Най-странните оплаквания на туристите

http://www.vesti.bg/razvlechenia/puteshestvia/naj-strannite-oplakvaniia-na-turistite-6016033

След края на двуседмична ваканцията на Малдивите младоженци поискали туристическата агенцията да им възстанови парите, тъй като им били обещани „слънчеви дни на Малдивите“, а единият следобед превалял дъжд

Жителите на Москва ще решат съдбата на кулата "Шухов"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243232_%D0%96%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%9C%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B0%D1%82+%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D1%

 Жителите на Москва ще решат съдбата на прочутата кула на Шухов, която трябваше да бъде разрушена. 

До 6 юли гражданите на руската столица имат възможност да определят с гласа си какво решение да бъде взето за кулата, която с години стои неизползвана и вече 70% от нея са ерозирали. С помощта на специална създадено приложение "Активни граждани" московчани имат възможност да посочат един от четири отговора за съдбата на кулата - да се проведе конкурс за нейната реконструкция, да се премести на друго място, да се премести на улица "Шаболовка", където първоначално е била издигната, или нещо друго като решение.  

Високата 160 м стоманена структура е дело на руския инженер Владимир Шухов и е завършена през 1922 г. Тя е известна и като руски еквивалент на Айфеловата кула, макар някои инженери да смятат постижението на Шухов за още по-значимо.

Кулата е работила за разпространение на радио тв сигнал над 80 години и е първата мащабна конструкция, построена след революцията в Русия. 

Кампания за спасяването й започна, след като на 25 февруари руският държавен Комитет за телевизия и радио се съгласи за разглобяването на стоманената конструкция, чието състояние се влошава вече години наред.

Не може да се прави народно допитване за нещо, което е културно наследство, смята праправнукът на Шухов Владимир Шухов-младши. Според противници на това допитване използването на приложението е непредставително, защото при последния подобен случай то е било използвано едва от 335 000 души, макар че населението на Москва е 14 милиона. 

Хит в интернет: Куче получи 100 топки за рождения си ден

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/hit-v-internet-kuche-poluchi-100-topki-za-rozhdeniia-si-den-6016035

Шок, а след това истински прилив на радост изпитва бийгълът Маймо, който бе облян от любов и топки за игра от своите стопани

След сигнали за нереални курсове започва проверка на валутните бюра

http://www.dnevnik.bg/biznes/lichni_finansi/2014/06/30/2333956_sled_signali_za_nerealni_kursove_zapochva_proverka_na/?ref=rss


След сигнали за нереални обменни курсове Националната агенция за приходите започва засилени проверки на валутните бюра. 

От институцията напомнят, че според действащата нормативна уредба обменните бюра могат да търгуват валутата по курс, различаващ се с не повече от 5% от фиксинга на Българската народна банка за деня.

Проверките ще са масови, ще включват всички населени места, включително и Черноморието и ще се извършват не само във валутните бюра, но и във финансовите...

Да седнеш върху морето, боклука на Сао Пауло или в косите на китайка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243231_%D0%94%D0%B0+%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%88+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%85%D1%83+%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%BE%2C+%D0%B1%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D1%83%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%B0%D0%BE+%D0%9F%D0%B0%

 Количеството пластмаса, която замърсява световния океан, е невъобразимо голямо. От плажа е трудно да забележим всички онези боклуци, които заради нехайство биват оставени на съдбата и морската стихия. По-внимателно вглеждане в пясъка по брега обаче може да ни доведе до малки кръгли пластмасови парченца - блъскани от солта и вълнението и превърнати в малки, разноцветни топченца. Проблемът е, че водните обитатели много често ги бъркат за хайвер, а така те влизат в хранителна система и нерядко се озовават в нашите собствени стомаси.

Така започва накратко разказът на двамата основатели на студиото SWINE - японската архитектка Азуса Мураками и завършилия изящни изкуства Александър Гроувс. Те бяха едни от гостите на форума на One Design Week в Пловдив. Колективът им няма постоянен адрес, а вместо това обикаля различни точки на света, за да търси вдъхновение и локация за следващите си проекти.

Цялостната визия за дизайн на SWINE студио произлиза от търсенето на изцяло нова система за създаването на един продукт. Всичките им проекти по един или друг начин се опитват да намерят нещо специфично за даден регион, да използват наличните материали и ресурси, които вече са използвани или с други думи - да рециклират, да експериментират и да създават вдъхновяващи предмети със своя собствена история.

Да седнеш върху морето

Първият свой проект, който представиха на форума бе Sea Chair (от англ. морски стол). Идеята за него възниква покрай проблема от прекомерното количество пластмаса, което се носи из морето. Двамата искат да открият начин да я събират и преработват, за да могат да я използват като материал за своите мебели и предмети.

Първоначално се опитват да отсяват малките парченца по плажа и след като не успяват с обикновено сито, се допитват до един от местните научни институти за уред, които да отделя пясъка от пластмасата. Това обаче се оказва трудоемко, разказват те успоредно с видео, което представя проекта им.

Решават да влязат навътре в морето заедно с рибарите. В мрежите им неминуемо покрай улова попадат и множество парчета пластмаса. Карат ги да ги отделят, вместо да ги хвърлят обратно във водата. Александър споделя, че Европейският съюз дори обмисля мерки, с които да стимулира рибарите да връщат тези боклуци на сушата за рециклиране, за което те да получават финансово поощрение.

След като сортират пластмасата по цветове на място в лодката, я вкарват в простичък уред, с който я претопяват. След това изливат част от нея в обикновена продълговата метална форма, която да ги оформи като триъгълни крака за стол. За да изстине по-бързо, потапят формата направо в морето. Между други две дъски притискат част от претопената пластмаса, за да направят кръгла седалка. Формата й не е идеална, но не това е целта. След това с пирони прикрепят един към друг отделните елементи и получават стол, годен за ползване още докато плават с лодката на рибарите.

Всеки стол носи свой собствен етикет с географската ширина и дължина, на която е изработен. "В 
нашия уебсайт може да откриете инструкции как сами да създадете уред за разтапяне на пластмаса и след това да създадете подобен стол", допълва …. и казва, че неотдавна са получили снимка на такъв стол, създаден от човек в Азия. Освен това планират да правят и други организирани плавания с ентусиасти.


Зала за катерене отваря безплатно врати от 1 до 4 юли за деца от 1 до 4 клас

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/06/30/2333942_zala_za_katerene_otvaria_bezplatno_vrati_ot_1_do_4/?ref=rss


Ще играем, ще спортуваме. Ще се смеем, ще се забавляваме. Ще разберем интересни неща за числата и буквите. Ще се състезаваме. Ще четем и ще разказваме истории. Ще създаваме нови приятелства. Ще споделяме. Ще се катерим. Ще рисуваме и творим. Ще танцуваме. Ще моделираме. Ще печем сладки. Ще бъдем актьори.

Това обещават екипите на две зали за катерене в Paradise Center, които са разработили програма за активна лятна детска занималня. Динамичната комбинация включва игри, спорт и полезни...

Волфганг Шойбле: Германия ще направи всичко, за да задържи Великобритания в ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/06/30/2333955_volfgang_shoible_germaniia_shte_napravi_vsichko_za_da/?ref=rss


Невъзможно е да си представим излизане на Великобритания от Европейския съюз и е недопустимо. Това заяви в публикувано днес интервю за вестник "Файненшъл таймс" германският министър на финансите Волфганг Шойбле. По думите му "Германия ще направи всичко", за да задържи Обединеното Кралство в ЕС.

В петък британският премиер Дейвид Камерън не успя да блокира кандидатурата на бившия премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер за поста председател на Европейската комисия. При открито гласуване...

Руски журналист е бил убит в Украйна, днес изтича удълженото примирие

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/06/30/2333950_ruski_jurnalist_e_bil_ubit_v_ukraina_dnes_izticha/?ref=rss


Лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция ще продължат и днес с консултациите в опит да разрешат конфликта в източните украински области, след като телефонните разговори през уикенда не дадоха конкретен резултат, пишат световните медии. Тази вечер изтича и удълженото в петък от украинския президент Петро Порошенко примирие, чиято цел е да позволи постепенна деескалация на кризата.

Вчера Порошенко призова руския си колега Владимир Путин да затегне контрола по общата граница, за...

„Триза” ООД България със сертификат за инвестиция клас А

http://www.cross.bg/trisa-bulgariya-elin-1418307.html

„Триза" ООД България получи сертификат за инвестиция клас А за изграждането на нов логистичен център близо до гр. Елин Пелин, Софийска област. Размерът на инвестицията е над 6 милиона лева като се очаква да бъдат разкрити 30 работни места. Предвижда се изграждането на сграден комплекс с първоначална застроена площ от 3000 кв. м. върху собствен терен от 27 000 кв. м. Чрез тази инвестиция компанията предвижда да започне разширение на пазарите си в страните от Източна Европа, Русия и бившите съветски републики. С развитието на този проект в базата край Елин Пелин е възможно да бъдат извършвани и отделни производствени дейности в бъдеще. Със създаването на логистичния център край Елин Пелин фирмената група от Швейцария TRISA HOLDING AG осъществява един следващ етап от развитието на дългосрочно партньорство в България. Фирма „Триза" ООД е основана в България през 1996 г. Към момента тя е единственото дружество от фирмената група TRISA HOLDING AG създадено извън Швейцария. Компанията TRISA HOLDING AG е основана през 1887 г. в Кулмерау, Швейцария. През последните години тя е водещ световен доставчик на четки за зъби и продукти за устна хигиена. Основни акционери в нея са братята Адриан и Филип Пфенингер, чиято фамилия е основател и собственик на фирмата повече от 125 години. Дневно над 1 милион четки за зъби, произведени по най-стриктните критерии за качество (ISO 9001 / ISO 14001, OHSAS 18001) напускат ултрамодерните производствени съоръжения

Ела, кризо, изяж ни!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243230_%D0%95%D0%BB%D0%B0%2C+%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BE%2C+%D0%B8%D0%B7%D1%8F%D0%B6+%D0%BD%D0%B8%21

 Коментарът на Николай Слатински е от "Фейсбук". Заглавието е на редакцията. 

През 1997 г. БСП опита същия номер - влезе при президента с два листа - празен и със състав на правителството. Тогава номерът не мина, бяха накарани да предадат властта и това спаси страната.
Сега те отново влязоха при президента с два варианта - оставка и запазване на правителството.

И номерът им мина

не бяха накарани да предадат властта, за да се спаси страната.

Криза се управлява с ранно сигнализиране и превенция, с проактивни действия, а не с тичане след нея, с пасивни и жалки реакции, адресирани към вчерашния ден.

Такива заседания, на които се обсъжда това, което вече се е случило, правеха Жан Виденов и Николай Добрев, а събитията ги изпреварваха още докато провеждаха консултациите си.

Правителството и премиерът са безпомощни 

Властта е скопена и сама вика: "Ела, кризо, изяж ни!"
Но за награда тя остава...

И вместо решителни действия в окото на вулкана, в центъра на урагана, на гребена на цунамито продължава да бъде това дезориентирано правителство и този паникьосал се премиер, т.е. организмът ще се лекува от тумора, който произвежда в бясно темпо ракови клетки...

Консултациите трябваше да имат една-единствена точка - оставка на правителството.

Започват масови проверки на чейндж бюрата по Черноморието

http://econ.bg/Новини/Започват-масови-проверки-на-чейндж-бюрата-по-Черноморието_l.a_i.553161_at.1.html

Екипи на НАП започват масови проверки на обменни бюра и финансови къщи, които извършват обмяна на валута. Проверките ще обхванат всички населени...

Камерън омекна, готов да работи с Юнкер

http://news.ibox.bg/news/id_1548199277

Премиерът на Великобритания се е обадил на бившия министър-председател

Ислямистите създават халифат в Ирак и Сирия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4165862

Джихадистката групировка „Ислямска държава в Ирак и Леванта" обяви сливането на контролирани от нея територии в Ирак и Сирия и създаването на ислямски халифат върху тях, в рамките на който ще действат законите на шериата, съобщи Би Би Си.
В състава на халифата ще влязат териториите от Алепо в северната част на Сирия до Диала в източната част на Джихадистката групировка „Ислямска държава в Ирак и Леванта" обяви сливането на контролирани от нея територии в Ирак и Сирия и създаването на ислямски халифат върху тях, в рамките на който ще действат законите на шериата, съобщи Би Би Си. В състава на халифата ще влязат териториите от Алепо в северната част на Сирия до Диала в източната част на

ТВ7 и Нюз7 поискаха от съда да ги обяви в несъстоятелност

http://www.mediapool.bg/tv7-i-nyuz7-poiskaha-ot-sada-da-gi-obyavi-v-nesastoyatelnost-news222068.html

Ръководството на ТВ7 и ББТ (която работи под бранда Нюз7) е поискало от Софийския градски съд (СГС) да открие производство по несъстоятелност. С този ход телевизията се надява да се защити от недействителни претенции на кредитори, посочва компанията в прессъобщение, разпространено в понеделник.   Тази стъпка се предприема десет дни след като БНБ постави под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ), която финансираше телевизията, превърната в рупор на мажоритарния си собственик Цветан Василев и бившия му партньор и настоящ противник Делян Пеевски.   Миналата седмица компанията "Ноу фрейм медия България" АД с едноличен собственик Николай Бареков, която формално издържаше предизборната му кампания, е поискала ТВ7 да бъде обявена в несъстоятелност. Искането пред Софийския градски съд е било подадено на 24 юни 2014.   В понеделник Бареков обяви пред бТВ, че се надява до дни да получи достъп до телевизията, за да си получи милионите, които тя според него му дължи. В прессъобщението на ТВ7 се признава, че тя е забавила плащанията си към различни доставчици заради поставянето под особен надзор на КТБ, която е основна обслужваща банка на телевизията. Благодарение на изградените добри партньорски взаимоотношения, повечето от кредиторите на компаниите приеха предложението на двете телевизии за отсрочване на дължимите плащания или временно спиране изпълнението на действащи договори. Малка част от кредиторите ( доставчици на телевизията ), обаче предприеха крайни законови действия и подадоха молба до СГС с искане за откриване на производство по несъстоятелност, пояснява съобщението. Според ръководството на медията поисканото производство по несъстоятелност е сложна и дълга юридическа процедура, в хода на която ще се установи реалната възможност на ТВ 7 и ББТ да се разплащат с действителните си кредитори, както и състоянието им на платежоспособност. Ръководството на медията очаква СГС да образува делото още в понеделник и най-късно до три месеца да се произнесе дали е установена неплатежоспособност.   От телевизиите обявиха, че "тази процедура по никакъв начин няма да засегне нормалния производствен процес на двете телевизии и излъчването на телевизионния сигнал". Разпадът в двете медии обаче се усеща от спирането на предавания и напускането на журналисти, които бяха привлечени там срещу изключително високо заплащане. Неотдавна стана ясно, че Василев е спрял финансирането на телевизиите след разрива си с Пеевски, тоест от няколко месеца.   Ситуацията очевидно е крайно изнервена и всеки се "спасява" както може.   Водещата на "Гореща точка" Ива Николова например реши да приключи кариерата си в ТВ7 и обяви в ефир, че напуска телевизията. В понеделник, след разговор за финансовата стабилност с Муравей Радев в предаването си, тя обясни, че отказват в ТВ7 да й гостуват политическите лидери Бойко Борисов, Лютви Местан, Николай Бареков, Радан Кънев, Меглена Кунева и др. "След като те отказват да дойдат тук и моето място не е тук", заяви Ива Николова, която стана водеща на сутрешния блок в ТВ7, след като неговият създател Николай Бареков официално влезе в политиката.   Шефът на новините и актуалните предавания в ТВ7 Миляна Велева подаде оставка миналия месеци, а след блокирането на сметките на телевизията в КТБ всички работещи са притеснени за съдбата си.   Собствеността на двете медии открай време е мъглява, но в тях бяха хвърлени сериозни средства и част от ангажираните там журналисти са имали договори за баснословни суми в сравнение със заплащането в останалите телевизии. Така например Николай Бареков, който до края на миналата година се изявяваше като програмен директор и водещ в ТВ7, твърди, че със спестяванията от мениджърски договори и др. възнаграждения е успял да финансира създаването на партията "България без цензура", да издръжка на офиси, предизборна кампания и пр. Разходите възлизат на милиони, чийто произход прокуратурата би трябвало да проверява във връзка със сигнали на "Протестна мрежа", визиращи съмнителните финансови схеми между Пеевски, Василев и Бареков.   След като конфликтът Пеевски - Василев прерасна в публична война, лидерът на ББЦ бързо взе завоя и се дистанцира от банкера.   Преди седмица той обвини ТВ7, че го цензурира и е взела страната на Цветан Василев, който пък "под натиск" внушавал, че е неин собственик. "Василев не е бил собственик на ТВ7, а компанията "Алегро кепитъл", на която бях председател на борда на директорите". Аз взимах всички важни решения в тази телевизия преди да се оттегля и да се насоча към политиката", заяви Николай Бареков на 26 юни пред БНТ.   Той освен това каза, че Мартин Карбовски получава по 140 000 лв. на месец за предаването си в ТВ7, а Косьо Филипов имал договор за 4 900 лв. месечно. Двамата бяха обвинени от Бареков, че работят срещу него по поръчка на Цветан Василев.   По-рано банкерът призна в интервю от Виена, че е подпомагал финансово телевизионния проект на Бареков "България без цензура". С други думи е финансирал предизборната му кампания, нещо, което новият политик упорито отрича.

ТВ7 и Нюз7 обявиха, че не могат да плащат, и поискаха закрила от съда

http://www.mediapool.bg/tv7-i-nyuz7-obyaviha-che-ne-mogat-da-plashtat-i-poiskaha-zakrila-ot-sada-news222068.html

Ръководствата на двете телевизии от бившия кръг на Делян Пеевски и Цветан Василев - ТВ7 и ББТ (която работи под бранда Нюз7), обявиха в понеделник, че са се обърнали към Софийския градски съд да открие производство по тяхната несъстоятелност.   На практика двете телевизии, за които бе обществена тайна, че се издържат от Цветан Василев (или от КТБ), а се контролират директно от Делян Пеевски, признават, че са във фалит. Неотдавна стана ясно, че Василев е спрял финансирането на телевизиите след разрива си с Пеевски, тоест от няколко месеца.   В петък в публичното прастранство излезе вестта, че продуцентската компания "Ноу фрейм медиа" с едноличен собственик Николай Бареков, която формално издържаше предизборната му кампания, е поискала ТВ7 да бъде обявена в несъстоятелност. Искането пред Софийския градски съд е било подадено във вторник, 24 юни 2014.   Бареков направи остър завой след като стана евродепутат и след публичното ескалиране на войната между Пеевски и Василев мина на страната на очевидно по-силната страна - Пеевски, като "се отрече" от Василев. Банкерът пък призна в интервю от Виена, че е подпомагал финансово телевизионния проект на Бареков "България без цензура". С други думи е финансирал предизборната му кампания, нещо, което новият политик упорито отрича.   "Свидетели сме на дестабилизация на икономическата среда, в която функционират и нашите две компании. Събитията от 13 юни 2014 до момента, свързани с Корпоративна търговска банка, която бе основна обслужваща банка за ТV7 и ББТ, поставиха двете телевизии заедно с редица други публични и части икономически субекти в положение на забавяне в плащанията към различни доставчици", се казва в съобщението на ръководствата на двете медии, разпространено в понеделник.   От ТВ7 и Нюз7 съобщават още, че са се разбрали с някои кредитори за отсрочване на задълженията им, но друга част за предприели "крайни законови действия и са подали молба до Софийския градски съд с искане за откриване на производство по несъстоятелност".   Затова от двете медии са поискали от своя страна от съда да открие процедура по обявяването им в несъстоятелност съгласно Търговския закон, което ще ги защити от "недействителни претенции на кредитори". До три месеца съдът трябва да се произнесе дали телевизиите са неплатежоспособни.   От телевизиите обявиха, че "тази процедура по никакъв начин няма да засегне нормалния производствен процес на двете телевизии и излъчването на телевизионния сигнал".   Разпадът в двете медии се усеща от спирането на предавания и напускането на журналисти, които бяха привлечени да работят в двете медии срещу много добро заплащане. В момента в двете медии работят около двеста души, които са застрашени да останат без работа.

Реакциите в Twitter: Ариен, чакаме те в Рио

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/06/30/2333927_reakciite_v_twitter_arien_chakame_te_v_rio/?ref=rss


Дискусионната дузпа, която Ариен Робен спечели, а Клаас Ян Хунтелаар отбеляза в 94-ата минута, за да класира Холандия за четвъртфиналите на световното първенство след победа с 2:1 срещу Мексико, се превърна в едно от най-обсъжданите неща в социалните мрежи. 

Нападателят на "Байерн" (Мюнхен) падна в наказателното поле след контакт с Рафаел Маркес, а твърде театралното му "гмуркане" предизвика много критики от треньори, футболисти, коментатори и зрители. Холандецът беше обвинен,...

Ива Николова хвърли оставка в ефир

http://www.cross.bg/nikolova-nikolaii-televiziyata-1418308.html

/КРОСС/Водещата на сутрешния блок по TV7 "Гореща точка" Ива Николова хвърли оставка в ефир. Тя обяви, че напуска телевизията, защото политици отказвали да се явяват в предаването ѝ. След разговор за финансовата стабилност с бившия финансов министър Муравей Радев, тя обясни: „Тук може би трябваше да бъдат и трябва да бъдат днес и през останалите дни и Бойко Борисов, и Меглена Кунева, и Лютви Местан, и Радан Кънев, и Николай Бареков. Уви, не мога да ви ги представя, те не искат да идват тук, заради което решавам, че и моето присъствие тук е в повече и едва ли имате нужда от мен". Преди да стане водещ по TV7 Ива Николова водеше свое предаване в закритата Нова българска телевизия. В TV7 тя зае мястото на Николай Бареков, след като той стана изпълнителен директор на телевизията, а после и лидер на "България без цензура".  

Дейвид Камерън: Можем да работим заедно с Юнкер

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243229_%D0%94%D0%B5%D0%B9%D0%B2%D0%B8%D0%B4+%D0%9A%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D1%8A%D0%BD%3A+%D0%9C%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BC+%D0%B4%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BC+%D0%B7%D0%B0%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE+%D

 Британският премиер Дейвид Камерън заяви в понеделник, че ще може да работи с Жан-Клод Юнкер, който бешеноминиран за председател на Европейската комисия, съобщи "Ройтерс".

На Европейския съвет в петък Камерън инициира вот за номинацията на Юнкер, чиято кандидатура беше подкрепена от 26 държави членки. Само премиерът на Унгария Виктор Орбан гласува заедно с Камерън против Юнкер. Британският министър-председател беше най-големият противник на това Юнкер да оглави ЕК заради опасения, че ще блокира реформи и ще увеличи още повече интеграцията в рамките на ЕС.

В 
статия, публикувана в понеделник в британския вестник "Телеграф", Камерън пише с по-помирителен тон. "Ще работим с него. Ако се съгласим, че не се насочваме към едно и също място с различни скорости, както някои досега си мислеха, то тогава има какво да вършим", се казва в текста на премиера.

Въпреки това той отбелязва, че след номинацията на Юнкер за Великобритания ще бъде трудно да предоговори отношенията си с ЕС.

Проучване, публикувано в неделя в британския вестник "Дейли Мейл", сочи, че 47% биха подкрепили излизането на Обединеното Кралство от ЕС. 39 на сто от запитаните биха искали да Великобритания да остане членка на съюза.

В неделя Камерън се е обадил на Юнкер, за да го поздрави за поемането на високопоставения пост. Двамата са обсъждали как биха могли да работят заедно, за да направят ЕС по-конкурентен и по-гъвкав. Камерън приветства обещанието на Юнкер да намери "честна сделка", а Юнкер заяви, че ще се постарае да намери решения на политическите притеснения на Великобритания.

Планът на Юнкер - Европейски енергиен съюз

http://europe.actualno.com/Planyt-na-Unker---Evropejski-energien-syuz-news_37028.html

Искам да проведа реформа и да реорганизирам енергийната политика на ЕС в нов Европейски енергиен съюз. Трябва да съединим нашите енергийни ресурси, инфраструктурата и да се обединим, за да усилим по...

Отмар Хицфелд: Ако играчите ме слушат, ще спрат Меси

http://worldcup2014.actualno.com/Otmar-Hicfeld-Ako-igrachite-me-slushat-shte-sprat-Mesi-news_37032.html

Селекционерът на Швейцария Отмар Хицфелд заяви, че няма да поставя персонален пазач на Лионел Меси в предстоящия мач с Аржентина. Пред Blick швейцарският специалист заяви, че най-важното е играчите ...

Дзенга: Не разбирам защо наказаха Суарес

http://worldcup2014.actualno.com/Dzenga-Ne-razbiram-zashto-nakazaha-Suares-news_37033.html

Големият италиански вратар Валтер Дзенга заяви, че е съгласен с легендата Диего Марадона, който определи наказанието на Луис Суарес като "позор". Уругвайската звезда бе изхвърлен от футбола...

Пиронкова и Бенчичи падат за час на Уимбълдън

http://tennis.actualno.com/Pironkova-i-Benchichi-padat-za-chas-na-Uimbyldyn-news_37034.html

Българската тенис звезда Цветана Пиронкова и партньорката й на двойки Белинда Бенчич от Швейцария отпаднаха във втория кръг на Уимбълдън. Тандемът загуби на двойки от поставените под №14 Тимеа Бабош ...

Левски се раздели със свой нападател

http://football.actualno.com/Levski-se-razdeli-sys-svoj-napadatel-news_37036.html

Цветан Генков стана поредният футболист с голяма заплата, който си тръгва от клуба. Нападателят и ръководството постигнаха днес споразумение за разтрогване на договора по взаимно съгласие и от утре (1...

Старозагорската болница вече няма пари за храна за пациентите

http://healthy.actualno.com/Starozagorskata-bolnica-veche-njama-pari-za-hrana-za-pacientite-news_37035.html

От утре болницата в Стара Загора вече няма да дава храна на пациентите. В оскъдната информация до медиите директорът обясни, че крайната мярка се налагала, за да се спестят средства за лекарства и к...

Алексис изпревари Меси и Робен в класация

http://worldcup2014.actualno.com/Aleksis-izprevari-Mesi-i-Roben-v-klasacija-news_37037.html

Нападателят на Чили Алексис Санчес е най-добрият дрибльор на световното първенство. На сметката си играчът на Барселона има 22 успешни пробива, което е максималният резултат в турнира по този компонен...

Първите 2 нови тролейбуса пътуват към Стара Загора

http://starazagora.actualno.com/Pyrvite-2-novi-trolejbusa-pytuvat-kym-Stara-Zagora--news_37038.html

Стара Загора ще се сдобие с 8 нови тролейбуса на стойност над 7,5 млн. лева. Средствата ще бъде осигурени по ОП  "Околна среда". В заводите на „Шкода електрик" в Пил...

Поредна телефонна измама във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=256414

Поредната жертва на телефонна измама е 67-годишна жена от Провадия, съобщиха от полицията за Moreto.net. Тя е подала сигнал, че на 28 юни, около 21:00 ч., на домашния телефон й се обадил мъж, който се представил за неин братовчед. Той й поискал пари за закупуване на климатици, като заявил, че на другия ден ще й ги върне.

Алеите зад Хилтън - кога?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243228_%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B4+%D0%A5%D0%B8%D0%BB%D1%82%D1%8A%D0%BD+-+%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0%3F

 Защо има пари за асфалтиране на пътища, а няма за пешеходните алеи? Това е алеята до х-л "Хилтън", която започва от Моста на влюбените? Както виждате, там няма твърда настилка, което е станало причина за ерозията на макадана...

... и неговото свличане върху тротоара и пътното платно.

Дори и в сухо време тази алея е предизвикателство за обувките на пешеходците, а при дъжд ситуацията се усложнява.

Зад "Хилтън" картинката не е ни на йота по-добра. Дори напротив, този фин прах бързо прониква в обувките на разхождащите се или тичащите за здраве. При дъжд... използвайте своето въображение. Годишно се дават десетки и стотици милиони левове за автомобилна инфраструктура. Нима не могат да се отделят средства за асфалтиране на тези алеи?

500 000 лв. са нужни за ремонти на училищата след потопа във Варна

http://www.cross.bg/klisarova-obrazovanieto-pavlova-1418306.html

/КРОСС/Близо 500 000 лв. са необходими, за да се извършат спешни ремонти в пострадалите от наводненията училища във Варна и Добрич, обяви министърът на образованието проф. Анелия Клисарова. Тя е на обиколка, за да се запознае с щетите в учебните заведения. Клисарова уточни, че за варненските училища са нужни около 355 000 лв. и още 120 000 лв. за заведенията в Добрич. Клисарова посочи, че в сряда ще внесе в Министерския съвет информация за необходимостта от спешното осигуряване на средствата. Според нея парите могат да бъдат осигурени от бюджета по линията на програмите за реформи в образованието. Министърът каза още, че извършването на ремонтите е задължително, тъй като има риск проблемите по сградите да се задълбочат с течение на времето и през септември децата да не могат да започнат нормално учебната година. Община Варна ще поеме разходите за оправянето на най-пострадалата от наводненията детска градина в „Аспарухово", допълни зам.-кметът по образованието Лилия Павлова. Тя уточни, че кухнята и пералното помещение в забавачката са напълно унищожени от водата. Според Павлова разчистването на тинята в помещенията продължава. Ежедневно в забавачката работят родителите и персоналът, а днес ще им помагат доброволци от Висшето военноморско училище. Павлова уточни, че част от децата от проблемната градина са насочени към другите забавачки в район „Аспарухово"

500 хил. лв. нужни за ремонти на училища в Добрич и Варна

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bedstviia-sled-prolivnite-dyzhdove/500-hil.-lv.-nuzhni-za-remonti-na-uchilishta-v-dobrich-i-varna-6016034

Извършването на ремонтите е задължително, тъй като има риск децата да не могат да започнат нормално учебната година, уточни още образователният министър

500 000 лв. са нужни за ремонти на училищата след потопа във Варна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4165821

Близо 500 000 лв. са необходими, за да се извършат спешни ремонти в пострадалите от наводненията училища във Варна и Добрич. Това обяви в понеделник министърът на образованието проф. Анелия Клисарова. Тя е на обиколка, за да се запознае с щетите в учебните заведения, съобщи БТВ.
Клисарова уточни, че за варненските училища са нужни около 355 000 лв. Близо 500 000 лв. са необходими, за да се извършат спешни ремонти в пострадалите от наводненията училища във Варна и Добрич. Това обяви в понеделник министърът на образованието проф. Анелия Клисарова. Тя е на обиколка, за да се запознае с щетите в учебните заведения, съобщи БТВ. Клисарова уточни, че за варненските училища са нужни около 355 000 лв.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/06/30/2333917_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето съдържанието на обедната емисия:

Европейската комисия одобри схема за предоставяне на ликвидност на българските банки на стойност 3.3 млрд. лева.

Външните финансови наблюдатели нямат притеснения за българската банкова система, защото тя е стабилна и добре осигурена. Това заяви в специално интервю за БНТ икономистът Тамаз Георгадзе, който...

Хората се отказват да теглят спестяванията си от ПИБ

http://frognews.bg/news_72367/

Хората масово се отказват да теглят спестяванията си от ПИБ. В края на миналата седмица банката беше буквално обсадена от клиенти, които заради зловредни слухове за фалит се струпаха пред офисите за да си вземат вложенията.

500 000 лв. са нужни за ремонти на училищата след потопа във Варна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4165812

Близо 500 000 лв. са необходими, за да се извършат спешни ремонти в пострадалите от наводненията училища във Варна и Добрич. Това обяви в понеделник министърът на образованието проф. Анелия Клисарова. Тя е на обиколка, за да се запознае с щетите в учебните заведения, съобщи БТВ.
Клисарова уточни, че за варненските училища са нужни около 355 000 лв. Близо 500 000 лв. са необходими, за да се извършат спешни ремонти в пострадалите от наводненията училища във Варна и Добрич. Това обяви в понеделник министърът на образованието проф. Анелия Клисарова. Тя е на обиколка, за да се запознае с щетите в учебните заведения, съобщи БТВ. Клисарова уточни, че за варненските училища са нужни около 355 000 лв.

Железничарска стачка спря влакове в Белгия

http://www.moreto.net/novini.php?n=256386

Големи проблеми започнаха от неделя вечерта в железопътната мрежа на Белгия. 24-часовата железничарска стачка на един от профсъюзите засегна трафика и в понеделник. Не са пропуснати и международните влакове Талис и Евростар. Социалистическият транспортен синдикат Се Ес Пе Еф започна стачката в 22:00 часа местно време на 29 юни в защита на служителите от системата.

Колко е голяма атмосферата на Слънцето?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243227_%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D0%B5+%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B0%D1%82%D0%BC%D0%BE%D1%81%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%86%D0%B5%D1%82%D0%BE%3F

 Атмосферата около нашето Слънце е разделена най-общо на три слоя – фотосфера, хроносфера и корона. Диаметърът на звездата ни е близо 1 400 000 км, но досега не знаехме размерите на короната. Според нова аудиограма на вълните, минаващи през нея, тя се простира над 8 милиона км над повърхността на Слънцето, за да образува заедно с хроносферата пръстена, който виждаме по време на пълни затъмнения.

Учени от Югозападния научен институт в Боулдър, Колорадо, са проследили звукоподобните вълни и са ги използвали, за да картографират атмосферата. Разбира се, невъзможно е да чуят нещо през космическия вакуум, но могат да се наблюдават като магнитни вълни с дължина 10 пъти по-голяма от Земята и период на осцилация 4 часа. По характер те са едновременно звукови и магнитни вълни. Максимумът, на който могат да се разпространят, е 8 милиона км, отвъд което се откъсват от короната и продължават в постоянен поток към ръба на Слънчевата система, познат като слънчев вятър, за да ни "пазят" от голяма част от външните космически влияния.

„Софийска вода“ ще изпраща смс за спиране на водоснабдяването

http://pik.bg/„софийска-вода“-ще-изпраща-смс-за-спиране-на-водоснабдяването-news196952.html

„Софийска вода“ ще изпраща смс за спиране на водоснабдяването

Столичният ВиК оператор стартира нова услуга - информиране чрез смс-и за планирани прекъсвания на водоснабдяването. От 1 юли всеки може да заяви получаването на съобщения за планирани спирания на специфичен адрес, след като се регистрира на официалния уебсайт на компанията.

Услугата е напълно безплатна и лесно достъпна като се изисква регистрация на www.sofiyskavoda.bg с клиентски номер, номер на мобилния телефон и посочване на точен адрес.
Известяването чрез смс е следващата последователна стъпка за навременното и точно информиране на жителите на столицата за планирани спирания на водата. Повече от 60 000 абонати вече използват услугата за получаване на електронни писма за планирани прекъсвания. Освен това клиентите на дружеството имат възможността за подаване на сигнали за аварии и визуализацията на планови ремонти и ВиК дейности в София чрез интерактивна програма, която използва географско-информационната система (ГИС). Въвеждането на съобщения чрез смс е поредната иновация на „Софийска вода“ АД във ВиК сектора на България с цел навременно информиране на клиентите за дейности по мрежата, за които се налага временно прекъсване на водоснабдяването.
Всяка година дружеството се стреми към подобряване на обслужването с фокус върху удовлетвореността на клиентите, включително с осигуряването на онлайн услуги. Клиентите, които подкрепиха зелената ни инициатива за отказ от хартиена фактура и получаване на електронна, надвишават 80 000, а 9500 подават всеки месец данните от водомерите си чрез уебстраницата на компанията.
„Софийска вода“ АД е част от групата „Веолия“ и основава дейността си на постоянно повишаване на качеството на предоставяните услуги за над 1 400 000 жители на София и на територията на концесионната област.

ТВ7 поиска съдебна процедура за защита от недействителни претенции на кредитори

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243226_%D0%A2%D0%927+%D0%BF%D0%BE%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%B4%D1%83%D1%80%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D1%

 Ръководството на ТВ7 и ББТ е поискало от Софийския градски съд  СГС да открие производство по несъстоятелност, съгласно разпоредбите на Търговския закон. С този ход телевизията се надява да се защити от недействителни претенции на кредитори, се посочва в прессъобщение на компанията. 

Миналата седмица 
компанията "Ноу фрейм медия България" АД, свързана с лидера на "България без цензура" Николай Бареков, поиска от съда да обяви телевизията в несъстоятелност. Днес в телевизионно интервю новият политик изрази увереност, че до дни ще получи достъп до телевизията, за да си получи милионите, които тя според него му дължи. 

В прессъобщението на ТВ7 се признава, че тя е забавила плащанията си към различни доставчици заради поставянето под особен надзор на КТБ, която е основна обслужваща банка на телевизията. 

Благодарение на изградените добри партньорски взаимоотношения, повечето от кредиторите на компаниите приеха предложението на двете телевизии за отсрочване на дължимите плащания или временно спиране изпълнението на действащи договори. Малка част от кредиторите ( доставчици на телевизията ), обаче предприеха крайни законови действия и подадоха молба до СГС с искане за откриване на производство по несъстоятелност, продължава съобщението.

Според ръководството на медията поисканото от него днес ноо производство е сложна и дълга юридическа процедура, в хода на която ще се установи реалната възможност на ТV 7 и ББТ да се разплащат с действителните си кредитори, както и състоянието им на платежоспособност. 

Към настоящия момент тази процедура по никакъв начин няма да засегне нормалния производствен процес на двете телевизии и излъчването на телевизионния сигнал, се подчертава в съобщението.

Ръководството на медията очаква днес СГС да образува делото и най-късно, в срок от три месеца да се произнесе дали е установена неплатежоспособност. 

Ислямистите създават халифат в Ирак и Сирия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4165763

Джихадистката групировка „Ислямска държава в Ирак и Леванта Джихадистката групировка „Ислямска държава в Ирак и Леванта" обяви сливането на контролирани от нея територии в Ирак и Сирия и създаването на ислямски халифат върху тях, в рамките на който ще действат законите на шериата, съобщи Би Би Си. В състава на халифата ще влязат териториите от Алепо в северната част на Сирия до Диала в източната част на

Ситуацията с банките е изкуствено създадена и лесно може да се реши, смята Мартин Димитров

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/06/30/2333945_situaciiata_s_bankite_e_izkustveno_suzdadena_i_lesno/?ref=rss


Сегашната ситуация с банките е изкуствено създадена. Не е от пазарни отношения, изкуствено е привнесена и лесно може да бъде решена, каза днес по Нова телевизия бившият председател на Икономическата комисия в парламента Мартин Димитров. Той поясни, че до нея се е стигнало заради действия и бездействия на държавни институции.

"В следващия парламент трябва да има комисия, която да разследва причините за получилата се ситуация", каза Димитров. Той допълни, че в момента няма институции,...

Измамник ли е Ариен Робен

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243225_%D0%98%D0%B7%D0%BC%D0%B0%D0%BC%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%D0%BB%D0%B8+%D0%B5+%D0%90%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BD+%D0%A0%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%BD

 Световният вицешампион Холандия се класира за четвъртфиналите след драматичен обрат в края срещу Мексико, а всички погледи след двубоя са насочени към Ариен Робен, който спечели победната дузпа в 94-ата минута. 

Нападателят на "Байерн" стана обект на много критики от фенове, играчи, треньори и специалисти. Холандецът беше обвинен, че е симулирал в тази ситуация и че непрекъснато опитва да повежда съдиите с гмурканията си. 

Всички бяха на мнение, че срещу Робен не е отсъдена стопроцентова дузпа в края на първото полувреме, но по-голямата част поставиха под съмнение честността на отсъждането в добавеното време на срещата. 

"Нямаше никаква дузпа. Справихме се толкова добре, но в края бяхме ограбени. Щастлив съм от представянето на отбора. За съжаление загубихме заради тази т.н. дузпа. Но трябва да признаем, че Робен наистина е много добър", коментира привърженикът Рамон от Гуадалахара, цитиран от "Евроспорт".  

Неговият приятел Виктор сподели същото мнение за Робен, но все пак отдаде загубата на липсата на късмет. "Нямахме късмет и сме много тъжни. Нямаше дузпа срещу Робен в края, но през първото полувреме имаше такава, така че това е футболът. Горди сме от нашия отбор."

"Той е измамник. Това е отвратително. Начинът, по който се хвърли Робен е това, което подлудява американците", заяви друг мексиканец, който сподели, че предпочита американския футбол заради по-мъжката игра. 

Сред мексиканските фенове имаше и такива, които все пак са на мнение, че главният рефер Педро Проенса правилно е посочил бялата точка. 

"Видях положението само веднъж, но ми се стори, че дузпата беше справедлива. На мен ми изглеждаше, че (Маркес) стъпи върху крака му. Може и да е симулация, но трябва да видя повторение", заяви Рафаел, който наблюдаваше мача във фен зоната в Мексико сити. 

Според други просто е било излишно Маркес да прави подобно влизане в краката на Робен в близост до крайната линия.След двубоя Робен направи 
иронично изказване за ситуацията. Той заяви, че не е симулирал в 94-ата минута, но го е направил в добавеното време на първото полувреме, когато срещу него не беше отсъдено безспорно нарушение в наказателното поле. Холандецът дори се извини за положението, в което беше фаулиран от двама защитници.

"Трябва да се извиня. Това в края на мача беше дузпа, но през първото полувреме беше гмуркане. Не трябваше да го правя", заяви голмайсторът на Холандия.

Според много специалисти Робен прекалено често прави опити да поведе съдиите, заради което се поставя под съмнение всяко негово падане в наказателното поле, също както на други от големите звезди като Неймар, Луис Суарес и Кристиано Роналдо. 

"Робен прави това много често и поставя съдиите в ужасяваща позиция. Всички знаем, че той е изключителен футболист, но би ми се искало да изкорени това от играта си. Начинът, по който беше спечелен мача, оставя леко горчив вкус", заяви в коментара си за BBC бившият английски национал Дани Мърфи. 

Капитанът на Мексико Рафаел Маркес заяви, че след мача Робен му е признал за симулацията. "Робен ми каза, че това положение не е било за дузпа, но преди това е имало друга ситуация, в която съдията е трябвало да посочи бялата точка. Аз също съм убеден, че това не беше дузпа. Стъпих на земята, но не съм го докосвал. Той се блъсна в мен и падна", заяви 35-годишният защитник. 

Треньорът на мексиканците Мигел Ерера пък директно обвини съдията за загубата. Според него не е било коректно да бъде назначен европейски съдия в мач с участието на европейски отбор. "Надявам се, че този арбитър ще си тръгне от Бразилия заедно с нас", добави Ерера.

Селекционерът се изказа критично за поведението на Робен през целия мач. Според него холандецът е симулирал общо три пъти, включително в добавеното време, когато беше отсъдена дузпата. Той заяви, че на световното Мексико няколко пъти е бил ощетен. "Винаги се помага на по-големите отбори."Според някои анализатори отсъждането подобни дузпи, дори при наличието на минимален контакт, повдига много въпроси относно нарушенията в съвременния футбол. Те са на мнение, че в подобни ситуации вече се дава твърде голямо предимство на нападателите. 

"Въпросът, който сега трябва да бъде зададен е дали играта вече е достигнала етап, в който защитникът няма право дори да опитва да отнеме топката в наказателното поле, защото рискува "контакт". Отговорът е да. В модерния футбол защитникът не може да рискува контакт, защото това води до падания на противниковите играчи, при които съдията по-често ще отсъди дузпа, дори да има преиграване", коментира Саймън Еванс от Reuters. 

"Играта изглежда се преориентира към даване на прекалено голямо предимство на нападателите в подобни ситуации. Когато се тълкува подобна ситуация, се смята за обосновано, ако има контакт, въпреки че той може да е твърде преувеличен. Ако има недоволство срещу сегашното състояние на нещата, трябва сериозно да се помисли как може да се променят правилата или тълкуването им, за да се справят с проблема", добавя той. 

Парченце здраве всеки ден – с продуктите на Димитър Маджаров

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4165839

От векове на българската трапеза винаги са присъствали продукти, които са известни по цял свят с полезните си качества и незаменимата си хранителна стойност. Традиционните рецепти за приготвяне на сирене, кашкавал, катък или масло са се предавали от поколение на поколение, като всеки майстор се е гордеел със своите умения да направи най-хубавите ме От векове на българската трапеза винаги са присъствали продукти, които са известни по цял свят с полезните си качества и незаменимата си хранителна стойност. Традиционните рецепти за приготвяне на сирене, кашкавал, катък или масло са се предавали от поколение на поколение, като всеки майстор се е гордеел със своите умения да направи най-хубавите ме

Парченце здраве всеки ден – с продуктите на Димитър Маджаров

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4165836

От векове на българската трапеза винаги са присъствали продукти, които са известни по цял свят с полезните си качества и незаменимата си хранителна стойност. Традиционните рецепти за приготвяне на сирене, кашкавал, катък или масло са се предавали от поколение на поколение, като всеки майстор се е гордеел със своите умения да направи най-хубавите ме От векове на българската трапеза винаги са присъствали продукти, които са известни по цял свят с полезните си качества и незаменимата си хранителна стойност. Традиционните рецепти за приготвяне на сирене, кашкавал, катък или масло са се предавали от поколение на поколение, като всеки майстор се е гордеел със своите умения да направи най-хубавите ме

Зловреден софтуер източва банкови сметки

http://www.grreporter.info/Zlovreden_softuer_iztochva_bankovi_smetki_/15735

Специалистите от гръцката дирекция за борба с електронните престъпления алармират за зловреден софтуер, който ограбва потребителите на електронно банкиране

прочети повече

EVN: Заявка от ЕСО за изключване на подстанция „Карнобат" на 3 и 4 юли

http://www.cross.bg/telefon-sistemen-elektroenergiiiniya-1418305.html

/КРОСС/ В EVN България е постъпило уведомление от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за предаварийно изключване на електросъоръжения в подстанция „Карнобат", собственост на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), за 3 юли (четвъртък) и 4 юли 2014 г. (петък). В тази връзка на тези дати за периода от 7 до 8 ч. ще има прекъсвания в електроснабдяването за клиентите от Карнобат. Сътрудниците на EVN България ще окажат необходимото съдействие за оперативните превключвания по мрежата с цел бързото възстановяване на електрозахранването. ЕVN БългарияТелефонен център 24 часа в денонощието0700 1 0007 - телефон при аварии0700 1 7777 - телефон за обща информация и справки0700 1 0207 - телефон за автоматична проверка на сметкаеmail: info@evn.bgwww.evn.bg  

ПИБ: Без такси за отказалите се да теглят

http://econ.bg/Новини/ПИБ-Без-такси-за-отказалите-се-да-теглят_l.a_i.553156_at.1.html

От Първа инвестиционна банка няма да събират такси от хората, заявили в петък теглене на депозитите си, но отказали се вече. Това се казва в...

Спор за цената на проститутка завърши с убийство

http://www.bnews.bg/article-109784

Сводник преби до смърт клиент на своя труженичка. Драмата се разиграла в петък вечерта, а причината - спор за тарифата на момичето. Нападателят е задържан.

Разследването за подкуп срещу Мирослав Найденов е пред провал

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/30/2333762_razsledvaneto_za_podkup_sreshtu_miroslav_naidenov_e/?ref=rss


Основният свидетел срещу бившия земеделски министър по време на управлението на ГЕРБ - Мирослав Найденов, се е отказал от показанията си, научи "Дневник". Това означава, че разследването за подкуп срещу Найденов, започнало през пролетта на 2013 г. най-вероятно върви към провал.

Показанията на бившия шеф на фонд "Земеделие" Светослав Симеонов бяха ключови. Името на Симеонов се появи в изнесените преди година записи на разговори между бившият премиер Бойко Борисов, Найденов и бившият...

Пазарът на имоти в Дубай се забавя. Идва ли нова криза?

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3c04c537/l/0L0Sinvestor0Bbg0Canalizi0C1130Ca0Cpazaryt0Ena0Eimoti0Ev0Edubai0Ese0Ezabavia0Eidva0Eli0Enova0Ekriza0H1752780C/story01.htm

Експерти не правят асоциации с кризата, тъй като инвеститорите в емирството не са спекуланти и постигат добра доходност от отдаване под наем


Либералната утопия и държавата

http://www.cross.bg/durzhavata-horata-ytopiya-1418304.html

/КРОСС/България е страната, в която либералната утопия е реализирана на 100 процента. Ако имат възможност да ни видят някъде от отвъдното, гурута на свободния пазар като Милтън Фридмън или Фридрих Хайек ще засипят с похвали българските си последователи. През изтеклия четвърт век много политици, икономисти, либералстващиNGO-служители направиха каквото могат, за да бъдат претворени в реалността и най-фантастично изглеждащите пазарни решения. Замислете се за момент върху резултатите от това претворяване - собствеността в голямата си част е приватизирана, следприватизационен контрол на практика липсва, държавата е изтикана отвсякъде и всеки опит тя все пак да предприеме едно или друго действие бива посрещан с пронизителни писъци: "Хора, бдете, връщат комунизма! Всички да излезем на протест, за да не допуснем нов ГУЛАГ!" И най-лошото е, че хората, които говорят подобни дивотии, наистина ги мислят. Защо се стигна до подобна тъжна ситуация, при която хора, които изглеждат нормални, разсъждават изцяло в либералните догми? Всъщност това е съвсем естествен резултат от над двайсет годишно промиване на мозъците на населението. Още от 90-те години в българското публично пространство са наложени няколко простички мисловни модела - всичко държавно е лошо, всичко частно е прекрасно, колкото повече разширяваме пазарния сектор, толкова по-добре, ако в резултат на пазарната революция, повечето хора почнат да живеят по-зле, виновни са, разбира се, хората, а не пазара

Затвор от 2 до 5 години, но по-добре за шефовете на БНБ и прокурори – или кой предизвика паниката?

http://e-vestnik.bg/20842/zatvor-ot-2-do-5-godini-no-po-dobre-za-shefovete-na-bnb-i-prokurori-ili-koy-predizvika-panikata/

От БНБ предложиха да се направи поправка в Наказателния кодекс, хора, които разпространяват невярна информация за банка или финансова институция, която може да доведе до всяване на паника, да се наказват с лишаване от свобода от 2 до 5 години.

Опашките пред банките, обаче, не са поради слухове. Това е следствие от ликвидацията на КТБ. Срещу КТБ имаше организиран атака. Фирми, свързвани с Пеевски, си спряха обслужването на кредитите, медии, свързвани с него създадоха паника.
Като не стана бързо, от по етажите на държавата тихомълком накараха и държавните фирми да си изтеглят парите, за да я фалират.

БНБ до момента не реагира, мълча, шефът й Искров не се появи да успокоява. БНБ излезе само с едно съобщение, че банковата система, включително КТБ е във висока ликвидност и капиталова адекватност, няма нищо страшно. След три дни КТБ рухна и БНБ я постави под надзор.
Кой да вярва на БНБ след този случай? Кой да вярва на Искров, който излезе да лее крокодилски сълзи за следващата банка ПИБ, обсадена от хора, дошли да си теглят парите.

БНБ съдейства мълчаливо за фалита на КТБ, а поведе яростни действия да пази ПИБ. Така че, по израза на бившия финансов министър и банкер Стоян Александров, КТБ е била „предварително сготвена”.

Прокуратурата пък оказа най-енергично съдействие да фалира КТБ. Прати следователи и качулати полицаи да тарашат офиси в сграда на КТБ, като събра всички телевизии и медии да снимат. А тарашът беше в офиси над етажите на банката, но никой не съобщи за това. Представиха го като акция срещу банката. Привикали 6 служители на КТБ в следствието за непонятни формални разпити, без никакви обвинения. Това също беше разтръбено пред медиите, че 12 души са на разпит.
Не е въпросът добър или лош е Цветан Василев, добра или лоша банка е КТБ. Въпросът е как организирано беше направено събарянето й. А това повлече и други.

Сега паниката в другите банки е закономерна. КТБ действително е имала висока ликвидност. А ПИБ в петък е изплатила 800 млн. лева. И в съобщение обяви, че никоя банка не може да издържи на такава организирана атака. Тоест ПИБ признава, че няма да издържи. И скочи да я пази цялата държава, МВР, прокуратура, БНБ и т. н. Арестуваха някакви смешни хора и ги обявиха, че те създали паниката.

Не. Паниката я създаде БНБ, паниката я създадоха прокурори, обслужващи Пеевски, политици, медии. И искат да си измият ръцете с някакви дребни риби. И да приемат репресивни закони, за да прикриват собствената си вредителска и престъпна роля.

Искаме европейско правосъдие за българската мафия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243224_%D0%98%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B8%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%

 Не ни сравнявайте с Дания - там нямат Пеевски, Кръстева, братя Галеви, за които законите не важат

Георги Боздуганов

Българската съдебна власт е една от институциите, в които обществото днес има най-малко доверие. Не е необходимо да се позоваваме на социологически проучвания, примерите изнасяни всекидневно от медиите за избирателно правораздаване, поръчкови съдебни процеси, забавени с години дела и пр., са достатъчно показателни за съществуващото неравенство пред закона и липсата на справедливост. Устроената според настоящата конституция съдебна система постепенно се превърна в съвсем ясно видима пречка за развитието на България и нейното превръщане в нормална европейска държава. Необходимата цялостна промяна обаче може (и трябва) да бъде извършена само от Велико народно събрание с приемане на нова конституция. Това изисква време и постигане на дясно конституционно мнозинство в съотношение поне 2:1 в следващото Обикновено народно събрание, за което отдавна призовава Движение “22 септември”. До тогава може да бъде осъществена една друга възможност, която би отговорила поне частично на обществените

очаквания за справедливост

Необходима е категорична българска подкрепа за ускорено създаване на Европейска прокуратура, Европейски наказателен съд и Европейски наказателно-процесуален кодекс. Тяхното въвеждане не отменя българското правораздаване. Новите европейски институции по дефиниция следва да се занимават с трансгранични финансови престъпления нанасящи вреди в големи размери на държавите членки и Европейския съюз като цяло. Процесът по създаване на Европейска прокуратура е изключително напреднал, докато въпросите за наказателен съд и наказателно-процесуален кодекс тепърва предстои да се обсъждат. През септември 2012 г., председателят на Европейската комисия Барозу потвърди поетия ангажимент да завърши действията по създаване на Европейска прокуратура. Според приетото становище на Европейския икономически и социален комитет: “Основната задача на Европейската прокуратура ще бъде борбата срещу престъпленията, засягащи финансовите интереси на ЕС. Тя ще има компетентност да провежда разследвания и да образува наказателни производства, както и в съответни случаи да повдига пред компетентните съдилища на държавите — членки на ЕС, обвинения срещу лицата, заподозрени в такива престъпления.”

Европейската прокуратура ще има ясна и неоспорима компетентност. В нейния обсег на действие влизат различни престъпления като: злоупотреби със структурните фондове, пране на пари, контрабанда, митнически измами, международно свързана корупция и др. Предвижда се също инкриминиране за подбудителство, помагачество и опит за извършване на такива престъпления В годишните доклади на Европейската служба за борба с измамите (OLAF) има данни за 

престъпления нанасящи щети за около около 500 млн. EUR годишно,

но според някои оценки реалната обща стойност на тези измами е значително по-висока.

Време е българските власти да покажат изключително висока активност за реализиране на европейската инициатива за да се сложи началото на края на нашенските съдебни парадокси по знакови дела като например аферата “Стойков - Николов”, в която германските участници в прането на пари, отклонени от европрограмата “САПАРД”, бяха осъдени, а българските оправдани. И вероятно на множество други афери, изобщо не стигнали до съдопроизводство.

Можем да бъдем едни от първите, които ще потърсят европейско правораздаване, защото България не е Дания, където заявяват, че такова не им е нужно. Ама в Дания си нямат Пеевски, Кръстева, братя Галеви и още десетки криминални герои, за които законите не важат.

Автобусните билетите от касови апарати най-после в сила

http://econ.bg/Новини/Автобусните-билетите-от-касови-апарати-най-после-в-сила_l.a_i.553153_at.1.html

Най-после може да влезе в сила изискването билетите за автобус да се издават от касови апарати, свързани с Националната агенция по приходите...

Клауза за хапане в контракта на Суарес с Барселона

http://www.cross.bg/syares-barselona-klayza-1418303.html

/КРОСС/ Барселона предлага изгоден договор на Луис Суарес, но с клауза, съгласно която уругваецът няма право да хапе на терена, съобщи "Мирър". Дисциплинарният комитет на ФИФА дисквалифицира Суарес за девет мача на Уругвай и го отстрани за четири месеца от футбола заради ухапване на Джорджо Киелини на Мондиала в Бразилия. По-рано нападателят се прояви на два пъти с подобни постъпки - през 2010 г. негова жертва стана Отман Бакал от ПСВ Айндховен, а през 2013 г. - Бранислав Иванович от Челси. Според медиите, Барса предлага на Суарес петгодишен контракт и работна заплата в размер на 40 млн. паунда. Ръководството на каталунците обаче настоява за специална клауза в договора, според която футболистът трябва да се държи коректно както на терена, така и извън него. Преговорите между Барселона и Ливърпул продължават и вече са в напреднала фаза. Испанският клуб също така възнамерява да се бори за отмяна или намаление на наказанието на Суарес, а за целта възнамерява да наеме един от най-добрите адвокати, специализирани в областта на спорта.  

Europe и Helloween събраха над 10 000 души на стадиона “Калиакра“ на Kavarna Rock

http://www.moreto.net/novini.php?n=256417

Дойде краят на още едно успешно издание на дългогодишния рок фестивал Kavarna Rock. За девето лято събитието показа, че рок музиката има огромно количество български фенове, които не пропускат възможността веднъж в годината да видят някои от най-добрите групи от световната сцена, събрани на стадион „Калиакра“.

Вярващи от църква Победоносна благодат - Перник отпътуваха за Варна, за да помогнат на пострадалите

http://www.zapernik.com/obshtestvo/vyarvashti-ot-curkva-pobedonosna-blagodat-pernik-otputuvaha-za-varna_32766/

На 23 юни рано сутринта група доброволци от три софийски църкви (ХЦ Сион, Ел Шадай, Прелом) и църква Победоносна благодат от гр. Перник, заедно със своите пастори отпътуваха за гр. Варна, кв. Аспарухово, с надеждата и желанието да бъдат в помощ на пострадалите от наводнението, пише "Евангелски вестник".

Въпреки че по всички медии не спират да се показват кадри от мястото на бедствието, човек, изправил се очи в очи с потресаващата картина, трудно може да...

Продължава

Укрепват с бетонни колони свлачищата в Прохода на републиката

http://society.actualno.com/Ukrepvat-s-betonni-koloni-svlachishtata-v-Prohoda-na-republikata-news_37021.html

С бетонни колони ще бъдат укрепени местата със свлачища в Прохода на републиката. Информацията съобщи за БТА инж. Георги Филипов, директор на областното пътно управление. Ремонтът на засегнатия от на...

Измамник ли е Ариен Робен

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/06/30/2333897_izmamnik_li_e_arien_roben/?ref=rss


Световният вицешампион Холандия се класира за четвъртфиналите след драматичен обрат в края срещу Мексико, а всички погледи след двубоя са насочени към Ариен Робен, който спечели победната дузпа в 94-ата минута. 

Нападателят на "Байерн" стана обект на много критики от фенове, играчи, треньори и специалисти. Холандецът беше обвинен, че е симулирал в тази ситуация и че непрекъснато опитва да повежда съдиите с гмурканията си. 

Всички бяха на мнение, че срещу Робен не е...

В Аржентина тренират дузпи преди мача с Швейцария

http://worldcup2014.actualno.com/V-Arjentina-trenirat-duzpi-predi-macha-s-Shvejcarija-news_37022.html

Националният отбор на Аржентина тренира изпълнение на дузпи в последното занимание на отбора. Тренировката на „гаучосите“ завърши с изпълнението на дузпи, в което най-добре се пред...

Кийс приключи с Умбълдън заради контузия

http://tennis.actualno.com/Kijs-prikluchi-s-Umbyldyn-zaradi-kontuzija-news_37023.html

19-годишната американка Мадисън Кийс (САЩ) приключи участието си на Уимбълдън заради травма. Тенисистката се отказа заради контузия на лявото бедро преди срещата си от третия кръг срещу Ярослава Шведо...

Боатенг изрева: Преди мача със САЩ спахме в мизерен хотел, престоят ни бе кошмар

http://worldcup2014.actualno.com/Boateng-izreva-Predi-macha-sys-SASht-spahme-v-mizeren-hotel-prestojat-ni-be-koshmar-news_37025.html

Халфът на Гана Кевин-Принс Боатенг се оплака от престоя си в Бразилия по време на световното първенство. "Бяха лоши времена. Истински кошмар от първия ден на подготовката до края. Никога не съм ...

Защитник на Коста Рика пропуска 1/4 финала срещу Холандия

http://worldcup2014.actualno.com/Zashtitnik-na-Kosta-Rika-propuska-14-finala-sreshtu-Holandija-news_37027.html

Контузия ще лиши бранителят на Коста Рика Рой Милър от участие в четвъртфиналния мач от Световното първенство срещу Холандия на 5 юли в бразилския град Салвадор. 29-годишният защитник на Ню Йорк Ред ...

Ветерани и привърженици почетоха паметта на Георги Аспарухов и Никола Котков

http://bgfootball.actualno.com/Veterani-i-privyrjenici-pochetoha-pametta-na-Georgi-Asparuhov-i-Nikola-Kotkov--news_37030.html

Днес в 11,00 часа в Централните софийски гробища бе отслужена панахида по повод 43 години от трагичната гибел на легендарните футболисти на Левски и националния отбор Георги Аспарухов – Гунд...

Проф. Миланова: Във фонда за гарантиране на влоговете има 2 милиарда и те могат да бъдат използвани

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4165767

„Не очаквах това да се повтори и с втора банка, но очаквах да се получи институционална подкрепа за стабилността на банковата система. Това, което направиха вчера - цялата мощ на държавата да застане зад банковата система. След краха 1996-1997-а година изцяло градяхме стабилността, изцяло създадохме една консервативна, „Не очаквах това да се повтори и с втора банка, но очаквах да се получи институционална подкрепа за стабилността на банковата система. Това, което направиха вчера - цялата мощ на държавата да застане зад банковата система. След краха 1996-1997-а година изцяло градяхме стабилността, изцяло създадохме една консервативна,

Подизпълнител на Глобал Маркетс скалъпил атаката към банките

http://frognews.bg/news_72365/

Подизпълнил на инвестициоинния посресник „Глобал Маркетс” е скалъпил безпрецедентните атаки към банките. Това научи Фрог нюз от разследващи.

ТВ7 поиска съдебна процедура за защита от недействителни претенции на кредитори

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/06/30/2333936_tv7_poiska_sudebna_procedura_za_zashtita_ot/?ref=rss


Ръководството на ТВ7 и ББТ е поискало от Софийския градски съд  СГС да открие производство по несъстоятелност, съгласно разпоредбите на Търговския закон. С този ход телевизията се надява да се защити от недействителни претенции на кредитори, се посочва в прессъобщение на компанията. 

Миналата седмица компанията "Ноу фрейм медия България" АД, свързана с лидера на "България без цензура" Николай Бареков, поиска от съда да обяви телевизията в несъстоятелност. Днес в телевизионно интервю...

Марковски: Ако в една държава законът не се прилага, тя не е цивилизована, а е джунгла

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243223_%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8%3A+%D0%90%D0%BA%D0%BE+%D0%B2+%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B5+%

 "Държавата още от самото начало трябваше да пресече коментарите. Неумишлено проспа този момент заради незнание и лошо управление”. Това коментира в "Здравей, България“ експертът по национална сигурност Николай Радулов по повод събитията в банковата ни система през последните дни.

"Службите имат изградени структури, които се занимават с банковата сигурност и те би трябвало да получат предварително информация от своите източници за това какво ще се случи”, обясни Радулов.

"Лошото е, че тези структури, които са призвани да прекратяват паниките, да действат превантивно и да долавят признаците на това, което ще се случи, дават лош сигнал”, на мнение е експертът.

"Досега не чух никой да каже по кои текстове прокуратурата ще образува наказателните производства. Има заловени хора, но въпросът е да се докаже дали са го направили”, коментира от своя страна адвокат Марин Марковски.

"В член от Наказателния кодекс се допуска само да се наказват лица, които действат чрез обществени организации, не лично”, обясни Марковски.

"Има и друг закон, който е срещу пазарната злоупотреба с финансови инструменти. Той е действащ от 2007 година. Законът гласи, че при подобна ситуация се предвиждат административни санкции - глоба от 20 до 50 000 лева и от 50 до 10 000 лева”, поясни още Марин Марковски.

"Ако в една държава законът не се прилага, тя не е цивилизована, а е джунгла”, завърши адвокат Марковски.

Компютърен спец издал другите задържани за спекулативните имейли срещу банките

http://econ.bg/Новини/Компютърен-спец-издал-другите-задържани-за-спекулативните-имейли-срещу-банките_l.a_i.553147_at.1.html

Петимата арестувани в столицата души заради атаките срещу банковата система през последните дни са свързани с инвестиционния посредник „Глобал...

Дейвид Камерън: Можем да работим заедно с Юнкер

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/06/30/2333934_deivid_kamerun_mojem_da_rabotim_zaedno_s_junker/?ref=rss


Британският премиер Дейвид Камерън заяви в понеделник, че ще може да работи с Жан-Клод Юнкер, който беше номиниран за председател на Европейската комисия, съобщи "Ройтерс".

На Европейския съвет в петък Камерън инициира вот за номинацията на Юнкер, чиято кандидатура беше подкрепена от 26 държави членки. Само премиерът на Унгария Виктор Орбан гласува заедно с Камерън против Юнкер. Британският министър-председател беше най-големият противник на това Юнкер да оглави ЕК заради опасения,...

Филип Киркоров ще пее тази вечер във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=256392

Тази вечер Филип Киркоров ще концерт във България. Турнето му започна на 28 юни в Бургас. Концертът във Варна ще започне в 21:00 часа в Летния театър, научи Moreto.net. Преди две години, лятното турне на краля на руската поп сцена препълни концертните зали у нас.

July Morning в ефира на „Нощен Хоризонт" на БНР

http://www.cross.bg/horizont-noshten-morski-1418302.html

/КРОСС/ В малка плажна ивица ще се превърне Десети студиен комплекс на програма „Хоризонт" на Българското национално радио в първите часове на 1 юли.  Екипът на предаването „Нощен Хоризонт" - Пламена Бачийска и Георги Бангиев готви специално радиошоу, посветено на July Morning. С рефрена „There I was on a july morning looking for love..." ще бъде посрещнат специалният гост - актьорът от Малък градски театър „Зад канала" в София Петър Калчев. За него и за слушателите са подготвени много изненади, една от тях е музикален поздрав, изпълнен от близък приятел на госта. Предаването ще може и да се гледа на живо през интернет портала на БНР - www.bnr.bg. Студиото ще бъде декорирано като част от морски плаж - със 100 м рибарска мрежа, а нощният гост ще бъде настанен на шезлонг под плажен чадър. Морската атмосферата ще бъде максимално автентична и заради мултимедийната прожекция на живописен морски пейзаж. Екипът на „Нощен Хоризонт" и другите гости, които засега се пазят в тайна, ще опитват морски деликатеси, гарнирани с изстудено бяло вино. Но действието в „Нощен Хоризонт" няма да се развива само в студиото на БНР. С преки репортерски включвания от Камен бряг ще бъде показано и настроението на почитателите на юлското слънце, събралите се в емблематичното селище. Там ще бъде репортерът Анна Харамбиева

НСИ: 0.1% увеличение на индекса на цените на производител през май

http://www.vesti.bg/novini/nsi-0.1-uvelichenie-na-indeksa-na-cenite-na-proizvoditel-prez-maj-6016032

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през май 2014 г. е с 0.1% над равнището от предходния месец.

Проф. Миланова: Във фонда за гарантиране на влоговете има 2 милиарда и те могат да бъдат използвани

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4165758

„Не очаквах това да се повтори и с втора банка, но очаквах да се получи институционална подкрепа за стабилността на банковата система. Това, което направиха вчера - цялата мощ на държавата да застане зад банковата система. След краха 1996-1997-а година изцяло градяхме стабилността, изцяло създадохме една консервативна, „Не очаквах това да се повтори и с втора банка, но очаквах да се получи институционална подкрепа за стабилността на банковата система. Това, което направиха вчера - цялата мощ на държавата да застане зад банковата система. След краха 1996-1997-а година изцяло градяхме стабилността, изцяло създадохме една консервативна,

ИДИЛ обяви създаването на халифат, Русия помага на Ирак

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/idil-obiavi-syzdavaneto-na-halifat-rusiia-pomaga-na-irak-6016027

Лидерът на ИДИЛ Абу Бакр ал Багдади беше обявен за халиф и според групировката сега всички мюсюлмани по света трябва да се закълнат във вярност пред него

Фарел Уилямс, Бионсе и Лайънъл Ричи са най-добрите

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/farel-uiliams-bionse-i-lajynyl-richi-sa-naj-dobrite-6016028

Наградите БЕТ, учредени през 2001 г., бяха присъдени снощи в театър "Нокиа" (Лос Анджелис) за изключителни постижения на афроамерикански актьори, изпълнители и спортисти

Ела, кризо, изяж ни!

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/06/30/2333853_ela_krizo_iziaj_ni/?ref=rss


Коментарът на Николай Слатински е от "Фейсбук". Заглавието е на редакцията. 

През 1997 г. БСП опита същия номер - влезе при президента с два листа - празен и със състав на правителството. Тогава номерът не мина, бяха накарани да предадат властта и това спаси страната.
Сега те отново влязоха при президента с два варианта - оставка и запазване на правителството.

И номерът им мина

не бяха накарани да предадат властта, за да се спаси страната.

Криза...

Кр. Станчев: ''Проблемите са политически, а не финансови''

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243222_%D0%9A%D1%80.+%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%3A+%27%27%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8%2C

 Според директора на Института за пазарна икономика Красен Станчев, проблемите на Корпоративна търговска банка са политически, а не финансови или икономически: "Имаме една банка, която много бързо расте, съсредоточава в себе си депозити на държавни предприятия и привлича много бързо частни депозити. Така тя действа на принципа на така нареченото политбюро, т.е. убеждаваш политиците да ти дадат сметките на държавните предприятия като клиенти. Когато обаче се развалят отношенията с "политбюрото", или пък то се разпадне, което се случва в момента в България, банката се оказва с проблем, защото междувременно държавните депозити са изведени оттам, а проблемът остава за сметка на частните спестители. Другата банка, която се подозира в подобни политически връзки (Първа инвестиционна банка), има имиджов проблем, защото страда от паниката на хората, породени от проблемите на другата засегната банка", казва Станчев.

Нещо познато?

Не е възможно повторение на банковата криза от 1996-97 година, уверява директорът на Института за социални и политически изследвания проф. Нансен Бехар. При управлението на Жан Виденов банковият сектор и финансовата стабилност на страната наистина бяха разклатени, а левът постоянно се обезценяваше. Днес нещата са коренно различни: БНБ има достатъчно ресурс да се намеси, а валутният борд представлява мощен стабилизиращ фактор, коментира професорът за Дойче Веле.

Нансен Бехар е привърженик на теорията за взаимовръзката между политическите и икономическите кризи, а България напоследък преживя сериозна политическа криза, която не може да няма и своето икономическо изражение, казва той. В България има определени кръгове, които са заинтересовани от разклащането на банките - това са хора с огромни заеми, имащи интерес от обезценяването на българския лев, и свързани с движението на парични средства на международния пазар.

Кой печели от атаката?

 

В България има определени кръгове, които са заинтересовани от разклащането на банките, твърди проф. Бехар

 

По подобен начин вижда нещата и Красен Станчев. На въпрос, кой печели от сегашната ситуация, той казва следното: "Това са хората, които имат заеми, но не искат да си ги връщат и тези, които ги защитават, а тези, които ги защитават, са ясни: това са хората около Румен Гечев и други подобни вносители на това законодателство в сегашния парламент". Икономистът има предвид поправките в Закона за потребителския кредит, които според него са били внесени и приети, независимо от всички противни аргументи на икономисти, банкери и финансисти. "Ако бяха приети всичките радикални идеи на вносителите на тези поправки, това със сигурност щеше да разстрои банковата система", обяснява Станчев и допълва: "А фактът, че накрая се прие най-мекият измежду всичките варианти, означава, че същите тези хора сега могат да се опитват да използват възникналия проблем с КТБ, за да го прехвърлят изобщо към банковата система".

Банкова ваканция вместо спасяване на банки

Онези, които дърпат конците на тази организирана акция работят срещу националната сигурност и интересите на България, а не срещу конкретна банка, защото с действията си те намаляват шансовете на страната за членство в еврозоната и Шенген, предупреждава директорът на Института за социални и политически иследвания проф. Бехар. Друг риск е свързан с финансовата стабилност на страната: ако започнат да се спасяват банки - първо КТБ, после ПИБ и т.н., това неминуемо ще доведе до срив на валутния борд в България, прогнозира Красен Станчев. Затова, според него, банките не трябва да се спасяват. Вместо това е разумно да се обяви тъй наречената банкова ваканция - банките да не работят за определен срок. Ако за няколко дни те престанат да извършват сделки, това ще се отрази зле на бизнеса, но пък ще спре атаките срещу банките, каза Станчев.

"Българската банкова система е стабилна - с добра ликвидност и достатъчно минимални резерви, които са два пъти по-високи, отколкото в Европа. В този смисъл хората с малки депозити трябва да бъдат спокойни, защото техните влогове са защитени", посочва още директорът на Института за пазарна икономика.

 

DW.DE

Джихадисти обявиха халифат в Сирия и Ирак

http://www.bnews.bg/article-109756

Екстремистите от въоръжената групировка "Ислямска държава Ирака и Леванта" съобщиха, че са създали ислямска държава в районите, които контролират на територията на Ирак и Сирия.

Областната епизоотична комисия заседава превантивно заради наводненията в Добрич, Варна и Велико Търново

http://www.zapernik.com/politika/oblastnata-epizootichna-komisiya-zasedava-prevantivno-zaradi-navodneniyata-v-dobrich-varna_32765/

Под председателството на заместник областния управител Галина Никодимова се проведе заседание на Областната постоянно действаща епизоотична комисия. Тя бе свикана по повод постъпило писмо в Областна администрация – Перник от д-р Татяна Вангелова - директор на Областна дирекция по безопасност на храните във връзка с неблагоприятните климатични условия и наводненията в Добрич, Варна и Велико Търново, съобщиха от областната управа за ZaPernik.com.

Към момента...

Продължава

ПИБ: Няма да събираме такси от отказалите се да теглят

http://www.vesti.bg/bulgaria/pib-niama-da-sybirame-taksi-ot-otkazalite-se-da-tegliat-6016026

От банката съобщават още, че клиентите, дошли да внасят средства, ще бъдат обслужвани на отделни гишета

Бомба до президентския дворец в Кайро

http://www.vesti.bg/novini/bomba-do-prezidentskiia-dvorec-v-kajro-6016031

Един човек беше убит, а трима бяха ранени при експлозия в близост до президентския дворец в Кайро.

Да седнеш върху морето, боклука на Сао Пауло или в косите на китайка

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/06/30/2333465_da_sednesh_vurhu_moreto_bokluka_na_sao_paulo_ili_v/?ref=rss


Количеството пластмаса, която замърсява световния океан, е невъобразимо голямо. От плажа е трудно да забележим всички онези боклуци, които заради нехайство биват оставени на съдбата и морската стихия. По-внимателно вглеждане в пясъка по брега обаче може да ни доведе до малки кръгли пластмасови парченца - блъскани от солта и вълнението и превърнати в малки, разноцветни топченца. Проблемът е, че водните обитатели много често ги бъркат за хайвер, а така те влизат в хранителна система и нерядко се...

Пореден месец на производствена дефлация на годишна база

http://econ.bg/Новини/Пореден-месец-на-производствена-дефлация-на-годишна-база_l.a_i.553142_at.1.html

Май е поредният месец на производствена дефлация на годишна база. Индексът на цените на производител на вътрешния пазар се е увеличил с 0,1% в...

Сводник преби до смърт клиент на компаньонка, пазарил се за цената

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4165746

Мъж е починал след нанесен побой от сводник на компаньонка. В петък вечерта в болница „Света Анна” в София е бил докаран мъж на средна възраст. Пациентът обяснил, че е бил при своя позната и по време на срещата си с нея е бил нападнат от неизвестен мъж. По време на прегледите в болницата пациентът починал, съобщава БНР. Мъж е починал след нанесен побой от сводник на компаньонка. В петък вечерта в болница „Света Анна” в София е бил докаран мъж на средна възраст. Пациентът обяснил, че е бил при своя позната и по време на срещата си с нея е бил нападнат от неизвестен мъж. По време на прегледите в болницата пациентът починал, съобщава БНР.

Журналисти от LifeNews едва се спасиха от обстрел на украинската армия

http://www.cross.bg/olkov-avtobysa-obstrela-1418300.html

/КРОСС/ Кореспондентът Кирил Олков разказва как той и операторът Марат Абулхатин са успели да се спасят от атаките на украинската армия край Донецк Както разказа кореспондентът на  LifeNews Кирил Олков, пътуването му към военните части е било организирано от пресслужбата на самопровъзгласилата се Донецка народна република. По тяхна информация, около 11 часа вечерта на 29 юни украинските военни части в Андреевка е трябвало да прекратят бойните действия. Журналистите се отправили към мястото с автомобил, който малко по-късно се озовава под обстрел. „Представители на пресслужбата на ДНР ни поканиха да пътуваме с тях към военните части на украинската армия. Натам тръгна и автобус, в които пътуваха журналисти от руската национална телевизия, както и майки на наборници, които искаха да приберат синовете си, – разказа Олков. – Ние решихме да отидем на място с такси. Но всичко тръгна не по план и преговорите бяха прекъснати”. По думите на кореспондента на LifeNews, в момента на обстрела, те са чакали пристигането на автобуса с донецка военна част № 1428 и в този момент по журналистите е бил открит огън от автомати Калашников. “Ние спряхме на около 50 метра. Марат Абулхатин и шофьорът на таксито излязоха на улицата, а аз останах в колата, и тогава започнаха да ни обстралват, – казва Олков. – Това бе стрелба от автомат, предното стъкло на автомобила се счупи

От днес ДФ "Земеделие" приема документи за плащане по пчеларската програма

http://www.moreto.net/novini.php?n=256410

От днес - 30 юни до 31 август 2014 г. пчеларите, изпълнили инвестициите си по мерки Б „Борба срещу вароатозата", В „Мерки за подкрепа на извършването на физико-химичен анализ на пчелния мед" и Г „Мерки за подкрепа на подновяване на пчелните кошери в Европейския съюз" от Национална програма по пчеларство (НПП) за тригодишния период 2014-2016, ще могат да подават заявления за плащане.

Откриха трийсет мъртви емигранти край Италия

http://www.cross.bg/korab-korabi-migranti-1418301.html

/КРОСС/Трийсетина мъртви емигранти бяха открити през нощта на малък рибарски кораб в средиземноморското пространство между италианския остров Сицилия и Северна Африка, съобщават италианските агенции, като се позовават на военноморските сили и бреговата охрана. Спасителите се качили на борда на риболовен кораб, понесъл около 590 бежанци и мигранти. Намиращите се в най-затруднено положение, включително две бременни жени, са били транспортирани незабавно към материка, а корабчето с останалите, е взето на буксир и трябва да пристигне в Сицилия в понеделник. Починалите емигранти очевидно се се задушили в сравнително недостъпна част на рибарския кораб. Не за първи път спасителите откриват тела на мигранти на борда на кораби, открити в морето, край Сицилия, но никога досега те не са били толкова много. На 14 юни 10 имигранти се удавиха и лодката им потъна само на 40 мили (70 км) край бреговете на Либия, където италианският флот дойде на помощ. Флотът съобщи, че са спасени 1654 мигранти и бежанци от над седем корабчета и лодки през уикенда. Всички спасителни акции попадат в рамките на операция "Mare Nostrum", стартирала в Италия през есента на 2013 г. след две трагедии с потънали кораби, един в близост до Лампедуза, а другият - близо до Малта - с най-малко 400 загинали. Експерти посочват, че операцията има и обратен ефект, защото приближаването на италианските военни кораби все повече до Либия предизвиква повече лодки да тръгнат към тях

Полицаи и пожарникари от Перник, Радомир и Брезник ще се състезават на футболен турнир за празника на МВР

http://www.zapernik.com/sport/policai-i-pojarnikari-ot-pernik-radomir-i-breznik-shte-se_32764/

Днес се играят полуфиналите от футболния турнир, посветен на празника на МВР – 5 юли, съобщиха от ОДМВР - Перник за ZaPernik.com.
 

Четири отбора достигнаха до полуфиналите на футболния турнир, в чест на професионалния празник на служителите от МВР – 5 юли. След оспорвани битки, до надпреварата достигнаха тимовете на Първо РУ „Полиция” – Перник, РУП – Радомир, РУП – Брезник и отбора на ОУПБЗН. От 17:00 часа ще...

Продължава

Конкурс за детска рисунка "Цветовете на моето лято"

http://kidsart.actualno.com/Konkurs-za-detska-risunka-Cvetovete-na-moeto-ljato-news_37020.html

За 5-та поредна година НЧ "Европа" организира национален конкурс за детска рисунка на тема "Цветовете на моето лято". Проявата е част от честванията на Деня на Народните будители....

Хърватия се разграничи от проблемите около "Южен поток"

http://balkani.actualno.com/Hyrvatija-se-razgranichi-ot-problemite-okolo-Ujen-potok--news_37018.html

Проблемите около газопровода "Южен поток" не засягат пряко Хърватия. Очакваме руската страна да намери решение на конфликтната ситуация. Това заяви хърватският премиер Зоран Миланович, преда...

Карагунис: Боли ни много

http://worldcup2014.actualno.com/Karagunis-Boli-ni-mnogo-news_37019.html

Капитанът на Гърция Йоргос Карагунис заяви, че съжалява много, че последният мач, който е изиграл с екипа на Гърция е бил загубен. "Боли ни, че не можахме да се класираме напред. За мен това беш...

Офисите на ПИБ обслужват всеки клиент, без такса за отказалите се да теглят

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4165738

Първа инвестиционна банка съобщи, че поради нарастващия брой на клиентите, които в петък са направили заявка за теглене на суми и днес искат да се откажат от тегленето и нарушаването на депозитите, банката няма да събира предвидените по тарифа такси.
Офисите на банката в цялата страна работят с усилено темпо и обслужват всеки клиент, Първа инвестиционна банка съобщи, че поради нарастващия брой на клиентите, които в петък са направили заявка за теглене на суми и днес искат да се откажат от тегленето и нарушаването на депозитите, банката няма да събира предвидените по тарифа такси. Офисите на банката в цялата страна работят с усилено темпо и обслужват всеки клиент,

Най-късно до март 2015 г. ще приключи строителството на магистрала ''Марица''

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3c050739/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cbylgariia0C4510Ca0Cnai0Ekysno0Edo0Emart0E20A150Eg0Eshte0Eprikliuchi0Estroitelstvoto0Ena0Emagistrala0Emarica0H1752760C/story01.htm

Стойността на покриването на всички най-неотлoжни щети, причинени от наводненията, възлиза на 15 млн. лв., според председателя на пътната агенция


Прощалното турне на "Буена Виста Соушъл Клъб" минава и през България

http://www.mediapool.bg/proshtalnoto-turne-na-buena-vista-soushal-klab-minava-i-prez-bulgaria-news222067.html

Музикална формация "Буена Виста Соушъл Клъб" включи България в прощалното си турне. Популярната група ще бъде на сцената на зала 1 на НДК в София в понеделник вечер, а утре ще пее в Пловдив, в Античния театър, съобщиха организаторите от "БГ Саунд Стейдж.   След 16 вълнуващи години и стотици концерти в цял свят, посланиците на кубинската музика ще се разделят със своята публика. Последното им турне започна през юни, като ще мине през Европа, Южна Африка и ще завърши със серия от концерти в САЩ.   През последните 10 години "Буена Виста Соушъл Клъб" или негови музиканти в различни формации са били многократно в България.   Сега отново ще дойдат членовете от оригиналната формация - Омара Портуондо, Елиадес Очоа, Журайро Мирабал, Барбарито Торес, ИсусРамос и още девет музиканти, присъединили се към тях през годините - Папио Виедо, Роландо Луна, Педро Пабло, Андрес Кояо, Филберто Санчес, Алберто Ланоче, Луис Алемани и Карлос Калунга.   Историята на "Буена Виста Соушъл Клъб" започва през 1997 г., когато американският китарист и откривател на таланти Рай Кудър издава диск с автентична кубинска музика. Кудър, вдъхновен от запис от кубинския музикант Хуан де Маркос Гонзалес, заминава за Хавана, за да издири музиканти ветерани.

Две трети от младите двойки до 35 г. в България не успяват да спестяват

http://www.cross.bg/mladite-hora-spestyavaniyata-1418299.html

/КРОСС/ Мнозинството от младите двойки до 35 години в България харчат всичките си приходи през месеца и не успяват да спестяват. Това показват резултатите от проучването „Съвременните двама" за доходите, разходите и спестяванията на модерните двойки и ролите на партньорите при формирането и управлението на бюджета на домакинството. Изследването е съвместен проект на агенцията за маркетингови проучвания Ноема и PR агенцията AMI Communications България. Две трети от младите хора до 35 години в страната (68%) не успяват да спестят от приходите си. В малките градове и селата техният дял е по-висок (80%) от този в София (60%) и големите градове (63%). Данните от изследването сочат също, че младите двойки без деца (36%) спестяват по-често от тези с деца (28%). „През последните години спестяванията на българските домакинства растат, но нашето съвместно проучване с Ноема показва, че повечето от младите хора не заделят средства за бъдещето. До известна степен това се дължи на икономическата ситуация, но и повдига въпроса доколко младите хора в България знаят как да планират бюджета си и дали не са необходими допълнителни усилия в тази насока," заяви Илияна Александрова, управител на AMI Communications България. От проучването се вижда, че в 69% от случаите и двамата партньори имат доход от работна заплата, пенсия или социални помощи, но при една четвърт от двойките (26%) само единият партньор получава приходи

Сводник преби до смърт клиент на компаньонка, пазарил се за цената

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4165733

Мъж е починал след нанесен побой от сводник на компаньонка. В петък вечерта в болница „Света Анна” в София е бил докаран мъж на средна възраст. Пациентът обяснил, че е бил при своя позната и по време на срещата си с нея е бил нападнат от неизвестен мъж. По време на прегледите в болницата пациентът починал, съобщава БНР. Мъж е починал след нанесен побой от сводник на компаньонка. В петък вечерта в болница „Света Анна” в София е бил докаран мъж на средна възраст. Пациентът обяснил, че е бил при своя позната и по време на срещата си с нея е бил нападнат от неизвестен мъж. По време на прегледите в болницата пациентът починал, съобщава БНР.

Пернишката полиция с ден на отворените врати на 2 и 3 юли по повод празника на МВР

http://www.zapernik.com/obshtestvo/pernishkata-policiya-s-den-na-otvorenite-vrati-na-2-i_32763/

Във връзка с празника на служителите на реда, ОДМВР – Перник организира дни на отворените врати за дирекцията и всички РУ „Полиция”, съобщиха за ZaPernik.com от полицията.

На 2 и 3 юли, за времето то от 9:00 часа до 12:00 часа всички, които искат да посетят организирано сградите на полицията, могат да го направят, като се свържат с началниците на РУП. Гражданите могат да го направят и без предварителна заявка. Желаещите ще ...

Продължава

Валдерама пред "Труд": Европа няма да триумфира в Бразилия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4165060

Колумбийската звезда Карлос Валдерама е едно от най-разпознаваемите лица във футбола. Той е емблема на своята родина и рекордьор по участия в националния отбор със 111 мача в периода 1985-1998 г. С брилятния си пас, погледа върху играта и диригентските умения Валдерама се превърна в основна фигура на златното колумбийско поколение от 90-те години. Колумбийската звезда Карлос Валдерама е едно от най-разпознаваемите лица във футбола. Той е емблема на своята родина и рекордьор по участия в националния отбор със 111 мача в периода 1985-1998 г. С брилятния си пас, погледа върху играта и диригентските умения Валдерама се превърна в основна фигура на златното колумбийско поколение от 90-те години.

Жителите на Москва ще решат съдбата на кулата "Шухов"

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2014/06/30/2333674_jitelite_na_moskva_shte_reshat_sudbata_na_kulata_shuhov/?ref=rss


Жителите на Москва ще решат съдбата на прочутата кула на Шухов, която трябваше да бъде разрушена. 

До 6 юли гражданите на руската столица имат възможност да определят с гласа си какво решение да бъде взето за кулата, която с години стои неизползвана и вече 70% от нея са ерозирали. С помощта на специална създадено приложение "Активни граждани" московчани имат възможност да посочат един от четири отговора за съдбата на кулата - да се проведе конкурс за нейната реконструкция, да се...

Офисите на ПИБ обслужват всеки клиент, без такса за отказалите се да теглят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4165725

Първа инвестиционна банка съобщи, че поради нарастващия брой на клиентите, които в петък са направили заявка за теглене на суми и днес искат да се откажат от тегленето и нарушаването на депозитите, банката няма да събира предвидените по тарифа такси.
Офисите на банката в цялата страна работят с усилено темпо и обслужват всеки клиент, Първа инвестиционна банка съобщи, че поради нарастващия брой на клиентите, които в петък са направили заявка за теглене на суми и днес искат да се откажат от тегленето и нарушаването на депозитите, банката няма да събира предвидените по тарифа такси. Офисите на банката в цялата страна работят с усилено темпо и обслужват всеки клиент,

И Лвов се отказа да се бори за зимната олимпиада през 2022 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/06/30/2333901_i_lvov_se_otkaza_da_se_bori_za_zimnata_olimpiada_prez/?ref=rss


Украинският град Лвов оттегли кандидатурата си за домакинство на зимните олимпийски игри през 2022 г. и с това се превърна в поредния отпаднал от надпреварата кандидат.

Правителството реши да прекрати процедурата заради сложната обстановка в страната и си остави възможност да пробват отново за игрите през 2026 г. 

Решението беше очаквано, но то беше обявено само седмица преди обявяването на окончателните финалисти за гласуването. По-рано от гласуването се отказаха Краков...

Русия: Влизането на Сърбия в ЕС няма да повлияе на приятелските ни отношения

http://www.cross.bg/surbiya-rysiya-otnosheniya-1418297.html

/КРОСС/Влизането на Сърбия в Европейския съюз няма да повлияе на приятелските й отношения с Русия, заяви руският посланик в Белград Александър Чепурин, предаде ИТАР-ТАСС. "Белград не вижда противоречие между желанието си да се присъедини към Европейския съюз и стремежа си за развитие на традиционно приятелските отношения с Русия", каза дипломатът. "Сърбия категорично е против тезата или-или". И това е правилно", допълни той. "От две десетилетия, независимо от смяната на правителството, Сърбия определя като свой външнополитически приоритет влизането си в ЕС", заяви посланикът. Той подчерта, че това не влияе на добрите отношения с братска Русия. "Днес тезата "никога срещу Русия" е невероятно популярна сред сръбската общественост. За разлика от някои от своите съседки в региона, Сърбия ясно заяви, че е против санкции срещу Русия. В тези трудни времена Сърбия се доказа като истински приятел и отказа да играе срещу своите икономически интереси", обясни още Чепурин.  

Пътуваща изложба за княз Борис обикаля страната

http://www.vesti.bg/razvlechenia/kultura/pytuvashta-izlozhba-za-kniaz-boris-obikalia-stranata-6016021

Експозицията, посветена на 1150-годишнината от приемането на християнството за официална религия, започна от столичната галерия на открито в градина „Кристал“

TV7 сами поискаха дело по несъстоятелност

http://www.bnews.bg/article-109779

Днес ръководството на ТV7 и ББТ поиска от СГС откриване на производство по несъстоятелност, съгласно разпоредбите на Търговския закон. Това е сложна и дълга юридическа процедура, в хода на която ще се установи реалната възможност на ТV7 и ББТ да се разплащат с действителните си кредитори както и състоянието им на платежоспособност.

Варненският апелативен съд за втори път потвърди 4 доживотни присъди по камчийското дело

http://www.moreto.net/novini.php?n=256408

В края на миналата седмица Варненският апелативен съд отново потвърди изцяло доживотните присъди на Варненския окръжен съд(ВОС) спрямо четиримата подсъдими по делото за двойното убийство край р. Камчия, извършено през април 2007. За втори път в рамките на две години Николай Николов, Ганислав Начев, Мартин Стоименов и Илчо Адамов получават от втората съдебна инстанция потвърждение на доживотните присъди, които да бъдат изтърпени при специален режим.

Рогозин предложи на Китай заедно да колонизират Марс и Луната

http://www.cross.bg/lynata-rogozin-mars-1418296.html

/КРОСС/Вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин заяви, че Русия е готова да си сътрудничи с Китай в усвояването на Марс и Луната, съобщи РИА Новости. Рогозин се е изказал на кръглата маса "Първо руско-китайско ЕКСПО". "Като говорим за пилотирани космически кораби и усвояване на Слънчевата система, това преди всичко са Луната и Марс, сме готови да вървим заедно с нашите китайски другари", подчертал Рогозин. Преди се съобщаваше, че Роскосмос е разработил проект за колонизацията на Луната. Към изпълнение на проекта ще се пристъпи към 2030 г.

Корпоративно-търговска групировка начело с Доган движи фигурите на сцената

http://www.mediapool.bg/korporativno-targovska-grupirovka-nachelo-s-dogan-dvizhi-figurite-na-stsenata-news222066.html

Ахмед Доган е начело на корпоративна търговска групировка. Тя движи фигурите на кризата на сцената. Но не вярвам, че каквото и въздействие да имат хора като Пеевски, като Василев, а дори и самият Доган върху българския политически процес, а и върху финансовите механизми, са в състояние или са заинтересовани да направят такова нещо сами по себе си, каза политологът Огнян Минчев в коментар за политическата ситуация в страната и потушената криза с банките.   В сутрешния блок на Нова телевизия Минчев се спря и на конфликта между депутата от ДПС Делян Пеевски и банкера Цветан Василев и дали е възможно те да са свързани и с атаките срещу банковата система.   Анализаторът обясни, че трябва да видим "сглобен пъзела на цялата държава", за да стане по-ясно случващото се, но каза, че "е съгласен с колеги, които обясняват, че има дълбочинен сценарий зад събитията".   Огнян Минчев припомни, че преди две седмици премиерът обяви замразяването на "Южен поток".   "През 1996 беше замразено продаването на "Газпром" на българска инфраструктура и последва кризата, в която един симпатичен оркестър пееше "Пътнико свиден, пътнико - оф", а трябваше да пее и "Добре дошъл Рем Вяхерев" (по това време председател на управата на "Газпром" - бел. ред.), защото му дължаха много. Сега със замразяването на "Южен поток" средите, които са заинтересовани от осъществяването му, решиха да минат в настъпление", продължи анализа си Минчев.   Той каза, че "това е геополитическа битка между Европа и Русия, между Запада и Русия и българските политици позволиха държавата да е в епицентъра й".   Политологът смята, че "след като ЕС оказва натиск да се спазва еврозаконодателството и да не се строи, тогава държавата трябва да бъде дестабилизирана, за да се покаже на ЕС, че няма контрола, който си мисли, че има тук". "Това е битка, която не е българска", заключи Минчев.   Той обясни, че основната структура в петата колона (на Русия в България . бел. ред.) - БСП - се е оказала в дълбока криза след евроизборите, което е довело до "необходимостта да бъде изведен още по-напред един сокол, който беше предназначен да върши работа в етническите отношения, но сега трябва да стане генерален пълномощник".   Потенциалът расте в полза на Боянските сараи, обясни образно политологът за случващото се и пренареждането на политическите влияния.   "Господарят на Боянския сарай едва ли ще слезе от сцената и след изборите през есента", прогнозира Минчев, въпреки че, според него, благоприятният сценарий е много от тези фигури да отпаднат след вота.   Според Минчев ударът срещу банковата система е неуспешен, защото валутният борд и принадлежността на България към ЕС са го осуетили.   Несигурността, според него, се корени в политическия модел. "През последната година и половина се оказа, че способността на олигархичната система е директно да организират преврати (като Костинброд), да управляват изпълнителната власт, да поставят и движат марионетки", обясни Огнян Минчев.

32-годишен перничанин, джиткал по "Мошино" с 2,39 промила преспа в ареста

http://www.zapernik.com/krimi/32-godishen-pernichanin-djitkal-po-moshino-s-2-39-promila-prespa-v_32762/

Бързо производства за шофиране след употреба на алкохол е започнато от пернишки пътни полицаи, съобщиха от ОДМВР - Перник за ZaPernik.com.

В град Перник, на улица „Младен Стоянов” бил спрян за проверка лек автомобил „Ситроен”, управляван от 32-годишният Ж.В. от областния град. При изпробването на водача за алкохол с техническо средство са отчетени 2,39 промила. Взета му е кръвна проба за химичен анализ и е задържан за 24 часа с полицейска...

Продължава

Банките в България! Който държи парите, той държи властта!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243221_%D0%91%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F%21+%D0%9A%D0%BE%D0%B9%D1%82%D0%BE+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B8+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%2C+%D1%8

 Тази поговорка я знаят дори малките дечица вече в съвременния демократичен свят, където се възхвалява мира, свободата, правата и прозрачността. Ефективно вече дори и най-наивните хора се замислят над тези неща, тъй като войните се оказва, че не спират, значи и мира го няма, преследват се хора заради това, в което вярват и са казали или написали, значи и свободата я няма, престъпници се измъкват от затвора пред очите на цял един народ, значи и правата и справедливостта ги няма, а за прозрачност какво да пишем като се разобличиха едни от най-големите демократични страни в света като правителство, което шпионира по цял свят и прикриват измъчвания на заподозряни. В тази статия ще видите сами и ще се уверите, че не съществуват никакви руски банки в България, да, всички те са пионки на Запада в България.

 

Selection_001Органи на управление
Надзорен съвет

Димитър Георгиев Желев – председател

Човека на Алианц, Димитър Желев е една от водещите фигури в застраховането. Заедно с жена си Данета Желева контролират "Индустриален холдинг България" който контролира голяма част от корабостроенето и корабоплаването в България. Химимпорт размъти водатата на семейство Желеви като изкупи над 10% от акциите на ИХБ. и затрудни тоталното превземато на холдинга от Желеви и по този начин защити интересите си в морския бизнес.Мултимилионера Димитър Желев е една от водещите фигури в застраховането. Заедно с жена си Данета Желева контролират „Индустриален холдинг България“ който контролира голяма част от корабостроенето и корабоплаването в България. Химимпорт (ТИМ) размъти водата на семейство Желеви като изкупи над 10% от акциите на ИХБ. и затрудни тоталното превземане на холдинга от Желеви и по този начин защити интересите си в морския бизнес.

Максим Станев Сираков
Кристоф Плейн
Реймънд Сиймър
Райнер Франц
Петер Кешбенедек

Управителен съвет

Светослав Велеславов Гаврийски – председател и главен изпълнителен директор
Росен Стоядинов Станимиров – изпълнителен директор
Дорчо Димитров Илчев – изпълнителен директор
Христо Борисов Бабев
Камелия Георгиева Гюлева
Мариета Василева Петрова

Акционери
(акционерно участие над 10%)

Алианц България Холдинг АД (Германия) – 79.9%

Selection_002

Органи на управление

Евангелос Димитриос Литрас – управител
Севдалина Иванова Василева – управител
Константинос Корментзас – управител
Николаос Лабракакис – управител

Акционери
(акционерно участие над 10%)

Алфа банка АЕ, Република Гърция – 100%

Selection_003

Органи на управление
Надзорен съвет

Ласло Бенчик – председател
Андраш Такач
Ласло Волф
Габор Кунце
Золтан Денч

Управителен съвет

Виолина Маринова Спасова – председател и главен изпълнителен директор
Диана Дечева Митева – изпълнителен директор
Доротея Николаева Николова – изпълнителен директор
Андрей Илиев Николов – изпълнителен директор
Мирослав Станимиров Вичев – изпълнителен директор
Николай Борисов Борисов – изпълнителен директор

Акционери
(акционерно участие над 10%)

Банка ОТП РТ (OTP Bank Rt.), Република Унгария – 100%Selection_004Органи на управление
Съвет на директорите:

Илиас Димитриос Милис – председател
Атанасиос Аристидис Куцопулос – заместник-председател и
главен изпълнителен директор
Емил Ангелов Ангелов – заместник главен изпълнителен директор
Маргарита Добрева Петрова-Кариди – изпълнителен директор
Йоанна Апостолос Куна
Йоаннис Делис
Георгиос Йоанис Пулопулос
Красимира Тодорова Иванова

Акционери
(акционерно участие над 10%)

Банка Пиреос АД, Република Гърция – 99.98%

Selection_005

Органи на управление

Клонът се управлява и представлява съвместно (заедно) от всеки двама от
управителя и заместник-управителите, съответно от всеки двама от заместник-
управителите:

Ханс Вилфрид Ян Бруке – управител
Ивайло Любомиров Любомиров – заместник-управител
Сирил Льо Мерер – заместник-управител

Акционери
(акционерно участие над 10%)

БНП Париба С.А., Френска република – 100%

Selection_006

Органи на управление
Надзорен съвет

Цветелина Бориславова Карагьозова – председател (доближената до Бойко Борисов и дори е съсобственик в силовата му групировка „ИПОН-2“–ООД), Тя е член на Управителния съвет на „Oxford Club“ – САЩ, в САЩ също е живяла с родителите си, тук повече за нея

Tsvetelina-Borislavova-6Евгений Якимов Иванов
Кирил Александров Манов
Мартин Бойчев Ганев
Джейсън Лайл Кук

Управителен съвет

Васил Стефанов Симов – председател и изпълнителен директор
Таня Илиева Керемидчиева – изпълнителен директор
Илиан Петров Георгиев – изпълнителен директор
Силвия Кирилова Кирилова

Акционери
(акционерно участие над 10%)

CSIF АД (на Цветелина) – 61.43%
Грамърси Селект Мастър Фънд (Gramercy Select Master Fund), Кайманови
острови – 35.12%

Selection_007  Органи на управление
Надзорен съвет

Стефан Александров Белчев – председател
Диана Тонева Драгнева-Иванова
Румен Андонов Порожанов

Управителен съвет

Димо Евгениев Спасов – председател и главен изпълнителен директор
Билян Любомиров Балев – заместник-председател и изпълнителен директор
Иван Кирилов Христов – изпълнителен директор

Акционери
(акционерно участие над 10%)

Министерство на финансите – 100%Selection_008Органи на управление
Надзорен съвет

Петя Иванова Баракова-Славова – председател.

Стартът на бизнеса на Петя Славова, освен с тогавашния й партньор Митко Събев, се свързва и с о.з. генерал Любен Гоцев, бивш министър на външните работи и бивш шеф на Първо главно управление на Държавна сигурност. Двамата се сближават покрай поезията. Когато разбира, че Петя Славова пише стихове, генералът й посвещава стихотворение.

През 1995 г. ген. Гоцев е поканен като консултант в Международната ортодоксална банка „Св. Никола“ от Цветан Начев, неин създател, основен собственик и шеф. Ген. Гоцев става и акционер в банката с 5% от капитала. През 1996 г. Международната ортодоксална банка има проблеми и нужда от капитали. Любен Гоцев води при Цветан Начев Петя Славова и Митко Събев, собственици на „Феста“, които работят с руския милионер Денис Ершов. „Феста“ отпуска краткосрочен кредит от 80 млн. лв. на банката. Банката обаче не може да го върне и през пролетта на 1997 г. невърнатият кредит е преобразуван като акционерно участие в банката – Петя Славова с 1%, Митко Събев с 1%, „Феста” с 5% и „Юкос петролеум” с 5%.

Новите акционери правят Любен Гоцев член на надзорния съвет на банката и техен представител. Петя Славова влиза в управителния съвет. Митко Събев също влиза в надзора като представител на „Юкос“. Започва напрежение и скандали между стари и нови акционери – пари на банката изчезват, двете страни взаимно се обвиняват. Новите акционери постепенно завладяват банката. Следва дълга съдебна сага, която продължава години наред по всички инстанции. Тя завършва с победа на Петя Славова и Митко Събев, въпреки съдебните решения, които не са в тяхна полза. През 2002 г. банката се прекръства от Нефтинвестбанк на Инвестбанк. Приятелството на Петя Славова с ген. Любен Гоцев се запазва през годините. Той остава акционер в Инвестбанк. Двамата посрещат заедно различни празници, рецитират стихове и пеят песни в дует – вижте тук

Феста холдинг AД

На зашеметяващите частни и фирмени купони на Славова, наред с елита на бизнеса и политиката, често се появява и генерал Любен Гоцев. За Славова се говори, че е от неговия кръг.

Цялата статия: http://noligarh.com/%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%8F-%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%B2%D0%B0/ | www.noligarh.com

На зашеметяващите частни и фирмени купони на Славова, наред с елита на бизнеса и политиката, често се появява и генерал Любен Гоцев. За Славова се говори, че е от неговия кръг.

Цялата статия: http://noligarh.com/%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%8F-%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%B2%D0%B0/ | www.noligarh.com

На зашеметяващите частни и фирмени купони на Славова, наред с елита на бизнеса и политиката, често се появява и генерал Любен Гоцев. За Славова се говори, че е от неговия кръг.

Цялата статия: http://noligarh.com/%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%8F-%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%B2%D0%B0/ | www.noligarh.com

04c1af9ebcf1ff5cdf055f7e18a75fe2

Петя Иванова Баракова-Славова

Димитрийка Лазарова Андреева

Управителен съвет

Пламен Йорданов Милков – председател и изпълнителен директор
Любомир Антонов Каримански – заместник-председател и изпълнителен директор
Радка Бонева Никодимова – изпълнителен директор

Акционери
(акционерно участие над 10%)

Феста холдинг АД (на Петя Славова) – 49.5%
Адил Саид Ахмед Ал Шанфари, Султанство Оман – 31.74%
Петя Иванова Баракова-Славова – 14.56%

Selection_009

Органи на управление

Егберт Вурман – главен изпълнителен директор
Владимир Боянов Чимов – изпълнителен директор
Мирослава Михайлова Страшилова – изпълнителен директор
Цветомир Стефанов Узунов – изпълнителен директор

Акционери
(акционерно участие над 10%)

ИНГ Банк Н.В., Кралство Нидерландия – 100%

Selection_010

Органи на управление
Надзорен съвет

Иван Минков Драгневски – председател
Георги Стойнев Харизанов – заместник-председател
Георги Бориславов Георгиев
Виктор Георгиев Вълков

Управителен съвет

Алексей Асенов Цветанов – председател и главен изпълнителен директор
Румен Георгиев Сираков – заместник-председател и изпълнителен директор
Мария Андреева Гунева

Акционери
(акционерно участие над 10%)

Динатрейд интернешънъл ООД – 33%

Selection_011

Органи на управление

Баки Мустафа Джанкурт – управител

Акционери
(акционерно участие над 10%)

Ишбанк АГ, Федерална Република Германия – 100%

Selection_012

Органи на управление
Надзорен съвет

Цветан Радоев Василев – председател. Най-нападаният банкер в България от медиите трамплини на мозъчните тръстове и от самите тръстове и активистите им. Обвиняват го, че е в коалиция с всяко едно правителство. Съпругата му Антоанета Георгиева Василева е родена на 26 февруари 1960 г. Завършила е икономика в УНСС и бизнесадминистрация в САЩ. Има дъщеря – Радосвета, родена на 12 февруари 1985 г. Тя получава средното си образование през 2003 г. в Американския колеж в София, завършва бакалавърска степен по политически науки в университета „Тъфт“ в Бостън (САЩ).

Цветан Радоев Василев

Цветан Радоев Василев

Златозар Кръстев Сурлеков
Любомир Колев Денев
Файсал Амур Мохамед Ал-Риями
Абдул Салам Мохамед Абдулах Ал Муршиди

Управителен съвет

Орлин Николов Русев – председател и изпълнителен директор
Илиан Атанасов Зафиров – изпълнителен директор
Георги Панков Христов – изпълнителен директор
Александър Мирославов Панталеев – изпълнителен директор

Акционери
(акционерно участие над 10%)

Бромак ЕООД (Цветан Василев) – 50.66%
Бългериън Акуизишън Къмпани II С.а.р.Л. (Bulgarian Acquisition
Company II S.A.R.L.) – 30.35%

Selection_013

Органи на управление
Надзорен съвет

Жерар Маршан – председател
Франсоа Алфред Мари Пиншон – зам.-председател
Венсан Жюлита
Лоран Фромажо

Управителен съвет

Атанасиос Петропулос – председател и главен изпълнителен директор
Деляна Валериева Пешева – изпълнителен директор
Христос Панайотис Пантазис
Лионел Даниел Фулон
Георги Христов Дренски

Акционери
(акционерно участие над 10%)

ИЮБ Холдинг (IUB Holding), Френска република – 100%

Selection_014

Не се залъгвайте от името, не е българска.

Органи на управление
Съвет на директорите

Стилиян Петков Вътев – председател и главен изпълнителен директор
Радка Иванова Тончева – изпълнителен директор
Константинос Андониос Братос
Теодор Валентинов Маринов
Анастасиос Никифорос Лизос
Панайотис Карандреас
Павлос Константинос Милонас

Акционери
(акционерно участие над 10%)

Национална банка на Гърция – 99.91%

Selection_015

Органи на управление
Надзорен съвет

Стефан Лазаров Ненов – председател
Здравко Борисов Гъргаров – заместник-председател
Спас Симеонов Димитров

Управителен съвет

Сашо Петров Чакалски – председател и изпълнителен директор
Иванка Тотева Попова – заместник-председател
Георги Христов Беловски – изпълнителен директор
Радослав Тодоров Миленков – изпълнителен директор
Васил Борисов Тренев

Акционери
(акционерно участие над 10%)

Столична община – 67.65%

Selection_016

Органи на управление
Надзорен съвет

Петър Славчев Славов – председател
Кристоф Андреас Фрайтаг
Клаус-Петер Цайтингер
Борислав Николов Костадинов
Биргит Сторц

Управителен съвет

Мариана Димитрова Петкова – изпълнителен директор
Румяна Величкова Тодорова – изпълнителен директор
Емилия Христова Царева – изпълнителен директор
Рени Иванова Пейчева

Акционери
(акционерно участие над 10%)

ПроКредит холдинг АГ, Комерцбанк Акциенгезелшафт
(ProCredit Holding AG & Co. KGaA), Федерална Република Германия – 100%

Selection_017

Органи на управление
Надзорен съвет

Евгени Кръстев Луканов – председател
Мая Любенова Георгиева – заместник-председател
Георги Димитров Мутафчиев
Радка Веселинова Минева
Йордан Величков Скорчев

Управителен съвет

Димитър Костов Костов – председател и изпълнителен директор
Светослав Стоянов Молдовански – изпълнителен директор
Васил Христов Христов – изпълнителен директор
Мая Иванова Ойфалош – изпълнителен директор

Акционери
(акционерно участие над 10%)

Ивайло Димитров Мутафчиев – 42.5%
Цеко Тодоров Минев – 42.5%

Selection_018

Потвърдиха доживотните присъди по камчийското дело

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4165727

Варненският апелативен съд отново потвърди изцяло доживотните присъди спрямо четиримата подсъдими по делото за двойното убийство край река Камчия, извършено през април 2007 година.
За втори път в рамките на две години Николай Николов, Ганислав Начев, Мартин Стоименов и Илчо Адамов получават от втората съдебна инстанция потвърждение на доживотните Варненският апелативен съд отново потвърди изцяло доживотните присъди спрямо четиримата подсъдими по делото за двойното убийство край река Камчия, извършено през април 2007 година. За втори път в рамките на две години Николай Николов, Ганислав Начев, Мартин Стоименов и Илчо Адамов получават от втората съдебна инстанция потвърждение на доживотните

Почина мъж, пребит от сводник

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/pochina-myzh-prebit-ot-svodnik-6016022

Мъжът е имал отношения с жена, предлагаща платена любов, чиито адрес взел взел адреса й от сайт за запознанства в София

В Донбас създадоха женски батальон «Русь»

http://www.cross.bg/voiina-zhiveyat-muzhete-1418298.html

/КРОСС/ Защитничките на Донбас за първи път разказаха за живота си в казармата и показаха условията, в които живеят, предаде lifenews. Жени, които са в редиците на опълчението на Донецка народна република, създали женския батальон «Русь», споделиха и показаха на lifenews как живеят в условията на война. Момичетата разказаха, че въпреки тежките условия, те продължават да остават жени: «Макар да носим униформи и да стреляме с Калашници, ние продължаваме да бъдем жени. Ето вижте, имаме всичко - лак за коса, козметика, червила и др. Стараем се винаги да изглеждаме добре», разказа една от опълченките с позивна Миля. Тя призна, че се налага да живеят в спартански условия, но... на война, като на война. Освен че участват наравно с мъжете на фронтовата линия, когато се приберат в казармата те никога не забравят, че са жени. Грижат за битовата част в поделението. Подреждат, перат, готвят, а техните бойни другари ги наричат сестрички. Миля постъпи в редиците на опълчението на ДНР, водена от едно единствено желание, да защитава родината си наравно с мъжете. Това решение тя е крила дълго време най-вече от баща си, но после му признала. Друга опълченка с позивна Котката разказа, че е на 21 години и никога допреди това не е държала автомат. На дипломираната счетоводилка се наложило да държи изпит по военна подготовка. Сменила е професията си веднага след напрегнатите събития в Славянск и Луганск

ПИБ обслужва вносителите на отделни гишета, без такса за отказалите се да теглят

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/06/30/2333904_pib_obslujva_vnositelite_na_otdelni_gisheta_bez_taksa/?ref=rss


Първа инвестиционна банка съобщи, че поради нарастващия брой на клиентите, които в петък са направили заявка за теглене на суми и днес искат да се откажат от тегленето и нарушаването на депозитите, банката няма да събира предвидените по тарифа такси.

Офисите на банката в цялата страна работят с усилено темпо и обслужват всеки клиент, уверяват от институцията.

Много клиенти, дошли да внасят средства, ще бъдат обслужени на отделни бюра.

Ръководството на банката...

Ислямисти изгориха църкви и убиха най-малко 30 християни в Северна Нигерия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/06/30/2333902_isliamisti_izgoriha_curkvi_i_ubiha_nai-malko_30/?ref=rss


Ислямисти изгориха четири църкви и откриха огън по християни в село в северна Нигерия, съобщи "Асошиейтид прес". По данни на местна група за самоотбрана загиналите в стрелбата са най-малко 30, но продължават да бъдат откривани още тела. Смята се, че нападението е дело на терористичната групировка "Боко Харам".

"Избиха десетки хора и изгориха много къщи", разказва Малам Яхи,член на групата за самоотбрана. Част от разрушените сгради са принадлежали на различни нигерийски църковни...

Потвърдиха доживотните присъди по камчийското дело

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4165693

Варненският апелативен съд отново потвърди изцяло доживотните присъди спрямо четиримата подсъдими по делото за двойното убийство край река Камчия, извършено през април 2007 година.
За втори път в рамките на две години Николай Николов, Ганислав Начев, Мартин Стоименов и Илчо Адамов получават от втората съдебна инстанция потвърждение на доживотните Варненският апелативен съд отново потвърди изцяло доживотните присъди спрямо четиримата подсъдими по делото за двойното убийство край река Камчия, извършено през април 2007 година. За втори път в рамките на две години Николай Николов, Ганислав Начев, Мартин Стоименов и Илчо Адамов получават от втората съдебна инстанция потвърждение на доживотните

Джихадистите в Ирак обявиха създаването на халифат

http://www.mediapool.bg/dzhihadistite-v-irak-obyaviha-sazdavaneto-na-halifat-news222065.html

Джихадистката групировка Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ), която превзе територии в Ирак, официално обяви, че се преименува на "Ислямска държава", като премахва от името си споменаването на Ирак и Сирия и че създава халифат - суверенна държава, смятана от много мюсюлмани за официален приемник на властта на пророка Мохамед, съобщават осведомителните агенции.   Обявлението бе направено в първия ден на свещения за мюсюлманите месец рамазан. Ислямски халифат не е съществува като признат политически субект, откакто беше премахнат преди 90 години от първия президент на съвременна Турция Кемал Ататюрк. На заседание на шурата (съвета) беше взето решение за учредяване на Ислямски халифат и за назначаването на лидера Абу Бакр ал Багдади за халиф, се казва в аудиозапис, разпространен в интернет от говорителя на джихадистите Абу Мохамед ал Аднани.   Аднани призова хората, живеещи в районите под контрола на групировката, да се закълнат във вярност на нейния лидер. Той каза, че границите на халифата се простират от Северна Сирия до иракската провинция Диала.   Засега не е ясно какво ще е практическото отражение на обявяването на халифата в Сирия и Ирак, но анализатори очакват то да има драматичен ефект върху по-широката джихадистка общност, отбелязва Асошиейтед прес. Сега подразделенията на Ал Каида и независимите джихадистки групи ще трябва да изберат да подкрепят "Ислямска държава" или да й се противопоставят. Тя вече получи декларации на подкрепа от джихадистки фракции в Сирия.   Периодът на преценка вероятно ще се проточи известно време, допълва агенцията. Но най-голямо ще е отражението върху Ал Каида - организацията, която от години носеше знамето на световния джихад. АП цитира мнението на експерти, според които "Ислямска държава" застрашава сериозно лидерското място на Ал Каида.   "Погледнато глобално, по-младото поколение от джихадистката общност все повече подкрепя "Ислямска държава", главно заради способността й да постига бързи резултати чрез бруталност", е мнението на Чарлс Листър от института Брукингс.   Багдади отдавна е в лоши отношения с лидера на Ал Каида Айман Зауахири. За разрива им се разбра, след като Багдади пренебрегна заповедите на Зауахири "Ислямска държава" да напусне Сирия. По-рано тази година Зауахири официално се отрече от "Ислямска държава", припомня АП. Според анализатори, цитирани от британския в. "Гардиън", с обявяването на халифат ИДИЛ отправя пряко предизвикателство и към арабските управници в Залива.   По-практичният и не толкова теоретичен подход на ИДИЛ към воденето на джихад я прави привлекателна за млади новобранци и богати дарители, които нямат търпение да видят осъществена мечтата си за ислямска държава. Декларацията на ИДИЛ е колкото предупреждение към Ал Каида, толкова и предсрочно обявяване на победа над другите й врагове като иракското правителство и неговите поддръжници от Иран и Запада, коментира "Уолстрийт джърнъл".   През първия ден на Рамазана бяха унищожени 142 бойци на "Ислямска държава", обяви генерал-лейтенант Касем Ата от командването на иракските военновъздушни сили. Той допълни, че за едно денонощие иракската военна авиация е унищожила също 51 транспортни средства на сунитските джихадисти.   Въздушните удари са били нанесени по позиции на ИДИЛ в Тикрит, на 140 км северозападно от Багдад. Офанзивата срещу родния град на бившия диктатор Саддам Хюсеин е в ход вече трети ден. Самолетите са бомбардирали сгради в централните и западните райони на града, където са се разположили джихадистите. Смята се, че операцията в Тикрит е най-крупната от началото на масираното настъпление на сунитската групировка в Западен и Северен Ирак.

Пиян шофьор от Перник се отърва от ареста по здравословни причини

http://www.zapernik.com/krimi/piyan-shofior-ot-pernik-se-oturva-ot-aresta-po-zdravoslovni_32761/

Бързо производства за шофиране след употреба на алкохол е започнато от пернишки пътни полицаи, съобщиха от ОДМВР - Перник за ZaPernik.com.

С 1,25 промила алкохол в кръвта е управлявал автомобила си „Фиат Брава” перничанина В.В./26 г./. Мъжът бил проверен на улица „Димитър Благоев” в пернишкия квартал „Църква”. Взета му е кръвна проба за химичен анализ и не е задържан по здравословни причини.

ТV7 и ББТ поискаха от СГС откриване на производство по несъстоятелност

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4165708

Днес ръководството на ТV7 и ББТ поиска от СГС откриване на производство по несъстоятелност. Това съобщиха самите медии официално в своя позиция. Ето какво гласи тя:
До служителите на TV7 и ВВT, До доставчици и партньори, До българските медии
Уважаеми колеги,
Свидетели сме на дестабилизация на икономическата среда, Днес ръководството на ТV7 и ББТ поиска от СГС откриване на производство по несъстоятелност. Това съобщиха самите медии официално в своя позиция. Ето какво гласи тя: До служителите на TV7 и ВВT, До доставчици и партньори, До българските медии Уважаеми колеги, Свидетели сме на дестабилизация на икономическата среда,

Прекаляването със съня вреди на мозъка

http://www.vesti.bg/novini/prekaliavaneto-sys-synia-vredi-na-mozyka-6016025

Прекаляването със съня на средна възраст може да е точно толкова лошо, колкото недоспиването, установиха американски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

TV7 и ББТ искат от съда откриване на производство по несъстоятелност

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4165707

Ръководството на ТV 7 и ББТ е поискало от съда откриване на производство по несъстоятелност, съгласно разпоредбите на Търговския закон, съобщиха от медията. Това е сложна и дълга юридическа процедура, в хода на която ще се установи реалната възможност на двете телевизии да се разплащат с действителните си кредитори както и състоянието им на Ръководството на ТV 7 и ББТ е поискало от съда откриване на производство по несъстоятелност, съгласно разпоредбите на Търговския закон, съобщиха от медията. Това е сложна и дълга юридическа процедура, в хода на която ще се установи реалната възможност на двете телевизии да се разплащат с действителните си кредитори както и състоянието им на

Над 100 души затворени в рамките на китайските мерки за борба с тероризма

http://www.mediapool.bg/nad-100-dushi-zatvoreni-v-ramkite-na-kitaiskite-merki-za-borba-s-terorizma-news222064.html

Две китайски съдилища в далечния западен Синцзян-Уйгурски автономен район осъдиха 113 души по обвинения в тероризъм и свързани с тероризма провинения, съобщи ДПА. Четирима от осъдените получиха доживотни присъди, съобщава уебсайт "Тяншин.нет". Китай продължава борбата срещу екстремистите, обвинявани за последните нападения в региона.   Някои от обвиняемите бяха осъдени за членство в терористична организация, подстрекателство към расова омраза и към сепаратизъм. Предимно мюсюлманското уйгурско малцинство в Синцзян се оплаква от религиозна и културна дискриминация от страна на властите.   Миналата седмица китайското правителство обяви, че са разкрити 32 банди и са арестувани 380 души. Уйгурските сепаратисти бяха обвинени за атентат през май, който попадна във фокуса на общественото внимание. 13 бяха екзекутирани по-рано този месец по обвинения в тероризъм.

Зърно много, но ще е по-евтино

http://www.moreto.net/novini.php?n=256409

Зърно колкото щеш, но се очертава да е по-евтино от миналата година и каква ще излезе сметката накрая, не ми се мисли, тревожи се зърнопроизводител от Силистренска област. Казва, че само за месец май заради дъждовете и болестите разходите му са скочили с 10 лв.

НСИ: Цените на производител нараснаха с 0,1% за месец

http://www.cross.bg/proizvodstvoto-tzenite-promishlenost-1418295.html

/КРОСС/ Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през май 2014 г. е с 0,1% над равнището от предходния месец. Увеличение на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 1,7%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,1%, докато в преработващата промишленост няма изменение. В преработващата промишленост нарастване на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на основни метали - с 3,1%, при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 0,6%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 0,5%, а намаление е отчетено при производството на химични продукти - с 1,9%, и при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 0,3%.Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през май 2014 г. спада с 0,7% в сравнение със същия месец на 2013 година. Цените намаляват в добивната промишленост - с 6,9%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,1%, докато в преработващата промишленост няма изменение.Намаление на цените в преработващата промишленост спрямо май 2013 г. е отчетено при производството на химични продукти - с 9,8%, при производството на основни метали - с 4,6%, и при производството на хранителни продукти - с 4,5%

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване