Уейн Рууни похвали Луис ван Гаал за работата му в Манчестър Юнайтед

http://football.actualno.com/Uejn-Ruuni-pohvali-Luis-van-Gaal-za-rabotata-mu-v-Manchestyr-Unajted-news_41594.html

Нападателят на Манчестър Юнайтед Уейн Рууни изрази възхищението си от новия треньор на тима Луис ван Гаал. Холандският специалист пое отбора през това лято и направи неофициален дебют по време на конт...

Путин и Русия "имат вина" за катастрофата на самолета в Украйна, заявиха от Белия дом

http://america.actualno.com/Putin-i-Rusija-imat-vina-za-katastrofata-na-samoleta-v-Ukrajna-zajaviha-ot-Belija-dom-news_41593.html

Белият дом заяви, че руският президент Владимир Путин "има вина" за свалянето на малайзийския самолет над военната зона в Украйна и повтори, че работи с ЕС и Г-7 за налагане на още санкции н...

Покерът на Порошенко

http://features.actualno.com/Pokeryt-na-Poroshenko-news_41598.html

Първо се разпадна управляващата коалиция, а след това и премиерът подаде оставка. Въпреки продължаващите боеве срещу сепаратистите, украинският президент Петро Порошенко не се отказва от борбата за ощ...

Местностите "Добрева чешма", "Телевизионна кула" и "Лозите" във Варна са без вода

http://society.actualno.com/Mestnostite-Dobreva-cheshma-Televizionna-kula-i-Lozite-vyv-Varna-sa-bez-voda-news_41595.html

Mестностите Добрева чешма, Телевизионна кула и Лозите ще са без вода. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от Водоснабдяване и канализация. Аварията се очаква да бъде ...

Писателят Стефан Кисьов: Трябва да се върнеш у дома. Във всеки смисъл на тази дума

http://e-vestnik.bg/20994/pisatelyat-stefan-kisyov-tryabva-da-se-varnesh-u-doma-vav-vseki-smisal-na-tazi-duma/

Писателят Стефан Кисьов. Снимка: личен архив

Стефан Кисьов е роден през 1963 г. в Стара Загора. Следва в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Сорбоната. Сменя множество професии, с изключение на тази на писател. През годините е бил журналист, сценичен работник в Старозагорската опера и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, сервитьор.

Автор е на романите „Екзекуторът”, „Никъде нищо“ и „Не будете сомнамбула“, „Твоето име е жена”, „Воайорът и квартирантката”, „Тайната на рицаря Капулети”, на пиесата „Гларуси”, сборници с разкази. „Екзекуторът“ е първият носител на наградата за български роман „Вик“ (2004). През 1990 г. Стефан Кисьов емигрира в Швейцария, където остава две години и впоследствие се завръща в България. Понастоящем живее и работи в Прага.

- Животът на писателя в чужбина сам по себе си е литературна тема. Как се отразява на Вас животът в емиграция?

- Чудесен въпрос. Лично на мен животът в чужбина ми се отразява много добре… като отшелничеството на Христос в пустинята (б.а. усмихва се)… Много полезно за мен е да гледам България отстрани, да научавам сума ти нови неща, защото в чужбина се учиш, за да оцелееш. Трябва да се пригодиш към новия живот. Да забравиш стария. Да си създадеш нови контакти и т.н. Не е лесно, но е поучително. А и в известен смисъл задължително за един писател. Обогатяващо. Хоризонтът  ти се разширява, продухват се буталата на мотора. Изострят се сетивата… но всичко това е до време. После трябва да се върнеш у дома… във всеки смисъл на тази дума.

- В такъв случай пребиваването Ви в чужбина вероятно не е окончателно?

- Не. Не е окончателно. „Чужбината” за мен е временно явление. Аз съм си и ще си остана българин с временно пребиваване в чужбина… както и на този свят. Надявам се поне в българската литература да получа постоянен адрес, ха-ха. Както и да е. Именно като българин имам самочувствието на гражданин на света. Как може някой да забрави откъде е? Не мога да се отрека от тези неща. Аз съм човек на честта – на родовата и националната. И български писател. Горд, че съм се родил българин.

- Какви са обстоятелствата, формирали решението за творчески и житейски път навън?

- Сегашното ми излизане е от романтичен характер – в Прага отиде да живее жената, която обичах. Така че, не съм бил емигрант… освен духовен, но това беше преди години.

- Безспорно следният въпрос е досаден и коментиран по традиция с неприязън от немалко писатели, но как успявате да се издържате финансово в чужбина?

- Мен този въпрос не ме притеснява. Аз никога не съм се издържал изцяло от книгите си. И Константин Преславски не го е правил. Нито Едгар По… или Христос. С помощта на журналистиката обаче се оправям криво-ляво. Но в това няма нищо срамно. Писателят не може да бъде беден. Както и звездите. Има ли бедни звезди? Има ли бедни залези? Материалното не ме е интересувало никога. Интересуват ме духът, идеите. Творчеството. Да остана верен на себе си. Другото е безсмислица. Опитвам се да живея с малко, най-необходимото, за да не бъда роб на консуматорското общество, на тялото си. Знам, че звучи клиширано, но го вярвам. Част от света винаги е била материална, комерсиална. Друга обаче се е подчинявала на законите на духа. Вие преценете коя е водещата. Да сте видели паметник на някой милионер? Дори на Рокфелер? Е, може и да има такъв, но това в крайна сметка ще е пак заради заслугите му към духовното. Духът винаги побеждава… ако не се потопи в блатото на материята.

- Как протича животът ви в Прага, не само на всекидневно ниво?

- О, съвсем обикновен живот, ...

Пътна обстановка в страната - 26 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=259194

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия: Област Пазарджик: Във връзка с извършване на ремонтно-възстановителни работи на виадукт при км 67+027 движението на МПС по виадукта ще се извършва по следния начин: - посока София – Бургас: няма ограничения.

А бяха ли социалисти

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/07/26/2350144_a_biaha_li_socialisti/?ref=rss


За последния четвърт век БСП е пред един от най-важните си избори - не просто да гласува нов председател в неделя, а да направи първата крачка към сваляне на клеймото "клиентелистка" партия. След 13 години начело на социалистите Сергей Станишев го застигна най-тежкото за един ляв лидер обвинение - обвързване на всички решения на БСП с волята на една икономическа групировка (по Румен Овчаров и цялата опозиция).

Макар в ръководството на БСП отдавна да преобладават хората с бизнес...

И израелците, и палестинците са губещи в този конфликт

http://e-vestnik.bg/21015/i-izraeltsite-i-palestintsite-sa-gubeshti-v-tozi-konflikt/

в. Гардиън

Даниел Баренбойм с израелци и палестинциот създадения от него оркестър. Снимка: официален сайт

Пиша тези редове като човек, който има два паспорта - израелски и палестински. Пиша ги с натежало сърце, тъй като събитията в Газа през последните седмици затвърдиха отдавнашното ми убеждение, че не съществува военно решение на израелско-палестинския конфликт. Това не е политически конфликт, а човешки, между два народа, които са дълбокото и изглежда необратимо убедени, че им се полага едно и също малко парче земя.

И тъй като този факт се пренебрегва, затова и всички преговори, всички досегашни опити за намиране на решение на конфликта се провалиха. Вместо да признаят истинската същност на конфликта и да опитат да го разрешат, страните търсеха по-лесни и бързи решения. За жалост, когато става дума за разрешаване на този конфликт, няма преки пътища. Прекият път върши работа само когато познаваме територията, която предстои да прекосим - а в този случай никой няма това познание, тъй като същината на конфликта остава непозната и неизследвана.

Разбирам и искрено споделям страха, с който днес живеят моите сънародници от Израел: постоянният звук на изстрелвани ракети и това да знаеш, че ти самият или някой твой близък може да пострада. Но изпитвам дълбоко състрадание и към тежката участ на моите сънародници, палестинците в Газа, които живеят в страх и всеки ден оплакват толкова опустошителни загуби. След десетилетия на опустошение и загуби и от двете страни, конфликтът днес достигна до немислимо досега ниво на ужас и отчаяние.

Затова се осмелявам да предложа, че може би сега е моментът да потърсим истинско решение на проблема. Прекратяването на огъня, разбира се, е първото, което трябва да се направи, но не е достатъчно. Единственият начин да се прекрати тази трагедия, единственият начин да се избегнат още трагедии и ужас, е да се използва безнадеждността на ситуацията и всяка от страните да бъде принудена да преговаря с останалите. Няма смисъл Израел да отказва да преговаря с Хамас или да отказва да признае правителството на националното единството. Не, Израел трябва да чуе тези палестинци, които са в състояние да говорят с един глас.

Първото, което трябва да се постигне, е да се постигне общо съгласие, че военно решение няма. Само тогава може да започне обсъждането на въпроса за справедливост за палестинците, която отдавна е закъсняла, и за сигурността на Израел, която той с основание изисква. Ние, палестинците, смятаме, че трябва да получим справедливо решение.

По същество ние се стремим към справедливост и към права, дадени на всеки народ на земята: автономия, самоопределение, свобода и всичко, което е свързано с тях. Ние, израелците, имаме нужда да бъде признато правото ни да живеем на същото това парче земя. До разделяне на териториите може да се стигне само, след като и двете страни не само приемат, но и разберат, че ние можем да живеем заедно, един до друг, и несъмнено - не обърнати с гръб един към друг.

В сърцевината на толкова необходимото сближаване е необходимостта от взаимно чувство на емпатия или състрадание. Според мен състраданието не е просто чувство, което произтича от психологическото разбиране на потребностите на един човек, а морален дълг. Само опитвайки се да разберем потребностите на другата страна, можем да направим стъпка един към друг.

Както е казал Шопенхауер: “Нищо няма да ни върне обратно на пътя на справедливостта толкова бързо, колкото това да си представим грижите, тъгата и плача на губещия.” В този конфликт, ние всички сме губещи. Можем да се справим с тази тъжна ситуация , ако най-после започнем да приемаме, че другата страна страда и има права. Само разбирайки това, можем да опитаме да изградим заедно бъдещето.

БТА

*Даниел Баренбойм е ...

Шефът ти според зодията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4213126

ОВЕН
Не искайте повишение

С шеф Овен всеки ден потегляте не за работа, а за война. Хората от тази зодия не стават началници с връзки или пък с подмазване - не, те си пробиват път, като премазват всичко, което им пречи. Правят го с деликатността на булдозер, с целеустремеността на танк. И след като веднъж вече са се опили от победното чувство да ОВЕН Не искайте повишение С шеф Овен всеки ден потегляте не за работа, а за война. Хората от тази зодия не стават началници с връзки или пък с подмазване - не, те си пробиват път, като премазват всичко, което им пречи. Правят го с деликатността на булдозер, с целеустремеността на танк. И след като веднъж вече са се опили от победното чувство да

Екзакта рисърч: ГЕРБ - 26%,БСП - 15%, ДПС - 7%, реформаторите -6%, Бареков - 5%

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4213278

ГЕРБ води с 10,6% пред БСП, показват данни на “Екзакта” от средата на юли т.г. При предсрочен вот сега ГЕРБ биха получили 25,9% от гласовете на българите, а БСП – 15,3%. Трета сила е ДПС с 6,6%. Следват реформаторите с 6%, “България без цензура” с 5%. АБВ с 3,2%, НФСБ с 2,3% и“Атака” с 2%. Според шефката на “Екзакта” Лидия Йорданова дистанцията ГЕРБ води с 10,6% пред БСП, показват данни на “Екзакта” от средата на юли т.г. При предсрочен вот сега ГЕРБ биха получили 25,9% от гласовете на българите, а БСП – 15,3%. Трета сила е ДПС с 6,6%. Следват реформаторите с 6%, “България без цензура” с 5%. АБВ с 3,2%, НФСБ с 2,3% и“Атака” с 2%. Според шефката на “Екзакта” Лидия Йорданова дистанцията

Изгодите от Русия стоят зад разделението за санкциите

http://e-vestnik.bg/21016/vrazkite-i-targoviyata-s-rusiya-stoyat-zad-razdelenieto-v-es-po-vaprosa-za-sanktsiite/

Ройтерс

Германия и Италия ще загубят най-много, ако Европейският съюз (ЕС) осъществи заплахата си да наложи по-тежки санкции на Москва, докато британските отвъдморски територии поглъщат лъвския пай от капиталите, изтичащи от Русия.

Картината, която се оформя въз основа на данните на ООН и ЕС, показва, че последиците от ограничаването на търговията с Русия ще бъдат доста неравномерно разпределени, като рискът за Германия е много по-голям, отколкото за останалите страни членки, а за онези, които най-гласовито призовават към санкции, като Швеция, залогът е най-малък.

Това прави евентуалния европейски план за ограничаване на руския достъп до европейските отбранителни и енергийни технологии по-труден, въпреки натиска от САЩ след свалянето на малайзийския самолет над зоната на конфликта в Източна Украйна.

Внимавайки да не подразни основния си доставчик на газ, ЕС прибягна до забрани за пътуване и замразяване на авоари в досегашната си реакция на анексирането на Крим от Русия и подкрепата й за сепаратистите в Украйна.

Във вторник министрите на ЕС се споразумяха, че тези мерки може да бъдат разширени, ако Москва не сътрудничи в разследването на самолетната катастрофа и не спре вкарването на оръжие в Украйна.

Ограничаването на търговията ще причини щети. Миналата година 28-членният ЕС е продал в Русия стоки на стойност 120 милиарда евро (161 милиарда долара), макар че това е било само 7 процента от годишния износ на блока, според данните на статистическата служба Евростат.

Германия, най-голямата европейска икономика, има дял от една трета в продажбите за Русия, около 36 милиарда евро. Много от тези стоки може да попаднат под ограниченията на санкциите: промишлените стоки, включително тези, използвани в отбраната и енергетиката.

Правителствата от ЕС са разделени по въпроса за налагане на по-тежки санкции и това зависи най-вече от факта доколко тесни са връзките им с Русия. Решаваща е позицията на Германия, имайки предвид разположението й в сърцето на Европа и влиянието й като страната с най-голямо население в ЕС.

Великобритания, Полша и Швеция оглавяват групата, която настоява за икономически санкции и чийто общ износ за Русия е по-малък от този на Германия.

Според данни на германската Комисия за икономически отношения с Източна Европа около 6200 германски компании работят в Русия с инвестиции от 20 милиарда евро инвестиции. Около 300 000 германски работни места зависят от търговията с Русия.

“Налагането на още санкции ще увеличи цената, която всички трябва да платим за този конфликт”, каза пред Ройтерс председателят на комисията Екхард Кордес.

“Хайделберг цемент”, която има бизнес в Русия, потвърждава това мнение. Говорител на компанията каза, че тя ще се съобрази със санкциите, но “икономически всички ще загубим, защото и двете страни ще пострадат”.

Макар половината от външната търговия на балтийските държави все още да е с Русия, те се стремят да я диверсифицират и да се отдалечат от Москва, което се подчертава и от решението им да се присъединят към еврозоната.

Италия, заедно с Гърция и Кипър, е сред страните, които най-категорично се противопоставят на по-тежки ограничения за Русия.

Миналата година италианският износ за Русия отстъпва по количество само на германския и възлиза на близо 11 милиарда евро, което е два пъти повече от износа на Великобритания и повече от 8-те милиарда евро на Холандия, която мина в лагера на страните, подкрепящи санкциите, след като 193 нейни граждани бяха убити в самолетната катастрофа.

15-милионната Холандия има непропорционално голям дял на внос от Москва и на преките чужди инвестиции в Русия заради позицията си на център за търговия с петрол и стоки за широко потребление, заради добрите данъчни условия, които предлага на офшорни корпорации.

Голяма част от италианските продажби са били на промишлени стоки, транспортна техника и химикали - продукти, от които се нуждае доминираната от суровини руска икономика.

“Санкциите винаги са ...

Бизнес авиацията за заможните китайци се готви да полети

http://e-vestnik.bg/21017/biznes-aviatsiyata-za-zamozhnite-kitaytsi-se-gotvi-da-poleti/

Франс прес

Когато китайският му клиент поиска да тапицира интериора на неговия частен самолет - един Bombardier Challenger 850 - с много скъпа материя от карбонови нишки, декораторът беше учуден, но бързо се зае с изпълнението на поръчката.

“Всичко каквото пожелаете, стига това да е в нормите за въздушно сертифициране”, заяви Шоп Гилеспи, помощник-директор по продажбите на Flying Colours, американска компания, специализирана в сектора бизнес авиация.

Китайският пазар на частни самолети е малък, но бързо нараства, подхранван от новите богатства, създавани от дръзкия възход на втората световна (икономическа) сила.

Първите машини на американската група Gulfstream - лидер в сектора - се появиха в Китай едва през 2003 година. Само че десетилетие по-късно в страната вече има 248 бизнес самолета, скок с 28% между 2012 и 2013 година, според консултантската компания Asian Sky Group.

Сред техните собственици са Джак Ма, основателят на Alibaba, китайския гигант в онлайн продажбите, и Ван Цзянлин, президент и главен изпълнителен директор на Wanda, световен лидер в киноразпространението и обявен от американското списание “Форбс” за най-богатия китаец през 2013 година.

“Купувачите (на частни самолети) могат да са на възраст между 20 и 30 години, както и на над 70. Идвайки от всички краища на Китай, те могат да въртят бизнес на пазара за недвижими имоти, финансите или въглеводородите. Тук няма определен прототип”, разказва Ясон Лиао, собственик на China Business Aviation Group, друга консултантска група.

Всички обаче имат една обща черта: те притежават десетки милиони долари, необходими, за да си купят частен самолет.

Европейският концерн Airbus неотдавна предложи на китайския пазар нова версия на своя ACJ-319 “корпоративен”, наречен “Елегантност” (”Elegance”), със салон, стая и баня, за 80 милиона долара .

Когато става дума за лукс, дребните детайли правят разликата. Gulfstream е предвидил автомат за готвене на ориз на борда, бразилският Embraer - система за регулиране на климатика и светлините от iPad-а на собственика, а Airbus предлага кръгла маса за играчите на маджонг (традиционна китайска хазартна игра за четирима души - бел. ред.).

Турбуленции на хоризонта -

Най-честите дестинации за китайските милиардери са големите съседни азиатски метрополии като Хонконг, Макао и Сингапур, където те обичат да се отдават на развлечения.

Дори и за тези кратки полети обаче те предпочитат самолети за дълги полети или “long courrier”, които да имат “просторна кабина” и да могат да прекосяват Тихия океан, за да стигнат до САЩ, посочват в доклад Airbus и компания за пазарни проучвания Ledbury Research.

Самолетопроизводителите пък на драго сърце представят машините си като полезно средство за бизнес, а не само каприз на богаташите.

При все това небето не е безоблачно за този китайски пазар, който е в пълен възход: икономическият растеж осезаемо забави темпа от една година, а тъй като въздушните коридори се контролират изкъсо от военните власти, страната изпитва остра нужда от инфраструктура, за да приема частните самолети.

В Китай има само 286 обекта за приземяване, пригодени за частни самолети, според държавни медии.

“Има предизвикателства, на които трябва да се отговори, когато става дума за (регулиране) на въздушното пространство, ограниченията за приземяване и излитане”, признава Скот Нийл, старши вицепрезидент на Gulfstream, който отговаря за продажбите и маркетинга.

Освен това потенциалните купувачи стават по-дискретни, откакто президентът Си Цзинпин, който е начело на Китайската комунистическа партия от края на 2012 година, поведе мащабна кампанията срещу корупцията.

“Преди две години този пазар направо експлодира, във въздуха имаше нещо като електричество”, спомня си Стивън Тейлър, президент на Boeing Business Jets.

“Само че пазарът намали активността си и стана по-монотонен от идването на власт на новия екип ръководители и тяхната кампания срещу луксозните стоки”, подчерта Тейлър.

“Сега най-внушителните самолети и най-набиващите се на очи вероятно не са най-добрият начин” да се продава в Китай, коментира Джефри лоу, директор ...

12-часовото примирие в Газа влезе в сила

http://asia.actualno.com/12-chasovoto-primirie-v-Gaza-vleze-v-sila-news_41587.html

В 08:00 часа местно време влезе в сила 12-часовото хуманитарно примирие в Ивицата Газа. От 08:00 часа до 20:00 часа в сектора Газа ще действа режим на хуманитарно примирие. В същото време израелскат...

Две момчета загинаха на пътя в Разградско

http://crime.actualno.com/Dve-momcheta-zaginaha-na-pytja-v-Razgradsko-news_41589.html

Нова тежка катастрофа взе жертви тази нощ. Две момчета загинаха на пътя между Разград и Гецово. Сигналът за произшествието е получен на телефон 112 около 04:50 часа тази сутрин, уточняват от полицият...

Джеки: ЦСКА е цирк!

http://bgfootball.actualno.com/Djeki-CSKA-e-cirk-news_41590.html

Легендата на ЦСКА Георги Димитров - Джеки за пореден път отправи унищожителна критика към ЦСКА и старши-треньора на отбора Стойчо Младенов. Причина за това е отпадането на "червените" от Зим...

Добри са условията за туризъм в планините

http://society.actualno.com/Dobri-sa-uslovijata-za-turizym-v-planinite-news_41591.html

Добри са условията за туризъм в планините. Температурите са от 8 до 15 градуса. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от Планинска спасителна служба (ПСС) при БЧК. На Пампорово ще рабо...

Кризата като шанс 40 години след диктатурата в Гърция

http://e-vestnik.bg/21014/krizata-kato-shans-40-godini-sled-diktaturata-v-gartsiya/

Навършват се 40 години от политическата промяна в Гърция - падането на военната диктатура и възстановяването на демокрацията в страната.

Четирийсет години след това съвременният изследовател открива една различна Гърция. Една Гърция, която продължава да преживява дълбока икономическа и социална криза и която оставя неизлечими отпечатъци върху собствената си история след промяната, разрушавайки устоите на днешната демокрация.

Главоломният подем на крайнодясната партия “Златна зора” изведе на сцената идеологеми, виждания и концепции, които повечето хора никога не биха свързали със съвременна Гърция, поне това не би могло да се случи до преди няколко години.

Самият държавен глава Каролос Папуляс спомена в своето послание по повод на годишнината, че кризата е донесла “отстъпление от демокрацията”, окачествявайки този факт като “най-драматичния страничен ефект от икономическото приключение”.

Впрочем какво е качеството на демокрацията днес в Гърция - 40 години след нейното възстановяване? Ето какво каза за Дойче веле политологът от университета в Бон Лазарос Милиопулос:

В Гърция има дългосрочни политически и културни традиции, оказали негативно въздействие върху качеството на демокрацията. Същите тези традиции се засилиха през 80-те години в контекста на тази промяна - установяването на демократичен режим в страната.

Възстоняването на демокрацията не доведе до ликвидирането на тези традиции, а напротив, в Гърция се зароди процес, който, за жалост, подсили тези проблемни традиции. Присъединяването на Гърция към ЕС подейства благотворно на тези традиции, но в края на десетилетието до 2000-та година те стигнаха до своя предел, в резултат на което проблемните аспекти на тези традиции се проявиха за първи път.

Под понятието “проблемни традиции или аспекти” политилогът Милиопулос разбира феномена - клиентелистки отношения, корупция, а също “недоразвито”, както го нарича в сравнение с други страни, гражданско общество в Гърция.

Извади ли страната поуки от неотдавнашното си минало? Дали нейните граждани и политици прибегнаха до дълбок и съществен анализ на онази глава от историята, предшествала политическата промяна - възстановяването на демокрацията. Имаше ли съответен дебат, както например в Германия, във връзка с нейното нацистко минало?

Не, нямаше, но става въпрос за два различни случая. В Гърция, както и в Испания, но и в други страни от Южна Европа, преживели такава промяна, основното бе да се преодолее поляризацията между леви и десни, както и травмата “левица-десница”, да се превъзмогне вътрешната вражда сред обществото. Става дума за общества, минали през граждански войни.

След 1974 г. в Гърция доминиращ стана символът на политическата промяна - възстановявнатето на демокрацията като “антисимвол” на диктатурата. Политическите елити, който последваха, според Милиопулос, дадоха да се разбере, че промяната предполага възход в сравнение с хунтата и че основното е стабилизиране на демокрацията, която впоследствие бе подкрепена от гласоподавателите пред избирателните урни.

През последните години обаче една значителна част от избирателите се насочи към крайната десница. Накрая се появи феноменът “Златна зора”. Дали то е мимолетно отроче на кризата или симптом на един всеобщ автархичен обрат в гръцкото общество?

Лазарос Милиопулос преценява, че има два различни прочита - първият може да бъде видян във високите проценти на “Златна зора” по отношение на протестния вот срещу корумпираната и провалилата се политическа система. Вторият прочит е свързан обаче с наличието на факти, показващи, че от 1974 г. насам винаги са били регистрирани силни автархични течения и възгледи с такава автархична, деспотична ориентация.

Това, разбира се, не означава обезателно, че гърците трябва да гласуват за антидемократични партии. Някога съществуваха такива схващания, но гражданите никога не са гласували за партии на крайната десница, за разлика от левицата, привличала винаги гласоподаватели. В този смисъл политическите партии лесно могат да се възползват от тези идеи и схващания и те да бъдат радикализирани.

За тези партии в Гърция има идеологически дадености. Въпросът е дали те ще успеят. Лично аз вярвам, че ...

Нимиц в Скопие - рутинно посещение в неблагоприятна атмосфера

http://e-vestnik.bg/21013/rutinno-poseshtenie-v-neblagopriyatna-atmosfera/

Радио Свободна Европа

Повечето експерти са единодушни, че посещението на посредника Матю Нимиц в Скопие, насрочено за 28 и 29 юли, няма да доведе до някакъв напредък в преговорния процес. Те не оценяват атмосферата, в която идва, като благоприятна и казват, че посещението му в района е резултат от увеличения интерес на Германия проблемът да бъде решен.

“Посещението му в Берлин преди това бе неочаквано и не се вписва в досегашната мозайка на неговия ангажимент. Последните изявления на Ангела Меркел ясно показват, че тя поема играта и сегашното посещение на Нимиц е във функция на нейния интерес към случая”, казва бившият дипломат Ристо Никовски.

Той припомня неотдавнашното изявление на германския канцлер, че обмисляла всички възможни комбинации за името и че няма нищо повече, което може да измисли. Според Никовски най-вероятно Нимиц отново ще постави на масата същите, вече предлагани решения.

“Всичко се върти около това, което досега беше на масата, следователно не трябва да се очаква някаква изненада, нещо ново. Напротив, това, което досега изговаряше Нимиц, трябва да отиде на следващ етап”, казва Никовски.

Напомняйки неотдавнашното изявление на премиера Никола Груевски, в което той подчерта, че ВМРО-ДПМНЕ няма да влезе в каквито и да са инициативи и идеи, които да оспорят или да поставят под въпрос македонската идентичност, език или нация, експертите заключават, че пространство за евентуален компромис в момента не съществува.

Политическият анализатор Насер Забери посочва, че страната има големи вътрешни проблеми и спорът за името не е единственият нерешен въпрос.

Тъкмо затова той смята, че моментът, в който идва Нимиц, не дава повод за оптимизъм, че преговорите може да се ускорят или че посещението му ще доведе до някакъв напредък в преговорния процес.

“Не очаквам посещенията на Нимиц да могат да влеят някаква надежда, че най-сетне може да започне някаква положителна тенденция в Република Македония. Посещенията му са рутина, която той трябва да следва”, казва Зибери.

В съобщението от ООН се казва, че Нимиц идва в района с цел да се ускорят разговорите под егидата на ООН, насочени към намирането на взаимно приемливо решение на спора за името.

Междувременно медиите предават изявлението на Нимиц, че “очаква голям напредък на срещите с държавните ръководства в Скопие и Атина следващата седмица”.

Посещението на посредника съвпада с назначаването на новия македонски преговарящ Васко Наумовски, за когото това ще бъде първа среща с посредника.

БТА

26 юли в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=259193

Събития 811 г. — В Битката при Върбишкия проход българският кан Крум разгромява войската на византийския император Никифор I, а самият император е убит. 1529 г. — Испанският конкистадор Франсиско Писаро получава заповед от краля да открие и завоюва Перу за испанската корона.

Прогноза за времето - 26 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=259192

Днес преди обяд ще преобладава слънчево време, а след обяд с развитие на купеста облачност, повече над Северна България и планините, където на отделни места за кратко ще превали и прегърми. В крайните източни райони ще духа до умерен североизточен вятър.

ЦСКА е без “червено” сърце

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4212904

Преди година ЦСКА се възроди от пепелта и събра отбор с неясно бъдеще. Тръгна зле, набра скорост и стана втори. Ситуацията днес е подобна, но и твърде различна...

Миналото лято ЦСКА имаше туптящо “червено” сърце. Тодор Янчев, Валентин Илиев и Емил Гъргоров се върнаха с мисия да спасят своята футболна любов. Със закъснение се включи и Мартин Петр Преди година ЦСКА се възроди от пепелта и събра отбор с неясно бъдеще. Тръгна зле, набра скорост и стана втори. Ситуацията днес е подобна, но и твърде различна... Миналото лято ЦСКА имаше туптящо “червено” сърце. Тодор Янчев, Валентин Илиев и Емил Гъргоров се върнаха с мисия да спасят своята футболна любов. Със закъснение се включи и Мартин Петр

Кубрат Пулев: Ще направя Кличко жалък

http://moresport.actualno.com/Kubrat-Pulev-Shte-napravja-Klichko-jalyk-news_41582.html

Кубрат Пулев пристигна малко инкогнито в България на 4 юли и три дни по-късно се качи на подготовка на Белмекен. Звездата ни в професионалния бокс опита да се изолира максимално от външния свят, докат...

Заради новия Закон за МВР: Пожарникари, полицаи и спасители на протест във Варна

http://society.actualno.com/Zaradi-novija-Zakon-za-MVR-Pojarnikari-policai-i-spasiteli-na-protest-vyv-Varna-news_41562.html

Пожарникари, спасители и полицаи излизат на протест във Варна, съобщават от Синдикалната федерация на служителите в МВР. Протестът започва утре, 26 юли, от 11:00 часа сутринта. Недоволството на СФСМВ...

БСП – Българска симпатична партия (в катарзис)

http://viewpoint.actualno.com/BSP--Bylgarska-simpatichna-partija-v-katarzis-news_41564.html

Преди някой да е обявил награда за главата ми заради този (не)волен каламбур, нека да обясня. Не смятам, че „другарите“ са симпатични и заслужават нечии симпатии... Просто не съм у...

Дядо Добри от пластелин

http://art.actualno.com/Djado-Dobri-ot-plastelin-news_41570.html

Улица Цар Симеон в София отдавна е атрактивна не само в етно-частта си - “от другата страна” на Мария Луиза има поне 10 интересности от немасов характер - и тук не говорим за прост...

Орлин Горанов и Мариан Бачев като Дон Кихот и Санчо Панса в театъра

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4213153

Мариан Бачев отиде на репетиция в пловдивската опера и изуми един от диригентите колко хубаво може да пее.

Мариан Бачев отиде на репетиция в пловдивската опера и изуми един от диригентите колко хубаво може да пее. "Ла на втора октава", казва Константин Добройков, който е учил музика в Бостън, на Бачев. Това е много висок тон, но актьорът го изпънява като професионалист. При това, без да е учил професионално нотите. Ето така по вода започнаха

Какви поражения могат да се нанесат на една икономика за една година?

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3ce21979/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cikonomika0Ei0Epolitika0C3320Ca0Ckakvi0Eporajeniia0Emogat0Eda0Ese0Enanesat0Ena0Eedna0Eikonomika0Eza0Eedna0Egodina0H1769380C/story01.htm

За 14 месеца правителството в оставка успя да прокара серия от вредни решения и политики, горчивите плодове на които тепърва ще берем, смятат от ИПИ


Религиозен календар за 26 юли

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4212674

Св. свщмчк Ермолай, Ермил и Ермократ Никомидийски. Св. прпмчца Параскева 
Св. Параскева се родила в петък (от гръцки). Приела монашество и била жестоко измъчвана заради вярата си. Страданията  били придружени от чудеса. Чрез тях тя обърнала мнозина към Христа. Преподобномъченица Параскева била посечена с меч. 
Празнуват: Параскев, Параскева, Пара Св. свщмчк Ермолай, Ермил и Ермократ Никомидийски. Св. прпмчца Параскева Св. Параскева се родила в петък (от гръцки). Приела монашество и била жестоко измъчвана заради вярата си. Страданията били придружени от чудеса. Чрез тях тя обърнала мнозина към Христа. Преподобномъченица Параскева била посечена с меч. Празнуват: Параскев, Параскева, Пара

Днес преди обяд ще преобладава слънчево време

http://society.actualno.com/Dnes-predi-objad-shte-preobladava-slynchevo-vreme--news_41572.html

Днес преди обяд ще преобладава слънчево време, а след обяд с развитие на купеста облачност, повече над Северна България и планините, където на отделни места за кратко ще превали и прегърми. В крайни...

Св. свещеномъченици Ермолай, Ермип и Ермократ Никомидийски

http://celebrate.actualno.com/Sv-sveshtenomychenici-Ermolaj-Ermip-i-Ermokrat-Nikomidijski-news_41573.html

Честният презвитер Ермолай и неговите състрадалци - свещеномъчениците Ермип и Ермократ, били иереи на светата Никомидийска църква. Те били остатък от онези 20 000 мъченици, изгорени в църквата от Макс...

Мачовете по телевизията през уикенда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4213012

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

На 26 юли рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4213158

Д-р Иван Йорданов,
 завеждащ отделение УНГ в “Софиямед”
Георги Дичев,
юрист, председател на
Контролния съвет на Камарата на частните съдебни изпълнители
Диана Дафова,
 поппевица
Главен комисар Захарин Пенов, директор на Главна дирекция “Гранична полиция”
Кольо Милев, 
кмет на Сливен
Красимир Спасов,
 режисьор
Мариана Тотева,
 депутат
Д-р Иван Йорданов, завеждащ отделение УНГ в “Софиямед” Георги Дичев, юрист, председател на Контролния съвет на Камарата на частните съдебни изпълнители Диана Дафова, поппевица Главен комисар Захарин Пенов, директор на Главна дирекция “Гранична полиция” Кольо Милев, кмет на Сливен Красимир Спасов, режисьор Мариана Тотева, депутат

Синът на Радой Ралин оцелява като охранител

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4213324

Cтефан, по-малкият син на сатирика и дисидент Радой Ралин, е поработил като контрольор в градския транспорт, а в момента се препитава като охранител. Споделя това между другото в разказ за баща си на пейките в кварталната градинка, точно под прозорците на апартамента, в който легендарният сатирик до последно живя. 
Не се оплаква, нито пък иска Cтефан, по-малкият син на сатирика и дисидент Радой Ралин, е поработил като контрольор в градския транспорт, а в момента се препитава като охранител. Споделя това между другото в разказ за баща си на пейките в кварталната градинка, точно под прозорците на апартамента, в който легендарният сатирик до последно живя. Не се оплаква, нито пък иска

Докато налагате цензура, уважаеми медийни цензури и жартиери, налагате освен трагизма на манталитета си

http://www.zapernik.com/bulgariya/dokato-nalagate-cenzura-uvajaemi-mediini-cenzuri-i-jartieri-nalagate-osven_33292/

Докато налагате цензура, уважаеми медийни цензури и жартиери, налагате освен трагизма на манталитета си, като опитвате да притискате свободата на словото в демократична страна, каквато е България, но създавате и предпоставки за развитие на все повече нови и независими медии, които са далеч от маниакалността да превземат човешката мисъл и общественото доверие с наложени ограничения.

В 21 век това е повече от тъжно и смешно. И не забравяйте, уважаеми колеги, един ден тази цензура, пред...

Продължава

Докато налагате цензура, уважаеми медийни цензури и жартиери, налагате трагизма на манталитета си

http://www.zapernik.com/bulgariya/dokato-nalagate-cenzura-uvajaemi-mediini-cenzuri-i-jartieri-nalagate-tragizma_33293/

Докато налагате цензура, уважаеми медийни цензури и жартиери, налагате освен трагизма на манталитета си, като опитвате да притискате свободата на словото в демократична страна, каквато е България, но създавате и предпоставки за развитие на все повече нови и независими медии, които са далеч от маниакалността да превземат човешката мисъл и общественото доверие с наложени ограничения.

В 21 век това е повече от тъжно и смешно. И не забравяйте, уважаеми колеги, един ден тази цензура, пред...

Продължава

Кауфланд .......

http://www.zapernik.com/obshtestvo/kaufland_33294/

Интересно как?

Здравйте на читателите на сайта. Няма да пиша за да не отегчавам, просто погледнете и си направете извод......

Битката при Върбишкия проход

http://chronicles.actualno.com/Bitkata-pri-Vyrbishkija-prohod-news_41529.html

Битката зад Върбишкия проход се провежда на 26 юли 811 между български войски, водени от кан Крум, и войски на Византийската империя. През периода 808-809 г. хан Крум подкрепя бунта на българите в до...

Полша създава собствена космическа агенция

http://cosmos.actualno.com/Polsha-syzdava-sobstvena-kosmicheska-agencija-news_41574.html

В Полша ще бъде създадена национална космическа агенция, реши днес Сеймът на страната, предаде ИТАР-ТАСС. Новата организация е наречена ПОЛСА /POLSA от Polish Space Agency - Полска космическа агенция/...

Стрелба в Чикаго, убити и ранени

http://www.vesti.bg/novini/strelba-v-chikago-ubiti-i-raneni-6018324

В Чикаго, щата Илинойс, неизвестен откри огън по минувачи. Учито е 12-годишно момче, петима души са ранени. Предполага се, че сред тях също има деца, съобщават местните медии.

Андреа Бочели пее с българското сопрано Светла Василева в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4213156

Над 130 българи ще излязат на сцената заедно с Андреа Бочели по време на втория му концерт в София. Прочутият италианец ще пее на 31 август на стадион Над 130 българи ще излязат на сцената заедно с Андреа Бочели по време на втория му концерт в София. Прочутият италианец ще пее на 31 август на стадион "Българска армия". Оркестърът и хорът на "Класик ФМ радио" са поканени да партнират на Бочели. До него на сцената ще излезе и сопраното Светла Василева, с която често имат съвместни изяви.

Волейболистките станаха атракция в Мексико сити

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4212664

Националките по волейбол се превърнаха в атракция за мексиканците, след като направиха кратка разходка в центъра на града. В екипи с надпис България и с ръст, много над нормалния за местните хора, момичетата обраха безброй възклицания. Централната част на Мексико сити е далеч от хотела на националките и от залата, и за тях бе истинско изпитание да Националките по волейбол се превърнаха в атракция за мексиканците, след като направиха кратка разходка в центъра на града. В екипи с надпис България и с ръст, много над нормалния за местните хора, момичетата обраха безброй възклицания. Централната част на Мексико сити е далеч от хотела на националките и от залата, и за тях бе истинско изпитание да

Холандски експерти ще търсят останките на жертвите в Украйна

http://www.vesti.bg/novini/holandski-eksperti-shte-tyrsiat-ostankite-na-zhertvite-v-ukrajna-6018331

Холандия изпраща 20 експерти по съдебна медицина и 40 военнослужещи в Украйна, за да издирят телата на жертвите на катастрофиралия малайзийски самолет.

Холандски експерти ще търсят останките на жертвите на самолетната катастрофа в Украйна

http://www.vesti.bg/novini/holandski-eksperti-shte-tyrsiat-ostankite-na-zhertvite-na-samoletnata-katastrofa-v-ukrajna-6018323

Холандия изпраща 20 експерти по съдебна медицина и 40 военнослужещи в Украйна, за да издирят телата на жертвите на катастрофиралия малайзийски самолет.

Димитър Цонев празнува с внука си Янчо Таков-трети 5-ия му рожден ден

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4213163

Димитър Цонев се усмихва гордо секунди преди неговият внук Янчо Таков-трети да духне свещичките върху шоколадовата торта за 5-ия си рожден ден. Такава снимка пусна в личния си профил във фейсбук съпругата на тв водещия Мариана Цонева. “Честит рожден ден на най-сладкото момченце! Бъди ни жив и здрав и много щастлив! Обичаме те много!”, написа тя към Димитър Цонев се усмихва гордо секунди преди неговият внук Янчо Таков-трети да духне свещичките върху шоколадовата торта за 5-ия си рожден ден. Такава снимка пусна в личния си профил във фейсбук съпругата на тв водещия Мариана Цонева. “Честит рожден ден на най-сладкото момченце! Бъди ни жив и здрав и много щастлив! Обичаме те много!”, написа тя към

Илиана Раева се показа по бански

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4213169

"Уважавай приятното, за да се случи полезното! Това лято мисля да е мааалко по-дълго", написа Илиана Раева към снимките, които пусна в личния си фейсбук профил. На кадрите половинката на Наско Сираков позира по бански. Фотосите събраха многобройни поздравления за външния щ

Филип Киркоров прати скъп анцуг на Драгомир Драганов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4213148

“Приятелииии, току-що получих уникален подарък от Филип Киркоров”, написа Драгомир Драганов във фейсбук. В четвъртък Виктория Грамашевская, която организира концертите на руската звезда в България, донесе от Москва пратка за Драганов - електриковожълт анцуг, който струва почти 2000 лв. Купил му го лично Филип Киркоров, който има същия.
На 3 юли пе “Приятелииии, току-що получих уникален подарък от Филип Киркоров”, написа Драгомир Драганов във фейсбук. В четвъртък Виктория Грамашевская, която организира концертите на руската звезда в България, донесе от Москва пратка за Драганов - електриковожълт анцуг, който струва почти 2000 лв. Купил му го лично Филип Киркоров, който има същия. На 3 юли пе

Кримски компании и организации на "опълченците" в "черния списък" на ЕС

http://www.vesti.bg/novini/krimski-kompanii-i-organizacii-na-opylchencite-v-cherniia-spisyk-na-es-6018322

В списъка на санкциите на ЕС срещу Русия са вклюени 9 кримски компании и 9 организации на проруските сепаратисти в източната част на Украйна. Това съобщава днес Официалният вестник на ЕС, в който е публикувано решението на Съвета на ЕС от 24 юли, с което се разширява действащият "черен списък" с още 15 души и 18 компании и организации.

Лятното кино на БНТ с прожекция на Баш майсторът в Харманли

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4213160

"Баш майсторът" ще гледат зрителите в градската градина в Харманли утре от 20,30 ч. Прожекцията на открито е част от "Пътуващото лятно кино" на БНТ1. Тази година то е посветено на 25-ата годишнина от началото на прехода, а сред филмите, които са включени в проекта, са българските заглавия "Дзифт", "Кецове", "Аве", "Тилт", "Мила от Марс" и "Под

Калоян от зверската катастрофа край Бяла река вече ходи

http://pik.bg/калоян-от-зверската-катастрофа-край-бяла-река-вече-ходи-news206805.html

Калоян от зверската катастрофа край Бяла река вече ходи

Калоян Нишков, който единствен оцеля при адската катастрофа край Бяла река, вече ходи. Новината разпространи приятелката на младежа Стела, която организира и всички благотворителни кампании за момчето.

„Калоян е вече добре, няма температура и е започнал да се храни нормално. Днес даже е започнал да прави малки крачки. Поставен му е дрен в белия дроб, за да бъде изтеглена.ако има вода. След премахването на дрена ще бъде преместен в друго отделение. Той благодари за оказаната помощ и подкрепа - както на него така и на семейството му”, пише Стела на страницата във Фейсбук „Да помогнем на Калоян Нишков”.

Момчето все още е в реанимация, независимо, че се възстановява. Лекарите са настояли то да остане под наблюдение заради дренажа на белите дробове. 

Историята на момчето, което загуби майка си Мая в катастрофата и единствено оцеля, трогна цялата страна. В продължение на дни десетки хора от цялата страна се молеха той да оживее. 

Утре в Пловдив благотворително ще пеят и звезди на Пайнер. На входа на заведението и около сцената ще бъдат позиционирани две кутии, в които гостите на Планета Пайнер клуб- Пловдив ще могат да оставят сумата, с която имат възможност да помогнат на Калоян.
Благотворителните кутии ще бъдат запечатани с печат и гарантирано всички събраните средства ще бъдат дарени именно за лечението на Калоян, който въпреки че се възстановява бързо, все още има нужда от операции./

Еврокомисията готова със законодателството за санкции срещу Русия

http://www.vesti.bg/novini/evrokomisiiata-gotova-sys-zakonodatelstvoto-za-sankcii-sreshtu-rusiia-6018321

Европейската комисия е подготвила законодателно предложение за налагане на секторни санкции срещу Русия. Това се посочва в изявление на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу.

Виолета Марковска на лекции по анатомия и физиология

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4213197

Виолета Марковска завърши втората част от обучението си по йога към Националната спортна академия в София. То е следдипломна квалификация и е много сериозно. Актрисата дори има лекции и по анатомия и физиология. Сега предстои по-сериозната част - учене, за да си вземе успешно изпитите наесен. Тогава Марковска ще замине и на йога лагер в Ксилиф Виолета Марковска завърши втората част от обучението си по йога към Националната спортна академия в София. То е следдипломна квалификация и е много сериозно. Актрисата дори има лекции и по анатомия и физиология. Сега предстои по-сериозната част - учене, за да си вземе успешно изпитите наесен. Тогава Марковска ще замине и на йога лагер в Ксилиф

Задържан британски журналист бе прогонен от украинската армия

http://www.vesti.bg/novini/zadyrzhan-britanski-zhurnalist-be-progonen-ot-ukrainskata-armiia-6018320

Британският журналист Греъм Филипс, който работи за руския телевизионен канал Russia Today и преди три дни изчезна край украинския град Донецк, е освободен. Информация за това публикува сам той в социалната мрежа "Twitter". Според журналиста, украинските власти го депортирали, с тригодишна забрана да влиза в страната.

Самолет с полски туристи кацна принудително в Прага

http://www.vesti.bg/novini/samolet-s-polski-turisti-kacna-prinuditelno-v-praga-6018319

Самолет с полски туристи принудително кацна на летище "Ружине" в Прага поради неизправност, съобщава полската телевизия TVN24.

Истина или лъжа: Дони и Нети с бавачка за дъщеря си на морето

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4213192

Дони и Нети заминали на море с бавачката си, написа скоро жълто издание. Според клюката Дони и Нети заминали на море с бавачката си, написа скоро жълто издание. Според клюката "музикантите не искали да си развалят ваканцията, като по цял ден се занимават с дъщеря си, и решили да вземат и помощница със себе си". Дъщеря им Лилия навърши 3 г. през март. Лъжа е, потвърди на фейсбук страницата си Нети. "Здравейте. От 20 дни

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване