Украйна тези ситуации са създадени изкуствено в резултат на военната операция срещу народа на Украйна. «Всичко това се прави въпреки множеството дадени обещания да бъдат прекратени кръвопролитията и да се започнат цивилизовани преговори

Кубрат Пулев: Готов съм да спечеля титлата на Кличко

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/06/18/2325646_kubrat_pulev_gotov_sum_da_spechelia_titlata_na_klichko/?ref=rss


Българският боксьор Кубрат Пулев заяви, че е готов да се пребори с украинеца Владимир Кличко за световната титла в тежка категория на Международната боксова федерация (IBF).

Двубоят беше договорен във вторник вечер и ще се състои на 6 септември в Хамбург.

Срещата ще бъде организирана от промотърската компания на братята Кличко K2 Promotions, която спечели търга за организирането на мача срещу 7 250 131 долара.

"Няма значение кога и къде, ще спечеля титлата....

Google предоставя бърз достъп до резултатите от мачовете на Световното първенство

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4144317

Google също е повлиян от Световното първенство по футбол на FIFA 2014. Всеки ден дудълът на търсачката е различен, а той води към резултатите от мачовете, които се играят в момента.
Така футболните запалянковци могат да се информират бързо и лесно чрез началната страница Google също е повлиян от Световното първенство по футбол на FIFA 2014. Всеки ден дудълът на търсачката е различен, а той води към резултатите от мачовете, които се играят в момента. Така футболните запалянковци могат да се информират бързо и лесно чрез началната страница

Речта на Карни и силата на думите

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3b9e4df2/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cnovini0C130A0Ca0Crechta0Ena0Ekarni0Ei0Esilata0Ena0Edumite0E0H1744680C/story01.htm

Според експертите ходът на АЦБ може да промени историческата линия на действията на централните банкери


Едва 40% от зрелостниците във варненска гимназия успяха да вземат дипломи

http://www.moreto.net/novini.php?n=255036

По-малко от половината завършващи тази година Професионалната гимназия по машиностроене и транспорт във Варна дванайсетокласници ще получат дипломи за средно образование. От 128-те зрелостници в гимназията само 46 са успели да изкарат поне „Среден 3” на двата задължителни държавни зрелостни изпита, научи Topnovini.

Роми гласували за "Евророма", която липсваше в бюлетината за ЕП

http://www.cross.bg/evroroma-hora-obrazovanie-1416282.html

/КРОСС/Гласувахме за "Евророма", признаха роми от столичния кв. "Факултета" пред репортер на Нова телевизия.  Повечето от ромите нямат основно образование, не могат да четат и все пак знаели за кого да гласуват. По думите им на изборите за Европейски парламент дали своя вот за "Евророма", обаче "Евророма" не фигурираше в бюлетината, политическото движение не се яви самостоятелно на изборите, а участва в Коалиция за България.   Във "Факултета" не знаят и какво е преференция. Попитани по-просто дали са отбелязали кръгче или квадратче, ромите казаха, че са отбелязали квадратче, но не си спомниха и кой е бил номерът в него. Ромите твърдят, че никой не им е казвал за кого да гласуват и те сами си преценили. На въпрос смятат ли, че ще бъдат ощетени, ако им се забрани да гласуват, защото нямат образование, жена отговори: "Да, смятам, че ще бъдеме обезщетени". "Дамите се притесниха" - така Борис Аргиров от "Евророма", гост в студиото на сутрешния блок на Нова, се опита да заличи невежеството и да отрече купуването на гласове в ромските махали. Според него българите се продавали, а не ромите. Неграмотните са и бедни хора, които "могат и да ги лъжат, и да ги купят", каза адв. Марин Марковски

Антон Кутев: Лютви Местан развали правителството, не БСП

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/18/2325638_anton_kutev_ljutvi_mestan_razvali_pravitelstvoto_ne_bsp/?ref=rss


"Това, че Лютви Местан развали правителството, не е проблем на БСП. Това е политически процес, в който двете сили в кабинета имат различен интерес в даден момент." Това заяви в сутрешния блок на Би Ти Ви депутатът от БСП Антон Кутев.

"Няма как да излезе Местан да зададе времеви хоризонт на правителството до края на годината и да не се очаква, че политическият опонент ще призове за избори веднага. И те си го подхванаха това като мантра", каза Кутев.

По думите му...

Хора с характер и кураж изглеждат винаги заплашително за останалите

http://www.cross.bg/zaplashitelno-hora-ostanalite-1416280.html

/КРОСС/Херман Хесе, немски и швейцарски писател и Нобелов лауреат: Хора с характер и кураж изглеждат винаги заплашително за останалите. 

Безработицата намалява до 11,2% през май

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3b9e584e/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cikonomika0Ei0Epolitika0C3320Ca0Cbezraboticata0Enamaliava0Edo0E1120Eprez0Emai0H1745280C/story01.htm

Бизнесът продължава да обявява повече свободни работни места, което Агенцията по заетостта отчита като сигнал за оживление на трудовия пазар


Google предоставя бърз достъп до резултатите от мачовете на Световното първенство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4144311

Google също е повлиян от Световното първенство по футбол на FIFA 2014. Всеки ден дудълът на търсачката е различен, а той води към резултатите от мачовете, които се играят в момента.
Така футболните запалянковци могат да се информират бързо и лесно чрез началната страница Google също е повлиян от Световното първенство по футбол на FIFA 2014. Всеки ден дудълът на търсачката е различен, а той води към резултатите от мачовете, които се играят в момента. Така футболните запалянковци могат да се информират бързо и лесно чрез началната страница

Румен Овчаров: Мислете за Станишев като за минало

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/rumen-ovcharov-mislete-za-stanishev-kato-za-minalo-6015057

Това казал бившият шеф на столичните социалисти на пленум на градската организация, пише в. „Преса“

Филмът "Джулай" откри кинофестивал в Лихтенщайн

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4143740

Българският филм Българският филм "Джулай" на режисьора Кирил Станков даде старт на международен кинофестивал в Лихтенщайн. Форумът "Ролята на жените за мира и сигурността" се провежда под патронажа на външния министър на Княжество Лихтенщайн, д-р Аурелия Фрик. Той беше открит в понеделник в столицата на княжеството, Вадуц. Вчера филмовата програма беше

Тити Папазов: Цветан Василев стои зад Николай Бареков

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/titi-papazov-cvetan-vasilev-stoi-zad-nikolaj-barekov-6015056

Папазов, както и актьорът Влади Въргала, гостуваха в Нова ТВ в ролята си на говорители на т. нар. "граждански комитет" в защита на председателя на Надзорния съвет и основен акционер - лично и чрез фирми - в Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев.

66 души са в неизвестност, след като кораб потъна край Малайзия

http://www.cross.bg/malaiiziya-korabut-kraii-1416279.html

/КРОСС/Най-малко 66 души се водят безследно изчезнали, след като корабът им е потънал край Малайзия, предаде "Ройтерс". Корабът е превозвал около 90 пътници. Останалите 30 са били спасени. Продължава спасителната операция. Вероятно корабът се е опитвал да влезе нелегално в Малайзия.Все още информацията около инцидента е оскъдна. В същото време малайзийските власти продължават и с издирването на изчезналия Боинг 777. Машината изчезна от радарните на 8 март. Самолетът изпълняваше полет от Куала Лумпур до Пекин. На борда му имаше 239 човека. Предполага се, че Боингът е променил маршрута си, обръщайки на 180 градуса, към Индийския океан.    

Вижте най-важното от шестия ден на Мондиала

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4144308

Шести ден светът е футбол, а мачовете и резултатите от тях не спират да ни изненадват. Ето равносметката от последните футболни срещи, синтезирана от "Фокус".
Група „Н“
Русия и Южна Корея завършиха 1:1 в мач от Световното първенство
Отборите на Русия и Южна Корея започнаха участието си на Световното първенство с равенство 1:1 в мач от група „H”. Шести ден светът е футбол, а мачовете и резултатите от тях не спират да ни изненадват. Ето равносметката от последните футболни срещи, синтезирана от "Фокус". Група „Н“ Русия и Южна Корея завършиха 1:1 в мач от Световното първенство Отборите на Русия и Южна Корея започнаха участието си на Световното първенство с равенство 1:1 в мач от група „H”.

Дженифър Псаки се усъмни в смъртта на руските журналисти край Луганск

http://www.cross.bg/psaki-suboleznovaniya-ryskite-1416278.html

/КРОСС/ Официалният представител на Държавния департамент на САЩ Дженифър Псаки за пореден път демонстрира своята неосведоменост за случващото се в Украйна. На въпрос от страна на журналисти за смъртта на руските репортери край Луганск, тя отговори, че не е сигурна в това. „Ние видяхме съобщенията в медиите. Но ние нямаме официално потвърждение, че това се е случило именно там и дали те са убити или ранени. Ние, разбира се, изразяваме своите съболезнования към семействата им и призоваваме страната да осигури безопасността на журналистите, но ще се повторя отново, ние нямаме достатъчно информация“, заяви официалният представител на американското външнополитическо ведомство. Псаки направи това изказване, след като информацията за гибелта на репортерите бе публикувана в почти всички водещи медии, а съболезнования във връзка с трагедията изказаха от ОССЕ, представители от Human Rights Watch, както и от други правозащитни организации. Интересното е, че едновременно с изявлението на Псаки, Държавният департамент на САЩ изпрати изявление със съболезнования във връзка с гибелта на Игор Корнелюк и Антон Волошин, загинали по време на изпълнение на задълженията си.

Подкрепяме отворената политика на НАТО, обяви генерал Симеонов

http://news.ibox.bg/news/id_689178011

Това заяви началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов в приветствието си по време на двудневна конференция на НАТО със стратегическите военни партньори на ниво началници на отбраната

6 реки заплашват да залеят половин България

http://www.moreto.net/novini.php?n=255029

6 реки заплашват да залеят половин България в края на седмицата, предупреждават от Минис­терството на околната среда и водите (МОСВ). За периода четвъртък – събота реките Искър, Янтра, Огоста, Осъм, Лом и Русенски Лом ще покачат значително нивата си, показват данни на Европейска система за предупреждение на наводнения за водосборите на реките Дунав и Марица.

Гъргоров в откровено интервю: ЦСКА за мен не е ЦСКА, когато Сашетата са там - лъжи, лъжи и пак лъжи

http://bgfootball.actualno.com/Gyrgorov-v-otkroveno-intervu-CSKA-za-men-ne-e-CSKA-kogato-Sashetata-sa-tam---lyji-lyji-i-pak-lyji-news_34612.html

Доскорошният лидер на ЦСКА Емил Гъргоров проговори, след като напусна клуба. Бадема даде интервю пред колегата Румен Илиев от БЛИЦ, в което разкри много истини за ситуацията в тима. - Емо, здравей! ...

Къпането в откритите водоеми в Ямбол е забранено

http://yambol.actualno.com/Kypaneto-v-otkritite-vodoemi-v-Jambol-e-zabraneno-news_34614.html

Забранено е къпането в открити водоеми в Ямбол, предаде "Фокус". Със заповед на кмета Георги Славов се забранява къпането в коритото на река Тунджа на територията на община Ямбол, водоемите...

Бомба е била хвърлена в дома на наркобоса Демби

http://crime.actualno.com/Bomba-e-bila-hvyrlena-v-doma-na-narkobosa-Dembi--news_34615.html

Късно снощи взривно устройство е било хвърлено в дома на софийския наркобос Димитър Вучев-Демби. При експлозията са нанесени само материални щети, като няма данни за ранени или загинали. Тази сутрин п...

Стотици фенове се събраха пред дома на Цеца

http://music.actualno.com/Stotici-fenove-se-sybraha-pred-doma-na-Ceca--news_34616.html

Стотици фенове се събраха пред дома на Цеца Величкович миналия уикенд. Поводът беше 41-вият рожден ден на звездата. Тази година "майката на нацията" не отпразнува шумно празника си от соли...

Порошенко обяви временно прекратяване на огъня в Източна Украйна

http://europe.actualno.com/Poroshenko-objavi-vremenno-prekratjavane-na-ogynja-v-Iztochna-Ukrajna-news_34617.html

Украинските сили прекратяват бойните действия в Източна Украйна, за да дадат възможност на членовете на незаконните въоръжени групи да предадат оръжията си, а тези, които искат – да напуснат...

Бареков се предложи и на Реформаторите

http://politics.actualno.com/Barekov-se-predloji-i-na-Reformatorite-news_34621.html

Бъдещето на реформаторите е с "България без цензура" и нашите партньори. Ако направим предизборно обединение, със сигурност ще победим двете леви организации ГЕРБ и БСП. Като член на евро...

39 училища във Варна ще бъдат ремонтирани през лятото

http://varna.actualno.com/39-uchilishta-vyv-Varna-shte-bydat-remontirani-prez-ljatoto-news_34620.html

39 варненски училища са дали заявки за ремонт през лятото. Исканията им са постъпили в община Варна, като повечето чакат да се пресметне колко ще струват дейностите. Това съобщи пред агенция &bdqu...

Ухов избран за №1 в Европа за май

http://moresport.actualno.com/-Uhov-izbran-za--1-v-Evropa-za-maj-news_34619.html

С 241 см на високия скок руснакът Иван Ухов стана атлет №1 на Европа за май. При дамите, компания на върха му прави Даря Клишина, която постигна най-добър резултат в света за сезона - 6.88 м, в скока ...

Шави вече е изиграл последния си мач за Барселона

http://football.actualno.com/Shavi-veche-e-izigral-poslednija-si-mach-za-Barselona-news_34618.html

Живата легенда на Барселона - Шави Ернандес, по всяка вероятност ще продължи кариерата си в катарския клуб Ал Араби. По думите на треньора на отбора Дан Петреску, халфът на Барселона е подписал предва...

Кутев: Конгрес ще реши съдбата на Сергей

http://frognews.bg/news_71774/

Трябва да се свика конгрес и такъв ще има най-вероятно преди изборите, посочи червеният депутат. Той допълни, че форумът ще реши съдбата на лидера Сергей Станишев и е възможно да има вътрешно партиен избор на председател.Това каза депутатът от БСП Антон Кутев по bTV.

БДЖ разпродава вагони, за да плати дълговете си

http://www.cross.bg/tovarni-vagona-vagoni-1416276.html

/КРОСС/ БДЖ продава на търг 645 товарни вагона. Общата начална тръжна цена е 8,6 млн. лв. без ДДС. Те се предлагат на търг с тайно наддаване. Това са товарни вагони, които не са в движение.  Парите от продажбата ще бъдат използвани за покриване на текущи разходи и за погасяване на задължения, които са близо 605 млн. лв. Най-активни са кредиторите по втория облигационен заем. Миналия месец на общо събрание те гласуваха разпродажбата на част от активите на железниците. Става въпрос за 25 дизелови мотриси и за 3542 товарни вагона. Предвижда се още цялата непогасена сума по заема да стане предсрочно изискуема, ако БДЖ не се издължи до края на юли.  

Вижте най-важното от шестия ден на Мондиала

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4144297

Шести ден светът е футбол, а мачовете и резултатите от тях не спират да ни изненадват. Ето равносметката от последните футболни срещи, синтезирана от Шести ден светът е футбол, а мачовете и резултатите от тях не спират да ни изненадват. Ето равносметката от последните футболни срещи, синтезирана от "Фокус". Група „Н“ Русия и Южна Корея завършиха 1:1 в мач от Световното първенство Отборите на Русия и Южна Корея започнаха участието си на Световното първенство с равенство 1:1 в мач от група „H”.

Преглед на печата, сряда, 18 юни

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-сряда-18-юни_l.a_i.550955_at.1.html

СТАНДАРТ: Питаме Гърция за талона на колите Въпросът за кои автомобили в Гърция изискват големия талон отново се завъртя между три...

БСП не каза да на референдума, защото ГЕРБ не подкрепи задължителното гласуване

http://www.cross.bg/gerb-glasyvane-data-1416277.html

/КРОСС/Народното събрание не прие решение за провеждане на национален референдум за промени в изборните правила. Вчера парламентът отхвърли предложението на президента Росен Плевнелиев и Инициативния комитет за провеждане на допитването с 88 гласа "за" референдума, 71 против и 26 въздържали се. Референдумът трябваше да даде на българските граждани възможност да изразят мнението си дали искат въвеждането на задължително упражняване правото на глас, електронно гласуване и мажоритарен избор на част от депутатите. Цялата група на ДПС гласува "против", от "Коалиция за България" само един депутат гласува със "за". На въпрос защо не се допусна референдума, Филип Попов от Коалиция за България отвърна: „Защото ГЕРБ не ни подкрепиха за задължителното гласуване". „Предложението на БСП беше задължително гласуване да имат възможност да упражнят хората, живеещи само на територията на България. Това звучи по доста странен начин. Инициативата на президента е с три въпроса", обясни събеседничката му в ефира на Нова тази сутрин Десислава Атанасова от ГЕРБ. „За нас подходящата дата беше юли месец - колкото по-скоро, толкова по-добре. Сега, в този диапазон, която и дата да се избере, няма никакво значение", коментира евентуалната дата за предсрочни парламентарни избори Филип Попов

ЕК иска нови газови преговори до средата на юли

http://www.cross.bg/ykraiina-mlrd-dolara-1416275.html

/КРОСС/ Европейската комисия иска нови тристранни преговори за цената на газа до средата на юли, предаде Reuters.  Ситуацията в Украйна в момента затруднява допълнително провеждането им, заяви енергийният еврокомисар Гюнтер Йотингер. По думите му, през юни въпросът не е толкова спешен поради пониженото потребление на газ, но през летните месеци трябва да се намери решение на спора. Самият той обяви вчера, че смята да организира нови преговори между Москва и Киев за разрешаване на газовата криза и ги призова да намерят компромисно решение по казуса. По-рано тази седмица, след провала на преговорите, „Газпром" въведе режим за авансово плащане спрямо Украйна и намали газовите доставки за страната, тъй като крайният срок за погасяване на украинския дълг за руските газови доставки изтече. В съобщението на руския енергиен гигант се казва, че просрочените задължения на Украйна към Русия за доставките на природен газ възлизат на 4,458 млрд. долара. 1,451 млрд. долара Украйна дължи за ноември-декември 2013, а 3,007 млрд. долара - за април-май 2014.

Мартин Димитров: Реформаторското управление - единственият шанс за България

http://www.cross.bg/dimitrov-bulgariya-kostov-1416273.html

/КРОСС/ Важното е, че отиваме към избори, защото държавата е в изключително тежко състояние, каза Мартин Димитров от Реформаторския блок в интервю за ТВ7. „Не ни трябва правителство, което подписва „Южен поток", без да знае никой. И това се случва в момент, когато ЕК ни отправя предупреждение за наказателна процедура! Имаме някои въпроси. Намалиха се доставките на газ през Украйна, дали не сме изправени пред нова газова криза? А за да бъде подготвена, ще поставим въпрос пред служебния и пред следващия кабинет за връзката с Гърция. Ще ми се следващото правителство да започне на чисто", посочи Димитров.  „Това изглежда много несериозно, най-малкото защото АБВ не можа да прескочи бариерата на Европейските избори", е коментарът на Димитров на твърденията за задаваща се нова тройна коалиция РБ-ГЕРБ-АБВ. „Нямам никакво съмнение, че Ахмед Доган командва ДПС, но Иван Костов категорично се е дистанцирал от Реформаторския блок и се е отдръпнал от политиката. За мен ББЦ не е промяна, то е същото статукво", отбеляза Мартин Димитров в коментар на думите на Костов, че следващият, който ще държи юздите в НС, ще бъде Николай Бареков, и на Бареков - че Костов е един от най-добрите. Ако говорим за промяна, трябва друго правителство, това е единственият шанс за България. Ако не бяхме ние, България нямаше да знае какво се случва с „Южен поток"

Антон Кутев: Конгрес преди изборите ще реши съдбата на Станишев

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4144293

"Силно преувеличени са твърденията, че на пленума на градската организация на БСП е имало искания за оставка на лидера. Прекалена е вътрешната активност на Румен Овчаров". Това каза пред bTV депутатът от БСП Антон Кутев.
"Това са журналистически интерпретации. Аз присъствах на пленума, журналистите - не", отсече Кутев, но все пак призна, "Силно преувеличени са твърденията, че на пленума на градската организация на БСП е имало искания за оставка на лидера. Прекалена е вътрешната активност на Румен Овчаров". Това каза пред bTV депутатът от БСП Антон Кутев. "Това са журналистически интерпретации. Аз присъствах на пленума, журналистите - не", отсече Кутев, но все пак призна,

Нови арести след похищение на израелски младежи

http://www.vesti.bg/novini/novi-aresti-sled-pohishtenie-na-izraelski-mladezhi-6015058

Израелски военни арестуваха през изминалата нощ 50 палестинци при операция за откриване на трима израелски младежи, които изчезнаха преди три дни на Западния бряг на р. Йордан.

Антон Кутев: Местан развали правителството

http://www.cross.bg/kytev-pravitelstvoto-kabineta-1416272.html

/КРОСС/ „Това, че Лютви Местан развали правителството, не е проблем на БСП - това е политически процес, в който двете сили в кабинета имат различен интерес в даден момент", каза депутатът и секретар на Изпълнителното бюро на БСП Антон Кутев в интервю за ВTV. „Няма как Местан да зададе времеви хоризонт на правителството до края на годината и да не очакваме, че политическият опонент ще призове за избори веднага. И те подхванаха това като мантра", допълни Кутев. На 5 юни лидерът на ДПС даде пресконференция, на която изненадващо обяви, че кабинетът не може да изкара пълния си мандат. Тежката загуба на левицата на евроизборите от 25 май допринесе за преждевременното оттегляне на кабинета „Орешарски", отбеляза Кутев и допълни: „Вотът показа, че хората не разпознават БСП в правителството. Нямаше как да се продължи повече в тази обстановка. Няма правителство, което да не си тръгне, но не може да се говори от първия ден, че то няма да издържи мандата си". Вчерашното заседание на КСНС не само че не намери изход от политическата и обществена агония, а я продължи, отбеляза Кутев. „Ако бяха взети навременни мерки, предсрочният вот можеше да бъде в края на юли. При вече определения времеви хоризонт, Конституцията ще каже за дата за оставката на кабинета", посочи той. Твърденията, че на пленума на градската организация на БСП е била поискана оставката на Сергей Станишев, са силно преувеличени

ХV юбилеен турнир по тенис на маса за ветерани ще се проведе във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=255005

На 1 и 2 август в Двореца на културата и спорта - гр.Варна ще се проведе ХV юбилеен турнир по тенис на маса за ветерани, организиран от Община Варна, АВСД-гр.Варна и тенис клуб-ветерани ”Морските Дяволи”. Заявки за участие са заявили участници от Турция, Румъния, Русия, Украйна, Македония и Ливан, съобщиха организаторите за Moreto.

Перничанка бе отличена с награда в Националния ученически конкурс “Куба – далечна и близка”

http://www.zapernik.com/obshtestvo/pernichanka-be-otlichena-s-nagrada-v-nacionalniya-uchenicheski-konkurs-kuba_32491/

Вчера в Посолството на Република Куба се проведе церемонията по награждаването на победителите в VІІІ-я Национален ученически конкурс “Куба – далечна и близка” под мотото „55 години героична и независима Куба“. Конкурсът се организира от Асоциацията за приятелство „България – Куба”, Изпълнителният комитет на Синдиката на българските учители, Националния дворец...

Продължава

Българи и чужденци на опашка да плуват с делфин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4143098

30-минутна игра с делфин е лятната мода за родните и чуждестранни туристи във Варна. Забавлението предлага "Феста Делфинариум", а в ролята на партньор на плувците влиза главата на петчленната фамилия умни морски бозайници - Кимбо. За половин час всеки над 12 г. може да поплува и да поиграе волейбол с него, а за финал да получи делфинска целувка. 30-минутна игра с делфин е лятната мода за родните и чуждестранни туристи във Варна. Забавлението предлага "Феста Делфинариум", а в ролята на партньор на плувците влиза главата на петчленната фамилия умни морски бозайници - Кимбо. За половин час всеки над 12 г. може да поплува и да поиграе волейбол с него, а за финал да получи делфинска целувка.

Катастрофа блокира Кресненското дефиле

http://pik.bg/катастрофа-блокира-кресненското-дефиле-news192418.html

Катастрофа блокира Кресненското дефиле

Два микробуса са се ударили на главен път Е-79 край Симитли в посока Кресненското дефиле, съобщава struma.bg.

На мястото все още не са пристигнали полиция и линейки.

До момента няма информация за жертви и пострадали.

Антон Кутев: Конгрес преди изборите ще реши съдбата на Станишев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4144286

"Силно преувеличени са твърденията, че на пленума на градската организация на БСП е имало искания за оставка на лидера. Прекалена е вътрешната активност на Румен Овчаров". Това каза пред bTV депутатът от БСП Антон Кутев. "Това са журналистически интерпретации. Аз присъствах на пленума, журналистите - не", отсече Кутев, но все пак призна,

Пострадалата БГ акробатка: Няма да се върна в цирка

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/postradalata-bg-akrobatka-niama-da-se-vyrna-v-cirka-6015054

Българската акробатка Виктория Медейрос, пострадала при инцидент в американски цирк, каза, че няма да може да се върне към цирковото изкуство

Прокуратурата няма да разследва сигнала на Цветан Василев срещу „Протестна мрежа”

http://www.cross.bg/vasilev-signala-tzvetan-1416270.html

/КРОСС/ Прокуратурата е отказала на два пъти да образува наказателно производство за набедяване срещу трима членове на „Протестна мрежа" по сигнала на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев, твърди „Дневник". Контрасигналът беше подаден от Василев няколко седмици след внасянето на сигнала за организирана престъпна група за Василев, депутата от ДПС Делян Пеевски и бившия телевизионен водещ Николай Бареков. Той беше конкретно срещу Антоанета Цонева, Асен Генов и Николай Стайков и беше подаден до главния прокурор Сотир Цацаров. Като основание за него бяха посочени „неверните твърдения на лицата, които, ясно съзнавайки невинността на г-н Цветан Василев, са му приписали пред главния прокурор участие в създаването на организирана престъпна група". Според Наказателния кодекс „който пред надлежен орган на властта набеди някого в престъпление, като знае, че е невинен, или представи неистински доказателства срещу него, се наказва за набедяване с лишаване от свобода от една до шест години и с обществено порицание". Отказът на прокуратурата е на две инстанции - в края на май от Софийска районна прокуратура и на 10 юни от Софийска градска прокуратура. Тримата, срещу които Василев подаде сигнала, бяха разпитвани в полицията в началото на април

Чилийска порнозвезда обеща 16 ч безплатен секс при победа над Испания

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4144281

Чилийската порнозвезда Марлен Дол обеща чрез профила си в туитър безплатен секс, ако националният отбор победи довечера Испания. В социалната мрежа секс труженичката има над 67 000 последователи. “Обещавам 16 часа секс маратон, ако Чили бие Испания”, написа тя там.
Чилийската порнозвезда Марлен Дол обеща чрез профила си в туитър безплатен секс, ако националният отбор победи довечера Испания. В социалната мрежа секс труженичката има над 67 000 последователи. “Обещавам 16 часа секс маратон, ако Чили бие Испания”, написа тя там. "24 часа Бразилия 2014" - новият сайт и ваш най-добър приятел по време на

Гжегож Волк, историк: За част от поляците идеите на "Солидарност" са се изгубили в трансформацията й

http://www.dnevnik.bg/intervju/2014/06/18/2321996_gjegoj_volk_istorik_za_chast_ot_poliacite_ideite_na/?ref=rss


Д-р Гжегож Волк е млад учен от Института на националната памет във Варшава. Той беше в България за конференцията "Полша и ние", организирана по повод 25-ата годишнина от първите свободни избори в следвоенна Полша. "Дневник" разговаря с него за значението на тези избори, за мястото и образа на "Солидарност" и бъдещето на Полша.

Как оценявате първите свободни избори в Полша преди 25 години?

- Тези избори са основен елемент в падането на комунистическата система в Полша и те...

М. Димитров: Коалиция РБ - ГЕРБ - АБВ е абсурд!

http://frognews.bg/news_71773/

Важното е, че отиваме към избори, защото държавата е в изключително тежко състояние. Това обяви в сутрешния блок на ТВ7 Мартин Димитров от Реформаторския блок.

Два микробуса катастрофираха в Кресненското дефиле

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4144277

Два микробуса са катастрофирали тази сутрин на главен път Е-79 край Симитли в посока Кресненското дефиле, съобщава struma.bg. 
На мястото все още не са пристигнали полиция и линейки.

Очаквайте Два микробуса са катастрофирали тази сутрин на главен път Е-79 край Симитли в посока Кресненското дефиле, съобщава struma.bg.  На мястото все още не са пристигнали полиция и линейки. Очаквайте

България – изгубена в киберсигурността

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/06/18/2325455_bulgariia_izgubena_v_kibersigurnostta/?ref=rss


Авторът е бивш стратегически съветник към Националният Координатор за борба с тероризма и за сигурността (NCTV) под Министерството на Правосъдието в Хага, Холандия. 

- Всеки ден в мрежата се разпространяват около 150 000 компютърни вируса и 148 000 компютъра биват компрометирани.

- Според Symantec жертвите на киберпрестъпленията в световен мащаб губят около 290 млрд. евро всяка година.

- Според проучване на McAfee приходите за киберпрестъпността са 750 млрд....

Джихадисти атакуваха най-голямата петролна рафинерия в Ирак

http://asia.actualno.com/Djihadisti-atakuvaha-naj-goljamata-petrolna-rafinerija-v-Irak-news_34606.html

Сунитски джихадисти атакуваха днес най-голямата петролна рафинерия в Ирак, намираща се в северния град Байджи, с картечен и минометен огън. Информацията съобщиха иракски източници от сигурността и слу...

Пеле е оптимист: Ще играем финал!

http://worldcup2014.actualno.com/Pele-e-optimist-Shte-igraem-final-news_34608.html

Кралят на футбола Пеле каза, че бразилците не са играли лошо срещу Мексико (0:0) и съжалява, че "Селесао" не е спечелил. "Отборът не игра лошо, само че не спечели. Няма лесни мачове, н...

Днес се открива фестивалът "Родопи фест" в Смолян

http://smolyan.actualno.com/Dnes-se-otkriva-festivalyt-Rodopi-fest-v-Smoljan-news_34610.html

Започва третото издание на „Родопи фест“, в което са включени 1350 участници на възраст от 3 до 83 години. Откриването на събитието съвпада с празника на Смолян – 18 юни....

Протестна мрежа до Блъсков: Уважаеми, доносът е друга бира

http://noresharski.com/protestna-mrezha-bl-skov-podadohme-signal-ne-donos/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=protestna-mrezha-bl-skov-podadohme-signal-ne-donos

Публикуваме писмо на Протестна мрежа до издателя, по-точно баща на издателя на в-к Труд, Петьо Блъсков по повод публикация във вестника със заглавие „Още разпити по доноса на „Протестна мрежа“.

На снимката: Петьо Блъсков, отдясно на несобственика на медийна група Делян Пеевски, основен герой в сигнала на ПМ с данни и факти за недекларирани активи и конфликти на интереси, ползване на активи с неясен краен офшорен собственик, спрени разследвания срещу него, търговия с влияние и нарушения в процедурата за издаване на достъп до най-високо ниво на класифицирана информация – основно изискване за назначаване за шеф на ДАНС.

Уважаеми г-н Блъсков,

Протестна мрежа цени журналистическите достойнства, които вярваме, че притежавате и налагате в своите издания. Ценим грамотността и умелия почин за предаване на информация. Затова Ви пишем във връзка с публикацията във в-к „Труд“ от сряда, в която става дума за нашия „донос“ срещу първото лице, второто лице и третото лице.

Тъй като все още не сме стигнали Вашето ниво, предпочитаме да поправите думата „донос“ на „сигнал“ — по-скромно е и по-достоверно.

Поздрави,
Протестна мрежа

The post Протестна мрежа до Блъсков: Уважаеми, доносът е друга бира appeared first on Noresharski.com.

Няма да има референдум по изборни въпроси

http://www.moreto.net/novini.php?n=255027

Парламентът отхвърли предложението за референдум за изборните правила, предложен от президента Росен Плевнелиев. Идеята беше хората да си кажат мнението по три въпроса - за въвеждане на задължително и електронно гласуване, и мажоритарен избор на част от депутатите.

Глух коловоз за БДЖ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4143900

Примката около БДЖ се затяга. Вече минаха десетина дни от 45-дневния срок, в който държавният превозвач трябва да намери 76 млн. лв., за да плати просрочията си по втория облигационен заем. В противен случай цялата непогасена сума по него - около 168 млн. лв., ще стане изискуема. Освен това кредиторите - германската FMS Wertmanagement, Примката около БДЖ се затяга. Вече минаха десетина дни от 45-дневния срок, в който държавният превозвач трябва да намери 76 млн. лв., за да плати просрочията си по втория облигационен заем. В противен случай цялата непогасена сума по него - около 168 млн. лв., ще стане изискуема. Освен това кредиторите - германската FMS Wertmanagement,

Два микробуса катастрофираха в Кресненското дефиле

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4144274

Два микробуса са катастрофирали тази сутрин на главен път Е-79 край Симитли в посока Кресненското дефиле, съобщава struma.bg. 
На мястото все още не са пристигнали полиция и линейки.

Очаквайте Два микробуса са катастрофирали тази сутрин на главен път Е-79 край Симитли в посока Кресненското дефиле, съобщава struma.bg.  На мястото все още не са пристигнали полиция и линейки. Очаквайте

Президентът и партиите удължиха политическата агония

http://www.cross.bg/ksns-liderut-politicheska-1416269.html

/КРОСС/И 5-часовото заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента не доведе до край на политическата агония в страната. Парламентарните партии очертаха само рамката на периода, в който трябва да се проведат предсрочните парламентарни избори - между 28 септември и 12 октомври. Точната дата тепърва ще бъде определена след допълнителни консултации, които започват идния вторник в Народното събрание. От датата ще зависи и оставката на кабинета. Премиерът Пламен Орешарски щял да сдаде властта точно два месеца преди деня на вота, след което ще започне процедурата по сформиране на служебен кабинет, стана ясно след заседанието на съвета. Точно толкова се знаеше и през последната седмица от изказванията на политическите лидери. Партиите си поставиха доста амбициозни задачи за предстоящите консултации - да определят приоритетните задачи на парламента и на изпълнителната власт, да приемат окончателния вариант на рамковото споразумение с ЕК за следващите 7 години, да определят правила за номиниране на български еврокомисар и да създадат гаранции за честността на вота. Това се разбра от крайно лаконичното становище на КСНС, изчетено от държавния глава. В него набелязаните ходове се определят като "плавен преход към политическа стабилност". Съдържа се и изводът, че европейските избори "не дадоха допълнителна сила и легитимност на правителството за провеждане на дълбоки и цялостни реформи", но не задават и ясна алтернатива

Русия и Южна Корея завършиха 1:1

http://www.cross.bg/rysiya-koreya-yuzhna-1416268.html

/КРОСС/ Отборите на Русия и Южна Корея се изправиха един срещу друг в много интересен мач, първи и за двата отбора на Световното първенство по футбол. Играта започна в 02.00 ч. московско време (01.00 ч. българско). Така двата отбора започнаха участието си на Световното първенство с равенство 1:1 в мач от група „H". Резултатът откри Луй Кун-Хо в 68-ата минута след груба грешка на вратаря Игор Акинфеев. Шест минути по-късно нападателят Александър Кержаков оформи крайния резултат. След първите двубои в групата Белгия е лидер с 3 точки, Русия и Южна Корея са с по една, а Алжир няма нито една. В следващите мачове, които са на 22 юни, Белгия играе с Русия, а Алжир среща Южна Корея.    

Роми от "Факултета": Гласувахме за Евророма! Как така ги е нямало в бюлетината?

http://offnews.bg/news/n_1/n_351313.html

Гласувахме за "Евророма". Това заявиха роми пред репортер на Нова тв, който направи анкета в столичния кв. "Факултета". Тя бе коментирана от гости в студиото на сутрешния блок, поканени да коментират въпроса дали да се въведе образователен ценз за гласуване. Повечето анкетирани казаха, че нямат основно образование, че не могат да четат и все пак знаели за кого да гласуват и на изборите за Европейски парламент гласували за "Евророма". Те не успяха да обяснят как така са гласували за "Евророма" при положение, че "Евророма" не фигурираше в бюлетината - политическото движение не се яви самостоятелно на изборите, а участва в Коалиция за България. Никой от запитаните не успя да отговори и на въпроса какво е преференция. Попитани по-просто дали са отбелязали кръгче или квадратче, ромите казаха, че са отбелязали квадратче. Те не си спомниха и кой е бил номерът в него. На въпрос смятат ли, че ще бъдат ощетени, ако им се забрани да гласуват, защото нямат образование, жена отговори: "Да, смятам, че ще бъдеме обезщетени". "Дамите се притесниха", бе коментарът от студиото на един от гостите в сутрешния блок - Борис Аргиров от "Евророма". Според него българите се продавали, а не ромите. Бившият депутат и националист Павел Чернев директно се обяви за налагане на образователен ценз за гласуване. "Спокойно можем да променим конституцията и да кажем на ЕС, че няма да се съобразяваме с всички идиотски правила, които ни налагат. Купуването и продаването на гласове е балкански синдром", заяви той. Адв. Марин Марковски пък заяви витиевато, че самият той подкрепял правото на хората да гласуват, но в случая бил "против себе си". Той коментира още, че неграмотните са и бедни хора, които "могат и да ги лъжат, и да ги купят".

Училище да се повтаря още от трети клас

http://www.cross.bg/klas-obrazovanie-vreme-1416267.html

/КРОСС/Анелия Клисарова, министър на образованието, младежта и науката - Министър Клисарова, усилено се гадае кога ще бъде оставката на кабинета, колко време му остава за работа. Имате ли готовност да я подадете, с каква нагласа сте? - Не мисля, че аз мога да бъда конкретна по този въпрос - когато се вземе решение между политическите сили, ще изпълня решението. Но дотогава ще работя така, както съм работила и досега. Не смятам, че трябва да има униние или отказване. Надявам се, че и стратегията за висше образование, и стратегията за развитие на педагогическите кадри, голямото обществено обсъждане на Закона за средно образование, което започнахме, предложенията към него, които сме събрали, ще бъдат продължени от следващото правителство и следващия министър. Защото това са добри крачки за образованието. Както аз не отхвърлих нещата, които наследих, и постигнах приемственост с това, което бе направено досега, надявам се, че така ще постъпи и следващият министър. - Какви са вашите приоритети, които сте посочили на премиера Орешарски за довършване до края на този кратък мандат? - Да, има неща, които трябва да бъдат свършени. Мандатът е кратък, но това са идеи, които трябва да бъдат продължени. Сред най-важните ни приоритети е онова, което искаме да направим за науката. Длъжници сме на нашите учени - знаете, в последно време много трудно вървяха нещата там. Сега осигурихме 5 млн. лв. за заплащане на проектите по Седма рамкова програма - това са стари проекти от 2008-09 г

Шумахер не може да говори и губи съзнание

http://offnews.bg/news/n_1/n_351312.html

Легендата на Формула 1 Михаел Шумахер вероятно ще остане дълго време в болница, предупреди лекарският екип, който се грижи за Шумахер в болницата в Лозана, Швейцария. В същото време източници близки до семейството му споделят, че след излизането от кома Шумахер не може да говори и губи съзнание, пише британският в. The Telegraph. Шумахер беше прехвърлен в Университетската болница в Лозана за рехабилитация в понеделник, след близо шест месеца в кома заради травма на главата, получена при падане при спускане със ски във Френските Алпи. 45-годишният състезател пострада на 29 декември 2013 г. и бе настанен в клиника в Гренобъл. В понеделник, 16 юни, бе съобщено, че Шумахер е излязъл от кома. За този период той е изгубил близо 20 кг от теглото си. Все още той не може да ходи и да говори, макар че има някакво ниво на комуникация. Неговите лекари и членовете на семейството му му говорят, но той се уморява твърде бързо и има нужда от почивка, затова тази комуникация е сведена до минимум. Според германския в. "Билд" Шумахер разпознава гласа на съпругата си Корина. Няма информация дали Шумахер вече диша самостоятелно, пише още The Telegraph.

Малинов: Трябва да поздравим протестиращите, те са причината за предсрочните избори

http://pik.bg/малинов-трябва-да-поздравим-протестиращите-те-са-причината-за-предсрочните-избори-news192417.html

Малинов: Трябва да поздравим протестиращите, те са причината за предсрочните избори

Има предсрочни избори благодарение на протестиращите, трябва да ги поздравим. КСНС показа, че в държавата все още могат да се взимат разумни решения. Това заяви в сутрешния блок на БНТ Светослав Малинов, евродепутат от Реформаторския блок. Заедно с него гости бяха Ангел Джамбазки, евродепутат от коалицията България без цензура и ВМРО и Трендафил Величков от АБВ. Датите определени за предсрочните избори са разумни.

"Очакваме моментът на истината, а именно оставката на кабинета и съставянето на служебно правителство", коментира Малинов.

"Реформаторският блок е готов да седне и да преговаря с парламентарните партии. Не бива да имаме прекомерни очаквания и после да се разочароваме. Най-лошото мина. Аз имах опасения, че може въобще да не се стигне до предсрочни избори и оставка на това правителство", допълни той.

Ангел Джамбазки също беше доволен от решенията на КСНС.

"Избори трябва да има колкото се може по-бързо. Трябват реформи, за да може дървата да върви на някъде. Видяхте, че веднага след КСНС имаше заседание на парламента, на което ДПС пак победи. Партиите, които управляват държавата нямат подкрепа в обществото. В парламента има една партия, която непрекъснато преяжда с власт и една, която е представена само от ръководството си. Този парламент не може да работи",категоричен беше той. Трендафил Величков беше на различно мнение. Не споделям ентусиазма на колегите.

"При президента не се случи нищо конструктивно и нищо неочаквано. Датата за предсрочните избори не е най-важното нещо. По-големият проблем е, че вчера не се взеха реални решения. Трябва да седнем и да се разберем за основните проблеми държавата като демографската криза", обясни той.

ЕК иска нови преговори за газа

http://econ.bg/Новини/ЕК-иска-нови-преговори-за-газа_l.a_i.550954_at.1.html

Нови тристранни преговори между Русия, Украйна и Европейската комисия по отношение на цената на газа са необходими. Това е заявил еврокомисарят за...

Св. Малинов: Можеше и да не стигнем до оставка и избори

http://frognews.bg/news_71772/

Реформаторският блок е готов да седне и да преговаря с парламентарните партии. Не бива да имаме прекомерни очаквания и после да се разочароваме. Най-лошото мина. Аз имах опасения, че може въобще да не се стигне до предсрочни избори и оставка на това правителство. Това каза в сутрешния блок на БНТ резултатите от КСНС Светослав Малинов, евродепутат от Реформаторския блок. Заедно с него гости бяха Ангел Джамбазки, евродепутат от коалицията България без цензура и ВМРО и Трендафил Величков от АБВ.

БСП-София: Мислете за Станишев като за минало

http://www.cross.bg/stanishev-vreme-partiyata-1416266.html

/КРОСС/„Мислете за Станишев като за нещо, останало в миналото." За това призовал бившият лидер на столичните социалисти Румен Овчаров съпартийците си по време на пленум на градската организация. Заседанието започнало късно в понеделник и продължило над три часа, пише "Преса". Най-впечатляваща била дългата и остра реч на Овчаров. Той бил категоричен, че причината за разрива между партньорите във властта било искането на Сергей Станишев да стане премиер. Бившият шеф на столичните социалисти обявил, че е крайно време да се промени и начинът за вземане на решения в партията. Пояснил, че от дълго време няма яснота кой и как определя политиките и кадрува в левицата. Дал и примери, от които ставало ясно, че социалистите научават за предстоящите важни ходове на партията от медиите - като идеята на Станишев за задължително гласуване и последвалата още по-абсурдна теза за предсрочни избори още през юли. Повечето от председателите на райсъвети също били критични към действията на лидера си. Те припомнили и унизителните девет поредни загуби на столетницата. Пленумът решил да поиска свикване на заседание на конгреса. „Обединихме се около тезата, че са необходими промяна и обновление в ръководството на партията, за да се представим успешно на изборите", коментира пред вестника председателят на червените в София Калоян Паргов. Според него няма проблем преди вота да бъде сменен и лидерът на БСП

Георги Харизанов: Не съм "калинка", станах висшист на 19 години

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4144267

"Все още чакам отговор на въпроса кой ме преби. Аз живея близо до виетнамските общежития, където нападенията са всекидневие. Майка ми и брат ми също са били нападани. От побоя не помня нищо, съпругата ми също е пострадала". Това каза пред bTV бившият директор на "Напоителни системи" Георги Харизанов. "Все още чакам отговор на въпроса кой ме преби. Аз живея близо до виетнамските общежития, където нападенията са всекидневие. Майка ми и брат ми също са били нападани. От побоя не помня нищо, съпругата ми също е пострадала". Това каза пред bTV бившият директор на "Напоителни системи" Георги Харизанов.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване