Гръцките национали се отказват от премии, искат стадион

http://www.grreporter.info/Grckite_nacionali_se_otkazvat_ot_premii_iskat_stadion/15733

Отборът на Гърция загуби след дузпи 3:5 от Коста Рика и не успя да се класира за четвърт-финалите на Световното първенство в Бразилия, но записа най-доброто си представяне на световен шампионат досега

прочети повече

Над по-голямата част от страната ще е слънчево

http://society.actualno.com/Nad-po-goljamata-chast-ot-stranata-shte-e-slynchevo-news_36827.html

Днес над по-голямата част от страната - слънчево. Над Западна България след обяд ще се развие купесто-дъждовна облачност и на много места там ще превали и прегърми. В отделни райони на Северозападна Б...

Сънищата показват болестите, които ни заплашват

http://interest.actualno.com/Synishtata-pokazvat-bolestite-koito-ni-zaplashvat-news_36822.html

Човешкото подсъзнание започва да анализира активно информацията по време на сън, в частност и сигналите на вътрешните органи. Диагностиката на различните заболявания в зависимост от съдържанието на съ...

Facebook прочуване разгневи потребителите

http://curious.actualno.com/Facebook-prochuvane-razgnevi-potrebitelite-news_36895.html

Facebook тайно е манипулирал емоциите на 70 хил. потребители, за да проучи "емоционалното заразяване". Проучването разгневи мрежите и повдигна въпроси от морално естество. За една седмиц...

Откриха мъртви 30 души на емигрантски кораб край Италия

http://europe.actualno.com/Otkriha-myrtvi-30-dushi-na-emigrantski-korab-kraj-Italija-news_36896.html

Тридесетина мъртви тела бяха открити през нощта на малък рибарски кораб в средиземноморското пространство между италианския остров Сицилия и Северна Африка. Италианските агенции съобщават за злове...

9 души са ранени при стрелба в Ню Орлиънс

http://news.ibox.bg/news/id_1822856668

Нападателят се издирва, мотивите за стрелбата не са известни

Понеделник започна с леко покачване на борсата в Токио

http://www.vesti.bg/novini/ponedelnik-zapochna-s-leko-pokachvane-na-borsata-v-tokio-6015986

Токийската фондова борса започна с леко покачване седмицата. Това е частичен отскок, провокиран от сравнително доброто представяне на Уолстрийт в петък, пише АФП.

Научен скандал кара "Нейчър" да изтегли статии

http://www.vesti.bg/novini/nauchen-skandal-kara-nejchyr-da-iztegli-statii-6015985

Британското научно списание "Нейчър" (Nature) тази седмица ще оттегли две статии, публикувани през януари. Статиите са от японски изследователи за т.нар клетки СТАП (Stap - Stimulus-triggered acquisition of pluripotency - Придобита под въздействие на стимули плурипотентност). Революцията в регенеративната медицина се отлага.

Видео: Коста Рика празнува след триумф с дузпи срещу Гърция

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/06/30/2333706_video_kosta_rika_praznuva_sled_triumf_s_duzpi_sreshtu/?ref=rss


Коста Рика продължава историческото си представяне на световното първенство. Воденият от Хорхе Луис Пинто състав се класира за четвъртфиналите в Бразилия след победа с 5:3 срещу Гърция.

В редовното време срещата завърши 1:1, благодарение на изравнителния гол на Сократис Папастатополус в последните секунди. Костариканците играха с човек по-малко от 66-ата минута, когато Оскар Дуарте беше изгонен.

При изпълнението на дузпите ключова се оказа намесата на вратаря Кейлор Навас,...

Горски пожар разтревожи Коста дел Сол

http://www.vesti.bg/novini/gorski-pozhar-raztrevozhi-kosta-del-sol-6015984

Около 600 души бяха евакуирани от село в испанския Коста дел Сол в неделя заради горски пожар, който заплашваше да погълне къщи в туристическия рай, съобщиха местните власти.

20 милиона британци минават на гъвкаво работно време

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4164989

Близо 20 милиона служители ще могат да работят на гъвкаво работно време, включително и от вкъщи, с революционни промени, които се въвеждат във Великобритания, пише в. “Индипендънт”.
Гъвкавите графици ще станат норма на работа, като целта е да се сложи край на явлението “присъственост”. Така служителите щели да бъдат по-щастливи и по-работоспособни, Близо 20 милиона служители ще могат да работят на гъвкаво работно време, включително и от вкъщи, с революционни промени, които се въвеждат във Великобритания, пише в. “Индипендънт”. Гъвкавите графици ще станат норма на работа, като целта е да се сложи край на явлението “присъственост”. Така служителите щели да бъдат по-щастливи и по-работоспособни,

БЛОК УБИЕЦ

http://www.zapernik.com/obshtestvo/blok-ubiec_32754/

НЯМА ЛИ КОЙ ДА ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ НА БЛОКА НА ДЕТМАГ. ВСЕКИ ДЕН ПАДАТ ПАРЧЕТА УБИЙЦИ!!!!!!!

Силни земетресения без щети край островите Самоа

http://www.vesti.bg/novini/silni-zemetreseniia-bez-shteti-kraj-ostrovite-samoa-6015983

Земетресение с магнитуд 6,7 удари край островите Уолис и Футуна в Тихия океан в ранните часове на понеделник, точно след друго земетресение на остров Тонга.

Кремена Будинова – да си журналист, без зрение и да живееш във Факултето

http://e-vestnik.bg/20819/kremena-budinova-da-si-zhurnalist-nezryashta-i-da-zhiveesh-vav-fakulteto/

Кремена при своите рози в двора на къщата си. Снимка: Невена Борисова

Кремена Будинова е български журналист от ромски произход, с дългогодишна кариера в телевизията, печата и радиото. Родена е в квартал Факултета. Като дете изгубва зрението си и на 14 годишна възраст постъпва в училище за деца с нарушено зрение. Въпреки чисто физическата трудност да се подготви за изпитите, през 1993 г., в т. нар. година на двойките изкарва сред най-добрите оценки на кандидат-студентския изпит по литература. Докато следва българска филология работи в множество медии, сред които „24 часа”, „Демокрация”, „Нощен труд”. Следва магистратура в Журналистическия факултет. По същото време доказва (включително на себе си), че е възможно незрящ човек да стане телевизионен репортер - въпреки допълнителни затруднения, като стереотипите и интеграцията на малцинството, към което принадлежи.
Журналистическата й работа, свързана с ромите, започва през 1997 г. с предаването „Романо Дуняс” по ТВ 7, което после се прехвърля в БНТ под името „Романи Лумия” („Светът на ромите). От 2011 г. проектът преминава под шапката на „Малки истории”. От януари до април 2012 Кремена преживява един от най-тежките си моменти, когато остава безработна. Впоследствие отново намира финансиране за проекта, като към днешна дата отново е изправена пред трудността да се справи финансово и да съхрани предаването.
През месец май Кремена, заедно с документалния режисьор Светослав Драганов, получи награда на форума CIVIS Media Prize 2014 (Берлин) за филма „Семейство Христови” от „Малки истории от ромския свят”.  Осем европейски телевизионни и радио- програми и уебсайтове бяха наградени от общо 709 кандидатури за приноса с работата си към мирното съжителство на хора с различен етнически, религиозен и културен произход. Българските медии, за разлика от европейските, не разпространиха новината за наградата.

„Няма гето, което да не съм посетила в страната”, казва Кремена, след любезното посрещане в къщата й и настаняването ни в просторната градина. Кремена и синът й сами са изградили и обзавели новия си дом, който се намира в единия край на Факултета.

Кремена при своите рози в двора на къщата си. Снимка: Невена Борисова

„Това мама го е направила”, казва 13-годишният Огнян Будинов, посочвайки зидана ограда със симетрично подредени един до друг обли камъни. Неизбежно е човек да се впечатли не само от факта, че това е издигнато от женска ръка, но и от това, че ръката принадлежи на незрящ човек. Преди време от телевизия Arte идват в България, за да направят филм за Кремена и снимат и самия строеж на къщата.
Кремена не обича стереотипите и решително ги неутрализира –  най-малкото поради това, че работи много години в телевизия, тоест в подчертано визуална среда. Журналистката, която е висока жена, разказва, че с ръста си се отличава от повечето ромки, които генетично са по-дребни. Това по думите й вероятно е останало от нейна прабаба, която е с български произход, но може да се дължи и на това, че всеки има своята индивидуалност.
„Определенията са илюзорни, аз специално нямам определение за себе си.” , казва Кремена в отговор на въпрос с кого се идентифицира и в кои моменти. По време на разговора осъзнаваме абсурдността на названията и залегналото в езика разделение, защото въпреки че ромите също са български граждани, често не биват наричани българи.
„Останах по средата, аутсайдер съм”, казва Кремена.
„Отразявам темата 17 години, преди това също съм работила като журналист и публицист по разнообразни теми, но за съжаление ме отъждествяват като „ромска журналистка” , а не като „журналист” – нещо, което ме дразни, защото отново ме слагат в рамки”.
Факултета
„Каквато е държавата, такива са и ...

Младоженци обезглавени в Пакистан заради брак по любов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4165030

Двойка младоженци бяха зверски убити в Пакистан от роднините на булката в последното убийство на честта в страната, предаде Си Ен Ен.
26-годишният младоженец и 18-годишната булка сключили брак по любов в противоречие с желанието на нейните роднини. Според тях младежът бил от род с по-ниско потекло.
В края на миналата седмица бащата на булката, Двойка младоженци бяха зверски убити в Пакистан от роднините на булката в последното убийство на честта в страната, предаде Си Ен Ен. 26-годишният младоженец и 18-годишната булка сключили брак по любов в противоречие с желанието на нейните роднини. Според тях младежът бил от род с по-ниско потекло. В края на миналата седмица бащата на булката,

Валутният борд е непоклатим

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4165140

Валутният борд в България е непоклатим. Това се гарантира от международните валутни резерви, които го крепят, обясниха вчера финансови експерти пред БНР.
Бордът представлява покритието на левовете с евро. Според най-новите данни на БНБ резервите, които гарантират борда, възлизат на над 27 млрд. лв., Валутният борд в България е непоклатим. Това се гарантира от международните валутни резерви, които го крепят, обясниха вчера финансови експерти пред БНР. Бордът представлява покритието на левовете с евро. Според най-новите данни на БНБ резервите, които гарантират борда, възлизат на над 27 млрд. лв.,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване