Още два района остават без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=259726

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникналa авария, без вода ще останат абонатите в следните места: - района около стария Хлебозавод от 9 часа до 16 часа; - кв."Виница" част от ниска зона от 9.30 до 15 часа; Припоняме, че по-рано днес без вода остана кв.

Гергов искал да пробие аристокрацията в БСП

http://frognews.bg/news_73941/

Не съм организирал участието си в избора за лидер на БСП, просто исках да пробвам дали може да се пробие аристокрацията в партията, съобщи по БТВ Георги Гергов. Като се влезе в парламента, се виждат едни и същи хора от 20 години в лявата част на залата, младите идват в БСП, поглеждат какво се случва и си тръгват, каза той и предрече, че новият лидер на партията трябва да се пребори със статуквото, ако не - той ще си тръгне.

Какво наследство остави кабинетът

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4221716


САМО за 14 месеца правителството вече в оставка успя да прокара серия от вредни решения и политики, горчивите плодове на които тепърва ще берем. Ето я и равносметката:
1. Очакван дефицит от над 6% тази година, или сбогом на постигнатата фискална дисциплина.
Свръхоптимистична прогноза за приходите в бюджета през 2014 г. САМО за 14 месеца правителството вече в оставка успя да прокара серия от вредни решения и политики, горчивите плодове на които тепърва ще берем. Ето я и равносметката: 1. Очакван дефицит от над 6% тази година, или сбогом на постигнатата фискална дисциплина. Свръхоптимистична прогноза за приходите в бюджета през 2014 г.

Десетки хиляди българи без заплати

http://www.moreto.net/novini.php?n=259711

Фирмите бавят над 96 милиона лева за възнаграждения на служителите си. При това го правят от години като по-голямата част от бизнеса задържа парите поне за месец. Какви могат да са последствията от това? В „Напоителни системи” – дружеството, което е отговорно за поддръжката и охраната на десетки водни басейни в страната, 2000 души очакват заплатите си втори месец.

Лекият суров петрол поевтиня за четвърти пореден ден

http://econ.bg/Новини/Лекият-суров-петрол-поевтиня-за-четвърти-пореден-ден_l.a_i.559373_at.1.html

Цената на лекият суров петрол West Texas Intermediate се понижи за четвърти пореден ден и падна на 100 долара, докато в същото време търсенето на...

Москва: ЕС ще пострада най-много от санкциите

http://www.cross.bg/rysiya-suyuz-evropeiiskiya-1423247.html

/КРОСС/ Москва учудващо спокойно възприе „третото ниво“ санкции на Европейския съюз срещу Русия. Ограниченията в сферата на банковия сектор, енергетиката, износа на оръжия и т.н. продукция „с двойно предназначение“ ще влязат в сила от 1 август. САЩ обявиха допълнителни санкции. В деловите кръгове на Русия се смята, че санкциите на Европейския съюз и САЩ ще станат стимул за развитие на собствената промишленост и технологиите. Този процес вече започна. Съгласно изчисления на правителствени експерти, на Русия ще й трябват от 3 месеца до 3 години за пълното заместване на вносната с руска продукция във всички отрасли – от банковия (собствени платежни системи) до военния и селскостопанския. Така че от санкциите ще пострадат самите техни инициатори. Нишите, заети сега от европейски компании, ще бъдат заети от руски, азиатски или латиноамерикански. Всички тези санкции, натрапени от Вашингтон на Европейския съюз, не са нищо друго, освен политическа вендета, развързана от САЩ против Русия, казва политологът Михаил Ремизов. „В случая става дума за икономическа война против Русия, която от гледна точка на Вашингтон следвало да бъде наказана за явното нарушение на продиктуваните от Вашингтон принципи за нов световен ред. В началото на 90-те години, когато САЩ останаха единствената свръхдържава в света, те монополизираха трактуването на международното право и използването на сила в световната политика

Гергов: Миков трябва да пречупи аристокрацията в БСП

http://www.cross.bg/gergov-biznesmenut-predsedatel-1423246.html

/КРОСС/ Младите хора влизат в БСП, отиват до стената, откриват за какво става въпрос и си тръгват. Всичко е толкова добре проиграно и толкова добре се справя със ситуацията - на новия председател това му е проблемът, той трябва да пречупи аристокацията, каза бизнесменът и лидер на левицата в Пловдив Георги Гергов в интервю за БТВ. Той беше сред кандидатите за председател на столетницата, като получи 63 гласа на първия тур. „Исках просто да опитам атмосферата и напрежението. Исках да видя шанс дали може да се пробие аристокрацията в БСП", каза Гергов. По думите му нагласен вот в полза на един или друг кандидат не е имало. В отговор на въпрос, Георги Гергов реторично попита дали трябва да изброява поименно пожизнените депутати от редиците на БСП, като подчерта, че имената им са добре известни. „Промяната ще се случи в БСП. Ние винаги сме оцеляващи", заяви бизнесменът. По думите му революцията в партията трябва да е "тиха, с ясни послания и ясни условия", като това се е искало от структурите в страната. 2110203636 snapshotГергов изрази възмущението си от това, че „бизнесът е натикан в ъгъла". По думите му „имаме държава, нямаме воля" и реформите трябва да дойдат от политиката.Пловдивският социалист разкритикува решението в правителството да влизат министри-технократи без политическа биография: „Нашите като имат партиен билет, значи че не са професионалисти ли?"

Германският посланик: Гражданското общество в България се събуди

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4222141

Прозрачността при обществените поръчки е от ключово значение и е съвсем естествено, че Европейската комисия реагира, защото тя управлява парите на данъкоплатците от всички страни-членки на ЕС. Въпреки всичко смятам, че в последно време България осъзнава, колко важно е да се справи с този проблем, при това максимално бързо. Прозрачността при обществените поръчки е от ключово значение и е съвсем естествено, че Европейската комисия реагира, защото тя управлява парите на данъкоплатците от всички страни-членки на ЕС. Въпреки всичко смятам, че в последно време България осъзнава, колко важно е да се справи с този проблем, при това максимално бързо.

Съвети на EVN България за летния сезон

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/mW2L4XzDyW8/

С цел улеснение за клиентите си по време на летния сезон EVN България предлага различни информационни услуги и възможности, особено полезни за периоди, когато клиентите са на почивка или отсъстват за по-дълго от дома си. EVN България съветва клиентите си да се възползват от безплатните и полезни услуги на компанията. За целта е необходимо единствено клиентите да посетят ЕVNOфис и да предоставят телефонен номер или имейл, на който да получат информация – например за размера на фактура или евентуално предстоящо прекъсване на електрозахранването поради неплащане. По този начин клиентите ще си спестят неудобства след летния отпуск.

Опитът на дружеството показва, че някои от най-търсените и заявяваните услуги на EVN България, които са полезни при дълги отсъствия по време на летния сезон са:

• Информация за стойността на месечната фактура – получаване по SMS или имейл

• Известяване преди прекъсване за неплатени задължения – по SMS или имейл. С безплатния абонамент клиентите получават известия за наличие на просрочени неплатени задължения за консумирана електроенергия, заради които предстои прекъсване на електрозахранването. Известяването се получава най-малко 3 дни предварително.

Посочените SMS/имейл услуги могат да се заявят – заедно или отделно с една обща декларация във всеки удобен EVN Офис. Декларацията може да се изтегли от www.evn.bg. Тя е налична и на място във всеки EVN Офис.

• Възможност за проверка на сметка и плащане от България и от чужбина чрез обновената платформа „EVN Онлайн плюс“:

https://www.evn.bg/Online-Services/Login.aspx.

За по-голямо удобство са внедрени и допълнителни функционалности:

o История на фактурите от последните 13 месеца – информация за фактурите, представена по ИТН (измервателна точка номер) за регистрираните клиентски номера

o Заплащането на цена за възстановяване на електрозахранването, прекъснато поради неплащане,вече също може да стане през „EVN Онлайн плюс“. Това беше възможно само на каса в „Български пощи“ ЕАД

o Меню Помощ: указание в три кратки стъпки и примери как се плаща, както и отговори на често задавани въпроси.

• Актуализация на клиентски данни: Извършва се на място в удобен за клиента EVN Офис. Актуалните клиентски данни са предпоставка за бързо и лесно предоставяне на информация от EVN България до клиентите.

Формуляри и информационни брошури за тези и други услуги са налични във всички 37 EVNOфиси на обслужваната от дружеството територия в Югоизточна България, както и на интернет страницата на дружеството www.evn.bg.

Предоставянето на полезни съвети и информация за различните услуги на EVN България е поредната стъпка към бързо и качествено клиентско обслужване. Като част от кампанията информацията за услугите на дружеството беше предоставена в началото на летния сезон на чуждестранни туристи и собственици на имоти по Южното Черноморие. Информацията беше популяризирана на английски и руски език. Целта е чуждестранните клиенти също да имат лесен достъп до услугите на дружеството, които са особено полезни предвид преобладаващото им сезонно потребление на електроенергия.

EVN България остава денонощно на разположение на всички свои клиенти:

24 часа в денонощието

0700 1 0007 – телефон при липса на захранване

0700 1 7777 – телефон за обща информация и справки

0700 1 0207 – телефон за автоматична проверка на сметка

еmail: info@evn.bg

www.evn.bg

 

"Лудогорец" и "Партизан" завършиха 0:0

http://www.cross.bg/lydogoretz-revansha-partizan-1423245.html

/КРОСС/"Лудогорец" и "Партизан" завършиха 0:0 в първи мач от третия квалификационен кръг на Шампионската лига и оставиха всичко за реванша след седмица в Белград. Там на българите ще стига и голово равенство, за да продължат напред. Реваншът е след седмица в Белград. "Не мога да бъда доволен след такъв резултат, жалко, че не успяхме да вкараме, обяви Стойчо Стоев след мача. - Бяхме по-добрият отбор. Дано отбележим на реванша, когато няма да се затваряме ще отворим играта и ще преследваме победата. Донякъде съм изненадан от поведението на нашия съперник, особено след почивката." В същото време бившият треньор на "Лудогорец" - Ивайло Петев, изведе кипърския АЕЛ (Лимасол) до победа с 1:0 като домакин срещу "Зенит" (Санкт Петербург) в същата фаза на шампионския турнир.  

97-годишна американка: Сензационен "Пръстен"!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4221750

"Сензационен спектакъл!" Така 97-годишната Върна Парино определи българската постановка на "Пръстенът на нибелунга". Досега заклетата вагнерианка от Сан Франциско, САЩ, е гледала 76 различни представления на Вагнеровата тетралогия по целия свят, но видяното в Софийската опера се оказало повече от впечатляващо.
Парино не само гледа четирите... "Сензационен спектакъл!" Така 97-годишната Върна Парино определи българската постановка на "Пръстенът на нибелунга". Досега заклетата вагнерианка от Сан Франциско, САЩ, е гледала 76 различни представления на Вагнеровата тетралогия по целия свят, но видяното в Софийската опера се оказало повече от впечатляващо. Парино не само гледа четирите...

Варна домакин на международен морски лагер

http://www.moreto.net/novini.php?n=259708

От днес - 31 юли до 11 август Варна ще бъде домакин на първото за града и страната ни мероприятие на Международната морска конфедерация (INTERNATIONAL MARITIME CONFEDERATION, IMC), в която членуват сродни организации на ветерани от ВМС на Австрия, Белгия, Германия, Италия, Обединеното кралство и Франция.

Най-малко 19 души са се удавили в бурното море край пакистанския град Карачи

http://pik.bg/най-малко-19-души-са-се-удавили-в-бурното-море-край-пакистанския-град-карачи-news208662.html

Най-малко 19 души са се удавили в бурното море край пакистанския град Карачи

Най-малко 19 къпещи се са се удавили, а четирима са изчезнали, в бурно открито море край най-големият пакистански град Карачи, предаде AFP. Властите посочват, че жертвите са пренебрегнали забран за къпане в бурни води по време на сезона на мусоните. 

„19 тела бяха извадени от морето, издирването на четирима продължава”, съобщават от градската администрация. 

Къпещите се са били сред хилядите, излезли по плажовете за отбелязване на Рамазан Байрам. 

Президентът пак ще убеждава НС да гласува актуализацията на бюджета

http://www.mediapool.bg/prezidentat-pak-shte-ubezhdava-ns-da-glasuva-aktualizatsiyata-na-byudzheta-news223198.html

Президентът Росен Плевнелиев свиква в петък нови консултации с парламентарните сили, на които да ги убеди да приемат актуализацията на държавния бюджет, която в момента е блокирана между първо и второ четене заради отказа на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да "го пришиват" към ДПС. На консултациите са поканени и партиите, които имат евродепутати - Реформаторският блок (РБ) и "България без цензура", съобщи прессекретариатът на държавния глава.   Реформаторите вече се обявиха срещу актуализацията на бюджета и нови заеми. Най-вероятно държавният глава ще се опита да убеди РБ да променят позицията си и така Бойко Борисов да бъде избавен от терзанията си, че само неговата партия и ДПС подкрепят бюджетните промени. Единственият мотив на бившия премиер да се откаже от актуализацията и да обяви, че депутатите му напускат парламента, е кампанията на БСП, че вече имало нова коалиция между ГЕРБ и ДПС.   Според съобщението на "Дондуков"2, на срещата ще бъдат обсъдени неотложни финансови въпроси, както и необходимостта от актуализация на държавния бюджет и на бюджета на НЗОК за 2014 г.   Ден преди общите консултации в петък, президентът Плевнелиев се среща отделно в четвъртък с представители на РБ, но няма информация какво точно е обсъждано.   Мотивите на БСП да са против внесения от тяхното правителство проект, предвиждащ повишение на дефицита и вдигане тавана на дълга, са основно политически – да не признаят провал на кабинета "Орешарски" и да не допуснат сегашният парламент да си припише негатива с увеличението на държавния дълг, а следващото правителство, което най-вероятно ще е на ГЕРБ, да разполага с финансов "комфорт". На извънредно заседание във вторник с гласовете на ГЕРБ и ДПС парламентът прие на първо четене актуализацията на бюджета и на Здравната каса, и на държавата. Окончателното гласуване е насрочено за понеделник, 4 август, когато освен актуализацията на бюджета, трябва да се приеме и другото искане на президента – служебното правителство да може да тегли заеми.   На следващата сутрин обаче Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ са "категорично против след година и два месеца, след 4 вота на недоверие, в които БСП и ДПС ръкопляскаха на това правителство, а ние викахме ”Оставка”, в последните три дни да им дадем да се възползват от опорната си точка ”ГЕРБ и ДПС” и ”коалиция КТБ”".   Ако Борисов удържи на думата си, парламентът няма да събере кворум в понеделник и заседанието отново ще се провали, което означава, че Народното събрание ще се разпусне без да има одобрена актуализация на бюджета.   Борисов: Няма да позволя БСП да вика "горчиво"   Тези (от БСП), които се целуваха с ДПС на Орлов мост като млади госпожици, на мен ми викат "Горчиво", каза в четвъртък Бойко Борисов, продължавайки старателно да отхвърля всички съмнения, че се задава коалиция между ГЕРБ и ДПС. Коментарът за "целувките" бе направен по време на представянето на управленската програма на ГЕРБ за сектор "Сигурност" за 2014-2018 година. "Те само се целуват, Станишев и Орешарски се целуваха в неделя на конгреса, по бузите се целували, приемаме го, не било толкова интимно. И какво се получи - викат ни нас "Горчиво" с ДПС, що за наглост?!", възмути се за пореден път Борисов. Актуализацията на бюджета може да бъде гласувана с кворума, с който бяха гласувани законите за МВР и за Сметната палата, каза лидерът на ГЕРБ.   "Новите опорни точки са, че ГЕРБ не иска да отиде в залата да гласува актуализацията, но кворумът те си го имат и когато гласуваха закона за МВР, такава опорна точка нямаше", заяви Борисов. Той посочи, че "само трябва да си викнат "Атака" и ще могат да гласуват актуализацията на бюджета и на Здравната каса. "Само че те решиха да ни викат "горчиво" в парламента, след като се целуваха с ДПС цяла година. В края на краищата проявих максимално държавническо търпение, за да убедим, че роднините на Илияна Йотова (директорът на здравната каса Румяна Тодорова - бел. ред.) предлагат актуализация – поне нея да гласуват. Те решиха да си играят игрички – нека да си ги играят, те си имат кворум – кворумът, който беше за Закона за МВР, Закона за Сметната палата, имат си го – между БСП, ДПС и "Атака". В понеделник да се съберат и да си актуализират бюджета", заяви Борисов. Само ДПС се държи отговорно   Малко след това Борисов заби в друга посока: "За съжаление, ДПС е единствената партия, която се държа отговорно в тези дни. Чест им прави. Вчера отидох при г-н Мишо Миков като председател на БСП, сериозен човек, председател на парламента и му казах – не си играйте с държавата, тук сме, влезте, актуализирайте на Орешарски бюджета, където се целувахте с него в неделя на конгреса, неговия бюджет, за да отдъхнат хората поне три месеца", каза още Борисов, който нашумя с изказването си, че не критикува ДПС, за да не застрашава етническия мир. От изказването му не стана ясно дали ГЕРБ в крайна сметка се държи отговорно. Манолова: Никой не иска да бъде пришит към ДПС   "Явно никой не иска да бъде пришит към ДПС и това е, което стресна Бойко Борисов", каза зам.-председателят на парламента Мая Манолова от БСП.   "Отправяме призив да гледаме не през призмата на партийния интерес, а на интереса на лекарите и пациентите. Този поглед ще ни покаже и вярното решение, а то е приемането на двете актуализации", призова лидерът на ДПС Лютви Местан след поредното провалено пленарно заседание. Местан: Съдбата на ДПС - отвсякъде гонени, навсякде приети Той допълни, че ДПС би участвало в нови политически консултации за промените в бюджета, ако те бъдат инициирани. Местан не смята за уместно ДПС да бъде инициатор за нов кръг на преговори между партиите. "Струва ми се, че подобна инициатива приляга не на ДПС, а на други фактори в българската държава", каза лидерът на ДПС. "Ние така, както ускорено девалвираме политическата дума, така сме на път май да девалвираме и консултациите при държавния глава. И все пак, още веднъж – последно усилие да се опитаме да гледаме на проблема през призмата на пациентите и лекарите", призова Местан. В последните седмици основните политически сили няколко пъти се събираха при президента Росен Плевнелиев в опит да постигнат съгласие по кои въпроси парламентът трябва да работи. Запитан не е ли станала ДПС удобно партийно извинение за провалената актуализация, Местан отговори: "Това е нашата съдба - отвсякъде гонени, навсякъде приети, когато конюнктурата налага това."   Той добави, че може би коментарите за коалиция между ГЕРБ и ДПС в последните дни са се оказали определящи за позицията на партията на Бойко Борисов, но тъкмо това бил неудачният партиен прочит на актуализацията на бюджета.

Предстоят нови политически преговори за актуализацията на бюджета

http://www.mediapool.bg/predstoyat-novi-politicheski-pregovori-za-aktualizatsiyata-na-byudzheta-news223198.html

Най-вероятно ще има нов кръг политически преговори при президента Росен Плевнелиев в последен опит да бъде направена актуализация на републиканския бюджет и на бюджета на здравната каса. Това стана ясно от изказването на лидера на ДПС Лютви Местан, след като отново беше провалено заседанието на парламента в четвъртък. Депутатите от "Атака" и ГЕРБ не влязоха в пленарната зала и така 95-те народни представители от БСП и ДПС не бяха достатъчни, за да осигурят кворум. За да може да заседава парламентът, са необходими 121 депутати. Дневният ред за четвъртък предвиждаше приемането на първо четене на промените в закона за отпадъците, второ четене на спорните промени в Закона за защита на конкуренцията, който беше върнат от президента, и на промените в закона за земеделските земи, които са свързани с директните плащания. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви в сряда, че депутатите от неговата партия повече няма да влизат в Народното събрание, защото медиите ги пришивали към ДПС. Това поставя под риск актуализацията на държавния бюджет и на здравната каса, които минаха на първо четене през пленарна зала във вторник с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Второто четене на двата законопроекта е планирано за понеделник. Председателят на Народното събрание Михаил Миков насрочи ново заседание за 9 чса в петък. Борисов: Няма да позволя БСП да вика "горчиво" Актуализацията на бюджета може да бъде гласувана с кворума, с който бяха гласувани законите за МВР и за Сметната палата, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред участниците в кръгла маса "Управленската програма на ГЕРБ в областта на вътрешната сигурност за периода 2014-2018 г." В залата са представители на комисията по досиетата, депутати и дипломати. Няма да позволя БСП да ми вика "горчиво" в парламента, каза Борисов. "Новите опорни точки са, че ГЕРБ не иска да отиде в залата да гласува актуализацията, но кворумът те си го имат и когато гласуваха закона за МВР, такава опорна точка нямаше", заяви лидерът на ГЕРБ. Той посочи, че "само трябва да си викнат "Атака" и ще могат да гласуват актуализацията на бюджета и на здравната каса. "Само че те решиха да ни викат "горчиво" в парламента, след като се целуваха с ДПС цяла година. В края на краищата проявих максимално държавническо търпение, за да убедим, че роднините на Илияна Йотова (директорът на здравната каса Румяна Тодорова - бел. ред.) предлагат актуализация – поне нея да гласуват. Те решиха да си играят игрички – нека да си ги играят, те си имат кворум – кворумът, който беше за Закона за МВР, Закона за Сметната палата, имат си го – между БСП, ДПС и "Атака". В понеделник да се съберат и да си актуализират бюджета", заяви Борисов. Манолова: Никой не иска да бъде пришит към ДПС "Явно никой не иска да бъде пришит към ДПС и това е, което стресна Бойко Борисов", каза зам.-председателят на парламента Мая Манолова от БСП. "Отправяме призив да гледаме не през призмата на партийния интерес, а на интереса на лекарите и пациентите. Този поглед ще ни покаже и вярното решение, а то е приемането на двете актуализации", призова лидерът на ДПС Лютви Местан след поредното провалено пленарно заседание. Местан: Съдбата на ДПС - отвсякъде гонени, навсякде приети Той допълни, че ДПС би участвало в нови политически консултации за промените в бюджета, ако те бъдат инициирани. Местан не смята за уместно ДПС да бъде инициатор за нов кръг на преговори между партиите. "Струва ми се, че подобна инициатива приляга не на ДПС, а на други фактори в българската държава", каза лидерът на ДПС. "Ние така, както ускорено девалвираме политическата дума, така сме на път май да девалвираме и консултациите при държавния глава. И все пак, още веднъж – последно усилие да се опитаме да гледаме на проблема през призмата на пациентите и лекарите", призова Местан. В последните седмици основните политически сили няколко пъти се събираха при президента Росен Плевнелиев в опит да постигнат съгласие по кои въпроси парламентът трябва да работи. Запитан не е ли станала ДПС удобно партийно извинение за провалената актуализация, Местан отговори: "Това е нашата съдба - отвсякъде гонени, навсякъде приети, когато конюнктурата налага това."  Той добави, че може би коментарите за коалиция между ГЕРБ и ДПС в последните дни са се оказали определящи за позицията на партията на Бойко Борисов, но тъкмо това бил неудачният партиен прочит на актуализацията на бюджета.

ГЕРБ и "Атака" отново провалиха заседанието на парламента

http://www.mediapool.bg/gerb-i-ataka-otnovo-provaliha-zasedanieto-na-parlamenta-news223198.html

Народното събрание няма да работи и в четвъртък, след като депутатите от "Атака" и ГЕРБ не влязоха в пленарна зала. Така 95-те народни представители от БСП и ДПС не бяха достатъчни за да осигурят кворум. За да може да заседава парламента са необходими 121 депутати. Дневният ред за четвъртък предвиждаше приемането на първо четене на промените в закона за отпадъците, второ на спорните промени в Закона за конкуренцията, който беше върнат от президента и на промените в закона за земеделските земи, които са свързани с директните плащания. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви в сряда, че депутатите от неговата партия повече няма да влизат в Народното събрание, защото медиите ги пришивали към ДПС. Това поставя под риск актуализацията на държавния бюджет и на здравната каса, които минаха на първо четене през пленарна зала във вторник с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Председателят на Народното събрание Михаил Миков насрочи ново заседание за 9 чса в петък.

Додик поиска в сръбския парламент да има депутати от Република Сръбска

http://balkani.actualno.com/Dodik-poiska-v-srybskija-parlament-da-ima-deputati-ot-Republika-Srybska-news_42572.html

Президентът на Република Сръбска Милорад Додик смята, че е добре в парламента на Сърбия да има и представители на сърбите, които живеят в Република Сръбска, предаде БГНЕС. Додик наскоро получи пасп...

Михаил Миков отмени днешното заседание

http://www.cross.bg/zasedanie-zala-mikov-1423244.html

/КРОСС/Заради липса на кворум днес няма да има пленарно заседание. В пленарна зала се регистрираха общо 95 народни представители. Какрто обещаха вчера, депутатите от ГЕРБ не влязоха в зала. Председателят на Народното събрание Михаил Миков отмени днешното заседание.  

Няма кворум в парламента, Миков отмени заседанието

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4222119

Заради липса на кворум днес няма да има пленарно заседание.
В пленарна зала се регистрираха общо 95 народни представители. Какрто обещаха вчера, депутатите от ГЕРБ не влязоха в зала.
Председателят на Народното събрание Михаил Миков отмени днешното Заради липса на кворум днес няма да има пленарно заседание. В пленарна зала се регистрираха общо 95 народни представители. Какрто обещаха вчера, депутатите от ГЕРБ не влязоха в зала. Председателят на Народното събрание Михаил Миков отмени днешното

Пеевски заплашил Робева, че ще напълни дупка с нея

http://frognews.bg/news_73940/

Делян Пеевски бил заплашвал два пъти пред свидетели Робева, че ще напълни някоя дупка. Заради това, че казала, че Ирен Кръстева източва тотализатора. Робева не възприела сериозно заплахата: Ама какво толкова. Виждате, че съм жива и здрава, каза тя.

25-ма са ранени при катастрофи през изминалото денонощие в страната

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4222093

25-ма души са ранени при катастрофи през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР.
В страната са станали 18 пътнотранспортни произшествия. Няма загинали.
На територията на столицата са станали 98 леки и два тежки пътни инцидента. Ранените са четирима.                                                                                       25-ма души са ранени при катастрофи през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР. В страната са станали 18 пътнотранспортни произшествия. Няма загинали. На територията на столицата са станали 98 леки и два тежки пътни инцидента. Ранените са четирима.                                                                                      

25-ма са ранени при катастрофи през изминалото денонощие в страната

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4222113

25-ма души са ранени при катастрофи през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР.
В страната са станали 18 пътнотранспортни произшествия. Няма загинали.
На територията на столицата са станали 98 леки и два тежки пътни инцидента. Ранените са четирима.                                                                                       25-ма души са ранени при катастрофи през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР. В страната са станали 18 пътнотранспортни произшествия. Няма загинали. На територията на столицата са станали 98 леки и два тежки пътни инцидента. Ранените са четирима.                                                                                      

Пак няма кворум, Миков отмени заседанието

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4222112

Заради липса на кворум днес няма да има пленарно заседание.
В пленарна зала се регистрираха общо 95 народни представители. Какрто обещаха вчера, депутатите от ГЕРБ не влязоха в зала.
Председателят на Народното събрание Михаил Миков отмени днешното Заради липса на кворум днес няма да има пленарно заседание. В пленарна зала се регистрираха общо 95 народни представители. Какрто обещаха вчера, депутатите от ГЕРБ не влязоха в зала. Председателят на Народното събрание Михаил Миков отмени днешното

Пак няма кворум в Народното събрание

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/pak-niama-kvorum-v-narodnoto-sybranie-6018707

Днес са се регистрирали 95 народни представители, а за кворум са необходими 121 депутати

Различните коалиционни формати не позволиха на БСП лява политика

http://www.cross.bg/partiyata-lyava-suvet-1423243.html

/КРОСС/От живота на това правителство поуки има и за нас, и за ДПС, казва зам.-председателят на БСП Евгений Узунов пред "Сега" - Г-н Узунов, след 13 г. БСП има нов председател. Накъде ще поеме партията оттук нататък?- Смяната на председателя на БСП винаги е важна, не само за партията, но и за държавата. А иначе аз не разбирах големия драматизъм, с който беше обвит периодът преди конгреса. Това са нормални процедури в живота на партията и мисля, че изборът, който конгресът направи, беше добър и полезен. Ние отново показахме на обществото, че наистина сме една демократична партия. Всички структури, които искаха да номинират свои представители, имаха тази възможност. Не случайно списъкът на номинираните беше доста дълъг. И искам да кажа, че никаква манипулация, никакви "апаратни" игри, което се чува в някои коментари, нямаше при подготовката и при провеждането на избора за председател. Изборът на Мишо Миков дойде по най-естествен начин с тайно гласуване. Той е човек, който добре познава партийния живот, структурите, знае проблемите на партията и затова получи нейното доверие. Като характер той е диалогичен, предвидим и достъпен човек, което е много важно. БСП никога не е била партия на единоначалието. - А обвиненията, че решенията се взимат от няколко души в партията, в т.ч. и вие?- Това са измислени упреци. Винаги Националният съвет се е произнасял по всички важни въпроси, които касаят решения на партията

Русия предложи да изпрати миротворци в района на катастрофата на Боинга

http://www.cross.bg/katastrofata-rysiya-sigyrnost-1423242.html

/КРОСС/ Москва предложи пред Съвета за сигурност на ООН резолюция за изпращането на руски миротворци в зоната на катастрофата на малайзийския Боинг. Това заяви в сряда руският външен министър Сергей Лавров в Душанбе, цитиран от РИА Новости. „Когато чуваме на фона на тези очевидни факти призиви към Русия да осигури достъп на международните експерти до мястото на катастрофата, аз не мога да реагирам по друг начин, освен да предложа на Съвета за сигурност да приеме резолюцията, ако те са убедени, че единствено Русия може да направи  това, то нека приемат резолюцията, която позволява на Русия да изпрати миротворческите си сили и да осигури периметър на безопасност около мястото на катастрофата. Ако няма какво друго да се договори с киевските власти. Това, разбира се, е предположение, към което изхождаме поради абсурдността на днешната ситуация, но тази абсурдност също трябва да има своите граници“, заяви Лавров.

С 5 до 10% по-ниски ще са цените на зърното

http://www.moreto.net/novini.php?n=259684

Не е изненада, че стартовите цени на реколтата на зърно тази година са по-ниски. Това коментира изп. директор на Стоковата борса Васил Симов в Сутрешния блок на България Он Ер. По негови думи тази година реколтата от пшеница е по-голяма в сравнение с минали години, което логично означава по-ниски цени.

Пенчев: Държавните институции надуваха балона КТБ и сега го спукаха

http://pik.bg/пенчев-държавните-институции-надуваха-балона-ктб-и-сега-го-спукаха-news208659.html

Пенчев: Държавните институции надуваха балона КТБ и сега го спукаха

При мен постъпват всякакви сигнали за КТБ.  Аз се намесих много сериозно по този казус. Държавните институции надуваха в продължение на години балона КТБ и сега много бързо го спукаха. Това каза пред камерите на БНТ омбудсманът Константин Пенчев.

"Има квестори в банката, а аз не съм им чул гласа. Ако си мислят, че ще работят тихичко, не са познали. Квесторите трябва да излязат и да кажат дали КТБ ще отвори или трябва да бъде фалирана. Хората чакат. За съжаление имам усещането, че ръководството на БНБ и квесторите чакат да минат изборите, за да видят накъде ще задуха вятъра", допълни той.

"Аз мога да притискам само институциите. Не си кореспондирам с ръководството на БНБ, защото то е абдикирало за мен, макар и да не са подали оставка. Те дават хаотични обяснения за КТБ и са отговорни за контрола", каза още Пенчев.

 

Гергов: Новият лидер на БСП трябва да се пребори със статуквото или ще си тръгне

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4222102

Не съм организирал участието си в избора за лидер на БСП, просто исках да пробвам дали може да се пробие аристокрацията в партията. Това заяви пред bTV Георги Гергов.
Като се влезе в парламента, се виждат едни и същи хора от 20 години в лявата част на залата, младите идват в БСП, поглеждат какво се случва и си тръгват, коментира Гергов. Не съм организирал участието си в избора за лидер на БСП, просто исках да пробвам дали може да се пробие аристокрацията в партията. Това заяви пред bTV Георги Гергов. Като се влезе в парламента, се виждат едни и същи хора от 20 години в лявата част на залата, младите идват в БСП, поглеждат какво се случва и си тръгват, коментира Гергов.

Очаквано ГЕРБ провали заседанието на парламента

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/31/2353661_ochakvano_gerb_provali_zasedanieto_na_parlamenta/?ref=rss


Парламентът няма да заседава днес, след като депутатите от ГЕРБ не влязоха в пленарната зала за сутрешната регистрация и не осигуриха нужния кворум.

От БСП и ДПС се регистрираха 95 народни представители. Председателят на парламента Михаил Миков не направи втори опит за регистрация и насрочи следващото заседание за петък.

От "Атака" не участват в работата на Народното събрание от началото на юли, а в четвъртък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че депутатите му няма да...

Гергов: Миков трябва да се пребори със статуквото или ще си тръгне

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4222096

Не съм организирал участието си в избора за лидер на БСП, просто исках да пробвам дали може да се пробие аристокрацията в партията. Това заяви пред bTV Георги Гергов.
Като се влезе в парламента, се виждат едни и същи хора от 20 години в лявата част на залата, младите идват в БСП, поглеждат какво се случва и си тръгват, коментира Гергов. Не съм организирал участието си в избора за лидер на БСП, просто исках да пробвам дали може да се пробие аристокрацията в партията. Това заяви пред bTV Георги Гергов. Като се влезе в парламента, се виждат едни и същи хора от 20 години в лявата част на залата, младите идват в БСП, поглеждат какво се случва и си тръгват, коментира Гергов.

Шефовете на "Лудогорец" свикали среща след мача с "Партизан"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/31/2353671_shefovete_na_ludogorec_svikali_sreshta_sled_macha_s/?ref=rss


Собствениците на "Лудогорец" Кирил и Георги Домусчиеви са направили спешна среща след мача с "Партизан", пише "Гонг". Според информацията на нея са присъствали представителите на спортно-техническото ръководство.

Тема на разговорите са били резултатите на българския първенец от началото на сезона. "Лудогорец" завърши при нулево равенство с "Партизан" в първата среща от третия предварителен кръг в Шампионската лига.

Досега воденият от Стойчо Стоев състав спечели само една...

Видео: 77-годишна германка ще обиколи света с по-възрастната си кола

http://www.dnevnik.bg/na_put/2014/07/31/2353090_video_77-godishna_germanka_shte_obikoli_sveta_s/?ref=rss


Никога не е късно да осъществиш мечтите си  - това опитва да докаже 77-годишната германка Хайди Хецер, която пое на околосветска обиколка в неделя зад волана на 84-годишен ретроавтомобил. 

Автомобилната състезателка и днес остава най-бързата жена в Берлин и има зад гърба си над 150 победи в различни ралита, между които Монте Карло и Дюселдорф - Шанхай. През 1989 г. остава трета в Carrera Panamericana в Мексико и в Tour d’Europe.

Авиомеханик по професия, Хецер започва да се...

Киселото мляко - любима храна на българина

http://pik.bg/киселото-мляко---любима-храна-на-българина-news208645.html

Киселото мляко - любима храна на българина

Киселото мляко е храната на българина, то е необходимо и незаменимо, коментира в интервю за БТА докторът на биологическите науки инж. Петра Величкова, специалист-микробиолог. Стремежът към здравословно хранене през последните години дава много положителни ефекти както върху информираността на потребителите, така и върху коректността на производителите, посочи експертът. Киселото мляко има антиканцерогенно действие, хипохолестеролово, даже липедемично действие, т.е. смила мазнините, намалява теглото и ред други благоприятни ефекти, уточни инж. Величкова.

Преди сто години българите са били най-дълголетната нация. На 1 млн. души тогава са се падали 1600 столетници. Млечните продукти са една от най-пълноценните и балансирани храни, познати на човека, те са изключително вкусни и са неизменна част от националната ни кухня от векове, отбеляза експертът.

Масов терор на КАТ всеки петък и събота

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4221779

8000 полицаи излизат на невиждани хайки по пътищата в края на тази седмица. Това става ясно от заповед на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. Мерките са заради зачестилите катастрофи и повечето жертви по шосетата.
В петък и събота от 16 ч до 01 ч през нощта “да се планират специализирани полицейски операции, като се извършва контрол на 8000 полицаи излизат на невиждани хайки по пътищата в края на тази седмица. Това става ясно от заповед на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. Мерките са заради зачестилите катастрофи и повечето жертви по шосетата. В петък и събота от 16 ч до 01 ч през нощта “да се планират специализирани полицейски операции, като се извършва контрол на

Цецка Цачева: Направихме всичко актуализацията на бюджета да се случи

http://www.cross.bg/byudzheta-tzacheva-gerb-1423240.html

/КРОСС/ "ГЕРБ направи всичко възможно актуализацията на бюджета да се случи. Не сме виновни обаче за това, че има непреодолими противоречия в управляващата коалиция. "Коалиция за България" мина всякакви граници и този тон на конфронтация при обсъждането на бюджета бе зададен от Атанас Мерджанов. Стигна се единствено до остро политизиране, пришиване и твърдения за налични връзки и бъдещи коалиции. Нещо, което не съществува". Това заяви пред Нова телевизия депутатът от ГЕРБ Цецка Цачева във връзка с отказа на партията да участва в актуализацията на бюджета. Тя потвърди вчерашната заявка на ГЕРБ, че повече няма да влиза в пленарна зала. "Нямаше как бюджетът да бъде гласуван на 4 октомври заради това, че можеше да има процедурни хватки. След като от „Коалиция за България" твърдят, че оставят държавата в цветущо състояние, нека те да се обясняват с българските граждани", заяви Цачева. Тя допълни, че дупката в бюджета към този момент е близо 1 милиард. "От държавния бюджет за подкрепа на банките са нужни 1,2 милиарда, които ще паднат от резерва. Като се има предвид, че в него има 700 милиона, които са неправилно поставени като евросредства, към този момент резервът е много малко над санитарния минимум", обясни депутатът от ГЕРБ. В тази връзка по думите й няма да има пари за гарантираните влогове. Според Цецка Цачева сега на ход са служебното правителство и банкерите.  

Юлий Москов: Станишев победи БСП, даде властта под аренда на ДПС

http://www.cross.bg/bakalov-moskov-borisov-1423241.html

/КРОСС/Журналисти коментираха в сутрешния блок на Нова тв актуалните теми в страната като актуализацията на бюджета, КТБ и престрелката между Бареков и Борисов. Обратите на Бойко не изненадват, какво да коменитраме, каза Иван Бакалов. В рамките на една седмица може да се обърне няколко пъти, допълни той.  Всичко това е един пошъл цирк. И аз съм голям привърженик на това ГЕРБ да не влизат в парламента. Аз смятах, че още миналото лято ГЕРБ трябва да престане да участва в това позорище. ГЕРБ няма никаква работа с тези физически лица. Те не са политици, те не са партийци. Те са назначенци, заяви журналистът Юлий Москов. Според него депутатите не се избират от гражданите, а се назначават партийно. Антон Кутев кой го е избирал, попита Москов и допълни: Партийният началник Сергей Станишев плюнчи молива - пише. Цецка Цачева - по същия начин, допълни Бакалов. Според Юлий Москов държавата ни е на дъното. Той смята, че премиерът Орешарски и финансовият министър Чобанов са видели това дъно и са разбрали, че фалираме, затова са се съгласили с актуализацията на бюджета. Фалира здравната каса, фалирапенсионната система, 1,2 млрд неразплатени на строителни фирми и пр., посочи той.  Според него с актуализацията на бюджета ГЕРБ и ДПС са подкрепили българския народ, "да не се тръшне да умре от глад след един месец"

Очакван провал на заседанието на парламента

http://offnews.bg/news/n_1/n_369860.html

Както се очакваше след вчерашния анонс на ГЕРБ, че напускат парламента, днешното заседание на Народното събрание се провали. Сутринта в зала се регистрираха 95-има депутати и председателят Михаил Миков насрочи следващото заседание за утре. Макар че се зарекоха да напуснат парламента, днес депутатите на ГЕРБ бяха в сградата, но не уважиха пленарна зала. Вчера лидерът им Бойко Борисов се отметна от намеренията си да актуализира бюджета заедно с ДПС. Мотивът на бившия премиер бе, че не желае да спрягат партията му за партньор на Лютви Местан. Ако ГЕРБ удържат обещанието си, кворум няма да има и в понеделник, когато парламентът трябва да гласува на второ четене актуализацията на държавния бюджет и тази на НЗОК.

Протестна мрежа към партиите: Следващият парламент да разсекрети заседанията на комисията „Бисеров – Петното“

http://noresharski.com/protestna-mrezha-km-partiite-sledvashhiyat-parlament-da-razsekreti-zasedaniyata-na-komisiyata-biserov-petnoto/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=protestna-mrezha-km-partiite-sledvashhiyat-parlament-da-razsekreti-zasedaniyat

Протестна мрежа още веднъж заявява, че всички форми на задкулисие и липса на прозрачност в дейността на институциите и органите на държавната власт води до дългосрочни проблеми, злоупотреба и спад на общественото доверие.

Ето защо, ние настояваме всички политически сили да поемат пред избирателите ангажимент и след конструирането на 43 ОНС да разсекретят пълната информация от заседанията и изслушванията на т.нар. временна комисия „Бисеров – Миланов“ за установяване на факти и обстоятелства за кореспонденция на Бойко Борисов с Бисер Миланов и за внезапното оттегляне на Христо Бисеров от политическия живот.

Политическата практика за превръщане на Народното събрание в средище на задкулисието и в институция за реваншизъм, агресия, генератор на „флашки“, компромати и скандали трябва да бъде прекратена и то да започне да работи почтено и прозрачно в интерес на българските граждани и държава.

Разсекретяването на информацията от дейността на тази комисия е само една от стъпките за изчистване на българския обществен и политически живот от рецидивите на модела „КОЙ“ и част от истинска операция „Чисти ръце“, за която Протестна мрежа още от създаването си настоява!

31 юли 2014 г., Протестна мрежа

The post Протестна мрежа към партиите: Следващият парламент да разсекрети заседанията на комисията „Бисеров – Петното“ appeared first on Noresharski.com.

Съдът ще решава за таксата от 20% върху печалбата на ВЕИ-тата

http://econ.bg/Новини/Съдът-ще-решава-за-таксата-от-20-върху-печалбата-на-ВЕИ-тата_l.a_i.559371_at.1.html

Конституционният съд ще трябва да се произнесе по казуса за таксата в размер на 20% върху приходите на ВЕИ-тата. Има голяма вероятност този налог да...

Два милиона делфина в Черно море?

http://www.cross.bg/delfinite-more-cherno-1423238.html

/КРОСС/ "То много нещо. Знаеш ли какви сюрии са", казва за делфините един от най-легендарните рибари на Варна Агоп Агопов. От десетина години той защитава тезата, че броят на любимите на хората грациозни животни трябва да бъде регулиран. Според Агопов делфините са започнали да се множат с първите американски военни кораби в началото на 90-те години. "Те ги докараха от Средиземно море", убеден е рибарят. Никой друг от колегите му не дръзва да изкаже подобно революционно мнение да се възстанови ловът на делфини в Черно море. Всички по таляните обаче мърморят под сурдинка, че огромните хищници влизат в мрежите, правят ги на салата и освен че изяждат рибата, съсипват инвентар за хиляди левове. Агопов има още един аргумент. Неговият вуйчо Марин Павлов, който е на 80 г., е последният дългъч от българския делфинолов. Дългъч е най-странната професия, при която смел млад плувец трябва да скочи от кораба и да хване ранения от пушка делфин, за да не потъне. Павлов и сега добре си спомня колко пъти е рискувал живота си, когато потъващото умиращо животно е можело да го завлече на дъното. Повечето рибари уважават делфиновото филе, което, намазано с чимен и пипер, е по-вкусно от телешката пастърма. И до днес някои извратени гастрономи бродят по рибарските хижи и успяват да си доставят някое и друго парче от деликатеса, защото и досега уловът на делфини се практикува бракониерски

Атанас Чобанов: Продадени са 360 декара на чужденци за "Южен поток", скоро ще разрешат строеж

http://business.actualno.com/Atanas-Chobanov-Prodadeni-sa-360-dekara-na-chujdenci-za-Ujen-potok-skoro-shte-razreshat-stroej-news_42560.html

На 22 юли Министерството на земеделието и храните (МЗХ) е подписало сделката за продажба на почти 360 декара в местноста Паша Дере на „Южен поток България АД“. По този начин държав...

ЦСКА на съд за трансфера на Чочев

http://bgfootball.actualno.com/CSKA-na-syd-za-transfera-na-Chochev-news_42561.html

"Ще съдя ЦСКА, защото ме излъгаха и не ми платиха дължимата комисионна за трансфера на Ивайло Чочев в Палермо". Това обяви пред "България Днес" мениджърът Милен Георгиев. Той не по...

Средната заплата у нас се вдигнала с 42 лв. за година

http://business.actualno.com/Srednata-zaplata-u-nas-se-vdignala-s-42-lv-za-godina--news_42563.html

През 2013 г. средната заплата в България в била 808 лв. Това е ръст с 42 лв. спрямо предходната година, показват данните на НСИ. Средното възнаграждение през 2013 г. в обществения сектор е 839,75 лв....

Омбудсманът: Има опасност от нови злоупотреби с лични данни на изборите

http://izbori2014.actualno.com/Ombudsmanyt-Ima-opasnost-ot-novi-zloupotrebi-s-lichni-danni-na-izborite-news_42567.html

Има опасност от нови злоупотреби с лични данни и на предстоящите през есента парламентарни, заяви националният омбудсман Константин Пенчев пред БНТ. Според него няма да има осъдени по скандала с фикт...

Поставят паметна плоча на генерал Кръстю Златарев

http://www.cross.bg/zlatarev-general-voiina-1423239.html

/КРОСС/Паметна плоча на генерал Кръстю Златарев ще бъде открита на едноименния граничен пункт с Република Македония. Монументът е изработен от камък, донесен от Пирин планина. Инициативата е на местни патриоти от Петричко и е по повод 150-годишнината от рождението на генерал Златарев. Не случайно граничният пункт носи името на генерала, защото точно там е бил разположен щабът на 11-а пехотна македонска дивизия, която, под негово ръководство, участва в Първата световна война. Специална табела ще оказва мястото на щаба. Генерал Кръстьо Златарев е български полководец, роден в старопрестолния град Охрид. Като млад офицер участва в сръбско-българската война в сраженията при Сливница и Пирот. По времето на Балканската война командва 29-ти пехотен Ямболски полк в боевете в района на Одрин и Чаталджа. Загива в кървавия атентат в църквата "Света Неделя" в София на 16 април 1925 година. Инициативният комитет е поканил за събитието гости от региона и страната. За тържественото отриване на паметника от Германия пристигна и неговият правнук Александър Златарев.  

Преглед на варненския печат - 31 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=259704

"Варна има амбиции и за европейска спортна столица", е водещо заглавие за вестник "Черно море". Съвсем реална е възможността Варна да се кандидатира за европейска спортна столица. Това стана ясно на първото заседание на новосъздадената работна група по спорт към общината.

САЩ и Г-7 готови с нова серия санкции срещу Русия

http://www.vesti.bg/novini/sasht-i-g-7-gotovi-s-nova-seriia-sankcii-sreshtu-rusiia-6018708

САЩ обмислят възможността да забранят търговията с руски финансови инструменти (деривати) и закупуване на краткросрочни дългове на руски компании, ако Москва не промени позицията си за Украйна.

В Мариупол бе убит още един американски инструктор

http://www.cross.bg/amerikanski-mariypol-ybit-1423237.html

/КРОСС/ В Мариупол е убит още един американски инструктор, съобщи агенция „Новорусия“. Неизвестен снайперист е застрелял американеца, докато се е къпел в морето, уточняват от агенцията. Това е вече третата жертва от 180-те американски наемника, пребиваващи в Украйна. На 24 юли пак в Мариупол бяха застреляни два американски инструктора. Освен това, при сраженията край Дубровка преди дни бяха убити четирима чернокожи американци. Зачестилите загуби доведоха до това, че половината от инструкторите вече си тръгна, а тези, които останаха, се съгласиха на продължаване на мисията по-далече от фронтовата линия.

Порицаха столичен ученик заради расистки обиди

http://pik.bg/порицаха-столичен-ученик-заради-расистки-обиди-news208657.html

Порицаха столичен ученик заради расистки обиди

Ученик от столична езикова гимназия е осъден в Мездра за расистки надписи, пише в. "Телеграф". Районният съд постанови обществено порицание за единадесетокласника. Присъдата му ще бъде прочетена пред съучениците му в софийското училище, когато започне учебната година.

Тийнейджърът бил в железничарския град на гости през великденската ваканция. Тогава той надраскал стените на две училища и входа на жилищен блок с расистките послания, но бил разкрит от местните ченгета. Според обвинението и съдебния състав ученикът, макар да е непълнолетен, е осъзнавал, че върши нещо нередно, затова трябва да понесе наказание за постъпката си. 

В ИСУЛ пришиха отрязана ръка

http://www.cross.bg/rukata-isyl-lekarite-1423235.html

/КРОСС/ Лекарите от болница „Царица Йоанна-ИСУГГ спасиха ръката на 20-годишен пациент, научи „Преса". Момчил пострадал в родния си град Троян, докато работел на банциг. В един момент изпуснал дървото, което режел, и машината буквално откъснала ръката му. Линейката пристигнала бързо на мястото на инцидента.Когато докторите видели падналата на земята китка, решили да го транспортират веднага в София. Още по пътя позвънили на колегите си в ИСУЛ - единственото място в страната, където се извършват реплантации на ръка. Екипът на проф. Бинка Попова се събира веднага и в момента, когато младежът е докаран, го вкарват в операционната. След повече от 10 часа докторите успяват да пришият китката. „Работата беше изключително сложна реконструират се кости, връзки, сухожилия, работи се под микроскоп през цялото време. Най-трудното е зашиването на кръвоносните съдове, защото от това зависи дали ръката ще бъде спасена", обясни проф. Попова.След две седмици в реани-мация и в отделението по ортопедия и травматология пациентът ще бъде изписан утре. В момента той движи пръстите на ръката си, но ще трябва да премине дълга рехабилитация, за да възвърне предишните си движения. Лекарите са оптимисти, че това ще се случи и младежът ще води пълноценен живот. Между четири и осем такива реплантации извършват лекарите в ИСУЛ всяка година. Операциите се поемат от касата, която плаща за тях по 7000 лева

Кой е излъгал на евроизборите?

http://www.cross.bg/danni-registratziya-politicheski-1423236.html

/КРОСС/Комисията за защита на личните данни ще огласи днес резултатите от извършените проверки на политически партии, коалиции и инициативни комитети, подали документи за участие в евроизборите през май. Екипът на комисията е проверил общо проверили 59 политически субекта. Още по време на кампанията за евровота стана ясно, че данните на стотици граждани са ползвани без тяхно знание за регистрация на партии. Над 1300 избиратели подадоха сигнали и жалби за злоупотреба с техни данни в публикуваните списъци. За неправомерно използвани лични данни малко преди изборите сигнализира и омбудсманът Константин Пенчев. Има опасност от нови злоупотреби с лични данни и на предстоящите през есента парламентарни избори, предупреди националният омбудсман Константин Пенчев тази сутрин от ефира на Националната тлевизия.  Според него няма да има осъдени по скандала с фиктивните имена и ЕГН, използвани в подписките за регистрация на някои от участниците в европейските избори. Омбудсманът призова за законодателни предложения и премахване на подписките за регистрация на участниците в изборите.  

Кой е излъгал на евроизборите?

http://www.cross.bg/danni-politicheski-evroizborite-1423236.html

/КРОСС/Комисията за защита на личните данни ще огласи днес резултатите от извършените проверки на политически партии, коалиции и инициативни комитети, подали документи за участие в евроизборите през май. Екипът на комисията е проверил общо проверили 59 политически субекта. Още по време на кампанията за евровота стана ясно, че данните на стотици граждани са ползвани без тяхно знание за регистрация на партии. Над 1300 избиратели подадоха сигнали и жалби за злоупотреба с техни данни в публикуваните списъци. За неправомерно използвани лични данни малко преди изборите сигнализира и омбудсманът Константин Пенчев.  

Три пъти повече нашенци с пенсии от чужбина

http://www.moreto.net/novini.php?n=259716

Три пъти се е увеличил броят на българите, получаващи пенсии от чужбина за последните 5 г. Това показват данни на Националния осигурителен институт (НОИ) за периода 2008-2013 г. През 2008 г. пенсии от други страни са получавали 9509 нашенци, като 2/3 от тях са продължили да живеят извън България.

Даниела Захова - една преуспяла циганка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4222082

Даниела Захова е на 29 години, родена е в Ямбол, но е пернишка снаха. Щастливо омъжената млада ромка има едно дете, съпругът й работи като локомотивен машинист, а наскоро управлява ретро влак.
Даниела работи в Брезник като посредник в махалата – напомня на родителите за имунизации, работи със социалните, със "закрила на детето", Даниела Захова е на 29 години, родена е в Ямбол, но е пернишка снаха. Щастливо омъжената млада ромка има едно дете, съпругът й работи като локомотивен машинист, а наскоро управлява ретро влак. Даниела работи в Брезник като посредник в махалата – напомня на родителите за имунизации, работи със социалните, със "закрила на детето",

Запознайте се с Даниела - една преуспяла циганка от махалата в Брезник

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4222079

Даниела Захова е на 29 години, родена е в Ямбол, но е пернишка снаха. Щастливо омъжената млада ромка има едно дете, съпругът й работи като локомотивен машинист, а наскоро управлява ретро влак.
Даниела работи в Брезник като посредник в махалата – напомня на родителите за имунизации, работи със социалните, със Даниела Захова е на 29 години, родена е в Ямбол, но е пернишка снаха. Щастливо омъжената млада ромка има едно дете, съпругът й работи като локомотивен машинист, а наскоро управлява ретро влак. Даниела работи в Брезник като посредник в махалата – напомня на родителите за имунизации, работи със социалните, със "закрила на детето",

Национализъм с уклон към национализация

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4221771

Да се говори за национализъм е достойно. Да си патриот е повече от достойно. Да обичаш Родината е най-достойно.
В България националисти и патриоти дал Господ. Политически представители, които се асоциират с националистически възгледи - също дал Господ. Като се огледаме, виждаме, че националистическите партии край нямат и като всичко българско и ро Да се говори за национализъм е достойно. Да си патриот е повече от достойно. Да обичаш Родината е най-достойно. В България националисти и патриоти дал Господ. Политически представители, които се асоциират с националистически възгледи - също дал Господ. Като се огледаме, виждаме, че националистическите партии край нямат и като всичко българско и ро

Внук извая статуя на баба си, дари я на родопско село

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4221718

Двуметрова статуя на родопчанка дари на родното село на баба си скулпторът Ангел Каравланов. Статуята е 1600 кг и представлява стилизирана фигура на жена в носия с китка минзухари в ръцете. Гранитният монумент е монтиран в центъра на смолянското село Чокманово и ще бъде открит в събота. Авторът е посветил скулптурата на баба си Катя Кисьова, Двуметрова статуя на родопчанка дари на родното село на баба си скулпторът Ангел Каравланов. Статуята е 1600 кг и представлява стилизирана фигура на жена в носия с китка минзухари в ръцете. Гранитният монумент е монтиран в центъра на смолянското село Чокманово и ще бъде открит в събота. Авторът е посветил скулптурата на баба си Катя Кисьова,

Хърсев: Апокалипсис - не!

http://frognews.bg/news_73938/

Финансовите пазари не ще да са толкова неориентирани в обстановката, заяви по НТВ финансистът Емил Хърсев. Няма яснота какво точно вършат колегите квестори в банките, каза той. КТБ имаше международен одит през последните 5 години, напомни той.

От ГЕРБ били направили всичко възможно да има актуализация

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/31/2353657_ot_gerb_bili_napravili_vsichko_vuzmojno_da_ima/?ref=rss


Актуализация на бюджета трябваше да има, но не на всяка цена, която ГЕРБ трябваше да плати. Направихме всичко възможно актуализацията на бюджета да се случи. Не сме виновни обаче за това, че има непреодолими противоречия в управляващата коалиция. Това заяви в сутрешния блок на "Нова телевизия" депутатът от ГЕРБ Цецка Цачева във връзка с отказа на партията да участва в актуализацията на бюджета. 

"Коалиция за България" мина всякакви граници и този тон на конфронтация при обсъждането...

ГЕРБ били направили всичко възможно актуализацията да се случи

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/31/2353657_gerb_bili_napravili_vsichko_vuzmojno_aktualizaciiata/?ref=rss


Актуализация на бюджета трябваше да има, но не на всяка цена, която ГЕРБ трябваше да плати. Направихме всичко възможно актуализацията на бюджета да се случи. Не сме виновни обаче за това, че има непреодолими противоречия в управляващата коалиция. Това заяви в сутрешния блок на "Нова телевизия" депутатът от ГЕРБ Цецка Цачева във връзка с отказа на партията да участва в актуализацията на бюджета. 

"Коалиция за България" мина всякакви граници и този тон на конфронтация при обсъждането на бюджета бе зададен от Атанас Мерджанов. Стигна се единствено до остро политизиране, пришиване и твърдения за налични връзки и бъдещи коалиции. Нещо, което не съществува. "Атака" напусна парламента, между "Коалиция за България" и ДПС диалог към този момент няма. ", допълни Цачева.  

По думите й обществото помни повече, отколкото помнят представителите на "Коалиция за България". "Защото не Бойко Борисов се е целувал на Орлов мост и в конгресната зала с Пламен Орешарски", подчерта Цачева.

Тя потвърди вчерашната заявка на ГЕРБ, че повече няма да влиза в парламента. "След като от "Коалиция за България" твърдят, че оставят държавата в цветущо състояние, нека те да се обясняват с българските граждани", каза Цачева. Тя допълни, че дупката в бюджета към този момент е близо 1 милиард. "От държавния бюджет за подкрепа на банките са нужни 1.2 милиарда, които ще паднат от резерва. Като се има предвид, че в него има 700 милиона, които са неправилно поставени като евросредства, към този момент резервът е много малко над санитарния минимум", обясни депутатът от ГЕРБ.  В тази връзка по думите й няма да има пари за гарантираните влогове. Според Цецка Цачева сега на ход е служебното правителство и банкерите. 

Съдът решава за таксата върху печалбите от зелена енергия

http://www.cross.bg/taksata-vuzobnovyaemi-iztochnitzi-1423234.html

/КРОСС/Конституционният съд трябва да обяви решението си за 20-процентната такса върху приходите на слънчевите и вятърните централи. Предварителните очаквания са тази нова такса да бъде обявена за противоконституционна и отменена.  Делото беше образувано по искане на президента Росен Плевнелиев, който сезира съда още през януари. Тогава премиерът Пламен Орешарски коментира, че ако съдът отмени таксата, то правителството ще „търси други инструменти, за да постигне същия ефект". Към днешна дата е под въпрос как биха постъпили следващите управляващи. Промените в Закона за енергията от възобновяеми източници бяха въведени при изготвянето на държавния бюджет за 2014 г. Целта беше с тези пари да се подпомогне тежкото състояние на НЕК. От компаниите, произвеждащи ток от възобновяеми източници, определиха таксата като популизъм и обвиниха управляващите, че превръщат България в капан за инвеститорите.

Кутев и Цачева се скараха коя партия е в коалиция с ДПС

http://offnews.bg/news/n_1/n_369843.html

Депутатът от БСП Антон Кутев и Цецка Цачева от ГЕРБ влязоха в спор в студиото на Нова телевизия за това коя от двете партии се намира в коалиция с ДПС в момента.  Според Кутев актуализацията на бюджета, подкрепена от ГЕРБ и ДПС, както и близките данни за бюджета, с които разполагат двете партии, са достатъчни причини да се смята, че вече е налице нова "коалиция БОСТАН" (Бойко и Местан).  Цачева контрира с думите, че е абсолютен прецедент фактът, че мандатоносителят и партията, издигнала министър-председателя и финансовия министър, са се отказали от "своите хора".  Антон Кутев определи като абсурд ситуацията, в която правителство в оставка прави актуализация в бюджета и отбеляза, че това не е правено от "турско време".  Според червения депутат Борисов за втори път за последните два месеца се опитва да извърши грабеж на държавни средства.  "Първият път беше, когато обикаляше студията и разправяше как са нуждни 5-6 млрд. лева от МВФ за стабилизиране на банките, а вторият път е сега, когато виждаме как се образува новата коалиция на ГЕРБ с ДПС", заяви Кутев.  Според него хората и ГЕРБ трябва да са благодарни, че в края на управлението на БСП и ДПС в държавния резерв има близо 9 млрд., докато по същото време, когато ГЕРБ напусна управлението е имало 4 млрд.  Цачева заяви, че заради огромните разходи, които ще се наложат заради грешките на БСП, в бюджета ще останат дори по-малко от 4 млрд. лева. Депутатката от ГЕРБ отново твърдо заяви, че в рамките на 42-рото Народно събрание партията на Борисов няма да се регистрира и да осигури кворум на БСП. 

Прощалното шоу на "Монти Пайтън" идва на големия екран в София днес

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/07/31/2352659_proshtalnoto_shou_na_monti_paitun_idva_na_golemiia/?ref=rss

Запис на прощалното шоу "Монти Пайтън на живо (предимно)" най-накрая излиза пред българската публика с премиерна прожекция тази вечер, 31 юли, от 19 ч. в Дома на киното като част от програмата на  "София Филм Фест в парка - Маймунарника".

На премиерата тази вечер ще се съберат всички разпоредители от заветната 1996 г.,когато в столицата се проведе "Монти Пайтън Фест". Те не само ще скъсат "брутално и безапелационно", както организаторите отбелязват с шега, билетите на гостите на Дома...

Преглед на печата, четвъртък, 31 юли

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-четвъртък-31-юли_l.a_i.559370_at.1.html

СТАНДАРТ: София се размина с блокада в петък Икономиката победи "комфорта". Заплахата София да бъде поставена под пълна блокада от тежкотоварни...

Премиерът може да е дама

http://www.cross.bg/plevneliev-tryd-ministur-1423232.html

/КРОСС/ Посланик, чието име се пази в тайна, съветничката на президента Росен Плевнелиев Екатерина Захариева и юристът проф. Георги Близнашки - това са вариантите за служебен премиер, които се въртят към момента за поста, научи „Труд". Очаква се кабинетът да е факт на 5 август. Планът е да има трима вицепремиери, както и министър, който да отговаря за организацията на предсрочния вот. Ново име се обсъжда за финансов министър - на бившия подуправител на БНБ Мартин Заимов. Според източници на „Труд" за мястото е канен и банкерът Светослав Гаврийски, но е отказал. За транспортен шеф най-новата версия е Николина Николова, бивша съветничка на Плевнелиев в регионалното министерство. За дипломат №1 се завъртя и името на напусналия ДСБ, а след това учредител на „България на гражданите" Даниел Митов - представител в Брюксел на Националния демократически институт (САЩ). Друг вариант бил съветникът на президента Тихомир Стойчев. За министър на правосъдието се въртят имената на Христо Иванов от Института за правни инициативи и на съветничката на Плевнелиев Наталия Киселова. Слух прати последния шеф на БГА „Балкан" Филип Мустаков в отбраната. „Правен свят" обяви, че лидерът на ДСБ Радан Кънев искал позиции в държавен регулатор. „Не са водени разговори за постове", каза Кънев пред „Труд"

Гуцанов: Новата коалиция ГЕРБ-ДПС иска да извърши грандиозна кражба

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4222069

Новата коалиция между ГЕРБ и ДПС вече е ясно изразена. Няма да се учудя в понеделник да се гласува на второ четене актуализацията. Това заяви пред БНТ депутатът от БСП Борислав Гуцанов.
Новата коалиция между ГЕРБ и ДПС вече е ясно изразена. Няма да се учудя в понеделник да се гласува на второ четене актуализацията. Това заяви пред БНТ депутатът от БСП Борислав Гуцанов. "Не знам защо ГЕРБ реагираха вчера така. Явно са се стреснали от приказките за брак между тях и ДПС. Може и да се разбрали,

Три слаби труса регистрирани край Смолян

http://www.cross.bg/kilometra-smolyan-magnityd-1423233.html

/КРОСС/Три слаби труса са били регистрирани на територията на страната в последното денонощие, отчита Европейския тсеизмологичен център. Първото земетресение е станало в 16.11 часа на 30 юли. То е с магнитуд 2,6 по Рихтер. Епицентърът на труса е на 32 километра западно от Смолян и на 4 километра югоизточно от Борино, на 10 километра дълбочина. Вторият трус е бил с магнитуд 2,5 по Рихтер и е станало отново на 30 юли, в 16.59 часа. Огнището е на 30 километра западно от Смолян и на 11 километра южно от Борино, на 2 километра дълбочина. Третият трус е бил по-слаб, с магнитуд 2,1 по Рихтер. Той е регистриран в 19:54 часа вчера с епицентър на 31 километра западно от Смолян и на 11 километра южно от Борино, отново на 10 километра дълбочина. Няма данни земетресенията да са били усетени и да има щети.  

Гуцанов: Коалицията ГЕРБ-ДПС иска да извърши грандиозна кражба

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4222073

Новата коалиция между ГЕРБ и ДПС вече е ясно изразена. Няма да се учудя в понеделник да се гласува на второ четене актуализацията. Това заяви пред БНТ депутатът от БСП Борислав Гуцанов.
"Не знам защо ГЕРБ реагираха вчера така. Явно са се стреснали от приказките за брак между тях и ДПС. Може и да се разбрали, Новата коалиция между ГЕРБ и ДПС вече е ясно изразена. Няма да се учудя в понеделник да се гласува на второ четене актуализацията. Това заяви пред БНТ депутатът от БСП Борислав Гуцанов. "Не знам защо ГЕРБ реагираха вчера така. Явно са се стреснали от приказките за брак между тях и ДПС. Може и да се разбрали,

Гуцанов: Няма да се учудя, ако в понеделник се гласува актуализацията на бюджета

http://pik.bg/гуцанов-няма-да-се-учудя-ако-в-понеделник-се-гласува-актуализацията-на-бюджета-news208650.html

Гуцанов: Няма да се учудя, ако в понеделник се гласува актуализацията на бюджета

Новата коалиция между ГЕРБ и ДПС вече е ясно изразена. Няма да се учудя в понеделник да се гласува на второ четене актуализацията. Това коментира в ефира на БНТ червеният депутат Борислав Гуцанов.

"Не знам защо ГЕРБ реагираха вчера така. Явно са се стреснали от приказките за брак между тях и ДПС. Може и да се разбрали, че няма нужда от актуализация на държавния бюджет. Ако актуализацията се случи, това ще е една кражба. В държавата има резерв от 9 млрд. лева. Това са 5 млрд. над изисквания минимум. Това не е било никога и няма никаква нужда от актуализация", категоричен беше Гуцанов.

"Първоначално правителството, премиер и министър на финансите заявяваха твърдо, че няма нужда от актуализация. Какво политическо решение ги накара после да предложат актуализацията, питайте тях. Аз имам няколко хипотези. Натискът е дошъл извън средите на БСП. Аз още очаквам, че в понеделник ГЕРБ ще влязат в зала и ще гласуват актуализацията. Ние от Коалиция за България винаги сме в зала и се регистрираме. Това е работата на депутата", каза още той.

"Почивка през лятото няма да има, защото предстоят предсрочни избори. За мен те са много важни, защото не трябва да допускаме ГЕРБ на власт. От страна на БСП няма защо да се срамуваме от работата на 42-то Народно събрание. То работи много трудно и в тежка обстановка. Ние също имаме вина, за работихме зад метални заграждения, но никой не може да отрече, че свършихме изключително много работа, главно в социалната сфера. Сега новата коалиция между ГЕРБ и ДПС се опитва да извърши грандиозна кражба", завърши Гуцанов.


Taтяна Дончева: Бареков ще се разпадне

http://offnews.bg/news/n_1/n_369840.html

Партията на Бареков просто ще се разпадне, прогнозира лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева в интервю за bTV. Tова е логичната му съдба, защото няма естествени привърженици. Няма нещо, около което да се обедини голяма група хора. Това е механично създадена партия, посочи Дончева. Тя потвърди, че нейното движение за пръв път ще участва в предстоящите парламентарни избори самостоятелно, като лявоцентристка формация. Според нея шансовете на "Движение 21" са добри, защото ситуацията е неопределена и объркана и парламентарно представените партии събират високо неодобрение. С избора на Михаил Миков за председател БСП избра статуквото. Миков нищо няма да промени, защото най-голямото му достойнство или недостатък е неговият конформизъм, смята Дончева. Според нея новият ляв лидер няма да промени нищо в никаква посока, защото няма виждане и такъв е характерът му. Дончева коментира и твърденията за договореност между ГЕРБ и ДПС за следващото управление. Според нея това са само опорни точки, част от пропагандна война, тъй като Бойко Борисов няма нужда от никаква коалиция.  "Не виждам защо Бойко Борисов се уплаши и даде рязко назад за актуализацията на бюджета. Това е негова слабост като политик. Трябваше да я гласуват, а още на следващия ден с действията си щяха да покажат, че не са с ДПС:, коментира тя.

Брат ми да предложи 3 млрд. лв. нов дълг, няма да го подкрепя, отсече Кутев

http://news.ibox.bg/news/id_596957818

Антон Кутев е категоричен, че е абсурдно правителство в оставка да прави актуализация на бюджета. В интервю за Нова телевизия той обясни, че държавата може да се оправи с парите, които има. От своя страна герберката Цецка Цачева посочи, че са направили всичко възможно актуализацията на бюджета да се случи.

Twitter прави нов опит да спечели потребителите

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/07/31/2353453_twitter_pravi_nov_opit_da_specheli_potrebitelite/?ref=rss


Twitter е известен като втората най-популярна социална мрежа, но броят на потребителите му е далеч по-малък от този на Facebook. По данни на компанията в момента тя има около 271 млн. активни потребители и ръст от 6%, който е най-големият през последните повече от две години.

Микроблогът всъщност обяви, че е готов за нов опит да спечели потребителите и да докаже на инвеститорите си, че може да бъде устойчив и печеливш бизнес. "Нашата обща аудитория предоставя значителни възможности и...

Атанасов: Бареков е вентилаторът; друг изсипва редките течности

http://frognews.bg/news_73937/

Това, което става, е технология на клеветата. Пушилките и димните завеси се правят заради това да няма информация за други неща, заяви по НТВ ген. Атанасов от ДСБ. Той напомни, че вчерашният гост в студиото на Нова имал десетгодишна служба в бившата ДС; важно е кой кой е, когато говори по медиите. Нека тези хора не обясняват, че са професори, а че са от ДС.

Татяна Дончева – поглед към властовите конфигурации

http://www.cross.bg/doncheva-bankata-borisov-1423231.html

/КРОСС/ „Движение 21" ще участва в извънредните парламентарни избори самостоятелно, обяви лидерът на формацията Татяна Дончева в интервю за ВTV. По думите й партията ще търси задължително „добро представяне" и с евентуален успех би участвала в различни конфигурации на властта. Като свои приоритети Дончева заяви решаването на банковата криза, стартирането на решението за съдебната система, образованието и здравеопазването.„Движение 21" има добри шансове на изборите, „защото ситуацията е неопределена и объркана", отбеляза Дончева. „Хората отричат традиционните партии. Бойко Борисов разчита, че ще се върне на бял кон, но ще бъде изненадан", заяви Дончева, според която в поведението на четирите партии от съществуващия до вчера парламент има „хронични слабости". „Основните политически сили, които ще кандидатстваме на изборите, трябва да решим задачата с КТБ - хората да получават заплатите си и да минимизираме сътресенията за икономиката", заяви Дончева. Според нея в банката са „парите на мафията" и от тези пари можем да направим прочистване, да направим операция „чисти ръце". Тя конкретизира, че трябва да се видят хората с влогове в банката. Посочи, че в трезора парите са си държали, политици, магистрати, висши служители в службите за сигурност. Добави, че „Движение 21 ще има волята да тласка нещата"

Видео: "Ливърпул" измъкна победа с дузпи срещу "Манчестър сити" в САЩ

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/31/2353662_video_livurpul_izmukna_pobeda_s_duzpi_sreshtu/?ref=rss


"Ливърпул" победи с 3:1 след дузпи "Манчестър сити" в среща от приятелския турнир Интернешънъл чемпиънс къп в САЩ.

Червените два пъти изравняваха, за да стигнат до 2:2 в редовното време. Четирите попадения паднаха през второто полувреме, като шампионите излизаха напред след попаденията на Стеван Йоветич. За състава на Брендън Роджърс се разписаха Джордан Хендерсън и Рахим Стърлинг.

С успеха си "Ливърпул" събра пет точки и е начело в група В. Преди изиграването на...

Купете си вестник "24 часа" - вече и със sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4222063

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Аржентина изпадна в дефолт по дълга си

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/arzhentina-izpadna-v-defolt-po-dylga-si-6018705

Финансовите власти на страната не успяха да стигнат до споразумение с кредиторите

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/07/31/2353503_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.


Аржентина е във фалит втори път за 13 години

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/arzhentina-e-vyv-falit-vtori-pyt-za-13-godini-6018705

Финансовите власти на страната не успяха да стигнат до споразумение с кредиторите

Учените се доближават до ваксина срещу малария

http://interest.actualno.com/Uchenite-se-doblijavat-do-vaksina-sreshtu-malarija-news_42553.html

Учени идентифицираха неизвестни досега антитела, които могат да допринесат за създаване на ваксини срещу паразита Plasmodium falciparum - виновника за най-сериозната форма на малария, съобщи Франс пре...

Според слуховете: Цветанов вече се готвел да маха ГДБОП от ДАНС

http://politics.actualno.com/Spored-sluhovete-Cvetanov-veche-se-gotvel-da-maha-GDBOP-ot-DANS-news_42554.html

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов вече подготвя управленската програма на ГЕРБ в сектор „Сигурност”. Основен акцент в нея е промяна на положението, въведено по време ...

Ансамбъл "Пирин" тръгва на лятно турне

http://goodnews.actualno.com/Ansambyl-Pirin-trygva-na-ljatno-turne-news_42556.html

Ансамбъл „Пирин” ще изнесе двучасов концерт на Първия международен фолклорен фестивал „Златен прах Челопеч” в село Челопеч, съобщиха от предцентъра на община Бл...

Ивков: Мурсия ще успее, оставете го да работи!

http://bgfootball.actualno.com/Ivkov-Mursija-shte-uspee-ostavete-go-da-raboti-news_42555.html

"Липсва лидер, който да поведе Левски", заяви легендата Кирил Ивков пред вестник "България Днес". "Разчитаме най-вече на Божинов да влезе в тази роля", допълни той. Ивк...

Корпусът на мира изтегля доброволците си от Западна Африка заради еболата

http://africa.actualno.com/Korpusyt-na-mira-izteglja-dobrovolcite-si-ot-Zapadna-Afrika-zaradi-ebolata-news_42559.html

Американският корпус на мира съобщи, че изтегля временно своите 340 доброволци от Либерия, Сиера Леоне и Гвинея заради разпространението на епидемията, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Американската...

Задържаха българин за опит за убийство на австралиец в Гърция

http://pik.bg/задържаха-българин-за-опит-за-убийство-на-австралиец-в-гърция-news208652.html

Задържаха българин за опит за убийство на австралиец в Гърция

42-годишен българин е арестуван в Гърция за опит за убийство на 36-годишен австралийски гражданин, пише "Български новини".

Според полицейското разследване, нападението е станало рано сутринта в понеделник в района на Лагана, на гръцкия остров Закинтос.

Трима души са нападнали австралиеца, като са го ударили първо с бухалка, а след това единият от нападателите го прострелял в десния крак с огнестрелно оръжие. От полицията са идентифицирали двама от престъпниците, 42-годишен гражданин на България, който е задържан миналата нощ и другия 47-годишен, който се издирва.

Срещу тях ще бъде повдигнато обвинение за углавно престъпление, изнудване и подбуждане към опит за убийство и телесно увреждане.

Австралиецът е прехвърлен в болница в Закинтос. Арестуваният българин ще бъде предаден на прокуратурата, докато полицейското разследване е в ход, за да се идентифицират и останалите замесени в случая.

Кутев: Абсурдно е правителство в оставка да прави актуализация на бюджета

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4222057

„Абсурдно е правителство в оставка да прави актуализация на бюджета. Няма да позволим това”. Това заяви депутатът от „Коалиция за България” Антон Кутев пред Нова телевизия.
„Не Чобанов, не Орешарски, брат ми да предложи 3 млрд. нов дълг за държавата няма да го подкрепя”, допълни Кутев.
По думите му в бюджета на този етап има достатъчно буфери и „Абсурдно е правителство в оставка да прави актуализация на бюджета. Няма да позволим това”. Това заяви депутатът от „Коалиция за България” Антон Кутев пред Нова телевизия. „Не Чобанов, не Орешарски, брат ми да предложи 3 млрд. нов дълг за държавата няма да го подкрепя”, допълни Кутев. По думите му в бюджета на този етап има достатъчно буфери и

Кутев: Абсурдно е правителство в оставка да актуализира бюджета

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4222055

„Абсурдно е правителство в оставка да прави актуализация на бюджета. Няма да позволим това”. Това заяви депутатът от „Коалиция за България” Антон Кутев пред Нова телевизия.
„Не Чобанов, не Орешарски, брат ми да предложи 3 млрд. нов дълг за държавата няма да го подкрепя”, допълни Кутев.
По думите му в бюджета на този етап има достатъчно буфери и „Абсурдно е правителство в оставка да прави актуализация на бюджета. Няма да позволим това”. Това заяви депутатът от „Коалиция за България” Антон Кутев пред Нова телевизия. „Не Чобанов, не Орешарски, брат ми да предложи 3 млрд. нов дълг за държавата няма да го подкрепя”, допълни Кутев. По думите му в бюджета на този етап има достатъчно буфери и

Министър на изборите? Това е изхвърляне

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4221549

Поначало идеята към Министерския съвет да има конкретно физическо лице, което да отговаря за законосъобразното, прозрачно и свободно произвеждане на избори, е правилна. Според мен това е начин да се повиши доверието към изборния процес, а това е от фундаментална важност особено в тази ситуация в държавата.
Не бих казал обаче, че за да се задвижат Поначало идеята към Министерския съвет да има конкретно физическо лице, което да отговаря за законосъобразното, прозрачно и свободно произвеждане на избори, е правилна. Според мен това е начин да се повиши доверието към изборния процес, а това е от фундаментална важност особено в тази ситуация в държавата. Не бих казал обаче, че за да се задвижат

Украинската икономика се свива по-бързо от очакваното

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/31/2353428_ukrainskata_ikonomika_se_sviva_po-burzo_ot_ochakvanoto/?ref=rss


Темповете на икономически растеж в Украйна са се понижили драстично заради продължаващия военен конфликт между армията и проруските сепаратисти на изток, който е навредил сериозно на индустрията и други сектори през последните 3 месеца, предаде агенция "Ройтерс".

Украинската статистическа служба събощи, че икономиката на страната се е свила с 4.7% през второто тримесечие спрямо същия период през миналата година. Този спад идва след свиване на икономиката с 1.1% през първото...

Кабинетът блокира плана за бежанците

http://www.cross.bg/oresharski-integratziya-bezhantzite-1423229.html

/КРОСС/ В рамките на последните си две заседания правителството в оставка на Пламен Орешарски взе две взаимно изключващи се решения, с което на практика блокира плана за интеграция на бежанците. След като миналата седмица одобри стратегията за интеграция на лицата, получили международна закрила, вчера МС се отказа да приеме годишния план за изпълнението на стратегията. Според правителствени източници премиерът Орешарски се е възпротивил на създаването на Национален съвет за миграция и интеграция към социалното министерство. Позицията на министър-председателя е доста странна, след като с приемането на стратегията седмица по-рано правителството вече е дало зелена светлина за сформирането на новия орган, отбелязва „Сега”. Идеята за създаването му е органът да се грижи за интеграцията на получилите бежански и хуманитарен статут имигранти, а не както досега - Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Агенцията се провали в интеграцията и се опитва да прехвърли тази отговорност на социалното министерство. В съвета трябваше да влязат представители на всички министерства, служби за сигурност, агенции и на общините. На новата структура се пада отговорността да решава къде и колко бежанци ще бъдат разселвани и да договаря това с общините. Без създаването й приетата вече стратегия е напълно безсмислена. По неофициални информация Орешарски се е възпротивил на предлагани назначения към съвета. По план той трябва да има секретариат

Част от Владиславово остава без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=259717

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникналa авария, без вода ще останат абонатите в кв."Владиславово" блокове от №10 до №16 от 9 часа до 14 часа Водоподаването в района ще бъде възстановено до 14 часа, допълват от ВиК.

Нина Рангелова освен най-бърза стана и най-златна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4221337

На държавното първенство по плуване на столичния басейн “Диана” Нина Рангелова направи нещо невиждано у нас. Спечели 10 златни медала в десетте дисциплини, на които стартира.

Рекордът е абсолютен за родните шампионати в “синия” спорт и поне за българските води намирисва на това, което направи Майкъл Фелпс на олимпийските игри в Пекин 2008 - осем На държавното първенство по плуване на столичния басейн “Диана” Нина Рангелова направи нещо невиждано у нас. Спечели 10 златни медала в десетте дисциплини, на които стартира. Рекордът е абсолютен за родните шампионати в “синия” спорт и поне за българските води намирисва на това, което направи Майкъл Фелпс на олимпийските игри в Пекин 2008 - осем

Румен Петков: Левият избирател има право на избор

http://www.cross.bg/petkov-rymen-barekov-1423228.html

/КРОСС/ Непоследователното поведение на управляващите по въпроса за актуализацията на държавния бюджет е част от дестабилизацията на институциите и един от примерите за внушаване на недоверие към институциите. Това заяви зам.-председателят на партия АБВ Румен Петков в интервю за TV7. Това е вредна и порочна политика и тя трябва да бъде прекратена, категоричен е той. „Позицията на АБВ относно корекции в бюджета беше последователна, защото много аргументирано казахме, че той може да бъде възстановен с вътрешни резерви", обясни Румен Петков. Той изрази опасения, че България влиза в кампания, в която отново няма да се говори за политика, а инструментариумът ще е този на компроматната война. „Отново обществото ще бъде обект на агресия, в голямата си част непочтена, отново обществото няма да избира между политики и управленски решения, калта ще доминира и няма да можем да бъдем участници в мотивиран избор в стремежа да живеем по-добре", каза още Петков.  Румен Петков коментира и поредната размяна на компромати - извадените от Николай Бареков документи, според него от архивите на МВР, срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Петков заяви, че няма съмнение, че става въпрос за фалшификация. „Аз лично нямам съмнение, че е фалшификация - има си хора за всичко. Защо е използван инструмента Бареков, аз не зная, не мога да преценя и не е моя работа. Аз лично Бареков го съдя по две дела", коментира зам.-председателят на АБВ

Вирусът ебола погуби "лекар герой" в Сиера Леоне

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/31/2353332_virusut_ebola_pogubi_lekar_geroi_v_siera_leone/?ref=rss


В Сиера Леоне е починал д-р Шейк Умар Кан, след като се е заразил с ебола при оказване на медицинска помощ на повече от 100 пациенти, съобщава "Дойче веле".

Властите съобщиха, че Кан е издъхнал в клиника на неправителствената организация "Доктори без граници" в северните части на страната.

Министърът на здравеопазването Миата Каргбо нарече Кан "национален герой" заради изключителните му усилия да допринесе за спасяването на десетки заразени.

От март насам...

До 2020г. около 100 милиона китайци ще се преместят в големите градове

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/31/2353286_do_2020g_okolo_100_miliona_kitaici_shte_se_premestiat/?ref=rss


Китайското правителство ще подпомгне "контролираната" миграция на около 100 милиона работници от провинцията до 2020г., като всички те ще получат допълнителни социални помощи и повече възможности за работа, съобщи правителството, цитирано от агенция "Ройтерс".

Тази стъпка е част от програмата за урбанизация на страната. Управляващите обещават да улеснят регистрацията на местожителство. При сегашните условия семействата на пътуващите работници нямат право да получават социални помощи...

3 слаби труса регистрирани край Смолян

http://offnews.bg/news/n_1/n_369847.html

Три слаби труса са били регистрирани на територията на страната в последното денонощие, отчита Европейския тсеизмологичен център. Първото земетресение е станало в 16.11 часа на 30 юли. То е с магнитуд 2,6 по Рихтер. Епицентърът на труса е на 32 километра западно от Смолян и на 4 километра югоизточно от Борино, на 10 километра дълбочина. Вторият трус е бил с магнитуд 2,5 по Рихтер и е станало отново на 30 юли, в 16.59 часа. Огнището е на 30 километра западно от Смолян и на 11 километра южно от Борино, на 2 километра дълбочина. Третият трус е бил по-слаб, с магнитуд 2,1 по Рихтер. Той е регистриран в 19:54 часа вчера с епицентър на 31 километра западно от Смолян и на 11 километра южно от Борино, отново на 10 километра дълбочина. Няма данни земетресенията да са били усетени и да има щети.

Българин се опитал да убие австралиец на остров в Гърция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4222047

42-годишен българин е арестуван в Гърция за опит за убийство на 36-годишен австралийски гражданин, пише 42-годишен българин е арестуван в Гърция за опит за убийство на 36-годишен австралийски гражданин, пише "Български новини". Според полицейското разследване, нападението е станало рано сутринта в понеделник в района на Лагана, на гръцкия остров Закинтос. Трима души са нападнали австралиеца, като са го ударили първо с бухалка,

Българин арестуван в Гърция за опит за убийство на австралиец

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4222050

42-годишен българин е арестуван в Гърция за опит за убийство на 36-годишен австралийски гражданин, пише "Български новини".
Според полицейското разследване, нападението е станало рано сутринта в понеделник в района на Лагана, на гръцкия остров Закинтос.
Трима души са нападнали австралиеца, като са го ударили първо с бухалка, 42-годишен българин е арестуван в Гърция за опит за убийство на 36-годишен австралийски гражданин, пише "Български новини". Според полицейското разследване, нападението е станало рано сутринта в понеделник в района на Лагана, на гръцкия остров Закинтос. Трима души са нападнали австралиеца, като са го ударили първо с бухалка,

Антон Кутев: В рамките на този бюджет могат да бъдат намерени средства за КТБ

http://www.cross.bg/byudzheta-durzhavata-gerb-1423230.html

/КРОСС/След вчерашната заявка на Бойко Борисов, че депутатите от ГЕРБ вече няма да влизат в пленарна зала, актуализацията на бюджета остана работа за следващия кабинет. ГЕРБ подкрепиха промяната в държавнте сметки на първо четене, но сега се отказа от гласуване на второ четгене.  ГЕРБ направи всичко възможно актуализацията на бюджета да се случи. Не сме виновни обаче за това, че има непреодолими противоречия в управляващата коалиция. "Коалиция за България" мина всякакви граници и този тон на конфронтация при обсъждането на бюджета бе зададен от Атанас Мерджанов. Стигна се единствено до остро политизиране, пришиване и твърдения за налични връзки и бъдещи коалиции. Нещо, което не съществува". Така в студиото на Нова Цецка Цачева обясни поведението на ГЕРБ и потвърди вече заявеното от лидера на партията Бойко Борисов.  „Абсурдно е правителство в оставка да прави актуализация на бюджета. Няма да позволим това", заяви депутатът от „Коалиция за България" Антон Кутев. „Не Чобанов, не Орешарски, брат ми да предложи 3 млрд. нов дълг за държавата няма да го подкрепя", допълни депутатът. По думите му държавата може да се оправи с парите, които има. В бюджета има достатъчно буфери и изпълнението на приходите върви добре до този момент, заяви Кутев.   "Нямаше как бюджетът да бъде гласуван на 4 октомври заради това, че можеше да има процедурни хватки

Златна звезда за Тодор Янчев

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4221525

Тодор Янчев ще получи златна звезда в алеята на славата на ЦСКА. Големият капитан, който от началото на сезона е помощник-треньор, ще се нареди до най-големите легенди в историята на 31-кратните шампиони.

 Инициативата за почитането на Янчев е от председателя на надзорния съвет Александър Томов, който през 2008 година направи алеята на славата п Тодор Янчев ще получи златна звезда в алеята на славата на ЦСКА. Големият капитан, който от началото на сезона е помощник-треньор, ще се нареди до най-големите легенди в историята на 31-кратните шампиони. Инициативата за почитането на Янчев е от председателя на надзорния съвет Александър Томов, който през 2008 година направи алеята на славата п

Der Standard: Цветан Василев е обвинен

http://www.cross.bg/vasilev-glavnata-bankera-1423226.html

/КРОСС/ Обвинителен акт с данни за злоупотреби срещу собственика на КТБ Цветан Василев е бил връчен на адвоката му в София, пише австрийският вестник Der Standard.  „Следствена тайна е", коментираха от прокуратурата. Юристи обясниха, че най-вероятно става дума за постановление за привличането като обвиняем на банкера, а не за обвинителен акт. Неизвестно остава дали е издадена европейска заповед за ареста му в Австрия, където се предполага, че се намира. В пълна тайна се пази и името на адвоката на Василев. По закон, ако има постановление, то трябва да бъде връчено на упълномощен от банкера защитник. Възможно е прокурорът да му назначи служебен адвокат без негово знание. Според Der Standard Василев е заплашен от обвинение в злоупотреби. Автор на публикацията е Маркус Бернат, смятан за доверено лице на банкера. Той уточнява, че Василев отхвърля обвиненията и посочва, че се очаква идната седмица да бъде назначен служебен кабинет, който би следвало да води резултатни преговори за мениджмънта на КТБ. Бернат добавя, че неизвестните около сумите, необходими за оздравяване на банката, щели да траят поне до средата на септември. Според него още не било ясно дали обявяването в несъстоятелност на КТБ е най-вероятният сценарий. Заради обвинения за присвояване на близо 206 млн. лв. в ареста у нас остават главната касиерка на КТБ Маргарита Петрова и зам. главната счетоводителка Борислава Кючукова

Der Standard: Цветан Василев е обвинен

http://www.cross.bg/vasilev-bankera-glavnata-1423226.html

/КРОСС/ Обвинителен акт с данни за злоупотреби срещу собственика на КТБ Цветан Василев е бил връчен на адвоката му в София, пише австрийският вестник „Дер Щандард".  „Следствена тайна е", коментираха от прокуратурата. Юристи обясниха, че най-вероятно става дума за постановление за привличането като обвиняем на банкера, а не за обвинителен акт. Неизвестно остава дали е издадена европейска заповед за ареста му в Австрия, където се предполага, че се намира. В пълна тайна се пази и името на адвоката на Василев. По закон, ако има постановление, то трябва да бъде връчено на упълномощен от банкера защитник. Възможно е прокурорът да му назначи служебен адвокат без негово знание. Според „Дер Щандард" Василев е заплашен от обвинение в злоупотреби. Автор на публикацията е Маркус Бернат, смятан за доверено лице на банкера. Той уточнява, че Василев отхвърля обвиненията и посочва, че се очаква идната седмица да бъде назначен служебен кабинет, който би следвало да води резултатни преговори за мениджмънта на КТБ. Бернат добавя, че неизвестните около сумите, необходими за оздравяване на банката, щели да траят поне до средата на септември. Според него още не било ясно дали обявяването в несъстоятелност на КТБ е най-вероятният сценарий. Заради обвинения за присвояване на близо 206 млн. лв. в ареста у нас остават главната касиерка на КТБ Маргарита Петрова и зам. главната счетоводителка Борислава Кючукова

Естония е сред страните, които могат да бъдат най-засегнати от санкциите срещу Русия

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/07/31/2351847_estoniia_e_sred_stranite_koito_mogat_da_budat/?ref=rss


За разлика от съседна Украйна силното държавно управление на Естония я прави по-малко уязвима откъм вътрешните предизвикателства пред нейната стабилност. И все пак потенциалните икономически санкции спрямо Русия могат да имат силно въздействие и върху балтийската държава, пише в анализ за EurActiv Ян Хофмейр от Института за справедливост помирение.

През последните месеци погледите се насочиха към Естония (и съседните ѝ Литва и Латвия), докато кризата в Източна Украйна пробуди...

Социални спасиха дете от осиновителите му

http://pik.bg/социални-спасиха-дете-от-осиновителите-му-news208649.html

Социални спасиха дете от осиновителите му

Социалните във Враца спасиха дете от осиновителите му, като го върнаха в дома, където е било настанено. Това се случва за първи път в практиката на съвета по осиновяване към регионалната дирекция, съобщи главният експерт в „Закрила на детето” Мария Търнавска, информира "Монитор". Причината за крайната мярка е, че родителите са спрели да полагат необходимите грижи за осиновеното хлапе.

Експертите направили проверка в дома им и се втрещили от занемарения му вид. Те преценили, че безхаберните осиновители са опасни за детето и го взели от тях. В момента тече процедура за прекратяване на осиновяването. Тъй като случаят влиза в съда, социалните работници не могат да дадат повече подробности. Само през месец юли 5 деца са намерили нов дом. 12 пък са подадени за международно осиновяване.


“Евробарометър”: Българите не се чувстват част от ЕС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4222043

България заедно с Италия и Гърция са единствените държави членки на ЕС, в които повече от половината от хората не се чувстват граждани на Европейския съюз. Това става ясно от първите резултати от пролетното изследване на общественото мнение в ЕС “Евробарометър”, публикувани на сайта на службата.
Делът на запитаните, които са отговорили, България заедно с Италия и Гърция са единствените държави членки на ЕС, в които повече от половината от хората не се чувстват граждани на Европейския съюз. Това става ясно от първите резултати от пролетното изследване на общественото мнение в ЕС “Евробарометър”, публикувани на сайта на службата. Делът на запитаните, които са отговорили,

Старата ми къща

http://www.klassa.bg/News/Read/article/240252_%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BC%D0%B8+%D0%BA%D1%8A%D1%89%D0%B0

Старата ми къща
 
 
Аз сам прекрачих дървения праг
 
на опустялата ми, стара къща –
 
един забравен вече свят,

във който тъжен се завръщам.

 
А някога аз тук живях –
 
излизах сутрин, вечер се прибирах...
 
И весел бях, и песни пях –

бе моят дом, бе мойта къща...

 
Реката пееше отпред –
 
сега разплакана се лее.
 
И птици пееха отвред –

сега тъга навред витае.

 
А построих я с двете си ръце
 
далеч назад в годините.
 
В основите вградих сърцето си,

а моите мечти – в комините...

 
Защо напуснах я? – Не знам.
 
Така се случи просто някога.
 
И връщам се във нея сам.
 
Не знам кога... – Понякога...



 Ангел Симеонов 
 



ДВЕТЕ МИ ДЪЩЕРИ


Виновен съм, че те не се познават.


Едната е на двадесет и две, а другата на две.

Но те в сърцето ми завинаги остават –

само две, като двете ми ръце.

Те топлят ме във мислите самотни

със пламъка на детската любов.

Във дните ми студени и сиротни –

очакване за ден по-светъл, нов.

Съдба злочеста, тежък кръст –

не бях светец, ще си изкупя греховете.

Но тез, които днес ме сочат с пръст,

дали са по-добри, си помислете...


Ангел Симеонов












 След мен

 

Аз ще запомня утрото бяло –

с цъфнали вишни и морна роса,

когато в детство неизживяно,

тръгнах да търся път към света.

 

По прашните друми дълго се скитах.

Разбрах много истини, и лъжи преживях.

В болка и в радост любов аз изпитах.

Предателства тежки и мъка видях.

 

Аз ще запомня и залеза тъжен –

със вятър студен, с пожълтели листа,

със облаци мрачни в навъсена есен,

със слънце изстинало, с пожълтяла трева...

 

Сега съм готов да си тръгна със вятъра –

без сълзи, без да страда никой за мен.

И само скръбен спомен в децата ми

ще запази моя дух окрилен!



Ангел Симеонов  



    



  На 29 Април 2014 год. в Арт хотел Анел ,  в София бе представена книгата " 20 дни от Февруари" на поета Ангел Симеонов, известен като меценат и колекционер на съвременно българско изкуство. 
 
     Стихосбирката бе представена от проф. Валери Стефанов и Вежди Рашидов.   
 
    "Приятелски" прочит на стиховете е направен от проф. Андрей Пантев, проф. Валери Стефанов, Гиньо Ганев и акад. Стефан Воденичаров. Портрета на автора в книгата е от Светлин Русев, илюстрациите са от Вежди Рашидов, дизайна на корицата на Николай Янакиев. Книгата е издадена от ТАНГРА  ТанНакРа  ИК.
 
     Гости на тържеството бяха н.в. Симеон Втори, Антон Дончев, Емил Стойчев проф. Валентин Старчев, Митко Димитров, Александър Томов, Румен Овчаров, Кристина Иванова,  Кристина Патрашкова, Иво Димитров и др.



                                                           20 дни от Февруари



УЛИЦАТА

УЛИЦА
Прашната улица бавно заспива
под хиляди стъпки вече отминали.
А колко съдби с тях си отиват –
някои се срещнали, други разминали?

И в скучната вечер те се прибират
след хиляди празни думи изречени,
които много от тях не разбират...
Прибират се тъжни, самотни, обречени.

Такъв е животът на градската улица –
тук няма романтика, тук няма поезия.
И срещат се само прашните делници,
тайно откраднали нечие щастие.

ПРЕХОДЪТ
Поколение на кръстопът

Във чашата с вино поглед се дави
и мислите в мрачни простори летят.
Спомени, болки и чувства забравил,
след четвърт век отново съм на кръстопът.

Виновен ли бях, че толкова дълго им вярвах,
че не въстанах, когато бях по-силен и млад,
че в лъжата голяма до днес аз останах
и в „пътя“ им наивно тъй дълго вървях?

Виновен ли бях, че вече дори не ги мразя,
че от безсмислени спорове останах без глас,
че свойто достойнство и чест не опазих,
че децата след нас пак без път ще вървят?

Виновен ли бях...?

 

k_4 

ТЪЛПАТА

Спомен за февруари 2013 г.

Под стъпките на хилядна тълпа
площадът пее тъжна песен.
Ние, лудите, сме тук сега,
а политиците къде са?

И с леден мрак се спуска вечерта,
и крачим във премръзнали редици,
а тез, които ни превърнаха в тълпа,
се крият в богаташките чифлици.

 

 

МЕЧТАТА НА СКИТНИКА

Премръзнал в студената вечер стои
и протяга ръка към забързани хора.
А вятър в оголени клони свисти
и къса лист подир лист без умора.

Той няма любима, семейство и дом,
а носи душа на мечтател –
мечтае за малко храна и подслон
и за чаша със някой приятел.

Мечтае да свърши дългата нощ
и вятърът леден да стихне.
Не иска служби, пари и разкош,
а само жив да осъмне.

 

k_7

 

МЕЧТАТА НА ДЕПУТАТА

Със скъп часовник и с пура в устата –
това е депутатът, днешният герой.
И само сделки се въртят в главата
и в милиони мисли той.

Мечтае си за още няколко мандата;
да е министър с привилегии безброй;
а после – посланик, някъде извън страната,
с пари в офшорки и във брой.

И в черква ходи, свещи пали,
и пред олтара се кълне,
но в Бог да вярва той – едва ли,
ние, вярващите, сме овце...

Нашият герой е депутат все пак,
а ние – ... прост електорат.

 

 

СЪДБАТА НА АРТИСТА

Какъв живот съдбата му избра –
да гледа на света с очи различни,
и с цвят, и с музика, и с образи пластични
да сътвори неземни чудеса!

Божествен дар или участ зла –
с таланта, с младостта – в нерадост...
И примирен да чака жалка старост
с угнетена и потисната душа...

А щом приключи пътят му земен –
слова и речи, почести безкрайни...
Къде бяхте вие – знайни и незнайни,
докато живя самотен, беден!?

 

k_2

БЕЗСЪННА НОЩ

В безсънната нощ прозорците бавно заспиват
и тихо, на пръсти сънят се промъква страхливо.
Но в мисли безкрайни пристан при нас не намира
и в тягостни спомени той без следа си отива.

Минава нощта, звездите изстинали гаснат.
Последни секунди отмерват часовете лениво.
И в мрака на утрото две светлини ще се срещнат,
и от съседни прозорци ще си намигнат свенливо.

 

 

РАЗДЯЛА

В сълзите на разплакано момиче
една любов обречена потъва.
Мечтите се завръщат отдалече,
сърцата в скръб дълбока плуват!

И спомени, и чувства раздвоени –
за миналите месеци, години,
за делниците най-обикновени,
за срещите, изречените думи...

И тръгват двамата във две посоки –
по неизвестни пътища, по прашни друми.
И всеки пак ще търси дълго другия
и любовта във сълзите потънала.

 

 

k_1 

 

ЖИВОТ

Животът бавно и полека отминава
като отдалечаваща се лодка от брега.
И само спомени назад остават,
напред води дълбоки предстоят.

А край брега са бистри, плитки и лазурни,
навътре – тъмни, мрачни стават те.
И няма бряг, водите стават бурни,
накрая – само въздух и небе.

И в лодката се качват разни хора,
и слизат, други са наред.
А ти се взираш в бъдещето без умора,
накрая – продължаваш сам напред...

 

 

БРЕГЪТ

ИЗГРЕВ

Усмихната утрин над залив вълшебен
повдига завеса от тънка мъгла.
И изгревът ален, зад облак надвесен,
изпраща към морската шир светлина.

Събудени птици без път, без посока,
политат над златни вълни надалеч.
Като ангели бели кръжат в небосвода
и се завръщат самотни по здрач.

 

k_4

 

БРЯГ ЗА ДВАМА

Когато с бавни стъпки над морето
нощта се спусне тихо с лунен мрак;
когато птица, закъсняла отдалеко,
потърси с крясък път към роден бряг;

когато морски бриз от изток тръгне
и стигне до брега в среднощен час;
когато падаща звезда в небето пламне
и изгори самотна някъде над нас,

ще разбереш, че на брега сме само двама –
останали сме ти и аз!

САМОТНАТА СКАЛА

Една скала – самотна сред морето,
събудена във утринна мъгла,
стои далече от брега прокудена,
изправила гранитена снага нагоре към небето.

Тя чака слънчев лъч от синевата
да я помилва с нежна топлина
и уморени от полет крила
да я прегърнат в тишината.

Тя чака влюбен взор да я открие
и две протегнати с копнеж ръце,
едно сърце по-бързо да забие
с мечтите на пораснало дете.

 

k_5

 МЕЧТИ КРАЙ МОРЕТО

Когато в звездна вечер край морето
от безпътица на кръстопът се спреш,
тръгни по лунната пътека надалеко
и себе си в света ще разбереш.

Мечтите на този бряг са безкрайни.
Те нямат граници, ни път, ни хоризонт.
Започват с поглед или срещи случайни,
минават през времето и се ражда любов.

 

 

ЕСЕННА ТЪГА

Помниш ли, помниш ли морския бряг –
с небето от яростни бури разкъсано?
Помниш ли вятъра – луд северняк,
подгонил вълните в морето навъсено?

А белокрилите тъжни ята,
над скали и бездни безумно политнали?
Помниш ли колко печал и тъга –
с тях отлетяха мечтите несбъднати!

 

k_6

 

 ЗАЛЕЗ

Над Странджа бавно залез крие
последни слънчеви лъчи
и лодките събират мрежи
да тръгнат към созополски води.

А в мрака рибните пасажи
сребреят в лунна светлина
и губят се зад Агалина
по дългия си път в нощта.

И много залези ще минат –
години, зими и лета...
А аз ще си остана все така –
безумно влюбен в онзи залез!

 

 

„КРИТИЧЕН“ ПРИЯТЕЛСКИ ПРОЧИТ

Проф. Андрей Пантев
Нашите конвенционални представи за състоятелен бизнесмен включват черти на малко агресия, леко снизхождение към околните, демонстративно покровителство и скривано безразличие към дейност, която наричаме духовност. Ако някой от тях посегне към перото или четката, ние сме склонни да обясним това като суетна тръпка на капризен мегаломан. Но отворили стихосбирката на Ангел Симеонов, ние разбираме, че не с всички е така. Едва тогава се досещаме, че той не е само колекционер и меценат, а тънък познавач на изобразителното изкуство, уверили се в това необичайно за професията му качество от не едно слово, изнесено от него на изложби и премиери.
Ние държим в ръцете си едно творение, което носи всички белези на един поривист дебют, дори и на начална неопитност, ако щете, но дарбата, топлотата, съмнението, тъгата и размислите ни впечатляват много повече от това. Малко ли е това за начинаещ поет? Защото наред с прозаичните, понякога жестоки условия, противоречивата среда, монотонните стопански ангажименти и инициативи не са успели да отклонят една емоционална възвишеност, която се е изляла в тази малка книга. Когато носиш дарба, рано или късно преодоляваш природна стеснителност. Затова четем автора като изповед и осмисляне на нашия собствен живот.
Естествено авторът е така завладян от библейското търсене на смисъла на човешкия живот, че е преодолял разбираема стеснителност, за да поднесе като детски хвърчила интимни преживявания, за които знаят малцина. В тези стихове усещаме вътрешен мир, който рязко контрастира с делничната проза на един живот, реализиран с толкова друг тип усилия и способности. Не само литературните критици имат право на оценка и осмисляне на една поезия, особено ако тя не излиза от професионален литератор. Защото има поети и поетични хора. Първите пишат за вторите, а вторите са много повече. Без читатели поезия е малко смислена. Затова ви препоръчвам тази малка стихосбирка – от нея ще почувствате импресия и спомени, които ще ги възприемете като ваши.

Проф. Валери Стефанов
„Думи и скици от една маса“ е нарекъл Ангел Симеонов своите стихотворни опити. Това скромно название до голяма степен уточнява не само обстоятелствата на създаването, но и параметрите на общуването.
Скиците са не само графичните изображения на Вежди Рашидов, те са и словесните изображения, създадени от Ангел Симеонов.
Думите изразяват емоции, носят експресия. Но сами по себе си те не стигат, за да създадат цялостно внушение за преживяното. Скиците са точно това – опит да се подредят думите, да се композират емоциите. Те са творческо усилие да се създаде образ на едно или друго преживяване, отношение, подстъп към света...
Масата, освен място от битовия свят, е хилядолетен символ на общуването. Думите и скиците в тази книжка са се родили именно от предизвикателството на общуването. От необходимостта да се споделя. От радостта да се импровизира. От неизтощимата сила на творческата искра. От виденията, които искаме да опазим, да им продължим живота.
Масата е всекидневното битово бърборене, но тя може да бъде и съкровено споделяне, подкана за колективно творческо усърдие. Точно това се е случило и това е родило творческите импровизации.
Думите и скиците са възможност един февруари да бъде запомнен.
Да бъде записан като емоционален формат. Да се види не само безкрая на морето, но и дълбочината на неговия поглед. Да се усети диханието на природата. Да се надзърне в безсънието на нощта.
Да се залуташ из лабиринтите на душата. Да осъмнеш с тревогата от крайността на живота. Да въздъхнеш от посредствеността на човеците.
Веднъж записан и нарисуван, февруари престава да бъде месец от календара. Той става знак, паметна бележка – нещо, към което можеш да се връщаш. И да разгръщаш.
Ангел и Вежди са ни написали и нарисували своя февруари.
Подарили са ни своя малък емоционален календар. Погледнат откъм март, февруари още не си е отишъл.

Март 2014

 

 

Гиньо Ганев
Изправен, но всъщност седнал пред масата на човешкото взаимодействие, тези стихотворения на Ангел Симеонов извикват у мен идеи от по-общ морален ред.
Истинското предприемачество и неговият дух – единствено то ще изведе страната ни от трудностите, които изживява и които понякога приемат контурите и дълбочината на криза. И то в българските икономически реалности, основани уж на свободната стопанска инициатива.
Успешното предприемачество, за каквото дава доказателства авторът Симеонов като собственик на хотелския комплекс „Анел“, лежи върху съзидаващите ръце и върху интелектуалния капацитет на притежателя.
Време е да се подчертае, че това предприемачество е част от духовния слой на нацията. Той не може да се съставлява само от писатели, артисти, художници, композитори и ловки акробати. В неговите редици е мястото и на добрия предприемач. За- щото не иде реч само за подобряване на ландшафта и на нивото на урбанизацията, а за култивиране на начина на живот на хората и за развитие на критериите за възприемането и участието в заобикалящия ни свят.
Не съм съгласен, че делата са най-добрите думи и че думите са излишни, тъй като материалните достояния, които се създават, говорят сами за себе си. Това не е достатъчно.
Въпросът е друг. Ко

Българи, италианци и гърци не се чувстват част от ЕС

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4222025

България заедно с Италия и Гърция са единствените държави членки на ЕС, в които повече от половината от хората не се чувстват граждани на Европейския съюз. Това става ясно от първите резултати от пролетното изследване на общественото мнение в ЕС “Евробарометър”, публикувани на сайта на службата.
Делът на запитаните, които са отговорили, България заедно с Италия и Гърция са единствените държави членки на ЕС, в които повече от половината от хората не се чувстват граждани на Европейския съюз. Това става ясно от първите резултати от пролетното изследване на общественото мнение в ЕС “Евробарометър”, публикувани на сайта на службата. Делът на запитаните, които са отговорили,

Легендарният вестник на италианската компартия L'Unita спира да излиза

http://www.moreto.net/novini.php?n=259700

Вестник L'Unita, който до 1991 година беше орган на Италианската комунистическа партия, а след това съществуваше като независим, но ляво ориентиран, спира да излиза от 1 август. Финансовото състояние на изданието е лошо, а основните акционери не могат да постигнат съгласие какво да се прави и така вестникът за известно време ще изчезне от пазара.

Дончева: Кукловоди инспирираха конфликта КТБ

http://frognews.bg/news_73935/

Миков не е пудра, народен човек е, няма да се прави на аристократ, заяви по БТВ Татяна Дончева от Движение 21. Хората в БСП също имат право на надежда; те се надяват, че Миков е правилно решение и то ще им даде по-добро представяне на изборите.

Сто години Луи дьо Фюнес

http://www.cross.bg/fyunes-igrae-aktyora-1423227.html

/КРОСС/Днес се навършват сто години от рождението на великия френски комик Луи дьо Фюнес. Виктор Пиве, Леополд Сароян, комисар Жув или полицаят Крюшо - това са само някои от незабравимите роли на Луи дьо Фюнес, които карат милиони хора да се смеят от сърце и днес.  Нисък, плешив, с игриви сини очи, с богата гама гримаси и тикове, Луи дьо Фюнес е символ на "средностатистическия французин". "Той е олицетворение на това, което хората у нас най-малко обичат, което те обичат да ненавиждат - тъпият полицейски началник, лошото ченге", пише Адриансен, която е била едва на 6 месеца, когато 68-годишният комик умира през януари 1983 г. Тази огромна разлика във възрастта не й пречи да е влюбена в неговата кариера. Луи дьо Фюнес не очаквал такъв успех в кариерата си и дори споделял, че „го е постигнал неволно". Обяснявал, че не съжалява за закъснялото признание на таланта му, защото това му e позволило „да упражнява хиляди незначителни професии, да прави хиляди малки неща...". Актьорът защитавал свирепо личния си живот. „Поан" хвърля малко светлина върху него. Луи дьо Фюнес е роден на 31 юли 1914 г. в парижкото предградие Курбьовоа в семейство на банкрутирал бижутер. След завършването на гимназия работи в различни професии - амбулантен търговец, помощник-счетоводител, железар

Трите най-големи европейски борси заявили интерес да купят българската

http://www.mediapool.bg/trite-nai-golemi-evropeiski-borsi-zayavili-interes-da-kupyat-balgarskata-news223197.html

Трите най-големи европейски борси заявиха интерес за участие в приватизацията на Българската фондова борса (БФБ). Това обяви вицепремерът по икономическото развитие Даниела Бобева след последното заседание на правителството в сряда. Тя отчете като успех в работата на кабинета продължаването на приватизацията, въпреки че правителството на Пламен Орешарски реално не е стартирало нито една процедура, а други като тази за продажбата на БДЖ "Товарни превози" отмени. Бобева не пожела да посочи имената на тримата кандидати за акциите на  БФБ-София. При предишната процедура по времето на ГЕРБ, която не беше финализирана, като кандидат купувачи се сочеха London Stock Exchange, Deutsche Boerse и виенската CCE Stock Exchange Group. Кабинетът "Орешарски" имаше амбицията да продаде 50.0542% от капитала на БФБ и 43.70% от "Централен депозитар" на частни инвеститори с надеждата да се съживи капиталовият пазар у нас. Нови, интересни и динамични компании почти липсват, а борсовата 2014 г. досега ще се запомни единствено с неуспешната емисия за набиране на капитал за футболния клуб на ЦСКА. "Би било много хубаво, ако успеем да продадем фондовата борса. Българският капиталов пазар се развива неблагоприятно в последните години и придобиването му от европейски инвеститор би дало голям тласък на развитие", бяха думите на Бобева в края на 2013 г., когато Агенцията за приватизация обяви процедура за избор на оценител на БФБ и на "Централния депозитар". През февруари за оценител беше избран консорциумът "Камбуров-Юропиън Програм Адвайзъри-Мейн Кепитъл". Неуспял кандидат обаче обжалва решението и все още се чака произнасянето на Върховния административен съд за да се отпуши процедурата. В сряда Бобева съжали, че ожалването на процедурата е забавило продажбата на борсата. Опит за продажба на БФБ-София беше направен и при правителството на ГЕРБ. Процедурата обаче бе спряна от тогавашния вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков на 20 февруари 2013 г. - в същия ден, в който  кабинетът "Борисов" подаде оставка. Мотивите на финансовото министерство бяха заради  променената инвестиционна обстановка в страната.

Заседанието на парламента отново под въпрос

http://econ.bg/Новини/Заседанието-на-парламента-отново-под-въпрос_l.a_i.559365_at.1.html

Извънредното заседание на парламента остава под въпрос. Причината е, че вчера (30 юли) депутатите от партия ГЕРБ обявиха, че няма да влязат в...

Цачева: Няма да влезем в зала, направихме всичко актуализацията на бюджета да се случи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4222035

"ГЕРБ направи всичко възможно актуализацията на бюджета да се случи. Не сме виновни обаче за това, че има непреодолими противоречия в управляващата коалиция. "Коалиция за България” мина всякакви граници и този тон на конфронтация при обсъждането на бюджета бе зададен от Атанас Мерджанов. Стигна се единствено до остро политизиране, "ГЕРБ направи всичко възможно актуализацията на бюджета да се случи. Не сме виновни обаче за това, че има непреодолими противоречия в управляващата коалиция. "Коалиция за България” мина всякакви граници и този тон на конфронтация при обсъждането на бюджета бе зададен от Атанас Мерджанов. Стигна се единствено до остро политизиране,

"Спиди" АД постига добър ръст на приходите на полугодието

http://business.actualno.com/Spidi-AD-postiga-dobyr-ryst-na-prihodite-na-polugodieto-news_42544.html

Най-голямата куриерска компания на българския пазар публикува финансовия си отчет за полугодието. Дружеството запазва добрите си темпове на растеж като реализира 17,4% ръст спрямо същия период на...

Марсоходът Opportunity постави световен рекорд за изминато разстояние

http://actualno.actualno.com/Marsohodyt-Opportunity-postavi-svetoven-rekord-za-izminato-razstojanie-news_42547.html

Марсоходът Opportunity е изминал изключително дълго разстояние по повърхността на планетата Марс и с това е поставил своеобразен световен рекорд, съобщават учените. Апаратът е преодолял толкова дълга ...

Гарантирано: Сектор "А" на "Герена" готов до 2 месеца

http://bgfootball.actualno.com/Garantirano-Sektor-A-na-Gerena-gotov-do-2-meseca-news_42548.html

След отчайващия старт на сезона и петата поредна загуба от ЦСКА в "А“ група в Левски няма солидни поводи за оптимизъм. Единствената добра новина е свързана със сектор „А&...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване