Бареков: Отивам на консултациите в парламента, да видя как ще ме спрат

http://politics.actualno.com/Barekov-Otivam-na-konsultaciite-v-parlamenta-da-vidja-kak-shte-me-sprat-news_36421.html

Николай Бареков отива на консултациите за вота в парламента. Утре ще присъствам в качеството си на евродепутат, нека да видя как ще ме спрат, обяви той пред БНТ. Въпреки призива му и писмата, изпра...

Съветите на пожарната за поведение при силен вятър

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/26/2331871_suvetite_na_pojarnata_za_povedenie_pri_silen_viatur/?ref=rss


Във връзка с очакванията за силен вятър в северната част на страната експертите от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" разпространиха до медиите съобщение, в което припомнят правилата за безопасно поведение:

Правила за поведение в населено място:
Когато се намираме в населено място трябва да бъдем внимателни за падащи предмети или конструктивни елементи от сгради. Не бива да се движим в близост до дървета и под електропроводи. Трябва да внимаваме за предмети,...

Държавата дава 44 млн. лева за ремонти на училищата

http://www.moreto.net/novini.php?n=256075

44 милиона лева ще даде държавата за модернизацията на училищата и закупуването на нови автобусчета за превоз на ученици. Парите трябва да бъдат пуснати по националната програма за модернизация на учебните сгради. За тях ще могат да кандидатстват училищата и общините.

Луис Суарес е наказан за 9 мача и 4 месеца без футбол

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/06/26/2331861_luis_suares_e_nakazan_za_9_macha_i_4_meseca_bez_futbol/?ref=rss


Уругвайският нападател Луис Суарес е наказан да не играе в девет мача на националния отбор и за четири месеца да не участва в никакви футболни дейности, реши ФИФА.

Наказанието е заради ухапването на италианския защитник Джорджо Киелини в двубоя между двата отбора във вторник от груповата фаза на световното първенство в Бразилия. 

Суарес ще трябва да плати и глоба 100 хиляди щвейцарски франка.

Това означава, че голмайсторът на "Ливърпул" няма да може да се...

Прекратиха разследването за смъртта на благоевградчанина Марио

http://www.cross.bg/smurtta-mario-murtuv-1417751.html

Благоевград /КРОСС/ Районна прокуратура-Благоевград прекрати разследването за смъртта на благоевградчанина Марио Нушков. 24-годишният мъж бе открит мъртъв на 7 октомври 2012 г. в гората над близкото с. Бистрица. Предната вечер бил на гости на вилата на учителя Росен Ангелов, заедно с приятели. На сутринта те го открили мъртъв до електрически стълб. Марио, приятелите му, както и учителят са били последователи на учението на Владимир Мегре и неговата героиня Анастасия за живот в родови имения, далеч от светската суета.Разследването за смъртта му е прекратено заради липса на данни за извършено престъпление. След разпит на 35 свидетели и приемане на 7 експертизи разследващите са стигнали до извода, че смъртта на младия мъж се дължи на удар от електрически ток и последвало падане от стълб, в резултат на което е получил тежки увреждания, несъвместими с живота.

"Гугъл" започна да премахва данни по "правото да бъдеш забравен"

http://www.mediapool.bg/gugal-zapochna-da-premahva-danni-po-pravoto-da-badesh-zabraven-news221951.html

Търсачката "Гугъл" (Google) е започнала да премахва от базата си данни някои резултати за търсене на лична информация, която не е актуална, предаде Ройтерс в четвъртък.   Съдът на ЕС реши на 13 май, че потребителите имат правото да премахват резултати от търсене, които водят към страници с лична информация, особено ако те са неточни или остарели. Съдебното решение дойде по конкретния казус на испанец, който се оплака, че търпи негативни последици от това, че търсачката дава линк към вестник от преди 15 години, в който пише за неговия банкрут.   Така след въвеждането на "правото да бъдеш забраве" водещата интернет търсачка бе принудена да създаде онлайн формуляр, достъпен за европейци, който им позволява да искат премахване на линкове от резултатите от търсенето.   Само за четири дни от публикуването на онлайн формуляра компанията е получила над 41 хил. молби да изтриване на тези линкове.   Говорител на "Гугъл" каза, че всяка получена молба ще бъде разгледана индивидуално и "ние работим възможно най-бързо.   Преди това на конференция в Сан Францискво в сряда вечерта, от "Гугъл" съобщиха, че около 1 милиард души използват устройства с операционната им система Андроид (Android),   Компанията даде подробности и за Андроид уеър (Android Wear), версия на операционната система, пригодена за устройства, носени от хората, като умните часовници. Компанията представи също така Андроид ауто (Android Auto), който е направен така че да работи с автомобили. Андроид Ти Ви (Android TV) е оптимизиран за гледане на телевизия. Той е подпомаган от система, даваща препоръки, и от гласово търсене - например за филми, номинирани за Оскари през 2002 година.   Гугъл представи платформата Гугъл фит (Google Fit), която ще помага на потребителите на операционната система Андроид да сравняват и да следят здравословното си състояние на умни часовници и други мобилни устройства, информира Ройтерс.

Нина Добрев зове за дарения за наводнената родина

http://www.bnews.bg/article-109493

Звездата от „Дневниците на Вампира” Нина Добрев помоли феновете си да направят дарения в помощ на пострадалите от наводненията във Варна и Добрич.

Станишев не се притеснява, че парламентът още не го е освободил като депутат

http://www.cross.bg/stanishev-komisiyata-ministur-predsedatelite-1417750.html

/КРОСС/ "След като всички политически партии са заявили тази позиция, че кандидатът на партията, която събере най-много евродепутати трябва да получи мандат за съставяне на комисията, редно е да бъде предоставен мандат на Жан-Клод Юнкер, за да може да започнат политически разговори за съдържанието, политиката на комисията." Това заяви пред журналисти лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев преди подготвителната среща на министър-председателите от ПЕС за Европейския съвет и припомни, че това е било формулирано много ясно още на 27 май, непосредствено след европейските избори на среща в Брюксел. „Това, което е много важно за нас, социалистите е, че не може комисията да продължава да кара по инерция, защото хората в Европа ясно показаха, че искат промени. Затова и аз съм подготвил 10 основни точки, които са съгласувани с кабинетите на премиерите на нашето политическо семейство", обясни той. Станишев допълни, че има и позиция на групата на социалистите и демократите, които очертават политическата рамка и какви промени в приоритетите искат да видят, за да разчита Юнкер на тяхната подкрепа в ЕП. „Акцентите са основно върху инвестициите, заетостта, социалната защита на хората, преодоляване на огромните разлики между бедни и богати, младежката заетост, и още няколко, които в нашия Манифест, с който излязохме като платформа на изборите и ще отстояваме в програмата на комисията тези неща да залегнат

Коте се промъква в зоопарк, за да вижда приятеля си рис (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4159946

Няма граници за приятелството. Доказателство за това е странното приятелство между бездомно коте и рис, отглеждан в зоопарка в Санкт Петербург, съобщава изданието time.com.
Всеки ден бездомната котка всеки ден посещава своя приятел рис в клетката му зоопарка.
Няма граници за приятелството. Доказателство за това е странното приятелство между бездомно коте и рис, отглеждан в зоопарка в Санкт Петербург, съобщава изданието time.com. Всеки ден бездомната котка всеки ден посещава своя приятел рис в клетката му зоопарка. "Котето стана негов съквартирант. Двамата споделят и храната, и водата си",

Прекратиха разследването за смъртта на 24-годишния Марио

http://pik.bg/прекратиха-разследването-за-смъртта-на-24-годишния-марио-news195673.html

Прекратиха разследването за смъртта на 24-годишния Марио

Районна прокуратура - Благоевград прекрати разследването за смъртта на 24-годишния Марио Нушков, който бе намерен мъртъв на 7 октомври 2012 г. в гората над близкото с. Бистрица, пише "24 часа".

Предната вечер момчето, което е сирак, е било на гости на вилата на учителя Росен Ангелов, заедно с приятели. На сутринта те го открили безжизнен до електрически стълб. Марио, приятелите му, както и учителят са били последователи на учението на Владимир Мегре и неговата героиня Анастасия за живот в родови имения, далеч от светската суета.

Разследването за смъртта му е прекратено заради липса на данни за извършено престъпление. Прокуратурата проверяваше дали има склоняване към самоубийство. Разпитани са 35 свидетели, изготвени са 7 експертизи, които са доказали, че става въпрос за нещастен инцидент.

Смъртта му е настъпила след като се е качил на електрически стълб, докоснал е проводник и волтовата дъга го е изхвърлила. При падането от високо е получил тежки увреждания, несъвместими с живота./

Коте се промъква в зоопарк, за да вижда приятеля си рис (видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4159964

Няма граници за приятелството. Доказателство за това е странното приятелство между бездомно коте и рис, отглеждан в зоопарка в Санкт Петербург, съобщава изданието time.com.
Всеки ден бездомната котка всеки ден посещава своя приятел рис в клетката му зоопарка.
"Котето стана негов съквартирант. Двамата споделят и храната, и водата си", Няма граници за приятелството. Доказателство за това е странното приятелство между бездомно коте и рис, отглеждан в зоопарка в Санкт Петербург, съобщава изданието time.com. Всеки ден бездомната котка всеки ден посещава своя приятел рис в клетката му зоопарка. "Котето стана негов съквартирант. Двамата споделят и храната, и водата си",

Борисов за неговите: Един ден ме няма и вече не ме слушат!

http://www.bnews.bg/article-109494

Един ден ме няма в София и парламентарната група не ме слуша, въпреки че казах, че ще гласувам за освобождаването на Сергей Станишев от ангажиментите му като народен представител. Това заяви Бойко Борисов по повод решението депутатите му да влязат в пленарната зала, а после да се отметнат и да провалят пленарното заседание.

Албански банкер и медиен магнат бе убит в центъра на Тирана

http://www.mediapool.bg/albanski-banker-i-medien-magnat-be-ubit-v-tsentara-na-tirana-news221950.html

Артан Санто, изпълнителен директор и съучредител на една от най-големите частни банки в Албания, бе убит пред офиса си в центъра на Тирана, предаде Асошиейтед прес.   Полицията съобщи, че директорът на банка Крединс е бил застрелян, когато влизал в офиса си в центъра на албанската столица. Двама неизвестни мъже с качулки стреляли с автоматично оръжие срещу Санто, след което избягали с мотоциклет, съобщи говорителка на полицията.   Мотивите за престъплението още не са известни.   Петдесет и осемгодишният Санто бе изпълнителен директор на частната банка Крединс, основана преди 11 години.   Той бе един от основните акционери в телевизионния канал News 24, както и във вестник "Газета шкиптаре" и интернет сайта Болкануеб.   Санто бе акционер и в ТВ Скан, телевизионен канал, ориентиран към бизнес информация.   Полицията е блокирала изходите от Тирана и издирва убийците.

"Бойз ту мен" идват в България на 12 декември (видео)

http://pik.bg/бойз-ту-мен-идват-в-българия-на-12-декември-видео-news195672.html

"Бойз ту мен" идват в България на 12 декември (видео)

Вдъхновение за редица звезди в арендби музиката – "Бойз ту мен" (Boyz II Men), ще разтопят българската публика на 12 декември в зала 1 на НДК, по покана на "Оф он ентъртеймънт".

Златните им хитове от миналото като End of the Road, I’ll Make Love to You, One Sweet Day, ще отведат меломаните в едно красиво изживяване.
"Бойз ту мен" е групата с най-големи продажби за всички времена - поразителните 60 милиона продадени албуми. Те са четирикратни носители на награди "Грами".

В над 20-годишната си история триото остави на феновете си богат каталог от хитове с уникални хармонии и вечни теми.
Не спират да създават нови албуми и хитове, които представят по уникален начин в цял свят.

През септември се очаква да излезе новият им албум със заглавие - "COLLIDE”.

Дойде ред и на БГ публиката да се наслади на великолепието на четирикратните носители на наградата Grammy - Boyz II Men.

Концертът в София е част от европейското турне на триото, което ще стартира в края на 2014г.

Математическата гимназия във Варна с най-висок бал за прием

http://www.moreto.net/novini.php?n=256074

Балът за прием след седми клас тази година е почти без промяна спрямо миналата година. Това е една положителна тенденция, която показва едно постоянно и добро ниво на знания, както и подготовка. Това каза за Moreto.net шефката на Регионалния инспекторат по образование Венцислава Генова.

Банкер беше застрелян в Тирана

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/06/26/2331856_banker_beshe_zastrelian_v_tirana/?ref=rss


Директорът на четвъртата по големина банка в Албания "Крединс" Артан Санто беше застрелян пред офиса си в Тирана, съобщи агенция "Ройтерс", позовавайки се на местната полиция.

Двама неизвестни мъже с качулки стреляли с автоматично оръжие срещу Санто, след което избягали с мотоциклет. Той е бил прострелян поне пет пъти. Полицията е блокирала изходите от Тирана и издирва убийците.

Не е ясно кой стои зад убийството, нито мотивите зa престъплението. Полицията е обявила награда...

Сътресенията с КТБ се отразиха на фондовата борса и SOFIX падна с 5.5%

http://www.mediapool.bg/satreseniyata-s-ktb-se-otraziha-na-fondovata-borsa-i-sofix-padna-s-55-news221949.html

Водещият индекс на Българската фондова борса (БФБ) SOFIX загуби 5.5% в четвъртък спрямо сряда и борсата затвори при равнище от 520.23 пункта. Сериозен спад отчетоха акциите на две банки в индекса ЦКБ - спад 6.35% и ПИБ - 7.95%. Силно поевтиняха акциите на "Химимпорт" - с 10.79%, на "Петрол" - с 12.28% и на Еврохолд - със 7.03%.   Истински срив претърпяха акциите на замесеното в скандала "Василев - Пеевски" дружество "Булгартабак холдинг", чиито книжа се сринаха с 18.17%.   "Доста негативни новини за пазара се насъбраха напоследък след събитията около КТБ и продължаващата политическа нестабилност. Вероятно чуждестранен инвеститор или инвеститори разпродават ликвидните си позиции. Разпродажбите може да продължат през идните дни, тъй като не се вижда как ще влязат нови чужди инвеститори при тази ситуация. Най-много местни да се решат да купуват на "преференциални“ цени. Краткосрочната перспектива за капиталовия пазар не е добра, но нещата могат да се стабилизират с оздравяването на КТБ и внасянето на повече политическа яснота, която да успокои пазара“, коментира за Investor.bg Даниел Димитров, портфолио мениджър в "Реал Финанс Асет Мениджмънт".

Класирането за гимназиите е вече онлайн

http://www.cross.bg/gimnaziite-gimnaziya-onlaiin-1417749.html

/КРОСС/ Първото класиране в гимназиите вече е достъпно онлайн. Всеки може да провери къде е класиран всеки ученик по ЕГН и входящ номер на сайта http://7klas.mon.bg/ на Министерството на образованието и науката. 91 Немска езикова гимназия, Софийска математическа гимназия и 73 СОУ (Втора немска) са училищата с най-високи минимални балове при приема в гимназиите в София.  

Бионсе показа снимки от сватбата /видео/

http://www.cross.bg/pokaza-svatbata-snimki-1417748.html

/КРОСС/ Бионсе показа снимки от сватбената си церемония. Двойката ревностно пазеше подробности около събитието, състояло се преди шест години, и отказваше на всеки, помолил да види сватбените им снимки. До снощи, когато изпълнителката реши да изпълни желанието на всички свои фенове и показа така очакваните фотографии, както и кратко домашно клипче от тържествения ден по време на семейното им турне "On The Run", което стартира от стадиона в Маями.Бионсе и Джей Зи се венчаха тайно на 4 април 2008 г. и запазиха този скъпоценен момент само за себе си. Двамата се ожениха след шестгодишна връзка, но сватбата определено изненада всички, тъй като звездите нито веднъж не бяха пораждали слухове, че обмислят сватба. На тържеството присъстваха само около 40 гости. Три години след сватбата певицата показа роклята си във видеото към песента „I was here". video:http://www.youtube.com/watch?v=ti2kn0kR-nY

МВР предупреждава варненци: Най-добре останете по домовете си

http://pik.bg/мвр-предупреждава-варненци-най-добре-останете-по-домовете-си-news195668.html

МВР предупреждава варненци: Най-добре останете по домовете си

Варненци най-добре да останат по домовете си, ако няма спешна нужда да излизат, съветват от местната дирекция на МВР.  От полицията предупреждават, че има опасност от възникване на инциденти, причинени от силния вятър.

До момента са постъпили над 10 сигнала за паднали дървета на различни места в града.

Пострадали граждани няма, няма данни и за нанесени други материални щети по сгради или автомобили.

 

 

 

Възможни са нови наводнения утре, предупреждава МОСВ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/26/2331858_vuzmojni_sa_novi_navodneniia_utre_preduprejdava_mosv/?ref=rss


Днес са възможни повишения на нивата на реките от дунавския водосбор и Централна България заради очакваните интензивни валежи по тези места и изпускане или преливане на язовири. В петък са възможни и локални поройни наводнения, предупреждават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

По информация на Националния институт по метеорология и хидрология в следобедните часове ще се развие купеста и купестодъждовна облачност и на места ще превали и прегърми.
...

Пловдив дава 100 000 лв. за пострадалите във Варна

http://pik.bg/пловдив-дава-100-000-лв-за-пострадалите-във-варна-news195669.html

Пловдив дава 100 000 лв. за пострадалите във Варна

Общинските съветници в Пловдив решиха да бъде отпусната помощ от 100 000 лева за пострадалите при наводненията във Варна, пише dir.bg.

Предложението на кмета Иван Тотев бе прието на сесията днес с 42 гласа "за", 1 "против" и 1 "въздържал се".

"Щетите във Варна вероятно са за милиони и основната помощ трябва да дойде от държавата. Ние, като голям град, трябва да помогнем, с каквото можем, тази постъпка е акт на солидарност", смята кметът на Пловдив Иван Тотев.

По време на сесията общинският съветник Камен Шишманов предложи колегите му да дарят по една заплата за бедстващите в кв. "Аспарухово", но идеята му не беше приета.

Бе отхвърлено и предложението на Гиньо Матев сумата на дарението да бъде 150 000 лв.

Пловдив вече изпрати и 20 доброволци в помощ на пострадалите от наводненията райони.  Днес на сесията бе определена сумата от 10 000 лева, с която да се покрият командировъчните им.

Безработен получи 3 месеца затвор за кражба на кюфтета, кебапчета и айрян

http://www.mediapool.bg/bezraboten-poluchi-3-mesetsa-zatvor-za-krazhba-na-kyufteta-kebapcheta-i-airyan-news221948.html

Безработен мъж от Момчилград призна, че е откраднал кюфтета, кебапчета, шарена сол и айрян на обща стойност 11.44 лева и получи 3-месечна ефективна присъда.   Прокуратурата поддържаше обвинение за кражба, представляваща опасен рецидив, която според закона се наказва със затвор до 10 години. Причината е, че осъденият вече е излежал предишни свои наказания.   Според обвинителния акт той отмъкнал 11 сурови кебапчета за 2.64 лв., 4 изпечени кебапчета за 1.28 лв., 13 изпечени кюфтета за 4.55 лв., 3 кофички с айрян за 2.04 лв. и 1 опаковка шарена сол за 0.93 лв. Подсъдимият и защитата му са се споразумели с прокуратурата наказанието да бъде изтърпяно в затвор и то при първоначален строг режим. Разноските по делото, които ще трябва да плати осъденият, са за 30 лв.

Стабилизираха обгорените от взрива на газова бутилка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4159942


Стабилно е състоянието на възрастното семейство и дъщеря им, които обгоряха при взрив на газова бутилка в Горна Оряховица. Те се възстановят и прогнозата е добра, вече няма опасност за живота им, казаха от областната болница в Русе.
79-годишният Енчо, съпругата му Невяна на 78 г. и дъщеря им Татяна бяха спешно транспортирани в отделението по Стабилно е състоянието на възрастното семейство и дъщеря им, които обгоряха при взрив на газова бутилка в Горна Оряховица. Те се възстановят и прогнозата е добра, вече няма опасност за живота им, казаха от областната болница в Русе. 79-годишният Енчо, съпругата му Невяна на 78 г. и дъщеря им Татяна бяха спешно транспортирани в отделението по

В Мосул ИДИЛ вече налага ислямски ред

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/v-mosul-idil-veche-nalaga-isliamski-red-6015777

След падането на Мосул, ИДИЛ издаде "градска харта", очертаваща нейната визия: Тютюнът, наркотиците и алкохолът ще бъдат забранени, "езическите светилища" унищожени, а жените трябва да се обличат скромно и да си стоят у дома

Светлозар Костов поиска освобождаване на свой заместник, ВСС отказа

http://www.cross.bg/kostov-andreev-spetzprokyratyrata-1417747.html

София /КРОСС/ Скандалите сред колектива в Специализираната прокуратура продължават, стана ясно на днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС).Като точка в дневния ред бе включено предложение на шефа на спецпрокуратурата Светлозар Костов за освобождаване на Андрей Андреев като негов заместник.Главният прокурор Сотир Цацаров отбеляза, че има вътрешна заповед, според която всички кадрови предложения трябва да минават през кабинета му, откъдето да бъдат внасяни във Висшия съдебен съвет. Костов е заобиколил ръководството на прокуратурата и е внесъл директно в съвета предложението си.Според Цацаров, обаче, не това е проблемът, а мотивите на Костов, с които той иска освобождаването на Андрей Андреев, както и постъпило писмо във ВСС от прокурори и служители от спецпрокуратурата.Тук главният прокурор цитира част от писмото на Костов. Според шефа на спецпрокуратурата Андрей Андреев "не разкрива високи професионални качества, както и не разкрива в пълна степен безупречно морално поведение".Цацаров постави под съмнение твърденията на Костов за професионалните качества на Андреев, които лично той познавал много добре и знаел в спецпрокуратурата на кого разчитат, когато трябва да бъде свършена работа.Но по отношение на сянката, която се хвърля върху моралните качества на Андреев, главният прокурор заяви, че ако Костов смята така, то е трябвало да реагира и да подкрепи твърденията си с факти

Класирането за гимназии е обявено на 7klas.mon.bg

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/06/26/2331857_klasiraneto_za_gimnazii_e_obiaveno_na_7klasmonbg/?ref=rss


Резултатите от първо класиране на кандидатстващите след седми клас можете да проверите на http://7klas.mon.bg/, съобщи сайтът на Министерството на образованието и науката.

Като втори вариант е посочен линкът http://mon7.mon.bg/7klas/drugirio/

Първото класиране трябва да бъде обявено и със списъци в самите училища най-късно до 18 ч. днес.

От утре до 1 юли приетите на първо класиране ученици трябва да се запишат или да подадат заявление за участие във втори етап...

Петролът – финансов залог за джихадистите в Ирак

http://asia.actualno.com/Petrolyt--finansov-zalog-za-djihadistite-v-Irak-news_36417.html

Рафинерията в иракския град Байджи е голяма плячка за джихадистката група „Ислямска държава в Ирак и Леванта”, която иска да създаде нова държава върху територии от Сирия и Ирак....

Река Дунав потече, оцветена в кафяво

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4159940

Българският участък на река Дунав край Русе е оцветен в кафяво. Причината - река Янтра, която се влива в Дунав и носи кална вода в резултат от проливните дъждове в края на миналата седмица, съобщи БГНЕС.
Калната вода няма да създаде проблеми за корабоплаването, обясниха от Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав. Българският участък на река Дунав край Русе е оцветен в кафяво. Причината - река Янтра, която се влива в Дунав и носи кална вода в резултат от проливните дъждове в края на миналата седмица, съобщи БГНЕС. Калната вода няма да създаде проблеми за корабоплаването, обясниха от Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав.

Как комунизмът си остана

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/06/26/2331529_kak_komunizmut_si_ostana/?ref=rss


Западът прояви огромно лекомислие, смятайки, че политическият плурализъм и пазарната икономика са достатъчни, за да изтикат комунистическите елити от властта. Колко фатална е тази заблуда си личи в Югоизточна Европа, се казва в публикация на "Дойче веле", в която се цитират мнения от германската преса.

В анализ на Карл-Петер Шварц за "Франкфуртур алгемайне цайтунг" се отбелязва, че в много от посткомунистическите държави в Източна Европа на власт все още са старите елити, а...

Осем заповеди за евакуация са издадени към момента в "Аспарухово"

http://www.cross.bg/gm-vuzdyha-produlzhavat-1417746.html

Варна /КРОСС/ Издадени са осем заповеди за евакуация на 122 административни адреса с общо 1083 адресно регистрирани във варненския квартал "Асларухово". От общината предлагат два варианта на напускащите домовете си граждани. Осигурено е настаняване в общинска база, където са налични топла вода, храна и завивки. Пострадалите от наводнението имат възможност да се изнесат и на свободен наем, като местната администрация покрива направените разходи. Няма жители на района, които да са без подслон.Продължава почистването и дезинфекцията на квартала. От общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция и дератизация" съобщават, че използвания дезинфектант не е опасен за хората и няма нужда от карантинен период. Създадена е организация за раздаване на почистващи и дезинфекционни препарати по адреси. Общо 5 мобилни екипа с представители на общинските дирекции „Социални дейности" и „Здравеопазване" продължават работа на терен. Създадените със съдействието на община Варна медицински пунктове също продължават своята дейност. При необходимост се осигурява безплатна здравна помощ в ДКЦ „Аспарухово".Прахът във въздуха в "Аспарухово" е почти два пъти и половина над нормата.Екип на РИОСВ-Варна и на Регионална лаборатория-Варна към Изпълнителната агенция "Околна среда" - София извършват измервания за чистотата на въздуха в квартала. Първите данни от мобилната автоматична станция, разположена на ул

Корупционни скандали в семейството на румънския президент

http://www.mediapool.bg/koruptsionni-skandali-v-semeistvoto-na-rumanskiya-prezident-news221947.html

Братът на румънския президент Траян Бъсеску е задържан за търговия с влияние, зетят е разследван за измама: два шумни скандала, свидетелстващи за едно общество, подкопано от корупция, но също и за правосъдие, което вече не се страхува да засегне върха на държавата. Така агенция Франс прес обобщава в четвъртък продължаващият вече седмица скандал около семейството на румънския президент.   Братът на президента Мирча Бъсеску бе арестуван в петък по обвинение, че е получил 250 000 евро, за да издейства освобождаването на престъпния лидер Берча Мондиал, който бе осъден за опит за убийство. Скандалът избухна, след като медиите публикуваха видеозаписи, уличаващи Мирча Бъсеску в търговия с влияние и внушаващи, че президентът е знаел за това.   Във вторник прокурорите потвърдиха, че единият от двамата зетьове на президента е съдебно преследван за "фалшификация и измама" във връзка със сделка за реституция на имоти, конфискувани по време на комунистическия режим.   Адвокатът Раду Прикоп, съпруг на Йоана – по-голямата дъщеря на Бъсеску, и неговият съдружник са прибрали 10 милиона евро, след като използвали фалшиви документи, за да подкрепят искане за обезщетение за собственост, конфискувана от комунистите.   Държавният глава, който превърна борбата срещу корупцията в свое основно оръжие след идването си на власт в края на 2004 г., на два пъти излезе пред обществеността, за да се защити, уверявайки, че няма за какво да се упреква. Той призова магистратите да изпълнят дълга си и обвини управляващата лявоцентристка коалиция, че иска "да сложи ръка върху правосъдието".   Според прокурорите и видеозаписи, разпространени от медиите, Мирча Бъсеску е изтъкнал това, че е брат на президента, за да внуши доверие, че има влияние върху магистратите, така че Берча Мондиал да получи по-лека присъда. Обвиняемият обаче бе осъден през май на осем години и девет месеца затвор.   Но остават въпроси, при положение че връзките, включително родство по съюз, между Мирча Бъсеску и Берча Мондиал, бяха известни от няколко години /Мирча Бъсеску е кръстник на внучка на Мондиал – бел. ред./. Срещу Берча Мондиал има заведени близо сто дела специално за данъчни измами.   "Това, което ме безпокои, е че виждам простирането на връзките между мафиотски кланове и политици или лица, близки до политическата сфера", посочва за АФП Лаура Щефан, експерт в областта на борбата срещу корупцията в неправителствената организация Експерт Форум.   Разследване за тази предполагаема търговия с влияние бе предприето през 2011 г., но нямаше напредък, докато братът на президента не внесе жалба срещу семейството на Мондиал за "шантаж" миналия месец. След това няколко членове на този "клан" бяха изпратени в затвора.   В сряда румънският парламент прие с 344 гласа декларация, предложена от председателя на Сената Калин Попексу Таричану, която призовава президента Бъсеску да подаде оставка, тъй като вече не е в състояние да осигурява "престижа, независимостта и легитимността на президентския пост". Декларацията беше изпратена до всички членове на Европейския съвет.   Румънският президент Траян Бъсеску заяви в четвъртък, че декларацията на парламента, с която се иска оставката му, е нещо много сериозно и окачестви този ход като "акция за сплашване на правосъдието", предаде Аджерпрес.   "Говорим за една декларация на парламента, който приема изцяло твърденията на клана Берча и който съди преди правосъдието. Това е, по мое мнение, нещо изключително сериозно, една акция за сплашване на правосъдието, защото цялата декларация се базира на твърденията и видеозаписите, които бяха предоставени от клана Берча", посочи държавният глава на букурещкото летище, преди да замине за Белгия за участие в церемония по повод годишнината от началото на Първата световна война, срещата на Европейската народна партия и Европейския съвет.   Румънското правосъдие – все по-освободено от притеснения   Независимо дали става дума за фигури от престъпния свят или за политици, анализаторите подчертават, че румънското правосъдие, подложено на строго наблюдение от Брюксел, е все по-освободено от притеснения, като неговите разследвания са насочени както срещу лявоцентристкото мнозинство, така и срещу близкото до Бъсеску дясноцентристко пространство, отбелязва Франс прес.   От две години насам бивш премиер и редица министри, признати за виновни за корупция, получиха тежки присъди строг затвор. Някои от тях сега се намират зад решетките, което бе "немислимо преди едва пет години", споделят много румънци. Според официални данни 1 051 души са били осъдени окончателно за корупция на високо равнище през 2013 г., което е с 41 процента повече от осъдените през 2012 г.   С ареста на брата на президента "правосъдието показа, че е способно да води разследване за когото и да било, дори на върха на властта", подчертава Лаура Щефан Щефан, като изразява своя "оптимизъм" в това отношение.   Друг ефект от тези скандали е, че "осъдените за корупция политици вече не могат да издигат тезата, че правосъдието се контролира от президента", пише Родика Чобану, автор на редакционна статия в електронното издание на вестник "Гъндул", цитирано от БТА.   Бъсеску именно беше в основата на назначаването на бившия и на сегашния ръководител на Националната дирекция за борба с корупцията, което подтикна неговите противници да обвинят прокурорите, че "отговорят на неговите заповеди".   Но докладите на Брюксел за реформата на правосъдието системно хвалеха "ефективната" и безпристрастна дейност на Националната дирекция за борба с корупцията.   От друга страна, подчертава "Гъндул", "отсега нататък изказванията срещу корупцията на Бъсеску ще бъде трудно да постигат убедителност, при положение че двама членове на неговото семейство са съдебно преследвани".   Според авторката на статията това, за което може да се храни надежда, е, че "правосъдието е създало достатъчно антитела, за да излекува обществото, макар политическата класа да остава заразена".

Андреа Пирло реши да играе за Италия, ако има нужда от него

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/06/26/2331853_andrea_pirlo_reshi_da_igrae_za_italiia_ako_ima_nujda/?ref=rss


Италианският полузащитник Андреа Пирло заяви, че е променил решението си да се оттегли от националния отбор.

Още преди световното първенство 35-годишният футболист на "Ювентус" бе обявил, че ще се раздели със "скуадра адзура" след края на турнира в Бразилия.

След разочароващото представяне на четирикратните шампиони в надпреварата полузащитникът е заявил готовност да остане. "Ако новият селекционер смята, че има нужда от мен, тогава с удоволствие ще бъда на линия", заяви...

Богато заинтересовани кръгове ни дърпат на Изток

http://www.mediapool.bg/bogato-zainteresovani-kragove-ni-darpat-na-iztok-news221946.html

Кой вариант за оздравяване на КТБ е по-добрият – национализация и последваща приватизация на придобития от увеличението на капитала държавен дял или акционерите сами да осигурят ликвидност на банката? Какви са капаните в двете процедури?   Първо трябва да се тестват силите на акционерите, а след това да се прибягва до възможностите на държавата. Тук не става дума за капани, а за логиката, която следва да бъде спазвана при оздравяването на трезора. Всяка осигурена ликвидност от акционерите в какъвто и да е размер би помогнала за облекчаване на решението чрез държавни пари, било то пари от фонда за гарантиране на влоговете в банките или Българската Банка за развитие. Защото мога и друго да допълня, отваря КТБ на 21 юли и се събуждаме с празен Фонд за гарантиране на влоговете в банките, или?   Разразилата се война Цветан Василев – Делян Пеевски прикрива ли по-дълбоки политико-икономически игри?   Не съм склонна да разсъждавам над теория на конспирацията, но фактите сочат, че един корпоративен сблъсък е годен да разклати цяла държава.   Как да тълкуваме назначението на Симеон Дянков, който "пляскаше руснаците", в управата на "Внешторгбанк", която освен в КТБ у нас държи дял и в БТК и не е крила апетитите си и към други отрасли като енергетиката, жп транспорта?   Мисля, че отговор на този въпрос е добре да даде Бойко Борисов, за да гарантира, че неговият вицепремиер е бил български вицепремиер, а не изпълнител на чужда воля. Защото прекрасно си спомням уволнението на шефа на НЕК Красимир Първанов, който бе положил - против волята на министъра си - подписа си под документ с руската страна, заради който днес ни съдят. Тогава точно Симеон Дянков се изказа в защита на този човек. Мисля, че днес всичко си идва на мястото – едни отидоха при парите си, а други на служба в Москва.   Изглежда ли "Южен поток" спасен след намека на австрийската ОМV, че може да съдейства за осигуряване на изключване на газопровода от правилата на Третия енергиен пакет на ЕС, както германските Е.ОN и BASF сториха това за "Северен поток"?   Дерогацията е дълга процедура. Не се е случило нищо повече, освен официално изявление на OMV, че са готови да вървят по този път. Но има едно голяма разлика от времето, когато Е.ОN и BASF полагаха усилията за „Северен поток“. И тази разлика се нарича Украйна. Днес Москва, за разлика от тогава, се държи не като Русия, а като Съветския съюз.   Има ли противовес Изток-Запад в българската енергетика и къде всъщност е балансът на националните ни интереси в този отрасъл?   Балансът трябва да се намира в София, а не между Изтока и Запада. Вече имаме официална информация от ДКЕВР, че са похарчени 694 млн. лева за проекта "Цанков камък“ и 784 – за проекта "Белене“. И това само в периода 2010 – 2014 г! Когато стартират такива пагубни язви на корупцията, не ни е виновен нито Изтокът, нито Западът.   Защо да се чудим на Русия, която иска да утвърди абсолютния си монопол в България, чрез проекти като "Белене“ и "Южен поток“? Тя следва своя имперски интерес на влияние. Тук тежкият въпрос е къде е българският интерес и кой го е защитавал, защото в указания период управляваха и ГЕРБ, и БСП, и ДПС. Когато цифрите говорят, е редно дори лидерите на парламентарните партии да се осъзнаят. Българският интерес в енергетиката е източниците да са сигурни, разнообразни и максимално достъпни, т.е. евтини. България няма други интереси в енергетиката.   Има ли „пренареждане“ на зависимостите ни?   На практика цялата ни енергетика е зависима от Изтока и този дисбаланс е исторически сложен и упорито поддържан от богато заинтересовани кръгове. Ето, днес всичко това е абсолютно очевидно, когато трябва да се подпише споразумение за стартиране на работа по единствената неруска ядрена мощност в България.   Става дума за споразумението между АEЦ "Козлодуй“ и "Уестингхаус“.   Като ужилени подскочиха хора като Румен Петков, Бойко Борисов и Георги Първанов.   Къде е страхът? В поетите ангажименти или в стари зависимости?   И тук говорим за проект, който предвижда България да се сдобие с последната в момента технология в света и тя да бъде българска, а не руска или американска собственост. Кой се страхува от това да бъдем енергийно независими? Това е проект, който стартира по времето на ГЕРБ и днес бива продължен от кабинета на Орешарски, а изведнъж се появиха един историк и двама души, прекарали голяма част от живота си в МВР, които се оказа, че разбират повече от ядрена енергетика, отколкото специалистите в "Козлодуй“. Защо никой не коментира, че Русия веднага започна да извива ръцете ни с цени и със срокове за ремонт при удължаването на живота на V и VІ реактор? Така ли изглеждат партньорските отношения? Дано не изгоним поредния чужд инвеститор, заради алчни боричкания на политиците в България.   Как оценявате миграцията на Станишев към Брюксел?   Като политик от десницата ми е лесно да кажа, че е беглец, но истината е, че понякога се налага да се вземат трудни решения. Европа не може да си позволи националистите да определят дневния й ред и затова е ключова коалицията между ЕНП и ПЕС. Това е сложен процес и засяга стотици милиони европейци. Станишев може да има слабости, но със сигурност е знаел какво ще последва по негов адрес след оповестяването на решението му и въпреки това го е предприел. Това ме кара да мисля, че стъпката му е правилна, въпреки че в България ще остане неразбрана.   Кой е виновен за слабата реакция на общини и държава пред нещастието, което сполетя Варна и Добрич?   Всички сме виновни, защото търпим овчедушно безотговорността и неграмотността в управлението. Стопанските структури, които проявиха огромен апетит да копаят 500 км. канал, за да положат тръбите на „Южен поток“ и да приберат стотици милиони, се оказаха неспособни да изпратят малко самосвали и фадроми във Варна и Добрич. Общински кметове, които пред очите ми раздаваха кебапчета, за да ги изберат, не се сетиха да изпратят малко храна за доброволците, които припадаха от умора в Аспарухово.   Ние като общество си избрахме ГЕРБ, които натириха „Гражданска защита“ и по нечия прищявка тя попадна, обезкървена, на подчинение в Пожарната.   БСП и ДПС безучастно наблюдаваха изсичането на същите гори, през които мина пороят и удари хората. Няма невинни в тази история. Ние си ги избираме такива и такива ни управляват. Затова и изглеждаме толкова жалки и неспособни пред лицето на стихията. Вътрешните ми сили и вяра са будни единствено заради доброволците, заради младите хора, заради националната солидарност. Всичко това показва, че обществото е живо и е готово на взаимопомощ. Щом имаме сили да си помагаме един на друг, вярвам, че ще имаме надежда да си подредим и държавата. Аз поне за това работя.   Стотици хора от нашата партия и приятели се организираха и включиха в разчистването и изхранването на пострадалите още от първия ден на нещастието, в момента продължават да са на терена. Събрахме и средства, но не очаквайте да ги публикуваме! Не искам да изреждам имената на всички доброволци, тази драма не е терен за изтъкване, но аз все пак много им благодаря за човещината!

Движението на Ставрос Теодоракис става партия

http://www.grreporter.info/Dvizhenieto_na_Stavros_Teodorakis_stava_partiya/15717

През идващия уикенд ще се проведе първия конгрес на То потами, което още с появата си на политическия хоризонт привлече много гласоподаватели и успя да излъчи двама евродепутати.

прочети повече

Купете си вестник "168 часа" - вече и с sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4159932

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "168 часа" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева.  При поискване е възможно е да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на  online@vgb.bg. Вече може да купувате със sms и много други електронни издания от MediaMall.

Найденов: Изборът на Станишев е добър и за България, и за БСП

http://www.cross.bg/naiidenov-bulgariya-dobur-1417744.html

Пловдив /КРОСС/ Сергей Станишев е направил своя избор и аз мисля, че той е добър за него, за БСП и за България. Това каза пред журналисти на летище Крумово военният министър Ангел Найденов. Според министъра постъпката на лидера на БСП не била паническо бягство, а отговорно решение. За първи път български представител има възможността да участва в преговори, които са свързани с бъдещето на ЕС, в разговорите за разпределение на позиции в европейските институции и това със сигурност е добре за БСП, подчерта той.

"Бойз ту мен" идват в България на 12 декември

http://www.vesti.bg/razvlechenia/kultura/bojz-tu-men-idvat-v-bylgariia-na-12-dekemvri-6015778

В над 20-годишната си история триото остави на феновете си богат каталог от хитове с уникални хармонии и вечни теми

КНДР проведе изпитания на три ракети с малък обсег

http://www.cross.bg/raketi-obseg-koreya-1417745.html

/КРОСС/ Северна Корея е осъществила стартове на три ракети с малък обсег в посока Японско море. Предишните изпитания на ракети Северна Корея извърши през март тази година. Последното от тях се проведе на 26 март - тогава бяха изстреляни две ракети със среден обсег. Освен това, за месец севернокорейските военни осъществиха стартове на няколко десетки ракети с малък обсег. зпитанията бяха проведени едновременно с ежегодните военни учения на САЩ и Южна Корея. Пхенян оценява до тези действия на Вашингтон и Сеул като провокация и проява на агресия, пише Гласът на Русия.  

"Лудогорец" спечели 3.9 млн. евро от историческото си участие в Лига Европа

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/06/26/2331803_ludogorec_specheli_39_mln_evro_ot_istoricheskoto_si/?ref=rss


Европейският поход на "Лудогорец" през миналия сезон имаше своето финансово измерение и то е точно 3 904 990 евро. 

УЕФА обяви разпределението на средствата за участниците в Шампионската лига и Лига Европа през сезон 2013/2014, като обезщети 56 клуба в Лига Европа с над 200 милиона евро. С над 900 милиона евро бяха премирани 32-та отбора, които влязоха в групите на Шампионската лига.

"Лудогорец", който отпадна на осминафиналите след загуби от "Валенсия", получава 1.3...

Кафяви води потекоха по Дунав

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4159928

Българският участък на река Дунав край Русе осъмна оцветен в кафяво. Причината - река Янтра, която се влива в Дунав и носи кална вода в резултат от проливните дъждове в края на миналата седмица, съобщи БГНЕС.
Калната вода няма да създаде проблеми за корабоплаването, обясниха от Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав. Българският участък на река Дунав край Русе осъмна оцветен в кафяво. Причината - река Янтра, която се влива в Дунав и носи кална вода в резултат от проливните дъждове в края на миналата седмица, съобщи БГНЕС. Калната вода няма да създаде проблеми за корабоплаването, обясниха от Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав.

Финалът на авиационно учение паникьоса Пловдив и региона

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/26/2331849_finalut_na_aviacionno_uchenie_panikyosa_plovdiv_i/?ref=rss


Финалът на най-голямото учение за годината на европейската военнотранспортна авиация паникьоса жителите на Пловдивско, където основно бяха съсредоточени "бойните действия". Разтревожени читатели на "Дневник" от Казанлък също сигнализираха, че над града са прелетели десетина самолета с опознавателни знаци, различни от българските.

От МО уточниха, че днес на летище "Пловдив" с деня за високопоставени гости е приключило започнало на 17 юни учени с участието на 19 въздухоплавателни...

ПБЗС-Варна заради силния вятър: По възможност не излизайте от домовете си

http://www.moreto.net/novini.php?n=256072

Поради риска от възникване на инциденти, предизвикани от силния вятър който духа над Варна в момента, Областно управление «Пожарна безопасност и защита на населението» и ОДМВР- Варна апелират към гражданите и гостите на града по възможност да не излизат без основателна причина от домовете си.

Седем дървета са изкоренени от бурята във Видин

http://pik.bg/седем-дървета-са-изкоренени-от-бурята-във-видин-news195663.html

Седем дървета са изкоренени от бурята във Видин

Седем дървета са изкоренени от снощната буря във Видин. Това каза Даниела Димитрова, ландшафтен архитект във фирмата, отговаряща за зелените площи във Видин, съобщи "Фокус".

Тя посочи, че непрекъснато във фирмата звънят граждани и подават сигнали за изкоренени дървета или изпочупени клони. Изкоренените дървета са предимно в най-стария квартал на Видин – „Калето”, в Крайдунавския парк и в двора на Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков”.

Даниела Димитрова заяви, че още през нощта е започнало извозването на дърветата от РУ „Пожарна безопасност и защита на населението”-Видин се извършва рязане на изсъхнали клони и почистване на парка.

Премиерът на Ирак: Не сме молили Сирия за намеса

http://www.cross.bg/irak-siriiiskite-atakyvali-1417743.html

/КРОСС/ Главата на правителството на Ирак Нури ал Малики заяви, че сирийските самолети са атакували бунтовници от групата на "Ислямска държава в Ирак и Леванта" на територията на Ирак. В интервю за Си Ен Ен премиерът заяви, че сирийските военновъздушни сили са атакували позиции на екстремистите в района на град Каим. Той отбеляза, че иракското правителство не е молило Сирия за намеса, но "приветства всяка помощ".

Нагли шофьори паркираха луксозни джипове на плажа в Слънчев бряг (снимка)

http://pik.bg/нагли-шофьори-паркираха-луксозни-джипове-на-плажа-в-слънчев-бряг-снимка-news195653.html

Нагли шофьори паркираха луксозни джипове на плажа в Слънчев бряг (снимка)

Нагли шофьори паркираха огромните си луксозни джипове директно върху плажната ивица на плажа в Слънчев бряг. 

Преди да нагазят в пясъка, богаташите разходиха  лъскавите си коли по пешеходната алея пред хотел "Виктория палас", съобщава Стефан Стефанов в рубриката „Моята новина“ на Нова телевизия.

„Върху колите няма някакво специално маркиране, т.е. те са на обикновени хора. Как обаче са паркирали на самия плаж, който се намира непосредствено след пешеходната алея“, пита възмутеният гражданин.

Първо във Фрог: Шефът на гвардейците става генерал

http://frognews.bg/news_72189/

Командирът на Националната гвардейска част полковник Боян Ставрев е предложен лично от министър Ангел Найденов да стане генерал. Предложението вече е в Министерския съвет. В близките дни се очаква то да бъде парафирано и от президента Росен Плевнелиев, съобщиха за Фрогнюз източници от правителството.

Антични предмети от БГ спасени от търг във Верона

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/antichni-predmeti-ot-bg-spaseni-ot-tyrg-vyv-verona-6015776

Сред върнатите у нас културни ценности има бронзови фигури с човешки и животински изображения, пръстени с геми и различни по номинал монети, които най-често биват намирани по българските земи

Папазов инспектира ремонта на Централна жп гара София, метрото и изграждането на Западната дъга

http://www.cross.bg/raboti-sofiya-mladost-1417742.html

/КРОСС/ Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов инспектира рехабилитацията на Централна жп гара София. Строително-монтажните работи на Централна жп гара София са започнали, като на обекта работят над 120 души без прекъсване. Строителните работи са разделени на два етапа, така че да не се спира експлоатационната дейност на гарата. В момента се работи по първия етап, който включва 60% от гаровия комплекс. Предвижда се той да приключи в началото на месец януари 2015 г., като до момента физическото изпълнение е около 12%. Очаква се обектът да бъде въведен в експлоатация до ноември 2015 г. Министър Данаил Папазов провери и строителството на участъците на софийското метро от Цариградско шосе до летище София и от ж.к. Младост 1 до Бизнес парка в Младост 4. По участъка от Цариградско шосе до летище София е достигнато 65% физическо изпълнение. Общата дължина на трасето е 4,95 км и включва изграждането на 4 метростанции - 2 подземни и 2 открити. Конструктивните работи са завършени и се очаква през месец август бул. Кръстьо Пастухов да бъде пуснат в експлоатация. През месец октомври и четирите метростанции ще бъдат изградени. Цялото трасе на участъка от метрото ще е завършено през януари 2015 г. и ще започне тестовия период. Физическият напредък по участъка на столичното метро от ж.к. Младост 1 до Бизнес парка в Младост 4 е 53%. Дължината на участъка е 2,6 км с 3 метростанции и е разделен на две обособени позиции

Съдът забрани на полицията в САЩ да рови в мобилните телефони

http://www.moreto.net/novini.php?n=256043

Върховният съд на Съединените щати постанови в сряда, че полицаите се нуждаят от специално съдебно решение, за да прегледат съдържанието на мобилния телефон на заподозрян. Отсъждането се оценява като важна крачка в защита на личните данни и права във време на тревога от навлизането на властите в дигиталните комуникации.

Газпром "глътва" 1/4 от OMV?

http://news.ibox.bg/news/id_451724777

Преди дни двете компании сключиха договор за строителството на Южен поток

Фред повтори Луис Суарес, захапа Марсело на тренировка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4159898

Бразилецът Фред повтори постъпката на уругваеца Луис Суарес, който захапа италианеца Джорджо Киелини на световното и в момента е разследван. Нападателят на "селесао" заръфа колегата си Марсело по време на тренировка. Виж тук новия спортен сайт на "24 часа" - "Бразилия

Акциите на банките са сред най-губещите на БФБ

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/06/26/2331770_akciite_na_bankite_sa_sred_nai-gubeshtite_na_bfb/?ref=rss


Акциите на банките, търгувани на Българската фондова борса, са сред най-губещите, показват данните от търговията в четвъртък.

Инвеститорите разпродаваха и през последните дни, но днес спадовете са най-отчетливи, показва статистиката за търговията.

Книжата на Централна кооперативна банка загубиха 12 на сто от стойността си, а тези на Първа инвестиционна банка - 14.10 на сто. Търговията с акциите на КТБ беше спряна още в петък, когато централната банка обяви, че я поставя...

Учителите с по-високи заплати от 1 септември

http://frognews.bg/news_72187/

От 1 септември минималните основни заплати на учителите, педагогическите специалисти, на директорите и помощник-директорите се увеличават с от 3 до 6%, съобщиха от пресцентъра на просветното ведомство.

За банката, мухата и вестника

http://www.mediapool.bg/za-bankata-muhata-i-vestnika-news221945.html

Напоследък обществото ни е подложено на поредица от шокове. Последният е финансов и става дума за парите ни, колкото и малко да са те. Хората са разтревожени, задават се много въпроси, а отговорите невинаги са ясни и недвусмислени. Затова ще се опитам да отговоря на някои от най-важните.   1. Възможно ли е Корпоративна и търговска банка и дъщерната й Креди Агрикол да фалират ?   Моят отговор е - може, разбира се, но само ако държавата абдикира от основните си задължения. И ако допусне една групичка самозабравили се наглеци да я въртят на малкия си пръст. При всичките абсурди на днешния ден не вярвам, че държавата ни е способна на това. Още повече, че в ръцете си има предостатъчно законови лостове за да не допусне това.   2. Какво предизвика масовата паника сред клиентите на тази банка и възможна ли е верижна реакция към другите банки?   Финансовата психоза, породена от недоверието към една банка или към цялостната банкова система, е като цунами – тръгне ли, нищо не може да я спре. В нашия случай обаче липсват фундаментални фактори, които да доведат до ефекта на доминото.   Нека си припомним какво всъщност се случи. Всичко започна с махленската свада между явния собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев и неявния Делян Пеевски.   Първият, натрупал набързо и потайно огромен финансов ресурс, придобил самочувствието на могъщ олигарх, реши, че може да се меси в държавните дела като последна инстанция. Нещо повече, пробута на обществото не без успех собствен политически проект, чрез който се надява да се намеси в архитектурата на следващия парламент.   Вторият, "преуспял“ млад политик с финансова мощ и медийна империя след като държа цяла година страната изправена на нокти, най-после реши, че е време да покаже на всички кой е истинският господар и предприе невиждана медийна кампания срещу КТБ.   Тези двамата почтени българи заради собствените си "кукли и парцали“ се хванаха за гушите и на фона на природните и политически катаклизми решиха, че могат да изправят България пред финансова криза, банковата ни система пред банкрут и клиентите на четвъртата по големина банка - пред загуба напарите им. Едва ли не заради собствения им хатър.   Сигурно щеше да е така, ако атаката срещу КТБ беше само от медийната група на Пеевски. За съжаление, станахме свидетели и на недопустим институционален натиск, който наля масло в огъня и поставя много тежки въпроси на дневен ред.   3. Как реагираха държавните институции?   Институциите, които имат отношение са правителството, прокуратурата и БНБ.   - Правителството. След дълго и оглушително мълчание сухо и служебно подкрепи решенията на Централната банка за поставяне на КТБ под специален надзор. Преди това обаче големи държавни предприятия, най-вече от енергетиката, прехвърлиха наличностите по сметките си от КТБ в други банки, като по този начин на практика я обезкръвиха.   Ако се докаже, че тези операции са организирани или разпоредени от Министерството на икономиката, с основание може да се потърси и съдебна отговорност.   - Прокуратурата. След като сигналът на "Протестна мрежа" срещу Василев, Пеевски и Бареков, подаден в началото на годината, спокойно отлежаваше и месеци наред придобиваше канцеларски вид, изведнъж насред медийната атака на Пеевски прокуратурата се присети за този сигнал и предприе няколко откровено непрофесионални, но за сметка на това демонстративно-публични акции в банкови и фирмени офиси, свързани с КТБ. Обвини подуправител на БНБ, отговарящ за банковия надзор. После задържа трима души с обвинение за опит за убийство на Пеевски, след което призна, че е сбъркала. Тези действия нагнетиха общественото безпокойство и засилиха паниката.   - Централната банка. Намеси се фатално късно и вместо да вземе необходимите мерки още с появата на болестните симптоми, предпочете да дава оптимистични изявления, изчака ситуацията да се влоши катастрофално и се намеси, едва когато самата КТБ поиска да бъде поставена под специален надзор. Последваха правилни и решителни действия от нейна страна но …   Смятам, че трите институции действаха неадекватно, непрофесионално и без задължителния синхрон, необходим в този случай. Дали е случайно или при някои от тях е умишлено, не се наемам да гадая. Безспорно е обаче, че действията им подхраниха паника, която засили ефекта от медийната атака на Пеевски и докара Банката до неплатежоспособност.   4. Възможно ли е бързо и положително решение на проблема с КТБ?   КТБ доскоро беше много стабилна банка. Вярно, има определен размер лоши кредити, но коя банка няма? В края на май т. г. експозицията на тези лоши кредити е съпоставима с тази на останалите банки, а икономическите й показатели и резултати съвсем не са лоши.   Подчертавам – проблемът на тази банка е създаден изкуствено и поради това е преодолим. Оздравяването й е възможно, а бързината зависи от решителността на Централната банка и на правителството.   Законът дава много възможности за преодоляване на основния проблем – ликвидната криза. Резултатите от одита и фактическото състояние на банката ще подскажат и най-доброто решение. Безспорно на КТБ е необходим свеж финансов ресурс. В какъв размер, квесторите скоро ще установят. Вероятно с този размер ще се увеличи капиталът на банката.   Ако държавата рекапитализира банката, както заяви шефът на БНБ, доверието към КТБ сигурно бързо ще се възстанови. Само ден обаче след това изявление финансовият министър каза друго – акционерите да съберат парите. Това е лош знак, защото най-малко доказва, че институциите продължават да не си говорят. А кой от двата пътя е по-правилен, зависи от размера на финансовата дупка, който още не е известен и от това кой от тях по–бързо ще възстанови общественото доверие.   5. Има ли опасност от системен риск за банковата система и възможно ли е повторение на банковия банкрут от 1996 г.?   Категорично - не. По редица фундаментални причини. Днес банковата ни система като цяло е много стабилна, част е от европейската банкова общност, валутният и фискалният резерв са повече от достатъчни, за да преодолеят всички предизвикателства, в т. ч. и спекулативните.   Най-малкото, отсъства основната причина, довела до банкрута от 1996 г.   Забавно ми е да слушам как един от основните виновници за него – депутата от БСП Румен Гечев, тогава икономически вицепремиер, обяснява защо се стигна до този банкрут и старателно заобикаля истинската причина. А тя е, че БСП и правителството на Жан Виденов бяха наложили пълен партиен контрол върху ръководството на Централната банка и по партийна заръка, държавните банки изляха огромен финансов ресурс в почти фалиралите държавни предприятия. Пари, които банкерите раздадоха с ясното съзнание, че няма да се върнат обратно. Справка – тогавашният икономически министър, който публично призова държавните предприятия да не връщат кредитите на банките, защото и едните и другите били държавни.   После помним какво се случи. Добре, че днешният му приемник Драгомир Стойнев и партийният му лидер Сергей Станишев няма да имат време да "реиндустрализират“ икономиката и този път да прахосат парите на държавния бюджет.   6. Какво ще се случи с парите на клиентите и депозантите на КТБ по време на специалния режим. А при евентуален фалит?   Когато една банка е поставена под специален надзор, всички нейни разплащания се спират. Депозантите, включително на депозитите с настъпващ падеж, не могат да разполагат с парите си поне до 21.07.2014 г. – срок, поставен от БНБ. Дотогава няма да могат да се ползват и средствата за заплати и социални плащания, преведени по сметките на гражданите.   Съветвам бъдещите плащания на заплати и осигуровки от предприятията, извършвани по банков път, да бъдат пренасочени през други банки или да се плащат по ведомост.   Вероятно ще възникнат сериозни проблеми за фирмите, които държат по-големи наличности по разплащателните си сметки. Те няма да могат да оперират със собствените си средства и това може да се окаже фатално за някои от тях. Неудобства ще възникнат и от инвестиционен характер, защото КТБ е крупен инвестиционен посредник.   Надявам се банката скоро да бъде оздравена и тогава всички парични средства в пълния им размер ще бъдат на разположение на сегашните им собственици.   Ако обаче допуснем най-лошия сценарий – фалит, влоговете (без тези по индивидуални преференциални договори) и средствата по банкови сметки ще бъдат изплатени изцяло, ако са до 196 000 лева. Горниците над 196 000 лв. ще бъдат изплащани в размер, пропорционален на размера на наличните парични средства и постъпленията от продажбата на имущество и активи на банката.   7. Битката между политик и банкер, която застраши банката, свързана ли е с финансирането на "Южен поток" и не са ли много странно и скрито преплетени у нас икономика и политика?   Политиката и икономиката са взаимосвързани и взаимозависими. Когато тази връзка обаче не е публична, а задкулисно решава частни вместо обществени интереси се изражда в корупция.   Говори се, че корупционната горница в последната известна цена на "Южен поток“ е 2 милиарда евро. За такава сума някои хора сигурно са готови на всякакви рискове. Но дали това е причината за раздора между Цветанов и Пеевски или има и други, не е толкова важно. Мисля, че този път преиграха, надцениха се – те и кръговете, които стоят зад тях и в крайна сметка ще загубят всичко.   Защото чашата преля, обществото е настръхнало, а кирливите им ризи една след друга излизат на бял свят.   ________________________________   *Муравей Радев бе министър на финансите в правителството на Иван Костов (1997-2001)

Фред се нахвърли на съотборник /видео/

http://www.cross.bg/syares-nahvurli-fred-1417741.html

/КРОСС/ Нападателят на националния отбор на Бразилия Фред последва примера на уругваеца Луис Суарес и се нахвърли на свой съотборник по време на тренировка. Негова „жертва" стана Марсело. В случая обаче всичко бе на шега. Припомняме, че по време на среща от третия кръг на груповата фаза нападателят на Уругвай Луис Суарес ухапа по рамото италианския защитник Джорджо Киелини, но проявата му на канибализъм остана извън полезрението на съдията. От ФИФА обаче образуваха дисциплинарно дело срещу състезателя. video:http://www.youtube.com/watch?v=PQ5C0rkiEKA

Индонезия става наш партньор в областта на рибарството и аквакултурите

http://econ.bg/Новини/Индонезия-става-наш-партньор-в-областта-на-рибарството-и-аквакултурите_l.a_i.552534_at.1.html

Голяма част от консумацията на риба и рибни продукти в страната е внос от чужди страни. Това ще се промени, защото България и Индонезия планират...

Главният прокурор на Бавария: Прехвърлянето на ГДБОП в ДАНС е притеснително

http://frognews.bg/news_72188/

Прехвърлянето на ГДБОП в ДАНС е притеснително. У нас това не може да се случи, защото е противоконституционно.

Порой наводни Ресифе преди мача между САЩ и Германия

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/06/26/2331806_poroi_navodni_resife_predi_macha_mejdu_sasht_i/?ref=rss


През последните 24 часа е бразилския град Ресифе се е излял порой. Само за денонощие са паднали 25% от валежите, очаквани за целия юни, съобщава "Глобо", като се позовава на данните на агенцията по водите и климата в щата Пернамбуко.

Местните власти заявиха, че няма данни за пострадали.

Тази вечер на "Арена Пернамбуко" ще се играе мачът между САЩ и Германия от третия кръг в груповата фаза на световното първенство.

Запалянковци от САЩ повдигат в Twitter въпроса...

Порой се изля в Ресифе преди мача между САЩ и Германия

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/06/26/2331806_poroi_se_izlia_v_resife_predi_macha_mejdu_sasht_i/?ref=rss


През последните 24 часа е бразилския град Ресифе се е излял порой. Само за денонощие са паднали 25% от валежите, очаквани за целия юни, съобщава "Глобо", като се позовава на данните на агенцията по водите и климата в щата Пернамбуко.

Местните власти заявиха, че няма данни за пострадали.

Тази вечер на "Арена Пернамбуко" ще се играе мачът между САЩ и Германия от третия кръг в груповата фаза на световното първенство. Засега няма информация, че се налага двубоят да бъде...

ООН: 10,8 млн. души в Сирия имат нужда от хуманитарна помощ

http://asia.actualno.com/OON-108-mln-dushi-v-Sirija-imat-nujda-ot-humanitarna-pomosht-news_36415.html

За последните шест месеца броят на хората в Сирия, които се нуждаят от хуманитарна помощ, се е увеличил до 1,5 милиона души. Това обяви заместник генералният секретар на ООН Валери Амос. "През 2...

Саудитска Арабия ще депортира немюсюлмани, незачитащи Рамадана

http://asia.actualno.com/Sauditska-Arabija-shte-deportira-nemusulmani-nezachitashti-Ramadana-news_36416.html

Саудитските власти заплашват да изгонват от страната чужденците немюсюлмани, които ядат, пият или пушат по време на мюсюлманския месец на пости Рамадан. Той започва този уикенд, съобщава египетският в...

EurActiv: Влиятелните в ЕС съветват България да номинира Кристалина Георгиева за поста на Катрин Аштън

http://politics.actualno.com/EurActiv-Vlijatelnite-v-ES-syvetvat-Bylgarija-da-nominira-Kristalina-Georgieva-za-posta-na-Katrin-Ashtyn-news_36418.html

Посланиците на няколко западни държави дадоха индикации, че страните им подкрепят Кристалина Георгиева, българският комисар по хуманитарната помощ, да бъде номинирана за следващия изпълнителен орган н...

Светът трябва да строи повече ядрени централи, за да спре климатичните промени, обявиха учени

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/06/26/2331709_svetut_triabva_da_stroi_poveche_iadreni_centrali_za_da/?ref=rss


След кризата от 2008 г. насам строежите на нови ядрени електроцентрали са се забавили значително и това създава риск от влошаване на климата на Земята. Според проучване на Международната агенция по енергия (IEA) липсата на доверие в атомната енергия и кризата са довели почти до пълното спиране на добавяне на нови мощности, съобщава онлайн изданието The Verge.

Според IEA светът трябва да намали наполовина въглеродните емисии от нивата им през 2011 г., за да осигури 80% вероятност, че...

Джон Кери: Русия трябва да убеди сепаратистите да се разоръжат през следващите няколко часа (видео)

http://www.dnevnik.bg/video/2014/06/26/2331802_djon_keri_rusiia_triabva_da_ubedi_separatistite_da_se/?ref=rss




След среща с външния министър на Франция държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че през "следващите няколко часа" Русия трябва да убеди сепаратистите в Източна Украйна да се разоръжат.

"Имаме съгласие, че е критично важно за Русия да покаже буквално през следващите няколко часа, че действа в посока на разоръжаване на сепаратистите и ги убеждава да се разоръжават. Русия трябва да ги призове да сложат оръжие и да вземат участие в легитимни мирни преговори", заяви Кери...

Награждават военнослужещи от ВМС помагали при бедствието в Аспарухово и Албена

http://www.moreto.net/novini.php?n=256053

На 27 юни 2014 година от 10.00 часа в Щаба на Военноморските сили ще се проведе церемония по сдаване и приемане на длъжността „Командир на Военноморските сили”. Вицеадмирал Румен Николов ще сдаде длъжността на контраадмирал Димитър Денев в присъствието на заместник – министъра на отбраната Иван Иванов, научи Moreto.

Метали за 200 000 отмъкнаха от русенско село

http://pik.bg/метали-за-200-000-отмъкнаха-от-русенско-село-news195652.html

Метали за 200 000 отмъкнаха от русенско село

Около 150 кг метални тръби, винкели и ламарини, са били откраднати от частен имот в с. Чилнов, обл. Русе, съобщават от областната дирекция на полицията. Вещите са задигнати в периода от 7 до 25 юни. Крадците са влезли, след като са счупили метална решетка на прозорец.

Според тъжителя нанесените щети са на стойност около 200 лева. След проведените незабавни издирвателни мероприятия служители на РУП – Две могили установяват, че извършители на престъплението са две лица на 19 години от с. Чилнов, обл. Русе, единият от които криминално проявен. Лицата са задържани с полицейска заповед за срок до 24 часа.


Инвестициите в преработвателната индустрия стимулират земеделието

http://econ.bg/Новини/Инвестициите-в-преработвателната-индустрия-стимулират-земеделието_l.a_i.552510_at.1.html

Инвестициите в преработвателната индустрия са изключително полезни за българското земеделие, констатира министърът на земеделието и храните проф....

"Софийски имоти" пак остана без шеф

http://www.cross.bg/leva-suvet-imoti-1417739.html

София /КРОСС/ Общинското дружество "Софийски имоти" отново остана без изпълнителен директор. След като преди една година заради покупка на тигани, парфюми и надуваеми дюшеци беше уволнен Диян Цветков, днес общинският съвет прие оставката на Ирена Петрунова-Дамянова.Искането й да бъде отстранена от ръководството на дружеството беше внесено като допълнителна точка в дневния ред на днешното заседание на общинския съвет. Това озадачи опозицията, която отказа да гласува оставката на Петрунова-Дамянова, защото финансовите резултати на дружеството през последната година са отлични, а мотивите й не дават обяснение защо е решила да напусне.В крайна сметка с 33 гласа от мнозинството от ГЕРБ тя беше освободена и тепърва отново ще се организира конкурс за избор на нов изпълнителен директор. Ръководството ще се поеме от останалите двама членове - Добромир Бориславов и Полина Витанова.Петрунова-Дамянова е в отпуск и според опозицията изглежда странно днес тя да не присъства, а от ГЕРБ да бързат да вземат решението."Софийски имоти" е увеличило почти двойно печалбата си за миналата година - до 954 хил. лева, при 598 хил. лева за 2012 г., пише в годишния отчет на дружеството, който днес беше приет от общинския съвет. Приходите са 2.9 млн. лева при 3.3 млн. лева година по-рано, разходите съответно близо 2 млн. лева при 2.6 млн. лева за 2012 г., съобщава "Дневник".

БТПП открива Център за кариерно развитие в Гоце Делчев

http://www.cross.bg/karierno-razvitie-pozitzii-1417740.html

/КРОСС/ Българската търговско-промишлена палата (БТПП) обяви, че създава Център за кариерно развитие в Гоце Делчев. Такива центровете са създадени в градовете, в които функционират БТПП и 28-те Регионални търговско-промишлени палати в системата на БТПП: София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Гоце Делчев, Добрич, Казанлък, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол. Инициативата е част от проекта „Повишаване на обществената нетърпимост към неформалната икономика при трудовоправните и осигурителните отношения и превантивни действия за ограничаването й", изпълняван по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси". Целта на проекта е превенция и ограничаване на проявите на сивата икономика в тази област чрез различни форми на въздействие върху пазара на труда. Центровете за кариерно развитие предлагат възможност за кариерно ориентиране и израстване, както и за професионална реализация на заетите лица. Кариерните консултанти в Центровете за кариерно развитие ежедневно проучват наличните свободни позиции, обявени от фирмите, като следят не само обявите и публикациите във фирмените сайтове, но директно се свързват със самите работодатели и проучват кариерни възможности, предлагани от съответния работодател

Прекратиха разследването за смъртта на Марио от сектата "Анастасия"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4159857


Районна прокуратура - Благоевград прекрати разследването за смъртта на 24-годишния Марио Нушков. Момчето, което е сирак, бе намерено мъртво на 7 октомври 2012 г. в гората над близкото с. Бистрица. Предната вечер е бил на гости на вилата на учителя Росен Ангелов, заедно с приятели. На сутринта те го открили мъртъв до електрически стълб. Районна прокуратура - Благоевград прекрати разследването за смъртта на 24-годишния Марио Нушков. Момчето, което е сирак, бе намерено мъртво на 7 октомври 2012 г. в гората над близкото с. Бистрица. Предната вечер е бил на гости на вилата на учителя Росен Ангелов, заедно с приятели. На сутринта те го открили мъртъв до електрически стълб.

„Южен поток” сред топ темите по време на предизборната кампания за евровота

http://www.cross.bg/kampaniya-evrovota-potok-1417737.html

София /КРОСС/ Дебатите около „Южен поток" и спрените еврофондове са най-често дискутираните теми в медийното пространство по време на предизборната кампания за евровота. Това сочи проучване на Фондация „Медийна демокрация", направено в периода от 1 януари до 15 юни.Младежката безработица и проблемите в селското стопанство са в основата на дискусиите в останалите европейски страни, но у нас са слабо изразени.След резултатите от евроизборите, в българските медии фокусът се измества върху евентуални предсрочни парламентарни избори, става ясно още от данните в доклада, съобщи Дарик.

Nissan дава на геймърите 2020 Vision Gran Turismo

http://www.cross.bg/nissan-turismo-gran-1417738.html

/КРОСС/ Визията на Nissan за суперавтомобила от близкото бъдеще, създаден първоначално като изследователски модел от млади дизайнери на Nissan и формулиран по-късно като виртуален модел за компютърната игра Gran Turismo 6® на PlayStation®, се пренесе от виртуалния свят в реалния. Пълноразмерният концептуален модел беше представен днес по време на Фестивала на скоростта в Гудууд, Великобритания, на щанда на Nissan. NISSAN CONCEPT 2020 Vision Gran Turismo започна живота си като проект на мечтите за млади дизайнери на Nissan, на които бе дадена зелена светлина да създадат перфектния суперавтомобил за своя собствен Gran Turismo мечтан гараж. Но в дизайна от екипа в Nissan Design Europe, базиран в Лондон, Англия, бе открит толкова голям потенциал, че той бе подпомогнат от инженерен екип, базиран в Япония. Aдаптирайки дизайнерски характеристики от настоящите спортни модели на Nissan, той бе създаден от чист „лист хартия", като бяха използвани последните дигитални дизайнерски инструменти: първото - и единствено към момента - физическото представяне на колата е истинският концептуален модел. NISSAN CONCEPT 2020 Vision Gran Turismo произлезе от дизайнерско проучване сред световна извадка от млади дизайнери на Nissan. Всеки екип откликна на призив от създателите на Gran Turismo 6, които помолиха 28 различни производителя, всеки от които да създаде своя мечтан автомобил, за да бъде отпразнуван 15-ия рожден ден на играта

Максималните температури през юли - 33-38 градуса

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/maksimalnite-temperaturi-prez-iuli-33-38-gradusa-6015774

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 60 литра на квадратен метър

Скандал в ганайския отбор изхвърли Боатенг и Мунтари от състава

http://www.cross.bg/myntari-sustava-boateng-1417736.html

/КРОСС/ Халфовете Кевин-Принс Боатенг и Съли Мунтари бяха отстранени от състава на Гана, след като се скараха с треньора Квеси Апиа и ръководители на футболната федерация на страната. Това се случва броени часове преди двубоя от Група G на Мондиал 2014 срещу състава на Португалия. Боатенг е санкциониран заради "вулгарен език" срещу треньора Апиа по време на тренировките. Мунтари пък е опитал физическа саморазправа с члена на ръководството на ганайската футболна централа Моузес Арма по време на среща на 24 юни. Гана все още има шансове да се класира за осминафиналите на Мондиал 2014. "Черните звезди" направиха равенство 2:2 срещу един от фаворитите за титлата Германия. В първия си двубой от световното първенство африканците загубиха от САЩ с 1:2. Съли Мунтари така или иначе няма право да играе в двубоя с Португалия заради натрупани жълти, пише btvnews.    

Увеличение на учителските заплати с 3-6% от 1 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=256066

Министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова, работодателските организации и синдикатите от системата на образованието подписаха днес Колективен трудов договор. Според Договора от 1 септември 2014 г. се променят минималните основни заплати на учителите, педагогическите специалисти, на директорите и помощник-директорите.

Изложиха монети, пръстени и миниатюрни фалоси в Министерството на културата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4159843

Министър Петър Стоянович и председателят на Държавна агенция „Национална сигурност” Владимир Писанчев представиха пред медиите културни ценности от национално и световно значение, спасени при съвместна операция на ДАНС и звеното за борба с трафика на културни ценности към Корпуса на карабинерите на Италия и предадени на държавата, Министър Петър Стоянович и председателят на Държавна агенция „Национална сигурност” Владимир Писанчев представиха пред медиите културни ценности от национално и световно значение, спасени при съвместна операция на ДАНС и звеното за борба с трафика на културни ценности към Корпуса на карабинерите на Италия и предадени на държавата,

"Св. Александър Невски" става декор на грандиозния спектакъл "Борис Годунов"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/06/26/2331571_sv_aleksandur_nevski_stava_dekor_na_grandiozniia/?ref=rss


Историческата драма в две действия "Борис Годунов" от Модест Мусоргски ще се разиграе върху рекордните 1700 кв.м, а режисьорът Пламен Карталов е избрал за естествен декор храм-паметника "Св. Александър Невски". Сцената се доближава до размерите на "Арена ди Верона".

Маестро Пламен Карталов има сериозен опит с постановките на открито. Негова е инициативата за постановките "Ивайло" от Марин Големинов и "Цар Калоян" от Панчо Владигеров в крепостта "Царевец" във Велико Търново, както и...

Монети, пръстени и миниатюрни фалоси върнати у нас след обща операция с италианските служби

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4159835

Министър Петър Стоянович и председателят на Държавна агенция „Национална сигурност” Владимир Писанчев представиха пред медиите културни ценности от национално и световно значение, спасени при съвместна операция на ДАНС и звеното за борба с трафика на културни ценности към Корпуса на карабинерите на Италия и предадени на държавата, Министър Петър Стоянович и председателят на Държавна агенция „Национална сигурност” Владимир Писанчев представиха пред медиите културни ценности от национално и световно значение, спасени при съвместна операция на ДАНС и звеното за борба с трафика на културни ценности към Корпуса на карабинерите на Италия и предадени на държавата,

Наградиха с медал военен от 26-тия български военен контингент в Афганистан

http://www.cross.bg/indzhov-serzhant-kontingent-1417734.html

/КРОСС/ Старшина Ивелин Инджов - главен сержант на 26-ти български военен контингент в Афганистан, е награден от губернатора на щата Джорджия с „Медал за воински заслуги" за службата си и подпомагане на взаимоотношенията между американските военнослужещи от 48-а пехотна бригадна бойна група и 26-ти български военен контингент. Старшина Инджов е награден с високото отличие за активната си дейност за установяването на диалог с командването и поддържащата група в база „Феникс" в Кабул, с което осигурява подкрепата от страна на българския контингент за необходимите дейности в базата. „Отдадеността на дълга и работата на старшина Инджов по време на мисията отдават голяма чест за него, за българските формирования в операцията на ИСАФ в Афганистан, за българските военнослужещи, както и за самата Република България", се посочва в заповедта за неговото награждаване. От името на губернатора на щата Джорджия медалът беше връчен на старшина Ивелин Инджов от полковник Рандъл Симънс - командир на 48-ма пехотна бригадна бойна група и командващ базите в зоната на операцията в Кабул. На церемонията присъстваха още главният сержант на Международните сили по поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF) главен сержант Джеймс Букър, както и главните сержанти от формированията на американската армия и коалиционните сили в база „Феникс". Старшина Ивелин Инджов е в редиците на Българската армия от 1994 г

Агенцията за борба с градушките може да спре работа заради липса на пари

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/06/26/2331763_agenciiata_za_borba_s_gradushkite_moje_da_spre_rabota/?ref=rss


Агенцията "Борба с градушките" се нуждае от допълнителен резерв от средства за купуване на още противоградни ракети. Това обяви изпълнителният директор на ведомството Николай Николов, цитиран от агенция "Фокус".

"На 13 юни подадохме искане до Министерския съвет и Министерството на финансите за корекция на бюджета на Министерството на земеделието и храните към момента не сме получили конкретен отговор, който да гарантира разплащането към фирмата производител", каза още Николов и...

Жертвите от улица "Горна студена” в "Аспарухово" живеели в незаконни къщи

http://www.cross.bg/dereto-varna-skata-1417735.html

Варна /КРОСС/ Къщите на ул. „Горна студена" във варненския квартал "Аспарухово", в които са се намирали жертвите на потопа, са построени незаконно. Те са залепени за бетонно корито на дерето, а трябва да бъдат на разстояние 25 метра от оста му, заяви пред Дарик главният експерт по „Свлачища и укрепване на територии" към община Варна, Олег Колев.„Заради замърсяване и застрояване е нарушена проводимостта на дерето и водата няма как да премине. Образуват се бентове и когато единият се скъса, под натиска на водата се късат останалите и така се образува вълната. Основният бент в дерето е незаконно построен бръснарски салон, който се къса и вълната повлича следващите къщи. В тях живеят част от жертвите".Салонът е оцелял от стихията и предстои да бъде съборен. В момента се издирва собственикът му.За един час - между 18:30 и 19:30 ч. на 19 юни, в "Аспарухово" са паднали 139 л/ кв.м. Водосборните територии на двете дерета са съответно 4,5 кв. км и 2.5 кв. км „Ако бяха паднали 35 литра /кв. м, през дерето над ул. „Горна Студена" трябваше за един час да преминат 140 млн. литра вода", коментира експертът.Пороят е активизирал свлачището на ул. „Розова долина", което вече е с дължина 250 м и ширина 60 м ширина. То се свлича към дъното на дерето и има опасност да го затвори, образувайки бент. Проблемът в района е от 3 години, когато е започнала да се събира подпочвена вода

"Софийски имоти" пак остана без шеф

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/26/2331752_sofiiski_imoti_pak_ostana_bez_shef/?ref=rss


Общинското дружество "Софийски имоти" отново остана без изпълнителен директор. След като преди една година заради покупка на тигани, парфюми и надуваеми дюшеци беше уволнен Диян Цветков, днес общинският съвет прие оставката на Ирена Петрунова-Дамянова.

Искането й да бъде отстранена от ръководството на дружеството беше внесено като допълнителна точка в дневния ред на днешното заседание на общинския съвет. Това озадачи опозицията, която отказа да гласува оставката на...

Първанов: Мечтая да има силна коалиция, в която лявото да е доминиращо

http://politics.actualno.com/Pyrvanov-Mechtaja-da-ima-silna-koalicija-v-kojato-ljavoto-da-e-dominirashto-news_36413.html

Мечтая да има силна коалиция, в която лявото да е доминиращо, да е силно, да е работещо и да е в основата на едно добро управление на България. За сега това е мечта. Това каза Георги Първанов, президе...

Станишев: Не може ЕК да кара по инерция

http://politics.actualno.com/Stanishev-Ne-moje-EK-da-kara-po-inercija-news_36414.html

След като всички политически партии са заявили тази позиция, че кандидатът на партията, която събере най-много евродепутати трябва да получи мандат за съставяне на комисията, редно е да бъде предостав...

Мост - убиец в Перник застрашава влакове, автомобили и пешеходци - СНИМКИ

http://www.zapernik.com/obshtestvo/most-ubiec-v-pernik-zastrashava-vlakove-avtomobili-i-peshehodci_32714/

Мост в Перник, който е потенциален убиец застрашава влаковете, автомобили и пешеходци, научи ZaPernik.com.

Съоръжението се намира в центъра на града, в близост до кооперативния пазар и централната ЖП гара.

Основите в района на ЖП линията са напукани, а бетона на трегерите се разпада. Арматурата на трегерите стърчи и ръждясва. Благодарение на това, че в съоръжението е вложено много желязо то все още не е поддало и се държи, но е въпрос на време корозията да го...

Продължава

Основният лихвен процент с увеличение през май

http://econ.bg/Новини/Основният-лихвен-процент-с-увеличение-през-май_l.a_i.552528_at.1.html

Основният лихвен процент през май 2014 г. е отбелязал увеличение от 0,03 процентни пункта в сравнение с предходния април месец. В момента той възлиза...

Третата мисия на армията - принос към националната сигурност в мирно време в помощ на населението

http://www.cross.bg/trenirovka-strana-otbranata-1417733.html

/КРОСС/ „Изразявам своето задоволство, че най-голямото учение на европейската военнотранспортна авиация се провежда в България и съм горд от високите оценки, които получихме за реализацията на учението и за осигурените от нашата страна условия за това", каза министърът на отбраната Ангел Найденов днес, 26 юни, по време на Деня за високопоставени гости на летателната тренировка на Европейската военнотранспортна авиация на летище „Пловдив". Той благодари на командването на Българската армия и на Военновъздушните сили, както и на ръководителя на летателната тренировка генерал-майор Константин Попов, за отличната организация на проведените полети. Министърът на отбраната заяви, че резултатите от провеждането на тези полети в нашата страна се измерват с издигането на престижа за България и с възможността българските ВВС да обогатяват своя опит и да повишават оперативната си съвместимост. От друга страна домакинството на тази тренировка носи приходи за България, защото част от средствата, които внасяме в Европейската агенция по отбрана като членски внос се връщат индиректно за предоставените от страната ни условия. В отговор на журналистически въпроси министър Найденов посочи, че елементи от провежданата летателна тренировка могат на практика да се използват при реакции на бедствия като наводнението, което се случи преди дни в нашата страна

Читателка: Район около медицинско заведение в кв. "Младост" се е превърнал в сметище

http://www.moreto.net/novini.php?n=256059

Възмутена читателка изпрати до редакционната поща на Moreto.net снимките показващи купчини от боклуци, преливащи от контейнерите за боклук пред Mедицински център "Младост". Мястото прилича на същинско сметище, според варненката.

Уникалният McLaren 650S влиза в серийно производство

http://www.cross.bg/s-evro-pokritata-1417731.html

/КРОСС/ McLaren Special Operations ще произвежда серийно специалния си модел 650S, базиран на регуларния спортен автомобил. В съобщение до медиите британците съобщават, че серията ще бъде лимитирана до общо 50 бройки, които ще се предлагат на клиенти на марката. Продуктовата версия на модела ще прилича почти едно към едно на концептуалната разработка, която беше показана преди няколко месеца. Машината ще се предлага в три цвята и със специални лети джанти с 10 спици. Доставките на MSO 650S във версии и Coupe, и Spider ще започнат преди края на годината. Цените на покритата модификация започват от 314 000 евро, а тези на покритата - 340 000 евро, пише Autoclub.  

След като отвори вратите си за бунтовниците, Турция плаща солена цена

http://www.mediapool.bg/sled-kato-otvori-vratite-si-za-buntovnitsite-turtsiya-plashta-solena-tsena-news221944.html

В нормално време транспортирането на 50 хиляди фунта замразено пилешко в Ирак е рутинна работа за Турфан Айдън, турски шофьор, който работи като превозвач години наред. Търговията през граница обаче внезапно бе спряна, блокирана от офанзивата на бунтовниците в Ирак и отвличането на 80 турски граждани.   Преди време тази граница бе широко отворена, като Турция предостави на различни бунтовнически групи лесен достъп до бойните полета в Сирия в усилията им да свалят от власт президента Башар ал Асад. Това обаче създаде плодотворна почва в Сирия за развитието на сунитската групировка Ислямска държава в Ирак и Левант (ИДИЛ), която започна блицкриг в Ирак този месец.   От три години виждаме знамена на ИДИЛ в Сирия и това е заради Турция, каза Айдън, оглеждайки стотици потеглили към Ирак камиони, наредили се на опашка на хоризонта.   Турция ги пусна. Сега с възхода на ИДИЛ турското правителство плаща солена цена за хаоса, който помогна да се създаде, посочи Айдън.   Падането на Мосул стана образец на провала на турската външна политика през последните четири години, каза Соли Йозел, професор по международни отношения в университета Кадир Хас в Истанбул. Не мога да не асоциирам това, което стана в Мосул, с това, което стана в Сирия, а турската външна политика към Сирия бе нереалистична, арогантна, идеологическа и непреклонна, каза Йозел.   Години наред политиката "за нулеви проблеми със съседите" помагаше на Турция да се превърне в изключително уважаван пример за ислямска демокрация и икономически растеж. Турция се възползва сериозно от отварянето на иракския пазар, като миналата година изнесе стоки на стойност 12 милиарда долара, на второ място само след износа на Турция за Германия. Тази стойност може да бъде намалена с една четвърт или дори повече, ако сраженията се разпространят, каза Атила Йешилада, анализатор за Турция в агенцията "Глобъл сорс партнърс".   Загуби има и след като гражданската война в Сирия ликвидира възможността на страната да купува турски стоки и стотици хиляди бежанци напуснаха родината си. Турция похарчи 1,5 милиарда долара за грижите за тях, като засега не се вижда краят на разходите.   Новият конфликт в Ирак е просто още един проблем, който се прибавя към серията неуспехи във вътрешната и външната политика на премиера Реджеп Тайип Ердоган и неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Брилянтният успех, на който Ердоган се радваше години наред, след като дойде на власт преди повече от десетилетие, загуби блясъка си наскоро след улични протести, опустошителна минна злополука и продължителен корупционен скандал. Подкрепата на правителството за Арабската пролет още повече го изолира от бившите му съюзници.   Много хора сега обвиняват турското правителство в подпомагане на възхода на екстремистите в Сирия. Турски лидери изразиха опасения заради възхода на джихадистите близо до границите им и казват, че са увеличили усилията за следенето на екстремистите. Те обаче казват малко за успехите на бойците в Ирак и говорител на външното министерство отказа да коментира как ще засегна това турската политика.   По-късно обаче Анкара даде някои индикации, че опитва да се приспособи към промените в региона. Този месец тя класифицира групировка Джебхат ан Нусра, клон на Ал Каида в Сирия, като терористична организация – година и половина, след като Съединените щати го направиха. В Анкара във вторник Ердоган призова европейските държави да не позволяват на джихадистите да пътуват за Турция. Същевременно турските представители запазиха мълчание за превземането на иракския град Киркук от силите на регионалното кюрдско правителство, проява на агресия, която щеше да предизвика незабавно осъждане няколко години по-рано.   Това мълчание може да означава, че Турция разглежда кюрдите в Ирак като единствения сигурен партньор в страна на ръба на нова гражданска война между сунити и шиити, каза Синан Юлген, учен във Фондацията Карнеги за международен мир.   Новият иракски конфликт обаче засегна най-сериозно югоизточния край на Турция, който печели най-много от търговията с Ирак, и ще загуби най-много, ако тя се срине. Промяната е очевидна на граничния пункт Хабур, през който едва преди няколко седмици дневно преминаваха над две хиляди камиони с турски стоки за Ирак. Сега по-малко от половината от тях пътуват за Ирак заради намаляване на търсенето и заради рискове за транспортираните стоки.   Тази заплаха стана явна с взимането за заложници на 80 турски граждани, които бяха отвлечени от групировката ИДИЛ, когато превзе Мосул. Сред отвлечените е генералният консул, три деца и 31 шофьори на камиони. Никой от тях не е бил виждан от тогава.   Отвличанията ужасиха тези, които разчитат на търговията с Ирак. Сред отвлечените шофьори са четирима мъже от село Доруклу с население 1300 жители, където хората все още живеят в кирпични постройки и повечето мъже стават шофьори, след като станат пълнолетни.   Това е всичко, за което говорим ден и нощ, но няма какво да направим, каза Мехмет Тургут, който води молитвата в селската джамия.   Нихал Шимшек, чийто съпруг и по-голям син са държани за заложници от ИДИЛ, показа снимка в рамка на двамата мъже на посетителите в бедната й къща, а след това падна на входа, стискайки силно снимката, докато сълзите й се стичаха по брадичката.   Те ходеха там, само за да носят пари, само, за да има как да преживяваме. Можем да живеем без пари, но не можем да живеем без тях, каза тя.   Шофьорите са успели да скрият няколко мобилни телефона и от време на време звънят, за да успокоят близките си, казаха семействата им. Дава им се храна и казват, че не се държат зле с тях, мякар да нямат никаква представа кога ще бъдат освободени.   Мехмет Къзъл, собственик на компанията, за която работят шофьорите, каза, че членовете на ИДИЛ първо са поискали 5 милиона и след това 10 милиона долара за освобождаването на мъжете, но след като правителството се зае с преговорите, той повече не е участвал в тях.   Турските власти заявиха, че работят за освобождаването на отвлечените, но също така забраниха на медиите да публикуват информации по въпроса.   Заплахата все още не е разубедила повечето шофьори от пътуването до Ирак, както става ясно от опашките на границата. Много шофьори чакат по над 24 часа, като прекарват времето си слушайки музика, играят игри на телефоните си, правят си чай на малки газови котлони и спят.   Ако нещата вървяха така, както ги представят, нямаше дори да можете да стоите и да говорите тук, каза Абдул Хафур. Както много негови колеги той е навлязъл в големи дългове, за да купи камиона си и сега се страхува, че заплащането му ще намалее. За да подкрепи семейните доходи той е изпратил три от децата си да работят като берат домати и чистят стаи в хотел, каза той.   Шофьорът Айдън, в чийто камион е замразеното пилешко, каза, че има дълг от 47 хиляди долара за камиона си и трябва да плаща вноски от по 2700 долара месечно. Бизнесът обаче толкова е намалял, че той се опасява дали ще спечели достатъчно, за да плаща вноските.   Ние трябва да ходим в Ирак. Нямаме друг избор, каза той.   По БТА

Мунтари и Боатенг са отстранени от отбора на Гана преди мача с Португалия

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/06/26/2331754_muntari_i_boateng_sa_otstraneni_ot_otbora_na_gana/?ref=rss


Ганайските национали Съли Мунтари и Кевин-Принс Боатенг са отстранени от отбора, съобщи футболната асоциация на африканската страна. Двамата са изгонени заради недисциплинирано поведение.

Боатенг отправил вулгарни обиди, насочени към селекционера Куеси Апиа. Според информацията Мунтари атакувал физически член на изпълнителния комитет на ганайската федерация.

И двата инцидента са се случили във вторник, допълват от асоциацията.

Съобщението за отстраняването на...

Домашен арест за надзирателя, задържан с 5 гр. хероин

http://www.cross.bg/varna-zatvora-nikolaii-1417732.html

Варна /КРОСС/ Втората по тежест процесуална мярка за принуда ще търпи надзирателят от Затвора "Варна" Николай Ян., задържан във вторник тази седмица във Варна с близо 5 грама хероин, предназначени за продажба. Разследването спрямо държавния служител е започнало преди специализираната полицейска акция. Органите на реда са знаели времето и мястото на придобиването на дрогата и задържали служителя на затвора, заедно с още едно лице, спрямо което прокуратурата е определила "парична гаранция" в размер на 1000 лева. Разследващите вече разполагат с показанията на затворници, според които надзирателят редовно е придобивал дрога за тях и организирал продажбата в затвора Варна. Варненският окръжен съд намери, че събраните макар и в началния етап на разследването доказателства и материали обосновават предположението, че Николай Ян. е съпричастен към престъплението, за което е разследван. Пласирането на наркотични вещества в затвора говори за тотално незачитане на правовия ред, което е недопустимо за държавен служител, записа съдът в своето определение. 47-годишният надзирател от 12 години е служител на Затвора, има чисто съдебно минало и бебе в новото си семейство

Отпускат 2,5 млн. лв. за противоградни ракети

http://www.cross.bg/raketi-sredstva-grekov-1417729.html

София /КРОСС/ Правителството има готовност да отпусне 2.5 милиона лева за закупуване на допълнителни ракети за борба с градушките. Това съобщи министърът на земеделието Димитър Греков.„Имам съгласието на Министерски съвет за закупуване на още ракети за около 2,5 млн. лв., така че да опазим продукцията до прибирането й. Имаме съгласие за отпускане на още средства", каза министърът. Греков обясни още, че в края на тази година ще се използват остатъчни средства от бюджета на министерството за покупка на още ракети, които да бъдат използвани през 2015-та година, както е направено в края на миналата година.Министърът ще настоява да бъдат отпуснати средства и за агенцията „Напоителни системи", чиито служители в момента дори нямат пари за заплати. „Това зависи от Министерски съвет и имайки предвид обстоятелствата, които се случиха напоследък би следвало да се отпуснат, защото от „Напоителни системи" извършват една дейност, която е свързана с вредното въздействие на водите. Те нямат средства за момента за заплати. Хората работят денонощно по наблюдение на количеството вода в язовирите", каза още проф. Димитър Греков.

5% от населението на земята използва забранени наркотични вещества

http://www.cross.bg/-a-borba-slyzhbata-1417730.html

/КРОСС/Всеки двадесети в света приема забранени наркотични вещества. Това прави около 243 млн. души или 5% от населението на земята. Броят на употребяващите наркотици остава непроменен от 2012-а насам, показа световният доклад на Службата на ООН за борба с наркотиците и престъпността. Днес се отбелязва Световният ден срещу злоупотребата с наркотици в календара на ООН. Обнадеждаващи са данните за употребата на канабис - според доклада, представен във Виена, глобално се отчита спад. Единствено в Съединените американски щати е нараснала значително. Спад в интереса се отбелязва към екстази и LSD. Докладът съобщава още за 200 000 души, станали жертва на злоупотреба със субстанции през 2012-а година. Расте продукцията на опиати. В Афганистан, който е водещ производител на опиум, в периода 2012-2013-а година обработваемата площ е нараснала от 154 000 на 209 000 хектара. Продукцията, както и употребата на кокаин, обаче, са спаднали. Тенденцията в някои европейски страни, САЩ и Океания е на преминаване от прием на хероин към фармацевтични и синтетични опиати. Конфискуваните количества метамфетамини са се удвоили от 2010-а до 2012-а. Директорът на Службата на ООН за борба с наркотиците и престъпността Юрий Федотов призова за разширяване на достъпността до контролирани субстанции за медицински цели и намаляване на забранената употреба.  

Светлозар Лазаров коли и беси в МВР преди изборите

http://frognews.bg/news_72185/

Експресни рокади в МВР се готви да направи настоящото ръководство на ведомството преди изборите. Целта им е една - да овладеят по-важните постове, от които зависи дейността на структурите.

Ще вали и през юли

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/26/2331753_shte_vali_i_prez_juli/?ref=rss


През юли най-ниските температури ще бъдат между 10 и 15 градуса, а най-високите - между 33 и 38 градуса, съобщи пред БТА Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Според него през юли се очаква средната месечна температура да бъде около и под нормата, която за равнините е между 21 и 25 градуса, за високите полета - между 18 и 20 градуса, а за планините - между 7 и 13 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над...

Температурите през юли ще достигнат 33-38 градуса

http://www.moreto.net/novini.php?n=256060

През юли месец лятото идва с температури между 33 и 38 градуса. Най-ниските температури следващия месец ще са между 10 и 15 градуса, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Като цяло обаче средната месечна температура ще бъде под нормата.

Създадоха вестник, който пази от тропическа треска

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4159790

Mawbima е първият в света вестник-репелент срещу комари, пише The Verge. Вестникът се издава в Шри Ланка. С помощта на рекламната агенция Leo Burnett, вестникът провежда кампания за борба срещу заразна тропическа треска, която се пренася от насекомите.
Инициативата е започнала с поставянето на големи плакати на автобусните спирки в цялата страна. Mawbima е първият в света вестник-репелент срещу комари, пише The Verge. Вестникът се издава в Шри Ланка. С помощта на рекламната агенция Leo Burnett, вестникът провежда кампания за борба срещу заразна тропическа треска, която се пренася от насекомите. Инициативата е започнала с поставянето на големи плакати на автобусните спирки в цялата страна.

Ивайло Алексиев: Пожелавам си финал Германия-Холандия

http://www.cross.bg/ivaiilo-aleksiev-marakana-1417727.html

/КРОСС/ Големият късметлия от кампанията на Евробет „Гледай Световното" е Ивайло Алексиев от Пловдив.Щастливецът спечели 2 билета за финала на стадион Маракана, самолетни билети и 3 нощувки със закуска в хотел "Копакабана дел Сол", близо до плажа. „Много съм щастлив, това е емоция, която не мога да опиша. Заминавам с моята приятелка, която също като мен очаква с нетърпение пътуването". Ивайло е на 32 години, активен спортист, който дълги години тренира бокс. „От няколко години живея и работя в Холандия и съм фен на холандския футбол. В Бразилия досега не съм бил. Пожелавам си незабравими моменти и, дай Боже, на финал, да играят Германия и Холандия". Кампанията на Евробет „Гледай Световното" се проведе в периода 18.04.2014г.-06.06.2014 г. В нея всеки залог на стойност поне 3 лв. за игрите Еврошанс, Лотомания или Случайни събития участваше едновременно за две допълнителни печалби. В продължение на 50 дни по двама щастливци дневно получаваха по 1 нов телевизор, а голямата награда е за Ивайло Алексиев, който ще има уникалния шанс да наблюдава финала на Маракана на живо.

Задълженията на НЕК – заради „Белене” и „Цанков камък"

http://www.cross.bg/razhodi-period-mlnlv-1417728.html

София /КРОСС/ Натрупаните задължения от „НЕК" ЕАД за периода 2010 - 2014 г. възлизат на 2,9 млрд. лв. В сумата са включени невъзстановени разходи, свързани с дейността „обществена доставка на електрическа енергия", в размер на 1, 5 млрд. лв., както и инвестиционни разходи в размер на 1,4 млрд. лв. Това стана ясно по време на брифинг на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).Задълженията на „НЕК" ЕАД от инвестиционна дейност са натрупани основно от два големи обекта с национално значение - хидровъзел „Цанков камък" (694 млн.лв.) и АЕЦ „Белене" (784 млн.лв.) Задълженията от инвестиционна дейност обаче не са включени в лицензионната дейност на дружеството и не подлежат на компенсация чрез цената, по която то продава електрическа енергия на крайните снабдители и електроразпределителните дружества. Невъзстановените разходи, свързани с дейността „обществена доставка на електрическа енергия", са натрупани от задължения, свързани с:- разходи за покупка на енергия от ВЕИ - 720 млн.лв.- разходи по дългосрочните договори с ТЕЦ „Ей И Ес - 3С Марица Изток 1"ЕООД и ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3"АД - 382 млн.лв.- разходи, свързани с експлоатацията на ПАВЕЦ „Чаира" - 392 млн.лв

Изгониха Боатенг и Мунтари от отбора на Гана, нападнали треньор и президент

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4159788

Часове преди последния мач в груповата фаза срещу Португалия от състава на Гана скандално бяха изгонени две от звездите на отбора.
Четете повече Часове преди последния мач в груповата фаза срещу Португалия от състава на Гана скандално бяха изгонени две от звездите на отбора. Четете повече

Създадоха вестник, който гони комари в Шри Ланка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4159760

Mawbima е първият в света вестник-репелент срещу комари, пише The Verge. Вестникът се издава в Шри Ланка. С помощта на рекламната агенция Leo Burnett, вестникът провежда кампания за борба срещу заразна тропическа треска, която се пренася от насекомите.
Инициативата е започнала с поставянето на големи плакати на автобусните спирки в цялата страна. Mawbima е първият в света вестник-репелент срещу комари, пише The Verge. Вестникът се издава в Шри Ланка. С помощта на рекламната агенция Leo Burnett, вестникът провежда кампания за борба срещу заразна тропическа треска, която се пренася от насекомите. Инициативата е започнала с поставянето на големи плакати на автобусните спирки в цялата страна.

Правителството работи усилено за подобряване на бизнес климата у нас

http://econ.bg/Новини/Правителството-работи-усилено-за-подобряване-на-бизнес-климата-у-нас_l.a_i.552522_at.1.html

За България всеки чуждестранен инвеститор е от значение, затова и усилията на правителството са насочени в посока подобряване на бизнес климата у нас...

Избраха Олег Царьов за председател на парламента на СНР

http://www.cross.bg/repybliki-suyuza-narodnite-1417725.html

/КРОСС/ Лидерът на движението „Югоизток” Олег Царьов бе избран в четвъртък за председател на парламента на Съюза между Донецка и Луганска народни републики, предаде РИА Новости. В парламента на Съюза на народните републики (СНР) влизат 60 депутата – съответно по 30 от самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики. Депутатите положиха клетва по време на първото си заседание в четвъртък. По-рано парламентът на Съюза на народните републики ратифицира Конституционния акт за създаването на Съюза (конституция на СНР). В Конституционния акт на конфедералния Съюз на народните републики е упоманато, че държавите-участнички в СНР  - Донецка и Луганска народни републики, запазват своя суверенитет, териториална цялостност, държавно устройство, конституция, както и държавните си символи. Целите на Съюза са: осигуряване на мирен и демократичен съюз за развитие на държавата, създаване на единно икономическо пространство, съблюдаване на основните права и свободи на човека и гражданите, както и осигуряване на сигурността на народните републики в борбата с екстремизма и тероризма.

БТПП открива Център за кариерно развитие в Стара Загора

http://www.cross.bg/karierno-razvitie-zagora-1417726.html

Стара Загора /КРОСС/ Българската търговско-промишлена палата (БТПП) обяви, че създава Център за кариерно развитие в Стара Загора. Такива центровете са създадени в градовете, в които функционират БТПП и 28-те Регионални търговско-промишлени палати в системата на БТПП: София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Гоце Делчев, Добрич, Казанлък, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол.Инициативата е част от проекта „Повишаване на обществената нетърпимост към неформалната икономика при трудовоправните и осигурителните отношения и превантивни действия за ограничаването й", изпълняван по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси". Целта на проекта е превенция и ограничаване на проявите на сивата икономика в тази област чрез различни форми на въздействие върху пазара на труда.Центровете за кариерно развитие предлагат възможност за кариерно ориентиране и израстване, както и за професионална реализация на заетите лица.Кариерните консултанти в Центровете за кариерно развитие ежедневно проучват наличните свободни позиции, обявени от фирмите, като следят не само обявите и публикациите във фирмените сайтове, но директно се свързват със самите работодатели и проучват кариерни възможности, предлагани от съответния работодател

Ето как паркират богаташите на плажа в Слънчев бряг

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4159781

Джипове със софийски регистрационни номера се появиха на плажа в Слънчев бряг. Те са паркирани направо на пясъчната ивица, без да се съобразяват с когото и да било.
Преди да нагазят в пясъка, наглите богаташи „разхождат“ лъскавите си коли по пешеходната алея пред хотел "Виктория палас", съобщава Стефан Стефанов в рубриката „Моята новина“ на Нова Джипове със софийски регистрационни номера се появиха на плажа в Слънчев бряг. Те са паркирани направо на пясъчната ивица, без да се съобразяват с когото и да било. Преди да нагазят в пясъка, наглите богаташи „разхождат“ лъскавите си коли по пешеходната алея пред хотел "Виктория палас", съобщава Стефан Стефанов в рубриката „Моята новина“ на Нова

Димитър Антов зае мястото на Ангел Джамбазки в Столичния общински съвет

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/26/2331749_dimitur_antov_zae_miastoto_na_angel_djambazki_v/?ref=rss


Димитър Антов положи днес клетва като общински съветник в София от ВМРО - "Българско национално движение". Той заема мястото на дългогодишния общинар Ангел Джамбазки, който беше избран за евродепутат от коалиция "България без цензура".

Антов е втори в листата на партията от местните избори през есента на 2011 г.

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков поздрави новия общински съветник и му пожела да работи за столичани и да бъде активен в комисиите.

Агенцията за борба с градушките спира работа, ако бързо не се намерят пари за ракети

http://www.cross.bg/raketi-gradyshkite-agentziyata-1417724.html

София /КРОСС/ Бюджетът на Агенцията за борба с градушките към Министерството на земеделието е изчерпан и ако до 3 дни агенцията не получи допълнителни финансови средства, ще остане без запаса си от такива ракети и ще трябва да спре работа. За това алармира по време на пресконференция изпълнителният директор на Агенцията за борба с градушките Николай Николов. От 30 април т.г. до момента са изстреляни близо 9000 ракети, които да се противопоставят на градушките. В запасите си агенцията има около 3400 ракети. „Нуждаем се от допълнителен резерв от средства", заяви Николов.Той обясни, че земеделското министерство е поискало 2 млн. лева от правителството, които обаче не са били одобрени. Снощи земеделският министър Димитър Греков е обещал да бъдат отпуснати 1,2 млн. лева, които ще стигнат за закупуване на ракети до средата на юли.„Ако до три дни не получим уверение, че ще ни дадат пари, няма да имаме възможност да поискаме нови количества ракети от фирмата производител", сигнализира още веднъж шефът на агенцията.

Все повече чужденци идват на лечение у нас

http://pik.bg/все-повече-чужденци-идват-на-лечение-у-нас-news195629.html

Все повече чужденци идват на лечение у нас

Все повече чуждестранни туристи идват у нас за медицински грижи, отчитат специалисти. България е сред най-предпочитаните дестинации за лечение на мускулни, ставни и дихателни проблеми, предава Нова телевизия. Голяма част от чужденците идват у нас за профилактика или долекуване на различни заболявания.

Най-голям прилив на здравни туристи се забелязва в Сандански, Кюстендил и Поморие.

Експертите смятат, че освен интереса от Европа, в бъдеще можем да привлечем и все повече туристи от Близкия Изток.

България е на 10-о място по най-евтина бира в света

http://econ.bg/Новини/България-е-на-10-о-място-по-най-евтина-бира-в-света_l.a_i.552523_at.1.html

България се нарежда на 10-о място в класацията на страните с най-евтина бира по света. Това сочи проучване на изданието Finances Online. Според...

Вижте как паркират богаташите на плажа в Слънчев бряг

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4159723

Джипове със софийски регистрационни номера се появиха на плажа в Слънчев бряг. Те са паркирани направо на пясъчната ивица, без да се съобразяват с когото и да било.
Преди да нагазят в пясъка, наглите богаташи „разхождат“ лъскавите си коли по пешеходната алея пред хотел Джипове със софийски регистрационни номера се появиха на плажа в Слънчев бряг. Те са паркирани направо на пясъчната ивица, без да се съобразяват с когото и да било. Преди да нагазят в пясъка, наглите богаташи „разхождат“ лъскавите си коли по пешеходната алея пред хотел "Виктория палас", съобщава Стефан Стефанов в рубриката „Моята новина“ на Нова

България е на 10-о място по най-евтина бира в света

http://econ.bg/Новини/България-е-на-10-о-място-по-най-евтина-бира_l.a_i.552523_at.1.html

България се нарежда на 10-о място в класацията на страните с най-евтина бира по света. Това сочи проучване на изданието Finances Online. Според...

29 съвета за по-приятно пътуване със самолет

http://www.cross.bg/poleti-klasa-purva-1417723.html

/КРОСС/ Чекирайте се по-рано. Пийте достатъчно вода. Носете си дезинфектант за ръце. Подсигурете си кредитна карта и резервация в хотела. Това са основните препоръките при пътуване със самолет. Те обаче не са достатъчно полезни. Нека не увъртаме - няма нищо бляскаво и вълнуващо във въздушния транспорт, когато го използваш за бизнес цели и то по-често от нормалното. Вътрешните полети пък са върхът на скуката и досадата. Поради горепосочените причина реших да ви споделя натрупаната ми през годините мъдрост що се касае до пътуванията по въздух. Това е ръководството, от което се нуждаете, ако искате не просто да пътувате, а да го правите с удоволствие. Не летете с авиокомпания, която има по-високи цени за багажа, отколкото за самия пътник. Не си правете селфита, ако седите в първа класа. Използвайте картата си за лоялни клиенти само при международни полети. Ако на борда има WiFi, не го използвате. Гледайте филм или четете книги - не превръщайте полета си в ежедневие.  Ако имате регистриран багаж, пийте по едно питие в някой от баровете на летището, преди да стигнете до багажното отделение.  При международните полети яжте от предоставената храна, само ако сте в първа класа. ТОЧКА! Ако полетът ви е по-малко от четири часа и отидете до тоалетна през това време - вие сте идиот.  Ако се окажете в средна седалка, вземете следващия полет. Ако ви е страх от летене, слушайте песни на Бритни Спиърс при излитане, така всичко ще бъде наред

Реформаторите ще изготвят 10 проектозакона за първата година на следващия парламент

http://www.mediapool.bg/reformatorite-shte-izgotvyat-10-proektozakona-za-parvata-godina-na-sledvashtiya-parlament-news221943.html

Реформаторският блок ще посочи 10 проектозакона, които да предложи през първата година в парламента за промяна или приемане. Така хората ще могат да следят как блокът изпълнява ангажиментите си, заяви лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева на пресконференция в Благоевград в четвъртък. "Излизаме със силна дясноцентристка програма. Акцент в нея ще са влизането в еврозоната, енергийният и банковият съюз на Европа, съживяването на малкия и средния бизнес, животновъдството и земеделието, подобряването на стандарта на живот в малките населени места", каза Кунева, цитирана от партийния пресцентър. Тя припомни заявката на Реформаторския блок за едногодишен мандат на следващото управление. По думите на Кунева в краткосрочното следващо управление могат да бъдат отворени договорите в енергетиката, ако се налага и с помощта на външен одит, за да се видят собствеността, ефектите от приватизацията в сектора и какви са ползите за държавата. Председателят на "Движение България на гражданите" увери, че Реформаторският блок ще се яви в същия формат на предстоящите предсрочни парламентарни избори, в който и на евровота. Тя добави, че очаквала от останалите партии ясни програми за създаването на работни места, подкрепа за бизнеса, достъп до кредити, реформи в здравеопазването, образованието, съдебната система, пенсиите и администрацията. "Първо – програмите, после – листите и накрая – амбициите за парламентарни групи", подчерта тя и добави, че изборите не трябва да се превръщат в състезание между твърдите ядра избиратели, а в състезание за връщане доверието на хората. Кунева каза още, че в момента се изгражда сериозна вътрешна организация в партията й и се подготвя обща програма на блока.

Почти три пъти над нормата е съдържанието на прахови частици във въздуха в Аспарухово

http://www.moreto.net/novini.php?n=256056

От вчера по разпореждане на директора на РИОСВ-Варна, eкип на инспекцията и на Регионална лаборатория-Варна към ИАОС-София извършват измервания за чистотата на въздуха по показател ФПЧ10 в кв. Аспарухово. Първите данни от мобилната автоматична станция, разположена на ул.

Турция измества България от "Южен поток"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4158326

Може би по-точното заглавие щеше да бъде "Има ли България енергийна дипломация?". Това, което се случва около проекта "Южен поток" в началната страна от неговото трасе - България, е всичко друго, но не и дипломация, премислен и координиран подход. Разнопосочното говорене, противоречивите сигнали от отделни институции, "експертните" оценки и мнения Може би по-точното заглавие щеше да бъде "Има ли България енергийна дипломация?". Това, което се случва около проекта "Южен поток" в началната страна от неговото трасе - България, е всичко друго, но не и дипломация, премислен и координиран подход. Разнопосочното говорене, противоречивите сигнали от отделни институции, "експертните" оценки и мнения

Турция внесе закон за съживяване на преговорите с кюрдите

http://asia.actualno.com/Turcija-vnese-zakon-za-syjivjavane-na-pregovorite-s-kurdite--news_36411.html

Турското правителство представи законопроект за реформа в парламента за съживяване на мирните преговори с кюрдските бунтовници, очевиден опит да потърсят гласовете на най-голямата малцинствена груп...

Борисов: Евентуални преговори с други партии след изборите ще бъдат публични

http://politics.actualno.com/Borisov-Eventualni-pregovori-s-drugi-partii-sled-izborite-shte-bydat-publichni-news_36412.html

Ако се стигне дотам, че да се водят преговори, те ще бъдат публични. Това каза пред журналисти в Брюксел председателят на ГЕРБ Бойко Борисов по отношение на това, възможни ли са преговорите между парт...

Загиналите от улица "Горна студена” в Аспарухово били в незаконни къщи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4159756

Къщите на ул. „Горна студена” във варненския квартал Аспарухово, в които са се намирали жертвите на потопа, са построени незаконно. Те са залепени за бетонно корито на дерето, а трябва да бъдат на разстояние 25 метра от оста му, заяви пред Дарик главният експерт по „Свлачища и укрепване на територии” към община Варна, Олег Колев. Къщите на ул. „Горна студена” във варненския квартал Аспарухово, в които са се намирали жертвите на потопа, са построени незаконно. Те са залепени за бетонно корито на дерето, а трябва да бъдат на разстояние 25 метра от оста му, заяви пред Дарик главният експерт по „Свлачища и укрепване на територии” към община Варна, Олег Колев.

Русия иска затвор за Коломойски и Аваков

http://www.cross.bg/kolomoiiski-avakov-ykraiina-1417722.html

/КРОСС/ Следственият Комитет на Русия (СК) поиска от съда да арестува екс губернатора на Днепропетровска област (Украйна) олигарха Игор Коломойски, съобщи телевизионният канал «Россия-24». Следователите вече са предали на съда съответните материали. Веднага щом бъде взето решение в избиране на наказателна мяра за Коломойски, СК ще пердостави необходимите наредби към съответните правоохранителни органи, за незабавно установяване на местонахождението на обвиняемия и неговото задържане под стража. Също така, в най-близко време ще бъдат изпратени материали за задържане под стража на министъра на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков. Напомняме, че преди дни Следственият Комитет на Русия образува дело срещу външният министър на Украйна Арсен Аваков и губернатора на Днепропетровска област олигарха Игор Коломойски. Коломойски и Аваков са заподозрени в „организиране на убийства, с прилагане на забранени оръжия, средства и методи за водене на война; отвличане на хора; възпрепятстване на законната дейност на журналистите"

Дерето в "Аспарухово" трябвало да бъде зелена зона

http://www.dnevnik.bg/morski/2014/06/26/2331746_dereto_v_asparuhovo_triabvalo_da_bude_zelena_zona/?ref=rss


Районът в зоната между ул. "Горна студена" и ул. "Гривица" във варненския квартал "Аспарухово", който най-силно пострада от наводнението на 16 юни, е бил предвиден за озеленяване в устройствения план от 1978 г.. Приетият през 2012 г. план на Варна пък "предугадил" опасността от подобно бедствие и предвижда път, който да спре или да реши до някъде проблема. Това разказа пред БНР министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов.

Досега Дирекцията за национален строителен контрол...

ДПС онемя след изказването на Пенгезов

http://frognews.bg/news_72184/

Депутатите от ДПС потънаха в мълчание, след като довчерашният ръководител на Апелативния съд-София Веселин Пенгезов обвини Делян Пеевски, че заради него не му е подновен мандата му.

Учителската заплата се увеличава с 3 до 6%

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4159744

Министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова, работодателските организации и синдикатите от системата на образованието подписаха днес Колективен трудов договор, съобщиха от пресцентъра на просветното ведомство. Според договора от 1 септември 2014 г. се променят минималните основни заплати на учителите, педагогическите специалисти, Министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова, работодателските организации и синдикатите от системата на образованието подписаха днес Колективен трудов договор, съобщиха от пресцентъра на просветното ведомство. Според договора от 1 септември 2014 г. се променят минималните основни заплати на учителите, педагогическите специалисти,

Пушков: Стратегията на Обама за изолация на Русия не сработва

http://www.cross.bg/rysiya-pyshkov-strategiyata-1417721.html

/КРОСС/ Председателят на комисията по международни работи в Държавната дума на Русия Алексей Пушков заяви, че стратегията на САЩ за изолиране на Русия не сработва.„Струва ми се, че стратегията на изолация, която Барак Обама се опитва да приложи на Русия, не сработва. И между другото, форумът, който започва днес при нас, е доказателство, че изолацията на Русия е невъзможна", каза Пушков по време на III Международен парламентарен форум. На форума, който се провежда в Москва, присъстваха представители на над 60 страни, включително страните от ОНД, от Европа и от БРИКС. По-рано държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че САЩ ще продължават да работят над санкциите заедно с европейските си партньори.

Държавата дава 44 млн. лева за ремонти на училищата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4159698

44 милиона лева ще даде държавата за модернизацията на училищата и закупуването на нови автобусчета за превоз на ученици.
Парите трябва да бъдат пуснати по националната програма за модернизация на учебните сгради.
За тях ще могат да кандидатстват училищата и общините. Проектът на програмата е пуснат за обществено обсъждане до 30 юни, след това тр 44 милиона лева ще даде държавата за модернизацията на училищата и закупуването на нови автобусчета за превоз на ученици. Парите трябва да бъдат пуснати по националната програма за модернизация на учебните сгради. За тях ще могат да кандидатстват училищата и общините. Проектът на програмата е пуснат за обществено обсъждане до 30 юни, след това тр

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване