Парламентът на Каталония поиска национален референдум по въпроса за монархията

http://www.mediapool.bg/parlamentat-na-kataloniya-poiska-natsionalen-referendum-po-vaprosa-za-monarhiyata-news221937.html

Парламентът на испанската автономна област Каталония прие резолюция с искане правителството в Мадрид да организира национален референдум, за да се произнесе народът за монархически или републикански строй, предадоха осведомителните агенции в четвъртък.   В резолюцията е изразено и съжаление във връзка с "ускореното провъзгласяване на Фелипе Шести за крал, което лишава новия монарх от легитимност в очите на народа".   Резолюцията бе приета с гласовете на радикалните националистически партии в областта; най-големите в региона - "Конвергенция и съюз на Каталония", социалистите и партията "Граждани", се въздържаха. "Против" гласуваха само депутатите от управляващата в кралството консервативна Народна партия.   Тази вечер крал Фелипе Шести заминава с кралица Летисия в Каталония, където ще председателства церемония по връчване на награда от името на фондацията "Принцът на Херона". Като престолонаследник Фелипе бе носител и на тази титла, а при възкачването си на престола на 19 юни я предаде на осемгодишната си дъщеря Леонор, съобщи Франс прес.   Каталония се готви да гласува през ноември за независимост. Стохилядна Херона е сред центровете на сепаратизма в региона и местните депутати гласуваха резолюция, според която титлата "принцеса на Херона" не означава, че носителката й представлява града.   Същевременно, при все че парламентарната монархия в Испания не му предоставя реална власт, крал Фелипе може би ще трябва да използва влиянието си, за да деблокира кризата, преди окончателно да бъдат скъсани връзките между правителството и каталонските националисти.

Глобалното затоплянеможе да се окаже прекалено скъпо да ЕС

http://www.cross.bg/zatoplyane-suyuz-evropeiiskiya-1417687.html

/КРОСС/Глобалното затопляне може да се окаже прекалено скъпо за страните от Европейския съюз. Зачестяващите наводнения, пожари и покачването на температурите с 3,5 градуса по Целзий до 2080 г. ще струват на 28-те над 190 милиарда евро. Това се посочва в проучване на Европейската комисия. Ако не бъдат взети допълнителни мерки срещу глобалното затопляне, Евросъюзът ще изгуби близо 2% от сегашния си брутен вътрешен продукт. Според този сценарий най-висока цена, или 120 милиарда евро, ще бъде платена заради скок в смъртността, свързана с глобалното затопляне. Най-силно пострадали ще бъдат страните от южната част на Европейския съюз, от Южна Франция, през Австрия, Чехия и до Гърция, се посочва още в проучването.

Божидар Димитров и Николай Овчаров в схватка за пари

http://www.mediapool.bg/bozhidar-dimitrov-i-nikolai-ovcharov-v-shvatka-za-pari-news221936.html

След като археологът Николай Овчаров се оплака, че няма достатъчно средства за Перперикон, другият медиен археолог Божидар Димитров му отвърна с коментар за "малкото провинциално антично и средновековно градче Перперек".   "Отпуснатата субсидия за Перперикон е една от най-големите за един обект", посочва Димитров в качеството му на председател на Комисията за разпределението на средствата за археологически разкопки.   По-рано ръководителя на проучванията на Перперикон Николай Овчаров заяви, че "държавата е разпределила парите за разкопки по принципа "на всекиго по нещо" вместо на 5-10 приоритетни обекта".   За Перперикон са отделени 80 000 лв.   "Отчетена бе не толкова научната стойност на разкопките там, колкото стойността на вече разработения като културно-исторически туристически продукт", заяви Божидар Димитров. "Ако комисията, съставена от най-именитите археолози на България, директори на музеи в София, Пловдив, Варна, Велико Търново и т.н., бяха послушали съвета на Овчаров, то Перперикон нямаше да получи нито лев", добави Димитров.   По думите му от научна археологическа и историческа гледна точка пари щяха да получат разкопките в старите български столици - Плиска, Преслав и Велико Търново, в Дръстър /Силистра/, в центрове като Несебър, Поморие, Созопол, големи римски градове като Дебелт, Рациария, Ескус, Никополис ад Иструм, Нове и т.н.   "Станаха повече от десет и всеки от тях превъзхожда значително малкото провинциално антично и средновековно градче Перперек", коментира Божидар Димитров.

Откриха с какво са се хранили неандерталците

http://www.cross.bg/neandertaltzite-rasteniya-hrana-1417684.html

/КРОСС/ Древните хора са се хранили както с месо, така и с растения. До този извод са достигнали учени, анализирали изпражненията на неандерталците, открити при разкопки в Испания. Възрастта на откритите проби е приблизително 50 000 години. Според учените това са най-старите човешки екскременти. По време на анализа специалистите са били в състояние да ги намерите воткрият 5β-сигмастерол - продукт, който се получава при разпада на фитостерола т.е. растения. Доскоро се смяташе, че неандерталците, които са живели преди около 50 000 години, са били предимно месоядни. Наскоро испански и американски учени издигнаха теорията, че растенията са присъствали в хранителния режим на древните наравно с животинската храна и сега тези твърдения си имат пряко потвърждение.Въпросът за менюто неандерталците е от голям интерес за учените, тъй като се смята, че те са изчезнали заради липсата на животинската храна, докато новият вид Homo sapiens е могъл да оцелее, защото е започнал да яде и растения. Очевидно сега тази хипотеза трябва да бъде преразгледана.

Сестричката на убитата от баща си Пламена отива в приемно семейство

http://pik.bg/сестричката-на-убитата-от-баща-си-пламена-отива-в-приемно-семейство-news195597.html

Сестричката на убитата от баща си Пламена отива в приемно семейство

Сестрата на пребитата до смърт 7-годишна Пламена ще бъде настанена в приемно семейство, съобщава Дарик, като се позовава на информация на дирекция “Социално подпомагане”. 

След трагедията 4-годишната Деси остана под полицейска закрила и първоначално беше настанена в социален дом “Надежда”. От “Социално подпомагане” в Русе обясниха, че засега няма постъпки от майката да получи попечителство над малкото момиченце. Междувременно бащата Пламен Петров, задържан за убийството на дъщеря си, отива в клиника. По решение на съда той ще бъде настанен за 14 дни в съдебна психиатрия във Варна.

Там на 38-годишния мъж ще бъдат направени комплексна психологична и психиатрична експертиза. Петров е обвинен в умишлено убийство.

Седем политически групи се формираха в новия Европейски парламент

http://www.moreto.net/novini.php?n=256041

Ясен е съставът на новия Европейски парламент, в него бяха сформирани 7 политически групи. Най-голяма е групата на Европейската народна партия, която има 221 депутати и първа предложи председател на Европейската комисия за следващия петгодишен мандат.

Порошенко: източните региони планират да участват в срещата РФ – Украйна – ОССЕ

http://www.cross.bg/ykraiina-poroshenko-regioni-1417692.html

/КРОСС/ Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви в четвъртък, че представителите на източните украински региони са „демонстрирали интерес към участие" в тристранната среща за преговори РФ - Украйна - ОССЕ, която ще се състои утра на 27 юни, съобщи РИА Новости. Той заяви в ПАСЕ, че представителите на източните украински региони са потвърдили намерението си да вземат участие в тристранните преговори утре (27 юни). Както и това, че Киев може да вземе „важно решение" , ако ключовите елементи на мирния план не бъдат приети. „Вчера взехме решение и се съгласихме по отношение на това, че днес ще се състои тристранната комисия с участието на руския посланик, бившия президент на Украйна и посланика на ОССЕ", каза Порошенко, отбелязвайки, че „за съжаление" не присъства само представител на източните региони на Украйна. „Утре е последната възможност за решаване на мирния въпрос. Днес получих потвърждение, че буквално преди половин час е демонстриран интерес за взимане на участие от страна на представителите на източните региони, и това е 12 часа преди изтичането на примирието", съобщи Порошенко. Украинският президент отбеляза, че ако на „утрешните преговори" бъдат приети ключови елементи от мирния план с опълченците, това „ще даде големи надежди"

МВР: Установени са всички издирвани след потопа в Аспарухово лица

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4159596

Към момента всички лица, за които в Областната дирекция на МВР-Варна бяха подадени сигнали, че са изчезнали по време на бедствието в кв. Аспарухово на 19 юни вече са установени. Това съобщиха от полицията.
Около 10.40 часа, е получен сигнал, че в къща на ъгъла на улиците „Горна студена” и „Галац” в квартал „Аспарухово” е открито затрупано тяло, Към момента всички лица, за които в Областната дирекция на МВР-Варна бяха подадени сигнали, че са изчезнали по време на бедствието в кв. Аспарухово на 19 юни вече са установени. Това съобщиха от полицията. Около 10.40 часа, е получен сигнал, че в къща на ъгъла на улиците „Горна студена” и „Галац” в квартал „Аспарухово” е открито затрупано тяло,

Music Palace Fest с Аларма Пънк Джаз „В двореца” на Балчик

http://www.cross.bg/balchik-festivala-festival-1417683.html

/КРОСС/ В рамките на фестивала „В Двореца" ще се проведе и музикален фест, чиято програма е специално селектирана от Аларма Пънк Джаз Фестивал. По случай 90 годишнината на БНР и 12-тото издание на международния фестивал за късометражно кино в Балчик, Music Palace Fest ще мине под надслов „92 години БНР & Фестивал за късoметражно кино „В Двореца" (80 + 12). В рамките на 7 дни, между 28 юни и 4 юли, гостите на филмовия фестивал ще имат уникалния шанс да се потопят в различни музикални стилове на плажа пред „Двореца" напълно безплатно. Както фестивала за кино, така и музикалния ще имат безплатен вход във всички дни на фестивала. Програмата на Music Palace Fest включва изпълнители от различни стилове - от фолк рок, през етно фюжън до free-jazz. След официалното откриване на Филмовия фестивал „В двореца" музикалната програма ще открие американския инди фолк рок музикант и поет Brian Smith, който ще отведе публиката в своя магически свят на 28 юни. Следващите дни ще чуем и експериментаторите от Rosenquarzexpress - веднъж в соло изпълнения на техния създадел и вдъхновител Илияна Бешкова на 29 юни и втори път в разширен състав от музиканти от София и Мюнхен. Колоборациите няма да спрат до тук - E.U.E.R.P.I. е банда, която идва от Свищов и Трявна и достига далеч в комбинациите от стилове

Стойнев: Усилията са насочени към подобряване на бизнес климата

http://www.vesti.bg/novini/stojnev-usiliiata-sa-nasocheni-kym-podobriavane-na-biznes-klimata-6015769

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев връчи сертификат за инвестиция клас "А" на "Колпойнт Ню Юръп" АД за проект "Разширяване на дейността на Колпойнт Ню Юръп и навлизане на нови пазари" в София и Пловдив, съобщиха от МИЕ.

МВР: Всички издирвани след потопа в Аспарухово лица са установени

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4159594

Към момента всички лица, за които в Областната дирекция на МВР-Варна бяха подадени сигнали, че са изчезнали по време на бедствието в кв. Аспарухово на 19 юни вече са установени. Това съобщиха от полицията.
Около 10.40 часа, е получен сигнал, че в къща на ъгъла на улиците „Горна студена” и „Галац” в квартал „Аспарухово” е открито затрупано тяло, Към момента всички лица, за които в Областната дирекция на МВР-Варна бяха подадени сигнали, че са изчезнали по време на бедствието в кв. Аспарухово на 19 юни вече са установени. Това съобщиха от полицията. Около 10.40 часа, е получен сигнал, че в къща на ъгъла на улиците „Горна студена” и „Галац” в квартал „Аспарухово” е открито затрупано тяло,

ЧЕЗ постигна споразумение в Албания по отнетия й лиценз

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/06/26/2331587_chez_postigna_sporazumenie_v_albaniia_po_otnetiia_i/?ref=rss


Чешката енергийна компания ЧЕЗ, която е представена и на българския пазар, постигна споразумение с албанските власти, в резултат на което ще получи обезщетение от 100 млн. евро на годишни вноски до 2018 г., съобщават чешки медии като цитират говорителят на компанията Барбора Пулпанова. Информацията е обявена на 24 юни, вторник.

Споразумението предвижда също да се прекрати спорът между ЧЕЗ и Албания, воден в международния арбитражен съд. Процедурата започна след като албанското...

Марадона скочи на Агуеро: Не ми отговаря в Whatsapp!

http://worldcup2014.actualno.com/Maradona-skochi-na-Aguero-Ne-mi-otgovarja-v-Whatsapp-news_36393.html

Онлайн война се заформи между Джанина Марадона и Кун Агуеро в последните дни. Една от дъщерите на Диего Армандо Марадона се раздели с футболиста на Манчестър Сити преди време, а сега възропта в Туитър...

10 причини да отида на Sofia Rock 2014

http://music.actualno.com/10-prichini-da-otida-na-Sofia-Rock-2014-news_36394.html

На 21 юни (събота) дойде астрономическото лято. Един от най-хубавите сезони в годината, особено ако си любител на концертите на открито и музиката на живо. Нека бъдем откровени – за колко ...

Лобистки организации в САЩ не искат санкции за Русия

http://america.actualno.com/Lobistki-organizacii-v-SASht-ne-iskat-sankcii-za-Rusija-news_36392.html

Две водещи организации, занимаващи се със защита интересите на бизнес кръговете в САЩ, направиха изявление, в което препоръчват на Вашингтон да не приема нови санкции срещу Русия, предаде Агенция &q...

Пол Погба: Искам и мога да стана пак световен шампион с Франция

http://worldcup2014.actualno.com/Pol-Pogba-Iskam-i-moga-da-stana-pak-svetoven-shampion-s-Francija-news_36395.html

Един от най-големите таланти на световния футбол Пол Погба бленува да повтори успеха си от миналото лято, когато стана световен шампион за младежи. Тогава младите "Петли" триумфираха на пър...

Официално: 4 месеца без футбол за канибала Суарес

http://worldcup2014.actualno.com/Oficialno-4-meseca-bez-futbol-za-kanibala-Suares-news_36396.html

Луис Суарес беше наказан сурово за "канибалската" изцепка. Той беше санкциониран за следващите 9 мача на националния отбор и за четири месеца извън мачове на каквото и да било ниво, включите...

Новата украинска конституция ще укрепи позициите на силовите групировки и ще ограничи пълномощията на президента

http://www.cross.bg/prezidenta-vurhovnata-rada-1417681.html

/КРОСС/ Според в. „Коммерсантъ”, основните изменения в новия проект на конституцията на Украйна, който ще бъде внесен днес във Върховната рада от президента Порошенко, ще засегне децентрализацията на властта и повишаването на самостоятелността на регионите. Губернаторите ще бъдат избирани по места, а няма да бъдат както досега, назначавани от Киев. Ще бъдат разширени и правомощията на териториалните общини и местните съвети. Езиковите въпроси ще преминат във властта на общините. Както по-рано украинският президент Петро Порошенко заяви, „единственият национален, конституционен език в Украйна е бил и винаги ще бъде украинският”, но в отделните региони руският, както и другите езици на малцинствата могат да бъдат използвани наравно с украинския. Местните администрации ще бъдат ликвидирани, в замяна ще бъдат създадени държавни представителства, които да следят за съблюдаването на конституцията, както и да координират дейността на териториалните органи на изпълнителната власт. Според проекта, пълномощията на президента ще бъдат значително съкратени, като бъде опростена процедурата по импийчмънт. Повод за отстраняването на президента от власт може да стане „наличието в неговите действия на признаци за престъпление”. Начало на процедурата трябва да бъде подкрепено от само 150 депутата, вместо от 226. За внасяне на решението е необходимо съгласието на две трети от парламента или 300 депутата

Селфи спаси живота на американка /видео/

http://www.cross.bg/lekarite-insylt-selfi-1417682.html

/КРОСС/ Селфи спаси живота на 49-годишна американка. Стейси Йепс (Stacey Yepes) се е заснела с камерата на смартфона си в инфарктно състояние, за да докаже на лекарите, че симптомите й не са в резултат на стрес. В продължение на няколко месеца жената се оплаквала от скованост и затруднения в говора, но изследванията й не са показали никакви признаци на инсулт. Това накарало медиците да заключат, че болежките й се дължат на стреса. Но когато симптомите се появили отново, докато жената била зад волана, тя извадила телефона си и се заснела. От 90-секундното видео се вижда ясно как лявата половина на лицето й замръзва и тя с големи усилия движи ръката си. След като изгледали записа, лекарите поставили на Стейси диагнозата исхемичен инсулт. video:http://www.youtube.com/watch?v=CAauoPxPtws

Общинският съветник Бранко, който стана Али: Върнах си старото име. Чувствам се истински българин с голямо "Б"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4159513

Общинският съветник от ДПС в Пловдив Бранимир Иванов си е сменил официално името със съдебно решение и свое желание и вече ще се казва Али Мустафа Байрам.
Това стана ясно на сесията на пловдивския парламент в четвъртък, след като съобщението за смяната на името бе прочетено от трибуната от председателя на ОбС-Пловдив арх. Илко Николов. Общинският съветник от ДПС в Пловдив Бранимир Иванов си е сменил официално името със съдебно решение и свое желание и вече ще се казва Али Мустафа Байрам. Това стана ясно на сесията на пловдивския парламент в четвъртък, след като съобщението за смяната на името бе прочетено от трибуната от председателя на ОбС-Пловдив арх. Илко Николов.

Без детски надбавки за непълнолетни родители, настоява гражданска петиция

http://www.cross.bg/detza-pomoshti-tzenz-1417680.html

/КРОСС/ За промени в Закона за семейните помощи за деца настояват повече от 3000 души, подписали гражданска петиция до президента, министър-председателя, председателя на Народното събрание и омбудсмана. Петицията настоява за възрастов праг за получаване на помощи при бременност - право на детски надбавки да имат само родители, навършили пълнолетие. „Законът създава предпоставки за злоупотреба със средствата от републиканския бюджет, защото се дава възможност на малолетни и недееспособни български граждани да раждат деца, които впоследствие също да се възползват от предвидените в закона социални плащания. Maлолетната майка няма нито образователен ценз, нито законовото право да бъде наета на трудов или граждански договор, респективно няма приходи за отглеждането и осигуряването на образованието на детето си. Това води до реалната невъзможност детето й да се интегрира в обществото. Сблъскваме се с абсурда на раждането на деца от деца. Този порочен процес поставя цялото българско общество, трудещите се българи и българската икономика пред неправдата да отглеждат чрез данъците си група от индивиди, за които раждането се е превърнало в бизнес и средство за оцеляване, без да се полага труд. Липсата на възрастови ограничения за получаване на помощи по никакъв начин не оправдава направените плащания, не създава условия за интеграция на малцинствата, не подпомага получаването на образователен ценз, а дори напротив - втвърдява разделението и бедността между тези групи

Българските социалдемократи в Пловдив се присъединиха към АБВ

http://pik.bg/българските-социалдемократи-в-пловдив-се-присъединиха-към-абв-news195593.html

Българските социалдемократи в Пловдив се присъединиха към АБВ

Пловдивската структура на „Български социалдемократи“ се присъедини към АБВ. Това съобщиха от пресцентъра на партията. 

Новоприсъединилите се Любомир Мутафчиев, Иглика Иванова и Николай Иванов коментираха, че споделят философията на д-р Дертлиев – всички единомишленици под един покрив и заявиха, че припознават АБВ като най-добрата алтернатива в лявото политическо пространство. 

На пресконференция в Пловдив Румен Петков – член на националното ръководство на АБВ, съобщи, че бъдещата партия започва изграждането и на младежки структури на територията на цялата област. Той обясни, че това е продължаване на процеса на търсене на идейната подкрепа и енергията на младите хора в цялата страна. 

Преди броени дни към АБВ се присъединиха и социалдемократите от Силистра и Плевен.

Цената на тока може да се промени в началото на октомври

http://econ.bg/Новини/Цената-на-тока-може-да-се-промени-в-началото-на-октомври_l.a_i.552491_at.1.html

На всеки три месеца Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще може да променя цената за регулирания пазар. Това ще се случва чрез...

Откритото трупче във Варна е на Маринчо

http://frognews.bg/news_72180/

Тялото, открито на ул. „Гривица” в Аспарухово, е на шестгодишния Марин. Това потвърди главен инспектор Николай Калчев, директор на Областната дирекция на МВР-Варна.

Благотворителен футболен турнир "Подай ръка" ще се проведе в помощ на Аспарухово

http://www.moreto.net/novini.php?n=255547

По повод бедствието, което сполетя гр.Варна, доброволци решиха да организират благотворителен футболен турнир на малки вратички "Подай ръка", съобщиха организаторите за Moreto.net. Турнира ще се проведе на 29.06.2014 г. от 10.

До края на деня ще бъде публикувано първото класиране след седми клас

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/06/26/2331692_do_kraia_na_denia_shte_bude_publikuvano_purvoto/?ref=rss


До края на деня министерството на образованието ще публикува онлайн първото класиране след седми клас, съобщиха пред "Дневник" от пресцентъра на институцията. Линкът ще бъде обявен по-късно.

В момента ведомството приема данните от всички регионални инспекторати по образованието. Засега със сигурност няма нито един ученик с максимален бал в София и Пловдив. Обобщени данни ще има следващата седмица.
 
Според данните на началника на Столичния инспекторат по образование Ваня...

До края на деня ще бъдат публикувано първото класиране след седми клас

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/06/26/2331692_do_kraia_na_denia_shte_budat_publikuvano_purvoto/?ref=rss


До края на деня министерството на образованието ще публикува онлайн първото класиране след седми клас, съобщиха пред "Дневник" от пресцентъра на институцията. Линкът ще бъде обявен по-късно.

В момента ведомството приема данните от всички регионални инспекторати по образованието. Засега със сигурност няма нито един ученик с максимален бал в София и Пловдив. Обобщени данни ще има следващата седмица.
 
Според данните на началника на Столичния инспекторат по образование Ваня...

Facebook разработва версия на социалната си мрежа за работното място

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/06/26/2331555_facebook_razrabotva_versiia_na_socialnata_si_mreja_za/?ref=rss


Да използваш Facebook в работно време обикновено се смята за проява на мързеливост и не се гледа с добро око от работодателите. Социалната мрежа е наясно с голямата си популярност сред работещите на компютър и е решила да се възползва чрез новия си проект FB@Work, съобщава специализираният блог TechCrunch.

Версията на Facebook за работното място ще се съсредоточава върху функциите на социалната мрежа за бизнеса. Например улеснена комуникация с повече хора, по-лесно разпространение на...

27-годишен мотоциклетист е починал в катастрофа край Петрич

http://pik.bg/27-годишен-мотоциклетист-е-починал-в-катастрофа-край-петрич-news195590.html

27-годишен мотоциклетист е починал в катастрофа край Петрич

Мотоциклетист загина при катастрофа на пътя между селата Мендово и Първомай, съобщават от полицията в Благоевград. Сигнал за инцидента е получен около 12:00 часа в Районно управление „Полиция”-Петрич.

27-годишният мъж изгубил контрол от мотора и катастрофирал. На мястото веднага пристигнала линейка, която откарала младия мъж в болница, където по-късно починал. 

КФН подчертава отличното си сътрудничество с Прокуратурата

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3be7c574/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cnovini0Ei0Eanalizi0C3390Ca0Ckfn0Epodchertava0Eotlichnoto0Esi0Esytrudnichestvo0Es0Eprokuraturata0H1750A950C/story01.htm

Регулаторът припомня, че разпространяването на невярна или подвеждаща информация относно публичните дружества е пазарна манипулация


Пращат $ 3 млн. по самолет, за да спрат бойкот на Гана

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4159586

На футболистите на Гана са били пратени по самолет над 3 млн. долара в Бразилия, съобщи зам.-министърът на спорта на африканската страна Джоузеф Ямин. Според него играчите се оплакали, че нямат никакви пари в наличност. По-скоро обаче светкавичната реакция от Гана е заради слуховете за подготвян бойкот на третия мач от световното първенство срещу На футболистите на Гана са били пратени по самолет над 3 млн. долара в Бразилия, съобщи зам.-министърът на спорта на африканската страна Джоузеф Ямин. Според него играчите се оплакали, че нямат никакви пари в наличност. По-скоро обаче светкавичната реакция от Гана е заради слуховете за подготвян бойкот на третия мач от световното първенство срещу

Реформаторите работят по 10 закона за следващия парламент

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/26/2331679_reformatorite_rabotiat_po_10_zakona_za_sledvashtiia/?ref=rss


Реформаторският блок ще посочи 10 закона, които ще промени или приеме в първата си година в парламента. Така хората ще могат да следят как блокът изпълнява ангажиментите си, заяви лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева на пресконференция в Благоевград.

"Излизаме със силна дясноцентристка програма. Акцент в нея ще са влизането в еврозоната, енергийния и банковия съюз на Европа, съживяването на малкия и средния бизнес, животновъдството и земеделието, подобряването...

Справки за имоти ще могат да се правят във всяка служба по вписванията

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/26/2331686_spravki_za_imoti_shte_mogat_da_se_praviat_vuv_vsiaka/?ref=rss


Във всяка служба по вписванията в страната да може да се подават заявления за удостоверения за собствеността върху недвижими имоти и за извършени вписвания по партидите им, предвижда проект на изменение и допълнение на Правилника за вписванията.

Документът, който е публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на правосъдието и Портала за обществени консултации, предлага облекчаване на процедурата по искане и получаване на удостоверения от службите по вписвания....

Любо и Заки отново са съдии в "Х фактор"

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/liubo-i-zaki-otnovo-sa-sydii-v-h-faktor-6015767

В момента Любо работи по клипа към новата си песен "Знам", а Заки приключи работа по дебютната песен на Теди Цончева

Наоми Кембъл ще става дизайнер

http://www.cross.bg/liniya-iskala-naomi-1417679.html

/КРОСС/ Британският супермодел Наоми Кембъл реши да създаде своя собствена линия облекла. Черната пантера вече съобщи, че води преговори с няколко известни марки. "Обърнах се към няколко бренда с предложение да създам линия за тях. Това ми е интересно и водя преговори", каза красавицата."Веднага след като аз съм готов да го обявя, ще го направя. Чакайте", обеща звездата на подиума. Тя каза още, че искрено се гордее с приятелите си, които вече са успели на това поприще и обича да носи техните творения. "Винаги съм имала такова чувството, обичам да работя с дизайнери. Не искам да се конкурирам с тях, и може би, когато създавам моя собствена линия, те вече няма да искат да работят с мен ... Виждам, че много неща, които бих искала да имам в гардероба си, просто не съществува, а аз бих искала да ги споделя с всички. Така че да, ще го направя и се надявам, че първата линия ще излезе през 2015 г.", каза още супермоделът.    

Увеличават стартовите заплати на учителите от 1-ви септември

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3be7c578/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cikonomika0Ei0Epolitika0C3320Ca0Cuvelichavat0Estartovite0Ezaplati0Ena0Euchitelite0Eot0E10Evi0Eseptemvri0H1750A890C/story01.htm

При пенсиониране учителите ще получават 8 брутни месечни заплати вместо досегашните шест Всеки пенсиониращ се учител ще получава обезщетение в раз


Шефът на МВР във Варна: Откритото тяло е на 6-годишния Марин, разпознато е

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4159575

Тялото, открито на ул. „Гривица” в Аспарухово, е на шестгодишния Марин. Това каза за Фокус главен инспектор Николай Калчев, директор на Областната дирекция на МВР-Варна.
Направено е разпознаване в Съдебна медицина и вече е ясно, че става въпрос за детето, което бе издирвано дни наред от полицейски служители, пожарникари, Тялото, открито на ул. „Гривица” в Аспарухово, е на шестгодишния Марин. Това каза за Фокус главен инспектор Николай Калчев, директор на Областната дирекция на МВР-Варна. Направено е разпознаване в Съдебна медицина и вече е ясно, че става въпрос за детето, което бе издирвано дни наред от полицейски служители, пожарникари,

Шефът на МВР във Варна: Откритото тяло в Аспарухово е на 6-годишния Марин (Снимки)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4159569

Тялото, открито на ул. „Гривица” в Аспарухово, е на шестгодишния Марин. Това каза главен инспектор Николай Калчев, директор на Областната дирекция на МВР-Варна, пред Фокус.
Направено е разпознаване в Съдебна медицина и вече е ясно, че става въпрос за детето, което бе издирвано дни наред от полицейски служители, пожарникари, Тялото, открито на ул. „Гривица” в Аспарухово, е на шестгодишния Марин. Това каза главен инспектор Николай Калчев, директор на Областната дирекция на МВР-Варна, пред Фокус. Направено е разпознаване в Съдебна медицина и вече е ясно, че става въпрос за детето, което бе издирвано дни наред от полицейски служители, пожарникари,

Класирането за столичните гимназии: 91 НЕГ, СМГ и 73 СОУ с най-висок минимален бал

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4159572

91 Немска езикова гимназия, Софийска математическа гимназия и 73 СОУ (Втора немска) са с най-високи минимални балове при приема в гимназиите в София, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието в София Ваня Кастрева.
По-късно днес ще бъде обявено първото класиране в цялата страна. Вероятно списъците ще бъдат изнесени в училищата 91 Немска езикова гимназия, Софийска математическа гимназия и 73 СОУ (Втора немска) са с най-високи минимални балове при приема в гимназиите в София, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието в София Ваня Кастрева. По-късно днес ще бъде обявено първото класиране в цялата страна. Вероятно списъците ще бъдат изнесени в училищата

Георги Гергов: Станишев не е страхливец, ако е нужно може да подаде оставка

http://pik.bg/георги-гергов-станишев-не-е-страхливец-ако-е-нужно-може-да-подаде-оставка-news195583.html

Георги Гергов: Станишев не е страхливец, ако е нужно може да подаде оставка

Станишев показа в последните две години, че не е страхливец, щом е решил да отиде в Брюксел значи ходът му е правилен. Това каза в интервю за БНР бизнесменът и лидер на БСП-Пловдив Георги Гергов.

"Решението обаче ще отключи много процеси в партията", допълни той.

"Има хора, които не са съгласни с политиката на сегашното ръководство, има други, които се ослушват и смятат, че е дошъл техният звезден момент, а аз съм от тези, които мислим, че трябва много внимателно да се стъпва и да се разгръща, където се стъпва, защото в момента държавата има много по-големи проблеми от това кога да направим изборите и колко бързо да станат", каза още Гергов. 

Той беше категоричен, че Станишев ще може да ръководи партията от Брюксел. 

"Няма значение къде се намираш, важното е колко тегнеш вътре в партията и каква политика водиш. Смятам, че Станишев стабилно стои на краката си в момента и това е само злорадстване и хвърляне на фигури, които са постоянно в интригата", категоричен е Гергов.

"Ако оставката на Станишев е необходима, той не би се колебал да я подаде", каза бизнесменът.

 

Австрийски медии: "МТел" донесе 400 млн. евро загуби на "Телеком Аустрия"

http://www.mediapool.bg/avstriyski-medii-mtel-donese-400-mln-evro-zagubi-na-telekom-austriya-news221935.html

Българското дружество "МТел" донесе 400 милиона евро загуби през последната година на австрийския си собственик "Телеком Аустрия", става ясно от публикации в четвъртък в немскоезичната преса, главно в Австрия и Германия. Новината е отразена и в швейцарски издания.   "Обеднелият от кризата частично държавен "Телеком Аустрия" има доста по-голям финансов проблем, отколкото се смяташе досега", пише вестник "Курир". Изданието съобщава, че концернът е установил в понеделник късно вечерта измеренията на българската катастрофа, а сряда по този повод е било свикано кризисно заседание на надзорния съвет на австрийския телеком.   Според "Курир" в края на май новото ръководство на "МТел" в България е информирало "Телеком Аустрия", че бизнесплановете на "МТел" няма да бъдат осъществени. Вестникът посочва, че българското дружество има проблеми отдавна заради лошото икономическо положение в страната и че заради загуба на клиенти миналата година "МТел" е загубил 15 процента от оборота си.   Вестник "Пресе" съобщава, че според заместник-председателя на надзорния съвет на австирйския телеком Рони Печик, който представлява най-големия акционер в компанията - мексиканският милиардер Карлос Слим, "Телеком Аустрия" се намира в "смъртоносна спирала". Спекулира се, че катастрофата в България би могла да застраши участието на Слим в австрийския концерн и споразумението със синдикатите, пише "Пресе".   "Телеком Аустрия" придоби българския мобилен оператор "МТел" през 2005 г.

Путин обсъди с Меркел ситуацията с украинските бежанци

http://www.cross.bg/pytin-vladimir-bezhantzi-1417678.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин обсъдил по телефона с канцлера на Германия Ангела Меркел ситуацията с украинските бежанци,съобщи РИА Новости. В разговора Владимир Путин насочил вниманието на Меркел върху проблема с нарастващото число на бежанци, пристигащи от Украйна в Русия. Също така, двамата обменили мнения в относно международното съдействие за урегулирането на кризата в Украйна. Основно се разглеждали въпросите, свързани с контрола върху спазването на примирието от враждуващите страни, както и необходимостта от удължаване на примирието, възстановяването на реда и освобождаването на задържаните насилствено лица. Владимир Путин обърнал специално внимание на „разразяващата се хуманитарна криза и увеличаването на ръста на пристигащите украински бежанци в Русия", се казва в съобщението на пресслужбата на Кремъл.

Болничните само по имейл

http://www.moreto.net/novini.php?n=256037

От 1 януари лекарите вече няма да издават хартиени болнични листове, а ще изпращат документите на хората електронно. Това предвижда наредба, одобрена от Надзорния съвет на Националния осигурителен институт. Болничните ще се приемат в НОИ по електронен път, обясни управителят на института Бисер Петков.

Създадоха ваксина срещу инфаркт

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4159564

Намалява с до 90% риска от сърдечен пристъп
Британски учени разработиха ваксина, която може да намали с 90% риска от сърдечни пристъпи. До 10 години тя ще бъде достъпна за пациенти. Ще се предлага като алтернатива на медикаментите, които се предписват в момента.
Намалява с до 90% риска от сърдечен пристъп Британски учени разработиха ваксина, която може да намали с 90% риска от сърдечни пристъпи. До 10 години тя ще бъде достъпна за пациенти. Ще се предлага като алтернатива на медикаментите, които се предписват в момента. "В днешно време всеки втори мъж и всяка трета жена на възраст над 40 години страдат от

Сунитските бунтовници превзеха петролни полета и обградиха военна база в Ирак

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/06/26/2331620_sunitskite_buntovnici_prevzeha_petrolni_poleta_i/?ref=rss


Сунитските бунтовници, водени от "Ислямска държава в Ирак и Леванта", продължават да окупират територии, като за последното денонощие са атакували една от най-големите въздушни бази в Ирак и са превзели няколко неголеми петролни полета, съобщава агенция "Ройтерс".

Вчера ислямистите са завзели нефтения регион Аджеел, на 30 километра източно от град Тикрит, в който се намират най-малко три малки петролни находища, произвеждащи 28 000 барела дневно, информира инженер от мястото. Той...

Българските социалдемократи в Пловдив се присъединиха към АБВ

http://www.cross.bg/oblast-strana-mladezhki-1417676.html

/КРОСС/ Пловдивската структура на "Български социалдемократи" се присъедини към АБВ. Новоприсъединилите се Любомир Мутафчиев, Иглика Иванова и Николай Иванов коментираха, че споделят философията на д-р Дертлиев - всички единомишленици под един покрив и заявиха, че припознават АБВ като най-добрата алтернатива в лявото политическо пространство. Преди броени дни към АБВ се присъединиха и социалдемократите от Силистра и Плевен. На пресконференция в Пловдив Румен Петков - член на националното ръководство на АБВ, съобщи, че бъдещата партия започва изграждането и на младежки структури на територията на цялата област. Той обясни, че това е продължаване на процеса на търсене на идейната подкрепа и енергията на младите хора в цялата страна. Клубове на младежките структури на АБВ в Пловдивска област се увеличават - такива вече има в Стамболийски, в Карлово, скоро ще бъде открит и младежки клуб на АБВ в Куклен. Амбицията е съвсем скоро младежки клубове на АБВ да бъдат открити на територията на цялата Пловдивска област, каза Нина Найденова от местната структура на формацията. По нейни наблюдения политиката и идеите на АБВ са предмет на особен интерес от страна на младите хора в цялата страна и тези от тях, чийто интерес никога не е клонял към политиката.

ЕК заплашва с последствия страните, които подкрепят "Южен поток" в сегашния му вид

http://www.mediapool.bg/ek-zaplashva-s-posledstviya-stranite-koito-podkrepyat-yuzhen-potok-v-segashniya-mu-vid-news221934.html

Европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер заплаши с последствия страните от Европейския съюз, които подкрепят проекта "Южен поток" в сегашния му вид. В статия, публикувана във в. "Ханделсблат", той пише: "Призовавам страните от ЕС да отложат проекта, докато той не бъде приведен в съответствие с европейското право".   "Който все пак продължава да предприема действия (по реализация на проекта), трябва да се съобразява с последствията", изтъква еврокомисарят в статията, озаглавена "Сигурността на първо място".   ЕК започна наказателна процедура срещу България именно заради нарушение на Третия енергиен пакет при изграждането на "Южен поток". В статията си обаче еврокомисарят не назовава поименно нито една страна.   Той напомня, че ЕК не може да приеме, че някои държави членки са подписали споразумения с Русия за "Южен поток", при които е нарушено съвместно договореното европейско законодателство. "Тръбопроводът "Южен поток", който трябва да транспортира газ от Русия през Черно море в ЕС, не осигурява нов източник на доставки", пише още еврокомисарят.   "Освен това трябва да се запитаме дали сега е добро време да се подписват други споразумения за "Южен поток", допълва той.   В навечерието на срещата на върха на ЕС, която ще разгледа мерки за гарантиране на сигурността на газовите доставки за Европа при продължаващия конфликт между Русия и Украйна, Йотингер посочва: "Подготвяме стрес тестове, за да идентифицираме пропуските в европейската енергийна система. На база на резултатите трябва навреме да бъдат разработени механизми на солидарност за зимата и при извънредни ситуации". Йотингер подчертава, че има необходимост от действия в сферата енергийна сигурност, но не и причина за паника. "Убеден съм, че Русия има голям интерес от стабилни доставки за ЕС. Руснаците ще си вкарат автогол, ако загубят доверието на основните си клиенти в ЕС. Както и преди, съм решен да посреднича в газовия спор между Русия и Украйна: решението е възможно и то е в интерес на всички страни", пише еврокомисарят.   "Актуалните предизвикателства показват колко е важна европеизацията на енергийната политика. Голяма енергийна сигурност и отделени, национално ориентирани пазари са взаимно изключващи се понятия. Ако Европа иска да спечели, трябва да играе в екип", заключва Йотингер.

Пенков: Държавата може да даде до 200 млн. лв. за здраве

http://www.vesti.bg/bulgaria/penkov-dyrzhavata-mozhe-da-dade-do-200-mln.-lv.-za-zdrave-6015765

Държавата няма да има възможност да осигури 330 милиона лева, нужни за актуализация на бюджета на Здравната каса, заяви зам.-здравният министър Бойко Пенков

На близо 2,9 млрд. лева възлизат дълговете на НЕК

http://econ.bg/Новини/На-близо-2-9-млрд-лева-възлизат-дълговете-на-НЕК-_l.a_i.552487_at.1.html

"Национална електрическа компания" ЕАД (НЕК) е натрупала дългове в рамките на 2,9 млрд. лв. за три години. Тези задължения се отнасят за периода от...

САЩ предложи два пътя на Русия за Украйна

http://news.ibox.bg/news/id_1904341861

Кери обяви, че е „решаващо" за Русия „в следващите часове" да призове проруските сепаратисти в Украйна

Серина Уилямс в III кръг след лесна победа

http://tennis.actualno.com/Serina-Uiljams-v-III-kryg-sled-lesna-pobeda--news_36387.html

Серина Уилямс безпроблеми се класира за третия кръг на Уимбълдън. Американката, която е петкратна победителка в състезанието, отстрани във втория кръг Шанел Шипърс от Южна Африка с 6:1, 6:1. Следваща...

На първа инстанция съдът забрани на ЦГМ да налага и събира глоби в синя и зелена зона

http://society.actualno.com/Na-pyrva-instancija-sydyt-zabrani-na-CGM-da-nalaga-i-sybira-globi-v-sinja-i-zelena-zona-news_36380.html

Искът на областния управител на област София-град Росен Малинов по отношение на статута на Центъра за градска мобилност за налагане и събиране на глоби в синя и зелена зона в столицата беше уважен от ...

Меркел поиска от Камерън да не се дърпа относно Юнкер

http://europe.actualno.com/Merkel-poiska-ot-Kameryn-da-ne-se-dyrpa-otnosno-Unker-news_36388.html

Германският канцлер Ангела Меркел потвърди, че е готова за гласуване на кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия и призова за компромис с Дейвид Камерън по европейските...

Шейк острами Роналдо, стана №1 в Бразилия

http://worldcup2014.actualno.com/Shejk-ostrami-Ronaldo-stana-1-v-Brazilija-news_36389.html

Гаджето на Кристиано Роналдо - Ирина Шейк, продължава да жъне успехи на световното първенство, въпреки слабото представяне на Португалия. Руският топмодел бе избрана за "футболна съпруга" с ...

Раонич и Нишикори допълниха компанията на Гришо

http://tennis.actualno.com/Raonich-i-Nishikori-dopylniha-kompanijata-na-Grisho-news_36390.html

Милош Раонич (Канада) и Кей Нишикори (Япония) допълниха компанията на Григор Димитров за 16-финалите на Уимбълдън. Талантливите младоци записаха убедителни трисетови победи във втория кръг. Раонич, к...

Буфон изрази странно мнение за представянето на Италия на Световното

http://worldcup2014.actualno.com/Bufon-izrazi-stranno-mnenie-za-predstavjaneto-na-Italija-na-Svetovnoto-news_36391.html

Живата легенда на Италия Джанлуиджи Буфон изненадващо призна, че адзурите са "направили лошо впечатление" на Световното първенство по футбол в Бразилия. Отборът се прибра днес в родината си ...

ЕНП дава рамо на Мартин Шулц за шеф на европарламента

http://frognews.bg/news_72179/

Европейската народна партия обяви, че няма да издига свой представител за председател на Европейския парламент и ще подкрепи кандидата на социалистите Мартин Шулц, съобщи БНР. Двете групи заедно имат повече от достатъчно мнозинство за избирането му на поста.

Приемно семейство ще гледа сестричката на убитата от баща си Пламена

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4159557

Приемно семейство ще гледа сестричката на трагично загиналата Пламена от Русе, съобщиха от дирекция “Социално подпомагане”, пише Дарик. 7-годишното дете издъхна навръх Великден при зверски побой от баща си. След трагедията 4-годишната Деси остана под полицейска закрила и първоначално беше настанена в социален дом “Надежда”. Приемно семейство ще гледа сестричката на трагично загиналата Пламена от Русе, съобщиха от дирекция “Социално подпомагане”, пише Дарик. 7-годишното дете издъхна навръх Великден при зверски побой от баща си. След трагедията 4-годишната Деси остана под полицейска закрила и първоначално беше настанена в социален дом “Надежда”.

Класирането за гимназиите в София: 91 НЕГ, СМГ и 73 СОУ са с най-висок минимален бал

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4159542

91 Немска езикова гимназия, Софийска математическа гимназия и 73 СОУ (Втора немска) са с най-високи минимални балове при приема в гимназиите в София, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието в София Ваня Кастрева.
По-късно днес ще бъде обявено първото класиране в цялата страна. Вероятно списъците ще бъдат изнесени в училищата 91 Немска езикова гимназия, Софийска математическа гимназия и 73 СОУ (Втора немска) са с най-високи минимални балове при приема в гимназиите в София, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието в София Ваня Кастрева. По-късно днес ще бъде обявено първото класиране в цялата страна. Вероятно списъците ще бъдат изнесени в училищата

Пенгезов: Доганчо заповяда на Делянчо, Делянчо заповяда на главния прокурор...

http://www.cross.bg/delyancho-pengezov-zapovyada-1417675.html

/КРОСС/Веселин Пенгезов след като Висшият съдебен съвет (ВВС) отхвърли кандидатурата му за шеф на Софийския апелативен съд (САС): „Доганчо заповяда на Делянчо, Делянчо заповяда на главния прокурор да не бъда избран. Има си едно твърдо ядро и бях сигурен, че ще гласува „против". Нещата се обърнали срещу него, след като съдът освободил нападателя на Ахмед Доган, Октай Енимехмедов, смята Пенгезов.  „За" назначаването на Пенгезов за шеф на САС бяха 4-ма магистрати, 12- „против", а 5-ма се въздържаха.    

Хотелиерите очакват трудно лято, потопът гони туристите

http://www.moreto.net/novini.php?n=256026

Бедствието по северните курорти е довело до отказ на резервации, признават от икономическото министерство. Хотелиерите и на север, и на юг, пресмятат щетите от дъждовете и очакват трудно лято. Факт са и първите анулирани резервации - от руски туристи.

Сестричката на убитата Пламена отива при приемни родители

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4159533

Приемно семейство ще гледа сестричката на трагично загиналата Пламена от Русе, съобщиха от дирекция “Социално подпомагане”, пише Дарик. 7-годишното дете издъхна навръх Великден при зверски побой от баща си. След трагедията 4-годишната Деси остана под полицейска закрила и първоначално беше настанена в социален дом “Надежда”. Приемно семейство ще гледа сестричката на трагично загиналата Пламена от Русе, съобщиха от дирекция “Социално подпомагане”, пише Дарик. 7-годишното дете издъхна навръх Великден при зверски побой от баща си. След трагедията 4-годишната Деси остана под полицейска закрила и първоначално беше настанена в социален дом “Надежда”.

Всички погледи към неделния мач Гърция-Коста Рика

http://www.grreporter.info/Vsichki_pogledi_km_nedelniya_mach_Grciya-Kosta_Rika/15715

Андреас Самарис осигури класирането на гръцкия национален отбор на осминафиналите, не подценява следващия противник - отбора на Коста Рика

прочети повече

„Булгаргаз“ ще окаже подкрепа на пострадалите от наводненията общини

http://pik.bg/„булгаргаз“-ще-окаже-подкрепа-на-пострадалите-от-наводненията-общини-news195581.html

„Булгаргаз“ ще окаже подкрепа на пострадалите от наводненията общини

„Булгаргаз“ ЕАД е съпричастно към пострадалите от наводненията в областите Варна и Добрич и ще им окаже материална подкрепа, изразяваща се в закупуване на санитарни материали – сапуни, шампоани, дезинфектанти и др. на обща стойност 15 000 лв. Това съобщиха от „Булгаргаз“, предаде Фокус.

Действията по доставка и разпределение на помощите са координирани с регионален център на Български червен кръст - Варна. Същите ще бъдат доставени в квартал „Аспарухово“ при палатката на БЧК пред общината на 26 юни в 15:00 часа, а след това разпределени по места.
Дружеството продължава да следи ситуацията с повишено внимание и остава в готовност за оказване на допълнително съдействие.

МП: Удостоверения за недвижими имоти да се получават от всяка служба по вписванията в страната

http://www.cross.bg/vpisvaniyata-imoti-slyzhba-1417674.html

/КРОСС/ Във всяка служба по вписванията в страната да можем да подаваме заявления за удостоверения за собствеността върху недвижими имоти и за извършени вписвания по партидите им, предвижда проект на изменение и допълнение на Правилника за вписванията. Документът, който е публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на правосъдието и Портала за обществени консултации, предлага облекчаване на процедурата по искане и получаване на удостоверения от службите по вписвания. В момента граждани могат да получават удостоверения за собствеността върху имоти, извършени сделки с тях, вписани ипотеки, възбрани, договори за наем, аренда и др. само в службата по вписванията, в чийто район се намира недвижимият имот. За първи път в проекта е дадена възможност заявлението за издаване на удостоверение да бъде подадено в една служба по вписванията и да бъде получено като заверен препис от заявителя в друга, посочена от него служба по вписванията, което в максимална степен би улеснило обслужването на гражданите. По отношение на това предложение е предвидено отлагателно действие - от 15 юни 2015 г. Причината е необходимостта от организационното осигуряване на процеса по предоставяне на новата услуга и при необходимост - актуализиране на Тарифата за държавните такси, събирани от Агенцията по вписванията, като и тук водеща е идеята предоставянето на услугата да не изисква допълнителни такси за гражданите

България на 10 място в света по най-евтина бира

http://www.vesti.bg/novini/bylgariia-na-10-miasto-v-sveta-po-naj-evtina-bira-6015766

България има десетата най-евтина бира в света. Според изследване на FinancesOnline бирата у нас струва 0,78 долара. Страната ни се нарежда и на едно от последните места по консумация на пенливата напитка. Българите дават за бира по 119,81 долара на година.

Министър Клисарова: Един учебник по предмет - по-евтин и по-лек

http://www.cross.bg/obrazovanie-ychebnik-ychiteli-1417673.html

/КРОСС/ Анелия Клисаров, министър на образованието и науката - Проф. Клисарова, обявихте, че ще въведете един учебник по всеки предмет, какви са плюсовете? - Ще променим наредбата за учебниците. Един учебник по един предмет ще е по задължителните предмети до основно образование, които са безплатни. Естествено, че в профилираните паралелки на гимназиите няма и не бива да е само един учебникът - той е в зависимост от профила. Не нарушаваме по никакъв начин конкуренцията. Ще дам пример с буквара. Когато искаме да напишем буквар, смятам, че е правилно министерството да обяви конкурс за написването му. Могат да се явят отделни учители или авторски колективи. Работим по критериите как ще бъде избран кой ще пише буквара. Предпочитаме колективи от учители и то от различни по вид училища - от големия, от малкия град, от училища, които са с 95% билингви. Тези учители наистина имат опит. Следващата стъпка е да качим предложението на страницата на министерството. Колективът предоставя авторските права на министерството. Експертната група и екипът получават предложенията на останалите учители и на обществото. Ако авторските права са на министерството, то тогава имаме право да променим текстове, задачи, така че да постигнем обществено съгласие по съдържанието на дадения учебник, който да е подходящ както за големите, така и за малките градове. - Издателствата скочиха срещу идеята за един учебник. - За отпечатването на учебника също се обявява конкурс

Зам.-министър Пенков: Държавата няма парите да актуализира бюджета на Здравната каса

http://www.cross.bg/zdravnata-kasa-institytziyata-1417672.html

/КРОСС/Държавата няма да има възможност да осигури 330 милиона лева, нужни за актуализация на бюджета на Здравната каса. Към парите на институцията могат да бъдат прибавени от 160 до 200 млн. лв. Останалите пари трябвало да се осигурят от средствата, постъпили от надсъбрани здравни вноски. Това съобщи зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков след среща между Лекарския съюз и надзорния съвет на Касата. По думите на председателя на съсловната организация д-р Цветан Райчинов, ако бюджетът на касата не бъде актуализиран и институцията плаща всичко изработено на болниците, през месец септември тя щяла да разполага с 0 лева за лечебните заведения.  

Главният прокурор на Бавария следи внимателно процесите в правоохранителния сектор в България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4159543

Прехвърлянето на полицейска структура като ГДБОП в контраразузнавателната служба ДАНС е притеснително и подобно нещо в Германия не може да се случи, защото е конституционно недопустимо.
Това заяви главният прокурор на Бавария д-р Кристоф Щрьоц по време на едночасова среща със заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов в Мюнхен, Прехвърлянето на полицейска структура като ГДБОП в контраразузнавателната служба ДАНС е притеснително и подобно нещо в Германия не може да се случи, защото е конституционно недопустимо. Това заяви главният прокурор на Бавария д-р Кристоф Щрьоц по време на едночасова среща със заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов в Мюнхен,

Емитираме 1,5 млрд. евро външен дълг при лихва 3,15%

http://econ.bg/Новини/Емитираме-1-5-млрд-евро-външен-дълг-при-лихва-3-15-_l.a_i.552481_at.1.html

Финансовото министерство е взело решение да емитира 10-годишни еврооблигации за 1,5 млрд. евро с падеж през септември 2024-та година, предаде агенция...

Графика на деня: Бурното развитие на ВЕИ през последните 9 години

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3be80b0d/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cdrugi0C3380Ca0Cgrafika0Ena0Edenia0Eburnoto0Erazvitie0Ena0Evei0Eprez0Eposlednite0E90Egodini0H1750A870C/story01.htm

Капацитетът на инсталираните фотоволтаици в света е 53 пъти по-голям в сравнение с преди 9 години, а на вятърните генератори - 6,6 пъти


Нана Гладуиш се снима с розова перука в кампания за борба с рака на гърдата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4158057

Нана Гладуиш - водещата на Нана Гладуиш - водещата на "Съдебен спор" по Нова тв, ще убеди още 29 жени да си сложат розови перуки и ще си направят обща снимка. Но забавната част се преплита с по-важната - да се заостри общественото мнение към проблема с рака на гърдата. Целта на кампанията е да увери жените да ходят на профилактични прегледи за болестта и да им

Започна пласирането на книжата по новия външен дълг

http://www.mediapool.bg/zapochna-plasiraneto-na-knizhata-po-noviya-vanshen-dalg-news221933.html

След успешното приключване на т. нар. "роуд шоу" (срещите с потенциални инвеститорите, които българските власти проведоха във Франкфурт, на Лондонското сити, в Париж и във Виена от началото на седмицата - бел. ред.), финансовото министерство на България е взело решение да емитира 10-годишни еврооблигации за 1.5 млрд. евро с падеж през септември 2024-та година, съобщи агенция Dow Jones Newswire, цитирана от БНР.   Проявеният от европейските инвеститори интерес предполага, че средната доходността (лихвата) по новите български евробондове ще бъде около 3.15%, което е в рамките на прогнозите на редица финансови експерти и икономисти за доходност около 3% и под по-песимистичната прогноза в началото на седмицата на премиера на страната Пламен Орешарски за средна доходност около 4%.   Агенцията прогнозира, че пласирането на новия държавен дълг на България под формата на 10-годишни еврооблигации започва още днес след края на "роуд шоуто" във Виена.   Информацията на DJNewswire обаче се размивана с новината на агенция Ройтерс от сряда, според която новият български външен дълг ще бъде емитиран на два транша с различен матуритет (падеж) - 10-годишни и 15-годишни еврооблигации.   Според анализаторите това е отчасти притеснително, тъй като показва нежеланието на чуждите инвеститори да поемат риска на по-дългосрочните книжа и може да се обясни с понижаването на рейтинга на България до една степен над нивото junk (боклук) от страна на агенция "Стандард енд Пуърс" по-рано този месец, както и с действията на държавата за спасяване на четвъртата по големина банка в страната - КТБ.   Най-вероятно днес до ранния следобед инвеститорите ще могат да подават заявки за количеството, което биха искали да купят, както и за исканата от тях доходност. След това на база на подадените поръчки Министерството на финансите заедно с мениджърите на емисията (банките Citigroup, HSBC и JP Morgan Chase) ще вземат решение за разпределението на книжата и ще обявят резултатите от предлагането.   Целта на предстоящото емитиране на нов български държавен дълг на международните пазари е да се съберат 3 млрд. лева, с които да се рефинансира падеж на стари облигации за около 1.1 млрд. лева (книжа за 698 млн. долара с падеж на 15-и януари 2015-а) и за покриване на бюджетния дефицит през настоящата година (за около 1.3 млрд. лева).   Доходността (годишната лихва) на изтичащите в началото на следващата година доларови облигации беше около 8.2%.

Започна пласирането на облигации за 1.5 млрд. евро по новия външен дълг

http://www.mediapool.bg/zapochna-plasiraneto-na-obligatsii-za-15-mlrd-evro-po-noviya-vanshen-dalg-news221933.html

След успешното приключване на т. нар. "роуд шоу" (срещите с потенциални инвеститорите, които българските власти проведоха във Франкфурт, на Лондонското сити, в Париж и във Виена от началото на седмицата - бел. ред.), финансовото министерство на България е взело решение да емитира 10-годишни еврооблигации за 1.5 млрд. евро с падеж през септември 2024-та година, съобщи агенция Dow Jones Newswire, цитирана от БНР.   Проявеният от европейските инвеститори интерес предполага, че средната доходността (лихвата) по новите български евробондове ще бъде около 3.15%, което е в рамките на прогнозите на редица финансови експерти и икономисти за доходност около 3% и под по-песимистичната прогноза в началото на седмицата на премиера на страната Пламен Орешарски за средна доходност около 4%.   Агенцията прогнозира, че пласирането на новия държавен дълг на България под формата на 10-годишни еврооблигации започва още днес след края на "роуд шоуто" във Виена.   Информацията на DJNewswire обаче се размивана с новината на агенция Ройтерс от сряда, според която новият български външен дълг ще бъде емитиран на два транша с различен матуритет (падеж) - 10-годишни и 15-годишни еврооблигации.   Според анализаторите това е отчасти притеснително, тъй като показва нежеланието на чуждите инвеститори да поемат риска на по-дългосрочните книжа и може да се обясни с понижаването на рейтинга на България до една степен над нивото junk (боклук) от страна на агенция "Стандард енд Пуърс" по-рано този месец, както и с действията на държавата за спасяване на четвъртата по големина банка в страната - КТБ.   Най-вероятно днес до ранния следобед инвеститорите ще могат да подават заявки за количеството, което биха искали да купят, както и за исканата от тях доходност. След това на база на подадените поръчки Министерството на финансите заедно с мениджърите на емисията (банките Citigroup, HSBC и JP Morgan Chase) ще вземат решение за разпределението на книжата и ще обявят резултатите от предлагането.   Целта на предстоящото емитиране на нов български държавен дълг на международните пазари е да се съберат 3 млрд. лева, с които да се рефинансира падеж на стари облигации за около 1.1 млрд. лева (книжа за 698 млн. долара с падеж на 15-и януари 2015-а) и за покриване на бюджетния дефицит през настоящата година (за около 1.3 млрд. лева).   Доходността (годишната лихва) на изтичащите в началото на следващата година доларови облигации беше около 8.2%.

Провал на консултациите за изборите може да ускори оставката на кабинета

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/26/2331546_proval_na_konsultaciite_za_izborite_moje_da_uskori/?ref=rss


Каква ще е съдбата на 42-ото народно събрание след три поредни провалени заседания и колко още ще продължава агонията? Този въпрос обиколи кулоарите на парламента днес, след като ГЕРБ и "Атака" отново блокираха работата му.

БСП и ДПС ще изчакат утрешните политически консултации между парламентарните сили за постигане на съгласие за дата на предсрочните избори (оттам и за оставката на кабинета "Орешарски"), както и кои законопроекти да бъдат приети до края на този парламент....

Първа немска гимназия отново приема с най-висок бал

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/06/26/2331613_purva_nemska_gimnaziia_otnovo_priema_s_nai-visok_bal/?ref=rss


За поредна година с най-висок минимален бал се влиза в Първа немска гимназия - 34.502 при максимален бал 36. Следва Софийската математическа гимназия с минимален бал 34.332 и 73-то училище, наричано още Втора немска, където балът е 33.900. Това съобщи началникът на Столичния испекторат по образование Ваня Кастрева.

Най-високият мининален бал е за паралелката в Софийската математическа гимназия "Природоматематически профил с немски език".

Най-желана - от близо 2 хиляди...

Откараха тялото на детето за аутопсия, жена припадна (СНИМКИ)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4159495

Трупна линейка откара детското тяло, намерено в къща на ул. Трупна линейка откара детското тяло, намерено в къща на ул. "Горна Студена" 46 в Аспарухово за аутопсия. Жена, за която съседите твърдяха, че живее в къщата, от която изровиха трупа нададе кански писък и припадна, докато чака да извадят тялото. Наложи се парамедици да й оказват помощ, заради съмнения за епилепсия.

Цените на тока може да вървят нагоре от 1 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=256036

От 1 октомври може да започне поетапно поскъпване на цената на тока заради дефицитите в Националната електрическа компания. Това съобщи председателят на ДКЕВР Боян Боев. От енергийния регулатор бяха категорични, че няма да има шоково поскъпване на тока.

Главният прокурор на Бавария следи внимателно процесите в правоохранителния сектор в България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4159532

Прехвърлянето на полицейска структура като ГДБОП в контраразузнавателната служба ДАНС е притеснително и подобно нещо в Германия не може да се случи, защото е конституционно недопустимо.
Това заяви главният прокурор на Бавария д-р Кристоф Щрьоц по време на едночасова среща със заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов в Мюнхен, Прехвърлянето на полицейска структура като ГДБОП в контраразузнавателната служба ДАНС е притеснително и подобно нещо в Германия не може да се случи, защото е конституционно недопустимо. Това заяви главният прокурор на Бавария д-р Кристоф Щрьоц по време на едночасова среща със заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов в Мюнхен,

Как изглеждат най-добрите ресторанти в света - Част I (СНИМКИ)

http://econ.bg/Новини/Как-изглеждат-най-добрите-ресторанти-в-света-Част-I-СНИМКИ-_l.a_i.552479_at.1.html

Каква е тайната на хубавия ресторант? Добрата храна!? - Може би, но не напълно. Един оригинален интериор може да допринесе много за едно заведение...

МОСВ: Опасност от нови наводнения в Централна и Северна България

http://www.cross.bg/selo-seloto-vodite-1417671.html

/КРОСС/Нови наводнения в Централна и Северна България са възможни в следствие от очаквани по-интензивни валежи и изпускане или преливане на язовири, предупреждават от Министерството на околната среда и водите. Поредните проливни дъждове се очакват в петък и през почивните дни, уточняват от екоминистерството. По- значителни ще са над Стара планина. Областните управители и кметовете на общините са уведомени за очакваната ситуация. Те трябва да организират постоянно наблюдение на нивата в язовирите и в случай на повишаване да започне контролирано изпускане на води. На 15 юни село Турия бе потопено от водите на придошлата река Турийска. Пострадаха къщите по поречието на реката в ниската част на населеното място. Според кмета на община Павел баня Станимир Радевски щетите нанесени от наводнението се оценяват към момента на близо половин милион лева. Според кметицата на селото, причината за придошлите води, е поголовното изсичане на гората над село Турия. Неколкократно са правили протести и са писали писма до редица институции с искане сечта да бъде спряна, но това не се е случило. Кметицата разказа, че е говорила със стари хора на по 90 години от селото, които са й казали, че са валели доста по-обилни като количество и времетраене валежи, но никога не се е случвало това, което стана снощи. Заради изсичането на гората, няма какво да задържа водата и тя слиза право надолу в реката и образува голям водосбор

Полетите София - Загреб за 29.99 ерво остават мираж

http://econ.bg/Новини/Полетите-София-Загреб-за-29-99-ерво-остават-мираж-_l.a_i.552482_at.1.html

Хърватската нискотарифна авиокомпания обяви своя банкрут още преди да реализира първото си планирано излитане. Това направи невъзможни плановете на...

Държавата няма парите, нужни за актуализация бюджета на Здравната каса

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4159529

Държавата няма да има възможност да осигури 330 милиона лева, нужни за актуализация на бюджета на Здравната каса.
Към парите на институцията могат да бъдат прибавени от 160 до 200 млн. лв. Останалите пари трябвало да се осигурят от средствата, постъпили от надсъбрани здравни вноски. Това съобщи зам. Държавата няма да има възможност да осигури 330 милиона лева, нужни за актуализация на бюджета на Здравната каса. Към парите на институцията могат да бъдат прибавени от 160 до 200 млн. лв. Останалите пари трябвало да се осигурят от средствата, постъпили от надсъбрани здравни вноски. Това съобщи зам.

Хесус Агуахе Рамос от “Буена Виста Соушъл Клъб”: В края на 2015 г. правим прощален концерт в Хавана

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4158044

- Трудно се слиза от музикалната сцена, вие как взехте решението това да е последното ви турне?
- Ами трудно решение е, наистина, обаче трябва да има смяна на поколенията в защита на традиционната кубинска музика. А и това ще допринесе за разнообразяването на личните проекти на участниците в състава.
- Какво ви чака, след като приключи световната - Трудно се слиза от музикалната сцена, вие как взехте решението това да е последното ви турне? - Ами трудно решение е, наистина, обаче трябва да има смяна на поколенията в защита на традиционната кубинска музика. А и това ще допринесе за разнообразяването на личните проекти на участниците в състава. - Какво ви чака, след като приключи световната

Държавата няма парите да актуализира бюджета на Здравната каса

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4159520

Държавата няма да има възможност да осигури 330 милиона лева, нужни за актуализация на бюджета на Здравната каса.
Към парите на институцията могат да бъдат прибавени от 160 до 200 млн. лв. Останалите пари трябвало да се осигурят от средствата, постъпили от надсъбрани здравни вноски. Това съобщи зам. Държавата няма да има възможност да осигури 330 милиона лева, нужни за актуализация на бюджета на Здравната каса. Към парите на институцията могат да бъдат прибавени от 160 до 200 млн. лв. Останалите пари трябвало да се осигурят от средствата, постъпили от надсъбрани здравни вноски. Това съобщи зам.

Пловдив осъмна с плакати "Смърт за свинята" и "Цецо, с теб сме"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/06/26/2331594_plovdiv_osumna_s_plakati_smurt_za_sviniata_i_ceco_s/?ref=rss


Плакати в подкрепа на собственика на "Ботев" Цветан Василев се появиха на стадиона на клуба и на още няколко места в Пловдив, съобщава plovdivderby.com.

"Цецо, с теб сме", гласи транспарантът, опънат на оградата на съоръжението. Другите два плаката са с надпис: "Долу турските ръце от БПФК" и "Смърт за свинята".

Издигането им в Пловдив идва часове, след като се разбра, че строежът на стадиона спира. От клуба обявиха, че изграждането е преустановено временно заради...

В Първа немска гимназия отново се влиза най-трудно

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/v-pyrva-nemska-gimnaziia-otnovo-se-vliza-naj-trudno-6015764

С най-висок бал в София е Нина Дилова, която е избрала да учи в Софийската математическа гимназия

Бедствено остава положението в три села на община Никола Козлево

http://www.cross.bg/mogili-selata-ginchevo-1417670.html

/КРОСС/Бедственото положение за селата Пет могили, Векилски и Цани Гинчево, обявено на 24 юни, остава в сила до 12.00 ч. на 27 юни, съобщиха от община Никола Козлево. Отменено е бедственото положение за останалите три села - Каравелово, Църквица и Крива река. Вследствие на обилните валежи през периода 18-19 юни на територията на община Никола Козлево се образуваха два микроязовира по отока на р. Хърсовска - над село Цани Гинчево, с обем 500 000 куб.м., и в района на лагуните на свинекомплекса в землището на село Пет могили, с размери 2000 м. дължина, 60 м. ширина и на места дълбочина до 5 м. На 23 юни вода заля помпената станция, от която селата Пет могили и Векилски се захранват с питейна вода и в момент те са с прекъснато водоподаване. Проведено е контролирано изпускане на микроязовира край село Цани Гинчево, но нивото на водата все още е критично високо и не е отминала опасността от скъсване на стената, което би наложило евакуация на жителите на населеното място. Поради влошени показатели на питейната вода затворени остават целодневните детски градини в селата Пет могили, Каравелово, Църквица и Крива река.  

Финландец се самоуби след салто от тераса на "Ерма"

http://frognews.bg/news_72178/

Турист от Финландия, който пристигнал на почивка на Златни пясъци, се е самоубил след салто мортале от покривна тераса в хотел „Ерма“ тази нощ. Около 2 ч чужденецът скочил от шестия етаж на сградата, като изправил косите на доктори, полиция и туроператора, с който пристигнал в България, довериха свидетели на трагедията.

Бейнър ще съди Обама за превишаване на правомощията

http://www.cross.bg/beiinur-delo-deloto-1417669.html

/КРОСС/ Председателят на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ обяви, че възнамерява за заведе дело срещу президента Барак Обама заради спора между президентската администрация и Републиканската партия относно изпълнителните права на президента да налага законодателство, съобщава The Washington Post. „Възнамерявам да заведа дело. Конституцията ясно посочва, че задачата на президента е честно да изпълнява законите. Според мен президентът не го прави", заяви Бейнър пред журналисти. „Конгресът има своята задача, президентът - също. Когато има разногласия, подобни на тези между законодателната и изпълнителната власт, според мен сме длъжни да застанем зад институцията, за която служим", казва Бейнър. Председателят на Камарата на представителите може да употреби правото си да се обърне към Двупартийната правна група (BLAG), която включва лидерите на републиканците и демократите, но има повече представители от мнозинството. BLAG, от своя страна, може да се обърне към Службата на главния юрисконсулт на САЩ, която да заведе дело от името на Камарата на представителите. Очаква се Долната камара да гласува по отношение на завеждането на делото през юли. Делото ще подложи на изпитание конституционния баланс между законодателната и изпълнителната власт в САЩ. Републиканците от известно време обвиняват Белия дом в превишаване на конституционните си правомощия, като заобикаля Конгреса по много различни въпроси

Прогноза: Южна Корея - Белгия

http://worldcup2014.actualno.com/Prognoza-Ujna-Koreja---Belgija-news_36381.html

Белгия вече се класира на осминафинал, докато Южна Корея има само теоретични шансове да го стори. Азиатците се нуждаят от разгром срещу "червените дяволи", което едва ли ще се случи. Да, Мар...

Роналдо пак си смени прическата

http://worldcup2014.actualno.com/Ronaldo-pak-si-smeni-pricheskata-news_36383.html

Кристиано Роналдо се отърва от зиг-заг прическата и тази вечер ще бъде с нова глава за последния мач от групата срещу Гана. Каквото и да си направи CR7 на главата то става хит. Най-вероятно обаче чес...

Peugeot 208 GTi 30th Anniversary изглежда злобно

http://cars.actualno.com/Peugeot-208-GTi-30th-Anniversary-izglejda-zlobno-news_36385.html

Peugeot разкри специалната серия 208 GTi 30th Anniversary, която предлага няколко по-лютиви елемента към горещия нрав на стандартния модел. Днес, моделът дебютира на Фестивала на скоростта в Гудууд. ...

Макенроу: Григор е най-вероятен победите извън голямата четворка

http://tennis.actualno.com/Makenrou-Grigor-e-naj-verojaten-pobedite-izvyn-goljamata-chetvorka-news_36384.html

Григор Димитров е най-вероятния шампион на Уимбълдън извън голямата четворка. Това прогнозира трикратният шампион Уимбълдън Джон Макенроу. 55-годишният американец е коментатор за ВВС. Той не скри, ч...

Робен призова: Не трябва да мечтаем много - една съдийска грешка и край

http://worldcup2014.actualno.com/Roben-prizova-Ne-trjabva-da-mechtaem-mnogo---edna-sydijska-greshka-i-kraj-news_36386.html

Най-силният футболист на Холандия в момента Ариен Робен напомни на съотборниците си да бъдат максимално съсредоточени върху следващия мач на отбора. "Става въпрос за мач срещу Мексико, за нищо д...

Слух за втори труп обикаля от уста на уста Аспарухово

http://www.bnews.bg/article-109456

Хората в бедстващия квартал на Варна луднаха от трагедията, слухове за мъртви обикалят от уста на уста. От полицията отричат за нови жертви.

Георги Гергов: Станишев доказа, че не е страхливец и няма от какво да бяга

http://www.cross.bg/gergov-stanishev-partiyata-1417668.html

/КРОСС/Станишев доказа в последните 2 години, че не е страхливец и няма от какво да бяга.  Изборът на Станишев да отиде в Брюксел е лично решение. Щом е поел този път, значи ходът му е правилен. Това каза пред БНР бизнесменът и лидер на БСП-Пловдив Георги Гергов. Решението обаче ще отключи много процеси в партията, смята той. Има хора, които не са съгласни с политиката на сегашното ръководство, има други, които се ослушват и смятат, че е дошъл техният звезден момент, а аз съм от тези, които мислим, че трябва много внимателно да се стъпва и да се разгръща, където се стъпва, защото в момента държавата има много по-големи проблеми от това кога да направим изборите и колко бързо да станат, коментира Гергов.  Според Гергов, няма вероятност партията да се яви на изборите с и.д. "лидер". Той обаче очаква промени в изпълнителното бюро. Запитан дали Станишев ще може да ръководи БСП от Брюксел, бизнесменът каза: Няма значение къде се намираш, важното е колко тегнеш вътре в партията и каква политика водиш. Смятам, че Станишев стабилно стои на краката си в момента и това е само злорадстване и хвърляне на фигури, които са постоянно в интригата. Ако оставката на Станишев е необходима, той не би се колебал да я подаде, каза бизнесменът. Има кой да смени лидера в БСП, но в момента това не е необходимо. Според Гергов е важно избори да има възможно най-скоро. Запитан дали е възможно повторение на ситуацията от 1996-а г

Подписалите за Южен поток да откажат проекта

http://www.bnews.bg/article-109454

Европейската комисия не може да приеме, че някои държави членки са подписали споразумения с Русия за "Южен поток", при които е нарушено съвместно договореното европейско законодателство. Призовавам тези страни да оставят проекта, докато той не бъде съобразен с европейското право.

30-годишен моторист загина в Петричко

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4159507

30-годишен от Петричко загина в тежка катастрофа, станала тази сутрин. Андон Каракашев е претърпял тежък инцидент с мотор на пътя Първомай - Долна Рибница. С множество травми на краката и на вътрешните органи младият мъж е закаран в МБАЛ 30-годишен от Петричко загина в тежка катастрофа, станала тази сутрин. Андон Каракашев е претърпял тежък инцидент с мотор на пътя Първомай - Долна Рибница. С множество травми на краката и на вътрешните органи младият мъж е закаран в МБАЛ "Рокфелер" - Петрич. Няколко часа лекари се бориха за живота му.

Моторист загина в Петричко

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4159522

30-годишен от Петричко загина в тежка катастрофа, станала тази сутрин. Андон Каракашев е претърпял тежък инцидент с мотор на пътя Първомай - Долна Рибница. С множество травми на краката и на вътрешните органи младият мъж е закаран в МБАЛ "Рокфелер" - Петрич. Няколко часа лекари се бориха за живота му. 30-годишен от Петричко загина в тежка катастрофа, станала тази сутрин. Андон Каракашев е претърпял тежък инцидент с мотор на пътя Първомай - Долна Рибница. С множество травми на краката и на вътрешните органи младият мъж е закаран в МБАЛ "Рокфелер" - Петрич. Няколко часа лекари се бориха за живота му.

Антоний Гълъбов: Парламентът е напълно блокиран, не може да контролира кабинета

http://pik.bg/антоний-гълъбов-парламентът-е-напълно-блокиран-не-може-да-контролира-кабинета-news195570.html

Антоний Гълъбов: Парламентът е напълно блокиран, не може да контролира кабинета

Парламентът е блокиран и няма кой да упражнява контрол върху изпълнителната власт. Това коментира политологът Антоний Гълъбов, след като парламентът за втори ден не успя да събере кворум и да проведе своето заседание.

„В следващите седмици до края на сесията на Народното събрание това ще е най-сериозният проблем. Министерски съвет работи, изпълнителната власт работи, но никой не е в състояние да гарантира какъвто и да е политически или граждански контрол върху решенията на изпълнителната власт”, обясни той.

Политологът подчерта, че блокирането на парламента в това отношение е много лош сигнал и е очевидно, че той напълно е изчерпал капацитета си за функциониране.

„Въпросът е в това, че институциите се превръщат в заложник на политическите игри”, каза Антоний Гълъбов. Политологът обясни още, че в зависимост от развитието на политическите консултации ще се постигне някакво съгласие за това, дали Народното събрание трябва да работи още известно време.

„Аз не мога да видя, поне за сега, смислени предложения от страна на политическите партии за това, какво трябва да се свърши преди да бъде разпуснат сегашният парламент. Това е, което ми се струва проблематично, защото изобщо не е очевиден дневният ред на законодателна власт”, обясни той.

„Има съществени различия в представите на БСП, ГЕРБ и ДПС и на „Атака”. Затова постигането на някакво съгласие относно подобен кратък, изключително необходим и нетърпящ отлагане дневен ред на Народното събрание ми се струва толкова проблематичен, колкото и събирането на кворум”, допълни Антоний Гълъбов, в интервю за "Фокус".

Антоний Гълъбов: Парламентът напълно блокиран и не може да върши никаква работа

http://pik.bg/антоний-гълъбов-парламентът-напълно-блокиран-и-не-може-да-върши-никаква-работа-news195570.html

Антоний Гълъбов: Парламентът напълно блокиран и не може да върши никаква работа

Парламентът е блокиран и няма кой да упражнява контрол върху изпълнителната власт. Това коментира политологът Антоний Гълъбов, след като парламентът за втори ден не успя да събере кворум и да проведе своето заседание.

„В следващите седмици до края на сесията на Народното събрание това ще е най-сериозният проблем. Министерски съвет работи, изпълнителната власт работи, но никой не е в състояние да гарантира какъвто и да е политически или граждански контрол върху решенията на изпълнителната власт”, обясни той.

Политологът подчерта, че блокирането на парламента в това отношение е много лош сигнал и е очевидно, че той напълно е изчерпал капацитета си за функциониране.

„Въпросът е в това, че институциите се превръщат в заложник на политическите игри”, каза Антоний Гълъбов. Политологът обясни още, че в зависимост от развитието на политическите консултации ще се постигне някакво съгласие за това, дали Народното събрание трябва да работи още известно време.

„Аз не мога да видя, поне за сега, смислени предложения от страна на политическите партии за това, какво трябва да се свърши преди да бъде разпуснат сегашният парламент. Това е, което ми се струва проблематично, защото изобщо не е очевиден дневният ред на законодателна власт”, обясни той.

„Има съществени различия в представите на БСП, ГЕРБ и ДПС и на „Атака”. Затова постигането на някакво съгласие относно подобен кратък, изключително необходим и нетърпящ отлагане дневен ред на Народното събрание ми се струва толкова проблематичен, колкото и събирането на кворум”, допълни Антоний Гълъбов, в интервю за Фокус.

Истинската ни власт идва от сътрудничеството с другите

http://www.cross.bg/drygite-istinskata-sutrydnichestvoto-1417667.html

/КРОСС/Бенджамин Барбър, професор от университета в Мериленд, eдин от най-влиятелните политолози в САЩ: Истинската ни власт идва от сътрудничеството с другите.

Читател: Нужно ли е някое дете да падне, за да се сетят институциите?

http://www.moreto.net/novini.php?n=255263

За необезопасено пространство застрашаващо живота на варненци в близост до входа на Морската градина във Варна, сигнализира читателка на Moreto.net. "Нужно ли е някое дете да падне, за да се сетят институциите?", пита тя.

EVN България с кампания за чуждестранни граждани, собственици на имоти по Южното Черноморие

http://www.cross.bg/klienti-dryzhestvoto-onlaiin-1417665.html

/КРОСС/ От началото на летния туристически сезон EVN България стартира кампания за запознаване на чуждестранни граждани, притежаващи имоти по Южното Черноморие, за съществуващите онлайн услуги на дружеството. Кампанията е насочена към клиенти, ползващи английски и руски езици, и популяризира услуги, които дружеството от години предлага на своите български клиенти. Целта е чуждестранните клиенти също да имат лесен достъп до услугите на дружеството, които са особено полезни предвид преобладаващото им сезонно потребление на електроенергия. Опитът на дружеството показва, че значителна част от туристите и чуждестранните гости търсят информация за удобни и бързи онлайн начини на плащане на консумирана електроенергия, за предварително известяване при изтичане на срок за плащане и др. Вече са изпратени информационни писма и имейли до клиенти на посочени от тях контакти. Информация беше предоставена на консулски служби и агенции, специализирани в обслужване на чуждестранни собственици на ваканционни имоти. Като част от кампанията дружеството ще предостави информация и до тематични интернет сайтове и популярни блогове. В дружеството от години има възможност за свързване с англоговорящи сътрудници в денонощния телефонен център за обслужване на клиенти

20 крадци и 12 проститутки хванати при акция в Слънчев бряг

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4159494

20 крадци са били заловени при спецакция на полицията в Слънчев бряг. При проверка на адресните регистрации, която тече от два дни в курорта, гастрольорите били спипани от униформените.
Заловени са и 12 проститутки. Те разкрили нов пункт в района на Ханска шатра и въпреки че веднъж вече били изгонени оттам, след като ги пуснат от ареста, 20 крадци са били заловени при спецакция на полицията в Слънчев бряг. При проверка на адресните регистрации, която тече от два дни в курорта, гастрольорите били спипани от униформените. Заловени са и 12 проститутки. Те разкрили нов пункт в района на Ханска шатра и въпреки че веднъж вече били изгонени оттам, след като ги пуснат от ареста,

В Луганска област предотвратиха взрив на жп линия

http://www.cross.bg/oblast-lyganska-ychastuka-1417666.html

/КРОСС/ В Луганска област на жп участъка Попасная - Роти бе открито и обезвредено взривно устройство, съобщи RT. По-рано по време на огледа на на жп участъка Попасная-Роти в Луганска област бе открито взривно устройство под опорите на жп линията. Движението на влаковете в района на опасния участък бе временно спряно, докато бъде обезвредено взривното устройство. Напомняме, че сред няколко случая на взривени железопътни линии преди дни, бе и този на 23 юни в Донецка област в участъка "Иловайск-Кутейниково", когато неизвестни лица са взривили железопътна линия, в резултат на което дерайлирали 14 вагона на товарен влак.

Община Поморие дарява 10 000 лв. на пострадалите при наводненията в кв. „Аспарухово”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/fJwgweAg28s/

По предложение на кмета Иван Алексиев, Общински съвет Поморие взе решение 10 000 лв. от бюджета на Общината, да бъдат дарени в полза на пострадалите семейства от наводненията в квартал „Аспарухово”, Община Варна, съобщиха от пресцентъра на Община Поморие. Извънредната докладна записка на кмета се прие с 18 гласа „за” и един „въздържал се”.

„Ние сме длъжни да помогнем на нашите сънародници. За съжаление бюджета ни не позволява да отпуснем повече средства, но когато се случи такава ужасна трагедия, всяка помощ е от значение и е важно да бъдем единни. Благодаря на общинските съветници, че приеха това решение. Надявам се хората, пострадали от бедствието, да успеят да възстановят по-бързо щетите и да намерят сили да се отърсят от това нещастие. Още веднъж изказвам съболезнованията си към близките на загиналите. – коментира кметът Иван Алексиев.

Това не е единствената благотворителна кауза, която Община Поморие подкрепя. През 2012 г. бяха дарени 3000 лв. за ремонт на разрушена от наводненията къща в с. Бисер.

 

Колона от украинска бронетехника обкръжава Луганск

http://www.cross.bg/lygansk-kolona-bronetehnika-1417663.html

/КРОСС/ Колона от бронетехника на украинските военни стигна до с. Жолтое на 21 км от Луганск. Това съобщи прессекретарят на минестерството на отбраната на ЛНР Алексей Топоров, предаде РИА Новости. През първата половина от деня днес колоната се приближи до селото и спря там. “Обкръжават Луганск”, поясни Топоров. Той отбеляза, че до този момент сблъсъци между опълченците и украинската армия не е имало. Информация за броя на бронетехниката, както и подробности за по-нататъшното й придвижване, засега няма. В самия град Луганск обстановката е спокойна.

Повече програмисти предпочели Индия пред САЩ през 2013

http://www.cross.bg/bangalor-dolina-silitzievata-1417664.html

/КРОСС/Град Бангалор в южна Индия в бил по- предпочитано място от софтуерните програмисти през 2013 спрямо Силициевата долина, показва проучване на LinkedIn, цитирано от Forbes. Данните показват, че 44% от най-добрите в областта таланти са предпочели да работят в индийския град, докато към Сан Франциско са се насочили едва 31%. Наред с Бангалор сред новите топ технологични дестинации са съседните градове Ченай и Хайдарабад, а също и Пуна. Гургаон, който се намира в предградията на Делхи, е шестият индийски град в топ 10 на най-предпочитаните от софтуерните специалисти дестинации. Силициевата долина заема пето място, последвана от Сиатъл и Остин. От LinkedIn посочват в официалния си блог, че са направили класация на 52 топ технически града на база 300 млн. Профила. „Средният процент на технически умения за тези 52 града е около 16% или това означава, че на всеки шест души- един е компютърен специалист. В някои индийски градове този процент е почти двоен," - посочват от LinkedIn. Индия- страна с 1,2 млрд. души население, притежава най-голямата група от технически таланти в света и е най-глобалната техническа аутсорсинг дестинация. Отделно страната има и демографско предимство. Две групи фактори могат да обяснят защо индийският град Бангалор и съседните му са привлекли най-много технологични таланта през миналата година

AES предупреди ДКЕВР, че ще си търси правата по всички възможни начини

http://www.mediapool.bg/aes-predupredi-dkevr-che-shte-si-tarsi-pravata-po-vsichki-vazmozhni-nachini-news221932.html

Американската компания AES ще си търси правата по всички възможни начини, ако Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) наложи ограничения върху договорите за изкупуване на ток от нейните фирма в България. Това става ясно от изявление, направено в Арлингтън, САЩ. В него се припомня, че ДКЕВР публикува решения, ограничаващи възможността на НЕК, която изкупува произведената от топлоцентралата енергия, да прехвърля част от разходите за производството към регулирания пазар. ДКЕВР препоръча също така НЕК да започне преговори за изменение на споразумението за изкупуване на енергия на ТЕЦ "AES Гълъбово“, включително изваждането на единия блок на централата от обхвата на споразумението и намаляване на цената за другия блок с 30%. "Всички тези обстоятелства могат да се отразят на финансовите резултати на ТЕЦ "AES Гълъбово“ и на Корпорацията AES", предупреждават от компанията.   Компанията е убедена, че споразумението на ТЕЦ "AES Гълъбово“ с НЕК е напълно законосъобразно и правно обвързващо, и компанията в България ще предприеме всички необходими действия, за да защити своите интереси, независимо дали чрез предоговаряне на споразумението с НЕК или чрез прилагане на правата, произтичащи от споразумението.   "Наскоро AES подаде жалби срещу тези решения на ДКЕВР във Върховния административен съд и ако е необходимо, ще използва и други подходящи средства за защита", се казва в изявлението. AES ще продължи да работи в партньорство с НЕК, правителството на България и със своите кредитори, консорциум от 25 международни банки, воден от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Силно разложен труп откриха в река Марица

http://pik.bg/силно-разложен-труп-откриха-в-река-марица-news195565.html

Силно разложен труп откриха в река Марица

Труп на жена в напреднала фаза на разлагане е намерен вчера около 16 часа в река Марица, съобщават от областната противопожарна служба за haskovo.info.

Тялото е намерено до остров в реката край Симеоновград. В издирването се е включила групата "Спасителна дейност".

По първоначална информация тялото е на жена и е в напреднала фаза на разлагане.

В областта продължава разчистването на дървета и клони от бурята преди ден. Най-много работа има в Димитровград. Приоритетно екипите разчистват международен път Е-80 и основни пътища в региона. Участват 19 пожарни автомобила на ОУПБЗН - Хасково със 78 служители. Материални щети има по инфраструктурата, покриви и паднали дървета върху коли. Няма пострадали граждани и служители.

СБУ извоюва 8 брутни заплати за учителите при пенсиониране и 3 бонуса

http://www.cross.bg/takeva-leva-miliona-1417662.html

/КРОСС/С „историческа победа" може да се похвали от днес Синдикатът на българските учители (СБУ) към КНСБ. На пресконференция лидерът на учителското синдикално крило Янка Такева обяви, че след дълги преговори с образователния министър Анелия Клисарова е подписан Колективният трудов договор за средното образование. Той е най-добрият от 1990-а до днес, категорична е Такева, цитирана от news.bg. С него от следващата учебна година учителите ще получават 8, а не 6 брутни заплати обезщетение при пенсиониране, което значи средно по 1600 лева повече. Класното ръководство вече ще се заплаща не само за преподавателите в училищата, но и за учителите в детските градини. КНСБ е извоювал и увеличение на парите за работно облекло - по 350 лева годишно за учители и по 250 лева за непедагогически персонал. Ясно разписани са и трите бонуса, които получават преподавателите - в началото на учебната година, за 24 май и за Коледа. За пръв път от десетилетия пък се смъква нормативът на преподавателите по история, география и философски науки, като от 720 часа годишно, той става 684. Според Такева това ще отвори нови 250 работни места за преподаватели по тези предмети. Другата голяма победа на синдикалистите е разписването в договора на параметри за базовите стартови заплати за младши и старши учители, помощник-директори и директори

Инвестиционният фонд на Оман проведе разговори с правителството за КТБ

http://www.moreto.net/novini.php?n=256024

Държавният инвестиционен фонд на Оман е провел разговори с българското правителство и БНБ относно рекапитализацията на Корпоративна търговска банка. За това съобщава пред Ройтерс почетният консул на султаната в София. Преговорите са се провели на 25 юни, но все още не е ясен резултатът.

Ваня Тодорова зае мястото на Красимир Железчев в ОбС Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/tKyXoBKKLXY/

Новият  съветник в Общински съвет-Поморие Ваня Тодорова положи клетва. Тя зае мястото на Красимир Железчев, който беше назначен за директор на Общинско предприятие „Туризъм и спорт”, пише pomorie.bg. Ваня Тодорова ще бъде в състава на комисията по финанси и европейска интеграция и в комисията по законност и обществен ред. На мястото на Красимир Железчев, председател на комисията по законност и обществен ред става Кери Митева-Стоянова.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване