В Славянск украински военни обстреляха църква по време на литургия

http://www.cross.bg/tzurkvata-vreme-hora-1418275.html

/КРОСС/ В неделя, на 29 юни, в Славянск, по време на литургия в 10:00 ч., украински военни открили стрелба по православен храм Св. Александър Невски, където имало около 1000 души, съобщи novostimira. „Обстрелът започна в 10:00 сутринта, по време на литургията. Един от снарядите уцели павилион за хляб „Паляница", който се намира на няколко метра от църквата. От павилиона не остана нищо. Продавачката се спаси по чудо, защото при шума на първия изстрел веднага избягала от павилиона", разказва игуменът на храма протойерей о. Николай (Фоменко). В това време имало много хора на територията на църквата, общо около 1000 души, сред тях много вярващи в храма на литургията, а в двора имало хора, дошли за получаване на хуманитарните помощи. След като започнал обстрелът, всички хора се втурнали в църквата, така тя се препълнила с народ. Хората стояли на колене и със сълзи молили Господ за закрила. От взривната вълна, от куполната част на църквата паднали няколко витражни стъкла, разказва о. Николай. „На територията на църквата никой не пострада, църквата също по чудо остана цяла. Хората се спасиха, благодарение на това, че веднага реагираха и се скриха в храма. В района на Артьом обаче, са загинали мирни граждани, двама от тях погребаха днес. Отец Тихон ги опя. Тъй като в града няма електричество, моргата не работи и затова хората са принудени да погребват близките си веднага, заради топлото време

Графа и съпругата му Мария на откриване на летния сезон в Лозенец

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4165000

Графа и съпругата му Мария присъстваха на откриването на летния сезон в Лозенец в събота вечерта. Там по план трябваше да пее актьорът Стивън Сегал, но той отказа участието заради проблеми с мениджмънта. На събитието бяха продуцентът Андрей Арнаудов с модела Бориса Тютюнджиева, Никол Станкулова и манекенката Гергана Малкоданска, която е Графа и съпругата му Мария присъстваха на откриването на летния сезон в Лозенец в събота вечерта. Там по план трябваше да пее актьорът Стивън Сегал, но той отказа участието заради проблеми с мениджмънта. На събитието бяха продуцентът Андрей Арнаудов с модела Бориса Тютюнджиева, Никол Станкулова и манекенката Гергана Малкоданска, която е

Политолог: Банкова криза няма

http://pik.bg/политолог-банкова-криза-няма-news196890.html

Политолог: Банкова криза няма

Политологът Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии коментира в интервю за БНР политическата обстановка в страната и банковата криза.

"Политическите сили направиха верните неща, разписана беше във времето процедурата, кое след кое следва. Явно забавянето идва от това, че БСП е бавила този процес и да го изтегли във времето. Те успяха да изтеглят оставката на Пламен Орешарски към края на месец юли. Важните послания за политическа стабилност са налице", каза той. Смилов е убеден, че банкова криза на практика няма.

"Имаше политическа неяснота и нестабилност, която направи възможно това сътресение в банките, което се получи. Всичко тръгна от конфликта в една бизнес група, която засегна първо една банка. Някои от държавните институции действаха непремерено и помогнаха за възникването на такива сътресения. Важно е този парламент да остави достатъчно инструменти и ресурси на служебното правителство, за да се справи с всякакви евентуалности. Това е ключов въпрос - какво трябва да се остави", каза още Смилов.

Военните посрещнаха новия си началник с почти готова ограда по границата

http://www.mediapool.bg/voennite-posreshtnaha-noviya-si-nachalnik-s-pochti-gotova-ograda-po-granitsata-news222058.html

Новият началник на отбраната Румен Николов пое поста в понеделник от ген. Симеон Симеонов с новината, че след няколко неспазени и крайни срокове военните най-накрая ще довършат оградата по част от границата с Турция. Заграждението има за цел да ограничи бежанския натиск срещу България, но едва ли ще изпълни целта си.   Военният министър Ангел Найденов съобщи, че до дни съоръжението, което мина със серии скандали, ще бъде готово.   "Няма друга структура, която да е или да беше в състояние да изгради за 4 месеца защитното съоръжение, от които 2 месеца преминаха в постоянни дъждове. Ние сме на броени дни от завършване на това значително съоръжение за Българската армия, необходимо за сигурността на България", заяви Ангел Найденов.   Оградата е издигната по протежение на 30 километра от границата в обявения от правителството за най-критичен участък, но още през април стана ясно, че нелегалните имигранти са промени маршрутите си и вече я заобикалят. Тогава вътрешният министър Цветлин Йовчев обясни, че каналджиите действат много гъвкаво и вече има по-засилен натиск към Резово.   Според първоначалните планове оградата трябваше да бъде готова до края на февруари, но впоследствие срокът бе изместен до началото на май. В понеделник Ангел Найденов благодари на на ген. Симеон Симеонов за "за изграждането на професионализма и качествата на военнослужещите в редовете на армията", като според него остава добро наследство - "отлично работещ Щаб на отбраната и високо подготвени хора, каза Найденов".   Постът на най-висшия военен, доскоро известен като началник на Генералния щаб, загуби много от тежестта си след поредица законови промени и командири без мнение. Последните двама заемали поста – Симеон Симеонов и Златан Стойков – така и не успяха да си изградят някакъв обществен авторитет отвъд този сред подчинените им.   Симеонов ще бъде заменен на поста от досегашния командващ военноморските сили Румен Николов.   Според Ангел Найденов Николов трябва да докаже логиката и смисъла на това да е първият представител на ВМС начело на БА.   В понеделник бяха обявени и назначенията на новите заместник-началници на отбраната - генерал-майор Нейко Ненов и генерал-майор Константин Попов.   Нейко Ненов бе един от отговорниците за строителството на оградата като командир на Сухопътните войски и се очакваше да бъде наказан за неуредиците около съоръжението, но в крайна сметка.

Армията е похарчила близо 1 млн. лева за оградата на турската граница

http://www.mediapool.bg/armiyata-e-poharchila-blizo-1-mln-leva-za-ogradata-na-turskata-granitsa-news222058.html

Близо 1 млн. лева е похарчила армията ни за строежа на 30-километровата ограда по турската граница до момента, съобщава в понеделник в. "Труд". Общата изразходвана сума е 944 835 лева, като една трета от средствата са отишли за бензин (42 817 литра) и за дизелово гориво (82 546 литра) – 334 260 лева. От министерството на отбраната не казват колко километра са изградени досега. Преди време военният министър Ангел Найденов спомена, че са готови 9 километра. В отчета на правителството в частта на отбраната е записано, че амбицията на МО е да е готово с обекта до февруари-март. До завършване на оградата се очаква военните да направят 1.5 млн. лева разходи. Освен за гориво се харчат и средства за вода, ядене и допълнителни пари, които военните вземат за работата си по границата.

Армията е похарчила близо 1 млн. лева за стената на турската граница

http://www.mediapool.bg/armiyata-e-poharchila-blizo-1-mln-leva-za-stenata-na-turskata-granitsa-news222058.html

Близо 1 млн. лева е похарчила армията ни за строежа на 30-километровата ограда по турската граница до момента, съобщава в понеделник в. "Труд". Общата изразходвана сума е 944 835 лева, като една трета от средствата са отишли за бензин (42 817 литра) и за дизелово гориво (82 546 литра) – 334 260 лева. От министерството на отбраната не казват колко километра са изградени досега. Преди време военният министър Ангел Найденов спомена, че са готови 9 километра. В отчета на правителството в частта на отбраната е записано, че амбицията на МО е да е готово с обекта до февруари-март. До завършване на оградата се очаква военните да направят 1.5 млн. лева разходи. Освен за гориво се харчат и средства за вода, ядене и допълнителни пари, които военните вземат за работата си по границата.

Шофьор на камион се преобърна в канавка и загина

http://frognews.bg/news_72361/

50-годишен водач на товарен автомобил загина при пътен инцидент. Произшествието е станало тази нощ около 00.30 часа на пътя Велико Търново-Варна, в района на разклона за село Кавлак, съобщиха от ОД на МВР-Валико Търново.

Кръстовището при Семинарията ще бъде изцяло затворено отново от 1 до 7 юли.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243218_%D0%9A%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%89%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B8+%D0%A1%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%B8%D0%B7

 Кръстовището при Семинарията ще бъде изцяло затворено отново от 1 до 7 юли. Причината е строежът на кръстовището на две нива там.

То вече е изградено на 90% и трябва да бъде завършено до 15 юли, когато ще се пусне движението по новата естакада. В момента огромни задръствания се образуват ежедневно, тъй като колите се движат само по единия локал. Предстои да се изгради и другият, а в средата на самото кръстовище трябва да се изкопае и възстанови асфалт. Това е и основната причина да се наложи отново цялостно спиране на движението, каквото имаше и в средата на май за няколко дни. През това време работата няма да спира и майсторите ще работят денонощно на три смени.

До сега е изграден нов велосипеден и пешеходен подлез, който отвежда към парка, подменени са канализацията и осветлението. Очаква се в следващите дни да бъде поставена и шумозаглушителна ограда по протежението на бул. "Пейо Яворов”, която ще пази жилищните блокове в района от високите децибели на колите.

Затвореното кръстовище на Семинарията ще промени и маршрута на градския транспорт. Автобусите от линия 88 ще стигат само до гара "Пионер”. Тези от линия 94 ще се движат от Студентски град по бул. "Г. М. Димитров” и бул. "Драган Цанков” до центъра. Автобусите от линия 102 пък ще правят огромна обиколка от "Дианабад” по "Г. М. Димитров”, "Драган Цанков”, "Евлоги Георгиев”, "Черни връх” и оттам по маршрута си към "Овча купел”. Рейс 120 ще обикаля през Орлов мост и НДК към "Черни връх” и Зоопарка.

Всички трасета за заобикаляне на кръстовището при Семинарията са с много сериозно натоварване и затова в тези 7 дни се очаква да бъдат почти непроходими.

Алтернатива за шофьорите са булевардите "Черни връх” и "Драган Цанков”, където се вият опашки от автомобили. Остава и вариантът колите да минават обходния маршрут през Зоологическата градина. Другият обходен път е бул. "Цариградско шосе”, който се ремонтира в частта си от надлеза на 4-ти километър до разклона за летището, допълва в. "Монитор".

След пускането на естакадата на Семинарията колите ще се движат само за две минути по ключовото кръстовище, обещават от "Московска" 33. Преди това шофьорите висяха по половин час в задръствания в пиковите часове. Вредните емисии пък ще намалеят почти наполовина, както и фините прахови частици. Новата естакада ще струва на кметството около 13 млн. лв.

В същото време се очакват промени и в маршрута на трамвайни линии 6, 7 и 12 заради реконструкция на релсовия път и контактно-кабелна мрежа в участъка от Пета градска болница до подлез "Надежда".

Времената организация се въвежда за времето от 4:30 ч. на 1 юли до 4:30 ч. на 18 юли, съобщават от пресцентъра на Столичната община.

За това време се възстановява маршрута на трамвайна линия 1 от ж.к. "Иван Вазов" до надлез "Надежда" (в посока надлеза мотрисите ще се движат по ул. "Струга"). Трамвайна линия 6 ще се движи по маршрут: от ж.к. "Обеля 2" по маршрута си до спирка "Триъгълника", през транспортен подлез Надежда продължава по маршрута на трамвайна линия 11 по ул. "Скопие", ул. "Габрово" и бул."Константин Величков" до бул."Александър Стамболийски", наляво по бул."Александър Стамболийски", площад "Възраждане" и надясно по бул."Христо Ботев" по маршрута си до ж.к."Лозенец" двупосочно.

Скъсява се маршрута на трамвайна линия 7 - от ж.к. Борово до надлез Надежда. Трамвайна линия 12 ще се движи по маршрут: от кв."Илиянци" по маршрута си до спирка "Триъгълника", през транспортен подлез Надежда продължава по маршрута на трамвайна линия 11 по ул."Скопие", ул."Габрово" и бул."Константин Величков" до бул."Александър Стамболийски", наляво по бул."Александър Стамболийски", площад "Възраждане" и надясно по бул. "Христо Ботев" по маршрута си до площад "Журналист" двупосочно.

Освен това от днес се въвежда организация на движението във връзка с основен ремонт на ул. "Любен Каравелов” между ул. "Г. С. Раковски” и ул. "Ген. Гурко". Забранява се влизането на пътни превозни средства в двете посоки, престоят и паркирането, както следва: от 30 юни до 24 юли 2014 г. - по ул. "Любен Каравелов” между ул. "Г. С. Раковски” и ул. "Хан Крум”; от 7 юли 2014г. до 7 август 2014 г. - по ул. "Любен Каравелов” между ул. "Хан Крум” и ул. "Граф Игнатиев”; от 15 юли 2014 г. до 14 август 2014 г. по ул. "Любен Каравелов” между ул. "Граф Игнатиев” и ул. "Ген. Гурко”.

Забранява се влизането на превозни средства през кръстовищата, както следва: от 9 юли 2014 г. до 13 юли 2014 г. включително ул. "Любен Каравелов” – ул. "6-ти септември”; от 14 юли 2014 г. до 18 юли 2014 г.включително ул. "Любен Каравелов” – ул. "Хан Крум” и ул. "Любен Каравелов” - ул. "Проф. Никола Михайлов”; от 22 юли 2014 г. до 27 юли 2014 г. включително ул. "Любен Каравелов” – ул. "Венелин”.

Чудесата в Тева нямат край! от прозорец

http://www.zapernik.com/obshtestvo/chudesata-v-teva-nyamat-krai-ot-prozorec_32757/

Огромно стъкло от прозорец лежи от една седмица на пътя до бившия ресторант "Фламинго". Стъклото е точо до спирката на бусчетата и покрай него преминават ДЕЦА. Кофите за боклук се взимат и изхвърлят, но няма кой да изхвърли стъклото. Снимката направих преди няколко дни, в момента стъклото вече е на сол!

Ние държава имаме ли? Како е това безхаберие? Утре някой може да се заколи на това стъкло, препречило пътеката.

Пиян и без книжка отнесе велосипедист

http://www.bnews.bg/article-109765

Пиян шофьор помете мъж на колело в белослатинското село Попица. Освен че е бил с 1.37 промила алкохол, проверката показала, че няма и книжка.

За последно - Buena Vista Social Club

http://www.cross.bg/sofiya-plovdiv-grypata-1418274.html

/КРОСС/Прощалното турне Adios Tour на световноизвестната кубинска формация "Буена Виста Соушъл Клъб" (Buena Vista Social Club) достига тази вечер до своята първа българска спирка - зала 1 на НДК в София. След това, на 1 юли групата се пренася за последен концерт в Античния театър в Пловдив. След няколко срещи с българската публика, за последна среща с нея идват живите членове на групата от оригиналния състав - Омара Портуондо, Елиадес Очоа, Мануел "Гуахиро" Мирабал, Барбарито Торес, Исус Рамос. Заедно с тях са още девет кубински музиканти, присъединили се през годините - Папио Виедо, Роландо Луна, Педро Пабло, Андрес Кояо, Филберто Санчес, Алберто Ланоче, Луис Алемани и Карлос Калунга. Концертът ще продължи два часа. Билетите са на цена от 40 до 100 лв. за София и между 40 и 60 лв. за Пловдив. Предлагат в мрежата на "Ивентим", както и на касите на билетен център НДК. Освен в Европа обявеното като последно в кариерата им турне ще премине и през Южна Африка, като накрая ще има серия от концерти в САЩ.

Встъпва в длъжност новото армейско ръководство

http://www.moreto.net/novini.php?n=256398

На тържествена церемония днес досегашният началник на отбраната генерал Симеон Симеонов ще предаде поста на вицеадмирал Румен Николов, който беше командир на Военноморските сили, предаде БНТ. С назначението си вицеадмирал Румен Николов става първият представител на българския флот, който застава на толкова висок пост.

Георги Първанов: Новото ляво трябва да бъде обърнато към активните хора

http://www.cross.bg/purvanov-georgi-vreme-1418273.html

/КРОСС/ Новото ляво трябва да бъде обърнато към активните хора, към тези, които правят икономиката, които правят обществото. Това заяви Георги Първанов, президент на Р България /2002-2012/ в предаването „Всяка неделя" по Нова телевизия. Той е категоричен, че традиционната лява политика вече е изгубила актуалността си като цяло, освен в случаите, когато е насочена към онеправданите, към социално слабите, към пенсионерите. Първанов отново подчерта необходимостта от силна коалиционна политика и базирана не само на тясно идейна основа. В контекста на бъдещи политически коалиционни трансформации, Георги Първанов изрази становище, че между ГЕРБ и ДПС би могло да има разбирателство, макар и не коалиция. „Склонен съм да мисля, че те ще се разберат. ДПС може да стои и извън властта, но ще запази своите позиции. Това е една прогноза, която ще може да сверим след време", каза председателят на АБВ. Той отново подчерта, че ДПС трябва „да си почине на резервната скамейка" и необходимостта от това е проличала осезателно по време на сегашното управление. По въпроса за съдбата на БСП, Първанов коментира, че промяната в столетницата вероятно трябва да съдържа и елемент на разграничаване от настоящия председател. Той не се нае с категорично становище дали предстоящите промени ще доведат до позитиви. Първанов прогнозира персонални промени в БСП и посочи като най-добра дата за целта 10 ноември.

Марадона: Пеле и Бекенбауер са идиоти

http://www.cross.bg/bekenbayer-pele-syares-1418272.html

/КРОСС/Диего Марадона оплю футболните икони Пеле и Франц Бекенбауер в гневна тирада в собственото си телевизионно шоу по венецуелската телевизия "Телесур". "Тези двамата излизат от музея, за да говорят глупости, това са идиоти!", изригна Дон Диего по повод изказванията на Пеле и Бекенбауер за наказанието на Луис Суарес. Кайзера нарече 4-месечната дисквалификация "повече от справедлива", а Краля на футбола я определи като "логична" и "правилна". Марадона афишира симпатия към Суарес за разлика от Пеле и Бекенбауер. Аржентинецът ги атакува и заради факта, че двамата не критикуват ФИФА за "историческата несправедливост" към футболиста на Уругвай. Диего е яростен противник на световната централа и на нейния президент Сеп Блатер и не пропуска да ги нападне при всяка възможност. В случая на мушката на Марадона попаднаха също Пеле и Бекенбауер, защото според него те са близки до Блатер и защитават неговите интереси. "По-добре тези двамата да си държат устите затворени", призова аржентинецът в 15-минутния си монолог. В предишно предаване Диего също изригна в защита на Суарес с думите: "Изхвърлиха го от световното като престъпник, защо не го затворят в Гуантанамо?" В същото време британски медии разтръбиха, че в Уругвай крият информация за други пет ухапвания на Суарес от ранните му години, когато е играл в юношеските първенства и в "Насионал" (Монтевидео).  

Добрев: Изнасяме ток за 8 стотинки на киловат, а българите плащат по 16- 17 стотинки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243217_%D0%94%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%98%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%8F%D0%BC%D0%B5+%D1%82%D0%BE%D0%BA+%D0%B7%D0%B0+8+%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%B8%D0%BB%D0%BE

 Изнасяме ток за 8 стотинки за киловат, докато за хората в страната цената е 16- 17 стотинки, това е идеално за износителите на електроенергия, няколко постоянно работещи в бранша фирми, поясни бившият икономически министър.

Според него, гръцки предприятия ползват евтин български ток и правят конкурентна продукция, с която ни заливат и унищожават родните производители. Така безработицата у нас расте, а работните места отиват в чужбина.

Имахме големи проблеми с грандоманските проекти като АЕЦ „Белене” и Цанков камък, както и ВЕИ централите, затова не обърнахме достатъчно внимание на преговорите с американските ТЕЦ- ове в „Марица – Изток”, призна бившият икономически министър.

Добрев съобщи, че са имали доклад от февруари 2013 година, в който се е посочвало, че ЕРП- тата са харчили големи суми „на тъмно”, но това е било разрешено с „вратичка” в Закона за обществените поръчки и така не е било възможно да бъдат санкционирани. /БЛИЦ

Николай Василев: Бурята с банките ще отшуми до дни

http://pik.bg/николай-василев-бурята-с-банките-ще-отшуми-до-дни-news196885.html

Николай Василев: Бурята с банките ще отшуми до дни

Имаме късмет, че в този момент бюджетният ни дефицит е малък. Бурята с банките ще отшуми до дни, казва в интервю за „Стандарт“ Николай Василев. Той е бил член на правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев. Последователно заема позициите на вицепремиер и министър на икономиката (2001-2003 г.), министър на транспорта и съобщенията (2003-2005 г.) и министър на държавната администрация и административната реформа (2005-2009 г.). От август 2009 г. Николай Василев е управляващ партньор в една от най-големите независими инвестиционни и асет мениджмънт компании у нас.

- Г-н Василев, имаме една добра новина, дори много добра - продажбата на българския дълг в края на седмицата. Той се изкупи за нула време, и то при най-добрата лихва, постигната за българска емисия въобще, казват експертите. Значи ли това, че инвеститорите възвръщат доверието си, или интересът просто е спекулативен? 
- Отговорът ми има две страни. Първо, успехът е голям, тъй като наистина България успя да емитира дълг на нива, много по-ниски от тези на половината европейски държави, включително и някои много по-богати от нас страни. Това, което се случи, е отлично и отразява доброто фискално състояние на държавата. Но то не е от тази година, а за целия период от 1997 г. насам. Причината е, че от тогава България започна да се подобрява драстично и достигна най-добро състояние в 2008 г., когато целият свят беше в подем. Второ, не трябва обаче елементарно да се коментира, че това е най-ниската лихва, откакто България емитира външен дълг, защото световните пазари са много променени. В момента международните лихви са на исторически най-ниските си нива. Това е все едно да кажем, че ако през юни е 25 градуса, а през януари е било 20 градуса, сега е много топло, а през януари е било много студено. Преди години не е можело България да емитира дълг на 3%, защото тогава и Германия се е търгувала на много повече от 3 процента. Всичко е относително. Успех е, но не трябва да се смята бакалски - 3 е по-малко от 8.

- Как гледат инвеститорите на България в този момент, вие работите директно с тях и имате преки впечатления?
- В момента България има няколко сериозни краткосрочни проблема. Най-големият е политическата нестабилност, от доста време се чака правителството да приключи своята работа, а това не става. Но кабинет в такова агрегатно състояние очевидно няма нито волята, нито подкрепата да свърши нищо важно. Нито някакъв важен закон може да бъде прокаран, нито реформа, по-скоро всички са в изчаквателна позиция. В политиката и в бизнеса подобен вакуум е вреден.

- Каква е вашата оценка на досегашната едногодишна работа на правителството?

- Ако има някакви позитиви, те са в сферата на политики, които са запазени от миналото и не са развалени. Например валутният борд продължава да бъде стабилен, бюджетният дефицит не е катастрофален. Аз обаче съм привърженик на нулевия бюджетен дефицит. Публичният дълг не е експлодирал, но се е увеличил. Данъците не са повишени. Това са позитивните неща за мен. Оттам нататък пропуските са повече - никакви реформи, никакви смели стъпки през последната година. Популизъм и хаос в енергетиката. Нищо в здравеопазването, никакви интересни сделки, никакви чужди инвестиции.

- При това положение, при тази криза и изключителната политическа нестабилност във България твърде много е да искаме бюджетният дефицит да бъде нулев. Никъде в Европа през последните години не беше нулев, нали така?
- Не съм съгласен. Ще ви припомня ,че правителството на Костов преди цели седемнадесет години наследи много по-тежка икономическа ситуация. Положението от 2013 г. няма нищо общо с пълната катастрофа от 1997-а. Тогава средната заплата беше няколко долара, валутният курс беше в ракетна орбита, нищо не беше наред. Въпреки това през следващите 4 години на управлението на Костов държавата нямаше бюджетни дефицити, през някои години имаше малки излишъци. Тази политика беше продължена от следващите две правителства, които дори постигнаха големи излишъци. Ако не беше така, сега България щеше да бъде в редицата на други държави, които катастрофираха икономически.

- Как оценявате това, което се случва с банките в България? 
- Според мен всички български банки са в доста по-добро състояние, отколкото повечето европейски банки. Ние може да сме по-малка държава, но по финансови показатели на банковата система сме едни от най-добрите, да не кажа най-добри. Имаме най-висока капиталова адекватност в цяла Европа, най-висока ликвидност и за наше щастие голямата част от банките, горе-долу две трети от банковите активи, са в съсобственост с големи европейски банки. В това отношение България има по-малко проблеми с банковата система, отколкото други държави. Според мен това, което се случва в последните дни, е плод единствено на слухове и на бавна реакция от страна на институциите. Но ето сега, днес (б.р. - вчера) е неделя, институциите ще вземат според мен в близките часове всички необходими мерки, за да може в началото на седмицата ситуацията да бъде овладяна и успокоена. Няма никаква математическа причина за притеснение по отношение на българските банки. И аз, и цялото ми семейство имаме сметки в ПИБ и нямаме никакви притеснения. Според мен бурята ще отмине след няколко дена.

- Идентични ли са случаите на ПИБ и КТБ, или са плод на различни ситуации?

- Според мен ситуациите са много подобни. Става дума не за математически и икономически проблем, а само за психология и настроения.

- Кой има интерес от това да срине две български банки?

- Никой.

- А защо се случва тогава?
- Според мен абсолютно никой, нито сегашните управляващи, нито бъдещите, нито конкуренцията евентуално от други икономически среди нямат интерес от подобно нещо. Това е нещо като "Дайте да подпалим селото от единия край, за да може нашата къща в другия край да изглежда по-добре", но това не работи така изобщо. Според мен българските институции имат много големи средства и възможности да стабилизират ситуацията за няколко часа. Няколко примера ще ви дам - фискалният резерв след вземането на нов дълг е около 9 млрд. лева, това е огромна сума. Второ - валутните резерви на БНБ са още по-големи. Те са много по-големи от цялата парична маса в обращение. Ако всички ние решим в понеделник да си обърнем левовете във валута, това би било едно безсмислено упражнение. Затова бих искал да ви уверя, че българският валутен курс е един от най-стабилните в света и държавата има огромни финансови възможности да реагира при тази ситуация. Това само доказва тезата ми, че едно правителство винаги трябва да спестява бели пари за черни дни, да намалява своите дългове. Защото ако в момента имахме по-голям дълг и по-малък резерв, нямаше да имаме възможност да реагираме. Държавата е като едно голямо семейство. Ако в едно семейство няма спестявания, а има огромен ипотечен и потребителски кредит, какво ще се случи при някаква извънредна ситуация - бедствие, здравословен проблем. Кой ще помогне на това семейство? Според мен никой. Ако семейството обаче има ниски дългове, големи резерви и здрава икономическа база, то ще се справи с всякакви трудности. Същото е и за държавата.

- Всички скочиха срещу политическото говорене - и банкерите, и бизнесът. Искат политиците да престанат да говорят. Може ли неадекватните, непрофесионални изказвания да утежнят обстановката?
- Според мен точно в такива моменти може да направим истинската разлика между държавниците и хората с късогледо политиканско мислене, което вижда само няколко часа напред. Има исторически моменти, когато не е време да се говори и да се действа само партийно. Сега е един от тези моменти. Съгласен съм с призивите през следващите дни и седмици политическите сили да подкрепят институциите и да работят заедно с тях, а не да ги саботират. Спокойствието и доверието са най-важното в този момент.

- Питам ви като гласоподавател - време ли е за избори и ще се оправят ли нещата след тези избори? Ще дойде ли политическа конфигурация, която да дръпне каруцата напред?
- Дали е време за избори? Според мен времето за избори дойде в момента, в който управляващите партии казаха, че вече нямат доверие на кабинета. В такива случаи колкото по-бързо настъпи развръзката, толкова по-добре. Останалото е една безсмислена агония, от която няма да се роди нищо добро. Чакането в момента не помага на никого и темите, които обсъждаме, са доказателство за това. По отношение на бъдещото управление - винаги съм бил привърженик на еднопартийното управление, по възможност. Аз съм участвал в две коалиционни управления и още тогава казвах, че завиждам на правителствата по света, които са еднопартийни. Там обикновено партийният лидер е начело на държавата. Който спечели изборите, е начело. Той е получил доверието на мнозинството от гражданите и е ясно, че носи голямата отговорност и взима решенията. Манджите в стил тюрлюгювеч не са ми любими.

- Да, обаче се очертава абсолютен тюрлюгювеч специално в един бъдещ парламент.

- Не съм сигурен, не знам резултатите от бъдещите избори. Харесвам избирателни системи, които раждат стабилни правителства. Българската избирателна система е в единия край на възможния спектър, т. е. ние сме най-крайно пропорционалната система в света. Докато по отношение на мажоритарния избор има много нюанси, там са половината държави в света. За България е добре да има силно и смело правителство, което няма да се страхува да направи болезнени реформи. Както животът за пореден път ни показва, популизмът и нищо неправенето в никакъв случай не помагат на някого да бъде преизбран. Меркел обаче управлява трети мандат.

Валерия Стойкова, „Стандарт“ 

Барселона иска специална клауза срещу хапане в договора на Суарес

http://www.mediapool.bg/barselona-iska-spetsialna-klauza-sreshtu-hapane-v-dogovora-na-suares-news222057.html

Барселона е готова да предложи 5-годишен договор и седмична заплата в размер на 200 хиляди евро на нападателя Луис Суарес, но при условие, че той се съгласи с клауза срещу хапането, съобщават британските медии в понеделник. Според информациите на Острова уругвайският нападател ще стане първият футболист в историята, който ще сложи подписа си под подобно условие, забраняващо му да хапе хора, както на терена, така и извън него. По данни на английските медии, ръководството на Барселона иска да бъде осигурена дисциплината в клуба, а звездата на Уругвай и Ливърпул е един от тези футболисти, които обичат да я нарушават. След последната му изцепка срещу бранителя на Италия Джорджо Киелини, Суарес бе наказан от ФИФА със спиране на правата за следващите 4 месеца, забарана да играе в 9 мача на Уругвай и с глоба от 100 000 швейцарски франка.

Шофьор на камион загина край Велико Търново

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4165594

50-годишен водач на товарен автомобил загина при пътен инцидент. Произшествието е станало тази нощ около 00.30 часа на пътя Велико Търново-Варна, в района на разклона за село Кавлак, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Велико Търново.
И.П. от град Левски, управлявайки влекач “ДАФ” с прикачено към него ремарке, 50-годишен водач на товарен автомобил загина при пътен инцидент. Произшествието е станало тази нощ около 00.30 часа на пътя Велико Търново-Варна, в района на разклона за село Кавлак, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Велико Търново. И.П. от град Левски, управлявайки влекач “ДАФ” с прикачено към него ремарке,

Водач на товарен автомобил загина край Велико Търново

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4165591

50-годишен водач на товарен автомобил загина при пътен инцидент. Произшествието е станало тази нощ около 00.30 часа на пътя Велико Търново-Варна, в района на разклона за село Кавлак, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Велико Търново.
И.П. от град Левски, управлявайки влекач “ДАФ” с прикачено към него ремарке, 50-годишен водач на товарен автомобил загина при пътен инцидент. Произшествието е станало тази нощ около 00.30 часа на пътя Велико Търново-Варна, в района на разклона за село Кавлак, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Велико Търново. И.П. от град Левски, управлявайки влекач “ДАФ” с прикачено към него ремарке,

Огнян Минчев: Ударът срещу банковата система е неуспешен

http://www.cross.bg/bitka-stzenata-minchev-1418271.html

/КРОСС/„Самият факт, че има валутен борд и самата ни принадлежност към Европейския съюз са създали едно ядро, което е достатъчно здраво, за да поема удари като този срещу банковата система. Този удар е неуспешен", каза в сутрешния блок на Нова политологът Огнян Минчев, който е и председател на „Прозрачност без граници". По думите му уязвимостта на българските институции се корени в политически модел и в начина, по който функционират политическите институции. „Системата е олигархична десетилетие е половина. Но през последната година се показа и способността на основните фигури директно да излизат на сцената на властта с преврати като този с „Костинброд", с контролирането на изпълнителната власт и парламента, с поставянето и движенето на марионетки по сцената", каза той. Според него корпоративнотърговската групировка е тази, която движи фигурите на сцената. „Основната фигура е Ахмед Доган. Той седи начело на тази групировка", заяви експертът. Той обаче не вярва, че Доган и хората около него са способни да направят такова нещо, ако е трябвало да действат само на собствените си импулси. „В пъзела на една държава всеки един от елементите е достатъчно невинен докато не видим сглобен целия пъзел. Имам дълбочинен сценарии за битките на финансовата и политическа сцена", допълни Минчев

„Глобал Маркетс” стар клиент на Темида

http://frognews.bg/news_72360/

Инвестиционният посредник „Глобал Маркетс” е в списъка на Комисията по финансов надзор от 2008 година, когато се учредява и получава лиценз. Първоначално избухва скандал с активна и натрапчива кампания по телефона към потенциални инвеститори с предложение да вложат 50 хиляди долара в атрактивни акции, като се обещават високи и за мнозина от обектите на атака - нереални печалби.

Оливия Палермо се венча тайно за Йоханес Хюбл

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/oliviia-palermo-se-vencha-tajno-za-iohanes-hiubl-6016007

Двойката мина под венчило в присъствието само на няколко гости в събота (28 юни) в Бедфорд, Ню Йорк

Италия поема утре председателството на ЕС

http://www.cross.bg/evropa-rentzi-predsedatelstvoto-1418270.html

/КРОСС/Италия поема утре председателството на ЕС за следващите 6 месеца. Рим ще активизира усилията на Европа за повишаване на растежа и за разширяване на солидарността, за да подобри имиджа на евроинституциите, заяви премиерът Матео Ренци в реч пред парламента. "Днешна Европа означава скука... тя е затънала в цифри и е лишена от душа", заяви Ренци. Италия е за по-динамична роля на Европейската инвестиционна банка, заяви пък заместник външният министър Сандро Гоци. Италианското председателство започва с много трудности - предстои да се определят хората, които ще застанат начело на европейските институции при новоизбрания Европейски парламент, в който силно са представени антиевропейските сили.  

Бездомно куче спаси дете от пепелянка

http://www.cross.bg/kyche-vnycheto-deteto-1418269.html

/КРОСС/Бездомно куче спаси дете от пепелянка във Велико Търново. В събота следобед възрастна жена излязла с внучето си до близкия магазин в кв. „Бузлуджа", пише "Монитор". Бабата се заприказвала със своя комшийка и не забелязала кога детето се е напъхало в неокосените тревни площи край блоковете. Изведнъж се чул силен кучешки лай. Изплашена, че псето може да е нападнало и да разкъса внучето й, бабата се спуснала в посока на лая. Когато пристигнала, жената видяла, че внучето се е напъхало в тревите, а на няколко метра от него се виела змия. Между детето и влечугото пък било застанало дрипаво бездомно куче, което ръмжало и се зъбело към змията. Бабата грабнала детето на ръце и веднага го измъкнала на безопасно място на улицата. След нея излязло и кучето. Кучето било наградено с няколко кренвирша от благодарната баба, която тържествено дала дума, че ще го върже пред входа на блока, ще му купи колиба и ще го храни всеки ден с месо.  

McLaren 650S GT3: създаден да властва над пистите

http://cars.actualno.com/McLaren-650S-GT3-syzdaden-da-vlastva-nad-pistite-news_36980.html

Точно както 12С еволюира в 650S, така страховитата GT3 машина на McLaren еволюира в нещо още по-добро, по-агресивно и по-бързо: 650S GT3. Кажете „Здравей“ на новия крал на пистата,...

Арсенал вади 23 млн. евро за национал на Германия

http://worldcup2014.actualno.com/Arsenal-vadi-23-mln-evro-za-nacional-na-Germanija-news_36981.html

Ръководството на Арсенал е готово да стартира преговори за 27-годишния защитник на Реал Мадрид и германския национален отбор Сами Кедира, информира The Sun. Сумата на евентуалната сделка е около 23 мл...

Романтично начало на юли от Summer Session Concerts

http://music.actualno.com/Romantichno-nachalo-na-uli-ot-Summer-Session-Concerts-news_36982.html

В рамкитре на Summer Session Concerts, организаторите от Event Zone, ни предлагат едно истински разтапящо преживяване. Белослава на морския бряг, джаз и романтика. На 5 юли, събота, гостите на &bd...

Филип Лам: Мачът с Алжир е много опасен

http://worldcup2014.actualno.com/Filip-Lam-Machyt-s-Aljir-e-mnogo-opasen-news_36983.html

Капитанът на национални отбор по футбол на Германия Филип Лам заяви, че със съотборниците му няма да подценят Алжир и африканският тим в момента е основният им съперник на Мондиала, като всички трябв...

Кафу: Бразилия е фаворитът, а Неймар е по-добър от Меси

http://worldcup2014.actualno.com/Kafu-Brazilija-e-favorityt-a-Nejmar-e-po-dobyr-ot-Mesi-news_36984.html

Легендарният бразилския защитник и двукратен световен шампион Кафу определи своя тим за фаворит за световната титла. "Това е наш домашен шампионат, затова ние сме главен фаворит, заяви Кафу пред...

ЕК одобри 3,3 млрд. лв. помощ за банките у нас

http://www.vesti.bg/pari/ek-odobri-33-mlrd.-lv.-pomosht-za-bankite-u-nas-6016006

Същевременно Комисията заяви, че банковата система в България е добре капитализирана, има високи нива на ликвидност в сравнение с банките в ЕС

ЕК отпуска 3,3 млрд. лв. помощ за банките у нас

http://www.vesti.bg/pari/ek-otpuska-33-mlrd.-lv.-pomosht-za-bankite-u-nas-6016006

Същевременно Комисията заяви, че банковата система в България е добре капитализирана, има високи нива на ликвидност в сравнение с банките в ЕС

Софиянски: Трябва кабинет, който да харчи, не да пести!

http://www.bnews.bg/article-109761

Бившият служебен премиер Стефан Софиянски смята, че политическите сили трябва предварително да се обединят около стила и състава на бъдещото служебно правителство. То да заработи професионално и да създаде такава тенденция и занапред.

Режат таксите за просрочени дългове

http://www.moreto.net/novini.php?n=256395

Длъжниците ще плащат по-малко такси за борчове, които се събират от частни съдебни изпълнители. Това предвижда проект за промяна на тарифата за таксите и разноските към Закона за частните съдебни изпълнители, който е пуснат за обществено обсъждане.

Негово ченгесарско височество Георги Първанов

http://pik.bg/негово-ченгесарско-височество-георги-първанов-news196882.html

Негово ченгесарско височество Георги Първанов

Той продължава да се вре в политиката по същия начин, както всяко друго школувано ченге от Държавна Сигурност с амбиции за власт. Откакто ненавистния Сергей Станишев,  директен потомък на член на живковото политбюро, го изрита по ашиците заедно с неговата формация АБВ и цялата стара партийна гвардия, той пуска от време на време по някое съждение, явно да ни удиви с ченгесарската си мъдрост. Последното например, явно язвително към Станишев, който иска да си запази мястото на БСП-лидер в Брюксел, е следното:

«ПРЕЗ 1923 СЕ ПРОВЕЖДА ИЗВЕСТНОТО СЕПТЕМВРИЙСКО ВЪЗСТАНИЕ, В РЕЗУЛТАТ НА КОЕТО ТОГАВАШНАТА БКП Е РАЗГРОМЕНА, НЕЙНОТО РЪКОВОДСТВО СЕ ИЗНАСЯ ВЪВ ВИЕНА, ТАМ СЪЗДАВА ЗАДГРАНИЧНО БЮРО И ЧРЕЗ ТОВА БЮРО СЕ РЪКОВОДИ ПАРТИЯТА В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА НЯКОЛДКО ГОДИНИ... НЕ МОЖЕШ ДА ПРАВИШ ИЗБОРИ ОТ БРЮКСЕЛ В БЪЛГАРИЯ.»

Както подобава на такова класическо комунистическо ченге, това е което му се върти в главата – партията и нейната история. И разбира се той няма да ви каже, че двете предателски кучета - вербовчика Коларов и вербувания Димитров – са действали угоднически на коминтерна на Ленин и Троцки, чиято мечта в онзи момент е била да подпалят света в пролетарска революция.

Колко кръв е пролята в България заради тия двама предатели още никой не е изчислил, но се знае че на основаването на коминтерна е имало около 35 души, а френския журналист Борис Суварин казва: «Но как се прави комунистически интернационал, когато  единствените компартии бяха само  руската и... българската?»

С други думи, предатели и  подлоги още от първия ден! И разбира се, забъркват кървавата си каша в България и офейкват във Виена, а след това в Берлин – две гнезда, гъмжащи от болшевишки шпиони, подготвящи със златните рубли на КГБ революция и в Германия.

И Ленин, и Троцки са очаквали, че тя ще стане всеки момент, а от там и по целия свят. По целия свят? Няма да спорим колко идиоти са били тия двамата, но началото на революцията е трябвало да стане на 7 ноември 1923, точно след България.

В истинска проява на държавнически инстинкт обаче секретарят на германската компартия отказва, заявявайки че това ще доведе до потопяване на Германия в кръв и всичко свършва.

Десет години по-късно Хитлер слага окончателно край на сталинската шпионщина в Германия.

Днес един десарски култивиран ченгесар като Гоце Първанов мечтае да мине за социалдемократ. Иска му се социализъм с човешко лице. Но всички знаят, че му се иска и АЕЦ Белене, а той точно това не разбира – че така продължава същата партийна традиция на шайката Коларов-Димитров.

От сайта "Свободата".

Коста Рика продължи да пише история, отстранявайки Гърция

http://www.mediapool.bg/kosta-rika-prodalzhi-da-pishe-istoriya-otstranyavaiki-gartsiya-news222056.html

Сензацията на Световното първенство в Бразилия – отборът на Коста Рика, продължи блестящото си представяне в неделя, достигайки за пръв път в историята си до четвъртфинал на такъв форум. Това стана, след като тимът успя да победи с дузпи Гърция, въпреки че беше с човек по-малко в половината от 120-те игрови минути, завършили при резултат 1:1. Вратарят Кейлор Навас стана големият герой за костариканците, след като спаси две стопроцентови положения през игровите минути, а след това отрази и дузпа, бита от Теофанис Гекас. Гърците имаха шанс също за първи път в историята си да намерят място в Топ 8 на Мондиал, и за първи път загубиха мач на Световно, след като бяха отбелязали гол в него. Коста Рика имаше съвсем малко положения в 120-те минути и въпреки намаления си състав през втория час игра издържа на паниката и хаоса, и накрая играчите на Хорхе Луис Пинто бяха безупречни при наказателните удари, вкарвайки пет от пет. Теофанис Гекас единствен пропусна дузпа, но бе в решаващ момент – при 5:4. Оттам Майкъл Умана реализира, и така прати Коста Рика на четвъртфинал, където ги чака Холандия. Коста Рика поведе, но отново в самия край на срещата, Гърция се спаси, изравни, и така добута мача напред. Двубоят не блесна с някакви особени футболни достойнства, и стана по-динамичен и интересен чак през второто полувреме. Най-доброто положение преди почивката бе в полза на Гърция, в 37-та минута, когато след страхотен пас на Холебас, Салпингидис бе изпуснат от защитата на Коста Рика, и само благодарение на отличния си рефлекс, Кейлор Навас успя да избие в корнер. През второто полувреме Гърция отново започна по-устремно, но точно увлечени в атака, южните ни съседи забравиха за момент за защитата, и допуснаха гол. В 52-та минута Брайън Руис откри резултата. Боланьос го намери непокрит с пас отляво, и за опитния футболист не бе проблем да отправи плътен и точен удар от границата на пеналта. В следващите минути в игра за Гърция се появиха двама нападатели - Митроглу и Гекас, а между тези смени дойде и може би решаващо отсъждане на австралийския арбитър. Бенджамин Уилямс изгони Оскар Дуарте в 66-та минута, за грубо нарушение срещу Хосе Холебас. В първата минута на добавеното време, в атака се хвърли и бранителят Сократис. Той овладя в наказателното поле, намери Гекас, чийто удар бе избит, но топката се върна в Сократис, който от 10 метра шутира право във вратата. В продълженията гърците пропуснаха няколко добри шанс да решат всичко в своя полза и така се стигна до загубата им при дузпите с 3:5.

Българка от Канада дари на патриарх Неофит Богородична икона

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4165543

Патриарх Неофит получи изработена икона на св. Богородица от 92-годишна българка, която от 19 години живее в Торонто, Канада. Пенка Димитрова е бродирала 6 месеца Богородичната икона Патриарх Неофит получи изработена икона на св. Богородица от 92-годишна българка, която от 19 години живее в Торонто, Канада. Пенка Димитрова е бродирала 6 месеца Богородичната икона "Достойно ест" и я изпратила на близки да я предадат на Негово светейшество. Тя започнала везането веднага след интронизацията на 24 февруари 2013 г. "В знак на уваж

Портних: Продължава разчистването след бедствието, направен е опис на засегнатите домове

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4165583

"Комисиите по оценка на щетите след водното бедствие във варненския квартал Аспарухово са направили опис на 99,9% от пострадалите домове. Има доуточняващи адреси, които се посещават". Това каза кметът на Варна Иван Портних, цитиран от "Фокус".
Градоначалникът уточни, че екипи оценяват и щетите по инфраструктурата. "Комисиите по оценка на щетите след водното бедствие във варненския квартал Аспарухово са направили опис на 99,9% от пострадалите домове. Има доуточняващи адреси, които се посещават". Това каза кметът на Варна Иван Портних, цитиран от "Фокус". Градоначалникът уточни, че екипи оценяват и щетите по инфраструктурата.

Ген. Николай Николов: Строежите на къщи в "Аспарухово" нарушават и библейското правило

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4165105

- Ген. Николов, от калта след потопа изплуваха много тревожни въпроси. Като шеф на основните спасителни операции вие дължите някои отговори. Има ли държава? Кмет ли няма? Или Бог ни наказва? 
- Държава определено има. Задълженията на всеки неин служител и граждани са регламентирани в Закона за защита при бедствия. Има създадена стройна... - Ген. Николов, от калта след потопа изплуваха много тревожни въпроси. Като шеф на основните спасителни операции вие дължите някои отговори. Има ли държава? Кмет ли няма? Или Бог ни наказва? - Държава определено има. Задълженията на всеки неин служител и граждани са регламентирани в Закона за защита при бедствия. Има създадена стройна...

Огнян Минчев: Доган движи фигурите на сцената, но дестабилизацията идва отвън заради "Южен поток"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/30/2333773_ognian_minchev_dogan_dviji_figurite_na_scenata_no/?ref=rss


"Ахмед Доган е начело на Корпоративна търговска групировка. Тя движи фигурите на кризата на сцената. Но не вярвам, че каквото и въздействие да имат хора като Пеевски, като Василев, а дори и самият Доган върху българския политически процес, а и върху финансовите механизми чрез Корпоративно търговската група са в състояние или са заинтересовани да направят такова нещо сами по себе си..." 

Това коментира политологът Огнян Минчев в сутрешния блок на "Нова тв" по темата за конфликта между...

Златото се насочи към ръст за тримесечието

http://econ.bg/Новини/Златото-се-насочи-към-ръст-за-тримесечието_l.a_i.553112_at.1.html

Златото се насочи към второ поредно тримесечие, в което цените се повишават. Благородният метал за незабавна доставка се търгуваше на цена от 1...

Елтън Джон иска да се срещне с Путин

http://www.cross.bg/dzhon-isys-eltun-1418268.html

/КРОСС/Сър Елтън Джон планира да се срещне с руския президент Владимир Путин по време на посещението си в страната. "Отивам в Русия през ноември и ще опитам да се срещна с Путин и да говоря с него. Не зная дали ще има полза. Но ако не изградиш мост, не е добре да издигаш стена и да казваш, че няма да говориш с тези хора. Проблемите могат да се разрешават само, ако говориш с хората", обяснява намеренията си той.  Сър Елтън Джон смята, че Исус щеше да одобри еднополовите бракове, съобщава ''Контактмюзик''. Певецът твърди, че Исус би одобрил хомосексуални духовници, ако беше жив днес. "Ако Исус Христос беше жив днес, като човек християнин и велик човек, какъвто е бил, щеше да каже, че това може да се случи. Той е бил изпълнен с любов, състрадание и прошка и опитвал да обедини хората, а точно това трябва да бъде църквата", заяви Джон пред ''Скай нюз''. Певецът, който заедно с партньора си Дейвид Фърниш отглежда две деца, Закари и Илайджа, смята, че църквата заслужава похвала за постигналия напредък в последните няколко години, но че все още има дълъг път, докато духовенството започне да приема повече правата на хомосексуалните. "Докато съм жив, ще се боря за правата на тези хора", сподели Джон.    

10 дни безуспешно търсят 6-годишно дете

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/10-dni-bezuspeshno-tyrsiat-6-godishno-dete-6016005

Всички смятат, че той е отвлечен и продаден в Гърция. Родителите отричат те да са замесени в това и твърдят, че в селото досега никой не е продавал детето си

Рафаел Маркес: Робен ми призна, че е симулирал

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/06/30/2333782_rafael_markes_roben_mi_prizna_che_e_simuliral/?ref=rss


Капитанът на Мексико Рафаел Маркес заяви, че Ариен Робен му е признал за симулация в ситуацията, в която Холандия получи дузпа в 94-ата минута и с точно изпълнение на Клаас Ян Хунтелаар спечели осминафиналния им двубой с 2:1. 

"Робен ми каза, че това положение не е било за дузпа, но преди това е имало друга ситуация, в която съдията е трябвало да посочи бялата точка. Аз също съм убеден, че това не беше дузпа. Стъпих на земята, но не съм го досоквал. Той се блъсна в мен и падна",...

Тамаз Георгадзе: Българската банкова система е стабилна и добре осигурена

http://www.cross.bg/sistema-bulgariya-bankovata-1418267.html

/КРОСС/''Външните финансови наблюдатели нямат притеснения за българската банкова система, защото тя е стабилна и добре осигурена''. Това заяви в специално интервю за БНТ икономистът Тамаз Георгадзе, който е и директор на частна европейска платформа за депозити. Според него българските институции са реагирали адекватно. ''Това, което се случва в момента е по-скоро нерационална реакция на нечии криминални деяния. Ние, като външни наблюдатели, не разбираме тази паника, тъй като няма доказателства за системни проблеми в банковата ви система. Ние нямаме притеснения за стабилността на банките в България, тъй като те са добре финансирани. Освен това вие имате доста ниско съотношение на държавен дълг към брутен вътрешен продукт, което позволява на държавата да осигури нужната ликвидност на банковата система. Именно това е рационалното решение - през последните години сме наблюдавали доста подобни ситуации в други страни от Източна Европа и практиката показва, че подобни краткосрочни проблеми се елиминират по този начин. По наши наблюдения, реакцията на българските институции беше адекватна. Първата стъпка е да се нормализира темпото на банковите операции и да се успокоят клиентите. Банките не трябва да спират работата си, колкото и да е логистически натоварващо това, тъй като основната им цел е да върнат доверието на клиентите си. В това отношение България се справи по най-добрия възможен начин. Втората стъпка е да се потърси политическа подкрепа

Сърфисти се радват на кит, доплувал до брега

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243216_%D0%A1%D1%8A%D1%80%D1%84%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8+%D1%81%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%B8%D1%82%2C+%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BB+%D0%B4%D0%BE+%D0%B1%D1%80%

 Група щастливи сърфисти и туристи имаха възможност да се насладят на нещо изключително рядко срещано. Кит дойде да си почине в спокойни води само на няколко метра от северните плажове на Сидни, пише Daily Mail.

Няколко ентусиасти се престрашиха да се доближат близо до животното, но властите ги предупредиха да не се приближават прекалено много.

Според морските власти китът е излязъл най-вероятно да потърси тихо спокойно място, където да роди.

Туристи дори наеха лодка в опит да се доближат максимално до бозайника и да се насладят на уникалната гледка.

Китът е останал на 150 метра от брега в продължение на няколко часа. 

Обективни данни и субективни настроения за българските банки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4165174

Очевидно е, че българите имат много въпроси и притеснения за своята банкова система. Никак не е очевидно обаче откъде са дошли и колко сериозни са проблемите, макар много хора да си мислят, че знаят откъде.
Да се правим, че проблем няма, би било наивно до безумие. Подценяването на опасности във финансовата система може да доведе до загуба на спест Очевидно е, че българите имат много въпроси и притеснения за своята банкова система. Никак не е очевидно обаче откъде са дошли и колко сериозни са проблемите, макар много хора да си мислят, че знаят откъде. Да се правим, че проблем няма, би било наивно до безумие. Подценяването на опасности във финансовата система може да доведе до загуба на спест

Армията с ново ръководство от днес

http://pik.bg/армията-с-ново-ръководство-от-днес-news196878.html

Армията с ново ръководство от днес

Досегашният командир на Военноморските сили Румен Николов поема поста „началник на отбраната“ с висшето офицерско звание „вицеадмирал“. Така той става първият офицер от флота, заемащ поста на най-високопоставения военен.

Досегашните командири на Сухопътните войски и на Военновъздушните сили генерал-майор Нейко Ненов и генерал-майор Константин Попов ще бъдат новите заместник-началници на отбраната. Андрей Боцев ще бъде новият командир на войските със звание „генерал-майор“, Румен Радев става командир на Военновъздушните сили, също със звание „генерал-майор“, а Димитър Денев ще командва Военноморските сили със звание „контраадмирал“. 

Редица други кадрови промени в системата на въоръжените сили също влизат в сила от днес.

Марио Кръстев от "Големите надежди" с роля в "Борис Годунов"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4164996

Марио Кръстев - 11-годишното момче от музикалното шоу за деца на Нова тв Марио Кръстев - 11-годишното момче от музикалното шоу за деца на Нова тв "Големите надежди", получи роля в операта "Борис Годунов". Той е избран да играе сина на руския цар. Спектакълът на Софийската опера използва естествения декор на храма "Св. Александър Невски" за създаването на сцена, дълга 50 метра. Следващите представления са в четвъртък

Бразилките не свалят бикините на плажа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4165083

1. За първи път стадионите в Бразилия имат номерирани места. Досега зрителите са търсили свободна седалка, на която да се настанят. Така е било и на Купата на конфедерациите миналата година.


2. На новите стадиони има семейни тоалетни, обозначени с табела с мъж, жена и дете. Този знак обърква дори местните и всички използват тези тоалетни, само 1. За първи път стадионите в Бразилия имат номерирани места. Досега зрителите са търсили свободна седалка, на която да се настанят. Така е било и на Купата на конфедерациите миналата година. 2. На новите стадиони има семейни тоалетни, обозначени с табела с мъж, жена и дете. Този знак обърква дори местните и всички използват тези тоалетни, само

Цената на меда се вдига заради дъждовните месеци

http://econ.bg/Новини/Цената-на-меда-се-вдига-заради-дъждовните-месеци_l.a_i.553110_at.1.html

Обилните валежи през последните месеци ще доведат до повишаване цената на пчелния мед. Заради дъждовното време се очаква по-слаба реколта тази...

Бареков: Милионите ми са от заплати. Не атакувайте такъв нов и чист човек като мене

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243215_%D0%91%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9C%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BC%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8.+%D0%9D%D0%B5+%D0%B0%D1%82

 Аз съм може би единственият печеливш от свадата между Делян Пеевски и Цветан Василев, защото се видя, че нямам нищо общо и с двамата. Техният скандал мина всякакви граници, заяви в сутрешния блок на bTV новият политик Николай Бареков.

С Пеевски никога не съм имал никакви отношения. Не е вярно и това, което каза Цветан Василев в интервюто си за bTV, че е финансирал старта на турнето ми. То бе финансирано от телевизията (TV7 - б.р.), която е собственик на международния фонд "Алегро Кепитал", добави Бареков.

Той заяви отново, че телевизията има няколко милиона дългове към продуцентска му фирма "Ноу фрейм" и затова очаква днес "по съдебен път да има достъп" до TV7, за да си "прибере" парите. Фирмата б"Ноу фрейм" досега е работила безвъзмездно за медията, добави лидерът на "България без цензура".

На многократно зададен въпрос откъде разполага с милиони за дейността си, Бареков отговори: "С много работа, Биляна. Аз съм работил от 18-годишен досега денонощно. Бил съм изпълнителен директор на два международни борда."

"Не атакувайте такъв нов и чист човек като мене", призова политикът.

Депутати предлагат ски зони да се разширяват без търг и конкурси

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3c03aff9/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cbylgariia0C4510Ca0Cdeputati0Epredlagat0Eski0Ezoni0Eda0Ese0Erazshiriavat0Ebez0Etyrg0Ei0Ekonkursi0H1752560C/story01.htm

Половината от концесионните плащания от ски зоните и пистите да отиват в бюджета на съответната община, предвиждат проектопромени в Закона за туризма


Петролът продължава да върви надолу

http://econ.bg/Новини/Петролът-продължава-да-върви-надолу_l.a_i.553109_at.1.html

Лекият суров петрол West Texas Intermediate и петролът сорт Brent поевтиняха на фона на очакванията, че напрежението в Украйна няма да повлияе на...

15 катастрофи са регистрирани във Варна и региона през денонощието

http://www.moreto.net/novini.php?n=256394

15 пътнотранспортни произшествия са регистрирани във Варна и региона през изминалото денонощие. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна дежурният от "Пътна полиция" – Варна. При всички инциденти са нанесени само материални щети, няма пострадали граждани.

Портних: Продължава разчистването след бедствието, направен е опис на засегнатите домове

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4165577

"Комисиите по оценка на щетите след водното бедствие във варненския квартал Аспарухово са направили опис на 99,9% от пострадалите домове. Има доуточняващи адреси, които се посещават". Това каза кметът на Варна Иван Портних, цитиран от "Фокус". Градоначалникът уточни, че екипи оценяват и щетите по инфраструктурата.

Минчев: Корпоративна групировка движи фигурите, предвожда я Доган

http://frognews.bg/news_72359/

Наличието на валутен борд и самата ни принадлежност към ЕС са създали здраво институционно ядро, което да понесе удара през изминалите дни. Уязвимостта се корени в политическата система. През последната година показаха как конкретни олигарси директно излизат на трубината – имам предвид случаи като Костинбродската афера, коментира в „Здравей, България” Огнян Минчев.

Последен шанс за смяна на джипито

http://www.bnews.bg/article-109764

До края на днешния ден здровноосигурените пациенти могат да сменят своя личен лекар.

Фирми на университети получават достъп до европари

http://econ.bg/Новини/Фирми-на-университети-получават-достъп-до-европари_l.a_i.553108_at.1.html

Законови промени предвиждат фирмите, създадени от висшите училища и изследователските центрове, да могат да кандидатстват по оперативните и...

Станишев отмени с SMS пленума за лидерския пост в БСП

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243214_%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%88%D0%B5%D0%B2+%D0%BE%D1%82%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D1%81+SMS+%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%83%D0%BC%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%

 Планираното за днес заседание на Националния съвет на БСП е бил отменен в последния момент с SMS в неделя.

Членовете на ръководството на БСП с изненада са разбрали, че заседанието на Националния съвет се отменя за неопределено време. Като мотив се посочва ситуацията около банковата система.

На днешния пленум ръководството на БСП трябваше да реши съдбата на председателя на столетницата.

Още вчера на влизане при президента лидерът на БСП заяви, че политическата съдба на страната вече не е основният въпрос.

Попитан дали трябва да има широка коалиция или служебно правителство, той отговори:

"Това за мен не е тема на днешната дискусия, защото най-важното е да се гарантира на гражданите, фирмите да бъдат спокойни, да работят."

В същото време в днешния си брой на вестник „Дума“ евродепутатът Георги Пирински пише по темата коментар, който вероятно е заложен в изданието, преди да стане ясно, че пленумът се отменя. В коментара си по темата Пирински пише, че на отменения пленум Станишев е трябвало да предложи конкретни решения, доказващи волята за промяна. Според Пирински има необходимост от нов лидер на предизборния щаб и ново послание, което столетницата да предложи на избирателите си. Ето какво пише в „Дума“ евродепутатът:

- Рязко съкратен състав на Изпълнителното бюро, способно да представи обновено политическо послание на партията за бъдещето на България, което да предложим на избирателите;

- Нов състав на Националния предизборен щаб с еднозначно разписани отговорности на всеки член, годен да дава еднозначни указания за хода на кампанията, в т.ч. и на медийната. Новите отговорности на С. Станишев вече налагат той да предложи друг ръководител на щаба, който още на другия ден след пленума да го задейства с необходимата качествена промяна и нова енергия!

Украйна и Русия се договориха да работят за прекратяване на огъня

http://www.mediapool.bg/ukraina-i-rusiya-se-dogovoriha-da-rabotyat-za-prekratyavane-na-oganya-news222055.html

Украйна и Русия се разбраха да работят за приемането на двустранно споразумение за прекратяване на огъня между Киев и проруските сепаратисти в източните региони на страната и механизъм за контрола му с активната роля на ОССЕ.   В понеделник руският президент Владимир Путин, украинският Петро Порошенко, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд проведоха четиричасов разговор малко преди да изтече примирието в Украйна, след като подобен разговор се състоя и в неделя.   "Четиримата лидери са се договорили за бързо организиране на трети кръг от преговори между властите в Киев и югоизточните региони", съобщи Кремъл.   Путин е подчертал, че е важно да бъде продължен режимът на прекратяване на огъня и да бъде създаден механизъм за контрол на примирието с активната роля на ОССЕ.   По-рано напрежението в Източна Украйна отново ескалира в понеделник преди да изтече примирието, сключено между Киев и проруските сепаратисти. Москва съобщи, че в Донецка област е загинал руски журналист, и обвини Киев, че явно "не желае деескалация на въоръжения конфликт".   Загиналият е Анатолий Клян, командирован в Украйна от руската телевизия "Първи канал", предаде ИТАР-ТАСС.Телевизията съобщи, че той е бил смъртоносно ранен, докато правел със свои колеги репортаж близо до украинско военно поделение.   "Настояваме украинските власти обективно да разследват трагедията и строго да накажат виновниците", заяви руското дипломатическо ведомство, като изрази съболезнования на роднините и близките на покойния.   Крайният срок на примирието изтича в 22 часа (19 часа по Гринуич), макар че прекратяването на огъня, обявено от Киев преди десет дни и прието впоследствие от бунтовниците, беше нарушено на няколко пъти от спорадични сблъсъци. В петък то беше удължено със 72 часа, докато се водеха преговори. Общественото мнение в Украйна подкрепя продължаването на военната операция срещу сепаратистите поради опасенията, че през това време те може да получат подкрепления от Русия.   Въпреки примирието сраженията продължават. Склад за боеприпаси на украинската Национална гвардия бе взривен в Донецк по заповед на министъра на вътрешните работи Арсен Аваков.   Районът около склада е отцепен, на мястото е избухнал пожар. Не се съобщава за жертви.   Според Аваков командването на местна войнска част на Националната гвардия, която се намирала около три месеца под обсада, не се подчинила на исканията на т. нар. опълченци да сложи оръжие и да предаде склада на разпореждане на самообявилата се Донецка народна република.   При опит на опълченците вчера да проникнат в склада, той бил взривен, за да не попаднат оръжието и боеприпасите в него в ръцете на бунтовниците.   Още в неделя руският президент Владимир Путин призова украинския си колега Петро Порошенко да удължи примирието. Призивът му е бил подкрепен от лидерите на Германия и Франция Ангела Меркел и Франсоа Оланд, съобщиха от Кремъл. От своя страна Порошенко призова руския държавен глава да прекрати проникването на украинска територия на наемници и да спре доставките на оръжие и бронирана техника за въоръжените групи в Източна Украйна.   -------------------------- Тази публикация е създадена с помощта на Европейския съюз. Цялата отговорност за съдържанието й се носи от OBC и Mediapool.bg и по никакъв начин не изразява официалното становище на Европейския съюз.

Напрежението в Източна Украйна нарасна след смъртта на руски журналист

http://www.mediapool.bg/naprezhenieto-v-iztochna-ukraina-narasna-sled-smartta-na-ruski-zhurnalist-news222055.html

Напрежението в Източна Украйна отново ескалира в понеделник, когато примирието, сключено между Киев и проруските сепаратисти. Москва съобщи, че в Донецка област е загинал руски журналист, и обвини Киев, че явно "не желае деескалация на въоръжения конфликт".   Загиналият е Анатолий Клян, командирован в Украйна от руската телевизия "Първи канал", предаде ИТАР-ТАСС.Телевизията съобщи, че той е бил смъртоносно ранен, докато правел със свои колеги репортаж близо до украинско военно поделение.   "Настояваме украинските власти обективно да разследват трагедията и строго да накажат виновниците", заяви руското дипломатическо ведомство, като изрази съболезнования на роднините и близките на покойния.   Въпреки примирието сраженията продължават. Склад за боеприпаси на украинската Национална гвардия бе взривен в Донецк по заповед на министъра на вътрешните работи Арсен Аваков.   Районът около склада е отцепен, на мястото е избухнал пожар. Не се съобщава за жертви.   Според Аваков командването на местна войнска част на Националната гвардия, която се намирала около три месеца под обсада, не се подчинила на исканията на т. нар. опълченци да сложи оръжие и да предаде склада на разпореждане на самообявилата се Донецка народна република.   При опит на опълченците вчера да проникнат в склада, той бил взривен, за да не попаднат оръжието и боеприпасите в него в ръцете на бунтовниците.   В неделя руският президент Владимир Путин призова украинския си колега Петро Порошенко да удължи примирието. Призивът му е бил подкрепен от лидерите на Германия и Франция Ангела Меркел и Франсоа Оланд, съобщиха от Кремъл.   Четиримата са разговаряли повече от два часа чрез телеконферентна връзка. Такава дискусия ще се проведе и в понеделник в същия формат.   От своя страна Порошенко призова руския държавен глава да прекрати проникването на украинска територия на наемници и да спре доставките на оръжие и бронирана техника за въоръжените групи в Източна Украйна.   Междувременно информациите за нарушаването на примирието продължиха и през нощта срещу понеделник. Склад за боеприпаси на украинската Национална гвардия е бил взривен в Донецк по заповед на министъра на вътрешните работи Арсен Аваков, съобщи ИТАР-ТАСС. Районът около склада е отцепен, на мястото е избухнал пожар. Не се съобщава за жертви. Според Аваков командването на местна войнска част на Националната гвардия, която се намирала около три месеца под обсада, не се подчинила на исканията на т. нар. опълченци да сложи оръжие и да предаде склада на разпореждане на самообявилата се Донецка народна република.

Изтича срокът на примирието в Източна Украйна

http://www.mediapool.bg/izticha-srokat-na-primirieto-v-iztochna-ukraina-news222055.html

В понеделник изтича срокът на примирието, сключено между Киев и сепаратистите в Източна Украйна. В неделя руският президент Владимир Путин призова украинския си колега Петро Порошенко да го удължи. Призивът му е бил подкрепен от лидерите на Германия и Франция Ангела Меркел и Франсоа Оланд, съобщиха от Кремъл. Четиримата са разговаряли повече от два часа чрез телеконферентна връзка. Такава дискусия ще се проведе и в понеделник в същия формат. От своя страна Порошенко призова руския държавен глава да прекрати проникването на украинска територия на наемници и да спре доставките на оръжие и бронирана техника за въоръжените групи в Източна Украйна. Междувременно информациите за нарушаването на примирието продължиха и през нощта срещу понеделник. Склад за боеприпаси на украинската Национална гвардия е бил взривен в Донецк по заповед на министъра на вътрешните работи Арсен Аваков, съобщи ИТАР-ТАСС. Районът около склада е отцепен, на мястото е избухнал пожар. Не се съобщава за жертви. Според Аваков командването на местна войнска част на Националната гвардия, която се намирала около три месеца под обсада, не се подчинила на исканията на т. нар. опълченци да сложи оръжие и да предаде склада на разпореждане на самообявилата се Донецка народна република. При опит на опълченците вчера да проникнат в склада той бил взривен, за да не попаднат оръжието и боеприпасите в него в ръцете на бунтовниците, предава БТА.

Учениците до 4-ти клас да повтарят при лош успех

http://www.cross.bg/klas-detzata-obrazovanieto-1418266.html

/КРОСС/Учениците от началния курс да повтарят класа при слаб успех, предлагат родители и учители в общественото обсъждане на новия закон за образованието. Сега децата до четвърти клас преминават в следващо ниво независимо от успеха им. Според голяма част от родителите и учителите обаче това води до феномена деца, които не могат да четат и пишат, директно да преминават в прогимназиален етап. „Аз подкрепям това предложение, защото наблюдавам, когато децата дойдат при мен в 5-и клас, има случаи, в които не са ограмотени. Те просто имат проблеми да пишат на български и да четат", заяви пред „Монитор" учителката Елица Генева. Психолозите са категорични, че повтарянето в началните класове е вредно за децата. „Не може да се втълпява на учениците, че при провал ще бъдат наказани толкова сериозно. По този начин се слага белег на тези деца", обясни психологът Маргарита Христова. В онлайн анкетата надделява тезата, че санкции за незнаещите ученици трябва да има едва след втори клас. „Ако се наложи, по-добре да се повтори класа, за да се позабави малко образованието на дадения ученик, но да гарантираме, че той може да чете, да пише, че е усвоил този материал", заяви образователният министър проф. Анелия Клисарова. Според председателя на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева тезата за автоматично преминаване въпреки липсата на знания е несъстоятелна

Триза получи сертификат за инвеститор клас А

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3c03bd1a/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cbylgariia0C4510Ca0Ctriza0Epoluchi0Esertifikat0Eza0Einvestitor0Eklas0Ea0H1752580C/story01.htm

Инвестицията на компанията в новия логистичен център край Елин Пелин е за над 6 млн. лева, ще бъдат разкрити и 30 работни места


От днес пчеларите в пернишко могат да подават заявления за плащане в ДФ "Земеделие"

http://www.zapernik.com/obshtestvo/ot-dnes-pchelarite-v-pernishko-mogat-da-podavat-zayavleniya-za_32756/

От днес, 30 юни до 31 август 2014 г. пчеларите, изпълнили инвестициите си по мерки Б „Борба срещу вароатозата", В „Мерки за подкрепа на извършването на физико-химичен анализ на пчелния мед" и Г „Мерки за подкрепа на подновяване на пчелните кошери в Европейския съюз" от Национална програма по пчеларство (НПП) за тригодишния период 2014-2016, ще могат да подават заявления за плащане, съобщиха от пресцентъра на ДФ...

Продължава

Въпреки забраната, цигани плъзнаха с царевица на плажа

http://www.bnews.bg/article-109762

Лятото се завърна и отвори работа на мургавите ни сънародници, които помъкнаха хладилните чанти с царевица по плажа. Тази търговия обаче е забранена, но кой трябва да контролира спазва лис е наредбата? Инспекторите на БАБХ обаче смятат, че не им е работа да гонят търговците по плажа, а от общината твърдят, че концесионерите трябва да имат грижа.

Бездомно куче спаси дете от отровна змия

http://goodnews.actualno.com/Bezdomno-kuche-spasi-dete-ot-otrovna-zmija--news_36952.html

Бездомно куче спаси дете от пепелянка във Велико Търново. В събота следобед възрастна жена излязла с внучето си до близкия магазин в кв. „Бузлуджа", съобщи "Монитор". Баба...

Зико: Липсата на Луис Густаво може да е фатална за Бразилия

http://worldcup2014.actualno.com/Ziko-Lipsata-na-Luis-Gustavo-moje-da-e-fatalna-za-Brazilija-news_36969.html

Бившият бразилски национал Зико е на мнение, че отсъствието на Луис Густаво в тима на Бразилия в предстоящия 1/4-финал срещу Колумбия може да се окаже фатално. Полузащитникът на "селесао" п...

Ямболският съд отново гледа делото за взрива на „Петолъчката”

http://crime.actualno.com/Jambolskijat-syd-otnovo-gleda-deloto-za-vzriva-na-Petolychkata-news_36968.html

Ямболският районен съд поднови гледането на делото за експлозията край пътен възел "Петолъчката". На 5-и юни 2012-а година при взрив в базата за съхранение и утилизация на боеприпаси загинах...

Взрив до президентството в Египет уби един и рани трима

http://africa.actualno.com/Vzriv-do-prezidentstvoto-v-Egipet-ubi-edin-i-rani-trima-news_36972.html

Бомба е избухнала в близост до президентския дворец в столицата на Египет Кайро, съобщава БГНЕС. По последни данни загинал е един човек, а други трима са били ранени. Според местни медии бомбата е из...

1/4-финалът на Холандия е подарък от Мексико, отсече Марадона

http://worldcup2014.actualno.com/14-finalyt-na-Holandija-e-podaryk-ot-Meksiko-otseche-Maradona-news_36973.html

Холандия ще играе четвъртфинал на световното първенство благодарение на подаръка, който Мексико им направи. Това заяви аржентинската легенда Диего Марадона в предаването "Де Сурда" по венецу...

Алексис Санчес иска да остане в Барселона

http://worldcup2014.actualno.com/Aleksis-Sanches-iska-da-ostane-v-Barselona-news_36974.html

Нападателят на Чили Алексис Санчес сподели, че желанието му е да остане в тима на Барселона, въпреки множеството твърдения в пресата, че той ще бъде трансфериран в друг клуб през лятото. Според катал...

“Умно стъкло” ще помага на смартфоните да правят по-добри снимки

http://actualno.actualno.com/Umno-styklo-shte-pomaga-na-smartfonite-da-pravjat-po-dobri-snimki-news_36975.html

Към днешна дата снимките, които правим с мобилния си телефон, не са толкова качествени, колкото онези заснети с фотоапарат. Това скоро обаче може да се промени. Немски изследователи са разработили ком...

"Булгартабак" за пореден път е бил препродаден

http://business.actualno.com/Bulgartabak-za-poreden-pyt-e-bil-preprodaden--news_36971.html

В разгара на раздора Пеевски - Василев "Булгартабак холдинг" отново е препродаден. Стъпката е превантивна само и само собственикът да запази правото си на глас в общото събрание, след като ...

Цирк в ТВ7 - оставки се хвърлят в ефир

http://society.actualno.com/Cirk-v-TV7---ostavki-se-hvyrljat-v-efir-news_36976.html

Зародишът на сътресението в ТВ7, което стана напълно официално само преди час-два, всъщност се появи още в сутрешния блок на телевизията - "Гореща точка". Водещият на блока Ива Николова на п...

Ангел и Моисей: Включихме се във Fanta Play Tour, защото дава пример на младите

http://interview.actualno.com/Angel-i-Moisej-Vkluchihme-se-vyv-Fanta-Play-Tour-zashtoto-dava-primer-na-mladite-news_36965.html

Сдобилите се с голяма популярност млади певци Ангел и Моисей взеха участие в едно от събитията на лятото - Fanta Play Tour. За самата инициатива, чиито главни цели са усмивката и доброто настроение, к...

Хюмелс: Трябва да сме агресивни срещу Алжир

http://worldcup2014.actualno.com/Humels-Trjabva-da-sme-agresivni-sreshtu-Aljir-news_36977.html

Защитникът на националния тим на Германия Матс Хумелс заяви преди мача с Алжир от световното първенство, че отборът трябва покаже стабилна игра в отбрана, но и да бъде достатъчно агресивен в атака, ак...

ПИБ няма да взима такси на отказалите се от заявка за теглене на пари

http://business.actualno.com/PIB-njama-da-vzima-taksi-na-otkazalite-se-ot-zajavka-za-teglene-na-pari-news_36978.html

Поради нарастващия брой на клиентите, които в петък са направили заявка за теглене на суми и днес искат да се откажат от тегленето и нарушаването на депозитите, Банката няма да събира предвидените по ...

Защитник на САЩ: Клинсман ни каза, че ще играем поне 1/4 финал

http://worldcup2014.actualno.com/Zashtitnik-na-SASht-Klinsman-ni-kaza-che-shte-igraem-pone-14-final-news_36979.html

Защитникът на националния отбор по футбол на Съединените щати Омар Гонсалес заяви пред Reuters, че селекционерът на тима Юрген Клинсман е наредил на футболистите си да презаверят билетите си за прибир...

Цачева: В новия кабинет по-добре отговорността да е споделена

http://www.moreto.net/novini.php?n=256391

"Позицията, която бе постигната вчера на консултациите при президента, по много категоричен начин даде ясен знак пред обществото, че има консенсус по основните теми, които се дискутираха", коментира в "Здравей, България” Цецка Цачева от ГЕРБ.

10 дни издирват Иван от Микрево, подозират, че е продаден

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4165556

Вече десети ден издирват 6-годишния Иван Синанов от село Микрево, община Струмяни. Той е в неизвестност от 21 юни, като за последно е забелязано около 12:00 часа на обяд в местността пред входа на гробищата в селото.
"Хората вече нямат сили да го търсят", споделя жителка на селото пред Нова тв. Тя добавя, Вече десети ден издирват 6-годишния Иван Синанов от село Микрево, община Струмяни. Той е в неизвестност от 21 юни, като за последно е забелязано около 12:00 часа на обяд в местността пред входа на гробищата в селото. "Хората вече нямат сили да го търсят", споделя жителка на селото пред Нова тв. Тя добавя,

Отиваме отново към Достоевски - „Престъпление и наказание"

http://www.cross.bg/markovski-marin-advokat-1418265.html

/КРОСС/Отиваме отново към Достоевски - „Престъпление и наказание". С тези думи на адвокат Марин Марковски започна разговора в студиото на Нова тв, заедно и с експертът по национална сигурност Николай Радулов, по повод събитията в банковата система през последните дни. Държавата още от самото начало трябваше да пресече коментарите. Неумишлено проспа този момент заради незнание и лошо управление, смята Николай Радулов. Службите имат изградени структури, които се занимават с банковата сигурност и те би трябвало да получат предварително информация от своите източници за това какво ще се случи, обясни той. Лошото е, че тези структури, които са призвани да прекратяват паниките, да действат превантивно и да долавят признаците на това, което ще се случи, дават лош сигнал", на мнение е експертът. Досега не чух никой да каже по кои текстове прокуратурата ще образува наказателните производства. Има заловени хора, но въпросът е да се докаже дали са го направили, коментира от своя страна адвокат Марин Марковски. В член от Наказателния кодекс се допуска само да се наказват лица, които действат чрез обществени организации, не лично, обясни той.  Има и друг закон, който е срещу пазарната злоупотреба с финансови инструменти. Той е действащ от 2007 година. Законът гласи, че при подобна ситуация се предвиждат административни санкции - глоба от 20 до 50 000 лева и от 50 до 10 000 лева, поясни още Марин Марковски

10 дни търсят изчезналия Иван, подозират, че е продаден

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4165537

Вече десети ден издирват 6-годишния Иван Синанов от село Микрево, община Струмяни. Той е в неизвестност от 21 юни, като за последно е забелязано около 12:00 часа на обяд в местността пред входа на гробищата в селото.
Вече десети ден издирват 6-годишния Иван Синанов от село Микрево, община Струмяни. Той е в неизвестност от 21 юни, като за последно е забелязано около 12:00 часа на обяд в местността пред входа на гробищата в селото. "Хората вече нямат сили да го търсят", споделя жителка на селото пред Нова тв. Тя добавя,

Научният фонд отново се обзаведе с наши хора

http://www.cross.bg/proekti-naychni-sesiya-1418263.html

/КРОСС/Фонд "Научни изследвания" към Министерството на образованието и науката е една от онези държавни институции, призвани да вършат добри дела с парите на данъкоплатците, но на практика постига далеч по-скромни резултати. В последните две години фондът се превърна в място за трудоустрояване на партийни другари и бизнес партньори. Най-зашеметяващ изглеждаше случаят с бившия шеф на зеленчуковата борса "Булгарплод - Слатина" Александър Йоцев, който беше назначен за главен секретар на фонда. След затишието, последвало оставката на просветния министър Сергей Игнатов, фондът произведе две новини - нови хора в ръководството и най-сетне нова сесия за разпределяне на пари за научни проекти, пише "Сега". Новият управител на фонда отново е интересна фигура. Известността (доколкото я има в последните години) на Николай Христов се дължи предимно на политическата му кариера и не толкова на преподавателската. Христов е бил зам.-председател на координационния съвет на СДС - Враца, политически секретар на Радикалдемократическата партия и член на Централното бюро на Демократическата партия, депутат в 36-то, 37-о и 38-о НС, става ясно от негови биографии в интернет. Каква е научната експертиза на Христов, както е модно напоследък да се нарича, и какъв е управленският му капацитет не се споменава никъде

Муравей Радев: Няма опасност за валутния борд

http://www.cross.bg/myraveii-radev-zagybim-1418264.html

/КРОСС/ Финансовата система на България е стабилна, няма опасност нито за банките, нито за валутния борд. Най-лесният начин да загубим парите си е да се наредим на опашка, за да ги изтеглим, заяви финансовият министър в правителството на Иван Костов (1997-2001) Муравей Радев в интервю за TV7. Ситуацията е коренно различна, сценарият от 1996 г. е неприложим през 2014 г. Сегашната криза не се дължи на слабост на банките или на липса на пари, категоричен е финансистът. Ако искаме да загубим парите си, най-лесният начин е да се наредим на опашка, за да ги изтеглим, предупреди Муравей Радев. Евентуалната намеса на Международния валутен фонд ще има дисциплиниращ ефект и ще накара правителствата най-после да започнат дълго отлаганите структурни реформи, допълни той.  

ЖГЕРБ - Перник изпратиха дрехи, обувки и храна на пострадалите от наводненията

http://www.zapernik.com/politika/jgerb-pernik-izpratiha-drehi-obuvki-i-hrana-na-postradalite_32755/

Даренията, събрани в рамките на кампанията на ЖГЕРБ-Перник за пострадалите от наводненията райони, бяха изпратени към нуждаещите се.

Перничани дариха дрехи, обувки, почистващи препарати, одеяла, пакетирани храни и домакиснки съдове за останалите без домове жители на Варна, Добрич и Велико Търново.Местната структура изказва благодарност към всички членове и симпатизанти, които откликнаха на призива и се включиха в кампанията.
Продължава

Пари има, доверие няма

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243213_%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%B8%D0%BC%D0%B0%2C+%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B5+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0

 С какво търгуват банките? С доверие. Нито една банка не може да издържи, ако изведнъж всички хукнат да си изтеглят влоговете. Затова, ако в едно общество се изчерпат последните капки доверие, то остава и без банки.

Да видим българската бъркотия. Тя е първата, която се случва при перфектен валутен борд, двоен държавен валутен резерв, добра ликвидност на системата и гаранция на влоговете. Всичко си е на мястото. И пак нещо руши и събаря - да не би да е полтъргайст?

Няма и спекулативна атака от зловещите международни хеджфондове. Няма никакви икономически предпоставки за банков уплах – но бъркотия има! 
Полтъргайстът е невидим, но само ако го гледаме през икономическите очила. Вероятно това е бъркотия, предизвикана съзнателно от политическия елит. Както и от едрите банкови длъжници.

И от странното съвпадение между първите и вторите. Получава се така, че у нас 
институциите нямат личен интерес да крепят институциите. Едни и същи хора са банкери, големи длъжници, чиновници, политици и инвеститори, а инвестициите им очевидно не изплащат кредитите.

Но пък и няма как да ги изплащат, тъй като типичният нашенски олигарх няма опит в създаването на някакъв истински бизнес. Той е експерт по завладяването, източването, разграбването и разрухата. Това го може, така се е издигнал, така и решава проблемите си на върха на държавата. Щом властта се концентрира в строителите на разрухата, много ясно, че накрая ще атакуват банковата система. Вие какво очаквате?

За да има изобщо пари, трябва да има някаква минимална вяра в ближния. Но вече никой не вярва на политиците, институциите, олигарсите, социолозите и може би и на медиите. Казвам "може би", защото повечето медии се държат отговорно, от две седмици са заети главно да наливат бром в чая на населението. Но това не го успокоява, а точно обратното - паникьосва го още повече.

Самият факт, че сме се "вързали" за една чужда валута, означава, че властта няма никакво доверие на себе си. "Аз не мога да управлявам парите" - признава тя публично.
Тук няма да се спирам на самата технология на банковата атака и кой дръпна спусъка. Но все пак трябва да е ясно, че и най-здравата американска банка ще се срине, ако арестуват шефовете й за опит да убият известен политик. И в същото време шефът на Федералния резерв е обвинен в престъпление, защото допуснал арестуваната банка да раздаде лоши кредити. На другия ден всички вложители ще хукнат да си теглят парите и край на Джей Пи Морган, Голдмън Сакс, Чейз (Манхатън) или която и да е там непоклатима американска доларова цитадела.

Ако банките държаха в сейфовете си достатъчно пари, за да изплатят веднага всички влогове, те просто нямаше да съществуват. Те търгуват с кредит на доверие. Няма ли вяра - няма и банки.

Доверието е основният обществен капитал, без който няма капитализъм, а нещата се връщат към феодализма. При нас доверието и към властите, и към обществените лидери вече е толкова ниско, че и мравките го прекрачват без подскок. Всички институции у нас произлизат от парламента. А вече е традиция доверието към парламента да е едноцифрено число. Не знам кой изобщо отговаря "да" на този въпрос, но сигурно или е ударен с паве по главата, или цял живот пасе овце в планината и още не е научил, че Тодор Живков е свален. А ако рейтингът на парламента е два метра под земята, какво да очакваме от останалите институции, които той назначава и уволнява?

Нали уж сме парламентарна република? Значи, ако искаме да имаме пари и банки, трябва да върнем доверието към парламента. Ако  сега е 5 на сто, трябва да стане
51 на сто. Тук ще злоупотребя с най-баналния китайски йероглиф. Този, който означавал криза и възможност едновременно. Колчем настъпи криза, родният елит вади този йероглиф от тъмното си място и го използва, за да задълбочи още повече причините за кризата. Покрай този йероглиф народът намрази китайската писменост. Дайте най-сетне да го изчистим и да го използваме по предназначение - днешната бъркотия е чудесен повод да подчиним всички обществени институции на хората.

Това е прекрасна възможност обществото да поиска мажоритарна избирателна система в два тура, за по-кратко - М2. Ще кажете, че ставам банален като китайския йероглиф. Или като Катон Стари, който завършвал всяка реч с "Картаген трябва да бъде разрушен". Сигурно е бил досаден, но прав.

Това е единствената система, при която народът си избира политиците. Другото е чиста измама, илюзия с криви огледала. Ако гласувате за партийни списъци, много ясно, че 
елитът назначава депутатите. Същият елит, който пред очите ни го докара до най-нелепата банкова криза.

Представете си визуално един депутат, който ви е най-малко симпатичен. Но за каквото и да се кандидатира - все го избират. А сега ми кажете, кога той ще спечели избори М2 в едномандатен район и с 51 на сто? Когато цъфнат налъмите.

Да избереш конкретен човек с 51 на сто в даден едномандатен район и той да е лично отговорен пред теб, избирателя. Да ти има страх. Да те уважава. Да можеш да го уволниш. Само това поражда доверието.

Всеки път, когато подписва от името на народа за поредната фиктивна атомна централа, да си казва - ами ако избирателят ме накаже? Не Доган, не Станишев, нито Русия или САЩ. Страх от избирателя. Само тогава може да има такова ниво на доверието, върху което банките да стъпят здраво. Нещата са прости. Пропорционален вот - безстрашни олигарси, нестабилни банки. Рано или късно ви обират спестяванията. Мажоритарен вот - стабилни банки. Спестяванията ви са сигурни.

Това е тайната на китайския йероглиф.

Татяна Лолова получи ръчно изработен сач на Перперикон

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4164834

Известната българска актриса Татяна Лолова получи като подарък ръчно изработен сач. Това стана при закриването на международния културен фестивал Известната българска актриса Татяна Лолова получи като подарък ръчно изработен сач. Това стана при закриването на международния културен фестивал "Перперикон" в едноименния археологически комплекс. Лолова беше удостоена с голямата награда на артфеста "Златен Перперикон" за приноса към развитието на българската и европейската култура. Актрисата

Треньорът на Гърция: Пропиляхме времето в продълженията

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/06/30/2333775_trenyorut_na_gurciia_propiliahme_vremeto_v/?ref=rss


Селекционерът на Гърция Фернандо Сантош заяви, че неговият отбор не се е възползвал от възможността да реши мача срещу Коста Рика в продълженията, когато имаше числено предимство, а съперникът беше много изморен. 

Гърците играха около час с човек повече. Те успяха да изравнят резултата в продължението на редовното време, но не стигнаха до попадение в допълнителните 30 минути и загубиха с 3:5 след изпълнение на дузпи. 

"Не мисля, че използвахме 30-те минути така, както...

Регулаторът размисли, поскъпването на тока тръгва отсега

http://www.mediapool.bg/regulatorat-razmisli-poskapvaneto-na-toka-tragva-otsega-news222054.html

След като преди месец обяви намерение да свали за четвърти пореден път цената на тока от 1 юли (с близо процент), Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) явно е размислила, тъй като в понеделник прие минимално поскъпване на тока за бита. Подобен ход изглеждаше неизбежен и дори закъснял при условие, че само преди седмица ДКЕВР публично се престраши да признае за финансова дупка в НЕК от близо 3 млрд. лева. Регулаторът реши още да вдигне средно с 2.6 на сто цената на топлоенергията, но да намали цената на природния газ с 1.81 процента. Вдигат се и дневната, и нощната тарифа на електроенергията. Най-голямо увеличение от 2.78% - на дневната, и 2.22 на сто – на нощната, получава ЧЕЗ. За "Енерго-Про" то е 2.5 и 1.01 на сто. Най-слабо е повишаването на цената за най-критикуващата ДКЕВР компания ЕВН – съответно 0.64 и 0.22 процента. Комисията е направила и сравнения на стари и нови тарифи на тримата доставчици при примерно потребление от 317 кВтч. От него излиза, че ако досега клиент на ЧЕЗ е плащал сметка за 49.99 лв., вече ще дължи 51.33 лв. Потребител на ЕВН с юнска сметка за 51.20 лв. ще плати през юли за същото количество 51.49 лв. "Енерго-Про" остава с най-високи тарифи и ако негов абонат е давал 53.13 лв., вече фактурата му ще е 54.31 лв. Така поскъпването, което според ДКЕВР трябваше да започне през октомври, за да компенсира загубите на НЕК, започва още от 1 юли. Досега НЕК е натрупала 1.5 млрд. лв. дефицит и задължения вследствие на предишната регулаторна политика на ДКЕВР. От решението на регулатора става ясно, че именно осигуряването на допълнителни средства в НЕК е бил водещият мотив. Макар и да се повишават крайните тарифи, плащани в електроснабдителните дружества, именно те, както и електроразпределителните им предприятия, са с намалени цени. Другите големи потърпевши са двете американски централи "AES Гълъбово" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3", чиито цени по дългосрочните договори за изкупуване на тока им са драстично орязани. Двете компании обаче се заканиха да си търсят правата при едностранната промяна на условията на контрактите им по всички възможни начини, което означава, че ще заведат дела срещу ДКЕВР, ако не се постигне друго споразумение. НЕК ще получи 998 млн. лв. признати разходи за покриване на досегашния дефицит от регулаторната политика, който общо е за близо 1.5 млрд. лв. Останалата сума ще влиза в следващите цени на тока, е решил регулаторът. Така средната цена, на която НЕК продава електроенергия, ще се повиши от сегашните 100.43 лв. на 114.10 лв. за мегаватчас. Според разчетите на ДКЕВР, 30 процента от цената на НЕК се формира от ВЕИ, по 10 на сто се падат на двете американски централи. На АЕЦ и на заводските централи се падат само по 6 на сто, на топлофикациите - 14 на сто, на вецовете на НЕК и на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" – по 5 процента. Други 14 на сто от цената на тока, по която продава НЕК, се формират именно от непризнаваните досега от ДКЕВР разходи за дейността й. Регулаторът сваля цените по дългосрочните договори с "AES Гълъбово" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" съответно от 190.70 на 90.35 лв/МВтч и от 128.44 на 70.88 лв. Цената на тока от АЕЦ "Козлодуй" ще е 30 лв./МВтч; от държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" – 68.30 лв.; на топлофикациите средната цена на тока става 188 лв., а на възобновяемите източници, включително малките ВЕЦ, средната тарифа е 300 лв. Отново са орязани и електроснабдителните дружества, чийто марж е свален от 3.01 лв. на 2.28 лв., и електроразпределителните, където тарифите падат от досегашните общо 34.48 лв. на 23.71 лв. Освен НЕК, и "Електроенергийният системен оператор" (ЕСО) е получил по-високи цени. Решението за цените на тока е взето и въз основа на прогноза за спад на електропотреблението с 9 процента в следващите 12 месеца. Затова и регулаторът е решил да остави повече от произведената от електроцентралите енергия за продажба на свободния пазар. Квотата за регулирания, където са домакинствата и дребният бизнес на ниско напрежение, се свива с 26% или 7 293 047 Мвтч. Очакванията на регулатора са това да спомогне и за покриване на сегашния дефицит на свободния пазар на енергия, търгувана на пазарни цени Цените на топлинната енергия скачат средно с 2.6 на сто. Софиянци с парно ще плащат с 5.9 на сто по-високи сметки, в Пловдив повишението е 5.1 на сто, във Варна – 5.5 процента. Най-потърпевши ще са клиентите на "Софиягаз", чиито цени нарастват с 11.5%, както и русенци, които ще плащат с 9.8% повече за топлоенергия. Цената на "Булгаргаз" ще стане 601.69 лв./1000 куб. м без акциз и ДДС, което е намаление с 11.11 лв. или с 1.81%

ДКЕВР определя новите цени на газа, парното и тока

http://www.mediapool.bg/dkevr-opredelya-novite-tseni-na-gaza-parnoto-i-toka-news222054.html

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) решава на закрито заседание в понеделник с колко ще бъдат променени цените на природния газ, парното и тока, които ще влязат в сила от 1 юли.  Досега обявените намерения на регулатора са природният газ да поевтинее с 2.47% до 597.69 лв. за 1000 куб. м без акциз и ДДС.  Очаква се цената на топлата вода и парното на почти всички топлофикации да се вдигне средно с 10 на сто. Причината е, че според комисията трябва да паднат преференциалните цени, по които се изкупува токът, произвеждан в централите, а това ще оскъпи топлоподаването. В същото време се очаква дневната тарифа на тока да поевтинее до 1%.  Цените на природния газ се преразглеждат на всяко тримесечие, а на тока - веднъж в годината. ДКЕВР обаче преди дни предупреди, че заради големия дефицит на НЕК може да се наложи  и цената на тока да започне да се вдига от 1 октомври.

ДКЕВР определя новите цени на газта, парното и тока

http://www.mediapool.bg/dkevr-opredelya-novite-tseni-na-gazta-parnoto-i-toka-news222054.html

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) решава на свое закрито заседание в понеделник с колко ще бъдат променени цените на природния газ, парното и тока, които ще влязат в сила от 1 юли.  Досега обявените намерения на регулатора са природният газ да поевтинее с 2.47% до 597.69 лв. за 1000 куб. м без акциз и ДДС.  Очаква се цената на топлата вода и парното на почти всички топлофикации да се вдигне средно с 10 на сто. Причината е, че според комисията трябва да паднат преференциалните цени, по които се изкупува токът, произвеждан в централите, а това ще оскъпи топлоподаването. В същото време се очаква цената на дневната тарифа на тока да падне с до 1%.  Цените на природния газ се преразглеждат на всяко тримесечие, а на тока - веднъж в годината. ДКЕВР обаче преди дни предупреди, че заради големия дефицит на НЕК може да се наложи  и цената на тока да започне да се вдига от 1 октомври.

Акумулатор гръмна в лицето на шофьор, заля го с киселина

http://www.bnews.bg/article-109760

Късо съединение доведе до експлозия на акумулатор, при което намиращата се в него киселина заляла лицето на тираджия, търсещ повредата в камиона.

Цецка Цачева: Има нужда от дълбоки реформи

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/cecka-cacheva-ima-nuzhda-ot-dylboki-reformi-6016001

Консултациите на политическите партии при президента, които се проведоха вчера, показаха, че има консенсус по основните теми,казва тя

23-ма са ранени при катастрофи за денонощие в страната

http://pik.bg/23-ма-са-ранени-при-катастрофи-за-денонощие-в-страната-news196872.html

23-ма са ранени при катастрофи за денонощие в страната

23-ма души са ранени при катастрофи през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В страната са станали 21 пътнотранспортни произшествия, при които има един загинал. На територията на столицата са станали 45 и 2 тежки пътни инциденти, при които са ранени двама души.

Няма сериозни щети в Албена и Златни пясъци след пороите

http://www.moreto.net/novini.php?n=256388

Туристическият сезон няма да се провали заради бедствието във Варна и Добрич. Има единични откази от почивки заради лошото време, но на фона на ранните записвания те са малък процент, твърдят туроператори. По думите им отливът на туристи е не повече от 3-4%.

Намериха 81-годишен мъж мъртъв, подозират жена му за убийството

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4165526

Възрастен мъж от Сопот бе намерен убит в дома си, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Пловдив.
Безжизненото тяло на 81-годишния мъж от Сопот е било открито в събота, около 12:00 часа от негова съседка, която веднага подала сигнал в полицията.
Незабавно на адреса са изпратени служители от Районно управление „Полиция” – Карлово и екип на спешна Възрастен мъж от Сопот бе намерен убит в дома си, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Пловдив. Безжизненото тяло на 81-годишния мъж от Сопот е било открито в събота, около 12:00 часа от негова съседка, която веднага подала сигнал в полицията. Незабавно на адреса са изпратени служители от Районно управление „Полиция” – Карлово и екип на спешна

В "Аспарухово" продължава извеждането на хора от опасните къщи

http://www.cross.bg/produlzhava-kushti-opasnite-1418261.html

/КРОСС/В "Аспарухово" продължава извеждането на хора от опасните къщи. Евакуацията е под ръководството на Областната дирекция "Противопожарна и аварийна безопасност" и се извършва по график. Част от хората ще се настаняват, освен във фургони, и в училищата в района. Разчистването на най-засегнатите улици продължава. От кризисния щаб призовават за доброволци в отстраняване на последиците от бедствието в квартала, тъй като желаещите намаляват. Снимка: Булфото

Путин, Меркел и Оланд призоваха Порошенко да удължи режима за прекратяване на огъня

http://www.cross.bg/ykraiina-prezident-pytin-1418262.html

/КРОСС/ В неделя се състоя дълъг телефонен разговор между президентите на Русия, Франция и Украйна и германският канцлер Ангела Меркел. Страните продължиха обмяната на мнения по различните аспекти от кризисната ситуация в Украйна. Това съобщиха от пресслужбата на руския президент Владимир Путин. “Лидерите на Франция, Германия и Украйна оцениха позитивно освобождаването на задържаните наблюдатели от мисията на ОССЕ, както и проведените на 27 юни в Донецк поредни консултации между представителите на страните в конфликта”, се казва в съобщението на Кремъл. Съобщава се също, че страните са се обърнали към Петро Порошенко с молба да удължи режима за прекратяване на огъня. Обсъдена бе и възможността за насочване на инспектори на ОССЕ към пропускателните пунктове на руско-украинската граница. Руският президент Владимир Путин подчерта пред събеседниците си необходимостта от оказване на хуманитарна помощ на населението в Югоизточна Украйна във връзка с обострянето на ситуацията. “Бяха засегнати също така и въпросите, свързани с подписването на 27 май в Брюксел на Договора за асоцииране между Украйна и Евросъюза”, отбелязха от службата на руския президент. Страните се договориха за по-нататъшни телефонни контакти в четиристранния формат.

43 години от смъртта на Гунди и Котков

http://www.bnews.bg/article-109753

43 години от смъртта на легендарните български футболисти Георги Аспарухов и Никола Котков. Двамата загиват нелепо на 30 юни 1971 година. Около 11:30 часа в прохода Витиня Алфата се врязва в резервоара на товарен автомобил. Следва възпламеняване и двете футболни легенди изгарят живи.

Отпадат ограничение пред участниците в търгове

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3c039379/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cikonomika0Ei0Epolitika0C3320Ca0Cotpadat0Eogranichenie0Epred0Euchastnicite0Ev0Etyrgove0H1752520C/story01.htm

От 1 юли участниците в обществени поръчки няма да доказват, че нямат наложени санкции за наемане на незаконно пребиваващи у нас чужденци


М. Марковски: Затвор и глоба чакат всеки дръзнал срещу банковата система

http://frognews.bg/news_72358/

Когато въоръжени влизат в банки, спусъкът е пуснат. Слуховете нямат бент и се отприщват, заяви в „Здравей, България” бившият главен секретар Николай Радулов.

Спешните медици обявиха безсрочен протест

http://www.mediapool.bg/speshnite-meditsi-obyaviha-bezsrochen-protest-news222053.html

Медиците от "Спешна помощ" обявиха в понеделник началото на безсрочен протест заради поредното нападение над техен колега. В нощта на петък срещу събота д-р Буен Тодоров беше набит от пациенти по време на дежурството си. По този повод от Националната асоциация на работещите в спешната помощ излязоха с протестна декларация срещу проявите на саморазправа с екипите, незачитане предимството на линейките при специален режим на движение и липсата на мерки за гарантиране на безопасността им. В знак на протест върху линейките ще бъдат поставени ленти с надпис "Спрете саморазправата с нас". При следващи прояви на саморазправа спешните екипи са готови да преминат към гражданско неподчинение в извънработно време. На 26 юни бе отнето предимството на линейка, транспортираща прегазено момиче в тежко състояние. При сблъсъка пострада целият екип, а 15-годишното дете все още се бори за живота си. Междувременно в понеделник лекарите от Спешната помощ медиците от столичния център излязоха на най-масовата си демонстрация. Те обясниха пред бТВ, че смелите обещания на Министерството на здравеопазването за допълнителни екипи и увеличаване на заплатите им изобщо не са изпълнени. Вместо това заплатите им за последния месец са намалени с между 180 лв. и 300 лв. в зависимост от длъжността без обяснение. "Получих с 300 лв. по-ниска и не мога да обясня защо", сподели д-р Николова. "След многото обещания с по 300-400 лв. са ни намалили заплатите", допълни друга лекарка от столичната Спешна помощ. "Ние и тази нощ работихме с 13 екипа, няма допълнителни екипи в помощ, а допълнителният натиск от обществото ни идва в повече. Има само списъци с пожелателни екипи, но никой не е дошъл да ни помага. Продължаваме да работим на ръба на силите си, това с колегата преля чашата", коментира д-р Балова, началник на приключилата тази сутрин смяна. "На този етап протестираме по този начин, обмисляме и други начини, не само за нападенията, а и за 9-те ни искания, които сме систематизирали. Единствено напрежението нараства, друго не е направено. Саморазправите растат, дори този месец заплатите са по-ниски", обясни друга лекарка от Спешния център. На протеста беше и битият лекар д-р Тодоров, който още има синини по лицето и се възстановява след побоя. Той разказа отново какво е преживял и допълни, че получава заплахи на всяко дежурство. Около 2200 спешни медици от цялата страна ще се включат в протеста днес.

Аз да си мълча, те да крадат. Не, благодаря

http://e-vestnik.bg/20841/az-da-si-malcha-te-da-kradat-ne-blagodarya/

Веселин Желев. Снимка: личен архив

Как всички изведнъж се загрижиха за банките и съвсем забравиха за свободата на словото?
Къде е “България без цензура”, бе? Да ме защити. Вече не смея и едно “б” да напиша, за да не ме погнат Йовчев и Писанчев, че клатя националната сигурност.
Те година и кусур не са отговорили “кой?”, а сега на мене ми шъткат. Бареков, това е цензура, бе, консерватор такъв?

Могат ли утре така да ми забранят да пиша и за МВР, и за ДАНС, зер и те са стълбове на националната сигурност? Тя, нацията се топи като вощеница, но сигурността й, най-вече държавната, цъфти.
Да, само улав може да вярва на есемеси, че след 17 години валутен борд и едни от най-високите капиталови изисквания в Европа българските банки могат да се сринат както през 1996 година.
Да, само хора с криминални намерения могат да разпространяват такива есемеси.

Законен обаче е въпросът, защо хваща дикиш тази “крамолическа пропаганда”. Защото липсата на доверие е всеобща и повсеместна. И нейна жертва стават и спестителите, и банките.
Необяснимо малко внимание се обръща на факта, че атаката беше срещу две български банки и то, след като стана ясно, че сегашото правителство си отива.

С какво демократичната смяна на правителство в една страна-членка на ЕС би трябвало да притеснява да речем “Сосиете женерал”, “Уникредит” или “Райфайзен”? (Да не съм казал пак нещо забранено?)
Но при дългата кръвосмесителна връзка между капитал, държава, политика и медии у нас, която е шлагерът на последните поне пет години, е разбираемо демократичната смяна на властта да изглежда като политически риск за бизнеса на някои.
Те заедно с изкушената от тях власт споделят отговорността за днешната си уязвимост. И понеже я осъзнават, щъткат така ожесточено. Плашат ни с цялата строгост на закона. Към който, току-виж се оказало, че те самите не са се отнасяли с особена почит.

След казусите “Пеевски” и “Южен поток”, след флирта на три правителства с една финансова институция сраснала се с медийна група и с партия, хората не вярват на системата. На цялата система. Тези, които властта гони сега, не рушат доверие. Те експлоатират съществуващото недоверие.
Но спете спокойно, граждани (и селяни). Парите ви не са в опасност. Събудете се най-късно на 5 октомври и вижте: В опасност е бъдещето на някои политици и прилежащите им капиталисти, както и на някои капиталисти и прилежащите им политици. И както преди в подобни ситуации те се опитаха да направят криза, за да им плати друг сметката.

Никой не може да забранява на журналистите да питат кой разруши доверието. Това е общественонеобходим и общественополезен въпрос. Разбирам, че той не харесва на управляващите, но това е демокрацията.
При нея е не по-малко криминално е да третирате журналиста като анонимен партийно платен трол. Да забранявате думи и теми в името на националната сигурност – най-изтърканото оправдание за цензурата.
Много удобно: Ние си мълчим. Те си крадат. И все-ки ден ще е та-ка до о-став-ка-та!

Липсата на доверие не се лекува с мълчание, а с информация – пълна, точна и навременна. Така че, Иовчев и Писанчев, аз няма да пиша “б”, но вие ми отговорете най-сетне: “Кой?”
Овен това искам още утре да заловите тези, дето пишат обиди и клевети под дописките ми в Интернет. И да ми кажете кой им плаща да петнят доброто ми име.

Аз, гражданинът, по-маловажен ли съм от банките ? (Извинявам се за забранената дума).
Цяла Европа и Америка задават този въпрос от фалита на “Лиймън брадърс” през септември 2008 година насам. Най-сетне и българите (не по-наивната част от тях, дето са по опашките) имат шанс да го зададат и вие се опитвате ...

Намериха 81-годишен мъж мъртъв, подозират жена му за убийството

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4165514

Възрастен мъж от Сопот бе намерен убит в дома си, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Пловдив.
Безжизненото тяло на 81-годишния мъж от Сопот е било открито в събота, около 12:00 часа от негова съседка, която веднага подала сигнал в полицията.
Незабавно на адреса са изпратени служители от Районно управление „Полиция” – Карлово и екип на спешна Възрастен мъж от Сопот бе намерен убит в дома си, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Пловдив. Безжизненото тяло на 81-годишния мъж от Сопот е било открито в събота, около 12:00 часа от негова съседка, която веднага подала сигнал в полицията. Незабавно на адреса са изпратени служители от Районно управление „Полиция” – Карлово и екип на спешна

Зърно много, но ще е по-евтино

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4165227

Зърно колкото щеш, но се очертава да е по-евтино от миналата година и каква ще излезе сметката накрая, не ми се мисли, тревожи се зърнопроизводител от Силистренска област.
Казва, че само за месец май заради дъждовете и болестите разходите му са скочили с 10 лв. на декар. А ето че мина и цял валежен юни. Зърно колкото щеш, но се очертава да е по-евтино от миналата година и каква ще излезе сметката накрая, не ми се мисли, тревожи се зърнопроизводител от Силистренска област. Казва, че само за месец май заради дъждовете и болестите разходите му са скочили с 10 лв. на декар. А ето че мина и цял валежен юни.

Жителите на Луганск протестираха срещу военните действия в региона

http://www.cross.bg/prizivi-lygansk-regiona-1418260.html

/КРОСС/ На 29 юни, в центъра на Луганск се събрали протестиращи срещу военния режим в региона . Около 200 души излязоха на площада пред сградата на областната администрация с призиви към киевските власти да спрат кръвопролитията, съобщи lifenews. Мирният протест премина под лозунга „Спасете хората на Донбас!" Протестиращите носели георгиевски знамена, плакати с призиви за мир. Главният лозунг в деня на акцията е, да се прекрати насилието в Луганска народна република.

Ангел и Моисей сразени от Силвия Петкова на Fanta Play Tour в Южния парк

http://curious.actualno.com/Angel-i-Moisej-srazeni-ot-Silvija-Petkova-na-Fanta-Play-Tour-v-Ujnija-park-news_36967.html

Ангел и Моисей загубиха в оспорвана битка с актрисата Силвия Петкова във Fanta Play Tour, който се проведе в Южния парк в събота. Силвия коментира победата си шеговито: „Ангел и Моисей са м...

Зико: Липсата на Луис Густаво може да фатална за Бразилия

http://worldcup2014.actualno.com/Ziko-Lipsata-na-Luis-Gustavo-moje-da-fatalna-za-Brazilija-news_36969.html

Бившият бразилски национал Зико е на мнение, че отсъствието на Луис Густаво в тима на Бразилия в предстоящия 1/4-финал срещу Колумбия може да се окаже фатално. Полузащитникът на "селесао" п...

Португалски грандове в дуел за Кейлор Навас

http://worldcup2014.actualno.com/Portugalski-grandove-v-duel-za-Kejlor-Navas-news_36970.html

Вратарят на Леванте и Коста Рика Кейлор Навас е предизвикал интереса на португалския гранд Бенфика, съобщава "AS”. Лисабонският клуб предлага за 27-годишния страж 6 млн. евро. Евентуал...

Започва приемът на заявления за плащане по пчеларската програма

http://econ.bg/Новини/Започва-приемът-на-заявления-за-плащане-по-пчеларската-програма_l.a_i.553097_at.1.html

Започва приемът на заявления за плащане на изпълнените инвестиции по Националната програма по пчеларство (НПП) за тригодишния период 2014 - 2016 г....

Проходът "Хаинбоаз" отваря до две седмици

http://pik.bg/проходът-хаинбоаз-отваря-до-две-седмици-news196869.html

Проходът "Хаинбоаз" отваря до две седмици

Проходът "Хаинбоаз" се очаква да бъде отворен за движение до две седмици.

Междувременно товарните превозвачи понасят загуби за стотици хиляди левове, защото Проходът на Републиката е затворен след наводнението в Североизточна България. Щетите са за около 1 млн. лева, пише "Преса". Основна причина за продължителното затваряне обаче са ремонти, които траят месеци.

Затварянето на Прохода създава неудобства на всички шофьори и на транспортната дейност. Екипи на фирмата изпълнител по ремонта работят денонощно. Работи се и по укрепването на свлачища в района. "Това, което сме се договорили, е по най-бързия начин да се работи за възстановяването на прохода, защото щетите не са само за българската икономика, те са и за европейската икономика - това е международен път", коментира областният управител на Велико Търново инж. Георги Рачев.

От днес ДФ „Земеделие" приема документи за плащане по пчеларската програма

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243212_%D0%9E%D1%82+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%94%D0%A4+%E2%80%9E%D0%97%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%22+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8

 Пчеларите, изпълнили инвестициите си по мерки Б „Борба срещу вароатозата”, В „Мерки за подкрепа на извършването на физико-химичен анализ на пчелния мед” и Г „Мерки за подкрепа на подновяване на пчелните кошери в Европейския съюз” от Национална програма по пчеларство (НПП) за тригодишния период 2014-2016, ще могат да подават заявления за плащане до 31 август 2014 година. Това съобщиха от пресцентъра на ДФ „Земеделие".

Образци на заявленията и описание на важните моменти при кандидатстването за плащане по програмата са публикувани на официалния сайт на ДФ „Земеделие” – www.dfz.bg в раздел „Селскостопански пазарни механизми”/ Месо и пчеларство/ Национална програма по пчеларство за тригодишния период 2014-2016 / Прием 2014-ВАЖНО”. Документите ще се приемат в областните дирекции на ДФ „Земеделие”, както следва:


• Областна дирекция София (за София-град, София-област и Перник);
• Областна дирекция Варна (за Варна, Добрич и Шумен);
• Областна дирекция Разград (за Разград, Русе и Силистра);
• Областна дирекция Велико Търново (за Велико Търново, Търговище и Габрово);
• Областна дирекция Монтана (за Монтана и Видин);
• Областна дирекция Плевен (за Плевен, Ловеч, Враца);
• Областна дирекция Благоевград (за Благоевград и Кюстендил);
• Областна дирекция Пловдив (за Пловдив и Пазарджик);
• Областна дирекция Хасково (за Хасково и Стара Загора);
• Областна дирекция Кърджали (за Кърджали и Смолян);
• Областна дирекция Ямбол (за Ямбол, Сливен и Бургас).
Фонд „Земеделие” ще изплаща финансовата помощ до 45 дни от получаването на заявленията. Важно условие е кандидатите да изпълняват инвестициите си, съгласно сключените договори с ДФЗ. При необходимост от промяна, пчеларите трябва да подадат молба за анекс до 31 юли 2014 г. Крайният срок за всички плащания по НПП е 15 октомври 2014 г.

Приемът по мерки Б, В и Г на пчеларската програма продължи от 8 до 21 януари 2014 г. От подадените 1833 заявления за подпомагане ДФ „Земеделие” одобри 1720.

970 от тях са за нови пчелни кошери и увеличаване броя на пчелните семейства, а останалите 750 – за анализ на пчелния мед и за борба срещу вароатозата.
Пчеларите, които са вписани като резерви по мярка Г и са подписали договори по НПП 2014-2016 под условие, могат да следят електронната страница на ДФ „Земеделие”. В раздел „Селскостопански пазарни механизми”/ Месо и пчеларство/ Национална програма по пчеларство за тригодишния период 2014-2016 / Прием 2014-ВАЖНО” ще бъде публикувана и обновявана информация за кандидатите, за които има осигурен финансов ресурс.

Този ресурс се осигурява, ако други пчелари се откажат от инвестициите си. Тогава средствата се връщат обратно в бюджета на НПП 2014-2016 и се преразпределят към кандидатите, които са подписали договори под условие.

Спешните екипи отново на протест

http://www.moreto.net/novini.php?n=256385

Спешните медици от днес обявяват символичен безсрочен протест. От Националната асоциация на работещите в спешната помощ излязоха снощи с протестна декларация срещу проявите на саморазправа с екипите, незачитане предимството на линейките при специален режим на движение и липсата на мерки за гарантиране на безопасността им.

Спешните медици пак на протест

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243211_%D0%A1%D0%BF%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%BF%D0%B0%D0%BA+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82

 Спешните медици обявяват символичен безсрочен протест. От Националната асоциация на работещите в спешната помощ излязоха снощи с протестна декларация срещу проявите на саморазправа с екипите, незачитане предимството на линейките при специален режим на движение и липсата на мерки за гарантиране на безопасността им.

Върху линейките ще бъдат поставени ленти с надпис „Спрете саморазправата с нас”, информира "Нова телевизия".

При следващи прояви на саморазправа спешните екипи са готови да преминат към гражданско неподчинение в извънработно време.

Този път протестът е заради поредния случай на побой над техен колега – д-р Буен Тодоров, който беше нападнат при повикване за спешен случай в „Ботунец“.

„Сред нас има един човек, който върви и разубеждава хората да не протестират. Ако се огледате, лесно ще го намериха“, споделиха медиците пред bTV.

Една от идеите им за предотвратяване на подобни инциденти е полицаи да придружават линейките, когато те са повикани в „рискови райони“.

Самият д-р Тодоров още носи следи от побоя. Лицето му е насинено. Временно той няма да ходи на работа, докато не се възстанови. Лекарят сподели, че често е получавал заплахи за саморазправа или пък такива от типа: „Аз ще те уволня тебе“, но никога не се е стигало до реален бой. Той каза още, че има нужда да се възстанови, защото травмата е не само физическа, но е нанесена обида и на цялото съсловие.

Част от медиците се оплакаха от ефира на bTV, че този месец заплатите им са намалени с по 300 лева, без да знаят защо. 

Дългове задушават гръцката икономика

http://www.grreporter.info/Dlgove_zadushavat_grckata_ikonomika/15734

Те представляват просрочени задължения към осигурителни фондове, банки и държавната хазна и съставляват 87% от БВП на страната

прочети повече

Трус с магнитуд 4,1 в Централна Гърция

http://www.vesti.bg/novini/trus-s-magnitud-41-v-centralna-gyrciia-6016002

Земетресение с магнитуд 4,1 по скалата по Рихтер е регистрирано снощи западно от град Ламия, Централна Гърция, съобщи радио "Атина".

ПИБ няма да събира такси от клиенти, отказали се да теглят депозити

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3c0317ec/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cikonomika0Ei0Epolitika0C3320Ca0Cpib0Eniama0Eda0Esybira0Etaksi0Eot0Eklienti0Eotkazali0Ese0Eda0Etegliat0Edepoziti0H1752530C/story01.htm

Увеличават се клиентите, които в петък са направили заявка за теглене на суми и днес искат да се откажат от тегленето и нарушаването на депозитите


Брюксел одобри подкрепа за българските банки за 3.3 млрд. лв.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/30/2333771_brjuksel_odobri_podkrepa_za_bulgarskite_banki_za_33/?ref=rss


Европейската комисия одобри схема за предоставяне на ликвидност на българските банки на стойност 3.3 млрд. лева. Механизмът ще предостави нужна и пропорционална ликвидност в контекста на външни за системата, не-банкови обстоятелства.

На 29 юни българските власти поискаха одобрение за схемата, която ще предостави кредитна линия на българския банков сектор на стойност 3.3 млрд. лева и представлява форма на държавна помощ. Целта е да се отговори на спекулативните атаки, случили се през...

Брюксел подкрепи българските банки с 3.3 млрд. лв.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/30/2333771_brjuksel_podkrepi_bulgarskite_banki_s_33_mlrd_lv/?ref=rss


Европейската комисия одобри схема за предоставяне на ликвидност на българските банки на стойност 3.3 млрд. лв., съобщи пресцентърът на представителството на комисията у нас.

Българските власти поискаха одобрение за схемата в петък, 29 юни,  която представлява форма на държавна помощ.

Целта е да се отговори на спекулативните атаки от миналата седмица.

Еврокомисарят по конкуренцията Хоакин Алмуния приветства тази мярка за стабилизиране на българската банкова система.

 

Италианците са в шок от кадрите в Одеса

http://www.cross.bg/odesa-kadri-ykraiina-1418259.html

/КРОСС/ В условията на информационно премълчаване за събитията в Украйна сред населението на Средиземноморието, едва сега започват да достигат сведения за жестоката кървава баня в Одеса на 2 май в Дома на профсъюзите, съобщи lifenews. На пресконференция одески активисти разказали на италианските си гости за трагедията в Одеса. В рамките на срещата, на италианците им били показани ужасяващите кадри от трагедията в Дома на профсъюзите от 2 май, а също разказано с подробности за случилото се. „Виждал съм тези кадри задълго преди срещата, но за останалата публика те бяха цяло откритие. Италианците никога не са виждали подобни кадри. За всички присъстващи, това беше ужасяващо откритие, защото всички наши медии премълчаха за събитията в Одеса, Киев и за всичко, което се случва през последните месеци в Украйна", разказа на журналистите от LifeNews италианският журналист и политик Джулието Киеза. По думите му, през последните 10-15 дни в италианската преса информацията за Украйна и Донбас съвсем е изчезнала.

Държавата ще подкрепи ПИБ и банковата система с 3.3 млрд. лева

http://www.mediapool.bg/darzhavata-shte-podkrepi-pib-i-bankovata-sistema-s-33-mlrd-leva-news222052.html

Европейската комисия одобри държавна помощ от 3.3 млрд. лв. за българските банки. Искането е оправено от българските власти на 29 юни (неделя) в отговор на атаките срещу банковата система. Същия ден лидерите на водещите политически сили, премиерът и управителят на БНБ се събраха на консултации при президента, за да се набележат мерки за преодоляване на надигащото се недоверие на гражданите към банковата система.   "На 29 юни българските власти поискаха одобрение за схемата, която ще предостави кредитна линия на българския банков сектор на стойност 3.3 млрд. лева и представлява форма на държавна помощ. Целта е да се отговори на спекулативните атаки, случили се през миналата седмица. ЕК оцени предложението и прецени, че то е съвместимо с правилата на Единния пазар на ЕС”, се казва в съобщението на ЕК.   От Комисията припомнят, че през миналата седмица бе разкрита схема за атака на третата по големина банка в България чрез провокиране на масово изтегляне на депозити от клиентите.   Ситуацията създаде притеснения за ликвидността на банката и риск за прехвърляне на проблема към други институции, въпреки че българската банкова система е добре капитализирана и има високо ниво на ликвидност в сравнение с други държави членки.   България поиска разрешение за държавна помощ като предпазна мярка, за да увеличи ликвидността и да предпази финансовата си система, посочват от Европейската комисия.   Хоакин Алмуния, член на Европейската комисия, отговарящ за конкуренцията, приветства тази мярка за стабилизиране на българската банкова система, се казва още в съобщението.   За предпазни цели България е предприела тази мярка за по-нататъшно увеличаване на ликвидността и в защита на своята финансова система.   Този ход на българските власти и на ЕК следва състоянието на изнервеност на вложителите на две големи български търговски банки в рамките на една седмица (банките КТБ и ПИБ).   През миналата седмица стана ясно, че някои лица са се прицелили в третата по големина банка в страната, призовавайки потребителите да изтеглят депозитите си от нея, заяви Европейската комисия. Това създаде опасения за ликвидността на въпросната банка и рискува да се превърне в ликвиден проблем и за някои други институции, въпреки факта, че българската банкова система е добре капитализирана и има високи нива на ликвидност, посочва ЕК.   По принцип държавните помощи в ЕС са забранени, но има изключителни случаи, в които подобна държавна помощ е разрешена, като затова е нужно произнасяне от страна на Брюксел. Затова вчера (29 юни) правителството в България е поискало, а ЕК бързо е реагирала, като е разрешила подобен механизъм за осигуряване на паричната ликивдност за банковия сектор в страната. На този етап няма подробности около конкретната схема на банковото подпомагане.   "Без коментар, докато се успокоят хората", но с емисия на ДЦК за 1.2 млрд. лв.   От Министерството на финансите категорично отказаха коментар откъде се заделят тези 3.3 млрд. лв. и как евентуално ще бъдат разпределени към банковата система. Тази сума не може да бъде осигурена от новоемитирания външен дълг от 3 млрд. лв., защото още не е пристигнала в страната. Това ще стане до няколко дни. От министерството аргументират отказа от коментар с желанието обществото да се успокои, да знае, че пари в банките има. След това ще бъде дадено обяснение за използването на тези средства, откъде са заделени, каква част от тях е използвана и как ще бъдат върнати. Преди няколко години ПИБ мълчаливо бе подкрепена от държавата с 500 млн. лв., когато изпадна в ликвидна криза, след което банката се възстанови и върна кредита.   Частичен отговор за произхода на средствата, предназначени за "спасяване" на банките, даде информация от "Капитал", според която Министерството на финансите е провело извънреден аукцион на 5-месечни ДЦК за 1.5 млрд. лв. в понеделник.   Интерес към аукциона е имало, но са били одобрени поръчки за 1.2 млрд. лв. Максималната годишна доходност е била малко под 2%, а средната около 1.7%.   Според "Капитал" не е прецедент да се пласират извънредни емисии ДЦК и се припомня миналата година февруари месец, когато бяха емитирани облигации за 800 млн. лв., за да се платят авансово земеделски субсидии.   БНБ успокои: Преодоляно е напрежението от петък   За разлика от Министерството на финансите БНБ бе значително по-оптимистична. Следобед в понеделник от централната банка обявиха, че "съгласно данните, с които БНБ разполага в края на работния ден, напрежението от петък, възникнало вследствие на организираната криминална атака срещу някои български банки, в края на днешния ден вече е преодоляно. В резултат на предприеманите мерки банковият сектор в България функционира нормално".   В понеделник всички търговски банки работеха с клиенти и с обичайното си работно време. От Първа инвестиционна банка излязоха с официално съобщение, че офисите й на територията на цялата страна ще работят с нормално работно време.   "Поднасяме своите извинения на всички клиенти за създадените неудобства и затруднения, причинени от криминалната атака срещу банката. Благодарим за искрената подкрепа, която получихме от Вас - нашите многобройни лоялни клиенти. Благодарим на всички, които повярваха в нас и не се поддадоха на паниката, породена от неверни слухове и криминални действия", се казва още в изявлението.   От ПИБ уточниха още веднъж, че разполагат с достатъчно пари в брой, за да посрещнат нуждите на своите клиенти.

Държавата ще подкрепи ПИБ и банковата система с 3.3 млрд. лева след разрешение от ЕК

http://www.mediapool.bg/darzhavata-shte-podkrepi-pib-i-bankovata-sistema-s-33-mlrd-leva-sled-razreshenie-ot-ek-news222052.html

Европейската комисия одобри държавна помощ от 3.3 млрд. лв. за българските банки. Искането е оправено от българските власти на 29 юни в отговор на атаките срещу банковата система.   "На 29 юни българските власти поискаха одобрение за схемата, която ще предостави кредитна линия на българския банков сектор на стойност 3.3 млрд. лева и представлява форма на държавна помощ. Целта е да се отговори на спекулативните атаки, случили се през миналата седмица. ЕК оцени предложението и прецени, че то е съвместимо с правилата на Единния пазар на ЕС”, се казва в съобщението на ЕК. От Комисията припомнят, че през миналата седмица бе разкрита схема за атака на третата по големина банка в България чрез провокиране на масово изтегляне на депозити от клиентите.   Ситуацията създаде притеснения за ликвидността на банката и риск за прехвърляне на проблема към други институции, въпреки че българската банкова система е добре капитализирана и има високо ниво на ликвидност в сравнение с други държави членки.   България поиска разрешение за държавна помощ като предпазна мярка, за да увеличи ликвидността и да предпази финансовата си система, посочват от Европейската комисия.   Хоакин Алмуния, член на Европейската комисия, отговарящ за конкуренцията, приветства тази мярка за стабилизиране на българската банкова система, се казва още в съобщението.   "Практически България няма нужда от подобна подкрепа, защото в страната има достатъчно средства, за да се справи със ситуацията", коментира пред БНТ Бисер Манолов от Фонда за гарантиране на влоговете, добавяйки, че този ход очевидно се прави, за да се успокоят хората.   За предпазни цели България е предприела тази мярка за по-нататъшно увеличаване на ликвидността и в защита на своята финансова система. Този ход на българските власти и на ЕК следва състоянието на изнервеност на вложителите на две големи български търговски банки в рамките на една седмица (банките КТБ и ПИБ).   През миналата седмица стана ясно, че някои лица са прицелили третата по големина банка в страната, призовавайки потребителите да изтеглят депозитите си от нея, заяви Европейската комисия. Това създаде опасения за ликвидността на въпросната банка и рискува да се превърне в ликвиден проблем и за някои други институции, въпреки факта, че българската банкова система е добре капитализирана и има високи нива на ликвидност, посочва ЕК.   По принцип държавните помощи в ЕС са забранени, но има изключителни случаи, в които подобна държавна помощ е разрешена, като затова е нужно произнасяне от страна на Брюксел. Затова вчера (29-и юни) правителството в България е поискало, а ЕК бързо е реагирала, като е разрешила подобен механизъм за осигуряване на паричната ликивдност за банковия сектор в страната. На този етап няма подробности около конкретната схема на банковото подпомагане.   В понеделник всички банки работят с клиенти и с обичайното си работно време. От Първа инвестиционна банка излязоха с официално съобщение, че офисите й на територията на цялата страна ще работят с нормално работно време.   "Поднасяме своите извинения на всички клиенти за създадените неудобства и затруднения, причинени от криминалната атака срещу банката. Благодарим за искрената подкрепа, която получихме от Вас - нашите многобройни лоялни клиенти. Благодарим на всички, които повярваха в нас и не се поддадоха на паниката, породена от неверни слухове и криминални действия", се казва още в изявлението.   От ПИБ уточняват още веднъж, че разполагат с достатъчно пари в брой, за да посрещнат нуждите на своите клиенти.

ЕК одобри помощ от 3.3 млрд. лева за банките в България

http://www.mediapool.bg/ek-odobri-pomosht-ot-33-mlrd-leva-za-bankite-v-bulgaria-news222052.html

Европейската комисия (ЕК) одобри схема за предоставяне на ликвидност на банките в България в размер на 3.3 млрд. лева във връзка с организираната атака срещу Първа инвестиционна банка в петък, довела до изтеглянето на над 800 милиона лева за един ден и паника сред хората. Според официално съобщение на комисията механизмът ще предостави нужна и пропорционална ликвидност в контекста на външни за системата, небанкови обстоятелства, предаде БГНЕС. "На 29 юни българските власти поискаха одобрение за схемата, която ще предостави кредитна линия на българския банков сектор на стойност 3.3 млрд. лева и представлява форма на държавна помощ. Целта е да се отговори на спекулативните атаки, случили се през миналата седмица. ЕК оцени предложението и прецени, че то е съвместимо с правилата на Единния пазар на ЕС", уточняват от Еврокомисията. Хоакин Алмуния, член на Европейската комисия, отговарящ за конкуренцията, приветства тази мярка за стабилизиране на българската банкова система. "Практически България няма нужда от подобна подкрепа, защото в страната има достатъчно средства, за да се справи със ситуацията", коментира Бисер Манолов от Фонда за гарантиране на влоговете, добавяйки, че този ход очевидно се прави, за да се успокоят хората. Всички банки ще работят в понеделник с клиенти и с обичийното си работно време. От Първа инвестиционна банка също излязоха с официално съобщение, че офисите й на територията на цялата страна ще работят с нормално работно време. "Поднасяме своите извинения на всички клиенти за създадените неудобства и затруднения, причинени от криминалната атака срещу банката. Благодарим за искрената подкрепа, която получихме от Вас - нашите многобройни лоялни клиенти. Благодарим на всички, които повярваха в нас и не се поддадоха на паниката, породена от неверни слухове и криминални действия", се казва още в изявлението. От ПИБ уточняват още веднъж, че разполагат с достатъчно пари в брой, за да посрещнат нуждите на своите клиенти.

От днес започва работа новия паркинг до гарата във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=256377

Днес - 30 юни пускат в експлоатация новата част на паркинга до ЖП гара - Варна, съобщиха от Община Варна за Moreto.net. Според утвърдена тарифа, таксата за леки автомобили е 2 лв. за първия час престой, а за всеки следващ час се заплаща по 1 лв.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване