Русия: Санкциите на ЕС пречат на сътрудничество в сигурността, ще зарадват терористите

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/07/26/2351044_rusiia_sankciite_na_es_prechat_na_sutrudnichestvo_v/?ref=rss


Русия заяви, че допълнителните санкции, наложени от Европейския съюз заради ролята на Москва в украинската криза, ще застраши сътрудничеството по въпросите на сигурността и ще подкопае борбата срещу тероризма и организираната престъпност, предаде "Ройтерс".

"Допълнителният списък със санкции е пряко доказателство, че страните от ЕС са поели пътя на пълното прекратяване на сътрудничеството с Русия по въпросите на международната и регионалната сигурност", заяви в официално изявление...

Бил Драйздейл – съветник в кабинета „Сакскобургготски”, бе награден с Орден на Британската империя

http://www.cross.bg/draiizdeiil-bulgariya-simeon-1422593.html

/КРОСС/ Съветникът в Политическия кабинет по време на управлението на Симеон Сакскобургготски (2001-2005 г.) и настоящ председател на Българо-британската търговска камара Бил Драйздейл бе награден лично от Кралица Елизабет II с отличието Член на Oрдена на Британската Империя. Церемонията по връчването сe състоя в двореца Холирууд в Единбург на 1 юли. Орденът е присъден за специалните му заслуги за подпомагане на британските бизнес интереси в България и най-вече - за неуморните му усилия за засилване на търговските отношения между своята страна и България. В мотивите за награждаването му се отбелязва и неговият принос за издигане престижа на Българо-британската търговска камара, превръщайки я в уважаван партньор на търговската общност у нас. Бил Драйздейл бе един от основателите и пръв председател на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ), създаден първоначално като филиал на ръководения от Уелския принц Международен форум на бизнес лидерите. В разговор с кралица Елизабет Втора Драйздейл е разказал за работата си в Политическия кабинет на тогавашния министър-председател и неин братовчед - Симеон Втори. Той е акцентувал и на некоректното отношение на някои британски медии и политици към българските емигранти. Нейно Величество е окуражила г-н Драйздейл да продължава своята успешна дейност в ББТК за засилване на двустранните отношения и възможностите за инвестиции между Великобритания и България, съобщава пресофисът на Симеон Сакскобургготски.

Иван Нейков: Ако Карлос Слим е натрупал милиардите си с по 3 дни работа, шапка ще му сваля

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4213272

- Г-н Нейков, милиардерът Карлос Слим отправи предизвикателство към света - предложи да се смени моделът на труда и капитала, като се работи по 3 дни в седмицата. Как ще коментирате тази идея, върху която впрочем Слим няма авторски права, тъй като многократно и преди това е предлагана?
- Това малко ми напомня август месец, който обичайно е слаб от - Г-н Нейков, милиардерът Карлос Слим отправи предизвикателство към света - предложи да се смени моделът на труда и капитала, като се работи по 3 дни в седмицата. Как ще коментирате тази идея, върху която впрочем Слим няма авторски права, тъй като многократно и преди това е предлагана? - Това малко ми напомня август месец, който обичайно е слаб от

Надежда Нейнски: Нямам вила в Созопол

http://pik.bg/надежда-нейнски-нямам-вила-в-созопол-news206993.html

Надежда Нейнски: Нямам вила в Созопол

Бившият министър на външните работи и депутат в Европейския парламент Надежда Нейнски категорично опроверга появилата се вчера информация, че има вила в Созопол. Това се казва в позиция на "Синьо единство", изпратена до медиите. Според публикации в медиите, тя има имот в местността "Буджака", известен като министерския квартал.

В района палат има и избягалият в Австрия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев. Оказа се обаче, че Нейнски не е съседка на Василев, както и че не притежава къща в Созопол.


В Украйна застреляха кмета на Кременчуг

http://www.cross.bg/babaev-ybiiistvoto-kmeta-1422592.html

/КРОСС/ Неизвестни застреляха кмета на украинския град Кременчуг Олег Бабаев, съобщи РИА Новости. В момента в града, цяла Полтавска и съседни области върви спецоперация „Сирена" за издирване на убийците на Бабаев.  На мястото на престъплението работят експерти-криминалисти. Милицията призовава всеки гражданин, който е станал случаен свидетел на убийството да се съобщи и предостави показания", се казва в съобщението на страницата във Фейсбук на съветника на министъра на вътрешните работи на Украйна Антон Герашченко. По думите на представителя на украинското МВР, за версиите и мотивите на убийството все още е рано да се говори.Известно е само, че това се е случило в къщата, където живее, на входа. Убит е с три изстрела. Бабаев беше на 49 години.    

Търсят новата „Мис Варна“

http://www.moreto.net/novini.php?n=259246

За десета година в разгара на лятото Модна агенция VIP Fashion Group ще събере на една сцена най-красивите варненки, които ще се впуснат в битка за короната на „Мис Варна 2014“, научи Moreto.net. Най-престижният конкурс за красота в региона по традиция ще се състои в Грандхотел „Варна“ на 23 август.

Петър Чобанов: Оманският фонд е готов да участва в решаване на въпроса с КТБ

http://pik.bg/петър-чобанов-оманският-фонд-е-готов-да-участва-в-решаване-на-въпроса-с-ктб-news207004.html

Петър Чобанов: Оманският фонд е готов да участва в решаване на въпроса с КТБ

Оманският фонд е готов, когато бъде поканен от БНБ, да участва в разговорите за решаване на въпроса с Корпоративна търговска банка (КТБ), в която е акционер. Това заяви финансовият министър в оставка Петър Чобанов пред в. "Банкер".

По думите му, за да започнат реални разговори с тях, от фонда са поискали да разберат точно каква е ситуацията с капитала на КТБ."Представителите на Оманския фонд казаха, че искат да защитят по някакъв начин инвестицията си. За тях е важно да са акционери в тази българска банка, защото по този начин през нея влизат в европейската банкова система", заяви Чобанов.

От фонда обяснили, че имат голяма мрежа от инвеститори, които е възможно да участват заедно с тях при решаването на проблема с КТБ. Но за да направят конкретни предложения по него, първо било необходимо да разберат колко голяма е капиталовата "дупка" и настояват да бъде направена прецизна оценка.

Министърът в оставка припомни, че се е свързал с представители на фонда, като ги уверил, че техните права ще бъдат зачетени и никой няма да ги пренебрегне.

Относно финансите Чобанов заяви, че се намират в относително добро състояние. Бюджетът се изпълнявал нормално.

"Както казах и преди - има някои рискове по отношение на изпълнението на приходите, но има и буфери по отношение на разходите, които могат да покрият едно евентуално неизпълнение. С други думи, ситуацията в момента е управляема и служебният кабинет също ще разполага с инструменти да реагира при необходимост, тъй като в централния бюджет има известен буфер, който позволява да се посрещнат непредвидени разходи", посочи Чобанов.

Относно буферите в бюджета министърът в оставка заяви, че няма да изпада в подробности, тъй като веднага щял да започне натиск над неговия заместник да разпредели парите. Чобанов посочи още, че се подготвя доклад, който ще бъде предоставен на неговия заместник и в който ще бъде обяснено как се изпълняват бюджетите на отделните министерства, какво се случва с изпълнението на приходите и на разходите.

Министърът в оставка заяви, че актуализацията на бюджета се наложила заради многото шокове от началото на годината както върху икономиката, така и върху публичните финанси. Според него това изисквало една разумна и експертна оценка, която показвала, че е необходимо да се предвидят допълнителни резерви. Затова правителството, преди да подаде оставка, предложило актуализация на бюджета.

"Тя е умерена и не застрашава дългосрочната фискална стабилност. В същото време дава възможност за заделяне на един допълнителен буфер, който да позволи посрещането на евентуални нови шокове. Става дума за предложеното от нас намаление на приходите, залегнали в бюджетната програма. Ако това намаление бе прието, но приходите бъдат изпълнени според сега действащия бюджет, щяхме да отчетем по-малък дефицит от предложения. Но пък буферът, който щяхме да създадем, щеше да позволи на служебното правителство да реагира в непредвидена ситуация. Например да използва средствата, които сега са съхранени благодарение на факта, че министерствата и ведомствата имат ограничение, което не им позволява да пипат около 5% от парите, които бюджетът по принцип им е разрешил да похарчат за цялата година", каза още Чобанов.

Той посочи, че е разглеждана възможност, при която не се пипа дефицита, а само се вдига тавана на дълга, който държавата може да емитира през годината, но това не позволявало да се правят допълнителни бюджетни разходи, ако ситуацията го наложи. Според него прекаленото затягане на разходите, което би се наложило без актуализацията на дефицита, не е правилното решение. По думите му съществува риск да се прибегне към отлагане на плащанията или на забавяне на възстановяването на дължимия данъчен кредит по ДДС към фирмите. Това щяло да има негативни последствия за икономиката. 

Синът на Илия Павлов го замести - отведе сестра си до олтара пред Джордж Клуни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4213905

Милионерски син взе една от най-богатите български наследници - Венцислава Найденова, дъщеря на убития бос на “Мултигруп” Илия Павлов. Събитието се превърна в топ сватба на годината.Венцислава се венча на 11 юли в средновековна вила в Тоскана за бизнесмена Тарек Микнас - наследник на една от най-богатите фамилии в Арабския ... Милионерски син взе една от най-богатите български наследници - Венцислава Найденова, дъщеря на убития бос на “Мултигруп” Илия Павлов. Събитието се превърна в топ сватба на годината.Венцислава се венча на 11 юли в средновековна вила в Тоскана за бизнесмена Тарек Микнас - наследник на една от най-богатите фамилии в Арабския ...

Ще бъде ли служебният кабинет байпас към управление на Борисов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4213117

Президентските изявления след оставката на правителството дадоха началото на предизборната кампания. Тя ще се води чрез конструиране на противоположни образи на състоянието на България. В образите, генерирани от Бойко Борисов, неговото управление, от което бе свален с народни протести и самозапалвания, е било време, когато “всичко цъфтеше”, а народ Президентските изявления след оставката на правителството дадоха началото на предизборната кампания. Тя ще се води чрез конструиране на противоположни образи на състоянието на България. В образите, генерирани от Бойко Борисов, неговото управление, от което бе свален с народни протести и самозапалвания, е било време, когато “всичко цъфтеше”, а народ

11 760 лв. е платило правителството на лабораторията на Иван Костов

http://www.cross.bg/pravitelstvoto-platilo-spravki-1422590.html

/КРОСС/ 11 760 лв. е платило правителството на Лабораторията за изследване на риска към Нов български университет. Договорът между кабинета и лабораторията на Иван Костов е сключен на 26 февруари 2014 г., но е влязъл в сила от 1 февруари 2013 г. Изпълнителят се задължава да предостави на възложителя достъп до своите доклади за рисковете и кризите в страната, става ясно от справки на правителството и министерствата, поискани от депутати от ГЕРБ, макар че не всички министерства за дали справки за платените суми, посочва „24 часа". 35 295 лв. е дал Министерският съвет за консултантски услуги, свързани с организиране на медийни събития и пресконференции на премиера и на министри, както и с медийните и публични изяви на Пламен Орешарски. В тези суми влиза и подпомагане на официалните срещи на правителството, провеждани в сградата на МС и извън нея.За изработка на награден знак са платени 2700 лева.  

Две коли се удариха челно на Е-79, жертви няма

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4214021

Две коли се удариха челно на главен път Е-79 край Благоевград. За щастие, няма пострадали и тежко ранени, съобщава БГНЕС.Инцидентът е станал на разклона за село Бараково, причините още се изясняват. Почти челно са се сблъскали автомобил със софийска регистрация и друг с Две коли се удариха челно на главен път Е-79 край Благоевград. За щастие, няма пострадали и тежко ранени, съобщава БГНЕС.Инцидентът е станал на разклона за село Бараково, причините още се изясняват. Почти челно са се сблъскали автомобил със софийска регистрация и друг с

Борисов и Доган се целуват в устата, а не като Станишев и Местан - по бузата

http://www.bnews.bg/article-112127

Борисов и Доган се целуват в устата, а не като Станишев и Местан - по бузата. Така лидерът на "България без цензура" определи действащата коалиция между ГЕРБ и ДПС на пресконференция във Варна след заседанието на Изпълнителния съвет на партията.

Чобанов: Оманският фонд има готовност да се включи в решаването на въпроса с КТБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4214027

Оманският фонд е готов, когато бъде поканен от БНБ, да участва в разговорите за решаване на въпроса с Корпоративна търговска банка (КТБ), в която е акционер. Това заяви финансовият министър в оставка Петър Чобанов пред в. "Банкер".
За да започнат реални разговори с тях, от фонда са поискали да разберат точно каква е ситуацията с капитала на КТБ, Оманският фонд е готов, когато бъде поканен от БНБ, да участва в разговорите за решаване на въпроса с Корпоративна търговска банка (КТБ), в която е акционер. Това заяви финансовият министър в оставка Петър Чобанов пред в. "Банкер". За да започнат реални разговори с тях, от фонда са поискали да разберат точно каква е ситуацията с капитала на КТБ,

Чобанов: Оманският фонд е готов да се включи в решаване на въпроса с КТБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4214024

Оманският фонд е готов, когато бъде поканен от БНБ, да участва в разговорите за решаване на въпроса с Корпоративна търговска банка (КТБ), в която е акционер. Това заяви финансовият министър в оставка Петър Чобанов пред в. Оманският фонд е готов, когато бъде поканен от БНБ, да участва в разговорите за решаване на въпроса с Корпоративна търговска банка (КТБ), в която е акционер. Това заяви финансовият министър в оставка Петър Чобанов пред в. "Банкер". За да започнат реални разговори с тях, от фонда са поискали да разберат точно каква е ситуацията с капитала на КТБ,

40 пъти повече от допустимото манган съдържа водата в Симеоновград

http://www.cross.bg/simeonovgrad-vodata-zhiteli-1422589.html

/КРОСС/ В Симеоновград водата съдържа манган 40 пъти повече от допустимото, алармират жители на града, съобщава БНР. Близо 400 души са се подписали в отворено писмо, в което обясняват, че вече няколко години водата е замърсена, негодна за пиене и за битови нужди. Те настояват за решение. Други 150 жители на Симеоновград са подали колективна жалба до ДКЕВР, Министерството на регионалното развитие, Областната администрация и ВиК-Хасково заради недобросъвестно изпълнение на задълженията на оператора ВиК, грубо нарушаване правата на потребителите и липса на инвестиции за пречиствателна станция. От Областната управа съобщиха, че ще бъдат изпратени водоноски и ще бъдат потърсени алтернативни източници за водоснабдяване в Симеоновград.

Д-р Михайлов: Връщането на Борисов и Доган – трагикомедията на протеста

http://www.cross.bg/vlast-gerb-mihaiilov-1422587.html

/КРОСС/ Оставката произведе някакъв психологически ефект на облекчение за тези, които чакаха много дълго това да се случи, но тази оставка не решава нищо, каза д-р Николай Михайлов в интервю за предаването „Деконструкция" по БНР. „Това, което става всъщност, е оттегляне на една власт, за да дойде друга, която по парадокс ще се яви консолидирана от тези протести, и второ - тези протести няма да се повторят в същия мащаб по никакъв начин, въпреки че има повод и основания тези протести да бъдат подновени с пълна сила, защото в т. нар. задкулисие нищо не е променено, каза той и добави: „Кабинетът „Орешарски" трябваше да си отиде, но в някакъв смисъл той беше лесна плячка за гражданския натиск. С кандидатурата на Пеевски той извърши една зрелищна глупост, посегателство върху гражданското съзнание, което не можеше да си позволи по никакъв начин, но беше съвършено очевидно, че когато това правителство си отиде, ще дойде с ГЕРБ с неговия Бойко Борисов и както става ясно сега - и с ДПС. Следователно може да се каже, че по ирония протестите произведоха връщането на Борисов и Доган. Към това - евентуално Реформаторски блок, ако влезе в парламента", отбеляза д-р Михайлов

Франция отново изрази подкрепа за Гърция и извършваните административни реформи

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/07/26/2351037_franciia_otnovo_izrazi_podkrepa_za_gurciia_i/?ref=rss


Франция подкрепя извършването от Гърция административни реформи и смята, че те са крайно необходими, за да бъде ефикасна нейната държавната администрация и икономика. Това заяви френският финансов министър Мишел Сапен след разговори в Атина с гръцкия министър на административната реформа Кириакос Мицотакис, предаде агенция "Франс прес".

Мишел Сапен каза, че Гърция е постигнала голям напредък при модернизацията на държавната си администрация.

Гръцкият министър добави от...

Вашингтон хвърли върху Путин "вина" за свалянето на полет MH17

http://www.moreto.net/novini.php?n=259244

Вашингтон втвърди още повече тона срещу Москва, като обяви, че президентът на Русия Владимир Путин „има вина" за свалянето на малайзийския самолет над военната зона в Украйна. Белият дом потвърди още, че работи с ЕС и Г-7 за налагане на още санкции на Москва, предаде „Ройтерс”.

Оставката на Яценюк е бягство от потъващия кораб

http://www.cross.bg/ykraiina-yatzenyuk-korab-1422588.html

/КРОСС/ Вчера Арсений Яценюк заяви, че е подал оставка от поста премиер на Украйна в протест срещу отказа на Върховната Рада да гласува законопроекта за увеличаване на финансирането за силите за сигурност и редица реформаторски закони. „Яценюк е моного „мъдър" човек - той разбира, накъде се движи Украйна. В страната върви гражданска война, наближава есен, а след нея и зима, няма доставки на газ, няма и пари", каза лидерът на комитета на комисията в Съвета на Федерацията за ситуацията в Украйна и първият зам.-председател на комитета за международни отношения - сенатор Владимир Джабаров. Решението на премиера на Украйна Арсений Яценюк да подаде оставка във връзка с разпадането на коалицията в парламента е „бягство от потъващ кораб", смята Джабаров.Според сенатора, толкова патосно заявление означава само едно, „бягане от потъващия кораб". Той се затрудни да посочи, кой би могъл да оглави кабинета на министрите на Украйна на мястото на Яценюк. „Толкова е мътна средата там, че не виждам политик, който би могъл да оглави правителството", каза Джабаров. Сенаторът предполага, че новият кандидат ще бъде човек на президента Порошенко, като добави, че на държавния глава предстоят „много тежки задачи", предвид ситуацията в източната част на страната, икономиката и кризата

Мата: Ван Гаал ни кара да общуваме само на английски

http://football.actualno.com/Mata-Van-Gaal-ni-kara-da-obshtuvame-samo-na-anglijski-news_41681.html

Полузащитникът на Манчестър Юнайтед Хуан Мата разкри, че мениджърът на клуба Луис ван Гаал насърчава играчите да комуникират помежду си само на английски език. "Играчите говорим помежду си на ...

Любо Добрев: Отново няма нови лица, които биха могли да променят политическото статуквото

http://izbori2014.actualno.com/Lubo-Dobrev-Otnovo-njama-novi-lica-koito-biha-mogli-da-promenjat-politicheskoto-statukvoto-news_41686.html

Отново няма нови лица, които биха могли да променят политическото статуквото. Това каза за Радио “Фокус”- Видин социологът Любо Добрев. Според него независимо от това, че оставката...

"Mundo Deportivo": Ди Мария се разбра с ПСЖ

http://football.actualno.com/Mundo-Deportivo-Di-Marija-se-razbra-s-PSJ-news_41684.html

Аржентинското крило на Реал (Мадрид) Анхел ди Мария е постигнал договорка с френския шампион ПСЖ. Той може да бъде представен като играч на парижани още следващата аседмица, твърди "El Mundo Depo...

Орешарски променил мнението си за една нощ

http://www.bnews.bg/article-112126

Илияна Йотова нападна премиера в оставка Пламен Орешарски заради отказа му да оттегли решението за актуализация на бюджета на Здравната каса. Според нея, министър - председателят е променил решението сии за една нощ.

Времето в неделя - облачно, на морето ще е слънчево

http://www.vesti.bg/bulgaria/vremeto-v-nedelia-oblachno-na-moreto-shte-e-slynchevo-6018355

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. Утре още в сутрешните часове над северозападните райони от страната облачността ще се увеличи

И в неделя времето ще е чудесно за плаж

http://www.moreto.net/novini.php?n=259243

Тази нощ нощ ще бъде ясно и почти тихо. И в утрешния ден над Черноморието ще бъде слънчево с бризов вятър. Максималните температури по морето ще са между 28° и 30°. Температурата на морската вода е 25-26°, а вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Майка на две деца почина в болница заради скъпи консумативи

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ADs0EJ_Fkyk/

Майка на две деца почина в болница заради скъпи консумативи. 43-годишната Анита Жекова е имала зрителни нарушения. След като лекарите са установили аневризъм, е било нужно поставянето на стент, цената на който е 35 400 лв. без ДДС. Близките научават за тази сума от дистрибутор.

„Събрахме парите от близки и познати. Направиха манипулацията във ВМА, както казаха – успешно. Веднага след това един от лекарите ни уведоми, че трябва да бъдат сложени спирали, които също струват скъпо. Друг лекар обаче ни каза, че няма нужда от тях. След по-малко от два месеца получи масивен инсулт”, разказа съпругът на починалата Красимир Николов в интервю за Нова телевизия.

„След като й направиха отново изследвания, казаха, че трябва да се сложат спирали. Дистрибуторът ни обясни, че струват 25 хил. лева. Не я оперираха, защото не била спешен случай и нямали екипи в събота и неделя. В понеделник ми казаха за тази сума и че ако не бъдат заплатени съответните консумативи, нищо няма да бъде направено”, допълни той..

В понеделник сестрата на Анита – Женя Вълнарова, занася в болницата 10 хил. лв., които обаче се оказват недостатъчни, защото дистрибуторът няколко пъти й казва, че е търговец и си иска парите.

„Изтеглих кредит в сряда, дадохме консумативите, но вече беше много късно. След цялата манипулация и след като казаха, че сигурно няма да оживее, дистрибуторът ме вкара в една стая и ме попита колко пари искам да ми върне”, разказа още Красимир Николов.

„Не трябва да се допуска дистрибутори да се разхождат в болниците. Военна болница има много ясен регламент, а заплащането става на каса”, коментира казуса Пламен Таушанов от Българската асоциация за защита на пациентите. Близките на починалата обаче обясниха, че са платили на ръка, без да получат касова бележка.

„Болниците са длъжни да осигурят медицински изделия, дори извън обхвата на НЗОК. Размяна на медицински изделия между дистрибутори и пациенти е незаконно”, заяви Таушанов. Отговорът на ВМА е, че когато Анита Жекова е трябвало да бъде оперирана втори път, състоянието й не е позволявало това и не са чакали консумативите. Установени били „мозъчен оток и спазъм на кръвоносните съдове”, които утежнявали провеждането на операция.

Дистрибуторът и лекуващият лекар отказват коментар пред камера, пише Агенция Кросс..

 

 

Главният редактор на ПИК Ивайло Крачунов: БСП се нуждае от млад и надежден лидер, а не от Миков, който е постоянен герой на "Господари на ефира"

http://pik.bg/главният-редактор-на-пик-ивайло-крачунов-бсп-се-нуждае-от-млад-и-надежден-лидер-а-не-от-ми-news206985.html

Главният редактор на ПИК Ивайло Крачунов: БСП се нуждае от млад и надежден лидер, а не от Миков, който е постоянен герой на "Господари на ефира"

"На БСП е необходим млад и надежден лидер, който да изведе партията от тресавището, което е затънала. По този начин социалистическата партия може да излезе от вътрешнопартийната криза, в която се намира. Според мен няма да е удачно БСП да заложи на Миков, който е компроментиран в обществото и е чест герой на "Господари на ефира", заяви главният редактор на Агенция ПИК Ивайло Крачунов в интервю за "Радио К2".

Крачунов напомни за разкритието на Агенция ПИК, че Сергей Станишев ще остане де юре председател на "Коалиция за България" най-малко до 5 октомври, за когато са насрочени предсрочните парламентарни избори. Това ще му даде възможност той да има решаващата дума при подредбата на депутатските листи.

"За мен не е удачно Сергей Станишев да бъде номиниран за еврокомисар. Кандидатурата на Кристалина Георгиева за поста външен министър на Европейския съюз е изключително подходяща. Доказателство за това е, че Георгиева получи подкрепата както на ГЕРБ, така на ДПС и на премиера в оставка Пламен Орешарски. През последните години Георгиева се наложи като най-добрия еврокомисар и съм сигурен, че тя ще представи достойно България в Европа и ще продължава да е надпартийна", посочи главният редактор на Агенция ПИК.

"Интервюто на г-н Делян Пеевски е изключително ясно, точно и конкретно. Според мен г-н Пеевски е отговорил задълбочено и конкретно на въпросите, които са му зададени от колегите. Смятам, че интервюто е любопитно за аудиторията, тъй като засяга горещи теми от политиката и обществото", отговори Крачунов на въпрос на Илиана Беновска - какво е мнението му за интервюто на депутата от ДПС пред в. "24 часа".

Две коли се удариха челно на Е-79, жертви няма

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4214031

Две коли се удариха челно на главен път Е-79 край Благоевград. За щастие, няма пострадали и тежко ранени, съобщава БГНЕС.
Инцидентът е станал на разклона за село Бараково, причините още се изясняват. Почти челно са се сблъскали автомобил със софийска регистрация и друг с Две коли се удариха челно на главен път Е-79 край Благоевград. За щастие, няма пострадали и тежко ранени, съобщава БГНЕС. Инцидентът е станал на разклона за село Бараково, причините още се изясняват. Почти челно са се сблъскали автомобил със софийска регистрация и друг с

„Росавиация” иска 28 отговора от Киев за ужаса с боинга

http://frognews.bg/news_73694/

Авиационните служби на Русия са подготвили списък с 28 въпроса към Украйна, които ще бъдат предадени на комисията, която разследва катастрофата на малайзийския Боинг, предаде РИА Новости. "Отговорите на тези въпроси ще помогнат да бъде установена точната причина за това авиационно произшествие”, заяви шефът на „Росавиация” Александър Нерадко.

Самосбъдващи се паники

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3ce49358/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cbiudjet0Ei0Efinansi0C3330Ca0Csamosbydvashti0Ese0Epaniki0H176940A0C/story01.htm

Въпреки отлива на спестявания от банковата система през юни не може да се говори за напрежение или спад на доверието в сектора, коментира Калоян Стайков от ИПИ


Българският кодекс и в момента позволява работа в режим 3х11

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4213220

Българският кодекс на труда и в момента позволява въвеждане на идеята за работа три дни в седмицата по 11 часа на ден, коментира министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.
Три работни дни дори по 12 часа на ден прави 36 работни часа в седмицата, което не надвишава ограничението от 40 часа седмично в Кодекса на труда, обясни той. Българският кодекс на труда и в момента позволява въвеждане на идеята за работа три дни в седмицата по 11 часа на ден, коментира министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов. Три работни дни дори по 12 часа на ден прави 36 работни часа в седмицата, което не надвишава ограничението от 40 часа седмично в Кодекса на труда, обясни той.

Мустафа Карадайъ: ДПС не обвива обръч около врата на ГЕРБ

http://pik.bg/мустафа-карадайъ-дпс-не-обвива-обръч-около-врата-на-герб-news206988.html

Мустафа Карадайъ: ДПС не обвива обръч около врата на ГЕРБ

Пресилено е да се говори, че ДПС обвива обръч около врата на ГЕРБ, каза организационният секретар на Централното оперативно бюро на партията Мустафа Карадайь пред К2.

"Метафората е общо взето образна и много силна. Ще го кажа по друг начин - всяка една от политическите сили трябва да има достатъчен диалог с другите, защото влизането в парламента или участието във властта или в опозицията идва от народа и би трябвало да се упражнява в името на народа. От тази гледна точка кой около кого обвива бримки - това е много силно казано. Когато има някои неща, които са много важни за държавата и на момента трябва да се случат и съответни политически сили на база своите принципи, ценности, вътрешни разбирания застанат на една позиция - това нещо аз го разбирам", аргументира се депутатът от ДПС.


Вицепрезидентът: Държавният глава има основания да се притеснява за бюджета

http://www.mediapool.bg/vitseprezidentat-darzhavniyat-glava-ima-osnovaniya-da-se-pritesnyava-za-byudzheta-news223071.html

Държавният глава има право да се притеснява за бюджета и няма как да превиши правомощията си, изказвайки тези притеснения, коментира в събота пред бТВ вицепрезидентът Маргарита Попова. Тя допълни, че притесненията са още по-оправдани, защото предстои да се назначи служебно правителство. Вицепрезидентът каза още, че няма да става служебен премиер. През тази година Маргарита Попова на няколко пъти остро разкритикува президента. Първо тя го нападна за налагането на вето върху гласувани от мнозинството закони, после за референдума за изборните правила и накрая за решението му да не се яви на изслушване в парламентарна комисия. "Въпросът за бюджета, за Закона за бюджета, въпросът за това кога се налага вето на Закона за бюджета, трябва ли и кога може да бъде избран подходящия момент, е въпрос на философия на едно управление - това е работа на изпълнителната власт", коментира Попова. Тя каза, че президентската институция не бива да се персонифицира, да бъде импулсивна и емоционална в реакциите си и да забравя, че е олицетворение на държавничеството. Според нея всеки акт на държавния глава трябва да излъчва вещина, задълбоченост и класа. ”Не само актовете на държавния глава и поведението му, а и всяка думичка от подбраната лексика, която той използва, трябва да бъде много предпазлива, внимателна, в съответствие с коловоза, който ни е отредила българската конституция – на парламентарна република, за да няма недоразумения", обясни Попова. В този контекст тя обясни критиките си към президента с факта, че те са ”по-различни президент и вицепрезидент”, но поясни, че няма разногласия с Плевнелиев. "Когато аз съзра опасност, че това мнение (на президента) не се разбира достатъчно и когато си мисля, и когато съм убедена, когато вярвам в каузата, че трябва да направиш забележка, да сигнализираш по-отчетливо, за да предпазиш институцията, дори да предпазиш и президента, поемаш мъничко риск и казваш какво те тревожи", коментира Попова. "Нито веднъж, когато съм направила ярко, запомнящо се и принципно изказване, Росен Плевнелиев не е излязъл, за да го опровергае. Аз не съм критикувала ветата, а изказах становище, което с него предварително сме обсъждали", допълни тя. Маргарита Попова каза, че не участва в разговорите на президента за формирането на служебния кабинет. Според нея една от целите на българските политици и институции трябва да бъде борбата "с развалата в нравите".

Откриха „вампир” край Враца

http://news.ibox.bg/news/id_1662021497

Археолозите се натъкнали на находката в местността Градище

Градският парк – душата на града

http://www.moreto.net/novini.php?n=259242

Във всеки по- голям град има парк или поне някаква зелена площ с пейки и градинки. Някои са в самото сърце на града и допринасят за облика му, други по-големите, са извън него, пише Hera.bg. Извънградските паркове са много предпочитани за спорт и прекарване на свободното време – колоездене, бягане, разхождане на домашни любимци и т.

Почина Цвети, трета жертва на Хуриет в Луковит

http://www.bnews.bg/article-112125

Днес почина Цвети, девойката, която оцеля след зверската катастрофа край Луковит на 5 май, а двама нейни приятели загинаха на място. Шофьорът убиец - Хуриет Сюлейманов е под домашен арест.

Валери Симеонов: Кабинетът на Орешарски бе вреден за България

http://pik.bg/валери-симеонов-кабинетът-на-орешарски-бе-вреден-за-българия-news206976.html

Валери Симеонов: Кабинетът на Орешарски бе вреден за България

Правителство на Пламен Орешарски бе вредно за България.Това каза в интервю за Радио "Фокус"-Бургас съпредседателят на НФСБ Валери Симеонов. По думите му не е трябвало да се стига до съставянето на такова антинародно и антидържавно правителство, доминирано от ДПС.

„От тази гледна точка оставката е много закъсняла. Да не говорим за масовите протести, които в началния период наистина бяха спонтанни и нережисирани. Те показаха отношението на голяма част от избирателите към това правителство”, каза Симеонов.

Проблемите са същите, които бяха и в началото на управлението на Орешарски. Реално не е решен нито един проблем след една година управление, каза Симеонов и допълни, че според него дори са направени много повече злини за България.

„На първо място, това правителство създаде или допусна да се провокира много сериозен удар върху едно от малкото стабилни неща в България - банковата система. В момента България все още не е излязла, по мое виждане, от риска за един финансов трус, от който последствието може да бъде една криза както през 1996-1997 година и за което не искам и да си мисля. Това ще съсипе не само обикновените вложители, но ще съсипе и бизнеса и всичко, което малко от малко показва някакви признаци на живот в България. Тази криза изцяло тежи на съвестта на Орешарски, на Цветлин Йовчев и на Цацаров, които допуснаха влизането на въоръжени части на МВР в централата на една банка, а след това се правят на неразбрали и питат: ”Защо стана тази банкова криза? Я сега да видим по Интернет тези, които приказват глупости?”. Всичко това е толкова жалко и престорено. Първото зло, което бе натворено е банковата криза. Второто, което направи това правителство е, че набута България допълнително с няколко милиарда заеми. Това е факт, който никой не може да отрече и тези заеми трябва да бъдат връщани, възстановявани и изплащани от бъдещите поколения. Третото, което правителство направи е, че допусна ръст на престъпността. Всичко това е в ресора на Цветлин Йовчев и за мен този човек трябва да бъде изправен пред съда. Той допусна ръст на престъпността. Всички сме свидетели на битовата престъпност, на ненаказаните цигански бунтове по места, но като цяло ръстът на престъпността скочи. Друго, което това правителство допусна е намаляване събираемостта на данъците и съответно намаляване на приходите в бюджета. На първо място основната причина за това беше пълното разграждане на митническата система, за която всички знаят, че е „златната кокошка” на България, защото страната ни е разположена на кръстопът и митниците са тези, които донасят на страната много сериозен дял в приходната част. На тези Митници вече три пъти им сменят началника. Как може да работи една институция на която администрацията й постоянно е в стресово състояние? Не знаят кой е началника, идва следващия, което означава пълна анархия и продължаване на пълненето на партийните каси, както е било до сега”, посочи Симеонов. Той каза, че един от основните грехове на правителството в оставка и лично на Орешарски е подписването на заробващият договор с „Газпром” за „Южен поток”. Според Симеонов този проект не носи нищо на България, а носи само загуби. 

П.Чобанов:Оманският фонд ще защити инвестицията си в КТБ

http://frognews.bg/news_73696/

Оманският фонд е готов, когато бъде поканен от БНБ, да участва в разговорите за решаване на въпроса с Корпоративна търговска банка (КТБ), в която е акционер. Това заявява финансовият министър в оставка Петър Чобанов пред в. "Банкер". По думите му, за да започнат реални разговори с тях, от фонда са поискали да разберат точно каква е ситуацията с капитала на КТБ.

Флоров дава под съд Николай Цонев

http://pik.bg/флоров-дава-под-съд-николай-цонев-news206983.html

Флоров дава под съд Николай Цонев

Бившият началник на ГДБОП Станимир Флоров обяви пред ПИК, че ще заведе дело за клевета срещу Николай Цонев.

Повод за претенцията на бившия антимафиот №1 е интервюто на бившия военен министър пред медията ни, в което заявява:

"Като вътрешен министър Миков назначи Флоров за шеф на ГДБОП, въпреки че знаеше за престъпната му дейност!".

ДНР: КПП „Мариновка“ вече е под контрола на опълченците

http://www.cross.bg/rysiya-strana-rezyltat-1422586.html

/КРОСС/ След многочасови сражения с украинските военни сили, опълченците на ДНР са взели под контрол украинския КПП „Мариновка", съобщи РИА Новости, цитирайки съобщението от официалната страница на ДНР в Twitter. „Поздравления за армията на Донецка народна република, която взе под контрол държавната граница с Русия КПП „Мариновка", се казва в съобщението. По-рано в петък излезе съобщение, че от страна на КПП-то се чувала интензивна стрелба и артилерийска канонада, а няколко украински снаряда се взривили на руска територия, в резултат на което една мирна гражданка е била ранена. Министерството на отбраната на Русия обяви, че територията на Руска Федерация е била обстрелвана от украинска страна вече 9 пъти. В резултат на един от обстрелите един руски гражданин, баща на 4 деца е загинал, двама души са били ранени, а в предишните случаи ранени е имало сред руските служители на митницата, граничари и украински бежанци. Напомняме, че след последния случай на обстрел, когато загина един мирен руски гражданин, МНвР на Русия отправи решителен протест към Украйна и настоя обстрелите на руска територия да не се повтарят.    

Папата изненадващо обядва в столовата на ватиканския обслужващ персонал

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/26/2351034_papata_iznenadvashto_obiadva_v_stolovata_na/?ref=rss


Папа Франциск изненадващо обядва в столовата на ватиканските работници и служители, съобщи БТА, позовавайки се на радио "Ватикана". За събитието разказа главният готвач на стола Франко Паини.

"Папата се появи в столовата, взе си табличка и прибори, нареди се на опашката и ние го обслужихме. Хапна спагети без сос и риба мерлуза", каза Паини.

По думите му папата се е чувствал прекрасно, "заобиколен от голямото си семейство". "Ние му се представихме, а той ни попита как се...

Борисов: Преди година разправяха, че асфалт не се яде. Сега взимаме 10 милиарда лева и няма какво да покажат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4213985

"Преди година разправяха, че асфалт не се яде. Сега взимаме 10 милиарда лева и няма какво да покажат – само спрени проекти". Това заяви пред журналисти председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, който откри новоизграден фар-скулптура на пристанището в град Царево, съобщава "Фокус".„Решихме от партията вместо да даваме пари за кампания в региона,

Борисов: Преди година разправяха, че асфалт не се яде. Сега взимаме 10 милиарда лева и няма какво да покажат

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4213995

"Преди година разправяха, че асфалт не се яде. Сега взимаме 10 милиарда лева и няма какво да покажат – само спрени проекти". Това заяви пред журналисти председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, който откри новоизграден фар-скулптура на пристанището в град Царево, съобщава "Фокус".
„Решихме от партията вместо да даваме пари за кампания в региона, "Преди година разправяха, че асфалт не се яде. Сега взимаме 10 милиарда лева и няма какво да покажат – само спрени проекти". Това заяви пред журналисти председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, който откри новоизграден фар-скулптура на пристанището в град Царево, съобщава "Фокус". „Решихме от партията вместо да даваме пари за кампания в региона,

ДПС: Ще се стремим за 40 депутатски места в следващия парламент

http://pik.bg/дпс-ще-се-стремим-за-40-депутатски-места-в-следващия-парламент-news206977.html

ДПС: Ще се стремим за 40 депутатски места в следващия парламент

В условията, в които се наложи да работи това правителство,то свърши много, като основното беше това, че даде глътка свеж въздух на бизнеса, каза Сергей Кичиков, депутат от ДПС, съобщи "Фокус". По думите му, Пламен Орешарски безспорно е специалист, който си разбира от работата, той е финансист и може добре да работи, а и практиката го показа – в една ненормалната политическа обстановка, в която се наложи да работи, той взе правилни политически решения за страната. По отношение на местото на ДПС в едно следващо управление Сергей Кичиков каза, че ДПС е може би партията, която най-добре прогнозира и организира нещата и винаги е готова с програма и пътищата, които би предприела при едно бъдещо управление.

„Предстоят ни избори, като вярвам, че ще се справим добре, благодарение на стабилните структури по места, които имаме. Ще се стремим да си осигурим около 40 депутатски места. Имаме подготвени кадри във вяска област и сме готови да сме част от едно следващо управление”, каза още депутатът от ДПС.

Ясновидка: Двама души са убили сестрите Белнейски, скоро ще открият и втория

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4213977

"Двама души са убили сестрите Росица и Христина Белнейски. Лазар Колев е имал съучастник, но няма да го предаде, защото самият той няма да е жив. Момичетата са убити, защото са станали случайно свидетели на друго престъпление. Името на втория физически убиец ще стане известно на криминалистите до година и половина". "Двама души са убили сестрите Росица и Христина Белнейски. Лазар Колев е имал съучастник, но няма да го предаде, защото самият той няма да е жив. Момичетата са убити, защото са станали случайно свидетели на друго престъпление. Името на втория физически убиец ще стане известно на криминалистите до година и половина".

Почина Цвети, която пострада при катастрофата край Луковит

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4213982

Днес почина Цвети - девойката, която оцеля след зверската катастрофа край Луковит на 5 май, отнела живота на двама нейни приятели – Владислав Горанов и Николай Менков. Тъжната новина съобщи баща й Христо Таслаков чрез профила си във фейсбук.
Цвети се бореше за живота си, премина поредица от тежки операции, но съдбата реши друго. Днес почина Цвети - девойката, която оцеля след зверската катастрофа край Луковит на 5 май, отнела живота на двама нейни приятели – Владислав Горанов и Николай Менков. Тъжната новина съобщи баща й Христо Таслаков чрез профила си във фейсбук. Цвети се бореше за живота си, премина поредица от тежки операции, но съдбата реши друго.

Ясновидка: Двама души са убили сестрите Белнейски

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4213967

"Двама души са убили сестрите Росица и Христина Белнейски. Лазар Колев е имал съучастник, но няма да го предаде, защото самият той няма да е жив. Момичетата са убити, защото са станали случайно свидетели на друго престъпление. Името на втория физически убиец ще стане известно на криминалистите до година и половина".

25 са номинираните кандидати за лидер на БСП

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/j6Z0i0yU3O0/

Общо 25 са номинираните кандидати за председателския пост в БСП до този момент, които ще се състезават на червения Конгрес в неделя. Нови предложения могат да се правят до обяд в неделя – деня на конгреса.

Прогнозата на Милко Багдасаров, който е председател на комисията по предложениятае, е, че новият лидер ще бъде избран още на първи тур. Мнозина обаче предвиждат балотаж, именно заради разсейването на гласовете между многото кандидатури.

Това не е феномен, че има 25 кандидати. На последния конгрес бяха 30 – 2012 г. 28 се отказаха и накрая останаха само Сергей Станишев и аз, като аз отидох с ясното съзнание, че губя, но някак си достойнството ми не позволяваше всички да се откажат и Сергей Станишев да спечели 100% от гласовете, коментира впечатляващата бройка кандидати да реформират столетницата Кадиев в студиото на Нова.

Анализатори вече прогнозираха самоотводи и на тези избори в левицата.

Борислав Гуцанов е един от отказалите се да участват в надпреварата за лидер на БСП. Причината той изтъкна пред БНР: Този който се кандидатира и ще бъде избран за следващ председател на БСП трябва да е безспорен лидер. В момента мисля, че няма такава фигура, а и аз не се мисля за такъв. Не считам, че трябва да участвам в тази битка.

Милко Багдасаров бе също номиниран, но си направи отвод и призова колегите си, които не смятат наистина да участват в надпреварата за лидерския пост, да направят същото. Така според него реалните претенденти ще се стеснят до седем-осем.

Сред номинираните са: Атанас Мерджанов, Бриго Аспарухов, Георги Гергов, Георги Кадиев, Дора Янкова, Драгомир Стойнев, Корнелия Нинова, Костадин Паскалев, Красимир Премянов, Красимир Янков, Мая Манолова, Михаил Миков, Стефан Данаилов, Янаки Стоилов.

В номинациите присъства и името на настоящия лидер на партията Сергей Станишев, който по-рано обяви че ще се оттегли и партята ще има нов лидер.

Конгресът на БСП, където ще бъде избран лидерът, ще е на 27 юли. Членове на Изпълнителното бюро на БСП са поискали делегатите на конгреса да гласуват тайно. Срещу идеята се е обявил зам.-председателят Димитър Дъбов. Засега не е ясна позицията на Сергей Станишев по предложението./КРОСС/

 

 

Тъжна вест: Издъхна и Цвети от тежката катастрофа край Луковит

http://pik.bg/тъжна-вест-издъхна-и-цвети-от-тежката-катастрофа-край-луковит-news206979.html

Тъжна вест: Издъхна и Цвети от тежката катастрофа край Луковит

Днес почина Цвети, девойката, която оцеля след зверската катастрофа край Луковит на 5 май, отнела живота на двама нейни приятели – Владислав Горанов и Николай Менков. Тъжната новина съобщи баща й Христо Таслаков чрез профила си във Фейсбук. Цвети се бореше за живота си, премина поредица от тежки операции, но съдбата реши друго. Единственият оцелял при тежката катастрофа е Иван Гюмишев. Опелото на Цвети ще бъде утре в 12,30 часа в църквата „Свети Николай” в Плевен, съобщава topnovini.bg.

Шофьорът, който управляваше поръчковото БМВ, връхлетяло върху колата с четиримата плевенски младежи, Хуриет Сюлейманов в момента е под домашен арест. Шофьорът, който е отговорен за смъртта на вече трима души е на свобода, въпреки почти стотината дознателски преписки срещу него за криминални деяния.

Майката на Влади - юристът Галя Горанова, подкрепена от хиляди пострадали, близки или просто хора с отношение към справедливостта поискаха законодателни промени, за да има справедливост. Тя е автор на блога spravedlivost.eu, където пише: "Нашият живот приключи". 

Ето изповедта на една майка, загубила внезапно единственото си дете:

"На пети май тази година в страшна автомобилна катастрофа беше екзекутирано единственото ми дете Владислав Горанов. Заедно с него беше убит и приятелят му от детинство Ники Менков. Нашето прекрасно момиче - годеницата му Цвети се бори за живота си в болницата в град Плевен. Четвъртото дете Иван за щастие се възстановява успешно.

Нашият живот приключи. Семействата ни са съкрушени от мъка. Изпепелени са от безсилие. Гневни сме. Ядосани сме. Но не сме объркани и смазани. Крилата ни са счупени, но не и отнети. Не сме загубили разсъдъка си. Не сме се объркали до толкова, че да не разбираме какво точно се случи и кой е виновен. Виновна е системата. Виновни сме ние за това, че се обграждаме от красиви предмети, за да забравим, че живеем в грозота и гнилост. Да, отгледахме децата си - нашите цветя в дух на вяра, на оптимизъм и надежда, но те излетяха от прекрасните ни домове и ... попаднаха в блатото. Блатото, което всъщност се опитвахме да игнорираме, а то си беше там. Спящо и вулгарно.
Още не мога да повярвам, че това се случи. Та ние си пазихме детето, та ние го възпитавахме в добро, та то ни беше приятелче, с което споделяхме и се обичахме безкрайно. Нашата връзка беше специална и силна. Голяма щастие, голямо щастие, но Влади си отиде. Нелепо и отчайващо.

Индивид без книжка, осъждан, нахален, самоуверен до цинизъм, незнаещ, неразбиращ, неглижиращ уби децата ни. Това е истината. Това е моята истина.

Приятелите на децата ни, вдъхват вяра и оптимизъм. Дават ни енергия. Борят се и ние нямаме право да ги огорчим. Те са нашата цел и кауза. Те са нашата опора. Не хленчат, а помагат. Неуморни са.
Хората ни питат как да помогнем. Предлагат ни пари. Ние не искаме пари за нас. Какво да ги направим? За кого да ги изхарчим. Не е важно да ги имаш, а да има с кого да ги споделиш. Решихме, че пластовете са се раздвижили, че хората са осъзнали, че блатото вече идва и допира и тях. Решихме, че трябва да се направи нещо. ЗАКОНОДАТЕЛНИ ПРОМЕНИ НЕЗАБАВНО! Нима е нормално човек без книжка да шофира години наред и никой да не знае за това. Нима е нормално такива хора да са по улици и пътища ежедневно и да си затваряме очите, защото това не ни засяга. Не! Грешка! Засяга ни. УБИХА ДЕТЕТО НИ! Днес научих за младеж без книжка, който си кара из плевенските улици БМВ- то, предупреждават го хората, а наглото дете отговаря, че татко му е началник и ще го оправи. Скъпи татковци началници, шефове, бизнесмени, паралии и вие скъпи майки на такива дечица, вариантите са два или ще убият някого вашите момичета и момчета или ще загинат. ИЗБОРЪТ Е ВАШ!

Предприехме законодателна инициатива, макар, че в Конституцията това е недопустимо. На нашият призив откликнаха народни представители от регион Плевен и Ловеч. Тези хора са родители и са съпричастни. Колеги от съда в Плевен изготвиха предложения за промяна в законодателството, които касаят Наказателният кодекс в частност транспортните престъпления. За Бога, приемете че конфискацията като инструмент за въздействие не е толкова ужасна и безсрамна, а е сериозен способ за превенция. Приемете, че най-важното е ДЕЦАТА ДА СА ЖИВИ!

Едновременно с мъката по убитите ни синове се сблъскахме и с друга - много по-тежка. Мъката на родителите на Цвети. Ние, родителите на Влади и Ники знаем къде са децата ни в ГРОБИЩАТА. Плачем, палим свещи, говорим с тях, но родителите на Цвети са в ада. Шокирани сме. Цвети повече от двадесет дни се бори и оцелява. За нея се грижат екипи от реанимацията, но и от други клиники. Задружно в екип. Лекарите са невероятни и правят чудеса. Тези толкова ценни хора са останали в нашия град, за да спасяват хора, не да се доказват на някого, а защото са "докоснати". Тези лекари се нуждаят от прецизна апаратура, от условия за работа, от шанс да спасяват … . Решихме да им помогнем. Не за нас - нашата съдба е ясна. За вас, мили хора! В памет на децата ни, защото няма как да приема, че тези деца са си отишли напразно.

От 01.05.2014г. до 05.05.2014г. в пътнотранспортни произшествия на територията на страна са починали 14 души, между които Влади и Ники. Няма да позволим нашите синове да останат част от статистиката. НЯМА НАЧИН!

Инициативата е за събиране на пари за реанимационни легла и монитори за Клиниката за анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ "Д-р Георги Странски" Плевен, което е и реанимацията, в която е Цветито. Оказа се, че реанимационните легла в това отделение са нефункционални, не влизат в асансьорите и не се знае кога са закупувани. Хора, които са в толкова тежко състояние, не бива да бъдат местени от едно легло на друго легло. Реанимацията в Плевен обслужва над 1 400 000 души на територията на Северна България. Това са хора от Ловеч, Плевен, Луковит, Габрово.

Открихме сметка, поставихме кутии. Правим нещо, така както го разбираме. Какво ще направите вие?!

Почина Цвети от катастрофата край Луковит

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4213975

Днес почина Цвети - девойката, която оцеля след зверската катастрофа край Луковит на 5 май, отнела живота на двама нейни приятели – Владислав Горанов и Николай Менков. Тъжната новина съобщи баща й Христо Таслаков чрез профила си във фейсбук.
Цвети се бореше за живота си, премина поредица от тежки операции, но съдбата реши друго. Днес почина Цвети - девойката, която оцеля след зверската катастрофа край Луковит на 5 май, отнела живота на двама нейни приятели – Владислав Горанов и Николай Менков. Тъжната новина съобщи баща й Христо Таслаков чрез профила си във фейсбук. Цвети се бореше за живота си, премина поредица от тежки операции, но съдбата реши друго.

Добре е служебният кабинет да е с развързани ръце за дълг

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4213245

Задава се служебно правителство, което ще управлява до октомври. И върви политически спор дали дотогава ще се наложи да се взема дългосрочен дълг.
Да видим. Фискалният резерв към момента е 8 милиарда лева. Да, но 
тук са онези 2,8 млрд. лева  от последната  емисия на  външен дълг. И част от тях са предвидени за погасяване на дълг през Задава се служебно правителство, което ще управлява до октомври. И върви политически спор дали дотогава ще се наложи да се взема дългосрочен дълг. Да видим. Фискалният резерв към момента е 8 милиарда лева. Да, но тук са онези 2,8 млрд. лева от последната емисия на външен дълг. И част от тях са предвидени за погасяване на дълг през

Челен сблъсък без пострадали на Е-79

http://www.vesti.bg/novini/chelen-sblysyk-bez-postradali-na-e-79-6018354

Два леки автомобила се удариха челно на главен път Е-79 край Благоевград, за щастие поредното пътно-транспортно произшествие днес е без пострадали, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Ангел Найденов: Предстои ни голямо изпитание

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/angel-najdenov-predstoi-ni-goliamo-izpitanie-6018352

"Ясна е моята политическа принадлежност и не бих ѝ изменил в никакъв случай", категоричен е министърът на отбраната в оставка

Гришо е поставен под номер 3 във Вашингтон

http://www.bnews.bg/article-112124

Хасковлията най-вероятно ще стартира участието си на турнира във вторник, 29 юли.

Д-р Михайлов: Завръщането на Борисов и Доган – трагикомедията на протеста

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/UH_7zQCs290/

Оставката произведе някакъв психологически ефект на облекчение за тези, които чакаха много дълго това да се случи, но тази оставка не решава нищо, каза д-р Николай Михайлов в интервю за предаването „Деконструкция” по БНР, цитира Агенция Кросс.

„Това, което става всъщност, е оттегляне на една власт, за да дойде друга, която по парадокс ще се яви консолидирана от тези протести, и второ – тези протести няма да се повторят в същия мащаб по никакъв начин, въпреки че има повод и основания тези протести да бъдат подновени с пълна сила, защото в т. нар. задкулисие нищо не е променено, каза той и добави: „Кабинетът „Орешарски” трябваше да си отиде, но в някакъв смисъл той беше лесна плячка за гражданския натиск. С кандидатурата на Пеевски той извърши една зрелищна глупост, посегателство върху гражданското съзнание, което не можеше да си позволи по никакъв начин, но беше съвършено очевидно, че когато това правителство си отиде, ще дойде с ГЕРБ с неговия Бойко Борисов и както става ясно сега – и с ДПС. Следователно може да се каже, че по ирония протестите произведоха връщането на Борисов и Доган. Към това – евентуално Реформаторски блок, ако влезе в парламента”, отбеляза д-р Михайлов.

Експертът по политически маркетинг и пиар Арман Бабикян обясни, че кабинетът на Орешарски няма да бъде последният, диктуван от задкулисни сили: „Тези, които бяха на площада, вече дори не си спомнят защо искат оставката на Орешарски, но ако те страшно са я искали през първите месеци и пълнеха паветата пред Народното събрание – с пълно основание, заради скандала с Делян Пеевски, но не съм сигурен дали моментът, в който дойде самата оставка, им донесе удовлетворение, защото сваляш това правителство от власт, но сваляш ли олигархията от власт, или сменяш една с друга? Те би трябвало да не си тръгват от площада, би трябвало да живеят там”.

 

„Реформаторският блок е в трагикомична позиция – между ДПС и ГЕРБ, с надеждата да закачат нещо от трапезата на властта, но в случая такава власт би могла да има по-дълъг живот”, каза Бабикян по отношение на възможната коалиция между ГЕРБ, ДПС и Реформаторския блок.

 

 

Холандските експерти приключиха работата по телата на загиналите

http://www.vesti.bg/novini/holandskite-eksperti-prikliuchiha-rabotata-po-telata-na-zaginalite-6018353

Холандските експерти в Харков приключиха проверката на телата на загиналите от "Боинг-777" в района на Донецк.

Кейнс предсказва 15-часова седмица още през 1930 г.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4213215


Oще през 1930 г. икономистът Джон Мейнард Кейнс прогнозира, че в бъдеще работната седмица ще е не повече от 15 часа. Той разчита на технологичния напредък, който ще вдигне толкова производителността, че ще позволи на хората
практически да не работят, а да си почиват
Паралелно с Кейнс двудневна работна седмица прогнозира и биологът еволюционист Oще през 1930 г. икономистът Джон Мейнард Кейнс прогнозира, че в бъдеще работната седмица ще е не повече от 15 часа. Той разчита на технологичния напредък, който ще вдигне толкова производителността, че ще позволи на хората практически да не работят, а да си почиват Паралелно с Кейнс двудневна работна седмица прогнозира и биологът еволюционист

19 ползи за тялото при влизането в добра форма

http://www.cross.bg/tyaloto-kozhata-forma-1422585.html

/КРОСС/ По-малко грим, повече самоувереност, по-добър любовен живот, по-добра концентрация, блестяща кожа, дълголетие и успех в кариерата са част от 19-те ползи от добрата физическа форма, формулирани от сайта Lechenie.bg. 1. Движите се по план Тренирането има ползи не само за физическата ви форма, но и за психическото ви състояние. Хората, които тренират са една идея по-организирани и разпределят добре времето си. 2. Носите по-малко грим Знаете какво ще се случи, ако не изтриете грима преди тренировка - запушени пори, пъпки по кожата и като цяло си е едно неудобство. Старайте се да носите, колкото се може по-малко грим, а най-добре никакъв. 3. По-малко сладки неща и цигари Усилените упражнения и здравословното хранене ще ви променят изцяло. Постепенно ще привикнете към новата диета и ще изключите съвсем вредните храни. Добре знаете, че пушенето на цигари не се връзва с бягането. 4. Малко самохвалство не вреди на никой След, като прекарвате една голяма част от времето си в ядене на здравословни храни и спортувате, едва ли ще бъде голям грях, ако изядете любимата си вафла или малко шоколад след усилена тренировка. Все пак не трябва да стигате до крайности, а да консумирате с мярка. 5. Свежи в почивните дни Предимствата, които ви дават спортните дейности са безбройни. За един трениран организъм умората и изтощението не са така неприятни, тъй като той е привикнал до известна степен

Цената отказа Барса от втори в света

http://football.actualno.com/Cenata-otkaza-Barsa-ot-vtori-v-sveta-news_41679.html

Защитникът на Спортинг и Аржентина Маркос Рохо привлече вниманието на Барселона. Въпреки това, според испанските медии, двете страни не се споразумяха за цената. По информация на "El Mundo Depor...

Киселото мляко понижава кръвното

http://health.actualno.com/Kiseloto-mljako-ponijava-kryvnoto--news_41678.html

Богатият на пробиотици йогурт може да допринесе за понижаване на кръвното налягане, сочат резултатите от изследване на учени от университета Грифит в Куинсланд, Австралия, цитирани от ЮПИ. Пробиотици...

Бойко: Преди година разправяха, че асфалт не се яде. Сега взимаме 10 млрд. лева и няма какво да покажат – само спрени проекти

http://pik.bg/бойко-преди-година-разправяха-че-асфалт-не-се-яде-сега-взимаме-10-млрд-лева-и-няма-какво-д-news206975.html

Бойко: Преди година разправяха, че асфалт не се яде. Сега взимаме 10 млрд. лева и няма какво да покажат – само спрени проекти

Преди година разправяха, че асфалт не се яде. Сега взимаме 10 милиарда лева и няма какво да покажат – само спрени проекти. Това заяви пред журналисти председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, които откри новоизграден фар-скулптура на пристанището в град Царево, предаде "Фокус".

„Решихме от партията вместо да даваме пари за кампания в региона, да дадем 120 00 лева за фар”, обясни Борисов. Той посочи, че работата на скулптора е безвъзмездна, а от партията са купили материалите. На въпрос, дали кметът на Бургас Димитър Николов е възможен премиер за служебното правителство, Борисов подчерта, че този въпрос е обиден: „Президентът прави правителството. Колкото знае вие, толкова знам и аз”.

Борисов каза, че ГЕРБ прави в Бургас семинар в сферата на икономиката и здравеопазването. Той допълни, че са спрени важни инфраструктури проекти. „Преди година разправяха, че асфалт не се яде. Сега взимаме 10 милиарда лева и няма какво да покажат – само спрени проекти”, каза още Бойко Борисов.

Поезия в Поморие от 15 до 17 август 2014 г.

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/_ZegidEEHNk/

“Фен клуб Тома Троев” – София и Арт клуб ” Панорама” – Поморие организират Поезия в Поморие от 15 до 17 август 2014 г.

Програма

На 15.08.2014 г. – Музикално – поетичен спектакъл с участието на съвременни български поети.

На 16.08.2014 г. – Рецитал – конкурс по стихове на Тома Троев

На 17.08.2014 г. – Творчески семинар на тема ” Проблеми и предизвикателства пред маринистичната поезия и проза”.

Заявки за участие в рецитал-конкурса се приемат до 5 август 2014 г. на: ddermendjieva@mail.bg

Събитието ще се проведе на площадката на ПГ по туризъм “Алеко Константинов” на бул. “Яворов” и в бистро ” Морски дар”.

 

 

Около 400 хиляди българи страдат от редки болести

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2014/07/26/2351007_okolo_400_hiliadi_bulgari_stradat_ot_redki_bolesti/?ref=rss


Около 400 хиляди българи страдат от редки болести, показва статистиката на Световната здравна организация. В света са установени над седем хиляди вида редки заболявания, от които само 5% подлежат на лечение. За останалите са необходими постоянни терапии и грижи, които струват скъпо, съобщи Владимир Томов, председател на Националния алианс на хората с редки болести, цитиран от БНР.

Финансовата помощ от държавата за тези пациенти е задължителна, тъй като т. нар. "лекарства сираци",...

Ремонтите по "Цариградско шосе" продължават

http://econ.bg/Новини/Ремонтите-по-Цариградско-шосе-продължават_l.a_i.558360_at.1.html

Строителните екипи ще продължат работата си по надлезите на бул. „Цариградско шосе” над бул. „Г.М. Димитров” и над бул. „Ал Малинов” в столицата,...

Борисов откри единствения фар скулптура на вълнолома в Царево

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4213948

Вместо да да даваме пари за билбордове и плакати, ние вложихме 120 хил. лв. в този уникален фар-скулптура, единствен в света, заяви лидърът  на ГЕРБ Бойко Борисов при откриването на съоръжението в Царево.

Борисов подчерта колко е важен фарък за рибарите, когато  се връщат в бурно море.  До лидера на ГЕРБ през цялото време беше авторът Вместо да да даваме пари за билбордове и плакати, ние вложихме 120 хил. лв. в този уникален фар-скулптура, единствен в света, заяви лидърът на ГЕРБ Бойко Борисов при откриването на съоръжението в Царево. Борисов подчерта колко е важен фарък за рибарите, когато се връщат в бурно море. До лидера на ГЕРБ през цялото време беше авторът

Дончева: ДПС се присламчва към ГЕРБ с цел да извива ръце

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/doncheva-dps-se-prislamchva-kym-gerb-s-cel-da-izviva-ryce-6018350

Лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева смята, че лидерът на Герб Бойко Борисов няма да се свърже в коалиция

Изборите за Европейски парламент доведоха до промяна

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/LwgQvhBtkJw/

Публикуваният днес доклад с първите резултати от проучването показва как гражданите на ЕС гледат на настоящата икономическа ситуация, какви са основните им тревоги и доколко имат доверие в политическите институции. Той е първото общоевропейско проучване на общественото мнение, проведено след изборите за Европейски парламент през месец май, които бяха организирани под девиза „Този път е различно“. Посоченото последно проучване на Евробарометър показва, че този път е отблязана промяна, като в няколко области се наблюдават положителни развития.

Мъж падна от ската над плажа на Втора буна (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4213946

Мъж падна от ската над плажа на Втора буна във Варна, съобщи varnautre.bg.
След като се изтърколи със страшен шум по ската, мъжът, който бе облечен в камуфлажни дрехи, близо 15 минути вися хванат за клоните.
Той опита да се изкачи нагоре, но последваха нови падания и търкаляния по ската. В крайна сметка успя да се добере до горе, Мъж падна от ската над плажа на Втора буна във Варна, съобщи varnautre.bg. След като се изтърколи със страшен шум по ската, мъжът, който бе облечен в камуфлажни дрехи, близо 15 минути вися хванат за клоните. Той опита да се изкачи нагоре, но последваха нови падания и търкаляния по ската. В крайна сметка успя да се добере до горе,

Мъж падна от ската над плаж във Варна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4213952

Мъж падна от ската над плажа на Втора буна във Варна, съобщи varnautre.bg.
След като се изтърколи със страшен шум по ската, мъжът, който бе облечен в камуфлажни дрехи, близо 15 минути вися хванат за клоните.
Той опита да се изкачи нагоре, но последваха нови падания и търкаляния по ската. В крайна сметка успя да се добере до горе, Мъж падна от ската над плажа на Втора буна във Варна, съобщи varnautre.bg. След като се изтърколи със страшен шум по ската, мъжът, който бе облечен в камуфлажни дрехи, близо 15 минути вися хванат за клоните. Той опита да се изкачи нагоре, но последваха нови падания и търкаляния по ската. В крайна сметка успя да се добере до горе,

Пожарникарите във Варна излязоха срещу нова наредба

http://www.bnews.bg/article-112123

Пожарникари, спасители и полицаи излязоха на протест във Варна, срещу промени в наредба, която регламентира минимален състав от двама души на екипите на дежурство.

Татяна Дончева: ДПС се присламчва към ГЕРБ, за да извива ръце

http://www.mediapool.bg/tatyana-doncheva-dps-se-prislamchva-kam-gerb-za-da-izviva-ratse-news223070.html

ДПС имат някакъв интерес да се присламчат към ГЕРБ, защото смятат, че имат твърд електорален резултат и ако бъдат необходими за съставяне на следващо правителство, биха могли да имат ресурс да извиват ръце, коментира в събота пред Нова телевизия лидерът на ”Движение 21" Татяна Дончева. Според Дончева лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма да се върже в никаква коалиция, защото би загубил от това. "Има група от сериозни задкулисни играчи, които бихме идентифицирали с обръчите на Ахмед Доган и с ударна сила Делян Пеевски. Те хванаха през тази година целия български политически живот и доминираха в правителството. Всъщност не Орешарски управляваше, а именно тези кръгове", каза още Дончева. Тя коментира, че в момента кръга на Доган и Пеевски прави опит да запази контрола върху ситуацията в страната. "Титаничният сблъсък на банкера на обръчите (Цветан Василев) и изпълнителния им директор (Делян Пеевски) доведе до сегашното положение на политическа и финансова криза. Втората се отрича доста необективно от хора, които не искат да бъдат свързвани с нея", добави Дончева пред Нова телевизия, цитирана от ”Дарик”. Според нея бъдещето и развитието на тази банка е основополагащ въпрос за българския преход оттук нататък. Лидерът на "Движение 21" разкри, че формацията ще вземе участие на предстоящите парламентарни избори. Тя каза, че си дава сметка, че темата с КТБ и нейното бъдеще ще е основна в предизборната кампания и партиите трябва да предложат своите решения. "Проблемът засяга преди всичко икономическата система на България. Тя се измерва в няколко параметри. Парите на оръжейната индустрия, на голяма част от енергетиката, на общините и болниците са в КТБ. Това означава, че единият от двата основополагащи въпроса е банката да остане и схемата, дори и с други собственици, да остане, за да може да бъде създаден нов чудовищен катаклизъм", коментира още Татяна Дончева. Според нея другият голям проблем са досиетата на КТБ. Тя призова да се разкрие кой е бил на хранилка към банката, защото сред документите има доказателства за много необясними кредити, консултантски договори и влогове. Татяна Дончева е адвокат на обвиняемата за присвояването на 206 милиона лева от трезора на КТБ касиерка Маргарита Петрова. ”Там са парите на мафията. Тази информация трябва да стане обществено достояние”, каза Дончева.

Черно море приема Лудогорец

http://www.moreto.net/novini.php?n=259238

Черно море приема Лудогорец в първи мач от втория кръг на „А" група. Срещата е с начален час 18:00 и ще бъде предавана пряко по ТВ7. На старта на първенството шампионите сензационно загубиха с 0:1 от новака Хасково, което прави успеха в днешния мач на практика задължителен.

Карнобат пред драстично увеличение на такса смет заради решение на общинския съвет

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/5bJRFMtPCvY/

Гражданите в община Карнобат са изправени пред риск от четирикратно повишаване на такса смет през 2015 год. За опасността за от задаващо се непосилно увеличение на тази финансова тежест сигнализира кметът Георги Димитров след решение на общинския съвет.

Повод за тези опасения е изтичащият през ноември месец договор с досегашния външен оператор по сметосъбирането и сметопочистването. До момента разходите на община Карнобат за услугата на фирмата изпълнител са възлизали на около 600-620 000 лв. годишно.

Заради предстоящото влизане в сила на новата методика, според която всеки гражданин или юридически субект ще заплаща за генерирания от него отпадък, както и заради цените на горивата и нивата на минималната работна заплата, ако отново се избере вариант с фирма външен оператор , се очаква разходите по услугите на частната компания да нараснат с около 30-35%. Към тях ще се добавят и около 280 000 лв на година за издръжка на претоварната станция за отпадъци, което ще доведе до сериозен проблем за общинския бюджет. Иначе казано общината се изправя пред непредвиден разход от около 900 000 лв., които ще трябва да бъдат събрани от гражданите и местния бизнес под формата на такси.

Допълнително ще се начисляват и разходите за транспортиране на отпадъците и депонирането им до регионалното депо.

Съчетанието на всички тези неблагоприятни фактори може да доведе до шоково повишаване на цените на услугите по сметосъбиране и сметопочистване, ако се избере вариант външен оператор за сметосъбирането.

За да се избегне една такава нежелана ситуация, в която общинските разходи ще бъдат по-високи от приходите, а гражданите ще бъдат „натоварени” с високи цени, кметът Георги Димитров и екипът му предложиха община Карнобат да поеме самостоятелно всички дейности по сметосъбиране, сметопочистване и сметоизвозване до претоварната станция. За целта от администрацията предложиха да бъдат закупени три сметосъбиращи машини, които да станат част от общинското звено, което ще извършва този вид услуга.

Кметът Георги Димитров аргументира предложението си с това, че по този начин жителите на общината няма да бъдат натоварени с увеличение на таксите, качеството на услугата ще бъде гарантирано от местната администрация, а цената ще бъде социално поносима.

Общинският съвет отхвърли предложението. При това положение увеличението на цените на услугата ще е около 4 пъти за гражданите и за жилищните имоти.

Откровено казано, това решение на съветниците е против хората, които са ги изпратили в съвета да защитават правата им – сподели след гласуването кметът Георги Димитров.

От общината вече обмислят как да намерят изход, за да облекчат максимално жителите на община Карнобат и местните предприемачи и да не позволят драстично повишаване на цените за сметосъбирането.

 

 

 

Минерална вода бликна в Неделино

http://pik.bg/минерална-вода-бликна-в-неделино-news206949.html

Минерална вода бликна в Неделино

След направени сондажи през седмицата в Неделино бликна минерална вода, съобщи кметът на Неделино Стоян Беширов, информира "Фокус".

Три години той се занимавал с този въпрос и търсил различни специалисти, за да докаже, че има термална вода в Неделино. По думите на Беширов денят, в който е открита водата, е най-щастливия ден за града.

В момента термалната вода извира с дебит над 30-40 литра в секунда и блика на около метър и половина над повърхността на земята. Засега сондажите са на 340 метра дълбочина и са спрени, тъй като налягането на водата е голямо. Очакват се специалисти, с които да се обсъди как да продължа задълбочаването на сондажа, но може би няма друг извор в Неделниска община с такъв дебит, категоричен е кметът Беширов.

Температурата на водата е около 30 градуса. По проект сондажите ще достигнат 600 – 700 метра дълбочина и температурата на водата може би ще се повиши, посочи кметът на Неделино. Качеството на водата е отлично и от малкото до момента направени изследвания е установено, че тя е минерална. Беширов допълни, че идеята е след откриването на термалната вода, в Неделино да започнат да се изграждат санаториуми и хотели, за да се възползват от водата. Започва спешно подготвяне на проект, за да се проучат свойствата на минералната вода и да се реши как и по какъв начин ще се използва. Беширов уточни, че с разработването на проекти, свързани с водата, ще се спре миграцията в Неделино и ще има възможност за откриване на нови работни места. Стоян Беширов припомни, че миналата година по време на фолклорния фестивал в града е нямало капка вода, а е имало стотици гости. Това е била и една от причините да се търсят специалисти за да разреши проблемът с безводието. 

Още една самолетна катастрофа с жертви: Двама загинаха в Гърция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4213939

Частен малък самолет се разби край летището в Спарта, Гърция. Двама души са загинали, съобщава гръцкото издание "Грийк рипортър".
Самолетът се е разбил по време на излитане на няколко метра извън летището. И двамата членове на екипажа на самолета са били намерени мъртви на мястото на катастрофата.
Според очевидци след излитането машината рязко Частен малък самолет се разби край летището в Спарта, Гърция. Двама души са загинали, съобщава гръцкото издание "Грийк рипортър". Самолетът се е разбил по време на излитане на няколко метра извън летището. И двамата членове на екипажа на самолета са били намерени мъртви на мястото на катастрофата. Според очевидци след излитането машината рязко

6 млн. долара откраднати от ЦБ на Албания

http://www.vesti.bg/novini/6-mln.-dolara-otkradnati-ot-cb-na-albaniia-6018351

Двама служители на Централната банка на Албания са обвинени в кражба на 6 милиона долара от банковия трезор.

Поредна самолетна катастрофа: Двама загинаха в Гърция (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4213936

Частен малък самолет се разби край летището в Спарта, Гърция. Двама души са загинали, съобщава гръцкото издание Частен малък самолет се разби край летището в Спарта, Гърция. Двама души са загинали, съобщава гръцкото издание "Грийк рипортър". Самолетът се е разбил по време на излитане на няколко метра извън летището. И двамата членове на екипажа на самолета са били намерени мъртви на мястото на катастрофата. Според очевидци след излитането машината рязко

Неймар се присъедини към Барселона

http://football.actualno.com/Nejmar-se-prisyedini-kym-Barselona-news_41669.html

22-годишният нападател на Бразилия и Барселона днес пристигна на летище "Барахас", съобщава "El Mundo Deportivo". Звездният играч все още се възстановява от гръбначна травма, коят...

Термална вода бликна в Неделино

http://society.actualno.com/Termalna-voda-blikna-v-Nedelino-news_41675.html

След направени сондажи през седмицата в Неделино бликна минерална вода. Това каза за Радио „Фокус” – Смолян кметът на Неделино, Стоян Беширов. Той отбеляза, че в продълже...

Общината в Монтана обнови сградите на две читалища

http://society.actualno.com/Obshtinata-v-Montana-obnovi-sgradite-na-dve-chitalishta-news_41676.html

Общината в Монтана обнови сградите на две читалища, съобщи кметът Златко Живков. В продължение на две години бе ремонтирана сградата на читалището в квартал "Мала Кутловица". За ремонт напо...

Йотова: ДПС и ГЕРБ правят сондажи на общественото мнение за бъдещо съвместно управление

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4213924

ДПС и ГЕРБ очевидно са в някакъв пробен период и правят сондажи, включително и на общественото мнение за едно бъдещо съвместно управление. Това заяви пред Дарик евродепутатът от БСП Илияна Йотова.
„Доколкото разбирам във вторник ще влезе за разглеждане актуализация на бюджета. Отначало се подкрепяше едно решение, сега се подкрепя вече решението, ДПС и ГЕРБ очевидно са в някакъв пробен период и правят сондажи, включително и на общественото мнение за едно бъдещо съвместно управление. Това заяви пред Дарик евродепутатът от БСП Илияна Йотова. „Доколкото разбирам във вторник ще влезе за разглеждане актуализация на бюджета. Отначало се подкрепяше едно решение, сега се подкрепя вече решението,

Илияна Йотова: ДПС и ГЕРБ са в някакъв пробен период, правят сондажи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4213922

ДПС и ГЕРБ очевидно са в някакъв пробен период и правят сондажи, включително и на общественото мнение за едно бъдещо съвместно управление. Това заяви пред Дарик евродепутатът от БСП Илияна Йотова.
„Доколкото разбирам във вторник ще влезе за разглеждане актуализация на бюджета. Отначало се подкрепяше едно решение, сега се подкрепя вече решението, ДПС и ГЕРБ очевидно са в някакъв пробен период и правят сондажи, включително и на общественото мнение за едно бъдещо съвместно управление. Това заяви пред Дарик евродепутатът от БСП Илияна Йотова. „Доколкото разбирам във вторник ще влезе за разглеждане актуализация на бюджета. Отначало се подкрепяше едно решение, сега се подкрепя вече решението,

Полицаи и пожарникари протестираха във Варна срещу ръководството на МВР

http://www.mediapool.bg/politsai-i-pozharnikari-protestiraha-vav-varna-sreshtu-rakovodstvoto-na-mvr-news223069.html

Пожарникари, спасители и полицаи излязоха на протест в събота във Варна по повод наложено дисциплинарното наказание на пожарникар, както и заради наредба на МВР за дежурствата. Повече от 100 служители на МВР и Бърза помощ се събраха пред Катедралния храм ”Свето Успение Богородично” в центъра на града. ”Наредбата на МВР за намаляване на броя на пожарникарите на двама ще попречи на изпълняването на задълженията им, а и ще застраши живота и здравето на гражданите. Пожарникарите няма как да си свършат работата и да реагират при бедствия. Само по един човек в задимена среда е много опасно – водачите на пожарните автомобили имат съвсем други задължения”, коментира Красимир Костов, представител на Синдикалната федерация на служителите на МВР, цитиран от бТВ. Недоволството има и от отношението на ръководството на МВР към редовите служители. Протестиращите искат да се наложи нов климат на работа. ”Ръководството трябва да спре да гледа на служителите като придатък на служебната техника, а като на личности с много важни задължения”, каза членът на синдиката на МВР Валентин Попов. Пожарникари, спасители и полицаи излизат на протест във Варна, съобщават от Синдикалната федерация на служителите в МВР. Преди ден от синдиката излязоха с декларация за защита на пожарникар, който е бил наказан дисциплинарно заради поведението му по време на бедствието в квартал Аспарухово. Те смята, че заради поведението на ръководството са застрашени не само социалният мир и животът на служители в пожарната, но се създава и сериозен риск за здравето и безопасността на гражданите. ”Ще задаваме въпроси и ще очакваме отговори. Няма да приемаме голи оправдания и празни обещания. Ще искаме оставки. Време е да изхвърлим боклука”, казват полицаите.

Белият дом призна, че се информира от социалните мрежи

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-ukrajna/beliiat-dom-prizna-che-se-informira-ot-socialnite-mrezhi-6018348

"Тези дни, както видяхме, според съобщения в социалните мрежи и сведения, огласени от разузнаването, украински военнослужещи са били обстрелвани с руски тежки оръжия през границата, от територията на Русия", каза говорителят на Белия дом

Протести по света срещу войната в Ивицата Газа

http://www.moreto.net/novini.php?n=259237

Около 2500 души са се събрали в близост до“Таймс Скуер“в Ню Йорк в знак на протест срещу военните действия на Израел в Ивицата Газа. Някои от демонстрантите дойдоха с палестински знамена. Те призоваха да се спре убиването на невинни в конфликта.

Откъс от "Нощният кораб за Китай" от поредицата "Стражи на историята" на Деймиън Дибън

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/07/26/2350432_otkus_ot_noshtniiat_korab_za_kitai_ot_poredicata/?ref=rss


Тази седмицата в рубриката "Четиво" на "Детски Дневник" ви представяме откъс от третата книгата "Нощният кораб за Китай" от поредицата "Стражи на историята" на Деймиън Дибън, предоставен ни от издателство "Егмонт България" в превод на Александър Маринов. 1. УДИВИТЕЛНАТА ТАЙНА СЛУЖБА
 
Денят, в който смъртта споходи Мон Сен Мишел, започна като най-празничния в историята на замъка. В горещия юнски следобед предстоеше венчавката на двама агенти на Тайната служба на стражите на...

Илияна Йотова: ДПС и ГЕРБ са в някакъв пробен период

http://pik.bg/илияна-йотова-дпс-и-герб-са-в-някакъв-пробен-период-news206954.html

Илияна Йотова: ДПС и ГЕРБ са в някакъв пробен период

ДПС и ГЕРБ очевидно са в някакъв пробен период и правят сондажи, включително и на общественото мнение за едно бъдещо съвместно управление, коментира пред Дарик евродепутатът от БСП Илияна Йотова. Йотова упрекна премиера в оставка Пламен Орешарски за отказа му да оттегли предложението си актуализация на бюджета.

„Дълго време господин Орешарски отказваше да чуе аргументите защо е необходимо това, макар че и Здравната каса и Лекарският съюз и всички, които са в тази система, още от самото начало на годината, даже в края на миналата, предупреждаваха, че парите не са достатъчни и това стана ясно. Тези цифри се знаеха много по от рано. Изведнъж господин Орешарски реши, че не само е необходима актуализацията на Здравната каса, а трябва да се актуализира и държавният бюджет.

Е, добре, питаме ние - кога е бил прав, когато изнасяше колонка от цифри и обясняваше как всичко в държавата е наред, как има достатъчно буфери, как няма нужда от актуализация и как има вътрешни резерви. Същност се задава въпросът - кое и какво стана в държавата за една нощ, за да се промени мнението му на 180 градуса", попита Илияна Йотова.

„В политиката никога не се казва никога и аз съм от хората, които не искам да изричам тези силни думи, защото не се знае какво ще стане след изборите и каква ще бъде следващата конфигурация на управлението, но при всички положения ние ще имаме много по-сериозни изисквания и критерии, ако трябва да участваме в следващото управление. Неслучайно в много части и структури на партията се чуват призиви, дори и да няма коалиция, БСП да се яви самостоятелно. Това не се е случвало от много години насам. Така че всичко предстои на 5 октомври", каза за отношенията между БСП и ГЕРБ.

„Това, което мога да кажа, обаче, че колкото и в момента да се помпат мускули и да се дрънкат оръжия, много години напред още България ще бъде управлявана от коалиционни правителства или поне от скрито коалиционни правителства, тоест една партия може да има някакво мнозинство, то обаче в никакъв случай няма да е абсолютно и други партии, които скрито да я подкрепят в парламента, но това са едни много несигурни правителства", допълни тя, като каза, че в европейски мащаб това са правителства за година-две.

Според нея най-лошият сценарий за България е в следващите години да няма стабилни правителства, а правителства, които да се сменят през няколко месеца. Относно дългоочакваното събитие в неделя, а именно предстоящият конгрес на БСП, на който се очаква да стане ясно и да се очертае бъдещото развитие на партията, Йотова заяви, че на БСП е необходим преди всичко силен и убедителен лидер, независимо от това дали ще бъде мъж или жена.

„Хубавото е, че за първи път в историята ни жени са претенденти за лидерското място и при това не какви да е жени, а едни от най-знаковите имена в БСП. Своето решение все още не съм взела, имам колебание между две кандидатури. Искам да видя как ще прозвучат тези седем минути, които са отредени за всеки един от кандидатите по време на закритото заседание на конгреса и тогава ще взема решение", обясни Йотова.

Албански банкери свиха $6 млн.

http://www.bnews.bg/article-112119

6 милиона долара са откраднали двама служители на Централната банка на Албания. На мястото на откраднатите пари в сефовете се слагали книги.

Новият лидер на БСП ще е с инициали М.М.?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4213878

Новият лидер на БСП най-вероятно ще е с инициали М. М. Това казват запознати с прогнозите за избора два дни преди конгреса на социалистите.784 делегати ще изберат утре наследника на Сергей Станишев.До момента има 26-има номинирани за лидерския пост. (Кои са те - виж по-долу.)Шестима от тях вече са депозирали в централата ... Новият лидер на БСП най-вероятно ще е с инициали М. М. Това казват запознати с прогнозите за избора два дни преди конгреса на социалистите.784 делегати ще изберат утре наследника на Сергей Станишев.До момента има 26-има номинирани за лидерския пост. (Кои са те - виж по-долу.)Шестима от тях вече са депозирали в централата ...

В Холандия се трудят средно по 29 часа на седмица

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4213177


Четиридневната работна седмица е почти стандарт в Холандия. Там хората работят средно 29 часа седмично - най-малко в целия индустриализиран свят според ОИСР.
От това се възползват най-много работещите майки. 86% от тях се трудят по 34 часа седмично и по-малко, показва официалната статистика. Сред бащите този процент е 12. Четиридневната работна седмица е почти стандарт в Холандия. Там хората работят средно 29 часа седмично - най-малко в целия индустриализиран свят според ОИСР. От това се възползват най-много работещите майки. 86% от тях се трудят по 34 часа седмично и по-малко, показва официалната статистика. Сред бащите този процент е 12.

Шефът на БЕХ поема и борда на АЕЦ "Козлодуй"

http://econ.bg/Новини/Шефът-на-БЕХ-поема-и-борда-на-АЕЦ-Козлодуй-_l.a_i.558357_at.1.html

Изпълнителният директор на Български енергиен холдинг (БЕХ) Жаклен Коен е оглавил и борда на дъщерната АЕЦ „Козлодуй“. Коен бе назначен за шеф на...

Агитките на ЦСКА и Левски отсвириха дербито

http://bgfootball.actualno.com/Agitkite-na-CSKA-i-Levski-otsviriha-derbito-news_41667.html

Доста слаб интерес от страна на феновете има към предстоящото Вечно дерби между отборите на ЦСКА и Левски, информира БГНЕС. До 15:00 часа днес няма много закупени билети от страна и на двете агитки. ...

Застреляха кмета на Кременчук

http://europe.actualno.com/Zastreljaha-kmeta-na-Kremenchuk-news_41671.html

Неизвестни застреляха кмета на украинския град Кременчуг Олег Бабаев, съобщи РИА Новости. В момента в града, цяла Полтавска и съседни области върви спецоперация „Сирена" за издирване ...

Десните в Лом припознаха „България без цензура”

http://www.cross.bg/slavcheva-tzenzyra-bulgariya-1422584.html

/КРОСС/ Наталия Славчева е новият председател на ББЦ в Лом. Славчева е избрана единодушно от над 120 присъстващи по време на общинското отчетно-изборно събрание. Славчева е настоящ общински съветник в Лом, избран от СДС. "Припознавам в "България без цензура" автентичната дясна идея. Партията на Бареков е член на Европейските консерватори и реформисти, което е сериозен аргумент за това, че лидерът й изповядва семейните ценности и политиката на свободното икономическо начало. За мен ББЦ е шанс да изпълня ангажиментите си пред обществото и каузата за разобличаване на старите партии", заяви след избора Славчева, съобщава пресцентърът на ББЦ. За нейни заместници бяха избрани д-р Иво Манастирски, заместник-управител на МБАЛ Лом, Димитър Цветанов, завършил Информатика и Бизнес администрация, Александър Александров, на 26 години, медицински работник и Михаела Иванова, студентка специалност "Стопанско управление" във Великотърновския университет. Новото ръководство на общината си постави за цел да удвои постигнатите резултати от евроизборите. Като основна задача бе определено привличането на онези симпатизанти на "България без цензура", които се въздържаха от членство, заради неопреодолими различия с провежданата политика и недемократичното взимане на решения от предишното ръководство.  

Македонски министър: Гърция не проявява интерес за решаване на спора за името

http://www.dnevnik.bg/evropa/razshiriavane/2014/07/26/2351003_makedonski_ministur_gurciia_ne_proiaviava_interes_za/?ref=rss


Македонският външен министър Никола Попоски отправи упрек към гръцката страна, че е съсредоточила вниманието си върху икономическата криза и не проявява особен интерес, за да бъде намерено решение на спора между Атина и Скопие за името на Македония, предаде агенция АНА-МПА, цитирана от БТА.

Без политически импулс от страна на Атина и без конкретен ангажимент от най-големите държави членки на НАТО и ЕС, не можем да очакваме каквото и да е придвижване напред на въпроса за името на...

50-те най-интелигентни звезди в Twitter

http://econ.bg/Новини/50-те-най-интелигентни-звезди-в-Twitter-_l.a_i.558354_at.1.html

Списание „Time“ подреди 50-те най-интелигентни звезди в Twitter. Пръв в класацията е актьорът Леонардо ди Каприо. Изданието разказва на какъв принцип...

"Комерсант": "Южен поток" се удря челно в бг-политиката

http://frognews.bg/news_73692/

Оттеглянето на лоялното към Москва българско правителство може да бъде сериозен проблем за "Газпром" и проекта за газопровод „Южен поток”, коментира руският вестник „Комерсант”. До октомври балканската държава ще се управлява от преходно правителство, което няма да има достатъчно правомощия за сериозните решения, а след това може да дойде на власт проевропейската опозиция.

Цецка Цачева: На въпроса „Кой”, отговорът ще бъде „Той - Борисов”, когато ГЕРБ дойде на власт

http://pik.bg/цецка-цачева-на-въпроса-„кой”-отговорът-ще-бъде-„той---борисов”-когато-герб-дойде-на-власт-news206948.html

Цецка Цачева: На въпроса „Кой”, отговорът ще бъде „Той - Борисов”, когато ГЕРБ дойде на власт

Илиана Беновска направи интересно интервю с бившата шефка на парламента Цецка Цачева. Темашата беше: Кой и на какво основание може да управлява България?

Вижте цялото интервю:

Добър ден, госпожо Цачева!

 

Цецка Цачева: Добър ден!

 

Илиана Беновска: Въпросителното местоимение „кой” битува вече втора година, от 12 – ти май 2014 година, предсрочните парламентарни избори и продължава да е най – важният въпрос и след европейските избори. Това се превърна вече в една метафора, не знам дали сте видяла днес едно интервю но Делян Пеевски в „24 часа”, в което той се опитва да оговори на въпроса кой го е назначил него, но не това е най – важното. Ние така и не получихме отговор кой състави това правителство, което си отиде безславно след една година и два месеца и може би няма и да го получим, но въпросът ми е – във вашия мандат, ако вие спечелите предсрочните парламентарни избори на 5 – ти октомври, ще съществува ли въпросът „кой”?

 

Цецка Цачева: Затова искаме подкрепата на максимално голям кръг български граждани, за да имаме достатъчно голямо мнозинство и на въпроса – кой поема отговорността, да се знае, че това е „той”, председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

Илиана Беновска: Добре, това беше изключително достоен и важен отговор, запомнете си го, защото аз ще го запомня и ще ви следя през всичките 4 години, в които може би ще управлявате, или по – кратко. Госпожо Цачева, изминаха 2 месеца от проведените в България избори за представители на България в ЕП, какъв е Вашият анализ на случилото се през тези два месеца?

 

Цецка Цачева: Безспорно тежка политическа криза, силно противопоставяне между политическите субекти в Народното събрание, опонентите в лицето на опозицията и управляващите, както и вътрешни противоречия и конфликти между партиите, които официално стояха зад кабинета „Орешарски”. На фона на тази политическа криза – неработещи държавни институции, буксуване на държавността и, което е най – лошото, загуба на доверие от страна на българските граждани, че излъчените от тях политици могат да се справят със ситуацията.

 

Илиана Беновска: Госпожо Цачева, събитията, които се случиха след евроизборите, ще набележа само някои от тях, а те бяха 11 – тата загуба на БСП и лидера на ПЕС Сергей Станишев от вашия лидер Борисов и партия ГЕРБ, след което последваха трусове в банковата система, след това последва желание за раздяла между така наречените коалиционни партньори БСП и ДПС, пристъпи се към уговаряне при президента на дата за следващи предсрочни избори, в момента на ход е дали ще бъде актуализиран бюджетът на НЗОК и държавният бюджет, в зависимост от двете позиции, едната на БСП и другата – вашата. Важният въпрос тук е защо вие продължавате да печелите, социологията сочи, че вие вече водите почти с 10% пред БСП, а казвате, че има загуба на доверие?

 

Цецка Цачева: Когато говоря за загуба на доверие говоря за това, че е нарушено доверието от страна на гражданите като цяло към политическата класа и към държавните институции и веднага се аргументирам с ниския рейтинг, плачевно нисък, на Народното събрание, не е по – висок и на Министерски съвет. Но Вие сте права, изреждайки всички тези факти, които се случиха след изборите от 25 – ти май, които аз обобщих с понятието политическа криза. Защо ние от ГЕРБ печелим, моето обяснение е, защото сме много близо до хората. Защото и като управляващи, с грешките, които допуснахме, но след това имахме силата да се изправим очи в очи с българските граждани и да признаем там, където сме сгрешили, а след това като опозиция не се капсулирахме, не се свихме на всяка цена да оцелеем, обратното, продължихме със същия хъс, по същия начин, по който винаги сме работили с нашите структури по места и моето обяснение за това, което се случва, както Вие казвате поредна победа за ГЕРБ, ние имаме добре структурирана партия, хората ни подкрепят, във всяко едно населено място например, където на мен ми се наложи да отида, аз знам, че имам на кого да почукам и кой да ми отвори.

 

Илиана Беновска: Госпожо Цачева, кое раздели обаче двете другарки БСП и ДПС и започва ли една, не много здравословна прегръдка може би, от страна на ДПС около вратлето на ГЕРБ?

 

Цецка Цачева: Въпросът Ви съдържа два подвъпроса и ще започна в последователността, в която ги зададохте, да се опитам да отговоря. Защо се стигна до конфликта, до разрива между КБ и ДПС, моят прочит е в начина, по който бе поето управлението. Абсолютно безпринципна подкрепа за „програмен кабинет”, а дълбоката, крайната, скритата цел беше да се постави ГЕРБ на колене.

Една година и два месеца реторика анти – ГЕРБ, лидерите на ГЕРБ основни действащи лица по комисии, с които парламентът загуби безкрайно много ценно време. Явно в тази безпринципна, неясна, задкулисна договорка между двете основни партии, разбира се тук не трябва да забравяме и Атака, защото те не биха могли да просъществуват и ден без Атака, не биха могли нито да излъчат ръководство на парламента, да го структурират, така че Атака в никакъв случай не трябва да се оставя на заден план и извън скобата.

Така че тези политически партии, които застанаха зад кабинета „Орешарски”, явно под фасадата на програма, не уточнили взаимоотношенията помежду си – кой в какви параметри, в кои сектори и по какъв начин ще действа. Някъде там в задкулисието е причината, за да се стигне до този разрив след евроизборите, но във всички случаи в основата му стоят икономически интереси.

 

Илиана Беновска: И говорейки, госпожо Цачева, за икономически интереси и разрив на интереси, не е ли КТБ ярък пример, случилото се около нея, че парите и облагите ръководят, поне от днешна гледна точка тази оценка мога да дам, управляващите БСП и ДПС и какъв е лекът срещу това, как вие ще отхвърлите това подозрение, което вероятно отново ще се фокусира около вас, ако вие започнете да управлявате при следващия мандат?

 

Цецка Цачева: Само едно изречение за КТБ, аз винаги съм се придържала, че по такава сложна финансова тематика трябва да говорят само експерти и тогава, когато имат фактите и информацията. До момента в публичното общество от БНБ, от прокуратурата излизат понякога взаимно изключващи се факти и обстоятелства, така че не бих желала аз да бъда тази, която ще коментирам нещо, за което нямам ясната картина.

Безспорно тежък проблем с КТБ, изпитание за банковата система, но аз мисля, че с влизането на външни одитори, с успокояването на ситуацията изобщо в държавата след подаването на оставката от господин Орешарски, ще се успокои и този сектор и ще се намерят и виновните, не трябва да забравяме, че трябва да търсим и виновните за това, което се случва в КТБ днес.

Що се отнася до втория Ви въпрос, категорично не е налице каквато и да е предпоставка, условие, ситуация, за да се говори за някакво намигване, някаква прегръдка, за някакви общи действия между ГЕРБ и ДПС. И тук искам в шеговит план да се обърна и към Вас, като представител на медиите, да не правите прибързани изводи от това как е протекло едно гласуване в пленарна зала, че въз основа на него, видите ли, има някакво споразумение и оттук насетне нещата радикално ще се променят.

Ако едно гласуване в пленарна зала за медиите, за журналистите е равно на намерение за бъдещо сътрудничество, как бихме могли тогава да оценим 14 месечно управление между КБ, ДПС и Атака, това какво е? Или прегръдката и целувката на Орлов мост? Факти много, аргументи достатъчно, мисля че са дълбоко погрешни, не мисля – убедена съм, защото ние неведнъж сме го заявявали, ще го заявя и днес, Вие сама казахте разликата, с която социолозите ни отреждат преднина към този момент, аз съм сигурна, че тя ще расте по време на предизборната кампания, ние се борим за едно много силно мнозинство и много силно присътсвие в следващото Народно събрание, защото поемайки политическата отговорност от страна на нашия председател господин Борисов, обединявайки експертността на други представители на политически субекти, аз съм сигурна, че ние можем да съставим един много силен кабинет, който би могъл да преодолее последиците от това управление и да изведе България на един по – равен път, бих казала.

 

Илиана Беновска: Благодаря Ви за тази аргументация, госпожо Цачева, връщам се към началото на изложението Ви на този въпрос, ще съпоставя два факта. В неделя предстои конгрес на БСП, на който те ще опитат да изберат вероятно свой нов лидер и да въведат нови подходи вътре в самата партия и цялостно като политика на БСП.

Миналата събота аз направих интервюта с почти всички кандидати, появиха се още двама – трима, за лидерския пост и почти всички, с малки изключения забележете, изтъкнаха, че ако те станат лидери на БСП, в това число и дамите претендентки, те ще бият, ще победят, това бяха глаголите, Борисов. Първият ми въпрос е защо се фокусира цялото внимание на БСП върху Борисов?

И вторият ми въпрос, не е ли време вече, госпожо Цачева, не да бягаме, като дявол от тамян, от това политическите партии да се разберат, Вие казахте, че няма никакво намигане, прегръдка или общи действия между ДПС и ГЕРБ, а по – скоро да се потърси общото национално съгласие, какво лошо има ГЕРБ да се разбере, ще използвам друг глагол, да подпише, най – малкото да уточни общи приоритети за действие с ДПС, защо не с ПП АБВ на президента Първанов, с Реформаторския блок, защо не с НФСБ, който ще се обедини с ВМРО? Не да има противопоставяне и всички да искат да бият Борисов, а просто да има общи действия в името на нацията?

 

Цецка Цачева: Защо всички кандидати за председател на БСП са се фокусирали върху Борисов, защото той е силната фигура на политическия хоризонт. Разбира се, че когато водиш кампания и искаш да изглеждаш силен, ти ще се опиташ да се сравниш, противопоставяйки се дори на най – силния, няма спор по този въпрос, че Борисов е политикът, който излъчва в момента стабилност, сила и вдъхва увереност в това, че може да се справи със ситуацията.

По отношение на бъдещи взаимодействия с други политически субекти, първо, много хубаво сте поставили темата на днешните си разговори, кой и на какво основание, основанието са гласовете на българските граждани и изборният резултат, този резултат ще даде отговор на въпроса „кой”, а ако отговорът е ГЕРБ, с оглед логиката на нещата, естесвено че трябва да се търси след изборите диалог с всички парламентарно представени политически субекти, с експерти на онези партии, които останат извън парламента.

Но това в никакъв случай не означава безпринципна коалиция, безпринципни договорки, нещо, което хората да не узнаят и да не са наясно по какъв начин се е формирало. Напатихме се от управление на тройни коалиции, за съжаление, въпреки че в Европа коалицията е понятие, което е етикет на висока политическа култура, стабилна политическа система, не сме дорасли ние българите за коалиция в този смисъл на думата, а иначе в сферата на пожелателното мислене  наистина би било много добре това да се случи.

Затова ние ГЕРБ сме на етап, на който трябва да се знае кой носи отговорността, кой носи ударите за неизпълнени предсрочни или управленчески обещания, нещо, което ние в мандата на 41 – то Народно събрание сме имали като опит и като практика, затова много полезна ни беше тази година и четири месеца в опозиция, защото успяхме в хубавия смисъл на думата да се концентрираме, да преодолеем грешките и да видим какво трябва да правим напред.

 

Илиана Беновска: Един последен въпрос, какво ще се случи според Вас до края на живота на този парламент и това правителсво, остават броени дни, ще успеете ли да актуализирате бюджета, и на НЗОК в това число?

 

Цецка Цачева: След обръщението във вчерашния ден в пленарна зала на държавиня глава господин Росен Плевнелиев и поставените от него като необходими за решаване няколко дейсвия, които Народното събрание трябва да извърши в оставащите му няколко дни живот, темата за актуализацията на Закона за държавния бюджет, на Закона за НЗОК е изключително актуална.

Тя е актуална по две причини, първо спрямо българските граждани, състоянието в здравеопазването в момента е на ръба на кризата, да не кажа взривоопасно. Липсват средства за болниците, липсват средства за онколекарства. Повече от необходимо е да бъде актуализиран бюджетът на НЗОК.

И веднага заявявам категорично, че това няма как да се случи по начина, по който предлага КБ, ще актуализираме само този бюджет, но видите ли, това не води до актуализация на Закона за държавния бюджет, нонсенс, несъстоятелно, тъй като когато казваш откъде ще дойдат едни нови средства, друг е въпросът, че те не са в такъв размер, в какъвто е поискала касата, касата е поискала 328 милиона и малко над тях, а правителсвото внесе законопроект с 225 милиона, но дори и за тези средства трябва да се каже откъде ще дойдат, откъде ще се вземат, как ще се разместят държавните пари вътре в бюджета, за да могат да бъдат осигурени тези средства.

Абсолютно наложително е да се стигне и до промяна на Закона за държавния бюджет. Затова подкрепихме във вчерашния ден предложението за извънредно пленарно заседание, надявам  се, след като се успокоят от неделния партиен форум, нашите опоненти от КБ да си починат в понеделник и във вторник вече разумно да бъдат в пленарна зала и действително да актуализираме бюджетите. Вчера господин Борисов беше по – съгласителен от всякога.

Въпреки че ние от ГЕРБ не приемаме изцяло всички параметри на така внесените от правителсвото законопроекти, дори този минимум, който тяхното правителсво, с премиер господин Орешарски, излъчен още преди парламентарните избори през 2013 година от господин Станишев за бъдещ и вече настоящ в оставка министър – председател, тези хора бламират собственото си правителство, собствения си премиер, който е внесъл тези 2 законопроекта.

ГЕРБ ще бъде отговорен към призивите на президента и дано успеем в малкото дни до край действително да извървим процедурата, която не се съмнявате, че ще бъде съпроводена с парламентарни трикове, хватки, процедури и т.н., но сме готови, за да стигнем до актуализиране на двата бюджета.

Първо, това е много важно за българските граждани, второ, това е важно за служебния кабинет. Не може да искаме едно служебно правителство, назначено от президента, с основна задача, вярно, да подготви спокойни и честни избори през октомври, но през това време животът не спира, докато парламентът и партиите са в кампания, през това време управлението на страната трябва да продължи, а за това трябват средства, не можем да оставим това правителство, служебното правителсво без възможност в основни сфери да може да изпълнява нормално задълженията си, такива, каквито те са по Конституция за един служебен кабинет. Така че още веднъж, за да завърша, важна е темата за актуализацията на двата бюджета, надявам се и призовавам за политически разум и опонентите от КБ, за да стигнем до истинската актуализация на този бюджет.

 

Илиана Беновска: Много Ви благодаря, желая Ви успех, ще следим и следващата седмица какво се случва и приятен ден!

 

Цецка Цачева: Благодаря, и на Вас и Вашите слушатели!

 

Илиана Беновска: Благодаря Ви още веднъж! Разговаряхме с Цецка Цачева, член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, заместник – председател на парламентарната група.

Die Welt: Украйна - криза след война

http://www.cross.bg/razpadaneto-kriza-ykraiina-1422583.html

/КРОСС/ След гражданската война в Украйна дойде и правителствената криза, коментира германският вестник Die Welt. Как може едно правителство да се разпадне заради спорове около бюджета, след като всъщност би трябвало да предотврати разпадането на страната си? Отговорът се крие във вечните различия на прозападния лагер на Украйна. „Това е едно етично и морално престъпление", каза Арсений Яценюк при своето оттеглянее имайки предвид разпадането на коалиционното правителство в Киев, което настъпи след като партиите „Удар" на киевския кмет Виталий Кличко и крайнодясната „Свобода" се оттеглиха от коалицията в четвъртък. С разпадането на прозападния партиен алианс, Киев се изправя пред сериозна правителствена криза, защото така не може да бъдат приети важни закони.

Погребват един до друг загиналите при катастрофа Елена и Николай

http://pik.bg/погребват-един-до-друг-загиналите-при-катастрофа-елена-и-николай-news206940.html

Погребват един до друг загиналите при катастрофа Елена и Николай

16-годишната Елена и с година по-големият й приятел Николай ще бъдат погребани един до друг, траурната церемония за тях ще бъде днес в 15 ч., пише "24 часа". Двамата загинаха при тежката катастрофа при Карнобат.

Възпитаничката на гимназията за романски езици Елена е имала романтична връзка с Николай Канев, за нея са знаели най-близките им приятели.

Затова родителите са приели, че не бива да разделят децата си и в смъртта, гробните им места ще бъдат едно до друго.
Час по-късно, в 16 ч., близки ще изпратят отличника от механотехникума Божидар Недев.

Родителите прибраха тялото на детето си тази сутрин. Майката на Божидар живее в София, тя е пристигнала късно снощи. Бащата Недко Недев последните години сам се е грижел за сина си.

Тежки черепно-мозъчни травми са причините за смъртта на трима от младежите. Ударът е бил наистина зверски, има много счупвания и разкъсвания, но не и отделяне на глава от тялото, съобщава изданието. При Божидар причината за смъртта е тежка гръдна и коремна травма.

Погребението на Георги Костадинов е в Сърнево.
Няма съмнение, че той е бил зад волана, това е удостоверено и със снимки, съобщиха запознати с разследването.

ОССЕ ще контролира украинско-руската граница с безпилотни самолети

http://www.cross.bg/samoleti-bezpilotni-osse-1422582.html

/КРОСС/ Мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която работи в Украйна, иска да използва безпилотни самолети за осъществяване на контрол върху руско-украинската граница, предаде Deutsche Welle. Търгът за доставка на невъоръжени безпилотни самолети за нуждите на ОССЕ приключи днес. Летателните апарати могат да осъществяват наблюдение от 6 до 10 часа на височина от 3-4 хил. километра.

Проф. Вихра Миланова: Банки и градушки пратиха българина на психиатър

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4212833

Проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия
Интервю на ДИАНА ТЕНЧЕВА
 - Проф. Миланова, с какво подготвяният регистър за българите с опасни психични заболявания ще бъде полезен за самите пациенти, за вас, психиатрите, и за обществото?
- Регистърът за хората с психични разстройства е част от проектонаредба, Проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия Интервю на ДИАНА ТЕНЧЕВА - Проф. Миланова, с какво подготвяният регистър за българите с опасни психични заболявания ще бъде полезен за самите пациенти, за вас, психиатрите, и за обществото? - Регистърът за хората с психични разстройства е част от проектонаредба,

The Times: Нова ракетна заплаха буди опасения за пътуващите по въздух

http://www.cross.bg/irak-letyat-times-1422581.html

/КРОСС/ Съединените щати спешно проверяват от вчера дали ислямските екстремисти в Северен Ирак са се сдобили с ракети „земя-въздух”, след като стана ясно, че хиляди пътници летят над зоната на конфликт всеки ден. Източници от разузнаването съобщават, че има истинско безпокойство, че бойците от Ислямска държава в Ирак и Леванта са придобили от сирийския резерв технология, способна да свали търговски самолет. Пентагонът е наредил на американските специални части в Ирак да потвърдят дали ИДИЛ притежава оръжия, способни да поразят самолет на 30 000 фута височина или по-високо. Разкритието дойде след като разследване на вестник The Times установи, че големи авиокомпании, включително British Airways, Air France, Lufthansa и Qantas летят над контролираната от джихадистите територия от Ирак. 

Жените изневеряват повече отколкото преди 20 год.

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/zhenite-izneveriavat-poveche-otkolkoto-predi-20-god-6018345

Броят на жените, които са изневерили е нараснал с 40% за 20 години, докато процентът на неверните мъже се е запазил на едно ниво от 21% през този период

Жените изневеряват повече от мъжете

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/zhenite-izneveriavat-poveche-ot-myzhete-6018345

Броят на жените, които са изневерили е нараснал с 40% за 20 години, докато процентът на неверните мъже се е запазил на едно ниво от 21% през този период

Безплатно прехвърляте партидата на свое име в Софийска вода

http://pik.bg/безплатно-прехвърляте-партидата-на-свое-име-в-софийска-вода-news206947.html

Безплатно прехвърляте партидата на свое име в Софийска вода

До 31 август 2014 г. клиентите на Софийска вода могат да сменят титуляра на сметката, съобщиха от дружеството. Това може да стане безплатно за ползвателите, които не са спазили 30-дневния срок за промяна на титуляря на собствеността или вещното право на ползване за имота, регламентиран в Общите условия.

При промяна в собствеността или вещното право на ползване на имота, е необходимо новият и/или предишният собственик/ползвател да уведоми "Софийска вода" за настъпилата промяна. Можете да посетите един от центровете за обслужване на клиенти на "Софийска вода" в срок от 30 дни от датата на промяната на собствеността или ползването на имота. 

Сред необходимите документи са клиентският номер към „Софийска вода” АД на предишния собственик/ползвател и актуален отчет на водомерите на имота. Трябва да попълните и заявление. Нужно е да представите и документ за собственост на имота (нотариален акт, настанителна заповед, удостоверение за наследници) или нотариален акт за учредяване на право на ползване Нотариалният акт се ползва само за информация.

При съсобственост ви трябва писмено споразумение между съсобствениците, определящо титуляра на партидата. При липса на споразумение партидата се открива на всички съсобственици, отговарящи пропорциално на дела си. При сключен договор за наем на имота титуляр на партидата може да бъде наемателят, информират от дружеството. 

Варненецът Цветан Атанасов съживява реликви от соца в ретро музей

http://www.moreto.net/novini.php?n=259227

Запорожки, трабанти и шкоди, за които хората чакаха ред по 120 г. Мотори и колелета, с които израсна цяло поколение в соца. Банкноти, които някога имаха стойност, колкото цяло състояние. Руските марки парфюми, с които се поливаха труженичките от миналия век за профсъюзни банкети.

Арсений Яценюк: Оставката ми е протест срещу решенията на Върховната Рада

http://www.cross.bg/yatzenyuk-otkazva-ykraiina-1422580.html

/КРОСС/ Арсений Яценюк заяви, че е подал оставка от поста премиер на Украйна в протест срещу отказа на Върховната Рада да гласува законопроекта за увеличаване на финансирането за силите за сигурност, участващи в специалната операция в Източна Украйна, и редица реформаторски закони. „Моето решение да подам оставка е мотивирано само от едно - искам цялата страна да види, че парламентът отказва да подкрепи украинските въоръжени сили, парламентът отказва да се бори за Изтока, отказва да обложи с данъци тези, които трябва да бъдат облагани с данъци", каза Яценюк в интервю за украинската телевизия „Перший Національний". Украинският парламент се нуждае от „презареждане", но сега е нужно да бъде увеличено финансирането за военните и да бъдат продължени реформите, дори последством приемането на непопулярни решения, отбеляза Яценюк.

Брюксел подготви секторни санкции срещу Русия

http://econ.bg/Новини/Брюксел-подготви-секторни-санкции-срещу-Русия_l.a_i.558355_at.1.html

Законодателните предложения за секторни санкции срещу Русия са готови. Това става ясно от изявление на Жозе Мануел Барозу, председател на...

Шофьор отнесе дете на пешеходна пътека

http://www.bnews.bg/article-112122

55-годишен шофьор удари 5-годишно момиченце на пешеходна пътека в Пловдив.

Блъснаха 5-годишно момиченце на зебра

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4213886

Дете бе блъснато на пешеходна пътека в Пловдив вчера, съобщиха от полицията.
Детето е откарано в болница и оставено за лечение.
Инцидентът е станал около 14:00 часа на булевард Дете бе блъснато на пешеходна пътека в Пловдив вчера, съобщиха от полицията. Детето е откарано в болница и оставено за лечение. Инцидентът е станал около 14:00 часа на булевард "Шести септември", в района на парк "Отдих и култура". "Шкода Октавия", управлявана от К.Ж. на 55 години от Пловдив, отнел предимство заради движение с несъобразена скорост

Шофьор блъсна дете на пешеходна пътека

http://www.vesti.bg/novini/shofior-blysna-dete-na-peshehodna-pyteka-6018346

Шофьор, неспазил предимство, блъсна 5-годишно момиченце на пешеходна пътека в Пловдив.

Шофьор блъсна дете на пешеходна пътека

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4213889

Дете бе блъснато на пешеходна пътека в Пловдив вчера, съобщиха от полицията.
Детето е откарано в болница и оставено за лечение.
Инцидентът е станал около 14:00 часа на булевард "Шести септември", в района на парк "Отдих и култура".
"Шкода Октавия", управлявана от К.Ж. на 55 години от Пловдив, отнел предимство заради движение с несъобразена скорост Дете бе блъснато на пешеходна пътека в Пловдив вчера, съобщиха от полицията. Детето е откарано в болница и оставено за лечение. Инцидентът е станал около 14:00 часа на булевард "Шести септември", в района на парк "Отдих и култура". "Шкода Октавия", управлявана от К.Ж. на 55 години от Пловдив, отнел предимство заради движение с несъобразена скорост

Пожарнкари, полицаи и спасители излязоха на протест

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/pozharnkari-policai-i-spasiteli-izliazoha-na-protest-6018344

Те настояват за спешна реформа в сектор "Сигурност" и промяна на наредбата, свързана с минималния брой служители, участващи в екипите на пожарната

Зловеща черна събота на пътя

http://www.vesti.bg/novini/zloveshta-cherna-sybota-na-pytia-6018347

Четирима души намериха смъртта си при две тежки катастрофи – едната в Разград, а другата във Варна, станали в рамките на часове, предаде репортер на БГНЕС.

Асоциацията на собствениците на аптеки: Кризата с лекарства наистина предстои след 15 септември

http://healthy.actualno.com/Asociacijata-na-sobstvenicite-na-apteki-Krizata-s-lekarstva-naistina-predstoi-sled-15-septemvri-news_41665.html

Кризата с лекарства наистина предстои след 15 септември. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Николай Костов, председател на Асоциация на собствениците на аптеки. „Наша...

Сраженията в Източна Украйна продължават

http://www.moreto.net/novini.php?n=259234

Сраженията в Източна Украйна не спират. По време на антитерористична операция в Лисичанск украинските войници удариха поделение на снайперисти-провокатори и иззеха камион с ракети. Същевременно след сражения сепаратистите са успели да вземат под контрола си контролно-пропускателния пункт Мариновка, предаде РИА "Новости".

Перничанин предлага паметника на Кракра Пернишки да бъде преместен на площада - ВИДЕО

http://www.zapernik.com/obshtestvo/pernichanin-predlaga-pametnika-na-krakra-pernishki-da-bude-premesten-na_33299/

Перничанин предложи паметникът на Кракра Пернишки да бъде преместен на централния площад, който носи неговото име, предаде човек на ZaPernik.com.

Ако някой гостенин или турист пристигне в центъра на Перник няма как да разбере, че се намира на площад "Кракра Пернишки", тъй като няма нищо отличително или табела за това. Единствено, ако му бъде казано от местен жител или разгърне картата на Перник туристът или гостенинът ще разбере наименованието на...

Продължава

Канадец плаши да взриви самолет, върнаха го изтребители

http://www.bnews.bg/article-112120

25-годишният канадец Али Шахи е арестуван по подозрение, че отправил заплаха да взриви самолет, летящ за Панама сити. Два американски изтребителя Ф-16 са ескортирали машината обратно в Торонто.

Николай Цонев пред ПИК: Като вътрешен министър Миков назначи Флоров за шеф на ГДБОП, въпреки че знаеше за престъпната му дейност!

http://pik.bg/николай-цонев-пред-пик-като-вътрешен-министър-миков-назначи-флоров-за-шеф-на-гдбоп-въпреки-news206927.html

Николай Цонев пред ПИК: Като вътрешен министър Миков назначи Флоров за шеф на ГДБОП, въпреки че знаеше за престъпната му дейност!

Николай Цонев е бивш министър на отбраната.  През 2010 година той беше арестуван скандално във Военна болница. Арестът му, разпореден от Станимир Флоров, стана популярен с репликите на присъстващия заместник- градски прокурор на София Роман Василев, който се обърна към Цонев с „Понеже сте абсолютен престъпник, на колене”. 

В момента Флоров е разследван от прокуратурата за куп длъжностни престъпления. Той беше назначен за шеф на ГДБОП, когато скандалният Михаил Миков беше министър на вътрешното министерство.

ПИК потърси мнението на Николай Цонев относно ареста му и копроматите, които хвърчат около Михаил Миков в последните месеци.

Интервю на Явор Белчев

- Г-н Цонев, когато Михаил Миков беше вътрешен министър, той назначи Станимир Флоров за шеф на ГДБОП, а самият Флоров след това ви арестува скандално. Как ще коментирате това назначение?

- Ами за мен не е нормално да бъде назначен толкова престъпен човек. Той арестува не само мен, а и много други невинни хора, извърши куп престъпления. Доколкото знам, Флоров е бил назначен от Миков, защото двамата са били градски. Но моята информация е, че преди назначението Миков е бил уведомен, че Флоров се е занимавал с престъпна дейност.

- Смятате ли, че толкова компрометиран човек като Миков трябва да се кандидатира за шеф на една от най-големите партии?

- Не мога да се меся в работите на БСП. Мисля, че вътре в партията най-добре могат да си преценят кой да им е новият лидер.

- Не е ли най-големият подарък за Бойко Борисов, ако Миков стане лидер на БСП?

- Всеки, който не може да бъде реален опонент на Борисов, е негов подарък.

- Как ще коментирате шегите в "Господари на ефира", които показаха как Миков грубо прекъсва своя зам. - шеф в парламента Мая Манолова?

- За мен това е просто липса на възпитание.

- Според вас ако Мая Манолова беше станала председател на Народното събрание, нямаше ли да има по-малко компромати и то да не се превърне в най-проваленото в историята?

- Според мен изцепките в парламента бяха по-скоро заради простотиите на всички като цяло и най-вече на ГЕРБ.

Десетки служители на МВР протестираха във Варна срещу системата

http://www.moreto.net/novini.php?n=259233

Десетки служители на МВР - редови полицаи, пожарникари и спасители излязоха днес на протест във Варна. Протестът, чиито начало бе в 11 часа, започна с падане на колене и минута мълчание в памет на загиналите им колеги. Протестът, който бе обявен още преди 20 дни и е организиран от местната структура на Синдикалната федерация на служителите в МВР, е срещу начините на работа в системата на вътрешното министерство.

Цв. Василев: Президентът не казва най – важното. Защо?

http://frognews.bg/news_73690/

Президентът използва правото си по Конституция да се обърне към народните представители с “няколко думи”, 1/4 от които са за “специалния случай КТБ.” В обръщението му аналогията, която президентът прави, с комунистическите тайни служби е изключително странна.

Барозу: Правната рамка за секторни санкции срещу Русия е готова

http://www.cross.bg/sanktzii-komisiya-stranite-1422579.html

/КРОСС/ Европейската комисия подготви законодателни предложения за секторни санкции срещу Русия, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в официално съобщение, разпространено от пресцентъра на институцията. „Европейската комисия представи днес законодателни предложения за приемане на целеви санкции, представени на страните от ЕС от комисията и външнополитическата служба на ЕС по-рано тази седмица. Финалното решение е на страните от ЕС. Надявам се, че страните ще приемат пакета мерки тази седмица", заяви Барозу късно в петък. Решението е процедурна крачка в процеса на въвеждане на санкции на ЕС срещу финансовия, отбранителния и иновационния сектор на руската икономика. Този въпрос трябва да продължи да се разглежда от постоянните представители на държавите от ЕС, като окончателното решение трябва да се вземе от европейските лидери. Вчера постоянните представители на страните поискаха от Европейската комисия да подготви правната база за секторни санкции срещу Русия. Те уточниха, че има предварително споразумение за икономически санкции и разговорите продължават и следващата седмица. Еврокомисията състави правната рамка, която да послужи като основа за ограничаване на достъпа на Русия до четири сектора: достъпа до финансовите пазари, отбраната, високите технологии, по-конкретно в енергетиката, както и стоките с двойно предназначение

„Люси” на Люк Бесон – първият екшън на Скарлет Йохансон

http://www.cross.bg/lyusi-beson-ekshun-1422578.html

/КРОСС/ Режисьорът Люк Бесон е известен със силните си женски образи, като Никита и незабравимата героиня на Мила Йовович в „Петия елемент", но с „Люси" - новият си научнофантастичен екшън-трилър, който излиза по кината този август, отива стъпка по-далеч, отбелязва Reuters. Това е и първата истинска екшън роля в кариерата на Скарлет Йохансон, тук като Люси - американската студентка в Тайпе, чието съзнание разгръща пълния си потенциал след случаен инцидент с наркотици. Подлъгана от приятеля си, Люси без да иска се превръща в муле, изпълняващо поръчки за азиатската мафия. Но след брутален побой един пакетите в стомаха й се спуква и под влияние на силното синтетично съединение освобождава цялостният капацитет и сила на мозъка й. „Мисля, че с този филм Люк разгръща въображението си в интересна посока. Живеем с мисълта, че използваме само 10% от мозъка си, но представял ли си е някой какво ще стане, ако можехме да впрегнем всичките. Тук Люк ни показва какво би могло да стане", казва Морган Фрийман, който партнира на Йохансон в ролята на професор Норман - невролог, който помага на Люси да се справи с плашещите промени в тялото и ума й.  Самият Бесон си играе с идеята за филм за свръхчовешка интелигентност около десетилетие, преди да открие точния баланс между реалност и научна фантастика

Белият дом обвини Владимир Путин за трагедията на малайзийския боинг

http://www.cross.bg/ykraiina-prezident-poroshenko-1422577.html

/КРОСС/ Белият дом заяви, че руският президент Владимир Путин има вина за свалянето на малайзийския самолет над военната зона в Украйна и повтори, че работи с Европейския съюз и G7 за налагане на още санкции на Москва, предаде Reuters. „Това, което също знаем е, че самолетът на Malaysia Airlines е бил свален от ракета, изстреляна от земята. Изстреляна е от земята в район, контролиран от сепаратистите, където самите украинци в действителност не са използвали противовъздушни оръжия по това време, затова заключихме, че Владимир Путин и руснаците имат вина за тази трагедия", посочи говорителят на Белия дом Джош Ърнест. Вицепрезидентът Джо Байдън разговаря с украинския президент Петро Порошенко за разследването на катастрофата, както и за политическата динамика в страната, информира отделно Белият дом. Според изявление от американското президентство Порошенко е подчертал, че „въпреки разпадането на управляващата коалиция в украинския парламент, правителството ще продължи работата си по отношение на изключително важните икономически реформи". Украинският президент също така е уведомил Байдън, че „Русия продължава да доставя тежко въоръжение и оборудване на сепаратистите, както и че украинските сили все повече попадат под пряк обстрел от позиции от руската страна на границата"

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване